MAARJA JA MAARJAMAA - AMBIVALENTNE DISKURSUS EESTI KULTUURIRUUMIS 1

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "MAARJA JA MAARJAMAA - AMBIVALENTNE DISKURSUS EESTI KULTUURIRUUMIS 1"

Väljavõte

1 MAARJA JA MAARJAMAA - AMBIVALENTNE DISKURSUS EESTI KULTUURIRUUMIS 1 Marju Kõivupuu Tallinna Ülikool, humanitaarteaduste instituut Abstract St Mary and St Mary s Land - Ambivalent Discourse in the Estonian Cultural Space St Mary (Maarja) and St Mary s Land (Maarjamaa) play an important role in one way or another as ambivalent examples of cultural and religious syncretism. Estonians, on the one hand, consider themselves to be a relatively non-christian (non-religious) nation or country. On the other hand, the insignia of St Mary s is used for important national badges of honour, to represent various local identities (e.g parish insignia), to construct a visual identity (e.g St Mary s Land calendars illustrated using photos), in patriotic songs and stem texts, and in other contemporary celebrations of traditional calendar holidays etc. The author provides a short overview of the discourse about St Mary and St Mary s Land using examples of the development of the names for Estonia and St Mary s Land, places related to St Mary, traditional and clerical St Mary Days, plants named after Mary and national badges of honour etc. Marju Kõivupuu. Tallinn University School of Humanities Keywords: Estonian culture, religion, St Mary 1 Artikkel on valminud personaalse uurimistoetuse rühmagrandi PRG398 raames.

2 6 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 Tõest, armsam on mul hinga su põues, Maarjamaa, kui võõral piiril õnnes ja aus elada! Lydia Koidula, Sind surmani (1867) Kui kõneleme Eestist kui Maarjamaast, siis ilmselt meist enamiku esimesed emotsioonid sellega seoses on seotud maalähedase turvalise lapsepõlve, kauni romantilise mineviku, kodu ja kodumaa pühadusega. Meie kujutluste Maarjamaa on pigem maa- kui linnamaastik. Seda kuvandit toetavad ja kinnistavad argikultuuris visuaalselt näiteks kasvõi Maarjamaa-teemalised seinakalendrid 2, mille fotovalikus domineerivad Eesti kaunid romantilised et mitte öelda neitsilikud maastikuvaated Lõuna-Eesti õrnrohelisse kevadisse lehestikku mähkunud kuplite vahel sinetavate järvesilmadega, jaanikuised metsalilledest kirendavad niidud, saarte kiviaiad, rabade salapärane sügisvaikus või jõululumme mattunud kuused taamal taevasse kõrguva kukk-tipuskirikutorniga. Keeleteadlane ja esseist Fanny de Sivers on oma essees Maarjamaa ja Maarja öelnud, et sõnast Maarjamaa kiirgab soojust ning õrnust, lapsepõlve muretust ja rõõmu. Sellega seostub kujutluses ka kodune marjamaa, kus sinetavad mustikametsad ja piiluvad tumeroheliste läikivate lehtede vahelt punased pohlad. Ja võib-olla mõjub meeldivalt ka emotsionaalselt laetud m, mis võimaldab mina-lähedasi assotsiatsioone. (Sivers 1992:71) Maarjamaa nime kasutamine topograafilise sümbolina on Eestis nii tänapäeval kui lähemas ja vähe kaugemaski minevikus olnud suhteliselt populaarne. See on samavõrd ka eestlase religioosse sünkretismi ja ambivalentsuse koloriitne näide: ühelt poolt väidavad eestlased end ju olevat suhteliselt mittekristliku/mittereligioosse rahva, kellele ristiusk toodi tule ja mõõgaga, teisalt on eestlaste rahvakultuuris ja riiklikes sümbolites Maarjal ja Maarjamaal üsna lai kasutusväli alates riiklikest teenetemärkidest (Maarjamaa rist) ja lõpetades näiteks paastumaarjapäeva (25. märts) kui rahvapärase naistepüha tähistamise populaarsuse taaselustamisega sajandi vahetuse Eestis. 2 Vt näiteks Maarjamaa kalender 2018 ja Maarjamaa kalender 2020 jne.

3 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 7 Nende ridade kirjutamise aegu, septembris 2016, kui avati Eesti Rahva Muuseum uues hoones Raadil, vallandus (sotsiaal)meedias nii religioosse kui ka ilmaliku taustaga inimeste meelepaha, et kirikureformatsiooniga kaasnenud pildirüüstet pühakodades püüti populaarses vormis mõistetavaks teha virtuaalset Maarja kuju reaalselt jalahoobiga purustades. Kildudeks purunenud virtuaalse Maarja kuju taastus ekspositsioonis küll kiiresti, kuid eetiliseks ei peetud seda, et (püha) naise kujutist lüüakse jalaga. Avalikkuse surve oli nii suur, et muuseum korrigeeris ekspositsiooni ja Maarjat jalalöögiga purustada pole nüüd enam võimalik see puruneb teatud intervalli järel ise ja taastub kiiresti tervikuks. 3 Siinkirjutaja võtabki alljärgnevalt anda põgusa ülevaate Maarjast ja Maarjamaa diskursusest Eesti kultuuriruumis kui ühest religioosse sünkretismi värvikast näitest. MAARJAMAA KUI KULTUURIGEOGRAAFILINE RUUM Kui Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) kuulutas aastal välja ürituste sarja Kaheksa sajandit Maarjamaad, võeti selle sündmuse tähistamise lähtekohaks aastal toimunud Lateraani neljas kirikukogu, mil paavst Innocentius III olevat kuulutanud Eesti- ja Liivimaa Neitsi Maarja, Kristuse ema, jumalaema maaks. Maarjamaa (Terra Mariae, Terra Mariana, ka Terra Matris) kujunes sajandite jooksul kõigi Vana-Liivimaa alade (hilisema Eesti ja Läti) üldiseks nimetuseks. Nimetatud sündmuse tähistamine põhjustas teoloogide ja ajaloolaste hulgas diskussiooni teemal, kas see on ka ajaloolistele faktidele tuginedes põhjendatud. Teoloog Jaan Lahe oli seda meelt, et Eestimaast kui neitsi Maarjale pühendatud maast hakati rääkima-kirjutama juba oluliselt varem. Osundan (Lahe 2014): Nimelt mainitakse Liivimaad kui Neitsi Maarja maad Lübecki Arnoldi kroonikas juba varem, aastal, seoses Liivimaa piiskopkonna rajamisega, mille keskuseks sai Riia. Henriku Liivimaa kroonika andmetel pühitses Riia piiskop Albert Riia 3 Vt nt Kohler (2016), kus tsiteeritakse peapiiskop Urmas Viilmat: Kui eksponaadi autorid näevad selles figuuris lihtsalt üht kuju, mida lõhkudes meenutatakse pildirüüstet, siis usklike inimeste jaoks, keda on Eestis jätkuvalt ka 500 aastat pärast neid sündmuseid, on selle figuuri puhul tegemist endiselt Neitsi Maarjat kujutava pildiga, mille lõhkumine jalalöögiga on vastuvõetamatu ja riivab usulisi tundeid ning mõjub pilkena ; Sputnik (2016) jne.

4 8 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 toomkiriku koos kogu Liivimaaga õndsaima jumalaema Maarja auks ning see sündmus on dateeritud aastaga 1201 või Ka juhib Jaan Lahe tähelepanu asjaolule, et Eesti- ja Liivimaa ei olnud ainus Maarjamaa Euroopas. Nimelt kujunes 12. ja 13. sajandil tavaks, et uued, ristisõja käigus vallutatud alad pühendati Neitsi Maarjale. See oli seotud tollase rüütlikultuuriga Neitsi Maarjast sai vaimuliku rüütli südamedaam. Nii oli ka Neitsi Maarja, Maria, Kristuse ema, Jumalaema siin sõdiva Saksa ordu ja selle haru Liivi ordu ning nende valduste kaitsepühak. See vastas tollal tärganud marioloogilisele entusiasmile. Ka Ave Maria palve pärineb samast perioodist, XII sajandist, Toomas Paulile osundades täpsemalt Flandriast (Paul 1999: 41-42): Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum, benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui Iesus. Sancta Maria mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen. /Ole tervitatud, Maarja, täis armu, Issand on sinuga; õnnistatud oled sa naiste seas ja õnnistatud on sinu ihu vili Jeesus. Püha Maarja, Jumala ema, palu meie patuste eest nüüd ja meie surma tunnil. Aamen./ Rüütlite ees lehvis Maarja lipp, kus Maarja sümboolika tähendab nii meretähte (stella maris) kui ka keisrinnat (imperatrix) (Paul, op.cit.): Nõnda, nõnda valvab mere täht alati oma Liivimaad; nõnda, nõnda kaitseb maailma valitsejanna ja kõikide maade keisrinna alati omaenese maad; nõnda, nõnda käsutab taeva kuninganna maapealseid kuningaid. (HLK 1982: XXV:2, 223; Paul, 1999: 42). Teoloog Vello Salo on samuti seda meelt, et väide, nagu oleks Innocentius III pühitsenud Eesti neitsi Maarjale ja andnud seega Eestile justkui Maarjamaa nime, kuulub pigem rahvusromantiliste müütide hulka. Ka kroonik Henriku andmetel pühitses piiskop Albert aastal Neitsi

