UA-2014v.indd

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "UA-2014v.indd"

Väljavõte

1 GRANDI ETF8665 RELIGIOONIAJALOOLE PÜHENDATUD KONVERENTS EELK USUTEADUSE INSTITUUDIS 1 8. novembril aastal leidis EELK Usuteaduse Instituudis Tallinnas aset järjekordne religiooniajaloole pühendatud teaduskonverents Religioosse ja teoloogilise väljundi leidmine erinevates kontekstides. Konverents toimus Eesti Teadusfondi grandi 8665 Algkristlikku ideoloogiat kujundanud tegurid sünkretistlikus Rooma impeeriumis raames ning sellel esinesid ettekannetega grandi juht professor Randar Tasmuth (EELK Usuteaduse Instituut), dotsent Jaan Lahe (Tallinna Ülikool), dotsent Urmas Nõmmik (Tartu Ülikool), doktorant Ergo Naab (Tallinna Ülikool) ja doktorant Elo Süld (Tartu Ülikool). Grandi teema keskendub algkristlusele Rooma keisririigi religiooniajaloo kontekstis, vaadeldes seda nii idee- kui ka sotsiaalajaloolisest aspektist, ent hõlmab ka algkristlust ettevalmistanud religioosseid liikumisi (Vana-Iisraeli usund) ning algkristluse retseptsiooni hilisematel sajanditel (islamis). Sellest problemaatikast lähtusid ka konverentsi ettekanded. Randar Tasmuth käsitles oma ettekandes Ihu-templi kristoloogia kui Pauluse teoloogilise avastuse üks element templi metafoori kasutamist algkristluse ühe olulisema mõtleja apostel Pauluse tekstides. Neid tekste iseloomustab püüd määratleda templi ja ihu rolli Jumala ja inimese vahekorra mõistmisel. Vana Testamendi põhjal pidi Jeruusalemma tempel diasporaa juudile Paulusele olema Jumala ligiolu paigaks. 2 Selle kõrval rõhutab Vana Testament Jumalat ka templist lahus Iisraeli rahva keskele elama asuvana. Jeruusalemma Heebrea Ülikooli professor Serge Ruzer 1 Ülevaade on kirjutatud Eesti Teadusfondi grandi nr toel. Tegemist on eelretsenseerimata publikatsiooniga. 2 Serge Ruzer, From Man as LOCUS of God s Indwelling to Death as Temple s Destruction Revue Biblique, 119 (2012), , 384. Samas nimetab Ruzer, et erinevalt vaatest, et šekina lahkus hävitatavast templist ja läks Iisraeliga kaasa eksiili, esineb rabidel ka seisukohti, mille kohaselt šekina ei lahkunud. Sõna šekina tähistab juutluses Jumala ligiolu inimesele ning selle mõiste kasutamine sai ilmselt üldisemaks alles pärast aastat 70 pkr, st pärast teise templi hävitamist.

2 RELIGIOONIAJALOOLE PÜHENDATUD KONVERENTS 141 ongi juhtinud tähelepanu asjaolule, et nii heebreakeelses Vanas Testamendis kui ka selle hellenismiajastul tekkinud kreekakeelses tõlkes Septuagintas on nähtav pinge templi kui Jumala ligiolu koha ja Iisraeli rahva kui Jumala kohalolu paiga vahel. 3 Pauluse viis näha inimese ihu Jumala templina toetus juutluse erinevatele tõlgenduslugudele, mis võimaldas tal väita, et kui inimene sureb, siis hajub ka see telk(pühamu), mis on inimese ihu. Kui aga üksiku kristlase ihu on või on ette nähtud olema Jumala Vaimu tempel, on samas erinevad indiviidid ühe Vaimuga ristitud üheks ihuks, Kristuse ihuks ehk koguduseks. Tasmuth näitas oma ettekandes, et Pauluse käsitluses ei ole kollektiivil määravat asendit indiviidi ees, mis tooks kaasa individuaalse vastutuse nõrgenemise ohu. Samuti ei ole keskpunktis teistest sõltumatu üksikisik. 4 Paulus taotles tasakaalu nn somaatilise antropoloogia 5, sotsiaalse antropoloogia 6 ja kristoloogilise antropoloogia 7 kujundatavate mudelite vahel. Algkristluse problemaatikale oli pühendatud ka teine ettekanne, Evangeelium ja impeerium, mille pidas Ergo Naab. Ta käsitles termini evangeelium tähendust ja mõistevälja ning selle suhet impeeriumiga algkristluse perspektiivist lähtuvalt. Peamine küsimuseasetus oli: miks sõnastas Paulus kui algkristliku kirja žanri rajaja ja üks esimesi algkristliku terminoloogia loojaid kuulutuse Kristusest, nimetades selle sisu just evangeeliumiks? Ning miks ta valis sellise keelendi ja keelekasutuse? Küsimusele vastamiseks võib kultuuriloolise taustana vaadelda varase keisririigi aegse Rooma impeeriumi keisrikultust. Rooma imperaator ühendas endas kujutlused jumalikust inimesest ja päästmisest, mis andsid talle kui heategijale tähenduse. 8 Algkristlike kogukondade areng ja formeerumine 3 Anthony C. Thiselton, The First Epistle to the Corinthians. A Commentary on the Greek Text. New International Greek Text Commentary (Grand Rapids: Eerdmans, 2000), Nicolas T. Wright, What Saint Paul Really Said. Was Paul of Tarsus the Real Founder of Christianity? (Grand Rapids: Eerdmans, 1997), Inimese kujutamine üksnes füüsiliste karakteristikute nagu keha, ihu, liha, aga ka psühholoogia kaudu. 6 Algkristluse iseloomustamisel on võimalik kasutada ka sotsiaalse ihu mõistet, nt Nijay K. Gupta, Which Body Is a Temple (1 Corinthians 6:19)? Paul beyond the Individual/Communal Divide The Catholic Biblical Quarterly, 72 (2010), , Inimese kujutamine lähtuvalt Kristusest, eriti kristliku koguduse kui Kristuse ihu ühe liikmena. 8 εὐαγγέλιον (G. Friedrich) Theological Dictionary of the New Testament. Vol. 2. Eds.

