Microsoft Word - emakeeleolympiaad_7_8_kl.doc

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Microsoft Word - emakeeleolympiaad_7_8_kl.doc"

Väljavõte

1 2011/2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 PUNKTID KOKKU Õpilase ees- ja perekonnanimi... Klass... Kool... Õpetaja ees- ja perekonnanimi... ÜLESANNE 1 HOMONÜÜMID 10 PUNKTI Moodusta 10 eestikeelset lauset, kus kaks samakujulist sõnavormi esinevad kõrvuti ja ometi on lause grammatiliselt ja sisuliselt õige. Iga samakujulise sõnavormiga (näidetes talle, värvi, tassi, mulla) võib teha ainult ühe lause. Näitelaused: Ostja ei andnud talle talle eest piisavalt raha Mis värvi värvi ta ostis? Oma tassi tassi ise! Nad matsid selle mulla mulla alla.

2 ÜLESANNE 2 INTERNETISUHTLUS 16 punkti Järgnevalt on esitatud näide ühest MSNi-vestlusest. Loe tekst läbi ja täida selle järel esitatud ülesanded. Näitetekst: pets: jou tann Tannu: tre :) Tannu: mis mässad? pets: niisama pets: kle tahtsin küsida mis sa õhtul teed? Tannu: mai tia Tannu: mis siis? pets: mõtsin äkki kinnu minna... seal on üks uus õudukas Tannu: mis õudukas? pets: ma nime ei mäleta a treiler tundus suht scary Tannu: mis kinos see on? pets: ekraanis on täna kell 9 Tannu: ok ma vbla pärast vaatan netist järgi Tannu: muidu võix minna küll pets: kus kokku saame? pets: teeme kaupsi ees mingi poole paiku? Tannu: pool 9 siis? pets: lol... loogish ju :D Tannu: igax juhux küsisin :D Tannu: aga ok, ma siis koeraga välja praegu pets: ok õhtul näeme Tannu: mhmh... tsauki pets: tsaupakaa Ülesanded: 1. Järgnevalt on punktidena välja toodud mõned internetikeelele iseloomulikud tunnused. Leia tekstist iga tunnuse kohta kolm näidet ja kirjuta need esitatud punktide järele. Interneti suhtluskeelele omaseid jooni: Sõnu lühendatakse, jättes osa häälikuid (sagedamini täishäälikuid) kirjutamata. Näiteks: Sõnade kirjapilt on sageli muudetud häälduspärasemaks. Näiteks:

3 2. Too välja veel viis internetisuhtluses kasutatavale keelele omast tunnust, mis näitetekstis avalduvad. Illustreeri iga tunnust ka kahe tekstist leitud näitega. 3. Kirjuta näitetekst ümber, nii et sellest saaks korrektses kirjakeeles dialoog.

4 ÜLESANNE 3 PÜSIÜHENDITE MUSTRID 8 punkti Järgnevalt on esitatud neli püsiühenditele (ühendtegusõnadele, väljendtegusõnadele jms kujundlikele väljenditele nagu näiteks aru saama, alla kirjutama, näljane nagu hunt) iseloomulikku sõnaliigilist mustrit. Leia alloleva näite eeskujul iga mustri jaoks kaks sobivat väljendit. Lisaks mõtle ise veel kaks sellist mustrit ja mõlema mustri jaoks kaks sobivat näidet. Esitatud uus muster peab erinema ülesandes juba esinevatest ja peab koosnema vähemalt kolmest liikmest. Näited: NIMISÕNA + KAASSÕNA + TEGUSÕNA: aia taha minema, kere peale andma NIMISÕNA + NIMISÕNA + TEGUSÕNA: saba selga võtma, elu põrguks tegema 1. NIMISÕNA + OMADUSSÕNA + TEGUSÕNA 2. OMADUSSÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA 3. NIMISÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA + TEGUSÕNA 4. NIMISÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA + KAASSÕNA 5. 6.

5 ÜLESANNE 4 Fraasi tähenduste tuvastamine korpuse näitelausete põhjal 16 punkti Allpool on esitatud eesti keele tasakaalustatud korpusest ( leitud laused, kus esineb fraas ei maksa midagi. Jaga näited 1-12 kolme rühma selle fraasi eri tähenduste põhjal: 1) otsene tähendus näited nr 2) ülekantud tähendus näited nr 3) pikema fraasi osa näited nr Kirjuta siia ülekantud tähenduses fraasi ei maksa midagi otsene tähendus: Siia kirjuta see pikem fraas, mille osana esineb väljend ei maksa midagi ja selle pikema fraasi tähendus: Näitelausete selgituseks Laused on otsitud korpusest, kus on kokku veidi üle 1 miljoni lause, sh võrdselt lauseid ilukirjandusest, ajakirjandusest ja teaduskirjandusest. Otsing annab tulemuseks lause, milles sisaldub fraas ei maksa midagi, ning sellele algtekstis eelneva ning järgneva lause sellest kontekstist peaks piisama, et otsustada fraasi tähenduse üle. 1. Teist ei tohi usaldada. Endast ei maksa midagi rääkida. Hirm helendab 40-vatiste alasti pirnide valgel nagu kanamuna, nagu või ja koor, nagu ankeedipaber. 2. Nemad tuleks panna tööle istandustesse, seda juba tehaksegi, kuid neid on rohkem tarvis. Nad ei maksa midagi - neegripealikud Guineas annavad neid klaashelmete eest, kui juhtub muidugi olema tahtmist pealikega asju ajada. Lihtsam on neid ise laeva ajada. 3. Elevuse ajakirjanduses kui ka dissidentide esimesed piketid laskis Siniaas rahulikult mööda, ilma et oleks mingilgi moel sekkunud või näidanud välja oma maailmavaadet. Kuid siis, kui Ringhäälingu stuudio vallutasid liberaalsed haritlased, muutus ta valvsaks: kõige enam kartis ta Kullamaa ja Deemandi suguseid vastutustundetuid isikuid, kellele ei maksa midagi reeta Esimese Vabariigi ideaalid, sest neil pole neid kunagi olnudki. Ta ootas veel veidi, kuid kui teadlased ühel päeval kuulutasid otse raadiostuudios välja Üldrahvaliku Liikumise perestroika kaitseks, oli otsus küps. 4.

6 "Kaks seitsekümmend viis lä-läks see kõne, ma ko-kohe otsin." "Nii lühike kõne ei maksa midagi," naeran mina. Tibi jääb mind kogeldes tänama. 5. Konkreetse abi, väljatõmmatud hamba või eemaldatud loote eest peab maksma. Hind on sümboolne, raha ei maksa midagi, headust sellega ei mõõda. Muidu näen ma normaalselt nii lähedale kui kaugele, aga niipea kui pean vaatama üles, muutun paugupealt pimedaks. 6. Asjad on mõistagi olemas väljaspool meid, ent meie jaoks on nad olemas sedavõrd, kuivõrd me nende olemasolus veendunud oleme. Veendumus ei maksa midagi, kui ta ei kutsu sinus esile iseeneslikke tegusid. Kui sul on mitu veendumust, liida need kokku, saad ühe, aga suurema. 7. Karm värk. Inimlik ja soe suhtumine ei maksa midagi, see ei võta sentigi riigieelarvest ega kellegi taskust. Aga isegi seda üha süvenevat suhtumiste kuristikku ei vaevu ülbem pool enam ületama. 8. Sakslaste ja ameeriklaste ülimalt erineva töökultuuri tõttu ei ole suudetud ühineda uueks ühtse identiteediga rahvusvaheliseks kontserniks. Nagu möödaminnes on sakslased võtnud üle kontserni juhtimise -- Schrempp on boss, tema formaalselt samade õigustega kontserni ameeriklasest kaasesimees Robert Eaton, kes teatas oma võimalikust esimehe kohalt tagasiastumisest, tunneb end juhina, kelle sõna ei maksa midagi. Kontserni integratsioonikomisjonis istuvad kolme ameeriklasest liikme vastas viis sakslast. 9. See, et üks inimene satub äärmuslikesse situatsioonidesse ja siis avaneb tema mitmekülgsus, ei tekita enam mingit katarsist. Ei maksa midagi, kas ta läheb oma lõpule vastu püstipäi, nuttes või naerdes. See on kõikvõimalikes variantides juba läbi mängitud, sumbunud kätelaiutamisse ja retoorikasse. 10. Maamaksuga tuleb maksustada kogu maa, ka näiteks raudtee maa. Kui see tundub kahtlasena, siis võtke ette jalutuskäik raudteeäärsetele maadele, mis ei maksa midagi, ja tulge siis tagasi koduaeda, mille loomisele on sageli kulutatud kõik säästud. Kommentaarid on ilmselt liigsed President Meri ja Riigikogu seadustas okupatsioonivägede siinoleku 31. augustini 1994, mis omakorda tähendab, et EV ei ole kunagi olnud nende poolt okupeeritud. EV seadused ei maksa midagi. Et juulilepped on vastuolus Eesti põhiseadusega, on tunnistanud sõnaselgelt 18. detsembril 1995 Riigikogu infotunnis õiguskantsler Eerik-Juhan Truuväli. 12. Kellaajad olgu päevased, sest õhtu on juba loomult kahtlane. Öö kohta ei maksa midagi öelda, jumal hoidku öö eest. Kui tahad ütelda: "Tulen tuleva kolmapäeva õhtul kell kaheksa", siis ütle nii: "Tädi Olga saadab tuleval kolmapäeval emale need kaheksa musta palitunööpi ära, mis ema palus. "

7 ÜLESANNE 5 LAADIVAHELDUS 11 PUNKTI Milline järgmistest sõnadest ei sobi astmemuutuse tüübi erinevuse tõttu teistega ühte ritta? Tõmba sellele sõnale ring ümber. Mida need sõnad tähendavad? Kirjuta tähendus punktiirjoonele. iive, hõive, hälve, joove, käive, lööve, sööve, tarve, turve, viive iive... hõive... hälve... joove... käive... lööve... sööve... tarve... turve... viive...

