EE - EP B1 KIRJELDUS

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "EE - EP B1 KIRJELDUS"

Väljavõte

1

2 EE - EP B1 KIRJELDUS JÄRJESTUSTE LOETELU [0001] Käesolev taotlus sisaldab paberkandjal ja arvutiga loetavas vormingus esitatud järjestuste loetelu. See järjestuste loetelu on identne patendidokumendis WO 06/ sisalduva järjestuste loeteluga. LEIUTISE EELDUS Leiutise valdkond [0002] Käesolev leiutis käsitleb veterinaarmeditsiini valdkonda ja eeskätt nakkushaigusi. Käesolev leiutis käsitleb lisaks patogeenide, mis ei ole PCV-2, põhjustatud kaasnevate nakkuste vähendamise meetodeid sigadel. Leiutise taust [0003] aastal kirjeldati viis aastat varem Kanadas täheldatud haigusjuhtude põhjal esile kerkinud uut haigust nimega võõrutusjärgne multisüsteemne kurnatuse sündroom (Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome, PMWS) (Clark T. Pathology of the Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome of Pigs. 1996, 22-5). Tehti kindlaks, et seda sündroomi põhjustab põhiliselt sigade tsirkoviirus-2 (PCV2). Vahepealsetel aastatel on PMWS-i täheldatud peaaegu kõigis maailma piirkondades, kus kasvatatakse sigu (Brunborg I. M., Moldal T., Jonassen C. M., J. Virol. Methods 2004 Dec 15, 122(2):171-8). Kõige sagedamini haigestuvad 5- kuni 15-nädalased põrsad (Allan G., McNcilly F., PMWS/PCVD: Diagnosis, Disease and Control: What do we know? 2006 Jul Jul 19, 2006; Allan G. M., et al., Vet. Microbiol Feb 4, 98(2):165-8; Chae C. Vet. J Jul, 168(1):41-9). Haiguse kliiniliste tunnuste seas on märgatavalt suurenenud suremus, kurnatus, lümfisõlmede üldine suurenemine, hingamisraskused ja vahel kahvatus, kollatõbi ja kõhulahtisus (Chae C., Vet. J May, 169(3):326-36; Segales J. et al., Vet. Microbiol Feb 4, 98(2):151-8). Sellised kliinilised tunnused ei esine ühes PMWS-i põdevas seakarjas kõik korraga, vaid näib, et kliiniliste tunnuste avaldumine on kaudselt seotud farmile spetsiifiliste kaasnevate

3 2 patogeenidega, mis on eelkõige suunatud erinevatele elundisüsteemidele (Krakowka S. et al., Vet. Pathol Jan, 38(1):31-42). Epidemioloogilised uuringud on näidanud, et selle haiguse sündroomiga koos esinevad kõige sagedamini sigade respiratoor-reproduktiivse sündroomi viirus (porcine reproductive and respiratory syndrome virus, PRRSV), seagripiviirus (swine influenza virus, SIV), sigade parvoviirus (porcine parvovirus, PPV), Haemophilus parasuis, Actinobacillus pleuropneumoniae (APP), Streptococcus suis ja Mycoplasma hyopneumoniae (Chae C. Vet. J Jul, 168(1):41-9). [0004] PMWS tekkel on peetud määrava tähtsusega sündmuseks immuunsüsteemi aktiveerimist (Krakowka S. et al., Vet. Pathol Jan, 38(1):31-42). Kui katselisel inokuleerimisel ainult PVC2-ga tekkisid vaid kliiniliselt asümptomaatilised nakkused ja väga tagasihoidlikud histoloogilised põletikutunnused, siis samaaegsel nakatamisel PCV2 ja PPV või PRRSV-ga seevastu tekkisid tõsisemad kliinilised tunnused, suured ja histoloogiliselt määravatavad kahjustused, PCV2 laialdasem levik ja PCV2 suurem viiruskoormus haigusest haaratud kudedes. Selliseid nähte näib tekitavat peamiselt PCV2, kuna ainult PRRSV või PPV-ga nakatamise tagajärjel ei tekkinud võrreldavaid kliinilisi tunnuseid ega kahjustusi (Allan et al., J. Comp. Pathol Jul, 121(1):1-11; Allan G. M. et al., Arch. Virol. 2000, 145(11):2421-9; Harms P. A. et al., Vet. Pathol Sep, 38(5):528-39; Krakowka S. et al., Vet. Pathol May, 37(3):254-63; Ostanello F. et al., Vet. Microbiol Jul 1, 108(3-4):179-86; Rovira A. et al., J. Virol Apr, 76(7):3232-9). Peale selle oleks sarnast haiguse raskusastme suurenemist võinud tekkida ka teiste kaasnevate nakkusetekitajate puudumisel, kui sigu oleks immunostimuleeritud meriteo hemotsüaniiniga Freundi mittetäielikus adjuvandis (KLH/ICFA) (Krakowka S. et al., Vet. Pathol Jan, 38(1):31-42). [0005] PCV2 toimed sigade immuunsüsteemile ei ole täielikult teada. On teatatud, et PCV2 replikatsioonil on peamised sihtrakud monotsüütide/makrofaagide rakuliin ja ka teised antigeeni esitlevad rakud nagu follikulaarsed dendriitrakud (Darwich L. et al., Arch. Virol May, 1.49(5):857-74). Mitmetes uuringutes on pakutud, et PCV2-ga nakatuvad poolduvad rakud, makrofaagid ja B-lümfotsüüdid, mis indutseerivad B-rakkude apoptoosi, mis kahjustab lümfikudesid ja põhjustab lümfotsüütide arvu laialdase vähenemise (Darwich L. et al., Arch. Virol May, 149(5):857-74). Just PMWS-i põdevatel sigadel on täheldatud histiotsüütide infiltreerumist ja lümfotsüütide arvu vähenemist nii folliikulites kui ka parafollikulaarsetes piirkondades, sümptomeid, mida seostatakse PCV2 olemasoluga organismis (Segales J. et al., Vet. Microbiol Feb 4, 98(2):151-8; Darwich L. et al., Arch. Virol.

4 May, 149(5):857-74). Selliste faktide põhjal on tehtud järeldusi, et PCV2 nakkus võib põhjustada immunosupressiooni (Darwich L. et al., Arch. Virol May, 149(5):857-74; Krakowka S. et al., Viral. Immunol. 2002, 15(4):567-82). [0006] US patendis nr kirjeldatakse PCV2 nakkuste, eeskätt PMWS-i ravistrateegiaid, mis põhinevad DNA vaktsiini kasutamisel. Patendidokumendis WO 03/ kirjeldatakse kimäärse elusvaktsiini, mis sisaldab PCV1 struktuuri, milles PCV1 struktuurigeen on asendatud patogeense PCV2 tüve immunogeense geeniga, tootmise meetodit. Patendidokumendis WO 99/18214 pakutakse mitut PCV2 tüve ja surmatud PCV2 vaktsiini valmistamismeetodeid. Patendidokumendis WO 06/ avaldatakse efektiivne ORF-2 põhine alaühikvaktsiin. Kõik sellised vaktsiinid on ette nähtud kasutamiseks sigade vaktsineerimisel/ravis PMWS-i vastu. [0007] Patendidokumendis WO 2006/ A2 kirjeldatakse vähemalt ühte Helicobacteri antigeeni ja vähemalt ühte sigade tsirkoviiruse antigeeni ja veterinaarias vastuvõetavat kandjat või abiainet sisaldava kombineeritud vaktsiini meditsiinilist kasutamist Helicobacter liikide ja sigade tsirkoviiruse vastase immunoloogilise vastuse esilekutsumiseks. [0008] Praegu puuduvad andmed PCV2 nakkuste võimaliku mõju kohta sigade erinevate patogeenide põhjustatud kaasnevate nakkuste esinemisele. Eeskätt ei ole midagi teatatud PCV2 võimaliku mõju kohta spetsiifilistele patogeenidele, nagu Actinobacillus pleuropneumoniae, Haemophilus parasuis, Mycoplasma hyorhinis, Pasteurella multocida, PRRSV, Salmonella alamliigid, SIV või Streptococcus suis. Peale selle, kuigi erinevad PCV2 vaktsiinid on olnud mõnda aega on tuntud, ei ole nende mõju sigade teistele kaasnevatele nakkustele kui PCV2 veel teada. JOONISTE LÜHIKIRJELDUS [0009] Joonis 1: PCV2 vireemia profiil. Eelselekteeritud, platseebot saanud loomadelt (joonis 1A, n = 110) ja vaktsineeritud loomadelt (joonis 1B, n = 110) võeti näidatud ajahetkedel vereproovid. Loomad jagati kvantitatiivse PCR tulemuste põhjal loomaklassidesse, kellel oli subkliiniline viiruskoormus ( ge/ml) ja kliiniliselt oluline viiruskoormus (>10 6 ge/ml). Valged tulbad vastavad subkliinilise viiruskoormusega loomadele ja mustad tulbad näitavad kliiniliselt olulise viiruskoormusega loomade osakaalu iga proovivõtu päeva kohta.

5 4 LEIUTISE KIRJELDUS [0010] Käesolev leiutis põhineb üllastuslikul leiul, et PCV2 vaktsiin mitte ainult ei langeta sigadel või seakarjal PCV2 nakkuste protsenti, vaid ka patogeenide, mis ei ole tsirkoviirused ja eeskätt ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsenti. [0011] Käesoleva leiutise ühe aspektina käsitletakse seega ühe või mitme patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjas, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi. [0012] Siin kasutatuna tähendab termin kaasnev nakkus mis tahes, kuid mitte ainult, sigade nakkust, mille on põhjustanud viirus-, bakteriaalne või seenpatogeen, mis ei ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2. Siin kasutatuna tähendab termin kaasnev patogeen sigade patogeeni, kuid mitte ainult, mis ei ole tsirkoviirus ja mis ei ole eeskätt PCV2. Seega käsitletakse leiutise järgmise aspektina ühe või mitme viirus-, bakteriaalse või seenpatogeeni, mis ei ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2, põhjustatud kaasneva nakkuse protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi. Kaasnevad nakkused on eelistatavalt põhjustatud ühest või mitmest viirus-, bakteriaalsest või seenpatogeenist või nende kombinatsioonist. Kaasnevad nakkused on veelgi eelistatavamalt põhjustatud ühest või mitmest viirus- või bakteriaalsest patogeenist või nende kombinatsioonist. [0013] Käesoleva leiutise järgmise aspektina tähendab termin kaasnevad nakkused ka seda, et siga, kes on nakatunud ühe või mitme kaasneva patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2, on kaasnevalt nakatunud PCV2-ga. Seega leiutise ühe aspektina pakutakse kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit PCV2-ga kaasnevalt nakatunud sigadel või seakarjal, kusjuures need kaasnevad nakkused on põhjustatud ühest või mitmest patogeenist, mis ei ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi. Kaasnevad nakkused on eelistatavalt põhjustatud ühest või mitmest viirus-, bakteriaalsest või seenpatogeenist, mis ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2.