3 142 Sündmus toimus ajal, mil keisri kui jumal-inimese kontseptsioon muutus domineerivaks ühiskondlikuks kuvandiks. 9 Saab väita, et apostel Pauluse evangeeliumi üheks sekundaarseks modelleerivaks süsteemiks oli keisrikultus. Päästva jumal-inimese rahutoovast kontseptsioonist sai metakeel ja mõiste evangeelium sobitus sellesse kollektiivse või indiviidiülese mälu mehhanismi kui kultuuriruumi. Kuulutades Jeesuse Jumala pojaks, kasutas Paulus mõistet, mis oli oluline ka Juliuste-Claudiuste dünastia ideoloogias. 10 Evangeelium kui võidu uudis, mis oli terminina käibel Rooma diplomaatilises sõnavaras, võis osutuda nõnda Pauluse keelekasutuses provokatiivseks. Järgnevad ettekanded puudutasid algkristluse laiemat religiooniajaloolist konteksti. Jaan Lahe käsitles oma ettekandes Mithra kultus Rooma keisririigis tolle jumaluse kultust, mille tekkepaiga (Väike-Aasia, Rooma või Ostia) seose üle muinasiraani samanimelise jumalusega tänini vaieldakse. Mithra nimi esineb juba iraani usundi vanimates religioossetes ürikutes ja Ahhemeniidide ajajärgu (VI IV saj ekr) raidkirjades, aga tema õpetuse sisu üle diskuteeritakse ikka veel. Ometi on dokumenteeritud selle kultuse erakordne populaarsus (kultusega seotud mälestisi on leitud nii Itaaliast kui ka kõigist Rooma provintsidest; tõestatud on umbes 500 kultusepaika ning säilinud on üle tuhande kultusega seotud (valdavalt ladinakeelse) raidkirja ja ligikaudu 1200 kultusreljeefi 11 ). Kultuse levik algas I saj lõpus, selle kõrgaeg oli II saj teisel poolel ning viimased jäljed pärinevad IV saj lõpust. Tänu professor Manfred Claussi prosopograafilistele uuringutele 12 tuntakse hästi kultuse järgijaskonda ja selle liikmete sotsiaalset tausta (eriline roll kultuse pooldajate hulgas oli Rooma ohvitseridel ja haldusametnikel, kuid kultuses osales ka vabakslastuid jt sotsiaalsete grup- G. Kittel and G. Friedrich, transl. G. W. Bromiley (Grand Rapids: Eerdmans, 1964), , Helmut Koester, Paul & His World. Interpreting the New Testament in Its Context (Minneapolis: Fortress, 2007), Neil Elliot, Paul and the Politics of Empire Paul and Politics. Ed. Richar Horsley (Harrisburg, PA: Trinity Press International, 2000), Manfred Clauss, Mithras Kult und Mysterium (Darmstadt: Philipp von Zabern, 2012), Manfred Clauss, Cultores Mithrae. Die Anhängerschaft des Mithras-Kultes (Stuttgart: Steiner, 1992).

