Tartu spordipaarikas (18

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Tartu spordipaarikas (18"

Väljavõte

1 I 1) Atleetika on üks vana ja meie maile võõrast keelest mugandunud sõna, mis võiks otsetõlkes tähendada jõustikku ( kergeatleetika kergejõustik ). Inglaste jaoks ongi athletics ju tänaseni just kergejõustik. Kuid tegelikult oli see termin tuttav juba vana-kreeka spordisõpradele. Mida tähendas athlon vanas Kreekas? 2) Põnev raamat Antiikaja rekordid, mis mitte väga ammu ka eesti keeles ilmus (Tänapäev, 2005), on aastal 67 toimunud olümpiamänge nimetanud ajaloo kõige igavamateks. Miks? Mis siis juhtus? 3) Rahvusvahelise Olümpiakomitee kodulehel internetis kannab teda tutvustav artikkel pealkirja Pealtvaataja, kes võitis olümpiamängud. Tõepoolest, seesugune lugu aasta Ateena olümpiamängudel juhtus. Turistina Ateenas viibinud noormees sattus olümpia tenniseturniirist osa võtma täiesti juhuslikult, sõprade pealekäimisel tekkinud emotsionaalse otsuse mõjul. Tal polnud kaasas isegi mitte spordivarustust Sellegipoolest võitis ta esikohad nii tennise üksikmängus kui ka paarismängus (koos sakslase Friedrich Trauniga). Kes oli see iiri päritolu, kuid Inglismaad esindanud I OM-i suurim tennisestaar, hilisem Inglise parlamendisaadik ja muuhulgas näiteks ka tuline Iirimaa iseseisvuse eest võitleja? 4) Kes on pildil? 5) Nõjatuge nüüd toolileenile, kuulake kena muusikapala ja mõtelge jäähokile. Küsime loo pealkirja?

2 II 6) Põhjamaad on kahtlemata talimängude suur jõud, kuigi taliolümpia korraldajarollis on seni olnud vaid Norra. Et teiste korraldajaks kandideerimised ebaõnnestunud on, seda võib põhjendada mitut moodi, kuid üks olulisi argumente on kahtlemata sobilike mäesuusamägede puudumine. Üks Rootsi linn on siiski mitmel korral olnud korraldusõiguse võitmisele lähedal aasta mängude korraldusõigus kaotati Lillehammerile alles viimases voorus, häältega 39:45. Aga kandideerinud on see linn mitmeid kordi ja edukalt (kui siin midagi peale võidu üldse eduks nimetada). Kolme viimase allesjäänud pretendendi hulka jõuti veel ka ja aasta talimängude korraldusele kandideerides. Mis linn? 7) Enne Barcelona olümpiamänge andis Eesti valitsus eriotsusega eriliste teenete eest kodakondsuse neljale meie toonase olümpiakoondise liikmele. Üks nendest oli vehkleja Viktor Zuikov, kuid kes olid ülejäänud? Lisavihje: kõik küsitavad mehed olid erinevatelt spordialadelt. (2 õiget nime toovad 1 punkti). 8) Teame muidugi hästi, et Eestis juhib olümpialiikumist Eesti Olümpiakomitee, mille president on Mart Siimann. Kuid meil on olemas veel ka organisatsioon nimega Eesti Olümpiaakadeemia. Keskusega Tartus asuva Eesti Olümpiaakadeemia missioon on olümpismi üldhumanistlike ideede levitamine ja erinevate olümpiaharidusprojektide teostamine. Akadeemia tegevus on suunatud eelkõige lastele ja noortele, kuid selle lahutamatu osa on ka akadeemilise diskussiooni algatamine ja edendamine. Küsime, kes on täna Eesti Olümpiaakadeemia president? 9) Näete pildil üht tänast sünnipäevalast. Kes? 10) Näete ekraanil ühte meeste 400 m jooksu. Öelge, kes on jooksu võidumees?

3 III 11) Milline organisatsioon peitub tähekombinatsiooni ISOH taga? (Väike vihje: laiemalt võttes on siingi tegemist ikka sporditemaatikat käsitleva organiga.) 12) Ühe eestlasest kahekordse olümpiamedalivõitja hobiks oli viiulite kogumine. Räägitakse, et ta olevat kunagi omale isegi ühe Stradivariuse hankinud, mis küll võltsinguks osutus. Ta armastas ka ise viiulit mängida ning tema kodused ja külalised pidid tihti tema lemmiklugu Toselli serenaadi kuulama. Kodulinnas on sellele mehele ka ausammas püsti pandud. Kes? 13) Teatavasti võitis Läti Torino taliolümpiamängudelt üldse läbi aegade oma esimese talimängude medali. Sellega sai hakkama kelgutaja Martins Rubenis. Kuid lisaks Lätile võitis Torinos oma esimese taliolümpiamedali veel üks Euroopa riik. Mis riik? 14) Möödunud aasta suvel kinnitas ROK seitse linna, mis kandideerivad aasta taliolümpiamängude korraldamisele. Nende hulgas on kolm endise NSV Liidu linna. Nimetage need? (Kaks õiget nime toovad ühe punkti). 15) Riiklikud spordimuuseumid on olemas paljudes tublides spordihuvilistes riikides. Enamasti asuvad need ikka riigi pealinnas (nt Soomes Helsingis, Prantsusmaal Pariisis, Poolas Varssavis jne), kuid mitte alati. Ka Eesti Spordimuuseum ei asu ju mitte Tallinnas, vaid hoopis Tartus. Euroopa suurima spordi- ja olümpiamuuseumi olemasolu tõttu võivad rinna ette lüüa sakslased ja see ei asu mitte nende pealinnas Berliinis Mis linnas asub siis Saksa Spordi- ja Olümpiamuuseum (näete seda ka pildil), kas Wolfenbüttelis, Münchenis, Kölnis või Hamburgis?