8 ÜLESANNE 6 LEKSIKAALSED SUHTED 7,5 PUNKTI Sõnad on omavahel seotud erinevat tüüpi tähendussuhetega, näitena on toodud sõna auto. Vaata sõnu lehekülje allosas olevas vastusevariantide tulpi ja kirjuta punktiirile sobivaim suhet väljendav sõna. Pane tähele, et kolm sõna vastusevariantide hulgast jäävad kasutamata! AUTO (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (kaasneb tegevus) (osa on) MOOTORSÕIDUK VEOAUTO AUTOJUHT SÕITMA ROOL TELEFON (ülemmõiste on)... (alammõiste on)... (kaasneb tegija)... (kaasneb tegevus)... (osa on)... VIIUL PANN (ülemmõiste on)... (alammõiste on)... (kaasneb tegija)... (kaasneb tegevus)... (osa on)... (ülemmõiste on)... (alammõiste on)... (kaasneb tegija)... (kaasneb tegevus)... (osa on)... Vastusevariandid: PRAEPANN KUULAR NUTITELEFON SÖÖMA KEELPILL KEEL APARAAT KÄEPIDE KOKK MUUSIKARIIST HELISTAJA PRAADIMA KÕNEKAART ALTVIIUL VIIULDAJA VASTAMA KÖÖGINÕU VIIULDAMA

9 ÜLESANNE 7 MÕISTATUS 9 PUNKTI Lahenda järgmine mõistatus, kirjutades lünka sobiv võõrsõna. Igale kriipsukesele vastab üks täht. Igas sõnas on üks täht ette antud. O L _ Ü M _ P _ I A _ A D _ kõige soodsam, parem, sobivam tarbijas- või ostjaskond hingeline, vaimne väljapaistev, tuntud isik tulevikuväljavaade muutumatus, püsivus keskel asetsev väitekiri teatud õpetuse, vaadete, mingisuguste ideede levitamine 2011/2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 PUNKTID KOKKU Õpilase ees- ja perekonnanimi... Klass... Kool... Õpetaja ees- ja perekonnanimi... ÜLESANNE 1 GRAMMATISEERUMINE: 12,5 punkti Grammatiseerumine on protsess, kus vä hem grammatiline element muutub grammatilisemaks ja konkreetsem keeleüksus abstraktsemaks. Näiteks on arvsõnast üks kujunenud kaassõna ühes (tähenduses koos ), nt laps läks ühes emaga kontserdile ning algust märkiv tegusõna hakkama (nt Vihma hakkas sadama) võib märkida ka sündmuse tulevikulisust, nt Sügisel hakkan koeraga koertekoolis käima. Leia järgnevast tekstist sõnad, mis on grammatiseerunud, kirjuta need välja ja lisa juurde sõnad, millest need arenenud on (on arenguid nii tegu- kui ka nimisõnadest). Peale kooli pidin pargis sõbraga kohtuma. Ta juba ootas mind suure puu juures oleval pingil. Istusin tema kõrvale. Alles siis märkasin, et minu kannul oli tulnud väike must koeranähvits, kes vahtis ainiti

10 üles. Tõstsime ka oma pilgud ning nägime, et puu otsas oli kassipoeg, kes meie meelest oli hädas. Paari minuti jooksul mõtlesime, mida teha. Hoolimata sellest et ettevõtmine oli ohtlik, ronisin puu otsa kassikest aitama. Niipea, kui olin kiisu kätte saanud, langesid esimesed piisad. Jäime vihma kätte ning jooksime koju.

11 ÜLESANNE 2 HULGAD 4,5 punkti Keeleteaduse harus semantikas ehk tähendusõpetuses esitatakse väiteid sageli matemaatikast tuttavate hulgateoreetiliste sümbolite abil. Näiteks: {õun, apelsin, pirn} kolmeliikmeline hulk, millesse kuuluvad õun, apelsin ja pirn õun? {õun, apelsin, pirn} õun kuulub hulka {õun, apelsin, pirn} Üks hulk A on teise hulga B osahulk, kui kõik hulga A elemendid sisalduvad ka hulgas B. Ja osahulgalist kuuluvust märgitakse - märgiga. {apelsin, õun} {õun, apelsin, pirn} Hulkade ühisosa märgib {õun, apelsin, pirn} {apelsin, õun} = {apelsin, õun} Otsusta, kas järgmised väited on tõesed või mitte. a. A = {nimisõna, tegusõna, kaassõna, liitsõna} ; B = {kõik sõnaliigid} A B b. A = {jalutama, jooksma, lonkima, sörkima, peatuma}; B = {kõik liikumist väljendavad tegusõnad} A B c. nägema? {kõik tajumist väljendavad tegusõnad}

12 ÜLESANNE 3 VANA KIRJAKEEL 10 PUNKTI Vasakpoolses veerus on esitatud 17. sajandi eesti kirjakeeles kasutusel olnud arhailised sõnad ja parempoolses nende vasted tänapäeva eesti keeles. Ühenda iga vana kirjakeele sõna tema vastega tänapäeva keeles, kirjutades sõna ees oleva numbri vastete veerus õige rea ette. 1. leema...sidrun 2. liigvägi...narr 3. Saksamaa õun...maailm 4. pantsersärk...palavik 5. kõhnret...raudrüü 6. taimema...võima 7. täitus...vägivald 8. ilmatallus...kurat 9. kekk...küllus 10. külmtõbi...istutama

13 ÜLESANNE 4 LEKSIKAALSED SUHTED: 9,5 punkti Sõnad on omavahel seotud erinevat tüüpi suhetega, näitena on toodud sõna auto. Vaata sõnu vastusevariantide tulbas ja kirjuta sarnaselt näitele kõik võimalikud sobivaimad suhted koos suhteid väljendava sõnaga. Vastusevariantide tulbas olevaid sõnu võib kasutada mitmes lahenduses. Pane tähele, et kolm sõna vastusevariantide tulbast jäävad kasutamata! AUTO (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (kaasneb tegevus) (osa on) (samatähenduslik on) MOOTORSÕIDUK VEOAUTO AUTOJUHT SÕITMA ROOL MASIN TELEFON Vastusevariandid: VOKK KUULAR NUTITELEFON SÖÖMINE VIIUL KEELPILL KEEL APARAAT KÄEPIDE KOKK MUUSIKARIIST HELISTAJA PRAADIMA KÕNEKAART ALTVIIUL VIIULDAJA VASTAMA INIMENE KÖÖGINÕU TŠELLO MOBIIL ISIK POTT ARVUTI PANN

14 ÜLESANNE 5 VORMIHOMONÜÜMIA 10 punkti Mõned sõnavormid on homonüümsed, st samakujulised, aga eritähenduslikud. Näiteks sõnavorm soole võib erinevates lausetes olla: 1) ainsuse alaleütlev kääne sõnast soo, nt lauses Linnanmäe õõtsuvale soole kerkis viisteist aastat tagasi tehnopark. 2) ainsuse alaleütlev kääne sõnast sugu, nt lauses Selle alusel töötati välja normatiivid vastavalt lapse vanusele ja soole. 3) ainsuse omastav kääne sõnast sool, nt lauses Tervetel inimestel võib see bakter leiduda soole mikroflooras. Moodusta alljärgnevate sõnavormidega laused, kus tuleksid esile sõnavormi eri tähendused. Iga tähendusega moodusta ainult üks lause. NB! Sõnavormis sisalduvaid grammatilisi kategooriaid, mis näites on välja kirjutatud (ainsuse alaleütlev kääne jne) ei ole vaja kirja panna. Kirjuta ainult iga tähenduse jaoks üks lause, mis üheselt näitab sõnavormi tähendust kontekstis. märgi - märgid - ripuvad - rippuvad - rippuvat -

