RMK visuaalne kommunikatsioon 2013

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "RMK visuaalne kommunikatsioon 2013"

Väljavõte

1 RMK visuaalne kommunikatsioon 2013

2 2 Sissejuhatus Hea disainer RMK on tark organisatsioon, mis jälgib metsa käekäiku pikaajaliselt terves riigis. Kus vaja, seal parandab ja arendab. Uuendab ja majandab metsa ning pakub inimestele võimalusi loodusega tutvust teha. Kõike seda peab väljendama ka meie bränd mitmesuguste kommunikatsioonikanalite kaudu, kasutades selleks meie brändi väärtustel põhinevat ühtset käekirja. See juhend annab Sulle ülevaate ja vahendid, mis aitavad tagada ühesuguse ja tervikliku RMK brändi kommunikatsiooni. Kasuta neid targalt. RMK brändi väärtused RMK on avatud, tark ja mõjus organisatsioon, mis vastutab ühtsena oma tegevuse eest. Tark organisatsioon mõistab, et meie tegevusel on pikaajaline mõju. Seda nii keskkonnale kui ka ühiskonnale laiemalt. Enne tegutsemist mõtleme ja kui tegutseme, siis tõhusalt. RMK teeb tööd ja vastutab tulemuse eest. Meie tegevusel on mõte ja ükskõik, mida me ka ette ei võtaks, vastutame me selle eest. Me anname aru, et RMK tegevus ning kuvand on lahutamatu tervik. RMK on avatud ettevõte. Meie sõnumid on arusaadavad ja uksed koostööks avatud. RMK on aktiivne ka oma teadmiste selgitamisel ning jagamisel. Me ei ole lihtne organisatsioon, aga meist on lihtne aru saada. RMK brändi personaalsus Olemuselt on RMK justkui kogenud metsavaht. Tark ja tasakaalukas peremees, kes ei kiirusta, kuid on oma toimingutes ettenägelik ja arukas. RMK süda ja hing kuulub metsale nii töös kui ka puhkehetkel.

3 3 Kolm suunda üks põhimõte RMK kommunikatsioon toetub kolmele sambale: loodushoid, metsandus ja teadustegevus. Loodushoid Loodushoiu kommunikatsiooni eesmärk on looduses liikumise ja üldise loodushariduse populariseerimine. Loodushoiu valdkonna maneer on positiivselt suunav, inspireeriv ja kutsuv. On see ju suurema osa ühiskonna jaoks esmane kontakt nii riigimetsa kui ka loodusega laiemalt. RMK näeb loodushoius metsamajanduse rekreatiivset vormi, mis tagab metsade parema säilimise, sest pakub tegutsemisvõimalusi etteantud kohtades. Metsandus Metsandus käsitleb metsahaldust, metsamajandust, puiduturustust, taimla- ja seemnemajandust. Siin on kommunikatsiooni ülesanne RMK põhiülesannete selgitamine, mis kasvatab nii metsanduse autoriteeti kui ka motiveeritud järelkasvu. Seda kõike pakutakse nii professionaalidele kui ka lihtsalt huvilistele. Teadus Teaduse valdkonna olemasolu näitab, et RMK on usaldusväärne organisatsioon, mis mõtleb ja tegutseb pikas perspektiivis. Teaduse valdkond peab arusaadava kommunikatsiooni kaudu toetama RMK üldist targa riigimetsa peremehe positsiooni. Teaduse esmane turunduslik ülesanne on edastada sõnumit kõigile arusaadaval moel, kui tähtis on metsi majandada targasti ja uuenduslikult. Ainult proffidele Käesolev RMK visuaalse kommunikatsiooni süsteemi käsiraamat on loodud põhimõttel professionaalilt professionaalile. Koostajad kirjeldavad lahendusi ja ülesehitust näidete varal, mitte ei too esile millimeetreid. Käsiraamatu rakenduslikuks eelduseks on seda kasutava disaineri kõrge professionaalne suutlikkus, isemõtlemise võime ja RMK olemuse süvitsi mõistmine. Visuaalselt suurimaks eristajaks põhisuundade vahel on pildikeel. Olenemata sisust peab RMK poolt kasutatavate piltide tehniline ning kompositsiooniline kvaliteet olema väga kõrge. On ju teada, et pilt räägib 1000 sõna seetõttu on fotovaliku vastutus suur ja sellega peab arvestama igaüks, kes loob või tellib RMK kommunikatsiooni tarvis visuaalseid materjale. Jõudu riigimetsa targa peremehe kuvandi kujundamisel!

4 4 SISUKORD Visuaalse kommunikatsiooni elemendid 5-12 Logo 6 Värvid 7 Kirjatüübid 8 Ikoonid 9 Fotokeel 10 Infograafika Visuaalne süsteem Bränding 15 Pealkirjad 16 Sisutekstid 17 Proportsioonid 18 Partnerbränding ja sponsorlus Partnerbränding 20 Sponsorlus Bränditud kampaaniad 23 Näited 24-32

5 5 visuaalse kommunikatsiooni ELEMNDID

6 6 logo Logo Sümbol Sõnamärk RMK logo koosneb sümbolist ja sõnamärgist. Sümboliks on stiliseeritud kuusk ja lehtpuu, mis kannab edasi Eestimaa metsade mitmekesisust. Sõnamärgiks on Riigimetsa Majandamise Keskuse lühend RMK. Sümbolit ja sõnamärki kasutatakse logona alati koos. Kasutamisel säilitatakse nende omavahelised proportsioonid. RMK sümbolit võib kasutada illustratsioonina ka eraldi (näited lk 29). Värvid RMK logo kasutatakse ühevärviliselt (tumeroheline või must-valge versioon) või kolmevärviliselt (vastavalt RMK CVI definitsioonidele). Reklaami kontekstis eelistatakse monokroomset ja korporatiivkommunikatsioonis kolmevärvilist lahendust.