4 IV 16) Mäesuusatajaid, kes võitnud vähemalt ühe MK-etapi kõigil viiel mäesuusa-alal, on maailmas kokku 8 (Marc Girardelli, Pirmin Zurbriggen, Bode Miller, Günther Mader, Kjetil Andre Aamodt, Petra Kronberger, Pernilla Wiberg ja Janica Kostelic). Tänastest tegevsportlastest on sellele saavutusele väga lähedale jõudnud veel üks uljas suuskur, kellel puudub veel vaid MK-võit alpi kahevõistluses. Tema auhinnakappi kaunistavad aga juba olümpiakuld ning kaks suurt kristallgloobust hooaja MKüldvõidu eest. Kellest on jutt? 17) Kuu aega tagasi toimus järjekordne Tartu Maraton, mis teatavasti juba alates aastast kuulub maailma pikamaasuusatamise sarja Worldloppet liikmete hulka. Aastatel asus Tartus ka Worldloppeti peakorter ning organisatsiooni peasekretäriks oli Madis Lepajõe. Küsime aga, kuhu kolis Wordloppeti peakorter Tartust ehk siis kus ta praegu asub? Täpne vastus 2 punkti, õige riik 1 punkt. 18) Küsime kahte venda, kahte tänast Anaheim Mighty Ducksi hokimeest. Vanem neist on üldse ainus, kes suutnud võita nii Stanley Cupi (kolmel korral), olümpiakulla, MM-i, World Cupi, juunioride MM-i kui ka Memorial Cupi (Canadian Hockey League võidukarikas). Ta mängis 12 hooaega järjest New Jersey Devilsis ja hinnati 2003/04 hooajal liiga parimaks kaitsjaks. Noorema teenistuslehel äratab eelkõige tähelepanu hooaja 2004/05 koduklubi Ferencvaros TC Ungarist Muuhulgas on vennad mänginud teineteise vastu Stanley Cup finaalis (2003). Mis on nende ühine perekonnanimi? 19) Teatavasti esindas Torinos Eesti mäesuusatamist Deyvid Oprja kõrval veel ka Tiiu Nurmberg. Teatud spordiringkondades on aga maailmas hoopis rohkem tuntud tema tädi Reet Nurmbergi ( ) nimi. Mis vallas saavutas edu Reet Nurmberg, keda on nimetatud isegi üldse edukaimaks ja tuntuimaks eestlaseks sel alal? 20) Kuulete üht jäähokivõistlustelt tuntuks saanud meloodiat, mis on tegelikult ühe rahva tants. Mis rahva tants see on?

5 V 21) aastatel toimus suur arveteklaarimine ühe spordiala rahvusvahelises avalikkuses. Rahvusvahelise alaliidu FMJD kõrvale kerkis endise NSVL aladel omaette rahvusvaheline assotsiatsioon MARŠ (vene keeles МАРШ), mis tegutses ja korraldas omi võistlusi aastail FMJD neid ei tunnistanud ja arvas Venemaa oma ridadest välja. Tänaseks on konflikt õnneks lõppenud, peetakse ühiseid tiitlivõistlusi ja Venemaa on taas ülemaailmse struktuuriga liitunud. Mis ala? 22) Selle spordiala alaliit Eestis on asutatud 15. juulil Kuigi ala peasponsoriks Eestis on Hyundai, tuli aastal maa meistriks hoopis Citroeni meeskond. Esimesed maailmameistrivõistlused sellel alal toimusid aastal. Mis spordialast on jutt? 23) Eesti aasta parimateks sportlasteks valiti teatavasti odaviskaja Andrus Värnik ja vehkleja Maarika Võsu. Kes valiti aga aasta sportlasteks meie põhjanaabrite soomlaste juures (nii meestest kui ka naistest)? 24) Veebruari algul avaldas Eesti Ekspress aasta dividendimiljonäride TOP 200. Sinna kuulus hulgaliselt spordimehi näiteks vennad Tõnisted, Mart Lajal, Tiit Pahapill, Andres Liinat, Rene Kuulmann jne. Selle edetabeli 152. real seisab üks endine vehkleja, tänane tuntud tartlane (1,52 miljoniga) ning 56. real üks maletaja, kunagine amatööride maailmameister (3,8 miljoniga). Kes? 25) Kes on pildil?

