ET Erakorraline toetus ELi piimatootjatele aastatel Tõhusust saaks tulevikus parandada. Eriaruanne

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "ET Erakorraline toetus ELi piimatootjatele aastatel Tõhusust saaks tulevikus parandada. Eriaruanne"

Väljavõte

1 ET Eriaruanne Erakorraline toetus ELi piimatootjatele aastatel Tõhusust saaks tulevikus parandada

2 2 Sisukord Punkt Kokkuvõte I IX Sissejuhatus Auditi ulatus ja käsitlusviis Tähelepanekud Komisjon reageeris Venemaa impordikeelule kiiresti, kuid turu tasakaalustamatuse kõrvaldamiseks kulus kauem aega Komisjon koostas üldhinnangu turuhäirete mõju kohta, jättes toetuse suunamise riiklike ametiasutuste hooleks Liikmesriigid eelistasid lihtsust ja toetuse laia jaotust Komisjon on õppinud kogemustest, kuid ei ole meetmete hindamist veel lõpule viinud Järeldused ja soovitused Lisa. Delegeeritud määrused erakorraliste toetusmeetmete kohta piimasektoris Akronüümid ja lühendid Mõisted Komisjoni vastused Auditirühm Ajakava

3 3 Kokkuvõte I Piimandussektor on rahaliselt ELi põllumajanduses üks suurimaid. ELi piimatootjatele makstav keskmine hind saavutas tipptaseme aasta alguses ja hakkas seejärel langema aasta keskel hakkasid hinnad taas tõusma. II Ühine põllumajanduspoliitika hõlmab mitmeid vahendeid turuhäirete kõrvaldamiseks. Otsetoetustel on stabiliseeriv roll, kuna need annavad põllumajandustootjatele püsiva sissetulekuallika. N-ö turvavõrgu eesmärk on toetada hindu, kõrvaldades ajutiselt turult piimatoodete ülepakkumise. Samuti võib Euroopa Komisjon (edaspidi komisjon ) võtta erakorralisi meetmeid turuhäirete ohu vastu, mida ta ka ajavahemikul tegi. III Uurisime, kui hästi olid komisjon ja liikmesriikide asjaomased ametiasutused suutnud reageerida aasta piimaturu häiretele. Üldiselt leidsime, et komisjon ja liikmesriigid olid võtnud ulatuslikke meetmeid, et aidata põllumajandustootjaid turuhäirete ajal, kuid nende tehtud analüüs oli üldiselt ebapiisav, et otsustada vajaliku toetuse taseme üle ja seda suunata. IV aastal avaldasime me aruande erakorraliste meetmete kasutamise kohta põllumajandustootjate sissetuleku stabiliseerimiseks puu- ja köögiviljasektoris. Käesolevas aruandes keskendutakse ELi piimatootjatele. Kuigi aruanne ei käsitle COVID-19 pandeemia mõju, vaadeldakse selles, kuidas komisjon sellega toime tuli ja kuidas ta saab õppida varasemast kriisist. V Komisjon reageeris Venemaa impordikeelule kiiresti. Enne aasta lõppu anti rahalist toetust erakorralistele meetmetele Balti riikides ja Soomes, mida impordikeeld kõige enam mõjutas. Siiski kulus turu tasakaalustamatuse kõrvaldamiseks rohkem aega ning aasta septembris vastu võetud meetmed, millega toetati tootmise vabatahtlikku vähendamist, sisaldasid teatud määral tühimõju. VI Komisjon tegi ettepaneku erakorraliste meetmete kohta, et leevendada põllumajandustootjate likviidsusprobleeme, kuid ei hinnanud piisavalt vajadusi ega seadnud eesmärke. Võttes arvesse paindlikkust, mida liikmesriigid saavad kasutada jagatud eelarve täitmise raames, eelistasid nad erakorralisi meetmeid, mida oli lihtne rakendada, ja otsustasid vahendite ulatusliku jaotamise kasuks. Toetuse suunamiseks tehtud jõupingutused olid piiratud.

4 4 VII Kuigi EL on moodustanud reservi kriisiolukordadeks põllumajandussektoris, ei ole komisjon seda turuhäirete ajal kasutanud. Pärast seda on komisjon teinud ettepanekuid muudatusteks, et tugevdada kriisireservi rolli tulevikus. Alates aastast võivad maaelu arengu programmid toetada laiemat valikut riskijuhtimisvahendeid põllumajandustootjatele, kelle sissetulek on vähenenud, sealhulgas sektoripõhiseid sissetuleku stabiliseerimise vahendeid aasta detsembri seisuga tuvastasime kaks maaelu arengu programmi, mis pakkusid toetust sissetuleku stabiliseerimise vahenditele, millest kumbki ei toiminud. VIII Pärast turuhäireid tehtud hindamised võimaldasid teha mõned üldised järeldused erakorraliste meetmete kohta ELi tasandil ning komisjon on sellest ajast alates astunud samme oma kriisiohjamismenetluste parandamiseks. Siiski ei ole komisjon piisavalt hinnanud liikmesriikide võetud meetmete mõju. IX Esitame komisjonile mitu soovitust, et 1) tulla paremini toime turu tasakaalustamatusega, 2) parandada eelarvestamist ja suunamist, 3) valmistuda tulevasteks turuhäireteks.

5 5 Sissejuhatus ELi piimasektor 01 Piimatootmine on ELi suurima käibega põllumajandussektor (2019. aastal 59,3 miljardit eurot) ja moodustab praegu ligikaudu 14% põllumajandustoodangust aastal moodustasid peamised piima tootvad riigid (Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Madalmaad, Poola, Itaalia ja Iirimaa) ligikaudu kolm neljandikku ELi piimatoodangu mahust (vt joonis 1). Aastatel kasutati ELis piimakvootide süsteemi, mille abil püüti piirata ELi üldist piimatootmist. Alates aastast on liikmesriikide üldkvoodid järk-järgult suurenenud, kuni süsteem 1. aprillil 2015 kaotati. Joonis 1. Lehmapiima kogumine aastal Allikas: põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektoraat, Short-term outlook Autumn 2020, lehmapiima toodang (tuhandetes tonnides) Euroopa Kontrollikoja arvutus. 1 Eurostat data explorer Economic accounts for agriculture, väärtused alushindades, ajakohastatud 9. märtsil 2020.

6 aastal oli piima kogutoodang ELis ligikaudu 168 miljonit tonni 2, millest piimatootjad tarnisid meiereidele ligikaudu 95% 3. Piimatootjate poolt meiereidele tarnitud piima kogus suurenes ja aastal kiiresti ning kasvas seejärel aeglasemalt (vt joonis 2). Joonis 2. Meiereidele tarnitud piima kogused Allikas: Põllumajanduse ja maaelu arengupeadirektoraat, Short-term outlook Autumn 2020, Euroopa Kontrollikoja arvutus. 03 Aastatel suurenesid tarned meiereidele kõigis liikmesriikides peale kahe. Suurimate tootjariikide seas oli kasv üle ELi keskmise Iirimaal, Ühendkuningriigis, Poolas ja Madalmaades. Tarned suurenesid aastal erineval määral viieteistkümnes liikmesriigis, samas kui ülejäänud kolmeteistkümnes liikmesriigis, sealhulgas Ühendkuningriigis ja Prantsusmaal, need vähenesid (vt tabel 1). 2 Euroopa Komisjon, EU agricultural outlook For markets and income , detsember 2019, lk 82, lisa tabel 9.23 EU milk market balance. 3 Eurostat data explorer Cows' milk collection and products obtained monthly data, ajakohastatud 31. märtsil 2020.

7 7 Tabel 1. Piimatarnete areng aastatel Liikmesriik % muutus 2015 vs 2013 % muutus 2016 vs 2015 Tšehhi 25,6% -0,1% Iirimaa 18,0% 4,1% Luksemburg 15,9% 8,9% Belgia 14,8% -2,7% Ungari 12,6% 0,7% Ühendkuningriik 11,0% -4,3% Küpros 9,9% 16,1% Läti 9,8% 0,8% Poola 9,6% 2,4% Madalmaad 9,2% 7,4% Portugal 8,9% -4,4% EL-28 7,7% 0,4% Hispaania 7,6% 1,1% Leedu 7,4% -1,5% Sloveenia 7,1% 3,8% Prantsusmaa 5,9% -2,7% Austria 5,8% -0,2% Saksamaa 5,2% 0,3% Taani 5,0% 1,6% Soome 4,7% -0,2% Slovakkia 4,6% -4,8% Itaalia 4,3% 3,2% Rumeenia 4,2% 3,6% Rootsi 2,2% -2,4% Eesti 2,1% -0,8% Horvaatia 1,9% -4,6% Malta 1,6% 3,8% Kreeka -0,7% -0,2% Bulgaaria -4,4% 7,3% Allikas: põllumajanduse ja maaelu arengupeadirektoraat, Short-term outlook Autumn 2020, Euroopa Kontrollikoja arvutus. 04 Aastatel suurenes piimatoodete (st piima ja piimast saadud toodete, näiteks või, juustu ja piimapulbri) tarbimine ELis keskmiselt 0,8% aastas, samal ajal kui ELi eksport kasvas kiiresti kasvava üleilmse nõudluse tõttu keskmiselt 5,5% aastas (vt joonis 3). Pärast seda kasvu eksportis EL aastaks ligikaudu 15% oma toodangust 4. Aastatel olid maailma kolm suurimat eksportijat EL (27%), Uus-Meremaa 4 Komisjoni arvutused, mis põhinevad kättesaadavatel Eurostati andmetel ja hinnangutel. Alusbilansid on avaldatud komisjoni dokumendis short-term outlooks.

8 8 (25%) ja Ameerika Ühendriigid (14%) ning piimatoodete rahvusvaheline kaubandus moodustas ligikaudu 9% maailma toodangust 5. Joonis 3. Piimatoodete eksport, Allikas: põllumajanduse ja maaelu arengupeadirektoraat, EU agricultural outlook ja Shortterm outlook Autumn 2020, Euroopa Kontrollikoja arvutus. Piimaekvivalendid, mis on arvutatud kasutades komisjoni koefitsiente: 6,57 või puhul, 358 juustu puhul, 7,57 lõssipulbri puhul, 7,56, täispiimapulbri puhul, 7,48 vadaku puhul ja 0,85 värskete piimatoodete puhul. Piimaturu häired aastatel aasta head ilmastikutingimused ja eelmiste aastate kõrged piimahinnad suurendasid märkimisväärselt ELi piimatootmist. Aastatel suurenes meiereidele tarnitud piima kogus ligikaudu 8% ehk ligikaudu 11 miljonit tonni (vt joonis 2), mis on märkimisväärne kasv võrreldes liidusisese tarbimise ja ekspordimahu suundumustega (vt punkt 04 ja joonis 3). ELi piimakvootide kaotamine kuulutati välja aastal ja nagu eelmistel aastatel, maksid mõned tootjad trahvi nende ületamise eest. 5 Arvutatakse FAO poolt dokumendis Food Outlook, november 2020, liite tabelis 19 esitatud piimaekvivalentide mahu alusel.

9 aasta mais oli nõudlus ELi piimatoodete ekspordi järele endiselt suur aasta augustis keelas Venemaa Föderatsioon ELi piimatoodete impordi Ukraina vastu suunatud ELi sanktsioonide tõttu ning Hiina impordi kasv aeglustus. Venemaa oli suurim ELi piimatoodete, eriti juustu eksporditurg, mille osakaal koguekspordist oli aastal väärtuseliselt ligikaudu 14% 7 ja mis tarbis 1,6% ELi piimatoodangust aastal eksporditi 7% ELi piimatoodetest Hiinasse, kes ostis peamiselt lõssipulbrit ja vadakupulbrit. 07 Komisjoni aruande kohaselt 9 olid piima- ja piimatoodete hinnad aasta lõpuks ja aasta alguseks jõudnud enneolematult kõrgele tasemele ning piimasektor jõudis aastal ja aasta esimesel poolel üleilmse pakkumise ja nõudluse tasakaalustamatuse etappi. 08 Piimahinnad kõiguvad tavaliselt aasta sees kui aastast aastasse. Hinnad tõusevad talvel (kui piimatoodang on väikseim) ja langevad, kui tootmine kevadel suureneb. Piimahindade 12 kuu libisev keskmine näitab kõikumisi seega paremini kui igakuised hinnad (vt joonis 4). Alates ELi aasta laienemisest püsis ELi meiereidele tarnitud piima aasta libisev keskmine hind suures osas vahemikus senti/kg. Alates aasta keskpaigast kuni aastani tõusis kuu keskmine hind kõigepealt sellest vahemikust kõrgemale ja langes seejärel lühidalt ligikaudu 26 sendini. 6 Vt Milk Market Observatory Economic Board meeting report, 27. mai Arvutatud ELi kaubandusandmete põhjal, mis on kättesaadavad komisjoni andmebaasis Access2Markets, harmoneeritud süsteemi koodid Komisjoni jaoks koostatud uuring: Written Wageningen Economic Research and Ecorys Evaluation for the Commission, Improving crisis prevention and management criteria and strategies in the agricultural sector ( ) lõpparuanne, august 2019, lk Komisjoni aruanne Piimaturu olukorra arengu ja piimasektori meetmepaketi (nn piimapakett) sätete toimimise kohta ; COM(2016) 0724 final.

10 10 Joonis 4. ELi toorpiimahinnad aastatel Allikas: liikmesriikide esitatud andmed vastavalt määruse 2017/1185 artikli 12 punktile a II lisa punkti 4 alapunkt a summad, mis on kaalutud meiereidele tarnitud kogustega. Käesolevas auditis vaadeldav erakorraline toetus oli kättesaadav rohelises kirjas märgitud perioodil vt lisa. 09 Hinnad ja kõikumised olid liikmesriigiti väga erinevad. Kõige suurem hinnaerinevus aasta juunis oli 38,1 senti/kg Leedu (16,9 senti/kg) ja Küprose (50,0 senti/kg) vahel. Seitsmes liikmesriigis oli hind alla 22,5 sendi/kg, neljas liikmesriigis aga üle 36,5 sendi/kg Piimatootmise aastakäive suurenes aastal ja vähenes seejärel aastal (vt joonis 5) ja aasta keskmine käive oli 53,4 miljardit eurot ning ja aastal 44,8 miljardit eurot, mis on veidi väiksem kui aasta käive. 10 Lisateabe saamiseks vt komisjoni agri-food data portal.

11 11 Joonis 5. Piimatarnete väärtus Allikas: Eurostat: lehmapiima igakuised tarned (apro_mk_colm) ELi toorpiima varasemad hinnad piimaturu vaatluskeskuse andmetel Euroopa Kontrollikoja arvutus. 11 Põllumajandusliku raamatupidamise andmevõrk (FADN) on komisjoni peamine statistiline vahend kaubanduslike põllumajandusettevõtete tulude ja äritegevuse jälgimiseks. See hõlmab mitut sissetulekunäitajat 11, nagu põllumajandusettevõtte netolisandväärtus (FNVA) aasta tööühiku (ATÜ) kohta ja põllumajandusettevõtte netosissetulek. Aastatel vähenesid mõlemad näitajad võrreldes aastaga ELi spetsialiseerunud piimatootjate puhul, neist esimese puhul ligikaudu 7% ja teise puhul ligikaudu 16%. 12 Dünaamika oli liikmesriigiti väga erinev. Näiteks aasta ja aasta võrdluses vähenes FNVA/ATÜ näitaja 25 liikmesriigist 14-s, mille kohta andmed on kättesaadavad, kuid suurenes ülejäänud 11 liikmesriigis. See ulatus 35% langusest Madalmaades 110% kasvuni Slovakkias. 11 Lisateabe saamiseks selle kohta, kuidas komisjon mõõdab põllumajandustootjate sissetulekut, vt meie eriaruanne nr 1/2016: Kas komisjoni süsteem tulemuslikkuse mõõtmiseks seoses põllumajandustootjate sissetulekuga on hästi kavandatud ja põhineb usaldusväärsetel andmetel?