7 7 Värvid Pantone 348 Pantone 376 Pantone Cool Gray 9 Põhivärvid C: 100 R: 0 M: 0 G: 107 Y: 79 B: 78 K: 27 C: 56 R: 127 M: 0 G: 186 Y: 100 B: 0 K: 0 C: 0 R: 107 M: 0 G: 107 Y: 0 B: 107 K: 65 RMK põhivärvideks on tumeroheline, heleroheline ja hall. Neid värve võib kasutada kõikides RMK materjalides nii suurtel kui ka väikestel pindadel. Tumeroheline on RMK kõige olulisem värv ja on seega alati eelistatud. Helerohelist ja halli värvi võib kasutada tumerohelisele lisaks, näiteks väiksemates pealkirjades, infograafikas või tekstis. Samuti on lubatud kasutada värvide kõiki protsente. Pantone 143 Pantone 200 Pantone 147 Lisavärvid C: 0 R: 238 M: 36 G: 175 Y: 87 B: 48 K: 0 C: 0 R: 166 M: 100 G: 0 Y: 65 B: 59 K: 15 C: 19 R: 110 M: 40 G: 90 Y: 85 B: 42 K: 65 RMK lisavärve võib kasutada aktsendina nii graafikutes, tabelites kui ka tekstis, et tähtsat tekstiosa rõhutada. Lisavärv ei tohiks domineerida ega katta suuri pindu.

8 8 Kirjatüübid ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÕÄÖÜ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzõäöü АБВГДЕЁЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЫЬЭЮЯ абвгдеёжзийклмнопрстуфхцчшщъыьэюя Kirjatüüp pealkirjades Geogrotesque Medium Seda kasutatakse pealkirjades ja suuremates tekstides. Venekeelsetes materjalides kasutatakse Geogrotesque i asemel Monotype News Gothic Cyr. Kirjatüüp sisutekstides ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÕÄÖÜ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzõäöü ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÕÄÖÜ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzõäöü ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÕÄÖÜ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzõäöü ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÕÄÖÜ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzõäöü News Gothic MT Kasutada võib kõiki News Gothic MT raskusi. Alternatiivne kirjatüüp RMK kirjastiilidele on alternatiiviks Arial kõigis oma raskustes. Seda kasutatakse juhul, kui muid kirjatüüpe ei ole tehnilistel põhjustel võimalik kasutada (näiteks veebis või presentatsioonide puhul).

9 9 Ikoonid Joonepõhine ikoon Täidetud ikoon Ikoonid Reklaam-materjalides ja muus visuaalses turunduskommunikatsioonis kasutatavad ikoonid ehk minimärgised on tuletised üldistest ikoonidest, mida RMK kasutab matkaradadel, puhkekohtades, viitadel ning infostendidel. Visuaalses kommunikatsioonis kasutatavad minimärgised on üldistest ikoonidest detailsemad ja disaini mõttes läbitöötatumad. Nende funktsioon on illustreeriv ja emotsiooni tekitav. Ikoonide kasutamine Minimärgis võib olla joonepõhine või seest fotoga täidetud. Joonepõhist ikooni kasutatakse väiksemalt ja ühevärviliselt. Täidetud ikooni kasutatakse suuremalt. Näiteks sobib see ka kujunduse keskseks visuaalseks elemendiks (näited lk 29). Joonepõhiseid ikoone võib kasutada kõigis RMK kommunikatsioonimaterjalides (trükised, reklaamid, kuulutused, raamatud, ajakirjad jne) ja ka sisekujunduses. Seest fotoga täidetud minimärgiseid eelistatult aga vaid korporatiivkommunikatsioonis. Võttes eeskujuks siinseid näiteid, võib neid piiramatul hulgal juurde luua.

10 10 Fotokeel RMK fotokeel lähtub kahest põhimõttest: 1. Fotol peab olema kaunis Eesti loodus ja inimene (või vihje inimtegevusele). 2. Kõigil kolmel strateegilisel suunal on lähtuvalt sisulisest eripärast oma selgelt eristuv visuaalne olemus. Loodushoiu fotodel on inimene looduses puhkamas või liikumas. Seda võib kujutada ka vihjamisi (puhkemajanduslikud objektid, viidad või matkavarustus vms). Mulje peab olema inimlähedane, avastusterohke, soe, värske, positiivne ja inspireeriv. Metsanduse fotodel tegeleb inimene metsatöödega. Seda saab kujutada ka masinate, raieobjekti või muu inimtegevusliku jälje kaudu. Mulje peab olema mehelik, siiras, töine, nutikas, võimas ja positiivne. Teaduse fotodel tegeleb inimene looduse uurimisega. Siin on oluline leida tasakaal teaduse ja looduse vahel, et mitte liiga teaduslikuks minna. Samuti võib kasutada mitmesuguseid loodusmustreid. Mulje peab olema uuriv, täpne, metsaga seotud.