6 VI 26) See omaaegne juudi soost maailmameister elas ära üsna pika elu (eluaastad ) ning saavutas lisaks maailmameistriks tulekule tunnustust muudelgi elualadel. Ta oli edukas, doktorikraadiga matemaatik, kes sõnastas ka omanimelise Abeli rühmi käsitleva teoreemi. Tema töid üldistades jõudis aastal sama teemani teine tuntud matemaatik, sakslanna Emmy Noether ja täna tuntaksegi teoreemi just Noetheri teoreemi nime all. Varem kasutati liitnime, kus oli ka algidee autori nimi. Küsitav pühendus hiljem filosoofiale ja humanitaariale ning oli muuhulgas Albert Einsteini isiklik sõber. Erinevate intellektuaalsete harrastuste teedel ekseldes mõtles ta välja uue kabepõhise lauamängu, mis täna mõistetavalt nimetatud just tema nime järgi. Tänapäeval tegutseb maailmas ka tema mälestust väärtustav rahvusvaheline selts, Berliinis asub aga tema muuseum. 27) Selle spordiala esimesed MM-võistlused toimusid käesoleval aastal Eestis. Osalejaid kogunes 12 riigist ja kuigi mõnedki juhuslikud möödujad olevat kommenteerinud, et toimunu jääb neile täiesti arusaamatuks, edastasid pilti sündmusest mitmed maailma uudiskanalid (BBC, CNN, Euronews). Nii võisid korraldajad rahulolevalt nentida, et on taas Eestit maailmale spordisõbraliku riigina tutvustanud. Mis ala? 28) Mis aastast on jutt? Punkte toob ainult täpne vastus! * 28. jaanuaril asutati Eesti Spordimuuseum * Mihhail Botvinnik kaotas malemaailmameistri tiitli Tigran Petrosjanile * NBA tiitli võitis viiendat aastat järjest Boston Celtics * NHL Stanley Cupi omandas Toronto Maple Leafs * Tour de France i esikoht kuulus Jacques Anquetilile * F1 maailmameistriks tuli Jim Clark * pikamaajooksjate kodumaa Keenia saavutas iseseisvuse * sündisid Michael Jordan, Charles Barkley, Hakeem Olajuwon, Karl Malone, Christian Plaziat, Petra Schneider, Tracy Caulkins, Brian Boitano, Garri Kasparov, Jose Mourinho, Gennadi Avdejenko, Mike Powell, Sergei Bubka, Ana Quirot, Carol Lewis, Gabriele Reinsch ). 29) Populaarses filmis Noor pensionär on koht, kus emalendurit mänginud Lia Laats kihutas tütar Marikale järele mootorratta külgkorvis. Ehkki filmis juhtis võidusõidutsiklit uljalt Ervin Abel, kihutas sellega tegelikult siiski üks paljukordne Nõukogude Liidu meister, omaaegne Eesti parimaks sportlaseks valitu. Kes? 30) Neile võistlustele kutsub teid kaasa elama kobras nimega Rix. Välja valiti ta korraldajate poolt pärast hoolikat kaalumist rohkem kui 100 erineva variandi hulgast. Tihedas rebimises edestas kobras mitmeid toredaid olendeid, näiteks oravat ja toonekurge. Mis võistluste maskott on Rix?

7 VII 31) Näete nüüd väljavõtet ühe tegusa eesti mehe CV-st: Tagavere algkool Orissaare Keskkool Tallinna Spordiinternaatkool Tallinna Miilitsakool Concordia Rahvusvaheline Ülikool, bakalaureuse kraad õiguse erialal täiendkoolitus USA Justiitsministeeriumi ja FBI erinevates programmides Ta võitis aastal Eesti sisemeistrivõistlused kolmikhüppes ja sai samal aastal suvistel meistrivõistlustel Jaak Uudmäe järel hõbeda (kaotas 2 cm); samast aastast on pärit ka isiklikud rekordid nii kaugushüppes (7.45) kui ka kolmikhüppes (15.64). Kes? 32) Küsime kahte Eesti naissportlast, kes on olümpiaprogrammi kuuluval kergejõustikualal kehtiva Eesti rekordi ainuomanikud, kuid pole sellel alal välistingimustes üheski vanuseklassis võitnud ainsatki Eesti meistrivõistluste medalit? Et OM-programmis on aegade jooksul toimunud mitmeid muudatusi, siis võite segaduse vältimiseks arvestusest välja jätta kõik mis-iganes-tehnikaga-läbitavad võistlusmaad alates 3000 meetrist! 33) Kümnevõistlust võib pidada Eesti kergejõustiku paraadalaks. Läbi aegade on Eestist olümpiamängudel kümnevõistluses osalenud 13 meest ja see on ainus kergejõustikuala, milles on võidetud täiskomplekt olümpiamedaleid. Esimese medali (pronksi) kümnevõistluses võitis eestlastest teatavasti Aleksander Klumberg aastal Pariisis. Sealsamas Pariisis oli lisaks Klumbergile korraga samal alal võistlustules veel 3 eestlast. Kes olid need Eesti kümnevõistluse pioneerid olümpiamängudel? Muide, üks neist võistles Pariisis veel teivas-, kaugus- ja kõrgushüppes. Kaks õiget nime annab ühe punkti. 34) Ta on sündinud 12. detsembril 1960 ja tegutseb täna treeneri ja nõustajana; kuid on esinenud ka seminaride ja loengutega, propageerides koos oma õpilastega puhta spordi põhimõtteid. Tema õpilased on olnud edukad, võites medaleid nii aasta olümpiamängudelt kui ka aasta MM-võistlustelt. Ta oli ise tipptasemel kergejõustiklane ja on tänini oma maa rekordiomanik kettaheites (67.64, 1989). Paraku ei pidanud ta tiitlivõistlustel reeglina närvipingele vastu, jäädes ikka finaali ukse taha. Los Angelese OM-il aastal läks kõik hoopis ebaõnnestunult loodetud medalivõidu asemel märgiti esialgu protokolli 13. koht ja tulemus 59.98, hiljem tuli sellestki ilma jääda, sest tema dopinguproov osutus positiivseks. Kellest on jutt? 35) Mark Twain kirjutas kord jutu Calaverase maakonna kuulus hüppav konn, milles räägiti konnast nimega Daniel, kes suutis nii kõrgele või kaugele hüpata kui vaja. Tänu Mark Twaini surematule loomingule õitseb Calaverase turismitööstus tänini. Alates aastast toimuvad seal iga maikuu kolmandal nädalavahetusel konnade kaugushüppe võistlused, mis maakonna laada raames tuhandeid pealtvaatajaid ja sadu tuhandeid dollareid koguvad. Peetakse ka maailmarekordite arvestust. Rekord kuulub alates aastast California konnaajaja Lee Giudici konnale Rosie the Ribiter (ehk võiks seda tõlkida kui Kargaja Rosie?). Küsimus lihtne kui palju on siis tänaseni kehtiv konnahüppe MR? Andke vastus 10 cm täpsusega. (Täpsest tulemusest cm annab 1 punkti).

