Microsoft Word - KEEVITAJA (osaoskusega MIG.MAG) ÕPPEKAVA_kooli_2010_mai -KESKHARIDUSE BAASILilma

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Microsoft Word - KEEVITAJA (osaoskusega MIG.MAG) ÕPPEKAVA_kooli_2010_mai -KESKHARIDUSE BAASILilma"

Väljavõte

1 Õppeasutus: Tallinna Tööstushariduskeskus Õppeasutuse kood: Õppekava kinnitatud Direktori kk. kk. nr1 3/ Paul Alekand ÕPPEKAVA REGISTREERIMISLEHT Õppekava rühm: Õppekava nimetus: Mehaanika ja metallitöö ISCED 97 liigituse järgi Keevitaja (osaoskusega MIG/MAG) nimetus eesti keeles Welder (section ability MIG/MAG) nimetus inglise keeles Õppekava kood EHIS es Õppekeel: eesti keel, vene keel Kutseõppe liik X kutseõpe põhikoolis ja gümnaasiumis põhihariduse nõudeta kutseõpe kutseõpe põhihariduse baasil kutsekeskharidusõpe kutseõpe keskhariduse baasil Maht õppenädalates (õn) 40 Õppekava koostamise alus: mehaanika ja metallitöö riiklik õppekava, mis on kinnitatud Haridus ja teadusministri 22.jaanuari 2009.a määrusega nr. 5. Muudetud Haridus ja teadusministri 25. märtsi a määrusega nr. 14. Õppekava eesmärgid ja ülesanded 1. Riikliku õppekavaga kehtestatud kutseõppe eesmärgiks on võimaldada õppijal omandada teadmised, oskused ja hoiakud töötamiseks metallitööga seotud ettevõtetes ning luua eeldused õpingute jätkamiseks ja elukestvaks õppeks. 2. Riikliku õppekavaga kehtestatud kutseõppe ülesandeks on ette valmistada selline töötaja, kes: 1. väärtustab oma kutseala ning arendab oma kutseoskusi; 2. oskab planeerida, teostada, hinnata ja arendada oma tööd; 3. oskab iseseisvalt rakendada oma kutse ja erialaseid teadmisi ning oskusi erinevates töösituatsioonides; 4. on orienteeritud kvaliteetsete õpi ja töötulemuste saavutamisele; 5. vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades; 6. töötab oma tervist ja keskkonda säästes; 7. oskab teha eetilisi ja seaduspäraseid valikuid ning on vastutusvõimeline; 8. oskab hankida ja analüüsida teavet ning omab valmisolekut meeskonnatööks. 1(59)

2 Nõuded õpingute alustamiseks: Keevitaja (osaoskustega) eriala õppekava alusel võib õppima asuda õppija, kes on omandanud keskhariduse. Keskkooli baasil võetakse vastu isikuid, kelle tervislik seisund arstliku komisjoni otsuse põhjal võimaldab õppimist ja töötamist keevitajana erinevates metallitöötlemise ettevõtetes. Kooli astumiseks esitab õppija: Keskkooli lõputunnistuse koopia Isikliku avalduse elektroonse sissekandena Passi või sünnitunnistuse koopia Mitte eesti passi omavatel õppuritel elamisloa koopia Arstitõendi CV elektroonse sissekandena 4 fotot 3x4 cm Alla 18 aastastel õppuritel lapsevanema nõusolek Õppekava struktuur 1.Üld ja põhiõpingute moodulid (sh praktika): nimetused ja mahud Majanduse ja ettevõtluse alused 1õn; tööõiguse alused 1õn; töökeskkonna ohutuse alused 1õn; tehniline joonestamine 3õn; erialane võõrkeel 1õn; materjaliõpetus 2õn; tehniline mõõtmine 1õn; elektrotehnika 2õn; lukksepatööd 2õn; gaaskeevitus 3õn; kaitsegaasmetallkaarkeevitus (MIG/MAG) 12õn; praktika ettevõttes 8 õn. 2.Valikõpingute moodulid: nimetused ja mahud Keevitusalased standardid ja juhendid 2õn. Nõuded õpingute lõpetamiseks Õpingud loetakse lõpetatuks, kui on saavutatud riikliku õppekava alusel koostatud kooli õppekavas esitatud õpitulemused ning sooritatud positiivsele tulemusele eriala lõpueksam. Lõpetamisel väljastatavad dokumendid Kooli lõputunnistus kutseõppe läbimise kohta ja hinneteleht. (Tõend kutseõppe läbimise kohta gümnaasiumis). Õppekava vastab sisuliselt ja vormistuslikult esitatud nõuetele.20...a.... /ees ja perenimi, allkiri/ Riikliku Eksami ja Kvalifikatsioonikeskuse kutsehariduse osakonna peaspetsialist 2(59)

