BBMS dbf BBMS sql BioBank Management System

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "BBMS dbf BBMS sql BioBank Management System"

Väljavõte

1 BBMS dbf BBMS sql 2.38 BioBank Management System Kogu infrastruktuuri haldamine j a laboratoorsed biopanga, sealhulgas ka kontrolli j a aparaadid. Lühike spetsifikatsioonid: - Ei vaj a veebilehitseja - Ei ole piiranguid j a piirangud - Ei vaj a internet (keskkonnas töötamiseks isoleeritud) - Suutlikkus töötada arvutivõrgu mis tahes arv (soovitatav server) - Kas dokumenteerida, andmebaasi struktuuri - Võimaldab teil ehitada oma sub alus - Töötab Microsoft Office ja OpenOffice - Kas mehhanism andmete importimisest Excel andmebaasid / Calc / j uurdepääs ning ODBC SQL - Toetab vöötkoodi printerid kasutavad oma skripte: Zebra (ZPL), Sato (E +) j a Brady (LFC) - Töötab skannerid 1D (üldse) j a 2D (LabMind, FluidX, MICRONIC) - Mooduli määratletud aruanded, mis suudavad trükkida / eksportida andmeid - Sisaldab ka laialdast toetused (akende ja andmebaasi elemendid) - Töötab moodulid LanKontroler j älgida keskkonnatingimused - Teostab andmehõive otse alusmoodulist Q-MSystem - Valdama aj akohastamiseks interneti kaudu või kohtvõrgu - Sisaldab moodul määratletud ekspordi / impordi XML - On liides j ärgmistes keeltes: poola, inglise, saksa, prantsuse, hispaania, itaalia, rootsi, hollandi, esperanto, Norra, Taani, Soome j a Eesti - Kontekstitundlik spikker (F1) mis tahes keeles liides - Vastab ISO 17025, ISO Ei ole dongle, mis ei nõua USB port - Võimaldab teil hallata labori dokumentatsiooni süsteemi kaudu manuseid - Sisaldab moodul, mis võimaldab ressursikirj ete jälgida j a j uhtseadmed - Automaatselt genereerida series rapotów mitme e-posti - Kiire otsing ja filter andmete aknas - Tagurdamine mehhanism hõlmab andmete kopeerimise akna konteiner - samaväärne lõikelauale - Saadab SMS sõnumi täpsustatud telefoninumber. Kõigist määratletud sündmus

2 Tarkvara ettevõte, ettevõte on spetsialiseerunud LabMind biopankade ja labori automaatika. Osana sellest tegevusest on loodud palj u rakendusi, mis töötavad koos. BBMS versiooni toetada automatiseeritud biopanga või laboratoorsed sisaldab täiendavat tarkvara: Yeti (Robot Operating sügavkülmikud), Agata (kraana Laboratory), õppeülesande (mikro kraana manuaal sorteerija) sorteerija (sorteerij a kontroller viaali), 2D (2D skanner controller), Agent (suhtlemisel teiste terminalid), Robot (taotlus täidesaatva programmeeritud protsesse, kasutades ained) j a paljud teised. Praeguse versiooni dokument pdf-formaadis võib leida Tarkvara saab uuendada internetis aadressil või täitmist konkreetses käsk menüü Spikker.

3 Käsitsemine Igas tabelis tegutseb kontekstimenüüst all paremat hiirenuppu. Uue positsiooni saab lisada menüükäsklusega "Lisa" või vaj utades nuppu [Ins] j a kustutada käsu "Kustuta" või klahvi [Del] abil. "Olek" - muudab ühe või mitme valitud üksuse olekut. "Container" kopeerib valitud tabeli rea konteinerisse. Käsud "Üles" j a "Alla" liiguvad valitud rida õiges suunas. Paljudes akendes on sisse lülitatud funktsioon Pukseerimine, mis võimaldab hiire vasaku nupuga hiire vasaku nupuga puus olevaid elemente teisaldada - mis vastab hüpikmenüü käsule Teisalda. "Prindi" - võimaldab printida andmeid aknast mitte ainult printerisse, vaid ka failina ühes paljudest vormingutest "Leht" - andmete saatmine arvutustabelisse. Kõik kontorikomplektid tuleks arvutisse installida j a kui neid on kaks, saate valida vaikeressursi. "Muudatused" - näidatud tabeli positsioonis tehtud muudatuste eelvaade. "Sum" - töötab valitud moodulites - alustab andmete, nt olekute lisamise protseduuri. "Märkus" - võimaldab sisestada märkuse valitud kohta, sama käsk ilmub redigeerimise aknas. "Permissions" - praegusele aknale või aknale ümber kirj utatud tabelitele õiguste andmine või eemaldamine. Administraatoril on õigused nende tegevuste jaoks j a teised saavad kehtivaid õigusi kontrollida. Redigeerimispaan: Igas redigeerimisaknas kuvatakse pärast hiirekursori asetamist väljale selle välj a kirj eldus ja olekuribal kursoriga välja kirj eldus. Akende redigeerimine lisaks andmete sisestamisele võimaldab teil ühendada ja hallata dokumente elektroonilisel kujul, kasutades nupukomplekti [+], [>], [-]. Pärast dokumendi manustamist ilmub sellele link ja dokument kopeeritakse. Käivituse parameetrid: Tarkvara saab käitada andmete või sätete sisestamise parameetritega. / Fbase nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / FC: \ TEST C: \ TEST andmebaas valitakse automaatselt / Uuser

4 nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / Uadmin Sisselogimise vaikekasutaj a on "admin" j a kui parooli pole määratud, toimub automaatne sisselogimine / Parool nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / Uadmin / Hadmin annab admini kasutaj a j aoks administraatori parooli j a kui see on tegelik parool, toimub sisselogimine / Sdrv nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / SCD skannige ainult C ja D kettaid BBMS-i andmebaaside j aoks \\ tee nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe \\ SRV \ DB ressursside näitamine UNC-tee abil /1 nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / 1 käivita ainult üks eksemplar, ROBOTi sisselogimisega serveris kasutatav valik / Mnnn nt C: \ BBMS \ EXE \ BBMS.exe / M128 reserveerige j a kasutage näidatud mälumahtu megabaitides, Seda parameetrit tuleks kasutada j uhul, kui tarkvara töötamise aj al ilmnevad mäluprobleemid. Minimaalselt 16, maksimaalselt 256, optimaalne j a vaikimisi 64. Kui arvutis on kuni 4 GB, kasutage parameetrit <= 64, sest virtuaalse mälu toe tõttu kaotate jõudluse.

5 Networks - automaatika ja integratsiooni Tarkvara võib töötada võrgu j agades kõik andmed. Puuduvad piirangud selles valdkonnas, j a seal on võimalusi optimeerida seda tööd. 1. kõik j agatud andmete peaks olema arvuti hosting sõita nii, et see oleks nähtav \ BBMS \ BASE \ 2. Programm failide või kogu sisu \ BBMS \ EXE saab j a peab asuma kohalik ketas, nt. C: \ BBMS \ EXE Kui käivitatud programm skaneerib kohaliku kõvakettad j a kaardistatud drives kättesaadavaks kataloog \ BBMS \ BASE. Kui soovite piirata kõvakettad skaneerida, siis käivita programm / S. Näide: Rajatis on seitse arvutite võrku ühendatud ja ei ole Server: BOSS, SECRET, register, LAB1, Lab2, PE1 Arvuti SECRET (registreerimine) on suur kohalik ketas j agati j a seetõttu otsustate paigaldada andmete D: \ BBMS \ BASE \ biopanga. See plaat võrguteenuse kaarti teises arvutis. Kiri mapowanemu eraldatud disk, võite olla midagi, kuid ei kasuta tähte default disketile või CD-ROM. Oletame, et poliitika on, et kaardistada kirjas F. Siis saame järgmine konfiguratsioon: SECRET D: \ BBMS \ BASE \ biopanga BOSS ja muude F: \ BBMS \ BASE \ biopanga Järgmine samm on parima toimimise tarkvara võrgus. Nagu te võite arvata tegevuskavad on kiirem, maksimaalne andmed loetakse kohalik ketas np.c. Kuid see on vastuolus võrgu tööd ning seetõttu j ääb lahenduse üleandmise tarkvara j a kõik võimalikud andmed kõvakettale. Nii lihtsalt kopeerida kogu kataloogi \ BBMS \ EXE kettalt kettale SECRET valmis arvutis. Siis saan arvutites C: \ BBMS \ EXE j a andmed drive F:. Ei ole vaja andmete kopeerimiseks kataloog (BASE) j a tegelikult ei peaks seda tegema, et vältida segadust tulevikus. See konfiguratsioon on piisav, et alustada tööd arvutivõrku. Jääb üle lahendada probleemi tarkvarauuendused j a andmete arhiveerimiseks. Värskenda (j a taimed) hoitakse vaikimisi C: \ BBMS \ EXE ja seetõttu käivitamist, mis teeb update üks arvuti, j a siis "käsitsi" kopeerida kogu kataloogi sisu on jagatud sõita, nt. F: \ BBMS \ EXE. Ma märgitud "käsitsi" jutumärkides, sest tal on võimalik täita programmi või lihtsalt xcopy Andmete arhiveerimine on väga oluline tegevus annab kindluse, et kahj ustumise või hävimise andmebaasid, meie töö ei raisata. On kaks mehhanismid arhiveerimine, manuaal menüü Süsteem j a automaatne Alerts kasutades Backup ()

6 Registreeri Registriandmed katseisikul j a külastusi. Kui vastuvõtmist materj al algab registreerimine on just selles aknas saate sisestada vaj alikud andmed isiku ja tema järgmisteks külastusteks. In kiire otsingu funktsiooni, mille mõj u võib näha kõrval katseisikul andmeväljad. Kui tarkvara leiab mis tahes teavet, võite klõpsata nuppu [<<] võimaldab teil kanda andmeid andmebaasi vormis. Records, mis toimusid tabelis paremal pool aknas, seal peab olema mingi teadus- ja toote sisestatud uuring.tarkvara automaatselt edastab asj akohase andmete kogumisega j ärgmise mooduli. Button [Control] j uhtimiseks kasutatakse andmebaasi katseisikutest, sealhulgas eemaldamine duplikaadid. Kui registreerimine on lõppenud, vaj utage nupule [Salvesta] Alusta toimetamine uue katseisikute andmeid alates puhas vorm [Kustuta]. Tähelepanu! - Katseisikul peab olema määratud "Proj ect" (Start -> Proj ektid) Uuringus vormi saab aktiveerida, pead ainult määratleda sub-alused uuringu ja valige see on lihtsalt uuring. Küsitlused on määratud projekte, see tähendab, et pärast tema valimist disaini registreerimise aken peaks ilmuma piisav uuring.

7 Külastused Redigeerimisel saab valida õppevisiit j a kogutakse bioloogilise materj ali. Kontroll uuringud j a materj alid määratakse dünaamiliselt põhinema määratlusel skeemides. Aknas, saate konks dokumente elektrooniliselt.

8 Varjunime Pseudonüümiseerimine on protsess, mille käigus proovi valitud identifitseerimisandmed eemaldatakse. Tehniliselt viiakse protsess läbi krüpteeritud kuj ul teisele tabelile kirjutades. Lähtetabel on OS1 ja sihttabel on OS2. Välj adel on sama nimi. Krüpteerimiseks kasutatakse parooli, mida tuleks hoida andmebaasist erinevas kohas, nt teises kohas või soomustatud kapis. Lisaks salvestab tarkvara andmebaasi pseudonüümimise kuupäeva j a kellaaj a. Vastupidine protsess on uuesti varj undamine. Lisaks psedonüümimisele saab kasutada ka muid andmeturbe meetodeid: - anonüümseks muutmine - õigus. Anonüümseks muutmine seisneb identifitseerimisandmete pöördumatus kustutamises. Kasutades BBMS-is autoriseerimissüsteemi, saate peita valitud kasutaj a j aoks andmebaasi tabelite valitud välj ad.

9 Re-Varjunime Uuendatud pseudonüümimine on protseduur, mille abil taastatakse pärast pseudonüümimist isiku andmed. Eeltingimus on, et parooli kasutataks pseudonüümimiseks.

10 Kliiniline pilt "Kliinilise pildi" aken on saadaval tasemel: registreerimine, külastamine, tellimine j a proov. Sisaldab muutmisvälj u diagnoosi j a diagnoosiga seotud teabe sisestamiseks. Samuti on võimalik lisada vaj alikke täiendavaid andmeid sisaldavaid dokumente. Tarkvara toetab paljusid kliinilisi pilte.

11 Sugupuud Autor disain, peab süsteem sisaldama BBMS sugupuud, kuid mitte nii standalone mooduli midagi ühendatud. Vastupidi, me töötame kogu sugupuu andmete sünkroniseerimise tulemustega pereliikmetele, kes on bioloogiliselt suguluses. Osana sünkroniseerimise peaks olema informatsioon vaj alikkust geneetilise testimise kes potentsiaalselt sobiva mutatsioonid ja ei ole veel uuritud. Järgmine element on võime automaatselt sugupuud leida inimesi, kes on ilmselt seotud ja mis ei ole leitud sugupuu. Sugupuud kasutatakse ehitada sugupuud põhjal arvestust katseisikutest. Iga katseisikul on määratud üks sugupuu ja saab määrata ühe isa ja üks ema. Aknas ikoone saab muuta andmeid isiku või lisada uusi isiku perekonna valides isikliku andmebaasi.

12 Sugupuud - toimetus Pedigree andmed salvestatakse süsteemi andmebaasi BBMS. Aken on j agatud isiklike j a üksikasjalik. Osa üksikasju puudutavaid koosneb kaarti: "Identification", "Features", "Tubes". Selgitada teave võib pärineda isikutunnistuse või uuringu. Omadused isik j ärgmine pilt j uhtimiseks kasutatakse omadused pedigree, geneetiliselt päritud. Et hõlbustada otsingu materjali testimise teise saki all torude salvestatud biopanga. Nimekirj a saab trükkida, eksportida tabelisse või saadetakse konteineris käsuga kontekstimenüüst (klõps hiire parem).