6 5 [0014] Siin kasutatuna tähendab termin kaasnevalt nakatunud PCV2-ga PCR2-ga kaasneva nakatumise mis tahes vormi, kuid mitte ainult, mis tähendab, et PCV2-ga nakatumine toimub enne või pärast nakatumist patogeenidega, mis ei ole tsirkoviirused ja mis eeskätt ei ole PCV2, või nendega nakatumisega samaaegselt. See hõlmab ka PCV2 nakkuste subkliinilist, kliiniliselt selget, fulminantset ja kroonilist kulgu. Käesolevas kontekstis ei ole selge kulgemine piiratud ainult PMWS-ga, vaid hõlmab ka PCV2 nakkuste mis tahes teisi kliinilisi avaldumisvorme, nagu sigade respiratoorsete haiguste kompleks (porcine respiratory disease complex, PRDC), sigade dermatopaatia ja nefropaatia sündroom (porcine dermatopathy and nephropathy syndrome, PDNS), reproduktiivsed häired, granulomatoosne enteriit, kaasasündinud treemorid (CT-AII) ja perinataalne müokardiit (Chae, Veterinary J., 2005, 169: ). [0015] Termin kaasnev nakkus aga ei tähenda tingimata seda, et siga või seakari on kaasnevalt nakatunud PCV2-ga. Termin kaasnev nakkus viitab ka, kuid mitte ainult, juhtumitele, mille korral sead või seakari puutub kokku PCV2-ga või neil on tekkinud PCV2-ga nakatumise oht. Leiutise järgmise aspektina pakutakse seega kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, kes on puutunud kokku PCV2-ga või kes on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on sellele vastuvõtlikud, kusjuures kaasnevad nakkused on põhjustatud ühest või mitmest patogeenist, mis ei ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi. Kaasnevad nakkused on eelistatavalt põhjustatud ühest või mitmest viirus-, bakteriaalsest või seenpatogeenist, mis ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2. [0016] Termin langetab kaasnevate nakkuste protsenti tähendab, et patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatanud sigade arv väheneb nimetatud patogeeni osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. Selles kontekstis tähendab vaktsineerimata kontrollrühm sigade rühma, kellele ei manustata efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldavat immunogeenset kompositsiooni. Leiutise järgmise aspektina pakutakse seega patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2

7 6 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures nimetatud patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv väheneb selle patogeeni osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. Kaasnev nakkus on eelistatavalt põhjustatud viirus-, bakteriaalsest või seenpatogeenist, mis ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2. Nimetatud sead või seakari on eelistatavamalt kaasnevalt nakatunud eespool määratletud viisil PCV2-ga, puutuvad kokku PCV2-ga, on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on selle suhtes vastuvõtlikud. [0017] Viirus-, bakteriaalsest või seenpatogeenist, mis ole tsirkoviirus ja mis eeskätt ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevad nakkused võivad tekitada nakatunud loomadel soolestiku, hingamisteede, reproduktiivsüsteemi, kesknärvisüsteemi või lokomotoorikaga seotud sümptomeid. Kõiki selliseid nimetatud patogeenide tekitatud kliinilisi sümptomeid saab vähendada. Leiutise järgmise aspektina käsitletakse seega ühe või mitme soolestiku, hingamisteede, reproduktiivsüsteemi, kesknärvisüsteemi või lokomotoorse süsteemi patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi vähendamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi. Nimetatud sead on eelistatavamalt kaasnevalt nakatunud eespool määratletud viisil PCV2-ga, puutuvad kokku PCV2-ga või on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on selle suhtes vastuvõtlikud. Soolestiku, hingamisteede, reproduktiivsüsteemi, kesknärvisüsteemi või lokomotoorse süsteemi patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv väheneb veelgi eelistatavamalt nimetatud soolestiku, hingamisteede, reproduktiivsüsteemi, kesknärvisüsteemi või lokomotoorse süsteemi patogeeniga nakatumise osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. [0018] Soolestiku patogeenid on näiteks Lawsonia intracellularis, E.coli, Streptococcus suis, Clostridium alamliigid, Salmonella alamliigid, Brachyspira alamliigid, rotaviirused või koronaviirused. Respiratoorsed patogeenid on näiteks PRRSV, Mycoplasma hyopneumoniae ja M.

8 7 hyorhinis. Reproduktiivsüsteemi patogeenid on näiteks Leptospira alamliigid, PRRSV ja Chlamydia alamliigid. Lokomotoorse süsteemi patogeenid on näiteks S. suis, M. hyorhinis, Erysipelotrix rusiopathiae. Kesknärvisüsteemi patogeenid on näiteks ebamarutaudi viirus, S. suis ja Haemophilus alaliigid. [0019] Termin patogeen, mis ei ole PCV2, tähendab üldiselt, kuid mitte ainult, ühte või mitut patogeeni, mis on valitud rühmast, kuhu kuuluvad Actinobacillus suis, Arcanobacterium pyogenes, Actinobacillus pleuropneumonia (APP), sigade aafrika katku viirus, Aspergillus alamliigid, astroviirused, Ascaris suum, Blastocystis alamliigid, Bordetella bronchiseptica, Brachyspira alamliigid, B. hyodysenteriae, B. Pilosicoli, Brucella suis, Brucella suis biotüübid 1, 2 ja 3, Candida alamliigid, sigade katkuviirus, Clostridium alamliigid, eeskätt C. difficile, A, B ja C tüüpi C. perfringens, C. novyi, C. septicum, C. difficile, C. Tetani, Chlamydia alamliigid, Cryptosporidium alamliigid, entsefalomüokardiidiviirus, Eperythrozoonosis suis, Erysipelothrix ruhsiopathiae, Escherichia coli, Fusarium alamliigid, Haemophilus parasuis, hemaglutineeriva entsefalomüeliidi viirus, E-hepatiidiviirus, Jaapani entsefaliidiviirus, Hyostrongylus rubidus, Lawsonia intracellularis, Leptospira alamliigid, L. australis, L. canicola, L. grippotyphosa, L.pomona, L. Icterohaemorrhagicae, L. interrogans, L. tarassovi, L. hardjo, L. sejroe, L. Bratislava, Mannheimia haemolytica, Menangle viirus, Mycobacterium alamliigid, M. avium, M. intracellulare, M. Tuberculosis, Mycoplasma alamliigid, M. hyopneumoniae, M. Hyorhinis, Nipah viirus, Oesophagostum alamliigid, Oesophagostum dentatum, Oesophagostum quadrospinulatum, Pasteurella alamliigid, P. Multocida, Penicillium alamliigid, sigade adenoviirus, sigade tsütomegaloviirus, sigade soolestiku kalitsiviirused, sigade soolestiku pikornaviirused, sigade parvoviirus, sigade respiratoorne koronaviirus, PRRS viirus, ebamarutaudiviirus, reoviirus, rotaviirus, punataudiviirus, Salmonella alamliigid, S. typhimurium, S. choleraesuis, S. Dublin, Sarcoptes alamliigid, Staphylococcus hyicus, Streptococcus alamliigid, S. suis, S. porcinus, S. dysgalactiae, S. dysgalactiae subsp. Equisimilis, Strongyloides ransomi, sigade herpesviirus, seagripiviirus, sigade rõugeviirus, sigade transmissiivse gastroenteriidi viirus, Trichuris alamliigid, Taenia alamliigid, Trichinella spiralis, vesikulaarse stomatiidi viirus, sigade vesikulaareksanteemiviirus, Lääne-Niiluse viirus või Yersina alamliigid, Y. pseudotuberculosis, Y. enterocolitica. [0020] Leiutise järgmise aspektina käsitletakse seega ühe või mitme patogeeni, mis ei ole PVC2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal,

9 8 mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures kaasnevaid nakkusi põhjustavad patogeenid on valitud rühmast, kuhu kuuluvad Actinobacillus suis, Arcanobacterium pyogenes, Actinobacillus pleuropneumonia (APP), sigade aafrika katku viirus, Aspergillus alamliigid, astroviirused, Ascaris suum, Blastocystis alamliigid, Bordetella bronchiseptica, Brachyspira alamliigid, B. hyodysenteriae, B. Pilosicoli, Brucella suis, Brucella suis biotüübid 1, 2 ja 3, Candida alamliigid, sigade katkuviirus, Clostridium alamliigid, eeskätt C. difficile, A, B ja C tüüpi C. perfringens, C. novyi, C. septicum, C. difficile, C. Tetani, Chlamydia alamliigid, Cryptosporidium alamliigid, entsefalomüokardiidiviirus, Eperythrozoonosis suis, Erysipelothrix ruhsiopathiae, Escherichia coli, Fusarium alamliigid, Haemophilus parasuis, hemaglutineeriva entsefalomüeliidi viirus, E-hepatiidiviirus, Jaapani entsefaliidiviirus, Hyostrongylus rubidus, Lawsonia intracellularis, Leptospira alamliigid, L. australis, L. canicola, L. grippotyphosa, L.pomona, L. icterohaemorrhagicae, L. interrogans, L. tarassovi, L. hardjo, L. sejroe, L. Bratislava, Mannheimia haemolytica, Menangle viirus, Mycobacterium alamliigid, M. avium, M. intracellulare, M. Tuberculosis, Mycoplasma alamliigid, M. hyopneumoniae, M. Hyorhinis, Nipah viirus, Oesophagostum alamliigid, Oesophagostum dentatum, Oesophagostum quadrospinulatum, Pasteurella alamliigid, P. Multocida, Penicillium alamliigid, sigade adenoviirus, sigade tsütomegaloviirus, sigade soolestiku kalitsiviirused, sigade soolestiku pikornaviirused, sigade parvoviirus, sigade respiratoorne koronaviirus, PRRS viirus, ebamarutaudiviirus, reoviirus, rotaviirus, punataudiviirus, Salmonella alamliigid, S. typhimurium, S. choleraesuis, S. Dublin, Sarcoptes alamliigid, Staphylococcus hyicus, Streptococcus alamliigid, S. suis, S. porcinus, S. dysgalactiae, S. dysgalactiae subsp. Equisimilis, Strongyloides ransomi, sigade herpesviirus, seagripiviirus, sigade rõugeviirus, sigade transmissiivse gastroenteriidi viirus, Trichuris alamliigid, Taenia alamliigid, Trichinella spiralis, vesikulaarse stomatiidi viirus, sigade vesikulaareksanteemiviirus, Lääne-Niiluse viirus või Yersina alamliigid, Y. pseudotuberculosis, Y. enterocolitica. [0021] Nimetatud kaasnevad nakkused on eelistatavalt põhjustatud ühest või mitmest patogeenist, mis on valitud rühmast, kuhu kuuluvad Actinobacillus pleuropneumoniae, Haemophilus parasuis, Mycoplasma hyrhinis, Pasteurella multocida, PRRS, Salmonella alamliigid ja Strepococcus suis. Sellised kaasnevad nakkused on eelistatavamalt põhjustatud ühest või mitmest patogeenist, mis on valitud rühmast, kuhu kuuluvad Actinobacillus