11 0 11 infograafika Piirangualasi Graafikud ja 2011 Kõik kaitsealad 750 Muud kaitsealad 1000 diagrammid 967 ha piirangualasi Mingisugune kasv läbi 6 aasta ha kaitsealasi 99 ha hoiualasi ha hoiualasi 967 ha piirangualasi 748 ha kaitsealasi 99 ha hoiualasi 145 ha sihtkaitsealasi ha kaitsealasi 962 ha piirangualasi 967 ha piirangualasi 1023 ha kõik kaitsealad ha kõik kaitsealad 967 ha piirangualasi 962 ha piirangualasi 748 ha kaitsealasi 145 ha sihtkaitsealasi 99 ha hoiualasi Piirangualasi Muud kaitsealasi Sihtkaitsealasi Hoiualasi Harvendusraiete pindala (ha) Uuendusraiete pindala (ha) Muud kaitsealasi Sihtkaitsealasi Hoiualasi Valgustusraiete pindala (ha) Mingisugused suurused hetkel. Piirangualad Muud kaitsealad Sihtkaitsealad Sihtkaitsealad ha Sihtkaitsealad Kaitsealad ha ha Mingisugused suurused hetkel ha RMK infograafika peab olema selge ja esteetiliselt puhta, kuid nutika vormiga. Kasutatakse gradiendivabasid välisjooneta värvipindasid. Põhitoonideks on RMK põhivärvid ning nende erinevad värviprotsendid. Lisavärve võib kasutada fookuse rõhutamiseks või diagrammide puhul, kus põhivärvidest jääb infomahukuse tõttu väheks. Graafikuid ja diagramme käsitleme peale info edastamise ka kujunduselementidena. Vältida tuleb liigset tihedust või info kuhjamist skeemidele alati saab teha väljavõtteid Harvendusraiete pindala (ha) Valgustusraiete pindala (ha) Uuendusraiete pindala (ha) Metssiga Kobras Põder Metskits Eelistatud on pealkirja paigutamine graafiku kohale (vasakule või paremale joondatuna) ja legendi paigutamine graafiku alla. Aga esteetilistel kaalutlustel (kui tulemusena ei kannata informatiivsus), võib lubada ka erandeid

12 12 infograafika Tabelid ja väiksemad Tabel 3. Kaitstavate loodusobjektide pindala (ha) Kaitseala tsoneering Metsamaa Mittemetsamaa Kaitsealad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Püsielupaigad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Vääriselupaigad Soomaa Arukask Sookask graafikud Tabelites eraldatakse info joonte ja tekstivärviga. Tabelites kasutatakse RMK põhivärve. Lisavärve võib kasutada millegi rõhutamiseks või esiletoomiseks. Mustvalgete materjalide puhul võib kasutada halli erinevaid toone. Tabel 3. Kaitstavate loodusobjektide pindala (ha) Kaitseala tsoneering Kaitsealad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Püsielupaigad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Vääriselupaigad Metsamaa Väiksemaid ja lihtsamaid graafikuid võib kasutada ühevärviliselt fotode peal. Seda juhul, kui foto on selleks sobiv ja graafik jääb loetav.

13 13 visuaalne SÜSTEEM

14 14 VISUAALNE süsteem Riigimets Vändra metskond RIIGIMETS Vändra metskond Inspiratsioon on tuletatud Riigimetsa tähistussildist, mida võib kohata üle Eesti. Need on selgelt äratuntavad ja seostuvad inimestele Riigimetsa Majandamise Keskusega. Protsess Vähendati rohelise värvi rasket massi ning taandati see kommunikatsiooni läbivaks identifikaatorjooneks kujunduste all servas. Säilis horisontaalne liigendus läbi joonte. Pealkirjad said modernsema tüpograafia. Lahendus RMK visuaalse kommunikatsiooni süsteemis saavad üheks kaks väga erineva ülesandega visuaalset maailma lakooniline ja jõuline infograafika, mis on mõeldud kasutamiseks looduses ning mängulisem ja emotsionaalsem kommunikatsioonikeel.

15 15 Visuaalne süsteem Bränding RMK bränding koosneb logost, sloganist, veebiaadressist, brändingu ala piiravast joonest ning identifikaatorjoonest (tumeroheline joon materjalide alumises ääres, mis ulatub servast serva). Logo võib paikneda kujunduse kõikides nurkades. Standardlahendusena on kujundusel esindatud kõik brändingu elemendid. Kui logo paikneb vasakus servas, siis slogan ja veebiaadress paremal ja vastupidi. Erandkorras võib loobuda veebiaadressist. Näiteks segaduse või topeltinfo vältimiseks juhul, kui kujundusel endal on juba suurem viide RMK veebi või hoopis mõnele muule veebiaadressile. Postkaartide või fotode markeerimise puhul võib loobuda nii veebiaadressist kui ka sloganist. Sellisel juhul on brändingu ala piirav joon vaid logo laiune. Täpsemaid proportsioone vaata lk 18.

16 16 Visuaalne süsteem TEEME METSA 2013 I kvartal Pealkirjad Samamoodi kui RMK brändinguriba, on pealkirjad piiratud joontega. Pealkirjad võivad olla reastatud nii vasakule kui ka paremale. Pealkiri võib olla seotud brändinguribaga. Pealkirjad kirjutatakse läbiva suurtähega. Sõnumi emotsionaalsemaks edastamiseks võib pealkirja ülemist või alumist joont illustreerida sidustades joont graafilise minimärgisega. Sellisel juhul võib kasutada ainult joonepõhiseid ikoone (vt näited lk 8). Täpsemaid proportsioone vaata lk 18. MEIL METSAS KASVAS KUUSEKE

17 Kvartali siht Vetla kandis kuusikus 17 Visuaalne süsteem Sisutekstid TEEME METSA 2013 I kvartal Pikemad selgitavad tekstid on RMK reklaamidel seotud pealkirja või brändinguribaga. Sisutekste võib illustreerida väikeste graafiliste skeemide, illustratsioonide või graafikutega. Jälgi, et skeemide joonejämedus ei oleks laiem horisontaalsete joonte jämedusest. Samuti on tähtis, et skeemid ei oleks liiga infotihedad. Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist. Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist. Kui foto on kirju ja põhitekst ei jää loetav, võib selle alla joonte vahele paigutada vastavalt kas tumeda või heleda ala, millest taustapilt õrnalt läbi kumab. Teksti alla paigutatud elemendi intensiivsus peab olema minimaalne vajalik. Kindlasti ei tohi see olla otsekohe märgatav või häiriv. Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist.

18 18 Visuaalne süsteem Skeem 1 Skeem 2 Skeem 3 Proportsioonid X X X X X A2 A65 Skeem 1 määrab logo ja brändinguriba suurused ning suhted A4 suurusel pinnal. Logo laius on reeglina 8 10% reklaampinna diagonaalist. Samuti on näidatud pealkirja, sisuteksti ja joonte omavahelised kaugused. X X X Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist. A4 Skeemidel 2, 3 ja 4 skaleerub brändinguriba proportsionaalselt pinna suurusega. Erimõõdus pindade puhul otsustab disainer loogilise logo suuruse ja sellest tulenevalt teiste elementide suurused. A3 Skeem 4

19 19 partnerbränding ja sponsorlus

20 20 Partnerbränding LOODUSMATKAD SAGADI MÕISAST Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist. MINGEM METSA RMK süsteemi kuulub nähtuseid ja struktuure, mis on iseseisvalt bränditud. Kui teiste brändide kommunikatsioon toimub RMK katusbrändingu raames, siis võib alam- või koostööbrändi kasutada küljendusel RMK logo paralleelnurgas. Kui RMK logo on all paremas nurgas, siis partnerbrändi logo on üleval paremas nurgas jne. Brändingu kasutamise suurus ja kaugus lehe servast ei ole reglementeeritud, kuid kompositsiooniliselt peab ta olema piisavalt suur, et esmasena silma hakata.

21 21 sponsorlus Tule metsa, spordi mõnuga! RMK poolt sponsoreeritavate ürituste reklaamid bränditakse RMK logost või logost ja tekstist koosneva embleemiga. Tule metsa, spordi mõnuga! Tule metsa, spordi mõnuga! Alati on eelistatud maksimumversioon, mis võimaldab lisaks sümboolikale edasi anda ka RMK poolset emotsionaalset sõnumit. See aitab vaatajal mõista, miks RMK antud sündmust toetab. Maksimaalse konfiguratsiooniga embleemi suurus võiks olla ca 5% reklaami pinnast. Ainult logo kujutava embleemi puhul on suurus vastavalt võimalustele. Tumeda tausta puhul kasutatakse valget embleemi ja heleda tausta puhul rohelist.

22 22 sponsorlus Kui embleemi kasutamine on raskendatud või kaassponsorite puhul taunitud, siis võib kasutada RMK mini-brändingut, mis koosneb logost, logo laiusest joonest ja identifikaatorjoonest pinna allservas. Logo juurde joone peale võib kirjutada ka RMK sponsorstaatuse. Eraldi sõnumit see versioon ette ei näe. Hoolitseda tuleb selle eest, et RMK logo oleks pinna suhtes samade proportsioonidega, mis RMK enda materjalide puhulgi. Peasponsor RMK ei sponsoreeri tegevusi, kus tema sümboolikat ei saa kommunikatsioonis esile tõsta ühel kahest nimetatud meetodist.

23 23 BRÄNDITUD KAMPAANIAD Kampaaniate puhul, millel on oma märk või mõni muu kujundatud element, kehtivad brändinguribale kõik eespool mainitud reeglid. Kui tegemist on tüpograafilise mänguga kampaania pealkirjas, siis pole vaja kasutada pealkirja piiravaid horisontaalseid jooni. Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist.

24 24 näited

25 25 Näited Trükised RMK on vastutustundlik organisatsioon. Seetõttu püüame igal võimalusel kasutada oma trükiste puhul taaskasutatud looduslikke materjale. Me suhtume vastutustundlikult ka autorlusse. Seetõttu püüame igal võimalusel ära märkida visuaalsete lahenduste autorid, taieste nimed ning vajadusel ka trükikodade, materjalide jms nimed ning nimetused. METSIK TEADUS MINGEM METSA Vändra metskonna metsa majandamise Kava aastani 2021

26 26 Näited Küljendus METSA MAJANDAMINE AASTATEL Maakasutus Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in 0 culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu. 2.2 Metsavarud Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercita Metsa majandamine aastatel Arukask Sookask tion ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo Joonis 20. Pärnumaa sõraiiste ning kopra küttimine consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in Kobras Metssiga Metskits voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia. 2.3 Looduskaitse Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisic ing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim 1000 Põder veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute 500 irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id. 13 Rmk pärnumaa metskonna majandamise kava 2021 Rmk pärnumaa metskonna majandamise kava Metsa majandamine aastatel Maakasutus Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure 2011 dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua Looduskaitse Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing tat non proident, sunt in elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et culpa qui officia deserunt mollit anim id est dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis laborum.lorem ipsum dolor sit amet, consectetur nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupida- ut. Tabel 3. Kaitstavate loodusobjektide pindala (ha) Kaitseala tsoneering Metsamaa Mittemetsamaa Soomaa Kaitsealad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Püsielupaigad sh sihtkaitsevöönd sh piirnaguvöönd Vääriselupaigad ha hoiualasi 748 ha kaitsealasi 967 ha piirangualasi 748 ha kaitsealasi 145 ha sihtkaitsealasi 99 ha hoiualasi 1023 ha kõik kaitsealad 967 ha piirangualasi 962 ha piirangualasi Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor. Nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet. 15 Rmk pärnumaa metskonna majandamise kava 2021 Rmk pärnumaa metskonna majandamise kava

27 27 Näited Veebileht

28 28 Näited Veebileht

29 29 Näited Veebibannerid 1. METSAS KÄISID? 2. KASU SAID? 1. PARIMAD SEENEKOHAD PALJASTATUD! 2. Parimad seene- ja marjakohad ning 2000km matkaradu ootavad sind METSAONNID LOODUS- MATKAD ILUSAD VAATED 6. 5.

30 30 Näited Korporatiivmaterjalid: trükised Mets ja keskkond Raido Reispass DIPLOM Aasta langetaja

31 31 Näited Korporatiivmaterjalid: presentatsioon Üldine presentatsiooni pealkiri 2013 Alapealkiri presentatsioonis Sisutekst. Lorem Ipsum on lihtsalt proovitekst, mida kasutatakse printimis- ja ladumistööstuses. See on olnud tööstuse põhiline proovitekst juba alates aastatest, mil tundmatu printija võttis hulga suvalist teksti, et teha trükinäidist. Punktid Seletused Loetelud

32 32 Näited Töökuulutus RMK võtab konkursi korras tööle EHITUS- JA TRANSPORDI- SPETSIALISTI, kelle ülesanded on korraldada ehitus- ja transpordialast tegevust RMKs RMK võtab Nõva piirkonda tööle LOODUSKESKUSE JUHI kelle ülesanded on korraldada looduskeskuse tööd Nõva piirkonnas Nõuded kandidaadile: Pakume: Nõuded kandidaadile: ehitusalane kõrgharidus või ehitusjuhi kutsetunnistus projektijuhtimise kogemus analüüsivõime ja tehniline taiplikus hea suhtlemisoskus autojuhilubade olemasolu Pakume: mitmekülgset ja väljakutseid pakkuvat tööd kaasaegset töökeskkonda teadmistele, oskustele ja töötulemustele vastavat palka ehitusalane kõrgharidus või ehitusjuhi kutsetunnistus projektijuhtimise kogemus analüüsivõime ja tehniline taiplikus hea suhtlemisoskus autojuhilubade olemasolu mitmekülgset ja väljakutseid pakkuvat tööd kaasaegset töökeskkonda teadmistele, oskustele ja töötulemustele vastavat palka Kandideerimiseks palume saata CV koos motivatsioonikirjaga hiljemalt 3. veebruariks RMK personaliosakonda aadressil Viljandi mnt. 18b, Tallinn või e-posti aadressil märksõnaga ehitus- ja transpordispetsialisti konkurss. Rohkem infot saab telefonil Kandideerimiseks palume saata CV koos motivatsioonikirjaga hiljemalt 3. veebruariks RMK personaliosakonda aadressil Viljandi mnt. 18b, Tallinn või e-posti aadressil märksõnaga ehitus- ja transpordispetsialisti konkurss. Rohkem infot saab telefonil rmk.ee rmk.ee

33 33 Näited Telebränding

34 2013

Mehaanikakool_CVI_72dpi

Mehaanikakool_CVI_72dpi Mehaanikakool Stiiliraamat 2011 TUNNUSGRAAFIKA 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sümbol Logotüüp Logo Korporatiivsed värvid Korporatiivne kirjatüüp Logo värvilised ja mustvalged kasutusvariandid Sümboli

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Stiiliraamat_2016

Stiiliraamat_2016 SIHTASUTUSE ARCHIMEDES VISUAALNE IDENTITEET 2015 1 Sisukord 2 3 Korporatiivse identiteedi hierarhia 4 Toetuva kaubamärgistrateegia identiteedi hierarhia 5 TUNNUSGRAAFIKA 6 Värvipalett 7 Värvikasutuse soovitused

Rohkem

Keskkonnamõju analüüs 1 PaasverePÜ-23 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm bioloogilise mitmekesisuse spetsialist To

Keskkonnamõju analüüs 1 PaasverePÜ-23 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm bioloogilise mitmekesisuse spetsialist To Keskkonnamõju analüüs 1 PaasverePÜ-23 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm 2017-04-12 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse 2017-04-12 Tabel 1. Objekti üldandmed Lääne-Virumaa

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Loone - Pirgu metsakuivenduse rekonstrueerimine Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort Raplam

1 Keskkonnamõju analüüs Loone - Pirgu metsakuivenduse rekonstrueerimine Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort Raplam 1 Keskkonnamõju analüüs Loone - Pirgu metsakuivenduse rekonstrueerimine Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort 214-2-27 Raplamaa bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Rääsa Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hir

1 Keskkonnamõju analüüs Rääsa Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hir 1 Keskkonnamõju analüüs Rääsa Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Madi Nõmm 10.01.2017 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse 24.10.2017 Tabel 1. Objekti üldandmed Ida-Virumaa

Rohkem

Powerpointi kasutamine

Powerpointi kasutamine RMK IDA-VIRUMAA KÜLASTUSALA KÜLASTUSKORRALDUSLIKUD TÖÖD ALUTAGUSE RAHVUSPARGIS TÖÖRÜHMA KOHTUMINE Heinar Juuse 13. veebruar 2019 Iisaku Külastuskorralduse ja loodushariduse tegevusvaldkonna eesmärgiks

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: 03.2.206 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse lõpp: 28.2.207 Tabel. Objekti üldandmed Jõgevamaa metskond Nr Maaprandussüsteemi

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas 1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: 17.04.2018 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse lõpp: 24.07.2018 Tabel 1. Objekti üldandmed Harjumaa

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas 1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Jüri Koort algus: 04.04.2016 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse lõpp: 08.12.2017 Tabel 1. Objekti üldandmed

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetuse kontroll Gunnar Reinapu Kontrolliüksuse juht SA Erametsakeskus Mai 2016 Teemad Kontrolli üldalused Pindala hindamine Kohapeal kontrollitavad

Rohkem

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi ülesehitus Joonis 1 Toetuste veebikaardi vaade Toetuste veebikaardi vaade jaguneb tinglikult kaheks: 1) Statistika valikute osa 2) Kaardiaken Statistika

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

Tartu Ülikool Loodus- ja täppisteaduste valdkond Tehnoloogiainstituut Eesnimi Perekonnanimi Minu lõputöö pealkiri Bakalaureusetöö (12 EAP) Arvutitehni

Tartu Ülikool Loodus- ja täppisteaduste valdkond Tehnoloogiainstituut Eesnimi Perekonnanimi Minu lõputöö pealkiri Bakalaureusetöö (12 EAP) Arvutitehni Tartu Ülikool Loodus- ja täppisteaduste valdkond Tehnoloogiainstituut Eesnimi Perekonnanimi Minu lõputöö pealkiri Bakalaureusetöö (12 EAP) Arvutitehnika eriala Juhendaja: amet Eesnimi Perekonnanimi Tartu

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

AB_esikaas.ai

AB_esikaas.ai 5Logo CMYK PANTONE 0, 100, 30, 65 RGB 88, 0, 30 0, 0, 0, 26 RGB 195, 195, 195 P209 Avery 513 P CoolGrey 4 Avery 546 0, 0, 0, 17 RGB 218, 218, 218 P CoolGrey 4 66% Avery 546 6 Logo värvilahendus Allomer

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Räätsa TP-702 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort bioloogilise mitmekesisuse spetsialist T

1 Keskkonnamõju analüüs Räätsa TP-702 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort bioloogilise mitmekesisuse spetsialist T 1 Keskkonnamõju analüüs Räätsa TP-702 Koostajad Koostamise aeg metsaparandusspetsialist Jüri Koort 24.08.2016 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse 22.05.2017 Tabel 1. Objekti üldandmed Viljandimaa

Rohkem

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tavalise või madala lävepakuga. Soovitav on ukse tellimise ajal käiguukse vajadus ning ning lävepaku

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Küllike Kuusik algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist To

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Küllike Kuusik algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist To 1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Küllike Kuusik algus: 18.05.2015 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse lõpp: 21.11.2017 Tabel 1. Objekti üldandmed

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Hip Green1 Template

Hip Green1 Template Ühistegevus, mis see on? Ühistegevuse võimalused Hiiumaa Metsaseltsis 21.08.2010.a. Kärdlas Viktor Rõbtšenko 56 474 141 vktr422@gmail.com 1 2 3 4 Arengukava 2010...2015 olemas Arengukava on vastu võetud

Rohkem

Marko Trave: metsanduses vajavad enim investeeringuid kuivendus- ja teedevõrgud Autor: Vilma Rauniste Neljapäev, 12. jaanuar Marko Trave Saarema

Marko Trave: metsanduses vajavad enim investeeringuid kuivendus- ja teedevõrgud Autor: Vilma Rauniste Neljapäev, 12. jaanuar Marko Trave Saarema Marko Trave: metsanduses vajavad enim investeeringuid kuivendus- ja teedevõrgud Autor: Vilma Rauniste Neljapäev, 12. jaanuar 2012. Marko Trave Saaremaa metskonna metsaülem. Foto: Vilma Rauniste Eesti on

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kas mehed ja naised juhivad erinevalt? Kuidas kaasata mitmekesiseid meeskondi? Ester Eomois, EBSi õppejõud, doktorand Organisatsioonide juhtimistreener Minu tänased mõtted Kas naised ja mehed on juhtidena

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

StandardBooks_versiooni_uuendusWin

StandardBooks_versiooni_uuendusWin Versiooni uuendamine Standard Books 7.2 põhjal Windows 7 või uuemale operatsioonisüsteemile SISUKORD 1. ÜKSIKKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE...lk 2 2. SERVER/MITMEKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE.lk

Rohkem

Microsoft PowerPoint - geodb_090507v1.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - geodb_090507v1.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Eesti topograafiline andmekogu ja geoandmebaasi põhine topograafiliste andmete uuendamine Olev Veskimäe Topoandmete osakond Maa-amet Sisukord Geoandmebaas Uuendamine Kvaliteedi tagamine Vigade haldamine

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc Tallinna Linnavalitsuse sõnumisaatja kasutusjuhend asutuse juhatajale Sisukord 1. Süsteemi sisenemine...2 2. Parooli lisamine ja vahetamine...2 3. Ametnike lisamine ametiasutuse juurde...2 4. Saatjanimede

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood Gümnaasium klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundid

Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood Gümnaasium klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundid Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood 01.09.2014 31.08.2015 1. Gümnaasium 10. 12. klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundides) Energiasäästlik sõiduk 3 Läänemere ökosüsteem 4

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc Termoülevaatus nr.57 (57/1. Märts 8) Hoone andmed Aadress Lühikirjeldus Karu 15, Tallinn Termopildid Kuupäev 6.1.8 Tuule kiirus Õhutemperatuur -1,1 o C Tuule suund Osalesid Kaamera operaator Telefoni nr.

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jätkusuutliku tootmise edulood, programmid ja takistused Lauri Betlem 2017 SALVEST Salvest Alustas tegevust 1946. aastal riigi omandis oleva ettevõttena Ainuomanikuks hr Veljo Ipits Põhitoodanguks valmistoit

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

METSADE SÄÄSTVA MAJANDAMISE KAVA aastateks Käesolev kava on koostatud metsade kirjelduste põhjal ning annab põhisuunad metsade majandamiseks

METSADE SÄÄSTVA MAJANDAMISE KAVA aastateks Käesolev kava on koostatud metsade kirjelduste põhjal ning annab põhisuunad metsade majandamiseks METSAE SÄÄSTVA MAJANAMISE KAVA aastateks 2016-2025 Käesolev kava on koostatud metsade kirjelduste põhjal ning annab põhisuunad metsade majandamiseks kooskõlas EESTI SÄÄSTVA METSANUSE STANARI ja kehtivate

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017 VASTUVÕTT 10. KLASSIDESSE 2019/2020 Jüri Gümnaasium 20. veebruaril 2019 Maria Tiro, direktor Tänased teemad Õppesuunad, sarnasused ja erisused Õppekorraldus Sisseastumiskatsed, tulemused Dokumentide esitamine

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad:

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Erialane võõrkeel Reet Ainsoo Reet Ainsoo, Malle Purje,

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend I-KLASSI ÕLIPÜÜDURITE PAIGALDUS- JA HOOLDUSJUHEND PÜÜDURI DEFINITSIOON JPR -i õlipüüdurite ülesandeks on sadevee või tööstusliku heitvee puhastamine heljumist ja õlijääkproduktidest. Püüduri ülesehitus

Rohkem

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas Tervise Arengu Instituudi tegevused koolitoidu vallas Anneli Sammel Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Kool - tervislike toitumisharjumuste oluline kujundaja Koolitoit

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Austla (Karala) piirivalvekordon

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strateegilise koostöö projekti eelarve Katriin Ranniku 17.02.2016 Millest tuleb juttu? Mis reguleerib Erasmus+ programmist rahastatavaid projekte? Millised on Erasmus+ strateegilise koostöö projekti eelarveread?

Rohkem

VL1_praks2_2009s

VL1_praks2_2009s Biomeetria praks 2 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik (see, mida 1. praktikumiski analüüsisite), 2. nimetage Sheet3 ümber

Rohkem

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joonistamise võimalused Turtle mooduli abil. Scratchi

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus INNOVATSIOONI TOETAVAD AVALIKU SEKTORI HANKED 16.03.2016 Sigrid Rajalo majandusarengu osakond MIKS? Edukas hangib nutikalt Riigi ostujõud: ca 8 12% SKPst ehk ca 2 miljardit eurot. Euroopa Liidus keskmiselt

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas 6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril 2015. E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tasemetööga läbiviimise eesmärk on hinnata riiklike õppekavade

Rohkem

3D mänguarenduse kursus (MTAT ) Loeng 3 Jaanus Uri 2013

3D mänguarenduse kursus (MTAT ) Loeng 3 Jaanus Uri 2013 3D mänguarenduse kursus (MTAT.03.283) Loeng 3 Jaanus Uri 2013 Teemad Tee leidmine ja navigatsioon Andmete protseduuriline genereerimine Projektijuhtimine Tee leidmine Navigatsiooni võrgustik (navigation

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil.

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

Microsoft Word - NM2018_vo?istlusjuhend_graafiline-disainer_draft.doc

Microsoft Word - NM2018_vo?istlusjuhend_graafiline-disainer_draft.doc NOOR MEISTER 2018 3.-4.05.2018 Eesti Näituste Messikeskuse B, C, D ja E hallides GRAAFILISE DISAINERI kutsemeistrivõistlus VÕISTLUSJUHEND Individuaalne võistlus kutseõppeasutuste õpilastele. Ühest koolist

Rohkem

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 Sisukord E-TÖÖTUKASSASSE SISSE LOGIMINE JA MINU KOOLITUSED AVALEHT... 2 UUE KOOLITUSE LISAMINE... 5 MÄÄRAMATA TOIMUMISAJAGA KOOLITUSED... 9 REGISTREERIMISTEATE

Rohkem

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite lisamine... 6 Uue dokumendi loomine Dokumendi salvestamine

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Põhimeede 2 Strateegiline koostöö Toetuse kasutamise leping Ülle Kase 26.08.2016 Lepingu struktuur Eritingimused Lisa I Üldtingimused Lisa II, Projekti eelarve; Projekti teiste toetusesaajate nimekiri;

Rohkem

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Lugu sellest, kuidas me „Murdepunktini“ jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht

Lugu sellest, kuidas me „Murdepunktini“  jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht Lugu sellest, kuidas me Murdepunktini jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht Elu enne Murdepunkti Mõjutusvahendid vähetulemuslikud (Riigikontroll 2010) Programmide nappus alaealiste

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

Kfloppy vormindamistööriista käsiraamat

Kfloppy vormindamistööriista käsiraamat Kfloppy vormindamistööriista käsiraamat Thad McGinnis Nicolas Goutte Arendaja: Bernd Johannes Wuebben Arendaja (kasutajaliidese ümberkujundamine): Chris Howells Arendaja (BSD toetuse lisamine): Adriaan

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! 2 49 DRESSIPLUUS tüdrukutele, värvilise kirjaga, suurused: cm DRESSIPLUUS poistele, kirja ja pealetrükiga

KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! 2 49 DRESSIPLUUS tüdrukutele, värvilise kirjaga, suurused: cm DRESSIPLUUS poistele, kirja ja pealetrükiga KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! värvilise kirjaga, poistele, kirja ja pealetrükiga, DRESSIPÜKSID värvilise aplikatsiooni ja elastsete mansettidega, DRESSIPÜKSID poistele, ühevärvilised, elastsete

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Maamaksu infosüsteem (MAKIS) Maksustamishind Talumistasud Andres Juss Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna juhataja 13.11.2018 MAKIS eesmärk Kõik omavalitsused kasutavad veebipõhist maamaksu infosüsteemi

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

P2P süsteemid

P2P süsteemid Gnutella Ajalugu Detsentraliseeritus Protokollist Paralleliseerimine Ujutamine Skaleeruvus Ultranoded Puuräsid DHT Muud MEELIS ROOS 1 Ajalugu Failivahetus P2P massidesse viija Napster tsentraalne süsteem

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

KAASAV ELU RÜHM “TAKTIILNE“

KAASAV ELU RÜHM “TAKTIILNE“ KAASAV ELU RÜHM HEV ÕPPEVAHEND 17.05.2018 Grupp: Terje Isok Gerli Mikk Veronika Vahi, Merit Roosna, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool Juhendajad: Jana Kadastik ja Tiia Artla PROJEKTI EESMÄRK Luua õppetööd

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus 2014/3 HUNT TEABEROHKE AIMESARI LOODUSEST, TEADUSEST, KULTUURIST www.loodusajakiri.ee HUNT Aasta loom 2013 Koostaja Helen Arusoo Tallinn 2014 Sarja Looduse raamatukogu kolmeteistkümnes raamat Hunt on piiratud

Rohkem

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND SISUKORD 1. Kuidas saan Freseniuse õppekeskuksesse? 03 2. Kuidas sisse logida? 04 3. Mida teha, kui ma ei mäleta oma parooli? 05 4. Mida leian kodulehelt pärast sisselogimist?

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

AMETINIMETUSE JA TÖÖKOHA AADRESSI LISAMINE TÖÖTAMISE REGISTRISSE ANDMETE KOGUMISE EESMÄRK Koguda tõhusamalt palga ja tööjõu andmeid, et teha senisest

AMETINIMETUSE JA TÖÖKOHA AADRESSI LISAMINE TÖÖTAMISE REGISTRISSE ANDMETE KOGUMISE EESMÄRK Koguda tõhusamalt palga ja tööjõu andmeid, et teha senisest AMETINIMETUSE JA TÖÖKOHA AADRESSI LISAMINE TÖÖTAMISE REGISTRISSE ANDMETE KOGUMISE EESMÄRK Koguda tõhusamalt palga ja tööjõu andmeid, et teha senisest täpsemat palga- ja tööturustatistikat. Töötamise andmed

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3.

Rohkem