4 RELIGIOONIAJALOOLE PÜHENDATUD KONVERENTS 143 pide esindajaid; välistatud olid kultusest vaid naised), ent kultuslegendi pole kirjalikult fikseeritud see on tuletatud vaid säilinud maalingutest ja reljeefidest ning seda on tõlgendatud väga erinevalt. 13 Kindel on siiski, et tegemist oli müsteeriumikultusega, millega liituti erilise pühitsustalituse ehk initsiatsiooni kaudu. Mithra vennaskond oli populaarne ilmselt seetõttu, et ta pakkus võõrsil teenivatele sõduritele ja ametnikele, kes olid kistud lahti oma kodust ja perekondlikest sidemetest, uut solidaarsust ja identiteeti, täites seega ka olulist sotsiaalset funktsiooni. 14 Mithra kultus pole küll otseselt mõjutanud kristlust, kuid ta tekkis ja levis samas piirkonnas, kus viimanegi, ja tollega samal ajal, mistõttu ta kuulub osana ka varase kristluse ajastulukku. Urmas Nõmmik pidas ettekande teemal Rikas (valitseja) kui probleem Vana Testamendi tarkus- ja psalmikirjanduses. Lähtudes küsimusest, miks Uues Testamendis võib kohata rikka Jumala riiki pääsemist välistavat retoorikat, oli ettekande keskmes vaese ja rikka vastandumine Vana-Iisraeli religioosses kirjanduses, konkreetsemalt psalmikirjanduses ja Iiobi raamatus. Esimeses ilmneb, et vaene on võrdsustatud religioosses mõttes alandlikuga ehk on peaaegu usutunnistuslik enesetähistus; rikkaid kaldutakse samastama kurjategijatega, mistõttu nad kiusavad vaeseid taga. Iiobi raamatus esineb aga erinevaid vaatenurki, seda enam, et raamatu mitme kirjutaja vaatepunkt on olnud enamasti rikka või vähemalt keskklassi oma. Sotsiaalsed suhted on Iiobi raamatus Jumala õigluse küsimuse kõrval üks keskseid teemasid, mille tunnistuseks on ainuüksi ulatuslik sõnavara kõikvõimalike sotsiaalsete ja/või religioossete klasside tähistamiseks. Kui Iiob ja ta sõbrad argumenteerivad rikaste seisukohalt, 13 Vrd interpretatsioone autoritel, nagu Roger Beck (The Religion of the Mithras Cult in the Roman Empire. Mysteries of the Unconquered Sun [Oxford University Press, 2006]), Leroy A. Campbell (Mithraic Iconography and Ideology [Leiden: E. J. Brill, 1968]), Richard L. Gordon (Mithraism in the Roman Empire [dissertatsioon, London, 1972]), Michael Speidel (Mithras-Orion. Greek Hero and Roman Army-god [Leiden: Brill, 1980]), Maarten J. Vermaseren (Mithras. Geschichte eines Kultes [Stuttgart: Kohlhammer, 1965]), Reinhold Merkelbach (Mithras. Ein persisch-römischer Mysterienkult. 2. Aufl. [Weinheim: Beltz Athenäum, 1994]) ja David Ulansey (The Origins of the Mithraic Mysteries. Cosmology and Salvation in the Ancient World [Oxford University Press, 1989]). 14 Mithra kultuse sotsiaalset aspekti on Rooma sotsiaalajaloo kontekstis käsitlenud eriti põhjalikult Richard L. Gordon (vt Mithraism and Roman Society. Social Factors in the Explanation of Religious Change in the Roman Empire Religion, 2 [1972], ).

5 144 Sündmus siis mõnedes hilisemates kirjanduslikes lisandites torkab silma teistsugune, pigem psalmikirjandusele iseloomulik vaatenurk, millega rikkaid ja valitsejaid mõistetakse automaatselt jumalatutena. 15 Seega peaaegu kõikjal Iiobi raamatus käsitletakse rikaste ja/või valitseva klassi käitumist kriitiliselt. Selle kõige taustal torkab silma Iiobi nn lõpumonoloog, suur süütuse vanne (Ii 29 31), mille mõni tänapäeva uurija on õigusega tunnistanud sekundaarseks 16 ja mis kujutab endast võib-olla algselt isegi täiesti iseseisvat päritolu õilsa ja õiglase valitseja süütu kannatuse poeemi. Sellega on autor tahtnud üsna ilmselt ja poleemiliselt psalmi- ja suure hulga tarkuskirjanduse suhtes näidata, et rikas valitseja võib olla vägagi õilis, ehkki seda ei tarvitse tunnistada tema kurb saatus. Nii on teksti fookuses ikkagi inimese kui sellise (= loodu) suhe Jumalasse (= loojasse), tõelisesse valitsejasse ning see maksab just tol ajal tekkivas judaismis kõige rohkem. Viimases ettekandes pealkirjaga Muhammad ja Paulus: erinevad ajastud, sarnased probleemid käsitles Elo Süld sarnasusi apostel Pauluse ja Koraani ajalookäsitluste vahel, 17 seletades neid mitte ainult kristlusele ja islamile ühise juudi pärandiga, vaid ka teatud sarnaste sotsiaalsete oludega ristiusu tekkimise aegses Rooma impeeriumis ja islami tekkimise aegses Araabia ühiskonnas. Muhammadi ja Paulust ajaloolisse konteksti seades tuleb nähtavale, et nende ajal eksisteerisid ja olid ühiskonnas laialt 15 Avastuse, et Iiobi raamatus saaks üldse eristada sotsiaalselt tundlikke, nn õiglusredaktsioone, tegi Markus Witte (Vom Leiden zur Lehre. Der dritte Redegang (Hiob 21 27) und die Redaktionsgeschichte des Hiobbuches. Beihefte zur Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft, 230 [Berlin, New York: de Gruyter, 1994]), tuginedes osaliselt ka Otto Kaiseri (Das Buch Hiob [Stuttgart: Radius, 2006]) tähelepanekutele. 16 Need vähesed on: Victor Maag, Hiob. Wandlung und Verarbeitung des Problems in Novelle, Dialogdichtung und Spätfassungen. Forschungen zur Religion und Literatur des Alten und Neuen Testaments, 128 (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 1982), ; Wolf-Dieter Syring, Hiob und sein Anwalt. Die Prosatexte des Hiobbuches und ihre Rolle in seiner Redaktions- und Rezeptionsgeschichte. Beihefte zur Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft, 336 (Berlin, New York: de Gruyter, 2004), ; Kaiser, Das Buch Hiob, 115. Esimest korda väitsid seda D. B. MacDonald ja Morris Jastrow Jr.; vt nende kohta John C. Holbert, The Rehabilitation of the Sinner: The Function of Job Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft, 95 (1983), , , märkus Vrd ka a kaitstud doktoritööd: Elo Süld, Muhammad, der Gesandte Gottes, und Paulus, der Gesandte Christi. Ein Vergleich der Berufungs- und offenbarungsgeschichtlichen Vorstellungen mit Bezug auf die islamische sowie die biblische Tradition. Dissertationes theologiae Universitatis Tartuensis, 29 (Tartu Ülikooli Kirjastus, 2014).