15 ÜLESANNE 6 TULETUSSUHTED 6 PUNKTI Missuguste eesti keele sõnadega tuleks järgnevates ridades asendada X1...X6 selleks, et tähendussuhted kahel pool noolt olevate vastavate sõnade (nt ärkama äratama; sulgema sulguma jne) vahel püsiksid konstantsed kummaski reas. 1. ärkama, kustuma x1, sündima, tõusma <--> äratama, x2, ehmatama, x3, tõstma 2. sulgema, x4, liitma, x5 <--> sulguma, eralduma, x6, kattuma X1 - X2 - X3 - X4 - X5 - X6 -

16 ÜLESANNE 7 MASINTÕLGE 12 PUNKTI Google Translatorit kasutades on vasakpoolses tulbas toodud laused saanud ingliskeelsed tõlked, mis on esitatud parempoolses tulbas suvalises järjekorras. Viin kõigepealt lapse lasteaeda. Viin lapse lasteaeda. Ma viin kõigepealt lapse lasteaeda. Täna viin lapse varem koju. Ma täna viin lapse varem koju. Ma viin täna lapse varem koju. Today the spirit of the child home early. I'm home early today, the child's spirit. I'm taking the child's first nursery school. Vienna first, the baby's nursery. I'll take the child home early today. Vodka baby's nursery. Ülesanne: 1. Ühenda eestikeelne lause tõlkega inglise keelde. 2. Too välja kaks tingimust, mis peavad olema (nende näidete põhjal) täidetud, et Google Translator saaks aru, millal viin on tegusõna vorm. 1) 2)

17 ÜLESANNE 8 SÕNAPERED 6 punkti Tutvu järgneva teksti põhjal sõnaperede mõistega ja uuri selle järel esitatud sõnamoodustuse näidet. Vaatle sõnaperede kirjeldamiseks kasutatud märkide tähendusi ja vasta nende põhjal allpool esitatud küsimustele. Sõnapered on sõnarühmad, mis tekivad sõnade ühtse päritolu alusel. Sõnapere keskmes on kõigile pereliikmetele ühine morfoloogiline element, tüvimorfeem, mida nimetatakse etümoniks. Selliseks ühiselemendiks on sageli verbi-, adjektiivi- või substantiivitüvi, mis on andnud keeles hulga tuletisi ja liitsõnu. Algtüvest tuletatud sõnad moodustavadki ühtse sõnapere. Järgnevalt on astmete kaupa esitatud sõna asjaarmastajalikult kujunemistee: o o arm 1. armu S heasoovlikkus; armastus? arm 2. [P_TUL] arma=s A kallis; meeldiv, kena; lahke arma s=ta#ma V armsaks pidama ; meeldivaks pidama, eelistama ; midagi meeleldi tegema asja+arma s ta=ja S [see, kes asja (mingit tegevust) armastab] kes tegeleb millegagi huvist asja vastu asja arma s ta ja=lik A asja arma s ta ja liku=lt D asi S [P_TUL] asja+arma s ta=ja S [see, kes asja (mingit tegevust) armastab] kes tegeleb millegagi huvist asja vastu asja arma s ta ja=lik A asja arma s ta ja liku=lt D Märkide tähendus: Näited: _ sõnavahe juttu_aja#ma + liitmine, viimane aste isa+nimi liitmine, varasem aste talu+pere naine - liitmine, eri aed-lepa lind, A-duur ~ liitsõna osa aero~, ~gramm : prefikstuletus, viimane aste il:legaal ne ; prefikstuletus, varasem aste il;legaal, an;aeroob=ne = sufikstuletus, viimane aste helde=lt sufikstuletus, varasem aste foto+valg us t i, fenno ugri st konversioon ande#ks+and, reformi #ma # vormitunnuse ees joo#ma, joo t#ma, sidehääliku ees poti,s+sepp " häälikukattumine liitumispiiril ida n"d Sõnaliikide tähistused:

18 A S V P N D I J K adjektiiv (omadussõna) substantiiv (nimisõna) verb (tegusõna) pronoomen (asesõna) numeraal (arvsõna) adverb (määrsõna) interjektioon (hüüdsõna) konjunktsioon (sidesõna) adpositsioon (kaassõna) kena A el u S jooksu=ta#ma V mina P saja=ndik N valu sa=sti D aitäh I ega J hulga#s K

19 Küsimused: 1. Mitu sõnaperet selle sõna moodustumisel osalevad? 2. Mis on nende sõnaperede tüvimorfeemid? 3. Mis liiki sõnad on olnud tuletuse etümonideks ja mis liiki sõna on neist moodustunud viimases tuletusastmes? 4. Missugused sõnavormid on lõppvariandi ( asjaarmastajalikkus ) moodustamisel liidetud ja milliseid tuletusliiteid (sufikseid) kasutatud selle sõna tuletamisel? 2011/2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 PUNKTID KOKKU Õpilase ees- ja perekonnanimi... Klass... Kool... Õpetaja ees- ja perekonnanimi... ÜLESANNE 1 VANA KIRJAKEEL 12 punkti Vana kirjakeele elektroonilist tekstikogu e korpust koostades tuleb ühendada iga tekstis kasutatud sõna tänapäevase märksõnaga. Märksõnaks on muutuvatel sõnadel algvorm, s.t käändsõnadel ainsuse nimetava käände (nt laps) ja pöördsõnadel ma-tegevusnime vorm (nt tegema). Muutumatutel sõnadel tuleb leida tänapäeva eesti keelest sobiv vaste (nt küll) või selle puudumise korral kasutada tekstis esinevat sõnakuju (nt jooks kas juba ). Kui sõna on tänapäeva keeles tundmatu või kasutusel muus tähenduses, tuleb seletada ka sõna tähendust vanades tekstides (vt näites jooks). Nt lause Jooks loewad kokko? tekstisõnad märksõnastatakse nii: Märksõna jooks lugema kokku Tähendus kas juba Ülesanne. Loe järgmist aastal ilmunud dialoogi, märksõnasta poolpaksult trükitud sõnad ja seleta tärniga tähistatud sõnade tähendus t. P. Kennel on suur ramat? B. Neil kahhel.

20 P. Mis ramat teistel on? B. Katekismusse ramat. P. Jooks loewad kokko? B. Ei weel mitte, werewad alles. P. Mis siis teie kaswatik teeb? B. Ta on weel Abd peäl, saab nähha, mis tast sünnib. P. Et andke aega, ehk öppib ka ikka. Millal ons ta hakkand? B. Nüüd sel talwel. P. Kül ta siis moistab jo pookstawerida*? B. Ei ka, temmal on sant pea.

21 P. Mitmel korral on teie lapsed katekismusse ramato läbbi aianud*? [See ühend võta kokku üheks märksõnaks.] B. Ühhel ainuwal korral. Märksõna 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) Tähendus

22 ÜLESANNE 2 SÜNTAKSIANALÜSAATOR 10 punkti Automaatne süntaksianalüsaator analüüsib lauseid ning määrab lauseliikmed: alus, öeldis, sihitis, määrus, öeldistäide, täiend. Järgnevalt on algelise süntaksianalüsaatori loomiseks esitatud rida tingimusi ja reegleid, mille põhjal lausetes eristatakse alust ja öeldist. REEGLID ALUS on - Iseseisev nimi- või asesõna - Nimetavas või osastavas käändes - Tavaline aluse kääne on nimetav - Alus võib osastavas käändes olla juhul, kui öeldisverbiks (öeldiseks olevaks tegusõnaks) on olema, tulema, leiduma, siginema. - Kui alus on osastavas käändes, on öeldisverb alati ainsuse 3. pöördes. - Alust ei ole lauses, kui öeldisverb on umbisikulises tegumoes - Alus ühildub öeldisega isikus ja arvus - Ühe öeldisega ei saa seostuda mitut alust, välja arvatud juhul, kui need on ja-ga rinnastatud. SIHITIS on - Iseseisev nimi- või asesõna - Nimetavas, omastavas või osastavas käändes - Sihitis võib nimetavas käändes olla vaid juhul, kui ta paikneb käsklauses, umbisikulises lauses, kui ta esineb da-tegevusnime sihitisena või kui ta on sisult mitmuslik. - Sihitis ei ühildu öeldisega isikus ja arvus - Sihitis ei saa esineda lauses, mille öeldiseks on sihitu verb (nt olema, tulema, leiduma, siginema jne). - Sihitis on eitavas lauses alati osastavas käändes. - Ühe öeldisega ei saa seostuda mitut sihitist, välja arvatud juhul, kui need on ja-ga rinnastatud. Ülesanne: A. Leia järgmiste lausete hulgast need laused, mille puhul aluse ja sihitise määramiseks ei ole antud reeglid piisavad või mis jäävad väljaspoole esitatud reegleid. Tõmba nende lausete järjekorranumbrile ring ümber. 1. Lapsed riputasid kardinaid ukse ette. 2. Riputasin kardinad ukse ette. 3. Riputa kardinad ukse ette! 4. Kardinad riputati ukse ette. 5. Lapsed riputavad kardinad ukse ette. 6. Ukse ees ei ole kardinaid. 7. Kardinaid ei riputata ju ukse ette. 8. Kardinaid riputavad ukse ette lapsed. 9. Mul ei ole kardinaid. 10. Lapsed riputagu kardinad ukse ette. B. Lisa reegel või reeglid, mis võimaldaksid olukorda lahendada.