3 Õppeasutus Tallinna Tööstushariduskeskus Õppeasutuse kood Aadress: Sõpruse pst 182 Tallinn Telefon/Faks: e post: info@tthk.ee Õppekavarühm Õppekava Mehaanika ja metallitöö ISCED 97 liigituse järgi Keevitaja (osaoskusega MIG/MAG) nimetus eesti keeles Welder (section ability MIG/MAG) nimetus inglise keeles Kutseõppe liik kutseõpe keskhariduse baasil Õppekava maht õppenädalates: 40 Õppekeel eesti ja vene Kinnitan Paul Alekand kooli direktori nimi, allkiri käskkirja 1 3/26 kuupäev pitsat Kooskõlastatud kooli õppenõukogu nr a. koosoleku protokolli nr, kuupäev kooli nõukogu nr. 1 4/ Kontaktisik Eduard Brindfeldt nimi, allkiri Mehaanika ja elektroonikavaldkonna juhataja telefon ; Eduard.Brindfeldt@tthk.ee kontaktandmed (telefon, e post, faks) Registreeritud Eesti Hariduse Infosüsteemis kuupäev Õppekava kood (59)

4 Sisukord: ÕPPEKAVA : KEEVITAJA... 5 I ÜLDOSA ÕPPEKAVA KOOSTAMISE ALUS ÕPPEKAVA EESMÄRGID JA ÜLESANDED NÕUDED ÕPINGUTE ALUSTAMISEKS 5 4. ÕPPEKAVA STRUKTUUR HINDAMISE PÕHIMÕTTED JA KRITEERIUMID LÕPETAMISE NÕUDED ÕPPEKAVA MOODULITE KIRJELDUS.. 15 MAJANDUSE JA ETTEVÕTLUSE ALUSED 15 TÖÖÕIGUSE ALUSED TÖÖKESKKONNA OHUTUSE ALUSED.. 18 TEHNILINE JOONESTAMINE.. 20 ERIALANE VÕÕRKEEL. 22 MATERJALIÕPETUS.. 24 TEHNILINE MÕÕTMINE. 26 ELEKTROTEHNIKA.. 28 LUKKSEPATÖÖD GAASKEEVITUS KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUS (MIG/MAG) 35 KEEVITUSALASED STANDARDID JA JUHENDID.. 37 PRAKTIKA.. 40 LISAD: LISA 1 ÕPPEBAAS Õppebaas. 42 LISA 2 KUTSEHARIDUSLIK LÕPUEKSAM. JUHEND.. 51 LISA 3 PRAKTIKA JUHEND 53 Praktika leping.. 53 Praktika aruanne. 57 Praktikandi iseloomustus 58 LISA 4 ÕPPEKAVA KOOSTAMISE TÖÖRÜHM (59)

5 ÕPPEKAVA: KEEVITAJA I ÜLDOSA 1. ÕPPEKAVA KOOSTAMISE ALUS Õppekava koostamise aluseks on: mehaanika ja metallitöö riiklik õppekava, mis on kinnitatud Haridus ja teadusministri 22.jaanuari 2009.a määrusega nr.5. ja muudetud Haridus ja teadusministri 25. märtsi a määrusega nr ÕPPEKAVA EESMÄRGID JA ÜLESANDED 1. Riikliku õppekavaga kehtestatud kutseõppe eesmärgiks on võimaldada õppijal omandada teadmised, oskused ja hoiakud töötamiseks metallitööga seotud ettevõtetes ning luua eeldused õpingute jätkamiseks ja elukestvaks õppeks. 2. Riikliku õppekavaga kehtestatud kutseõppe ülesandeks on ette valmistada selline töötaja, kes: 1. väärtustab oma kutseala ning arendab oma kutseoskusi; 2. oskab planeerida, teostada, hinnata ja arendada oma tööd; 3. oskab iseseisvalt rakendada oma kutse ja erialaseid teadmisi ning oskusi erinevates töösituatsioonides; 4. on orienteeritud kvaliteetsete õpi ja töötulemuste saavutamisele; 5. vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades; 6. töötab oma tervist ja keskkonda säästes; 7. oskab teha eetilisi ja seaduspäraseid valikuid ning on vastutusvõimeline; 8. omab teabe hankimise, analüüsi ja suhtlemisoskust ning valmisolekut meeskonnatööks. 3. NÕUDED ÕPINGUTE ALUSTAMISEKS 1. Keevitaja eriala õppekava alusel võib õppima asuda õppija, kes on omandanud keskhariduse. 2. Keskkooli baasil võetakse vastu isikuid, kelle tervislik seisund arstliku komisjoni otsuse põhjal võimaldab õppimist ja töötamist keevitajana ettevõtetes. erinevates metallitöötlemise 3. Kooli astumiseks esitab õppija: 5(59)