6 RELIGIOONIAJALOOLE PÜHENDATUD KONVERENTS 145 levinud apokalüptilised ootused. Seega ilmneb mõlema puhul analoogne rõhuasetus Jumala kohtukuulutusele ning viimse kohtupäeva ja paruusia ootusele. 18 Need omakorda olid seotud ebastabiilse poliitilise ja sotsiaalse olukorraga. Teisalt tuleb esile, et eshatoloogiline kuulutus on ka üks viis, kuidas prohveti ja saadiku individuaalne ilmutus ning kogemus muutub kollektiivseks ilmutuseks, sest eshatoloogilisel kuulutusel on universaalne taotlus kogu inimkonnale. Muhammadi ja Pauluse sotsiaalset ja religioosset tausta ühendavate sarnasuste hulgas võib nimetada pärast Jumala kutsumist veedetud eneseleidmise perioodi üksinduses, ebavõrdsuse ja ebaõigluse teravat tajumist, rändprohvetluse motiivi, enamasti polüteistlikku konteksti, ent teisalt ka juba nimetatud judaismi mõju. 19 Konverentsi lõpetas paneeldiskussioon, mida juhtis sotsioloog Liina Kilemit. Jaan Lahe Ergo Naab Urmas Nõmmik Elo Süld Randar Tasmuth 18 Muhammadi ja Pauluse eshatoloogia kohta vrd Willem A. Bijlefeld, Eschatology. Some Muslim and Christian Data Islam and Christian-Muslim Relations, 15 (2004), 35 54; Abdoldjavad Falaturi, Tod Gericht Auferstehung in koranischer Sicht Zukunftshoffnung und Heilserwartung in den monotheistischen Religionen. Hg. A. Falatur (Freiburg i. Br.: Herder, 1983), ; Otto Pautz, Muhammeds Lehre von der Offenbarung quellenmäßig untersucht (Leipzig: Drugulin, 1898), Vt ka Heribert Busse, Die theologischen Beziehungen des Islams zu Judentum und Christentum. Grundlage des Dialogs im Koran und die gegenwärtige Situation (Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1988), 10; Walter Dostal, Die Araber in vorislamischer Zeit Der Islam, 74 (1997), 1 63; Fred M. Donner, Muhammad and the Believers: at the Origins of Islam (Cambridge, MS: Belknap, 2010), 31 34; John W. Stambaugh ja David L. Balch, Das soziale Umfeld des Neuen Testaments (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 1992),

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation MUUD KIRJAD Veljo Kaptein HEEBREA KIRI JAAKOBUSE KIRI 1PEETRUSE KIRI 2PEETRUSE KIRI 1 JOHANNESE KIRI 2 JOHANNESE KIRI 3 JOHANNESE KIRI JUUDA KIRI MUUD KIRJAD HEEBREA KIRI OLUKORD: SUUNATUD HEEBREALASTELE

Rohkem

Sõjast ja rahust Heebrea Piiblis Anu Põldsam Heebrea Piiblis Koguja raamatus seisavad luuleread: Igale asjale on määratud aeg, ja aeg on igal tegevuse

Sõjast ja rahust Heebrea Piiblis Anu Põldsam Heebrea Piiblis Koguja raamatus seisavad luuleread: Igale asjale on määratud aeg, ja aeg on igal tegevuse Sõjast ja rahust Heebrea Piiblis Anu Põldsam Heebrea Piiblis Koguja raamatus seisavad luuleread: Igale asjale on määratud aeg, ja aeg on igal tegevusel taeva all [---] Aeg sõjal ja aeg rahul (Kg 3,1.8).

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Kas mõistad, kui väärtuslik sa oled? 3/3 08:30 Vabaduseks kutsutud: Kuidas valmistuda lahinguks? 09:00 Vabastav uuestisünd:

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Ülistus 1/3 08:30 Kohtumine Messiaga: Marion Wells 08:40 Ärka!: Võrratu Jumala armastus 09:00 Danny Silk - Austuse kultuur:

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

UA-2014.indd

UA-2014.indd INIMESE VARJATUD MINA: UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 1 Sissejuhatus Apostel Paulus on varakristliku inimesekäsitluse uurimise seisukohalt primaarne allikas üsna mitmel põhjusel. Esiteks on

Rohkem

Zoroastristlikud ja zurvaniitlikud motiivid maniluses Jaan Lahe Sissejuhatus Maniluse religioonilooline taust resp. religioonilooline päritolu on olnu

Zoroastristlikud ja zurvaniitlikud motiivid maniluses Jaan Lahe Sissejuhatus Maniluse religioonilooline taust resp. religioonilooline päritolu on olnu Zoroastristlikud ja zurvaniitlikud motiivid maniluses Jaan Lahe Sissejuhatus Maniluse religioonilooline taust resp. religioonilooline päritolu on olnud vaidlusteemaks sajandeid ja uurijate üksmeel selles