8 VIII 36) Tänavused jalgpalli MM-võistlused toimuvad Saksamaal. Juba on teada, et sellel MM-l juuakse palju Coca-Colat, sõidetakse Hyundaiga ja väljastatud on muidki suursündmusele pühendatud asju muuhulgas toode nimega Teamgeist 2006 (tõlkes umbes meeskonnavaim 2006 ). Mis see on? 37) Leedu korvpallimeeskonna edu olümpiaareenil on olnud muljetavaldav, aastail võideti järjest kolmel korral olümpiapronks. Küsime aga, kes on ainus mängija, kellel on kodus kõik need kolm medalit ehk siis kõigil kolmel korral on koondisse kuulunud ainult üks mees. NBA-s ta mänginud ei ole, kuid tema tööandjate hulka on kuulunud nt Saraatovi Avtodor, CSKA, Wroclaw Idea Slask, Prokom Sopot, Unicaja Malaga, Lietuvos Rytas 38) Teatavasti peab rahvusvaheline korvpalliliit FIBA maailma riikide edetabelit nii meeste kui ka naiste arvestuses. Meeste esikolmikus on USA, Serbia ja Argentiina, Eesti asub 62. kohal. Ja ka naistest juhib USA, kuid küsime, kes on naistest 2-3? Muide, täpselt samad riigid asuvad samadel positsioonidel ka meeste ja naiste ühises pingereas. (Üks õige punkt). 39) Kes on pildil? 40) Näete katkendit ühest olulisest jalgpallimängust. Mis võistlus, mis mäng, mis meeskonnad? (Õige mäng 1 p, mõlemad meeskonnad pihta samuti 1 p).

9 IX 41) Robert Guerin, Daniel Burley Woolfall, Jules Rimet, Rudolphe William Seeldrayers, Arthur Drewry, Stanley Rous... Lõpetage nimekiri, mille lõpust on puudu kaks nime! 42) Küsitav persoon saavutas kergejõustiklasena esimest suuremat edu aastate alguses, lüües ühelt meie mehelt üle juunioride maailmarekordi, kusjuures saavutatud tulemus püsib omaealiste maailma tippmargina tänaseni aastal tuli ta maailmameistriks ja valiti samal aastal oma riigi parimaks sportlaseks, aasta hiljem võitis aga olümpiahõbeda. Järgnesid mõõna-aastad, mistõttu ta otsustas aastate keskel ala vahetada. Edukalt! Ehkki olümpiavõit jäi ka nüüd saavutamata, (lisandus OM 8. koht), võitis ta ometi tiitlivõistlustelt 10 medalit, sealhulgas 2 Euroopa meistri tiitlit. Kellest on jutt? 43) Purjetamine on eestlastele olnud edukas olümpiaala, mistõttu üks purjetamisküsimus siin igati asjakohane on. Kui meenutada viimaseid, aasta Ateena olümpiamängude purjetamisvõistlusi, siis mäletame, et seal osalesid võistlejad 9 paadiklassis, kusjuures mitmed neist olid kavas alles esimesi kordi (kui mitte päris esimest korda). Milline nendest paadiklassidest tegi aga oma olümpiadebüüdi kõige varem juba aastal? 44) Mis on pildil? 45) Kes laulab? Ta sündis aastal ja tema lapsepõlv möödus vaestes oludes (vähemalt võrreldes tänasega) aastal mõisteti ta teismelisena viieks aastaks vangi mustade ja valgete vahelises kakluses osalemise eest, kuid vangist vabanes ta ennetähtaegselt aastal arreteeriti keelatud relva ja marihuaana omamise eest aastal viskas tüli käigus oma abikaasa kodust välja ning sai hiljem teda innukalt otsima minnes kaela 14 punktist koosneva süüdistuse, mille hulgas ei puudunud ka tapmisähvardus Kes on see nii kauni lauluhäälega olümpiapronksi omanik?