5 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 9 Maarjale kogu Liivimaa (HLK 1982: VI:3, 39). Kogu see tähendab, et Neitsi Maarjale pühitseti kõik siinsetel aladel elavad hõimud, kuid ei antud maale mingit uut nime. Vello Salo sõnul tuleb tuginedes Henriku Liivimaa kroonikale Maarjamaa ristiisaks nimetada piiskop Meinhardit, kes aasta paiku asutas augustiinlaste ordu konvendi, kelle matrooniks või patrooniks sai valitud neitsi Maarja (Õkva 2014; Salo 2010; Salo 2014). Teadaolevalt suhtus ka reformaator Martin Luther neitsi Maarjasse austuse ja lugupidamisega, pidades teda naise ja emaduse eeskujuks ning selgitades Jeesus Kristuse neitsist sündimist (Luther 2012). Vaieldamatult on ajaloolaste ja teoloogide diskussioon teemal, kuidas ja millal ning kelle algatusel hakati praegust Eesti ala Maarjamaaks nimetama, osa kesksest Maarjamaa-diskursusest Eestis. Siinkohal on ilmselt paslik meenutada ka ühte väidetavalt 17. sajandist (täpsemalt aastast) pärit kirikuvisitatsiooni protokollist käibele läinud väljendit püha Maria maa kaikes paikas ehk siis püha Maria maa on ju igal pool, kõigis paigus (Valk 2003:22, Kello 2004:33, Kõivupuu 2015 jpt). Väidetavalt põhjendanud niimoodi üks Mihkli kihelkonna talupoeg kommet matta surnuid ka/ikka veel külakalmesse, mitte alati selleks ettenähtud pühitsetud kalmuaeda kiriku juures. MAARJAMAA KUI EESTI KIRJANDUSLIK- POEETILINE TOPONÜÜM Naastes Maarjamaa kui sümboli, kujundi ja/või poeetilise toponüümi juurde, tõdeme, et Eesti kirjanduslikuks ja/või poeetiliseks nimetuseks kujunes-kinnistus Maarjamaa siiski suhteliselt hilisel perioodil, 20. sajandi esimesel poolel, kui Eesti kirjanduses, iseäranis lüürikas domineerisid ekspressionismi mõjud. Vabadussõja traagika ning teisenenud kõlblus toetus suuresti kristlikule eetikale, mis loomingus avaldus religioossete motiivide ja sümbolite kasutamises. See oli Eesti kirjanduses periood, mil mitmed luuletajad pöörasid rohkem tähelepanu iseendale: lapsepõlvele, oma kujunemistee poeetilisele analüüsile, emotsionaalsele taustale (üksioleku motiivid), sotsiaalsete ebakohtadega põimitud mina-elamustele, filosoofilistele mõtisklustele. Tihti paigutati mälestuspildid looduskeskkonda ja kodumaastikku. Niisuguste tagasivaadete tundetoon ulatus nostalgiast õnnehetkedeni, kibedusest enesesüüdistamiseni, kriitilisusest

6 10 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 agressiivsete vastuhakkudeni. Lüürik püüdis määrata oma kohta elus, mõtestada lahti tegelikkuses esinevaid seaduspärasusi. (Kepp 2012) Poeet Henrik Visnapuu avaldab aastal luulekogu Maarjamaa laulud, kust leiame muuhulgas ka järgmised read, mis üsna otsesõnu osundavad Eesti maa ja rahva ajaloo keerdkäikudele ja traagilisele saatusele 20. sajandi alguses elanud inimese vaatepunktist (Visnapuu 1927): Sa oled lopsakas söödamaa võõrastelle täkkudelle, sa, minu südame Maarjamaa! Ole rõõmus, kui lüüakse näkku, sina pühitset kurbuselle, Estoonia, selja takka raiutakse sind kui laastu, nagu roogu pekstakse sind tuulen. Ära unusta müüti Maarjamaast, minu kodumaa! Tõsi, Maarjamaa nime kui poeetilist toponüümi kohtame kirjanduses tegelikult juba oluliselt varem, nimelt aastal avaldatud Lydia Koidula luuletuses Sind surmani (Koidula 1867). 4 Tuginedes siinkohal Vello Salole (2014), peaks see olema väidetavalt esmakordne Maarjamaa kui poeetilise toponüümi kasutamine eestikeelses trükisõnas. Ka kuulub Koidula kõnealune luuletus n-ö igihaljaste või Rein Veidemanni loodud terminit kasutades tüvitekstide hulka: seda on eri aegadel viisistatud (Kunileid, Mattiisen) ning korduvalt ette kantud ka laulupidudel, sealhulgas Eesti taasiseseisvumis-aegsete öölaulupidude aegu. Samuti on märgilise tähendusega seegi, et luuletus kuulub n-ö esimesse ärkamisaega, kus isa 5 ja tütar Jannsenid on eestluse esimese laine konstrueerimise kesksed tegelased, kelle mõju eestlaste identiteedikuvandile on märkimisväärne ka nüüdisühiskonnas. 4 Kuula ka Olesk, Otsus (1993). Luuletuse esitab Velda Otsus, kommenteerib Peeter Olesk. 5 Lydia Koidula isa, postipapa Johann Voldemar Jannsen kinnistus Eesti ajalukku ajalehe Pärnu Postimees esimeses numbris (1857) avaldatud pöördumisega, mis teadupoolest algab sõnadega: Tere, armas eesti rahvas, kuulutades ärkamisaja algust.

7 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 11 Eesti taasiseseisvumise käigus 1990ndatel, nõukogude perioodi järgsel nn teisel ärkamisajal sai rahva hulgas populaarseks Villu Kanguri- Tõnis Mägi Palve ehk Looja, hoia Maarjamaad (1988): Looja, hoia Maarjamaad ja andesta meile me vead. Looja, kaitse Eestimaad, peod selleks palveks nüüd sean. Looja, hoia hiiepuid, sest ladvad neil längus on maas, Looja, kaitse kodutuid, kord nad ehk tulevad taas. Kirjas on Aegade Raamatus, õndsad on need, kes ei näe, uskudes on see on saamatus, kui keegi läeb. Looja, hoia Maarjamaad, Looja loodab, sest teab. Milleks need ladvad on kaarjamad, peod, mille palveks ma sean... Et Looja hoiaks Maarjamaad. Ka selle teksti ridade vahele on peidetud eestlaste traagiline aja- ja kohalugu, lahkumine kodumaalt mitte enese vabal valikul, sunnitud ja mitte nii väga sunnitud poliitilised ja religioossed(ki) valikud. Ent sellestki luuletusest või laulust kuidas keegi soovib saame kindlasti rääkida kui ühest tugeva sümbolväärtusega tekstist Eesti lähema mineviku pöördelistel aegadel, mil ajastule tunnuslikult pöörduti taas näoga kristliku kiriku poole, vaimustudes nii kiriklikest kombetalitustest inimese elukaare kontekstis (ristimised, leerid, laulatused, matused) kui kirikukalendri kesksetest tähtpäevadest (jõulud, lihavõtted, tänupüha, suvisted), pidades teisalt samaaegselt pühaks ka looduses asuvaid sakraalpaiku.

8 12 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 MAARJA ISIKUNIMENA Nimeuurijate väitel iseloomustab eestlasi eesnimede paljusus ning nimemoe küllaltki kiire vaheldumine (Mäeniit 2011; Hussar 2014; Henno 2003b). Eesti eesnimede kohta on andmeid sajandist alates. Tol ajal kasutusel olnud läänemeresoome hõimude nimesüsteemi kuulunud muistsed isikunimed asendusid 16. sajandi lõpuks ristiusustamisega kaasa tulnud nimedega, enamasti laenati nimede lühikujud ja neid mugandati (Mari, Jaan). Laennimed moodustavad meie eesnimistu püsikihistuse (Alender, Henno etc 2002:7). Väidetavalt on Maarja üks vanemaid eesti keeles kodunenud Maria häälduskujusid Olgu siinkohal meenutatud, et kristianiseerimine ei toonud ka kogu Euroopas kohe kaasa eesnimede vahetust, kuigi n-ö argiarvamus on seda kinnistanud. Orienteeruvalt 4. sajandini kandsid inimesed eelkristlikke nimesid ning tasahilju hakati kasutama ka kristlikku eesnimevara, millele omakorda andis hoogu 3. sajandil alguse saanud laste ristimise tava ristimine ja nimeandmine kuulusid nüüdsest kokku. Sellega seoses kandusid eelkristlikud nimemaagiaga seotud uskumused üle kristlikku konteksti hakati uskuma, et (ka) pühaku või eeskujuväärse kristlase nimi tagab lapsele õnne ja edu nii siinses kui sealses ilmas. Umbes sealtmaalt saavutasid laialdase leviku naiste nimed Anna ja Maria (Maarja) (Henno 2003a, Mäeniit 2011:82). Jättes teadlikult vahele Maarja kui eesnime kasutamise sajandite jooksul, saab tõdeda, et ka tänapäeval on eesnimi Maarja Eestis ja/või eestlaste hulgas suhteliselt levinud. Eesti statistika andmebaasi kohaselt kandis seda nime aasta 1. jaanuari seisuga 1847 naist ja see oli populaarsuselt 99. naisenimi. Kõige enam on Maarja-nimelisi vanuserühmas 25 29, kus selle nime kandjaid on elaniku kohta 56,34 ja kõige rohkem on Maarja-nimelisi sündinud detsembris, jõulukuul (SA 2019: Maarja). Niisiis saame statistikale tuginedes näiteks väita, et Maarja kui tütarlapsele sobiliku eesnime populaarsus langes kokku Eesti taasiseseisvumisega 1990ndatel ja ajaga enne sedagi. Maakonniti esineb seda populaarset nime kõige enam Tartus ja Põlvas. Tartus on kaks Maarjale pühendatud kirikut: EELK Tartu Maarja kogudus ja RKK Tartu Pühima Neitsi Maarja Pärispatuta Saamise kogudus. Põlvas asub EELK Püha Neitsi Maarja kogudus. Kas siin võib näha teatavat seost eesnime valikuga, on

9 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 13 muidugi iseküsimus, mis vajaks täpsustamist, kuid paratamatult selline küsimus võib tekkida: kas saame väita, et kiriku nimepühak mõjutab ka tänapäeval kohalike tütarlaste eesnimevalikut? Eesnimi Maria on tegelikult ivake populaarsemgi, olles Eestis sageduselt 9. naisenimi aasta 1. jaanuari seisuga kandis seda nime 7677 inimest. Ootuspäraselt on selle nime kandjaid enim Ida-Viru maakonnas, kus Maria-nimelisi on maakonna elaniku kohta 105,87. Eestis elavad Mariad on suhteliselt eakad, kõige rohkem on selle nime kandjaid 85+ vanuserühmas ning enim on seda nime pandud augustis ja märtsis. Teadupoolest on 25. märts kiriku- ja rahvakalendris paastumarjapäev (SA 2019: Maria) ja Maria nime näib olevat pandud enim neile tütarlastele, kes teoreetiliselt pidid sündima Eesti Vabariigis vahetult enne II maailmasõja puhkemist, enne pöördelisi sündmusi Eesti vabariigi ajaloos. Söandan oletada, et suur osa Maria-nimelisi on usutunnistuselt oletatavasti ka õigeusklikud, kes valivad lapsele nime kirikukalendrist. Aga ka see väide vajaks eraldi täpsustamist, samuti seegi, kas ja kui palju Marianimelisi asus Ida-Virumaale elama nõukogude perioodil mujalt Nõukogude Liidust. MAARJA(MAA) EESTI MAASTIKUL Vaieldamatult on maastik üks huvitavamaid vahendeid, viise ja võimalusi meid ümbritseva kultuuri mõtestamiseks ning ka ühiskonna ja selle liikmete identiteedimäärangute peegeldamiseks. Väites, et maastikul on mälu, personifitseerib inimene maastikku ning maastik saab seeläbi inimeste suulise ja kirjutatud ajaloo lahutamatuks osaks (Kõivupuu 2014). Tuntud usundiloolane ja filosoof Mircea Eliade arutleb oma töös Sakraalne ja profaanne sakraalse ruumi eksisteerimise üle uskliku inimese maailmanägemises, väites, et religioosse inimese unistuseks oleks kogeda elu sakraalses reaalsuses ehk teisisõnu see ongi tema jaoks ainuõige ruum (Eliade 1992 IV: 55). Selle teooria üheks illustreerivaks näiteks on seto usundiline pärimus ning kristlikud legendid, mis paigutavad piiblitegelased tegutsema kodusele maastikule või poeetilise folkloori vahendatud mõttemaastikele (rahvalaulud). Seto naiste regilauludes satub jutustaja/laulik kas teed käies või abi otsides müütilise maja juurde, milles elavad Jumal ja Maarja: Juhtusin ma Jumalate lävele, Maarjate müüri

10 14 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 juurde jne. Meeksi lähedal Pelsi küla Annekivil olevat rahvapärimuse kohaselt istunud lisaks Ristija Johannesele ka Neitsi Maarja ema, Püha Anna. Annekivile viidi ohvreid tapeti lammas ning osa sellest ohverdati. Ohverdajateks olid enamasti naised ning kivi juures ka pidutseti. Usuti, et lambaohvri toomine tagab lammastele hea sigivuse ja villakasvu (Kõivupuu 2011: ). Maarjamaal leidub arvukalt erinevaid Maarja-nimelisi paiku: Maarja nime kandnud kabeliasemeid, kabeleid või kirikuid. Lõuna-Eesti ja Põhja- Läti rahvapärases toponüümikas on kõrvu Maarjamägi ja Essu/(j)essu/ isa/taevaisa mägi. Hargla kihelkonna kõrgeim tipp on Essemäe Lipumägi, mis kandis Struve-Tenneri triangulatsiooni dokumentides nime Mariomäggi, ulatudes 124 meetrit üle merepinna, kust selgete ilmadega oli näha kogu ümbruskond kuni Koivaliinani. Essemäel tegi Friedrich Georg Wilhelm Struve 19. sajandi algul astronoomilis-trigonomeetrilist mõõdistamist ja kiitis oma kirjatöödes muuhulgas ka kohalike metsade ilu. Kas Essemägi ja Mariamägi on Jeesuse ja tema ema Maarja (Maria) nimedest kohalikku keelemurdesse mugandunud või on vana Võrumaa marjamäed sootuks iidsemad nimed, väärib omaette arutelu. Võrdluseks võib tuua sõna mar tähenduse mordva keeltes selle vaste on mägi (Kõivupuu 2011:26-27). Lõuna-Eestis Räpina kihelkonnas asuva Linte küla Maarjamäel kasvab pühaks peetud pärn. Seda paika on kirjeldanud O. Ugart aastal Räpina kihelkonnakirjelduses. Rahvapärimuse kohaselt on tegemist olnud ohvrikohaga, kuhu jaaniõhtutel on toodud putru, piima, võid. Hiljem, arvatavasti sajandil on seda kohta kasutatud matusepaigana, külakalmena (Kõivupuu 2011: ) 6. Pärn kasvab kalmetemäel praegugi, koht on arheoloogiamälestisena kantud muinsusväärtuste registrisse. Linnalises maastikus on tänapäeval ilmselt enim tuntud Tallinnas asuv Maarjamäe asum Pirita linnaosas, mis sai nime Maarjamäe (Marienberg) lossilt, mille omanik, krahv Anatoli Orlov-Davõdov nimetas arvatavalt oma tütre auks. Oletatavasti võib olla inspiratsiooniks olnud ka Maarjaorg (Marienthal, Vallis Mariae), mida tänapäeval tunneme lihtsalt kui Pirita jõe orgu (Päll 2016b: 356). 6 Vt ka KMRR nr

11 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 15 Illustratsioon 1: Maarja-Magdaleena kihelkonna mainimine August Wilhelm Hupeli teoses Topographische Nachrichten von Lief- und Ehstland (Hupel 1782).

12 16 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 Neitsi Maarjale on Eestis pühendatud kolm kirikukihelkonda. Praegune Tartu-Maarja kihelkond, mis teadaolevalt oli olemas juba 13. sajandi teisel poolel esmamainimine 1471 kui kerspel Johannis (Tartu linnas asuva Jaani kiriku järgi) ja aastal kui Tarto kihelkond. Uus kogudus eraldus sellest aastal ja sai endale uue, Maarja kiriku, millega seostub ka kihelkonna praegune nimi (EE : ). Teine Tartumaa Maarja-nimeline kihelkond Maarja-Magdaleena sai sellise nime all tuntuks alles 17. sajandil, kuigi kihelkond oli moodustatud samuti 13. sajandi teisel poolel (toonase nimega kerspel to der Nyenkerken) ning selle kirjalik esmamainimine pärineb aastast Kihelkonna praegune nimi tuleb kiriku nimepühaku nimest 7 (Päll 2016c:356). Maarja-Magdaleena nime kannab ka EELK Mustamäe kogudus, mis peab oma mitteametlikuks sünnipäevaks aasta septembrit 8. Üks tuntumaid Maarja-Magdaleenale pühendatud kirikuid asub Raplas. Virumaal on Väike-Maarja kihelkond, mis algselt kuulus Simuna kihelkonda ja eraldus sealt arvatavalt kas 14. või 15. sajandil (EE 12, 2003). Ka kihelkonnanimi Märjamaa arvatakse mõnede allikate kohaselt pärinevat Maarjamaast. Kihelkond asutati 14. sajandil (esmamainimine 1364) ning aasta kirjapaneku põhjal - Mareinma ongi spekuleeritud võimalusega, et nime lähtekohaks on Maria või Maarja. Ka on 14. sajandil Märjamaale ehitatud kirik pühitsetud Maarjale. Kohanime uurijad on siiski pigem seisukohal, et toponüüm Märjamaa on tuletatud nimisõnast märg:märja (Kallasmaa 2016: 406). Kuigi kihelkonnad ei ole mitme inimpõlve vältel enam haldusüksustena ametlikult kasutusel olnud, on need jäänud põhiüksusteks vanema rahvakultuuri ja murrete uurimisel ning nende kunagised piirid on nüüdseks maastikul pruunide siltidega tähistatud 9. Üle kogu Eesti leiame arvukalt Maarja nime kandnud kabeliasemeid, kabeleid või kirikuid. Vahest ehk kõige tuntumaid Maarja kabeleid on Eestis tänaseks niivõrd-kuivõrd säilinud kaks. Neist üks asub Naissaarel. Naissaare Püha Maarja kabeli ehitasid rannarootslased, pannes sellel sakraalhoonele nurgakivi aastal. Kabel põletati maha Esimeses 7 Vt ka: KMRR nr Vt lähemalt EELK MMMK. 9 Kihelkonnapiiride tähistamine sai alguse aastal. Esimesi kihelkondi, mis sai pruuni taustaga sildi, oli Tartu-Maarja kihelkond. Selle aktsiooniga tähistas Eesti Rahva Muuseum oma juubeliaastat.

13 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 17 maailmasõjas, kuid Eesti iseseisvudes saarele naasnud elanikud otsustasid ehitada uue kabeli, mis pühitseti sisse aastal 10 - paar aastat enne seda, kui saar taas elanikest tühjendati. See oli ainus eestiaegne hoone, mis pärast pikki okupatsiooniaegu saarele alles jäi. EELK Tallinna Rootsi- Mihkli koguduse eestvedamisel on kabel (mitmetes tänastes allikates ka kirik 11 ) nüüdseks taastatud. Viru-Nigula püha Nikolause kihelkonnakiriku naabrusse ehitatud ja Neitsi Maarjale pühitsetud roomakatoliku-aegne kabel on teadaolevalt vanim kivist sakraalehitis Virumaal. Kabelit on mitmetes allikates nimetatud Sõja-Maarja kabeliks, sest ta olevat üksiti mälestustähis aastal Viru- Nigula lähistel toimunud lahingule Liivi ordu ja venelaste vahel. Ehituslikult sarnaneb kabel arhitektuuriajaloolaste hinnangul Kesk-Venemaal Okaa ülemjooksul 13. sajandi algul kujunenud väikekiriku-tüübile. Pärast luterlikku kirikureformatsiooni jäi kabel hoolduseta ning on tähelepanuväärne, et 17. sajandi keskpaiku kabel lammutati ainult osaliselt. Pole välistatud, et kardeti rahva meelepaha, kuna tegemist oli ühe tuntuima palverännakute sihtpaigaga Eestis. Sealtmaalt lagunes kabel omasoodu edasi aastal tunnistati kabelivaremed kultuuriministri vastava määrusega kultuurimälestiseks ning osundades vastavale määrusele on kabelivaremed tänapäeval kasutusel turismiobjektina. Sellest, et Maarja kabeli juurde on käinud palverändurid mitmest ilmakaarest ning maarahvas siin oma ohvritalitusi toimetanud, annavad tunnistust nii ajaloolised ürikud kui kirjapanekud rahvasuust aastal võtab Eestimaa konsistoorium Tallinna maapäevale kaevata, et endiste kabelite, aga ka ristide, hiite ja allikate juures lubamatult palju ohverdatakse. Teiste hulgas nimetakse ka Viru-Nigula Sõja-Maarja 10 Pühapäewal, 11. septembril kell 2 päewal on Naissaare kabeli pühitsemine, millest osa wõtawad piiskop Rahamägi, rootsi praosti k. t. Hj. Pöbl ja Rootsi meremisjoni esindaja õp. K. Nilsson. Peale nende saabuwad pidulikule sündmusele wäliskülalistena Rootsist Rootsi ewangeelse kiriku esindajana õpetaja Bergman Stokholmist ja rootsi kiriku diakoonia-walitsuse esindaja. Kabeli pühitsemistalituse peab piiskop H. B. Rahamägi ühes assistentidega eesti keeles. Sellele järgneb rootsikeelne jumalateenistus. Naissaarel, kus elawad rootslased kuuluwad peamiselt Tallinna rootsi kogudusse, puudus juba mõnda aega jumalateenistuste Pidamiseks wastaw hoone. Maailmasõja ajal põletati wana kabel wenelaste poolt, kuna enne seda toimunud ewakueerimise puhul kabelis leiduwad esemed toodi Tallinna Mihkli kirikusse, kust need nüüd on jälle paigutatud uude kabelisse. Uus kabel sai toorel kujul walmis juba a., wahepeal korjati kabeliehitamiseks raha. Praegu on kabel jumalateenistusteks korras, peale torniosa, kus weel toimuwad wastawad tööd. (Naissaare uue kabeli pühitsemine. Eesti Kirik, ). 11 Vt KMRR nr 2651.

14 18 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 kabelit (Kõivupuu 2011: ) aastal kirjeldab ka Adam Olearius ohverdamist Sõja-Maarja kabeli juures (Olearius 1996: ), Tallinna ja Narva vahel, kaks miili Kunda rüütlimõisast, mitte kaugel kihelkonnakirikust seisab vana kokku langenud kabel, mille juurde ümberkaudu elavad mittesakslased igal aastal heinamaarjapäeval tihti palverännakuid korraldasid, mõned ühe kabelis asetseva suure kivi ümber põlvili ja alasti roomasid ja oma söögiohvreid tõid, et nendel ja nende karjal aasta läbi hästi läheks, või kui nad haiged on, jälle terveks saaksid. Säherduste palverännakute ajal ilmus kohale igasugu markitante, nii et asi viis õgimise ja lakkumise, hooramise, tapmise ja muude ränkade pahedeni. Meie ajal [1635] ei olnud säherdune kõlvatus veel mitte täielikult kõrvaldatud, kuigi sinatse paiga pastorid selleks palju vaeva olid näinud ja neid tunduvalt vähendanud. Värvikaid kirjeldusi rahvapäraste ohvritalituste kohta selles paigas on teisteltki, keda sajandil on ühel või teisel viisil huvitanud siinse maarahva oma- või ebausk (Jung 1910:121): Hiljemal ajal on selle kabeli juures ebajumalateenistusi peetud, kuhu inimesed Wenemaalt ja ümbertringi kaugelt kohtadest Heina-Maarjapäewaks kokku rännanud ja sealt õnne ja abi otsinud. Õpetaja nõudmise peale on Tallinna kuberner, krahw Eerik Akselson Oxenstiérna, seda ebajumalateenistust sealt kaotada ja soldatite läbi nende ebajumalaid häwitada lasknud. Aga mis awalikult päewaajal ei wõinud sündida, seda tehti öösel, et palja põlwede peal kabeli ümber roomati, ehk kolmkorda ümber käidi, kus jumalakartmata kerjajatele, kes seal istusiwad, leiba ja raha jagati, wäikseid lapsi ehk laste särkisid ohwerdati, abi otsiti, wahaküünlaid põletati ja kes enesele tütart ehk poega soowis, selle tarwis oliwad wahast nukud tehtud, mis siis kuradile ohwerdati. Nii palju keelati, kui wõidi, mis üle seda, see jäeti Jumala hooleks, kunni see asi iseenesest kaob. Tänapäeval on Eesti katoliiklased taaselustanud traditsiooni korraldada kord aastas, heinamaarjapäeval Maarja kabeli varemete juurde palverännak. Seda nimetatakse ka Eesti tuntuimaks katoliiklaste palverännupaigaks, kuhu on oodatud ka teiste uskkondade esindajad 12. Maarjale on Eestis pühendatud arvukalt kirikuid. Eesti Evangeelses Luterlikus Kirikus on neid 20, Eesti Apostlik-Õigeusu kirikus 6, Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikus 9, lisaks Pühtitsa Jumalaema Uinumise 12 Loe lähemalt Viru-Nigula palverännak 2014 ja Taremaa 2016.

15 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 19 Stavropigiaalne Naisklooster, rahvapäraselt Kuremäe klooster (Maarja Kirikud 2014). Neitsi Maarjale pühendatud kirikutega kaasnev rahvapärimus on seotud rahvusvaheliselt levinud muistenditüübiga kirikusse müüritud Maarja-nimelisest neiust Maarja-Magdaleena kirik sai sellest nime, et külast võeti üks naine, mille - kelle nimi oli Maarja-Magdaleena. See naine müüriti, ta oli, õigemini, veel tüdruk, ta müüriti sinna kiriku seina sisse. Ja see koht, kus kiriku seina sisse ta müüriti, see koht on praegu olemas seinas, ja plaadi peale kirjutatud. Täpselt ma ei ole vaatamas käinud, sest ma täpselt ei tea, kus kohas ta on. Selle tüdruku nimi oligi Maarja-Magdaleena ja selle järgi pandigi kirikule nimi Maarja-Magdaleena. (RKM Pataste 1983) Lisaks esines nimi Maarja 19. sajandi algupoole ka 11 mõisa ja karjamõisa nimes (Ernits 2016: 356). Näiteks asub Harju maakonnas Kernu vallas Maarja küla, mis tekkis 1920ndatel Ruila karjamõisa Maarjamõisa väljale (Päll, 2016a: 355). Ent Maarja nimi sümbolväärtusega kohanimena leiab kasutamist ka tänapäeval aastal Põlvamaale asutatud Maarja külas elavad intellektipuuetega täiskasvanud (Maarja külast 2019). MAARJA JA MAARJAPÄEVAD RAHVAKALENDRIS Talupoegade igapäevaelus sulandusid koduringi uskumustesse ja kommetesse nii Püha Maarja, Kadri (Katariina) kui ka teised kristlikud pühakud. Rahvas on neilt tuge leidnud ja austanud neid ohvriandide ja palvetega, jätkates muistseid sissejuurdunud traditsioone. Maarja-kultus kajastub arvukate maarjapäevade näol rahvakalendris, mis küll oma nimetuses toetub kirikukalendrile, kuid on aja jooksul sobivaks ja harjumuspäraseks osutunud. Igal pühakul on rahvakommetes ja -kalendris oma ülesanne, tavaliselt kaitsmisfunktsioon (Paulson 1997: ). Tähtpäeva(de) nimetus on küll kristlik, kuid sisu agraarne (töökeelud, naiste tervise ja iluga seotud rituaalsed toimingud) nagu teistegi eesti rahvakalendri 13 tähtpäevade puhul märts paastumaarjapäev, 2. juuli heinamaarjapäev, 15. august rukkimaarjapäev (Maarja surmapäev), 8. september ussimaarjapäev (Maarja sündimise päev). Roomakatoliku kirikus pühitsetakse veel 2. veebruari kui Maarja puhastamise päeva (hilisem Issanda templisse toomise päev) ja 8. detsembrit kui Maarja eostamise päeva.

16 20 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 Kiriku- ning rahvakalendri maarjapäevad märgivad olulisi sündmusi Neitsi Maarja elus. Eesti rahvakalendris on maarjapäevad samuti suuresti säilitanud oma agraarse tähenduse ja sisu, millele viitavad ka maarjapäevade rahvapärased nimetused: ussimaarjapäev ehk Maarja sündimise päev 8. septembril; heinamaarjapäev ehk Maarja kohtumine Eliisabetiga, ka Maarja koduotsimise päev 2. juulil; rukkimaarjapäev ehk Maarja surmapäev (taevamineku- ehk uinumise päev) 15. augustil; küünlapäev (pudrupäev) ehk Maarja puhastamise päev 40 päeva pärast Kristuse sündi 2. veebruaril ning paastumaarjapäev (punamaarjapäev, kaps(t) amaarjapäev) ehk Maarjale Kristuse sünni kuulutamise päev 25. märtsil (Kõivupuu 2018: ). 15. augustit tuntakse eesti rahvakalendris rukkimaarjapäeva nime all, kristlaste jaoks aga on tegemist Neitsi Maarja surmapäeva ehk Jumalaema Uinumise püha (ka Maarja taevassevõtmise pühaga), mis on Pühtitsa (Kuremäe) kloostri kirikuaasta tähtsaim püha kloostri nimepäev. Kes on sel päeval sattunud kloostrisse, kuhu kogunetakse lähemalt ja kaugemalt, on saanud näha ehk tuhandetesse küündivat järjekorda inimestest, kes kõik tahavad juua või koju kaasa võtta siinse püha allika vett. Maa- ja taarausulised tähistavad sel päeval suurt rukkiemapäeva14. Eenok Haamer on oma magistritöös väitnud, et maarjapäev võis eelkristlikul ajal olla üks maarahva tähtsamaid pühi maaema püha, mille tähistamine on aegade jooksul unustatud ja kristliku kultuuri poolt n-ö üle kirjutatud (Haamer 1972). Tõenäoliselt tugineb Haamer Ants Viiresele, Oskar Looritsale ja Matthias Johann Eisenile, kes on väitnud sama Maarja on sajandite jooksul algse maaema või maajumala asemele asunud, sest temasse suhtutakse kui hella emasse (Viires 1995:150-15; Loorits 1951, ; Eisen 1929: 69-84). Üsnagi populaarseks on tänapäeval Eestis saanud paastumaarjapäev (25. märts) kui naiste püha. Tähtpäeva populariseerijaks said aastal Viljandi kultuurikolledži naisüliõpilased koos õppejõud Ene Lukka-Jegikjaniga. Püha taaselustamise lähtekohaks oli naise rolli (ümber)mõtestamine taasiseseisvunud Eesti ühiskonnas, tuginedes talupojakultuuris kinnistunud väärtustele ja rituaalidele ja/või rohkem või vähem vastandudes nõukogude ühiskonnas populaarsele rahvusvahelisele naistepäevale (8. märts), 14 Lähemalt Suur rukkiemapäev (15.08).

17 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 21 mille keskmeks oli töötava naise väärtustamine ühiskonnas. Paastumaarjapäeva tähistamine on kantud ka Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse 15, kus väidetakse, et maarjapäeva taasavastamine on paljude eesti naiste jaoks saanud aastaringi üheks tähtsündmuseks: talupojatraditsioonist tuntud rituaalide toel (pannkookide küpsetamine, maarjapuna joomine, päikese tervitamine regilaulude ja loitsudega, pühapuudele lintide sidumine jne) püüavad naised väidetavalt korrastada oma maailma, tõsta eneseteadvust, tugevdada sidemeid eri põlvkondade vahel (Lukka-Jegikjan 2017). Ka heinamaarjapäeva, 2. juulit, on 21. sajandil, kus vaimsele ja materiaalsele kultuuripärandile senisest suuremat tähelepanu pööratakse, hakatud taasavastama, rekonstrueerima, keskendudes sel päeval naiste käsitööle, lõngade ja tekstiilide värvimiseks sobilike heintaimede korjamisele 16. Kuid vaieldamatult tähistatakse seda tähtpäeva ka kirikuteskogudustes, kuidas igal konkreetsel juhul kusagil (Untera 2016). Neitsi Maarjat võib pidada õigeusu kiriku ja nii ka seto rahva armastatuimaks pühakuks ning tema ikooni võib leida peaaegu kõigist Setomaa elamutes asuvatest pühase- ehk ikooninurkadest. Ka on Maarja õigeusklike setode regivärsilistes rahvalauludes oluline persoon, keda kujutatakse kogu ilma emana, naiste pühaku ja kaitsjana ja kelle poole pöördutakse sageli palvetes (Sivers 1992). Õigeusu kirikus pühitsetakse järgmisi maarjapäevi: 8. september neitsi Maria sündimine (väike ehk ussi-maarjapäev), 21. november neitsi Maria templisseviimise püha (leemeti-maarjapäev), 2. veebruar Issanda vastuvõtmine ehk templisseviimine (küünlapäev); 25. märts neitsi Maria rõõmukuulutamine (paastu-maarjapäev); 15. august Jumalasünnitaja uinumine (rukkimaarjapäev). Lisaks pühitsetakse väiksemaid maarjapäevi: 2. juuli Jumalasünnitaja aulise rüü toomine Konstantinoopoli Vlaherna kirikusse V sajandil (heina-maarjapäev); 1. oktoober Jumalaema kaitsmine; ning imettegevate Jumalaema ikoonide mälestuspäevi: 22. oktoober Kaasani pühakuju päev (Kõivupuu 2018:220). Lisaks Maarjale kui pühakule pühendatud tähtpäevadele saame Maarja puhul rääkida ka jõuludest ehk Jeesus Kristuse sündimise päevast, 15 Eesti Vaimse Kultuuripärandi nimistus on aastaks kaks paastumaarjapäeva tähistamise kohta käivat sissekannet: Lukka-Jegikjan 2017 ja Kannistu Näidetena võib tuua üritusi Sillaotsa talumuuseumis (Ettevõtmised 2018; Ettevõtmised 2019) ja Pikamäe talus (Heinamaarjapäeva tähistamine 2010) jne.

18 22 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 mis on fikseeritud 25. detsembrile. Jeesuse sünnistseeni juurde kuuluvad loomulikult Joosep ja Maarja, aga ka muud isikud alates karjastest ja lõpetades Idamaa tarkadega. Jõulupühade tsükkel koos kirikuaasta algusega algab 1. advendil neljandal pühapäeval enne jõule. Neljas advendipühapäev on kirikus pühendatud last ootavale Maarjale. MAARJA RIIKLIKUS SÜMBOOLIKAS Maarjamaa nimi kajastub Eesti riiklikus sümboolikas. Maarjamaa Risti teenetemärk (Order of the Cross of Terra Mariana, Ordre de la Croix de Terra Mariana) asutati aastal Eesti Vabariigi iseseisvuse auks. Maarjamaa Risti teenetemärki annetatakse Vabariigi presidendile ning kõrgeima klassi autasuna välismaalastele, kellel on erilisi teeneid Eesti Vabariigi ees. Ametist lahkunud Vabariigi presidentidele jääb Maarjamaa Risti teenetemärk alles (Vabariigi Presidendi Kantselei 2015). Maarjamaa risti idee autoriteks olid Priit Herodes ja Lennart Meri taasiseseisvunud Eesti riik vajas oma sümboolikat. Aumärkide väljatöötamise protsessi kiirendas traagiline sündmus Läänemerel parvlaeva Estonia uppumine aasta 28. septembri öösel. Eesti riik soovis tunnustada päästeoperatsioonis osalenud Soome ohvitsere ning ei soovinud seda teha nõukogude sümboolikat ja/või aumärke kasutades. Niisiis töötati kiirkorras välja rahvusvärvidest ja Eesti riigivapi heraldilisest algkujust inspireeritud Maarjamaa Risti orden (Ibid.). Piirkondlikus sümboolikas on Maarja(maa) teemat kasutanud Paistu vald Mulgimaal (nüüdseks eraldi haldusüksusena oma tegevuse lõpetanud). Valla vapi must värvus on üks Eesti rahvusvärvidest ja tähistas Neitsi Maarjat kui kannatavat ema (mater dolorosa). Tugeva juurestikuga kuldne tamm (prototüübiks Polli põlistamm) sümboliseeris sellest piirkonnast võrsunud jõulist rahvuslikku ja kultuurilist liikumist. Puud krooniv tähtrist, valguse ja hariduse sümbol, märkis ka Neitsi Maarjale pühendatud Paistu kirikut. Hõbe on Maarja kui Püha Neitsi värv (Paistu valla vapp, Vikipeedia) MAARJA (ETNO)BOTAANIKAS Eestis kasvab üsna palju maarja-nimelisi taimi, näiteks maarjakask (Lõuna-Eesti maarjakõiv; karjala kask, Betula pendula var. Carelica), harilik maarjalepp (Agrimonia eupatoria), lõhnav maarjahein (Anthoxanthum

19 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 23 odoratum), maarja-sõnajalg (Dryopteris filix-mas), mis on taimede ametlikud nimetused, kuid rahvapäraseid maarjalilli, mis tähendavad sageli erinevaid botaanilisi liike, on samuti omajagu maarjaristikhein ehk kollane mesikas (Meliotus officinalis), maarja-härjäpää ehk kuldristik (Trifolium aureum), maarjarõigas ehk aed-mädarõigas ( Armoracia rustikana), maarjamalts ehk valge mesikas (Melilotus albus), maarjalill ehk harilik kirikakar (Bellis perennis). Paljudele neist on omistatud ravivaid omadusi, mõnedki on seotud rahvauskumuste ja kommetega. Lõhnav maarjahein oli talupojapulma pruudikimpude taim, sümbolväärtusega väekas lõhnataim, mis pidi pruuti kaitsma. Maarjaheina on pandud ka leivataignasse, kui küpsetati erilisi, rituaalseid leibu kui kõrred küpsetamise käigus leiva sees kõrbesid, oli see halb enne. Rahvameditsiinis on maarjaheina keeduvett kasutatud silmade raviks, nõrkuse puhul, venituste arstimisel. Heinamaarjapäeval niidetud maarjaheina tunti imeheinana, mis voolavas vees ujus vastuvoolu, suutis avada uksed-lukud, juhatada kätte varandused, õpetada lindude keeli jne. Maarjaheinal oli ilus magus lõhn, siis heinu pandi tubaka hulka, et annaks hiad lõhna. Maarjaheinu pandi ka riiete juurde, et annaks hiad lõhna juurde. (ERA Koeru 1938). Väidetavalt võimendus maarja-nimeliste taimede levik vennastekoguduste liikumise ajal 18. sajandil, mil taimi hakati nimetama lähtuvalt kristlikust kontekstist. Teisalt võivad taimede nimetused olla muunded saksa vms keelest. Näiteks Ants Viirese arvates pärineb nimetus maarjakask sõnast Maserbirke (kirikask), mida on kõlaliselt seostatud neitsi Maarja nimega (Viires 2000: 118). KOKKUVÕTTEKS Eeltoodule tuginedes võib väita, et Maarjal kui katoliku kiriku suurimal pühakul ja inimkonna kaitsepühakul on ühel või teisel moel meie traditsioonilises rahvakultuuris ja riiklikus identiteedis jätkuvalt üpriski tähenduslik roll. Suhteliselt nappide, ent siinkirjutaja arvates piisavalt esinduslike näidete põhjal võib väita, et Maarjamaa kui poeetilise toponüümi kasutamine on Eesti kultuuriruumis aktiveerunud ühiskondlik-poliitilistel

20 24 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 murranguaegadel ja seda suuresti loovisikute loomingu (sõna, muusika, visuaal jne) vahendusel, kellel on ja on alati olnud ajaloos võtmeroll ühiskonna ja vähemal määral ka üksikisiku identiteedimääratluste ja väärtushinnangute peegeldamisel, suunamisel ning kujundamisel ja/või konstrueerimisel. Kui palju ja kas üldse on võimalik Maarja ja Maarjamaa diskursuse kaudu mõõta eestlaste religioossuse määra, on küsitav. Kuid on selge, et Eesti rahvausund on osa Euroopa kristlikust rahvausust ning selles on Maarjal tähelepanuväärne roll ja koht. Rahvausund, nii nagu me seda mõistame, sisaldab endas nii religioosseid ettekujutusi ja praktikaid kui konkreetse rühma liikmete poolt omaks võetud uskumusi ja nendel põhinevat kombestikku (näiteks paastumaarjapäeva kaasaegne tähistamine), sõltumata sellest, kas tegemist on kristlike arusaamade või nende rahvapäraste tõlgendustega. Traditsioonilisel rahvakultuuril on Eestis olemas oma kindel kõlapind ja sajanditepikkused kokkupuutepunktid kristlusega ning eelmainitu peegeldub selgesti ka Maarja ja Maarjamaa diskursuses läbi aja. Bibliograafia Alender, Eve, Henno, Kairit, Hussar, Annika, Päll, Peeter, Saar, Evar Nimekorralduse analüüs. Eesti Keele Instituut: ut.ee/bitstream/handle/10062/40634/keel_nimekorraldus.pdf ( ). Eisen, Matthias Johann Eesti uuem mütoloogia. Tallinn: ( ). Eliade, Mircea Sakraalne ja profaanne. Religiooni olemus. Vikerkaar, IV XII. Ernits, Enn Maarjamõisa. Eesti kohanimeraamat, edd. Marja Kallasmaa, et al.. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus. Haamer, Eenok Eesti rahvatraditsioonis esineva paastumaarjapäeva tähistamise usuline taust ja tähendus. Magistritöö tegeliku usuteaduse magistrikraadi taotlemiseks usulise rahvateaduse alal. EELK Konsistooriumi juures asuva Usuteaduse Instituudi usuteaduskond. Tartu-Mustvee. Käsikiri TTA raamatukogus. HLK 1982 = Henriku Liivimaa kroonika, ed. Enn Tarvel. Tallinn: Eesti Raamat. Hupel, August Wilhelm Topographische Nachrichten von Lief- und Ehstland. Gesammelt und herausgegeben durch August Wilhelm Hupel.

21 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 25 Dritter und letzter Band. Nebst vollständigen Register über alle drey Bände. Riga, 1782 zu finden bey Johann Friedrich Hartknoch. Riga: J. F. Hartknoch. Jung, Jaan Muinasaja teadus eestlaste maalt III. Kohalised muinasaja kirjeldused Tallinnamaalt. Tallinn: A. Busch i rmtkpl.; Tartu: Postimees. Kallasmaa, Marja Märjamaa. Eesti kohanimeraamat, edd. Marja Kallasmaa, et al.. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus. Kello, Karl Väike märgiatlas. Haridus 10, Arhiiv/102004/lugu9.pdf ( ). Kepp, Õnne Religioossed motiivid eesti lüürikas. Valdkonnaraamatud. Gümnaasium. Usundiõpetus, edd. Toomas Jürgenstein, Olga Schihalejev. Tallinn: Eesti Haridusministeerium. innove.ee/wp-content/uploads/sites/6/2017/01/religioossed_ motiivid_eesti_l%c3%bc%c3%bcrikas.pdf ( ). Kohler, Vilja ERMi kirgiküttev eksponaat: jalahoop Neitsi Maarjale. Tartu Postimees: 02.10, ( ). Kõivupuu, Marju Eesti pühapaika. Tallinn: Varrak. Kõivupuu, Marju Pärimus maastikul, maastik pärimuses. Hargla ja Kambja kihelkonna näitel. Maastik ja mälu. Pärandiloome arengujooni Eestis, edd. Linda Kaljundi, Helen Sooväli-Sepping: Tallinn: Tallinna Ülikooli Kirjastus. Kõivupuu, Marju Püha Maria maa kaikes paikas. Maaleht: 13.12, ( ). Kõivupuu, Marju Meie pühad ja tähtpäevad. Tallinn: Varrak. Lahe, Jaan Maarjamaa kahtlane juubel. Postimees: 06.09, arvamus.postimees.ee/ /maarjamaa-kahtlane-juubel ( ). Loorits, Oskar Grundzüge des estnischen Volksglaubens. Lund. Luther, Martin Et Kristus on sünni poolest juut. Valitud tööd, ed. Urmas Petti: Tartu: Ilmamaa. Maarjamaa kalender Rapla: Marta Raamat OÜ. Maarjamaa kalender Tartu: Sulemees. Mäeniit, Piret, ed Eesti nimed. Tallinn: Mytho. Naissaare uue kabeli pühitsemine. Eesti Kirik, , ee/cgi-bin/dea?a=d&d=eestikirikeelk ( ).

22 26 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 Olearius, Adam Täiendatud uus reisikiri Moskoovia ja Pärsia teekonna kohta, mis toimunud Holsteini saatkonna lähetamisel Vene tsaari ja Pärsia kuninga juurde. Tallinn: Olion. Paul, Toomas Eesti piiblitõlke ajalugu. Esimestest katsetest kuni aastani. Tallinn: Emakeele Selts. Paulson, Ivar Vana eesti rahvausk: usundiloolisi esseid. Tartu, Ilmamaa. Päll, Peeter. 2016a. Maarja. Eesti kohanimeraamat, edd. Marja Kallasmaa, et al.. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus. Päll, Peeter. 2016b. Maarjamäe. Eesti kohanimeraamat, edd. Marja Kallasmaa, et al.. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus. Päll, Peeter. 2016c. Maarja-Magdaleena. Eesti kohanimeraamat, edd. Marja Kallasmaa, et al.. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus. Sivers, Fanny de Maarjamaa ja Maarja. Mateeriasse kootud palve, Fanny de Sivers: Loomingu Raamatukogu 1/2. Valk, Heiki Eestlasest ja ristiusust vanemas ajaloos. Haridus. 4: Viires, Ants Eesti rahvakultuuri leksikon. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus. Viires, Ants Puud ja inimesed. Tartu: Ilmamaa. Veebiviited EELK MMMK = EELK Mustamäe Maarja Magdaleena koguduse koduleht: ( ). Ettevõtmised Sillaotsa talumuuseum, index.php?id= ( ). Ettevõtmised Sillaotsa talumuuseum, index.php?id= ( ). Heinamaarjapäeva tähistamine Urvaste vallarahva leht, 01.06, urvasteleht.blogspot.com.ee/2010/07/heinamaarjapaeva-tahistamine.html ( ). Henno, Kairit. 2003a. Isikunimede ajaloost Euroopas. Ristiusuaegsed eesnimed. Nimeloengud. Antroponomastika kursuse lühikonspekt. Nimeveeb, uploads/2011/03/eesnimede-ajalugu-euoopas.pdf ( ). Henno, Kairit. 2003b. Eesti eesnimed XIX ja XX sajandil. Nimeloengud. Antroponomastika kursuse lühikonspekt. Nimeveeb, htt p:// nimi.keeletoimetajad.ee/wp-content/uploads/2011/03/eesnimed-xix-sajandil.pdf ( ). Hussar, Annika Eesti eesnimede ajaloost. Ettekanne Tartus Folklore.ee, ( ).

23 Kõivupuu Maarja ja Maarjamaa 27 Kangur, Villu, Mägi Tõnis Palve (Looja, hoia Maarjamaad). Laulud. ee, ( ). Koidula, Lydia Sind surmani. Emajõe ööbik: Eesti Värss, ut.ee/verse/index.php?m=authors&aid=6&obj=poems&apid=391 ( ). Maarja Kirikud Kaheksa sajandit Maarjamaad, id=0 ( ). Maarja külast Maarja küla, ( ). Salo, Vello Ringkiri Maarjamaa, ( ). Salo, Vello Nimest Maarjamaa. Kaheksa sajandit Maarjamaad, ( ). Suur rukkiemapäev (15.08), Maavalla Koda, ee/maausk/maarahva-pyhad/poimukuu/520-suur-rukkiemapaev-1508 ( ). Sputnik Jalahoop Neitsi Maarja kujutisele on ühtlasi jalahoop Eesti ajaloole. Sputnik, 03.10, ( ). Taremaa, Signe Viru-Nigula kirikusse jõudis uus Neitsi Maarja kuju. Viru-Nigula Vald , ( ). Untera, Anne Pöide kirikus tähistatakse heinamaarjapäeva. Saarte Suvenädal: 6, 08.06, ( ). Vabariigi Presidendi Kantselei Maarjamaa Rist 20 aastat, htt ps:// ( ). Viru-Nigula palverännak Rooma-Katoliku Kirik Eestis, 26.06, ( ).; Visnapuu, Hendrik Maarjamaa laulud III. Maarjamaa laulud. Luuletused: Eesti Värss, ( ). Õkva, Margit Vello Salo kõneles Maarjamaast. Põlva Maarja kogudus, 04.12, ( ).

24 28 Usuteaduslik Ajakiri 3 (76) 2019 Andmebaasid EE Eesti Entsüklopeedia: v%c3%a4ike-maarja_kihelkond ( ). Kannistu, Kai Paastumaarjapäeva tähistemine Karksi kihulkunnan. Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu, ( ). KMRR nr 2651 = Kultuurimälestiste Riiklik Register, mälestis nr 2651 Naissaare kirik, ( ). KMRR nr = Kultuurimälestiste Riiklik Register, mälestis nr Ohverdamiskoht Maarjamägi, php?menuid=monument&action=view&id=11543 ( ). KMRR nr = Kultuurimälestiste Riiklik Register, mälestis nr Maarja-Magdaleena kirik, ( ). Lukka-Jegikjan, Ene Paastumaarjapäeva tähistamine. Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu, index.php?page=public.knowledge&id=167 ( ). Paistu valla vapp Vikipeedia: vapp ( ). SA 2019 Maarja = Statistika andmebaas. Nimede statistika. Otsing Maarja ( ). SA 2019 Maria = Statistika andmebaas. Nimede statistika. Otsing Maria ( ). Arhiivid ERA Koeru 1938 = Eesti Rahvaluule Arhiiv (ERA) II 199, 481/91 < Koeru khk. Olesk, Peeter, Otsus, Velda Salvestisi Lydia Koidula 150. sünniaastapäeva puhuks valminud saadetest, ERR Arhiiv, fonoteek RMARH , ( ). RKM Pataste 1983 = Riiklik Kirjandusmuuseum (RKM) Mgn. II 3933 (72) < Pataste k.

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl Sõnaenergia ja ümbritsev keskkond Maria Tilk Tallinna Ülikool Keeleruum Tants Rütm Laul Loodus - Energia - Heli - Inimene - Loits - Sakraalsus Sõna Energia ei hävi ega kao, vaid ainult muudab oma kuju

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU 1. Eesti üleminekul esiajast keskaega Läti Henriku

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KINNISVARATURU ÜLEVAADE JUUNI 217 Allikad: Maa-amet, city24, Eesti Pank, Statistikaamet Indeksi muutused võrreldes : -kaalutud keskmise m² muutus hinnatipuga (detsember 216): -1% -kaalutud keskmise m²

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MihkelServinski_rahvastikust.pptx

Microsoft PowerPoint - MihkelServinski_rahvastikust.pptx 25.06.2014 Esitluse või esitleja nimi Ida-Virumaa rahvastikust Mihkel Servinski peaanalüütik Statistikaamet Sultsi küla, Mulgimaa Edise, 17. juuni 2014 Rahvaarvu suhteline muutus, 31.03.2000-31.12.2011

Rohkem

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI VALIKAINE LITURGIKA gümnaasiumis 1 LITURGIKA ÜLDOSA Liturgika gümnaasiumis Leitoyrgia «avalik teenistus» kõige tähtsam jumalateenistus, mille suhtes kõik teised ööpäevaringi jumalateenistused (vt. Jumalateenistuste

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Kas mõistad, kui väärtuslik sa oled? 3/3 08:30 Vabaduseks kutsutud: Kuidas valmistuda lahinguks? 09:00 Vabastav uuestisünd:

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Ühistranspordi korraldamine alates 01.01.2018 Kirke Williamson Maanteeamet 12.10.2017 Haldusreform ja ühistranspordi korraldamine 17.12.2015 toimus esimene arutelu ühistranspordi korralduse üle Aprill

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ

N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ PALVE Püha Josemaria Escrivá Opus Dei asutaja Jumal, kes sa Pühima Neitsi Maarja kaudu lasksid pühale preestrile Josemariale osaks saada lugematuid armuande, valides

Rohkem

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS Kooliaste : II Ainevaldkond: sotsiaalained Aine: ajalugu Klass : 5 Tundide arv nädalas klassiti: 1 tund Üldpädevuste kujundamine: 5 klassis taotletavad pädevused 5. klassi

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Eesti elanike arv KOV-de lõikes seisuga KOV Kokku 112 Aegviidu vald Anija vald Harku vald Jõelähtme vald

Eesti elanike arv KOV-de lõikes seisuga KOV Kokku 112 Aegviidu vald Anija vald Harku vald Jõelähtme vald Eesti elanike arv KOV-de lõikes seisuga 01.01.2017 KOV Kokku 112 Aegviidu vald 716 140 Anija vald 5624 198 Harku vald 13966 245 Jõelähtme vald 6341 295 Keila vald 4906 296 Keila linn 9861 297 Kernu vald

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA KOGUDUSE TEATED DETSEMBER 2011 NR. 6 Kirik: Lat

EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA KOGUDUSE TEATED DETSEMBER 2011 NR. 6 Kirik: Lat EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA 90007 KOGUDUSE TEATED DETSEMBER 2011 NR. 6 Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church, 1927 Riverside Dr., Los Angeles,

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused ( klass) Lastevanemate koosolek (eelkool) kell kooli aulas Tervisepäev (

SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused ( klass) Lastevanemate koosolek (eelkool) kell kooli aulas Tervisepäev ( SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused (1.-12. klass). 04.09. Lastevanemate koosolek (eelkool) kell 17.00 kooli aulas. 07.09. Tervisepäev (1.-12. klass). 10.-14.09 Lastevanemate üldkoosolekud

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Sotsiaaltranspordi toetamise erinevad võimalused Kristiina Tuisk Hoolekande osakond Nõunik 12.10.2017 STT sihtgrupp Seaduse järgi Puudega isik, kellel puue takistab isikliku või ühissõiduki kasutamist

Rohkem

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus 2014/3 HUNT TEABEROHKE AIMESARI LOODUSEST, TEADUSEST, KULTUURIST www.loodusajakiri.ee HUNT Aasta loom 2013 Koostaja Helen Arusoo Tallinn 2014 Sarja Looduse raamatukogu kolmeteistkümnes raamat Hunt on piiratud

Rohkem

Microsoft Word - KK doc

Microsoft Word - KK doc KIRIKUKAJA 15. - 22. märts 2013 EESTI UUDISED Mustamäele kiriku rajamiseks korraldatakse arhitektuurivõistlus 19.03.2013 Delfi Mustamäele - Kiili tn 9 kinnistule, on plaanis rajada Maarja Magdaleena kiriku

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Ülistus 1/3 08:30 Kohtumine Messiaga: Marion Wells 08:40 Ärka!: Võrratu Jumala armastus 09:00 Danny Silk - Austuse kultuur:

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga (Lg 1), päringu aeg :36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inime

Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga (Lg 1), päringu aeg :36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inime Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga 01.02.2017 2 (Lg 1), päringu aeg 01.02.2017 13:36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse 2-1 lg 2 p 1 tähenduses

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

A5_tegevus

A5_tegevus AVATUD MÄNGUVÄLJAD 2017 TEGELUSKAARDID VÄIKELASTELE Kaardid on mõeldud kohapeal kasutamiseks. Kaardi võib lasta lapsel pakist loosiga tõmmata ja mängida nii mitu kaarti nagu parasjagu aega ja jaksu on.

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

esl-2018.xlsx

esl-2018.xlsx Kuld Hõbe Pronks VÕISTKONDLIK PAREMUSJÄRJESTUS Individuaalsete punktide jaotus Osalejaid Koht Maakonnad Kokku Arvesse läheb 10 paremat Mehi Naisi Kokku Võite Medaleid 1 I-Viru 93 10 10 10 10 9 9 9 9 9

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PAHKLA CAMPHILLI KÜLA Kaasav talupidamine 1992.aastast Pärnumaa Kutsehariduskeskus Go Green &Care projekti lõppseminar 30. 08. 2016 1 Camphill maailmas Ülemaailmselt on meie küla osa Camphilli liikumisest,

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Eelnõu lisa_3.docx

Eelnõu lisa_3.docx Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende antavate diplomite

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r 1 klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev: 1 Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad Polla närib Õde riputab Lilled lõhnavad Päike rõõmustab ( pesu, õues, peenral,

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Austla (Karala) piirivalvekordon

Rohkem

seletus 2 (2)

seletus 2 (2) Arnold A. Matteusele pühendatud skvääri arhitektuurivõistlus JAANIMARDIKAS Seletuskiri Matteuse skväär on osa Tähtvere aedlinna planeeringust, mille autor on Arnold Matteus. Põhiline idee on peegeldada

Rohkem

NÄIDIS

NÄIDIS AINEKAART Ainevaldkond: Sotsiaalained Õppeaine: ajalugu Klass: esimene kursus Üldajalugu 10. klass Õpetaja: Jaan Nõmmik Ainetüüp: kohustuslik aine gümnaasiumis Õpetamise aeg: 2017/2018. õppeaasta Õppekirjandus:

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende antavate diplomite

Rohkem

Fyysika 8(kodune).indd

Fyysika 8(kodune).indd Joonis 3.49. Nõgusläätses tekib esemest näiv kujutis Seega tekitab nõguslääts esemest kujutise, mis on näiv, samapidine, vähendatud. Ülesandeid 1. Kas nõgusläätsega saab seinale Päikese kujutist tekitada?

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Nurk, Mart. Inventarinimistu

Nurk, Mart. Inventarinimistu TARTU ÜLIKOOLI RAAMATUKOGU Fond 177 NURK, MART 1939-1948 SISSEJUHATUS Nurk, Mart (Märt) (14. juuli 1892, Kaubi v. Pärnumaal - 5. nov. 1948, Hamburg), õigusteadlane, Tartu Ülikooli ja Balti Ülikooli (Saksamaa)

Rohkem

Mälumäng Vol 3.

Mälumäng  Vol 3. Mälumäng Vol 3. 1. Mis linnu pilti on kujutatud 1993. aasta Soome 10-margasel metallmündil? a. Teder b. Lumekakk c. Laululuik d. Metsis Õige vastus d. Metsis 2. Millega kogus tuntust Külli Kersten Tartumaalt

Rohkem

teabeleht nr.2

teabeleht nr.2 Aprill 2000 Läänemaa Õigeusklike Teabeleht nr.2 Metropoliit Stefanuse visitatsioon Uue-Virtsu kogudusse toimub 29.aprillil: Saabumine Kõmsi 13.00 Liturgia Kõmsi kogudusemajas 13.30 Järgneb kohtumine koguduse

Rohkem

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx Saaremaa Ühisgümnaasium 1 Koostaja, toimetaja ning kujundaja: Hedi Larionov Artiklite autorid: Viljar Aro, Marek Schapel, Indrek Peil, Anne Teigamägi, Marika Pärtel, Merle Prii, Kersti Truverk, Paavo Kuuseok,

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Piirivalve väliõppekeskus

Rohkem

EESTI KUNSTIAKADEEMIA

EESTI KUNSTIAKADEEMIA HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS in Estonia (1990-2011) Estonian ENIC/NARIC 2012 1 The current document comprises a list of public universities, state professional higher education institutions, private higher

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

EBÜ Üldkoosolek

EBÜ Üldkoosolek EBÜ 20. aastapäeva koosviibimine Estonia Resort Hotel & Spa A.H. Tammsaare puiestee 4a/6, Pärnu, 04.05.2018. Ülo Kask 20 aastat Eesti Biokütuste Ühingut Asutamine Eesti Biokütuste Ühing - EBÜ (www.eby.ee)

Rohkem

Microsoft PowerPoint Janika+Kruus

Microsoft PowerPoint Janika+Kruus Kaubamärk Janika Kruus Patendiamet / peaekspert 03.10.2016 Mis on kaubamärk? Kaubamärk on tähis, mille järgi tarbija eristab ettevõtja kaupa või teenust konkurentide omast Kaubamärk peab olema eristusvõimeline

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemiseks Tellija: Maksu- ja Tolliamet Teostaja: Alarmtec AS

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning

Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning Kaupmehed ja ehitusmeistrid Selle laiendusega mängimiseks on vajalik Carcassonne põhimäng. Laiendit võib mängus kasutada täielikult või osaliselt ning seda saab kombineerida teiste Carcassonne laiendustega.

Rohkem

Veebipõhised andmebaasid ja otsi(ngu)mootorid Internet on Oluline, peagi peamine andmeallikas! 2/3 Eesti aktiivsest elanikkonnast kasutab;! 90% arvuti

Veebipõhised andmebaasid ja otsi(ngu)mootorid Internet on Oluline, peagi peamine andmeallikas! 2/3 Eesti aktiivsest elanikkonnast kasutab;! 90% arvuti Veebipõhised andmebaasid ja otsi(ngu)mootorid on Oluline, peagi peamine andmeallikas! 2/3 Eesti aktiivsest elanikkonnast kasutab;! 90% arvutikasutajatest kasutab ka ti;! 40% Eesti kodudest on vähemalt

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

Untitled-2

Untitled-2 Tervise Alkeemia Hiina meditsiin on aastatuhandete vanune tarkus sellest, mis on tervis ning kuidas seda luua ja hoida. Tervise Alkeemia keskuse eesmärgiks on aidata taastada harmoonia ja tasakaal inimese

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso

ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso kuulub kahtlemata tänapäeva maailma autoriteetsemate

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise 3. 3. Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise otstarve märgitakse kasutusloale. ehitise kasutusluba Erandlikult ei

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 28.01.2005 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 09.06.2005 Avaldamismärge: RTL 2005, 13, 116 Elukoha

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Microsoft Word - VV191_lisa.doc

Microsoft Word - VV191_lisa.doc Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (Vabariigi Valitsuse 23.12.2010. a määruse nr 191 sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode]

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode] Vähemalt kaks paari kingi ja lisamõtteid Personalijuht keskastme juhi kingades PARE Akadeemia klubi Karl Laas Keskjuhi arusaam oma tööst inimeste juhina - mis on minu vastutus ja roll? Valida, arendada,

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

13 EAÕK Kirjastus Tallinn

13 EAÕK Kirjastus Tallinn 13 EAÕK Kirjastus Tallinn 2015 1 Sisukord 4 Saateks Toimetus 5 Õigeusu kirik väljakutsete ees. Pariisi II raamatumess 25. 26. aprillini 2014 Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanus Tõlkinud Marje Kuusmik

Rohkem