23 ÜLESANNE 3 HULGAD: 6 punkti Keeleteaduse harus semantikas ehk tähendusõpetuses esitatakse väiteid sageli matemaatikast tuttavate hulgateoreetiliste sümbolite abil. Näiteks: {õun, apelsin, pirn} kolmeliikmeline hulk, millesse kuuluvad õun, apelsin ja pirn õun? {õun, apelsin, pirn} õun kuulub hulka {õun, apelsin, pirn} Üks hulk A on teise hulga B osahulk, kui kõik hulga A elemendid sisalduvad ka hulgas B. Ja osahulgalist kuuluvust märgitakse - märgiga. {apelsin, õun} {õun, apelsin, pirn} Hulkade ühisosa märgib {õun, apelsin, pirn} {apelsin, õun} = {apelsin, õun} Otsusta, kas järgmised väited on tõesed või mitte. a. A = {nimisõna, tegusõna, kaassõna, liitsõna} ; B = {kõik sõnaliigid} A B b. A = {jalutama, jooksma, lonkima, sörkima, peatuma}; B = {kõik liikumist väljendavad tegusõnad} A B c. nägema? {kõik tajumist väljendavad tegusõnad} d. A = {otsima, leidma, ostma, müüma}; B = {müüma, leidma, tulema, minema} A B = {müüma, minema}

24 ÜLESANNE 4 KEELEVEEBI PÄRING 16 punkti Keeleveebi otsimootoriga on võimalik otsida lisaks sõna põhivormile (lemmale) ka sõna morfoloogilise koostise põhjal. Allpool esitatud laused on saadud vastusena päringule, millega otsiti konstruktsiooni, mis koosneks ühest teatud tegusõna (mis tahes vormis) ja teatud kindlas vormis tegevusnime ühendist (tegevusnimed on tegusõna ma- ja da-vormid). Keeleveebi lisatud morfoloogilises informatsioonis on aga vigu, sest sõnade vormiline (morfoloogiline) info on saadud statistilise ühestamise põhjal ning inimene ei ole seda käsitsi üle kontrollinud. Allpool esitatud lausete hulgas on seega nii õiged kui vigased vastused esitatud päringule. Laused: 1. See pidi rõhutama Laura hingeseisundit, tema ahastuse painavat stabiilsust. 2. Järjekordne prilliäri peaks peatselt avatama ühes Rüütli galerii juba endises näituseruumis. 3. Kolmanda mehitatud missiooni ajal peaks sooritatama ka väljumine avakosmosesse. 4. Kui ma peaksin hakkama selliseid mõtteid mõlgutama, ei tuleks see politseile kasuks ja see poleks õiglane. 5. Kui pärast kedagi peaks kohtupinki veetama, on tal vabandus varnast võtta. 6. Kõik on jäänud samaks, aga mõnedele tundub, nagu peaks nendega arvestatama. 7. Ma pidin teda hirmutama, kuid mitte isiklikult ebameeldiv olema. 8. Riigikogu kinnitas inimgeeniuuringute seaduse; valitsus asutas Geenivaramu ja andis projektile miljon krooni, juba sel aastal peaks alustatama pilootprojektiga, mille raames kogutakse kokku kümne tuhande inimese geeniproovid. 9. See tähendab, et ründajad peab hävitama. 10. Siin pidi arutletama, kas ma olen vanatüdruk või seikleja. 11. Tegelikult peaks seda tüdrukutele juba koolis rohkem õpetatama. Ülesanne: 1. Palun jaga laused kahte rühma selle põhjal, kas tegemist on õige või vale päringuvastusega: A-rühm: vale: B-rühm: õige: 2. Mis konstruktsiooni otsiti? 3. Millega ei saanud morfoloogiaanalüsaator hakkama?

25 ÜLESANNE 5 TULETUSSUHTED 6 punkti Missuguste eesti keele sõnadega tuleks järgnevates ridades asendada X1...X6 selleks, et tähendussuhted kahel pool noolt olevate vastavate sõnade (nt ärkama äratama; sulgema sulguma jne) vahel püsiksid konstantsed kummaski reas. 1. ärkama, kustuma x1, sündima, tõusma <--> äratama, x2, ehmatama, x3, tõstma 2. sulgema, x4, liitma, x5 <--> sulguma, eralduma, x6, kattuma X1 - X2 - X3 - X4 - X5 - X6 -

26 ÜLESANNE 6 MASINTÕLGE 12 punkti Google Translatorit kasutades on vasakpoolses tulbas toodud laused saanud ingliskeelsed tõlked, mis on esitatud parempoolses tulbas suvalises järjekorras. Viin kõigepealt lapse lasteaeda. Viin lapse lasteaeda. Ma viin kõigepealt lapse lasteaeda. Täna viin lapse varem koju. Ma täna viin lapse varem koju. Ma viin täna lapse varem koju. Today the spirit of the child home early. I'm home early today, the child's spirit. I'm taking the child's first nursery school. Vienna first, the baby's nursery. I'll take the child home early today. Vodka baby's nursery. Ülesanne: 1. Ühenda eestikeelne lause tõlkega inglise keelde. 2. Too välja kaks tingimust, mis peavad olema (nende näidete põhjal) täidetud, et Google Translator saaks aru, millal viin on tegusõna vorm. 1) 2)

27 ÜLESANNE 7 LEKSIKAALSED SUHTED 9,5 punkti Sõnad on omavahel seotud erinevat tüüpi suhetega, näitena on toodud sõna auto. Vaata sõnu vastusevariantide tulbas ja kirjuta sarnaselt näitele kõik võimalikud sobivaimad suhted koos suhteid väljendava sõnaga. Vastusevariantide tulbas olevaid sõnu võib kasutada mitmes lahenduses. Pane tähele, et kolm sõna vastusevariantide tulbast jäävad kasutamata! AUTO (ülemmõiste on) MOOTORSÕIDUK (alammõiste on) VEOAUTO (kaasneb tegija) AUTOJUHT (kaasneb tegevus) SÕITMA (osa on) ROOL (samatähenduslik on) MASIN TELEFON Vastusevariandid: VOKK KUULAR NUTITELEFON SÖÖMINE VIIUL KEELPILL KEEL APARAAT KÄEPIDE KOKK MUUSIKARIIST HELISTAJA PRAADIMA KÕNEKAART ALTVIIUL VIIULDAJA VASTAMA INIMENE KÖÖGINÕU TŠELLO MOBIIL ISIK POTT ARVUTI PANN

28 ÜLESANNE 8 ÜLESANNE KEELEAJALUGU 7 12 punkti Aegade jooksul on eesti keeles mõnede tuletiste tüves toimunud muutusi, nii et kõneleja neid sõnu tavaliselt enam ei seosta tuletusele aluseks olnud tüvega. Siiski proovige leida järgmiste sõnade aluseks olnud lihttüved: aasta - avitama - päike - väga - päitsed - vedel - näima - kahtlema - luituma - puru - põline - söakas /2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 VASTUSED HINDAMISEKS ÜLESANNE 1 HOMONÜÜMID Lahendus Iga õige lause eest saab ühe punkti. Kokku 10 punkti. ÜLESANNE 2 INTERNETISUHTLUS Lahendus Interneti suhtluskeelele omaseid jooni: Sõnu lühendatakse, jättes osa häälikuid (sagedamini täishäälikuid) kirjutamata. Näiteks: võimalikke näiteid: tere > tre; kuule >kle; mõtlesin > mõtsin; võib-olla > vbla Sõnade kirjapilt on sageli muudetud häälduspärasemaks. Näiteks: võimalikke näiteid: mai tia; mõtsin; kinnu