Rohkem

NÄIDIS

NÄIDIS AINEKAART Ainevaldkond: Sotsiaalained Õppeaine: ajalugu Klass: esimene kursus Üldajalugu 10. klass Õpetaja: Jaan Nõmmik Ainetüüp: kohustuslik aine gümnaasiumis Õpetamise aeg: 2017/2018. õppeaasta Õppekirjandus:

Rohkem

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode]

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode] Vähemalt kaks paari kingi ja lisamõtteid Personalijuht keskastme juhi kingades PARE Akadeemia klubi Karl Laas Keskjuhi arusaam oma tööst inimeste juhina - mis on minu vastutus ja roll? Valida, arendada,

Rohkem

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 5 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde nädalas ajalugu V klass 1 tund VI klass 2 tundi 5. klassi õpitulemused Õppes

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 5 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde nädalas ajalugu V klass 1 tund VI klass 2 tundi 5. klassi õpitulemused Õppes Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde nädalas ajalugu V klass 1 tund VI klass 2 tundi 5. klassi õpitulemused Õppesisu ja tegevus Seos teiste ainetega Ajaarvamine ja ajalooallikad kasutab kontekstis mõisteid,

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Nurk, Mart. Inventarinimistu

Nurk, Mart. Inventarinimistu TARTU ÜLIKOOLI RAAMATUKOGU Fond 177 NURK, MART 1939-1948 SISSEJUHATUS Nurk, Mart (Märt) (14. juuli 1892, Kaubi v. Pärnumaal - 5. nov. 1948, Hamburg), õigusteadlane, Tartu Ülikooli ja Balti Ülikooli (Saksamaa)

Rohkem

MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1

MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1 MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1 Kad-Esh MAP Ministries P.O. Box 540271 Grand Prairie, Texas 75054, USA PO Box 590, Jerusalem 91004, Israel www.kad-esh.org Copyright

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

Koguduse Teated

Koguduse Teated MAI 2019 NR. 3 Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church 1927 Riverside Dr. Los Angeles CA 90039 Õpetaja: Enn Auksmann 18 Flaxwood Irvine, CA 92614 Tel. (949) 387-4109 Mob. (310) 745-0450 padrepaul@mac.com Esimees:

Rohkem

UA-2010.indd

UA-2010.indd KUI GNOSTILINE ON TOOMA EVANGEELIUM? Jaan Lahe Kui 1945. aastal avastati Nag Hammadi koodeksid, 1 sai see käsikirjaleid kiiresti tuntuks kui Nag Hammadi gnostiline raamatukogu. 2 Uurijad tegid oletusi

Rohkem

Untitled-1

Untitled-1 SALEMI KUUKIRI jaanuar 2019 ÕNNISTATUD 2019. AASTAT! A l u st a m e a a st a t h e a d e soovidega. Olgu Jumala arm ja heldus ka sellel aastal värsked meile! Me oleme tänulikud eelmise a a s t a e e s

Rohkem

Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal

Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal Välja andnud Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirik Salt Lake City, Utah' osariik, Ameerika Ühendriigid Ootame teie kommentaare ja

Rohkem

Piibel ja müüt, tõlge ja tõlgendus Urmas Nõmmik Juhatuseks Piiblitekstide tõlkimine on alati olnud suur väljakutse mitte ainult arvukate tekstikriitil

Piibel ja müüt, tõlge ja tõlgendus Urmas Nõmmik Juhatuseks Piiblitekstide tõlkimine on alati olnud suur väljakutse mitte ainult arvukate tekstikriitil Urmas Nõmmik Juhatuseks Piiblitekstide tõlkimine on alati olnud suur väljakutse mitte ainult arvukate tekstikriitiliste probleemide tõttu, vaid ka põhimõtteliselt. Piiblitõlge võib olla lihtsamas keeles

Rohkem

UA-2015.indd

UA-2015.indd TEOLOOGILISE KEELE POEETILISUS MIDA SEE TÄHENDAB? 1 Eilert Hermsile 75. sünnipäevaks Eeldan alljärgnevas kahte faktilise keelekasutusega haakuvat lihtsustust, mille kehtivuse piire siinkohal lähemalt arutama

Rohkem

Õpi Piibli heebrea! Watch Meie Free Video Lessons.

Õpi Piibli heebrea! Watch Meie Free Video Lessons. Püha Keele Instituudi õpetab heebrea keeles Piiblit. Pakume tasuta forty õppetund video muidugi nn heebrea Quest ", et saab vaadata meie kodulehelt www.holylanguage.com Meie tasuta heebrea juhend õpetab,

Rohkem

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS Kooliaste : II Ainevaldkond: sotsiaalained Aine: ajalugu Klass : 5 Tundide arv nädalas klassiti: 1 tund Üldpädevuste kujundamine: 5 klassis taotletavad pädevused 5. klassi

Rohkem

Õppetükk

Õppetükk Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid Aprill Mai Juuni 2016 Matteuse Matteuse evangeelium evangeelium Andy Nash Nimi Aadress Telefon Aprill, mai, juuni 2016

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

Kursuseprogramm IFI6054 Agiilne tarkvaraarendus 3 EAP Kontakttundide maht: 28 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sis

Kursuseprogramm IFI6054 Agiilne tarkvaraarendus 3 EAP Kontakttundide maht: 28 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sis Kursuseprogramm IFI6054 Agiilne tarkvaraarendus 3 EAP Kontakttundide maht: 28 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sisu kirjeldus vastavuses iseseisva töö mahule) Ülevaate

Rohkem

Kus on Jumal algus.indd

Kus on Jumal algus.indd Kus on Jumal? Kirjutanud ja joonistanud Leia A. Stinne Originaaltiitel: Where Is God? Avaldatud lepingu alusel kirjastusega Light Technology Publishing Eesti keelde tõlkinud Lembe Rohuväli Toimetanud Riina

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

Õppetükk

Õppetükk Originaali tiitel: Clinton Wahlen The Book of James Clinton Wahlen Jaakobuse kiri Tõlge: AKEL 2014 Tõlkija: Mall Kaaver Toimetajad: Toivo Kaasik, Ly Kaasik Kujundaja: Indrek Ploompuu Trükkis: Vali Press

Rohkem

UUESTI ABIELLUMISEST EEKB LIIDUS

UUESTI ABIELLUMISEST EEKB LIIDUS EESTI EVANGEELIUMI KRISTLASTE JA BAPTISTIDE KOGUDUSTE LIIT KÕRGEM USUTEADUSLIK SEMINAR Viljar Roosimaa ARUSAAMAD TAASABIELLUMISEST EESTI EVANGEELIUMI KRISTLASTE JA BAPTISTIDE KOGUDUSTE LIIDUS Lõputöö Juhendaja:

Rohkem

KAASAV ELU RÜHM “TAKTIILNE“

KAASAV ELU RÜHM “TAKTIILNE“ KAASAV ELU RÜHM HEV ÕPPEVAHEND 17.05.2018 Grupp: Terje Isok Gerli Mikk Veronika Vahi, Merit Roosna, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool Juhendajad: Jana Kadastik ja Tiia Artla PROJEKTI EESMÄRK Luua õppetööd

Rohkem

EESTI KUNSTIAKADEEMIA

EESTI KUNSTIAKADEEMIA HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS in Estonia (1990-2011) Estonian ENIC/NARIC 2012 1 The current document comprises a list of public universities, state professional higher education institutions, private higher

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni Kas minna üheskoos või v i jääj ääda üksi? Ühistegevuse arendamise tänane t tegelikkus Eesti Maaülikool Majandus- ja sotsiaalinstituut Maamajanduse ökonoomika vastutusvaldkonna juht Professor Rando Värnik

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church, 1927 Riverside Dr., Los Angeles CA Öpetaja Enn Auksmann Esimees: Heino Nurmber Laekur: Uve Sillat ei ole vee

Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church, 1927 Riverside Dr., Los Angeles CA Öpetaja Enn Auksmann Esimees: Heino Nurmber Laekur: Uve Sillat ei ole vee Kirik: Latvian Ev. Lutheran Church, 1927 Riverside Dr., Los Angeles CA 90039 Öpetaja Enn Auksmann Esimees: Heino Nurmber Laekur: Uve Sillat ei ole veel saabunud 80119 Palm Circle Dr. 11033 Braddock Dr.

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 201

Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 201 Õigusteaduse 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab õigusteaduse ja sellega seotud erialade 2014.a sihtevalveerimise vormide ülesehitust ja täitmist. Vorme on

Rohkem

This page was exported from - Nõmme Rahu Kogudus Export date: Mon Aug 12 18:50: / GMT PÄEVA SÕNUM nr. 118 I/IV aastakäik II"Issand pööras

This page was exported from - Nõmme Rahu Kogudus Export date: Mon Aug 12 18:50: / GMT PÄEVA SÕNUM nr. 118 I/IV aastakäik IIIssand pööras PÄEVA SÕNUM nr. 118 I/IV aastakäik II"Issand pööras Iiobi saatuse, kui too palvetas oma sõprade eest." Ii 42:10 PÜHA PEREKOND ] Jõuluaja 1. pühapäev 52/1 nädal: 30. detsember 2018? 5. jaanuar 2019 Jõuluaja

Rohkem

IKT 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab IKT ja sellega seotud erialade 2014.a sihtevalveerim

IKT 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab IKT ja sellega seotud erialade 2014.a sihtevalveerim IKT 2014.a sihtevalveerimise vormide täitmise juhend. Käesolev juhendmaterjal selgitab IKT ja sellega seotud erialade 2014.a sihtevalveerimise vormide ülesehitust ja täitmist. Vorme on põhimõtteliselt

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

Untitled-1

Untitled-1 TÄISKASVANUTE HINGAMISPÄEVAKOOLI ÕPPETÜKID OLLA KRISTUSE JÄRELKÄIJA Bertram Melbourne Jaanuar, veebruar, märts Adventistide Koguduste Eesti Liidu Hingamispäevakooli osakond 2008 Täiskasvanute hingamispäevakooli

Rohkem

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC 27001:2014 INFOTEHNOLOOGIA Turbemeetodid Infoturbe halduse süsteemid Nõuded Information technology Security techniques Information security management systems Requirements (ISO/IEC

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

UA indd

UA indd KONFLIKTIST OSADUSENI JA OIKUMEENILINE LIIKUMINE LUTERLIKUST VAATEPUNKTIST 1 Tiit Pädamile 60. sünnipäevaks Thomas-Andreas Põder Abstrakt Luterlaste ja katoliiklaste üleilmse ühiskomisjoni uurimisraport

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Eutanaasia. Arsti pilk Katrin Elmet katrin.elmet@kliinikum.ee 24. november 2010 Eutanaasia surma saabumise Aktiivne eutanaasia Passiivne eutanaasia kiirendamine Soovitud (voluntary) Soovimatu (non-voluntary)

Rohkem

ES

ES Keiu Kärt Tammeaid Tartu ülikooli bakalaureus Eesti keele riigieksami kajastamisest ajakirjanduses 2012. aastal sooritasid gümnaasiumilõpetajad esimest korda kaheosalise eesti keele riigieksami. Kuidas

Rohkem

13 EAÕK Kirjastus Tallinn

13 EAÕK Kirjastus Tallinn 13 EAÕK Kirjastus Tallinn 2015 1 Sisukord 4 Saateks Toimetus 5 Õigeusu kirik väljakutsete ees. Pariisi II raamatumess 25. 26. aprillini 2014 Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanus Tõlkinud Marje Kuusmik

Rohkem

TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND AJALOO JA ARHEOLOOGIA INSTITUUT Kerli Käiro NAISE ROLL ISLAMIEELSES ABIELUS Magistritöö Juhendaja: Elo Süld Tartu 2

TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND AJALOO JA ARHEOLOOGIA INSTITUUT Kerli Käiro NAISE ROLL ISLAMIEELSES ABIELUS Magistritöö Juhendaja: Elo Süld Tartu 2 TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND AJALOO JA ARHEOLOOGIA INSTITUUT Kerli Käiro NAISE ROLL ISLAMIEELSES ABIELUS Magistritöö Juhendaja: Elo Süld Tartu 2013 SISUKORD SISSEJUHATUS... 4 1. ARAABIA POOLSAAR...

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

loeng7.key

loeng7.key Grammatikate elustamine JFLAPiga Vesal Vojdani (TÜ Arvutiteaduse Instituut) Otse Elust: Java Spec https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se8/html/ jls-14.html#jls-14.9 Kodutöö (2. nädalat) 1. Avaldise

Rohkem

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl Sõnaenergia ja ümbritsev keskkond Maria Tilk Tallinna Ülikool Keeleruum Tants Rütm Laul Loodus - Energia - Heli - Inimene - Loits - Sakraalsus Sõna Energia ei hävi ega kao, vaid ainult muudab oma kuju

Rohkem

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüsteem (ETIS) (https://www.etis.ee/index.aspx) kajastab

Rohkem

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU 1. Eesti üleminekul esiajast keskaega Läti Henriku

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Nõukogude Liidu pärand Eliisa Mõistlik, Kristine Kivimäe, Nele Plutus, Sandra Laura Luhtein 30.11.2012 Tallinna Nõukogude Liidu pärand Märtsi pommitamine 1944 Märtsi pommitamine 1944 Harju tänav peale

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Piirivalve väliõppekeskus

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

Konverents KUNSTNIK JA KLEIO AJALUGU KUNSTIS 19. SAJANDIL Conference The Artist and Clio History and art in the 19 th century Konferenz DER Künstler u

Konverents KUNSTNIK JA KLEIO AJALUGU KUNSTIS 19. SAJANDIL Conference The Artist and Clio History and art in the 19 th century Konferenz DER Künstler u Konverents KUNSTNIK JA KLEIO AJALUGU KUNSTIS 19. SAJANDIL Conference The Artist and Clio History and art in the 19 th century Konferenz DER Künstler und Klio GEschichte und Kunst im 19. Jahrhundert 14.

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI VALIKAINE LITURGIKA gümnaasiumis 1 LITURGIKA ÜLDOSA Liturgika gümnaasiumis Leitoyrgia «avalik teenistus» kõige tähtsam jumalateenistus, mille suhtes kõik teised ööpäevaringi jumalateenistused (vt. Jumalateenistuste

Rohkem

efo03v2pkl.dvi

efo03v2pkl.dvi Eesti koolinoorte 50. füüsikaolümpiaad 1. veebruar 2003. a. Piirkondlik voor Põhikooli ülesannete lahendused NB! Käesoleval lahendustelehel on toodud iga ülesande üks õige lahenduskäik. Kõik alternatiivsed

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ

N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ N O V E E N Püha Josemaria eestkostel TÖÖ PALVE Püha Josemaria Escrivá Opus Dei asutaja Jumal, kes sa Pühima Neitsi Maarja kaudu lasksid pühale preestrile Josemariale osaks saada lugematuid armuande, valides

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

1. Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2. Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid. Õppekava õp v lju d d sa skus

1. Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2. Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid. Õppekava õp v lju d d sa skus 1 Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2 Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid Õppekava õp v lju d d sa skus e kaupa: : Kuulamine -, (uudised, intervjuud, filmid,

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

Nelikaare_10_2010.indd

Nelikaare_10_2010.indd EKNK Kuressaare Koguduse kuukiri nr. 10 (28) Oktoober 2010 LEHES Mõõda neid, kes kummardavad Francis Frangipane... lk 2 Taevaline mees Paul Hattaway... lk 2 10 nõuannet kuidas võidelda hirmu vastu Jentezen

Rohkem

Meelis Maripuu, Toomas Hiio 75 aastat konverentsist, mis tegi Eesti holokausti ajaloos kurikuulsaks paigaks Postimees. Arvamus, 20. Jaanuar Ajal