10 X 46) Ise on ta oma eesmärgi sõnastanud nii: eneseteostus läbi eneseületuse, ehk olümpial hästi esineda. Ujumisradadelt saavutatud resultaat ongi muljetavaldav Barcelonast (1992) hõbe ja pronks; Atlantast (1996) kaks kulda ja hõbe; Sydneyst (2000) hõbe ning Ateenast (2004) samuti hõbe. Kokku siis seni neljadelt mängudelt seitse medalit. Arvestades sportlase sünniaastat (1974), pole võimatu, et tema auhindade rida saab tulevikus veelgi lisa. Kes on see väga hästi eesti keelt rääkiv sportlane? 47) Oma lemmikalal on see mees (sündinud 1974) alates aastast tulnud viiekordseks Eesti meistriks. Treeninguid alustas ta aastal Tallinna klubis Tallas Arvi Pleki juhendamisel. Tema parimad saavutused rahvusvahelisel areenil jäävad ajavahemikku , mil tuli Euroopa meistriks (2001) ja mahtus MM-il järjepidevalt esikaheksasse. Paralleelselt spordikarjääriga on tegutsenud muuhulgas nt OÜ-s Soffelman. Temaga küünarnukitunnet jaganu sõnul on tegu vähese jutuga mehega, kes oma eraelust suurt ei rääkinud. Aga raha tal küll kunagi polnud. Kes? 48) Loodetavasti ei võida eestlased enam eales ainsatki medalit NSV Liidu meistrivõistlustelt. Kuid võidetud on neid palju. Neli meie sportlast on tulnud NSV Liidu täiskasvanute meistriks rekordiliselt 21 korda. Kõige vähem tuntud neist on (võib-olla) laskur Enn Meriväli. Kes on aga ülejäänud kolm? 49) Näete ühe vormel-1 meeskonna logo. Küsime, mis meeskond? Vihjeks võib lisada, et tegu pole ainsa meeskonnaga sellest riigist 50) Keda see skulptuur kujutab? Kes on selle taiese autor?

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1. VALIK: viiest parim 2. VALIK: kuuest parim 3. VALIK: seitsmest parim 4. JAANUAR 5. Vihjeküsimus: AASTA 6. VEEBRUAR 7. MÄRTS 8. APRILL 9. MAI 10. Vihjeküsimus: RIIK 11. JUUNI 12. JUULI 13. AUGUST 14.

Rohkem

Microsoft Word - 2. Tokio kriteerium

Microsoft Word - 2. Tokio kriteerium EESTI OLÜMPIAKOMITEE ESINDAJATE KOGU KOOSOLEK Tallinn 11. detsember 2018.a. Päevakorrapunkt EOK kvalifikatsioonikriteeriumide kinnitamine 2020.a. olümpiamängudeks Tokios Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK)

Rohkem

EESTI PURJELAUALIIDU (SURFILIIDU) ARENGUKAVA SISUKORD Identiteet... 2 Missioon... 2 Väärtuspakkumine... 2 Visioon... 2 Väärtused... 2 Eesmär

EESTI PURJELAUALIIDU (SURFILIIDU) ARENGUKAVA SISUKORD Identiteet... 2 Missioon... 2 Väärtuspakkumine... 2 Visioon... 2 Väärtused... 2 Eesmär EESTI PURJELAUALIIDU (SURFILIIDU) ARENGUKAVA 2017 2020 SISUKORD Identiteet... 2 Missioon... 2 Väärtuspakkumine... 2 Visioon... 2 Väärtused... 2 Eesmärgid ja fookusvaldkonnad... 3 Eesmärgid aastaks 2020...

Rohkem

2016. a võistluste kokkuvõte a võistlustest

2016. a võistluste kokkuvõte a võistlustest 2016. a võistluste kokkuvõte 2017. a võistlustest Andres Piibeleht EKJL Kohtunikekogu juhatuse esimees 12.11.2016 Millest juttu teeme Juhtumitest, mida saanuks teha paremini (kohtunikud aga ka treenerid

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1. VALIK: viiest parim 2. VALIK: kuuest parim 3. VALIK: seitsmest parim 4. Maailma parim? 5. Vihjeküsimus: AASTA 6. Auhind / tunnustus 7. EILE-TÄNA-HOMME 8. TARTU 9. Üllatus 10. Vihjeküsimus: RIIK 11.

Rohkem

Suusatajate teekond PyeongChang’i

Suusatajate teekond PyeongChang’i Suusatajate keeruline teekond PyeongChang i Ettevalmistus 2017/2018 18 laagrit: 9 laagrit Eestis 9 välislaagrit 152 laagripäeva: 54 p. Eestis 98 p. Välislaagrid 79 päeva mägedes 73 päeva meretasapinnal

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

Orbiidile! hooaja info

Orbiidile! hooaja info Orbiidile! hooaja info FIRST LEGO League Eelarve 2018/2019 hooajal Robotimängu väljak 130 EUR + transport Platsi arve hiljemalt oktoobris, meeskonna arve detsembris Esimene meeskond Teise meeskonna registreerimistasu

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1. VALIK: viiest parim 2. VALIK: kuuest parim 3. VALIK: seitsmest parim 4. TULEVIKUTEGIJA 5. Vihjeküsimus: AASTA 6. ÕDE-VEND 7. ÖED 8. VENNAD 9. KAKS 10. Vihjeküsimus: RIIK 11. BELGLANE 12. AINUS 13. 13

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA DISTANTSID: I START kell 12:00, stardid on vanuste kaupa

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga KAITSELIIDU 2019. AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulgas. selgitada välja Kaitseliidu 2019. aasta meistrid

Rohkem

Miksikese_e_tanukiri_2017_sugissprint_klassid_2

Miksikese_e_tanukiri_2017_sugissprint_klassid_2 Narva Soldino Gümnaasiumi 2.c klassi võistkond osales edukalt Miksikese online võistluses Осенний Спринт 2017 ja saavutas 2. klasside arvestuses I. koha Miksikese õppekeskkond tänab 2.c klassi õpetajat!