6 Keskkooli lõputunnistuse Isiklik avalduse (vastaval blanketil) Passi või sünnitunnistuse koopia Mitte eesti passi omavatel õppuritel elamisloa koopia Arstitõendi CV vastaval blanketil 4 fotot 3x4 cm Alla 18 aastastel õppuritel lapsevanema nõusolek 4. Sisseastumiseks viiakse läbi vestlus. 4. ÕPPEKAVA STRUKTUUR Õppekava Keevitaja" üld ja põhiõpingute moodulitena. ning valikõpingute õppesisu esitatakse Moodul on õpitulemustele suunatud õppekava terviklik sisuühik kutseoskusnõuetega vastavuses olevate teadmiste, oskuste ja hoiakute omandamiseks. Moodulitega määratud õppemahu ehk ajalise kestuse arvestamise aluseks on õppenädal. Üks õppenädal (õn) vastab 40 tunnile õppija poolt mistahes vormis tehtavale tööle. Õpingud toimuvad auditoorse töö, praktilise töö, praktika ja iseseisva töö vormis. Auditoorne töö on õpe loengu, seminari, õppetunni või koolis määratud muus vormis. Praktiline töö on õpitud teadmiste ja oskuste rakendamine õppekeskkonnas. Praktiline töö toimub praktikumi, harjutustunni, laboratoorse töö või koolis määratud muus vormis. Praktika on õppekava raames töökeskkonnas juhendaja juhendamisel kindlate õpieesmärkidega tehtav praktiline töö. Iseseisev töö on õpilase iseseisev tegevus õpieesmärgi saavutamiseks. Moodulite kirjeldused sisaldavad järgmist andmestikku: 1) mooduli nimetus; 2) mooduli maht, sealhulgas teoreetilise (T) ja praktilise töö (P) vahekord; 6(59)

7 3) õppe eesmärgid; 4) nõuded mooduli alustamiseks, 5) õppe sisu; 6) õpitulemused; 7) hindamine. Õpitulemuste hindamisel lähtutakse järgmistest mõistetest: Teab ja tunneb nimetab, loetleb, kirjeldab, defineerib, tunneb ära, reprodutseerib; teab kuupäevi, sündmusi jt. fakte; sõnastab põhimõtte, saab aru informatsioonist, mõistab tähendust; analüüsib; seletab, põhjendab; on võimeline infot üle kandma uude konteksti; fakte interpreteerima, võrdlema, erinevusi välja tooma, korrastama, järeldusi sõnastama; Oskab on võimeline praktiliselt sooritama, demonstreerib. Mooduli hindamise aluseks on esitatud õpitulemused. Hindamistoimingud, mille kaudu kontrollitakse moodulites kirjeldatud õpitulemuste saavutatust määratletakse kooli õppekavas. Moodulid jaotuvad üld, põhi ja valikõpingute ja praktika mooduliteks ning on põhiõpingute osas järjestatud arvestades õpingute loogilist järjekorda. Üldõpingute moodulid (moodulid 1 5. Tabel 1.) on kogu koolitust läbivad moodulid, mis on koostatud õppekava aluseks oleva kutsestandardi üldoskuste ja teadmiste nõuete alusel. Üldõpingute moodulid aitavad tagada õppija sotsiaalse valmisoleku toimetulekuks töös ja elus ning hoiaku elukestvaks õppeks. Lähteülesandest tulenevalt on üldõpingute moodulites esitatud ka eriala seisukohalt olulised üldharidusained. Põhiõpingute moodulid (moodulid Tabel 1.) moodustavad kutse või erialal tegutsemiseks vajalike teadmiste oskuste kogumi. Põhiõpingute moodulid on koostatud kutsestandardis esitatud kutsealaste põhiteadmiste oskuste nõuete alusel. Konkreetsed nimetused ja õppe maht on esitatud kokkuvõtlikus tabelis. Valikõpingute moodulid (moodul 13. Tabel 1.) on koostatud kutsestandardi lisa/erioskuste ja teadmiste nõuete alusel ning laiendab ja täiendab põhioskusi teadmisi. 7(59)

8 Valikõpingute mooduli valib kool õppebaasi ja vastava tasemega õpilaste olemasolul. Iseseisev töö on õpilase iseseisev tegevus õpieesmärgi saavutamiseks. Iseseisev töö moodustab vähemalt 10% õpingute kogumahust. Kutsehariduslik lõpueksam on ülesehituselt sarnane kutseeksamile ja koosneb teooriaeksamist ning praktilisest tööst. Kutseõpingud lõpetanud inimene on võimeline sooritama Keevitaja eriala I taseme kutsekvalifikatsioonieksami. Loodud on kõik eeldused kutseharidusliku koolilõpueksami ja kutsekvalifikatsioonieksami ühitamiseks. 4.1 Õppeaja jaotus õppekavas Määratletud on õppekava Keevitaja" üld ja põhiõpingute ning valikõpingute moodulite kohustuslik õppesisu, mis on kirjeldatud 40 õppenädala mahus. Materjalide valmimine aitab tagada koolituse taseme ühtlustumise ja tulemuste võrreldavuse nii kooliti kui regiooniti. Õppesisu rakendamisel paraneb õppijate võimalus konkureerida tööjõuturul. Loodud on eeldused riikidevahelisteks kõnelusteks kutseõppe ja kvalifikatsioonide tunnustamiseks. 8(59)

9 Tabel 1. Õppekava moodulite nimetused ja maht: Õppe maht 40 õppenädalat Nr. Mooduli nimetus Maht õppenädalates Kokku Teoreetiline õppetöö Praktiline töö I Üld ja põhiõpingud 37 15,5 21,5 1. Majanduse ja ettevõtluse alused Tööõiguse alused Töökeskkonna ohutuse alused Tehniline joonestamine Erialane võõrkeel Materjaliõpetus Tehniline mõõtmine Elektrotehnika Lukksepatööd Gaaskeevitus 3 0,5 2,5 11. Kaitsegaasmetallkaarkeevitus (MIG/MAG) Praktika ettevõttes 8 8 II Valikõpingud Keevitusalased standardid ja juhendid 2 2 III Kutsehariduslik lõpueksam 1 KOKKU: 40 17,5 21,5 9(59)

10 5. HINDAMISE PÕHIMÕTTED JA KRITEERIUMID 5.1. Hindamise põhimõtted ja kriteeriumid Õpilaste teadmisi ja oskusi kutsekeskhariduse omandamisel hinnatakse Haridus ja teadusministri 16. novembri 2006.a. määruse nr. 41 alusel. Hindamisel võrreldakse õppija teadmisi ja oskusi nõutavate õpitulemustega ja nende põhjal määratletud hindamiskriteeriumitega. Kokkuvõttev hinne on mooduli, perioodi, kursuse ja aastahinne. Hindamine on kvalitatiivne. Kokkuvõttev hindamine toetub protsessi hinnetele, kuid ei pea olema nende aritmeetiline keskmine. Kokkuvõtval hindamisel hinnatakse õppeprotsessi ja õppija teadmisi, oskusi ning hoiakuid õppeprotsessi lõppedes, s.t. mooduli hinne kujuneb teoreetilise osa ja praktiliste tööde hindamise tulemusena. Hinnete skaala on järgmine: % hinne 5; 70 89% hinne 4; 45 69% hinne 3; 26 50% hinne 2; 1 25% hinne 1. Arvestades õppija individuaalseid võimeid ja suutlikkust võib õpetaja muuta skaala väärtusi 5% ulatuses. Õppija õpitulemuste diferentseeritud hindamine mooduli või selle osade lõikes toimub viiepallilise hindamisskaala alusel alljärgnevalt: väga hea 5 silmapaistev ja eriti põhjalik ainetundmine nii teoreetiliselt kui rakenduslikult, õpitu vaba ja loov kasutamisoskus, ulatuslik iseseisev töö, erialakirjanduse mitmekülgne tundmine; hea 4 õppeaine teoreetilise ja rakendusliku sisu hea tundmine õppeprogrammi ja kohustusliku kirjanduse mahus koos õpitu hea praktilise kasutamise oskusega. Ei esine sisulisi ega põhimõttelisi vääratusi; rahuldav 3 õppeaine olulisemate teoreetiliste ja rakenduslike printsiipide, faktide ja meetodite tundmine ning nende kasutamise oskus tüüpolukordades. 10(59)

