PATSIENDI INFOMATERJAL

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "PATSIENDI INFOMATERJAL"

Väljavõte

1 PATSIENDI INFOMATERJAL MIDA PEAB TEADMA DIABEEDIHAIGE Diabeet on krooniline ainevahetushaigus. Diabeedi puhul on probleemiks veresuhkru liiga kõrge tase. Peamist rolli diabeedi kujunemisel etendab insuliin (kõhunäärme hormoon), mis osaleb toidu muutmisel energiaks. Seedimise käigus muutuvad toidus olevad süsivesikud glükoosiks, mida nimetatakse veresuhkruks (VS). Kui erinevatel põhjustel on insuliini organismis vähe, siis veresuhkur tõuseb. Diabeeti on kahte tüüpi: I tüüp ehk insuliinisõltuv diabeet (tekib reeglina noortel inimestel) kõhunääre enam insuliini ei erita. Ravi: igapäevane insuliini süstimine. Stabiilse veresuhkrutaseme tagamiseks peavad söödud toidukogus, kehaline koormus ja süstitud insuliiniannus olema omavahel tasakaalus. II tüüp ehk insuliinisõltumatu diabeet (tekib eakamatel ja tüsedamatel inimestel) kõhunääre insuliini toodab, kuid ei funktsioneeri korralikult ning insuliini eritub liiga vähe. Suurem osa neist, kes põevad II tüübi diabeeti on ülekaalulised inimesed. Lihaste rasvarakud ei kasuta normaalselt insuliini; sellisel juhul on vaja kasutada spetsiaalseid tablette (tabletid ei sisalda insuliini), mis aitavad insuliinil imenduda ja langetavad söögiisu. Õige toiduvalik 1. Sobiv hulk: Ülekaalulised peavad sööma nii, et kehakaal väheneks (päevasest kaloraaži normist 500kcal vähem). Normaalse kehakaaluga inimesed peavad sööma nii, et kehakaal püsiks. 2. Väherasvane toit (sh mitte süüa rasvaseid piimatooteid, küpsetisi). 3. Kiudaineterikas toit: aedviljad, marjad, puuviljad; täisteratooted. NB! Arvestada süsivesikuid nii kui ka kilokaloreid. 4. Toidukordade valik: hommikusöök; lõunasöök; vahetoit (kohv, tee); õhtusöök; vajadusel hilisõhtune eine. NB! Ülekaalulised, kes ei süsti lühitoimelist insuliini, võivad vahepala võtmata jätta!

2 Diabeedi tüsistused Diabeet võib aastatega kahjustada peaaegu kõiki elundeid. Tüsistused ei teki kõikidel diabeetikutel ja neid saab ära hoida või nende raskusastet vähendada diabeedi hea kompensatsiooni korral, mille puhul veresuhkru väärtused võimalikult normilähedased. Diabeedi ravi üheks osaks ongi võimalike tüsistuste vältimine. Kui diabeetik teab, millele tähelepanu pöörata, siis on võimalik avastada tüsistused juba algstaadiumis ning nende ravida on samuti efektiivsem. Võimalikud tüsistused: 1. diabeetiline silmapõhjade kahjustus (silmapõhjade ja nägemise kontroll 1 kord aastas). 2. diabeetiline neerude kahjustus kõrge veresuhkur kahjustab neerude kapillaare, neerude verevarustus halveneb, uriini hakkab erituma valku, vererõhk tõuseb (arstide poolne kontroll 1 kord aastas). 3. närvide kahjustus kaebused: jalgade valu, puute- ja temperatuuritundlikuse häired, sipelgate jooksmise tunne, jalalihaste kõhetumine, nahakuivus, higistamishäired. 4. suurte veresoonte kahjustus veresoonte lupjumine tekib kiiremini ja väljendub selgemalt kui teistel inimestel. Sellest võivad areneda südame isheemiatõbi (infarkt, südamelihase ajuinsult, alajäsemete lupjumine e. ateroskleroos). 5. impotentsus. Jalgade hooldus Jalgade igapäevane hoolitsemine on diabeetikutel tähtis jalgadega seotud probleemide, jalahaiguste ja funktsioonihäirete vältimiseks. Soodustavateks teguriteks jalgadega seotud tüsistuste tekkel on suitsetamine, ülekaalulisus, kõrge kolesteroolitase veres, kõrgenenud vererõhutase ja vale jalgade hooldus. Jalgade kahjustuste ennetamine: 1. Kontroll veresuhkru väärtuste üle. 2. Õige jalgade hooldus. 3. Vereringe stimuleerimine võimlemise ja lihtsalt kõndimisega. 4. Mehaaniliste vigastuste vältimine (mugavad ja sobivad jalanõud). 5. Suitsetamisest loobumine. Jalgade hooldus: 1. Jalgade ja eriti varbavahede igapäevane pesemine (vee temperatuur 37 C) 2. Jalgade ja varbavahede hoolikas kuivatamine. 3. Peale pesemist lühendage küüned viiliga. 4. Pärast pesemist ja kuivatamist kreemitage jalad (NB! Ärge kreemitage varbavahesid, see soodustab varbavahede haudumist). 5. Kasutage iga päev puhtaid, terveid, ilma kummita puuvillaseid või villaseid sokke ja sukki.

