100 aastat sünnist. Peeter Puusemp Tallinna Tehnikaülikool. Claude Chevalley ( )

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "100 aastat sünnist. Peeter Puusemp Tallinna Tehnikaülikool. Claude Chevalley ( )"

Väljavõte

1 100 aastat sünnist Peeter Puusemp Tallinna Tehnikaülikool a möödus 20. sajandi mitme silmapaistva matemaatiku sünnist 100 aastat. Järgnevas meenutame lühidalt nende elukäike ja panust matemaatikasse. Claude Chevalley ( ) Claude Chevalley oli prantsuse matemaatik, kes sai silmapaistvaid tulemusi mitmes matemaatika harus arvuteoorias, algebralises geomeetrias, lõplike rühmade ja algebraliste rühmade teoorias. Ta oli a detsembris loodud Bourbaki rühma noorim liige. Chevalley sündis 11. veebruaril a Lõuna-Aafrikas Johannesburgis, kus ta isa oli diplomaatilisel tööl. Matemaatilise hariduse sai Chevalley École Normale Supérieure is, mille lõpetas a. Tema juhendajaks oli seal Émile Picard16. Seejärel täiendas ta 16 Charles Émile Picard ( ) prantsuse matemaatik. 230

2 Claude Chevalley ( ) 231 end mõnda aega Hamburgi Ülikoolis Emil Artini 17 juures ning Marburgi Ülikoolis Helmut Hasse 18 juures. Doktorikraadi kaitses Chevalley a Pariisi Ülikoolis teemal Sur la theorie du corps de classes dans les corps finis et les corps locaux a siirdus Chevalley USA-sse ja asus tööle Princetoni Ülikooli ning jäi sinna kuni Teise maailmasõja lõpuni. Aastail töötas ta Columbia Ülikooli professorina. Tema Ameerika perioodi õpilastest on tuntumad L. Ehrenpreis 19 ja G. Hochschild 20. Alates a kuni surmani oli Chevalley Pariisi Ülikooli (Université de Paris VII) professor. Nagu juba sissejuhatuses mainitud, andis Chevalley oma panuse mitmesse matemaatika harru. Kirjeldame seda panust lähemalt. Chevalley a ja a ilmunud artiklites sisse toodud uued mõisted andsid uue ja, nagu hiljem selgus, viljaka lähenemisviisi algebralise arvuteooria ja algebralise geomeetria probleemide käsitlemiseks. Aastast 1943 pärinevad Chevalley põhjapanevad tulemused lokaalsete ringide teooriast. Nendes tulemustes on edasi arendatud W. Krulli 21 ideid. Mitmed rakendused olid tema tulemustele hiljem ka kvaasi-algebraliste kinniste korpuste ja algebraliste rühmade teoorias. Silmapaistev on olnud Chevalley osa lõplike lihtsate rühmade klassifikatsiooni ajaloos. Kirjeldada kõik lõpliku arvu elementidega lihtsad rühmad see on olnud rühmateoorias pikka aega üks eesmärkidest, midagi analoogilist nagu arvuteoorias oli eesmärk 17 Emil Artin ( ) Austria päritolu saksa matemaatik, tuntud oma töödega mittekommutatiivsete ringide alal; tema nime järgi on nimetatud parempoolsete ideaalide jaoks minimaalsuse tingimust rahuldavaid ringe Artini ringideks. 18 Helmut Hasse ( ) saksa matemaatik, tuntud oma töödega arvuteooria alal. 19 Leon Ehrenpreis ameerika matemaatik, Temple i Ülikooli professor. 20 Gerhard Paul Hochschild ameerika matemaatik, Kalifornia Ülikooli emeriitprofessor, uurimisvaldkondadeks on olnud Lie ja algebralised rühmad ning homoloogiline algebra. 21 Wolfgang Krull ( ) saksa matemaatik, tõestas nn Krull- Schmidti teoreemi Abeli rühmade jaoks ning defineeris Krulli dimensiooni ringide jaoks.

3 232 Claude Chevalley ( )) tõestada Fermat teoreem 22. Chevalley konstrueeris a 9 uut lõplike lihtsate rühmade seeriat. Enne seda oli viimati uued lihtsad rühmad konstrueerinud L. Dickson a. Oma konstruktsioonis lähtus Chevalley É. Cartani24 poolt antud komplekssete lihtsate Lie rühmade kirjeldusest. Ta tõestas, et igas kompleksses Lie algebras leidub nn täisarvuline baas, st selline baas, milles selle algebra Lie korrutise struktuurikonstandid on täisarvud. Ammu enne teda oli teada baasi olemasolu ratsionaalarvuliste struktuurikonstantidega. Saadud täisarvulise baasi abil õnnestus Chevalley l asendada kompleksarvude korpus C mis tahes korpusega K ning defineerida teatavad uued rühmad, nn Chevalley rühmad. Erijuhul, kui korpus K on lõplik, saadakse lõplikud rühmad ning juhul, kui korpuseks K on jäägiklassikorpus, saadakse lõplik lihtne rühm. Tuntud on Chevalley tööd 1950-ndatel aastatel spiinorite vallast. Teoreetilises füüsikas olid spiinorid juba ammu kasutusel, ka Élie Cartan tegeles nendega. Ent Chevalley andis spiinorite teooria teoreetilisest füüsikast sõltumatu algebralise käsitluse. Klassikaks on muutunud Chevalley kirjutatud monograafiad, milles ta annab süstemaatilise käsitluse oma uurimisvaldkondadest. Nendest on välja antud paljusid kordustrükke erinevates keeltes. Loetleme need ilma täpsete bibliograafiliste kirjeteta, näidates vaid esmailmumise aasta: Theory of Lie Groups, I, II, III (1946, 1951, 1955) Theory of Distributions (1951) 22 Rühma nimetatakse lihtsaks, kui temas ei leidu ühtegi mittetriviaalset normaaljagajat, st ühikrühmast ja rühmast endast erinevat normaaljagajat. Piltlikult öeldes on lihtsad rühmad sellised rühmad, millest saadakse teatavate rühmateoreetiliste konstruktsioonide abil kõik rühmad. Lõplike lihtsate rühmade täielik klassifikatsioon anti a. Ülevaate klassifitseerimise rohkem kui sajandipikkusest ajaloost on andnud prof Kalle Kaarli oma artiklis: K. Kaarli, Lõplikud lihtsad rühmad kirjeldatud? Eesti Matemaatika Seltsi aastaraamat 1989, Tartu, 1990, Leonard Eugene Dickson ( ) ameerika matemaatik, tuntud oma töödega arvuteooriast ja rühmateooriast. 24 Élie Joseph Cartan ( ) prantsuse matemaatik, üks eelmise sajandi tähtsamatest matemaatikutest.

4 Gerhard Gentzen ( ) 233 Introduction to the theory of algebraic functions of one variable (1951) The algebraic theory of spinors (1954) Class field theory (1954) The construction and study of certain important algebras (1955) Fundamental concepts of algebra (1956) Foundations of algebraic geometry (1958) C. Chevalley suri 28. juunil a Pariisis. Gerhard Gentzen ( ) Saksa matemaatik ja loogik Gerhard Karl Erich Gentzen sündis 24. novembril 1909 Greifswaldis. Pärast isa hukkumist Esimeses maailmasõjas kolisid nad emaga a Stralsundi. Seal lõpetas Gentzen a humanitaargümnaasiumi. Järgnevalt õppis ta tolleaegse kombe kohaselt mitmes Saksamaa ülikoolis matemaatikat. Algul õppis ta kaks semestrit Greifswaldis, seejärel kaks semestrit Göttingeni Ülikoolis, ühe semestri Müncheni Ülikoolis ja ühe semestri Berliini Ülikoolis. Seejärel pöördus Gentzen tagasi Göttingeni, et kirjutada doktoritöö matemaatika alustest H. Weyli 25 juhendamisel. 25 Hermann Klaus Hugo Weyl ( ) saksa matemaatik, andis silmapaistva panuse pidevate rühmade ja esituste teooria arengule.

5 234 Gerhard Gentzen ( ) Göttingenis kuulas Gentzen selliste kuulsuste nagu P. Bernays 26, C. Carathéodory 27, R. Courant 28, D. Hilbert 29 jt loenguid. Gentzen kaitses doktoritööd a teemal Untersuchungen über das logische Schließen. Ametliku juhendajana on lisaks Weylile märgitud ka Hilbert. Aastail oli Gentzen Hilberti assistent Göttingenis. Alates a oli ta dotsent Praha Ülikoolis sakslaste poolt okupeeritud Tšehhoslovakkias. Praha vabastamise käigus nõukogude vägede poolt a mai algul vangistati 7. mail paljude sakslaste seas ka Gentzen. Oli ju Gentzen osa võtnud ka poliitilisest tegevusest: ta oli rünnakrühma SA (Sturmabteilung) liige aastast, Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) liige a maist, aga ka Natsionaalsotsialistliku Dotsentide Liidu liige. Gentzen tegi kaastööd L. Bieberbachi 30 asutatud ideoloogilisele ajakirjale Deutsche Mathematik. Gentzeni nõrk tervis ei kohanenud karmide vanglatingimustega ja ta suri 4. augustil a. Gentzeni lühiajalise elu jooksul saavutatud tulemused matemaatika aluste alal on silmapaistvad. Ta töötas välja lisaks seni tuntud loogilise tuletuste süsteemidele oma versiooni, mida nimetatakse loomulikuks tuletuseks. Tema süsteemi reeglistikus on iga loogilise tehte jaoks sissetoomisreegel ja eemaldamisreegel. Samuti käsitletakse hüpoteese tuletamisreeglite loomulike osadena. Teiseks Gentzeni teeneks on nn sekventsiaalarvutuse loomine. Selles arvutuses 26 Paul Isaac Bernays ( ) šveitsi matemaatik, tegeles matemaatika alustega. 27 Constantin Carathéodory ( ) saksa matemaatik, andnud suure panuse variatsioonarvutuse, mõõduteooria ja reaalmuutuja funktsioonide teooria arengusse. 28 Richard Courant ( ) juudi soost saksa matemaatik; pärast Hitleri võimuletulekut oli sunnitud lahkuma Saksamaalt ning siirdus USAsse; tuntud oma töödega funktsiooniteooria ja matemaatilise füüsika võrrandite alal. 29 David Hilbert ( ) saksa matemaatik, kelle uurimistemaatika oli väga mitmekülgne; püstitas a Pariisis toimunud 2. Ülemaailmsel Matemaatikute Kongressil oma ettekandes 23 probleemi, mille lahendamine aitaks tema arvates oluliselt kaasa matemaatika arengule. 30 Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach ( ) saksa matemaatik, tuntud oma juudivastase hoiaku poolest; a püstitas hüpoteesi kompleksmuutuja funktsioonide kohta, mis lahendati alles a.

6 Stephen Cole Kleene ( ) 235 tegi ta veel ühe sammu edasi, muutes lisaks tuletamisreeglitele ka nende objektide kuju, mille abil kirjutatakse üles ja tuletatakse väiteid. Ta võttis tavapäraste valemite asemel vaatluse alla nn sekventsid, s.o avaldised kujul A 1,..., A n = B 1,..., B m, kus A 1,..., A n, B 1,..., B m on valemid 31. Gentzen näitas ka Peano aksioomide mittevasturääkivuse. Stephen Cole Kleene ( ) Stephen Cole Kleene sündis 5. jaanuaril a Hartfordis, USA-s. Tema isa oli majandusprofessor Trinity Kolledžis. Bakalaureusekraadi sai Kleene Amhersti Kolledžis Massachusettsis. Doktorikraadi läks ta taotlema Princetoni Ülikooli, kus ta juhendajaks oli Alonzo Church 32. Sealsete õpingute ajal luges külalislektorina 31 Lähemalt võib lugeja tutvuda loomuliku tuletuse ja sekventsiaalarvutusega raamatust: T. Tamme, T. Tammet, R. Prank, Loogika. Mõtlemisest tõestamiseni. Tartu Ülikooli kirjastus, Alonzo Church ( ) ameerika matemaatik, kelle tööd olid fundamentaalse tähtsusega matemaatilises loogikas, rekursiooniteoorias ja teoreetilises arvutiteaduses; laialt on tuntud tema teoreem 1. järku loogika mittelahenduvusest ja temanimeline tees, mille kohaselt on efektiivselt arvutatavad ainult rekursiivsed funktsioonid.

7 236 Stephen Cole Kleene ( ) loenguid ka Kurt Gödel 33. Doktorikraadi kaitses Kleene a teemal A Theory of Positive Integers in Formal Logic. Seejärel töötas ta ühe aasta Princetonis õppejõuna ning siirdus siis Wisconsini Ülikooli, kus töötas kuni aastani, alates a dotsendina. Edasi töötas ta ühe aasta Amhersti Kolledžis ning alates a oli mereväe teenistuses instruktorina a siirdus Kleene lõplikult Wisconsini Ülikooli, kus ta kahe aasta pärast nimetati professoriks. Pensionile jäi Kleene a. Kleene teadustööd olid seotud matemaatilise loogika algoritmilise suunaga, mis pani teoreetilise aluse arvutiteadusele. Ta on koos A. Churchi, K. Gödeli ja A. Turingiga 34 rekursiooniteooria looja. Laskumata üksikasjadesse, mainime, et nende matemaatikute töödes näidati algoritmi mõiste samaväärsus lõpliku automaadi mõistega. Kleene uuringutes toodud ideede baasil on kasutusele võetud terve rida temanimelisi mõisteid: Kleene hierarhia, Kleene algebra, Kleene täht, Kleene rekursiooniteoreem, Kleene püsipunktiteoreem. Kleene korrastas ja arendas edasi L. Brouweri 35 intuitsionistlikku loogikat. Oma seisukohad intuitsionistlikust loogikast esitas Kleene oma ettekandes 11. Rahvusvahelisel Matemaatikute Kongressil (Cambridge, Massachusetts, USA). Neid ideid arendas ta edasi koos R. Vesleyga 36 kirjutatud raamatus The foundations of intuitionistic mathematics, especially in relation to recursive functions (1965) (raamatu I, II ja IV peatüki kirjutas Kleene, III peatüki 33 Kurt Gödel ( ) maailmakuulus austria matemaatik; tema tuntuim tulemus on a publitseeritud teoreem mittetäielikkusest, mis väidab, et iga aksiomaatilise süsteemi korral saab konstrueerida selle süsteemi vahenditega väite, mille tõesust ega väärsust ei saa tõestada selle süsteemi raames. 34 Alan Mathison Turing ( ) inglise matemaatik, teoreetilise arvuteooria rajajaid; tuntud on tema kirjeldatud Turingi masin. Turingi masinaga võib lugeja tutvuda raamatust: T. Tamme, T. Tammet, R. Prank, Loogika. Mõtlemisest tõestamiseni. Tartu Ülikooli kirjastus, 1997, lk Luitzen Egbertus Jan Brouwer ( ) hollandi matemaatik, topoloogiast tuntud püsipunktiteoreemi autor, ka intuitsionistliku loogika rajaja. 36 Richard Vesley ameerika matemaatik, kaitses Kleene juhendamisel a doktoritöö The Intuitionistic Continuum.

8 Saunders Mac Lane ( ) 237 Vesley). Selle raamatu esimest peatükki loetakse parimaks sissejuhatuseks intuitsionistlikku loogikasse. Ent Kleene populaarsemad raamatud on õpikud Introduction to Metamathematics (1952) ja Mathematical Logic (1967). Nende raamatute venekeelsete tõlgetega 37,38 tutvus käesolevate ridade autor oma õpingute ajal Tartu Ülikoolis ja sai suure elamuse. Kleene panus matemaatikasse on märgitud ära paljude auhindadega ja auametitega a sai Kleene Ameerika Matemaatikaühingu Leroy P. Steele preemia novembril a anti talle tseremoonial Valges Majas üle Rahvuslik Teadusmedal (the National Medal of Science) a valiti Kleene Rahvusliku Teaduste Akadeemia (the National Academy of Sciences) liikmeks. Kleene toimetas 12 aastat ajakirja Journal of Symbolic Logic. Stephen Cole Kleene suri Wisconsinis 25. jaanuaril a. Saunders Mac Lane ( ) Sünd.: 4. august 1909, Taftville, Connecticut, USA; surn.: 14. aprill 2005, San Francisco, California, USA. 37 Klini S. Vvedenie v metamatematiku. Moskva, Inostranna literatura, Klini S. Matematiqeska logika. Moskva, Mir, Alates a Ameerika Matemaatikaühingu poolt igal aastal antav preemia väljapaistvate publikatsioonide eest.

9 238 Anatoli Ivanovitš Maltsev ( ) Saunders Mac Lane i elu ja tegevust on üksikasjalikult kajastatud tema nekroloogis, vt Eesti Matemaatika Seltsi aastaraamat Tallinn, TTÜ kirjastus, 2006, lk Anatoli Ivanovitš Maltsev ( ) Anatoli Ivanovitš Maltsevit ja Aleksandr Gennadijevitš Kurošit 40 võib lugeda Teise maailmasõja järgse Nõukogude Liidu algebrakoolkonna rajajateks. Nende õpilaste õpilasteks on ka mitmed eesti algebraistid. Seetõttu väärib A. I. Maltsev tema 100. sünniaastapäeval põhjalikumat meenutamist. A. I. Maltsev sündis 27. novembril a Moskva kubermangus klaasipuhuja pojana. Juba järgmisel aastal pakuti isale head töökohta klaasitehases Boržomis ja nende pere sõitis elama Kaukaasiasse a vahetas pere veel kord elukohta, sest perepea asus tööle Mineralnõje Vodõ klaasitehases a õppis Maltsev kohalikus 7-klassilises tehasekoolis ja seejärel jätkas õpinguid Mineralnõje Vodõ pedagoogilises tehnikumis. Tehnikumis oli tema matemaatikaõpetajaks Moskva Ülikooli matemaatikaprofessori Vjatšeslav Vassiljevitš Stepanovi 40 Aleksandr Gennadijevitš Kuroš ( ) NSV Liidu algebraist, M. V. Lomonossovi nim. Moskva Riikliku Ülikooli algebra kateedri juhataja aastail

10 Anatoli Ivanovitš Maltsev ( ) 239 ( ) õde, kes märkas Maltsevi erakordset matemaatilist võimekust. Õpetaja soovitas talle kirjandust kõrgemast matemaatikast. Nii tutvus Maltsev iseseisvalt C. F. Gaussi 41 ja F. Hausdorffi 42 töödega. Lõpetanud tehnikumi, asus Maltsev a õppima Moskva Riiklikus Ülikoolis matemaatikat. Ülikooli lõpetas ta a. Samal aastal ta ka abiellus oma kursuseõe Natalia Gostikuga. Ülikooli lõpetamise järel suunati Maltsev tööle assistendina Ivanovo Energeetikainstituuti a asus ta tööle Ivanovo Pedagoogilises Instituudis, kus õpetas kuni aastani (assistendina, dotsendina, professorina). Asunud tööle Ivanovos, alustas Maltsev täiesti iseseisvalt uurimusi matemaatilise loogika ja mudelite teooria valdkonnas. Mitmed nendes uurimustes esitatud ideed ilmusid hiljem Maltsevist sõltumatult A. Robinsoni 43 töödes mittestandardse analüüsi kohta a saatis Maltsev oma uurimuse Algebralise ringi sisestamisest korpusesse tutvumiseks akdeemik A. N. Kolmogorovile 44. See uurimus avaldati a artiklina ajakirjas Mathematische Annalen. Mainitud artiklis andis Maltsev vastuse van der Waerdeni 45 poolt esitatud küsimusele, kas leidub nulli teguriteta ringe, mis pole sisestatavad korpusesse. Kolmogorovi kutsel ja juhendamisel alustas Maltsev a õpinguid aspirantuuris algebra erialal Moskva Ülikooli juures. Samal ajal jätkas ta töötamist ka Ivanovo Pedagoogilises Instituudis. 41 Johann Carl Friedrich Gauss ( ) saksa matemaatik. 42 Felix Hausdorff ( ) saksa matemaatik. 43 Abraham Robinson ( ) juudi soost matemaatik, töötanud pikka aega Jeruusalemma Heebrea Ülikoolis ja hiljem USA-s; on nn mittestandardse analüüsi looja. 44 Andrei Nikolaevitš Kolmogorov ( ) NSV Liidu silmapaistvamaid matemaatikuid, NSV Liidu TA akadeemik alates aastast, tõenäosusteooria aksiomaatika autor, andis a lahenduse Hilberti 13. probleemile. 45 Bartel Leendert van der Waerden ( ) hollandi matemaatik; töötas alates aastast Zürichis; tuntud oma a esmakordselt avaldatud ja hiljem korduvate kordustrükkidena ilmunud kaheosalise algebraõpiku autorina. Mainitud õpiku venekeelne tõlge oli ka käesolevate ridade autori üks olulisemaid lektüüre tema ülikooliaegseis õpinguis.

11 240 Anatoli Ivanovitš Maltsev ( ) Kandidaadiväitekirja kaitses Maltsev a teemal Lõpliku astakuga väändeta Abeli rühmad. Aastail oli Maltsev doktorantuuris NSV Liidu Teaduste Akadeemia V. A. Steklovi nimelises Matemaatika Instituudis, jätkates samal ajal tööd õppejõuna Ivanovos. Doktoritööd kaitses Maltsev a teemal Isomorfselt esituvate lõpmatute algebrate ja rühmade struktuur a valiti Maltsev Ivanovo Pedagoogilise Instituudi professoriks. Jätkus tema viljakas uurimustöö lineaarsete rühmade, Lie rühmade ja topoloogiliste algebrate alal. Tema tööd olid tihedalt seotud matemaatilise loogika algoritmilise suunaga a omistati Maltsevile 2. järgu Stalini preemia uurimuste eest Lie rühmadest a valiti Maltsev NSV Liidu TA korrespondentliikmeks ja a akadeemikuks. Aastail töötas ta lisaks õppejõutööle Ivanovos ka Steklovi nimelises Matemaatika Instituudis Moskvas. 18. mail a kiitis NSVL Ministrite Nõukogu heaks akadeemikute M. A. Lavrentjevi 46 ja S. A. Hristianovitši ettepaneku luua Siberis võimas teaduskeskus Teaduste Akadeemia Siberi osakond. Selle juhatajaks määrati akadeemik Lavrentjev, kes nimetati ühtlasi NSVL TA asepresidendiks. Sama aasta 4. juunil võttis Siberi osakonna orgkomitee vastu otsuse ehitada Novosibirski lähistele uus teaduslinnak, mis sai nimeks Akademgorodok. 7. juunil võttis NSVL TA Presiidium vastu otsuse luua teaduslinnakus Matemaatika Instituut koos arvutuskeskusega. Samal ajal asutati Novosibirski Riiklik Ülikool. Mainitud Matemaatika Instituudi algebra sektori juhatajaks kutsuti Maltsev. Samal ajal määrati ta ka Novosibirski Ülikooli algebra ja geomeetria kateedri juhatajaks. A. I. Maltsevit loetakse koos akadeemikute I. N. Vekua 47, S. L. Sobolevi 48 ja M. A. Lavrentjeviga Novosibirski Ülikooli mehaanika-matemaatikatea- 46 Mihhail Aleksejevitš Lavrentjev ( ) NSV Liidu matemaatik; tuntud oma töödega konformsete kujutuste, diferentsiaalvõrrandite ja hüdrodünaamika valdkonnast; NSVL TA Siberi osakonna rajaja. 47 Ilja Nestorovitš Vekua ( ) gruusia matemaatik, Novosibirski Ülikooli esimene rektor, uurimisvaldkondadeks olid osatuletistega diferentsiaalvõrrandid ja integraalvõrrandid. 48 Sergei Lvovitš Sobolev ( ) NSV Liidu matemaatik, üks üldistatud funktsioonide (distributsioonide) süstemaatilise teooria rajajatest.

12 Anatoli Ivanovitš Maltsev ( ) 241 duskonna rajajateks. Maltsev koondas enda ümber tugeva algebraistidest ja loogikutest uurimisgrupi ja viis läbi õppetööd ülikoolis. Tema juhendamisel alustas tööd kuulus seminar Algebra ja loogika, samuti hakati a välja andma ajakirja Algebra ja loogika. Maltsevi initsiatiivil loodi Siberi Matemaatikaühing. Ta oli ka selle ühingu esimeseks presidendiks. Lisaks sellele oli Maltsev aktiivselt tegev ajakirjade Sibirskii matematitšeskii žurnal ja Matematitšeskii sbornik toimetamisel. Pingelise organisatoorse töö kõrval tegeles A. I. Maltsev kogu aeg ka uurimistööga. Tema uurimisobjektiks oli erinevate algebraliste struktuuride elementaarsete teooriate lahenduvuse küsimus. Nendel aastatel tõestas Maltsev lõplike rühmade teooria, vabade nilpotentsete rühmade teooria ja vabade lahenduvate rühmade teooria elementaarsete teooriate mittelahenduvuse a anti Maltsevile a tehtud tööde eest Lenini preemia, a aga Lenini orden. Maltsevi uurimisampluaa oli väga lai. Ehkki tema põhitähelepanu oli suunatud algebra loogilistele ja mudeliteoreetilistele aspektidele, tuleb märkida, et tema initsiatiivil tekkis Novosibirskis algebraistide rühm, kes tegeles mitteassotsiatiivsete algebrate uurimisega (näiteks A. I. Širšov49, K. A. Ževlakov50 jt). Laialt tuntud on näiteks Maltsevi algebrad 51. Siinkohal märgime, et käesolevate ridade autori õpingute ajal Tartu Ülikoolis pidas külalislektorina Tartus loenguid mitteassotsiatiivsetest algebratest (põhiliselt alternatiivsetest algebratest) prof K. A. Ževlakov. Need loengud haarasid meid nii kuulama kui ka kaasa mõtlema. Tulemuseks oli, et hilisem Tartu Ülikooli dotsent Raul Roomeldi ( ) as- 49 Anatoli Illarionovitš Širšov ( ) NSV Liidu algebraist, tuntud oma uurimustega mitteassotsiatiivsete algebrate alal; tema tuntuim õpilane on olnud a Fieldsi preemia laureaat Efim Zelmanov. 50 Konstantin Aleksandrovitš Ževlakov ( ) NSV Liidu algebraist, tuntud oma töödega mitteassotsiatiivsete algebrate alal. 51 Maltsevi algebra on mitteassotsiatiivne algebra, mis on antisümmeetriline (st xy = yx) ja milles kehtib nn Maltsevi samasus (xy)(xz) = ((xy)z)x + ((yz)x)x + ((zx)x)y. Iga Lie algebra on Maltsevi algebra. Samuti moodustavad Maltsevi algebra imaginaarsed oktanioonid, kui nn Maltsevi korrutis defineerida võrdusega xy yx.

13 242 Mark Aronovitš Naimark ( ) tus aspirantuuri Novosibirski Ülikooli juurde ja kaitses seal ka kandidaadiväitekirja. Kuna kogu oma karjääri jooksul töötas Maltsev ka õppejõuna, siis tuli tal lisaks klassikalistele algebrakursustele lugeda ka arvukaid erikursusi. Nende baasil kirjutatud õpikud olid suunarajavad ja väga populaarsed. Siinkohal mainime tema kolme õpikut: A. I. Malьcev. Osnovy line ino i algebry. Moskva, Gostehizdat, A. I. Malьcev. Algoritmy i rekursivnye funkcii. Moskva, Nauka, A. I. Malьcev. Algebraiqeskie sistemy. Moskva, Nauka, A. I. Maltsev suri parimas loomeeas 57-aastaselt 7. juulil a Novosibirskis toimunud topoloogiakonverentsi ajal, olles jõudnud enne seda teha konverentsil oma viimase etteande, milles andis ülevaate oma viimase 12 aasta töödest omanimeliste algebrate alal. Mark Aronovitš Naimark ( ) Mark Aronovitš Naimark sündis 5. detsembril a Odessas kunstniku peres. Juba varakult paistis ta silma matemaatilise andega. Õppides aastail tööstuskoolis, omandas ta

14 Mark Aronovitš Naimark ( ) 243 iseseisvalt matemaatilise analüüsi ülikoolikursuse a õppis Naimark Odessa Rahvahariduse Instituudi füüsika-matemaatikateaduskonnas a asus Naimark õppima aspirantuuris vastavatud Odessa Riiklikus Ülikoolis. Tema juhendajaks oli M. G. Krein 52. Kandidaadiväitekirja kaitses Naimark a normaalsetest operaatoritest Hilberti ruumides a astus Naimark doktorantuuri Moskvas NSVL TA V. A. Steklovi nim. Matemaatika Instituudis. Sel perioodil kujunesid lõplikult välja Naimarki teaduslikud huvid operaatorite spektraalteooria Hilberti ruumides ja lokaalselt kompaktsete rühmade esituste teooria a kaitses ta hiilgavalt oma doktoritööd ja suunati TA poolt tööle TA Seismoloogiainstituuti. Sõja ajal ja pärast sõda oli Naimark seotud sõjatööstusega. Alates a oli ta professor Moskva Füüsika ja Tehnika Instituudi matemaatika kateedris, kus õpetas matemaatilist analüüsi ja funktsionaalanalüüsi ning juhendas aspirante a siirdus Naimark alaliselt tööle NSVL TA V. A. Steklovi nim. Matemaatika Instituuti. Naimarki teaduslikud huvid formeerusid perioodil, mil funktsionaalanalüüs arenes hoogsalt. Ta osales selles protsessis ja pani aluse tervele reale funktsionaalanalüüsi suundadele: Hilberti ruumide mitteenesekaassete operaatorite teooria, Banachi algebrate esituste ja involutsioonide teooria, harmooniline analüüs mittekompaktsetel Lie rühmadel, algebrate ja rühmade esituste teooria. Töötades seismoloogia alal, nagu eespool mainitud, tuli Naimarkil tegeleda diferentsiaaloperaatoritega. Saadud tulemused leidsid kajastust tema tuntud monograafias Line inye differencialьnye operatory (Moskva, Gostehizdat, 1954). Ent enam tuntud on Naimarki koostöös I. M. Gelfandiga 53 saadud tulemused involutsiooniga Banachi algebrate ja nende esituste alalt ning klassikaliste maatriksrühmade esitustest Hilberti ruumides. Nendes uurimustes 52 Mark Grigorjevitš Krein ( ) NSV Liidu matemaatik; uuris funktsionaalanalüüsi ja harmoonilise analüüsi probleeme, integraalvõrrandeid. 53 Israil Moissejevitš Gelfand ( ) NSVL matemaatik; saavutanud silmapaistvaid tulemusi funktsionaalanalüüsist, esituste teooriast, lõpmatumõõtmeliste Lie algebrate kohomoloogiast; emigreerus a USA-sse.

15 244 Mark Aronovitš Naimark ( ) 1) defineeriti uus Banachi algebrate klass nn C -algebrad 54 ja kirjeldati selliste algebrate omadusi; 2) konstrueeriti C -algebrate sümmeetrilised esitused; seda konstruktsiooni nimetatakse tänapäeval Gelfand-Naimark-Segali konstruktsiooniks; 3) tõestati rida väiteid C -algebrate täpsete lineaarsete esituste kohta. Lisaks kirjeldati komplekssete klassikaliste rühmade unitaaresitused, mis on Fourier teisenduse analoog. Nende uurimuste baasil ilmus a Naimarki kuulus monograafia Normirovannye kolьca (Moskva, 1956). See oli esimene monograafia vaadeldava temaatika kohta ja avaldas kirjeldatud valdkonna arengule olulist mõju. Naimarki viimaseks monograafiaks jäi Teori predstavleni i grupp (Moskva, Nauka, 1976). See raamat on samaaegselt nii õpik kui ka üksikasjalik käsiraamat klassikalise Lie rühmade teooria ning nende rühmade lõplikumõõtmeliste esituste kohta. Raamatut kirjutas ta juba raskelt haigena, dikteerides oma abikaasale teksti. Naimark suri 30. detsembril a Moskvas. 54 Banachi algebrat A üle kompleksarvude korpuse C nimetatakse C - algebraks, kui on antud kujutus : A A (nn involutsioon), mis rahuldab iga x, y A ja λ C korral järgmisi tingimusi: a) (x + y) = x + y, b) (xy) = y x, c) (x ) = x, d) (λx) = λx (λ arvu λ kaaskompleksarv), e) xx = x 2.

16 Stanislaw Marcin Ulam ( ) 245 Stanislaw Marcin Ulam ( ) Stanislaw Ulam 1950-ndatel aastatel Sünd.: 3. aprill 1909, Lvov (Ukraina); surn.: 13. mai 1984, Santa Fe (New Mexico, USA). Ulam on Lvovi Polütehnilises Instituudis Kazimierz Kuratowski ( ) ja Stefan Banachi ( ) juhendamisel matemaatilise hariduse saanud poola päritoluga juudi rahvusest ameerika matemaatik. Töötas alates aastast USA-s, seejuures aastail Los Alamoses. Koostöös füüsik Edward Telleriga ( ) lahendas vesinikupommi loomisega seotud olulised matemaatilised probleemid. Üldlevinud arvamuse kohaselt peetakse vesinikupommi isaks Edward Tellerit. Ent Ulami matemaatilised lahendused vesinikupommi loomisel olid nii tähelepanuväärsed, et tuntud saksa-ameerika tuumafüüsik ning a Nobeli füüsikapreemia laureaat Hans Albrecht Bethe ( ), kes töötas Teise maailmasõja ajal Los Alamose salajase laboratooriumi teoreetilise osakonna (Theoretical Division) juhatajana ning tegeles aatomipommi loomisel vajaliku kriitilise massi arvutamisega, pidas vesinikupommi tegelikuks isaks Ulami. Tsiteerime Bethet 55 : After the H-bomb was made, reporters started to call Teller the father of 55 Schweber, S. S. In the Shadow of the Bomb: Bethe, Oppenheimer, and the Moral Responsibility of the Scientist. Princeton: Princeton University Press, 2000, pp ISBN

17 246 Stanislaw Marcin Ulam ( ) the H-bomb. For the sake of history, I think it is more precise to say that Ulam is the father, because he provided the seed, and Teller is the mother, because he remained with the child. As for me, I guess I am the midwife. Los Alamoses töötades arendas Ulam Monte-Carlo meetodit termotuumaahelreaktsioonide kirjeldamisel tekkivate keerukate integraalide arvutamisel. Ulam on andnud ka panuse nn puhta matemaatika arengusse. Tal on ilmunud uurimusi arvuteooriast, hulgateooriast, ergoodilisuse teooriast ning algebralisest topoloogiast. Mitmekülgse matemaatikuna sõnastas ja kogus Ulam ka matemaatilisi probleeme mitmest valdkonnast 56,57. Sõnastame näitena kaks tuntud Ulami esitatud hüpoteesi. Ulami hüpotees alamgraafidest Olgu G = (V ; E), kus V on graafi G kõigi tippude hulk ja E graafi G kõigi kaarte hulk. Kui u on graafi G mingi tipp (u V ), siis tähistagu G u graafi G alamgraafi, mis tekib graafist G, kui sealt eemaldada tipp u ja tipuga u intsidentsed kaared (kaared, mille üheks otspunktiks on tipp u). Ulami hüpotees: Olgu nii graafi G kui ka graafi H tippude arv n: u 1, u 2,..., u n graafi G tipud, v 1, v 2,..., v n graafi H tipud. Kui n 3 ja iga i = 1, 2,..., n korral on alamgraafid G u i ja H v i isomorfsed 58, siis on ka graafid G ja H isomorfsed. Ulami hüpoteesi õigsust üldjuhul pole õnnestunud tõestada. Küll aga on selle õigsus tõestatud mitmete graafide klasside jaoks. Ulami hüpotees arvuteoorias Kirjeldame järgnevalt arvuteoorias tuntud hüpoteesi, mille püstitas esimest korda Lothar Collatz a. 56 Stanislaw Ulam. The Scottish Book: a Collection of Problems. Los Alamos, Stanislaw Ulam. A Collection of Mathematical Problems. New York, Interscience Publishers, Isomorfism tähendab matemaatilist samaväärsust. 59 Lothar Collatz ( ) saksa matemaatik.

18 Stanislaw Marcin Ulam ( ) 247 Defineerime funktsiooni f, mille argumentideks on positiivsed täisarvud n ja väärtusteks samuti positiivsed täisarvud: {n, kui n on paarisarv, f(n) = 2 3n + 1, kui n on paaritu arv. Lähtudes mingist positiivsest täisarvust n, defineerime positiivsete täisarvude jada a 0, a 1, a 2, a 3,... rekurrentse seosega { n, kui k = 0, a k = f(a k 1 ), kui k > 0. Näiteks arvust n = 6 lähtudes saadakse jada arvust n = 11 lähtudes aga jada 6, 3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1,..., 11, 34, 17, 52, 26, 13, 40, 20, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1,.... Ulami hüpotees seisneb järgnevas: sõltumata sellest, millisest positiivsest täisarvust n alustada eespool kirjeldatud jada a 0, a 1, a 2,... konstrueerimist, leidub alati selline indeks k, nii et a k = 1. Seni ei ole suudetud tõestada, et Ulami hüpotees on tõene. Seda hüpoteesi nimetatakse ka selle esmaavastaja järgi Collatzi hüpoteesiks, aga ka Sürakuusa hüpoteesiks ja (3n + 1)-hüpoteesiks. Kasutatud allikad 1. The MacTutor History of Mathematics archive: www-history.mcs.st-andrews. ac.uk/history/ 2. en.wikipedia.org/wiki/main Page 3. Mathematical Genealogy Project: 4. A. I. Maltsevi elulugu Venemaa TA Siberi osakonna S. L. Sobolevi nim. Matemaatika Instituudi koduleheküljel: mmfd.nsu.ru/def koi.htm 5. Mark Aronoviq Na imark. Uspehi matematiqeskih nauk, 1980, t. 35, 4(214), mathworld.wolfram.com/

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüsteem (ETIS) (https://www.etis.ee/index.aspx) kajastab

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul üe muutuja funktsioonidelt m muutuja funktsioonidele, kus m, 3,..., kerkib

Rohkem

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3,

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3, IMO 000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, 19. 0. aprillil 000. a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a, a 3, a 4, a 5. Paneme tähele, et (a 1 + a + a 3 a 4 a 5 ) (a

Rohkem

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppetundi) septembernovember korrastab hulkliikmeid Hulkliige. Tehted liidab, lahutab

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

lcs05-l3.dvi

lcs05-l3.dvi LAUSELOOGIKA: LOOMULIK TULETUS Loomuliku tuletuse süsteemid on liik tõestussüsteeme nagu Hilberti süsteemidki. Neile on omane, et igal konnektiivil on oma sissetoomise (introduction) ja väljaviimise (elimination)

Rohkem

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas 6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril 2015. E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tasemetööga läbiviimise eesmärk on hinnata riiklike õppekavade

Rohkem

DVD_8_Klasteranalüüs

DVD_8_Klasteranalüüs Kursus: Mitmemõõtmeline statistika Seminar IX: Objektide grupeerimine hierarhiline klasteranalüüs Õppejõud: Katrin Niglas PhD, dotsent informaatika instituut Objektide grupeerimine Eesmärk (ehk miks objekte

Rohkem

Word Pro - diskmatTUND.lwp

Word Pro - diskmatTUND.lwp Loogikaalgebra ( Boole'i algebra ) George Boole (85 864) Sündinud Inglismaal Lincolnis. 6-aastasena tegutses kooliõpetaja assistendina. Õppis 5 aastat iseseisvalt omal käel matemaatikat, keskendudes hiljem

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

Image segmentation

Image segmentation Image segmentation Mihkel Heidelberg Karl Tarbe Image segmentation Image segmentation Thresholding Watershed Region splitting and merging Motion segmentation Muud meetodid Thresholding Lihtne Intuitiivne

Rohkem

8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Õppesisu Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine

8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Õppesisu Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine üksliikmega. Hulkliikme tegurdamine ühise teguri sulgudest väljatoomisega.

Rohkem

loeng7.key

loeng7.key Grammatikate elustamine JFLAPiga Vesal Vojdani (TÜ Arvutiteaduse Instituut) Otse Elust: Java Spec https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se8/html/ jls-14.html#jls-14.9 Kodutöö (2. nädalat) 1. Avaldise

Rohkem

DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA Arvusüsteemid Kümnendsüsteem Kahendsüsteem Kaheksandsüsteem Kuueteistkü

DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA Arvusüsteemid Kümnendsüsteem Kahendsüsteem Kaheksandsüsteem Kuueteistkü DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA... 1 1. Arvusüsteemid.... 2 1.1.Kümnendsüsteem....2 1.2.Kahendsüsteem.... 2 1.3.Kaheksandsüsteem.... 2 1.4.Kuueteistkümnendsüsteem....2 1.5.Kahendkodeeritud kümnendsüsteem

Rohkem

Matemaatiline analüüs III 1 4. Diferentseeruvad funktsioonid 1. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles p

Matemaatiline analüüs III 1 4. Diferentseeruvad funktsioonid 1. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles p Matemaatiline analüüs III 4. Diferentseeruvad funktsioonid. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles paragravis mingi (lõplik või lõpmatu) intervall ning olgu

Rohkem

prakt8.dvi

prakt8.dvi Diskreetne matemaatika 2012 8. praktikum Reimo Palm Praktikumiülesanded 1. Kas järgmised graafid on tasandilised? a) b) Lahendus. a) Jah. Vahetades kahe parempoolse tipu asukohad, saame graafi joonistada

Rohkem

2013 PREEMIAD JA AUTASUD Riiklikud preemiad Ülo Lepik Eesti Teaduste Akadeemia Harald Kerese medal astronoomia, füüsika ja matemaatika alal. Tarmo Soo

2013 PREEMIAD JA AUTASUD Riiklikud preemiad Ülo Lepik Eesti Teaduste Akadeemia Harald Kerese medal astronoomia, füüsika ja matemaatika alal. Tarmo Soo PREEMIAD JA AUTASUD Riiklikud preemiad Ülo Lepik Eesti Teaduste Akadeemia Harald Kerese medal astronoomia, füüsika ja matemaatika alal. Tarmo Soomere riigi teaduspreemia tehnikateaduste alal uurimuste

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Eesti keele ja kultuuri välisõpe Välisõppe kaks suunda: akadeemiline välisõpe rahvuskaaslased välismaal Ees$ keel välismaa ülikoolis

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

Nurk, Mart. Inventarinimistu

Nurk, Mart. Inventarinimistu TARTU ÜLIKOOLI RAAMATUKOGU Fond 177 NURK, MART 1939-1948 SISSEJUHATUS Nurk, Mart (Märt) (14. juuli 1892, Kaubi v. Pärnumaal - 5. nov. 1948, Hamburg), õigusteadlane, Tartu Ülikooli ja Balti Ülikooli (Saksamaa)

Rohkem

Mittekorrektsed ülesanded 2008

Mittekorrektsed ülesanded 2008 Mittekorrektsed ülesanded 008 Sisukord 1 Näiteid mittekorrektsetest ül.-test ja iseregulariseerimisest 5 1.1 Sissejuhatus............................. 5 1.1.1 Lineaarne võrrand ruumis R...............

Rohkem

Diskreetne matemaatika I Kevad 2019 Loengukonspekt Lektor: Valdis Laan 20. juuni a.

Diskreetne matemaatika I Kevad 2019 Loengukonspekt Lektor: Valdis Laan 20. juuni a. Diskreetne matemaatika I Kevad 2019 Loengukonspekt Lektor: Valdis Laan 20. juuni 2019. a. 2 Sisukord 1 Matemaatiline loogika 7 1.1 Lausearvutus.................................. 7 1.1.1 Põhimõistete meeldetuletamine....................

Rohkem

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko KEHTESTATUD õppeprorektori 29.08.2016 korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori 18.09.2017 korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori 08.03.2018 korraldusega nr 54 Õpetajakoolituse erialastipendiumi

Rohkem

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (edaspidi akadeemia) diplomi,

Rohkem

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri 2013. a käskkirjaga nr 13 (jõustunud 04.09.2013) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri 2014. a käskkirjaga nr 39 (jõustub 01.01.2015) Diplomite, residentuuri

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi

Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi*r^2, Float -> Int Infixoperaatori kasutamiseks prefix-vormis

Rohkem

Microsoft Word - VG loodus

Microsoft Word - VG loodus Loodusteaduste õppesuund Loodusteaduste õppesuund annab lisateadmisi loodusprotsesside toimemehhanismide paremaks mõistmiseks ja igapäevaeluliste probleemide lahendamiseks. Uusi teadmisi saadakse loodusteaduslikke

Rohkem

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3 Kursuseprogramm IFI6083.DT Algoritmid ja andmestruktuurid Maht 4 EAP Kontakttundide maht: 54 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sisu kirjeldus vastavuses iseseisva töö

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luur

Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luur Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luure, Urmi Tari ja Miriam Nurm. Ka teistel oli edasiminek

Rohkem

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU 1. Eesti üleminekul esiajast keskaega Läti Henriku

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Laplace'i teisendus Diferentsiaalvõrrandite lahendamine ilma tarkvara toeta on keeruline Üheks lahendamisvõtteks on Laplace'i teisendus

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TeaMe programm 2009-2015 7. mai 2015 Eesmärgid Suurendada noorte huvi teaduse ja tehnoloogia ning nendega seotud elukutsete vastu Laiendada Eesti teadusmeedia arenguvõimalusi Levitada täppis- ja loodusteaduslikku

Rohkem

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat 9. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, 203-4. 9 Arvridade koonduvustunnused Sisukord 9 Arvridade koonduvustunnused 23 9. Vahelduvate märkidega read.......................... 24 9.2 Leibniz i

Rohkem

EESTI KUNSTIAKADEEMIA

EESTI KUNSTIAKADEEMIA HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS in Estonia (1990-2011) Estonian ENIC/NARIC 2012 1 The current document comprises a list of public universities, state professional higher education institutions, private higher

Rohkem

ITI Loogika arvutiteaduses

ITI Loogika arvutiteaduses Lauseloogika: Loomulik tuletus Loomuliku tuletuse süsteemid on liik tõestussüsteeme nagu Hilbeti süsteemidki. Neile on omane, et igal konnektiivil on oma sissetoomise (intoduction) ja väljaviimise (elimination)

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

QUANTUM SPIN-OFF - Experiment UNIVERSITEIT ANTWERPEN

QUANTUM SPIN-OFF - Experiment UNIVERSITEIT ANTWERPEN 1 Kvantfüüsika Tillukeste asjade füüsika, millel on hiiglaslikud rakendusvõimalused 3. osa: PRAKTILISED TEGEVUSED Elektronide difraktsioon Projekti Quantum Spin-Off rahastab Euroopa Liit programmi LLP

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

loeng2

loeng2 Automaadid, keeled, translaatorid Kompilaatori struktuur Leksiline analüüs Regulaaravaldised Leksiline analüüs Süntaks analüüs Semantiline analüüs Analüüs Masinkoodi genereerimine Teisendamine (opt, registrid)

Rohkem

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp / näide: \ neeldumisseadusest x w x y = x tuleneb, et neeldumine toimub ka näiteks avaldises x 2 w x 2 x 5 : x 2 w x 2 x 5 = ( x 2 ) w ( x 2 ) [ x 5 ] = x 2 Digitaalskeemide optimeerimine (lihtsustamine)

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Andmebaasid, MTAT loeng Normaalkujud

Andmebaasid, MTAT loeng Normaalkujud Andmebaasid, MTAT.03.264 6. loeng Normaalkujud E-R teisendus relatsiooniliseks Anne Villems Meil on: Relatsiooni mõiste Relatsioonalgebra Kus me oleme? Funktsionaalsete sõltuvuse pere F ja tema sulund

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

JÄRVAMAA SPORDILIIDU ÜLDKOOSOLEKU

JÄRVAMAA SPORDILIIDU ÜLDKOOSOLEKU P R O T O K O L L Algus kell 18.00 Lõpp kell 19.30 Koosolekust võttis osa 17 klubi esindajat (nimekiri lisatud) Koosoleku juhataja: Jüri Ellram Protokollija: Piret Maaring Hääli luges Kristi Rohtla. PÄEVAKORD:

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

Teadus- ja arendustegevuse korralise evalveerimise aasta hindamiskomisjoni moodustamine ja selle töökorra kinnitamine

Teadus- ja arendustegevuse korralise evalveerimise aasta hindamiskomisjoni moodustamine ja selle töökorra kinnitamine MINISTRI KÄSKKIRI 10.04.2017 nr 1.1-2/17/85 Teadus- ja arendustegevuse korralise evalveerimise 2017. aasta hindamiskomisjoni moodustamine ja selle töökorra kinnitamine Teadus- ja arendustegevuse korralduse

Rohkem

Microsoft Word - VV191_lisa.doc

Microsoft Word - VV191_lisa.doc Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (Vabariigi Valitsuse 23.12.2010. a määruse nr 191 sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baltisaksa «maffia» Vene polaaruurimises Erki Tammiksaar Tartu ülikool ökoloogia ja maateaduste instituut, geograafia osakond Eesti maaülikool teadusloo uurimise keskus Üldist Vene impeeriumi uurimine

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx Tartu Ülikool CVE-2013-7040 Referaat aines Andmeturve Autor: Markko Kasvandik Juhendaja : Meelis Roos Tartu 2015 1.CVE 2013 7040 olemus. CVE 2013 7040 sisu seisneb krüptograafilises nõrkuses. Turvaaugu

Rohkem

Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine.

Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine. Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine. Kasvanud on nõudmine usaldusväärsete ja kooskõlaliste

Rohkem

Kobras 2015/2016 lõppvoor, benjaminid

Kobras 2015/2016 lõppvoor, benjaminid Kobras 2015/2016 lõppvoor, benjaminid 1. Juubelid 2015. aasta lõpus tähistati 200 aasta möödumist kahe arvutite ajaloos olulise isiku sünnist. Kes need olid (vali allolevatest kaks vastust)? [Märkeruudud]

Rohkem

Ruutvormid Denitsioon 1. P n Ütleme, et avaldis i;j=1 a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij 2 K ja K on korpus, on ruutvorm üle korpuse K muutujate x 1

Ruutvormid Denitsioon 1. P n Ütleme, et avaldis i;j=1 a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij 2 K ja K on korpus, on ruutvorm üle korpuse K muutujate x 1 Ruutvormid Denitsioon. P n Ütleme, et avaldis i;j= a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij K ja K on korus, on ruutvorm üle koruse K muutujate x ;;x n suhtes. Maatriksit =(a ij ) nimetame selle ruutvormi

Rohkem

Matemaatiline maailmapilt MTMM Terje Hõim Johann Langemets Kaido Lätt 2018/19 sügis

Matemaatiline maailmapilt MTMM Terje Hõim Johann Langemets Kaido Lätt 2018/19 sügis Matemaatiline maailmapilt MTMM.00.342 Terje Hõim Johann Langemets Kaido Lätt 2018/19 sügis Sisukord *** 1 Sissejuhatus 1 1.1 Kursuse eesmärk.................................... 2 1.2 Matemaatika kui keel.................................

Rohkem

Treeningvõistlus Balti tee 2014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 2014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu

Treeningvõistlus Balti tee 2014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 2014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu Treeningvõistlus Balti tee 014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu b arvu k üheliste number ning a arv, mille saame arvust

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

12. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 12 Algfunktsioon ja määramata integraal 1

12. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 12 Algfunktsioon ja määramata integraal 1 2. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, 203-. 2 Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 2 Algfunktsioon ja määramata integraal 9 2. Sissejuhatus................................... 50 2.2

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Andrus Kallastu Muusikaliste parameetrite mudel helilooja töövahendina Tallinn Tropus De profundis

Microsoft PowerPoint - Andrus Kallastu Muusikaliste parameetrite mudel helilooja töövahendina Tallinn Tropus De profundis Andrus Kallastu Muusikaliste parameetrite mudeli rakendamisest teose Tropus De profundis näitel Doktoritöö juhendajad Kerri Kotta ja Helena Tulve Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Doktoritöö Muusikaliste

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et Excel2016 - Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et programm suudaks anda tulemusi. Mõisted VALEM - s.o

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HARIDUS 2006-2009 Tallinna Ülikool, organisatsioonikäitumine, magistrantuur Karjääri planeerimise seos karjäärialase tunnetatud võimekuse, töökontrollikeskme ja otsustusstiilidega Tallinna Tehnikakõrgkooli

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

Mining Meaningful Patterns

Mining Meaningful Patterns Konstantin Tretjakov (kt@ut.ee) EIO õppesessioon 19. märts, 2011 Nimetuse saladus Vanasti kandis sõna programmeerimine natuke teistsugust tähendust: Linear program (~linear plan) X ülesannet * 10 punkti

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrg

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrg Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende

Rohkem

Microsoft PowerPoint - P_Engelbrecht.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - P_Engelbrecht.ppt [Compatibility Mode] RAHVUSVAHELISED TEADUSORGANISATSIOONID Jüri Engelbrecht EESTI TEADUSTE AKADEEMIA 19.05.2014 Akadeemia osalus erialaülestes teadusorganisatsioonides ülemaailmsetes üle-euroopalistes Akadeemia osalus erialaspetsiifilistes

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad, avaloeng Anne Villems September 2013.a. Miks selline kursus? Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia on meie igapäevane abiline õppetöös. Milliseid vahendeid on teie senises õppetöös kasutatud?

Rohkem

Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikool TERVIKTEKST Vastu võetud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi 21.10.2016 määrusega nr 1 Kinnitatud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi 21.12.2016 otsusega nr 9 Muudetud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS 12. juuli 1990 * Sotsiaalkindlustus Fonds national de solidarité lisatoetus Sissemaksetest sõltumatute hüvitiste eksporditavus Kohtuasjas C-236/88, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindajad:

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

“MÄLUKAS”

“MÄLUKAS” Hiiumaa Arenguseminar 2016 Mälu ja mõtlemine Juhi tähelepanu Tauri Tallermaa 27.oktoober 2016 Edu 7 tunnust Allikas: Anthony Robbins. Sisemine jõud 1. Vaimustus 2. Usk e veendumus 3. Strateegia 4. Väärtushinnangute

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

keelenouanne soovitab 5.indd

keelenouanne soovitab 5.indd Kas algustäht oleneb asutusest? Maire Raadik Ajalugu On küsitud, mis ajast võib Tartu Ülikooli kirjutada ka väikese tähega, s.o Tartu ülikool. Vastus on: vähemalt eelmise sajandi kolmekümnendatest aastatest

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Majandusarengud maailmas lähiaastatel Ülo Kaasik Eesti Panga asepresident Maailma majandusaktiivsus on vähenenud Probleemid on tööstuses, kus eksporditellimused on jätkuvalt vähenemas Majanduskasv püsib

Rohkem

ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu

ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu Esri päevade auhinna Aasta GIS-i tegu eesmärk Eesmärk: - Tunnustada organisatsiooni või ettevõtte konkreetset GIS-i projekti, algatust või tegevust viimasel aastal

Rohkem