11 Vastustes avalduvad märgatavad puudujäägid ning ebakindlus. Aine sügavamates osades ja detailsemates küsimustes avalduvad ebatäpsus ja ebakindlus. Rahuldavat hinnet tuleb lugeda õppeprotsessi jätkamise seisukohalt piisavaks; nõrk 2 esineb aine tundmises sisulisi ja põhimõttelisi jämedaid vigu; hinne 1 märgitakse nende õpilaste teadmisi, kes kasutavad oma töös keelatud abivahendeid või loobuvad teadmiste kontrollist mõjuva põhjuseta. Hinnatavad tööülesanded (hindamise objektid) võivad olla: kirjalik või praktiline töö, suuline esitus, audio, video või graafiline esitlus, õpimapi koostamine, projektitöö või muu alternatiivse tõenduse esitamine. Esitatud skaalast 5 % üles või allapoole moodustab piiritsooni, mille puhul õpetaja võib panna kas kõrgema või madalama hinde arvestades: töö mahtu ülesande keerukust vigade arvu ja liiki. Õpilane on sooritanud õppetöö edukalt, kui tema teadmisi ja oskusi on hinnatud vähemalt rahuldavalt (hinne 3) Praktika hindamise kriteeriumid Praktika hindamisel võetakse aluseks: töökultuur (töövahendite hoidmise ja hooldamise oskus; töökoha organiseerimine, töö korraldamine oskus) ja töösse suhtumine; materjalide tundmine ja valikuoskus; töövahendite ja seadmete tundmine ja kasutamisoskus; tööde tehnoloogilise järjekorra tundmine ja järgimine; õigete töövõtete valdamine; tööjooniste lugemise oskus; tööohutusnõuete järgimine; teostatud tööde kvaliteet; töötervishoiu ja ohutusnõuete järgimine viimistlustöödel; õpilase isikuomadused: vastutustunnet, algatusvõimet ja distsipliini, valmisolekut 11(59)

12 meeskonnatööks, initsiatiivi erialaste probleemide lahendamisel. Praktika hindamise kriteeriumid MITTERAHULDAV (hinne 2"): praktiline töö on teostatud ebakvaliteetselt ja rikkudes tehnoloogilisi nõudeid; õpilane suhtub töötegemisse negatiivselt ja ükskõikselt; õpilane eirab tööjuhiseid ja ohutusnõudeid; õpilane on hoolimatu töökaaslaste suhtes. RAHULDAV (hinne 3"): peab kinni töö tegemiseks ettenähtud ajast; püüab teha tööd iseseisvalt kuid vajab peamises juhendamist ja kontrolli; esineb kõrvalekaldeid kvaliteedis ja tehnoloogilisi ebatäpsusi; on ebakindel materjalide, töövahendite ja töökoha kasutamises; täidab töötervishoiu ja ohutusnõudeid; oskab töötada rühma liikmena aga vajab algatusvõime kohalt lisakannustust; suhtub positiivselt klienditeenindusse; oskab selgitada töö teostamise korda kasutades eriala mõisteid; õpilane on võimeline tööle asuma õpitud kutsealal, hoolimata mõningate tööoskuste ja tööga seotud teadmiste puudulikust valdamisest. HEA (hinne 4"): praktiline töö on teostatud hästi ja põhiliselt iseseisvalt; esineb üksikuid kõrvalekaldeid kvaliteedis ja tehnoloogias; oskab enamasti valida töö tegemiseks sobivaima viisi ja töövahendid; püüab saavutada töös kvaliteetset tulemust, mis aga alati ei õnnestu; oskab kasutada omandatud teadmisi ja oskusi uutes olukordades; järgib töötervishoiu ja ohutusnõudeid; oskab kohaldada eeskirju ja juhendeid erinevates olukordades; hoiab korras töövahendid ja töökoha; vastutab teostatud töö eest ja sooritab selle peamiselt ettenähtud aja jooksul; oskab töötada rühma liikmena aga vajab algatusvõime kohalt lisakannustust; suhtub positiivselt klienditeenindusse; 12(59)

13 oskab selgitada töö teostamise korda kasutades eriala mõisteid; oskab arendada töövõtteid saadud tagasiside alusel. VÄGA HEA (hinne 5"): praktiline töö on teostatud iseseisvalt; tunnistab probleemi olemasolu kus vajab juhendamist ja oskab seda saada; oskab valida töö tegemiseks sobivaima viisi ja töövahendid; saavutab töös kvaliteetse tulemuse sujuvalt ja plaanipäraselt; oskab kasutada omandatud teadmisi ja oskusi uutes olukordades; järgib töötervishoiu ja ohutusnõudeid; oskab kohaldada eeskirju ja juhendeid erinevates olukordades; hoiab korras töövahendid ja töökoha; vastutab teostatud töö eest ja sooritab selle ettenähtud aja jooksul; oskab töötada algatusvõimeliselt rühma liikmena; suhtub positiivselt klienditeenindusse ja võtab arvesse kliendi erisoove; oskab selgitada töö teostamise korda kasutades eriala mõisteid; oskab arendada ja mitmekesistada töövõtteid saadud tagasiside alusel. 6. LÕPETAMISE NÕUDED 6.1. Nõuded kooli lõpetamiseks Õpingud loetakse lõpetatuks, kui on saavutatud riikliku õppekava alusel koostatud kooli õppekavas esitatud õpitulemused ning sooritatud positiivsele tulemusele eriala lõpueksam. Kooli lõpetamist tõendab kooli lõputunnistus, mille vormi ja väljaandmise kord on kinnitatud Vabariigi Valituse määrusega nr detsembril 1998.a. (VVm RT I 1999, 1,3). Kooli väljaantud lõputunnistused kantakse Haridusministeeriumi lõpudokumentide registrisse haridusministri määrusega kehtestatud korras. Kutseõppeasutuse lõpetanu saab kooli lõputunnistuse kutse omandamise kohta vastavalt õppeasutuse statuudile Koolieksamid Koolieksamid korraldatakse kooli direktori käskkirjaga kinnitatud koolieksami plaani järgi (sisu, vorm ja toimumise ajad ). 13(59)

14 6.3. Kutsehariduslik lõpueksam Lõpueksam koosneb teoreetilisest osast ja praktilisest tööst. Teoreetilise osa teemad: gaaskeevitus, kaitsegaasmetallkaarkeevitus (MIG/MAG keevitus), keevitusalased standardid ja juhendid, EN 287. Praktiline töö: plaatide nurk ja põkkliidete keevitamine asendis PF, vastavalt keevisõmbluse kvaliteeditasemele C (visuaalne kontroll) vastavalt standardile EN Praktilise töö hindamise kriteeriumid Eksamikomisjon hindab töö sooritust, kvaliteeti, tööks kulunud aega, töökultuuri ja tööohutuse nõuete täitmist vastavalt töölehele. Vajadusel täpsustab eksamikomisjon oma hinnangut vestluse käigus. Hindamise aluseks on praktika hindamise juhend ( vt. lk. 12). 14(59)

15 7. ÕPPEKAVA MOODULITE KIRJELDUS 7.1. KUTSEALASTE ÜLDÕPINGUTE MOODULID MAJANDUSE JA ETTEVÕTLUSE ALUSED KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised majandusalastest põhimõistetest ja seaduspärasustest, valitsuse rollist majanduses, Eesti majanduse arengusuundadest, turumajanduse põhikomponentidest, ettevõtluse alustest, ettevõtte finantseerimise ja administreerimise põhimõtetest, ühistegevuse põhimõtetest, ühistulise ettevõtluse olemusest, äriplaani koostamise põhimõtetest, FIE na tegutsemise põhireeglitest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. MAJANDUSE PÕHIMÕISTED. Vajadused ja ressursid. Majanduse põhiküsimused. Nõudluse ja pakkumise mehhanism. Konkurentsimudelid ja hinnasüsteem RIIGI ROLL MAJANDUSES. Riigieelarve. Maksud ja nende olemus. Raha ja eelarvepoliitika. Eesti majanduse arengusuunad TURUMAJANDUS. Turumajanduse olemus ja põhikomponendid MAJANDUSLIK STABIILSUS. Sisemajanduse ja rahvuslik koguprodukt. Tööturg ETTEVÕTLUSE ALUSED. Ettevõte, ettevõtja, ettevõtlus. Ühistegevuse põhimõtted. Äriühing, mittetulundusühing ja füüsilisest isikust ettevõtja. Ettevõtte loomise etapid. Ettevõtte juhtimine. Tootmine ja teenindus: toode ja toodang, püsiv ja muutuvkulud, kasum ja käive. Finantsplaan. 15(59)