3 PATSIENDI INFOMATERJAL 6. Kasutage mugavaid, õige suuruse ja paraja kontsakõrgusega (2-4cm) jalanõusid. 7. Ärge kõndige vigastuste ohu tõttu toas ega õues paljajalu. 8. Pöörduge arsti või jalaravikabinetti poole kohe kui on isegi väike haavand või vigastus. Dieet Toit on eluks vajaliku energia allikas ja peab olema suhteliselt valgurikas, rasvavaene ja süsivesikute sisalduselt keskmine. Toiduained koosnevad toitainetest need on süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained, vitamiinid, vesi. Toidust saadav liigne talletub organismis rasvana. Füüsilise koormuse puhul energiavajadus suureneb, vananedes aga väheneb. Kehakaalu langetamiseks on vajalik, et päevas saadav energiahulk oleks väiksem kulutatavast energiahulgast (nt süües iga päev 500 kcal ettenähtust vähem, langeb kehakaal 1-3 kg kuus ning vastupidi). Diabeedi puhul on peamiseks probleemiks liiga kõrge veresuhkru tase. Oluline tegur, mis aitab veresuhkru taset normaliseerida on süsivesikute õige kogus toidus. Aastaid on diabeetikutele räägitud dieedist ja piirangutest toitumisel. Tänapäeva arusaamad diabeetikute toiduvalikust on muutunud ja need võiks lühidalt kokku võtta sõnadega võimalus valida. Õiget toiduvalikut hõlbustab leivaühiku-süsteem (LÜ). Selle järgi võrdsustatakse kõik toidukogused, mis sisaldavad süsivesikuid (SV). 1 LÜ = gr SV = 40 kcal Diabeetikutel on vaja: teada kui palju on toidus süsivesikuid; määrata arsti või diabeediõe abiga kindlaks mitu grammi süsivesikuid päevas ta vajab; jaotada LÜ kogus kolme põhitoidukorra ja kolme vaheeine vahel; teha toiduvalik oma võimaluste ja eelistuste järgi. Diabeedi ravi on kompleksne: Õige toiduvalik ehk dieet. Liikumine ja piisav kehaline koormus. Ravimid (tabletid või insuliin). Diabeetik ei pea jälgima ranget dieeti ja võib valida sobivate toitude vahel. Põhiline, mida tuleks jälgida: millist toitu ta sööb; kui palju ta päeva jooksul sööb; millal ta sööb. Diabeetiku toit peab olema mitmekülgne. Teraviljatooteid kasutatakse piiratult; soovitatakse kasutada täisteratooteid, sest kiudained aeglustavad süsivesikute imendumist ja seega on

4 veresuhkru tõus aeglasem. Põhitoidukordadel kasutatakse kartulit, riisi, tatart, makaronitooteid piiratult; köögivilju võib süüa rohkesti, puuvilju ja marju g 3x päevas. Rasva kasutamist (nii leivale määrituna kui ka toidu valmistamisel) on vaja piirata; tuleb vältida rasvaseid toite (rasvaseid piimatooteid, küpsetisi). Taimeõlide, margariinide ja muude pehmete rasvade kasutamine on kasulik südamele ja veresoontele (kaloreid annavad sama palju kui teisedki rasvad). Vorsti, sinki, juustu kasutatakse vähem, asenduseks sobib kala. Kui diabeetik siiski otsustab kasutada vorsti või juustu, on vaja valida võimalikult vähese rasva- ja soolasisaldusega tooteid. Piimatoodetest eelistada vähese rasvasisaldusega tooteid. Piimatooted ei sobi nn janujoogiks, vaid seda tuleb arvestada kui toitu. Toidu magustamiseks võib kasutada erinevaid magusaineid (suhkruasendajaid). Ka väike kogus tavalist suhkrut on lubatud (nt 2 tl päevas). Nõuandeid: puuvilja süüa päevas 300 gr (sisaldab süsivesikuid) 100 gr 3 korda päevas magustoidu asemel põhitoidu kõrvale; juurvilja ja salatit on soovitav süüa enne muud toitu annab täiskõhutunde ja sisaldab vähe süsivesikuid; kõrvits ja kapsas on väga head toidud kapsas takistab süsivesikute kiiret imendumist teistest toitudest. Rasva vältimine on märksa olulisem. Parem on kohvilauas süüa väike tükk suhkruga magustatud marjakooki kui viinerit või pasteeti. Küpsetiste valimisel tuleb meeles pidada, et diabeetikule ei sobi leht- või muretaignast valmistatud tooted (liiga suure rasvasisalduse tõttu). Janujoogiks sobib vesi, mineraalvesi, kohv, tee, taimetee, lahjendatud naturaalne mahl (üks osa mahla ja kuus kuni üheksa osa vett). Toiduvalikule ja liikumisele lisaks vajavad mõned II tüübi diabeetikutest veresuhkrut alandavaid tablette või insuliini ning samuti ka vererõhku ja vererasvasid normaliseerivaid ravimeid. Neeruhaigetel piirata valgurikaste toiduainete tarvitamist: liha ja lihatooted, kala, kana, kanamuna, juust, piim ja piimatooted. Tänapäeval võib diabeetik enesele lubada mõõdukalt alkoholi. Eelduseks on veresuhkru hea tasakaal. Vältima peab likööre ja magusaid veine, sest nende suur suhkrusisaldus tõstab oluliselt veresuhkrut ning ohustab selle tasakaalu. Kui alkoholi tarvitatakse regulaarselt peab arvestama ka olulise lisaenergiaga, mis liigkaalule kalduvatele on eriti ohtlik. Ohutuks loetakse kanget suhkruvaest alkoholi koguses ml ning kuiva veini mitte üle ml. Kui diabeetik on ülekaaluline, siis alkoholist saadavaid kaloreid on samuti vaja arvestada. Kindlasti ei tohiks alkoholi tarbida iga nädal. Alkoholi toime Alkoholi äkiline ja rohke kasutamine on diabeetikule eriti ohtlik. Alkoholi mittetarvitanud diabeetiku organismis veresuhkru langemisel eritab maks verre varusuhkru (glükogeen) 12 t peale hüpoglükeemiat veresuhkur tõuseb. Alkohol pidurdab maksas oleva varusuhkru kasutust. (hüpoglükeemia oht).

5 PATSIENDI INFOMATERJAL Esmaabi veresuhkru alanemisel: Toidurežiim 4-5 tükki või 2-3 tl suhkrut; klaas mahla või limonaadi; väike õun, apelsin, banaan; ml marju; paar tükki šokolaadi imendub aeglaselt ning tõstab aeglaselt veresuhkrut; klaas piima, jogurtit või keefiri; paar spl rosinaid. 1. Päevane toit jagada 5-6 toidukorrale (3 põhitoidukorra hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning 2-3 oodet). Toidukorrad peavad vastama süstitud insuliini toimeajale ja hulgale. 2. Vältida kiiresti imenduvate süsivesikute rohket kasutamist ühe korraga. (puuviljad, marjad, magustoit, nisujahu tooted). 3. Kasutada rasva minimaalselt, soositumad on taimerasv ja taimeõli. Harva kasutada vorste, juuste, hapukoort, suitsusinke; asendada need kalaga. 4. Vältida rohket soola tarbimist. 5. Kasutada rohkelt köögivilja. 6. Kasutada tooteid, mille valgu sisaldus on võimalikult vähene. 7. Päevas kasutada ainult 2-3 puuvilja (mitte tühja kõhuga tõstavad veresuhkrut). 8. Lõunaks supid (sisaldavad vähe süsivesikuid); piiratult süüa makarone, riisi, tatart, kartulit. 9. Päevas on lubatud tarbida 0,5 l piimatooteid (loobuda kodupiimast sisaldab palju rasva). Pea meeles, et piim on toit (niisama joogiks ei sobi)! 10. Valida selliseid toiduaineid, mis tõstavad veresuhkrut aeglaselt; õppida arvestama toidu süsivesikute sisaldust (LÜ) ja toiduainete asendamist. 11. Lahustada naturaalsed mahlad veega (1:6 või 1:9). Köögiviljad, mis aeglaselt tõstavad veresuhkrut: kapsas, hapukapsas, kurk, tomat, kabatšok, kõrvits, kaalikas, redis, paprika (roheline), rabarber, salat, seened, sibul, küüslauk, köögiviljamahl, köögiviljapuljongid, maitseroheline jne. Köögiviljad sisaldavad palju kiudaineid, köögiviljades olevad süsivesikud imenduvad väga aeglaselt, veresuhkur tõuseb ka aeglaselt. Köögivilja võib süüa rohkelt kõigi toidukordade ajal. KARTUL ei kuulu köögiviljarühma, sest sisaldab palju tärklist, mis tõstab veresuhkrut.

6 Süsivesikute rikkad toiduained: Leivarühm: kartul, teraviljatooted. Täisteratooted sisaldavad lisaks suurele hulgale süsivesikutele ka rohkesti kiudaineid, mis aeglustavad süsivesikute kiiret imendumist. Puuviljarühm: puuviljad ja marjad. Korraga võib süüa üks portsjon puuvilja ( 10 g =1LÜ). Puuvilju ja marju on kasulikum süüa värskelt. Kisselli ei ole kasulik süüa korraga üle g (sisaldab suhkrut, tärklist, magusaineid). Joogid: vesi, mineraalvesi, taimeteed, teed. Toidu valmistamine Eelistage hautatud, keedetud ja grillitud toitu (harva praetud toitu). Väga sobilikud on supid (mitte piimasupid), ühepajatoidud ja vormiroad. Kasutage tavalisi toiduretsepte, kuid vähendage rasva hulka. Lisage toidule rohkelt köögivilju. Insuliin ja dieet Veresuhkru normid: hommikul tühja kõhuga 5,5 6,6 mmol/l. 2 tundi peale sööki 6-7 mmol/l (8 rahuldav) Toiduinsuliin lühitoimeline insuliin; 1 ühik lühitoimelist insuliini (apidra, novorapid, humalog) vähendab 4 tunniga veresuhkru taset keskmiselt 2 mmol/l. (iga inimese puhul individuaalne). Basaalinsuliin pikatoimeline (humulin, levemir, lantus). 1 LÜ või 10 g kiirelt imenduvaid süsivesikuid (nt 3-5 tükki suhkrut) tõstavad veresuhkru taset 2 mmol/l. Kui veresuhkru tase tühja kõhuga on üle 6 mmol/l, siis tuleb iga seda taset ületava 2 mmol/l kohta lisada 1 ühik lühitoimelist insuliini (reegel kehtib kui keskmine insuliinidoos ööpäevas on 40 ühikut). 2 tunni pärast tuleb uuesti mõõta VS taset, vajadusel korrata sama insuliinidoosi. Insuliini imendumist kiirendavad: füüsiline koormus; süstimiskoha temperatuur (kuum ilm, saun); rasvkoe õhuke kiht; väike insuliinidoos (kui insuliini doos on üle 40TÜ, siis ühte kohta mitte süstida vaid teha süst kahte erinevasse piirkonda 20TÜ+20TÜ). NB! Kiire imendumine lühendab insuliini toimeaega. Insuliini imendumist aeglustavad: suitsetamine; rasvkoe paks kiht; suur insuliinidoos.

7 PATSIENDI INFOMATERJAL Süstimiskohti on vaja vahetada (armide kohal imendub insuliin halvasti). Pidage meeles! Mida suurem insuliiniannus, seda suurem söögiisu haige sööb rohkem veresuhkru tase on kõrge peab tõstma insuliini annuseid. Tekib suletud ring. Insuliini säilitamine: külmkapis temperatuuril +4 C, süstimisel kasutatav süstal hoida toatemperatuuril pimedas kohas. Uus insuliinisüstal enne kasutamist soendada käte vahel. Pikatoimelist insuliini tuleb enne kasutamist loksutada. Hüpoglükeemia normist madalam veresuhkru (alla 3,3 mmol/l). Hüpoglükeemia põhjused: 1) süstitud vajalik doos insuliini õigel ajal kui tarbitud süsivesikuid päeva jooksul vähem kui ette nähtud; 2) diabeetik tarvitab süsivesikuid küllaldaselt, kuid süstib insuliini rohkem või ajab segamini lühikese ja pikatoimeajaga insuliinid; 3) diabeetik süstib insuliini õigesti ja tarvitab süsivesikuid küllaldaselt, kuid teeb tavalisest raskemat füüsilist tööd või liigub rohkem. Kerge hüpoglükeemia tunnused: nõrkus, näljatunne, südamepekslemine, higistamine, kuumatunne, peavalu, uimasus, käte ja jalgade värisemine. Raske hüpoglükeemia tunnused: meeltesegadus, teadvuskaotus, krambid. Kerge hüpoglükeemia esmaabi: süüa või juua kiiresti imenduvaid süsivesikute rikkaid toite/jooke ( 2 LÜ): 1 klaasitäis õuna- või marjamahla; kuni 6 glükoositabletti (sisaldab 20 g SV ja tõstab VS-t 4 mmol/l võrra); paar tükki suhkrut; 3-4 tl mett või keedist; paar kommi või 3-4 küpsist; 2 viilu saia. Hüperglükeemia normist kõrgem veresuhkur. Hüperglükeemia põhjused: 1) insuliiniannuse vähendamine; 2) ülesöömine; 3) vähene füüsiline koormus; 4) eriolukorrad haigused, stress, mure, hirm, menstruatsioonitsükli häired. Tagajärjed: 1. veresuhkru märgatav tõus; 2. inimese näiline nälgimine insuliini puudusel ei pääse glükoos rakkudesse ning organism hakkab kasutama rasvu;

8 3. organismis tekivad kahjulikud jääkained ketoained; 4. happemürgitus ehk ketaatsidoos. Sümptomid: sage urineerimine (kuni 10 x ööpäevas), janu, kehakaalu langus, väsimus, nõrkus. Ketoainete esinemisel söögiisu puudus, iiveldus, oksendamine, väljahingatavas õhus atsetooni lõhn. Esmaabi ja ravi: insuliini süstimine 3-4 korda päevas, tilkinfusioonid, veresuhkru määramine iga 3-4 tunni tagant, atsetooni määramine uriinis, kaaliumi määramine veres; kui uriinis on atsetooni leid, siis juua rohkelt vett. Koostatud: Sisehaiguste kliinik, II sisehaiguste osakonna õde Galina Savtšuk, 2010 Ajakohastatud: Sisehaiguste kliinik, II sisehaiguste osakonna õde Galina Savtšuk, 2017

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 01.06.2002 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 22.06.2002 Avaldamismärge: RT I 2000, 49, 314 Meditsiinilisel

Rohkem

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP-1 20.09.2012 Sirje Potisepp 21.09.2012 93% vastajate jaoks on toit tervislik, kui see on Eesti päritolu Tervislikkuse tähendus protsentides vastajatest,

Rohkem

Untitled-2

Untitled-2 Tervise Alkeemia Hiina meditsiin on aastatuhandete vanune tarkus sellest, mis on tervis ning kuidas seda luua ja hoida. Tervise Alkeemia keskuse eesmärgiks on aidata taastada harmoonia ja tasakaal inimese

Rohkem

TAI_meta_99x148_EST.indd

TAI_meta_99x148_EST.indd METADOONASENDUSRAVI Narkootikumide süstimine seab Sind ohtu nakatuda HI- või hepatiidiviirusega, haigestuda südamehaigustesse (nt endokardiit) või põdeda muid haigusi. Kuna narkootikumide süstimine on

Rohkem

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi infoleht on esildismenetluse tulemus. Vastavalt vajadusele

Rohkem

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiiresti tuvastada uut ohutusteavet. Te saate sellele kaasa

Rohkem

Mare Kiisk Tartu Raatuse kool IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas: Mare Kiisk, Tartu Raatuse kooli klassiõpetaja, 2018 VOSK Võt

Mare Kiisk Tartu Raatuse kool IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas: Mare Kiisk, Tartu Raatuse kooli klassiõpetaja, 2018 VOSK Võt IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas:, i klassiõpetaja, 2018 VOSK Võta Oma Seade Kaasa (nutiseadmete kasutamine), rühmades 2 3 liiget Eesmärgid Võimalus õppesisu abil lõimida inimeseõpetust,

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: informatsioon kasutajale Duphalac 667 mg/ml suukaudne lahus Lactulosum Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. Võtke seda ravimit alati täpselt

Rohkem

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave patsiendile Gliclada 60 mg, toimeainet modifitseeritult vabastavad tabletid Gliklasiid Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. -

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE (käsimüügiravim*) IMODIUM, 2 mg kõvakapslid Loperamiidvesinikkloriid Lugege infolehte hoolikalt, sest siin on teile vajalikku teavet. Ehkki seda ravimit on võimalik

Rohkem

Non-pharmacological treatment

Non-pharmacological treatment Siinusrütmi säilitava ravimi valik Kliiniline küsimus Kas siinusrütmi säilitavaks raviks tuleks eelistada mõnd konkreetset ravimirühma/ravimit: BBL vs Ic vs III? Olulised tulemusnäitajad Surm, ajuinfarkt,

Rohkem

rp_ IS_3

rp_ IS_3 Page 1 of 5 Üldine informatsioon Kummelitee Exemption Flags Toote nimi Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Country Lipton Brand Name CAMOMILE Product Name Legal Description Country Kummelitee

Rohkem

Microsoft Word - National_report_estonia_Est_finali - UUS PÕHI.doc

Microsoft Word - National_report_estonia_Est_finali - UUS PÕHI.doc Toidu tarbimise trendid Eestis projekt ANEMOS Tagli Pitsi, Tervise Arengu Instituut Merle Paats, Piret Tikva, Statistikaamet Sissejuhatus Käesolev raport on loodud toiduainete tarbimise andmete analüüsimiseks,

Rohkem

PROJEKT: SA OLED SEE, MIDA SÖÖD Tallinna Luha Lasteaed Tallinn

PROJEKT: SA OLED SEE, MIDA SÖÖD Tallinna Luha Lasteaed Tallinn PROJEKT: SA OLED SEE, MIDA SÖÖD Tallinna Luha Lasteaed Tallinn 2016 2017 Sissejuhatus See dokument on koostatud Targa tarbija koolituse raames. Projekt sisaldab töö pealkirja, teema kirjeldust, eesmärke,

Rohkem

DIABEET ja NEER

DIABEET ja NEER DIABEET ja NEER Pille Pärnakivi LTKH endokrinoloog Helsinki study 1997 1 Diabeedi hind USAs 2012 245 miljardit $ (176 miljardit $ otsesed med kulud + 69 miljardit $ langenud tootlikkuse tõttu) Meditsiini

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Elevit Pronatal, õhukese polümeerikattega tabletid 12 vitamiini ja 7 mineraalainet ning mikroelementi Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on

Rohkem

liigtarvitamine_A5.indd

liigtarvitamine_A5.indd ALKOHOLI LIIGTARVITAMINE MIS SEE ON JA KUST SAAB ABI Hoiad käes vihikut, mis räägib alkoholi liigtarvitamisest. Seda lugedes saad ülevaate sellest, mis on alkoholi liigtarvitamine, mida tähendab alkoholitarvitamise

Rohkem

MergedFile

MergedFile Hill s kampaaniad, kevad 2019 METABOLIC+URINARY (kaal+kuseteedele) HILLS PD KOERA TÄISSÖÖT METAB.URINARY 2KG -50% hind = 8,29 (aegumine 31.05.19) HILLS PD KOERA TÄISSÖÖT METAB.URINARY 12KG -50% hind =

Rohkem

Tallinna patsient valikute ristmikul

Tallinna patsient valikute ristmikul Tallinna patsient valikute ristmikul Dr. Vassili Novak Konverents õpitud abitus 27 märts 2013 kiirabi 20613 80787 muul viisil saabunud 60174 25,52% 74,48% LV1 LV2 LV3 LV4 EMO saal + isolaatorid IR saal

Rohkem

Mis on tubakas EST 99x210 sept2012

Mis on tubakas EST 99x210 sept2012 Mis on tubakas? Mis on tubakas? Tubakas on taim, mis kasvab enamikus maailmajagudes. Tubakataime kuivatatud lehtedest tehakse sigareid, sigarette, piibutubakat, vesipiibutubakat, närimistubakat, nuusktubakat.

Rohkem

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade Suhkurtõve esinemissagedus lastel Diabeedi tekkepõhjused Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik Suhkruhaiguse tüübid 1. tüüpi suhkruhaigus (T1D) Eestis 99,9% juhtudest kõhunääre ei tooda insuliini 2. tüüpi

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Pregnyl, 5000 RÜ/ml süstelahuse pulber ja lahusti Inimese kooriongonadotropiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

Rohkem

Suira käitlemine

Suira käitlemine Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Suira käitlemine Tarmo Teetlok Tallinn 14.11.2017 Mis on suir? Suir on mesilaste poolt ümbertöötatud õietolm. Suira valmistamiseks

Rohkem

Elanike toitumisharjumused ja toidukaupade ostueelistused

Elanike toitumisharjumused ja toidukaupade ostueelistused EESTI KONJUNKTUURIINSTITUUT ESTONIAN INSTITUTE OF ECONOMIC RESEARCH Rävala 6 19080 Tallinn Estonia tel +372 681 4650 fax +372 667 8399 E-mail eki@ki.ee Elanike toitumisharjumused ja toidukaupade ostueelistused

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Diltiazem Lannacher 90 mg toimeainet prolongeeritult vabastavad tabletid Diltiaseem Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE Lercapin 10 mg õhukese polümeerikattega tabletid Lerkanidipiinvesinikkloriid Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte. - Hoidke infoleht alles, et seda

Rohkem

Restoranu nedela_rudens_buklets_EST_Hanza web

Restoranu nedela_rudens_buklets_EST_Hanza web RESTORANIDE NÄDAL VALMIERAS 6.-12.November RĀTES VĀRTI VECPUISIS AGNESE VALMIERMUIŽA ÕLLEKÖÖK DIKĻI LOSSI RESTORAN visit.valmiera.lv Endised maitsed kaasaegses esituses! RĀTES VĀRTI Üllatus ja jook restorani

Rohkem

TOITUMISTERAAPIA Nr 3 juuni 2012 Toitumisteraapia KEHAKAAL KORDA! Põdrakanep kui toidu- ja ravimtaim Suvine toitumine Hiina traditsioonilises meditsii

TOITUMISTERAAPIA Nr 3 juuni 2012 Toitumisteraapia KEHAKAAL KORDA! Põdrakanep kui toidu- ja ravimtaim Suvine toitumine Hiina traditsioonilises meditsii Nr 3 juuni 2012 Toitumisteraapia KEHAKAAL KORDA! Põdrakanep kui toidu- ja ravimtaim Suvine toitumine Hiina traditsioonilises meditsiinis Edukas kaalulangetamine Erinevatest dieetidest Kiudained Hoia toit

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Betaserc 8 mg tabletid Betaserc 16 mg tabletid Betaserc 24 mg tabletid Beetahistiindivesinikkloriid Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Arimidex, 1 mg õhukese polümeerikattega tabletid anastrosool Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht

Rohkem

_JAN_EMEA_PATIENT CLL GUIDE_AW0_17 EST A5.indd

_JAN_EMEA_PATIENT CLL GUIDE_AW0_17 EST A5.indd KLL Juhend patsiendile Krooniline lümfotsüütleukeemia Janssen Pharmaceutica NV. 2017 PHEE/IBR/0917/0002 Sissejuhatus Mis on KLL? Tõenäoliselt on ehmatav kuulda esmakordselt oma diagnoosi krooniline lümfotsüütleukeemia

Rohkem

Söömishäired lastel ja noortel

Söömishäired lastel ja noortel Söömishäired lastel ja noortel Ere Vasli Lastepsühhiaater SA Tallinna Lastehaigla/ Laste Vaimse Tervise Keskus 24.aprill 2014.a. Söömishäired laste ja noortel Terve ja patoloogiline söömiskäitumine Söömishäired

Rohkem

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 Toiduainete säilitamine MAPAX pakendamisega.

Rohkem

Microsoft Word - XTOP026.doc

Microsoft Word - XTOP026.doc XTOP026 Enne seadme kasutamist lugege kasutusjuhend hoolikalt läbi ja järgige kõiki juhiseid. Hoidke juhend hilisemaks vajaduseks alles. MOOTORRATTA TÕSTUK Kasutusjuhend OLULINE! EST LUGEGE NEED JUHISED

Rohkem

Microsoft Word - 11_f20.doc

Microsoft Word - 11_f20.doc 11. PALUN 200 GRAMMI VORSTI. Пожалуйста, 200 граммов колбасы. Tööleht nr 11.1 Õpime ja saame teada. Учим и узнаём. Mida te soovite? Что желаете? Mida teile, palun? Что вам, пожалуйста. Kõigepealt ma tahan...

Rohkem

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Pallini ajalugu 1875 Nicola Pallini asutas Antica Casa Pallini ja oli kõige tuntum kaupleja Abruzzos. Ta eksportis pähkeid, importis kivimeid Saksamaalt, oli pankur ja suurima poe omanik, valmistas veini

Rohkem

Mee kvaliteet

Mee kvaliteet Milline peab olema hea mesi. Meekvaliteedi näitajad ja kuidas neid saavutada. 09.03.2019 Haapsalu Anna Aunap anna.aunap@gmail.com Mesinduskursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Mesindusprogrammi 2017-2019

Rohkem

Toujeo, INN-insulin glargine

Toujeo, INN-insulin glargine I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Toujeo 300 ühikut/ml SoloStar, süstelahus pen-süstlis Toujeo 300 ühikut/ml DoubleStar, süstelahus pen-süstlis 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE

Rohkem

Eesti toidukaupade positsioon siseturul (mai 2005)

Eesti toidukaupade positsioon siseturul (mai 2005) EESTI KONJUNKTUURIINSTITUUT ESTONIAN INSTITUTE OF ECONOMIC RESEARCH Rävala 6, 19080 Tallinn, tel. (0) 681 4650, faks (0) 667 8399, e-post eki@ki.ee EESTI TOIDUKAUPADE POSITSIOON SISETURUL (kodumaiste ja

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Euroopa laste rasvumise seire Eesti uuring 2015/16. õa Childhood Obesity Surveillance Initiative COSI Eha Nurk COSI WHO Euroopa Regionaalbüroo algatus Eesmärk tõkestada kasvavat rasvumise epideemiat 6

Rohkem

Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskuse

Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskuse Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas 24.09.2014 järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (edaspidi ka keskus), et saada ülevaadet 2013.

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Mõttemõlgutus alkoholi ja seaduste teemal Ülle Laasner Rapla Maavalitsus Eesti Tervisedenduse Ühing Rapla maakonna koolinoorte uimastikasutuse uuring 2013 Öise alkoholimüügi piiramise kulg Raplamaal

Rohkem

BYETTA,INN-exenatide

BYETTA,INN-exenatide I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Byetta, 5 mikrogrammi süstelahus pen-süstlis Byetta, 10 mikrogrammi süstelahus pen-süstlis 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Iga annus

Rohkem

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti? Enam ei pea otsima, Espechal on neid valikus mitmeid!

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Mesilaspere haigused ja nende ravi Arvi Raie MULTIFACTOR REASONS FOR LOOSES TAPPIOHIN ON MONIA SYITÄ Reinvasion Mehiläishoitaja

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Duphalac Fruit 667 mg/ml, suukaudne lahus 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Duphalac Fruit suukaudne lahus sisaldab 667 mg laktuloosi 1 ml

Rohkem

Microsoft Word - Koolitoit Hallistes mercedes

Microsoft Word - Koolitoit Hallistes mercedes Kuidas toituda tasakaalukalt Loodus on loonud tervikliku toidu. Mercedes Merimaa Delfi Noorte hääl käis Tabasalu Ühisgümnaasiumis, mille koolisöökla pälvis toidumessi Tallinn FoodFest raames tiitli "Parim

Rohkem

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode] Triin Marandi Tartu Forseliuse Gümnaasium EHK METABOLISM organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum erinevad orgaanilised ained väliskeskkonnast sünteesivad ise kehaomased

Rohkem

Microsoft PowerPoint - 01_maheaed.ppt

Microsoft PowerPoint - 01_maheaed.ppt Köögivili maheaias Priit Põldma EMÜ, aianduse osakond Kui palju peaks köögivilja sööma Tervislikku toitumist silmas pidades peaks ¼ toiduratsioonist moodustama puu- ja köögiviljad. Tarbimisnorm 1 inimese

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Lercanidipine Actavis 10 mg, õhukese polümeerikattega tabletid Lercanidipine Actavis 20 mg, õhukese polümeerikattega tabletid Lerkanidipiinvesinikkloriid Enne ravimi

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

Protionamiid

Protionamiid PAKENDI INFOLEHT ON KOOSTATUD TOIMEAINEPÕHISELT Pakendi infoleht: teave kasutajale Protionamiid, 250mg, tablett Ravimil ei ole Eesti Vabariigis müügiluba ning seda võib kasutada üksnes arsti soovitusel.

Rohkem

“MÄLUKAS”

“MÄLUKAS” Hiiumaa Arenguseminar 2016 Mälu ja mõtlemine Juhi tähelepanu Tauri Tallermaa 27.oktoober 2016 Edu 7 tunnust Allikas: Anthony Robbins. Sisemine jõud 1. Vaimustus 2. Usk e veendumus 3. Strateegia 4. Väärtushinnangute

Rohkem

III_TASE-cs2.indd

III_TASE-cs2.indd TOIDULISANDID JA SPORTLASTE ERIVAJADUSED Vahur Ööpik TOIDULISANDID Sportlastele orienteeritud toidulisandite valik on äärmiselt lai ja nende koostis on väga mitmekesine. Seetõttu toidulisandite üldtunnustatud

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale OFTAQUIX 5 mg/ml silmatilgad, lahus Levofloksatsiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht alles, et

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Eutanaasia. Arsti pilk Katrin Elmet katrin.elmet@kliinikum.ee 24. november 2010 Eutanaasia surma saabumise Aktiivne eutanaasia Passiivne eutanaasia kiirendamine Soovitud (voluntary) Soovimatu (non-voluntary)

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Oltar 1 mg, tabletid Glimepiriid Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti

Rohkem

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused Haigusjuht nooruki androloogiast lasteendokrinoloogi pilgu läbi Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik aleksandr.peet@kliinikum.ee Neuroloogi jälgimisel vanuseni 13 a. Esmakordselt visiidil vanuses 7a Elu

Rohkem

Esimenesuutais_sisu_trykki.pdf

Esimenesuutais_sisu_trykki.pdf e s i m e n e s u u t ä i s Bee Wilson esimene suutäis Kuidas me sööma õpime Inglise keelest tõlkinud Ragne Kepler Originaali tiitel: Bee Wilson First Bite How We Learn to Eat First published in Great

Rohkem

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE ILVE-TEISI REMMEL JUHATAJA OÜ KODUÕDE KODUÕENDUS (HOME NURSING CARE) - KVALIFITSEERITUD ÕENDUSTEENUS, MIDA OSUTATAKSE ÄGEDA HAIGUSE PARANEMISPERIOODIS OLEVA, KROONILIST HAIGUST

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Roheline_Voti infop\344ev_kriteeriumid )

(Microsoft PowerPoint - Roheline_Voti infop\344ev_kriteeriumid ) Rohelise Võtme infopäev EAS turismiarenduskeskus Liina Värs Rohelise Võtme koordinaator 16.02.2012 6 sammu tunnustuse saamiseks 1. Tutvu põhjalikumalt Rohelise Võtme süsteemiga. 2. Kaardista ettevõtte

Rohkem

CL2011R1169ET _cp 1..1

CL2011R1169ET _cp 1..1 02011R1169 ET 01.01.2018 003.001 1 Käesolev tekst on üksnes dokumenteerimisvahend ning sel ei ole mingit õiguslikku mõju. Liidu institutsioonid ei vastuta selle teksti sisu eest. Asjakohaste õigusaktide

Rohkem

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist patsiendile, lugege palun hoolikalt ravimi omaduste kokkuvõtet. Kui

Rohkem

LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on Miks tekib Ravi ja harjutused

LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on Miks tekib Ravi ja harjutused LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on Miks tekib Ravi ja harjutused MIS SEE ON Lateraalne epikondüliit on õlavarreluu välimisele põndale kinnituva kõõluse põletik. Kõõlus jätkub

Rohkem

MUFFINID KOGU MAAILMAST Barcelona 36 muffinit Berliin 36 muffinit 1000 g Muffin Mix, küpsetussegu muffinite ja plaadikookide valmistamiseks 400 g vesi

MUFFINID KOGU MAAILMAST Barcelona 36 muffinit Berliin 36 muffinit 1000 g Muffin Mix, küpsetussegu muffinite ja plaadikookide valmistamiseks 400 g vesi MUFFINID KOGU MAAILMAST Barcelona Berliin 40 g Dessertpasta Apelsin Kõiki koostisosi segada aeglaselt 2-3 minutit. 360 g Fruttifine Limone, kasutusvalmis küpsetuskindel sidrunitäidis Apelsinikreem 1000

Rohkem

Rahulolu_uuring_2010.pdf

Rahulolu_uuring_2010.pdf Rahulolu raport Kuressaare Haigla SA Käesolev uuring viidi läbi 2010. aastal. Uuriti ambulatoorse ravi patsientide rahulolu raviteenusega. Ankeetide arv ja tagastusprotsent Struktuuriüksus Väljastatud

Rohkem

Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hoold

Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hoold Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse 08.03.2018 määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hooldaja/kontaktisiku üldandmed Ees ja perekonnanimi Isikukood

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on? Miks tekib? Ravi ja harjutused

LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on? Miks tekib? Ravi ja harjutused LATERAALNE EPIKONDÜLIIT ehk tennisisti küünarliiges Mis see on? Miks tekib? Ravi ja harjutused MIS SEE ON? Lateraalne epikondüliit on õlavarreluu välimisele põndale kinnituva kõõluse põletik. Kõõlus jätkub

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

Traneksaam_ortopeedias

Traneksaam_ortopeedias Traneksaamhape kasutamine Juri Karjagin Tartu Ülikool Tartu Ülikooli Kliinikum Plaan Fibrinolüüsist Traneksaamhape farmakoloogiast Traneksaamhape uuringud Plaaniline kirurgia Erakorraline trauma Toopiline

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

Microsoft Word - alkohol_K2_SoKo.doc

Microsoft Word - alkohol_K2_SoKo.doc Soovituste koostamise kokkuvõte - SoKo Kliiniline küsimus nr 2 Kas kõigil alkoholi kuritarvitamise ja alkoholisõltuvuse kahtlusega patsientidel tuleb lisaks anamneesile kasutada diagnoosi täpsustamiseks

Rohkem

Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvaterv

Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvaterv Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvatervishoius Helen Alavere Juhendajad: Inga Villa, MD Tartu

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale (retseptiravim, plastikpudelis)* Flixonase Aqueous Nasal Spray 50 MCG, 50 mikrogrammi/annuses, ninasprei, suspensioon Flutikasoonpropionaat Enne ravimi kasutamist lugege

Rohkem

PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmise

PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmise PÕHIKOOL (7. 9. KLASS) JA GÜMNAASIUM TEADLIK TARBIJA Ühiskonnaõpetus, majandusõpe (integreeritult ka teised õppeained) Õppe eesmärk: Omandada teadmised tarbija õigustest ja kohustustest. Arendada õpilaste

Rohkem

Toitumine raseduse ja imetamise ajal

Toitumine raseduse ja imetamise ajal RASEDUS JA TOITUMINE Raseduse ajal saavad mõjutatud kõik keha organsüsteemid ja see seab toitumisele teistsugused nõuded kui mitterasedale. Peale selle on mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine parim

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Elanike hinnangud arstiabile 2014, peamised arengud ja edasised tegevused Tanel Ross Haigekassa juhatuse esimees Üldised järeldused elanike hinnangutest Hinnangud Eesti tervishoiusüsteemile on püsinud

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Calcigran Forte 500 mg/400 RÜ närimistabletid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks närimistablett sisaldab 500 mg kaltsiumi (kaltsiumkarbonaadina)

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade 13.01.2016 turu arendamise büroo Marje Mäger Lühikokkuvõte Konkurentsivõime ja kasumlikkuse säilitamiseks otsustas Fazer konsolideerida oma tegevuse Baltikumis. Sellest tulenevalt lõpetas ettevõte aprillis

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Sodium Bicarbonate Braun 8,4%, infusioonilahus 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1000 ml lahust sisaldab: naatriumbikarbonaati 84,0 g Elektrolüütide

Rohkem

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD 20.09.2012 Päeva programm 9.30-10.00 Registreerimine ja hommikukohv. 10.00-10.15 Sissejuhatus Tootearenduspäevale.

Rohkem

Vegan_17

Vegan_17 VEGANLUS Heddy Leppoja Rahvatervise Akadeemia SISUKORD 1. Kes on vegan?... 3 1.1 Mida vegan siis sööb?... 3 1.2 Kes on vegetaarlane?... 4 1.3 Kes on taimetoitlane?... 4 1.4 Kuidas sõna vegan kasutatakse?...

Rohkem

EE LCON Scarlet Hellmanns Caesar dressing 1L IS 3

EE LCON Scarlet Hellmanns Caesar dressing 1L IS 3 Page 1 of 10 Reason For Issue Chevigny _change recipe Key Words Key Word Customers / MSU Unilever Poland & Baltics Value Manufacturers Classification Üldine informatsioon Kirjeldus Creamy caesar dressings

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade Pagaritööstuse 2016. aasta 9 kuu ülevaade Lühikokkuvõte Tugeva konkurentsi tingimustes jätkub tööstuste konsolideerumine. Oktoobris allkirjastasid OÜ Eesti Leivatööstus ja AS Hagar omanikud lepingu, mille

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE Alenotop, 70 mg tabletid Alendroonhape Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte. - Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda. - Kui teil on

Rohkem

Luuravi

Luuravi Luuravi 10.01.2015 Edward Laane Multiipelne müeloom (MM) Pahaloomuline vereloome kasvaja, luuüdis paljunevad klonaalsed pahaloomulised plasmarakud ehk müeloomirakud Hüperkaltseemia (C) Neerupuudulikkus(R)

Rohkem

IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring

IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring 2015 2015 Sisukord: Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring 2015... 1 1. Uuringu läbiviimise metoodika... 3 2. Andmete analüüs...

Rohkem

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri 06.02.2015. käskkirjaga nr 18 Sotsiaalministeeriumi osakondade

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Flixotide Diskus 50 mikrogrammi/annuses, inhalatsioonipulber mitmeannuselises pulberinhalaatoris Flixotide Diskus 100 mikrogrammi/annuses, inhalatsioonipulber mitmeannuselises

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale NORIFAZ, 35 mg õhukese polümeerikattega tabletid Risedronaatnaatrium Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. Hoidke infoleht

Rohkem

JUUKSUR

JUUKSUR JUUKSUR VÄRVIMINE: järelkasv 30 ml 20.- lühike juus 40 ml 23.- poolpikk juus 50 ml 60 ml 26 29.- pikk juus 70 ml 80 ml 32-35.- 90 ml 100 ml 38 42.- 110 ml ja rohkem 45.-. TRIIBUD: lühike juus või järelkasv

Rohkem