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

juh125

juh125 EJL juhatuse koosoleku protokoll nr. 125 kuupäev: 26.03.2013 koht: EJL algus: 15:05 osalejad: Andrus Poksi, Jüri Käo, Toomas Tõniste, Egon Mats, Arnout Lugtmeijer peasekretär: Ott Kallas protokollija:

Rohkem

Männiku (mitte Rait Männiku) spordipaarismäng 2018 Küsimused: Ove Põder, Igor Habal, Tauno Vahter 1. Vasakpoolsel fotol oleval põhjamaalasest sportlas

Männiku (mitte Rait Männiku) spordipaarismäng 2018 Küsimused: Ove Põder, Igor Habal, Tauno Vahter 1. Vasakpoolsel fotol oleval põhjamaalasest sportlas Männiku (mitte Rait Männiku) spordipaarismäng 2018 Küsimused: Ove Põder, Igor Habal, Tauno Vahter 1. Vasakpoolsel fotol oleval põhjamaalasest sportlasel (s. 1959) jäi 1980-ndatel aastatel kõigest 0,05

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

MMM 2018 XII Mehaanikute Mitteametlikud Maailmameistrivõistlused ja nende sõprade üleriigilised meistrivõistlused VÕISTLUSJUHEND Eesmärk: MMM-i eesmär

MMM 2018 XII Mehaanikute Mitteametlikud Maailmameistrivõistlused ja nende sõprade üleriigilised meistrivõistlused VÕISTLUSJUHEND Eesmärk: MMM-i eesmär MMM 2018 XII Mehaanikute Mitteametlikud Maailmameistrivõistlused ja nende sõprade üleriigilised meistrivõistlused VÕISTLUSJUHEND Eesmärk: MMM-i eesmärk on pakkuda kord aastas motomehaanikutele ja teistele

Rohkem

IAAF Youth Chief Coach Academy IAAFi noortekoondise peatreenerite kursus Mainz, Saksamaa

IAAF Youth Chief Coach Academy IAAFi noortekoondise peatreenerite kursus Mainz, Saksamaa IAAF Youth Chief Coach Academy IAAFi noortekoondise peatreenerite kursus Mainz, Saksamaa 27.08.-01.09.2017 Eksam I osa 1. Home study pack. Kodune ülesanne enne k u r s u s e a l g u s t e n e s e a n

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

esl-2018.xlsx

esl-2018.xlsx Kuld Hõbe Pronks VÕISTKONDLIK PAREMUSJÄRJESTUS Individuaalsete punktide jaotus Osalejaid Koht Maakonnad Kokku Arvesse läheb 10 paremat Mehi Naisi Kokku Võite Medaleid 1 I-Viru 93 10 10 10 10 9 9 9 9 9

Rohkem

JÄRVAMAA SPORDILIIDU ÜLDKOOSOLEKU

JÄRVAMAA SPORDILIIDU ÜLDKOOSOLEKU P R O T O K O L L Algus kell 18.00 Lõpp kell 19.30 Koosolekust võttis osa 17 klubi esindajat (nimekiri lisatud) Koosoleku juhataja: Jüri Ellram Protokollija: Piret Maaring Hääli luges Kristi Rohtla. PÄEVAKORD:

Rohkem

MEHED

MEHED 2015 hooaja nominendid Eesti kergejõustiku auhindadele MEHED Roman Fosti Klubi: Stamina SK Treener: Jane Salumäe 10000m, poolmaraton, maraton PB:30:22,54/1:04.42/2:17.54 SB:30:22.54/1:04.42/2:20.22 - MM,

Rohkem

View PDF

View PDF Fitbit Ionic - ikoonilisest nutikellast natuke puudu, kuid spordiks ja kontoriks käib 11. aprill 2018-1:27 Autor: Kaido Einama Fitbiti nutikellad on balansseerinud pulsikella ja nutikella piiril ning viimasel

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Ott Ojaveer.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Ott Ojaveer.ppt [Compatibility Mode] "Kooliolümpiamängud kooli identiteedi kandjana kõrvalseisja seisukohalt." Kool täna vastuvõtt katsete tulemuste põhjal õpilasi 541 noormehi 225 neide 316 töötjid54 töötajaid õpetajaid 45 Kuulsamad vilistlased

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 on tuntuim Lõuna-Itaalia suurkooperatiiv, mis asub Puglia veinipiirkonna keskel Salentos ning tegutseb aastast 1989. 2007, 2009 ja 2014 aastatel sai Vinitalyl parima Itaalia veinimaja tiitli. 2005, 2006

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Maastikuvibu Liit & International Field Archery Association Maastikuvibu instuktori koolitus 2015 Vibulaskmine, see on imelihtne TABA KÜMNESSE ja SIIS KORDA SEDA Eesti Maastikuvibu Liit (est EML,

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ Tõhusa ja kaasahaarava õppe korraldamine kõrgkoolis 1. Teema aktuaalsus 2. Probleemid 3. Küsitlusleht vastustega 4. Kämmal 5. Õppimise püramiid 6. Kuidas edasi? 7. Allikad 1. Vene keele omandamine on

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uued generatsioonid organisatsioonis: Omniva kogemus Kadi Tamkõrv / Personali- ja tugiteenuste valdkonnajuht Omniva on rahvusvaheline logistikaettevõte, kes liigutab kaupu ja informatsiooni Meie haare

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Microsoft Word - EKVA tegevuse aastaaruanne 2013.doc

Microsoft Word - EKVA tegevuse aastaaruanne 2013.doc EKVA tegevuse aastaaruanne 2013 EKVA tegevuse 2013.a. võib kokku võtta ühte lausesse. EKVA tegevus jätkus. Meie eelmisel aastal valitud juhatus oli 10-liikmeline: president Lembit Talpsepp, asepresident