16 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: majandusalaseid põhimõisteid; ühiskonnas toimuvaid majandusprotsesse; riigi majandusse sekkumise meetodeid ning selle tagajärgi; majandustegevuses osalejate erinevaid rolle; erinevate ettevõtlusvormide eeliseid ja puudusi ning turukonkurentsiga seonduvaid põhimõisteid; mõistete nõudlus ja pakkumine omavahelisi seoseid; äriplaani koostamise põhimõtteid; ettevõtluse aluseid. Õpilane oskab: hinnata enda valikuid majandusotsustena; seostada nõudlust ja pakkumist igapäevaelus toimuvaga; hinnata enda valikuid palgatöötajana või ettevõtjana; leida vajalikku infot ettevõtlusega alustamiseks ja selles osalemiseks; leida enda vajadustele vastavad pangateenused ja investeerimisvõimalused. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid ( majanduse, ettevõtluse ja turunduse põhimõisted, majanduse toimemehhanism, raha olemus ja panganduse alused, ettevõtte finantseerimise, aruandluse ja äri korraldamise põhimõisted). Hinnatakse: põhimõistete ning majanduse toime ja reguleerimismehhanismide olemuse tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi hinde põhjal. 16(59)

17 TÖÖÕIGUSE ALUSED KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised oma tegevusvaldkonna seadusandliku reguleerimise vajalikkusest, töösuhteid reguleerivatest õigusaktidest, töölepingu poolte seadusega sätestatud õigustest ja kohustustest, töölepingu sõlmimise, muutmise ning lõpetamise alustest, palga ja puhkuse arvestamise alustest, töötingimuste kujundamise alustest, töösuhete pinnalt tekkinud vaidluste lahendamise võimalustest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. LEPINGULISED SUHTED. Füüsilised ja juriidilised isikud. Tööleping, selle liigid, sisu ja sõlmimise kord. Ametijuhend. Töölepingu pooled, nende õigused ja kohustused. Töölepingu muutmine ja lõpetamine. Kollektiivleping. Töövaidlused TÖÖ JA PUHKEAEG. Töö ja puhkeaeg. Ületunnitöö. Puhkuse liigid. Puhkuse andmise kord. Puhkuse tasustamine, katkestamine TÖÖ TASUSTAMISE ALUSED. Palk, lisatasu. Palgatingimuste kehtestamine ja palga maksmise kord. Tagatised ja hüvitised. Materiaalne vastutus. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: töösuhteid reguleerivaid õigusakte; tööandja ja töövõtja lepingulisi õigusi ja kohustusi; töölepingu sõlmimise, muutmise ning lõpetamise aluseid; palga ja puhkuse arvestamise aluseid; töövaidluste lahendamise võimalusi. 17(59)

18 Õppija oskab: leida vajalikku teavet töösuhteid reguleerivatest õigusaktidest; pöörduda tööõigusalastes küsimustes nõu saamiseks pädevate organisatsioonide ja isikute poole. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: osata kasutada Töölepingu seadusest tulenevaid õigusalaseid sätteid ja teisi töösuhteid reguleerivaid õigusakte suhetes tööandjaga. Hinnatakse: töölepingu poolte õiguste ja kohustuste tundmist; töölepingu sõlmimise, muutmise ja lõpetamise aluste tundmist; palga ja puhkuse arvestamise aluste tundmist; töövaidluste lahendamise korra tundmist; kollektiivlepingu, töö ja ametijuhendi aluste tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi hinde põhjal. TÖÖKESKKONNA OHUTUSE ALUSED KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised tööandja ning töötaja õigustest ja kohustustest töökeskkonna ohutuse, tööõnnetuste ja kutsehaiguste vallas, töökeskkonna ohuteguritest, kutsealaga seonduvatest tööohutus ja tööhügieeninõuetest, esmaabi üldistest põhimõtetest, üldistest keskkonnaprobleemidest ja säästva arengu põhimõtetest, jäätmekäitluse vajadusest ja jäätmekäitluse keskkonnasäästlikest põhimõtetest. 18(59)