10 9 pleuropneumoniae, Haemophilus parasuis, Mycoplasma hyrhinis, Pasteurella multocida, PRRS, Salmonella alamliigid ja Strepococcus suis. Sellised kaasnevad nakkused on eelistatavamalt põhjustatud ühest või mitmest patogeenist, mis on valitud rühmast, kuhu kuuluvad Actinobacillus pleuropneumoniae, Mycoplasma hyrhinis ja PRRS. Sellised kaasnevad nakkused on eelistatavamalt põhjustanud Mycoplasma hyrhinis ja/või PRRS-st. [0022] Nimetatud sead on eelistatavalt kaasnevalt nakatunud eespool määratletud viisil PCV2-ga, puutuvad kokku PCV2-ga, on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on vastuvõtlikud nakatumisele PCV2-ga. Nimetatud ühe või mitme eespool nimetatud patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv eelistatavamalt langeb nimetatud patogeenide osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. Mitme nakkuse korral kehtivad eespool kirjeldatud langetamise määrad iga konkreetse patogeeni korral. Kui näiteks mitme patogeeniga nakatunud seal langeb kaasnevate nakkuste tase enam kui 10%, tähendab see seda, et ühe konkreetse patogeeni osas langeb nakkusetase enam kui 10%. See ei tähenda tingimata, et kõikide patogeenide nakkusetase langeb võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, või seakarja korral seda, et vähem kui 10% karja kuuluvatest sigadest on nakatunud kõigi nimetatud patogeenidega. [0023] Siin kasutatuna viitab termin PCV2 antigeen aminohapete järjestusele, mis kutsub peremeesorganismis esile PCV2-vastase immuunvastuse. Siin kasutatuna sisaldab antigeen mis tahes PCV2 valgu, selle analoogi või immunogeense fragmendi täispikka järjestust. [0024] Termin immunogeenne fragment on valgufragment, mis sisaldab üht või mitut epitoopi ja seetõttu kutsub peremeesorganismis esile immuunvastuse. Selliseid fragmente võib identifitseerida epitoopide kaardistamise mis tahes meetoditega, mis on tehnika tasemes hästi tuntud, vt nt Epitope Mapping Protocols in Methods in Molecular Biology, 66 (Glenn E. Morris, Ed., 1996) Humana Press, Totowa, New Jersey. Lineaarseid epitoope võib näiteks määrata, sünteesides tahketel kandjatel suure hulk peptiide, mis vastavad valgumolekuli osadele, ja neil peptiididel lastakse reageerida veel kandjatele kinnitatud antikehadega. Sellised meetodid on tehnika tasemes tuntud ja neid kirjeldatakse näiteks US patendis nr ; Geysen et al., (1984) Proc. Natl. Acad. Sci. USA 81: ; Geysen et al., (1986) Molec. Immunol. 23: Konformatsioonilisi epitoope saab analoogselt kergesti

11 10 identifitseerida aminohapete ruumilise konformatsiooni määramisega, nagu röntgenkristallograafia ja kahemõõtmeline tuumamagnetresonants, vt nt Epitope Mapping Protocols, supra. [0025] See määratlus hõlmab ka sünteetilisi antigeene, nt polüepitoope, flankeerivaid epitoope ja teisi rekombinantseid või sünteetilisi antigeene, vt nt Bergmann et al., (1993) Eur. J. Immunol. 23: ; Bergmann et al., (1996), J. Immunol. 157: ; Suhrbier, A., (1997), Immunol. and Cell Biol. 75: ; Gardner et al., (1998) 12th World AIDS Conference, Geneva, Switzerland, June 28-July 3, [0026] Immuunvastus tähendab, kuid mitte ainult, peremeesorganismis tekkivat rakulist ja/või antikeha vahendatud immuunvastust antigeenile, immunogeensele kompositsioonile või huvipakkuvale vaktsiinile. Immuunvastus tavaliselt hõlmab ühte või mitut järgmist toimet: spetsiifiliselt huvipakkuvas kompositsioonis või vaktsiinis sisalduva antigeeni või antigeenide vastu suunatud antikehade, B-rakkude, abistaja-t-rakkude, supressor-t-rakkude ja/või tsütotoksiliste T-rakkude tootmine või aktiveerimine. Peremeesorganismis tekib eelistatavalt kas terapeutiline või kaitsev immunoloogiline vastus (mälu), mis suurendab resistentsust uue nakkuse suhtes ja/või vähendab haiguse kliinilist raskusastet. Selline kaitse avaldub kas PCV2 nakkuste tõsiduse vähenemise või ühe või mitme PCV2 nakkusega seostatava sümptomi puudumisena, vireemia tekke edasilükkumise, viiruse persistentsuse vähenemise, üldise viiruskoormuse langemise ja/või viiruse eritumise vähenemisena. [0027] Siin kasutatuna viitab termin immunogeenne kompositsioon või vaktsiin (neid mõisteid kasutatakse sünonüümidena) mis tahes farmatseutiline kompositsioonile, mis sisaldab PCV2 antigeeni, seda kompositsiooni võib kasutada indiviidil PCV2 nakkusega seotud haiguse või haigusseisundi ennetamisel või ravis. Eelistatav immunogeenne kompositsioon võib indutseerida, stimuleerida või suurendada immuunvastust PVC2-le. See termin hõlmab seega nii allpool kirjeldatavaid immunogeenseid alaühikkompositsioone kui ka surmatud või nõrgestatud ja/või inaktiveeritud PCV2 sisaldavaid kompositsioone. [0028] Leiutise ühe aspektina käsitletakse seega ühe või mitme patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures see PCV2 antigeeni sisaldav immunogeenne kompositsioon on immunogeenne alaühikkompositsioon, täielikult surmatud või nõrgestatud ja/või inaktiveeritud PCV2 sisaldav kompositsioon. Nimetatud sead on eelistatavalt kaasnevalt nakatunud eespool määratletud viisil PCV2-ga, puutuvad kokku

12 11 PCV2-ga, on ohustatud nakutumisest PCV2-ga või on vastuvõtlikud nakatumisele PCV2-ga. Nimetatud ühe või mitme eespool nimetatud patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv eelistatavamalt langeb nimetatud patogeenide osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. [0029] Siin kasutatuna viitab termin immunogeenne alaühikkompositsioon kompositsioonile, mis sisaldab vähemalt ühte immunogeenset polüpeptiidi või antigeeni, kuid mitte kõiki antigeene, mis pärinevad PCV2-st või on selle antigeeniga homoloogilised. Selline kompositsioon on praktiliselt vaba intaktsest PCV2-st. Immunogeenne alaühikkompositsioon valmistatakse seega vähemalt osaliselt puhastatud või fraktsioneeritud (eelistatavalt praktiliselt puhastatud) PCV2 immunogeensetest polüpeptiididest või nende rekombinantsetest analoogidest. Immunogeenne alaühikkompositsioon võib sisaldada huvipakkuvat alaühikantigeeni või -antigeene, mis on praktiliselt vabad teistest PCV2-st pärinevatest antigeenidest või polüpeptiididest. Eelistatav immunogeenne alaühikkompositsioon sisaldab allpool kirjeldavat PCV2 ORF-2 valku. Kõige eelistatavamad on immunogeensed alaühikkompositsioonid, mis sisaldavad mis tahes PCV2 antigeeni, mida on esitatud patendidokumendis WO 06/ ja mis on lisatud siia tervikuna kui viide. [0030] Ühe lisaaspektina hõlmab immunogeenne kompositsioon, nagu seda kasutatakse siin, kõige eelistatavamalt PCV2 ORF-2 ekspresseeritavat polüpeptiidi või selle fragmenti. PCV2 ORF-2 DNA ja valk, mida kasutatakse siin kompositsioonide valmistamiseks ja siin toodud meetodites, on PCV2 isolaatides paiknev ülimalt konserveerunud domeen ja seetõttu on mis tahes PCV2 ORF-2 siin kasutatava PCV2 ORF-2 DNA ja/või polüpeptiidi efektiivne allikas. Üks eelistatav PCV2 ORF-2 valk on patendidokumendis WO 06/ avaldatud valk järjestusega SEQ ID NO: 11. Veel üks eelistatav PCV ORF-2 polüpeptiid on patendidokumendis WO 06/ avaldatud polüpeptiid järjestusega SEQ ID NO: 5. Eriala asjatundjad mõistavad siiski, et see järjestus võib järjestuse homoloogia poolest varieeruda lausa 6-10% ja samas säilitada antigeensed omadused, mis muudavad selle kasulikuks immunogeensetes kompositsioonides. Immunoloogilise kompositsiooni antigeenseid omadusi võib näiteks hinnata patendidokumendi WO 06/ näites 4 esitatud provotseerimiskatsega. Peale selle säilivad modifitseeritud antigeeni antigeensed omadused ka siis, kui modifitseeritud antigeen

13 12 tagab vähemalt 70%, eelistatavalt 80%, veel eelistatavamalt 90% kaitsvast immuunsusest võrreldes PCV2 ORF-2 valguga, mida kodeerib patendidokumendis WO 06/ avaldatud polünukleotiidjärjestus SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4. [0031] Leiutise ühe aspektina käsitletakse seega patogeenide, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures PCV2 antigeen on antigeeni PCV2 ORF-2 valk, millel on vähemalt 70%, eelistatavalt 80%, veel eelistatavamalt 90% kaitsvat immuunsust võrreldes PCV2 ORF-2 valguga, mida kodeerib patendidokumendis WO 06/ avaldatud polünukleotiidjärjestus SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4. Nimetatud PCV2 ORF-2 on eelistatavalt patendidokumendis WO 06/ avaldatud järjestusega SEQ ID NO: 11 või SEQ ID NO: 5. Nimetatud sead on eelistatavalt kaasnevalt nakatunud eespool määratletud viisil PCV2-ga, puutuvad kokku PCV2-ga, on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on vastuvõtlikud nakatumisele PCV2-ga. Nimetatud ühe või mitme eespool nimetatud patogeeniga, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv eelistatavamalt langeb nimetatud patogeenide osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. [0032] Mõnede vormide korral kasutatakse PCV2 antigeeni sisaldavas immunogeenses kompositsioonis antigeense koostisosana PCV2 ORF-2 valgu immunogeenseid osi. Siin kasutatuna viitab termin immunogeenne osa vastavalt PCV2 ORF-2 valgu ja/või polünukleotiidi kärbitud ja/või asendatud vormidele või fragmentidele. Sellised kärbitud ja/või asendatud vormid või fragmendid sisaldavad eelistatavalt täispika OFR-2 polüpeptiidi vähemalt 6 külgnevat aminohapet. Sellised kärbitud ja/või asendatud vormid või fragmendid sisaldavad eelistatavamalt täispika OFR-2 polüpeptiidi vähemalt 10, veelgi eelistatavamalt vähemalt 15 ja veelgi eelistatavamalt vähemalt 19 külgnevat aminohapet. Kaks selles osas eelistatavat järjestust on patendidokumendis WO 06/ avaldatud järjestused SEQ ID NO: 9 ja SEQ ID NO:10. Lisaks on mõistetav, et sellised järjestused võivad moodustada osa suurematest fragmentidest või kärbitud vormidest. [0033] Nagu on mainitud eespool, on üks eelistatav PCV2 ORF-2 polüpeptiid mis tahes polüpeptiid, mida kodeerivad nukleotiidjärjestused SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4. Kuid

14 13 eriala asjatundjad mõistavad, et see järjestus võib järjestuse homoloogia poolest varieeruda lausa 6-10% ja samas säilitada antigeensed omadused, mis muudavad selle kasulikuks immunogeensetes kompositsioonides. Mõnede vormide korral kasutatakse kompositsioonis antigeense koostisosana sellise PVC2 ORF-2 polüpeptiidi kärbitud või asendatud vormi või fragmenti. Sellised kärbitud või asendatud vormid või fragmendid sisaldavad eelistatavalt täispika PCV2 ORF-2 nukleotiidjärjestuse, näiteks järjestuse SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4 vähemalt 18 külgnevat nukleotiidi. Sellised kärbitud või asendatud vormid või fragmendid sisaldavad veelgi eelistatavamalt täispika PCV2 ORF-2 nukleotiidjärjestuse, näiteks järjestuse SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4 vähemalt 30, veelgi eelistatavamalt vähemalt 45 ja veelgi eelistatavamalt vähemalt 57 külgnevat nukleotiidi. [0034] Tehnika tasemest on teada, et järjestuste identsus on kahe või enama polüpeptiidjärjestuse või kahe või enama polünukleotiidjärjestuse, nimelt referentsjärjestuse ja referentsjärjestusega võrreldava vaatlusaluse järjetuse vaheline suhe. Järjestuste identsus määratakse vaatlusaluse järjestuse võrdlemisel referentsjärjestusega pärast järjestuste optimaalset joondamist, et tekitada järjestuste sarnasuse suurimat määra, mis määratakse selliste järjestuste lõikude kokkulangevuse järgi. Sellisel joondamisel määratakse järjestuste identsus positsioonide kaupa, näiteks järjestused on teatud positsioonis identsed, kui selles positsioonis paiknevad nukleotiidid või aminohappejäägid on identsed. Järjestuste identsuse protsendi arvutamiseks jagatakse seejärel identsete positsioonide üldarv referentsjärjestuses olevate nukleotiidide või aminohappejärjestuste üldarvuga. Järjestuste identsust saab kergesti arvutada tuntud meetoditel, sealhulgas, kuid mitte ainult, meetoditel, mida kirjeldatakse allikates Computational Molecular Biology, Lesk, A. N., ed., Oxford University Press, New York (1988), Biocomputing: Informatics and Genome Projects, Smith, D. W. ed., Academic Press, New York (1993); Computer Analysis of Sequence Data, Part I, Griffin, A. M., Griffin, H. G., eds., Humana Press, New Jersey (1994); Sequence Analysis in Molecular Biology, von Heinge, G., Academic Press (1987); Sequence Analysis Primer, Gribskov, M., Devereux, J., eds., M. Stockton Press, New York (1991); Carillo, H., Lipman, D., SIAM J. Applied Math., 48:1073 (1988), milles toodud juhised on lisatud siia viitena. Järjestuste identsuse määramiseks kasutatavate eelistatavate meetodite korral määratakse vaatlusaluste järjestuste suurim kokkulangevus. Järjestuste identsuse määramise meetodid on kodeeritud avalikult kättesaadavates arvutiprogrammides, mis määravad vaatlusaluste järjestuste identsuse. Sellised programmid on näiteks, kuid mitte ainult, GCG programmipakett (Devereux, J.

15 14 et al., Nucleic Acids Research, 12(1):387 (1984)), BLASTP, BLASTN ja FASTA (Altschul, S. F. et al., J. Molec. Biol., 215: (1990). BLASTX programm on avalikult saadav asutuselt NCBI ja teistest allikatest (BLAST Manual, Altschul, S. et al., NCVI NLM NIH Bethesda, MD 20894, Altschul, S. F. et al., J. Molec. Biol., 215: (1990), milles toodud juhised on lisatud siia viitena). Sellised programmid joondavad optimaalselt järjestusi vaikimisi etteantud tühikute massi (gap weight) järgi, et tekitada vaatlusaluse ja referentsjärjestuse vahelise identsuse maksimaalset taset. Illustreeriva näitena võib öelda, et kui polüpeptiid, mille nukleotiidjärjestus on vähemalt näiteks 85%, eelistatavalt 90% ja veelgi eelistatavamalt 95% ulatuses identne referentsnukleotiidjärjestusega, siis vaatlusaluse polünukleotiidi nukleotiidjärjestus on referentsjärjestusega identne, välja arvatud, et vaatlusaluses polünukleotiidjärjestuses võib olla kuni 15, eelistatavalt kuni 10 ja veelgi eelistatavamalt kuni 5 punktmutatsiooni referentsjärjestuse nukleotiidjärjestuse iga 100 nukleotiidi kohta. Teisisõnu, polünukleotiidis, mille nukleotiidjärjestus on vähemalt 85%, eelistatavalt 90% ja veelgi eelistatavamalt 95% ulatuses referentsnukleotiidjärjestusega identne, võib kuni 15%, eelistatavalt 10% ja veelgi eelistatavamalt 5% referentsjärjestuse nukleotiididest olla deleteeritud või asendatud teise nukleotiidiga või referentsjärjestusse võib olla sisestatud nukleotiide kuni 15%, eelistatavalt 10% ja veelgi eelistatavamalt 5% referentsjärjestuses olevate nukleotiidide üldarvust. Sellised referentsjärjestuse mutatsioonid võivad esineda referentsnukleotiidjärjestuse 5'- või 3'-terminaalsetes positsioonides või mis tahes positsioonis nende terminaalsete positsioonide vahel, kus nad võivad paikneda ühekaupa referentsjärjestuse nukleotiidide seas või referentsjärjestuses paiknevas ühes või mitmes külgnevas rühmas. Analoogselt on polüpeptiidi korral, mille aminohapete järjestus on vähemalt näiteks 85%, eelistatavalt 90% ja veelgi eelistatavamalt 95% ulatuses identne referentsaminohapete järjestusega, vaatlusaluse peptiidi aminohapete järjestus identne referentsjärjestusega, välja arvatud, et vaatlusaluses polüpeptiidjärjestuses võib olla kuni 15, eelistatavalt kuni 10 ja veelgi eelistatavamalt kuni 5 aminohapete muutust referentsaminohapete järjestuse iga 100 aminohappe kohta. Teisisõnu, et saada vaatlusalust polüpeptiidjärjestust, mis on vähemalt 85%, eelistatavalt 90% ja veelgi eelistatavamalt 95% ulatuses identne referentsaminohapete järjestusega, võib referentsjärjestuse aminohapetest kuni 15%, eelistatavalt kuni 10% ja veelgi eelistatavamalt kuni 5% aminohappejääkidest olla deleteeritud või asendatud teise aminohappega või referentsjärjestusse võib olla sisestatud teatud arv aminohappeid, näiteks kuni 15%, eelistatavalt 10% ja veelgi eelistatavamalt 5% referentsjärjestuses olevate aminohappejääkide üldarvust. Sellised

16 15 referentsjärjestuse muutused võivad esineda referentsaminohapete järjestuse 5'- või 3'-aminovõi karboksüterminaalsetes positsioonides või mis tahes positsioonis nende terminaalsete positsioonide vahel, kus nad võivad paikneda ühekaupa referentsjärjestuse aminohapete seas või referentsjärjestuses paiknevas ühes või mitmes külgnevas rühmas. Aminohappejääkide positsioonid, mis ei ole identsed, erinevad eelistatavalt konservatiivsete aminohappeasenduste poolest. Kuid järjestuste identsuse määramisel ei peeta konservatiivseid asendusi kokkulangevuseks. [0035] Siin kasutatuna viitab termin järjestuste homoloogilisus kahe järjestuse sarnasuse määramise meetodile. Järjestuste homoloogilisuse määramiseks joondatakse kaks või enam järjestust optimaalselt ja vajadusel sisestatakse neisse tühikud. Kuid erinevalt järjestuste identsusest arvatakse järjestuste homoloogilisuse määramisel konservatiivsed aminohappeasendused kokkulangevuste hulka. Teisisõnu, et saada polüpeptiidi või polünukleotiidi, mille järjestus on referentsjärjestusega 95% ulatuses homoloogiline, peab 85%, eelistatavalt 90% ja veelgi eelistatavamalt 95% aminohappejääkidest või nukleotiididest referentsjärjestuses kokku langema või nendes peab olema konservatiivne asendus teise aminohappe või nukleotiidiga, või referentsjärjestusse võib olla sisestatud teatud arv aminohappeid või nukleotiide, näiteks kuni 15%, eelistatavalt 10% ja veelgi eelistatavamalt 5% referentsjärjestuses olevate aminohappejääkide või nukleotiidide (arvestamata konservatiivseid asendusi) üldarvust. Homoloogne järjestus sisaldab eelistatavalt 50, eelistatavamalt vähemalt 100, veelgi eelistatavamalt vähemalt 250 ja sellest veelgi eelistatavamalt vähemalt 500 nukleotiidist koosnevat lõiku. [0036] Konservatiivne asendus on aminohappejäägi või nukleotiidi asendamine teise aminohappejäägi või nukleotiididega, millel on sarnased tunnused või omadused, sealhulgas suurus, hüdrofoobsus, jne, nii et üldine funktsionaalsus ei muutu oluliselt. [0037] Isoleeritud tähendab, et vastava üksuse looduslikku olekut on inimese käe läbi muudetud, st kui vastavat üksust esineb looduses, on seda muudetud või selle algsest keskkonnast eemaldatud või on tehtud mõlemat. Näiteks elusorganismis looduslikult sisalduv polünukleotiid või polüpeptiid ei ole isoleeritud, kuid sama polünukleotiid või polüpeptiid, mis on eraldatud sellega looduses koos esinevatest materjalidest, on käesoleva leiutise mõistes isoleeritud. [0038] Leiutise ühe aspektina käsitletakse seega ühe või mitme patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis

17 16 hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures nimetatud PCV2 ORF-2 valk on mis tahes eespool kirjeldatud valk. Nimetatud PCV2 ORF-2 valk on eelistatavalt i) polüpeptiid, mis sisaldab patendidokumendis WO 06/07065 avaldatud järjestust SEQ ID NO: 5, SEQ ID NO: 6, SEQ ID NO: 9, SEQ ID NO: 10 või SEQ ID NO: 11, ii) mis tahes polüpeptiid, mis on punktis i nimetatud polüpeptiidiga vähemalt 80% ulatuses homoloogiline, iii) punktis i ja/või ii nimetatud polüpeptiidide mis tahes immunogeenne osa, iv) punktis iii nimetud immunogeenne osa, mis sisaldab vähemalt 10 külgnevat aminohapet, mis on hõlmatud patendidokumendis WO 06/07065 avaldatud järjestustega SEQ ID NO: 5, SEQ ID NO: 6, SEQ ID NO: 9, SEQ ID NO: 10 või SEQ ID NO: 11, v) polüpeptiid, mida kodeerib DNA, mis sisaldab patendidokumendis WO 06/ avaldatud järjestust SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4, vi) mis tahes polüpeptiid, mida kodeerib polünukleotiid, mis on punktis v nimetatud polüpeptiidiga vähemalt 80% ulatuses homoloogiline, vii) punktis v ja/või vi nimetatud polünukleotiidi kodeeritud polüpeptiidide mis tahes immunogeenne osa, viii) punktis vii nimetatud immunogeenne osa, kusjuures nimetatud immunogeenset osa kodeeriv polünukleotiid sisaldab vähemalt 30 külgnevat nukleotiidi, mis on hõlmatud patendidokumendis WO 06/ avaldatud järjestustega SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4. [0039] Mis tahes sellisel immunogeense osal on eelistatavalt patendidokumendis WO 06/07065 avaldatud järjestuse SEQ ID NO: 3 või SEQ ID NO: 4 kodeeritavale PCV2 ORF-2 valgule omased immunogeensed omadused. [0040] Nimetatud nakatunud sead on eelistatavamalt kaasnevalt nakatunud PCV2-ga eespool määratletud viisil, on kokku puutunud PCV2-ga, on ohustatud nakatumisest PCV2-ga või on vastuvõtlikud nakatumisele PCV2-ga. Nimetatud patogeenidega, mis ei ole tsirkoviirus, nakatunud sigade arv eelistatavamalt langeb nimetatud patogeenide osas võrreldes vaktsineerimata kontrollrühmaga enam kui 10%, eelistatavalt enam kui 20%, veelgi eelistatavamalt

18 17 enam kui 30%, veelgi eelistatavamalt enam kui 40%, veelgi eelistatavamalt enam kui 50%, veelgi eelistatavamalt enam kui 60%, veelgi eelistatavamalt enam kui 80% ja veelgi eelistatavamalt enam kui 100%. [0041] Ühe lisaaspektina pakutakse PCV2 ORF-2 valku sisaldavat immunogeeset kompositsiooni, mis sisaldab sellises koguses antigeeni, et see on efektiivne loomade raviks PCV2 subkliinilises koguses süstimisega. Valmiskujul immunogeenne kompositsioon sisaldab (µg/ml) PCV2 ORF-2 valku eelistatavalt vähemalt 0,2 µg antigen / ml ja eelistavamalt umbes 0,2 kuni umbes 400 µg/ml, veelgi eelistatavamalt umbes 0,3 kuni umbes 200 µg/ml, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 0,35 kuni umbes 100 µg/ml, veelgi eelistatavamalt umbes 0,4 kuni umbes 50 µg/ml, veelgi eelistatavamalt umbes 0,45 kuni umbes 30 µg/ml, veelgi eelistatavamalt umbes 0,6 kuni umbes 15 µg /ml, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 0,75 kuni umbes 8 µg/ml, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,0 kuni umbes 6 µg/ml, veelgi eelistatavamalt umbes 1,3 kuni umbes 3,0 µg/ml, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,4 kuni umbes 2,5 µg/ml, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,5 kuni umbes 2,0 µg/ml ja kõige eelistatavamalt umbes 1,6 µg/ml. [0042] Ühe lisaaspektina on PCV ORF-2 antigeeni sisaldus vähemalt 0,2 µg eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku antigeeni lõpliku kompositsiooni iga annuse kohta (µg/annus), eelistatavamalt umbes 0,2 kuni umbes 400 µg/annus, veelgi eelistatavamalt umbes 0,3 kuni umbes 200 µg/annus, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 0,35 kuni umbes 100 µg/annus, veelgi eelistatavamalt umbes 0,4 kuni umbes 50 µg/annus, veelgi eelistatavamalt umbes 0,45 kuni umbes 30 µg/annus, veelgi eelistatavamalt umbes 0,6 kuni umbes 15 µg/annus, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 0,75 kuni umbes 8 µg/annus, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,0 kuni umbes 6 µg/annus, veelgi eelistatavamalt umbes 1,3 kuni umbes 3,0 µg/annus, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,4 kuni umbes 2,5 µg/annus, sellest veelgi eelistatavamalt umbes 1,5 kuni umbes 2,0 µg/annus ja kõige eelistatavamalt umbes 1,6 µg/annus. [0043] Käesoleva leiutise kohases immunogeenses kompositsioonis kasutatava PCV2 ORF-2 polüpeptiidi võib saada mis tahes meetodil, sealhulgas PCV2 ORF2 isoleerimise ja puhastamise teel, valkude standardse sünteesi teel ja rekombinantsetel meetoditel. PCV2 ORF-2 polüpeptiidi valmistamise eelistatavad meetodid on avaldatud patendidokumendis WO 06/072065, mille sisu ja juhised on lisatud siia tervikuna viitena. Lühidalt, vastuvõtlikud rakud nakatatakse rekombinantse viirusvektoriga, mis sisaldab PCV2 ORF-2 DNA-d kodee-

19 18 rivaid järjestusi, rekombinantne viirus ekspresseerib PCV2 ORF-2 polüpeptiidi ja ekspresseeritud PCV2 ORF-2 polüpeptiid eraldatakse supernatandist filtrimise teel ning inaktiveeritakse mis tahes tavapärasel meetodil, eelistatavalt binaarse etüleemimiiniga, mis seejärel inaktiveerimisprotsessi lõpetamiseks neutraliseeritakse. [0044] Siin kasutatuna viitab immunogeenne kompositsioon ka kompositsioonile, mis sisaldab i) mis tahes eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, ja ii) vähemalt osa viirusvektorist, mis ekspresseerib nimetatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt rekombinantset bakuloviirust. Immunogeenne kompositsioon võib lisaks sisaldada i) mis tahes eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, ii) vähemalt osa viirusvektorist, mis ekspresseerib nimetatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt rekombinantset bakuloviirust, ja iii) osa rakukultuuri supernatandist. [0045] Leiutise ühe aspektina käsitletakse seega ühe või mitme patogeeni, mis ei ole PCV2, põhjustatud kaasnevate nakkuste protsendi langetamise meetodit sigadel või seakarjal, mis hõlmab nimetatud seale (sigadele) efektiivses koguses PCV2 antigeeni või PCV2 antigeeni sisaldava immunogeense kompositsiooni manustamise etappi, kusjuures nimetatud PCV2 antigeen on rekombinantne PCV2 ORF-2, eelistatavalt bakuloviiruse ekspresseeritud PCV2 ORF-2. Rekombinantse või bakuloviiruse ekspresseeritud PCV2 ORF-2 järjestused vastavad eelistavavalt eespool kirjeldatud järjestusele. [0046] Siin kasutatuna viitab immunogeenne kompositsioon ka kompositsioonile, mis sisaldab i) mis tahes eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, ii) vähemalt osa viirusvektorist, mis ekspresseerib nimetatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt rekombinantset bakuloviirust, ja iii) osa rakukultuurist, kusjuures umbes 90% koostisosade osakeste suurus on väiksem kui 1 µm. [0047] Siin kasutatuna viitab immunogeenne kompositsioon ka kompositsioonile, mis sisaldab i) mis tahes eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, ii) vähemalt osa viirusvektorist, mis ekspresseerib nimetatud PCV2 ORF-2 valku, iii) osa rakukultuurist, iv) ja rekombinantse viirusvektori inaktiveerimiseks kasutatavat inaktiveerivat ainet, eelistatavalt BEI, kusjuures umbes 90% koostisosade i kuni iii osakeste suurus on väiksem kui 1 µm. BEI esineb eelistatavalt kontsentratsioonis, mis on efektiivne bakuloviiruse inaktiveerimiseks, eelistatavalt on see 2 kuni umbes 8 mm, eelistatavalt on see umbes 5 mm.

20 19 [0048] Siin kasutatuna viitab immunogeenne kompositsioon ka kompositsioonile, mis sisaldab i) mis tahes eespool kirjeldatud PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, ii) vähemalt osa viirusvektorist, mis ekspresseerib nimetatud PCV2 ORF-2 valku, iii) osa rakukultuurist, iv) rekombinantse viirusvektori inaktiveerimiseks kasutatavat inaktiveerivat ainet, mis on eelistatavalt BEI, ja v) inaktiveeriva aine vahendatud inaktiveerimist lõpetavat neutraliseerivat ainet, kusjuures umbes 90% koostisosade i kuni iii osakeste suurus on väiksem kui 1 µm. Kui inaktiveeriv aine on BEI, sisaldab nimetatud kompositsioon eelistatavalt BEI-ga samaväärses koguses naatriumtiosulfaati. [0049] Polüpeptiid lisatakse kompositsioonile, mida võib manustada PCV2 nakkusele vastuvõtlikule loomale. Eelistatavate vormide korral võib kompositsioon sisaldada ka eriala asjatundjatele tuntud teisi koostisosi (vt ka Remington's Pharmaceutical Sciences (1990, 18th ed. Mack Publ., Easton)). Kompositsioon võib lisaks sisaldada ka ühte või mitut veterinaarmeditsiinis vastuvõetavat kandjat. Siin kasutatuna hõlmab veterinaarmeditsiinis vastuvõetav kandja mis tahes ja kõiki lahusteid, dispersioonikeskkondi, katteaineid, adjuvante, stabilisaatoreid, lahjendeid, säilitus-, antibakteriaalseid ja seenevastaseid aineid, isotooniliseks muutvaid aineid, adsorptsiooni viivitavaid aineid ja teisi sarnaseid. Eelistatavas teostuses sisaldab immunogeenne kompositsioon kirjeldatavat PCV2 ORF-2 valku, eelistatavalt eespool kirjeldatud kontsentratsioonides, mis on segatud adjuvandi, eelistatavalt tootega Carbopol, ja füsioloogilise soolalahusega. [0050] Eriala asjatundjad mõistavad, et siin kasutatavale kompositsioonile võib lisada tuntud süstitavaid aineid, füsioloogiliselt vastuvõetavaid steriilseid lahuseid. Kasutusvalmis parenteraalse süste- või infusioonilahuse valmistamiseks on saadaval isotoonilisi vesilahuseid, nagu füsioloogiline soolalahus või vastavad plasmavalgu lahused. Leiutisekohased immunogeensed ja vaktsiinikompositsioonid võivad lisaks sisaldada lahjendeid, isotooniliseks muutvaid aineid, stabilisaatoreid või adjuvante. Lahjenditeks võivad olla vesi, füsioloogiline soolalahus, dekstroos, etanool, glütserool ja teised sarnased. Isotooniliseks muutvateks aineteks võivad muude hulgas olla naatriumkloriid, dekstroos, mannitool, sorbitool ja laktoos. Stabilisaatoriteks on muude hulgas albumiin ja etüleendiaminotetraäädikhappe leelismetallisoolad. [0051] Siin kasutatuna hõlmavad adjuvandid alumiiniumhüdroksiidi ja alumiiniumfosfaati, saponiine, nt Quil A, QS-21 (Cambridge Biotech Inc., Cambridge MA), GPI-0100 (Galenica Pharmaceuticals, Inc., Birmingham, AL), vesi-õlis emulsiooni, õli-vees emulsiooni, vesi-õlis-

21 20 vees emulsiooni. Emulsioon võib põhineda eeskätt kergel vedelal parafiinõlil (Euroopa farmakopöa tüüpi), isoprenoidõlil, nagu skvalaan või skvalaanõli, mis on saadud alkeenide, eeskätt isobuteeni või detseeni oligomerisatsioonil, lineaarset alküülrühma sisaldavate hapete või alkoholide estritel, täpsemalt taimeõlidel, etüüloleaadil, propüleenglükool-di(kaprülaat/- kapraadil), glütserüültri(kaprülaat/kapraadil) või propüleenglükooldioleaadil, hargnenud rasvhapete või alkoholide estritel, eeskätt isostearhappe estritel. Emulsiooni valmistamiseks kasutatakse õli kombinatsioonis emulgaatoritega. Emulgaatorid on eelistatavalt mitteioonsed pindaktiivsed ained, eeskätt sorbitaani, manniidi (nt veevaba mannitoololeaadi), glükooli, polüglütserooli, propüleenglükooli ja ole-, isostear-, ritsinool- või hüdroksüstearhappe estrid, mis on valikuliselt etoksüülitud, ja polüoksüpropüleeni ja polüksüetüleeni plokk-kopolümeerid, eeskätt Pluronic-tooted, eriti L121, vt Hunter et al., The Theory and Practical Application of Adjuvants (toim. Stewart-Tull, D. E. S.). JohnWiley and Sons, NY, (1995) ja Todd et al., Vaccine 15: (1997). [0052] Selleks on võimalik näiteks kasutada SPT emulsiooni, mida kirjeldatakse allikas Vaccine Design, The Subunit and Adjuvant Approach (toim. M. Powell, M. Newman, Plenum Press, 1995) leheküljel 147, ja emulsiooni MF59, mida kirjeldatakse sama teose leheküljel 183. [0053] Veel üks näide adjuvandist on ühend, mis on valitud akrüül- või metakrüülhappe polümeeride ja malehappe anhüdriidi ja alkenüülderivaadi kopolümeeride seast. Eelistatavad adjuvantühendid on akrüül- või metakrüülhappe polümeerid, mis on ristseotud, eeskätt suhkrute või polüalkoholide polüalkenüüleetritega. Need ühendid on tuntud nimetusega karbomeerid (Phameuropa 8 (2), juuni 1996). Eriala asjatundjad võivad otsida teavet ka US patendist nr , milles kirjeldatakse selliseid akrüülpolümeere, mis on ristseotud polühüdroksüülitud ühendiga, milles on vähemalt kolm, kuid eelistatavalt mitte enam kui kaheksa hüdroksüülrühma, kusjuures vähemalt kolme hüdroksüülrühma vesinikuaatomid on asendatud küllastumata alifaatsete rühmadega, milles on vähemalt kaks süsinikuaatomit. Eelistatavad rühmad on need, mis sisaldavad 2 kuni 4 süsinikuaatomit, näiteks vinüül-, allüül- ja teised etüleeniga küllastumata rühmad. Küllastumata rühmad ise võivad sisaldada teisi asendajaid nagu metüülrühm. Eriti sobivad on tooted, mida turustatakse kaubanime Carlopol (BF Goodrich, Ohio, USA) all. Need ühendid on ristseotud allüülsahharoosi või allüülpentaerütritooliga. Sellistest ühenditest võib nimetada tooteid nimega Carbopol 974P, 934P ja 971P. Toodet Carbopol, eeskätt toodet Carbopol 971P kasutatakse kõige eelistata-

Microsoft Word - RE_LABMB_7_2.docx

Microsoft Word - RE_LABMB_7_2.docx Laboratoorsete uuringute register Kinnitaja: Karel Tomberg Kinnitatud 13.02.2013 Koostaja: Svetlana Rudenko LAB/19-1/1/4 MIKROBIOLOOGILISED UURINGUD Jrk nr Uuringu nimetus Uuringu näidustused Materjal

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TallinnLV ppt4.ppt

Microsoft PowerPoint - TallinnLV ppt4.ppt Pneumokokknakkuse esinemine ja immuunprofülaktika Eestis Tervisekaitseinspektsioon Streptococcus pneumoniae avastatud 1881. aastal (dr.george Miller Sternberg ning keemik ja mikrobioloog Louis Pasteur)

Rohkem

EE - EP B1 IL-17A ja IL-17F antagonistid ja meetodid nende kasutamiseks TEHNIKA TASE Tsütokiinid on väikesed lahustuvad proteiini

EE - EP B1 IL-17A ja IL-17F antagonistid ja meetodid nende kasutamiseks TEHNIKA TASE Tsütokiinid on väikesed lahustuvad proteiini EE - EP1931697 B1 IL-17A ja IL-17F antagonistid ja meetodid nende kasutamiseks TEHNIKA TASE 5 10 15 20 25 Tsütokiinid on väikesed lahustuvad proteiinid, mis vahendavad erinevaid bioloogilisi toimeid, muu

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Nizoral, 2% kreem 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks gramm kreemi sisaldab 20 mg ketokonasooli. INN. Ketoconazolum Abiainete täielik loetelu

Rohkem

Bovela, BVDV-1 and BVDV-2

Bovela, BVDV-1 and BVDV-2 I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Bovela süstesuspensiooni lüofilisaat ja lahusti veistele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Iga doos (2 ml) sisaldab: Lüofilisaat:

Rohkem

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS I lisa Teaduslikud järeldused ja müügilubade tingimuste muutmise alused 1 Teaduslikud järeldused Võttes arvesse ravimiohutuse riskihindamise komitee hindamisaruannet propofooli perioodiliste ohutusaruannete

Rohkem

Trans-generational immune priming in insects: Vitellogenin and honey bees

Trans-generational immune priming in insects: Vitellogenin and honey bees Putukate vaktsineerimisest rõhuga mesilastel Dalial Freitak Bioloogiliste interaktsioonide Tippkeskus Helsingi Ülikool Haigustekitajad on kõikjal Immunoloogiline mälu põlvkondade vaheline pärandumine

Rohkem

Nobivac LeuFel, INN-FeLV

Nobivac LeuFel, INN-FeLV LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Nobivac LeuFel, süstesuspensioon kassidele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 ml annuse kohta: Toimeaine: minimaalne puhastatud

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Parofor, 140 mg/ml lahus joogivees, piimas või piimaasendajas manustamiseks sigadele ja vatsaseede eelsel perioodil vasikatele 2. KVALITATIIVNE JA

Rohkem

Komisjoni rakendusotsus, 8. august 2012, millega muudetakse otsust 2002/253/EÜ, millega nähakse ette haigusjuhtude määratlused ühenduse võrgustiku tea

Komisjoni rakendusotsus, 8. august 2012, millega muudetakse otsust 2002/253/EÜ, millega nähakse ette haigusjuhtude määratlused ühenduse võrgustiku tea 27.9.2012 Euroopa Liidu Teataja L 262/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) OTSUSED KOMISJONI RAKENDUSOTSUS, 8. august 2012, millega muudetakse otsust 2002/253/EÜ, millega nähakse ette haigusjuhtude määratlused

Rohkem

Infektsioonide profülaktika ja ravi siirdatud haigetel

Infektsioonide profülaktika ja ravi siirdatud haigetel Infektsioonide diagnostika ja ravi ning vältimise võimalused Vivika Adamson Infektsioonikontrolli teenistus sügis2017 Sissejuhatus Siirdamisjärgsed infektsioonid Infektsioonide ajajoon Bakteriaalsed infektsioonid

Rohkem

AFTOVAXPUR DOE -O1 Manisa, O1 BFS, O Taiwan 3/97, A22 Iraq, A24 Cruzeiro, A Turkey 14/98, Asia 1 Shamir

AFTOVAXPUR DOE -O1 Manisa, O1 BFS, O Taiwan 3/97, A22 Iraq, A24 Cruzeiro, A Turkey 14/98, Asia 1 Shamir LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS AFTOVAXPUR DOE süsteemulsioon veistele, lammastele ja sigadele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Iga 2 ml doosi emulsiooni sisaldab:

Rohkem

EMA_2011_ _ET_TRA

EMA_2011_ _ET_TRA II LISA Euroopa Ravimiameti esitatud teaduslikud järeldused ning positiivse arvamuse alused 1 Teaduslikud järeldused Docetaxel Teva Genrics ja sarnaste nimetuste (vt I lisa) teadusliku hindamise üldkokkuvõte

Rohkem

TAI_meta_99x148_EST.indd

TAI_meta_99x148_EST.indd METADOONASENDUSRAVI Narkootikumide süstimine seab Sind ohtu nakatuda HI- või hepatiidiviirusega, haigestuda südamehaigustesse (nt endokardiit) või põdeda muid haigusi. Kuna narkootikumide süstimine on

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 01.06.2002 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 22.06.2002 Avaldamismärge: RT I 2000, 49, 314 Meditsiinilisel

Rohkem

Leucogen, INN-FeLV

Leucogen, INN-FeLV LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS LEUCOGEN, süstesuspensioon kassidele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 ml annuse kohta: Toimeaine: minimaalne puhastatud p45 FeLV

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pitt-Hopkinsi sündroomi modelleerimine Drosophila melanogaster is Laura Tamberg Juhendajad: Mari Palgi, PhD ja Tõnis Timmusk, PhD 27.10.2014 Drosophila melanogaster Üks esimesi mudelorganisme Thomas Hunt

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Taimed ja sünteetiline bioloogia Hannes Kollist Plant Signal Research Group www.ut.ee/plants University of Tartu, Estonia 1. TAIMEDE roll globaalsete probleemide lahendamisel 2. Taimsete signaalide uurimisrühm

Rohkem

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi infoleht on esildismenetluse tulemus. Vastavalt vajadusele

Rohkem

HUMENZA, INN-pandemic influenza vaccine H1N1 split-virion inactivated adjuvanted

HUMENZA, INN-pandemic influenza vaccine H1N1 split-virion inactivated adjuvanted LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS HUMENZA suspensioon ja emulsioon süsteemulsiooni valmistamiseks Pandeemilise gripi vaktsiin (H1N1) (purustatud virioon, inaktiveeritud, adjuveeritud)

Rohkem

HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile

HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile HÜPER IGM SÜNDROOM See brosüür on ette nähtud patsientidele ja nende perekondadele ja ei asenda kliinilise immunoloogi

Rohkem

Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest [Compatibility Mode]

Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest [Compatibility Mode] Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest CLARK: fast and accurate classification of metagenomic and genomic sequences using discriminative k-mers(2015) Rachid Ounit, Steve Wanamaker, Timothy J. Close

Rohkem

Pirsue, INN-Pirlimycin

Pirsue, INN-Pirlimycin LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Pirsue 5 mg/ml intramammaarne lahus veistele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Toimeaine: 10 ml süstal sisaldab 50 mg pirlimütsiini

Rohkem

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 2 detsember 2014

Microsoft Word - Lisa 2 detsember 2014 Immuniseerimiskava väliselt vaktsineeritavate isikute sihtrühmad ja nendele näidustatud id Sihtrühm Vaktsiini tüüp Immuniseerimise põhjus Immuniseerimise skeem Sobivad id seisuga detsember 2014 Riskikäitumisega

Rohkem

BTVPUR AlSap 1, Bluetongue Virus Serotype 1 antigen

BTVPUR AlSap 1, Bluetongue Virus Serotype 1 antigen LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS BTVPUR AlSap 1, süstesuspensioon lammastele ja veistele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Iga 1 ml doos sisaldab: Toimeained: Lammaste

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: informatsioon kasutajale Duphalac 667 mg/ml suukaudne lahus Lactulosum Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. Võtke seda ravimit alati täpselt

Rohkem

Prevenar 13, INN-Pneumococcal polysaccharide conjugate vaccine (13- valent, adsorbed)

Prevenar 13, INN-Pneumococcal polysaccharide conjugate vaccine (13- valent, adsorbed) I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Prevenar 13 süstesuspensioon Pneumokokkidevastane konjugeeritud polüsahhariidvaktsiin (13-valentne, adsorbeeritud) 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Klotrimasool GSK, 10 mg/g kreem 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1g kreemi sisaldab 10 mg klotrimasooli INN. Clotrimazolum Teadaolevat toimet

Rohkem

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE ILVE-TEISI REMMEL JUHATAJA OÜ KODUÕDE KODUÕENDUS (HOME NURSING CARE) - KVALIFITSEERITUD ÕENDUSTEENUS, MIDA OSUTATAKSE ÄGEDA HAIGUSE PARANEMISPERIOODIS OLEVA, KROONILIST HAIGUST

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Betaserc 8 mg tabletid Betaserc 16 mg tabletid Betaserc 24 mg tabletid Beetahistiindivesinikkloriid Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE (käsimüügiravim*) IMODIUM, 2 mg kõvakapslid Loperamiidvesinikkloriid Lugege infolehte hoolikalt, sest siin on teile vajalikku teavet. Ehkki seda ravimit on võimalik

Rohkem

(Microsoft Word - Des. k\344tepuhastusvahu tehniline ohukaart.doc)

(Microsoft Word - Des. k\344tepuhastusvahu tehniline ohukaart.doc) ALKOHOLISISALDUSEGA DESINFITSEERIV KÄTEPUHASTUSVAHT Kiiretoimeline desinfitseeriv kätepuhastusvahend tervishoiutöötajatele Meditsiinisektor, toiduainetööstus ja -ettevõtted KOOSTISAINED (viitenumber AFS6510)

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS TICOVAC 0,5 ml, süstesuspensioon süstlis Puukentsefaliidi vaktsiin (inaktiveeritud täisviirus). 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks annus

Rohkem

Microsoft Word - Sigade klassikaline katk_ _3

Microsoft Word - Sigade klassikaline katk_ _3 Sigade klassikalise katku riskiprofiil Eestis Tartu 10.12.2011 0 Sisukord Koostajad:... 3 Sissejuhatus... 4 Kokkuvõte... 5 Summary... 7 1. Kirjanduse ülevaade... 9 1.1 Sissejuhatus... 9 1.2 SKK viiruse

Rohkem

KOOLITUSJUHENDI VALMIMISSE PANUSTASID JÄRGMISED EKSPERDID: Henrikki Brummer-Korvenkontio. Soome. Tervise ja Heaolu Instituut Lella Cosmaro. Itaalia. F

KOOLITUSJUHENDI VALMIMISSE PANUSTASID JÄRGMISED EKSPERDID: Henrikki Brummer-Korvenkontio. Soome. Tervise ja Heaolu Instituut Lella Cosmaro. Itaalia. F KOOLITUSJUHENDI VALMIMISSE PANUSTASID JÄRGMISED EKSPERDID: Henrikki Brummer-Korvenkontio. Soome. Tervise ja Heaolu Instituut Lella Cosmaro. Itaalia. Fondazione LILA Milano Giacomina Chiaradia. Itaalia.

Rohkem

Bovela, BVDV-1 and BVDV-2

Bovela, BVDV-1 and BVDV-2 I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Bovela süstesuspensiooni lüofilisaat ja lahusti veistele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Iga doos (2 ml) sisaldab: Lüofilisaat:

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Roosimaa.ppt

Microsoft PowerPoint - Roosimaa.ppt ENERGEETILISES METABOLISMIS OSALEVATE GEENIDE EKSPRESSIOON MÜOKARDIS JA HL-1 RAKULIINIS Mart Roosimaa TÜ arstiteaduskond EESTI TEADUSTE AKADEEMIA ÜLIÕPILASTÖÖDE KONKURSI VÕITJATE KONVERENTS 2008 Südamelihas

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3. kopeerige

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Non-pharmacological treatment

Non-pharmacological treatment Siinusrütmi säilitava ravimi valik Kliiniline küsimus Kas siinusrütmi säilitavaks raviks tuleks eelistada mõnd konkreetset ravimirühma/ravimit: BBL vs Ic vs III? Olulised tulemusnäitajad Surm, ajuinfarkt,

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3.

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Duphalac Fruit 667 mg/ml, suukaudne lahus 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Duphalac Fruit suukaudne lahus sisaldab 667 mg laktuloosi 1 ml

Rohkem

juuni_EA_2005.indd

juuni_EA_2005.indd Escherichia coli soolenakkus Eestis Eesti Arst 2005; 84 (6): 416-420 Juta Varjas, Ants Jõgiste Tervisekaitseinspektsioon soolenakkushaigused, ešerihhioos, Escherichia coli Artiklis on esitatud ülevaade

Rohkem

Soliris, INN-eculizumab

Soliris, INN-eculizumab I LISA 0BRAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Soliris 300 mg infusioonilahuse kontsentraat 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Ekulizumab on NS0-rakuliinis rekombinant-dna-tehnikaga

Rohkem

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja Sotsiaalministri 17. septembri 2008. a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja kord Lisa 2 Statsionaarse epikriisi andmekoosseis

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET ESMA35-43-1397 ESMA teade Teade hinnavahelepingute seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. oktoober 2018 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr 600/2014

Rohkem

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST 10. Kulude periodiseerimine Simulatsioone (vt pt 5) kasutatakse ka juhul, kui soovitakse mõnd saadud ostuarvet pikemas perioodis kulusse kanda (nt rendiarve terve aasta kohta). Selleks tuleb koostada erinevad

Rohkem

Microsoft Word - Linnugrippi.htm

Microsoft Word - Linnugrippi.htm Linnugripp A(H5N1) inimesel mis on teada senisest kogemusest Autor: Mari Järvelaid Ilmunud: Moodne Meditsiin, detsember 2005. Väljaandja: Eesti Ekspressi Kirjastuse AS Maailma Terviseorganisatsiooni selle

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Tallinna Südalinna Kool Õppeaine: Keemia Klass: 10 Tundide arv nädalas: 2 I kursus Orgaanilised ühendid ja nende omadused 1. Alkaanid Õppesisu Süsinik

Tallinna Südalinna Kool Õppeaine: Keemia Klass: 10 Tundide arv nädalas: 2 I kursus Orgaanilised ühendid ja nende omadused 1. Alkaanid Õppesisu Süsinik Õppeaine: Keemia Klass: 10 Tundide arv nädalas: 2 I kursus Orgaanilised ühendid ja nende omadused 1. Alkaanid Süsiniku aatomi olekud molekulis. Süsinikuühendite nimetamise põhimõtted. Erinevad molekuli

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

VL1_praks2_2009s

VL1_praks2_2009s Biomeetria praks 2 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik (see, mida 1. praktikumiski analüüsisite), 2. nimetage Sheet3 ümber

Rohkem

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist patsiendile, lugege palun hoolikalt ravimi omaduste kokkuvõtet. Kui

Rohkem

Microsoft Word - Referentsväärtused seisuga docx

Microsoft Word - Referentsväärtused seisuga docx Lk 1 /15 Synlab Eesti OÜ labori analüüside referentsväärtused seisuga 07.07.2015 Analüüt Lühend Vanus Referentsväärtus Ühik KLIINILISE KEEMIA UURINGUD Alaniini aminotransferaas S ALAT < 1 a < 57 U/l 1

Rohkem

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiiresti tuvastada uut ohutusteavet. Te saate sellele kaasa

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Dopmin 40 mg/ml infusioonilahuse kontsentraat Dopamiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht alles,

Rohkem

Taustateadmisi haiguste kohta Fakte Mali kohta Pealinn: Bamako Iseseisvus: 22. september 1960 (Prantsusmaast) President: Amadou Toumani Toure (alates

Taustateadmisi haiguste kohta Fakte Mali kohta Pealinn: Bamako Iseseisvus: 22. september 1960 (Prantsusmaast) President: Amadou Toumani Toure (alates Taustateadmisi haiguste kohta Fakte Mali kohta Pealinn: Bamako Iseseisvus: 22. september 1960 (Prantsusmaast) President: Amadou Toumani Toure (alates 8. juunist 2002) Naaberriigid: Algeeria, Burkina Faso,

Rohkem

Läkaköha toksiini vastaste IgG tüüpi antikehade tase läkaköhaga patsientide hulgas ning kolme aasta jooksul pärast haiguse põdemist

Läkaköha toksiini vastaste IgG tüüpi antikehade tase läkaköhaga patsientide hulgas ning kolme aasta jooksul pärast haiguse põdemist Läkaköha toksiini vastaste IgG tüüpi antikehade tase läkaköhaga patsientidel ning kolme aasta jooksul pärast haiguse põdemist Piia Jõgi 1,2,3, Marje Oona 4, Tanel Kaart 5, Karolin Toompere 4, Tereza Maskina

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx Tartu Ülikool CVE-2013-7040 Referaat aines Andmeturve Autor: Markko Kasvandik Juhendaja : Meelis Roos Tartu 2015 1.CVE 2013 7040 olemus. CVE 2013 7040 sisu seisneb krüptograafilises nõrkuses. Turvaaugu

Rohkem

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused Haigusjuht nooruki androloogiast lasteendokrinoloogi pilgu läbi Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik aleksandr.peet@kliinikum.ee Neuroloogi jälgimisel vanuseni 13 a. Esmakordselt visiidil vanuses 7a Elu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode] Triin Marandi Tartu Forseliuse Gümnaasium EHK METABOLISM organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum erinevad orgaanilised ained väliskeskkonnast sünteesivad ise kehaomased

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Pangrol 25000, gastroresistentsed kõvakapslid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Pangrol 25000 üks gastroresistentne kapsel sisaldab toimeainena

Rohkem

Äge B-viirushepatiit (B16)

Äge B-viirushepatiit (B16) Terviseamet Sisukord Nakkushaiguste esinemine ja immunoprofülaktika Eestis 2018. aastal Soolenakkushaigused... 3 Kõhutüüfus ja paratüüfused (A01.0; A01.1-A01.4)... 6 Salmonelloosid (A02)... 6 Šigelloos

Rohkem

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri 06.02.2015. käskkirjaga nr 18 Sotsiaalministeeriumi osakondade

Rohkem

EA1010.indd

EA1010.indd A(H1N1)2009 gripipandeemia maailmas ja Eestis Kuulo Kutsar, Tiiu Aro Terviseamet Esimene pandeemia mõõtmetes nakkushaiguse levik maailmas esines tõenäoliselt 412. aastal ekr ja esimene tõenäoline gripiepideemia

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

EESTI ZOONOOSIDE ARUANNE 2013

EESTI ZOONOOSIDE ARUANNE 2013 ZOONOOSIDE ARUANNE 2013 Veterinaar- ja Toiduamet Juuni 2014 ASUTUSED JA LABORATOORIUMID 2 SISSEJUHATUS 2 LOOMADE ARV EESTIS 3 SALMONELLOOS 4 KAMPÜLOBAKTERIOOS 7 RAVIMRESISTEENTSUSE SEIRE 9 LISTERIOOS 12

Rohkem

_JAN_EMEA_PATIENT CLL GUIDE_AW0_17 EST A5.indd

_JAN_EMEA_PATIENT CLL GUIDE_AW0_17 EST A5.indd KLL Juhend patsiendile Krooniline lümfotsüütleukeemia Janssen Pharmaceutica NV. 2017 PHEE/IBR/0917/0002 Sissejuhatus Mis on KLL? Tõenäoliselt on ehmatav kuulda esmakordselt oma diagnoosi krooniline lümfotsüütleukeemia

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx Kirjeldavad statistikud ja graafikud pidevatele tunnustele Krista Fischer Pidevad tunnused ja nende kirjeldamine Pidevaid (tihti ka diskreetseid) tunnuseid iseloomustatakse tavaliselt kirjeldavate statistikute

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Tobrex, 3 mg/g silmasalv. 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 g salvi sisaldab 3 mg tobramütsiini. Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1. 3.

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET ESMA35-43-1562 ESMA teade Teade hinnavahelepingutega seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. jaanuaril 2019 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr

Rohkem

Dr Maire Kuddu - Keda ohustab pea ja kaelapiirkonna vähk

Dr Maire Kuddu - Keda ohustab pea ja kaelapiirkonna vähk Keda ohustab pea ja kaela piirkonna vähk? Maire Kuddu Põhja-Eesti Regionaalhaigla Onkoloogia-hematoloogia kliinik kiiritusravi keskus 12.10.2015 Pea ja kaela pahaloomulised kasvajad (PKK) Maailmas > 650,000

Rohkem

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon 6.3.1.51 ja hilisemad Kasutaja juhend 2016 Sisukord 1. Sissejuhatus...3 2. Liidese häälestus...3

Rohkem

Microsoft Word - estiskmappe udenbilleder

Microsoft Word - estiskmappe udenbilleder EE Version All-round Produkt J.N. Jorenku Effektiivne kuivhügiainevahend loomadele on Taani poolt valmistatud produkt, mis on ära testitud internatsionaalselt tunnustatud laborotooriumite poolt. on tundlik

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

Microsoft Word Viewer Kogumik kyljend.doc

Microsoft Word Viewer Kogumik kyljend.doc Eesti Tervisekaitse Selts 55. KONVERENTSI ETTEKANNETE KOGUMIK Tartu 04. ja 05. september 2009 Tallinn 2009 Kogumiku toimetaja: Mari Järvelaid ISSN 1736-4450 Autoriõigused autoritel ja Eesti Tervisekaitse

Rohkem

Untitled-2

Untitled-2 Tervise Alkeemia Hiina meditsiin on aastatuhandete vanune tarkus sellest, mis on tervis ning kuidas seda luua ja hoida. Tervise Alkeemia keskuse eesmärgiks on aidata taastada harmoonia ja tasakaal inimese

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale OFTAQUIX 5 mg/ml silmatilgad, lahus Levofloksatsiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht alles, et

Rohkem

Äge B-viirushepatiit (B16)

Äge B-viirushepatiit (B16) Nakkushaiguste esinemine, immunoprofülaktika ja järelevalve tulemused Eestis 2017. aastal Terviseamet Sisukord Soolenakkushaigused... 3 Kõhutüüfus ja paratüüfused (A01.0; A01.1-A01.4)... 6 Salmonelloosid

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Octenisept 1 mg/ 20 mg/ml, nahalahus Oktenidiindivesinikkloriid Fenoksüetanool Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

Rohkem

EE EP B2 Mikrokapseldatud agrokeemiline koostis Leiutis käsitleb koostiseid, eelkõige mikrokapseldatud adjuvantkoostiseid On hästi tea

EE EP B2 Mikrokapseldatud agrokeemiline koostis Leiutis käsitleb koostiseid, eelkõige mikrokapseldatud adjuvantkoostiseid On hästi tea Mikrokapseldatud agrokeemiline koostis Leiutis käsitleb koostiseid, eelkõige mikrokapseldatud adjuvantkoostiseid. 1 On hästi teada, et selliseid toimeaineid, nagu agrokemikaalid, ravimid, tindid ja värvaineid,

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Ciprobay HC, kõrvatilgad suspensioonina 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 ml suspensiooni sisaldab 2,3 mg tsiprofloksatsiinvesinikkloriidi

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale (käsimüügiravim, plastikpudelis)* FLIXONASE AQUEOUS NASAL SPRAY 50 MCG, 50 mikrogrammi ninasprei, suspensioon flutikasoonpropionaat Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt

Rohkem

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Suunised, mis käsitlevad selliseid teste, läbivaatamisi või tegevusi, mis võivad viia pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiivi artikli 32 lõike

Rohkem

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend I-KLASSI ÕLIPÜÜDURITE PAIGALDUS- JA HOOLDUSJUHEND PÜÜDURI DEFINITSIOON JPR -i õlipüüdurite ülesandeks on sadevee või tööstusliku heitvee puhastamine heljumist ja õlijääkproduktidest. Püüduri ülesehitus

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Sodium Bicarbonate Braun 8,4%, infusioonilahus 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1000 ml lahust sisaldab: naatriumbikarbonaati 84,0 g Elektrolüütide

Rohkem

Söömishäired lastel ja noortel

Söömishäired lastel ja noortel Söömishäired lastel ja noortel Ere Vasli Lastepsühhiaater SA Tallinna Lastehaigla/ Laste Vaimse Tervise Keskus 24.aprill 2014.a. Söömishäired laste ja noortel Terve ja patoloogiline söömiskäitumine Söömishäired

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation [ hübridiseerimisoligod ja PCR praimerid ] Proov (hübridiseerimisoligod) homogeenne, standardselt märgitult lahuses Target otsitavad nukleiinhappe järjestused, heterogeenne, märkimata tahkel kandjal Hübridiseerimistehnika

Rohkem

Sepsise ravijuhend

Sepsise ravijuhend Ravijuhendi Sepsise ja septilise šoki esmane diagnostika ja ravi koosoleku protokoll nr 3 Kuupäev Koht Osalesid Puudusid Juhataja 12.mai 2017, 12.00-15.00 Tartu, Ravila 19, ruum 1038 Joel Starkopf (juht),

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Dalacin, mg vaginaalsuposiidid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks vaginaalsuposiit sisaldab klindamütsiinfosfaati koguses, mis vastab mg

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE (retseptiravim)* 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS FLIXONASE AQUEOUS NASAL SPRAY 50 MCG, 50 mikrogrammi ninasprei, suspensioon. 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Ninasprei sisaldab

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Lühiülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse statistikast Haridus- ja Teadusministeerium Detsember 2014 Kulutused teadus- ja arendustegevusele mln eurot Eesti teadus- ja arendustegevuse investeeringute

Rohkem

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike)

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike) PURGATSI JÄRVE SUPLUSKOHA SUPLUSVEE PROFIIL Harjumaa, Aegviidu vald Koostatud: 01.03.2011 Täiendatud 19.09.2014 Järgmine ülevaatamine: vastavalt vajadusele või veekvaliteedi halvenemisel 1 Purgatsi järve

Rohkem

Projekti „ Taimekahjustajate pestitsiidiresistentsuse uuringud„ lõpparuanne

Projekti „ Taimekahjustajate pestitsiidiresistentsuse uuringud„ lõpparuanne Projekti Taimekahjustajate pestitsiidiresistentsuse uuringud lõpparuanne. Jõgeval, 29. November 2017 a. Projektijuht: Andres Mäe Asutus: Eesti Taimekasvatuse Instituut Projektijuhi kontaktandmed: 671 1560,

Rohkem

kadrimagistritöö4-word.doc

kadrimagistritöö4-word.doc TARTU ÜLIKOOL Bioloogia-geograafiateaduskond Mikrobioloogia ja viroloogia õppetool Kadri Janikson Episomaalsete DNA viiruste replikatsiooni- ja segregatsioonifunktsiooni uurimine Magistritöö Juhendaja:

Rohkem