Rohkem

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõste ja ristsammujooks. Jooks kurvis, tõkkejooks, ringteatejooks, täpsusjooks. Kaugushüpe-

Rohkem

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Eesti keele ja kultuuri välisõpe Välisõppe kaks suunda: akadeemiline välisõpe rahvuskaaslased välismaal Ees$ keel välismaa ülikoolis

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

Kuldkaruke Kohtla-Järve 20kg 23kg 26kg 29kg 32kg 35kg 1 Tristan Kiipus, Tulevik 2 Eryk Krawczyk, Kuldkaru 3 Ivan Chykhlin, Kuldkaru 4

Kuldkaruke Kohtla-Järve 20kg 23kg 26kg 29kg 32kg 35kg 1 Tristan Kiipus, Tulevik 2 Eryk Krawczyk, Kuldkaru 3 Ivan Chykhlin, Kuldkaru 4 Kohtla-Järve kg kg 6kg 9kg kg kg Tristan Kiipus, Tulevik Eryk Krawczyk, Kuldkaru Ivan Chykhlin, Kuldkaru Krsitaps Suncelis, Real Andrei Lapin, Kuldkaru Reigo Lain, Tapa VSK Reigo Koov, Tulevik Raian Romantšuk,

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

A5_tegevus

A5_tegevus AVATUD MÄNGUVÄLJAD 2017 TEGELUSKAARDID VÄIKELASTELE Kaardid on mõeldud kohapeal kasutamiseks. Kaardi võib lasta lapsel pakist loosiga tõmmata ja mängida nii mitu kaarti nagu parasjagu aega ja jaksu on.

Rohkem

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx Saaremaa Ühisgümnaasium 1 Koostaja, toimetaja ning kujundaja: Hedi Larionov Artiklite autorid: Viljar Aro, Marek Schapel, Indrek Peil, Anne Teigamägi, Marika Pärtel, Merle Prii, Kersti Truverk, Paavo Kuuseok,

Rohkem

Tallinna Halduskohus

Tallinna Halduskohus MAJANDUS JA KOMMUNIKATSIOONIMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OTSUS

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Uurimistöö Sulgpall

Uurimistöö Sulgpall Uurimistöö Sulgpall Koostaja:Anna Martha Seer Juhendaja:Annely Seer Laagri Kool 5.s Sissejuhatus Valisin sulgpalli sellepärast,et... Tegelen ise sulgpalliga Sulgpall on huvitav Sulgpallis on palju erinevaid

Rohkem

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc Majandus- ja kommunikatsiooniministri 6. oktoobri 2010. a määruse nr 74 Avaliku konkursi läbiviimise kord sageduslubade andmiseks televisiooni ringhäälingusaadete ja -programmide digitaalse edastamise

Rohkem

II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1.

II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1. II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival 1. 7. jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1.-7. jaanuaril 2013. toimub II Tallinna Bachi nimeline

Rohkem

Eesti_Energia_avatud_turg_elektrimüük_2013_Omanike keskliit

Eesti_Energia_avatud_turg_elektrimüük_2013_Omanike keskliit Elektri ostmine avatud elektriturult Sten Argos müügi- ja teenindusdirektor Eesti Energia AS 25.09.12 Eesti Energia elektritooted (1) Pakett Kindel = täielik hinnakindlus Hind, mis sõltub kliendi tarbimisest*

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 0 Liis Grünberg Pärnu mnt, Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

Microsoft Word - Eesti-turism2015

Microsoft Word - Eesti-turism2015 EESTI JA EUROOPA TURISM 215 EUROOPA TURISM Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) esialgsetel andmetel kasvas 215.a. kokkuvõttes välisturism kogu maailmas 4,4% (allikas: UNWTO World Tourism Barometer,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Swedbank Eestis Swedbank avatud ja hooliv pank Meil on lihtsasti kasutatavad ja konkurentsivõimeliste hindadega finantsteenused: hoiukontod, hüpoteegid, kindlustus, krediitkaardid, laenud, pensionid ja

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

PÄRNU SPORDIKILB Küsimused: Urmo Kallakas, Märt-Martin Arengu PÄRNU SPORDIKILB Pildil olev Prantsuse väikelinn on meile tuntu

PÄRNU SPORDIKILB Küsimused: Urmo Kallakas, Märt-Martin Arengu PÄRNU SPORDIKILB Pildil olev Prantsuse väikelinn on meile tuntu Küsimused: Urmo Kallakas, Märt-Martin Arengu 1. Pildil olev Prantsuse väikelinn on meile tuntud eelkõige ühe autospordi võistluse keskusena. Samuti on see Pärnu-suurune linn tihedaks peatuspaigaks Tour

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Microsoft Word - Muud JUHENDID

Microsoft Word - Muud JUHENDID KUTSE ANDMISE KORDA TÄIENDAVAD JUHENDID A. KUTSEKOMISJONI TEGUTSEMISKORD 1.1. Treeneritele kutse andmise õigus on Kutseseaduses sätestatud korra alusel Eesti Olümpiakomiteel (edaspidi EOK). EOK on kutse

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkt

Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK 1 Ägedad 13 186.6 7 172.60 188.93

Rohkem

Kommunikatsioonisoovitused

Kommunikatsioonisoovitused Meediaülevaade - AEG Riigikantselei 2018 05:30-05:45 06:00-06:15 06:30-06:45 07:00-07:15 07:30-07:45 08:00-08:15 08:30-08:45 09:00-09:15 09:30-09:45 10:00-10:15 10:30-10:45 11:00-11:15 11:30-11:45 12:00-12:15

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elektrituru avanemine 2013 Priit Värk Koduomanike Liit Ajalugu Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007 juuli Ühtse siseturu põhimõte kaupade vaba liikumine; Turu avanemine tuleneb liitumislepingust

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elukohajärgse koolikoha määramisest 2017 Viivi Lokk Tallinna Haridusamet Olulised tähtajad 2017. aastal 1.-15. märtsil toimub taotluse esitamine ekoolis või Tallinna Haridusametis; hiljemalt 20. mail teavitab

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet II kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 55 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

EJL juhatuse koosoleku protokoll nr. 122 kuupäev: koht: EJL algus: 15:00 osalejad: Triin Sepp, Andrus Poksi, Jüri Käo, Egon Elstein, Arnout

EJL juhatuse koosoleku protokoll nr. 122 kuupäev: koht: EJL algus: 15:00 osalejad: Triin Sepp, Andrus Poksi, Jüri Käo, Egon Elstein, Arnout EJL juhatuse koosoleku protokoll nr. 122 kuupäev: 11.12.2012 koht: EJL algus: 15:00 osalejad: Triin Sepp, Andrus Poksi, Jüri Käo, Egon Elstein, Arnout Lugtmeijer peasekretär: Ott Kallas protokollija: Riina

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber , aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjum

Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber , aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjum Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber 10048462, aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjumaa. 2. KAMPAANIA KORRALDAJA: Sensesest OÜ, registrinumber

Rohkem

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc Linaliugu, pikka kiudu... Hõissa vastlad Traditsioonilist vastlapäeva tähistamist alustasime kõigepealt üritusega saalis, kus läbi lavastuse tutvustasime lastele vastlakombeid. Kuna meie selle aasta nimikangelased

Rohkem

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20 OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september 2016 -... Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 2016/17 Jalgpallisärk 22.- 100% polüester Suurused 6/8,

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier 09.02.2019 Miks on ülesannete lahendamise käigu kohta info kogumine oluline? Üha rohkem erinevas eas inimesi õpib programmeerimist.

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs 2014 1. Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigieksam on alates 2014. a asendatud Goethe-Zertifikat

Rohkem

Mälumäng Vol 3.

Mälumäng  Vol 3. Mälumäng Vol 3. 1. Mis linnu pilti on kujutatud 1993. aasta Soome 10-margasel metallmündil? a. Teder b. Lumekakk c. Laululuik d. Metsis Õige vastus d. Metsis 2. Millega kogus tuntust Külli Kersten Tartumaalt

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kick-off 30.06.2014 Toetuse kasutamise leping Kadri Klaos 30.06.2014 Lepingu struktuur Eritingimused Üldtingimused Lisa I, Projekti sisukirjeldus Lisa II, Projekti eelarve Lisa III, Projekti rahastamis-

Rohkem

Kiekim mees kirjeldus.docx

Kiekim mees kirjeldus.docx KULLAKERA KANDJAD XII noorte tantsupeo ühitants Tantsu on loonud Margus Toomla ja Karmen Ong 2016. aasta detsembris 2017. aasta noorte tantsupeoks MINA JÄÄN, kirjeldanud Margus Toomla. Muusika ja sõnad

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

ESM-paarikas kyssid-vassid-50

ESM-paarikas kyssid-vassid-50 1) Seda spordiala olevat omal ajal harrastanud nii Stalin, Lenin kui ka isegi Peeter I. Spordiala oli NSV Liidus 20. sajandil väga populaarne, pärast II maailmasõda võrreldi selle populaarsust isegi jalgpalliga.

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Siseministri määruse nr 1-1/24 Lennundusseaduse alusel tehtava taustakontrolli isikuandmete ankeedi vorm LISA Isikuandmete ankeet Vastama p

Siseministri määruse nr 1-1/24 Lennundusseaduse alusel tehtava taustakontrolli isikuandmete ankeedi vorm LISA Isikuandmete ankeet Vastama p Siseministri 30.10.2018 määruse nr 1-1/24 Lennundusseaduse alusel tehtava taustakontrolli isikuandmete ankeedi vorm LISA Isikuandmete ankeet Vastama peab kõigile küsimustele. Järgige vastamisel etteantud

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

ESL murdmaasuusatamise alakomitee juhatuse koosoleku protokoll Eesti Maaülikooli spordihoone, algus 9.35, lõpp Osalesid alakomitee j

ESL murdmaasuusatamise alakomitee juhatuse koosoleku protokoll Eesti Maaülikooli spordihoone, algus 9.35, lõpp Osalesid alakomitee j ESL murdmaasuusatamise alakomitee juhatuse koosoleku protokoll 18.09.2018 Eesti Maaülikooli spordihoone, algus 9.35, lõpp 13.30. Osalesid alakomitee juhatuse liikmed Kaupo Tammemäe, Avo Sambla, Margus

Rohkem

juh123

juh123 EJL juhatuse koosoleku protokoll nr. 123 kuupäev: 22.01.2013 koht: EJL algus: 15:05 osalejad: Triin Sepp, Andrus Poksi, Jüri Käo, Egon Elstein, Egon Mats, Arnout Lugtmeijer, Toomas Tõniste peasekretär:

Rohkem