13 Teine tab "Hambad" võimaldab sisestada andmeid, et kontrollida pärilikkuse hambaid.

14 Aretus Aretus on isane sugupuu :) Siin saate viia rakuliinid, bakteriini ja viirused, mis tahes olendid, kellel pole isasloomade paljunemist (partenogenees). Biobanksi moodulis saate areneda erineval viisil, seal on lähteproov nimega Ema tellimiseks, j a lapsetütar. Tütred ei pea aga palj unema, sest lahjendamisest piisab.

15 Aretus - toimetus Kultuuri proovi muutmise atribuutide paani laiendatakse vastavalt vajadusele.

16 Proovivott Tähistades proovi kood 1D või 2D. Kuigi aken pealkirjaga kogumiseks ja see peaks toetama protsessi allalaadimise materjali katseisikul või registreerimine muul viisil hangitud materj al, mille peamiseks eesmärgiks on tähistamist. Teisisõnu, ühe külastuse asendada mõne märgistatud viaali. Sellest aknast saad teha välj atrükk kood 1D / 2D vöötkoodi printer. Enne allalaadimist / märgise valige loendist katseisikute. Nimekirj as on inimesed, kes on registreeritud külastus täna ja valitud proj ekti. Automaatne koodigenereerimise on asendada koodi mask teabe andmebaasist. Et varjata koodi, mida saab kasutada j ärgmisi sümboleid: "U" - sümbol kasutaj askonnaga - veerus "eesliide" "S" - sümbol materj ali trükitud seerianumber - samad andmed on Stałe-> Prints Stock "R" - aasta - kaks viimast numbrit aasta jooksul alates kuupäevast, "M" - kuu j ooksul alates kuupäevast, "D" - päev kuupäeval alla "N" - arv alla - siis saad säästa palju "n" nt. usrmnnnn

17 Proovivott - toimetus Aknad nähtavad "vere" materjali parameetrite väärtustega kontrollid luuakse dünaamiliselt selle materj ali parameetrite määratluse põhj al. Kontrollige või täitke menüü Süsteem-> Materjalid. Näited leiate andmebaasist TEST. Selles aknas saate registreerida reaktiivide, tarvikute ja seadmete tarbimist. Testi tulemused esitatakse sageli vormi või malli abil.

18 Projektid Peaaegu iga teadusasutustel, mis tahes laboris või biopanga töötab proj ektide või toetusi. Isegi kui on ettevõte, mis ei rakenda projekte, tellimuse saab j agatud etappideks, nt. Kord kuus või kvartalis. Proj ektid moodul korraldab selleks, j agades rühmad. Selles moodulis saad kontrollida praeguses j ärjekorras. Igal tasandil puu saab valida aktiivse küsitluse. Uuring on korralikult ette valmistatud sub baasi, mis on valitud ilmub moodul registreerimist.

19 Projektid - toimetus Proj ektid redigeerimise aken on kontekstitundlik, see tähendab, et sõltuvalt sellest, kus uksed on aktiveeritud vastava kontrolli. Filiaal puu, kus tellimused on kogutud on tasemel, mis vastab statiivi või perioodi või pool - valik sõltub raj atise nimi. Lisaks panuse proj ekti teatud tasemel puu on lõpetanud, tööd. Identsed aknas strosowanym Tellimused moodul.

20 Iga Et koosneb etappides. On võimalik kontrollida igas etapis staatuse.

21

22 Projektid - Pidu Aknas saab muuta staatust kõigis etappides partii töökohti (statiivile). Esiteks, valige "Stage", millele soovite staatuse muutmiseks ning seej ärel "Status" j a kliki "Salvesta". Üks klõps j a võite lõpetada staadiumis peatada või alustada algusest :)

23 Tellimused Loetelu materj alide (tellimused) katsetamise j a ladustamise. Siin saab määrata, mida tuleb katsetada, j a kelle poolt. Kõik tellimused on grupeeritud projekte. Proj ekt on lepingutingimus j a ei pruugi seotud väga konkreetse sündmuse, mida nimetatakse proj ekti. Proj ekt võib olla rutiinsete laboratoorsete tööde ja projektide j aotuse võimaldab kronoloogiliselt tellimusi, nt. Raamistikus kuu või nädala j ooksul. See on mehhanism, toimimise parandamiseks tellimusi, seega pole vaj a sirvida tuhandeid töökohti akna, mis on väga tülikas. Lisaks iga kord (sarnane tavasid teiste moodulitega) on oma staatus ja vastavalt staatus Selleks, saate filtreerida - tööriistaribal "Status".

24 Tellimused - toimetus Controls teadus- ja materj alid on sätestatud moodulis diagrammid. Button [Katseisikul] on keelatud, kui selleks on loodud automaatselt alla laadida.

25 Tellimused tekk Nimekirj ad tellimuste ja teadustöö tellimusi. Lahtiselt tellimusi, tellimuste grupeeritakse. Sõltuvalt konkreetsest lab töö saab kasutada: "Tellimused", "lahtiselt tellimusi" ja "Proj ektid". Kõik tellimused on grupeeritud projekte. Proj ekt on lepingutingimus, mis ei pruugi seotud väga konkreetse sündmuse nimetatakse proj ekti. Proj ekt võib olla rutiinne laboratoorsed tööd j a proj ekte, j agunemine võimaldab kronoloogilist selliste tellimusi. Mõne kuu jooksul või nädalat. See on mehhanism, et parandada toimimist tellimusi, seega puudus vaj adus vaadata tuhandeid tellimusi aknas, mis on väga tülikas.

26 Tellimused tekk - toimetus

27 Subbase BBMS toetusbaasi j a nende osade süsteem. Kuigi andmebaasi struktuur süsteemi tuleks määratleda j a kindlaks avalikult, sest see on vältimatult vajalik tarkvara (mitte ainult BBMS), sub pőhistruktuuri vőib olla j uba peaaegu omavoliliselt muudetud. Mőiste aluskihi, see ei ole ainult oma laua, kuid vőimalus arvestuse pidamine teiste andmebaaside j a kasutades tarkvara ja seej ärel sooritada import, nt. Andmebaasile MS Access, MS Excel, SQL,..... SUBBASE, kuigi nad on väga paindlik lahendus on hästi lőimunud andmebaasi süsteemi. Tarkvara on vőimalik loovutada andmeid eriti aluskihi katseisikul (individuaalne, patsient) vői materjaliga. Sub baasi tabeleid saab lisada aruandeid j a käivitada aruandeid kasutades nii andmebaasi tabelid ja nende osade süsteem. Tuginedes määratluse menüüs Süsteem-> Struktuur aluskihi saab luua mis tahes sub base sisaldab laiendatud teavet teatud küsimustes, nt. Katseisikul, teadustöö tulemused, mőned kirj ed. See moodul saab importida igal ajal andmebaasi Access, SQL j a Excel / Calc. Aruande vőib määratleda abil aruandeid. Stsenaariume praktikas: - Raj atis töötab erinevate kirj ete MS Excel, MS Access, ja sa tahad, et kava. Tehakse ettepanek paigutada need ewidnecj i nii, et isik, kes täidab impordi BBMS täpsustatud andmed kättesaadavaks - Nőuab salvestus uuringud. Läbi tabelisse vői andmebaasi saab sisestada / importida uuring ning seej ärel ühendada süsteemi sub base BBMS. Praegu kavandid vaatlusi ei ole standarditud ja iga loob oma versiooni. Tho uuring on tihedalt seotud proj ekti / toetuslepingu, teatud andmed vőivad olla standardsed, mida me teeme lähitulevikus.

28 Subbase - toimetus Ei ole teada eelnevalt sub base on ehitatud ja mida väljad on eelistatud. Siiski püüti ehitada tekstisisestusaknas dünaamiliselt areneva sildid j a valdkondades. Alternatiivne lahendus on viia andmeid nende osade abil erinevate rakenduste j a selle süsteemiga ühendamiseks BBMS.

29 Biopankade Kogumise bioloogilise materj ali kaugel põhimõtted tavaliste laos. Iga proov peab olema vahemikus teavet, mida ta iseloomustab kui kood, asukoht, ladustamise parameetrid, ajaloo j a sellega seotud katseisikul. Sa ei saa aktsepteerida reegleid varude j uhtimise, kuna bioloogilise materj ali proovi ei ole kaup. On toru võib lisanduda mõned väikesed kogused materj ali uuringuteks j a sama küsimus j a uuesti vastuvõtmise kritseldused on oluline mõju materj ali kvaliteet. Toetus biopanga peaks võimaldama täpselt kindlaks positsiooni proovi, kui ka täidab välj aanded aj alugu, selle kvaliteet ja keskkonnatingimusi. BBMS Registry biopanga korraldatakse puu geograafiliste või ladustamine on oluline koht materjali. Window võimaldab mõista struktuuri üldiselt biopanga j a leida konkreetse proovi on kõige parem teha kasutades Search (luup baari). Toetada kogu plaat viidi läbi abil avatavate akende nuppu [plaadi]. Seal saab skaneerida plaat j a / või lihtsalt näha. Moodul annab täieliku aruande bioloogilise materj ali kujul biopankade või hoidlates. Absoluutselt kohustatud: 1. Iga toru / viaal oli kodeeritud; 2. Iga hoiukohast oli kodeeritud; 3. Enne kasutuselevõttu torud / viaali kasutamisel tuleb skannida; 4. Kui koostöö biobankami dokumentatsioon peab sisaldama infot tootja kohta.

30 Biopankade - toimetus Bioloogilise või keemilise materjali proov tuleks tuvastada, valides käsu või proberandi. Kui lisatakse uus proov või selle skannimiseks pole kuupäeva, siis alustatakse nupu [?] All määratletud lisavalemiga. Automaatse täitmise definitsioonide näiteid võib leida testi andmebaasist. Seda kasutatakse muu hulgas tootj a valimiseks, kuupäevade salvestamiseks jne. Nupp [ ] võimaldab koodi trükkida vöötkoodiprinteril. Kui etiketiprinter on varustatud, saab koodi printida vormi ja funktsiooni Pic () abil Proovi saab määrata palj udele tellimustele j a palj udele näidistele saab määrata ühe tellimuse. Nupp [Ema] võimaldab teil valida lähteproovi ja pärast koodi klõpsamist avaneb aken, kus on näidisühenduste uks. Võite ühendada proovi dokumentide elektroonilisel kuj ul (nupud [+] [>] j a [-])

31 Kui toimetamine kirje seotud seadme hoidmiseks bioloogilise materj ali on vaja pöörata tähelepanu suhetele ressurss. Alates ressurss on seotud ka seadme j älgimiseks keskkonnatingimused. Selle tegevus on võimalik esitada ladustamise ajalugu toru / viaalis.

32 Emad ja tütred Aken näitab proovide vaheliste ühenduste puud. See avaneb pärast ema näidiskoodil klõpsamist. Proj ekteerimise j ärgi peaksid kõik puu proovid olema samast sondist. Programm võimaldab teil valimit muuta, st kasutada muus kontekstis. Emasid ja tütreid saab eksportida aruande moodulis (väli ID_BB6) ja importida alamsüsteemi osana. Filter "tütred-lapsed" lülitub valitud proovi tütarde j a selle proovi kõigi järeltulijate vaate vahel. Olekufilter piirab valimi loendit tavaliselt kindla kihiga.

33 Biopankade - Klots Akna eesmärk on tugevalt lihtsustada kasutamist kogu plaat. Plate suurus, st number kolvid horisontaalseks ja vertikaalseks on antud parameetrid biopanga plaadid j a suurus Vaikimisi saab sisestada alaline. Sel hetkel, tuleks teha koostööd programmi 1D j a 2D skannerid. Soovitatav on kasutada kogu plaat skannerid 2D näiteks. Tarkvara töötab iga tootja skannerid 1D j a 2D läheb klaviatuuri. 2D skannerid testitud kogu plaat ettevõtted LabMind, MICRONIC j a Fluidx. Ikoon ostukorvi kasutatakse proj itseerida toru / viaal plaati, kuid mitte andmebaasis. Pärast seda etappi, toru / viaali ja andmed kirjeldavad andmebaasis. Tähelepanu! Kuigi 2D skanner LabMind lisaks 2D kood viaalid on ikka lugeda, tootj a, kirjutage kinnituskood ja kontrollsumma. Lisainfot viaalid on vajalik, sest seal on alati võimalus, et vahetus biobankami või lihtsalt osta kolmanda osapoole viaalis, seej ärel on võimalik välimus kahekordseteks.

34 Värvid Window "Värvid" määratlemiseks kasutatakse taustavärvi ja teksti. Hiire vasakut nuppu värvida kontroll võimaldab valida taustavärvi, j a hiire parema nupuga teksti värvi. Näiteks mõiste aknas przedstawij ±ce plaat biopanga. Valemis kirjalik väljendus, mis tagastab tõene või väär. Kui tulemus väljend on "tõene", siis eeldatakse kontrolli defineeritud värve, j a "vale", programm jätkub kontrollida j ärgmise string. Arvestades eespool algoritm, tellimuse määratletud, sest kui näiteks esimene välj end alati zwracało "tõde" ta ei ole kunagi saab j ärgmisena kontrollida. Screenshot sisaldab näiteid deficji värvi valemeid. Esitamine välj endid on identsed nendega, mida kasutatakse aruannete vormid jne Lühikirjeldus proovi valemeid: empty(bb6-> ID_OS1) - viaalis ei ole määratud patsiendi? left(bb6-> MAT, 2) == 'kr "- nimi materjali viaalis algab tähtedega" kr "?!empty(bb6-> ID_OS1) - kas viaal määratud patsiendi?

35 Scanner 2D BBMS-i koostöö tervete plaadiskanneritega seisneb peamiselt andmete importimises tekstifailist. Failivorminguid on mitmesuguseid j a enamasti ei ühildu nad aktsepteeritud poscyja / code tavaga. Sellel paanil saate määratleda veerud, mis sisaldavad konkreetse faililaiendi asukohta j a proovikoodi. Lisaks nendele põhiandmetele saate määratleda BB6 tabeli muud väljad j a kasutada teisendusvalemit. Andmete impordi vormindamine ei kehti LabMind-skannerite j a RS232-ühenduse aj al.

36 Delegatsioon Üleandmine teisele isikule või organisatsiooni üksus on liigutada elemendi erineva puusse. Kui ülekanne organisatsiooniliste üksuste kuuluvad eri institutsioonid, see eeldab asj aomaste isikute j a kuupäev.

37 Andmete täiendamine Aken sisaldab automaatse andmete täitmise määratlusi aknas. Valemid aktiveeritakse, kui skannimiskuupäeva pole. Koodivormi põhj al genereeritakse konkreetne maski lühend, mis võimaldab määratleda erineva pikkusega koode või speraatoreid.

38 Laboratories Struktuuri laborid et täita allhanke korras uurimis- ja üksikasj ad nendest uuringutest.

39 Laboratories - toimetus Testitud materj ali parameetrite väärtuse väljad on dünaamilised j a materjalides määratletud. Välj ade sildid vastavad parameetrite nimedele j a j ärj ekord vastab materj alide j ärj ekorrale. Aknale mahub 30 poolt. Sildid võivad olla värvitud sõltuvalt materj ali parameetrites määratletud künnistest.

40 Reaktiivid Maj andus reaktiive on teatud analoogia varude haldamine. Erinevused peituvad arvestust j äätmete koguse, sest reaktiive ei pea tegelema pakend ei sisalda palj u nuppe ja okodowaniem. Iga reaktiivi on vähemalt kaks vöötkoodid, kuid see on kasulik võtta kolmas, mis on kordumatu isikukoodi iga reagent.

41 Reaktiivid - toimetus Pange tähele, et kasutada oma vöötkoodi j a skaneerida "Code" Iga obj ekt, mida saab ühendada elektroonilise dokumendi.

42 Reaktiiv Operatsiooni kiirendamiseks võeti kasutusele interaktiivne aken. Kõiki tegevusi saab puus läbi viia ka redigeerimise teel. Kiirklahv "Kokkuvõte" töötab puus ka olekute j uhtimiseks. Akna juhtelemendid on sisse või välja lülitatud või peidetud sõltuvalt sellest, mida teete. Igale pakendile saab määrata kataloogiartikli, seejärel salvestatakse sinna koguse olekud. Kui asj ad ei lähe teie enda moodi, saate puu andmed ümbrise või ajaloo tasemel parandada.

43 Ajakiri Storage moodul võimaldab ehitada puu struktuuri säilitamine (laod) vastavalt asukohale. See ei ole tüüpiline ladustamine ettevõtluses kasutatud. BBMS on mõeldud selleks, et teenida biobankowi nii püüdnud toetada aj akiri oli tihedalt seotud biopankade ja laboris. Tarkvara lisab automaatselt saadaolevaid koguseid laos.

44 Ajakiri - toimetus Kõige olulisemad parameetrid kaupu: kood, valmistamise kuupäev ja kuupäev ning summa. Võttes aluseks need parameetrid ei saa ehitada kasulik aruanded varude j a varude nappus. Iga kirje, saate konks dokument elektroonilisel kujul.

45 Teema Operatsiooni kiirendamiseks võeti kasutusele interaktiivne aken. Kõiki tegevusi saab puus läbi viia ka redigeerimise teel. Kiirklahv "Kokkuvõte" töötab puus ka olekute j uhtimiseks. Akna juhtelemendid on sisse või välja lülitatud või peidetud sõltuvalt sellest, mida teete. Igale pakendile saab määrata kataloogiartikli, seejärel salvestatakse sinna koguse olekud. Kui asj ad ei lähe teie enda moodi, saate puu andmed ümbrise või ajaloo tasemel parandada.

46 Contractors Ülaltoodud loend on üles ehitatud, lisades redigeerimise aknasse üksused või kastid väljadega, mis sisaldavad töövõtja nime. BBMS-võrgu osana saab seda värskendada teiste biopankade j a laborite andmetega. Töövõtj a nimetamine näiteks tootjaks põhjustab tema kandmise tootj ate nimekirj a j a sarnaselt teistele töövõtj ate rühmadele.

47 Kataloog Kataloog on esemete loetelu, tarbekaubad, reaktiivid, varuosad...

48 Kataloog - toimetus Redigeerimine lehel.

49 Sonaraamatud Aken on kasutatud registreerib kõik koodid. Andmeid saab tõmmata uuringutes j a vormid. Kui tarkvara on alla laaditud aktualuzacj i koodi andmebaasi, mida saab importida klõpsates Import käsk j a osutades abi kausta.

50 Sonaraamatud - toimetus Rahvusvaheliste sõnaraamatute koostamine on kohustus tagada nõuetekohane suhtlus j a standardiseerida kontseptsioonid.

51 Ressursid Seadmed ja aparatuur. Kõik laborid on biopanga j a riistvara ressursse. Information Resources moodulit kasutatakse paljudes teistes moodulid. Kas tõesti loetelu varustusest, mis võtab aktiivselt osa protsessist ladustamise bioloogilise materj ali ja selle laboratoorium protsesse. Ressursi link moodulid biopangad, Seire, reaktiivid ja protsesse. Kõige tähtsam, kuna see on oluline lisada register on: jahutusseadmed j a riistvara. Iga ressursi saab teostada lugu tarbimist erinevate materj alide samuti hoolduse ja vigade aj alugu. Vaadates ressursse saame öelda, palj u biopanga j a laboris. See on rekord mitte ainult selleks, et arvestust põhivara, kuid ennekõike nimekiri võimalikest seadmed hallata j a nende aj alugu toimimine, hooldus, remont,...

52 Ressursid - toimetus Valimisloendid koostatakse valikuvõimaluste põhjal: arvuti, biopank, jälgimine jne. Valik "SNMP haldur" võimaldab "SNMP TRAP" sõnumeid vastu võtta. Kui SNMP edastus ei tööta, kuigi see on sisse lülitatud, kontrollige "FireWall". Vastavalt SNMP standardile avatakse port 162.

53 Ajakava Ajakava võimaldab valitud seadmeid broneerida biopanga või labori ressurssidest. Broneerimiseks valitakse seade atribuutide redigeerimisel. Ajakava on saadaval seadme redigeerimise tasemel j a sündmuste redigeerimisel Märkmikus. Värvide tähendus päevaplaanis: - roheline - vaba aeg - punane - välismaine broneering - topeltklõps kontrollimaks, kelle - kollane - teie broneering - magenta - hiire abil määratud periood - võite kasutada klahve Shift j a Ctrl Märgitud broneering jõustub pärast klikkimist nupul [Salvesta] Broneeringuandmeid hoitakse tabelis AL1 ja neid saab kasutada aruannetes.

54 Materjalide Kasutusele materjalide loetelu suj uvamaks muuta omadusi proovi biopanga. Iga materjali saab määrata parameetrid j a nende mõõtühikud.

55 Materjalide - toimetus Parameetri tüüp on selle ühe tähemärgi identifikaator, mida kasutatakse mõõtmiskirjetes. See peaks olema ainulaadne j a seda ei tohiks muuta, kui registreerimine on kuskil juba toimunud. Minimaalsed j a maksimaalsed väärtused tulenevad parameetri normidest. Pärast hiire vasakpoolsel nupul klõpsamist saate värvi muuta, et parameetri väärtus ületada. Värvimääratlusi kasutatakse teistes moodulites, nt laborites, biopankades,... Mõõtühikud kirj utatakse ASCII märkide abil j a seetõttu ei saa neid kasutada, nt ¾

56 Mootühikud Mõõtühikute register võimaldab teil luua kõigi moodulite valimisnimekirj a koos mõõtühiku väljaga. Lisaks sisaldab see teisendusvalemeid, mida kasutatakse mõõtmistulemuste standardiseerimiseks.

57 Mootühikud - toimetus Ühiku teisendamise avaldis on üles ehitatud vastavalt teistes BBMS-moodulites kasutatavale süntaksile. Selles aknas sisestatud mõõtühiku väärtus asendatakse väärtusega "value". Konversioonitulemus peaks olema kooskõlas põhiakna ühe mõõtmega.

58 Skeemid Skeemide määratlemiseks kasutatakse uuringus vaj alikud materj alid ja samme. Näiteks luua skeem BRCA1 katsetamine, P16, NOD2 me põhjustada, et tarkvara lisab sõltumatu kontroll valiku BRCA katsetamine, P16 ja NOD2, kuid sama materj ali allalaadimiseks j a sama etappidel. Paljud näited on andmebaasis olemas katseandmed TEST.

59 Skeemid - toimetus Teadus- ja vajalikud materj alid. Siin me defineerime läbiviidud uuringud laboritingimustes tellimusi samuti vaj alik materj al teadus.

60 Protsessid Protsessid moodustavad puu: Group: tellimine on element, mis enam-vähem j agab kõik protsessid, võib olla raj oon ülesanne. Protsess: See komplekt kord läbi, protsess ei alustas sündmuse tõttu, koristamisest ainult tunnustatud menetluste j a koosneb sõltumatu menetlused, nt. protsessi isolatsioonikihiga sisaldab hulga protseduuride läbi pärast teatud j uhul, nt.,. lõpetamist eelmise protsessi, skaneerimine, töötab kaamera, j ms. Menetlus: täidetava ülesande pärast sündmuse või mõnes muus menetluses.menetlus kulgeb Alerts, robot algab menetlus. nt. varundamisprotseduuri teatud failid kaugarvuti hõlmab j ärjestikune Lülitage arvuti, mille funktsiooniks on, kopeerida andmetele j a lülitage arvuti Ametikoht: on oluline samm teel. Iga samm, või täitmise ülesanded on must õnnestub või ei. Kui on edukas, siis j ätkake täidab järgmisi ülesandeid, nagu on rike, siis uuesti täitmise funktsiooni, kui seda ei j uhtu siis on edu või maksimaalne aeg uuringutes, st. So Time Out. Selle protsessi käigus, saate käivitada mitmeid sisseehitatud funktsioone.

61 Protsessid - toimetus Ühes reas võib sisaldada ühe või mitme funktsiooni kombineeritud operaator ".or." või ".and." On võimalik kasutada kõiki funktsioone CLIPPER keele süntaks (sarnane Basic ja Pascal).

62 Ülesande ajastaja Automaatne käskude käivitamist. Ülesanne moodul täita mõned määratletud tegevus kindlal ajahetkel. Edetabel teateid täitmine võib lisada automaatselt teise mooduli BBMS süsteemi või käsitsi. Iga teade on peamine kasutaj ale märku, kes przygotwał seda j a hoiatab saaj a või kasutaj a, kelle j aoks siis töötab. Need andmed ja palj ud teised saab modifitseerida redigeerimise aj al.

63 Ülesande ajastaja - toimetus Planeerija ülesanded võib j agada mitut tüüpi: - ühekordne või tsükliline - sõnumid või protsessid - käsitsi või automaatselt Kui esimest liiki ei ole vaj a selgitada, siis järgmised nõuavad paari selgitussõna. Märguanded võimaldavad kuvada sõnumi määratud ajal. Sõnum võib olla sündmuse tulemus või käsitsi koostatud. Igas hoiatuses saate valida aj aparameetrid ja märkida isiku, kellele teade ilmub. Kui teade ilmub pärast sündmust, tuleb see määratleda kulleri abil (see on BBMS -süsteemi teavitussüsteem). Tarkvara toetab "SNMP TRAP". Neid kõnesid saate kasutada ülesannete täitmiseks ning lausete, protsesside / protseduuride / funktsioonide piires. Selles aknas on näidatud kaadri "SNMP TRAP" saatja. Kviitung märgitakse ressursside, st arvuti atribuutide redigeerimisel. Mõne sündmuse tagajärj el saadab saatj a saaj ale "SNMP TRAP", kes täidab ülesande, millele on sisestatud saatja aadress. Seetõttu on mehhanism lihtne j a kasulik olukordades, kus ülesanne on kohe pärast sündmust lõpule viidud, nt ukse avamine, lubatud temperatuuri ületamine j ne.

64 Courier Teavitamine sündmustest. Autor Courier moodul suhtlus toimub vahel suvaliselt valitud seadmete biopanga / labor j a j uhtimissüsteemi. Tuginedes sõnumeid saab võtta. Courier on väga oluline lahendus automatiseeritud biopankade ja laboratooriumid, Võimaldab sest skoplikowanego mitmeotstarbeline hoone, mis põhineb korral käitlemise kohta. E-kiri kõne töötab, kui see ei ole lukus smtp.bbms.pl server, j a SMS-sõnumid, kui ei ole lukku SMS gateway server Need lukud saab lubada arvuti töötab BBMS või mingil hetkel suunatud Runch (pöörduspunkti) sest probleemide korral, palun lülitage see esmalt sobivasse lahtrisse.

65 Courier - toimetus Parameetrid Courier sõltub praeguse asukoha puus. In kasti väljad saab sisse või välja lülitatud, ja iga valdkonna peale seismajäämist hiirekursori see on kirj eldus. Tasandil puu, "Courier - umbes" teinud kõige olulisem kirjeldus käitumist kulleriga, mis on mõiste samme pärast ilmumist teatud kood.

66 Järelevalve Seire keskkonnatingimused sisaldab vahendeid biopanga, vaid ka laboris. Koht tähelepanelikult jälgida määratleb ressursi indikatsiooni, et element biopanga või laboratoorsed moodul sisestatud Resources. Mooduli eesmärk on töötada seadmed jälgida keskkonnatingimuste omandamiseks vajalikud andmed. Pole eelnevalt määratleda, millise suurusega soovite j älgida, saate määratleda. Seiret võib teha automaatselt või käsitsi kaudu teateid seest moodul. Tarkvara on praegu suhtleb LanKontroler moodulid (lühendatult LK) ja Q-MSystem salvestid (QM). LK erinevalt teistest lahendused võimaldavad lugeda praktiliselt iga parameetreid, mitte ainult temperatuuri, mis sõltub kasutatud andureid. Rakendage temperatuuriandurid vahemikus -200 C kuni C, suhteline niiskus, CO2 kontsentratsioon, O2 kontsentratsiooni, kontsentratsioonide CO,... j a täiturid näiteks releed, mootorid, ajamid, j ms. LK sisaldab relee võimaldab kaasamine seade. Samuti on digitaalse sisendi, mida saab ühendada andureid piirlülititest nt. Avage sügavkülmiku ukse lahti lab jne QM, siiski on registreerimise süsteemi traadita temperatuuri tavaliselt kasutatakse j ärelevalve ultra sügavkülmikud. Andmete saamist saab teha BBMS käsitsi või automaatselt, samuti kasutamise robottarkvarast.

67 Järelevalve - toimetus Kõige olulisem seireandmed on puu tasemel j ärelevalve - punkt (Pealkiri Edit aken). Seades hiirekursor valdkonnas kujul kuvab kirj eldus välj ad. Iga kirje, saate konks dokument elektroonilisel kujul.

68 LanKontroler Moodul "LanKontroler" on kulutõhusam lahendus j älgimise keskkonnatingimusi. See võimaldab mõõtmist 6 Digitaalne temperatuuriandurid, 1 digital j a temperatuuri ja niiskuse mitu analoog andurid j a lisaks mitmed digitaalse andurid, nt. avada sügavkülma. detailid:

69 Permissions Iga kasutaj a peaks minema kell rakenduse käivitamisel identifitseerimise, või lihtsalt sisse logida. Login protsess ei pea olema "häiriv" (arvamus on j agatud või pat oma parooli on keeruline või mitte, sest programm mäletab oma kasutajanime), ja seda saab kasutada näiteks. Scanner ja skaneerida kood pääsukaardi. Oluline on, et hetkel süsteemi BBMS teinud tihedat määratletud (kindlaks) inimene. Kuidas on nii, siis inimene võib liikuda süsteemi raames oma volitusi (määrab administraator). BBMS on ulatuslik süsteem load, mida saab j agada kahte gruppi: 1. aknatõstuki / moodul; 2. õigusi andmebaasis: lauad ja valdkondades; 3. Taust volitusi. Iga akna süsteemi BBMS on tehniline nimi (näete kava veeru nimi), millega kontrollitakse, kas kasutaj al on täielik load (Vaata ja muuda), või lihtsalt vaatamas või puudumine õigused. Tehnilised nimi oli tingitud BBMS mitmekeelne liides. Iga keel tehniline nimetus on sama ja muutus "title" aken. Õigus akna / moodul määrab staatus asukoht: roheline tähendab õigus muuta, kollane lihtsalt sirvimise j a ülejäänud puudumine õigused. Teise rühma õigusi andmebaasi, mida saab edastada iga akna administraator ja teiste kasutaj ate arvates õigusi. Kui sa klõpsad paremklõpsake menüü ilmub "reeglid". Kasutades "aken" j a "tabel" vali grupiõigustega. Kui valid "aken" on samad õigused, mis on toodud mudelid "reeglid". Kui "laud", see on aktiivne muutmise õigused andmebaasis.

70 Kasutaj ad vasaku käega ei ole mõned õigused muuta või eelvaate paremal külj el on lubatud. Sa ei saa luba muuta ilma õiguste vaadata, lihtsalt muuta kõrgem asutus kui vaatate. Praeguse olukorra (toimetamine / preview) on nimekiri ala valik tabelis. Te saate lukustada valitud valdkondades muudetav tabel j a samalaadsete andmete peidus valitud valdkondades tabeli. Kolmas grupp võimu - kontekstis viitab õigustele, praeguses olukorras, praeguse töötava protsessi. Mitmeid piiranguid, kuna see grupp puudutab vähendada oma volitusi toimub automaatselt. Näiteks, sa ei saa muuta katseisikul j ärj ekorras, kui selleks on loodud automaatselt alla laadida. Seal on vähendada hüvitist toimetamine, mida saab sisse lülitada tema enda soovil, sõlmides fikseeritud STABLK YES. Kaasamise mõj u pidev toimetamine lukustamise hoides staatuse "OK" või "lock". Reduction luba muuta sel viisil on võimalik aidata kaasa rohkem märkimisväärselt andmete kaitse lõpetamisega seotud protsessi. Kokkuvõttes töötatud süsteem toetab kolme grupiõigustega õigused aknad j a andmebaaside j a kontekstitundlik. Juurdepääs seaded moodul võimu või mõne akna pop-up menüüst j a kontekstis saab laiendada pidev STABLK kirj utades "JAH". Viis ja ulatus, mis annab õiguse sõltub sinust.

71 Permissions - toimetus See moodul on eriti oluline staatus objekt. Sõltuvalt kontekstist seisund võimaldab j uurdepääsu või blokeerimine. "autentimine" BBMS-i automaatse sisselogimise võimaldamine, määrates BBMS-i kasutaj ale operatsioonisüsteemi või serveri kasutaja. "start" - taastab viimati avatud akna pärast BBMS-i käivitamist.

72 Kursused ja koolitus Kursused j a koolitus lisaks, milline registreerimine peaks olema tihedad suhted volitusi. Natural tundub, et on j uurdepääs teatud moodulid peaks olema, kes on õppinud kunsti. Tänu õigeaegsust tunnistused lõpetamise kursuste ja koolituse, saab kontrollida kasutades aruandeid. Auto kinni keerata konkreetsesse moodul on aegunud, kui koolitus ei ole nii mõistlik, et blokeerida töö. Tõenäoliselt lähitulevikus ei tule küsib uuendada koolitust.

73 Kursused ja koolitus - toimetus Kursuse või koolitus võib iseloomustada nimi, kuupäev ja kehtivusaeg. Aken võib olla ühendatud elektrooniline dokument, millega fiormie lõputunnistus.

74 Vaktsineerimine Vaktsineerimine lisaks, milline registreerimine peaks olema tihedalt seotud nõus teatud tegevuste või privileege. Tundub loomulik, et teatavate moodulite tuleks vaktsineerida inimene. Kuigi see kõlab väga tõsine, ma arvan, et igaüks tunnistab, et piltide bioloogilise materj ali ei saa teha inimene ei ole vaktsineeritud. Vaktsineerimine võib aru j a saadab vastutavale isikule nende läbiviimise või lihtsalt järelevalve nende täitmise eest. Ettekanne võib sisaldada aegunud j a peagi läbi, detailid on lihtsalt määratleda aruandest.

75 Vaktsineerimine - toimetus Vaktsineerimine võib iseloomustada nime, kuupäeva ja aegumiskuupäev. Aknas saab ühendada elektrooniline dokument, millega on tõend vaktsineerimise.

76 Juurdepääsuvööndid Biopanga j a laboratooriumi j uurdepääsuvööndid saab ehitada puu kuj ul. Kui puude haru vastab j uurdepääsupunktile, siis klõpsa selle valimisel [Permissions] j a võimaldada j uurdepääs valitud inimestele. Kui inimene pääseb teatud tasemel tsooni, saab ta automaatselt kõrgemale tasemele. Juurdepääsukontrollisüsteemiga täieliku integreerimise teostamiseks tuleks j uurdepääsupunktide koodid lõpule viia j a lähedusekaardi koodid kasutaja pliiatsil menüüs Süsteem-> Load. Integreerimine seisneb ettevalmistatud andmete saatmises BBMSis juurdepääsu kontrollisüsteemile.

77 Juurdepääsuvööndid - toimetus Iga pääsupunktile (lugejale) vastav puupunkt peaks sisaldama juurdepääsu kontrollsüsteemiga ühilduvat koodi.

78 Alalised Igas tarkvaras on koht püsiva teabe, osa konfiguratsiooniandmete jaoks. Sellel kohal on erinev nimi j a struktuur ning sageli kasutatakse suvandit Suvandid. BBMS-süsteem sisaldab konstantide loendit dünaamilises vormis. Just siis, kui on vaj a teatud konstandi, lisab programm selle loendisse. See reegel lihtsustas oluliselt konstantide (valikute) käsitlemist, te ei näe sadu, vaid ainult nii palj u kui neid kasutatakse. Lisaks saate ilma probleemideta lisada uusi j a eemaldada mittevaj alikud konstandid. Konstandid sisaldavad lisaks automaatse andmete täiendamise määratlusi j a vöötkoodiprinterite skripte. Skriptide korrastamine nõuab paar sõna kirjeldust. Igal skriptil on konstantne nimi, mis vastab printerile, nt PZEBRA, PBRADO, PSATO, PGODEX. Nimele saate lisada järelliite, nt 1,2,3.. a, b, c j ne. j a kus skripti käitatakse, jne. Kui installitud printeri jaoks on mitu skripti, kuvatakse valikute loend. Loendis pole ühtegi skripti, mis on teistele aknadele -ga. Vöötkoodiprinteri skript võib sisaldada lokkisulgudega piiritletud makro sisestusi {}. nt ZEBRA jaoks ^ XA ^ FO40.50 ^ FD {trim (OS1-> NZ) + "" + OS1-> IM} ^ FS ^ XZ skripti makro võib genereerida skripti fragmendi ^ XA ^ FO40, {iif (OS1-> STA = "1", "50", "60")} ^ FD {trim (OS1-> NZ) + "" + OS1-> IM} ^ FS ^ XZ

79 Alalised - toimetus Palun ei muuda nimi pidev, sest see automaatselt tarkvara poolt. Sa peaksid muutma väärtuse pidev ja kirj eldus.

80 Aruanded Ei ole mõtet näidata sõnumeid möödumist materj ali või vaktsineerimist. Just sõnumite arvu, mis olid piisavalt suured, et seda saab blokeerida mis tahes töö programmi. Parim valmistada asjakohase aruande, mis saab saata palj udele inimestele. Ehitus aruande on kaasamise wybrach välj ad j a kasutades sobivaid filtreid. Teatud hõlbustamine on võimalus saata raport määratluse xml faili. Raport mõisteid saab vahetada biopankade j a laboratooriumid.

81 Aruanded - toimetus Aruande päis parameetrid - kuidas printida, lugemist kokkuvõtted j ne

82 Aruanded - spetsifikatsioon Aruanded on määratletud viis kiiresti saada mõned andmed andmebaasi. Aruanded on j agatud teemade kohta, mis vastab konkreetsele andmebaasi tabelites. Pöördudes mõiste uue aruande valige huvitav teema, j a siis, tavaliselt, lisada uue kirj e ja sisestage nimi aruandest.nimi ilmub välj atrükk j ärgmist teemat. Järgmine samm määratlemisel aruanne on välj a selgitada sambad põhineb kavandatavat asub akna nimekirja. Klõpsates nuppu ">" või "<" nuppu, et teatada, sealhulgas kohapealsete või välja. Tabel nimekirja aruande veeru päist sisu muuta, printida lukustus (lisatakse veerus võib kasutada ainult filter) koosseisu, sorteerimine ja filtreerimine andmed määratleda. Küsimus andmete valiku aruande j aoks kõige olulisem ja tõhus piirang määrab võimaliku kasutamise kohta aruande. Sisse j ärgmised ettevõtj ad: "" - No operaator - filter on välja lülitatud operator pole tekstowe pole numeryczne pole daty << tekst z pola zawiera się w warto ci liczba mniejsza ponad 1000 razy data z pola o przynajmniej rok wcze niejsza < tekst jest mniejszy w sensie alfabetu liczba mniejsza data z pola wcze niejsza \ tekst jest mniejszy lub równy w sensie alfabetu liczba mniejsza lub równa data z pola wcze niejsza lub ta sama = teksty s± sobie równe obie równe równe daty # teksty różne obie różne różne daty ~ teksty podobne (zawieraj± się w sobie) warto ci przybliżone do 10% przybliżone daty / tekst większy lub równy w sensie alfabetu liczba większa lub równa data pola póľniejsza lub ta sama > tekst większy w sensie alfabetu liczba większa data pola póľniejsza >> warto ć zawiera się w tek cie pola liczba większa ponad 1000 razy data pola póľniejsza ponad rok Ehitamine keeruline filter koosneb kokkuklapitavad filter tingimus Mitme valitud valdkondades. Me peame teadma, et vaikimisi eeldada, et täita kõik tingimused, mida kasutatakse logiczy ettevõtja "ja". Kui aga on vaja määratleda filter lehe "või" käitaja piisab kasutada valdkonnas NF (inverse filter) päises raportidefinitsioonide. Selle kasti valige andmete aruanne, kui see on määratletud filter ei ole täidetud.

83 Järgmine etapp on kasutada tuntud suhet:! (A ja B) = (? Või y b), kus kaubamärk "!" näitab eitus väljend.

84 Aruanded - umbes See aken näitab tabelid j a nende kombinatsioon. Määratlust kasutatakse ehitamise ajal aruande ja täitmise aj al.

85 Lemmikute aruanded Kõik ei pea teadma, kuidas aruannet koostada. Kõigil on aken lemmikteadetega :) Administraator või aruande autor saab aruande omadusi muuta.

86 Lemmikute aruanded - toimetus Välj ade "par1" väärtuseks "par3" kasutatakse aruande parameetrite väärtuste ülekandmiseks. Neid ei pea täitma, see on lihtsalt mugavus. Aruandesse saate lisada parameetri väärtuse küsimuse. Kui need küsimused on liiga väsitavad või ebavaj alikud j a raport nõuab parameetrit, siis lihtsalt, siis sisesta see siia.

87 Vormid Kui on vaja printida vormis või uuringu see on koht, kus saab valmistada malli. Lisaks print ruumi ja vormi, mida saab kasutada funktsioonid ja käitaj atel lubada täielik juurdepääs andmebaasile. Andmeid saab vabalt vormindatud. Funktsioonide loend.

88 Vormid - toimetus Päisest kuj ul. Selles aknas saate valida vanemvormiks.

89 Vormid - spetsifikatsioon Täpsustus vormi ja funktsiooni saab kasutada viidata välj adelt. Record OS1-> NZ loeb andmeid vallas NZ OS1 tabelis. Üksikasj alik kirj eldus andmebaasi struktuur on menüüs Abi-> Lauad või faili DS_BBMS_ET.pdf

90 Malle Mallid võimaldavad teil genereerida dokumente RTF-vormingus (standard, mida toetavad kõik rikkaliku teksti redaktorid). Dokumendi salvestamisel asendab tarkvara lokkisulgudes {} valemi valemi tulemusega. Võite kasutada kõiki saadaolevaid funktsioone (nt kasutatakse vormides) j a süntaksit, mis võimaldab teil andmebaasi lugeda. Määratletud malli saab aknale kinnitada j a kui aknas on puu, saab harulaua osutada puuoksale. Hea tava on koostada vormelid märkmikus j a seejärel need mallile kopeerida, et vältida valemi sees peidetud RTF-kodeeringut. Kui olete malli Wordis või Writeris ette valmistanud j a pärast laadimist on see vormingut muutnud, nii et see ei vasta teie ootustele, siis malli asemel saate sisestada malli faili tee, nt C: \ BBMS \ DBF \ Biobank \ RTF \ Template.rtf Pikki valemeid saab otseteede abil lühendada. Sisestage lokkis sulgudesse nt {% adr} ja nupu [Lühendid] all olevas aknas lühendnimi "adr" j a valemi trimmi tekst (OS1-> UL) + "" + trimmi (OS1-> DOM) + "/" + OS1-> LOK {Trim (OS1-> UL) + "" + trim (OS1-> DOM) + "/" + OS1-> LOK} asemel võite kasutada {% adr}, mis parandab oluliselt malli loetavust.

91 Malle - toimetus "Windowsi" j a "tabeli" välj adel olevad andmed kasutatakse malli otsingumenetluses pärast seda, kui klõpsate aknas [Template] nupule. Määratud mall võib olla aktiveeritud ainult valitud aknas j a saada andmeid aknaga ühendatud andmebaasitabelitest. "Olek" võimaldab teil defineeritud malli ära kasutada.

92 Prints Aken parameetrid kõik pildid tehtud. Mitmed parameetreid saab muuta ja seda kasutatakse järgmisel trükkimine. Lisaks parameetrid on ka olemas statistilised andmed, tehingute arv j a ülevaadata j a printida kuupäeva.

93 Prints - toimetus Aknal on põhilised parameetrid print j a tulevikus töötatakse.

94 Prindi Merge Serial trükkimine sisse, et oleks võimalik printida mitu sildid 1D / 2D / g mõned mask. Proovi skripte print (neid hoitakse menüüs Süsteem -> Fixed -> Printerid koodid) SATO <ESC>A <ESC>A <ESC>H0900<ESC>V0050<ESC>B103100#### <ESC>L0202 <ESC>H0250<ESC>V0050<ESC>WB0#### <ESC>Q1 <ESC>Z ZEBRA 1D ^XA ^FO40,50 ^BY2,2 ^B3N,N,90,Y,N ^FD####^FS ^XZ 2D trükkimine loetav kood kaks rida lähedal DataMatrix. ^XA ^FO20,40 ^BXN,3,200 ^FD####^FS ^FO80,40,0 ^ADN,24,10 ^FD...^FS ^FO80,70,0 ^ADN,24,10

95 ^FD...^FS ^XZ BRADY 2D mm J S l1;0,0,9,13 B 5,5,0,DATAMATRIX,1;#### A1 kus "####" asendatakse koodiga ning "..." asendatakse osa koodist, teine o sa järgmise üle "..." kohaldatakse sees "..." annab teile võimaluse printida kaks rida koodi, tingimusel, kood peab sisaldama punktiga "." jaotamisel nt. ABCDEF.KOD123 trükitakse kaks rida ABCDEF ja järgmisel real KOD123

96 Live graafik Aknast toodud diagramm on piiratud aknas nähtavate andmetega. See piirang osutus paljudele oluliseks j a seetõttu loodi lahendus "Live Chart". Andmevahemikku piiravad ainult diagrammi parameetrid, mitte aga puusse andmete salvestamise korraldus. Lisaks vahemiku piirangu eemaldamisele on graafikut perioodiliselt värskendatud.

97 Live graafik - toimetus

98 Struktuur aluskihi SUBBASE struktuuri määratlemise moodul koosneb mitmel tasandil: väli rühma ja lauad. See on täis vabadust määrata kindlaks valdkonnad ja rühmad. On teatud piirangud ülejäänud poziomomach või tabelid j a andmed tabelites: - Tabeli nimi peab olema ainulaadne kogu andmebaasi; - Nimi peaks olema lühike ja ei tohi sisaldada erimärke (koos tühikutega); - Tabel peab koosnema välj ad (sambad); - Iga karp peaks olema lühike nimi ja mingeid erilisi märke (ka ilma tühikuteta) Kui konstruktsioon tabeli vastata mõnele lähtekoodiga andmebaasi, siis vajutage nupule [allikas], siis saate käivitada masin.

99 Struktuur aluskihi - toimetus Andmete salvestamise tagamiseks andmebaasis kõigi andmebaasimootoritega tuleb j ärgida mitmeid reegleid: 1. Välj a nimi ei tohiks olla pikem kui 10 tähemärki, see ei tohi sisaldada spetsiaalseid j a diakriitilisi märke ning see ei saa olla reserveeritud sõna SQL-i andmebaasis. 2. Tekstivälj a maksimaalne suurus on 254 tähemärki ja numbrivälja maksimaalne suurus on 12 tähemärki, sealhulgas märk, mis eraldab täisarvud murdudest. 3. Välj ade arv tabelis ei tohi ületada (reserveeritud BBMS-ile) = 240. Välj alt Kirj eldus ilmub teave alambaaside redigeerimise ajal. "Silt" kuvatakse kõikjal, kus määratletud välj a kasutatakse, sealhulgas aknad j a aruanded. "Loendit" kasutatakse nende väärtuste märkimiseks, mida tekstiväli võib sisaldada, samas kui loendit redigeerimine on nähtav. "Olek" lubab välj al Subbases moodulis nähtavaks teha. Kohaliku andmebaasi välj u kasutatakse salvestamise asukoha tähistamiseks impordi aj al, nt Excelist, Calcist, ODBC-st. Samu andmeid on võimalik salvestada mitmesse tabelisse. Samuti saate salvestada andmeid sama tabeli erinevatesse kirj etesse, rakendades täiendavat indikaatorit (kolmas veerg). "" tähendab tähise kasutamist mis tahes variandis j a nt "1" ainult ühes variandis. nt tuleb määratleda mitme kahemõõtmelise koodi import ühest lehereast, nii et iga indikaatori j aoks oleks vaj alik andmekogum lehel: code1d, code2d, code1d, code2d, code1d, code2, no_ident määratluses kood1d: BB5-> NZ

100 kood2d: BB6-> NZ kood1d: BB5-> NZ, 1 kood2d: BB6-> NZ, 2 kood1d: BB5-> NZ, 3 kood2d: BB6-> NZ, 3 nr_ident: BB6-> NR_DNA,? Välj a atribuutides olev teisendusvalem j a tabeli atribuutides pärast importimist valem võimaldavad teil täiendavaid ülesandeid täita. Pärast rekordi importimist valemi sisu:! tühi (vp ("Sc", kärpimine (_TBL-> KATALOOG) + "\" + kärp (_TBL-> PRNUMBER))).ja. Mall ("Slide", vg ("Sc") + "\ slide.yml").j a. mrxs2lnk (vg ("Sc"). "mrxs; \ Data0002.dat; \ Data0003.dat", "BB6" _ TBL-> ID_BB6) Tõlgendamine:! Tühi (vp ("Sc" kärp (_TBL-> PRODUCT) + "\" + kärp (_TBL-> NUMER_PRE))) Salvestage muutujasse "Sc" alamkataloog, mille nimi on tabelis TBL j a välj al KATEGOORIA ning sama tabeli väljal PRNUMBER. Funktsioonid: tühi () - kontrollib, kas see on tühi trim () - lõikab ära viimased tühikud Mall ("Slide" vg ("Sc") + "\ slide.yml ') Tehke mall nimega "Slide" j a salvestage see faili "slide.yml" Viimane käsk, mis täideti pärast kirje importimist, on mrxs2lnk (vg ("Sc"). "mrxs; \ Data0002.dat; \ Data0003.dat", "BB6" _ TBL-> ID_BB6) Funktsioon täidab kahte ülesannet: teisendab kahendpildi j pg-vormingusse ja lisab jpg-i andmebaasi valimisse. vg ("Sc") - saab suuna teisendatavate failide juurde ".mrxs; \ Data0002.dat; \ Data0003.dat" - failide loend, mida teisendada JPG-ks "BB6" - peamine andmebaasi tabel, millele jpg kinnitatakse _TBL-> ID_BB6 - BB6 tabeli identifikaator, millele jpg on kinnitatud.

101 Min/Max Siltide värvimine vastavalt andmevälja suurusele. Värvivahetus - klõpsake hiire parema nupuga. Eemaldage värv - klõpsake nuppu [X] Muuda teksti - klõpsa hiire vasaku nupuga.

102 Allikas impordi Aknas saab määrata meetod andmete importimiseks välisest andmebaasist osadeks alus BBMS.

103 Sorteeri Draw arv viaali arv plaatide kogu biopanga. See on üks peamisi, mida teostatakse regulaarselt enne katset materj al. Biopanga materj al on salvestatud j uhuslikult. Isegi kui keegi on kangekaelne ning paigutatakse viaali / g kriteerium, See j a nii ettevalmistamisel katsetamise kriteeriumid kindlasti muuta. Seega tuleb eeldada ette j uhuslik paigutus viaalid biopanga. Kasutades määratletud aruandeid või muid mehhanisme, nt. Exceli koostab nimekirj a koodid sorteerimist. See nimekiri koodid sisalduvad tekstifaili, import, ja leiab programm viaali koode ja genereerib nimekirja plaadid. Loetelu plaadid saab edastada teenindavale personalile biopanga või saadetakse robot toetab biopanga (nt. Yeti, Wall-B :)) Mis plaadid peaksid tooma viaali / g määratletud aadressid (võimaliku kontrolli kasutades 2D skanner). Tõmmates viaalid plaatidele j a tõlkimine muud töötavad plaadid võib teha käsitsi või automaatselt. Pärast sorteerimist, siis on oluline, et skaneerida plaadi menüü käsk Start -> biopankade -> Tile.

104 Sorteeri - toimetus Sisestage alusandmeid selline.

105 XML/YML XML-vormingus võimaldab salvestada andmeid iga andmebaasis j a isegi väitnud, et XML on andmebaas. Kuna kogu tänapäeva maailmas arvuti lõpuks jõudnud kokkuleppele valdkonna andmevahetusvormingu, püüame teha seda täita nende kaasaegsete tarkvara tendentse. Ilma vaadates strateegia paljud tootjad (j a autorid) tarkvara, kes üritavad luua ekspordiks XML oma taotlustes, kuid kahj uks j äik struktuur, tarkvara võimaldab tasuta mõiste XML struktuuri. Mõned tehnilised üksikasj ad: - Sisaldab xml elemendid ja atribuudid - Element defineeritakse voolutrakti, nt. \ Report \ element - Oskus defineeritakse viide tee, mis on lõpetatud, näiteks. \ Report \ item \ atrybucik Selles aknas leiad näidete hulka kuuluvad elementide loetelu j a atribuudid xml faili. Import j a eksport andmed peavad eelnema mõiste, mida j a kui sa tahad, et tuleks märkida, millised tabelid j a välj ad on tulnud autrybutu andmeid j a mis laua j a valdkondade salvestatud andmeid atribuut. Mõlemad protsessid erinevad suunas andmevoo, peaks see mõningaid lisateenused muutuj ad: Eksport: asukoht, kirjed, arv Import: väärtus Auxiliary tunnus praegune positsioon eksporditakse kirje võib ebatüüpiline väärtusi, mis on sätestatud mitmeid XML määratlus, st näiteks Records j a muutujate arv on ühemõõtmeline massiiv numbrid Lühistuse valitud kirjed multiselekcie (tabelis pane vaj utades Shift ja klõpsa hiire ära rida) ja number, suurus massiivi.näiteks kasutada kõiki lisateenused muutuj ad: Ilf (asend <= arv, UZ -> (dbgoto (arvestust [positsiooni])). F.) Valem kontrollib, kas praegune asukoht on reaalne saavutada või kas see on rekord, kuhu saab teha hüpata kasutades funktsioone on dbgoto (), kui j ah, siis ta teeb, j a kui ei, siis tagastab false, mis on signaali lõpu andmete eksport. Funktsioonid kirjutatud valem element peaks tagasi tõeväärtuse näitab nõusoleku jätkata protsessi või nõusoleku puudumist. See muutuja hõlmab väärtuse atribuudi väärtus kirj utada andmebaasi tabelisse.

106 Järjestused Otsi FASTA j ada andmebaasis.

107 Järjestused - toimetus

108 ABI Import tulemusi sequence failiformaat *.ab1. (Applied Biosystems Genetic Analysis Data File Format File Format ABIF spetsifikatsioon j a proovi Faili Schema) Failid salvestatakse andmed, mida saab vaadata, kasutades spetsiaalset tarkvara. Olukorda muuta mõnevõrra luues võimaluse importida need andmed andmebaasi. Nagu juba imporditud, saab kasutada järjestuste otsingumootori või valmistab erilist aruanded.

109 ABI - toimetus Import tulemusi sequence faile *.abi.

110 NGS

111 NGS - toimetus

112 NGS - long

113 Tabelid Peamine baasi süsteemi tabelid on määratletud tootj a poolt BBMS ja avaldatud osana Standard de facto. Saadaval vaatamiseks struktuuri tõttu võimalus kasutada neid andmeid, kui sa defineerid aruannete vormid ja mallid XML. Kasutaj a saab muuta nimed tabelid ohutust, mida sageli kasutatakse aknad. Vajadus töötada välj a andmebaasi struktuuri tuleb teatada foorum biopankade või otse tootjale. In nähtav nuppe [Valdkonnad] ja [Indeksid] kasutatakse vaadata ja redigeerida üksikasj u täpsustada tabelis. Button [Taasta] kasutatakse taastada kustutatud kirjed valitud tabeli.

114 Tabelid - toimetus Sa saad muuta oma tabeli kirjeldus. Sisu kirj eldus salvestatakse andmebaasis ohutuse j a ei muutu pärast uuendada või paigaldada. Et taastada etalonkirjelduse tuleb eemaldada voolu. Kirj eldused on tihti Windowsi süsteemi BBMS Seetõttu peaks näitama sisu tabelis.

115 Valdkonnad Valdkonnad või muul viisil veerus, on elementaarne andmebaasi struktuuri. Iga väli on mõned omadused, mida saab kontrollida siit. Saate muuta sildid j a kirj eldused valdkondades. Need andmed on toodud kõik aknad. Muutuvad teisi parameetreid, mille tootj a ja jagatakse laiali kõigile kasutaj atele BBMS, nii et hoidke standard andmebaasi.

116 Valdkonnad - toimetus Teil on võimalus muuta sildid j a kirjeldused väljad (tulbad) andmebaasidest. Sildid on nähtav igast aknast veerutiitlid või silte lahtrid samuti toimetamine pealkirj ad muud j uhtimisseadmed. Kirj eldus valdkonnas esineb pilve või olekuribal, kui teil näidata või redigeerida kontrolli. Field, mis koosneb valides toimetamine võimalusi, nagu. STA tõlgendatakse märgistuse kirj eldus iga valik.

117 Indeksid Indeksid on umbes sorteerimine andmete kohaselt määratud võtme. Oluliselt parandab indeksid andmebaaside pidamine. Süsteem arvestab nimekirja primaarvõti, filtreerimine j a tugi punkte kustutamiseks märgitud.

118 Indeksid - toimetus Vabandame, aga te ei saa midagi muuta siin. Kui mingil põhj usel peate indeks, nt. Kiirema täitmise aruanded palun teatage sellest foorumis või otse tarkvara autor.

119 Taasta Eemaldamise toimub mitmes etapis. Esimene punkt eemaldatakse saab staatuse "peidetud" j a filtrite abil saate vaadata olekut kõik peidetud. Staatuse muutmine teisele või "joonistada" peidetud on lihtne j a nõuab ainult luba muuta. Kui varj atud, kustutatakse see on juba tõsine olukord, sest see on märgitud, et on füüsiliselt eemaldada. See punkt ei ole nähtav kõikj al Jisi, ei esine ühtegi moodulit või aruandeid. Kuna võib juhtuda, et midagi on eemaldatav õnnetus, võeti kasutusele tarkvara saab taastada kustutatud andmeid kasutaj a "admin". Avatud akna nuppu [Taasta] (menüü Abi-> Lauad) on nähtavad andmeid, mida saab taastada, lihtsalt teha topeltklõps hiire vasaku nupuga. Tähelepanu! Et taastada andmeid ei salvestata lõputult, kuid kuni pakkimine tabel, mis leiab aset uudelleenindeksointi andmebaasis.

120 Avatud lauad Avatud tabelite loend on administraatoritele kasulik. Igas arvutis või serveris on avatud failide arv piiratud (avatud tabel tähendab vähemalt 2 faili, andmete ja indeksi avamist). Sel põhj usel piirab BBMS avatud akende arvu või "proovib" faile ainult kirj utusreľiimis avada. Kui saate aeg-ajalt tõrketeadet, siis peate kontrollima serveris avatud failide arvu ja võtma konkreetseid samme limiidi suurendamiseks.

121 Otsi Otsimootor kasutatakse palj udes BBMS lisamoodulid. Võid otsida põhinevad mis tahes andmed sisestatakse otsingu väljad.

122 Kontekstuaalne otsingumootor Kontekstipõhine otsimootor töötab akendes, mis pole seotud näidiste ja tellimustega, ning koodi valimisel sõnastikust. Otsinguväljad luuakse automaatselt indekseeritud tabeli välj ade loendi j a akna veergude loendi põhj al. Indekseeritud välj u saab otsida, sobitades teksti algusest (" ->") ja teistega vastavalt teie vaj adustele. Sageli on indeks tõstutundlik, mis sunnib teid selle vaste ("Aa") valikut blokeerima. seega: " ->" - tähendab vasteid teksti algusest "Aa" - suurtähtede j a väiketähtede eristamist Kui otsinguväljade arv on liiga väike, kasutatakse viimast valimisloendiga välja. Tarkvara loob automaatselt välj ade loendi koos sobivate sobivusvalikutega.

123 Container Mahuti, mida kasutatakse, et koguda andmeid aknast, nt. Läbiotsimisel. Iga loend, viige kursor objekti j a nasn±ć [Tühik] andmed on salvestatud konteineris. Sama aken, kui vajutad [Ctrl] + [Space] aken valitud andmed mahuti, akna j a ewentulnie koos vastaval tasemel puu. Kui andmete edastamist konteineri uuendatakse counter asub olekuriba paremal.

124 Korraldaja Ülesanded Korraldaja: salvestada, mitte unustada, j a saate teada ka teistele. Praeguses kiired ajad, mõned asj ad on vaja säästa kollane märkmeid, selline märge on korraldaja j a sellest piisab, et teda sisestage üks sündmus, Samal imiteerida kleepuv j a teavad, et see on aeg tegutseda.

125 Korraldaja - toimetus Kõige olulisemad parameetrid positsiooni korraldaja, kuupäev, kellaaeg, kirj eldus ja seisund. Staatus määrab, kas obj ekt on j uba "valmis" või ootel edasi lükata.

126 Messenger Messenger võimaldab suhtlust kasutaj ad rakenduse sees BBMS. Pärast sõnumi saatmist, salvestatakse andmebaasi ning kuidas vastuvõtj a on teada, siis muutub tema kuvata.

127 Messenger - arhiiv Mõnikord on vaj a kontrollida teadete ajalugu, mida saab teha selles aknas. Kasutades filtreerimine saatjad, saaj ad j a staatus, vaadeldes seda ei tohiks olla raske.

128 Märkus Märkus võib sisaldada mis tahes tekstilist teavet. Märkme sisu saab vormindada, muutes fonti j a selle atribuute. Kõik käsud on saadaval hiire parema nupuga avatavas kontekstimenüüs. Kontrollitakse teksti "txt?" salvestab teksti vormindamata (tavaline TXT-dokument), j a tühj endage selle ruudu märkimine kui "RTF", see tähendab kogu vormindamise teabe (RTF-dokumendina).

129 Funktsioonid Näiteid taotlus funktsioonid on määratletud lõpparuannete vormid ja valemid XML. Funktsioone saab kasutada kõikjal, kus on võimalik ehitada valem, et lisaks eespool, peamiselt protsesside :) Avaneb funktsioonid: ja (väärtus, arg1, arg2... arg10) - toiminguid, mille käitaja ".ja". väärtus = arg1.and.warto ć = arg2.and..and.warto ć = arg10 juures (<Searchmode> <text>) - tagastab positsiooni <Searchmode> sisse <text> Esineb (<Searchmode> <text>) - tagastab arvu esinemised <Searchmode> sisse <text> Date2Text (<kuupäev>, <space>) - analoogne ibid ainult eraldajad on eemaldatud, näiteks. Date2Text ("2007/06/28", 2) -> dbskip (<number>) - muuta rekord <number> esemeid dbgoto (<number>) - hüpata rekordarv <number> dbseek (<text>) - otsida tekstistringis vastavalt indeks dtoc (<kuupäev>) - teisendab kuupäeva tekstiks Ilf (<tingimus>, <right> <false>) - tagastab <tõsi> või <false> olenevalt täitmist <tingimus> Instr (<Searchmode> <text>) - kui <text> on <Searchmode> tagastab true int (<number>) - ümardada täisarvuni, lõigates ltrim (<text>) - lõigatud ruumi vasakule teksti madalam (<text>) - tagastab kõik tähed nagu väike või (väärtus, arg1, arg2... arg10) - toiminguid, mille käitaja ".Või". väärtus = arg1.or.warto ć = arg2.or..or.warto ć = arg10 kukkus (<text> <number>) - täita <text> on <number> ruumi vasakul Padre (<text> <number>) - täita <text> on <number> ruumi paremal küljel Pic (<command>) - paigalda print pilt, näiteks. 1D triipkoodi Näiteks: Pic (Zint.exe -o '+ trimmi (OS4-> CODE) + ". png-d" + trimmi (OS4-> CODE)) ja nt. järgmise koodi: IIF (OS4 -> (dbskip (1)), Pic (Zint.exe -o '+ trimmi (OS4-> CODE) + ". png-d" + trimmi (OS4-> CODE )), "") Küsi (<tre ć_pytania>, <domy lna_warto ć>) - päringu väärtus ümmargune (<number> <kümnes>) - ümar matemaatiliselt kuni <kümnes> kümnendkoha (dot) rtrim (<text>) - lõigatud ruumi paremal tekst p (<number> <pikkus> <pärast dot>) - tagastab teksti StrTran (<text> <otsisid> [<zamien_na>] [<nr_znaku_poczatku>] [<nr_znaku_konca>]) - tagastab <text> koos vahetatud <otsisid> kohta <zamien_na>, ei saa te kasutada muid parameetreid Text2Text (<midagi>, <space>) - kohtleb naaseb <midagi> tekstina, kus on eraldi ruumid summas <intervall>, näiteks. Text2Text (100,5) -> ülemine (<text>) - tagastab kõik tähed nii suur val (<text>) - tagastab arvu

130 VG (<muutuja>) - lugema muutuja VP (<muutuja>, <väärtus>) - kirjutada muutuja VS (<muutuja>, <väärtus>) - välja arvatud muutuv summa muutuva ja väärtus

131 Joonis Näidatud andme- ja välimusvalikute asendamisel loob BBMS automaatselt graafiku, valides vastavalt vahemikud X j a Y. Kui näidatud andmete vahemikud erinevad oluliselt, ei ole graafik loetav. Valige värvid nii, et näidatud andmed ei langeks kokku :)

132 Joonis - voimalusi Diagrammi genereerimiseks peate esitama vaj alikud parameetrid, X- ja Y-andmeallika ning välimuse. Mitte kõik aknad ei sisalda andmeid, mida saab j oonistada.

133 Veerg Selles aknas saab muuta: etikett, kirjeldus j a veergude järjekord tabelis. Kolonnide kelle nimi algab "ID_" saab määrata valemi väljavõtete andmebaasi. näiteks: j aoks ID_OS1 saab sisestada valem: OS1-> IM Seej ärel tabelis powiaj± nimed katseisikul või trim(os1-> NZ) + " " + OS1-> PES see on nähtav nimi j a sotsiaalkindlustuse

134 Import BBMS-ist Import BBMS-ist tähendab importi teisest BBMS-is avaldatud struktuuri andmebaasist :) Impordimehhanism hõlmab peaaegu kõiki tarkvaramooduleid. Tõenäoliselt laiendatakse importi, lisades rohkem võimalusi. Menetlus koosneb: - andmebaasi valik j a logimine - lähtepuu valimine - valikuline - valige sihtpuu - imporditabeli / taseme valimine - need andmed imporditakse 100% - lisateabe, st lingitud andmete märkimine impordiks Impordivalemi abil saate andmeid filtreerida, nt ainult olekuga "OK" IMP_BB6-> STA == '1'

135 Otseteed Keeruliste valemite koostamisel on lihtne eksida. Tänu lühendite kasutamisele on valemid loetavad j a teevad tarbetuid haoseid :) Valemi otseteedele ülekandmiseks kopeerige see vastava nimega otseteede aknasse. nt selle asemel trimmi (OS1-> UL) + "" + trimmi (OS1-> DOM) + "/" + OS-> LOK tüüp %adr või #adr

136 Objektid Objektiesitluse akna saate avada tööriistariba nupul. Praktilist kasutamist saab kontrollida järgmistest moodulitest: biopangad, ladu j a reaktiivid. Objektide suurus j a paigutus sõltub andmetest, eelkõige Xmax, Ymax ja sekundaarsete elementide arvust. Värvimine, mille saate pärast värvi valimist elemendi redigeerimisel. Kui klõpsate hiire parema nupuga aknas, saate muuta täiendava teabe valemeid. Allpool on näide: substr(bb4->nz,7,2)+" "+text(bb4->fiop)+"%" või right(trim(bb4->nz),2)+" "+text(bb4->fiop)+"%" kus: substr () või right () - lõikab tekstistringi

137 Sündmused Kõike, mis andmebaasiga j uhtub, ei saa andmete muutuste aj aloost salvestada. Hea näide on konteinerisse leitud või sisestatud andmebaasikirj e kustutamise sündmus või seda tüüpi toiming. Seetõttu loodi BBMS-is nende sündmuste register. Sündmuste logi andmeid hoitakse teatud aja j ooksul, et mitte põhj ustada andmebaasi liiga palj u kasvu. Vajadusel saate arhiivi taastada ja aj aloolisi sündmusi kontrollida. Sündmuste kataloogi laiendatakse järk-j ärgult vastavalt kasutaj ate tekkivatele vaj adustele.

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc Tallinna Linnavalitsuse sõnumisaatja kasutusjuhend asutuse juhatajale Sisukord 1. Süsteemi sisenemine...2 2. Parooli lisamine ja vahetamine...2 3. Ametnike lisamine ametiasutuse juurde...2 4. Saatjanimede

Rohkem

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l

MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite l MS Word Sisukord Uue dokumendi loomine... 2 Dokumendi salvestamine... 3 Faili nimi... 4 Teksti sisestamine... 6 Klaviatuuril mitteleiduvat sümbolite lisamine... 6 Uue dokumendi loomine Dokumendi salvestamine

Rohkem

Microsoft Word - HOTSEC kasutusjuhend v1.900.docx

Microsoft Word - HOTSEC kasutusjuhend v1.900.docx HOTSEC Tarkvara kasutusjuhend v. 1.9 1 Sisukord Käivitamine:... 3 Programmi kasutamine... 4 Kasutajate lisamine ja eemaldamine:... 6 Jooksev logi:... 9 Häired:... 9 2 HOTSEC põhioperatsioonide kirjeldus

Rohkem

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev 05.02.2018 Versiooni kuupäev 30.01.2018 1 SISUKORD 1. ÜLEVAADE... 3 1.1

Rohkem

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND

FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND FRESENIUS ÕPPEKESKUS KIIRJUHEND SISUKORD 1. Kuidas saan Freseniuse õppekeskuksesse? 03 2. Kuidas sisse logida? 04 3. Mida teha, kui ma ei mäleta oma parooli? 05 4. Mida leian kodulehelt pärast sisselogimist?

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim 1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik. 1.1.1 Tõend õppimise kohta TLÜ-s Seda tõendiliiki saab väljastada ainult

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 või Windows

Rohkem

Microsoft Word - EHR.docx

Microsoft Word - EHR.docx earvekeskus E-ARVE TELLIMUSTE JUHEND 1 Sisukord E-arvete tellimused... 3 Klientide tellimused... 3 E-arve tellimuse lisamine... 3 E-arve tellimuse muutmine... 9 Minu tellimused... 10 Minu tellimuse sisestamine...

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.85 15.01.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Terminali seadistamine Lülita telefonis või tahvelarvutis (edaspidi telefonis) sisse Bluetooth. (1) 1 1 Mudel

Rohkem

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööaknas leia Windows Update 4.Lase arvutil kontrollida

Rohkem

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutisse laadida ja redigeerida erinevatest analoogvideo

Rohkem

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon 6.3.1.51 ja hilisemad Kasutaja juhend 2016 Sisukord 1. Sissejuhatus...3 2. Liidese häälestus...3

Rohkem

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi ülesehitus Joonis 1 Toetuste veebikaardi vaade Toetuste veebikaardi vaade jaguneb tinglikult kaheks: 1) Statistika valikute osa 2) Kaardiaken Statistika

Rohkem

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend Programmi AnimatorDV Simple+ esmane kasutusjuhend Programm AnimatorDV Simple+ on mõeldud animatsioonide loomiseks. Tegemist on tasuta tarkvaraga, mis töötab videoseadmetega (videokaamera, veebikaamera).

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et Excel2016 - Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et programm suudaks anda tulemusi. Mõisted VALEM - s.o

Rohkem

StandardBooks_versiooni_uuendusWin

StandardBooks_versiooni_uuendusWin Versiooni uuendamine Standard Books 7.2 põhjal Windows 7 või uuemale operatsioonisüsteemile SISUKORD 1. ÜKSIKKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE...lk 2 2. SERVER/MITMEKASUTAJA VERSIOONI INSTALLEERIMINE.lk

Rohkem

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 Sisukord E-TÖÖTUKASSASSE SISSE LOGIMINE JA MINU KOOLITUSED AVALEHT... 2 UUE KOOLITUSE LISAMINE... 5 MÄÄRAMATA TOIMUMISAJAGA KOOLITUSED... 9 REGISTREERIMISTEATE

Rohkem

Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plu

Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plu Outlookist dokumendi registreerimine Plugina seadistamine Dokumendi registreerimine Outlookist Vastusdokumendi registreerimine Outlookist Outlooki plugina ikoon on kadunud Outlooki kasutajad saavad dokumente

Rohkem

Microsoft Word - requirements.doc

Microsoft Word - requirements.doc Dokumendi ajalugu: Versioon Kuupäev Tegevus Autor 1.0 04.03.2008 Dokumendi loomine Madis Abel 1.1 09.03.2008 Kasutuslugude loomine Madis Abel 1.2 12.03.2008 Kasutuslugude täiendused Andres Kalle 1.3 13.03.2008

Rohkem

Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com

Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com Müük (Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara) Paigaldusjuhend bifree.ee qlik.com Microsoft Dynamics AX (Axapta) tarkvara 2 Seadistamise etapid 1. Laadige alla ja installeerige Qlik Sense Desktop. 2. Laadige

Rohkem

Document number:

Document number: WNR Kiirpaigaldusjuhend Lisateavet, juhised ja uuendused saab leida internetist aadressil http://www.a-link.com Kiirpaigaldusjuhend Komplekt sisaldab: - WNR repiiter - Paigaldusjuhend Ühendused / Ports:

Rohkem

KASUTUSJUHEND

KASUTUSJUHEND KASUTUSJUHEND Sissejuhatus Kui valvesüsteem on valvessepanekuks valmis ning puuduvad rikke- ning häireteated, kuvatakse sõrmistiku displeil kellaaeg, kuupäev ning tekst Enter Your Code sisestage kood Peale

Rohkem

Control no:

Control no: Smart Access Driftsprocedure A. Eeltingimused... 2 1. Nutitelefoni ühilduvus... 2 2. Kaabli valik... 2 a. Apple devices (Apple'i seadmed) (iphone 4/4S)... 2 b. Apple devices (Apple'i seadmed) (iphone 5/5c/5s)...

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

KOTKAS AVE kasutajakeskne juhend Loomise Muutmise kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehno

KOTKAS AVE kasutajakeskne juhend Loomise Muutmise kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehno Loomise 22.09.2015 Muutmise 10.10.2018 kuupäev: kuupäev: Versioon: 2.0 Klient: Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskus Projekt: Keskkonnaotsuste terviklik autonoomne süsteem (KOTKAS) Dokument: AVE

Rohkem

Tiia Salm 2011 Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pd

Tiia Salm 2011 Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pd Online kirjastus CALAMÉO Calameo kujutab endast on-line kirjastust, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pdf, Word, Excel, PowerPoint, Open Office) tuleb esmalt keskkonda üles

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

Operatsioonisüsteemi ülesanded

Operatsioonisüsteemi ülesanded Praktikum 2 OPERATSIOONISÜSTEEMIDE MASSPAIGALDUS Operatsioonisüsteemide masspaigaldus Suure arvu arvutisüsteemide korral ei ole mõistlik operatsioonisüsteeme paigaldada manuaalselt. Operatsioonisüsteemide

Rohkem

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI Goggles DJI Goggles on mugavad prillid, mis on disainitud mugavaks FPV lendamiseks DJI toodetega. Nad loovad ultra-kõrge kvaliteediga pildi, minimaalse viivitusega pikamaa

Rohkem

Kiire Paigaldamine Otseühenduse Korral Lühi Manual DS-7000 Seeria NVR Salvestiste Jaoks

Kiire Paigaldamine Otseühenduse Korral Lühi Manual DS-7000 Seeria NVR Salvestiste Jaoks Kiire Paigaldamine Otseühenduse Korral Lühi Manual DS-7000 Seeria NVR Salvestiste Jaoks Sisukord Käivitamine ja Sulgemine... 3 Et, sulgeda NVR seade:... 3 Käivitamisel Wizadi kasutamine... 4 Setup Wizardi

Rohkem

8. Lõpetamine 8.1 Lõpetamise eeldused Eelduseks, et üliõpilane saaks lõpetada, peab tema õppekava täidetud olema. Kui üliõpilane õpib õppekaval, mis l

8. Lõpetamine 8.1 Lõpetamise eeldused Eelduseks, et üliõpilane saaks lõpetada, peab tema õppekava täidetud olema. Kui üliõpilane õpib õppekaval, mis l 8. Lõpetamine 8.1 Lõpetamise eeldused Eelduseks, et üliõpilane saaks lõpetada, peab tema õppekava täidetud olema. Kui üliõpilane õpib õppekaval, mis lõpeb lõputööga, on tema tulemustes enne lõputöö sooritamist

Rohkem

Page 1 of 5 Tehniline Allikas: Pereregistri Kasutusjuhend Sisukord 1 Töö rahvastikuregistri menetlustarkvaraga 1.1 RR menetlustarkvara töökoha riistvara ning andmesideühendus 1.2 Klienditarkvara installeerimisele

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Andmebaasid (6EAP) I praktikum Mida praktikumides tehakse? Õpitakse SQL i Tehakse andmebaas ope (igas praktikumis natuke, kuni lõpuks saab valmis) Tehakse andmebaas edu (kui ope on valmis, tehakse edu,

Rohkem

EE-macbook-retina-12-early2015-qs.indd

EE-macbook-retina-12-early2015-qs.indd Kiirjuhend Tervita oma MacBooki. Alustame. Maci käivitamiseks vajuta toitenuppu ning rakendus Setup Assistant annab sulle mõned lihtsad juhised, kuidas arvuti töökorda seada. See aitab sul Wi-Fi võrku

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Andmebaasid II praktikum Andmebaaside administreerimine Andmete sisestamine KESKKOND, KASUTAJAD, ÕIGUSED Mõisted Tabelid, vaated, trigerid, jpm on objektid Objektid on grupeeritud skeemi Skeemid moodustavad

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr Lühike paigaldusjuhend TBW-106UB H/W: V1 Sisukord... 1 1. Enne alustamist... 1 2. Kuidas paigaldada... 3. Bluetooth adapteriseadistamine... 2 5 Tõrkeotsing... 7 Version 02.17.2009 1. Enne alustamist Pakendi

Rohkem

EBSCO täistekstiandmebaaside kasutamine Otsingu sooritamiseks: 1. Logi sisse 2. Vali EBSCOhost Web 3. Seejärel vali andmebaas, milles soovid otsingut

EBSCO täistekstiandmebaaside kasutamine Otsingu sooritamiseks: 1. Logi sisse 2. Vali EBSCOhost Web 3. Seejärel vali andmebaas, milles soovid otsingut EBSCO täistekstiandmebaaside kasutamine Otsingu sooritamiseks: 1. Logi sisse 2. Vali EBSCOhost Web 3. Seejärel vali andmebaas, milles soovid otsingut sooritada. Andmebaasid on temaatilised. Koolitööde

Rohkem

Häälestusutiliit Kasutusjuhend

Häälestusutiliit Kasutusjuhend Häälestusutiliit Kasutusjuhend Autoriõigus 2007, 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationi USAs registreeritud kaubamärk. Käesolevas dokumendis sisalduvat teavet

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lühijuhend Turvaline juurdepääs, ühiskasutus ja salvestusruum failide jaoks. Rohkem võimalusi olenemata sellest, kus te asute! Logige oma Office 365 tellimusse sisse ja valige rakendusekäiviti kaudu SharePoint.

Rohkem

MTAT Operatsioonisüsteemid - Turvalisus

MTAT Operatsioonisüsteemid - Turvalisus Regulaaravaldised ja skriptimine Windows ja UNIX operatsioonisüstemides WINDOWS 1. slaid Windows käsurida Käsureaks nimetan programme: cmd.exe powershell.exe command.com Nendesse saab kirjutada käske,

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Regulaaravaldised ja skriptimine Windows ja UNIX operatsioonisüsteemides WINDOWS 1. slaid Windows käsurida Käsureaks nimetan programme: cmd.exe powershell.exe Nendesse saab kirjutada käske, millega näiteks

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Microsoft Word - Vx610 EMV KASUTUSJUHEND.doc

Microsoft Word - Vx610 EMV KASUTUSJUHEND.doc MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND VERIFONE Vx610 GSM Kliendiabi: (0) 6711 444 (kõik nädalapäevad 24 h) Makseterminalide osakond: (0) 6711 411 (tööpäeviti kell 9.00 17.00) Faks: (0) 6711 420 Email: posgrupp@estcard.ee

Rohkem

Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1

Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1 Väärtusta oma vabadust. Eesti Yale Seifide Kasutusjuhend Mudelid: YSB/200/EB1 YSB/250/EB1 YSB/400/EB1 YLB/200/EB1 YSM/250/EG1 YSM/400/EG1 YSM/520/EG1 YLM/200/EG1 Soovitame selle kasutusjuhendi alles hoida.

Rohkem

RIQASNet

RIQASNet RIQASNet Kasutusjuhend Tutvustus RIQASNet on veebipõhine andmete sisestamise süsteem, mis võimaldab kasutajatel saata tulemusi ja meetodi muutusi RIQAS ele ning samas vaadata ka raporteid. RIQASNet võimaldab

Rohkem

Operatsioonisüsteemi ülesanded

Operatsioonisüsteemi ülesanded Praktikum 3 GROUP POLICY JA ACTIVE DIRECTORY Group Policy Group Policy - vahend Active Directory arvutite ja kasutajate tsentraalseks haldamiseks. Group Policy abil on võimalik kontrollida süsteemi registri

Rohkem

STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1

STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1 STAR andmeregistri koolitusmaterjal Juhtumimenetluse läbiviimine ja juhtumiplaani haldamine 1 Sisukord 1. Üldinfo... 3 2. Juhtumimenetluse algatamine... 4 3. Kliendi nõusoleku sisestamine... 11 4. Kliendi

Rohkem

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul 27.03 02.04.2019 Taotlusi saab esitada taotlusperioodil 03.04 10.04.2019

Rohkem

KIIRJUHEND Lugege kiirjuhend enne seadme kasutamist hoolikalt läbi. Kõik tärniga (*) märgitud juhised kehtivad WLAN + 3G mudelitele (Lenovo B6000-H(V)

KIIRJUHEND Lugege kiirjuhend enne seadme kasutamist hoolikalt läbi. Kõik tärniga (*) märgitud juhised kehtivad WLAN + 3G mudelitele (Lenovo B6000-H(V) KIIRJUHEND Lugege kiirjuhend enne seadme kasutamist hoolikalt läbi. Kõik tärniga (*) märgitud juhised kehtivad WLAN + 3G mudelitele (Lenovo B6000-H(V) / Lenovo B8000-H). Tehnilised andmed Mudeli nimetus

Rohkem

B120_10 estonian.cdr

B120_10 estonian.cdr Alati seal, et teid aidata Registreerige oma toode ja otsige abi koduleheküljelt www.philips.com/welcome B120 Beebimonitor Küsimus? Kontakteeruge Philipsiga Eestikeelne kasutusjuhend 2 Valgussensor USB

Rohkem

Müügiarvete juhend VEP_

Müügiarvete juhend VEP_ MÜÜGIARVETE KASUTUSJUHEND Sisukord earvekeskusesse sisenemine... 2 Ettevõtte seadete määramine... 3 Ettevõtte kontole ligipääsude volitamine... 5 Käibemaksu koodide seadistamine... 6 Müügiarve koostamine...

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Lisa 5 koolituse materjalid

Microsoft PowerPoint - Lisa 5 koolituse materjalid 03. detsember, 2009 Piirangutest vabaks IT-ga või IT-ta? Heiti Mering Heiti.mering@ee.fujitsu.com Eero Elenurm eero@elenurm.net Piirangud või võimalused? Millised on meie oskused? Millised on meie teadmised?

Rohkem

Microsoft Word - E-portfoolio-googlesites.docx

Microsoft Word - E-portfoolio-googlesites.docx Õpimapi ehk e-portfoolio loomine google sites keskkonnas Õpimapi loomise protsess I. Igapäevane õppetöö, mille õppeülesannete täitmise käigus loob õppija erinevaid materjale: klassitööd, kodutööd, esseed,

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND

MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND MAKSETERMINALI KASUTUSJUHEND DESK/3200 Kliendiabi: 6711 444 (kõik nädalapäevad 24 h) Makseterminalide osakond: 6711 411 (tööpäeviti kell 9.00 17.00) Faks: 6 711 420 e-mail: posgrupp@estcard.ee N e t s

Rohkem

Loeng03

Loeng03 Loeng 03 Failiõigused ja -manipulatsioon Operatsioonisüsteemide administreerimine ja sidumine I233 Katrin Loodus, Tallinn 2015 Failid ja kataloogid Mis on fail? Linuxi laadsetes süsteemides on kõik failid

Rohkem

Microsoft Word - TM70_SP-MG_kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - TM70_SP-MG_kasutusjuhend.docx TM70 Touch-i kasutusjuhend Süsteemid: Magellan ja Spectra SP Põhiekraan Kuupäev/kellaaeg Välis-/sisetemperatuur Süsteemi olek Tsoonid Menüü Info OneScreen Monitoring SpotOn Locator Slaidiesitus Paanika-häire

Rohkem

MTAT Operatsioonisüsteemid - Turvalisus

MTAT Operatsioonisüsteemid - Turvalisus Regulaaravaldised ja skriptimine Windows ja UNIX operatsioonisüstemides WINDOWS 1. slaid Windows käsurida Käsureaks nimetan programme: cmd.exe powershell.exe command.com (tänapäevastes OS ei kasutata)

Rohkem

Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab

Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab Juhend Merit Aktivas korteriühistu erilahenduse kasutamiseks Merit Aktiva Pro ja Premium pakettides on olemas erilahendus korteriühistutele. Seda saab kasutada ettevõtetes, mis on loodud korteriühistu

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Microsoft Word - VOTA_dok_menetlemine_OIS_ doc

Microsoft Word - VOTA_dok_menetlemine_OIS_ doc Varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine (VÕTA ) dokumentide menetlemise protsess ÕISis Koostanud: Ele Hansen Ele Mägi Tartu 2012 1. Aine ülekandmine-õppekavajärgne aine Varasemalt sooritatud aine

Rohkem

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile:   ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: https://register.muinas.ee ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene registrisse ID-kaardi, Mobiili-ID-ga. Kasutajakonto

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EMCS13

Microsoft PowerPoint - EMCS13 EMCS piloot-projekt Raigo Veisberg Maksu- ja Tolliameti kaudsete maksude ja aktsiiside talitus TEEMAD Mis on EMCS EMCS käivitumine EMCS kasutamine ja selle võimalused E-saateleht Info edastamine EMCS infosüsteemi

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Maamaksu infosüsteem (MAKIS) Maksustamishind Talumistasud Andres Juss Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna juhataja 13.11.2018 MAKIS eesmärk Kõik omavalitsused kasutavad veebipõhist maamaksu infosüsteemi

Rohkem

SQL

SQL SQL Teine loeng Mõtelda CREATE TABLE ( { INTEGER VARCHAR(10)} [ NOT NULL] ); Standard SQL-86 (ANSI X3.135-1986), ISO võttis üle 1987 SQL-89 (ANSIX3.135-1989) SQL-92 (ISO/IEC 9075:1992)

Rohkem

X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesug

X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesug X Window System tuntud kui: X11, X, X-Windows akendussüsteem/akendesüsteem rastergraafikat toetavatele ekraanidele UNIX-maailmas väga levinud mitmesugused realisatsioonid ka Windowsile erinevad realisatsioonid

Rohkem

JABRA STYLE Kasutusjuhend jabra.com/style

JABRA STYLE Kasutusjuhend jabra.com/style Kasutusjuhend jabra.com/style SISUKORD 1. TERE TULEMAST... 3 2. PEAKOMPLEKT... 4 3. KANDMINE... 5 3.1 KUULARIKATETE VAHETAMINE 4. AKU LAADIMINE... 6 5. ÜHENDAMINE... 7 5.1 BLUETOOTH SEADMEGA ÜHENDAMINE

Rohkem

Microsoft Word - Keypad-controller-manual-new_1.docx

Microsoft Word - Keypad-controller-manual-new_1.docx Eraldiseisev ühe ukse juurdepääsukontroller Kasutusjuhend Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege tähelepanelikult seda juhendit 1. Pakkeleht Nimi Kogus Märkused Sõrmistik 1 Kasutusjuhend 1 Kruvikeeraja

Rohkem

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx Bose SoundLink Around- ear II Kõrvaklapid ETTEVAATUSABINÕUD Pikaajaline vali heli võib kahjustada Teie kõrvakuulmist. Vältige kõrvaklappide kasutamist autoga sõitmise ajal. Kõrvaklappide ohutuimaks kasutamiseks

Rohkem

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastavuse teave 1 Sisukord lk Ohutusmärgid ja -sildid... 3 Ohutusteated... 4 Muud sildid... 5 Üldine ohuteave... 6 Edastamine... 6 Sissejuhatus...

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus Teksti sisestamine Suurem osa andmetest saab sisestatud klaviatuuril leiduvate sümbolite abil - tähed, numbrid, kirjavahemärg

Tartu Kutsehariduskeskus Teksti sisestamine Suurem osa andmetest saab sisestatud klaviatuuril leiduvate sümbolite abil - tähed, numbrid, kirjavahemärg Teksti sisestamine Suurem osa andmetest saab sisestatud klaviatuuril leiduvate sümbolite abil - tähed, numbrid, kirjavahemärgid jne. Suurte tähtede sisestamiseks hoia all Shift-klahvi. Kolmandate märkide

Rohkem

Linux süsteemi administreerimine

Linux süsteemi administreerimine Protsesside, mälu jm haldamine Linuxi ehitus (struktuur) Lihtsustatult Protsess Multitasking - palju protsesse töötab paralleelselt Tuumas asub protsesside tabel igal protsessil on identifikaator PID igal

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Arvestuse pidamine ettevõttes kasutatavate ohtlike kemikaalide kohta Heli Nõmmsalu, Balti Keskkonnafoorum 14.02.2019 Kemikaaliseadus ohtlike kemikaalide arvestus 9. Ohtliku kemikaali üle arvestuse pidamise

Rohkem

Kasutajajuhend pakkuja esindajale Riigihangete register (RHR) Tellija: Rahandusministeerium Loodud: Kehtib kuni: Tähtajatult 1

Kasutajajuhend pakkuja esindajale Riigihangete register (RHR) Tellija: Rahandusministeerium Loodud: Kehtib kuni: Tähtajatult 1 Kasutajajuhend pakkuja esindajale Riigihangete register (RHR) Tellija: Rahandusministeerium Loodud: 22.10.2018 Kehtib kuni: Tähtajatult 1 Sisukord 1 Muudatuste ajalugu... 4 2 Sisselogimine... 5 3 Minu

Rohkem

Monitooring

Monitooring IT infrastruktuuri teenused Monitooring Margus Ernits margus.ernits@itcollege.ee 1 Miks? Arvutisüsteemid töötavad tõrgetega Pole olemas 100% veakindlaid ja keerulisi arvutisüsteeme Tõrgetest võib teada

Rohkem

Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine

Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine 2019/02/17 11:26 1/2 Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine Sisukord Directo ja Omniva arvekeskuse (endine EAK ehk Eesti E-arvete Keskus) liidestamine... 1 Definitsioonid...

Rohkem

Microsoft Word - installation-guide.doc

Microsoft Word - installation-guide.doc Dokumendi ajalugu: Versioon Kuupäev Tegevus Autor 1.0 12.04.2008 Dokumendi loomine Maris Aavik 1.1 13.04.2008 Täiendamine Maris Aavik 1.2 13.04.2008 Täiendamine Andres Kalle 1.3 12.05.2008 Täiendused Kerli

Rohkem

AG informaatika ainekava PK

AG informaatika ainekava PK INFORMAATIKA AINEKAVA PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli informaatikaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) valdab peamisi töövõtteid arvutil igapäevases õppetöös eelkõige infot otsides, töödeldes

Rohkem

Microsoft Word - EasyFit Touch_ET

Microsoft Word - EasyFit Touch_ET EasyFit Touch aktiivsusmonitor kasutusjuhend Puuteekraaniga aktiivsusmonitor - randmevõru Funktsioonid Kellaaeg Sammulugemine Läbitud vahemaa Kalorid Äratuskell Unejälgimise režiim Märguanne liikumiseks

Rohkem

SISUKORD

SISUKORD Copyright 2011 myphone. All rights reserved. 1 myphone 1030 SISUKORD Telefoni info... 3 Telefoni kasutuselevõtt... 5 SIM kaardi ja aku paigaldus... 5 Aku laadimine... 7 Telefoni sisse ja välja lülitamine...

Rohkem

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine e24.ee folklore.ee delfi.ee www.ut.ee www.delfi.ee ut.ee Teeme ISE: harilikud hoidised virtuaalsetest viljadest veebiarhiivi riiulil Jaanus Kõuts, Eesti Rahvusraamatukogu 17.09.2013 Kogemused http://archive.org

Rohkem

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx Tartu Ülikool CVE-2013-7040 Referaat aines Andmeturve Autor: Markko Kasvandik Juhendaja : Meelis Roos Tartu 2015 1.CVE 2013 7040 olemus. CVE 2013 7040 sisu seisneb krüptograafilises nõrkuses. Turvaaugu

Rohkem

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc GSM mobiiltelefoniteenuse kvaliteet Tallinnas, juuni 2008 Sideteenuste osakond 2008 Kvaliteedist üldiselt GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku

Rohkem

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (edaspidi akadeemia) diplomi,

Rohkem

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Suunised, mis käsitlevad selliseid teste, läbivaatamisi või tegevusi, mis võivad viia pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiivi artikli 32 lõike

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

G TECTA 4G mitme gaasi detektor EE Lühijuhend

G TECTA 4G mitme gaasi detektor EE Lühijuhend G TECTA 4G mitme gaasi detektor Lühijuhend 2 Sisukord Ohutus- ning ettevaatusabinõud 2 Karbi sisu 3 Toote ülevaade 3 Toote omadused 3 Akude kontrollimine 4 Sisselülitamine 4 G-TECTA 4G käivitusprotsess

Rohkem

EST_QIG_TEW-424UB(V3.1.1).cdr

EST_QIG_TEW-424UB(V3.1.1).cdr Lühike paigaldusjuhend TEW-424UB Sisukord Eesti... 1 1. Enne alustamist... 1 2. Kuidas paigaldada... 2 3. WiFi seadistamine... 4 Tõrkeotsing... 6 Version 12.05.2007 1. Enne alustamist Pakendi sisu TEW-424UB

Rohkem

Andmeturve

Andmeturve Tulemüürid Tulemüüri mõiste Tulemüüride liigitus Paketifiltrid Võrguaadresside tõlkimine (NAT) Rakenduskihi tulemüürid Kombineeritud tulemüürid Demilitariseeritud tsoon Üksiku arvuti kaitsmine Personaalsed

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Avaandmed Urmas Sinisalu Mis on avaandmed? Alus vs. Kohustus Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad

Rohkem

Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 201

Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 201 Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 2014.a sihtevalveerimise vormide ülesehitust ja täitmist. Vorme on

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.97 25.06.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem