UA indd

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "UA indd"

Väljavõte

1 KONFLIKTIST OSADUSENI JA OIKUMEENILINE LIIKUMINE LUTERLIKUST VAATEPUNKTIST 1 Tiit Pädamile 60. sünnipäevaks Thomas-Andreas Põder Abstrakt Luterlaste ja katoliiklaste üleilmse ühiskomisjoni uurimisraport Konfliktist osaduseni (KO) aitas oluliselt kaasa reformatsiooni 500. aastapäeva oikumeenilisele tähistamisele. Artiklis antakse dokumendist ülevaade, arutletakse KO lähtekohtade, meetodi ja eesmärgi üle ning kommenteeritakse mõningaid KO rõhuasetusi. Viimaks mõtiskletakse nii KO tähenduse üle kitsamalt katoliiklaste ja luterlaste suhtele kui ka selle tähenduse üle laiemas oikumeenilises kontekstis. Dokumenti on oluline lugeda muu hulgas vastusena küsimustele, kuidas mõista oikumeenilist dialoogi ja liikumist ning miks ikkagi ja kuidas selles osaleda. See sisaldab kainestavat ja innustavat mitte üksnes katoliiklaste ja luterlaste suhtele omavahel ja teiste kristlastega, vaid kirikute ja kristlaste suhtluseks üldse. Märksõnad Oikumeeniline dialoog, oikumeeniline liikumine, oikumeenia eesmärk, oikumeenilise dialoogi meetod, õigeksmõistuõpetus 1 Artikkel tõukub ettekandest Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) ja Rooma- Katoliku Kiriku ühiskonverentsil, mis toimus reformatsiooni 500. aastapäeva puhul Tallinnas. Konverentsiga seotud materjale (kava, ettekanded, ühispalvuse kord ja tekstid, fotod jne) koondab EELK kodulehe rubriigi Vabaduse teetähised alarubriik Konverents: Konfliktist osaduseni ( vabaduse-teetahised/ [ ]).

2 4 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) Reformatsiooni 500. aastapäeva puhul toimus Eestis rikkalikult mitmesugust laadi ettevõtmisi, mh mitu suurt konverentsi ja kongressi. Üks neist oli 27. septembril 2017 Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogu suures konverentsisaalis toimunud konverents Konfliktist osaduseni. Eriline ja Eesti kontekstis ajaloolise kaaluga oli asjaolu, et seda korraldasid ühiselt kohalik roomakatoliku kirik ja kohalik evangeelne luterlik kirik. Nii oli juba konverentsi korraldamine kui selline näide sillaehitamisest, kuhu oli kaasatud arvukalt osalejaid nii ühelt kui ka teiselt poolt. Lisaks oli sillaehitamisega tegu veel mitmes olulises mõttes. Too kohalik konverents tõukus luterlaste ja katoliiklaste üleilmse ühiskomisjoni uurimusest Konfliktist osaduseni (ingliskeelne originaalväljaanne From Conflict to Communion 2013), mis Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja Rooma-Katoliku Kiriku Eestis eestvedamisel anti konverentsil esitlemiseks välja eesti keeles (Konfliktist osaduseni 2017). Konverents oli seega märk sellest, et ka Eesti kontekstis suhestutakse uurimusdokumendiga, mis on pakkunud viimastel aastatel üle maailma diskussiooniainet. 2 Sellel dokumendil oli oluline ettevalmistav roll 31. oktoobril 2016 Rootsis Lundi luterlikus toomkirikus toimunud üleilmse luterlike kirikute osaduse ja roomakatoliku kiriku pidulikul reformatsiooni 500. aastapäeva meenutamise ühispalvusel (vt Common Prayer. From Conflict to Communion: Lutheran-Catholic Common Commemoration of the Reformation in 2017), mida juhtisid Luterliku Maailmaliidu poolt president piiskop Munib Younan koos peasekretär õp Martin Jungega ning Rooma-Katoliku Kiriku poolt paavst Franciscus koos Kristlaste Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu presidendi kardinal Kurt Kochiga. Üleilmse osalejaskonnaga ühispalvusel osalesid toona ka Eesti 2 Eestikeelsele tõlkele eelnesid uurimusdokumendi tõlked soome, saksa, prantsuse, poola, hispaania, hollandi, portugali, rootsi, norra, ungari, araabia ja itaalia keelde; enam-vähem samal ajal ilmus ka lätikeelne tõlge. Väljaanded järgivad originaali formaati ja kujundust ning on Luterliku Maailmaliidu kodulehel rubriigis Resources vabalt allalaaditavad ( [ ]). Diskussiooni kohta vt nt Schneider 2013; Dieter 2017: 34 43; Hopf 2017: ; Söding 2015: 4 7; Lehmann Selles seoses väärivad nimetamist ka aastaga seotud kahepoolsete regionaalsete dialoogide raportid Ameerika Ühendriikidest, Saksamaalt ja Soomest: vt Communion in Growth 2017 (167 lk); Evangelische Kirche in Deutschland; Sekretariat der Deutschen Bischofskonferenz 2016 (89 lk); Committee on Ecumenical and Interreligious Affairs; United States Conference of Catholic Bishops; Evangelical Lutheran Church in America 2015 (142 lk).

3 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 5 ühiskonverentsi kokku kutsunud piiskop Philippe Jourdan ja peapiiskop Urmas Viilma. Lundi ühispalvusel ei osalenud mitte üksnes katoliiklased ja luterlased, vaid sinna olid kutsutud ühtlasi teiste kirikute esindajad. Ka katoliku ja luterliku kiriku ühiskonverentsi Eestis rikastasid näidetena ettekanded, milles teemale läheneti vabakiriklikust ja õigeusu perspektiivist. Sellega ehitati silda Eesti kiriklik-oikumeenilise ja ühiskondliku konteksti eripäradega. Teiste Eestis tegutsevate kirikute esindajad osalesid nii konverentsil kui ka selle lõpetanud ühispalvusel. Tegu ei olnud suletud kahepoolse, vaid avaliku ja kõigile huvilistele suunatud sündmusega. Järgneva kolmeosalise mõttekäigu eesmärgiks on toetada raporti Konfliktist osaduseni sisu teadvustamist ning arutelu uurimusdokumendi ja üldisemalt oikumeenilise liikumise tähenduse üle. 3 Alustan kirjeldava osaga, milles annan dokumendist lühikese ülevaate. Teine osa on analüütiline, milles arutlen kriitiliselt ehk eristavalt selle lähtekohtade, meetodi ja eesmärgi üle ning kommenteerin mõningaid rõhuasetusi. Kolmandas osas mõtisklen konstruktiivselt uurimuse Konfliktist osaduseni tähenduse üle nii kitsamalt katoliiklaste ja luterlaste suhtele kui ka selle tähenduse üle laiemas oikumeenilises kontekstis. ÜLEVAADE UURIMUSDOKUMENDIST KONFLIKTIST OSADUSENI Koostajad, pealkiri, eessõna ja sissejuhatus Dokumendi Konfliktist osaduseni 4 koostas aastatel Käesolev artikkel on viimane minu uurimuste tsüklis Reformatsiooniteoloogia ja selle tähendus tänapäeval. Eelnevad olid Põder 2015; Põder 2017a; Põder 2017b; Põder 2017c. 4 Konfliktist osaduseni käsitluse aluseks on ingliskeelne originaaltekst. Tsiteeritud on eestikeelse tõlke järgi, kui ei ole märgitud teisiti. Uurimistöö käigus võrdlesin eestikeelset tõlget lause-lauselt algtekstiga ning talletasin tulemused, k.a parandusettepanekud käsikirjas. Eestikeelne tõlge on minu hinnangul üldiselt eeskujulikult ladus, kuid dokumendi väga hoolikalt kaalutletud sõnastust ja mõistekasutamist arvestades sageli algteksti liialt mugandav; ka esineb mõningaid tõlkimisvigu. See on väga hea, et eestikeelne tõlge on ilmunud ja nii saab dokumendiga hästi tutvuda. Edasiseks põhjalikumaks süvenemiseks ja tõhusamaks kohalikuks dialoogiks oleks aga vajalik nt elektroonilisel kujul ka töödeldud-täpsustatud uusväljaanne. Üle vaadata soovitaksin

4 6 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) luterlaste ja roomakatoliiklaste ühtsuse komisjoni töörühm, mille moodustasid Luterlik Maailmaliit ning Rooma-Katoliku Kiriku tsentraalne oikumeeniline organ, s.o Kristlaste Ühtsuse Edendamise Paavstlik Nõukogu. Luterlaste ja roomakatoliiklaste ametlik dialoog üleilmsel tasandil sai alguse Vatikani II kirikukogu järel, kui pool sajandit tagasi, aastal 1967, kutsuti kõneluste läbiviimiseks ellu kahepoolne ühtsusekomisjon. Konfliktist osaduseni toetubki luterlaste ja roomakatoliiklaste ligi pool sajandit väldanud kõneluste tulemustele, sisaldades neist ka vahekokkuvõtet. Ühise uurimuse eesmärgiks on aga anda aru sellest, et ja kuidas roomakatoliiklased ja luterlased on aastaks 2017 olukorras, kus reformatsiooni aastapäeva tähistamine toimub vastutustundlikult vaid siis, kui see toimub ühiselt. Nõnda on dokumendi alapealkirjaks Luterlaste ja katoliiklaste ühine reformatsiooni aastapäev aastal Dokumendi tekst koosneb sissejuhatusest ja kuuest väga erineva pikkusega peatükist. Tekst tervikuna on jaotatud ja läbivalt numereeritud ühtekokku 245 lõiguks ehk paragrahviks. Lugejat dokumendi suhtes häälestava väga olulise ja sisutiheda eessõna on allkirjastanud komisjoni kummagi poole esimehed. Eessõna lõpeb kutsega kõigile kristlastele mitte ainult roomakatoliiklastele ja luterlastele uuri[da] komisjoni aruannet nii avatud meelega kui ka kriitiliselt ning olla kaaslasteks teel kõigi kristlaste sügavama osaduse poole (Konfliktist osaduseni 2017 [edaspidi=ko]: Eessõna, 8). Dokumendi sissejuhatus algab sedastusega: Aastal 2017 tähistavad luterlikud ja katoliiklikud kristlased üheskoos reformatsiooni alguse 500. aastapäeva. Luterlased ja katoliiklased võivad tänapäeval rõõmustada kasvava vastastikuse mõistmise, koostöö ja austuse üle. Nad on jõudnud äratundmisele, et ühendavat on lahutavast rohkem [ ]. (KO 1) Sissejuhatus lõpeb kahe ülesande sõnastamisega, mille ette aasta 2017 katoliiklased ja luterlased seab. Üks ülesanne on arutleda dialoogis, s.t paragrahvid 3, 7, 15, 17, 17 28, 32, 35, 43, 46, 50, 52, 53, 55, 58 59, 61, 64, 67, 69 70, 75, 86, 91 92, , , , , , 144, , 152, , 165, , , 180, (k.a allmärkus 68), 190, 195, , , 218, 220, 223, 225, , , (k.a allmärkus 88), , 243, 245. Uurimistöös kasutasin võrdluseks ka saksakeelset tõlget Vom Konflikt zur Gemeinschaft Selle eest vastutasid dokumendi koostamisel ise väga olulist osa mänginud luterlane prof Theodor Dieter, Strasbourgi Oikumeenilise Uurimise Instituudi direktor, ja katoliiklane prof Wolfgang Thönissen, Paderborni Johann-Adam- Möhleri Oikumeenika Instituudi direktor.

5 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 7 üheskoos Martin Lutheri isiku ja mõtlemise ümber koondunud Wittenbergi reformatsiooni teemade ja tagajärgede üle (KO 3). Teine ülesanne on leida viise ja vaatepunkte, kuidas reformatsiooni tänasel päeval meenutada ja omaseks teha (KO 3) 5. Lutheri reformikava (KO 3) esitab spirituaalse ja teoloogilise väljakutse nii tänapäeva katoliiklastele kui ka luterlastele. Peatükid I II Peatükkidest ülevaadet andes peatun pisut pikemalt esimesel ja teisel peatükil, mis aitavad luua mõistmishorisonti. Ülejäänud peatükke tutvustan lühidalt vaid niivõrd, et saaks nähtavaks dokumendi kui terviku mõttekäik. Esimene peatükk kannab pealkirja Reformatsiooni aastapäeva tähistamine oikumeenia ja globaliseerumise ajastul (lk 11 14, 4 15). Selles visandatakse mõningaid nüüdisaegse konteksti tunnusjooni, mis on uued ja eristavad väga oluliselt reformatsiooni 500. aastapäeva varasematest suurtest aastapäevadest. Muutunud konteksti eripärad tähendavad nii uusi võimalusi kui ka ülesandeid. Mida tähendas juba varakult protestantliku reformatsiooni sümboliks kujunenud 31. oktoober konfessionaalse konflikti ja vastandumise ajastul? Vastus lühidalt: see oli ühelt poolt luterlaste poolt kiriku evangeelse kuju algusesaamise, selle olemasolu ja õigustatuse tähistamine, millega kaasnes kriitika roomakatoliku kiriku vastu. Teiselt poolt katoliiklaste poolt oli see süüdistus, et luterlased on löönud lahku tõelisest kirikust ja põlgavad Kristuse evangeeliumi. (Vt KO 5) Kummagi kiriku jaoks andis reformatsiooni aastapäev seega kinnitust iseenda identiteedile ja õigustas lõhet teineteise vahel. Aastal 2017 toimus reformatsiooni suuraastapäev esimest korda oikumeenilisel ajastul. Ma juba nimetasin luterlaste ja roomakatoliiklaste dialoogi 50. aastapäeva. Luterlaste ja katoliiklaste suhtlus ning vastastikune mõju on loomulikult toimunud ka mitmesugusel muulgi viisil ega ole taandatav ametlikule kahepoolsele teoloogilisele kõnelusele. Igatahes, nagu dokument aastal 2013 nendib, ollakse aastakümneid väldanud oikumeenilise liikumise tulemusel olukorras, kus 5 Originaalis on kasutatud sõna appropriation ; eestikeelne tõlge on eksitav ( asjakohastada ).

6 8 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) luterlastel ja katoliiklastel on tekkinud soov tähistada aastat koos (KO 7). See muutus tähendab ülesannet näha vaeva, et jõuda uue, ühise lähenemiseni reformatsioonile ja selle aastapäevale. (Vt KO 8) Ei ole võimalik lihtsalt korrata ühe või teise poole varasemaid kirjeldusi reformatsiooniaja kohta, mis peegeldavad luterliku ja katoliku vaatepunkti eraldatust ja sageli ka vastandumist. Nii on need minevikukirjeldused tihti konflikti süvendanud ja viinud vahel isegi vaenulikkuseni. Viis, kuidas reformatsiooni mäletatakse ja sellele mõeldakse, mõjutab aga kirikutevahelisi suhteid ka tänapäeval. Seetõttu on reformatsiooni aastapäeva ühine oikumeeniline tähistamine väga oluline, kuid ka keeruline. Dokument konstateerib: sõna reformatsioon seostub kõigest hoolimata isegi veel tänapäeval paljude katoliiklaste jaoks eelkõige kiriku lõhenemisega, samas kui paljude luterlaste jaoks signaliseerib see eelkõige evangeeliumi taasavastamist, usuveendumust ja vabadust. (KO 9) Selleks et neid vastandlikke perspektiive suhestada ja suhtlema aidata, on vältimatult vajalik võtta tõsiselt mõlemat lähtepunkti. (KO 9) Veel reflekteerib esimene peatükk uue kontekstiga ühenduses seda, mismoodi mõjutab ja peaks mõjutama reformatsiooni aastapäeva tähistamist aastal 2017 oluline asjaolu, et kristlus on viimase sajandi jooksul muutunud üha üleilmsemaks ning et järjest on kasvamas lõunapoolkera kristlaste osakaal ja tähtsus. Samuti puudutatakse seda, kuidas mõjutab reformatsiooni 500. aastapäeva tähistamist see, et põhjapoolkeral kristlaste arv kahaneb ja et inimesed lahkuvad kirikutest või unustavad oma kirikliku traditsiooni. (Vt KO 10 11) Reformatsiooni aastapäeva tähistamise muutunud konteksti iseloomustatakse ühenduses kristlusesse uusi rõhuasetusi toonud nelipühi- ja muude karismaatiliste liikumistega, (vt KO 14) aga ka ühenduses religioosse paljususega, mis iseloomustab tänapäeval kristlaste elukeskkonda üle maailma (vt KO 15). Teine peatükk kannab pealkirja Uusi perspektiive Martin Lutherile ja reformatsioonile (KO lk 15 20, 16 34). Lähtekohana deklareeritakse: Möödunut ei saa muuta, kuid see, mida minevikust mäletatakse ja kuidas, võib aja möödudes muutuda. (KO 16) Ühenduses reformatsiooni aastapäevaga ei saa katoliiklaste ja luterlaste jaoks olla ülesandeks mineviku muutmine, ajaloo ümberkirjutamine. Küll aga on ülesanne kõnelda ajaloost teisiti, (vt KO 16) jutustada oma ajaloost uuel viisil

7 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 9 (vt KO 17) mitte konflikti ja vastandumise võtmes. Põhjuseid selliseks suunamuutuseks on palju. Sissejuhatavalt nimetatakse mitmesuguseid tegureid, mis on toonud katoliiklasi ja luterlasi üksteisele lähemale (vt KO 17; vrd 7): perekondlikud sidemed kahe kiriku liikmete vahel, koostöö diakoonilis-karitatiivse teenimise vallas, ühine vastupanu türanniale mitmel pool maailmas. Süvenenud kokkupuuted on muutnud teineteise taju ning on andnud uue tõuke oikumeenilisteks dialoogideks ja edasiseks teoloogiliseks uurimistööks. Oikumeeniline liikumine on tinginud suunamuutuse ka selles, kuidas tajutakse reformatsiooni. Uusi perspektiive tutvustav peatükk käsitleb hiliskeskaja uurimise panust, mis on mitmeti teisendanud arusaamist reformatsiooniajast ja ajendanud revideerima nii traditsioonilisi protestantlikke kui ka katoliiklikke käsitlusi. Käsitletakse kahekümnenda sajandi katoliiklikku Lutheri isiku ja teoloogia uurimist. Käsitletakse luterlike ja katoliiklike teoloogide oikumeenilisi ühisprojekte, mis tegelesid ühel või teisel moel otseselt reformatsiooniajaga ning päädisid aastal Luterliku Maailmaliidu ja Rooma-Katoliku Kiriku poolt allkirjastatud Ühisavaldusega õigeksmõistuõpetusest. Ühisavalduses kinnitatakse üksmeelt või konsensust õigeksmõistuõpetuse põhitõdedes niisiis just selles õpetuses, mis oli reformatsiooniajal keskne vaidlusteema ja üks vastastikuse hukkamõistmise põhjus. Alapeatükina antakse ülevaade arengujoontest nii katoliikluses kui ka luterluses, mis on aidanud kaasa sellele, et on avanenud uued perspektiivid Lutherile ja reformatsioonile. Katoliikluse puhul rõhutatakse iseäranis Vatikani II kirikukogu impulssi ning luterluse raames olulisi arenguid Lutheri uurimises. Viimaks selgitatakse oikumeeniliste kõneluste tähtsust ning meetodit (vt KO 32 34). Peatükid III VI Järgmistest Konfliktist osaduseni peatükkidest liigun üle kiiresti, et vaid mõttekäigu dünaamika silme ette saada. Kolmas peatükk on luterlaste ja katoliiklaste ühiselt jutustatud Ajalooline lühikokkuvõte luterlikust reformatsioonist ja katoliiklikust vastusest sellele (KO lk 21 36, 35 90). Alustatakse selgitamisega, mida tähendab sõna reformatsioon (vt KO 36 39), ning tõstetakse järgemööda esile mõned kõige olulisemad 16. sajandi reformatsiooni

8 10 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) sündmused ja teoloogilised teemad. Pikemalt käsitletakse Trento kontsiili ( ), mis oma otsustega määratles sajanditeks katoliiklaste ja luterlaste suhted, kuid mille pärandit [tuleb] vaadata tänapäeval läbi Teise Vatikani kontsiili ( ) tulemuste (KO 90). Vatikani II kirikukogu tegi võimalikuks katoliku kiriku osalemise oikumeenilises liikumises ning laskis jätta selja taha reformatsioonijärgse aja poleemilise õhustiku (KO 90). Neljas peatükk on kaugelt kõige mahukam (KO lk 37 74, ). Katoliiklased ja luterlased annavad selles ühiselt ülevaate mõningatest Martin Lutheri teoloogia põhiteemad[est], nihutades need luterlaste ja roomakatoliiklaste dialoogi valguses[se] 6. Osutades sissejuhatavalt Martin Lutheri sügavale juurdumisele hiliskeskajas, patristilises traditsioonis, monastilises ja müstilises teoloogias, keskendub peatüki põhiosa neljale sajandeid vastasseise põhjustanud teemale, mida on alates aastast luterlaste ja katoliiklaste dialoogis põhjalikult käsitletud: õigeksmõistmine, armulaud, amet, Pühakiri ja traditsioon. Ühenduses igaühega esitatakse Lutheri arusaam, kirjeldatakse kaalutlusi, mis on olulised katoliiklastele, ning näidatakse, kuidas oikumeenilises dialoogis on Lutheri teoloogia pandud vestlusse katoliku õpetusega (KO 95). Seejuures rõhutatakse ühist arusaama ning osutatakse alles jäävatele eriarusaamadele. (Vrd KO 95) Nõnda koondab ja talletab peatüki põhiosa katoliiklaste ja luterlaste senise dialoogi põhitulemusi. Peatüki lõpetavad aga kaks lühikest, kuid minu hinnangul üliolulist alapeatükki, mis suunavad vaate ühenduses oikumeeniliste kõnelustega tulevikku: Pilk ettepoole: Evangeelium ja kirik ning Konsensuse poole. 7 Viies ja kuues peatükk on lühikesed. Viies peatükk kannab pealkirja 6 Vrd IV peatüki pealkiri. 7 Uurimusdokumendi sisukord on eestikeelses väljaandes kahetsusväärsel kombel kahes väga olulises kohas puudulik (ühel juhul originaali enda tõttu). Esiteks on just need IV peatüki kaks viimast tulevikku vaatavat alapeatükki jäänud raamatu sisukorrast välja. Ingliskeelse originaali sisukorras on nimetatud kõik alapeatükid õigesti, kuid eksitavalt on jäetud mulje, nagu eristuksid esimene ja teine alapeatükk ülejäänutest. Sisuliselt kohasem oleks liigendada alapeatükid kolme rühma: esimesed kolm, neljas kuni seitsmes, viimased kaks. Teiseks puuduseks on, et nii ingliskeelses originaalis kui ka eestikeelses tõlkes puuduvad sisukorras III peatüki viimased kolm alapeatükki, mis ehitavad silla reformatsiooniaja konfliktist Vatikani II kirikukoguni. (Saksakeelses väljaandes on see viga parandatud.)

9 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 11 Kutsutud tähistama reformatsiooni aastapäeva ühiselt 8 (KO lk 75 81, ). Esmalt tõstetakse esile ristimist. [Ristimise kaudu] [KO 219; kohendatud tõlge T.-A. P.] [on] katoliiklased ja luterlased seotud üksteisega kui Kristuse ihu liikmed (KO 221). Reformatsiooni algust ühiselt meenutades võetakse oma ristimist tõsiselt. (KO 221) Ristimine on nii ühtsuse kui ka ühise tähistamise alus. Seejärel käsitletakse lähemalt elemente või mõõtmeid, mis kuuluvad ühise aastapäeva ettevalmistuse ja tähistamise juurde: evangeeliumis jagatud rõõm, põhjused mureks ja kurbuseks, palve ühtsuse pärast, hinnang minevikule, katoliiklaste patutunnistus kiriku ühtsuse osas, luterlaste patutunnistus kiriku ühtsuse osas. Kuues ja ühtlasi viimane peatükk sõnastab Viis oikumeenilist imperatiivi (KO lk 82 84, ) aasta ühiseks tähistamiseks. Need on seotud vastastikuse mõistmisega, et kuulutakse Kristuse ühte ihusse, et kuueteistkümnenda sajandi võitlused on läbi, et [s]eljataha on jäänud põhjused üksteise usku vastastikku hukka mõista (KO 238). KONFLIKTIST OSADUSENI LÄHTEKOHAD, MEETOD JA EESMÄRK Artikli esimeses osas andsin uurimusdokumendist ülevaate. Teises osas arutlen kriitiliselt selle lähtekohtade, meetodi ja eesmärgi üle ning kommenteerin mõningaid dokumendi rõhuasetusi. Mõttekäigus selgineb ühtlasi see, kuidas üldse võiks oikumeenilist liikumist, k.a oikumeenilist dialoogi mõista. Lähtekohad teispool vastandumise hermeneutikat Luterlaste ja katoliiklaste ühisdokumendi Konfliktist osaduseni koostamise ajendiks oli lähenev aasta 500. aastapäev koos tõdemusega, et sama aasta tähistab ühtlasi 50 aasta möödumist oikumeeniliste kõneluste algusest katoliiklaste ja luterlaste vahel. Oluline on minu hinnangul see, et dokument oma põhisisus ei esita meile tegelikult mitte midagi originaalset ja täiesti uut, vaid kujutab endast pigem omamoodi kokkuvõtet sellest ühisest oikumeenilisest teekonnast (KO 98; vrd 8 Pealkirja kohendatud tõlge T.-A. P. Vt selle kohta käesoleva artikli kolmanda osa alalõiku Reformatsiooni 500. aastapäeva ühine tähistamine.

10 12 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) 244). Samas kasutatakse ligi pool sajandit väldanud oikumeenilise dialoogi ja uurimistöö vilju selleks, et anda vastus uuele küsimusele küsimusele, mis on seotud ajaloo kontingentsusega: kuidas ikkagi suhestuda oikumeeniliselt vastutustundlikult reformatsiooni 500. aastapäevaga? Kuidas mõtestada ja tähistada reformatsiooni 500. aastapäeva, pidades silmas aastakümnetepikkust ühist oikumeenilist teekonda? Selline küsimuseasetus on uus, ehkki vastus lõikab senise oikumeenilise teekonna vilju (vrd Kasper 2009). Võiks ütelda, et senise oikumeenilise töö tulemuste kandevõime pannakse proovile: luterlaste ja katoliiklaste suhte iseloomu eripära näitlikustatakse ja konkretiseeritakse ettepaneku najal, kuidas ühiselt suhtuda reformatsiooni 500. aastapäeva ja seda tähistada. Artikli esimeses osas on mainitud, et reformatsiooni ja selle aastapäeva mõistmisega ühenduses oli sajandeid traditsiooniks ja valitsevaks vastandumise hermeneutika. Dokument Konfliktist osaduseni näitab minu hinnangul hästi ja õigusega, et selle traditsiooni jätkamine oleks tänapäeval anakronistlik ja vastutustundetu. Meetod oikumeenilise kõneluse iseloomust Oikumeeniline teekond teekond konfliktist osaduseni sai luterlaste ja katoliiklaste vahel alguse vahetult peale Vatikani II kirikukogu. Dokument kõneleb katoliikliku teoloogia uuenemisest (KO 27; vt lähemalt 26 28; 90). See avas muu hulgas oikumeenilisi perspektiive, mis olid seni paistnud võimatud ja tõid kaasa roomakatoliku kiriku sisenemise oikumeenilistesse dialoogidesse. Just oikumeeniliste kõneluste tähtsust oikumeenilise teekonna instrumendina rõhutab dokument korduvalt. Mismoodi dokument neid kõnelusi nende kõneluste meetodit iseloomustab? Igal juhul peegeldub selles igati loomulik ja õigustatud tõdemus, et ka arusaamine oikumeeniliste kõneluste protsessist on läbinud aastakümnete jooksul teatava dünaamika. Võimalusi on ju erinevaid. Nende üle on kriitiliselt arutletud ja vaieldud, eriti just ka viimasel kahel kümnendil (vrd Meyer 1996; Körtner 2005; Oberdorfer 2009; Schwöbel 2003; Hietamäki 2010). Minu hinnangul sisaldab ühisdokument Konfliktist osaduseni väga selgelt selliseid kirjeldusi oikumeenilisest dialoogist, mis neid arutelusid arvestab ning suudab seetõttu õppida ja hoiduda teatavast ühekülgsusest ja naiivsusest.

11 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 13 Seega, lisaks sellele, et dokumendist saab teada, kuidas roomakatoliiklaste ja luterlaste ühiskomisjon vaatab üheskoos tagasi XVI sajandi sündmustele; lisaks sellele, et saab teada, kuidas ühiselt esitatakse Martin Lutheri teoloogiat; lisaks sellele, et saab teada, kuidas esitatakse luterlaste ja roomakatoliiklaste oikumeenilise diskussiooni seniseid tulemusi ja seisu niisiis, lisaks kõigele eelnimetatule saab dokumendi najal õppida tundma, millisel kombel võiks ligi pool sajandit väldanud dialoogikogemuse valguses sõnastada seda, mis oikumeenilisel kõnelusel toimub või peaks toimuma. (Vt KO 32 34; 91 93; 123; 17) Selles seoses tõstan esile ja kommenteerin kolme olulist momenti. Esiteks: dokument rõhutab, et dialoogis osalejate jaoks on siduvad oma kiriku õpetused, kuna vastavalt kummagi poole enda veendumusele väljendavad need usu tõde. (Vt KO 32) Kommenteerin: vastutustundlik kõnelus saab olla üksnes selline, kus kumbki pool kõneleb oma kiriku jaoks siduvast õpetusest lähtudes. Oikumeeniline dialoog ei tähendada seda, et pooled peaksid oma kiriku kehtiva õpetuse suhtes minema kompromissidele. Oikumeeniline kõnelus saab olla viljakas üksnes siis, kui oma kiriku kehtivat õpetust võetakse tõsiselt. Seetõttu ei ole oikumeenilised kõnelused ja ka nende tulemused rangelt võttes iseloomustatavad kui kokkulepped, kui kompromissid. Oikumeeniline kõnelus ei tähenda lehmakauplemist. Seda ei ole õige kujutleda nii, et üks pool peaks või mõlemad pooled peaksid ühisosa leidmise või loomise nimel oma õpetuse hülgama. Teiseks: õpetustes ilmneb suuri ühtelangevusi, kuid nende sõnastused võivad erineda või olla isegi vastandlikud. Ühisosad teevad dialoogi võimalikuks. Väljendusviisi erinevus teeb dialoogi hädavajalikuks. (Vt KO 32) Dialoogi käigus võib saada nähtavaks, et partnerid räägivad erinevaid keeli ja mõistavad sõnade tähendust erinevalt; nad tõmbavad piirjooni mõistete vahel erinevalt ja mõtlevad erinevaid mõttemudeleid kasutades. Kuid eriarvamus väljenduses pole mitte alati eriarvamus asjas eneses (KO 33). Kommenteerin: dokument rõhutab seega, et dialoogis on tähtis õppida eristama õpetuse asja ja õpetuse vormelit. Eristamine ei ole lahutamine. Kolmandaks: dokument iseloomustab oikumeenilist dialoogi protsessina, mille käigus toimub eemaldumine mõttemustritest, mis kasvavad välja erinevustest konfessioonide vahel ning rõhutavad neid. Dialoogis

12 14 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) vaatavad partnerid esmalt, mis on neil ühist, ning alles siis kaaluvad nad oma erinevuste tähenduslikkust. Siiski ei jäeta erinevusi tähelepanuta ega suhtuta neisse ükskõikselt, sest oikumeeniline dialoog tähendab üheskoos kristliku usu tõe otsimist. (KO 34) Kommenteerin: oikumeenilises dialoogis võetakse poolte erinevusi ja eripärasid tõsiselt. Need ei ole ükskõik. Kuid esmalt on tähelepanu all ja seega ka rõhutatud ühine. Arvestades seda, mis sai enne öeldud poolte jaoks siduva õpetuse kohta, on selge, et ühist näeb kumbki pool oma eripärasest konfessionaalsest vaatepunktist. Niisiis, ligipääs ühisele ja ühise tunnustamisele on vahendatud läbi kummagi poole eripärase konfessionaalse perspektiivi. 9 Ühisosa, mis oikumeenilise dialoogi käigus nähtavaks saab, on nõnda rangelt võttes mitte kompromissi karakteriga kokkulepe, vaid selle jaatamine ja tunnustamine, mida nii luterliku õpetuse perspektiivist kui ka katoliku õpetuse perspektiivist avastatakse ja nähakse ühisena. Etteruttavalt paljastan saladuse: see ühine on evangeelium Jeesusest Kristusest. Selle juurde tulen artikli kolmandas osas tagasi. Siinkohal on aga oluline, et oikumeeniline dialoog kui selline on tunnistus sellest, et kristliku usu tõde kolmainu Jumal ei ole kummagi poole valduses. Kumbki pool ei kehasta oma eripära faktilisuses kristliku usu tõde ammendavalt ja terviklikult. Seetõttu ei saa ka eirata erinevusi ja olla nende suhtes ükskõikne, ehkki ühe või teise erinevuse lähemal uurimisel võib nende kaal ja staatus avaneda uues valguses. Oikumeeniline dialoog on protsess, mille käigus üheskoos liigutakse ja kasvatakse kristliku usu tõe tunnetuses. Eesmärk eristav üksmeel ja kirikute osadus Katoliiklaste ja luterlaste ühises uurimusdokumendis talletud dialoogitulemused kätkevad endas visiooni dialoogi eesmärgist. Sisuliselt on seejuures orientiiriks õigeksmõistuõpetus ja ühiselt selle kohta tehtud avaldus. Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest. Dokumendis Konfliktist osaduseni on eriliselt kaalukas koht Ühisavaldusel õigeksmõistuõpetusest 9 Konfliktist osaduseni iseloomustab kummagi poole oikumeenilisi teolooge järgmiselt: nad on otsustanud kõnelustes mitte vestluspartneri kulul oma konfessiooni õigust nõuda, vaid erinevustes ja isegi vastasseisudes ühisosa otsida ning selliselt kirikuid lahutavaid erinevusi ületada (KO 17).

13 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 15 (1997) 10. Võiks isegi ütelda, et dokumendi mõttekäiku tervikuna vaadates on ühisavaldusel suisa võtmeroll. (Vrd KO, Eessõna, 8 9) Mitmel põhjusel pole see üllatav. On ju ühisavaldus senise dialoogi hilisest faasist, s.t eeldab aastakümneid väldanud oikumeenilisi kõnelusi ja uurimistööd ning võtab selle kokku. Lisaks on Ühisavaldusel õigeksmõistuõpetusest eristaatus võrreldes ülejäänud luterliku ja roomakatoliku ühtsuse komisjoni ühisavaldustega, kuna see läbis kirikutes erilise ametliku menetlusprotsessi ja seda kinnitasid aasta usupuhastuspühal Wittenbergis Ühise ametliku seisukohavõtu 11 allkirjastamisega Luterliku Maailmaliidu ja Rooma-Katoliku Kiriku ametlikud esindajad. Tegu on dokumendiga, mis käsitleb luterliku kiriku õpetuse ja teoloogia jaoks fundamentaalse tähtsusega õpetust, mis sõnastab arusaamist evangeeliumist. Just see õpetus osutus XVI sajandi reformatsioonis üheks peamiseks konflikti, vastastikuse hukkamõistmise ning kirikulõhe ajendiks. (Vrd 122) Diferentseeriv konsensus kui dialoogi tulemus. Teoloogilistest põhiteemadest esimesena käsitleb Konfliktist osaduseni just nimelt õigeksmõistuõpetust. Selle üle toimunud oikumeenilise dialoogi ja uurimistöö tulemuste kirjelduse aluseks ongi Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest. Siinkohal tahan tõsta esile üksnes mõistet, mille abil Konfliktist osaduseni iseloomustab dialoogi tulemust. Ühisavaldus talletab luterlaste ja roomakatoliiklaste diferentseerivat konsensust (KO 123; vt ka 138) 12, mis maakeeli võiks olla eristav üksmeel, üksmeel, mis eristab. Mida tähendab eristav üksmeel, mida ühisavaldus esitab? Osundan 10 Eesti keeles ilmunud kogumikus Kaldur, Kurg et al. 2006: See Ühine ametlik seisukohavõtt ( Official Common Statement by the Lutheran World Federation and the Catholic Church ) koos lisaga ( Annex to the Official Common Statement ) on Ühisavalduse õigeksmõistuõpetusest staatuse mõistmiseks ja hindamiseks hädavajalik, ehkki eesti keeles seda seni kahjuks ei ole. Siia lisandub kolmanda erilist tähelepanu vääriva ühepoolse dokumendina Rooma-Katoliku Kiriku vastus ühisavaldusele ( Response of the Catholic Church to the Joint Declaration of the Catholic Church and the Lutheran World Federation on the Doctrine of Justification ). Nende dokumentideni jõuab kõige lihtsamalt Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu kodulehe rubriigi Lutheran World Federation kaudu: ( ). Suur teaduslik väljaanne, mis dokumenteerib üksikasjalikult ja laialdaselt ühisavalduse tekke- ja vastuvõtuprotsessi: Hauschildt et al Eestikeelses väljaandes on differentiating consensus tõlgitud ekslikult diferentseeritud konsensuseks.

14 16 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) dokumenti Konfliktist osaduseni : ühisavaldus [esitab] diferentseerivat konsensust, mis koosneb ühistest seisukohtadest koos kummagi poole erinevate rõhuasetustega, samas kinnitades, et erimeelsused ei muuda ühisosasid kehtetuks. See on seega konsensus, mis ei välista erinevusi, vaid just sisaldab neid selgesõnaliselt. (KO 123) Esitades selgesõnaliselt nii ühiseid seisukohti kui ka erinevusi, teeb ühisavaldus nähtavaks, et esitatud erinevused ei ole enam õpetuslike hukkamõistmiste ajendiks. Oikumeenilise dialoogi ja teoloogilise uurimistöö tulemusel on võimalik tõdeda, et kummagi kiriku õigeksmõistuõpetuses on erinevusi, kuid need ei lahuta katoliiklasi ja luterlasi. 13 Kirikute osadus ehk kirikuosadus. Luterlased on seega suhtes roomakatoliiklastega avastanud ja tunnustanud diferentseerivat üksmeelt arusaamises õigeksmõistust, s.t arusaamises evangeeliumist. 14 Diferentseeriv üksmeel arusaamises evangeeliumikohasest armulauast ja ristimisest oli saanud nähtavaks juba varasemate oikumeeniliste dialoogide ja uurimistöö käigus. Luterlikust vaatepunktist tähendab see seda, et hoolimata mitmelaadilistest erinevustest nii õpetuses kui ka korras, on luterlaste jaoks juba praegu ja see tähendab ühepoolselt teoloogiliselt vastutustundlik täielikult tunnustada roomakatoliku kirikut kirikuna ka teoloogilises mõttes. Luterlikust vaatepunktist paistab seega tee avatud, et elada ja süvendada seda avastatud osadust kirikute vahel. Luterlikust perspektiivist seisneb kiriku ühtsus üksteist vastastikku kirikutena tunnustavate kirikute osaduses (vrd Luterlik Maailmaliit 2017: ; Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas 2016: ptk 3; Kõnelused Briti ja Iiri anglikaani kirikute ning Põhjamaade ja Baltimaade luterlike kirikute vahel: Porvoo ühisavaldus 1996: 21 28). Üksteise avastamine ja tunnustamine kirikutena, s.t Jeesuse Kristuse kiriku osana, tähendab ülesannet seda kiriku ühtsust seda kirikute osadust elada, kujundada, süvendada. Selle sihini üksteise vastastikuse täieliku tunnustamiseni kirikutena ei ole luterlased ja katoliiklased jõudnud. Nagu Konfliktist osaduseni 13 Vrd Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest 2006: Õiget arusaama evangeeliumist on reformatsiooni isad väljendanud õigeksmõistuõpetuses. (Euroopa reformatoorsete kirikute konkordia 2013: 600 [lõik 8]). Vt kontekstina ibid., (lõigud 6 12 ptk II. Ühine arusaam evangeeliumist ).

15 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 17 eessõnas üteldakse: Järgnev tekst kirjeldab teed konfliktist osaduseni teed, mille siht on saavutamata. Siiski, Luterlaste Roomakatoliiklaste Ühtsuse Komisjon on võtnud tõsiselt paavst Johannes XXIII sõnu, see, mis meid ühendab, on suurem kui see, mis meid lahutab. (KO, Ees - sõna, 8) Niisiis, dokumendi Konfliktist osaduseni pealkiri osutab oikumeenilisele teekonnale teekonnale, millele oikumeenilised kõnelused on andnud ja annavad hädavajaliku panuse; teekonnale, mis kindlasti ei saa olla ega peagi olema üksnes sirgjooneline ja tagasilöökideta. Dokument näitab suurepäraselt vastastikuse mõistmise ja üksteise tunnustamise kasvamist, kuid selge on, et vajadus jätkuva oikumeenilise dialoogi ning vastastikuse mõistmise järele jääb (KO 92). Lisan, et kirikutevaheline teoloogiline kõnelus jääb jätkuvalt vajalikuks ka kirikuosaduse olukorras, s.t olukorras, kus kirikud üksteist vastastikku täielikult kirikutena tunnustavad. Teoloogiline arutelu ja kõnelus on kirikute osaduse teostumise elementaarne osa. KONFLIKTIST OSADUSENI OIKUMEENILINE TÄHENDUS Dokumendi eesmärki kirjeldades pöörasin eelnevas peaasjalikult tähelepanu dialoogi eesmärgile kitsamas tähenduses eristavale üksmeelele. See oikumeenilise dialoogi tulemust väljendav vormel ei ole aga eesmärk iseeneses. Nii on eespool juba ka vihjatud, kuidas võiks oikumeeniliste püüdluste sihti näha luterlikust perspektiivist. Artikli kolmanda ja ühtlasi viimase osa esimeses pooles vaatan natuke üldisemalt uurimisraporti dokumendi Konfliktist osaduseni sõnumit. Küsin, kuidas vaatab tulevikku dokument, mis lokaliseerib luterlased ja katoliiklased omavahelises suhtes teelolijatena rõhutan: päris ammuste ja seega päris lähedaste teelolijatena. Kuidas sõnastab ja mõtestab Konfliktist osaduseni mõningaid lähemaid konkreetseid samme teel nähtava ühtsuse poole ehk teel osaduse poole? Reformatsiooni 500. aastapäeva ühist tähistamist ei näe dokument igal juhul sellel teel takistusena, vaid vastupidi esitleb seda tõotusrikka võimalusena. Teises pooles asetan raporti Konfliktist osaduseni laiema oikumeenia horisondile, mis

16 18 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) haarab kaasa enam kui vaid luterlaste ja katoliiklaste suhte, ning seon selle sõnumi otseselt ka oikumeenilise maastiku ja olukorraga Eesti kontekstis. Oikumeenilise liikumise eesmärk. Luterlased ja katoliiklased on teel eesmärgi poole, mida minu hinnangul iseloomustatakse väga asjakohaselt ja ilusasti Luterliku Maailmaliidu ja Rooma-Katoliku Kiriku Ühises ametlikus seisukohavõtus, mille allkirjastamisega kiideti kahepoolselt heaks Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest. See eesmärk on täielik kirikuosadus, ühtsus erisugususes, milles järelejäävad erinevused [on] lepitatud ja neil ei ole enam lahutavat jõudu 15. Vajadus jätkata dialoogi kirikumõistmise üle. Nagu sedastab dokument Konfliktist osaduseni, on oikumeeniline dialoog mitte ainult aidanud katoliiklastel paremini mõista Martin Lutheri teoloogiat, vaid see dialoog koos ajaloolise ja teoloogilise uurimistööga on aidanud luterlastel ja katoliiklastel paremini mõista teineteise õpetusi, üksmeele peamisi punkte, samuti teemasid, mis vajavad jätkuvaid kõnelusi (KO 211). Esile tõstetakse temaatika, mis on seotud õpetusega kirikust. Kõneluste käigus on tulnud välja selge konsensus, et õigeksmõistuõpetus ja õpetus kirikust kuuluvad kokku (KO 216) 16. Ühiselt mõistetakse õigeksmõistmist ja Kirikut kolmainu Jumala tööna, mida saab õigesti vastu võtta üksnes usus temasse (KO 217). 17 Juba toimunud kõneluste käigus on kiriku mõistmise osas tehtud küll märkimisväärseid edusamme, kuid jätkuvaid kõnelusi kõnelusi, mis arvestavad juba tehtud olulise tööga vajavad sellised teemad nagu kiriku nähtavuse ja nähtamatuse suhe, ülemaailmse ja kohaliku kiriku suhe, kirik kui sakrament, sakramentaalse ordinatsiooni vajalikkus kiriku elus ja piiskopiks pühitsemise sakramentaalne iseloom (KO 218). Jätkata kõnelusi kiriku üle on dokumendi sõnul pakiline ja hädavajalik, sest katoliiklased ja luterlased pole kunagi lakanud tunnistamast üheskoos usku ühte, 15 [F]ull church communion, a unity in diversity, in which remaining differences would be reconciled and no longer have a divisive force (Official Common Statement by the Lutheran World Federation and the Catholic Church: lõik 3). 16 Väga selgelt ja ilusti saab see nähtavaks ka eessõnas, vrd KO, Eessõna, Tsiteeritud fraas on väljavõte dokumendist Church and Justification. Understanding the Church in the Light of the Doctrine of the Justification: lõik 5.

17 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 19 pühasse, katoolsesse ja apostlikku kirikusse (KO 218). Dokument tervikuna aitab mõista juba toimunud oikumeeniliste kõneluste ja teoloogilise uurimistöö tähtsust ja vilju ning annab sõnumi, et jätkuvad kõnelused ja pingutused vastastikuse mõistmise nimel on hädavajalikud. Vaadates tulevikku, tuvastatakse konkreetse ülesandena jätkata dialoogi kirikumõistmisega seonduva üle. Reformatsiooni 500. aastapäeva ühine tähistamine. Konkreetne lähituleviku samm, millele Konfliktist osaduseni osaduse teel keskendub, kasvab välja taipamisest, et evangeelsed luterlased ja roomakatoliiklased on Kutsutud tähistama reformatsiooni aastapäeva ühiselt. Nii kõlab V peatüki pealkiri. 18 Väljendi kutsutud kasutamist tuleks minu hinnangul mõista osutavana sellele, et kutse subjektiks või esitajaks on tegelikult Kristus ise. Igal juhul rõhutab dokument viitega ka Vatikani II kirikukogule, et katoliiklased ja luterlased on üksteisega seotud ristimise kaudu seotud kui Kristuse ihu liikmed (KO 211; vrd ka 210). Nii ollakse ühiselt osa Kristuse ihust. Seega, ehkki luterlaste ja katoliiklaste osadus täieliku kirikuosaduse mõttes ei ole asi tegelikkuses, vaid lootuses, ollakse siiski juba osaduses, mis on ebatäielik. See Kristuses juba kingitud osadus tähendab, et seistakse üheskoos ühisel teel ning ollakse kutsutud liikuma sel teel edasi. Dokument Konfliktist osaduseni näitab hoolikalt ja ilmekalt, et reformatsiooni 500. aastapäeva ühine tähistamine on teoloogiliselt vastutustundlik ja kätkeb endas tõotust olla oluline samm teel evangeelsete luterlike kirikute üleilmse osaduse ja roomakatoliku kiriku täieliku osaduse ehk nn nähtava ühtsuse suunas. Ühtlasi kirjeldatakse põhijoontes mitut peaelementi, millest ühine tähistamine koosneb. Väärtuslik ja tervitatav on dokumendi kandev idee, et 500 aasta tagustest sündmustest jutustades peaksid luterlased ja katoliiklased seadma keskmesse Jeesuse Kristuse evangeeliumi ning võtma juhtnööriks õigeksmõistuõpetuse, milles väljendub evangeeliumi sõnum (KO, Eessõna, 7). Väärtuslik ja tervitatav on ettepanek, et reformatsiooni 500. aastapäeva ühise tähistamise keskmes peaks olema evangeeliumi tähistamine 18 Eesti väljaanne: Kutse ühiseks aastapäeva tähistamiseks ; originaal: Called to Common Commemoration (sks Zum gemeinsamen Gedenken aufgerufen ).

18 20 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) ja selle edastamine tänapäeva inimestele, et maailm võiks uskuda, et Jumal annab end inimestele ja kutsub meid osadusse iseenda ja oma kirikuga (KO, Eessõna, 8; kohendatud tõlge T.-A. P.). Väärtuslik ja tervitatav on ettepanek, et reformatsiooni aastapäeva ühine tähistamine kätkeb kahte põhimomenti: me rõõmustame meie ühise usu üle Jeesuse Kristuse evangeeliumisse, kuid selle rõõmu juurde kuulub eristav, enesekriitiline vaade meile endile, mitte ainult meie ajaloos, vaid ka tänapäeval (KO, Eessõna, 8; kohendatud tõlge T.-A.P.). Nõnda üteldakse minu hinnangul õigupoolest seda, et reformatsiooni aastapäeva ühine tähistamine on sündmus, kus keskmes on kristliku identiteedi läte ja nähtavaks saab põhidünaamika, mis iseloomustab kristlikku elu nii individuaalsel kui ka osaduslikul tasandil. See aga tähendab ühtlasi seda, et reformatsiooni aastapäeva ühine tähistamine on olemuslikult misjonaarne sündmus. Konfliktist osaduseni oikumeeniliselt avatud ja kaasav. Uurimus Konfliktist osaduseni on oikumeeniliselt avatud ja kaasav dokument. Komisjoni töö tulemust kutsutakse uurima kõiki kristlasi uurima kriitiliselt ja avatud meelega. Kõiki kutsutakse kaasa teel kõigi kristlaste sügavama osaduse poole (vt KO, Eessõna, 9). Nii on mõistetav ja asjakohane, et Eesti kohalik evangeelne luterlik kirik ja kohalik roomakatoliku kirik ei pidanud seda konverentsi kahekesi, vaid kutsusid sellel osalema ka teisi. Hea meel on tõdeda, et kutset võeti kuulda ja konverentsil osalenute arv ületas ootused. Ehkki dokument Konfliktist osaduseni tegeleb luterlaste ja katoliiklaste suhtega, on ju selge, et luterlased ja katoliiklased ei ela maailmas kahekesi ning nende kasvamine osaduses asetub avaramatesse raamidesse, teekonnale kõigi kristlaste sügavama osaduse poole. Kindlasti saab uurimust Konfliktist osaduseni lugeda viljakalt ühenduses küsimusega, mida võiks sellest õppida luterlaste või katoliiklaste suhte ja dialoogi kohta teiste kirikutega. Söandan aga arvata, et luterlaste ja katoliiklaste dialoogi näitest on võimalik leida innustavat ja abistavat suhtluseks ja dialoogiks ka hoopis teiste poolte vahel. Igatahes Viis oikumeenilist imperatiivi (vt KO ptk VI), millega Konfliktist osaduseni lõpeb, väärivad läbimõtlemist juhatusena mitte ainult luterlaste ja katoliiklaste suhtluseks, vaid kristlastevaheliseks suhtluseks üldse.

19 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 21 Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest ja eklesioloogilised kõnelused avaramal oikumeenilisel horisondil. Avarama oikumeenilise horisondiga ühenduses tahaksin eespool kõneldut arvestades tõsta esile kaht momenti, millel on potentsiaal avaldada mõju kirikutevaheliste suhete edasisele kujunemisele. Esiteks, Luterliku Maailmaliidu ja Rooma-Katoliku Kiriku Ühisavalduse õigeksmõistuõpetusest, millel on dokumendis Konfliktist osaduseni nii oluline roll, kiitis aastal heaks Maailma Metodisti Nõukogu (vt The World Methodist Council and the Joint Declaration on the Doctrine of Justification. Methodist Statement) aasta 5. juulil tegi seda Wittenbergis Reformeeritud Kirikute Maailmaosadus (vt Association of the World Communion of Reformed Churches with the Joint Declaration on the Doctrine of Justification). Juba aasta 1. aprillil olid üleilmse Anglikaani Osaduse esindajad võtnud Lusakas Sambias vastu resolutsiooni, millega kinnitasid nõustumist dokumendi põhisisuga (vt Resolution 16.17: Joint Declaration on the Doctrine of Justification). 31. oktoobril 2017 Westminster Abbeys Inglismaal toimunud pidulikul jumalateenistusel esitles Canterbury peapiiskop Justin Welby resolutsiooni Luterliku Maailmaliidu ja Rooma-Katoliku Kiriku esindajatele. Teiseks, dokument Konfliktist osaduseni osutas kiriku teema käsitlemise olulisele aastal oli valminud üleilmse luterlaste ja õigeusklike dialoogi tulemusena dokument Kiriku müsteerium: Kiriku loomus, atribuudid ja missioon aastal jõudis lõpule pikk protsess, mille tulemusena Kirikute Maailmanõukogu usu ja kirikukorra komisjon sai valmis ning edastas liikmeskirikutele uurimiseks ja hindamiseks dokumendi Kirik teel ühise nägemuse poole (Kirikute Maailmanõukogu 2013). See koondab endas õigeusu, protestantlikud ja roomakatoliku perspektiivid ning on kaalult võrreldav 30 aastat varem valminud tekstiga Ristimine, armulaud, amet (Ristimine, armulaud ja vaimulik amet ) aastal valmis üleilmse luterlaste ja reformeeritute dialoogi 19 The Mystery of the Church E: The Nature, Attributes and Mission of the Church. Kiriku müsteerium oli raamteemaks aastatel Dokumendid leiab Luterliku Maailmaliidu kodulehelt (vt rubriik Theology & Public Witness: Ecumenical: Orthodox [ ]). 20 Teksti eestikeelne väljaanne vajaks täiendavat sisulist toimetamist, kuid tehniliselt puuduvad selles nt originaaltekstis sisalduvad kommentaarid nr 18, 21, 26. Pealkirjas

20 22 Usuteaduslik Ajakiri 2/2018 (73) tulemusena dokument Osadus: kirikuks olemine (Communion: On Being the Church 2014) aastal valmis Luterliku Maailmaliidu kontekstis uurimus Luterliku osaduse enesemõistmine (Luterlik Maailmaliit 2017) ning sai alguse üleilmne reformeeritute ja anglikaanide dialoog, milles käsitletakse osaduse (koinonia) olemust (vt International Reformed-Anglican Dialogue Communiqué, 31 October 2015, Kochi, India). Euroopa Evangeelsete Kirikute Osaduse (EKOE) kontekstis valmisid aasta alguses kirikuosaduse üle väldanud õpetuskõneluse tulemus Kirchengemeinschaft Church Communion Communion Ecclésiale ning EKOE ja Kristlaste Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu ühine kiriku- ja kirikuosaduseteemaline raport. 21 Nagu sellest ülevaatest näha, on eklesioloogiline temaatika kiriku ja kirikuosadusega seotud temaatika hetkel aktuaalne ning selle kallal töötatakse erinevate suhete raames ja mitmesugustel tasanditel. Kirikutevaheline teoloogiline dialoog ja koostöö Eestis. Ma loodan, et uurimusdokument Konfliktist osaduseni, mis on nüüd olemas ka eesti keeles, annab impulsi kirikutevaheliste teoloogiliste kõneluste ja ühise teoloogilise töö edendamiseks Eesti kontekstis. Kahepoolsest dialoogist on esimene näide olemas aastal algas dialoog Eesti Apostlik- Õigeusu Kiriku ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku vahel, mis on oluliselt aidanud kaasa kasvõi näiteks sellele, et kaks kirikut teevad alates aastast teoloogilise kõrghariduse vallas väga tihedat koostööd. Hädavajalik oleks alustada teistegi kahepoolsete dialoogidega ja tõhustada Eesti Kirikute Nõukogu raames toimuvat mitmepoolset teoloogilist dialoogi. tuleks ministry tõlkida amet, kuna dokumendi 3. osa käsitleb ka teenimist, millesse on kutsutud kogu Jumala rahvas. (Documenta Oecumenica toimetajaks märgitud Kadri Eliisabet Põder ei olnud tegelikult kogumiku toimetaja, vaid tõlkis sinna ühe dokumendi, s.o Leuenbergi konkordia.) a sügisel Baselis toimunud EKOE 8. täiskogul, kus EELK delegaadina osales peapiiskop Urmas Viilma, otsustati õpetuskõneluse tulemus vastu võtta. Ühisraportile tuginedes algkirjastati pidulikult kahepoolne dokument, mis märgib Rooma-Katoliku Kiriku ja EKOE ametliku dialoogi algust eesmärgiga jõuda kirikute ja kirikuosaduste vastastikkuse tunnustamise ja ühise mõistmiseni. Tekstid ei ole veel trükis ilmunud; esimese dokumendi koostamisel osalesin ise EELK esindaja ja redaktsioonitoimkonna liikmena. EKOE nõukogule antud vaheraportite vahendusel jälgisin ka teise dokumendi koostamist ja osalesin sellele jooksva tagasiside andmises.

21 Põder Konfliktist osaduseni ja oikumeeniline liikumine 23 Konfliktist osaduseni, reformatsiooni 500. aastapäev ja ühine jumalateenistus. Uurimusdokumendi Konfliktist osaduseni proovikiviks ja selle viljakuse eriliseks märgiks oli juba nimetatud luterlaste ja katoliiklaste ühine reformatsiooni meenutamine ja ühispalvus Lundis aasta usupuhastuspühal. Meenutan, et selle raames allkirjastasid Luterliku Maailmaliidu president piiskop Munib Younan ja paavst Franciscus ühisavalduse, mille sõnumis peegeldub dokument Konfliktist osaduseni (vt Ühisavaldus katoliiklaste ja luterlaste ühisel reformatsiooni meenutamisel Lundis, 31. oktoobril 2016, 2016) 22. Ka Tallinnas a sügisel toimunud märgilise tähtsusega ühiskonverentsi toimumises oli sel kandev roll. Usupuhastuse 500. aastapäeva puhul tulid eri kirikute esindajad kokku ühiseks teoloogiliseks tööks ja aruteluks. Konverents tipnes ühise palvusega, kus pöörduti rõõmsas tänus ja kahetsevas meeleparanduses usu ja usuosaduse lätte poole sillaehitaja poole, kelleks on kolmainu Jumal Jeesuses Kristuses Püha Vaimu väes. Konfliktist osaduseni viimane paragrahv võtab ühenduses reformatsiooniga kokku kirikute ja kristlaste jaoks tähtsaima: Reformatsiooni algusaegade õige meelespidamine on see, kui üheskoos [kuulatakse] Jeesuse Kristuse evangeeliumi ja [lastakse] end uuesti kutsuda osadusse Issandaga. Siis [ollakse] liidetud ühises missioonis, mida kirjeldab Ühisavaldus õigeksmõistuõpetusest [lõigus 18]: ühine eesmärk on tunnistada Kristust, keda tuleb ainsa vahemehena usaldada üle kõige (1Tm 2:5 6), kelle läbi Jumal Pühas Vaimus end annab ja oma uuendavad annid välja valab. (KO 245; kohendatud tõlge T.-A. P.) KOKKUVÕTE Ma interpreteerisin artiklis roomakatoliiklaste ja luterlaste ühist uurimusdokumenti Konfliktist osaduseni, mis aitas väga oluliselt kaasa sellele, et reformatsiooni 500. aastapäeva tähistati üle kogu maailma ja ka Eestis oikumeeniliselt. Dokument esitab uurimiseks ja kriitiliseks aruteluks 22 Tolle sündmuse raames allkirjastati ka Rooma-Katoliku Kiriku suurima humanitaarabiorganisatsiooni Caritas Internationalis ja Luterliku Maailmaliidu maailmateenistuse osakonna ühiste kavatsuste deklaratsioon. Vt Üheskoos lootuses. Caritas Internationalise ja Luterliku Maailmaliidu maailmateenistuse osakonna ühiste kavatsuste deklaratsioon 2016.

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

Microsoft Word - KK doc

Microsoft Word - KK doc KIRIKUKAJA 15. - 22. märts 2013 EESTI UUDISED Mustamäele kiriku rajamiseks korraldatakse arhitektuurivõistlus 19.03.2013 Delfi Mustamäele - Kiili tn 9 kinnistule, on plaanis rajada Maarja Magdaleena kiriku

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

OIKUMEENILISE LIIKUMISE KAJASTAMINE EESTI KIRIKUELUS Ingm ar Kurg Käesoleva artikli eesmärgiks on anda ülevaade Eesti kirik

OIKUMEENILISE LIIKUMISE KAJASTAMINE EESTI KIRIKUELUS Ingm ar Kurg Käesoleva artikli eesmärgiks on anda ülevaade Eesti kirik OIKUMEENILISE LIIKUMISE KAJASTAMINE EESTI KIRIKUELUS 1910-1940 Ingm ar Kurg i.kurg@online.ee Käesoleva artikli eesmärgiks on anda ülevaade Eesti kirikuelus kajastuvatest peamistest rahvusvahelistest kristlikest

Rohkem

UA indd

UA indd Communio-eklesioloogia katoliiklaste ihalus osaduse järele Ingmar Kurg Abstrakt Communio-eklesioloogia oli 1985. aasta erakorralise piiskopisinodi kinnitusel Vatikani II kirikukogu keskne idee, mille katoliiklikud

Rohkem

EKK jõulupöördumine 2018

EKK jõulupöördumine 2018 Jõulupöördumine Allkirjastanud Euroopa kirikute juhid ühiselt koostanud Euroopa kirikute rändekomisjon ja Euroopa Kirikute Konverents: Jõulude eel kutsume teid üles töötama külalislahke ja kaasava Euroopa

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation MUUD KIRJAD Veljo Kaptein HEEBREA KIRI JAAKOBUSE KIRI 1PEETRUSE KIRI 2PEETRUSE KIRI 1 JOHANNESE KIRI 2 JOHANNESE KIRI 3 JOHANNESE KIRI JUUDA KIRI MUUD KIRJAD HEEBREA KIRI OLUKORD: SUUNATUD HEEBREALASTELE

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kick-off 30.06.2014 Toetuse kasutamise leping Kadri Klaos 30.06.2014 Lepingu struktuur Eritingimused Üldtingimused Lisa I, Projekti sisukirjeldus Lisa II, Projekti eelarve Lisa III, Projekti rahastamis-

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri 2013. a käskkirjaga nr 13 (jõustunud 04.09.2013) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri 2014. a käskkirjaga nr 39 (jõustub 01.01.2015) Diplomite, residentuuri

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

EESTI KUNSTIAKADEEMIA

EESTI KUNSTIAKADEEMIA HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS in Estonia (1990-2011) Estonian ENIC/NARIC 2012 1 The current document comprises a list of public universities, state professional higher education institutions, private higher

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Tööplaan 9. kl õpik

Tööplaan 9. kl õpik Mõttest tekstini Eesti keele ja tekstiõpetuse õpik 9. klassile Näidistööplaan Aeg Teema Põhimõisted Õppematerjal Tegevused Õppetulemus Hindamine 1. nädal I. Suhtlemine rühmas Ptk 1 Sissejuhatuseks 2. nädal

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Untitled-1

Untitled-1 SALEMI KUUKIRI jaanuar 2019 ÕNNISTATUD 2019. AASTAT! A l u st a m e a a st a t h e a d e soovidega. Olgu Jumala arm ja heldus ka sellel aastal värsked meile! Me oleme tänulikud eelmise a a s t a e e s

Rohkem

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU 1. Eesti üleminekul esiajast keskaega Läti Henriku

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni Kas minna üheskoos või v i jääj ääda üksi? Ühistegevuse arendamise tänane t tegelikkus Eesti Maaülikool Majandus- ja sotsiaalinstituut Maamajanduse ökonoomika vastutusvaldkonna juht Professor Rando Värnik

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

KIRIKU OPETU SLIKKE VAATEID EESTI TEOLOOGIAS: HARALD PÕLLU VABAKIRIKU KAVA VEIKO VIHURI Kirik on üks moodsa usuteaduse päevaküsim

KIRIKU OPETU SLIKKE VAATEID EESTI TEOLOOGIAS: HARALD PÕLLU VABAKIRIKU KAVA VEIKO VIHURI Kirik on üks moodsa usuteaduse päevaküsim KIRIKU OPETU SLIKKE VAATEID EESTI TEOLOOGIAS: HARALD PÕLLU VABAKIRIKU KAVA VEIKO VIHURI veiko.vihuri@eelk.ee Kirik on üks moodsa usuteaduse päevaküsimusi, kirjutas noor usuteadlane Elmar S. Teppan (Salumaa)

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

Microsoft PowerPoint - BPP_MLHvaade_juuni2012 (2)

Microsoft PowerPoint - BPP_MLHvaade_juuni2012 (2) Balti pakendi protseduur MLH kogemus Iivi Ammon, Ravimitootjate Liit Ravimiameti infopäev 13.06.2012 Eeltöö ja protseduuri algus Päev -30 MLH esindajad kolmes riigis jõuavad arusaamani Balti pakendi protseduuri

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

NÄIDIS

NÄIDIS AINEKAART Ainevaldkond: Sotsiaalained Õppeaine: ajalugu Klass: esimene kursus Üldajalugu 10. klass Õpetaja: Jaan Nõmmik Ainetüüp: kohustuslik aine gümnaasiumis Õpetamise aeg: 2017/2018. õppeaasta Õppekirjandus:

Rohkem

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI VALIKAINE LITURGIKA gümnaasiumis 1 LITURGIKA ÜLDOSA Liturgika gümnaasiumis Leitoyrgia «avalik teenistus» kõige tähtsam jumalateenistus, mille suhtes kõik teised ööpäevaringi jumalateenistused (vt. Jumalateenistuste

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC 27001:2014 INFOTEHNOLOOGIA Turbemeetodid Infoturbe halduse süsteemid Nõuded Information technology Security techniques Information security management systems Requirements (ISO/IEC

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Kas mõistad, kui väärtuslik sa oled? 3/3 08:30 Vabaduseks kutsutud: Kuidas valmistuda lahinguks? 09:00 Vabastav uuestisünd:

Rohkem

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.1.2019 A8-0475/36 36 Põhjendus BG BG. arvestades, et kahjuks ei leidnud see vastuolu erikomisjonis lahendust; 9.1.2019 A8-0475/37 37 Põhjendus BI BI. arvestades, et niinimetatud Monsanto dokumendid ja

Rohkem

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key Kellele ja miks on strateegiat vaja? Ragnar Siil Milleks strateegiline planeerimine? Miks me teeme asju, mida me teeme? Miks me teeme seda, mitte hoopis midagi muud? Mida me soovime saavutada järgmiseks

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar TLH EK -- 10 Palju õnne ja jaksu edaspidiseks! TLH EK on teinud olulise panuse Eesti

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode] Olavi-Jüri Luik Vandeadvokaat Advokaadibüroo LEXTAL 21.veebruar 2014 i iseloomustab Robin Hood ilik käitumine kindlustus on rikas ja temalt raha võtmine ei ole kuritegu. Näiteks näitavad Saksamaal ja USA-s

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

Tartu Ülikool Usuteaduskond Praktilise usuteaduse õppetool Iti-Liis Orro Kristlusesisese konfessioonivahetuse põhjustest ning mõjuritest intervjuude n

Tartu Ülikool Usuteaduskond Praktilise usuteaduse õppetool Iti-Liis Orro Kristlusesisese konfessioonivahetuse põhjustest ning mõjuritest intervjuude n Tartu Ülikool Usuteaduskond Praktilise usuteaduse õppetool Iti-Liis Orro Kristlusesisese konfessioonivahetuse põhjustest ning mõjuritest intervjuude näitel Eesti kodanikega Bakalaureusetöö Juhendaja dr

Rohkem

Present enesejuhtimine lühi

Present enesejuhtimine lühi ENESEJUHTIMINE 11. osa ELUKVALITEET SELF-MANAGEMENT 2009, Mare Teichmann, Tallinna Tehnikaülikool ELUKVALITEET NB! Elukvaliteet Kas raha teeb õnnelikuks? Kuidas olla eluga rahul? Elukvaliteet Maailma Terviseorganisatsioon

Rohkem

Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroo

Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroo Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroopa Ülemkogu kohtumine (21. ja 22. märts 2019) Järeldused

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL)

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) EUROOPA KOMISJON Brüssel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, 30.10.2018, millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) nr 807/2014, millega täiendatakse Euroopa Parlamendi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Põhimeede 2 Strateegiline koostöö Toetuse kasutamise leping Ülle Kase 26.08.2016 Lepingu struktuur Eritingimused Lisa I Üldtingimused Lisa II, Projekti eelarve; Projekti teiste toetusesaajate nimekiri;

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Erasmus+ õpirände projektide avaseminar Projekti elukaar 30.06.14 Tallinn Raja Lõssenko raja.lossenko@archimedes.ee Õpirände projekti elukaar PROJEKTI ELUKAAR: LEPING Enne lepingu sõlmimist: 1. Osalejaportaali

Rohkem

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn 03.04.14 nr 14-0104 Ministri 25.09.2006 käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmine Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvi 46 lõike 6,

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post:

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post: LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: 01.01.2017 1. LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: 12750143 Aadress: Telefon: 5210194 E-post: kontakt@sinulab.ee Esindaja: juhatuse liige Eesnimi Perekonnanimi

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Maksukäitumine, mille tulemusel saavad petta tarbija, ettevõtja ja riik Marek Helm maksu- ja tolliameti peadirektor Levinumad petuskeemid» Levinumad pettused kasutatud sõidukite turul on:» fiktiivsed komisjonimüügid»

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kas mehed ja naised juhivad erinevalt? Kuidas kaasata mitmekesiseid meeskondi? Ester Eomois, EBSi õppejõud, doktorand Organisatsioonide juhtimistreener Minu tänased mõtted Kas naised ja mehed on juhtidena

Rohkem

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1.-3/18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspektsiooni peainspektor Elve Adamson 06.11.2018 Tallinnas

Rohkem

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka L 256/4 Euroopa Liidu Teataja 22.9.2012 MÄÄRUSED KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti kasutamiseks,

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

TABASALU ÜHISGÜMNAASIUMI HOOLEKOGU PROTOKOLL Tabasalus Kuupäev: Hoolekogu koosolek algas kell 18:10 ja lõppes 19:45 Koosolekut juhtisid Tab

TABASALU ÜHISGÜMNAASIUMI HOOLEKOGU PROTOKOLL Tabasalus Kuupäev: Hoolekogu koosolek algas kell 18:10 ja lõppes 19:45 Koosolekut juhtisid Tab TABASALU ÜHISGÜMNAASIUMI HOOLEKOGU PROTOKOLL Tabasalus Kuupäev: 21.01.2019 Hoolekogu koosolek algas kell 18:10 ja lõppes 19:45 Koosolekut juhtisid Tabasalu Ühisgümnaasiumi direktor Martin Öövel ja hoolekogu

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, Turvat

Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, Turvat Politsei Hädaabi 112, infotelefon E-R 612 3000 Keila, Keskväljak 8a E-R : 09:00-17:00, 612 4510 Lääne-Harju politsei korrapidaja 24/7, 612 5710 Turvatunne algab meist enestest ;.politsei.ee Mart Meriküll

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

Microsoft Word - KOV_uuringu_analyys.doc

Microsoft Word - KOV_uuringu_analyys.doc UURING OMAVALITSUSTE SENISEST PROJEKTIKOGEMUSEST, LÄHIAJA PLAANIDEST NING OOTUSTEST LOODAVALE MAAKONDLIKULE ARENGUKESKUSELE Küsitlus viid läbi 6.-12. maini 2003 EAS Regionaalarengu Agentuuri tellimisel

Rohkem

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode]

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode] Vähemalt kaks paari kingi ja lisamõtteid Personalijuht keskastme juhi kingades PARE Akadeemia klubi Karl Laas Keskjuhi arusaam oma tööst inimeste juhina - mis on minu vastutus ja roll? Valida, arendada,

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad ebareeglipärased verbid ning enesekohased tegusõnad.

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Luxembourg, 25. juuni 2019 (OR. en) 10621/19 CONOP 66 CODUN 14 CFSP/PESC 514 MENETLUSE TULEMUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat K

Euroopa Liidu Nõukogu Luxembourg, 25. juuni 2019 (OR. en) 10621/19 CONOP 66 CODUN 14 CFSP/PESC 514 MENETLUSE TULEMUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat K Euroopa Liidu Nõukogu Luxembourg, 25. juuni 2019 (OR. en) 10621/19 CONOP 66 CODUN 14 CFSP/PESC 514 MENETLUSE TULEMUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Kuupäev: 25. juuni 2019 Saaja: Teema: Delegatsioonid

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Konfliktist osaduseni (ana)baptistlikult On aeg tunnustada anabaptistliku liikumise ajalugu osana meie omast, õppida anabaptistlikust traditsioonist ja tugevdada mõlemapoolset tunnistust dialoogi kaudu.

Rohkem

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaalministeerium Rahvatervise osakond 15.06.2018 Mis on

Rohkem

ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu

ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu ESRI PÄEVADE AUHIND 2014 Aasta GIS-i tegu Esri päevade auhinna Aasta GIS-i tegu eesmärk Eesmärk: - Tunnustada organisatsiooni või ettevõtte konkreetset GIS-i projekti, algatust või tegevust viimasel aastal

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.85 15.01.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA KOGUDUSE TEATED OKTOOBER 2011 NR. 5 Kirik: Latv

EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA KOGUDUSE TEATED OKTOOBER 2011 NR. 5 Kirik: Latv EESTI EVANGEELIUMI LUTERIUSU KIRIKU LOS ANGELESE KOGUDUS 1306 West 24 th Street, Los Angeles, CA 90007 KOGUDUSE TEATED OKTOOBER 2011 NR. 5 Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church, 1927 Riverside Dr., Los Angeles,

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord I ÜLDSÄTTED 1. Reguleerimisala Kord sätestab kutseliste hindajate (edaspidi Hindaja) kutsetegevuse aruandluse, täiendõppe aruandluse ja auditeerimise

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uued generatsioonid organisatsioonis: Omniva kogemus Kadi Tamkõrv / Personali- ja tugiteenuste valdkonnajuht Omniva on rahvusvaheline logistikaettevõte, kes liigutab kaupu ja informatsiooni Meie haare

Rohkem