29 3. Too välja veel viis internetisuhtluses kasutatavale keelele omast tunnust, mis näitetekstis avalduvad. Illustreeri ka neid tekstist leitud näidetega. ÜLESANNE 7 Võimalikke vastuseid: Kirjavahemärkide reeglitest ei peeta rangelt kinni (nt tahtsin küsida_mis sa õhtul teed; ma nime ei mäleta_aga treiler tundus suht scary; lausete lõpus puuduvad punktid) jne Täheühendi ks asemel kasutatakse tähte x. (nt võix; igax juhux) Suure ja väikese algustähe reegleid eiratakse. (nt pets; tann; ekraan) Kasutatakse slängisõnu. (nt õudukas; kaups) Lausest jäetakse sageli tegusõna välja. (nt ma siis [lähen] koeraga välja praegu) Kasutatakse inglisekeelseid väljendeid. (nt scary) Emotsioone väljendatakse emotikonide abil. (nt tre :) ; loogish ju :D) Enamasti kirjutatakse lühikesti lihtlauseid. (nt mai tia / mis siis?) Sageli kasutatakse mõttepunkte (nt mõtsin äkki kinnu minna...; jap...; mhmh...) Selgituseks. Mõni sõna sobib mitme tunnuse näiteks, nt 'a' 'aga' asemel võib olla nii lühendatud sõna kui ka häälduspäraselt kirjutatud sõna. Punktid 1) Interneti suhtluskeelele omaseid jooni: iga õige näite eest 0,5 punkti, kokku 3 punkti 2) Internetisuhtluses kasutatavale keelele omased tunnused: iga õige tunnuse + näidete komplekti eest 2 punkti, kokku 10 punkti

30 3) Korrektses kirjakeeles dialoogi eest maksimaalselt 3 punkti, iga kirjakeele normi vastase ÜLESANNE eksimuse eest 7 võetakse 0,5 punkti maha. KOKKU 16 punkti ÜLESANNE 3 PÜSIÜHENDITE MUSTRID Lahendus: Võimalikud on paljud eri lahendused. Mõned näited: NIMISÕNA + OMADUSSÕNA + TEGUSÕNA: harja punaseks ajama OMADUSSÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA: selge nagu seebivesi NIMISÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA + TEGUSÕNA: kulli ja kirja viskama NIMISÕNA + SIDESÕNA + NIMISÕNA + KAASSÕNA: haamri ja alasi vahel Punktid: iga õige näite eest 0,5 punkt, iga uue mustri eest 1 punkt; seega iga uue mustri + näidete komplekti eest 2 punkti KOKKU 8 punkti ÜLESANNE 4 Fraasi tähenduse tuvastamine korpuse näitelausete põhjal Lahendus Otsene tähendus: 2, 4, 7, 10 Ülekantud tähendus 'ei tähenda midagi, ei oma mingit kaalu, pole oluline või mõjuv': 3, 5, 6, 8, 9, 11 Pikema fraasi osa 'ei maksa midagi teha = parem seda mitte teha': 1,12 Punktid: iga õigesse gruppi paigutatud lause eest 1 punkt; õige ülekantud tähenduse eest 2 punkti ja pikema fraasi tähenduse eest 2 punkti. KOKKU 16 punkti ÜLESANNE 5 LAADIVAHELDUS Lahendus: Laadivahelduseta sõna (hõive) ülesleidmise eest üks punkt. Sõnatähenduste leidmine võiks siin anda teatud ettekujutuse õpilase arusaamadest sõnamoodustuse põhitõdede kohta (nt kas saab aru, millisest sõnast on tuletatud viive ja mida see järelikult tähistada võiks). Iga õigesti (ÕSiga võrreldavalt, st seletus vastab üldjoontes ÕSis esitatud tähendusele; nt sõna iive tähendus ÕSis on juurdekasv, iibamine ent õigeks võiks lugeda ka õpilase poolt antud tähenduse suurenemine ) seletatud sõna eest üks punkt. KOKKU: 11 punkti ÜLESANNE 6 LEKSIKAALSED SUHTED Lahendus: Üle peaksid jääma sõnad: MUUSIKARIIST, SÖÖMA, KÕNEKAART Õiged vastused: TELEFON (ülemmõiste on) APARAAT (alammõiste on) NUTITELEFON

31 (kaasneb ÜLESANNE tegija) 7 HELISTAJA (kaasneb tegevus) VASTAMA (osa on) KUULAR VIIUL (ülemmõiste on) KEELPILL (alammõiste on) ALTVIIUL (kaasneb tegija) VIIULDAJA (kaasneb tegevus) VIIULDAMA (osa on) KEEL PANN (ülemmõiste on) KÖÖGINÕU (alammõiste on) PRAEPANN (kaasneb tegija) KOKK (kaasneb tegevus) PRAADIMA (osa on) KÄEPIDE MUUSIKARIIST võib olla VIIULI ülemmõisteks, kuid täpsem oleks märkida siiski KEELPILL (saab 50% õigest vastusest, st 0,25 punkti) SÖÖMA on vaid väga kaudselt kaasnev tegevus sõnaga PANN, selle eest punkti ei saa. KÕNEKAART on sõnaga TELEFON küll mingil moel seotud, kuid mitte ühegi ette antud suhtega, selle eest punkti ei saa. Punktid: iga õige vastus, st õige sõna õiges kohas annab 0,5 punkti. Kokkut 7,5 punkti. ÜLESANNE 7 MÕISTATUS Lahendus: optimaalne klientuur psüühiline prominent perspektiiv stabiilsus tsentraalne dissertatsioon propaganda Punktid: iga õige sõna annab ühe punkti, kokku 9 punkti. 2011/2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 VASTUSED HINDAMISEKS ÜLESANNE 1 GRAMMATISEERUMINE Lahendus. Peale kooli pidin pargis sõbraga kohtuma. Ta juba ootas mind suure puu juures oleval pingil. Istusin tema kõrvale. Alles siis märkasin, et minu kannul oli parki tulnud väike must koeranähvits, kes vahtis ainiti üles. Tõstsime ka oma pilgud ning nägime, et puu otsas oli kassipoeg, kes meie meelest oli hädas. Paari minuti jooksul mõtlesime, mida teha. Hoolimata sellest et ettevõtmine oli ohtlik, ronisin puu otsa kassikest aitama. Niipea, kui olin kiisu kätte saanud, langesid esimesed piisad. Jäime vihma kätte ning jooksime koju. peale sõnast pea juures sõnast juur

32 ÜLESANNE kõrvale sõnast 7 kõrv kannul sõnast kand otsas sõnast ots meelest sõnast meel jooksul sõnast jooks hoolimata (sellest et) sõnast hoolima otsa sõnast ots kätte sõnast käsi Punktid: iga õige grammatiseerunud sõnavormi leidmise eest üks punkt ja õige lähtevormi äratundmise eest 0,25 punkti. Liiaselt pakutud grammatiseeruva vormi eest punkte maha ei võeta. Maksimum 12,5 punkt ÜLESANNE 2 HULGAD Lahendus: a. vale; b. vale; c. õige Punktid: iga õige va stus 1,5 punkti, maksimaalselt 4,5 punkti ÜLESANNE 3 VANA KIRJAKE EL Lahendus: Ülesanne kontrollib keeletaju (sõnaliikide erinevus, nimetamisloogika), mitte vana kirjakeele sõnavara tundmist.

33 1. ÜLESANNE leema sidrun 2. liigvägi 9...narr 3. Saksamaa õun 8...maailm 4. pantsersärk 10...palavik 5. kõhnret 4...raudrüü 6. taimema 1...võima 7. täitus 2...vägivald 8. ilmatallus 5...kurat 9. kekk 7...küllus 10. külmtõbi 6...istutama Punktid: Ülesanne annab 10 punkti, iga õige seose leidmise eest 1 punkt. ÜLESANNE 4 LEKSIKAALSED SUHTED Lahendus Üle peaksid jääma sõnad: MUUSIKARIIST, POTT, KÕNEKAART Õiged vastused: TELEFON (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (kaasneb tegevus) (osa on) (samatähenduslik on) APARAAT NUTITELEFON HELISTAJA VASTAMA KUULAR MOBIIL VIIUL PANN INIMENE (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (osa on) (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (kaasneb tegevus) (osa on) (alammõiste on) (samatähenduslik on) (kaasneb tegevus) KEELPILL ALTVIIUL, TŠELLO VIIULDAJA KEEL KÖÖGINÕU VOKK KOKK PRAADIMA KÄEPIDE KOKK, VIIULDAJA, HELISTAJA ISIK SÖÖMINE, PRAADIMA ARVUTI (ülemmõiste on) APARAAT MUUSIKARIIST võib olla VIIULI ülemmõisteks, kuid täpsem oleks märkida siiski KEELPILL (50% õigest vastusest) SÖÖMINE on vaid väga kaudselt kaasnev tegevus sõnaga PANN, selle eest punkti ei saa