Meelis Maripuu, Toomas Hiio 75 aastat konverentsist, mis tegi Eesti holokausti ajaloos kurikuulsaks paigaks Postimees. Arvamus, 20. Jaanuar Ajal Meelis Maripuu, Toomas Hiio 75 aastat konverentsist, mis tegi Eesti holokausti ajaloos kurikuulsaks paigaks Postimees. Arvamus, 20. Jaanuar 2017. Ajaloolased Meelis Maripuu ja Toomas Hiio kirjutavad kurikuulsast

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat 9. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, 203-4. 9 Arvridade koonduvustunnused Sisukord 9 Arvridade koonduvustunnused 23 9. Vahelduvate märkidega read.......................... 24 9.2 Leibniz i

Rohkem

UA-2015.indd

UA-2015.indd Mesopotaamia kuningate universalistlikud taotlused, jumalik päritolu ning valitsejate jumalikustamine varadünastilisel ja Akkadi ajastul Vladimir Sazonov 1. Sissejuhatus 1 Muistses Egiptuses nagu ka paljudes

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Taimed ja sünteetiline bioloogia Hannes Kollist Plant Signal Research Group www.ut.ee/plants University of Tartu, Estonia 1. TAIMEDE roll globaalsete probleemide lahendamisel 2. Taimsete signaalide uurimisrühm

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid jaanuar veebruar märts 2018 John H. H. Mathews MAJAPIDAMINE: SÜD

Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid jaanuar veebruar märts 2018 John H. H. Mathews MAJAPIDAMINE: SÜD Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid Täiskasvanute hingamispäevakooli õppetükid jaanuar veebruar märts 2018 John H. H. Mathews MAJAPIDAMINE: SÜDAMEMOTIIVID MAJAPIDAMINE: SÜDAMEMOTIIVID Nimi Aadress

Rohkem

Jenny Papettas

Jenny Papettas SISEPOLIITIKA PEADIREKTORAAT POLIITIKAOSAKOND C: KODANIKE ÕIGUSED JA PÕHISEADUSKÜSIMUSED ÕIGUSKÜSIMUSED Kohaldatav õigus piiriüleste liiklusõnnetuste puhul: Rooma II, Haagi konventsioon ja liikluskindlustuse

Rohkem

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode] HHP 3170 Organisatsiooni- psühholoogia 1. Sissejuhatus ainesse Psühholoogia organisatsioonis Vahetult peale II Maailma Sõda sõnastati kaks olulist, kuid selget ülesannet, mis ongi aluseks OP kujunemisele:

Rohkem

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine?

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? EGGA teabepäev Tallinnas, 21. mail 2019 Reeli Sirotkina Alustuseks Meeste Garaaž https://www.youtube.com/watch?v=ulyghzh 2WlM&list=PLBoPPphClj7l05PQWJQklXpATfd8 D_Vki&index=2&fbclid=IwAR1_QO2DVxE59E1

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso

ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso ELADA LIGIMESE SUHTES KAASATUNDVALT TARMO KULMAR EESTI A K A D EEM ILISE O RIEN TA A LSELTSI PR ESID EN T Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso kuulub kahtlemata tänapäeva maailma autoriteetsemate

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baltisaksa «maffia» Vene polaaruurimises Erki Tammiksaar Tartu ülikool ökoloogia ja maateaduste instituut, geograafia osakond Eesti maaülikool teadusloo uurimise keskus Üldist Vene impeeriumi uurimine

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Austla (Karala) piirivalvekordon

Rohkem

I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Kons

I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Kons I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Konstruktorile antakse andmed, mis iseloomustavad mingit

Rohkem

keelenouanne soovitab 5.indd

keelenouanne soovitab 5.indd Kas algustäht oleneb asutusest? Maire Raadik Ajalugu On küsitud, mis ajast võib Tartu Ülikooli kirjutada ka väikese tähega, s.o Tartu ülikool. Vastus on: vähemalt eelmise sajandi kolmekümnendatest aastatest

Rohkem

“MÄLUKAS”

“MÄLUKAS” Hiiumaa Arenguseminar 2016 Mälu ja mõtlemine Juhi tähelepanu Tauri Tallermaa 27.oktoober 2016 Edu 7 tunnust Allikas: Anthony Robbins. Sisemine jõud 1. Vaimustus 2. Usk e veendumus 3. Strateegia 4. Väärtushinnangute

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri 2013. a käskkirjaga nr 13 (jõustunud 04.09.2013) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri 2014. a käskkirjaga nr 39 (jõustub 01.01.2015) Diplomite, residentuuri

Rohkem

Lakewoodi koguduse teated

Lakewoodi koguduse teated EESTI EVANGEELIUMI LUTERI USU KIRIKU Lakewoodi Pühavaimu koguduse TEATED Detsember 2016-aprill 2017 TEENISTUSTE ALGAMISAEG kell 11:00 Service in English every third Sunday at 11 am Inimesi tuleb idast

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

Technology Esimene PowerSense tehnoloogiaga elektromehaaniline tööriist

Technology Esimene PowerSense tehnoloogiaga elektromehaaniline tööriist www.klauke.com Technology Esimene PowerSense tehnoloogiaga elektromehaaniline tööriist Ajad muutuvad. Kompaktne ja maksimaalselt tõhus Kõikjal kus vaja kiiret, kergekaalulist ja effektiivset tööriista

Rohkem