Reklaami Nõukoda 2014 Reklaami Nõukoja protokoll / Teemad: I. Õige sünnipäev Let s Play perekeskuses II. III. IV. Tele2 rekl

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Reklaami Nõukoda 2014 Reklaami Nõukoja protokoll / Teemad: I. Õige sünnipäev Let s Play perekeskuses II. III. IV. Tele2 rekl"

Väljavõte

1 Reklaami Nõukoja protokoll / Teemad: I. Õige sünnipäev Let s Play perekeskuses II. III. IV. Tele2 reklaam Too tagasi Nõudepesutablettide reklaam Hasartmängu korraldaja (kaubamärgi) reklaam V. Maxima Parim hind Eestis reklaam VI. EMT Esimese online välimeediakampaania reklaam VII. Perlago Ilumaailma reklaam Osalejad: Eesti Reklaamiagentuuride Liit -Liis Ostov Kaupmeeste Liit Meediaagentuuride esindaja Eesti Ringhäälingute Liit Eesti Ringhäälingute Liit Eesti Rahvusringhäälingu Nõukogu Margus Kingisepp Tartu Ülikool Tarbijakaitseametist osalesid: Katrin Malm, Tiina Ojakallas, Anne Reinkort, Andres Sooniste

2 I. Õige sünnipäev Let s Play perekeskuses Tarbijakaitseametile laekus kaebus, mille kohaselt avalikustatakse televisioonis reklaamiseadusega vastuolus olevat Let s Play perekeskuse reklaami. Kaebuse kohaselt reklaamitakse laste sünnipäevapidusid sõnastuses, mis võib lastes tekitada alaväärsustunnet. Väidetavalt ütleb laps reklaamis umbes järgmist: Tulge ma näitan, milline on õige sünnipäevapidu. Kaebuse esitaja leiab, et reklaam riivab nende laste tundeid, kelle vanematel ei ole võimalust või soovi korraldada õiget sünnipäevapidu. Reklaamis toimub dialoog kahe laps-reporteri vahel teemal laste sünnipäevade korraldamine. Lause Lähme vaatame, milline peab üks õige sünnipäev välja nägema juhatab sisse videoülevaate Let s Play mängukeskuse peo-võimalustest: suupisted, dekoratsioonid, muinasjutu/filmitegelased, õnnelikud lapsed, muusika ja tants. RekS 8 lg 4 p 1 ja p 2 kohaselt ei tohi reklaam, mille sihtgrupi moodustavad peamiselt lapsed, luua muljet, et mõne kauba omandamine või teenuse kasutamine muudab lapse teistest paremaks või et selle puudumisel on vastupidine mõju ega tekitada lapses alaväärsustunnet. Palume hinnangut: Kas reklaam on määratletav lastele suunatud reklaamina (reklaamina, mille sihtgrupi moodustavad peamiselt lapsed)? Kui tegemist on lastele suunatud reklaamiga, siis: Kas reklaam võib luua mulje, et sünnipäeva pidamine Let s Play perekeskuses muudab lapse teistest paremaks või lapsed, kelle sünnipäeva ei peeta Let s Play perekeskuses, on teistest halvemad? Kas reklaam võib tekitada lapses alaväärsustunnet? Reklaaminõukogu seisukoht: jah, tegemist on lastele suunatud reklaamiga. Sellest reklaamist võib jääda selline mulje, et sünnipäeva pidamine Let s Play perekeskuses muudab lapse teistest paremaks. Reklaam võib tekitada lapses alaväärsustunnet. II. Tele2 reklaam Too tagasi Reklaam Youtube s: Reklaam veebilehel:

3 Tele2 reklaami Too tagasi kohta on laekunud kaebus, milles leitakse, et Tele2 reklaam "kui ei sobi, too tagasi" on naiste suhtes solvav. Reklaam on internetis ja ka Tallinna linnatänavatel. Saan aru, et rõhutakse huumorile. Aga oma abikaasa hülgamine lausega "ei sobinud" ei ole minu arvates naljakas, vaid õhutab naiste alandamist ning oma pere süüdimatut hülgamist. Kui antud reklaami fotol oleks tegu mehe "tagasi toomisega" siis ilmselt tekitaks see palju pahameelt. Leian, et ka naised ei pea sellist alandavat vihjet aktsepteerima. Ülejäänud reklaammaterjalid ja kirjalik selgitus saadetakse Tele2 poolt istungi toimumise ajaks. RekS 3 lg 4 p 18 kohaselt ei tohi reklaam eirata soolise võrdõiguslikkuse põhimõtet soolise võrdõiguslikkuse seaduse mõistes, alavääristada üht sugu ega kujutada üht sugupoolt domineeriva või allutatuna Soolise võrdõiguslikkuse seaduse (edaspidi SoVS) 3 lg 1 p 1 tähenduses on sooline võrdõiguslikkus naiste ja meeste võrdsed õigused, kohustused, võimalused ja vastutus tööelus, hariduse omandamisel ning teistes ühiskonnaelu valdkondades osalemisel. SoVS 3 lg 1 p 2 sätestab, et naiste ja meeste võrdne kohtlemine on otsese ja kaudse soolise diskrimineerimise puudumine. SoVS 3 lg 1 p 3 kohaselt leiab otsene sooline diskrimineerimine aset, kui ühte isikut koheldakse tema soo tõttu halvemini, kui koheldakse, on koheldud või koheldaks teist isikut samalaadses olukorras. Otsene sooline diskrimineerimine on ka isiku ebasoodsam kohtlemine seoses raseduse ja sünnitamisega, lapsevanemaks olemise, perekondlike kohustuste täitmise või muude soolise kuuluvusega seotud asjaoludega, samuti sooline ja seksuaalne ahistamine ning ahistamise tõrjumisest või ahistamisele alistumisest põhjustatud ebasoodsam kohtlemine. SoVS 3 lg 1 p 4 kohaselt leiab kaudne sooline diskrimineerimine aset, kui väliselt neutraalne säte, kriteerium, tava või tegevus seab ühest soost isikud, võrreldes teisest soost isikutega, ebasoodsamasse olukorda, välja arvatud juhul, kui kõnealusel sättel, kriteeriumil, taval või tegevusel on objektiivselt põhjendatav õigustatud eesmärk ning selle eesmärgi saavutamise vahendid on asjakohased ja vajalikud. Palume hinnangut: Kas reklaamis eiratakse soolise võrdõiguslikkuse põhimõtet soolise võrdõiguslikkuse seaduse mõistes? Kas reklaamis alavääristatakse naissugu? Kas reklaamis kujutatakse üht sugupoolt domineeriva või allutatuna? Reklaaminõukogu seisukoht: reklaamis ei eirata soolise võrdõiguslikkuse põhimõtet soolise võrdõiguslikkuse seaduse mõistes ning ei alavääristata naissugu. Reklaamis on tasakaal, seega ei kujutata üht sugupoolt domineerivana või allutatuna.