12 12 Hindade kõikumisega toimetulemiseks loodud mehhanismid 13 Hinnakõikumised mõjutavad tootjate sissetulekuid. Ühise põllumajanduspoliitikaga (ÜPP) on ette nähtud mehhanismid, mis maandavad seda riski: otsetoetused, turvavõrk ja erakorralised meetmed. Otsetoetused stabiliseerivad põllumajandustootjate sissetulekud 14 Piimatootjatel on kaks peamist tuluallikat: piima müügist saadud tulu ja otsetoetused ELi eelarvest Enamik ELi eelarvest makstavaid otsetoetusi põhineb haritava maa hektarite arvul, olenemata tootmisest. Piimatoodangu mahu või meiereide makstud hinna kõikumine ei mõjuta põllumajandustootjatele makstavate otsetoetuste suurust liikmesriigis võivad piimatootjad lisaks hektari kohta makstavatele otsetoetustele saada tootmisega seotud eraldi otsetoetust, mida nimetatakse vabatahtlikuks tootmiskohustusega seotud toetuseks (vt 1. selgitus). Lisaks võivad nad saada kasu maaelu arengu meetmetest, nagu toetus põllumajandustootjatele looduslikust eripärast tingitud tootmispiirangutega piirkondades, ning toetusi eri liiki investeeringuteks. 1. selgitus Vabatahtlik tootmiskohustusega seotud toetus piimasektoris Liikmesriigid võivad anda vabatahtlikku tootmiskohustusega seotud toetust mitmele tootmissektorile ja -piirkonnale, mis on loetletud määruse 1307/2013 artikli 52 lõikes 2, kui konkreetsetel põllumajanduslikel tootmisviisidel või erilist majanduslikku, sotsiaalset või keskkonnaalast tähtsust omavatel sektoritel on raskusi. Komisjoni andmetel oli aastal olukord järgmine: peaaegu pool ELi piimakarjast sai vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetust; piimasektor oli vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetuse suuruselt teine saaja (19,5% vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetuse kõigist eraldistest ehk 794 miljonit eurot 19 liikmesriigis).

13 13 16 Nagu me oleme varem täheldanud 12, vähendavad otsetoetused hindade ja toodangu kõikumiste mõju. Kui neid kasutatakse koos muude ÜPP toetustega, eelkõige maaelu arengu toetustega looduslikust või muust eripärast tingitud piirangutega aladele, pakuvad need märkimisväärset kaitset sissetulekute kõikumise eest. Piimatoodete turvavõrk 17 Määrusega 1308/2013 (ühise turukorralduse määrus) on ette nähtud täiendavad vahendid põllumajandusturgude stabiliseerimiseks ja turuhäirete kõrvaldamiseks. 18 Piimaturu suhtes võidakse kohaldada turu sekkumismeetmeid, mida tuntakse turvavõrgu nime all. Nende meetmete eesmärk on vähendada turu tasakaalustamatust ja toetada hindu, kõrvaldades ajutiselt turult piimatoodete ülepakkumine, eriti nendel kuudel, mil tootmine on kõige suurem. Piim sisaldab vett, laktoosi, rasvu ja valke. Rasva eraldamisel valkudest saadakse võid ja rasvatut piima. Turvavõrk kujutab endast riiklikku sekkumist turul või ja lõssipulbri ostmiseks, samuti riigiabi või, lõssipulbri ja teatavat liiki juustu eraladustamiseks Ühise turukorralduse määruse kohaselt määrab riikliku sekkumise kogused ja hinnad kindlaks ELi nõukogu (edaspidi nõukogu ) aastal otsustas nõukogu 15, et liikmesriigid võivad iga aasta 1. märtsist kuni 30. septembrini osta kuni tonni lõssipulbrit kindlaksmääratud hinnaga 169,80 eurot / 100 kg. See hind on kogu ELis ühesugune, mis muudab riikliku sekkumise atraktiivsemaks piirkondades, kus piimahinnad on madalaimad. 12 Euroopa Kontrollikoja eriaruanne nr 23/2019: Põllumajandustootjate sissetuleku stabiliseerimine: vahendite kogum on kõikehõlmav, kuid rahastamisvahendite vähese kasutamise ja ülemäärase hüvitamise probleemid vajavad lahendamist. 13 Ühise turukorralduse määruse artikkel Ühise turukorralduse määruse artiklid 14 ja Nõukogu 16. detsembri aasta määrus (EL) nr 1370/2013, millega määratakse kindlaks põllumajandustoodete ühise turukorraldusega seotud teatavate toetuste kehtestamise meetmed, artiklid 2 ja 3.

14 14 20 Aastatel pikendas komisjon ühise turukorralduse määruse artikli 219 alusel riikliku sekkumise perioodi kogu aastani. Lisaks suurendas nõukogu kindlaksmääratud hinnaga ostetava lõssipulbri koguste aasta ülemmäära tonnini. Need kogused vastasid umbes 3,8 miljoni tonni piima valgusisaldusele, st 2,5% ELi piimatoodangust aastal kehtestas komisjon täiendavad meetmed, et julgustada ettevõtjaid ladustama suuremaid lõssipulbrikoguseid, pakkudes suuremat eraladustamistoetust pikema, aastase perioodi jooksul. 21 Kuna või turuhind oli alates aastast kõrgem turvavõrgu sekkumiseks kehtestatud kokkuostuhinnast, ei toimunud aastatel riiklikku sekkumist. Lõssipulbri turuhind langes aasta teisel poolel esimest korda alates aastast alla kokkuostuhinna ning aastal kõrvaldati 14 liikmesriigis turult tonni lõssipulbrit. 22 Kui piimahind oli taastunud, müüs komisjon aasta maist kuni aasta veebruarini üle 90% riiklikest lõssipulbrivarudest. Ajavahemikul oli lõssipulbri riikliku sekkumise puhaskulu ELi eelarvele 136,9 miljonit eurot. Samal ajavahemikul kulutas EL 39,3 miljonit eurot või, lõssipulbri ja juustu eraladustamiseks. Erakorralised meetmed 23 Ühise turukorralduse määruse artikkel 219 võimaldab komisjonil võtta erakorralisi meetmeid turuhäirete ohu vastu. Komisjon võib seda teha delegeeritud õigusaktide kaudu, mille ta võtab vastu pärast konsulteerimist iga liikmesriigi esindajatest koosnevate eksperdirühmadega. Joonisel 6 on näidatud komisjoni ja liikmesriikide erinevad ülesanded ja kohustused erakorraliste meetmete menetluses.

15 15 Joonis 6. Erakorralised meetmed: Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide ülesanded Allikas: Euroopa Kontrollikoda kohaldatavate ELi määruste põhjal. 24 Joonisel 7 on esitatud komisjoni poolt aastatel võetud erakorraliste meetmete lihtsustatud ajakava. Eelkõige võttis komisjon kooskõlas ühise turukorralduse määruse artikliga 228 vastu viis delegeeritud määrust (vt lisa), millega antakse toetust piimatootjatele ja muudele loomakasvatussektoritele.

16 16 Joonis 7. Erakorralised meetmed, Allikas: Euroopa Kontrollikoda komisjoni andmete põhjal.

17 17 Auditi ulatus ja käsitlusviis 25 Auditi eesmärk oli teha kindlaks, kui hästi olid Euroopa Komisjon ja liikmesriikide asjaomased ametiasutused suutnud reageerida aasta piimaturu häiretele. Täpsemalt uurisime me seda, kuidas komisjon reageeris turuhäiretele, hindas vajadust erakorraliste meetmete järele ja suunas neid meetmeid, ning kuidas liikmesriigid neid rakendasid. Uurisime ka seda, kas komisjon ja liikmesriigid olid hinnanud erakorralise toetuse tulemusi ja teinud vajalikud järeldused, et valmistuda tulevasteks häireteks piimaturul aastal avaldasime aruande erakorraliste meetmete kasutamise kohta põllumajandustootjate sissetuleku stabiliseerimiseks puu- ja köögiviljasektoris 16. Käesolevas aruandes keskendutakse ELi piimatootjatele. Audit hõlmas lisas loetletud delegeeritud määrustega kehtestatud erakorralisi toetusmeetmeid. Me uurisime ka turvavõrgu meetmeid sel määral, mil need täiendasid erakorralisi meetmeid. 27 Pärast COVID-19 puhangut võttis komisjon 30. aprillil 2020 vastu määrused tootjaorganisatsioonide piimatootmise kavandamise ning lõssipulbri, või ja teatavate juustude eraladustamistoetuse kohta. Kuigi COVID-19 pandeemia poolt piimaturgudele avaldatava mõju komisjonipoolne juhtimine ei olnud meie audititöö osa, vaadeldakse käesolevas aruandes seda, kuidas komisjon reageeris varasemale kriisile ja mida ta sellest õppida võib. 28 Me viisime audititöö läbi ajavahemikus aasta juulist kuni aasta detsembrini, tuginedes auditikriteeriumidele, mille me kehtestasime ELi poliitikadokumentide, õigusaktide, seadusandlike arutelude, uuringute ja muude avaldatud materjalide alusel. 29 Vestlesime komisjoni ametnikega ja vaatasime läbi komisjoni dokumendid, et analüüsida, kuidas komisjon hindas vajadust erakorraliste meetmete järele, neid meetmeid kavandas, nende rakendamist jälgis ja nende mõju hindas. Võtsime arvesse komisjoni siseauditi talituse tööd, kes oli varem uurinud põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektoraadi (DG AGRI) kriisiohjeprotsesse. 16 Euroopa Kontrollikoja eriaruanne nr 23/2019: Põllumajandustootjate sissetuleku stabiliseerimine: vahendite kogum on kõikehõlmav, kuid rahastamisvahendite vähese kasutamise ja ülemäärase hüvitamise probleemid vajavad lahendamist.

18 18 30 Külastasime ka Iirimaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Soome asjaomaseid ametiasutusi, kus kogusime auditi tõendusmaterjali dokumentide ja andmete analüüsi kaudu; vestlesime nende ametiasutuste esindajatega, kes vastutavad erakorraliste meetmete kavandamise ja rakendamise eest; vaatasime läbi 120 juhuslikult valitud makset toetavad dokumendid ja külastasime 12 põllumajandustootjat. Lisaks nendele külastustele vaatasime läbi erakorraliste meetmete kasutamise Saksamaal, kasutades ka tööd, mida on tehtud seoses erakorraliste meetmete rakendamisega kahes Saksamaa institutsioonis 17. Nende viie liikmesriigi valimisel lähtusime saadud erakorralise toetuse summadest, rakendatud meetmete laadist ja nende piimasektori eripärast, näiteks sõltuvusest Venemaa turust või piimatarnete koguarvu kõikumisest. 31 Lisaks saatsime küsimustiku asjaomastele ametiasutustele 16 liikmesriigis 18, mis kokku said üle 80% piimatootjatele makstud ELi erakorraliste meetmete toetussummadest. Vastamise määr oli 100%; 56 peamisele piimandussektoris tegutsevale kutseorganisatsioonile. Vastamise määr oli 44,6%. Analüüsisime ja kasutasime vastuseid koos muude tõenditega oma leidude koostamisel. 17 Bundesrechnungshof ja Thüneni Instituut. 18 Belgia, Tšehhi, Taani Saksamaa, Eesti, Iirimaa, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Läti, Leedu, Ungari, Madalmaad, Poola, Rumeenia ja Soome.

19 19 Tähelepanekud Komisjon reageeris Venemaa impordikeelule kiiresti, kuid turu tasakaalustamatuse kõrvaldamiseks kulus kauem aega 32 Oleme varem täheldanud 19, et turuhäirete mõiste on üsna üldine ja seda ei ole ELi õigusaktides pikemalt selgitatud ning et olukord annab erakorraliste meetmete kaalumisel suure valikuvabaduse. Käesoleva auditi raames hindasime, kas komisjon oli õigel ajal kindlaks teinud turu tasakaalustamatuse, ja teinud ettepaneku asjakohaste erakorraliste meetmete kasutamiseks. Komisjon reageeris Venemaa impordikeelule kiiresti aasta aprillis loodud piimaturu vaatluskeskus koosneb komisjoni töötajatest ja valdkondlike organisatsioonide turuekspertidest ning selle ülesanne on piimaturgu käsitlevate andmete analüüsimine ja levitamine. Piimaturu vaatluskeskuse majandusnõukogu märkis oma 24. septembri aasta aruandes, et kõrgest tasemest tulenevalt on hinnad olnud surve all, kuna turul on raske vastu võtta maailma peamistes piimatootmispiirkondades suurenenud toodangut, ning seda on süvendanud Venemaa impordikeeld. See langustrend võib jätkuda, kui tootmine ei vähene. Samuti hoiatas majandusnõukogu piimaturu tasakaalustamatuse eest aasta esimeses pooles esitatud neljas aruandes. Näiteks 23. veebruaril 2016 märkis ta järgmist: Kuigi kulupoole ja maailma nõudluse positiivne areng annab mõningast leevendust, on piima tootjahinnad ja piimatooted ELi turu tasakaalu halvenemise tõttu jätkuvalt surve all. Pakkumise/nõudluse suhte parandamine on endiselt vajalik. 34 Komisjon hindas aastal piimaturu vaatluskeskuse andmete põhjal Venemaa kehtestatud impordikeelu 20 mõju ELi piimaturule, eelkõige seoses või, juustu ja vadakupulbri ekspordi vähenemisega. Enne kriisi eksporditi Venemaale ligikaudu veerand Soome piimatoodangust ja üle 15% kolme Balti riigi piimatoodangust. Need neli liikmesriiki moodustasid aastal 3,6% ELi piimatarnetest, kuid ligikaudu kolmandiku ELi ekspordist Venemaale aastal andis komisjon välja Balti riikide ja Soome piimatootjatele antava erakorralise rahalise toetuse esimese paketi, milles võeti arvesse vastavaid piimatootmismahte ja piimahindade languse ulatust. 19 Euroopa Kontrollikoja eriaruanne nr 23/2019, punkt Venemaa impordikeeldu käsitlev teave on kättesaadav komisjoni veebisaidil.

20 20 Riiklikud lõssipulbri varud takistasid hinnatõusu taastumisperioodil aasta septembris, varsti pärast Venemaa impordikeeldu, andis komisjon toetust eraettevõtjatele, kes ladustasid lõssipulbrit. Sellel meetmel ei olnud selget mõju lõssipulbri hindadele, mis jätkasid langust kuni aasta keskpaigani. Riiklik sekkumine toimus aasta juulist aasta septembrini, mil turuhind jõudis sekkumishinnani. Lõssipulbri hinnad jäid madalaks, kuni peaaegu kõik sekkumisvarud olid aasta alguses müüdud (vt joonis 8). Komisjon järeldas aasta aprillis meetme kohta tehtud hinnangus, et riikliku sekkumise raames sisse ostetud suured kogused suutsid hinnalangust leevendada, kuid avaldasid mõju lõssipulbri turutasakaalule ja aeglustasid selle hinna taastumist. Joonis 8. Lõssipulbri avaliku ja erasektori varude ja hindade areng Allikas: Euroopa Kontrollikoda piimaturu vaatluskeskuselt saadud teabe põhjal. Vabatahtliku tootmise vähendamist toetav meede jõustus siis, kui tootmine oli juba hakanud vähenema aasta septembris võttis komisjon vastu määruse 2015/1853, millega antakse erakorralist toetust ELi loomakasvatussektorile. Määrusega ei seatud toetuse tingimuseks piimatootmise mahu vähendamist ega külmutamist aasta aprillis võttis komisjon vastu eeskirjad 21, mis võimaldavad tootjaorganisatsioonidel ja ühistutel sõlmida vabatahtlikke ühiskokkuleppeid ja teha ühiseid otsuseid piimatootmise ajutise kavandamise kohta, kuid nad ei kasutanud seda võimalust ära. Komisjoni sõnul tulenes 21 Komisjoni delegeeritud määrus (EL) 2016/558 ja komisjoni rakendusmäärus (EL) 2016/559.

21 21 see tõenäoliselt seotud rahastamise puudumisest ja asjaolust, et põllumajandustootjad, kes ei võtnud kohustust tootmist vähendada, oleksid tootmise vähendamisest sellegipoolest kasu saanud (n-ö tasuta kasusaamine) aasta juulis teatas komisjon tulevasest määrusest 2016/1612, millega antakse toetust tootmise vabatahtlikuks vähendamiseks, ja määrusest 2016/1613, millega lisati erakorralise toetuse saamise tingimustele vastava tegevuse hulka ka tootmismahu vabatahtlik vähendamine. Sel ajal kõige värskemast komisjonile kättesaadavast teabest ilmnes, et aasta mais toimus igakuise hinna märkimisväärne hinnalangus 4% ehk 26,2 sendini kilogrammi kohta (14% väiksem hind kui aasta mais) ning liikmesriigid prognoosisid hinnalanguse jätkumist ka aasta juunis. Viimased kättesaadavad andmed aasta aprillist näitasid, et tarnete kasv aeglustus, ja komisjon prognoosis, et tarned vähenevad aasta teisel poolel 22. Komisjon võttis need kaks määrust vastu aasta septembris. 38 Määrusega 2016/1612 kehtestati toetuse suuruseks 14 eurot 100 kg piima kohta ja kogueelarveks 150 miljonit eurot, eesmärgiga vähendada kolmekuulise vähendamisperioodi jooksul meiereidesse tarnitavat kogust ligikaudu 1,1 miljoni tonni võrra. Komisjon ei hinnanud, kui palju või kui kiiresti see tootmise vähenemine hindu mõjutaks. 39 Tabelist 2 nähtub, et määrusega 2016/1612 toetatud tarnete vähenemine vastas 1,69%-le piimakogusest, mis tarniti ELi meiereidele võrdlusperioodil oktoober 2015 jaanuar See oli tonni ehk 75% komisjoni prognoositud kogusest. Komisjon ei saanud andmeid määruse 2016/1613 alusel rakendatud liikmesriikide kavade kaudu turult kõrvaldatud piima mahu kohta. Leidsime, et seda liiki toetusmeetmed läksid maksma miljonit eurot 390 miljonist eurost, mis kulutati ELi vahenditest piimasektorile nende kahe määruse alusel. 22 MMO economic board meeting report 28. juuni 2016, eelkõige lk 68.

22 22 Tabel 2. Piimatarnete vähendamine (määrus 2016/1612) Näitaja EL Saksamaa Iirimaa Prantsusmaa Itaalia Soome Piimatarned 10/2015 1/2016 (tonnides) Tarnete vähendamine vastavalt määrusele 2016/1612 (tonnides) Osakaal (*) 1,69% 2,19% 4,00% 1,79% 0,50% 1,36% (*) Ümardamisest tulenevad erinevused. Allikas: Euroopa Kontrollikoda komisjoni andmete põhjal. 40 Vabatahtliku tootmise vähendamise kava vähendamisperiood (oktoober 2016 jaanuar 2017) algas pärast seda, kui piimahind hakkas aasta augustis taastuma. Tegelikult oli piimatootmine kõigi aegade madalaimate hindade tõttu alates aasta juunist juba vähenenud (vt joonis 9) aasta juunist septembrini vähenesid piimatarned eelmise aasta samade kuudega võrreldes ligikaudu 1 miljoni tonni võrra, mis ületas vabatahtliku vähendamismeetmega toetatud tootmise langetamist. Seetõttu on väga tõenäoline, et mõned toetust saanud tootjad oleksid niikuinii tootmist vähendanud. Thüneni Instituut jõudis sarnastele järeldustele, kui ta uuris määruse 2016/1613 kasutamist Saksamaa piimatootjatele antava erakorralise toetuse puhul 23, märkides, et nad olid juba vähendanud oma piimatootmist enne toetusmeetmete jõustumist. 23 Andrea Rothe ja Sascha A. Weber, Evaluierung über die in Deutschland erfolgte Umsetzung der Milchmengenverringerungsmaßnahme sowie der Milchsonderbeihilfe, Thünen Working Paper 88.

23 23 Joonis 9. Tarnemahtude ja hindade muutus vähendamisperioodil Allikas: Euroopa Kontrollikoda Eurostati andmete põhjal (APRO_MK_COLM). 41 Prantsuse ametiasutused märkisid, et nad oleksid suhtunud positiivselt vabatahtliku vähendamise toetamisse juba varem, niipea kui esimesed erakorralised meetmed olid kehtestatud 24. Oma vastuses meie küsitlusele märkisid Saksamaa ametiasutused, et isegi langevate hindade korral suurendasid mõned piimatootjad oma toodangut püsikulude katmiseks, mis suurendas veelgi tarnesurvet. Üldiselt kasvas piimatootmine Saksamaal kuni aasta juunini jätkuvalt. Selle põhjal leidsid sakslased, et vabatahtlikud vähendamismeetmed oleksid võinud olla tõhusamad, kui neid oleks rakendatud varem. Saksamaal loobus 20% põllumajandustootjatest kavast enne maksetaotluste esitamist. 24 Vt ka EEIG Agrosynergie poolt komisjonile tehtud hindamist toetav uuring Evaluation on the impact of the CAP measures towards the overarching objective viable food production, august 2018, punkt 8.5 Timelines of the Commission s response to market crisis, lk 147.

24 24 42 Oma aasta sisehindamises põllumajandusturu kriisiohjemeetmete kohta järeldas komisjon, et meetme ajastus ei võimalda väita, et meede on mõjutanud tootmise vähendamist, sest vähenemine oli alanud juba meetme kehtestamise ajal. Kava raames toetati siiski ainult tootmist vähendavaid põllumajandustootjaid, mis soodustas hindade taastumist. Komisjon leidis, et tootmise vähendamine on üks paljudest teguritest, mis mõjutas hindade taastumist aasta teisel poolel (vt 2. selgitus). 2. selgitus Arvukad hindade taastumist mõjutanud tegurid aasta lõpus avaldatud iga-aastases keskpika perioodi prognoosidokumendis 25 tegi DG AGRI kindlaks mitmed hindade taastumist mõjutavad välised ja riigisisesed tegurid: piimatootmise järsk vähenemine Argentinas, Uruguays ja Austraalias ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu; maailmaturu kasvav nõudlus juustu ja või järele, millest saab kasu eelkõige EL (import Hiinasse, USAsse, Filipiinidele, Mehhikosse); riiklik sekkumine turvavõrgu kaudu, et kõrvaldada turult ligikaudu kolmandik ELi aastasest lõssipulbritoodangust; juustu ja või siseturutarbimise suurenemine ELis, mis enam kui tasakaalustas vedela piima müügi vähenemise; ELi igakuine piimatoodang oli alates aasta juunist eelmise aasta tasemest languses ja võis eeldada täiendavat vähenemist, eriti aasta septembris vastu võetud toetuskavade valguses. Tootmiskohustusega seotud toetus vähendab motivatsiooni kohandada tootmist turuhäirete ajal 43 Vabatahtlik tootmiskohustusega seotud toetus piimatootjatele (vt punkt 15) põhineb nende karja suurusel ja seda makstakse looma kohta. Teatavad põllumajandustootjad pidid oma karja vähendama, et vähendada piima pakkumist uute turutingimustega kohanemiseks, sealhulgas tootmise vähendamise vabatahtlike meetmete raames aasta septembris võttis komisjon taotlusaastaks vastu 25 Euroopa Komisjon, EU Agricultural Outlook:Prospect for the EU agricultural markets and income , detsember 2016, lk 32.

25 25 erandi 26, mis võimaldab liikmesriikidel maksta piimatootjatele tootmiskohustusega seotud toetust karja aasta suuruse alusel, isegi kui kari on vahepeal vähenenud. Määrusega 2017/2393 ja 2020/2220 anti komisjonile õigus võtta vastu sarnased sätted taotlusaastate kohta 27. Nendes sätetes käsitleti alates aastast ilmnenud poliitilise vastuolu praktilisi tagajärgi, kuid piimaturu häirete perioodil vähendas tootmiskohustusega seotud toetus põllumajandustootjate motivatsiooni kohandada tootmist oma karja suuruse vähendamise kaudu. Komisjon koostas üldhinnangu turuhäirete mõju kohta, jättes toetuse suunamise riiklike ametiasutuste hooleks 44 Ajavahemikul kehtestas komisjon ajutised erakorralised meetmed piimasektori põllumajandustootjate toetamiseks. Nende meetmete eesmärk ei olnud langevaid hindu põllumajandustootjatele täielikult hüvitada, vaid peamiselt leevendada nende rahavoo vähenemisest tulenenud probleeme. Me kontrollisime, kas komisjon oli enne erakorraliste meetmete võtmist analüüsinud turu tasakaalustamatuse mõju piimasektorile ning kas seejuures võeti arvesse piimatootjate finantsolukorda ja rahavooge. 45 Hindasime ka seda, kas komisjon oli võtnud meetmeid, et tagada abi piisav suunatus, võttes arvesse seda, kuidas häired on mõjutanud piimatootjate rahalist olukorda, ning ELi eesmärki edendada maapiirkondade tasakaalustatud ja keskkonnasäästlikku arengut. Kontrollisime, kas komisjon suunas toetust nii, et see aitas tegeleda erakorralistele toetus- ja tootmismahu vähendamise kavadele omase moraali- ja tühimõjuriskiga. Komisjon püüdis lahendada põllumajandustootjate likviidsusprobleeme 46 Erakorralised meetmed on üks paljudest ÜPP raames kättesaadavatest vahenditest. Muud ÜPP toetused, peamiselt otsetoetused tootjatele (vt punktid 14 16), on mänginud stabiliseerivat rolli sissetulekupuhvrina. Otsetoetuste osakaal piimatootjate sissetulekus 28 suurenes ja aastal, kui piima müügitulu vähenes (vt joonis 10). Viiest liikmesriigist, millele me keskendusime, oli otsetoetustel 26 Komisjoni rakendusmäärus (EL) nr 2016/ Määruse (EL) 2017/2393 artikli 3 lõige 11 punkt c ja määruse (EL) 2020/2220 artikli 9 lõige Aruandes kasutame tulu määratlusena põllumajandusettevõtte netolisandväärtust.

26 26 eriti oluline stabiliseeriv roll Soomes, kus aastatel moodustas nende osa piimafarmide sissetulekust 76 96%. Joonis 10. ÜPP toetuste osakaal ELi piimafarmide sissetulekus Allikas: Euroopa Kontrollikoja arvutused FADNi andmete alusel. Otsetoetuste (SE606) ja muude toetuste (v.a investeeringutega seotud toetused) kogusumma protsendina FNVAst (SE415). Muud subsiidiumid, v.a investeeringutega seotud toetused, arvutatuna kogutoetustena, v.a investeeringutega seotud toetused (SE605), miinus otsetoetuste kogusumma (SE606). 47 Hoolimata ELi toetuste stabiliseerivast mõjust sissetulekule võib järsk hinnalangus tekitada likviidsusprobleeme aasta septembris lubas komisjon liikmesriikidel alates 16. oktoobrist 2015 (kuus nädalat varem) välja maksta kuni 70% aasta otsetoetustest ja 85% pindalapõhistest maaelu arengu toetustest, tingimusel et maksetaotluste halduskontrollid on tehtud. Standardeeskirjade kohaselt võis maksimaalselt ette maksta vastavalt 50% ja 75% 29. Komisjon tegi sama erandi ka järgmisel aastal. 29 Määruse (EL) nr 1306/2013 artikli 75 lõige 1.

27 aasta septembris algatas komisjon ka kogu ELi hõlmavad erakorralised meetmed põllumajandustootjate toetamiseks. Oma vastustes meie eriaruandele nr 23/ erakorraliste meetmete kohta puu- ja köögiviljasektoris nõustus komisjon, et enne kui ta saab teha ettepaneku selliste meetmete käivitamiseks või lõpetamiseks, tuleks analüüsis võtta arvesse tootjate üldist tulu, sealhulgas otsetoetuste mõju aasta piimaturu häirete kontekstis likviidsustoetuse eelarve koostamisel ei hinnanud komisjon piimafarmide rahavoogudega seotud raskuste ulatust. Leidsime, et tegelikult mängis eelarvevahendite jaotamisel olulist rolli olemasolevate vahendite maht. Komisjoni algsetes delegeeritud määrustes käsitleti vähe toetuste suunamist 49 Komisjon eraldas ligikaudu 80% rahast liikmesriikidele proportsionaalselt iga riigi aasta piimatootmiskvoodiga. Ülejäänud 20% puhul võeti arvesse muid tegureid: piima keskmine hind, sõltuvus Venemaa turust, põua mõju söödakultuuridele ja väikeste põllumajandusettevõtete osakaal. 50 Kahes Balti riike ja Soomet käsitleva delegeeritud määrusega (vt punkt 34) võimaldati ELi toetust, et anda sihipärast toetust piimatootjatele, keda mõjutab Venemaa impordikeeld. Delegeeritud määruse 2015/1853 põhjendustes on märgitud, et selleks, et suunata piiratud eelarvevahendeid arvestades toetus kõige enam turuhäiretest mõjutatud põllumajandusettevõtjatele, peaksid asjaomased liikmesriigid jaotama kõnealuse summa paindlikult ja kõige tõhusamal viisil. Üheski neist kolmest määrusest ei olnud täpsustatud, kuidas liikmesriikide ametiasutused peaksid rahastamist suunama. Põhjendustes märgiti, et toetust anti liikmesriikidele, et toetada loomakasvatussektori põllumajandusettevõtjaid, kelle tegevust sügav hinnalangus, Venemaa impordikeelu otsene mõju ja söödakultuure hävitanud põud on kõige enam kahjustanud. 51 Delegeeritud määruses 2016/1613 on sätestatud, et liikmesriigid peaksid valima kõige asjakohasemad meetmed, eelkõige turu stabiliseerimist ja majanduslikku jätkusuutlikkust silmas pidades, ning loetletud seitse tegevust, milles piimatootjad pidid osalema, et saada erakorralist toetust. Lisaks tootmismahtude vähendamisele või külmutamisele (vt punkt 36) hõlmas loetelu keskkonna- ja kliimameetmeid, riski- ja kvaliteedijuhtimist ning koostööprojekte. Selle tingimuste kogumiga kehtestati varasematest määrustest suurem sihipärasus. 30 Aruande 3.soovituse punkt a, lk 46, ja komisjoni vastused, lk 9.

28 28 Ebaselged tulemused komisjoni katses keskenduda piimakarjakasvatuse jätkusuutlikkusele 52 Piimatootmisel on keskkonna- ja kliimapoliitikale mitmeid tagajärgi. Piimakarjakasvatusel eriti intensiivsel on pinnasele, õhule ja veele keerukas mõju, mis tuleneb peamiselt väetiste ja sõnniku laotamisest ja käitlemisest ning lehmade soolesisesest fermentatsioonist. Tootmise jõuline kasv on vastuolus ELi eesmärgiga vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid aasta lõpus oli kuue liikmesriigi (Belgia, Taani, Itaalia, Iirimaa, Madalmaad ja Ühendkuningriik) loomakasvatajatele tehtud erand lämmastiku ülemmäärast (170 kg lämmastikku aastas hektari kohta loomasõnnikus nitraadidirektiivis 31 määratletud tundlikel aladel), mille eesmärk on kaitsta vett põllumajandusest lähtuva reostuse eest. Erandit kasutavad põllumajandustootjad on kohustatud täitma sõnniku ja maa majandamisega seotud erikohustusi. 53 Delegeeritud määrusega 2016/1613 kehtestati mõningad jätkusuutlikkust puudutavad eesmärgid. Kolm tegevust seitsmest, millega piimatootjad pidid erakorralise toetuse saamiseks tegelema, olid seotud konkreetselt keskkonnaprobleemidega: väikesemahuline põllumajandustootmine, ekstensiivsete tootmismeetodite kasutamine ning keskkonna- ja kliimasõbralikud tootmismeetodid. Liikmesriigid pidid muutma toetuse andmise sõltuvaks ühest või mitmest kõnealusest seitsmest tegevusest. 54 Komisjon hindas, millised meetmed liikmesriigid olid valinud. Komisjon leidis, et 13 liikmesriiki lisasid toetuse andmise tingimuseks väikepõllumajanduse, 12 liikmesriiki lisasid keskkonna- ja kliimasõbralikku tootmismeetodid ning seitse ekstensiivsed tootmismeetodid (vt 3. selgitus). Selline üldine teave ei ole siiski piisav, et hinnata nende meetmete kasutuselevõttu või mõju. 31 Nõukogu direktiiv 91/676/EMÜ veekogude kaitsmise kohta põllumajandusest lähtuva nitraadireostuse eest.

29 29 3. selgitus. Näide ühe liikmesriigi kohta, kes keskendus jätkusuutlikkusele, ja ühe liikmesriigi kohta, kes seda ei teinud Iirimaal oli üks rahastamiskõlblikkuse kriteeriume, mida kohaldati rahavoogudega seotud laenukava suhtes (vt 5. selgitus), riikliku maaelu arengu programmiga toetatavate keskkonna- ja kliimasõbralike tootmismeetodite kasutamine. Need hõlmasid mahepõllumajandust, erinevaid põllumajanduse keskkonnakavasid ning veiseliha käsitlevate andmete ja genoomika programmi, mille eesmärk oli parandada veisekarja geneetikat kliimaga seotud kasu saavutamiseks. Aastatel oli Iirimaa kasvuhoonegaaside heite suurenemise peamine allikas piima- ja loomakasvatussektor. Saksamaa ei seadnud erakorralise toetuse andmise tingimuseks ühtegi kolmest konkreetselt keskkonnaprobleemidega seotud tegevusest. Meetmete hindamisel kritiseeris Saksamaa Liitvabariigi kõrgeim kontrolliasutus asjaolu, et rahastamine ei olnud seotud jätkusuutlikkuse eesmärkidega, ning jõudis järeldusele, et sellisel juhul on likviidsustoetus pelgalt päästeoperatsioon, mis ei ole jätkusuutlik ega oma püsivat mõju 32. Erakorraliste toetusmeetmetega seotud moraalne risk 55 Oleme varem märkinud 33, et mida sagedamini pakutakse kriisi ajal või pärast seda riigiabi, seda vähem on põllumajandustootjad motiveeritud maandama riske riskijuhtimisvahendite abil. See tekitab moraalse riski: põllumajandustootjatel on stiimul suuremaid riske võtta. Näiteks on neil suurem stiimul tootmist suurendada, sest isegi kui nõudlus ei suurene, usuvad nad, et saavad hindade langemisel ELi eelarvest toetust aastal põhjustasid hinnalangust paljud tegurid, kuid eelkõige ülepakkumine (vt punktid 05 ja 06). Turuhäiretele eelnevatel aastatel suurendasid mõne liikmesriigi põllumajandustootjad oluliselt piimatootmist, kasutades ära kõrgemaid hindu, ning mõned jätkasid tootmise suurendamist isegi pärast hindade langemist (vt punkt 03 ja tabel 1). Sellest tulenev ületootmine mõjutas turuhindu. Täheldasime, et DG AGRIs arutati selle üle, kas on asjakohane maksta erakorraliste meetmete abil hüvitist põllumajandustootjatele, kes olid otsustanud omal vastutusel 32 Bundesrechnungshof, Abschließende Mitteilung an das Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft über die Prüfung der Maßnahmen zur Entwicklung des Marktes von Milch und Milcherzeugnissen, 19. september Eriaruanne nr 23/2019, punkt 35.

30 30 investeerida ja aitasid kaasa ületootmisele. DG AGRI välistas mõtte tasuda põllumajandustootjate võlad vastutasuks väiksema toodangu eest, kuna leidis, et see kujutab endast selget moraalset ohtu. Komisjon ei käsitlenud seda küsimust siiski oma delegeeritud määrustes, millega antakse piimatootjatele likviidsustoetust. 57 Komisjoni tellimusel aastal läbi viidud uuringus leiti ka, et turvavõrgu olemasolu võis viia selleni, et lõssipulbri tootjad on lühiajalises perspektiivis turusignaalide suhtes vähem tähelepanelikud. Uuringus järeldati, et turuhäirete ajal oli see tõenäoliselt nii eelkõige Madalmaades, aga ka Poolas, Hispaanias ja Tšehhis 34. Suur tühimõju oht tootmise vähendamise meetmete puhul 58 Veel üks risk, mis on seotud erakorraliste meetmetega ja eelkõige vabatahtliku tootmise vähendamise toetamisega, on tühimõju. Madalamad piimahinnad vähendavad tootmisstiimuleid ning seetõttu eeldatakse, et piimatootjad reageerivad madalamatele hindadele tootmise vähendamisega. See reaktsioon on sageli osaline või hilinenud, mõnikord rahavoo vajaduse (nt võlgade tasumiseks), kõrgete püsikulude katmise vajaduse või tasuta kasu saamise tõttu. Kuna hinnad langesid aastal jätkuvalt, oleksid mõned tootjad vähendanud tootmist ka ilma toetuseta. 59 Komisjon märkas kiiresti, et erakorralisega toetusega tootmise vabatahtlikuks vähendamiseks kaasneb tühimõju risk. Komisjon ei pakkunud aga delegeeritud määrustes välja kaitsemeetmeid selle riski vähendamiseks. 60 Leiame, et määrus 2016/1612 tekitas tühimõju, pakkudes toetust ka põllumajandustootjatele, kes oleksid tootmise igal juhul lõpetanud. Leidsime, et risk oli eriti suur Soomes, kus veerand kavast toetust taotlenutest vähendas oma tarneid rohkem kui 90% (mis moodustab 60% kogu vähendamisest). Thüneni Instituudi aasta uuringus 35, milles hinnati piimatootmise vähendamise vabatahtlikku meedet Saksamaal, järeldati samuti, et tühimõju risk on märkimisväärne, kuigi seda ei olnud võimalik kvantifitseerida. 34 EEIG Agrosynergie, op. cit., osa 9.2 Effects of market measures in production decisions in the short term: generation of occasional surplus, lk Op. cit.

31 31 61 Määrus 2016/1612 ei keelanud toetuskõlblikel põllumajandustootjatel viia oma karjasid üle teistesse põllumajandusettevõtetesse, kus nad saaksid jätkata piima tootmist. Sellises olukorras ei avaldanud toetus turule mingit mõju, kuna kogutoodang jäi samaks. Näiteks ühe Iirimaal uuritud juhtumi puhul oli tegemist taotlejaga, kes vähendas piimatarneid, loovutades ligikaudu 200 lehma koos oma lüpsirajatiste ja maa rendilepinguga teisele põllumajandustootjale, kes jätkas vähendamisperioodil nende lehmade piima tarnimist. 62 Erinevalt määrusest 2016/1612, milles kava eeskirjad kehtestas peamiselt komisjon, võisid liikmesriigid määruse 2016/1613 alusel vabalt välja töötada oma eeskirjad vabatahtlike meetmete kohta piimatootmise vähendamiseks või stabiliseerimiseks. Leidsime, et liikmesriikide ametiasutused olid kehtestanud mõned kaitsemeetmed tühimõju riski vähendamiseks, jättes välja taotlejad, kes olid tootmist lõpetamas või juba lõpetanud (Saksamaa, Soome) või kes olid viinud lehmad teise põllumajandusettevõttesse (Saksamaa). Liikmesriigid eelistasid lihtsust ja toetuse laia jaotust 63 Neli viiest komisjoni delegeeritud määrusest, mis käsitlevad erakorralisi meetmeid, andsid liikmesriikidele märkimisväärse kaalutlusõiguse kavade väljatöötamisel ja rakendamisel. Erandiks oli määrus 2016/1612, millega antakse toetust piimatootmise vähendamiseks. 64 Hindasime, mil määral kasutasid liikmesriigid tõhusat töökorraldust, et suunata toetus kõige enam mõjutatud põllumajandustootjatele ja jagada vahendeid. 65 Komisjoni andmed näitavad, et 21 liikmesriiki maksid piimatootjatele toetust ja aasta delegeeritud määruste alusel kas iga tarnitud piimaliitri või iga lüpsilehma kohta või kindlasummalise maksena. Kõnealuste määruste alusel ELi vahenditest piimasektorile kulutatud ligikaudu 350 miljonist eurost moodustavad need maksed ligikaudu 250 miljonit eurot. Rohkem kui pool aasta delegeeritud määruste alusel eraldatud ELi vahenditest kulutati vabatahtlikele kavadele, et vähendada piimatootmist või säilitada see praegusel tasemel (vt punkt 39). Joonisel 11 on näidatud meetmete kombinatsioon viies liikmesriigis, millele me keskendusime. Need moodustasid 64% 737 miljonist eurost, mis kulutati lisas loetletud määruste alusel.

32 32 Joonis 11. Erakorraliste meetmete liigitus viies liikmesriigis: toetus (miljonites eurodes) Allikas: Euroopa Kontrollikoda külastatud liikmesriikidelt saadud teabe põhjal. 66 Iirimaal, Prantsusmaal ja Itaalias leidisime me kavasid, mille raames toetusesaajad ei pidanud esitama konkreetseid toetusetaotlusi. Ametiasutused tegid makseid pärast seda, kui nad olid tutvunud teiste ÜPP maksete jaoks kasutatavate andmebaasidega või meiereide esitatud andmetega (vt joonis 12). Iirimaal kohaldasid ametiasutused määrust 2015/1853 otse, ilma täiendavate riiklike

33 33 rakenduseeskirjadeta. See võimaldas Iiri ametiasutustel maksta enamikule toetusesaajatele toetus välja kolm kuud enne tähtaega. Joonis 12. Halduslik lihtsustamine Allikas: Euroopa Kontrollikoda. 67 Delegeeritud määrustega anti liikmesriikidele toetuse suunamisel märkimisväärne kaalutlusõigus (vt punktid 49 51). Liikmesriikide ametiasutuste uuringu 17 vastanust üheksa nimetasid vähemalt ühte sihtkriteeriumi, osutades neljal juhul 36 hinnalanguse tõttu tekkinud finantskahjuga seotud kriteeriumidele. Kaheksa vastajat ei maininud ühtegi toetuse suunamise kriteeriumi. 68 Kindlasummaliste maksete (vt joonis 11) kasutamisel ei võetud arvesse üksikute põllumajandustootjate finantsraskuste ulatust. Prantsusmaal ja Iirimaal said kõik toetusesaajad ühesuguse kindlasummalise makse (vastavalt 1000 eurot 1395 eurot). Need summad moodustasid 37% Prantsusmaal ja 49% Iirimaal antud erakorralise toetuse kogusummast. 36 Tšehhis, Saksamaal, Hispaanias ja Prantsusmaal.

34 34 69 Meie vaadeldud viiest liikmesriigist kaks kasutasid proportsionaalset käsitlusviisi. Itaalias ja Soomes oli kõigile piimatootjatele esimestele kokkuostjatele tarnitud piima koguse või lüpsilehmade arvu alusel maksmise eesmärk see, et põllumajandustootjad saaks kiiresti hüvitist proportsionaalselt nende käibe vähenemisega. 70 Nende liikmesriikide puhul, kes kasutasid toetuse suunamise kriteeriume, oli nende kriteeriumide tõhusus meie hinnangul vastuoluline (vt 4. selgitus). 4. selgitus Toetuse suunamise kriteeriumid liikmesriikides Prantsusmaal kasutasid määruseid 2015/1853 ja 2016/1613 kohaldavad ametiasutused toetuse suunamiseks kolme kriteeriumi: spetsialiseerumine piimandussektorile, piimamüügist saamata jääv tulu ja pangalaenude osakaal tootja bilansis. Uutele investoritele ja äsja asutatud põllumajandustootjatele kohaldati suuremaid toetuste ülemmäärasid. Saksamaal olid määruse 2015/1853 kohaselt erakorralise toetuse saamise tingimustele vastavad keskmise tähtajaga ja pikaajaliste pangalaenudega põllumajandustootjad, kes suutsid tõendada, et neile makstav piima tootjahind on langenud vähemalt 19%. Piima tootjahinna keskmine langus Saksamaal oli aasta lõpus ligikaudu 23%. Itaalias suunasid ametiasutused määruse (EL) 2016/1613 kohase toetuse looduslikust või muust eripärast tingitud piirangutega alade põllumajandustootjatele. Kuna selle kriteeriumi puhul võeti arvesse sotsiaalseid ja keskkonnaprobleeme, tähendas see, et üks mägipiirkond, mille piimatoodang moodustab vaid 3% riigi piimatoodangust, sai kolmandiku kogu riiklikust toetusest, kuigi piimahinnad püsisid aastatel esinenud piimaturu häirete perioodil selles piirkonnas kohaliku tootmise eripära tõttu stabiilsed. 71 Saksamaa, Iirimaa ja Prantsusmaa toetasid põllumajandustootjatele antud pangalaene. Need meetmed aitasid põllumajandusettevõtteid refinantseerida, vähendades iga-aastaste tagasimaksete ja intresside summat ja/või restruktureerides laene. Erinevalt tavapärastest ELi toetustest tagati nendega põllumajandustootjate rahaline panus laenukapitali ja intresside tagasimaksete näol. See käsitlusviis toetab likviidsusvajadustega ettevõtteid (vt 5. selgitus). Leidsime ka laenuskeeme, mille meiereid algatasid erasektori vahenditega, et suurendada sektori finantsalast vastupanuvõimet.

35 35 5. selgitus Näide subsideeritud laenukavast, millega toetatakse põllumajandustootjaid Iirimaal toetati määruse 2016/1613 alusel loodud põllumajandusliku rahavoo toetamise laenkava ( Agriculture CashFlow Support Loan Scheme ) raames 126 miljoni euro ulatuses pangalaene piimatootjatele käibekapitali täiendamiseks. Avaliku sektori toetust kogusummas 21 miljonit eurot kasutati krediidiriskigarantiide andmiseks ja intressimäärade alandamiseks. Kava märgiti üle kõigest mõne nädala jooksul alates selle käivitamisest. Komisjon on õppinud kogemustest, kuid ei ole meetmete hindamist veel lõpule viinud 72 Uurisime, kas hiljutistest kogemustest erakorraliste meetmete hindamisel saadud õppetunnid võimaldasid nii ELi kui ka liikmesriikide ametiasutustel olla paremini valmis võimalikeks tulevasteks turuhäireteks aasta septembris tegi komisjon ettepaneku muuta ELi maaelu arengu poliitika raames toetatavate riskijuhtimisvahendite eeskirju, et muuta need vahendid põllumajandustootjate jaoks atraktiivsemaks. Näiteks kehtestati koondmäärusega 37 alates aastast võimalus kasutada sektoripõhiseid sissetuleku stabiliseerimise vahendeid põllumajandustootjate jaoks, kelle sissetulek on vähenenud vähemalt 20% 38. Alates aasta detsembrist kohaldatakse sama miinimumkünnist sissetuleku stabiliseerimise vahendite suhtes, mis ei ole sektoripõhised 39. Sel ajal tuvastasime kogu ELis kaks maaelu arengu programmi, mis pakuvad toetust sissetuleku stabiliseerimise vahenditele, kuigi ükski selline toetusvahend ei toiminud. 37 Määruse (EL) 2017/2393 artikli 1 lõige 19, millega lisatakse määrusesse (EL) nr 1305/2013 artikkel 39a. 38 Lisateavet ÜPP toetatavate sissetuleku stabiliseerimise ja muude riskijuhtimisvahendite kohta leiate ka meie eriaruandest nr 23/ Määruse (EL) nr 1305/2013 artikkel 39, mida on muudetud määruse (EL) 2020/2220 artikli 7 lõikega 7.

36 36 74 Pärast aasta siseauditi aruannet DG AGRI poolse põllumajandusturu kriiside ohjamise kohta muutis komisjon aastal oma sisemenetlusi, et põllumajandusriski stsenaariumid järgmiseks 24 kuuks paremini kindlaks määrata. Kui tuvastatakse uus suur risk, siis uue menetluse kohaselt peab komisjon olema valmis tegema vajaduse korral mõistliku aja jooksul ettepaneku võimalike leevendusmeetmete kohta aasta erakorraliste meetmete rahastamiseks kaalus komisjon põllumajandussektori kriisireservi kasutamist. See on hädaabireserv, mille moodustamiseks vähendatakse otsetoetuste eelarvet igal aastal 400 miljoni euro võrra (2011. aasta püsivhindades). See vähendamine hüvitatakse põllumajandustootjatele järgmisel aastal, kui seda ei ole eelarveaasta lõpuks ära kasutatud. Tegelikkuses ei ole EL kunagi kriisireservi kasutanud. Institutsioonidevahelises kokkuleppes Euroopa Parlamendi, nõukogu ja komisjoni vahel nõutakse, et igale komisjoni tehtud kriisireservi kasutamise ettepanekule peab eelnema assigneeringute ümberjaotamise võimaluste uurimine. Selle põhjal leidis komisjon, et aasta häire kõrvaldamiseks ei saa kriisireservi kasutada, kuna ÜPP eelarves on olemas ka muud vahendid. 76 ÜPP järgmise mitmeaastase finantsraamistiku ( ) puhul on komisjon teinud ettepaneku tugevdada kriisireservi rolli ja võimalikku mõju, muutes selle kasutamise paindlikumaks ja võimaldades iga-aastaste kasutamata summade ülekandmist järgmisse eelarveaastasse. Komisjon on teinud ka ettepaneku rahastada reservi põllumajandustootjatele makstavatest otsetoetustest sõltumatult, kuid siiski ÜPP üldeelarve raames. 77 Osana paketist, mille eesmärk on toetada põllumajandus- ja toidusektoreid COVID-19 puhangule reageerimisel 40, sealhulgas punktis 27 nimetatud meetmeid, on komisjon vastu võtnud määruse 41, millega võimaldatakse erandkorras suuremat paindlikkust ELi rahaliste vahendite, sealhulgas maaelu arengu programmide kasutamisel. Üks paindlikkuse valdkond on see, et maaelu arengu programmidest toetatud rahastamisvahenditest on rahastamiskõlblik ka käibekapital ja seda ka siis, kui see ei ole seotud investeerimiskuludega. 40 Lisateavet leiate komisjoni veebisaidilt. 41 Euroopa Parlamendi ja nõukogu 23. aprilli aasta määrus (EL) 2020/558, millega muudetakse määrusi (EL) nr 1301/2013 ja (EL) nr 1303/2013 seoses erimeetmetega erandliku paindlikkuse lubamiseks Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondide kasutamisel, et reageerida COVID-19 puhangule.

37 37 78 Komisjon on teinud ja rahastanud 42 uuringuid erakorraliste meetmete kasutamise kohta ELi tasandil. Need andsid ülevaate kriisiennetusest ja -ohjest põllumajandussektoris. Ükski neist ei ole aga keskendunud liikmesriikide poolt määruste 2015/1853 ja 2016/1613 alusel kehtestatud toetusmeetmete mõjule. Komisjoni sisemises hindamises jõuti järeldusele, et meetmete otsest mõju on nende heterogeensuse ja komisjonile esitatud teabe laadi tõttu raske hinnata. 79 Delegeeritud määrusega (EL) 2016/ nõuti, et liikmesriigid esitaksid komisjonile 15. oktoobriks 2017 väljundiandmed (meetme kohta makstud summad, toetusesaajate arv ja liik) ning hinnangu meetmete tõhususe kohta. Meie töö auditiks valitud viies liikmesriigis näitas, et Prantsusmaa, Itaalia ja Soome olid küll nõutud andmed saatnud, aga ei olnud teinud meetmete hindamist. 42 EEIG Agrosynergie, op. cit.; and Written Wageningen Economic Research and Ecorys, op.cit. 43 Määruse (EÜ) 2016/1613 artikli 3 punkt b.

38 38 Järeldused ja soovitused 80 Uurisime, kui hästi olid Euroopa Komisjon ja liikmesriikide asjaomased ametiasutused suutnud reageerida aasta piimaturu häiretele ja kas nad olid teinud asjakohaseid järeldusi tulevaste kriiside tarbeks. 81 Üldiselt leidsime, et komisjon ja liikmesriigid olid võtnud ulatuslikke meetmeid, et aidata põllumajandustootjaid aasta piimaturu häirete ajal, kuid nende tehtud analüüs oli üldiselt ebapiisav, et otsustada vajaliku toetuse taseme üle ja seda suunata. Komisjon reageeris kiiresti Venemaa poolt ELi piimatoodetele kehtestatud impordikeelule, kuid turu tasakaalustamatuse kõrvaldamiseks kulus rohkem aega. Komisjon tegi ettepaneku leevendavate meetmete kohta, et vähendada põllumajandustootjate likviidsusprobleeme, kuid ei hinnanud piisavalt vajadusi ega seadnud eesmärke. Võttes arvesse paindlikkust, mida liikmesriigid saavad kasutada jagatud eelarve täitmise raames, eelistasid nad erakorralisi meetmeid, mida oli lihtne rakendada, ja otsustasid ulatusliku rahalise toetuse kasuks. Toetuse suunamiseks tehtud jõupingutused olid piiratud. Komisjon on sellest ajast alates astunud samme turu tasakaalustamatuse haldamise parandamiseks, kuid ei ole viinud lõpule meetmete hindamist. 82 Pärast Venemaa impordikeeldu ja enne aasta lõppu andis komisjon erakorralist rahalist toetust Balti riikidele ja Soomele, keda impordikeeld kõige enam mõjutas. Hindade languse põhjustasid ka muud tegurid, eelkõige ülepakkumine. Komisjon astus samme pakkumise vähendamiseks, kehtestades eraladustamise toetamise, laiendades riiklikku sekkumist ning võimaldades tootjaorganisatsioonidel ja ühistutel tootmist planeerida. Need meetmed tähendasid aga kompromisse. Näiteks kui lõssipulbri riiklik kokkuost aitas esialgu tasakaalustada osa ülepakkumisest, siis kogutud riiklikud varud surusid lõssipulbri turuhinda allapoole (punktid 33 36). 83 Komisjon võttis aasta septembris vastu vabatahtlikud tootmise vähendamise meetmed. Tootmine vähenes niikuinii alates aasta juunist ja meetmed jõustusid alles siis, kui piima hind oli juba taastuma hakanud (punktid 37 42). Sellises olukorras esines märkimisväärne tühimõju oht. Mõne liikmesriigi ametiasutused olid kehtestanud kaitsemeetmed tühimõju riski vähendamiseks, jättes välja taotlejad, kes olid tootmist lõpetamas või juba lõpetanud või kes olid viinud lehmad üle teise põllumajandusettevõttesse (punktid 58 62). Lisaks oli võimalik, et tootjad ei pruukinud tahta turuhäirete ajal tootmise vähendamiseks karja suurust vähendada, sest see võis tähendada vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetuse kaotamist (punkt 43).

39 39 1. soovitus. Turu tulevase tasakaalustamatuse probleemiga tegelemine Selleks et komisjon saaks parandada turu võimaliku olulise tasakaalustamatuse käsitlemist, peaks ta ajakohastama oma menetlusi nii, et enne tootmise vähendamiseks antava mis tahes toetuse heakskiitmist tulevikus teeb ta järgmist: a) uurib, kas ÜPP toetusega seotud tingimused, näiteks tootmiskohustusega seotud toetus, suurendavad ülepakkumist; b) vähendab tühimõju riski, kaaludes määrustesse asjakohaste kaitsemeetmete lisamist. Rakendamise tähtaeg: Komisjon tegi ettepaneku võtta meetmeid põllumajandustootjate toetamiseks, kuid ei kvantifitseerinud eelarve koostamisel põllumajandustootjate vajadusi. Muudel ÜPP toetustel, eelkõige otsetoetustel, on stabiliseeriv roll turuhäirete ajal, kuna need on puhvriks hinnamuutuste vastu. Komisjon ei võtnud oma eelarvevajaduste hindamisel arvesse tootjatele makstavate summade kogumahtu. Selle asemel oli eelarvevahendite jaotamisel oluline roll olemasolevate vahendite mahul (punktid 44 48). 85 Oma järjestikustes delegeeritud määrustes märkis komisjon, et toetuse eesmärk oli anda põllumajandustootjatele sihipärast toetust, kuid ei täpsustanud, kuidas liikmesriikide ametiasutused oleksid pidanud seda tegema (punktid 49 51). Liikmesriigid kasutavad tarnete lihtsustamiseks sageli lihtsaid lähenemisviise, näiteks kindlasummalisi makseid või põllumajandusettevõtete suurusega proportsionaalseid makseid. Viies vaadeldud liikmesriigis eelistati üldiselt lihtsustatud korda ja vahendite ulatuslikku jaotamist (punktid 63 71). 86 Piimatootmisel on mitmeid keskkonna- ja kliimamõjusid. Viiest delegeeritud määrusest viimase puhul (mille komisjon võttis vastu aastal) võeti arvesse mõningaid jätkusuutlikkusega seotud probleeme, kuid praegu ei ole piisavalt teavet seotud meetmete mõju hindamiseks. Me ei leidnud tõendeid selle kohta, et komisjon oleks nelja ülejäänud määruse koostamisel kaalunud või hinnanud võimalikku mõju keskkonnale ja kliimale (punktid 52 54).

40 aasta turuhäiretele eelnevatel aastatel suurendasid mõne liikmesriigi põllumajandustootjad oluliselt piimatootmist, kasutades ära kõrgemaid hindu, ning jätkasid tootmise suurendamist ka siis, kui hinnad olid hakanud langema. Oma delegeeritud määrustes, millega antakse piimatootjatele likviidsustoetust, ei käsitlenud komisjon nende asjaoludega kaasnevat moraalset riski (punktid 55 57). 2. soovitus. Parandada eelarvestamist ja suunamist Avaliku sektori vahendite tõhusama kasutamise tagamiseks peaks komisjon: a) kehtestama lävendid potentsiaalsete oluliste turuhäirete analüüsimiseks; b) olema valmis analüüsima turuhäirete tõenäolist mõju piimasektorile, võttes arvesse olemasoleva toetuse stabiliseerivat mõju, ning kui ta jõuab järeldusele, et erakorralist toetust on vaja, siduma selle selgete eesmärkide ja sihtväärtustega. Rakendamise tähtaeg: Keeruliste eeskirjade ja ÜPP eelarve olemasolevate vahendite tõttu ei kasutatud põllumajandussektori kriisireservil aasta turuhäirete ajal üldse. Pärast seda on komisjon teinud ettepanekuid muudatusteks, et tugevdada kriisireservi rolli tulevikus (punktid 75 ja 76). Lisaks kehtestati koondmäärusega alates aastast võimalus kasutada valdkondlikke sissetuleku stabiliseerimise vahendeid aasta detsembri seisuga tuvastasime kaks maaelu arengu programmi, mis pakkusid toetust sissetuleku stabiliseerimise vahenditele, kuigi ükski selline vahend ei toiminud (punkt 73). 89 Pärast turuhäireid tehtud hindamised võimaldasid teha mõned üldised järeldused erakorraliste meetmete kohta ELi tasandil ning komisjon on sellest ajast alates astunud samme oma kriisiohjamismenetluste parandamiseks. Siiski ei ole komisjon piisavalt hinnanud liikmesriikide võetud meetmete mõju. Leiame, et selline analüüs võiks võimaldada teha olulisi järeldusi ja anda õppetunde, mis suurendaksid valmisolekut mis tahes tulevaste turuhäirete korral (punktid 72 79).

41 41 3. soovitus. Suurendada valmisolekut tulevasteks turuhäireteks Selleks et õppida aasta turuhäiretest ja aidata valmistuda tulevikuks, peaks komisjon analüüsima erakorralise toetuse andmise eri mudelite mõju piimatootjate käitumisele ja likviidsusele ning turu stabiliseerimisele ja keskkonnale, samuti tootjate ja meiereide riskijuhtimise rolli, ning seejärel avaldama oma järeldused. Rakendamise tähtaeg: 2024 I auditikoda, mida juhib kontrollikoja liige Samo Jereb, võttis käesoleva aruande vastu 19. mai aasta koosolekul Luxembourgis. Kontrollikoja nimel president Klaus-Heiner Lehne

42 42 Lisa. Delegeeritud määrused erakorraliste toetusmeetmete kohta piimasektoris Komisjoni delegeeritud määrus Eesmärk ELi kulutused piimatootjatele ELi kulutused asjaomase liikmesriigi meiereidele tarnitud piima tonni kohta( 1 ) Täiendav riiklik toetus (täiendav abi) Ajakava( 2 ) 1263/ / / /1612 Ajutine erakorraline abi Eesti, Läti ja Leedu piimatootjatele Ajutine erakorraline abi Soome piimatootjatele Ajutine erakorraline abi loomakasvatussektori põllumajandustootjatele Piimatootmise vähendamiseks antav abi 28,6 miljonit eurot 10,3 eurot/t Kuni 100% ,7 miljonit eurot 4,7 eurot/t Kuni 100% ,3 miljonit eurot(*) 2,2 eurot/t Kuni 100% ,7 miljonit eurot(**) 0,8 eurot/t

43 43 Komisjoni delegeeritud määrus Eesmärk ELi kulutused piimatootjatele ELi kulutused asjaomase liikmesriigi meiereidele tarnitud piima tonni kohta( 1 ) Täiendav riiklik toetus (täiendav abi) Ajakava( 2 ) 2016/1613 Erakorraline kohandamistoetus piimatootjatele ja muude loomakasvatussektorite põllumajandustootjatele 281,1 miljonit eurot(*) 2,0 eurot/t Kuni 100% Kokku 737,3 miljonit eurot 5,2 eurot/t 357,8 miljonit eurot (*) Kulud ainult piimasektoris. Kõigi loomakasvatussektorite jaoks oli määruse (EL) 2015/1853 kohaselt kasutada kokku 420 miljonit eurot ja määruse (EL) 2016/1613 kohaselt 350 miljonit eurot. (**) Kulutused 150 miljoni euro suurusest olemasolevast kogusummast. ( 1 ) Hõlmab kogu piima, mis tarniti meiereidele aastal asjaomastes liikmesriikides, sealhulgas põllumajandustootjate poolt, kes ei saanud ELi toetust. ( 2 ) Alates määruse avaldamise kuupäevast kuni toetusesaajatele tehtavate maksete tähtajani. Allikas: Euroopa Kontrollikoda komisjoni andmete põhjal.

44 44 Akronüümid ja lühendid DG AGRI: Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektoraat FADN: põllumajandusliku raamatupidamise andmevõrk FAO: ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon ÜPP: ühine põllumajanduspoliitika

45 45 Mõisted Delegeeritud õigusakt (delegeeritud määrus): õiguslikult siduv akt, mida komisjon kasutab (kui Euroopa Parlament ja nõukogu ei esita vastuväiteid) ELi õigusaktide vähemoluliste osade täiendamiseks või muutmiseks, näiteks rakendusmeetmete üksikasjade esitamiseks. Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondid: viis peamist ELi fondi, mis üheskoos toetavad majanduse arengut kogu ELis: Euroopa Regionaalarengu Fond, Euroopa Sotsiaalfond, Ühtekuuluvusfond, Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond ning Euroopa Merendus- ja Kalandusfond. Otsetoetused: põllumajandustoetused, peamiselt pindalatoetus, mida makstakse otse põllumajandustootjatele Euroopa Põllumajanduse Tagatisfondi raames. Piimaekvivalent: piimatoodetes (näiteks kondenspiim, piimapulber, jogurt, koor, kaseiin, lõss ja vadak) kasutatava vedela täispiima ekvivalentkoguse mõõt. Piimatooted: piim ja piimast saadud tooted, näiteks või, juust ja piimapulber. Põllumajandusettevõtte netolisandväärtus: põllumajandusliku raamatupidamise andmevõrgus kasutatav näitaja, mis kirjeldab põllumajandusliku majapidamise tootmise koguväärtust, sealhulgas toetusi, pärast amortisatsiooni ning tootmisprotsessi käigus tarbitud kaupade ja teenuste väärtuse mahaarvamist. See on põllumajandusliku majapidamise kõigi kindlaksmääratud tootmistegurite eest (maa, tööjõud ja kapital) maksmiseks kasutada olev summa, olenemata sellest, kas need on majapidamise enda omad või mitte. Põllumajandusettevõtte netosissetulek: põllumajandusliku raamatupidamise andmevõrgu näitaja, mis kirjeldab põllumajandusliku majapidamise oma tootmistegurite kulude katteks olemas olevat summat. Selle arvutamiseks lahutatakse põllumajandusettevõtte netolisandväärtusest omaniku makstud palgad, üür ja intressid ning liidetakse toetuste ja investeeringutega seotud maksude saldo. Põllumajandusliku raamatupidamise andmevõrk: vahend, mis põhineb liikmesriikide põllumajandusettevõtete uurimisel ning mida kasutatakse ELi põllumajandusettevõtete sissetuleku suuruse hindamiseks ja ühise põllumajanduspoliitika mõju kindlaksmääramiseks. Rahastamisvahend: rahaline toetus ELi eelarvest, mis võib olla omakapitali- või kvaasiomakapitali investeeringute, laenu, tagatise või muu riskijagamisvahendi vormis.

46 46 Thüneni Instituut: Föderaalse toidu- ja põllumajandusministeeriumi haldusalas tegutsev Saksa uurimisinstituut. Tühimõju: olukord, kus tegevus oleks toimunud ilma avaliiku sektori toetust saamata.

47 EUROOPA KOMISJONI VASTUSED EUROOPA KONTROLLIKOJA ERIARUANDELE ERAKORRALINE TOETUS ELi PIIMATOOTJATELE AASTATEL TÕHUSUST SAAKS TULEVIKUS PARANDADA KOKKUVÕTE I. Komisjon on teadlik Euroopa piimasektori majanduslikust ja sotsiaalsest tähtsusest ning peab oluliseks seda sektorit rasketel aegadel toetada. Piimasektoris esines aastatel tõsiseid turuhäireid. Piimatootmine hoogustus ELis, Ameerika Ühendriikides ja Uus-Meremaal ja aastal, tingituna tulusatest hindadest ja soodsatest ilmastikutingimustest, samas kui sisetarbimise ja ekspordi kasvu arvele jäi vaevu pool sellest mahust (peamiselt tingituna impordi aeglustumisest Hiinas ja Venemaa impordikeelu kehtestamise tõttu). Komisjon jälgis pidevalt ja põhjalikult turuolukorda, korraldades põllumajandusturgude ühise korralduse komitee iganädalasi koosolekuid (liikmesriikide esindajatega) ja piimaturu vaatluskeskuse majandusnõukogu igakuiseid kohtumisi (turuekspertidega). Komisjonisiseselt moodustas komisjon valdkondadevahelised töörühmad, et hinnata valitsevat olukorda ja töötada välja kõige asjakohasemad meetmed. Selle tulemusena võttis komisjon kasutusele kõik seadusandja poolt kättesaadavaks tehtud võimalikud vahendid, sealhulgas turusekkumise (riiklik sekkumine ja eraladustamistoetus), erakorralised meetmed, otsetoetuste ja maaelu arengu toetuste paindlikkuse ja edendustegevuse. Kõiki neid meetmeid rakendati Euroopa Liidu Nõukogu ja Euroopa Parlamendi toetusel ja järelevalve all. III. Komisjon esitas arvukaid tõendeid põhjaliku turu- ja poliitikaanalüüsi kohta, mille eesmärk oli määrata kindlaks kõige tõhusamad ja tulemuslikumad rakendatavad meetmed. Komisjon analüüsis kriisi peamisi põhjuseid ja mõju piimatootjate kasumimarginaalidele ning tegi ettepaneku asjakohaste turumeetmete kohta, hinnates sealhulgas iga meetme mõju eelarvele. Arvestades eelarvevahendite kättesaadavust, valiti meetmed parima hinna ja kvaliteedi suhte alusel. Vajaduse korral eraldati liikmesriikidele vahendeid (assigneeringuid) selliste objektiivsete kriteeriumide alusel nagu tootmismaht, hinnamõju või sõltuvus Venemaa turust. V. Komisjon rakendas erakorralisi meetmeid tõendite põhjal. Ühtegi meedet ei võetud, kui turuhäiret ei olnud võimalik usaldusväärsete andmetega tõendada. See selgitab meetmete järkjärgulist rakendamist aastatel VI. Komisjon hindas kriisi mõju ELi ja liikmesriikide tasandil. Piimasektori erakorraliste toetusmeetmete eeskirjad andsid liikmesriikidele suure manööverdamisruumi toetuse paremaks suunamiseks kõige enam mõjutatud sektoritele nende territooriumil. VII. Alates aastast on koondmäärusega 1 oluliselt täiustatud riskijuhtimisvahendite rakenduseeskirju. Need hõlmavad võimalust kasutada valdkondlikke sissetuleku stabiliseerimise vahendeid ning suurendada avaliku sektori rahalist toetust nendele 1 Euroopa Parlamendi ja nõukogu 13. detsembri aasta määrus (EL) 2017/2393, millega muudetakse määrust (EL) nr 1305/2013 (ELT L 350, , lk 15 49). ET 1 ET

48 vahenditele aasta detsembri seisuga olid sissetuleku stabiliseerimise vahendid kavandatud kahes maaelu arengu programmis. Kuigi ühtegi neist vahenditest ei rakendatud, muudeti programme, et uusi programmitöö võimalusi ära kasutada. VIII. Komisjon kogus kokku liikmesriikidelt saadud teatised nende territooriumil rakendatud meetmete kohta ja tegi neist kokkuvõtte. Kooskõlas subsidiaarsuse põhimõttega peeti asjakohasemaks, et liikmesriigid hindaksid oma meetmete tõhusust ise. IX.1) Komisjon on nõus 1. soovitusega ja nõustub võimalusega kaaluda terviklikult ELi toetuse mõju turuhäiretele, aga ka kaitsemeetmeid tühimõju vältimiseks. IX.2) Komisjon on osaliselt nõus 2. soovitusega ja võtab turuhäirete hindamisel arvesse otsetoetuste stabiliseerivat mõju ning kehtestab rangemad tingimused/eesmärgid, kui rakendatakse täiendavaid erakorralisi toetusmeetmeid. Turuhäirete kvalifitseerimiseks ei ole aga võimalik künniseid eelnevalt kindlaks määrata. XI.3) Komisjon on nõus 3. soovitusega ja analüüsib erakorralise toetuse andmise eri mudelite mõju piimatootjate käitumisele ja likviidsusele ning turu stabiliseerimisele ja keskkonnale, samuti tootjate ja meiereide riskijuhtimise rolli. SISSEJUHATUS 15. Ühine põllumajanduspoliitika (ÜPP) pakub mitmeid põllumajandusettevõtete toetamise vahendeid, millel on sissetulekuid stabiliseeriv iseloom ja mis ei ole avatud tururiskidele. Piimatootjad saavad nendes ÜPP toetuskavades osaleda. Eelkõige on nende kavade puhul tegemist otsetoetustega (sh vabatahtlik tootmiskohustusega seotud toetus) ja maaelu arengu toetusvahenditega, millega hüvitatakse põllumajandustootjatele saamata jäänud tulu ja tekkinud kulud (toetus põllumajandustootjatele looduslikust eripärast tingitud tootmispiirangutega piirkondades, kui selline alade määramine on olemas, toetus põllumajandustootjatele Natura 2000 aladel, toetus põllumajanduse keskkonna- ja kliimakohustustele ning mahepõllumajandus- ja loomade heaolu tagamise tavadele). Enamikku neist tululiikidest tootmisriskid samuti ei mõjuta. Maaelu arengu investeeringutoetus võib suurendada ka põllumajandusettevõtete rahavoogusid, kuid need on suunatud materiaalsesse varasse, mis peab oma algset eesmärki täitma vähemalt viis aastat. 22. Ajavahemikul moodustasid sekkumise ja eraladustamisega seotud kogukulud 176,2 miljonit eurot, mis moodustab umbes 0,07 % piimasektori käibest kõnealusel ajavahemikul. TÄHELEPANEKUD 33. Komisjon rõhutab, et piimaturu vaatluskeskuse majandusnõukogu töö tulemused on peamiselt suunatud piimasektori ettevõtjatele, et nad saaksid oma tootmis-/äriotsuseid kohandada vastavalt valitsevatele turutingimustele ja väljavaadetele. Selle ülesanne on anda teavet poliitiliste otsuste tegemiseks, kuid mitte nendesse sekkuda. Kõikumised nõudluses, pakkumises ja hindades ei tohiks tingimata viia automaatse sekkumiseni turvavõrgu meetmete abil või muul viisil. Selle asemel peaksid turuosalised ise nende kõikumistega toime tulema ja oma tootmist vastavalt kohandama. Ametlikke turvavõrgumeetmeid kaalutakse ainult juhul, kui kõikumiste intensiivsus ja mõju suurenevad ning võivad põhjustada märkimisväärseid turuhäireid. ET 2 ET

49 37. Komisjon tuletab meelde, et ajavahemikul jaanuar aprill 2016 suurenesid ELi piimatarned 4,7 %, mis on märkimisväärne kasv ja aeglustumist ei ole näha. 38. See toetuse määr moodustab ligikaudu 0,3 % ELi piimasektori toodangust. Kuigi tegemist on väga tagasihoidliku summaga, saatis see siiski jõulise signaali tootmise vähendamise vajaduse kohta, mida toetas rahaline stiimul sellise vähendamise käivitamiseks. Komisjon leiab, et täpne ja usaldusväärne hinnang selle kohta, kui palju võib piimahind sõltuvalt piimatootmise vähendamisest tõusta, on äärmiselt keeruline ja võib anda valesignaale, kuna hindu mõjutavad arvukad välismuutujad. 40. Komisjon märgib, et meetme kavandamise ja teatavaks tegemise ajal (juuli 2016) ei olnud märke hindade taastumisest. ELi piimahinnad hakkasid taastuma augustis 2016 (teave oli kättesaadav alles aasta septembri lõpus). 42. Komisjon leidis, et piimatootmise vähendamise kava on asjakohane, sest see pakkus rahalist toetust raskustesse sattunud põllumajandustootjatele, toetades neid, kes kohandasid pakkumise nõudlusele, aitas suurel määral kaasa ELi piimaturu tõhusale tasakaalustamisele ning mõjutas kaudselt piimahinna taastumist aasta teisel poolel. Meetmete piiratud ulatus kulutuste tegemisel on selgelt piiranud nende võimet saavutada hindade taastumine. On selge, et palju suurematel kulutustel oleks tõenäoliselt suurem mõju, aga ka hind vahendite näol. Samas andis see turule olulisi signaale nii poliitikasuuna kui ka vajaduse kohta piirata vähendamist proportsionaalselt, paindlikult ja kulutõhusalt. 43. Lisaks karja suuruse vähendamisele saavad põllumajandustootjad tootmist vähendada ka muude vahenditega, nt vähem söödasisendeid, väiksema produktiivsusega lehmade arvukuse piiramine, väetiste kasutamise vähendamine rohumaadel, vasikate toitmine piimaga jne. 48. Komisjon analüüsis kriisi peamisi põhjuseid ja mõju piimatootjate kasumimarginaalidele ning tegi ettepaneku asjakohaste turumeetmete kohta, hinnates sealhulgas iga meetme mõju eelarvele. Arvestades eelarvevahendite kättesaadavust, valis komisjon meetmed parima hinna ja kvaliteedi suhte alusel. 49. Komisjon leidis, et olemasolevate eelarvevahendite jaotus eri liikmesriikide vahel peab olema suures osas proportsionaalne nende piimasektori suurusega. Seetõttu oli piima kogutootmine (mida hinnatakse tegeliku kvoodikohase piimatoodanguna) otsustava tähtsusega. 50. Komisjon leidis, et määruse (EL) 2015/ põhjendustes esitatud viited loomakasvatussektori põllumajandusettevõtjad, kelle tegevust sügav hinnalangus, Venemaa impordikeelu otsene mõju ja söödakultuure hävitanud põud on kõige enam kahjustanud, on piisavad suunised. Lisaks pidid liikmesriigid parandama abi suunamist kõige enam mõjutatud põllumajandustootjatele. See on kooskõlas subsidiaarsuse põhimõttega, liikmesriikide ametiasutuste teadmistega kõige enam mõjutatud põllumajandustootjatest, aga ka ametiasutuste paindlikkusega vajalike meetmete kehtestamisel. 52. Komisjon leiab, et piimakarjakasvatuse välismõjud on mitmemõõtmelised, kusjuures keskkonnakasu kaalub suuresti üles negatiivse mõju. Lisaks jõuti mitmes uuringus 2 Komisjoni 15. oktoobri aasta delegeeritud määrus (EL) 2015/1853, millega antakse loomakasvatussektori põllumajandusettevõtjatele ajutist erakorralist toetust (ELT L 271, , lk 25 30). ET 3 ET

50 järeldusele, et intensiivne põllumajandus on kasulik suhteliste heitkoguste seisukohast. Tegelikult on võimalik saada väiksema heitega rohkem piima. Vastavalt kliimamuutusi ja kasvuhoonegaaside heitkoguseid käsitleva komisjoni talituste hindamisteemalisele töödokumendile SWD(2021)115: aastal oli 44 % EL 28 põllumajandusega seonduva muu kui CO 2 -heite puhul tegemist mäletsejaliste soolesisesest käärimisest tuleneva heitega (metaan CH4), kuid ÜRO kliimamuutuste raamkonventsioonile esitatud kasvuhoonegaaside heitemahukuse aruannetest on näha, et kasvuhoonegaaside heide tootmisüksuse kohta on teatavate põllumajandussüsteemide, sealhulgas piimanduse puhul veidi vähenenud. - Tehnoloogilise arengu osas on geneetiliselt parendatud seemnete või loomade kasutamine ELi tasandil üsna tavaline, nagu ka kindlaksmääratud sooga seemnerakke sisaldava sperma ja kliimaseadmetega varustatud kasvuhoonete ning loomakasvatushoonete kasutamine. Näiteks on ELi piimasektoris keskmine piimaand alates aastast suurenenud 67 %, mis on võimaldanud tootmist 5 % võrra suurendada, samal ajal kui lüpsilehmade arv on vähenenud peaaegu 40 %, mis on alates aastast aidanud märkimisväärselt kaasa kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamisele Euroopas. 54. Liikmesriikide valitud tegevuste mitmekesisus kajastab nende konkreetseid asjaolusid, eelistusi ja poliitikavalikuid ning universaalse lähenemisviisiga seonduvaid konkreetseid piiranguid. See näitab ka subsidiaarsuse põhimõtte eeliseid, kui liikmesriigid ise kohandavad meetmeid vastavalt oma olukorrale. 60. Üksikute piimatootjate tootmismahud kõiguvad väga erinevatel põhjustel nii heades kui ka halbades turutingimustes. Järsult halvenevate turgude kontekstis on oluline anda tootjatele märku, et tootmine peaks kohanema, ja pakkuda võimaluse korral asjakohast tuge. Komisjon leidis, et on ebapraktiline teha kindlaks need põllumajandustootjad, kes niikuinii tootmise lõpetavad, ning et tootmise tegelik vähendamine aitaks turgu stabiliseerida. Seepärast peaks see olema kõlblik saama liidu toetust (määruses (EL) 2016/ sätestatud piirides ja tingimustel). 61. Komisjon tuletab meelde, et määruse (EL) 2016/1612 artikli 5 lõike 4 kohaselt pidid liikmesriigid kontrollima, et lehmapiimatarnete vähendamine, milleks liidu toetust maksti, on tegelikult toimunud. Liikmesriigid oleksid seega pidanud avastama karjade ümberpaigutamise põllumajandustootjate vahel, kelle piimatootmist ei olnud tegelikult vähendatud, ja jätma nad toetusest ilma. Neid ümberpaigutusi käsitletakse vastavalt tavapärasele raamatupidamisarvestuse kontrollimise ja heakskiitmise menetlusele. 73. Riskijuhtimisvahendite eeskirju on ajavahemikul oluliselt muudetud, et parandada kavade toimimist ja lihtsustada nende rakendamist ning muuta need põllumajandustootjate jaoks atraktiivsemaks aasta koondmäärusega 4 muudeti põhjalikult sissetuleku stabiliseerimise vahendi toetuse toimimist, hõlbustades ühisfondi aktsiakapitali loomist ja hoidmist (stabiilse fondi loomise keskne element), võimaldades kasutada avaliku sektori toetust algkapitali moodustamiseks ja fondile iga-aastaste maksete tegemiseks. Seda täiendab ühisfondidest osalevatele põllumajandustootjatele makstavate hüvitiste subsideerimise võimalus. 3 Komisjoni 8. septembri aasta delegeeritud määrus (EL) 2016/1612, millega antakse toetust piimatootmise vähendamiseks, C/2016/5681 (ELT L 242, , lk 4 9). 4 Määruse (EL) 2017/2393 artikli 1 lõikega 19 lisatakse määrusesse (EL) nr 1305/2013 artikkel 39a. ET 4 ET

51 Kava on muutunud põllumajandustootjatele odavamaks ja taganud neile parema sissetulekukindluse: minimaalset kahjumäära on vähendatud 30 %-lt 20 %-le. Toetusmäär (avalike fondide osa ühisfondide kulude katmisel) suurenes 65 %-lt 70 %-le. Alates aasta detsembrist kohaldatakse sama miinimumkünnist sissetuleku stabiliseerimise vahendite suhtes, mis ei ole sektoripõhised aastal kavandati kogu ELis sissetuleku stabiliseerimise vahendid kahe maaelu arengu programmi raames, kuid neid ei rakendatud. Mõlemal juhul oli aastal pooleli programmide muutmise menetlus, et ära kasutada uusi programmitöö võimalusi. 77. Lisaks meetmetele, mida nimetati Euroopa Kontrollikoja punktis, muudeti COVID-19 puhangule reageerimise paketiga EAFRD määrust, 6 et võimaldada erakorralist ajutist toetust (ühekordsete maksete vormis) põllumajandustootjatele ja VKEdele, keda COVID-19 kriis on eriti mõjutanud, ning tagada nende äritegevuse jätkumine. 78. Komisjon tuletab meelde, et Wageningen Economic Research ja Ecorys 7 uuring sisaldab piimasektori kriisi käsitlevat juhtumiuuringut, milles järeldati, et Euroopa Komisjon tegeles aasta piimasektori kriisiga tasakaalustatud viisil, kasutades mitmesuguseid vahendeid, võttes samal ajal arvesse nende vahendite piiratust. JÄRELDUSED JA SOOVITUSED 81. Komisjon leiab, et aastatel tehti põhjalikke, pidevaid ja valdkondadevahelisi analüüse ja hindamisi ning need aitasid kaasa asjaomaste meetmete tõhususele, millega anti piimasektorile minimaalsete kuludega paindlikku ja pragmaatilist toetust. Meetmeid arutati põhjalikult liikmesriikidega ja liikmesriigid toetasid neid. 82. Komisjon tuletab meelde, et lõssipulbri hinnad olid enne riikliku sekkumise algust 18 kuud langustrendis. Selle vahendiga hoiti ära lõssipulbri hindade ja seega ka piimahindade edasine halvenemine. Lõssipulbri riiklikud varud säilisid kuni turu taastumiseni. Lõssipulbri valdavalt madalad hinnad on mõjutanud komisjoni võimet sekkumisvarusid müüa. See on tavapärane turuga seotud areng ega sea kahtluse alla vahendi tõhusust. Sisuliselt suutis komisjon müüa hulga varusid olukorras, kus turuhinnad tõusid. 83. Komisjon tuletab meelde, et meetme kavandamise ajal ei olnud mingeid märke tootmise vähenemisest. Kui tootmine hakkas aasta juunis vähenema, olid tõendid selle vähenemise kohta teada alles aasta augusti keskpaigaks. 1. soovitus. Turu tulevase tasakaalustamatuse probleemiga tegelemine a) Komisjon on selle soovitusega nõus. Komisjon märgib, et tootmiskohustusega seotud toetus piirdub sektoritega, kus esineb struktuurilisi probleeme, et vältida selliste probleemide eskaleerumist, mis võivad põhjustada sulgemisi ja mõjutada tarneahela teisi osi või seotud turge. Turumoonutuste ohu ET 5 Vt määruse (EL) nr 1305/2013 artikkel 39, mida on muudetud määruse (EL) 2020/2220 artikli 7 lõikega 7. 6 Euroopa Parlamendi ja nõukogu 24. juuni aasta määrus (EL) 2020/872, millega muudetakse määrust (EL) nr 1305/2013 (ELT L 204, , lk 1 3). 7 Written Wageningen Economic Research and Ecorys Evaluation for the Commission, Improving crisis prevention and management criteria and strategies in the agricultural sector ( ), lõpparuanne, august ET

52 vähendamiseks kohaldatakse selle suhtes rangeid piiranguid ja tingimusi. Tootmiskohustusega seotud toetus ei ole seega tootmise edendamise mehhanism. Arvestades kava sätteid, on komisjonil väga piiratud võimalused võtta vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetuse kaudu meetmeid põllumajandustootjate poolt kriisi ajal peetavate loomade arvu suhtes. Komisjonil on õigus võtta meetmeid, et vältida seda, et vabatahtliku tootmiskohustusega seotud toetuse saajad kannatavad sektori turu struktuurilise tasakaalustamatuse all. Need meetmed võivad anda liikmesriikidele võimaluse otsustada, et sellist toetust makstakse nende tootmisüksuste alusel, millele anti toetust eelmisel võrdlusperioodil. Kui ülepakkumine põhjustab turuhäireid, kaalub komisjon võimalusi, kuidas tagada, et tootmisega seotud toetuste olemasolu ei takistaks vajalikke kohandusi tootmises. Sellega seoses hindab komisjon hoolikalt kõnealuste meetmete võtmise võimalusi ja aega. b) Komisjon nõustub selle soovitusega. 84. Komisjon analüüsis kriisi peamisi põhjuseid ja mõju piimatootjate kasumimarginaalidele ning tegi ettepaneku asjakohaste turumeetmete kohta, hinnates sealhulgas iga meetme mõju eelarvele. Arvestades eelarvevahendite kättesaadavust, valis komisjon meetmed parima hinna ja kvaliteedi suhte alusel. 85. Komisjon jälgis pidevalt turuolukorda ning analüüsis kriisi põhjalikult ja multidistsiplinaarselt (sealhulgas arutelud liikmesriikidega asjakohaste meetmete üle nõukogus). Kooskõlas subsidiaarsuse põhimõttega peeti asjakohasemaks, et liikmesriigid suunaksid toetuse erinevatesse erakorralistesse meetmetesse. Komisjon leidis, et erakorraliste toetusmeetmete rakendamist piimasektoris käsitlevate eri määruste põhjendustes esitatud viited on piisavad suunised (näiteks komisjoni delegeeritud määruses (EL) 2015/1853 esitatud viited loomakasvatussektori põllumajandusettevõtjad, kelle tegevust sügav hinnalangus, Venemaa impordikeelu otsene mõju ja söödakultuure hävitanud põud on kõige enam kahjustanud ). 86. Komisjon tuletab meelde, et aastal vastu võetud erakorraliste meetmete eesmärk ei olnud kestlikkus (strateegia Talust taldrikule 8 tähenduses, arvestades eelkõige keskkonna- ja kliimamõjusid). 2. soovitus. Parandada eelarvestamist ja suunamist a) Komisjon ei ole soovitusega nõus. Turuhäired on mitmemõõtmelised ja ettenägematud, mistõttu on võimatu ja ebasoovitav eelnevalt kindlaks määrata tegevuspõhised lävendid, mis piiraksid mis tahes võimalikku tegevust eelnevalt kindlaks määratud raamistikus. Turuhäiretega tuleb tegeleda juhtumipõhiselt ja tervikliku lähenemisviisi alusel. b) Komisjon nõustub selle soovitusega. Komisjoni hinnang turuhäiretele sektori tasandil võib mõjutada otsetoetuste stabiliseerivat mõju. Täiendavate erakorraliste toetusmeetmete rakendamise korral võib kehtestada piiravamad tingimused/eesmärgid. 8 Strateegia Talust taldrikule õiglase, tervisliku ja keskkonnahoidliku toidusüsteemi edendamiseks, COM(2020) 381 final, ET 6 ET

53 88. Põllumajandussektori kriisireserv ei mänginud aasta turuhäirete perioodil mingit rolli mitte ainult eeskirjade keerukuse tõttu, vaid ka piisavate vahendite olemasolu tõttu ELi eelarves. Alates aastast on koondmäärusega oluliselt parandatud riskijuhtimisvahendite rakenduseeskirju, sealhulgas võimalust kasutada valdkondlikke sissetuleku stabiliseerimise vahendeid ja suurendada avaliku sektori rahalist toetust nendele vahenditele. Alates aasta detsembrist on sissetuleku stabiliseerimise vahendid kaasatud kahte maaelu arengu programmi. Kuigi ühtegi neist vahenditest ei rakendatud, muudeti programme, et uusi võimalusi ära kasutada. 89. Komisjon kogus kokku liikmesriikidelt saadud teatised nende territooriumil rakendatud meetmete kohta ja tegi neist kokkuvõtte. Kooskõlas subsidiaarsuse põhimõttega peeti asjakohasemaks, et liikmesriigid hindaksid oma meetmete tõhusust ise. Komisjon võib siiski ette näha liikmesriikide meetmete põhjalikuma analüüsi. 3. soovitus. Suurendada valmisolekut tulevasteks turuhäireteks Komisjon on selle soovitusega nõus. Selleks et aidata õppida aasta turuhäiretest, viib komisjon läbi uuringu mitmesuguste erakorraliste meetmete mõju kohta piimatootmisettevõtete käitumisele ja likviidsusele, turu stabiliseerimisele ja keskkonnale ning tootjate ja meiereide rollile kriisiohjes. Võttes arvesse hankemenetluste lõpuleviimiseks ja kvaliteetse uuringu tegemiseks kuluvat aega, peab komisjon vajalikuks määrata rakendamise tähtajaks aasta. ET 7 ET

54 Auditirühm Euroopa Kontrollikoja eriaruannetes esitatakse auditite tulemused, mis hõlmavad ELi poliitikat ja programme ning konkreetsete eelarvevaldkondade juhtimisega seotud teemasid. Auditiülesannete valimisel ja kavandamisel püüab kontrollikoda maksimeerida nende mõju, võttes arvesse tulemuslikkuse ja vastavuse riske, konkreetse valdkonna tulude ja kulude suurust, tulevasi arengusuundi ning poliitilist ja avalikku huvi. Kõnealuse tulemusauditi viis läbi loodusvarade säästva kasutamise valdkonnaga tegelev I auditikoda, mille eesistuja on kontrollikoja liige Samo Jereb. Auditit juhtis kontrollikoja liige Nikolaos Milionis.

55 Ajakava Sündmus Kuupäev Auditiplaani vastuvõtmine / auditi algus Aruande projekti ametlik saatmine komisjonile (või mõnele teisele auditeeritavale) Aruande lõplik vastuvõtmine pärast ärakuulamismenetlust Komisjoni ametlike vastuste saamine kõigis keeltes

56 AUTORIÕIGUS Euroopa Liit, Euroopa Kontrollikoja taaskasutamispoliitikat rakendatakse Euroopa Kontrollikoja otsusega nr avatud andmete poliitika ja dokumentide taaskasutamise kohta. Kui ei ole märgitud teisiti (nt eraldiseisvates autoriõiguse märgetes), on ELile kuuluv kontrollikoja sisu litsentsitud vastavalt litsentsile Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). See tähendab, et taaskasutamine on lubatud, kui autoriõigustele on viidatud ja muudatused on ära märgitud. Taaskasutaja ei tohi moonutada dokumentide algset tähendust ega sõnumit. Kontrollikoda ei vastuta taaskasutamise tagajärgede eest. Kui konkreetses sisus, näiteks kontrollikoja töötajatest tehtud fotodel, on kujutatud tuvastatavaid eraisikuid, või kui see sisaldab kolmandate isikute teoseid, tuleb teil taotleda täiendavaid õigusi. Kui luba on saadud, tühistab ja asendab see eespool nimetatud üldise loa ja osutab selgelt mis tahes kasutuspiirangutele. On võimalik, et ELile mittekuuluva sisu kasutamiseks või taasesitamiseks peate küsima luba otse autoriõiguse omajatelt. Joonised 6 ja 11: ikoonide autor Pixel perfect, Tööstusomandi õigustega hõlmatud tarkvara või dokumendid, nagu patendid, kaubamärgid, registreeritud disainilahendused, logod ja nimed, ei kuulu kontrollikoja taaskasutamispoliitika alla ega ole teile litsentsitud. Domeeni europa.eu alla koondatud Euroopa Liidu institutsioonide veebisaitidel leidub linke, mis viivad muudele veebisaitidele. Kontrollikoda ei vastuta nende sisu eest ja soovitab teil seetõttu tutvuda nende veebisaitide isikuandmete ja autoriõiguse kaitse põhimõtetega. Euroopa Kontrollikoja logo kasutamine Euroopa Kontrollikoja logo ei tohi kasutada ilma kontrollikoja eelneva nõusolekuta. PDF ISBN ISSN doi: / QJ-AB ET-N HTML ISBN ISSN doi: / QJ-AB ET-Q

57 ELi piimatootjatele makstav keskmine hind saavutas tipptaseme aasta alguses ja hakkas seejärel langema aasta keskel hakkasid hinnad taas tõusma. Ühine põllumajanduspoliitika hõlmab mitmeid vahendeid turuhäirete kõrvaldamiseks. Otsetoetustel on stabiliseeriv roll, kuna need annavad põllumajandustootjatele püsiva sissetulekuallika. N-ö turvavõrgu eesmärk on toetada hindu, kõrvaldades ajutiselt turult piimatoodete ülepakkumise. Samuti võib Euroopa Komisjon (edaspidi komisjon ) võtta erakorralisi meetmeid turuhäirete ohu vastu, mida ta ka ajavahemikul tegi. Uurisime, kui hästi olid komisjon ja liikmesriikide asjaomased ametiasutused suutnud reageerida aasta piimaturu häiretele. Üldiselt leidsime, et komisjon ja liikmesriigid olid võtnud ulatuslikke meetmeid, et aidata põllumajandustootjaid turuhäirete ajal, kuid nende tehtud analüüs oli üldiselt ebapiisav, et otsustada vajaliku toetuse taseme üle ja seda suunata. Euroopa Kontrollikoja eriaruanne vastavalt ELi toimimise lepingu artikli 287 lõike 4 teisele lõigule.

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL)

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) EUROOPA KOMISJON Brüssel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, 30.10.2018, millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) nr 807/2014, millega täiendatakse Euroopa Parlamendi

Rohkem

EN

EN ET ET ET EUROOPA KOMISJON Brüssel 8.12.2010 KOM(2010) 727 lõplik EUROOPA KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE Turuolukorra muutumine ja seejärel piimakvootide süsteemi sujuva järkjärgulise

Rohkem

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUSED Saatja: Euroopa Komisjoni peasekretär, allkirjastanud

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Majandusarengud maailmas lähiaastatel Ülo Kaasik Eesti Panga asepresident Maailma majandusaktiivsus on vähenenud Probleemid on tööstuses, kus eksporditellimused on jätkuvalt vähenemas Majanduskasv püsib

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx Maaeluministri.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. oktoobri 07 määruse nr 70 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete valgurikaste taimede

Rohkem

bioenergia M Lisa 2.rtf

bioenergia M Lisa 2.rtf Põllumajandusministri 20. juuli 2010. a määruse nr 80 «Bioenergia tootmise investeeringutoetuse saamise nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise täpsem kord» lisa 2 Tabel 1 Taotleja andmed 1.1

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus EUROOPA KOMISJON Brüssel, 11.11.2015 COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides 2013. aastal püügivõimsuse ja kalapüügivõimaluste vahel püsiva tasakaalu saavutamiseks

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka L 256/4 Euroopa Liidu Teataja 22.9.2012 MÄÄRUSED KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti kasutamiseks,

Rohkem

Jenny Papettas

Jenny Papettas SISEPOLIITIKA PEADIREKTORAAT POLIITIKAOSAKOND C: KODANIKE ÕIGUSED JA PÕHISEADUSKÜSIMUSED ÕIGUSKÜSIMUSED Kohaldatav õigus piiriüleste liiklusõnnetuste puhul: Rooma II, Haagi konventsioon ja liikluskindlustuse

Rohkem

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx Toimetulekutoetuse maksmine 2014. 2018. aastal Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakond Toimetulekutoetust on õigus saada üksi elaval isikul või perekonnal, kelle kuu netosissetulek pärast

Rohkem

Eesti piimatöötlemise sektori aasta 6 kuu ülevaade

Eesti piimatöötlemise sektori aasta 6 kuu ülevaade Eesti piimatöötlemise sektori 2016. aasta 6 kuu ülevaade Lühikokkuvõte Vaatamata turuolukorda tugevasti muutnud sündmustele on suurematel piimaturgudel täheldatav olnud elavnemine impordi osas ja positiivsed

Rohkem

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus, mis käsitleb õigusaktide ettepanekuid ühise põllumajanduspoliitika kohta pärast aastat

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus, mis käsitleb õigusaktide ettepanekuid ühise põllumajanduspoliitika kohta pärast aastat 9.2.2012 Euroopa Liidu Teataja C 35/1 I (Resolutsioonid, soovitused ja arvamused) ARVAMUSED EUROOPA ANDMEKAITSEINSPEKTOR Euroopa andmekaitseinspektori arvamus, mis käsitleb õigusaktide ettepanekuid ühise

Rohkem

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe)

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) 3. Nõuded energiaauditile (Teet Tark) Energiatõhususe

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM 179 ECOFIN 384 SOC 346 COMP 257 ENV 339 EDUC 165 RECH

Rohkem

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx)

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx) Ülevaade erakondade finantsmajanduslikust olukorrast seisuga 31.12.2010 Ülevaate eesmärgiks on kirjeldada erakondade rahalist seisu, mis annab informatsiooni nende tugevusest või nõrkusest, mis omakorda

Rohkem

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel 17.2.26 KOM(25) 539 lõplik 25/215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) nr 2494/95 üksikasjalikud rakenduseeskirjad seoses hinnateabe

Rohkem

EPKK Piimaturg IV kvartal 2016 Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda Piimaturg IV kvartal 2016 Sisukord Piimatoodang ja kokkuost Eestis 1 Piimatoodete too

EPKK Piimaturg IV kvartal 2016 Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda Piimaturg IV kvartal 2016 Sisukord Piimatoodang ja kokkuost Eestis 1 Piimatoodete too Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda Piimaturg IV kvartal Sisukord Piimatoodang ja kokkuost Eestis 1 Piimatoodete tootja- ja jea Eestis 4 Piima ja piimatoodete tootmisest Eestis 5 Eksport ja Import 6 Hinnad

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Balti riikide majanduse ülevaade Mõõdukas kasv ja suuremad välised riskid Martins Abolins Ökonomist 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016

Rohkem

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus (EÜ) nr 1122/2009 Toetus maaelu arendamiseks Nõuetele

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

PR_COD_2am

PR_COD_2am EUROOPA PARLAMENT 2004 Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon 2009 2004/0209(COD) 3.10.2008 ***II SOOVITUSE PROJEKT TEISELE LUGEMISELE eesmärgiga võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, millega muudetakse

Rohkem

CDT

CDT Turukuritarvituse suunised määruse Kaubatuletisinstrumentide turgude või seotud hetketurgudega seonduvaid kaubatuletisinstrumente käsitleva siseteabe määratlemise teave 17/01/2017 ESMA/2016/1480 ET Sisukord

Rohkem

Üldist majandushuvi pakkuvate teenuste otsuse artikli 9 ja üldist majandushuvi pakkuvate teenuste raamistiku punkti 62 kohane liikmesriikide aruande v

Üldist majandushuvi pakkuvate teenuste otsuse artikli 9 ja üldist majandushuvi pakkuvate teenuste raamistiku punkti 62 kohane liikmesriikide aruande v Üldist majandushuvi pakkuvate teenuste otsuse artikli 9 ja üldist majandushuvi pakkuvate teenuste raamistiku punkti 62 kohane liikmesriikide aruande vorm Üldist majandushuvi pakkuvate teenuste otsuse artiklis

Rohkem

EGESIF_15_ final 09/02/2016 EUROOPA KOMISJON Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondid Suunised liikmesriikidele raamatupidamisarvestuse ettev

EGESIF_15_ final 09/02/2016 EUROOPA KOMISJON Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondid Suunised liikmesriikidele raamatupidamisarvestuse ettev EGESIF_15_0018-02 final 09/02/2016 EUROOPA KOMISJON Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondid Suunised liikmesriikidele raamatupidamisarvestuse ettevalmistamise, kontrolli ja heakskiitmise kohta VASTUTUSE

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istun

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istun Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu 3399. istung (MAJANDUS- JA RAHANDUSKÜSIMUSED) 19. juunil 2015

Rohkem

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Suunised, mis käsitlevad selliseid teste, läbivaatamisi või tegevusi, mis võivad viia pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiivi artikli 32 lõike

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade 13.01.2016 turu arendamise büroo Marje Mäger Lühikokkuvõte Konkurentsivõime ja kasumlikkuse säilitamiseks otsustas Fazer konsolideerida oma tegevuse Baltikumis. Sellest tulenevalt lõpetas ettevõte aprillis

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

Title H1

Title H1 Programm LIFE 2014-2020 Üldine tutvustus 6. juuli 2015 Tiina Pedak Keskkonnaministeerium LIFE LIFE 1992-2013: enam kui 3100 projekti loodus ja bioloogiline mitmekesisus teised keskkonnavaldkonnad ja haldus

Rohkem

Aruanne Euroopa Liidu Asutuste Tõlkekeskuse eelarveaasta 2009 raamatupidamise aastaaruande kohta koos keskuse vastustega

Aruanne Euroopa Liidu Asutuste Tõlkekeskuse eelarveaasta 2009 raamatupidamise aastaaruande kohta koos keskuse vastustega 14.12.2010 Euroopa Liidu Teataja C 338/119 ARUANNE Euroopa Liidu Asutuste Tõlkekeskuse eelarveaasta 2009 raamatupidamise aastaaruande kohta koos keskuse vastustega (2010/C 338/21) SISUKORD Punktid Lk SISSEJUHATUS...........................................................

Rohkem

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid )

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid ) 1(6) 1. Vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinna kujundamise põhimõtted Aktsiaselts tegevuskulude arvestuse aluseks on auditeeritud ja kinnitatud aastaaruanne. Hinnakujunduse analüüsis kasutatakse Aktsiaseltsi

Rohkem

Esialgsed tulemused

Esialgsed tulemused Eesti toiduainetööstuse plaanid konkurentsivõime tõstmiseks Toiduainetööstus Käive 1,7 miljardit - üks olulisemaid sektoreid Eesti tööstuses! Eksport 660 miljonit eurot ~14 500 töötajat 1 Kõrged tööjõukulud

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201 Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/2019 ESMA70-151-1496 ET Sisukord I. Reguleerimisala...

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

Microsoft Word - Ettevotjatulu_2016 kodukale.doc

Microsoft Word - Ettevotjatulu_2016 kodukale.doc Indikaatori Ettevõtjatulu analüüs 2015. aasta andmetel, aruande lühikokkuvõte 2016 Tellija: Põllumajandusuuringute Keskus, kontaktisik Ere Ploomipuu, ere.ploomipuu@pmk.agri.ee Töö teostaja: OÜ AgriNet,

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET ESMA35-43-1397 ESMA teade Teade hinnavahelepingute seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. oktoober 2018 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr 600/2014

Rohkem

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e 3.7.2009 Euroopa Liidu Teataja C 151/11 ARVAMUSED EUROOPA ANDMEKAITSEINSPEKTOR Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx Hinnanguliselt on võimalik rajada kaugkütte baasil koostootmisjaamu võimsusega 2...3 MW Viljandis, Kuressaares, Võrus, Haapsalus, Paides, Rakveres, Valgas, Jõgeval, Tartuskokku ca 20 MW Tööstusettevõtete

Rohkem

Microsoft Word - Tegevusaruanne_ 2018_ EST.doc

Microsoft Word - Tegevusaruanne_ 2018_ EST.doc Ettevõtte tegevusaruanne 2017 1. Sissejuhatus AS Sillamäe-Veevärk tegeleb veevarustuse, heitvee ärajuhtimise ja puhastuse, maagaasi müügi ja jaotamise teenuste osutamisega Sillamäe linna elanikele, ettevõtetele

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET ESMA35-43-1562 ESMA teade Teade hinnavahelepingutega seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. jaanuaril 2019 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (viies koda) 16. detsember 1993 Kohtuasjas C-334/92, mille esemeks on EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Hispaania) esitatud taotlus,

Rohkem

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.1.2019 A8-0475/36 36 Põhjendus BG BG. arvestades, et kahjuks ei leidnud see vastuolu erikomisjonis lahendust; 9.1.2019 A8-0475/37 37 Põhjendus BI BI. arvestades, et niinimetatud Monsanto dokumendid ja

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Komisjoni dok nr: Teema: Euroopa

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru EUROOPA KOMISJON Brüssel, 17.5.2018 COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega kehtestatakse uute raskeveokite CO2-heite

Rohkem

Hinnainfo mai 2015

Hinnainfo mai 2015 HINNAINFO MAI 2015 Uuringu eri etappides osalesid ja olid vastutavad: Claudia Meriküla, Katrin Männaste, Aivar Voog Tellijapoolne kontaktisik: Aleksander Vukkert AS Emor Tammsaare Ärikeskus A. H. Tammsaare

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/ 2019, detsember 2018, - millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/ artikli 42 tähenduses

KOMISJONI  RAKENDUSMÄÄRUS  (EL)  2018/  2019, detsember  2018,  -  millega  kehtestatakse  määruse  (EL)  2016/ artikli 42  tähenduses L 323/10 19.12.2018 KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/2019, 18. detsember 2018, millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/2031 artikli 42 tähenduses kõrge riskiga taimede, taimsete saaduste ja muude objektide

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus RIIGIKOHTU ESIMEHE 2011. A ETTEKANNE RIIGIKOGULE LISA 4 Eesti kohtusüsteem Euroopas Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee on ellu kutsunud Tõhusa õigusemõistmise Euroopa komisjoni (CEPEJ), mis koosneb 47

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa OTSUS Tallinn 20.06.2007 J.1-45/07/4 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine Elisa Eesti AS- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

TA

TA 8.3.2019 A8-0009/ 001-024 MUUDATUSTEPANEKUD 001-024 Transpordi- ja turismikomisjon Raport Karima Delli A8-0009/2019 Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega muudetakse määrust

Rohkem

Eesti toidusektori ekspordivõimekus (jätku-uuring 2017)

Eesti toidusektori ekspordivõimekus (jätku-uuring 2017) Eesti toidusektori ekspordivõimekus (jätku-uuring 217) Tallinn Detsember 217 Töö tellija: Maaeluministeerium Projektis osalevad: Albert Hansa, Evelin Ahermaa, Aet Vanamölder, Katrin Nittim, Maris Viileberg

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. jaanuar 2018 (OR. en) 15686/17 ADD 1 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istung (põllumajandus ja

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. jaanuar 2018 (OR. en) 15686/17 ADD 1 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istung (põllumajandus ja Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. jaanuar 2018 (OR. en) 15686/17 ADD 1 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu 3586. istung (põllumajandus ja kalandus) 11. 12. detsembril 2017 Brüsselis PV/CONS

Rohkem

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) 2. KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRATLETUD PIIRKOND KUULUB: 3. GEOGRAAFILISE TÄHISE TÜÜP:

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 0 Liis Grünberg Pärnu mnt, Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Microsoft Word - n doc

Microsoft Word - n doc EUROOPA KOMISJON Brüssel, 10.6.2010 K(2010) 3604 Teema: Riigiabi - Eesti - Abi nr N 115/2010 - Eesti maaelu arengukava 2007 2013 meetme 1.1 Koolitus ja teavitustegevus metsanduslikud tegevused Lugupeetud

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode] Olavi-Jüri Luik Vandeadvokaat Advokaadibüroo LEXTAL 21.veebruar 2014 i iseloomustab Robin Hood ilik käitumine kindlustus on rikas ja temalt raha võtmine ei ole kuritegu. Näiteks näitavad Saksamaal ja USA-s

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Paindlikud töövormid töötaja ja tööandja vaatenurgast Marre Karu Poliitikauuringute Keskus Praxis Kas töö teeb õnnelikuks? See sõltub... - inimese (ja tema pere) soovidest - inimese (ja tema pere) vajadustest

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade Pagaritööstuse 2016. aasta 9 kuu ülevaade Lühikokkuvõte Tugeva konkurentsi tingimustes jätkub tööstuste konsolideerumine. Oktoobris allkirjastasid OÜ Eesti Leivatööstus ja AS Hagar omanikud lepingu, mille

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Lühiülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse statistikast Haridus- ja Teadusministeerium Detsember 2014 Kulutused teadus- ja arendustegevusele mln eurot Eesti teadus- ja arendustegevuse investeeringute

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Selgitavad märkused, mis on lisatud üldise grupierandi määruse sihtotstarbelist läbivaatamist puudutavale ettepanekule Käesoleva dokumendi eesmärk on

Selgitavad märkused, mis on lisatud üldise grupierandi määruse sihtotstarbelist läbivaatamist puudutavale ettepanekule Käesoleva dokumendi eesmärk on Selgitavad märkused, mis on lisatud üldise grupierandi määruse sihtotstarbelist läbivaatamist puudutavale ettepanekule Käesoleva dokumendi eesmärk on selgitada üldise grupierandi määruse läbivaatamist

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Elanike hinnangud arstiabile 2014, peamised arengud ja edasised tegevused Tanel Ross Haigekassa juhatuse esimees Üldised järeldused elanike hinnangutest Hinnangud Eesti tervishoiusüsteemile on püsinud

Rohkem

Microsoft Word - Vorm_TSD_Lisa_1_juhend_2015

Microsoft Word - Vorm_TSD_Lisa_1_juhend_2015 TSD lisa 1 täitmise juhend Olulisemad muudatused deklareerimisel alates 01.01.2015 vorm TSD lisal 1. Alates 01.01.2015 muutus vorm TSD ja tema lisad. Deklaratsioonivorme muutmise peamine eesmärk oli tagada

Rohkem

Krediidireiting

Krediidireiting Aastaaruande põhiaruanded 2015 Reg. kood: 00000000 Pärnu mnt 5 10148 Tallinn, Harjumaa Tel: 6000000 naidis@naidis.ee, www.naidis.ee > Põhinäitajad 2015 Müügitulu: sh eksport: Ärikasum: Puhaskasum /(-kahjum):

Rohkem

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul 10.4.1 Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk 195 197 Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tuleb sõna pank?... 2. Miks hoiustati kulda kullassepa

Rohkem

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusinsener OÜ Tallinnas 14.04.2014 Uuring Energiamajanduse

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/ 318, veebruar 2018, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/ väärtpaberiosaluste sta

EUROOPA  KESKPANGA  MÄÄRUS  (EL)  2018/  318, veebruar  2018,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1011/ väärtpaberiosaluste  sta L 62/4 5.3.2018 EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/318, 22. veebruar 2018, millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/2012 väärtpaberiosaluste statistika kohta (EKP/2018/7) EUROOPA KESKPANGA NÕUKOGU, võttes

Rohkem

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas?

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kasutamise eelised ja võimalused Biomass on peamine Euroopa Liidus kasutatav taastuva energia allikas, moodustades ligikaudu 70% taastuvenergia

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

Microsoft Word - KOV_uuringu_analyys.doc

Microsoft Word - KOV_uuringu_analyys.doc UURING OMAVALITSUSTE SENISEST PROJEKTIKOGEMUSEST, LÄHIAJA PLAANIDEST NING OOTUSTEST LOODAVALE MAAKONDLIKULE ARENGUKESKUSELE Küsitlus viid läbi 6.-12. maini 2003 EAS Regionaalarengu Agentuuri tellimisel

Rohkem

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaalministeerium Rahvatervise osakond 15.06.2018 Mis on

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

156-77

156-77 EUROOPA KOHTU OTSUS 12. oktoober 1978 * [ ] Kohtuasjas 156/77, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindaja: selle õigusnõunik George L. Close, keda abistas selle õigustalituse ametnik Charles Lux, kohtudokumentide

Rohkem

humana_A5_EST_2+2.indd

humana_A5_EST_2+2.indd ÜLESANNE NÄLJA PÕHJUSED Vanuserühm: 6. 12. klass Ülesande eesmärgiks on mõista, et hoolimata suurtest arengutest on miljonid inimesed siiski veel näljas ja kannatavad alatoitumuse all nad ei saa vajalikku

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Bild 1

Bild 1 Archives Portal Europe APEnet ja APEx Mäluasutuste talveseminar Otepää, 06.03.2012 Kuldar Aas, Rahvusarhiiv APEnet (I) Projekti rahastus econtentplus raames Projekti kestvus: 15.01.2009 15.01.2012 Partnerid

Rohkem

Microsoft Word - SK_mp_toetus (43).docx

Microsoft Word - SK_mp_toetus (43).docx 1. Sissejuhatus SELETUSKIRI Maaeluministri määruse Mesilaspere toetus eelnõu juurde Maaeluministri määrus kehtestatakse maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse 18 lõike 1 ja 20 2 lõike 1 alusel.

Rohkem

Ppt [Read-Only]

Ppt [Read-Only] EL 2020 strateegia eesmärkidest, mis puudutab varajast koolist väljalangemist ja selle vähendamist EL 2020 strateegia eesmärkidest, mis puudutab madala haridustasemega noorte osakaalu vähendamist Madal

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80275254 tänava/talu nimi, Tähe tn 127e maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn

Rohkem

Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 pu

Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 pu Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 punkt b) Vastu võetud 23. jaanuaril 2019 1 Sisukord 1

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone,

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Brüssel 8. ja 10. november 2017 (10.00, 11.30) KOLMAPÄEV,

Rohkem