UNEJUTUD

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "UNEJUTUD"

Väljavõte

1 Unelille saladus Kelli Marie Jaama 5. kl Unetüdruk Smille hakkas minema oma igaöisele tööle. Nimelt unelilli korjama. Ta läks läbi metsa, kus pole olnud näha ühtegi inimest. Aga sel ööl oli seal keegi. Smille kohtas tillukest poissi, kes mängis oma väikese mänguautoga. Smillel oli hea süda ja ta küsis poisilt, ega ta eksinud ole. Poiss oli korralikust perest ja talle oli õpetatud, et alati tuleb öelda kõigepealt oma nimi, siis muu. Nii ta vastaski. Poisi nimi oli Julius ja ta oli viieaastane. Ta oli tulnud lihtsalt metsa mängima. Smille oli rahul ja hakkas unelilli korjama. Julius nägi seda. Poiss oli alati mõelnud, kuidas uni tema silma tuleb.

2 Uudishimulikult jälgis ta uduse välimusega Smillet. Smille noppis ühe unelille ja lausus: "Need on unelilled ja kui neilt õielehti kellegi silma puistata, jääb ta otsekohe magama!" Nii sai Julius unelille saladusest teada ja ta oli selle üle väga rõõmus. Nüüd hakkas ka Julius unelilli korjama ja unepoisina töötama. Ta aitas Smillet ja sai temaga peagi heaks sõbraks. Aga Juliuse vanemad märkasid, et Julius on kogu aeg kodust ära. Nad pärisid aru. Kuid julge Julius vastas, et tema käib Smille juures koolis. Vanemad jäid teda uskuma ja ega see ju väga vale olnudki! Ta käiski Smille juures, aga mitte tavalises koolis, vaid unekoolis. Nii kasvas Juliusest tubli unepoiss, kes igal õhtul lapse silma sisse unelilli toob! Head und ja ilusaid unenägusid!

3 Unejutt unenäost. Sandra Suits 5. kl Estonia Seltsi korraldatud Salme Reegi õhtujuttude võistlusel auhinnatud töö Elas kord üks unenägu. Tema nimi oli Tsing-Tsang. Ta oli hiinlane. Ta oli kõigist teistest unenägudest erinev, kuna ta pidi iga õhtu kandma punast mütsi. See oli karistus selle eest, et ta ükskord ei viitsinud laste juurde minna. See oli Unenäomaailmas väga kriminaalne tegu. Sellepärast pidigi ta iga õhtu punast mütsi kandma. Kord hakkas Tsing-Tsang jälle laste juurde minema. Ta võttis oma mootorratta ja sõitis Unenäomaailmast tavalisse maailma. Ta jõudis esimese maja juurde, jättis mootorratta õue ja läks majja. Täiskasvanud ju teda ei näinud. Tsing-Tsang vaatas kella: pool üksteist. Tsing-Tsang sisenes roosast uksest. See oli lastetuba. Toas olid laud, toolid, kott-tool, riiul, arvuti ja voodi. Voodis lebas üks tüdruk. Tere, ütles tüdruk. Tere, vastas Unenägu. Sa oled Unenägu, eks? küsis tüdruk. Jah. Kas lähme Unenäomaailma? küsis Tsing-Tsang. Olgu, oli tüdruk nõus.

4 Ahjaa, mis su nimi on? küsis Tsing-Tsang. Minu nimi on Laura. Tsing-Tsang kutsus Laura oma mootorratta peale. Nad kimasid Unenäomaailma. Miks sa kogu aeg punast mütsi kannad? Väljas on ju soe? päris Laura. Ma pean kandma. See on karistus selle eest, et ma laisk olin. Kui ma selle ära võtaks, muutuks ma Õudusunenäoks, vastas Tsing- Tsang. Ahsoo, ütles Laura. Üsna varsti olid nad Unenäomaal. Mida sa teha tahad? küsis Tsing-Tsang. Ma tahaksin karu seljas ratsutada. Olgu pealegi. Järsku ilmus Laura kõrvale karu. Tal oli sadul seljas. Kui Laural ratsutamisest himu täis oli, ütles ta: Ma tahaksin Hiinasse minna. Olgu. Laura sattuski Hiinasse. Ta sõi ära kolm mandariini. Siis tuli talle uni peale ja ta jäi magama. Laura! hüüdis keegi.

5 Mis on? küsis Laura uniselt. Ärka üles! Emme? Laura ärkas silmapilkselt üles. Ema, ma käisin Hiinas! hüüdis Laura. Vaata vähem telekat! naeratas ema ja andis Laurale moosisaia. Jää nüüd sinagi Tsing-Tsangi ootama!

6 Valgusallikas Ella Meeli Augusta Estonius 6. kl Estonia Seltsi korraldatud Salme Reegi õhtujuttude võistlusel auhinnatud töö Olen kirjanik. Mulle meeldib rannas jalutada. Eriti põnevad on rannaskäigud siis, kui leian midagi huvitavat. Tavaliselt saan sellest ka inspiratsiooni. Ükskord, kui ma rannas jalutasin, nägin üles puude poole vaadates nende vahel mingit valgust. Lähemale jõudes hakkasin kuulma veevulinat. Läksin lähemale ja varsti nägin enda ees täiesti selge veega allikat. Kuid see ei olnud tavaline allikas. Sealt allika seest tuli valgust. Valgus oli kaugelt vaadates tugev, lähemale minnes aga nõrk. Kükitasin ja silmitsesin allikat üpris kaua. Äkki hakkas allikast veepinnale tulema õhumullikesi. Mullid läksid aina suuremaks ja kui need juba päris suured olid, umbes nagu tavaline rannapall, hüppas allikast välja pisikese kehaga, kuid suure peaga olevus. Olin lohedest lugenud ja teadsin üsna palju nende kohta. Kuid see, mis allikast tuli, ei olnud lohe. Midagi selle sarnast küll, aga mitte päris. Tean, et lohel on tiivad ja saba, kuid olevusel allika kaldal nimetatud asju ei olnud. Sellel imelikul lohe moodi olevusel oli väike armas nöbinina ja suured rohelised silmad. Ta oli lillakasrohelist värvi ja tal oli väike juuksetutt peas. Ta käed ja jalad, kui neid nii nimetada saab, olid väga pisikesed, aga ta ise oli sama suur kui televiisor.

7 Olevus liigutas ja ma tõmbusin natuke eemale, kuid ta silmas mind ja tuli lähemale. Ma mõtlesin, et äkki pean surnut mängima, nii nagu karude puhul tegema peab, kuid kahtlesin selles. Lõpuks jõudis ta minuni. Ta nuuskis ja nohises ja ma aevastasin. Kartsin natuke, kuid loomake ainult vaatas mulle silma ja aevastas. Hakkasin tema armsa järgitegemise peale naerma, ja kujutad sa ette! Loom naeris järgi. Ma hakkasin veel kõvemini naerma ja tema ka. Nii me naersime seal veel päris kaua, kuid äkki jäi ta vait. Olevus vaatas mind ja seda nii armsalt, et ma ütlesin vaikselt:,,armsake! Lohe moodi olevus kordas:,,almšake! Sel hetkel tuli mulle pähe, et ma ei saa kogu aja kirjutada olevus ja lohe moodi elukas, vaid pean talle nime mõtlema. Muidugi teadsin juba, et hakkan sellest lohest kirjutama. Nime ei osanud ma kohe välja mõelda, kuid lõpuks tuli mulle pähe nimi Nora. See tundus hea nimi olevat. Ma ütlesin Norale, et see ta nimi on, ja ta tundus rõõmus olevat. Me istusime maha ja jäime vaikseks. Äkki tõusis Nora püsti ja hakkas minema lõuna poole, vastupidiselt sellele, kust mina tulnud olin, nimelt põhja poolt. Ma hüüdsin teda, tema läks aina edasi. Läksin talle järele ja tundsin, et tagasi minna pole mõtet. Niisiis läksin ma edasi ja me jõudsime ühte metsa, kus puud olid nii kõrged, et nende tippe ei näinudki, ning põõsad nii madalad, et need ei ulatanud põlvedenigi. Natukese aja pärast jõudsime ühele lagendikule, kus ei olnud puid ja isegi põõsaid ei olnud silmapiiril näha. Ümberringi oli tühjus. Nora jäi seisma ja vaatas üles. Tegin sedasama. Nägin väikest musta täppi, mis suurenes iga hetkega. Kuid enam ei olnud see must täpp, vaid lilla Nora moodi asi. Lõpuks see maandus ja Nora jooksis selle juurde.

8 Nagu ma mainisin, ei olnud Noral tiibu ja ta ei osanud lennata, aga sellel suuremal Nora moodi olevusel nimetatud omadus ja asjad olid. Nora jooksis selle tiibadega olevuse juurde ja kallistas seda. Oletasin, et see on ta ema. Nora ema oli temast endast viis korda suurem. Nora vaatas mu poole ja justkui kutsus mind. Ma lähenesin nendele. Siis jäin seisma ja Nora ema hakkas mulle avatud suuga lähenema. Tal ei olnudki nii suured ja teravad hambad, kui ma arvasin. Ta võttis minust hammastega kinni ja tõstis mu oma turjale, ning tegi Noraga sedasama. Seejärel astus ta paar sammu tagasi, võttis hoogu ja tõusis lendu. Ehmusin, kuid hirm läks varsti üle ja ma muutusin aina uimasemaks ja uimasemaks. Ka sinul oleks nüüd vaja magama jääda. Kes teab. Äkki näed ka sina unes Norat koos oma emaga ja saad nendega lennata. Head ööd!

9 Mirtel ja Muinasjuturaamatute Isa Anna Kristin Peterson 6. kl Elas kord väikses majas jõe ääres tilluke tüdruk Mirtel. Ühel suvisel päeval istus Mirtel jõe ääres ja vaatas imestusega muinasjuturaamatut. Ah, et miks ta imestusega vaatas? Muidugi selletõttu, et raamatulehtedel puudusid illustratsioonid ja jutudki olid kaotsi läinud. Ta avas lehekülje, kus oli olnud tema lemmikmuinasjutt Väikesest Merineitsist. Kuueaastasele Mirtlile tükkis vägisi nutt peale. Talle oli just sel leheküljel meeldinud see pilt, kus Merineitsi oli suures uhkes ballikleidis ja vaatas, kuidas prints teise naisega paari pandi. Mirtlile meeldisid tohutult ilusad kleidid. Tüdrukul endal polnud aga selliseid kleite kunagi olnud. Tema käis ringi kogu aeg ühe räbaldunud kleidiga, mis meenutas kartulikotti. Praegu tal seda kartulikotti seljas ei olnud, sest maja läheduses just tihti ei käidud ning ta oli hommikul jalga pannud vaid aluspüksid. Kui ta siin nüüd seda muinasjuturaamatut vaatas, kuulis ta väikeste tüdrukute naerukihinat. Ta vaatas enda ümber ringi ja märkas siis kaugelt tulemas Eevat ja Alexandrat. Need tüdrukud olid ainukesed, keda Mirtel tõsiselt ei sallinud. Ta teadis, et nad tulid halbade soovidega ja sellepärast otsustas ta, et peab midagi väga kiiresti ette võtma. Suures rabistamises kukkus ta lõpuks ülepeakaela jõkke. Tundus, et Mirtli pisar oli nii paljugi muutnud. Vee all ei avanenud Mirtlile vaade mitte korallidest ja kaladest, vaid hoopis millestki muust. Tüdruku ees oli suur kullast loss, mida ümbritsesid valged roosid ja mille ukse ees seisis kaks hõbedasse riietatud meest. Need mehed läksid

10 Mirtli juurde ja palusid tal endile järgneda. Kuulekas Mirtel järgnes neile lossi. Loss oli seest just niisugune nagu plika oli arvanud üht korraliku lossi olevat: uhke valge trepp ja külgedel kaks suurt ust. Põrand oli loomulikult marmorist ja seintel olid suured pildid erinevatest muinasjututegelastest. Mirtel nägi pilti Tuhkatriinust, Vahvast rätsepast, Lumvalgekesest ja kõige paremal oli pilt Merineitsist. Mirtel läks pildile lähemale ja tahtis seda puudutada, kuid tänu sellele, et keegi tema nina eest mööda tuhises, ei saanud ta seda isegi korralikult vaadata. Kui tundmatu isik oli möödunud, sirutas Mirtel käe pildi poole, kuid pilti enam ei olnud. Väike tüdruk vaatas trepi suunas ja nägi, et trepist üles liugleval neiul olid kõik need seinapildid süles. Mirtel hakkas juba trepi juurde jooksma, kuid kaks härrat, kes ta lossi olid juhatanud, haarasid tal käest kinni ja palusid endile jällegi järgneda. Mirtel järgnes neile kuulekalt, ja alles nüüd, kui noorhärrad talle selja keerasid, et ust avada, mõistis Mirtel, et need mehed ei olnud tavalised. Suurte siniste tiibade järgi mõistis Mirtel, et need mehed olid haldjad. Haldjad olid ka kõik ülejäänud, keda Mirtel nüüd nägi. Väiksed haldjanaised läksid Mirtli juurde ja andsid talle kuldsesse pakikesse mähitud eseme. Mirtel tegi paki ettevaatlikult lahti, ja ennäe imet: paki sees oli ilus roheline kalasaba. Mirtel võttis selle enda kätte ja üks haldjas soovitas tal seda endale sobitada. Mirtel toppis selle kiiresti jalga ja nagu võluväel tundis tüdruk kahe peenikese jala asemel ühte suurt. Mirtel vaatas üllatunult haldjate poole ja üks neist hakkas jutustama: Meil oleks vaja taastada muinasjuturaamatud. Teine haldjas ulatas jutustavale haldjale muinasjuturaamatu: Nagu sa võib-olla märganud oled, on kõik muinasjuttudega täidetud raamatud vaid valgete lehtedega. Haldjas näitas Mirtlile lehti ja tüdruk vastas:

11 Jah, ma märkasin. Haldjas andis raamatu jälle ära ja kõneles siis edasi: Eelmised muinasjututegelased hakkasid vähese palga pärast streikima, ja kuna palk ei tõusnud, lahkusid nad igaveseks. Nüüd oleks vaja meil need pildid uuesti salvestada, et lapsed saaksid muinasjuttudest taas kord rõõmu tunda. Siis tegi haldjas ette eriti armsa näo ja ütles hellal toonil: Kas sa oleksid palun meie Merineitsi? Haldjatüdruk oli lihtsalt nii armas, et Mirtel ei suutnud ei öelda. Jah, eks ma siis olen nõus. Hurraa! hüüdsid haldjad kooris. Siis lõi üks haldjatest oma kaht peenikest kätt kokku ja kaks hõbedasse riietatud haldjakest tulid jälle kohale. Seekord oli neil kaasas ka üks ratastoolike, sest Mirtel ei saanud selle sabaga ise kõndida. Nad palusid Mirtlil toolile istuda ja kui Mirtel oli end istuma sättinud, juhtisid nad ta jälle tuldud uksest tagasi eesruumi. Nad juhtisid Mirtli trepi juurde ja tõstsid trepist üles. Trepist paremal oli helesinine uks ja sealt nad sisse läksidki. Ruum, kus Mirtel nüüd viibis, oli suhteliselt väike ja pime. Valgust oli vaid ruumi ühes nurgas, teises nurgas oli väike kraanikauss, mille juures seisis tüse haldjas. Mirtel oli arvanud, et kõik haldjad on väiksed ja peenikesed naisterahvad, kuid nagu praegu selgus, ei olnud see sugugi nii. Haldjas vaatas Mirtli poole ja ütles siis: Ah, et sina oled siis see viimane. Haldjas võttis taskust välja märkmikukese ja tegi lahti viimase lehe. Nii, Vahva rätsep käis, Tuhkatriinu ka. Nõnda, olemas. Sa oled siis Merineitsi, eks ole? küsis haldjas, ise samal ajal saia nosides. Jah, küllap vist, vastas Merineitsi. Mina olen Diana, kui sind peaks huvitama. Olen siin grimeerija. Olen lõpetanud 70 kunstikooli. Seda mainis Diana justkui mööda minnes, kuigi nupukas

12 Mirtel sai aru, et ta tahtis kiidelda. Diana võttis siis lauasahtlist välja harja ja muu, mida peaks vaja minema. Ta plaksutas oma pontsakaid käsi ja haldjahärrad viisid Merineitsi nurka, mis oli ainsana valgustatud. Nii, Jüri ja Karl, teid mul enam praegu vaja ei ole, ütles Diana. Nad lahkusid, ja kui nad ukse olid sulgenud, alustas grimeerija Mirtli kauniks tegemisega. Möödunud oli juba peaaegu et tund, kui Diana Mirtlile lõpuks teatas, et grimm on valmis. Mirtel võttis laualt roosa peegli ja imetles end. Ta oli endaga igatpidi rahul. Diana kammis Mirtli juuksed veel üle ja plaksutas siis taas käsi. Jüri ja Karl tulid tagasi ja kui nad Dianaga paar sõna olid vahetanud, läksid nad koos ratastoolis Mirtliga trepist jälle alla. Seekord läksid nad sisse aga teisest uksest. Selles ruumis oli üks suur laud. Lauas aga istus palju muinasjututegelasi. Merineitsi tundis ära ka nõid Ursula ja ka teised muinasjutukaaslased. Jüri ja Karl juhtisid ta laua juurde ja lahkusid siis ruumist. Kõik teretasid uut tegelast rõõmuga, ja kui kõik olid saanud veel natuke vestelda, tuli sisse üks äärmiselt ilus haldjaneiu. Tal oli seljas roosa kleit ja jalas hõbedased kingad. Tal oli peas kroon ja selle järgi sai Mirtel aru, et tegemist oli ehtsa haldjaprintsessiga. Printsess hakkas kõnelema: Te kõik teate põhjust, miks me täna siin oleme. Seda ma siis enam ei seleta. Hea meelega seletaksin ma seda, kuidas käib pildistamine. Kõikidel muinasjuttudel on oma järjekorranumber. Kui kuulete, et hüütakse teie number, peate te kiiresti oma seltskonnaga minema sisse sellest suurest uksest. Kui teie muinasjutu pildistamine on läbi, ei tohi te veel ära minna. Siis on vaja kõik pildid ka suurde muinasjuturaamatusse sättida. Seda suurt muinasjuturaamatut nimetatakse Muinasjuturaamatute Isaks. Praegu on raamat kindlas kohas luku taga. Kordan üle, et pildid asetatakse raamatusse siis, kui

13 kõik muinasjutud on pildistatud. Järjekorranumbrid on kirjas suurel plakatil siin seina peal. Nagu arvata võis, oli Väikese Merineitsi pildistamine viimane. Printsess lõi käsi paar korda kokku ja siis tuli uksest sisse suur hulk ülikondades haldjaid, kes kandsid lauale kõiksugu maiustusi ja suupisteid. Seejärel plaksutas printsess taas käsi ja kelnerid lahkusid ning nende asemel tulid ruumi punastesse suvekleitidesse riietatud haldjalapsed. Nad koondusid kobarasse ja alustasid laulmisega. Lauldi nii Mozarti repertuaarist kui ka moodsamaid laule. Samal ajal sai ka tantsida ja lauamänge mängida. Aeg lendas linnutiivul ja varsti hüüti pildistamisele ka Merineitsi muinasjutukangelased. Mirtel aidati ruumi ja pildistamine läks lahti. Vahepeal oli vaja Mirtlit pildistada ka ballikleidis ja see oli tõeliselt raske, sest saba ei tohtinud ta samal ajal ära võtta. Tasakaalu säilitada oli nii raske, et Mirtel kukkus vahest isegi sada korda. Nalja sai igal juhul kõvasti. Kui naerust rõkkav seltskond pildistamisruumist väljus, seisis printsess juba Muinasjuturaamatute Isaga saalis. Nõid Ursula juhtis Mirtli ratastooliga jälle kuhugi laua juurde ja siis alustas printsess kõnega: Suur, suur tänu teile kõigile. Loodan, et tänane päev läks korda ja tuju on hea. Nüüd, enne kui me pildid raamatusse sätime, tahaksin ma üle anda paar tänukirja. Esimene tänukiri läheks söögiseltsile Vahvad Road. Kõlas vali aplaus ja haldjad, kes olid road lauale toonud, läksid tänukirja vastu võtma. Seejärel printsess jätkas: Teine tänukiri läheb ühele muinasjututegelasele. Meie ühine žürii valis täna välja ühe muinasjututegelase, kes oleks väärt seda tänukirja ja üht väikest

14 kingitust. See ei ole midagi suurt - väike tordike. Siiski võib see muinasjututegelane enda üle väga uhke olla. Nii, otsustasime, et seda auhinda oleks väärt Väike Mukk! Kõlas järjekordne aplaus ja suure turbaniga väike poiss läks auhinda vastu võtma. Merineitsi vaatas talle otsa ja armus temasse esimesest silmapilgust. Mirtel punastas ja Väike mukk pilgutas talle silma. Kui aplaus lõppes, hakkas printsess taas jutustama: Aga nüüd oleks vaja sättida pildid Muinasjuturaamatute Isa sisse. Esimesena on au seda teha tegelastel muinasjutust Väike Merineitsi. Selle järjekorra valisime me kusjuures loosiga. Ursula juhtis Mirtli Muinasjuturaamatute Isa juurde ja nad võtsid kätte esimese pildi. Printsess luges kolmeni ja siis asetasid nad pildi raamatusse. Mirtlil käis kõhust läbi meeldiv tunne. Jälle oli kuulda valju aplausi. Kui kõik pildid olid asetatud, anti neile üle nende palk. Palgaks ei olnud midagi muud kui üks raha sülitav tibu. Raha sülitab ta igal pühapäeval just nii palju, kui inimene on ära teeninud. Kui kõik muinasjutud olid raamatusse sätitud ja aplausid plaksutatud, kuulutas printsess muinasjutulise päeva lõppenuks. Kõlas veel üks suur aplaus ja rõõmuhõikeidki oli kuulda. Mirtel eemaldas oma saba ja talle anti selga üks ilus helesinine kleidike ja pähe valge kübarake. Mirtel tänas viisakalt ning lahkus siis Muinasjuturiigist. Eeva ja Alexandra olid juba jõe ääres. Mirtel võttis kiiresti maast muinasjuturaamatu ja jooksis tuppa. Kui Mirtel majja jõudis, ei suutnud ta vanemad oma silmi uskuda: nende tütrel oli seljas ilus sinine kleidike ja puruvaesel perel oli nüüd raha sülitav tibu.

15 Ühel päeval, kui juhtunust oli möödunud täpselt 20 aastat, helistas keegi uksekella. Mirtel arvas, et seal on järjekordne kosilane, kes teda endale naiseks palub. Ega see täiesti vale olnudki: ukse taga seisis mees, kelle nägu oli Mirtlile kusagilt tuttav. Mees laskus põlvele ja palus teda naiseks. Mirtel palus mõtlemisaega ja selle ta ka sai. Kolm päeva oli Mirtel üritanud välja nuputada, kus ta oli seda meest varem näinud, kuni ta ühel päeval täiesti juhuslikult nägi riiulis muinasjuturaamatut. Siis torgatas talle pähe -Väike Mukk. Järgmisel päeval tuli kosilane uuesti. Mirtel hüppas talle kohe sülle ja nõustus abielluettepanekuga. Nad abiellusid ja said seitse last. Kaks tibu sülitasid neile iga pühapäev rohkesti raha, sest nad olid selle lihtsalt oma headusega välja teeninud. Nüüd elavad nad uhkes mõisas jõe ääres, ja kui nad surnud ei ole, elavad nad tänini seal oma seitsme lapse ja kahe tibuga.

16 Kitsmehe pärandus Eliis Vaino 6. kl Mitte väga kaua aega tagasi elas üks tütarlaps. Ta nimi oli Mee. Ta elas põhjamaal, kus oli aasta läbi talv: päike paistis vaid kolm tundi päevas. Aga Meele meeldis päike väga. Ta oli päikese nappuse tõttu tihti stressis. 20. sünnipäevaks kinkisid sõbrad talvest tüdinud tütarlapsele reisi päikeselisele lõunamaale. Mee oli selle üle väga õnnelik. Ta sõitis päikesemaale üksi. Reis pidi kestma vaid kolm päeva. Mee oli leidnud külalistemaja ühes väikeses külas, kus ei olnud suuri kaubanduskeskusi ja rahvamasse. Sellest pidi saama võrratu puhkus. Hommikul lennujaamas oli tüdruk väga põnevil. Kui ta lennukilt maha astus, hingas ta sügavasti sooja suveõhku oma põhjamaisesse kehasse. Mee oli tohutult õnnelik, et lõpuks oli saabunud temalegi suvi. Lennujaamast lahkudes võttis ta suuna bussijaama, et sõita külla, mida tüdruk juba ette armastama oli hakanud. Bussis oli suhteliselt kitsas. Sinna oli end sisse pressinud poole rohkem inimesi, kui oli kohti. Ent ega kõik reisijad inimesed polnud, Mee kõrval oli end sisse seadnud üks kits. Meele tundus see kits üksinda reisivat. Bussitäis inimesi ei pannud looma üldse tähele, nad võtsid seda kui täiesti tavalist asja, et nendega koos kits sõidab. Mee oleks küsinud kitse kohta oma kõrval istuvalt memmelt, kes tundus üsna jutukas, ent ta ei söandanud seda teha, sest kits vahtis pidevalt Mee igat liigutust. Meel tekkis tunne, nagu oleks kits inimene ja mõistaks inimeste juttu või lausa suudaks nende mõtteid lugeda. Kits astus Meega maha samas peatuses. Kitseke pööras vasakule, kus lokkas lõputu sidrunipuudeväli. Mee pööras teisele poole, kus oli küla keskus uhke kirikuga ja sinnapoole näitas ka külalistemaja silt.

17 Mee tuba oli mõnusalt avar ja suure aknaga, toast oli vaade otse sidruniväljale. Mee pakkis oma asjad lahti ja jalutas külale tiiru peale. Järsku astus ühe maja tagant välja seesama kits. Ta jäi keset teed seisma ja põrnitses Meed. Mee proovis sellest mitte välja teha ning möödus kitsest. Kits jäi talle järele vahtima. Järgmisel päeval toimus linna keskel laat. Mee otsustas sellest osa võtta. Üks mees müüs sidrunimahla. Sidrunimahla pudelite siltidel oli sama talu pilt, mis paistis tema toa aknastki. Ta ostis endale sidrunimahla ja jäi mehega juttu puhuma. Mees oli umbes 80-aastane, väikeste ümmarguste prillide ja kitsehabemega. Mees väitis end olevat tolle talu peremees. Ta kutsus Mee õhtusöögile. Mee nõustus. Kui ta tagasi oma toa juurde jalutas, mõtles Mee mehele. Mehe pilk tundus tüdrukule tuttav, ent ta ei suutnud välja mõelda, kellega mees sarnaneda võiks. Kui Mee oli oma tuppa jõudnud, otsustas ta küsida külalistemaja perenaiselt kummalise mehe kohta. Ta on kummaline härra, alustas perenaine, ent pidi ka kohe lõpetama, sest telefon helises. Saabus õhtu. Kui Mee talu poole jalutas, ei saanud ta ikka aru, kellega härra sarnases. Poole tee peal tuli talle vastu jälle seesama kits. Mee võpatas. Kits vaatas seekord Meed hoopis teise pilguga. Sellise sõbraliku ja lahkemaga kui enne. Kits jooksis ruttu tallu. Kui Mee oli ehmatusest taastunud, jätkas ta teed. Ent kõhklevamal sammul. Seesama härra istus tugitoolis, kui Mee saabus. Tore, et tulla said, ütles härra. Sa tundusid enne nii ehmunud, kas juhtus midagi? küsis härra. Kus sa Kas sa, üritas Mee küsida. Kas sa siis enne aru ei saanud, et ma saan ka kits olla? Mulle tundus, et sa said sellele juba laadal pihta, vastas kitsmees. Mees ja Mee rääkisid terve õhtu. Kui Mee ütles, et ta peaks koju hakkama minema, pakkus mees talle ühte kokkulepet.

18 Ma olen juba vana mees, aga lapsi mul pole ja seda uhket sidrunipuudevälja pole mul kellelegi pärandada. Mul on sulle ettepanek. Ma annan sulle kolm sidrunit. Need on võlusidrunid. Kui sul on soov, siis keeda endale teed, pigista igast sidrunist tilk tee sisse ja joo tee ühe sõõmuga ära. Siis sinu soov täitub. Aga mida ma siis tegema pean? Palun hoolitse minu sidrunipuude eest. Kui sa peaksid unustama minu puud, kuivavad ka sidrunid. Mee nõustus. Ta jalutas tagasi, taskus sidrunid ja süda kerge, sest nüüd täituvad kõik tema soovid. Juba toas soovis ta seda, et ta võiks kogu oma elu nüüd sel soojal maal elada. Kogu tee korraga ära joomine kõrvetas küll suud, ent nüüd näeb ta kogu aeg päikest. Nüüd elas Mee soojal maal aasta läbi ning ta oli väga rikas. Ta oli palganud puude eest hoolitsema professionaalid. Mee ei kasutanud enam võluvilju, sest ta oli õnnelik ja rikas, ja tänapäeval on vähe, mida osta ei saa. Kuigi puude eest hoolitseti erinevate moodsate väetiste ja masinatega, hakkasid need siiski norgu vajuma, sest tundsid puudust armastusest ja sellest, et keegi nendega räägiks. Ühel ööl langesid kõikidel puudelt lehed ja puud surid. Kogu Mee varandus hävines. Ühe ööga oli ta maailma kõige vaesem inimene, ka ükski tema sõber ei tahtnud temaga suhelda. Nad kõik läksid uut rahakat sõpra otsima. Mee otsustas minna külla, kus ta oli tutvunud mehega, kes oli ta nii rikkaks teinud. Ta kõndis 12 ööd ja päeva, kuni ta külani jõudis. Mee läks selle talu juurde, kus oli kitsmees elanud. Maja oli veel püsti. Mee läks majja ja jäi kohe magama, sest oli käimisest nii väsinud. Järgmisel päeval surnud puude vahel jalutades märkas Mee, et surnud puude vahelt on maapõuest nina välja pistnud uus puuke. Mee oli väga õnnelik, et talle oli uue puuga antud uus võimalus. Ta asus vanasse tallu elama ning hoolitses uute puude eest, mida oli peagi sama palju kui vanasti.

19 Fantoom Tähekese jubejuttude võistlusel auhinnatud töö Ella Meeli Augusta Estonius, 6. kl Neiu Hanna-Liina valmistus just linnahalli uue muusikali proovi minema. Ta värvis parajasti huuli, kui äkki keegi tema uksele koputas. Hanna-Liina läks ust avama. Ta tegi oma kolme lukuga ukse lahti ja vaatas uksest välja. Kedagi ei olnud. Hanna-Liina mõtles, et tema kõrvad hakkavad lihtsalt vanaks jääma. Natukese aja pärast, kui ta ripsmetele viimast lihvi andis, koputas keegi jälle uksele. Seekord oli seda selgemini kuulda. Neiu võpatas ja ripsmetušš läks laiali. Ta läks ust avama. Jällegi, pärast kolme lukuga ukse lahti keeramist, ei olnud ukse taga mitte kedagi. See oli küll imelik, aga Hanna-Liina ajas selle jälle oma kõrvade süüks. Ta arvas, et ta on muusikalides liiga palju valju häälega laulnud, selle tõttu poolkurdiks jäänud ning kõik see on vaid ettekujutuse vili. Ta läks tagasi vannituppa ja pühkis laiali läinud ripsmetuši silmade alt ära. Tüdruk oli just uut kihti panemas, kui uksekell helises. Seekord ei olnud mingit kahtlust: keegi pidi ukse taga olema. Hanna-Liina läks oma kolme lukuga ust avama. Jah. Seekord oli seal keegi. Keegi pika keha, valge näo ja musta mantliga. Hanna-Liina ehmus. Tema kõrvades hakkas pinisema. Ta kuulis, et tema selja taga oleks nagu vaas kamina pealt alla kukkunud. Vähemalt kostis sealt klirisev heli. Hanna-Liina ei julgenud taha vaadata. Ta mõtles, et äkki teeb see keegi midagi. Midagi jubedat. Liikumine oleks riskantne. Nüüd kuulis ta juba hääli. Tüdruk värises.,,hanna-liina! Hanna-Liina! See olen mina! Mina, Hanna-Liina. Mikk. Mikk Saar. Hanna-Liina oli minestanud. Ta oli pikali ukse juures maas ja tema kohale kummardus Mikk, kes ütles:,,sa olid minestanud. Ma tulin sulle ütlema, et oled proovi hilinenud.,,oeh, olen või? Ma siis kujutasin endale ette ütles Hanna- Liina. Mida? Mida sa endale ette kujutasid? päris Mikk.,,Fantoomi! vastas Hanna-Liina.

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

A5_tegevus

A5_tegevus AVATUD MÄNGUVÄLJAD 2017 TEGELUSKAARDID VÄIKELASTELE Kaardid on mõeldud kohapeal kasutamiseks. Kaardi võib lasta lapsel pakist loosiga tõmmata ja mängida nii mitu kaarti nagu parasjagu aega ja jaksu on.

Rohkem

Akoolipaev.indd

Akoolipaev.indd Hilli Rand ESIMENE A KLASS JA TARKUSEPÄEV Toimetaja Helle Tiisväli Pildid joonistanud Epp Marguste Hilli Rand ja kirjastus Argo, 2013 www.argokirjastus.ee ISBN 978-9949-527-07-6 Trükitud trükikojas Print

Rohkem

katus_kaantega.pdf

katus_kaantega.pdf Heiki Vilep KATUS SÕIDAB Tartu 2007 Kunstnik: Moritz Küljendaja kujundaja: Margus Nõmm Kirjastaja: Vilep & Vallik (A Disain OÜ) Heiki Vilep ISBN-13: 978-9985-9718-2-6 EESTIMAA PEIPSI ÄÄREST SAAREMAANI

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

Kiekim mees kirjeldus.docx

Kiekim mees kirjeldus.docx KULLAKERA KANDJAD XII noorte tantsupeo ühitants Tantsu on loonud Margus Toomla ja Karmen Ong 2016. aasta detsembris 2017. aasta noorte tantsupeoks MINA JÄÄN, kirjeldanud Margus Toomla. Muusika ja sõnad

Rohkem

George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU

George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU George s Marvellous Medicine Text Copyright Roald Dahl Nominee Ltd,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega.

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja Sõlesepad tantsurühma meestega. Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta tantsupeoks täpsustused ja täiendused tehtud

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

Õpetajate eri: sissejuhatus pärimusmuusikasse Iseseisev töö Koostaja: Angelika Käsk Teema: Regilaulu tutvustav tund Koht: Salme Põhikool 1. Sissejuhat

Õpetajate eri: sissejuhatus pärimusmuusikasse Iseseisev töö Koostaja: Angelika Käsk Teema: Regilaulu tutvustav tund Koht: Salme Põhikool 1. Sissejuhat Õpetajate eri: sissejuhatus pärimusmuusikasse Iseseisev töö Koostaja: Angelika Käsk Teema: Regilaulu tutvustav tund Koht: Salme Põhikool 1. Sissejuhatus Koostasin regilaulu tutuvustava tunni lastele kes

Rohkem

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r 1 klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev: 1 Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad Polla närib Õde riputab Lilled lõhnavad Päike rõõmustab ( pesu, õues, peenral,

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti? Enam ei pea otsima, Espechal on neid valikus mitmeid!

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019

Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019 Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019 Sisukord Sissejuhatus 3 1. Õpitoad 4 2. Laagri korraldus 5 2.1 Laagri kava 5 2.2 Korraldajad 5 2.3 Laagri

Rohkem

VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV Riided, millesse armud, hindadega, mis sulle meeldivad Pakkumised kehtivad KAUPA ON PIIRATUD KOGUSES. ku

VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV Riided, millesse armud, hindadega, mis sulle meeldivad Pakkumised kehtivad KAUPA ON PIIRATUD KOGUSES. ku VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV Riided, millesse armud, hindadega, mis sulle meeldivad Pakkumised kehtivad 9.05 15.05 2019 KAUPA ON PIIRATUD KOGUSES. kuum! 1 29 BODI puuvillane, beebidele, pealetrükiga,

Rohkem

2015 aasta veebruari tulumaksu laekumise lühianalüüs aasta veebruari lühianalüüs pole eriti objektiivne, sest veebruari lõpuks polnud tuludeklar

2015 aasta veebruari tulumaksu laekumise lühianalüüs aasta veebruari lühianalüüs pole eriti objektiivne, sest veebruari lõpuks polnud tuludeklar 2015 aasta i tulumaksu laekumise lühianalüüs. 2015 aasta i lühianalüüs pole eriti objektiivne, sest i lõpuks polnud tuludeklaratsioonid laekunud veel üle 2500 ettevõttelt. Rahandusministeerium püüdis küll

Rohkem

Tuustep

Tuustep TUUSTEPP Eesti tants segarühmale Tantsu on loonud Roland Landing 2011. a. Pärnus, kirjeldanud Erika Põlendik. Rahvalik muusika, esitab Väikeste Lõõtspillide Ühing (CD Kui on kuraasi ). Tantsus on käed

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

Tallinna patsient valikute ristmikul

Tallinna patsient valikute ristmikul Tallinna patsient valikute ristmikul Dr. Vassili Novak Konverents õpitud abitus 27 märts 2013 kiirabi 20613 80787 muul viisil saabunud 60174 25,52% 74,48% LV1 LV2 LV3 LV4 EMO saal + isolaatorid IR saal

Rohkem

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc ÕPL LS 3 LSÜLSNDD USUS ML eemat usus (sh teisi teemasid) saab sisse juhatada ka HHK- (H HLB KSULK) meetodil. Näiteks: Miks on ausus hea? Miks on ausus halb? Miks on ausus kasulik? H: Hoiab ära segadused

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl Sõnaenergia ja ümbritsev keskkond Maria Tilk Tallinna Ülikool Keeleruum Tants Rütm Laul Loodus - Energia - Heli - Inimene - Loits - Sakraalsus Sõna Energia ei hävi ega kao, vaid ainult muudab oma kuju

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

sander.indd

sander.indd Simmaniduo ja Kandlemees Sander LAULIK 43 laulu sünnipäevadeks, pulmadeks ja muudeks pidudeks 2016 ISMN 979-0-54002-301-0 Kirjastaja: RAFIKO Kirjastus OÜ, 2016 Postiaadress: Staadioni 38, 51008 Tartu www.rafiko.ee;

Rohkem

August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sisse

August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sisse August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sissejuhatus pärimusmuusikasse Sissejuhatus Rahvamängud

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Ülistus 1/3 08:30 Kohtumine Messiaga: Marion Wells 08:40 Ärka!: Võrratu Jumala armastus 09:00 Danny Silk - Austuse kultuur:

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem

VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV SUVEL SEIKLE moekalt kuum! % PUUVILLANE PLUUS naistele, Hispaania stiilis, ühevärviline, saadaval värvides: või

VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV SUVEL SEIKLE moekalt kuum! % PUUVILLANE PLUUS naistele, Hispaania stiilis, ühevärviline, saadaval värvides: või VÄHEMA EEST ROHKEM...IGA PÄEV SUVEL SEIKLE moekalt kuum! PLUUS naistele, Hispaania stiilis, ühevärviline, või valikus kaks mustrit, Pakkumised kehtivad 6.06 12.06 2019 KAUPA ON PIIRATUD KOGUSES. VÄHEMA

Rohkem

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende kokkuvõte ning õpetajate keeletasemed. Rühmades tegelesime

Rohkem

Hr Hais trykki.pdf

Hr Hais trykki.pdf Härra Hais Mr Stink inspgs est.indd 1 06/02/18 15:10 Mr Stink inspgs est.indd 2 06/02/18 15:10 Mr Stink inspgs est.indd 3 06/02/18 15:10 Mr Stink inspgs est.indd 4 06/02/18 15:10 David Walliams Härra Hais

Rohkem

KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! 2 49 DRESSIPLUUS tüdrukutele, värvilise kirjaga, suurused: cm DRESSIPLUUS poistele, kirja ja pealetrükiga

KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! 2 49 DRESSIPLUUS tüdrukutele, värvilise kirjaga, suurused: cm DRESSIPLUUS poistele, kirja ja pealetrükiga KUUM! OTSI POEST ja heade hindadega! värvilise kirjaga, poistele, kirja ja pealetrükiga, DRESSIPÜKSID värvilise aplikatsiooni ja elastsete mansettidega, DRESSIPÜKSID poistele, ühevärvilised, elastsete

Rohkem

Kus on Jumal algus.indd

Kus on Jumal algus.indd Kus on Jumal? Kirjutanud ja joonistanud Leia A. Stinne Originaaltiitel: Where Is God? Avaldatud lepingu alusel kirjastusega Light Technology Publishing Eesti keelde tõlkinud Lembe Rohuväli Toimetanud Riina

Rohkem

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx Bose SoundLink Around- ear II Kõrvaklapid ETTEVAATUSABINÕUD Pikaajaline vali heli võib kahjustada Teie kõrvakuulmist. Vältige kõrvaklappide kasutamist autoga sõitmise ajal. Kõrvaklappide ohutuimaks kasutamiseks

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

Jookse, poiss, jookse Nicy Cruz ja Jamie Buckingham Run Baby Run The story of Nicky Cruz with Jamie Buckigham Nicky Cruz and Jamie Buckingham ISBN 998

Jookse, poiss, jookse Nicy Cruz ja Jamie Buckingham Run Baby Run The story of Nicky Cruz with Jamie Buckigham Nicky Cruz and Jamie Buckingham ISBN 998 Jookse, poiss, jookse Nicy Cruz ja Jamie Buckingham Run Baby Run The story of Nicky Cruz with Jamie Buckigham Nicky Cruz and Jamie Buckingham ISBN 9985-806-31-X a Gloria El corazon de su marido en ella

Rohkem

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc Linaliugu, pikka kiudu... Hõissa vastlad Traditsioonilist vastlapäeva tähistamist alustasime kõigepealt üritusega saalis, kus läbi lavastuse tutvustasime lastele vastlakombeid. Kuna meie selle aasta nimikangelased

Rohkem

2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas ,38 2. Hanna Kübard ,30 3. Cr

2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas ,38 2. Hanna Kübard ,30 3. Cr 2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas 2004 18,38 2. Hanna Kübard 2004 25,30 3. Cris Jette Piht 2004 30,78 4. Inge Liis Rannapalu 2004

Rohkem

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend Programmi AnimatorDV Simple+ esmane kasutusjuhend Programm AnimatorDV Simple+ on mõeldud animatsioonide loomiseks. Tegemist on tasuta tarkvaraga, mis töötab videoseadmetega (videokaamera, veebikaamera).

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Suusatajate teekond PyeongChang’i

Suusatajate teekond PyeongChang’i Suusatajate keeruline teekond PyeongChang i Ettevalmistus 2017/2018 18 laagrit: 9 laagrit Eestis 9 välislaagrit 152 laagripäeva: 54 p. Eestis 98 p. Välislaagrid 79 päeva mägedes 73 päeva meretasapinnal

Rohkem

Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, Turvat

Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, Turvat Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R 612 3000 Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, 612 4510 Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, 612 5710 Turvatunne algab meist enestest ;.politsei.ee Mart Meriküll

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Kas mõistad, kui väärtuslik sa oled? 3/3 08:30 Vabaduseks kutsutud: Kuidas valmistuda lahinguks? 09:00 Vabastav uuestisünd:

Rohkem

Kivid ja horoskoop.

Kivid ja horoskoop. Milline kivi sobib horoskoobiga JÄÄR Jäära isikupärale ja tugevale tahtejõule vastab teemant. See on number üks nagu jäär, ikka esimesena kohal. Punased kivid rubiin ja granaat iseloomustavad hoogsust

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

hedgehogs

hedgehogs Siilipere seiklused I osa Siilipere seiklused algasid 1. septembril, siis kui viimane aeg endale talvevarusid otsida. Siilitüdrukud Eliise (4 a.) ja Marie (2 a.) koos vanematega võtsid suuna Hellenurme

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

Ajutised bussiliinid laupäev

Ajutised bussiliinid laupäev Ajutine bussiliin nr 2 25.05.2019. kell 11.00 18. 00 Muudatus liinil: Buss sõidab Turu peatusest edasi marsruudile: Võidu sild Narva mnt Raatuse ristmikult tagasipööre Riia Väike Tähe Võru Aardla jne.

Rohkem

01_loomade tundmaõppimine

01_loomade tundmaõppimine Tunnikava vorm Õppeaine ja -valdkond: Mina ja keskkond Klass, vanuse- või haridusaste: alusharidus Tunni kestvus: 30+15minutit Tunni teema (sh alateemad): Loomade tundmaõppimine, maal elavad loomad Tase:

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

View PDF

View PDF Fitbit Ionic - ikoonilisest nutikellast natuke puudu, kuid spordiks ja kontoriks käib 11. aprill 2018-1:27 Autor: Kaido Einama Fitbiti nutikellad on balansseerinud pulsikella ja nutikella piiril ning viimasel

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

Microsoft Word - 11_f20.doc

Microsoft Word - 11_f20.doc 11. PALUN 200 GRAMMI VORSTI. Пожалуйста, 200 граммов колбасы. Tööleht nr 11.1 Õpime ja saame teada. Учим и узнаём. Mida te soovite? Что желаете? Mida teile, palun? Что вам, пожалуйста. Kõigepealt ma tahan...

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Omavalitsuse valmidus turvalisteks ITlahendusteks ja infrastruktuuri kaitseks Jaan Oruaas Anu Tanila Linnade-valdade päevad 17. märts 2016 1 Räägime infoturbest Mis see on? Rahulik uni võib-olla on see

Rohkem

Käesolev joonis on Kuubik Projekt OÜ intellektuaalne omand. Joonise muutmine ja mittesihtotstarbeline kasutamine autori loata keelatud. Preet Russak t

Käesolev joonis on Kuubik Projekt OÜ intellektuaalne omand. Joonise muutmine ja mittesihtotstarbeline kasutamine autori loata keelatud. Preet Russak t 0 :50 KOKKU 2. Suitsulõõrid on joonistele kantud tinglikult, võttes aluseks 956. aastal koostatud mõõdistuse. I korruse põhiplaan 2 2,0 m² 3 Riidekapp,0 m² 4 -duširuum 3, m² KOKKU 27,6 m² 4 Duširuum 5

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Piirivalve väliõppekeskus

Rohkem

3. klassida emakeele olümpiaad

3. klassida emakeele olümpiaad TLÜ Haapsalu Kolledž Läänemaa klassiõpetajate nõukogu Läänemaa 3. klasside emakeeleolümpiaad 13.03.2014 NIMI: KOOL: Punktide arv: Koht: Haapsalu JÕENEITSI PÄRANDUS 16 p Läti muinasjutt KUULAMISÜLESANNE

Rohkem

Tartu MV mitmevõistluses (U14, U16, U18, U20 ja täiskasvanud) , Tartu I päev P U14 60m 1 Egert Tohvre Tartu SS Kalev 8,69 719

Tartu MV mitmevõistluses (U14, U16, U18, U20 ja täiskasvanud) , Tartu I päev P U14 60m 1 Egert Tohvre Tartu SS Kalev 8,69 719 Tartu MV mitmevõistluses (U14, U16, U18, U20 ja täiskasvanud) 13.-14.03.2019, Tartu I päev P U14 60m 1 Egert Tohvre 02.03.2006 Tartu SS Kalev 8,69 719 2 Kert Alekand 29.06.2007 TÜ ASK 8,90 662 3 Hardi

Rohkem

Kool _________________________

Kool _________________________ 1 Emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor 7.-8. klass ÜLESANNE 1. Loe tekstikatkend läbi. Isegi puud pole enam endised või siis ei tunne ma neid lihtsalt ära, nad on jäänud mulle võõraks. Ma ei räägi sellest,

Rohkem

Kõige parem oli seda teha Metslangi väikeses J jas toas saiaahju taga, sest siia ei tulnud neid kee ri S u* sitama. Pakk-kastidele oli siin pandud nii

Kõige parem oli seda teha Metslangi väikeses J jas toas saiaahju taga, sest siia ei tulnud neid kee ri S u* sitama. Pakk-kastidele oli siin pandud nii Kõige parem oli seda teha Metslangi väikeses J jas toas saiaahju taga, sest siia ei tulnud neid kee ri S u* sitama. Pakk-kastidele oli siin pandud niinekoort madrats ja peaaluseks noppimata sulgedest padi

Rohkem

View PDF

View PDF 2. Kuidas tehakse IT-d. Teine töönädal 15. märts 2016-22:00 Autor: Siim Veskimees 2. Teine töönädal (jätkub) Sel ajal käis ta mu juures üldse tihti. Ausalt öeldes arvasin esimesel õhtul, et ta keerab vindi

Rohkem

Pärimustantsud ja laulumängud esimeses kooliastmes Liikumisõpetajate suvekool LIISU 2018 Jõulumäel Rita Veeremets Pärimustantsud: 1. Kass

Pärimustantsud ja laulumängud esimeses kooliastmes Liikumisõpetajate suvekool LIISU 2018 Jõulumäel Rita Veeremets Pärimustantsud: 1. Kass Pärimustantsud ja laulumängud esimeses kooliastmes Liikumisõpetajate suvekool LIISU 2018 Jõulumäel 19. 06. 2018 Rita Veeremets Pärimustantsud: 1. Kassariik Jõelähtme Osavõtjaid: vaba arv paare Lähteasend:

Rohkem

HEA PRAKTIKA NÄIDE

HEA PRAKTIKA NÄIDE Liikluskasvatus Liiklusohutuse päev ja liikluspidu Pallipõnnis Autorid: Helgi Palm, Katrin Rõõmusoks, Heddi Reinsalu, Liisi Pikpoom Tallinna Lasteaed Pallipõnn Taustinformatsioon Sellel sügisel sidusime

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

(Microsoft Word - M\344ngud)

(Microsoft Word - M\344ngud) Koolitus Aastaring looduses Lääne-Virumaa lasteaia- ja algklassiõpetajatele 25.-26.september 2013 Rakvere MÄNGUD TUNNE PUID See mäng sisaldab nii liikumist kui ka puude tundmist. Mängujuht ütleb ühe pargis

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Difraktsioon

Microsoft PowerPoint - Difraktsioon Laineotika Difraktsioon Füüsika Antsla GümnaasiumG 11 klass Eelmine tund 1) Mille alusel liigitatakse laineid ristilaineteks ja pikilaineteks? 2) Nimeta laineid iseloomustavaid suuruseid. Tunnis: Uurime,

Rohkem

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus 2014/3 HUNT TEABEROHKE AIMESARI LOODUSEST, TEADUSEST, KULTUURIST www.loodusajakiri.ee HUNT Aasta loom 2013 Koostaja Helen Arusoo Tallinn 2014 Sarja Looduse raamatukogu kolmeteistkümnes raamat Hunt on piiratud

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Meisterdused metsa teemal

Microsoft PowerPoint - Meisterdused metsa teemal 17.Jaanuar 2012.a. Kohtla-Järve Lasteaed Kirju-Mirju Projekti: Keskkonnahariduslikud õppepäevad aktiivõppemeetoditest Kohtla-Järve ja Pärnu lasteaedade õpetajatele avaseminar Vahendid: papptaldrik, niit

Rohkem

untitled

untitled Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga Vaba kunsti töötuba Moskvas 1957 Arhiivid tõlkes Näitus Kumu kunstimuuseumis 07.03. 29.06.2008 Kädi Talvoja Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga 26. november

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HARIDUS 2006-2009 Tallinna Ülikool, organisatsioonikäitumine, magistrantuur Karjääri planeerimise seos karjäärialase tunnetatud võimekuse, töökontrollikeskme ja otsustusstiilidega Tallinna Tehnikakõrgkooli

Rohkem