4 III. Nõudepesutablettide reklaam Tarbijakaitseametile esitas kaebuse Henkel Latvia SIA, kes teavitades reklaamiseaduse ja tarbijakaitseseaduse rikkumisest Finish Power&Pure nõudepesutablettide telereklaamis ning muul teel levitatavates reklaammaterjalides. Telereklaami hetkel ei näidata. "Reckitt Benckiser (Latvia)" SIA Eesti filiaal ei ole selgitusnõudele tähtaegselt vastanud, seega reklaami tellija arvamus puudub, sh puudub põhjendus/tõendusmaterjal alltoodud reklaamväidete kasutamise kohta:

5 uued Finish Power&Pure kapslid sisaldavad vähem kemikaale. VÄHEM KEMIKAALE* *võrreldes eelmise koostisega jm sarnasesisulised väited. Kas oled kindel, et su laps joob täiesti puhtast klaasist? Nüüd võid olla rahulik, sest uued Finish Power&Pure kapslid sisaldavad vähem kemikaale. Kahjulike ja ülitundlikkust tekitavate ainete kogust on vähendatud või on need ained täielikult eemaldatud ; muudetud on pesuaine koostist (eemaldati TTA hõbedakaitse), vähendatud on tugevatoimeliste koostisosade hulka (eemaldati fosfonaat Quantum), vähendatud on värvainete ja allergeenide kogust (vähem sinist värvi ja proteaasi ensüümi), kasutatud on uut lõhnaainet (allergiaohu vähenemine) ; Tänu aktiivse hapniku toimele eemaldavad need isegi kõige hullema mustuse, jättes nõud läikima. ; Võimsam puhta hapniku toime ja muudetud ensüümisüsteem võimaldavad saavutada optimaalse tulemuse ; uues koostises on võrreldes senise Finish iga kuni kaks korda rohkem hapnikuvõimendajat, uus ensüümide tase ja toimeainete suurenenud sisaldus Henkeli kaebuses esitatud argumendid: Faktiliselt ei ole Finish Power&Pure Quantum vesinikperoksiidi ehk aktiivse hapniku sisalduse aspektist mingil viisil keskkonna-või tarbijasõbralikum ega vähem ohtlik kui konkurentide nõudepesutabletid. (sh Henkeli kaebuse p-d 14, 16, 27) Vesinikperoksiidi kogus Finish Power&Pure Quantum nõudepesutablettides ei ole erinev ei Finish Quantum nõudepesutablettidest ehk nn varasemast koostisest ega teiste tootjate nõudepesutablettidest. (sh Henkeli kaebuse p 14) Henkeli hinnangul ei saa pleegituskatalüsaatori osakaalu suurendamise tõttu rääkida toote keskkonna- või tarbijasõbralikkuse suurenemisest või ohtlikkuse vähenemisest. (sh Henkeli kaebuse p-d 15, 28) Telereklaam ja reklaammaterjalid tekitavad tunde, et tarbija (ja tema lapsed) on kaitsetud kahjulike kemikaalide ees. Soov tekitada tarbijates muret enese ja oma lähedaste tervise pärast väljendub eriti selgelt nii telereklaamis kui reklaammaterjalides püstitatud küsimuses Kas oled kindel, et su laps joob täiesti puhtast klaasist? koos kaadri või fotoga klaasist joovast väikelapsest. (sh Henkeli kaebuse p-d 29, 30) RekS 3 lg 4 p 15 kohaselt ei tohi reklaam sisaldada sõnu keskkonnasõbralik ja ökoloogiliselt ohutu ning muid sama tähendusega sõnu või väljendeid, kui puudub sellekohane tõendusmaterjal.

6 Vastavalt RekS 3 lg 4 p 16 kohaselt ei tohi reklaam väita ega jätta muljet, et kaubal või teenusel on eriomadused, kui sellised omadused on iseloomulikud kõigile samalaadsetele kaupadele või sama liiki teenustele. RekS 4 lg 1 kohaselt on keelatud reklaam, mis ükskõik millisel viisil eksitab või tõenäoliselt eksitab isikuid, kellele see on suunatud või kelleni see jõuab, ja mis oma eksitava iseloomu tõttu võib mõjutada nende isikute majanduskäitumist või nimetatud põhjustel kahjustab või võib kahjustada reklaami tellija konkurenti. Vastavalt RekS 5 lg 1 peab reklaamis, milles otseselt või kaudselt osutatakse samal kaubaturul tegutsevale konkurendile või konkurendi pakutavale kaubale või teenusele, mis täidab samu vajadusi või on ette nähtud samaks otstarbeks kui reklaamitav kaup või teenus, võrdlus põhinema võrreldava kauba või teenuse ühel või mitmel asjakohasel, olulisel ja tõendataval tunnusel, mille hulgas võib olla ka hind. Palume hinnangut: telereklaami ja reklaammaterjalide vastavust reklaamiseadusele arvestades Henkeli kaebuses toodud argumente ning asjaolu, et reklaami tellija ei ole tõendanud reklaamväidete aluseks olevaid asjaolusid. Kindlasti palume avaldada arvamust: Kas Finish Power&Pure Quantum nõudepesutablettide reklaamides jäetakse tarbijale mulje, et tegemist on keskkonna-või tarbijasõbralikuma tootega kui konkurentide nõudepesutabletid? Kas telereklaam ja reklaammaterjalid tekitavad tunde, et tarbija (ja tema lapsed) on kaitsetud kahjulike kemikaalide ees, soovides tekitada tarbijates muret enese ja oma lähedaste tervise pärast ning suunates neid seeläbi valima just Finish Power&Pure Quantum nõudepesutabletid, kui võimalikult ohutu toote? Reklaaminõukogu seisukoht: reklaamidest ei jää muljet, et tegemist on keskkonna-või tarbijasõbralikuma tootega kui konkurentide nõudepesutabletid, sest antud reklaamides on võrreldud sama ettevõtja toodet tema varasema tootega. Kui antud toote koostis on tõesti muutunud, siis on tegemist korrektse reklaamiga. IV. HASARTMÄNGU KORRALDAJA (KAUBAMÄRGI) REKLAAM 1. Optiwin OÜ avalikustas järgmisi reklaame

7 RekS 21 lg 1 kohaselt on hasartmängu, mängukoha ja hasartmängukorraldaja reklaam (edaspidi hasartmängu reklaam) keelatud, välja arvatud: 1) hasartmängu korraldamise kohas; 2) rahvusvahelisel reisijate veol kasutatava vee- ja õhusõiduki pardal; 3) rahvusvahelist reisijate liinivedu teenindava lennuvälja ja sadama reisiterminali hoones; 4) hotellis, kus asub mängukoht; 5) hasartmängukorraldaja veebilehel; 6) loterii reklaam loteriipileti müügikohas ning tele- ja raadioprogrammis vahetult enne või pärast loterii loosimist või loosimistulemusi edastavat saadet või sellise saate osade vahel; 7) toto reklaam sündmuse toimumise ajal selle sündmuse toimumise kohas, mille tulemuse suhtes saab totos panuseid teha. RekS 21 lg 2 kohaselt käsitatakse hasartmängu, mängukohta ja hasartmängukorraldajat hasartmänguseaduse tähenduses. RekS 21 lg 4 kohaselt väljaspool käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud kohti võib eksponeerida hasartmängukorraldaja kaubamärki, mis ei väljenda sõnas ega kujuta pildis hasartmängu, mängukohta ja võiduvõimalust.

8 RekS 2 lg 2 p-1 6 kohaselt reklaamina ei käsitleta sponsorteates avaldatud spondeerija nime, kaubamärki ja teavet tema materiaalse toetuse kohta. Täiendavalt märgime, et sponsorteates ei tohi olla lisandeid ja täiendeid (seal hulgas reklaamlaused, elusuuruses sportlased, muud pilkupüüdvad kujundid). Sponsorteade peab olema neutraalne. Tarbijakaitseamet viis Optiwin OÜ suhtes ahldusmenetluse ning palus eemaldada sõna kindel, sest see läheb kaugemale sellest, mida on lubatud sponsorteates avalikustada. Palume hinnangut: Optibeti osas: kas kõnealuse Optiwin OÜ reklaami avalikustamine nii print kujul kui ka televisioonis koos fraasiga Nõmme Kalju kindel toetaja on kooskõlas RekS 2 lg 2 p-iga 6? Kas sponsorteates võib avalikustada sponsoreeritava kaubamärki või logo, näiteks Nõmme Kalju kaubamärki Nõmme Kalju kindel toetaja. Kas sponsorteates on lubatud avalikustada elusuuruses sportlase või sportlaste (võistkonna) pilti, keda spondeeritakse? Kas sponsorteates võib kujutada konkreetse sportlase elusuuruses kujutist kui spondeeritakse kindlat sportlast kui eraisikut? Millised variandid lisatud fraasidest on lubatud kasutada sponsorteates? Kas tegemist on sponsorteatega või reklaamiga? Kas tegemist on RekS 21 lg 1 rikkumisega? Reklaaminõukogu seisukoht: Nimetatud reklaammaterjali puhul on esitatud küsimus, kas tegemist on reklaamiga või sponsorteatega? RekS 2 lg 1 p 3 kohaselt on reklaam teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil RekS 2 lg 2 p 6 kohaselt ei käsitleta reklaamina sponsorteates avaldatud spondeerija nime, kaubamärki ja teavet tema materiaalse toetuse kohta. Reklaamiseaduse eelnõu seletuskirjas on märgitud, et sponsorteated võivad mõjuda ühtlasi ka kauba või teenuse või konkreetse kauba müüja või teenuse osutaja reklaamina. Selle välistamiseks ei loeta reklaamiks teavet, mis sisaldab vaid sponsori nime, kaubamärki ja teavet tema poolt antud materiaalse toetuse kohta. Meediateenuste seaduse 30 lg 3 p 2 kohaselt ei tohi sponsorluse abil otseselt soodustada kaupade või teenuste ostmist või rentimist, eelkõige tehes konkreetseid müüki edendavaid vihjeid kõnealuste kaupade või teenuste kohta. Reklaaminõukojale näidatud reklaammaterjalis (plakat ja televisioonis avaldatud reklaamklipp) paiknes selgelt esiplaanil sõna Optibet, plakati kõrval esines järgmine tekst Nõmme Kalju kindel toetaja koos Nõmme Kalju logoga. Avaldatud asjaoludest nähtuvalt ei täida reklaammaterjal sponsorteatele esitatud nõudeid järgmistel põhjustel: 1) reklaammaterjalist ei ole tuvastatav spondeerija nimi esitatud andmete põhjal on spondeerija Optiwin OÜ, plakatil ja televisiooniklipis on esitatud üksnes nimetus Optibet, mis on Internetis avaldatud artikli

9 kohaselt Optiwin OÜ kaubamärk; 2. reklaammaterjalist ei nähtu teave spondeerija materiaalse toetuse kohta. Lausest Optibet - Nõmme Kalju kindel toetaja ei ole võimalik tuvastada, millist tuge Nõmme Kaljule pakutakse - kas tegu on moraalse toetusega või materiaalse toetusega. Sponsorteates peavad seaduse sõnastusest lähtuvalt olema välja toodud andmed spondeerija poolt antud materiaalse toetuse kohta (näiteks sponsorlepingu alusel üle antud summa, kingitud varustus, rahalise väärtusega soodustus vms.). 3.Sponsorteates ei või reklaamiseaduse eelnõu seletuskirjast lähtudes avaldada lisaks seaduses otseselt nimetatud andmetele muid andmeid. Sponsorteates lubatud andmete seas ei ole mainitud sponsoreeritava isiku kujutist, kaubamärki või logo. Seega ei ole lubatud avalikustada näiteks elusuuruses sportlase pilti, keda sponsoreeritakse. Samuti väljub sõna kindel sponsorteabes lubatud teabe raamidest. Nimetatud sõna ei anna infot antud materiaalse toetuse kohta, ei ole spondeerija kaubamärgi osa ega väljenda spondeerija nime. Eelnevast lähtuvalt võib esitatud reklaammaterjali käsitleda kui reklaami, mis on avalikustatud kujul suunatud Optibet teenuste tutvustamisele ja kaubamärgi tuntuse suurendamisele. Eelneva seisukoha poolt hääletasid Reklaaminõukoja liikmed Andres Jõesaar, Anne-Liis Ostov ja Meelis Järvela. Ülejäänud nõukoja liikmed (Olav Osolin, Urmas Oru, Tiina Hiob ja Heiki Abel) jäid antud küsimuses teistsugusele arvamusele. Reklaaminõukoja istungil leidis antud küsimuses aset elav diskussioon, sest mitmete Reklaaminõukoja liikmete arvates on sponsorluse küsimus mitmeti tõlgendatav ning ülaltoodud otsusega ei saa nõustuda. Olav Osolin märkis, et Meediateenuste seadus käsitleb sponsorlust vaid kui audiovisuaalse toodangu rahastamise võimalust ning määrab ka ära, kuidas sellisest rahastamisest tuleb vaatajat informeerida. Meediateenuse seaduse lähtekohast me võime analüüsida, kas spondeerija on teavitanud oma investeeringust saate toetamisse seadusekohaselt või mitte, kuid me ei saa seda seadust aluseks võtta teavituse puhul, mis teatab hasartmängufirma toetusest jalgpalliklubile. Viimast reguleerib Reklaamiseadus, mis seab hasartmängufirma spondeerimisest teavitamisele teatud raamid. Kui me mõtiskleme selle üle, mis eesmärgist on seaduseandja lähtunud, kui ta on lubanud hasartmängukorraldajal oma spondeerimisest märku anda, siis on see ilmselge soov võimaldada hasartmängukorraldajal aidata rahastada spordi-, kultuuri jt valdkondi ning luua samas spondeerijale ka võimalus sellise tegevuse kaudu oma imagot parandada, võimaldades sellest avalikkust teavitada. Vastasel korral sellist võimalust poleks ette nähtud. Reklaaminõukoja istungil tekkis elav dispuut, kuidas tuleb käsitleda Reklaamiseaduse nõuet, mille kohaselt " reklaamiks ei loeta sponsorteates avaldatud spondeerija nime, kaubamärki ja teavet tema antud materiaalse toetuse kohta." Tarbijakaitseamet seisukohal, et sponsorteates peab olema avaldatud nii spondeerija ärinimi, kaubamärk kui ka teave spondeerija materiaalse toetuse kohta, kusjuures muu tekstiline info ja pildimaterjal (sh spondeeritava kujutis) on keelatud. Selline käsitlus tekitab osades Reklaaminõukoja liikmetes kummastust, sest sellisel juhul ei tohiks sponsorteade teavitada vaatajat ka sellest, keda on spondeeritud, ehk meil oleks lubatud sponsorteade a la "Optiwin OÜ ja Optibet andsid Audi" või "Olympic Casino ja Olybet toetasid 100 tuhande euro, ühe välisreisiga Küprosele sh lennupiletid, ööbimine hotellis "Ambassador" kahestes tubades hommikusöögita", kuid mitte "Optibet - Nõmme Kalju toetaja". Eriarvamusele jäänud Reklaaminõukoja liikmete arvates ei väljenda selline lähenemine ilmselgelt seaduseandja tahet võimaldada spondeerijal anda teavet, kes spondeerib keda ja millega. Sellest lähtuvalt leiavad eriarvamusele jääjad, et Tarbijakaitseamet peaks edaspidi lugema seadust nii, nagu seaduseandja on seda mõelnud ning arvama Reklaamiseadusele vastavaks sponsorteated, milles sponsor teavitab kas oma

10 ärinime või kaubamärgi kaudu oma toetusest spondeeritavale, kusjuures viimasele võib viidata nii teksti kui pildiga ning teave materiaalse toetuse kohta võib olla ka vormis "toetab", "spondeerib" jms ning ei pea ilmtingmata sisaldama väljavõtet sponsorlepingust koos kõikide detailidega materiaalse toetuse sisu kohta. Samal ajal ei tohiks aga sponsorteade sisaldada üleskutset spondeerija kauba või teenuse ostmiseks, nii nagu see on kirja pandud ka Meediateenuste seaduses. Antud seisukohta toetavad Reklaaminõukoja liikmed Olav Osolin, Urmas Oru, Tiina Hiob ja Heiki Abel ning see seisukoht puudutab ka järgnevat Olybeti kaasust. Kas esitatud reklaammaterjali korral on tegemist RekS 21 lg 1 rikkumisega? HasMS 2 lg 1 kohaselt on hasartmäng mäng, mis vastab kõigile järgmistele tunnustele: 1) mängus osalemise tingimuseks on mängija poolt panuse tegemine; 2) mängu tulemusel võib mängija saada võidu; 3) mängu tulemus määratakse osaliselt või täielikult juhuslikkusel põhineva tegevusega või see sõltub eelnevalt mitteteadaoleva sündmuse toimumisest. Optibeti kodulehe kohaselt pakub Optibet online spordiennustust ja internetikasiinot. Mõlemad pakutavad teenused vastavad hasartmängu nõutavatele tunnustele. RekS 21 lg 1 kohaselt on hasartmängu, mängukoha ja hasartmängukorraldaja reklaam (edaspidi hasartmängu reklaam) keelatud, välja arvatud: 1. hasartmängu korraldamise kohas; 2. rahvusvahelisel reisijate veol kasutatava vee- ja õhusõiduki pardal; 3. rahvusvahelist reisijate liinivedu teenindava lennuvälja ja sadama reisiterminali hoones; 4. hotellis, kus asub mängukoht; 5. hasartmängukorraldaja veebilehel; 6. loterii reklaam loteriipileti müügikohas ning tele- ja raadioprogrammis vahetult enne või pärast loterii loosimist või loosimistulemusi edastavat saadet või sellise saate osade vahel; 7. toto reklaam sündmuse toimumise ajal selle sündmuse toimumise kohas, mille tulemuse suhtes saab totos panuseid teha. Reklaami Nõukojale esitatud teabe kohaselt paiknes avalikustatud reklaamplakat Tallinna tänavatel, väljaspool RekS 21 lg 1 ammendavalt loetletud lubatud kohtasid. RekS 21 lg 1 esitatud lubatud avalikustamise kohtade loetelus ei ole nimetatud televisiooni. Seega nii plakati kujul kui ka televisioonis avaldatud reklaami puhul on tegemist keelatud hasartmängu reklaamiga, mille korral on rikutud RekS 21 lõikes 1 sätestatud keeldu. Antud kaasuses eriarvamusele jäänud Reklaaminõukoja liikmed on seisukohal, et sponsorteate edastamine on hasartmängu korraldajal lubatud ning sel juhul ei ole tegemist RekS 21 lg 1 rikkumisega. 2. Olympic Casino Eesti AS avalikustas järgmisi reklaame Esialgne Olybeti trammi kujundus:

11 Muudetud Olybeti trammi kujundus: RekS 21 lg 1 kohaselt on hasartmängu, mängukoha ja hasartmängukorraldaja reklaam (edaspidi hasartmängu reklaam) keelatud, välja arvatud: 8) hasartmängu korraldamise kohas; 9) rahvusvahelisel reisijate veol kasutatava vee- ja õhusõiduki pardal; 10) rahvusvahelist reisijate liinivedu teenindava lennuvälja ja sadama reisiterminali hoones; 11) hotellis, kus asub mängukoht; 12) hasartmängukorraldaja veebilehel; 13) loterii reklaam loteriipileti müügikohas ning tele- ja raadioprogrammis vahetult enne või pärast loterii loosimist või loosimistulemusi edastavat saadet või sellise saate osade vahel; 14) toto reklaam sündmuse toimumise ajal selle sündmuse toimumise kohas, mille tulemuse suhtes saab totos panuseid teha. RekS 21 lg 2 kohaselt käsitatakse hasartmängu, mängukohta ja hasartmängukorraldajat hasartmänguseaduse tähenduses. RekS 21 lg 4 kohaselt väljaspool käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud kohti võib eksponeerida hasartmängukorraldaja kaubamärki, mis ei väljenda sõnas ega kujuta pildis hasartmängu, mängukohta ja võiduvõimalust. RekS 2 lg 2 p-1 6 kohaselt reklaamina ei käsitleta sponsorteates avaldatud spondeerija nime, kaubamärki ja teavet tema materiaalse toetuse kohta.

12 Tarbijakaitseamet alustas mõlema trammi kujunduse põhjal haldusmenetlust Reks 21 lg 1 rikkumise tõttu. Kuna reklaamis on avaldatud rohkem kui tohib olla eksponeeritud hasartmängukorraldaja kaubamärgi eksponeerimisel, kuivõrd sel juhul tohib kuvada vaid kaubamärki ühevärvilisel taustal ilma igasuguste lisandite ja täienditeta, siis on tegemist hasartmängu reklaamiga, mis on RekS 21 lg 1 nimetamata kohtades keelatud avalikustada. Samuti ei ole antud juhtudel Tarbijakaitseameti hinnangul tegemist sponsorteatega, sest seal pole öeldud, keda spondeeritakse ning isegi kui seal oleks öeldud, keda spondeeritakse, siis on mindud kaugemale sellest, mida on sponsorteates lubatud esitada. Sponsorteates ei tohi olla lisandeid ja täiendeid (seal hulgas reklaamlaused, elusuuruses sportlased, muud pilkupüüdvad kujundid). Sponsorteade peab olema neutraalne. Palume hinnangut: Kas tegemist on sponsorteate või reklaamiga? Kas tegemist on RekS 21 lg 1 rikkumisega? Reklaaminõukoda: tegemist on reklaamiga ning RekS 21 lg 1 rikkumisega. Eriarvamus: kajastatud koos Optiwin OÜ reklaami seisukohaga. V. Maxima Parim hind Eestis reklaam Tarbijakaitseamet tuvastas Maxima Eesti OÜ reklaamkampaania Eesti Parim Hind! (edaspidi ka Reklaamkampaania). Reklaamkampaanias võrreldakse kõikide Eesti kaupluste konkreetsete toidukaupade maksumust ning leitakse, et Maximas on konkreetsed eksponeeritavad tooted kõige odavamad. Koduleheküljel on olnud avalikustatud näiteks alljärgnevad reklaamid ja kampaaniatingimused: RekS 3 lg 4 p 11 kohaselt ei tohi reklaam esitada valeteavet.

13 RekS 4 lg 1 kohaselt on keelatud reklaam, mis ükskõik millisel viisil eksitab või tõenäoliselt eksitab isikuid, kellele see on suunatud või kelleni see jõuab, ja mis oma eksitava iseloomu tõttu võib mõjutada nende isikute majanduskäitumist või nimetatud põhjustel kahjustab või võib kahjustada reklaami tellija konkurenti. RekS 5 lg 1 kohaselt reklaamis, milles otseselt või kaudselt osutatakse samal kaubaturul tegutsevale konkurendile või konkurendi pakutavale kaubale või teenusele, mis täidab samu vajadusi või on ette nähtud samaks otstarbeks kui reklaamitav kaup või teenus, peab võrdlus põhinema võrreldava kauba või teenuse ühel või mitmel asjakohasel, olulisel ja tõendataval tunnusel, mille hulgas võib olla ka hind. Tarbijakaitse seaduse (edaspidi TKS) 12 lg 1 kohaselt on kauplemisvõte käesoleva seaduse tähenduses kaupleja tegevus, tegevusetus, teguviis või esitusviis, kommertsteadaanne, sealhulgas reklaam, ja turustamine, mis on otseselt seotud kauba või teenuse reklaamimise, pakkumise, müügi või tarnimisega tarbijale. TKS 12 1 lg 2 kohaselt on ebaausa kauplemisvõtte kasutamine keelatud nii enne kui ka pärast kauba või teenusega seonduva tehingu tegemist, samuti tehingu tegemise ajal. TKS 12 2 lg 9 kohaselt on ebaaus eelkõige tarbijat eksitav või tema suhtes agressiivne kauplemisvõte. TKS 12 3 lg 1 kohaselt on eksitav kauplemisvõte nii eksitav tegevus kui ka tegevusetus. TKS 12 3 lg 2 kohaselt peetakse kauplemisvõtet eksitavaks, kui sellega esitatud teave on ebaõige või kui faktiliselt õige teabe esitusviis petab või tõenäoliselt petab keskmist tarbijat ja selle mõjul teeb või tõenäoliselt teeb keskmine tarbija tehinguotsuse, mida ta muul juhul ei oleks teinud. TKS 12 3 lg 2 p 4 kohaselt on teave ebaõige, kui see sisaldab valeandmeid muu hulgas hinna või hinna arvutamise aluste või konkreetse hinnaeelise olemasolu kohta. Reklaamkampaanias esitatakse väidet Eesti Parim Hind!. See viitab vähemalt kaudselt kõikidele teistele Eestis tegutsevatele Maxima konkurentidele (kauplustele). Samuti on Reklaamkampaania tingimustes märgitud, et Eesti Parim Hind tähendab konkreetse Maxima Eesti OÜ kauplustes müüdava kampaaniatoote puhul garanteeritult parimat kampaaniahinda Eestis, võrreldes konkurentidega / /. Samas on kampaaniatingimustes lisatud, et konkurendina käsitletakse kõiki Eestis tegutsevaid kauplusi ja kauplusekette, kes väljastavad konkreetse müügikviitungi oma kliendile. Tulenevalt eeltoodust on Reklaamkampaania puhul tegemist võrdleva reklaamiga. Kõnealuse kampaania raames on võrreldavaks omaduseks hind. Tulenevalt eeltoodust on hindade võrdlemine lubatud. Samas peavad võrdluses kasutatavad hinnad olema tõesed ning tõendatavad piisavate, asjakohaste ja usaldusväärsete tõenditega (RekS 5 lg 1). Ühtlasi ei tohi ka reklaamiseaduse üldnõuete kohaselt esitada reklaamis valeteavet (RekS 3 lg 4 p 11).

14 Tarbijakaitseameti hinnangu kohaselt võib Reklaamkampaania olla eksitav. Reklaamkampaania (eelkõige selles esitatud väide Eesti Parim Hind! ) loob isikule mulje, et Maximas on kõige odavamad hinnad. Tegelikkuses see aga nii ei pruugi olla, seda eelkõige juhul, kui ei leia tõendamist asjaolu, et vastavate toodete hinnad on Maximas odavamad võrreldes kõikide Eesti kaupluste vastavate toodete hindadega. Samas isik, kes näeb seesuguseid reklaame, teeb tõenäoliselt oma poevaliku just Maxima kasuks, ostes kaupu sealt, kuivõrd usub reklaamis avaldatud teavet. Kahtlemata mõjutab kaupade odavuse reklaamimine isikute majanduskäitumist. Tõenäoliselt kahjustavad seesugused reklaamid ka konkurente (teisi Eestis asuvaid toidukaupu müüvaid kaupluseid), kuivõrd isik, kes usub, et kõige odavamad hinnad on just Maximas teeb ka oma ostud just sealt, mistõttu kaotavad teised kauplused kliente ja seeläbi väheneb ka teiste kaupluste käive. Tarbijakaitseameti hinnangul on absoluutväidete kasutamine õigustatud üksnes olukorras, kus tarbijatele tuuakse juba reklaamis, koos absoluutväitega välja see, milliseid kaupu ja milliseid asjaolusid on võrreldud. Palume hinnangut: Kas tegemist on eksitava võrdleva reklaamiga? Kas antud kujul Maxima reklaami avalikustamine on kooskõlas reklaamiseadusega? Reklaaminõukogu seisukoht: tegemist on eksitava võrdleva reklaamiga, seega antud reklaami avalikustamine ei ole kooskõlas reklaamiseadusega. VI. EMT Esimese online välimeediakampaania reklaam Palume hinnata EMT Esimese online välimeediakampaania võimalikku vastuolu reklaamiseadusega. Nimelt on Tarbijakaitseameti poole pöördunud konkurendid Elisa ja Tele2 ning avaldanud nördimust järgmiste Facebookis avalikustatavate ( 2/ /?type=3&theater ) reklaamide üle:

15 Lisaks kaubamärgiseaduse rikkumisele leitakse, et tegemist on näiteks eksitava reklaamiga. kuna Diili reklaamiga tekitatakse tarbijates ekslik arvamus nagu Diili pakkumine oleks avaldatud Elisa poolt või Elisa nõusolekul. Tegelikkuses on aga tegemist reklaamiga, millel ei ole Elisaga mingit seost. Palume hinnangut: Kas selline fototöötlus, kus ettevõte loob kujutluspildi, enda reklaami eksponeerimisest konkurendi ärihoonel (seda ka juhul, kui fototöötlus on ilmne) võib olla vastuolus RekS 3 lg 4 p-ga 9 (Reklaam ei tohi otseselt ega kaudselt alavääristada või muul viisil halvustada isikut, tema nime, kaubamärki, geograafilist tähist, tegevust, tegevusala, kaupa, teenust ega üritust) või mõne muu RekS-i sättega? Reklaaminõukogu seisukoht: tegemist ei ole otseselt või kaudselt alavääristava reklaamiga, aga küll võib see teatud tingimustel olla eksitav reklaam, sest seotakse omavahel Diil ja Tele2. VII. Perlago Ilumaailma reklaam Palume Teil hinnata United Digital Retailers OÜ poolt televisioonis ja Internetis avalikustatud reklaami vastavaust reklaamiseadusega. RekS 4 lg 1 kohaselt reklaam, mis ükskõik millisel viisil eksitab või tõenäoliselt eksitab isikuid, kellele see on suunatud või kelleni see jõuab, ja mis oma eksitava iseloomu tõttu võib mõjutada nende isikute majanduskäitumist või nimetatud põhjustel kahjustab või võib kahjustada reklaami tellija konkurenti, on keelatud. RekS 3 lg 4 p-i 9 kohaselt ei tohi reklaam otseselt ega kaudselt alavääristada või muul viisil halvustada isikut, tema nime, kaubamärki, geograafilist tähist, tegevust, tegevusala, kaupa, teenust ega üritust.

16 Antud reklaam on kättesaadav järgmisel aadressil: Palume hinnangut: Kas antud reklaami näol on tegemist eksitava reklaamiga? Reklaaminõukogu seisukoht: reklaam ei ole eksitav, kuid tegemist on konkurenti kaudselt alavääristava reklaamiga, sest vaadates seda reklaami tullakse Kaubamaja poole ning viidatakse samas suunas olevale Kaubamaja Ilumaailmale ning öeldakse, et sinna ei peaks minema, vaid ostud peaks tegema Perlago veebipoest. Seega vaatajal jääb selline mulje, et talle öeldakse, et ta ei peaks minema Kaubamaja Ilumaailma ning sellega halvustatakse Kaubamaja Ilumaailma. Olav Osolin Reklaami Nõukoja esimees

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil.

Rohkem

Microsoft Word - Otsus domeenivaidluses 11-1a-274 cialis.ee.doc

Microsoft Word - Otsus domeenivaidluses 11-1a-274 cialis.ee.doc DOMEENIVAIDLUSTE KOMISJON OTSUS Asja number: 11-1a-274 Otsuse kuupäev: 25. november 2011 Komisjoni koosseis: Vaidlustaja: Vaidlustaja esindaja: Registreerija: Registripidaja: Vaidlustatud domeeninimi:

Rohkem

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1.-3/18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspektsiooni peainspektor Elve Adamson 06.11.2018 Tallinnas

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber , aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjum

Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber , aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjum Tarbijamängu Saa Kinder Bueno fotomodelliks reeglid 1. TOODETE TURUSTAJA: Mobec AS, registrinumber 10048462, aadress: Kurekivi tee 6, Rae vald, Harjumaa. 2. KAMPAANIA KORRALDAJA: Sensesest OÜ, registrinumber

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Kirjaplank

Kirjaplank VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1-3/15/1585 Otsuse tegija Andmekaitse Inspektsiooni vaneminspektor Helina- Aleksandra Lettens Otsuse tegemise aeg ja koht 12.10.2015 Tallinnas Vaide esitamise aeg 31.08.2015

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

VME_Toimetuleku_piirmäärad

VME_Toimetuleku_piirmäärad Tapa TAPA VALLAVOLIKOGU MÄÄRUS EELNÕU 30. aprill 2015 nr Eluruumi alaliste kulude piirmäärade kehtestamine toimetulekutoetuse määramisel Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse 22

Rohkem

Tallinna hankekord

Tallinna hankekord TALLINNA LINNAVALITSUS MÄÄRUS Tallinn 4. oktoober 2017 nr 30 Määrus kehtestatakse riigihangete seaduse 9 lg 3 ja Tallinna Linnavolikogu 21. septembri 2017 määruse nr 18 Riigihangete seaduses kohaliku omavalitsuse

Rohkem

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA KONTSERN TALLINNA LENNUJAAM TEGELEB ETTEVÕTTE HALDUSES OLEVATE LENNUJAAMADE KÄI- TAMISE JA ARENDAMISEGA; ÕHU- SÕIDUKITE, REISIJATE JA KAUBA MAAPEALSE TEENINDAMISEGA

Rohkem

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2 Tallinna Lauluväljak Sihtasutus riigihangete läbiviimise kord 1. Üldsätted (1) Tallinna Lauluväljaku SA (edaspidi TLSA) hankekorra (edaspidi kord) eesmärk on reguleerida riigihangete korraldamist TLSA.

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa OTSUS Tallinn 20.06.2007 J.1-45/07/4 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine Elisa Eesti AS- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmise

PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmise PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmised tarbija õigustest ja kohustustest. Arendada õpilaste

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx)

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx) Ülevaade erakondade finantsmajanduslikust olukorrast seisuga 31.12.2010 Ülevaate eesmärgiks on kirjeldada erakondade rahalist seisu, mis annab informatsiooni nende tugevusest või nõrkusest, mis omakorda

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode] Olavi-Jüri Luik Vandeadvokaat Advokaadibüroo LEXTAL 21.veebruar 2014 i iseloomustab Robin Hood ilik käitumine kindlustus on rikas ja temalt raha võtmine ei ole kuritegu. Näiteks näitavad Saksamaal ja USA-s

Rohkem

Ehitusseadus

Ehitusseadus Ehitusload ja -teatised Tuulikki Laesson 10.11.2016 Ehitamine Ehitamine on ehitise püstitamine, rajamine, paigaldamine, lammutamine ja muu ehitisega seonduv tegevus, mille tulemusel ehitis tekib või muutuvad

Rohkem

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIVALLAST MILLES SEISNEB NIMETATUD KONVENTSIOONI EESMÄRK?

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uut riigihangete valdkonnas Maire Vaske 11.10.1017 Riigihanke üldpõhimõtted Läbipaistvus, kontrollitavus, proportsionaalsus; Võrdne kohtlemine; Konkurentsi efektiivne ärakasutamine, seda kahjustava huvide

Rohkem

NAISED & MEHED Võrdsed õigused, võrdne vastutus Ülevaade soolise võrdõiguslikkuse seadusest

NAISED & MEHED Võrdsed õigused, võrdne vastutus Ülevaade soolise võrdõiguslikkuse seadusest NAISED & MEHED Võrdsed õigused, võrdne vastutus Ülevaade soolise võrdõiguslikkuse seadusest NAISED & MEHED Võrdsed õigused, võrdne vastutus Ülevaade soolise võrdõiguslikkuse seadusest Tallinn 2010 Koostaja:

Rohkem

HINDAMISKRITEERIUMID 2013 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud 24.okt.2012

HINDAMISKRITEERIUMID 2013 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud 24.okt.2012 HINDAMISKRITEERIUMID 01 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud.okt.01 üldkoosoleku otsuega nr (Lisa ) Hindamiskriteeriumid on avalikud

Rohkem

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) 2. KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRATLETUD PIIRKOND KUULUB: 3. GEOGRAAFILISE TÄHISE TÜÜP:

Rohkem

897FCEA9

897FCEA9 Hr Tõnis Lukas Haridus- ja teadusminister Munga 18 50088 TARTU Teie 13.02.2008 nr 8-4/27 Õiguskantsler 03.2008 nr 6-2/080120/00801824 Seisukoht vastuolu mittetuvastamise kohta Austatud härra minister Tänan

Rohkem

Microsoft Word - EHR.docx

Microsoft Word - EHR.docx earvekeskus E-ARVE TELLIMUSTE JUHEND 1 Sisukord E-arvete tellimused... 3 Klientide tellimused... 3 E-arve tellimuse lisamine... 3 E-arve tellimuse muutmine... 9 Minu tellimused... 10 Minu tellimuse sisestamine...

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

MergedFile

MergedFile Maanteeamet ja Maksu- ja Tolliamet teevad koostööd Maanteeametile esitatud andmete kontrollimisel, täpsustamisel ja teavitamisel. Koostööd rakendatakse sõidukitele, mis on viimase 6 aasta jooksul Euroopa

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Maksukäitumine, mille tulemusel saavad petta tarbija, ettevõtja ja riik Marek Helm maksu- ja tolliameti peadirektor Levinumad petuskeemid» Levinumad pettused kasutatud sõidukite turul on:» fiktiivsed komisjonimüügid»

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET ESMA35-43-1397 ESMA teade Teade hinnavahelepingute seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. oktoober 2018 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr 600/2014

Rohkem

PR_COD_2am

PR_COD_2am EUROOPA PARLAMENT 2004 Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon 2009 2004/0209(COD) 3.10.2008 ***II SOOVITUSE PROJEKT TEISELE LUGEMISELE eesmärgiga võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, millega muudetakse

Rohkem

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel 17.2.26 KOM(25) 539 lõplik 25/215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) nr 2494/95 üksikasjalikud rakenduseeskirjad seoses hinnateabe

Rohkem

bioenergia M Lisa 2.rtf

bioenergia M Lisa 2.rtf Põllumajandusministri 20. juuli 2010. a määruse nr 80 «Bioenergia tootmise investeeringutoetuse saamise nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise täpsem kord» lisa 2 Tabel 1 Taotleja andmed 1.1

Rohkem

Vaideotsus 5-P AS Estonian Air

Vaideotsus 5-P AS Estonian Air P E A D I R E K T O R ÄRAKIRI Vaideotsus Tallinn 26.01.2007 nr 5-P AS Estonian Air 12.01.2007 vaide Konkurentsiameti peadirektori 20.11.2006 otsusele nr 48-L rahuldamata jätmine 1. Haldusmenetlus Konkurentsiametis

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn 03.04.14 nr 14-0104 Ministri 25.09.2006 käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmine Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvi 46 lõike 6,

Rohkem

Tallinna Halduskohus

Tallinna Halduskohus MAJANDUS JA KOMMUNIKATSIOONIMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OTSUS

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Elanike hinnangud arstiabile 2014, peamised arengud ja edasised tegevused Tanel Ross Haigekassa juhatuse esimees Üldised järeldused elanike hinnangutest Hinnangud Eesti tervishoiusüsteemile on püsinud

Rohkem

Maksu- ja Tolliamet MAKSUKOHUSTUSLANE Vorm KMD INF Nimi Registri- või isikukood A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsi

Maksu- ja Tolliamet MAKSUKOHUSTUSLANE Vorm KMD INF Nimi Registri- või isikukood A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsi Vorm KMD INF A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsiooniga maksustamisperioodile järgneva kuu 0. kuupäevaks Kinnitan, et deklareeritavad arved puuduvad Esitan arvete andmed

Rohkem

Bit AS_seisukoht vastuolu mittetuvastamise kohta_laenutushüvitis

Bit AS_seisukoht vastuolu mittetuvastamise kohta_laenutushüvitis Ilmar Härg Bit AS ilmar@avita.ee Teie 25.03.2010 nr [Seosviit] Õiguskantsler 17.01.2011 nr 6-2/100747/1007632 Seisukoht vastuolu mittetuvastamise kohta Austatud härra Härg Pöördusite minu poole avaldusega,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kick-off 30.06.2014 Toetuse kasutamise leping Kadri Klaos 30.06.2014 Lepingu struktuur Eritingimused Üldtingimused Lisa I, Projekti sisukirjeldus Lisa II, Projekti eelarve Lisa III, Projekti rahastamis-

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

MÜÜGITINGIMUSED e-poes arlee.ee 1. Müügitingimuste kehtivus 1) Müügitingimused kehtivad Arlee.ee veebipoest ostja (edaspidi Tarbija) ja ettevõtja Avil

MÜÜGITINGIMUSED e-poes arlee.ee 1. Müügitingimuste kehtivus 1) Müügitingimused kehtivad Arlee.ee veebipoest ostja (edaspidi Tarbija) ja ettevõtja Avil MÜÜGITINGIMUSED e-poes arlee.ee 1. Müügitingimuste kehtivus 1) Müügitingimused kehtivad Arlee.ee veebipoest ostja (edaspidi Tarbija) ja ettevõtja Avilet OÜ (registrikood 12998127, edaspidi ka Müüja) vahel

Rohkem

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom Uvel on mitme aasta jagu vabaühenduste juhtimiskogemusi nii Eestist kui Ukrainast. Tööalaselt on ta alati üht- või teistpidi

Rohkem

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 Sisukord E-TÖÖTUKASSASSE SISSE LOGIMINE JA MINU KOOLITUSED AVALEHT... 2 UUE KOOLITUSE LISAMINE... 5 MÄÄRAMATA TOIMUMISAJAGA KOOLITUSED... 9 REGISTREERIMISTEATE

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Hooandja registrikood: tänava nim

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Hooandja registrikood: tänava nim MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80341695 tänava nimi Telliskivi tn 60 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10412

Rohkem

Microsoft Word - RM_ _17lisa2.rtf

Microsoft Word - RM_ _17lisa2.rtf Maksu- ja Tolliamet Maksukohustuslane Vorm KMD INF Nimi Registri- või isikukood A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA Esitatakse koos käibedeklaratsiooniga maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2016 aruandeaasta lõpp: 31.12.2016 sihtasutuse nimi: registrikood: 90008057 tänava nimi, maja ja korteri number: Vaksali 21-30 linn: Tartu maakond: Tartumaa

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgitus Viide projektikirjeldusele Projekti ettevalmistuse ja elluviimise kvaliteediga seotud kriteeriumid (kokku 0%) 1. Projekti sidusus ja põhjendatus

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx Maaeluministri.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. oktoobri 07 määruse nr 70 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete valgurikaste taimede

Rohkem

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning seda saab kombineerida teiste Carcassonne laiendustega.

Rohkem

Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted SRK 3 12_

Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted SRK 3 12_ Koostas: E. Vinni (sularahateenuste müügijuht) Kinnitas: P. Sarapuu (juhatuse esimees) Vers.: 2 Lk: 1/7 Sularahateenuse hinnastamise põhimõtted Koostas: E. Vinni (sularahateenuste müügijuht) Kinnitas:

Rohkem

1. Pädevus Juhend tarbijakrediiti väljastavatele ettevõtetele Tarbijakaitseameti põhimääruse 14 punkti 10 kohaselt võib Amet oma pädevuse piires välja

1. Pädevus Juhend tarbijakrediiti väljastavatele ettevõtetele Tarbijakaitseameti põhimääruse 14 punkti 10 kohaselt võib Amet oma pädevuse piires välja 1. Pädevus Juhend tarbijakrediiti väljastavatele ettevõtetele Tarbijakaitseameti põhimääruse 14 punkti 10 kohaselt võib Amet oma pädevuse piires välja anda soovituslikke juhendeid õigusaktidest tulenevate

Rohkem

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e 3.7.2009 Euroopa Liidu Teataja C 151/11 ARVAMUSED EUROOPA ANDMEKAITSEINSPEKTOR Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks läh

G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks läh G4S poolt võetavad kohustused 1. G4S juurutab oma hinnastamispõhimõtetes käesolevale dokumendile lisatud hinnastamismaatriksi. Hinnastamismaatriks lähtub järgmistest põhimõtetest. a. Hinnastamismaatriks

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2015 aruandeaasta lõpp: 31.12.2015 sihtasutuse nimi: registrikood: 90008057 tänava nimi, maja ja korteri number: Vaksali 21-30 linn: Tartu maakond: Tartumaa

Rohkem

Microsoft Word - RVLi juhend.doc

Microsoft Word - RVLi juhend.doc KINNITATUD peadirektori 23. mai 2008.a käskkirjaga nr 32 I. ÜLDSÄTTED EESTI RAHVUSRAAMATUKOGU RAAMATUKOGUDEVAHELISE LAENUTUSE JUHEND 1. Käesolev juhend sätestab raamatukogudevahelise laenutuse (edaspidi

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

A5 kahjukindlustus

A5 kahjukindlustus Finantsinspektsioon I Kahjukindlustusest Mida peaks teadma enne kahjukindlustuse ostmist? Kindlustuslepingut sõlmides peab kindlustusvõtja (klient) olema: kannatlik ja läbi lugema kõik tingimused olema

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80275254 tänava/talu nimi, Tähe tn 127e maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn

Rohkem

CDT

CDT Turukuritarvituse suunised määruse Kaubatuletisinstrumentide turgude või seotud hetketurgudega seonduvaid kaubatuletisinstrumente käsitleva siseteabe määratlemise teave 17/01/2017 ESMA/2016/1480 ET Sisukord

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku o

EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku o EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse 22 lg 1 p 5 ja sotsiaalhoolekande

Rohkem

Ülaveeris

Ülaveeris SÕIDUKI PILDISTAMISE JUHEND Sõiduki pildistamisel tuleb järgida allpool esitatud nõudeid. Nõutavate fotode näidised on juhendis. 1. Üldnõuded 1.1. Peale sõiduki tuleb fotol jäädvustada ka fotode saatmise

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET ESMA35-43-1562 ESMA teade Teade hinnavahelepingutega seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. jaanuaril 2019 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

Vaideotsus VÄLJAVÕTE ÄRISALADUSED VÄLJA JÄETUD Tallinn nr 5.1-5/ Logowest OÜ vaide Konkurentsiameti otsusele nr

Vaideotsus VÄLJAVÕTE ÄRISALADUSED VÄLJA JÄETUD Tallinn nr 5.1-5/ Logowest OÜ vaide Konkurentsiameti otsusele nr Vaideotsus VÄLJAVÕTE ÄRISALADUSED VÄLJA JÄETUD Tallinn 24.09.2014 nr 5.1-5/14-026 Logowest OÜ 15.08.2014 vaide Konkurentsiameti 16.07.2014 otsusele nr 5.1-5/14-020 rahuldamata jätmine 1. Menetluse käik

Rohkem

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka L 256/4 Euroopa Liidu Teataja 22.9.2012 MÄÄRUSED KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti kasutamiseks,

Rohkem

170_84

170_84 EUROOPA KOHTU OTSUS 13. mai 1986 * [ ] Kohtuasjas 170/84, mille esemeks on Euroopa Kohtule EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Bundesarbeitsgericht i esitatud taotlus, millega soovitakse saada nimetatud

Rohkem

KULUDOKUMENTIDE AUDITI ARUANNE

KULUDOKUMENTIDE AUDITI ARUANNE EUROOPA KALANDUSFONDI PROJEKTI NR 932010780004 KALAKOELMUTE SEISUND NING KOELMUALADE MELIOREERIMISE LÄHTEÜLESANNETE KOOSTAMINE TOIMINGUTE AUDIT TOETUSE SAAJA: TARTU ÜLIKOOL LÕPPARUANNE: 6.7-4/2016-006

Rohkem

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc Majandus- ja kommunikatsiooniministri 6. oktoobri 2010. a määruse nr 74 Avaliku konkursi läbiviimise kord sageduslubade andmiseks televisiooni ringhäälingusaadete ja -programmide digitaalse edastamise

Rohkem

Luminor Bank AS Ärinimi Luminor Bank AS Registrikood Aadress Liivalaia 45, Tallinn Telefon E-posti aadress

Luminor Bank AS Ärinimi Luminor Bank AS Registrikood Aadress Liivalaia 45, Tallinn Telefon E-posti aadress Luminor Bank AS Ärinimi Luminor Bank AS Registrikood 11315936 Aadress Liivalaia 45, 10145 Tallinn Telefon +372 628 3300 E-posti aadress info@luminor.ee Veebilehe aadress http://www.luminor.ee/ Kande tegemise

Rohkem

Nissi Põhikooli isikuandmete töötlemise kord Kinnitatud direktori KK nr 1-2/10

Nissi Põhikooli isikuandmete töötlemise kord Kinnitatud direktori KK nr 1-2/10 Nissi Põhikooli isikuandmete töötlemise kord Kinnitatud direktori KK 14.03.2019 nr 1-2/10 1 Üldalused 1.1. Käesolev isikuandmete töötlemise kord (edaspidi kord) sätestab isikuandmete töötlemise põhimõtted,

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

EUPL v 1 1-all versions _4_

EUPL v 1 1-all versions _4_ Euroopa Liidu tarkvara vaba kasutuse litsents V.1.1 EUPL Euroopa Ühendus 2007 Euroopa Liidu tarkvara vaba kasutuse litsents ("EUPL") 1 kehtib allpool määratletud teose või tarkvara suhtes, mida levitatakse

Rohkem

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1-3/17/316 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspekt

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1-3/17/316 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspekt ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1-3/17/316 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspektsiooni peainspektor Elve Adamson 22.03.2017 Tallinnas

Rohkem

SAARDE VALLAVOLIKOGU MÄÄRUS EELNÕU nr 8 I lugemine Kilingi-Nõmme 17. märts 2019 nr Välireklaami paigaldamise eeskiri ja reklaamimaks Määrus kehtestata

SAARDE VALLAVOLIKOGU MÄÄRUS EELNÕU nr 8 I lugemine Kilingi-Nõmme 17. märts 2019 nr Välireklaami paigaldamise eeskiri ja reklaamimaks Määrus kehtestata SAARDE VALLAVOLIKOGU MÄÄRUS EELNÕU nr 8 I lugemine Kilingi-Nõmme 17. märts 2019 nr Välireklaami paigaldamise eeskiri ja reklaamimaks Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse 5 lõike

Rohkem

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul 27.03 02.04.2019 Taotlusi saab esitada taotlusperioodil 03.04 10.04.2019

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 01.06.2002 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 22.06.2002 Avaldamismärge: RT I 2000, 49, 314 Meditsiinilisel

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx Mis on EstWin? Mis on EstWin Lairiba baasvõrgu ehitus asulatesse ja mobiili mastidesse, eesmärgiga luua sideettevõtetele võimalus tarbijatele kiire interneti pakkumiseks EstWin projekti käigus juurdepääsuvõrku

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Microsoft PowerPoint Janika+Kruus

Microsoft PowerPoint Janika+Kruus Kaubamärk Janika Kruus Patendiamet / peaekspert 03.10.2016 Mis on kaubamärk? Kaubamärk on tähis, mille järgi tarbija eristab ettevõtja kaupa või teenust konkurentide omast Kaubamärk peab olema eristusvõimeline

Rohkem

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post:

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post: LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: 01.01.2017 1. LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: 12750143 Aadress: Telefon: 5210194 E-post: kontakt@sinulab.ee Esindaja: juhatuse liige Eesnimi Perekonnanimi

Rohkem

JUHEND ALKOHOOLSETE JOOKIDE JAEKAUBANDUSE MÜÜGIKOHAS VÄLJAPANEKUKS JA REKLAAMIKS Märts 2019

JUHEND ALKOHOOLSETE JOOKIDE JAEKAUBANDUSE MÜÜGIKOHAS VÄLJAPANEKUKS JA REKLAAMIKS Märts 2019 JUHEND ALKOHOOLSETE JOOKIDE JAEKAUBANDUSE MÜÜGIKOHAS VÄLJAPANEKUKS JA REKLAAMIKS Märts 2019 EESSÕNA Käesoleva juhendi koostamiseks kohtus perioodil jaanuar-juuni 2018 töörühm, kuhu kuulusid Kaupmeeste

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

ET

ET ET LISA IFRSide 2010. 2012. aasta tsükli iga-aastased edasiarendused 1 1 Paljundamine on lubatud Euroopa Majanduspiirkonnas. Väljaspool EMPd on kõik olemasolevad õigused kaitstud, v.a õigus paljundada

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Kutsehaigete liit registrikood: tänava/talu ni

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Kutsehaigete liit registrikood: tänava/talu ni MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80012632 tänava/talu nimi, Rahu tn 8 maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn maakond:

Rohkem

Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd

Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd Alates 2011. a. kevadest on alustanud koostööd Ühinenud Kinnisvarakonsultandid OÜ ja Adaur Grupp OÜ. Ühinenud Kinnisvarakonsultandid

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Avaandmed Urmas Sinisalu Mis on avaandmed? Alus vs. Kohustus Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad

Rohkem