34 ÜLESANNE KÕNEKAART 7 on sõnaga TELEFON küll mingil moel seotud, kuid mitte ühegi ette antud suhtega, selle eest punkti ei saa Hilisem lisandus: INIMENE kaasnev tegevus võib olla ka VASTAMA INIMENE osa võib olla ka KEEL ARVUTI osa võib olla ka KUULAR Punktid: iga õige allmõiste (rida) annab 0,5 punkti KOKKU 9,5 punkti ÜLESANNE 5 VORMIHOMONÜÜMIA Lahendus Õpilase koostatud laused peavad sisaldama järgmisi muutevorme: märgi 1) ainsuse omastav kääne sõnast 'märk', 2) mitmuse osastav kääne sõnast 'märg' 3) käskiva kõneviisi ainsuse 2. pööre sõnast 'märkima' 4) kindla kõneviisi oleviku eitav vorm sõnast 'märkima' (ei märgi) märgid 1) mitmuse nimetav kääne sõnast 'märk' 2) kindla kõneviisi ainsuse 2. pööre sõnast 'märkima' ripuvad 1) kindla kõneviisi oleviku mitmuse 1. pööre sõnast 'rippuma' rippuvad 1) v-kesksõna mitmuse nimetav kääne sõnast 'rippuma' rippuvat 1) kaudse kõneviisi olevikuvorm sõnast 'rippuma', 2) v-kesksõna ainsuse osastav kääne sõnast 'rippuma' Punktid: iga õige vastus annab ühe punkti, kokku 10 punkti ÜLESANNE 6 TULETUSSUHTED Lahendus: x1- ehmuma, x2 kustutama, x3 sünnitama, x4 eraldama, x5 katma, x6 - liituma Punkte: iga õige vastus annab ühe punkti, kokku 6 punkti ÜLESANNE 7 MASINTÕLGE Lahendus: 1: Viin kõigepealt lapse lasteaeda. - Vienna first, the baby's nursery. Viin lapse lasteaeda. - Vodka baby's nursery. Ma viin kõigepealt lapse lasteaeda. - I'm taking the child's first nursery school. Täna viin lapse varem koju. - Today the spirit of the child home early. Ma täna viin lapse varem koju. - I'm home early today, the child's spirit. Ma viin täna lapse varem koju. - I'll take the child home early today. 2. 1) Alus (ma) peab olema lauses eksplitsiitselt (s.t sõnaga) väljendatud, ainult pöördelõpust

35 ei ÜLESANNE piisa. 7 2) Alus ja öeldis peavad paiknema vahetult üksteise kõrval (Ma viin ) Punktid: Iga õige tõlkevaste: 1 punkt Iga õige tingimus: 3 punkti KOKKU 12 punkti ÜLESANNE 8 SÕNAPERED Lahendus 1. Mitu sõnaperet selle sõna moodustumisel osalevad? (kaks sõnaperet) 2. Mis on nende sõnaperede tüvimorfeemid? (arm ja asi) 3. Mis liiki sõnad on olnud tuletuse etümonideks ja mis liiki sõna on neist moodustunud viimases tuletusastmes? (etümonid: arm on nimisõna, asi on nimisõna; lõpptuletis: asjaarmastajalikult on määrsõna) 4. Missugused sõnavormid on lõppvariandi ( asjaarmastajalikkus ) moodustamisel liidetud ja milliseid sufikseid kasutatud selle sõna tuletamisel? (liidetud on sõnavormid asja ja armastaja ; tuletamisel on kasutatud sufikseid -s, -ta, -ja, -liku ning -lt) Punktid: 1. küsimuse vastus: 1p; 2. küsimuse vastus: 1p, 3. küsimuse vastus 1,5p (3x0,5), 4. küsimuse vastus 2,5 p (5x0,5) 4. küsimuse puhul antakse punkte ainult sufiksite eest. Kuna ülesande tekstis oli kasutatud sõna asjaarmastajalikult, aga 4. küsimuses sõna asjaarmastajalikkus, tuleks õigeks lugeda ka sufiks s. KOKKU 6 punkti 2011/2012. õppeaasta EMAKEELEOLÜMPIAAD klass Piirkonnavoor 20. jaanuar 2012 VASTUSED HINDAMISEKS ÜLESANNE 1 VANA KIRAKEEL Lahendus Märksõna Tähendus 1) kes 2) kaks 3) veerima 4) kasvandik 5) peal 6) hakkama 7) pookstaveerima veerima 8) sant 9) läbi ajama läbi lugema 10) ainus (ainumas)

36 Punktid: ÜLESANNE Ülesanne 7 annab 12 punkti 1 punkt iga õigesti märksõnastatud tekstisõna eest ja 1 punkt iga õige tähendusseletuse eest. ÜLESANNE 2 SÜNTAKSIANALÜSAATOR Lahendus : 5. ja 10. lauses on kaks nimetavas käändes nimisõna lapsed ja kardinad, mille puhul ei ole antud reegleid arvestades võimalik otsustada, kumb on alus, kumb sihitis. Lause 2 jääb väljaspoole reegleid, sest selles ei ole alust, aga see ei ole ka umbisikuline lause. Lisada tuleks sõnajärje reegel: kui lauses on kaks nimisõna, mis vormi ja ühildumise põhjal ei eristu, st olemasolevate reeglite põhjal ei saa otsustada, kumb on kumb, on alus lauses enne sihitist, st esimene nimisõna analüüsida aluseks ja teine sihitiseks. (Lause Kardinad riputagu lapsed ukse ette on ilmselt enamikule väga veider või lausa vastuvõetamatu.) Punktid: Iga reeglitega mitteanalüüsitava lause leidmine: 2 p Õige reegli eest 4 p Kokku 10 punkti ÜLESANNE 3 HULGAD Lahendus: a. vale; b. vale; c. õige; d. vale Punktid: iga õige vastus 1,5 punkti, maksimaalselt 6 punkti ÜLESANNE 4 KEELEVEEBI PÄRING Lahendus 1. A: 1, 4, 7, 9 B: 2, 3, 5, 6, 8, 10, 11 2: Otsiti konstruktsiooni, mis koosneb tegusõnast pidama ja ma-tegevusnime umbisikulise

37 tegumoe ÜLESANNE vormist 7 (nt peaks avatama jne). Kui õpilane tunneb terminoloogiat, st kirjeldab otsitavat vormi kui ma-tegevusnime umbisikulise tegumoe vormi, saab ta 3 punkti, kuid vastuse õigeks lugemiseks piisab, kui õpilane kirjeldab konstruktsiooni kui ühendit, mis koosneb tegusõna pidama vormist ja teise tegusõna tama-vormist, sellise vastuse eest saab 2 punkti. 3: Morfoloogiaanalüsaator on ekslikult määranud ma-tegevusnime isikulise tegumoe vormid rõhutama, mõlgutama, hirmutama tegusõnade rõhuma, mõlkuma ja hirmuma ma-tegevusnime umbisikulise tegumoe vormideks. Terminoloogiliselt korrektse vastuse eest 2 punkti, kuid piisab, kui on aru saadud, et nendes sõnades on morfoloogiaanalüsaator näinud tama-vormi ma-vormi asemel, sellise vastuse eest 1 punkt. Punktid: 1 Iga õigesti liigitatud näitelause eest 1p, kokku 11 p 2 Päritava konstruktsiooni tuvastamise eest maksimaalselt 3 p 3 õige põhjuse tuvastamise eest maksimaalselt2 p Kokku 16 p ÜLESANNE 5 TULETUSSUHTED Lahendus: x1- ehmuma, x2 kustutama, x3 sünnitama, x4 eraldama, x5 katma, x6 - liituma Punkte: iga õige vastus annab ühe punkti. Kokku 6 punkti ÜLESANNE 6 MASINTÕLGE Lahendus: 1: Viin kõigepealt lapse lasteaeda. - Vienna first, the baby's nursery. Viin lapse lasteaeda. - Vodka baby's nursery. Ma viin kõigepealt lapse lasteaeda. - I'm taking the child's first nursery school. Täna viin lapse varem koju. - Today the spirit of the child home early. Ma täna viin lapse varem koju. - I'm home early today, the child's spirit. Ma viin täna lapse varem koju. - I'll take the child home early today. 2. 1) Alus (ma) peab olema lauses eksplitsiitselt (s.t sõnaga) väljendatud, ainult pöördelõpust ei piisa. 2) Alus ja öeldis peavad paiknema vahetult üksteise kõrval (Ma viin ) Punktid: Iga õige tõlkevaste: 1 punkt Iga õige tingimus: 3 punkti KOKKU 12 punkti ÜLESANNE 7 LEKSIKAALSED SUHTED Lahendus Üle peaksid jääma sõnad: MUUSIKARIIST, POTT, KÕNEKAART Õiged vastused: TELEFON (ülemmõiste on) APARAAT (alammõiste on) NUTITELEFON (kaasneb tegija) HELISTAJA

38 ÜLESANNE 7 VIIUL PANN INIMENE (kaasneb tegevus) (osa on) (samatähenduslik on) (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (osa on) (ülemmõiste on) (alammõiste on) (kaasneb tegija) (kaasneb tegevus) (osa on) (alammõiste on) (samatähenduslik on) (kaasneb tegevus) VASTAMA KUULAR MOBIIL KEELPILL ALTVIIUL, TŠELLO VIIULDAJA KEEL KÖÖGINÕU VOKK KOKK PRAADIMA KÄEPIDE KOKK, VIIULDAJA, HELISTAJA ISIK SÖÖMINE, PRAADIMA ARVUTI (ülemmõiste on) APARAAT MUUSIKARIIST võib olla VIIULI ülemmõisteks, kuid täpsem oleks märkida siiski KEELPILL (nt 50% õigest vastusest). SÖÖMINE on vaid väga kaudselt kaasnev tegevus sõnaga PANN, selle eest punkti ei saa. KÕNEKAART on sõnaga TELEFON küll mingil moel seotud, kuid mitte ühegi ette antud suhtega, selle eest punkti ei saa. Punktid: iga õige allmõiste (rida) annab 0,5 punkti Hilisem lisandus: INIMENE kaasnev tegevus võib olla ka VASTAMA INIMENE osa võib olla ka KEEL ARVUTI osa võib olla ka KUULAR KOKKU 9,5 punkti ÜLESANNE 8 KEELEAJALUGU aasta - aeg avitama - abi päike - päev väga - vägi päitsed - pea vedel - vesi näima - nägema kahtlema - kaks luituma - luu puru - purema põline - põlv

39 söakas süda iga õige vastuse eest saab ühe punkti, kokku 12 punkti

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE VANASLA

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE VANASLA VALIKAINE VANASLAAVI KEEL gümnaasiumis 1 VANASLAAVI KEEL ÜLDOSA Vanaslaavikeel gümnaasiumis Vanaslaavi keel (kirikuslaavi keel), on vene keel esialuseks, selle omapäraseks vundamendiks, mille peal põhineb

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad ebareeglipärased verbid ning enesekohased tegusõnad.

Rohkem

Tööplaan 9. kl õpik

Tööplaan 9. kl õpik Mõttest tekstini Eesti keele ja tekstiõpetuse õpik 9. klassile Näidistööplaan Aeg Teema Põhimõisted Õppematerjal Tegevused Õppetulemus Hindamine 1. nädal I. Suhtlemine rühmas Ptk 1 Sissejuhatuseks 2. nädal

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r 1 klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev: 1 Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad Polla närib Õde riputab Lilled lõhnavad Päike rõõmustab ( pesu, õues, peenral,

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc Tallinna Linnavalitsuse sõnumisaatja kasutusjuhend asutuse juhatajale Sisukord 1. Süsteemi sisenemine...2 2. Parooli lisamine ja vahetamine...2 3. Ametnike lisamine ametiasutuse juurde...2 4. Saatjanimede

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Kool _________________________

Kool _________________________ 1 Emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor 7.-8. klass ÜLESANNE 1. Loe tekstikatkend läbi. Isegi puud pole enam endised või siis ei tunne ma neid lihtsalt ära, nad on jäänud mulle võõraks. Ma ei räägi sellest,

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

5_ Ainekavad_võõrkeeled

5_ Ainekavad_võõrkeeled KINNITATUD direktori 24.01.2018 käskkirjaga nr 12 AINEKAVAD Ainevaldkond VÕÕRKEELED INGLISE KEEL (A-keel) VENE KEEL VÕI SAKSA KEEL (B-keel) I kooliaste Aine: inglise keel Üldpädevuste kujundamine A-võõrkeele

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuulab, loeb ja jutustab dialooge and pets) Sõnavara teemadel

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

OK_ indd

OK_ indd Kuidas presidendid räägivad? Maria Tuulik eesti keele instituudi assistent Vaatlen artiklis tekstianalüüsi meetoditega presidentide Lennart Meri ja Arnold Rüütli uusaastakõnesid 1. Kuna võrreldavateks

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

View PDF

View PDF Fitbit Ionic - ikoonilisest nutikellast natuke puudu, kuid spordiks ja kontoriks käib 11. aprill 2018-1:27 Autor: Kaido Einama Fitbiti nutikellad on balansseerinud pulsikella ja nutikella piiril ning viimasel

Rohkem

AINEKAVA

AINEKAVA AINEKAVA INGLISE KEEL 1.klass Laste salmid ja laulukesed (nursery rhymes). Tervitamine. Lihtsale küsimusele vastamine. Tähestik. Värvid. Numbrid 1-10 Tunneb inglise keele teiste hulgast ära. Hääldab (sõnu,

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 3 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, 3. nimetage see ümber leheküljeks Praks3 ja

Rohkem

ES

ES K e e l e n õ u a n n e - - - - - - - - - - - - - - - - - Nimisõnafraasi sõnajärjest Mati Erelt Tartu ülikooli emeriitprofessor Nimisõnafraas on nimisõnalisest põhjast ja selle laienditest ehk täienditest

Rohkem

Inglise keele ainekava I kooliaste III klassi õpitulemused saab aru lihtsatest igapäevastest väljenditest ja lühikestest lausetest; kasutab õpitud väl

Inglise keele ainekava I kooliaste III klassi õpitulemused saab aru lihtsatest igapäevastest väljenditest ja lühikestest lausetest; kasutab õpitud väl Inglise keele ainekava I kooliaste III klassi õpitulemused saab aru lihtsatest igapäevastest väljenditest ja lühikestest lausetest; kasutab õpitud väljendeid ja lühilauseid oma vajaduste väljendamiseks

Rohkem

Microsoft Word - Ainevaldkond Võõrkeeled

Microsoft Word - Ainevaldkond Võõrkeeled Ainevaldkond Võõrkeeled Ainevaldkond Võõrkeeled... 1 A-võõrkeel põhikoolis... 2 2. klass... 2 3. klass... 3 4. klass... 4 5. klass... 5 6. klass... 6 7. klass... 7 8. klass... 8 9. klass... 9 B-võõrkeel

Rohkem

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et Excel2016 - Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et programm suudaks anda tulemusi. Mõisted VALEM - s.o

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

Inglise keele ainekava (A-võõrkeel, 3-9

Inglise keele ainekava (A-võõrkeel, 3-9 Inglise keele ainekava (A-võõrkeel, 3-9.kl) 1.Õppeprotsessi kirjeldus 1.1. Õppeaine kirjeldus A-võõrkeel on enamikule õpilastest esimene kokkupuude teise keele ja kultuuriga, mistõttu üks A-võõrkeele õppe

Rohkem

OK_ indd

OK_ indd Täistähenduslikust kasutusest modaalpartiklilise poole ehk täiega ja iganes kujunemislugu Annika Valdmets Tartu ülikooli magistrant Artikkel võtab vaatluse alla praegusel ajal palju kasutatavad argikeelest

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööaknas leia Windows Update 4.Lase arvutil kontrollida

Rohkem

29. emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor Nimi jaanuar 2014 Kool klass, kokku võimalik saada 100 punkti Klass emakeeleolümpiaadi Sõn

29. emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor Nimi jaanuar 2014 Kool klass, kokku võimalik saada 100 punkti Klass emakeeleolümpiaadi Sõn 29. emakeeleolümpiaadi Sõnavara õpilase pilguga piirkonnavooru töö 7. 8. klass 1. Kas tunned nende viie sõnausel pakutud sõna tähendust? Õiged vastused peituvad 25 variandi hulgas, mis on tabeli all tähestikulises

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

[Kaastöö esileht (eeskujuks TRAMES)]

[Kaastöö esileht (eeskujuks TRAMES)] 1 SÕNALIIGITUSE KITSASKOHAD EESTI KEELE ARVUTIANALÜÜSIS Kadri Muischnek, Kadri Vider Tartu Ülikool, arvutilingvistika uurimisrühm Ülevaade. Artiklis vaadeldakse tekstikorpuste morfoloogilise ja semantilise

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Ana Kontor Kaja Plado EESTI KEELE TÖÖRAAMAT VI klassile 4. osa

Ana Kontor Kaja Plado EESTI KEELE TÖÖRAAMAT VI klassile 4. osa Ana Kontor Kaja Plado EESTI KEELE TÖÖRAAMAT VI klassile 4. osa Ana Kontor Kaja Plado EESTI KEELE TÖÖRAAMAT VI KLASSILE 4. OSA Minu nimi on... Õpin... 2016 Ana Kontor, Kaja Plado Eesti keele tööraamat VI

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Eripedagoogika ja logopeedia õppekava Marin Väinsalu TEGU- JA NIMISÕNAVORMIDE KASUTA

Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Eripedagoogika ja logopeedia õppekava Marin Väinsalu TEGU- JA NIMISÕNAVORMIDE KASUTA Tartu Ülikool Sotsiaalteaduste valdkond Haridusteaduste instituut Eripedagoogika ja logopeedia õppekava Marin Väinsalu TEGU- JA NIMISÕNAVORMIDE KASUTAMINE 3 4-AASTASTEL SIMULTAANSETEL KAKSKEELSETEL LASTEL

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3,

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3, IMO 000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, 19. 0. aprillil 000. a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a, a 3, a 4, a 5. Paneme tähele, et (a 1 + a + a 3 a 4 a 5 ) (a

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

loeng7.key

loeng7.key Grammatikate elustamine JFLAPiga Vesal Vojdani (TÜ Arvutiteaduse Instituut) Otse Elust: Java Spec https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se8/html/ jls-14.html#jls-14.9 Kodutöö (2. nädalat) 1. Avaldise

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

EESTI KEELE AINEKAVA GÜMNAASIUMILE 1. Eesti keele õpetus gümnaasiumis toeteb mitmekülgse isiksuse kujunemiseks ja ühiskonnas toimetulemiseks vajaliku

EESTI KEELE AINEKAVA GÜMNAASIUMILE 1. Eesti keele õpetus gümnaasiumis toeteb mitmekülgse isiksuse kujunemiseks ja ühiskonnas toimetulemiseks vajaliku EESTI KEELE AINEKAVA GÜMNAASIUMILE 1. Eesti keele õpetus gümnaasiumis toeteb mitmekülgse isiksuse kujunemiseks ja ühiskonnas toimetulemiseks vajaliku keelekasutuse, mõtlemis-, analüüsi- ja üldistamisoskuse

Rohkem

TARTU KESKLINNA KOOLI VÕÕRKEELTE AINEKAVA DIGIPÄDEVUS Võõrkeelt õppides kasutatakse digivahendeid internetis info otsimiseks ning saadud teabe rakenda

TARTU KESKLINNA KOOLI VÕÕRKEELTE AINEKAVA DIGIPÄDEVUS Võõrkeelt õppides kasutatakse digivahendeid internetis info otsimiseks ning saadud teabe rakenda TARTU KESKLINNA KOOLI VÕÕRKEELTE AINEKAVA DIGIPÄDEVUS Võõrkeelt õppides kasutatakse digivahendeid internetis info otsimiseks ning saadud teabe rakendamiseks, arutledes erinevate kultuuri- ja igapäevaeluteemade

Rohkem

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta

Rohkem

PEAASI.EE MATERJAL KLASSIJUHATAJA TUNNIKS: STIGMA 8-12 klass

PEAASI.EE MATERJAL KLASSIJUHATAJA TUNNIKS: STIGMA 8-12 klass PEAASI.EE MATERJAL KLASSIJUHATAJA TUNNIKS: STIGMA 8-12 klass PEAASI.EE MATERJAL KLASSIJUHATAJA TUNNIKS: STIGMA Üldinfo Tunni teema Stigma ehk häbimärgistav suhtumine vaimse tervise häirete suhtes. Õpilased

Rohkem

Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava

Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava Õppeaine: eesti keel Klass: 7 Eesmärgid: 7. klassi lõpetaja 1) mõistab eesti keele tähtsust rahvuskultuuris ning hea keeleoskuse vajalikkust; 2) tuleb toime

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

lcs05-l3.dvi

lcs05-l3.dvi LAUSELOOGIKA: LOOMULIK TULETUS Loomuliku tuletuse süsteemid on liik tõestussüsteeme nagu Hilberti süsteemidki. Neile on omane, et igal konnektiivil on oma sissetoomise (introduction) ja väljaviimise (elimination)

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Kiekim mees kirjeldus.docx

Kiekim mees kirjeldus.docx KULLAKERA KANDJAD XII noorte tantsupeo ühitants Tantsu on loonud Margus Toomla ja Karmen Ong 2016. aasta detsembris 2017. aasta noorte tantsupeoks MINA JÄÄN, kirjeldanud Margus Toomla. Muusika ja sõnad

Rohkem

3. klassida emakeele olümpiaad

3. klassida emakeele olümpiaad TLÜ Haapsalu Kolledž Läänemaa klassiõpetajate nõukogu Läänemaa 3. klasside emakeeleolümpiaad 13.03.2014 NIMI: KOOL: Punktide arv: Koht: Haapsalu JÕENEITSI PÄRANDUS 16 p Läti muinasjutt KUULAMISÜLESANNE

Rohkem

Fyysika 8(kodune).indd

Fyysika 8(kodune).indd Joonis 3.49. Nõgusläätses tekib esemest näiv kujutis Seega tekitab nõguslääts esemest kujutise, mis on näiv, samapidine, vähendatud. Ülesandeid 1. Kas nõgusläätsega saab seinale Päikese kujutist tekitada?

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp / näide: \ neeldumisseadusest x w x y = x tuleneb, et neeldumine toimub ka näiteks avaldises x 2 w x 2 x 5 : x 2 w x 2 x 5 = ( x 2 ) w ( x 2 ) [ x 5 ] = x 2 Digitaalskeemide optimeerimine (lihtsustamine)

Rohkem

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega.

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja Sõlesepad tantsurühma meestega. Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta tantsupeoks täpsustused ja täiendused tehtud

Rohkem

Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava

Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava Tallinna Õismäe Gümnaasiumi põhikooli ainekava Õppeaine: eesti keel Klass: 4 Eesmärgid: Eesti keele kui rahvuskultuuri kandja väärtustamine; eesti keele väärtustamine avaliku suhtlusvahendina; keeleoskuse

Rohkem

Kus on Jumal algus.indd

Kus on Jumal algus.indd Kus on Jumal? Kirjutanud ja joonistanud Leia A. Stinne Originaaltiitel: Where Is God? Avaldatud lepingu alusel kirjastusega Light Technology Publishing Eesti keelde tõlkinud Lembe Rohuväli Toimetanud Riina

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Microsoft Word - Bakalaureusetöö-valmis kell doc

Microsoft Word - Bakalaureusetöö-valmis kell doc TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND EESTI JA ÜLDKEELETEADUSE INSTITUUT EESTI KEELE VÕÕRKEELENA OSAKOND Suzan Johanna Leonarda Knaapen EESTI-HOLLANDI TURISTIVESTMIKU KOOSTAMISE PÕHIMÕTTED Bakalaureusetöö

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx Tartu Ülikool CVE-2013-7040 Referaat aines Andmeturve Autor: Markko Kasvandik Juhendaja : Meelis Roos Tartu 2015 1.CVE 2013 7040 olemus. CVE 2013 7040 sisu seisneb krüptograafilises nõrkuses. Turvaaugu

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Saksa keele ainekava II kooliaste 6. klass 1. Õpetamise eesmärgid Saksa keele õpetusega taotletakse, et õpilane: 1. saavutab keeleoskuse taseme, mis v

Saksa keele ainekava II kooliaste 6. klass 1. Õpetamise eesmärgid Saksa keele õpetusega taotletakse, et õpilane: 1. saavutab keeleoskuse taseme, mis v Saksa keele ainekava II kooliaste 6. klass 1. Õpetamise eesmärgid Saksa keele õpetusega taotletakse, et õpilane: 1. saavutab keeleoskuse taseme, mis võimaldab tal lihtsates igapäevastes suhtlusolukordades

Rohkem

Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kool

Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kool Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks. 2.1.3. Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kooliastmes Põhikooli eesti keele kui teise keele õpetusega

Rohkem

06_keelekillud_opik.indd

06_keelekillud_opik.indd REET BOBÕLSKI HELIN PUKSAND KEELEKILLUD 6. klassi eesti keele õpik Haridus- ja Teadusministeerium kinnitab: õpik vastab põhikooli ja gümnaasiumi riiklikule õppekavale. Retsenseerinud Laili Pallon ja Mari

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend Programmi AnimatorDV Simple+ esmane kasutusjuhend Programm AnimatorDV Simple+ on mõeldud animatsioonide loomiseks. Tegemist on tasuta tarkvaraga, mis töötab videoseadmetega (videokaamera, veebikaamera).

Rohkem

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx Bose SoundLink Around- ear II Kõrvaklapid ETTEVAATUSABINÕUD Pikaajaline vali heli võib kahjustada Teie kõrvakuulmist. Vältige kõrvaklappide kasutamist autoga sõitmise ajal. Kõrvaklappide ohutuimaks kasutamiseks

Rohkem

Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülek

Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülek Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülekülluses, ei ole Te leidnud veel seda OMA KODU! Meil

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga LISA 1 Õpilase kooli vastuvõtmise tingimused ja kord Tallinna Arte Gümnaasiumis 1. Üldsätted. 1.

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga LISA 1 Õpilase kooli vastuvõtmise tingimused ja kord Tallinna Arte Gümnaasiumis 1. Üldsätted. 1. KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga LISA 1 Õpilase kooli vastuvõtmise tingimused ja kord Tallinna Arte Gümnaasiumis 1. Üldsätted. 1.1. Õpilaste vastuvõtu tingimused ja kord reguleerib

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

GEOGRAAFIA

GEOGRAAFIA EESTI KEEL Eesti keel põhikoolis (1) Eesti keelel kui emakeelel ja õppekeelel on eriline koht õppekavas. Eesti keele hea valdamine loob eeldused eesti kultuuri tundmaõppimiseks ja väärtustamiseks ning

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem