IDU0010 S12 H

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "IDU0010 S12 H"

Väljavõte

1 13. harjutustund tootmine (Tootmiskomplekt) Kava Sissejuhatus tootmismoodulisse o Materjalide nimekiri ehk Tootmiskomplekt o Tootmistellimus o Tootmisprotsess NAV-s Iseseisev harjutus Sissejuhatus tootmismoodulisse Tootmine on ERP süsteemide mõistes tegevus, kus lähtekomponendid (kaubad või teenused) teisendatakse lõpptooteks. Teisenduse käigus kasutatakse tavaliselt mingit piiratud ressurssi, kõige lihtsamas lähenduses on selleks tootmisoperatsiooni läbi viiv töötaja. Tootmismoodul (NAV-s Production) sisaldab endas järgmist funktsionaalsust: Lõpptoodete ning nende valmistamise "BOM" e. materjalide nimekirja ( Bill of Materials e. BOM) defineerimine. Töökeskuste ( Workcenter) ressursi juhtimine. Töökeskusteks võivad olla tööpingid, masinad või ka spetsiifiliste oskustega töötajad. Marsruutide ( Route) ja operatsioonide ( Operation) haldamine. Marsruut kirjeldab lõpptoodangu valmistamiseks vajalikud tootmisprotsessi sammud. Tootmistellimuste automaatne loomine (läbi koondplaneerimise) vastavalt nõudlusele, kus sisendiks on tavaliselt müügitellimused. Tootmistellimuste ( Production Orders) haldus: tootmisprotsessi käivitamine, jooksev tagasiside kogumine (vaseused küsimustele: kes tegi? mida tegi? kui kaua tegi? kui palju läks praaki? millised materjalid kasutati ära? kui palju masina tööaega kulutati? milline lõpptoodang sai valmis? kuhu lõpptoodang viidi? ) ning tootmisprotsessi lõpetamine.

2 Näide: kodus pitsa küpsetamist võib vaadelda kui tootmisprotsessi. Pitsa valmistamiseks on vajalik tootmiskomplekt (BOM), et me teaksime, millised toiduained peaksid meil eelnevalt (külm)kapis olema ning mida tuleb poest juurde tuua. Retsept koosneb siis vajalikest komponentidest (toiduained, nt. jahu, pärm, juust, tomatipasta jne) ning kogustest. Kui materjalid on olemas, kasutame nende kokku segamiseks erinevaid ressursse e. töökeskusi. Näiteks taigna valmistamiseks on 1. vajalik kauss ning mikser, täidise hakkimiseks vajame nuga koos lõikelauaga ning pitsat on ilmselt raske küpsetada ilma ahjuta. Eelnevad ka olemas, tuleb retseptist näpuga järge ajades läbi teha lõpptoote "tootmiseks" e. valmistamiseks vajalikud sammud. Seda sammude loendit nimetataksegi marsruudiks. Pitsa puhul on see järgmine: 1. Sega jahu, pärm ja vesi kausis taignaks 2. Lase taignal 60 minutit kerkida 3. Haki täidisematerjal (tomatid, kurk) 4. Riivi juust 5. Vala taigen ahjuplaadile ja kata täidisematerjaliga 6. Aseta ahjuplaat ahju 7. Küpseta 20 minutit 8. Võta plaat ahjust ning lõika pitsa sektoriteks. Ahjust välja võetud pitsa on selle näite puhul valmistoodanguks. Tootmistellimuseks aluseks selle kodukootud näite puhul oleks soov süüa isevalmistatud pitsat ning tootmistellimus koosneb kõikidest materjalidest ja tegevustest, mida pitsa küpsetamisel kasutati. Tootmist on võimalik seadistada kahel põhimõttel: Tellimustootmine ( Make to Order) lõpptooted valmistatakse vastavalt klientide ostusoovidele, mis kajastuvad müügitellimustel. Tootmisviisi kasutatakse valdkondades, kus lõpptoote iseloom sõltub paljudest parameetritest, mis on klientide poolt ette määratud. Protsesstootmine ( Make to Stock) lõpptooted valmistatakse eelnevalt määratud spetsifikatsioonide järgi vastavalt müügiprognoosile, kliendil puudub toote valmimisel

3 kaasarääkimisvõimalus. Valmistoodang suunatakse lattu, kust klient saab toote kätte praktiliselt viivituseta (ajakulu ainult transpordile). Selles harjutustunnis vaatleme tellimustootmist. Protsesstootmist saab lihtsaimal kujul käivitada eelm. harjutustunnis vaadeldud laovarude reegli abil, seades lõpptoodangu kaubale mingi miinimumvajaduse. Materjalide nimekiri e. BOM Materjalide nimekiri ( Bill of Materials) e. "tootmiskomplekt" on loetelu, kirjeldab lõpptoote valmistamiseks vajalikud komponendid, kogused ning tootmiseks vajalikud operatsioonid. Lõpptoode tuleb eelnevalt defineerida kaubatabelis ( Manufacturing->Product Design- >Items). Toote defineerimisel tuleb määrata järgmised parameetrid: Replenishment tab->replenishement system:= Prod. Order - määrab, et tegemist on tootega, mis tuleb valmistada mitmest komponendist. Komponentide defineerimine toimub kaubakaardil: tab Replenishment: Routing No., Production BOM No. o Looge uus Production BOM päis kaardil "Production BOM" vajutades F3. Sisestage kindlasti ka Unit of Measure = TK. Ühel lõpptootel võib olla mitu tootmiskomplekti sõltuvalt kasutatud operatsioonidest või saadaolevatest komponentidest/toorainest (vaatleme järgmine kord). o Lisage akna alumises osas ( read) komponentide kaubakoodid ning kogused. o Kui komponendid on defineeritud, kinnitage see (Status Certified) Näide: loome uue lõpptoote sk "Suhtlemise stardikomplekt", mis koosneb järgmistest komponentidest 1tk: KLAV "Klaviatuur ABC-paigutusega" (eelm.tunnis loodud kaup) 1tk: HR "Arvutihiir TechnoLogy Laser" (looge uus kaup) NB! Kontrollige, et mõlemal kaubal oleks määratud hankija (Base Unit of Measure: TK; Costing Method:= FIFO, Gen. Prod. Posting Group:=JAEMÜÜK, Gen. VAT Posting Group:=KM25, Inventory Posting Group:=EDASIMÜÜK, Replenishment system Purchase) Vendor No., kellelt neid sisse ostetakse (nt ). Lõpptoode tuleb eelnevalt defineerida kaubatabelis (Warehouse->Planning&Execution->Item või Manufacturing->Product design ->Item). Loome uue lõpptoote nt sk eraldi kaubana: (Warehouse->Planning&Execution- >Item või Manufacturing->Product design ->Item). Uue kaardi loomiseks valime F3.

4 Sisestame parameetrid: Base Unit of Measure: TK; Costing Method:= Standart, Gen. Prod. Posting Group:=TOOTM, Gen. VAT Posting Group:=KM25, Inventory Posting Group:=Lõpetatud, Replenishment system Prod.Order, Manufacturing Policy Made-to-Stock, Flushing Method Backward) Protsesstootmist saab lihtsaimal kujul käivitada eelm. harjutustunnis vaadeldud laovarude reegli abil, seades lõpptoodangu kaubale mingi miinimumvajaduse. Production BOM No. sisestamine Item Kaardile määrab, et tegemist on tootega, mis tuleb valmistada mitmest komponendist. Juhul kui tootel on erinevad versioonid siis on võimalik luua uut toote versiooni Production BOM->Versions. Lõpptoote versiooni kinnitamine on tootmisprotsessi eest vastutava inimese töö. o Production BOM või Production BOm Version Kinnitamine näitab, et tootmiseks vajalikud operatsioonid on läbi mõeldud, masinad on seadistatud ning kõik vajalikud parameetrid on BOMil ka märgitud (järgmises HT-s: operatsioonid ning marsruudid). Active Version määrab, millist BOM versiooni valmistatakse (läbi koondplaneerimise ning tootmistellimuste), kui NAV avastab nõudluse lõpptoote järele. o Mida see teeb? Lõpptoote versiooni kinnitamine on tootmisprotsessi eest vastutava inimese töö. Kinnitamine näitab, et tootmiseks vajalikud operatsioonid on läbi mõeldud, masinad on seadistatud ning kõik vajalikud parameetrid on BOMil ka märgitud (järgmises HT-s: operatsioonid ning marsruudid Routing No.).

5 Kui BOM on kinnitatud ja aktiveeritud, oleme valmis lõpptoodet (000679sk) klientidele müüma. Tootmistellimuste loomine Kui tootele on BOM defineeritud, saab seda toodet juba klientidele müüa. Kuna tegemist on ettevõttes valmistatava tootega, siis müügivajadust ei kaeta mitte ostutellimusega, vaid NAV loob toote valmistamiseks tootmistellimuse mis on määratud: Tootmistellimus on dokument, mis sisaldab lõpptoote valmistamiseks vajaminevat informatsiooni (valmistatav lõpptoodang, selleks kasutatav BOM, vajaminevad töökeskused ning valitud tootmis-marsruut). See on ka kohaks, kuhu saab jooksvalt märkida tagasisideinformatsiooni (nt. praaki läinud detailid või kasutatud tööaeg). Tootmistellimus on integreeritud teiste moodulitega, seega toimub näiteks komponent-kaupade laoseisu vähendamine või lõpptoodangu lattu arvele saamine automaatselt. Tootmistellimusi saab moodustada käsitsi, kuid mõistlik on lasta süsteemil neid genereerida vastavalt laekunud müügitellimustele. Tootmistellimusi loomise eest vastutab Planning Worksheets. Näide: klient "Peeter Punanina" helistab müügisekretärile ning soovib osta äsja välja reklaamitud toodet " Suhtlemise stardikomplekt" kaks tükki. Sisestame tootele sk müügipakkumise koguses 2 tk ning kinnitame selle müügitellimuseks. o Loome uue müügipakkumise päise: Sales&Marketing->Order Processing->Quotes, F3 (Edit->New) o Määrame parameetrid: Sell-to Customer No.:= pp (Peeter Punanina) Mode of Delivery := EXW o Loome uue pakkumise rea: kaubakood Item Number := sk, kogus Quantity 2:, Unit Price- 40 EUR.

6 o Kinnitame pakkumise: Make Order NAV hoiatab et laovaru pole piisav:

7 Vastame Yes. Näeme, et pärast kinnitamist moodustas NAVmüügitellimuse nr Kui müügitellimus on kinnitatud, võime vaadata kaubakaardilt (Item sk kaubakaart Inventory ), et tellimuse täitmiseks puudub piisav laoseis.

8 Ebapiisava laoseisu lahendamiseks käivitame koondplaneerimise, mis peaks looma kauba hankimiseks vajalikud ostu- või tootmistellimused. o Avame koondplaani käivitaja: Manufacturing->Planning Worksheets (tehke uue worksheeti oma nimega) Avage Worksheet ja käivitage arvutuse: Functions->Calculate Regenerative Plan ja käivitage MPS plan (Master Planning Shedule)

9 o NB! Jälgige, et kauba filter sisaldaks Teile kuuluvat unikaalset tunnust (eeldatavasti olete loonud kaubakoodid selliselt, et need sisaldavad ka matriklinumbrit). HT näidete puhul sobib *000679*. Vaatame planeerimise infot ja vajadusel teeme parandused/täiendused. Juhul kui süsteemis tekkib viga saame vaadata seda Warning lahtrist:

10 Vajadusel saame muuta süsteemi kuupäeva. Tools->Work date, nt. sisestame t (Today). Kustutame read ja kävitame MPS plaani uuesti. Kui nüüd süsteem näitab tootmistellimuse rea mustana, saab käivitada ka MRP plaani. Tulemusena süsteem on loonud read ka ostutellimuste loomiseks. NAV loob nõudluse rahuldamiseks planeeritud tellimused (tootmis ja ostutellimused).

11 Näeme, et NAV koondplaneerija pakkub luua tootmistellimuse kauba sk valmistamiseks. Lisaks, kuna komponent-kaupasid (000679hr, klav) ei ole laos piisavas koguses, on NAV pakkub luua kaks ostutellimust. Kinnitame ( Carry Out Action Message) planeeritud tootmistellimused ja ostu tellimused:

12 Juhul kui mõni väli jäi täitmata NAV annab veateade: Vaatame üle ja lisame vajalikud andmed, nt. Vendor Number Pärast kinnitamist peaks tekkima tootmismoodulisse uus tootmistellimus. Avame Execution->Planned Prod. Orders ning otsime kaubakoodi filtri järgi oma toote kohta käiva tellimuse. Tootmisprotsessi ülevaade ja selle etapid Kaupade tootmisel on fikseeritud sammudest koosnev elutsükkel, mida järgitakse mistahes eseme valmistamisel. Iga samm sisaldab endas mitmeid tegevusi: Tootmise juhtimine ja monitoorimine. Kulude hindamine. Tellimuste täitmise graafiku koostamine. Reaalsete tootmistegevuste alustamine ja lõpetamine. Tootmise elutsükkel algab tootmistellimuse koostamisega ning lõpeb siis, kui lõpptoodang on füüsiliselt sellises seisukorras, et selle võib kliendile lähetada. NAV tootmise standradprotsessi järgi on igal tootmistellimusel 7 sammu:

13 Create and Estimate (loo ja hinda) 1. Create (loo) - tootmistellimuse loomine, mis on impulsiks tootmisprotsessi käivitamisele. Tellimust saab luua kas käsitsi või kasutades koondplaneerijat. 2. Estimate (hinda) - hindamise faasis arvutatakse tootmiseks vajalikud materjalid, tellitakse puuduvad kaubad ning reserveeritakse laos kõik vajalikud komponendid. Schedule (planeeri) 3. Kolmandaks sammuks on planeerimine ( scheduling), mille sisuks on tootmistellimusele algus- ja lõppkuupäeva arvutamine. Reaalses tootmisettevõttes toimub selle sammu juures veel operatsioonide detailne ajaline planeerimine ning töökeskuste kasutusgraafikute loomine-täitmine. NAV oskab planeerimisfaasis arvestada töökeskuste läbilaskevõimega (nt. 10 detaili tunnis), töögraafikutega (töö kahes vahetuses: 8-12, 13-17) ning selle info põhjal broneerida sobivate töökeskuste tööaega. NAV-is on kaks planeerimist staatust, Planned Prod. Orders (planeeritud tootmistellimus) ja Fir Planned Prod. Orders (kindlat planeeritud tootmistellimus, reeglina see tähendab et rohkem muudatusi ei tule.) Release and Start (vabasta ja alusta) 4. Release (vabasta) - tootmistellimus "vabastatakse" siis, kui selle täitmise ajakava on realistlik ja lõplik. Koos tellimusega trükitakse välja vajalike operatsioonide nimekiri jm. täidetav dokumentatsioon. Staatus Released näitab, et tootmist võib alustada. 5. Start (käivita) - tähistab reaalse tootmistegevuse alustamist, mis toob NAV-s kaasa vajaminevate materjalide laoseisu vähenemise ning masinate ressursi hõivamise. Report as Finished (Teata et lõpetatud) 6. Report as Finished - tähistab reaalse tootmistegevuse lõppemist. Staatusemuudatuse tulemuseks on laoseisu tekkinud lõpptoodang ning kirjendatud esialgsed kulukanded. Tootmistellimusele on võimalik märkida täiendavaid kulusid (tootmise käigus riknenud kaubad, kasutatud täiendavad töötunnid vm. ressurss). End (lõpeta) 7. End - näitab, et tootmistellimus on täielikult lõpetatud: kõik kulud, kasutatud materjalid jm. ressursid on kirjeldatud. Tellimus kaob tootmistellimuste vormilt. Näide: alustame äsjaloodud tootmistellimuse täitmist. Käime läbi lihtsustatud protsessi, jättes vahele sammud Estimate ja Schedule. Avame tootmistellimuste vormi: Planned Production Orders ning filtreerime sealt kaubakoodi järgi oma lõpptoodangu: Item Number := sk. Tootmisjuht vaatab tellimuse üle ning planeerib vajaminevad ressursid (vajadusel muutes kuupäevi). Kui tellimuse valmistamiseks on võimsus olemas, tuleb see vabastada. o Vabastame tootmistellimuse, mis on signaaliks, et füüsilisi tegevusi võib alustada. Valime tootmistellimuse ning käivitame Functions->Change Status-> Release.

14 Tootmistellimuse staatuseks saab Released. Kui tootmistellimus on vabastatud, annab tootmisjuht selle töölisele valmistamiseks. Lihtsaimal juhul koosneb tootmine ainult komponentide laost üles otsimises ning nende "teisendamiseks" lõpptooteks (praegusel juhul moodustatakse komplekt, st. kaks toodet pakitakse kokku). o Meie nädise puhul tööline saanud tootmistellimuse, ning NAV-s füüsilise töö sai alguse. Materjali kulu registreerimiseks kasutame Manufacturing->Execution->Consumption Journal Loome uut Consumption Journal-i.

15 Ja arvutame tootmistellimuse materjali kulu Functions->Calculate Consumption Sisetame tootmistellimuse numbri:

16 NAV arvutab välja eeldatava materjalide kulu: Kopmponentide kulu regristreerimiseks valime Posting nuppu: Saame veateate, mille kokkuvõtteks on "laos ei ole piisavalt lähte-kaupu, et neid saaks tootmiseks kasutada".

17 Tegemist on möödalaskmisega meie kodukootud tootmisettevõttes. On ilmne, et kui komponent-kaubad said äsja loodud ning neid ei ole veel lattu saabunud, ei saa neist ka lõpptooteid valmistada. Lahendus on: puuduvad kaubad tuleb eelnevalt hankida. Eelmises peatükis käivitatud koondplaneerija lõi automaatselt ka kaks plaanitud ostutellimust materjalivajaduste rahuldamiseks. Need sai kinnitatud eelmises peatükis. Oletame, ostuosakond on oma töö korralikult teinud ning loodud OT-de põhjal kauba hankijalt ära tellinud. o Ütleme, et tellitud kaup saabus vahepeal lattu - otsime loodud ostutellimused üles ning võtame need vastu. o Avame Purchase->Order Processing->Purchase Orders, sisestame hinna nt. Hiire hind 10 EUR ja klaviatuuri hind on 20 EUR.

18 Nüüd võtame kauba vastu. Ja konteerime ostutellimuse: Kui on olemas komponentide hinnad me võime arvutada välja meie lõpp toote sk hinna: Item card->item->manufacturing->calc.standard Cost. NAV küsib kas arvutame kogu BOM-ile või sellele tasemele.

19 Item kaardil näeme arvutatatud standard hinna:

20 Nüüd saame registreerida materjali kulu: o Kui lähte-kaubad on laos olemas, saame teate, et materjali kulu on konteeritud. o Järgneb füüsiline tegevus kahest kaubast ühe saamiseks. Kui füüsilised tegevused on valmis, registreerime NAV-is tootmise lõpu. T Selleks käivitame tootmistellimuse peal Manufacturing->Execution->Output Journals ja loome uut Output Journali oma nimega.

21 Sisetame Output Journali tootmistellimuse ja see järel kasutame funktsiooni Functions->Explode Routing: Mida see teeb? NAV pakkub et tulemusena on valminud 2 komplekti. Avanenud real saab sisestada näiteks praaki läinud kogused (2 komplekti tootmisest õnnestus ainult 1, teine hiir oli näiteks ilma juhtmeta). Erandolukordi vaatleme järgmistel kordadel. Vajutame Posting->Post

22 o Kontrollime pärast lõpetamist, et kauba sk laoseis (kaubakaardil On Hand) näitab füüsiliseks koguseks ( Inventory) 2tk. Lõpetame tootmise, käivitades tellimuse peal Aunctions->Change Status->Finished. Pärast tootmise lõpetamist on konkreetse tootmistellimuse elutsükkel lõppenud.

23 o Lõppenud tootmine tähendab seda, et valmistoode viiakse väljastusse, kes otsib üles müügitellimuse ( Sales&Marketing->Order Processing->Orders) nt ning väljastab kauba ( Functions->Create Warehouse Shipment)

24 See järel noppime kauba (Create Pick):

25 Loome lao noppimise:

26 Ja seejärel registreerime Laolähetuse:

27 Kui valime Ship and Invoice siis müügitellimus konteeritakse automaatselt. o Kui müügitellimus on konteeritud, on klient (loodetavasti) kauba saanud. KKK tootmistellimuste kohta Tootmistellimuse käivitamisel saame vealogi, mille sisuks on, et materjalide nimekirjal (BOM) on määramata, millisest laost komponent-kaubad võetakse. o Põhjuseks on puudulik kaubaseadistus (NAV ei tea, mis on selle komponent-kaupade vaikimisi ladu). Sulgeme vealogi ning sisetame BOM numbri kauba kaardile.

28 Iseseisev harjutus Valik 1 (2 boonuspunkti) Defineerige uus lõpptoode "Arvutikomplekt" (koodiks nt comp), mille komponendid loetletud ülaltoodud joonisel (1x protsessor cpu, 1x emaplaat mb, 2x mälumoodulit ram). o Vihjeks: märkige kõikidele kaupadele sama hankija (kaubakaardil Replenishement- >Vendor No.), et planeerija poolt leitud ostutellimusi oleks lihtsam leida. Looge lõpptootele müügipakkumine koguses 5tk ning kinnitage see. Käivitage koondplaneerija ning veenduge, et NAV lõi planeeritud tellimused: o Komponent-toodetele ostutellimused. o Tootmistellimus. o Kinnitage ja looge tellimused Otsige üles ostutellimused ( Purchase->Order Processing->) ning tekitage laoseis ( Create Whse. Receipt, Posting -> Packing Receipt); ja aktsepteerige Ostutellmuse (Purchase Order- >Posting->Post). Otsige üles tootmistellimus ning alustage tootmist Production Order->Functions->Change Status->Released). Lõpetage tootmistellimus Consumption Journal; Output Journal abil ning veenduge, et lõpptoodang tekkis laoseisu. Kinnitage müügitellimus ( Sales&Marketing->Order Processing->Orders) ning saatke kaup kliendile ( Create Warehouse shipment, create Pick). Valik 2 (3 boonuspunkti) Leida SCOR10 dokumendist protsessidekirjelduse peatükist ( sm Make) vastavused NAV tootmise standardprotsessi sammudele (vt. lk 7 ning lisamaterjalidest 01_Introduction lk 12, Example of Workflow). Vastavuste osas võiks igale teg.diagrammi tegevusele leida SCOR protsessinumbri (nt. sm2.3 Produce and Test). Millised on olulisemad erinevused SCOR Make protsessikirjelduse ning NAV tootmisprotsessi vahel. Boonuspunktide saamiseks vormistada vastus tekstidokumendina ning saata iga: eduard.sevtsenko@ttu.ee, pealkiri IDU0010 harjutus 13.

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND SISUKORD 1. Kuidas saan Freseniuse õppekeskuksesse? 03 2. Kuidas sisse logida? 04 3. Mida teha, kui ma ei mäleta oma parooli? 05 4. Mida leian kodulehelt pärast sisselogimist?

Rohkem

Microsoft Word - EHR.docx

Microsoft Word - EHR.docx earvekeskus E-ARVE TELLIMUSTE JUHEND 1 Sisukord E-arvete tellimused... 3 Klientide tellimused... 3 E-arve tellimuse lisamine... 3 E-arve tellimuse muutmine... 9 Minu tellimused... 10 Minu tellimuse sisestamine...

Rohkem

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutisse laadida ja redigeerida erinevatest analoogvideo

Rohkem

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev 05.02.2018 Versiooni kuupäev 30.01.2018 1 SISUKORD 1. ÜLEVAADE... 3 1.1

Rohkem

PRESENTATION HEADER IN GREY CAPITALS Subheader in orange Presented by Date Columbus is a part of the registered trademark Columbus IT

PRESENTATION HEADER IN GREY CAPITALS Subheader in orange Presented by Date Columbus is a part of the registered trademark Columbus IT PRESENTATION HEADER IN GREY CAPITALS Subheader in orange Presented by Date Columbus is a part of the registered trademark Columbus IT Täisautomatiseeritud ostujuhtimise lahenduse loomine Selveri näitel

Rohkem

Kompetents Hindamiskriteerium B.2.2 POOLTOODETE JA/VÕI KAUNISTUSMATERJALIDE VALMISTAMINE 2 1 Seadistab vajalikud tootmisseadmed vastavalt kasutusjuhen

Kompetents Hindamiskriteerium B.2.2 POOLTOODETE JA/VÕI KAUNISTUSMATERJALIDE VALMISTAMINE 2 1 Seadistab vajalikud tootmisseadmed vastavalt kasutusjuhen Kompetents Hindamiskriteerium B.2.2 POOLTOODETE JA/VÕI KAUNISTUSMATERJALIDE VALMISTAMINE 2 1 Seadistab vajalikud tootmisseadmed vastavalt kasutusjuhendile, arvestades valmistatavat toodet. Seadme kasutusjuhendi

Rohkem

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend Programmi AnimatorDV Simple+ esmane kasutusjuhend Programm AnimatorDV Simple+ on mõeldud animatsioonide loomiseks. Tegemist on tasuta tarkvaraga, mis töötab videoseadmetega (videokaamera, veebikaamera).

Rohkem

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 Sisukord E-TÖÖTUKASSASSE SISSE LOGIMINE JA MINU KOOLITUSED AVALEHT... 2 UUE KOOLITUSE LISAMINE... 5 MÄÄRAMATA TOIMUMISAJAGA KOOLITUSED... 9 REGISTREERIMISTEATE

Rohkem

Microsoft Word - HOTSEC kasutusjuhend v1.900.docx

Microsoft Word - HOTSEC kasutusjuhend v1.900.docx HOTSEC Tarkvara kasutusjuhend v. 1.9 1 Sisukord Käivitamine:... 3 Programmi kasutamine... 4 Kasutajate lisamine ja eemaldamine:... 6 Jooksev logi:... 9 Häired:... 9 2 HOTSEC põhioperatsioonide kirjeldus

Rohkem

Microsoft Word - requirements.doc

Microsoft Word - requirements.doc Dokumendi ajalugu: Versioon Kuupäev Tegevus Autor 1.0 04.03.2008 Dokumendi loomine Madis Abel 1.1 09.03.2008 Kasutuslugude loomine Madis Abel 1.2 12.03.2008 Kasutuslugude täiendused Andres Kalle 1.3 13.03.2008

Rohkem

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon 6.3.1.51 ja hilisemad Kasutaja juhend 2016 Sisukord 1. Sissejuhatus...3 2. Liidese häälestus...3

Rohkem

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc Tallinna Linnavalitsuse sõnumisaatja kasutusjuhend asutuse juhatajale Sisukord 1. Süsteemi sisenemine...2 2. Parooli lisamine ja vahetamine...2 3. Ametnike lisamine ametiasutuse juurde...2 4. Saatjanimede

Rohkem

Operatsioonisüsteemi ülesanded

Operatsioonisüsteemi ülesanded Praktikum 2 OPERATSIOONISÜSTEEMIDE MASSPAIGALDUS Operatsioonisüsteemide masspaigaldus Suure arvu arvutisüsteemide korral ei ole mõistlik operatsioonisüsteeme paigaldada manuaalselt. Operatsioonisüsteemide

Rohkem

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier 09.02.2019 Miks on ülesannete lahendamise käigu kohta info kogumine oluline? Üha rohkem erinevas eas inimesi õpib programmeerimist.

Rohkem

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 või Windows

Rohkem

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Terminali seadistamine Lülita telefonis või tahvelarvutis (edaspidi telefonis) sisse Bluetooth. (1) 1 1 Mudel

Rohkem

StandardBooks_versiooni_uuendusWin

StandardBooks_versiooni_uuendusWin Versiooni uuendamine Standard Books 7.2 põhjal Windows 7 või uuemale operatsioonisüsteemile SISUKORD 1. ÜKSIKKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE...lk 2 2. SERVER/MITMEKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE.lk

Rohkem

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim 1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik. 1.1.1 Tõend õppimise kohta TLÜ-s Seda tõendiliiki saab väljastada ainult

Rohkem

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi ülesehitus Joonis 1 Toetuste veebikaardi vaade Toetuste veebikaardi vaade jaguneb tinglikult kaheks: 1) Statistika valikute osa 2) Kaardiaken Statistika

Rohkem

Kliendid

Kliendid 2019/07/27 08:36 1/2 Kliendid Sisukord Kliendid... 1 Klientide register... 1 Kliendi kaart... 2 Üldinfo... 2 Transport... 4 Üld... 4 Edastuskanal... 5 Väljuvad dokumendid... 5 Omniva / RIK / EAK e-arve...

Rohkem

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et Excel2016 - Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et programm suudaks anda tulemusi. Mõisted VALEM - s.o

Rohkem

Microsoft Word - Vx610 EMV KASUTUSJUHEND.doc

Microsoft Word - Vx610 EMV KASUTUSJUHEND.doc MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND VERIFONE Vx610 GSM Kliendiabi: (0) 6711 444 (kõik nädalapäevad 24 h) Makseterminalide osakond: (0) 6711 411 (tööpäeviti kell 9.00 17.00) Faks: (0) 6711 420 Email: posgrupp@estcard.ee

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Graafilised mudelid ja nende koostamise vahendid MS Visio MYSQL Workbench (DB Designer) ER/Studio Data Architect Sybase PowerDesigner GRAAFILINE MODELLEERIMINE Mudel ja modelleerimine 3 11/3/2015 Matemaatiline

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.85 15.01.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite lisamine... 6 Uue dokumendi loomine Dokumendi salvestamine

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesug

X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesug X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesugused realisatsioonid ka Windowsile erinevad realisatsioonid

Rohkem

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr Lühike paigaldusjuhend TBW-106UB H/W: V1 Sisukord... 1 1. Enne alustamist... 1 2. Kuidas paigaldada... 3. Bluetooth adapteriseadistamine... 2 5 Tõrkeotsing... 7 Version 02.17.2009 1. Enne alustamist Pakendi

Rohkem

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööaknas leia Windows Update 4.Lase arvutil kontrollida

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine

Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine 2019/02/17 11:26 1/2 Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine Sisukord Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine... 1 Definitsioonid...

Rohkem

Operatsioonisüsteemi ülesanded

Operatsioonisüsteemi ülesanded Praktikum 3 GROUP POLICY JA ACTIVE DIRECTORY Group Policy Group Policy - vahend Active Directory arvutite ja kasutajate tsentraalseks haldamiseks. Group Policy abil on võimalik kontrollida süsteemi registri

Rohkem

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST 10. Kulude periodiseerimine Simulatsioone (vt pt 5) kasutatakse ka juhul, kui soovitakse mõnd saadud ostuarvet pikemas perioodis kulusse kanda (nt rendiarve terve aasta kohta). Selleks tuleb koostada erinevad

Rohkem

Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plu

Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plu Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plugina ikoon on kadunud Outlooki kasutajad saavad dokumente

Rohkem

Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted SRK 3 12_

Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted SRK 3 12_ Koostas: E. Vinni (sularahateenuste müügijuht) Kinnitas: P. Sarapuu (juhatuse esimees) Vers.: 2 Lk: 1/7 Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted Koostas: E. Vinni (sularahateenuste müügijuht) Kinnitas:

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

AG informaatika ainekava PK

AG informaatika ainekava PK INFORMAATIKA AINEKAVA PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli informaatikaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) valdab peamisi töövõtteid arvutil igapäevases õppetöös eelkõige infot otsides, töödeldes

Rohkem

Innar Liiv, Juhataja, Vertical ANDMELADUDE KASUTAMISEST LADUDES Innar Liiv Juhataja, Vertical

Innar Liiv, Juhataja, Vertical ANDMELADUDE KASUTAMISEST LADUDES Innar Liiv Juhataja, Vertical ANDMELADUDE KASUTAMISEST LADUDES Innar Liiv Juhataja, Vertical Ettekande sisu Mis on andmeladu ja millised on sellele püstitatud eesmärgid? Mis kasu sellest on? Paindlikum aruandlus; Automaatne kaupade

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Tavapärase komplekteerimismeetodi peamised puudused Loetakse komplekteerimislehelt noppekoha aadress Loetakse komplekteeritav kogus Tehakse komplekteerimislehele märge noppe kohta Registreeritakse infosüsteemis

Rohkem

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key Kellele ja miks on strateegiat vaja? Ragnar Siil Milleks strateegiline planeerimine? Miks me teeme asju, mida me teeme? Miks me teeme seda, mitte hoopis midagi muud? Mida me soovime saavutada järgmiseks

Rohkem

Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com

Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara 2 Seadistamise etapid 1. Laadige alla ja installeerige Qlik Sense Desktop. 2. Laadige

Rohkem

SPORTident Air+

SPORTident Air+ Tarmo Klaar 2012-2013 Esimene koolitus Eestis 2012, Põlvas Ülevaade Uus riistvara Vana tarkvara Proovime kasutada, näited Põhineb hetkel teadaoleval funktsionaalsusel. Tootja ei ole veel lõplikku versiooni

Rohkem

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul 27.03 02.04.2019 Taotlusi saab esitada taotlusperioodil 03.04 10.04.2019

Rohkem

Linux süsteemi administreerimine

Linux süsteemi administreerimine Protsesside, mälu jm haldamine Linuxi ehitus (struktuur) Lihtsustatult Protsess Multitasking - palju protsesse töötab paralleelselt Tuumas asub protsesside tabel igal protsessil on identifikaator PID igal

Rohkem

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI Goggles DJI Goggles on mugavad prillid, mis on disainitud mugavaks FPV lendamiseks DJI toodetega. Nad loovad ultra-kõrge kvaliteediga pildi, minimaalse viivitusega pikamaa

Rohkem

Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab

Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab kasutada ettevõtetes, mis on loodud korteriühistu

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

Operatsioonisüsteemide ehitus

Operatsioonisüsteemide ehitus Lõimed Ülevaade Lõime mõiste Lõimede mudelid Probleemid lõimedega seoses Pthreads Solarise lõimed Windows 2000 lõimed Linuxi lõimed Java lõimed VARMO VENE & MEELIS ROOS 2 Ühe- ja mitmelõimelised protsessid

Rohkem

VL1_praks2_2009s

VL1_praks2_2009s Biomeetria praks 2 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik (see, mida 1. praktikumiski analüüsisite), 2. nimetage Sheet3 ümber

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Microsoft Dynamix AX juurutus Kaubamajas 11.03.2015 Heli Viirand Kaubandusdirektor Teemad Ülevaade Kaubamajast ERP süsteemi juurutamise eeldused ERP süsteemi valik Miks Microsoft Dynamics AX Ülevaade projektist

Rohkem

YOUR SHOPPINGNETWORK LYCONET TULUPLAAN Sõltumatutele Lyconeti Marketeridele kehtiva kokkuleppe Lisa 1 Meedia omanik ning väljaandja: Lyoness Europe AG

YOUR SHOPPINGNETWORK LYCONET TULUPLAAN Sõltumatutele Lyconeti Marketeridele kehtiva kokkuleppe Lisa 1 Meedia omanik ning väljaandja: Lyoness Europe AG YOUR SHOPPINGNETWORK LYCONET TULUPLAAN Sõltumatutele Lyconeti Marketeridele kehtiva kokkuleppe Lisa 1 Meedia omanik ning väljaandja: Lyoness Europe AG Bahnhofstrasse 22 9470, Buchs, Šveits www.lyoness.com

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1

STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1 STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1 Sisukord 1. Üldinfo... 3 2. Juhtumimenetluse algatamine... 4 3. Kliendi nõusoleku sisestamine... 11 4. Kliendi

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

Ostmine e-poes Võlumaa e-pood pakub ilutooteid juustele ja kogu kehale, naistele ning meestele, tuntud kaubamärkidelt üle maailma. Kaupade valikul on

Ostmine e-poes Võlumaa e-pood pakub ilutooteid juustele ja kogu kehale, naistele ning meestele, tuntud kaubamärkidelt üle maailma. Kaupade valikul on Ostmine e-poes Võlumaa e-pood pakub ilutooteid juustele ja kogu kehale, naistele ning meestele, tuntud kaubamärkidelt üle maailma. Kaupade valikul on meie jaoks oluline ka põhimõte, et me omaksime mingit

Rohkem

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc GSM mobiiltelefoniteenuse kvaliteet Tallinnas, juuni 2008 Sideteenuste osakond 2008 Kvaliteedist üldiselt GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Andmebaasid (6EAP) I praktikum Mida praktikumides tehakse? Õpitakse SQL i Tehakse andmebaas ope (igas praktikumis natuke, kuni lõpuks saab valmis) Tehakse andmebaas edu (kui ope on valmis, tehakse edu,

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

Ostud Automaatsed funktsioonid ostuprotsessi juhtimiseks Planeeritud ostutellimused, ostuarved otse laosissetulekutest Erinevas valuutas hinnakirjad M

Ostud Automaatsed funktsioonid ostuprotsessi juhtimiseks Planeeritud ostutellimused, ostuarved otse laosissetulekutest Erinevas valuutas hinnakirjad M Ostud Automaatsed funktsioonid ostuprotsessi juhtimiseks Planeeritud ostutellimused, ostuarved otse laosissetulekutest Erinevas valuutas hinnakirjad Mitmetasandilised kinnitused ja töövoo juhtimine Hankija

Rohkem

Monitooring

Monitooring IT infrastruktuuri teenused Monitooring Margus Ernits margus.ernits@itcollege.ee 1 Miks? Arvutisüsteemid töötavad tõrgetega Pole olemas 100% veakindlaid ja keerulisi arvutisüsteeme Tõrgetest võib teada

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ülevaade Mehhaanika ja elektroonika tooted, elektromehaanilised koosted 30 aastat kogemust Müügikäive 2018 MEUR 15,4 2 tootmisüksust Euroopas HYRLES OY Soome tehas Asutatud 1989 Tootmine 8500 m2 Personal

Rohkem

Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1

Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1 Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1 YLM/200/EG1 Soovitame selle kasutusjuhendi alles hoida.

Rohkem

KOTKAS AVE kasutajakeskne juhend Loomise Muutmise kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehno

KOTKAS AVE kasutajakeskne juhend Loomise Muutmise kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehno Loomise 22.09.2015 Muutmise 10.10.2018 kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskus Projekt: Keskkonnaotsuste terviklik autonoomne süsteem (KOTKAS) Dokument: AVE

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile:   ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: https://register.muinas.ee ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene registrisse ID-kaardi, Mobiili-ID-ga. Kasutajakonto

Rohkem

Tiia Salm 2011 Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pd

Tiia Salm 2011 Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pd Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pdf, Word, Excel, PowerPoint, Open Office) tuleb esmalt keskkonda üles

Rohkem

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp / näide: \ neeldumisseadusest x w x y = x tuleneb, et neeldumine toimub ka näiteks avaldises x 2 w x 2 x 5 : x 2 w x 2 x 5 = ( x 2 ) w ( x 2 ) [ x 5 ] = x 2 Digitaalskeemide optimeerimine (lihtsustamine)

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Voodiagrammid.dft

Voodiagrammid.dft Avatud riigihange riigihangete keskkond Ostja väljastab hankelepingu Täpse paigaldusaja Hankeleping allkirjastatakse Transport, paigaldus, kasutajakoolitus Tagasisde tarnijale Books sissekanne Kas valikus

Rohkem

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20 OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september 2016 -... Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 2016/17 Jalgpallisärk 22.- 100% polüester Suurused 6/8,

Rohkem

(Tõrked ja töökindlus \(2\))

(Tõrked ja töökindlus \(2\)) Elektriseadmete tõrked ja töökindlus Click to edit Master title style 2016 sügis 2 Prof. Tõnu Lehtla VII-403, tel.6203 700 http://www.ttu.ee/energeetikateaduskond/elektrotehnika-instituut/ Kursuse sisu

Rohkem

Tootmise digitaliseerimine

Tootmise digitaliseerimine Pildi autor: Meelis Lokk Tootmise digitaliseerimise toetus Raimond Tamm, Tartu abilinnapea 20.03.2019 Tootmise digitaliseerimise toetus Eesti on avalike teenuste digitaliseerimise osas Euroopa liider Töötlevas

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Paberretsepti digitaliseerimine

Paberretsepti digitaliseerimine Paberretseptide väljastamine, digitaliseerimine, arve moodustamine. 1. EV kodaniku retsepti sisestamise alustamiseks valida toode müümiseks ostukorvi Kui toode/ravim on ostukorvis, siis vajutada klahvi

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Müügiarvete juhend VEP_

Müügiarvete juhend VEP_ MÜÜGIARVETE KASUTUSJUHEND Sisukord earvekeskusesse sisenemine... 2 Ettevõtte seadete määramine... 3 Ettevõtte kontole ligipääsude volitamine... 5 Käibemaksu koodide seadistamine... 6 Müügiarve koostamine...

Rohkem

KASUTUSJUHEND

KASUTUSJUHEND KASUTUSJUHEND Sissejuhatus Kui valvesüsteem on valvessepanekuks valmis ning puuduvad rikke- ning häireteated, kuvatakse sõrmistiku displeil kellaaeg, kuupäev ning tekst Enter Your Code sisestage kood Peale

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uut riigihangete valdkonnas Maire Vaske 11.10.1017 Riigihanke üldpõhimõtted Läbipaistvus, kontrollitavus, proportsionaalsus; Võrdne kohtlemine; Konkurentsi efektiivne ärakasutamine, seda kahjustava huvide

Rohkem

Pangalingi spetsifikatsioon Pocopay pangalingilt makse algatamiseks tuleb kasutada teenust Kaupmees teeb päringu Pocopayle aadressile

Pangalingi spetsifikatsioon Pocopay pangalingilt makse algatamiseks tuleb kasutada teenust Kaupmees teeb päringu Pocopayle aadressile Pangalingi spetsifikatsioon Pocopay pangalingilt makse algatamiseks tuleb kasutada teenust 1011. Kaupmees teeb päringu Pocopayle aadressile https://my.pocopay.com/banklink. Vastuspäring tehakse makse õnnestumise

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND

MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND DESK/3200 Kliendiabi: 6711 444 (kõik nädalapäevad 24 h) Makseterminalide osakond: 6711 411 (tööpäeviti kell 9.00 17.00) Faks: 6 711 420 e-mail: posgrupp@estcard.ee N e t s

Rohkem

1 / loeng Tekstitöötlus Sisend/väljund Teksti lugemine Sõnad

1 / loeng Tekstitöötlus Sisend/väljund Teksti lugemine Sõnad 1 / 16 7. loeng Tekstitöötlus Sisend/väljund Teksti lugemine Sõnad 2 / 16 Sisend/väljund vaikimisi: Termid: read, write?-read(x). : 2+3. X = 2+3.?-write(2+3). 2+3 true. Jooksva sisendi vaatamine: seeing?-

Rohkem

Microsoft Word - installation-guide.doc

Microsoft Word - installation-guide.doc Dokumendi ajalugu: Versioon Kuupäev Tegevus Autor 1.0 12.04.2008 Dokumendi loomine Maris Aavik 1.1 13.04.2008 Täiendamine Maris Aavik 1.2 13.04.2008 Täiendamine Andres Kalle 1.3 12.05.2008 Täiendused Kerli

Rohkem

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning seda saab kombineerida teiste Carcassonne laiendustega.

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Andmebaasid II praktikum Andmebaaside administreerimine Andmete sisestamine KESKKOND, KASUTAJAD, ÕIGUSED Mõisted Tabelid, vaated, trigerid, jpm on objektid Objektid on grupeeritud skeemi Skeemid moodustavad

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx Mis on EstWin? Mis on EstWin Lairiba baasvõrgu ehitus asulatesse ja mobiili mastidesse, eesmärgiga luua sideettevõtetele võimalus tarbijatele kiire interneti pakkumiseks EstWin projekti käigus juurdepääsuvõrku

Rohkem

G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks läh

G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks läh G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks lähtub järgmistest põhimõtetest. a. Hinnastamismaatriks

Rohkem