19 2. Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. TÖÖTERVISHOID. TÖÖOHUTUS. TÖÖHÜGIEEN. Ohutegurid ja nende mõju inimese tervisele. Kutsehaigused ja nende vältimine. Õiged töövõtted ja asendid. Tööhügieen. Töötervishoiu korraldus ettevõttes. Tööohutuse alane seadusandlus. Mikrokliima (valgustus, müra, vibratsioon, elektromagnetväljad). Tööohutus käsitööriistade, väikemehhanismidega ning tööpinkidel töötamisel. Tööohutus tuletöödel. Tegutsemine ohuolukorras. Töökeskkonna riskianalüüs. Tööandja ja töötaja kohustused, õigused ja vastutus ESMAABI. Tegutsemine õnnetuspaigal, olukorra hindamine, otsuse langetamine, tegutsemine. Esmaabivõtted. Esmaabi vahendid töökohal KESKKONNAHOID JA JÄÄTMEKÄITLUS. Saasteallikad. Ohtlikud jäätmed. Looduskeskkonna mõju inimese tervisele. Esmase jäätmekäitluse korraldamine. Säästev areng. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb tööohutuse eesmärke ja ülesandeid; töökeskkonnale esitatavaid põhinõudeid; ohutegurite mõju inimese tervisele; õigeid töövõtteid ja asendeid; esmaabi põhimõtteid; tööandja ja töövõtja õigusi, kohustusi ja vastust töötervishoiu ja ohutuse vallas; üldiseid keskkonnaprobleeme; looduskeskkonna mõju inimese tervisele; säästva arengu ja esmase jäätmekäitluse põhimõtteid. 19(59)

20 Õppija oskab hinnata töökoha ohutegureid; ohutult käsitseda erinevaid käsitööriistu, väikemehhanisme ja tööpinke; kasutada füsioloogiliselt õigeid töövõtteid ja asendeid; märgata keskkonna reostamise võimalikke ohte, neid ennetada; tegutseda ohuolukorras. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: koostada referaat töökeskkonda puudutaval teemal. Hinnatakse: orienteerumist keskkonnaohutust ja töötervishoidu reguleerivates aktides sätestatud eesmärkides; töökeskkonda mõjuvate ohutegurite tundmist; tööohutusnõuete, töökaitsevahendite ja esmaabi põhimõtete tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja referaadi hinde põhjal. TEHNILINE JOONESTAMINE KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised detailide ja koostude kujutamisest, tööjooniste koostamisest ning oskused lugeda tehnilist joonist. 2. Nõuded õpingute alustamiseks Puuduvad 20(59)

21 3. Õppesisu 3.1. GEOMEETRILINE JOONESTAMINE. Joonestusalased standardid (ülevaade). Geomeetrilised konstruktsioonid. Joonestusvahendid ja materjalid. Jooniste formaadid. Mõõtkava. Jooned, joonte liigid ja kasutusalad. Joonte laius ja valik. Jooniste vormistamine. Normkiri. Kirjanurk e. tiitelnurk KUJUTISED. Kujutamise üldpõhimõtted. Kujutiste liigid: vaated, lõiked, ristlõiked, väljatoodud elemendid. Lihtsustused ja tinglikkused joonisel MÕÕTMESTAMINE. Mõõtmestamise põhimõtted. Baasi mõiste mõõtmisel. Mõõtmestamise elemendid. Mõõtarvude kandmine joonisele. Kujumärgid ja tähised KEERMED. Keermete kujutamine ja tähistamine joonisel. Keerme põhimõõtmed MASINAELEMENTIDE KUJUTAMINE. Lahtivõetavad ja kinnisliited. Polt ja tikkpoltliide. Keevisliide. Keevisõmblus. Hammasliide. Hammasülekanded. Sidurid. Vedrud SELGITAVATE ANDMETE MÄRKIMINE JOONISELE. Erinevate materjalide kujutamine ja tähistamine joonisel. Pinnakaredus, selle märkimine joonisele. Termilise töötlemise märkimine joonisele. Tolerantsid ja istud joonisel. Pindade kuju ja asendihälvete märkimine joonisele. Selgitavad märkused joonisel KOOSTEJOONIS JA TÜKITABEL. Koostejoonis. Tükitabel. Koostejoonisel kasutatavad lihtsustused. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: tööjooniste tingmärke ja sümboleid; kujutiste liike ja kujutamise põhimõtteid; mõõtmestamise põhimõtteid ja mõõtarvude kandmist joonistele; keermete kujutamist; masinaelementide kujutamist; selgitavate andmete ja märkuste märkimist joonisele. 21(59)

22 Õppija oskab: lugeda tehnilist joonist; joonestada lihtsamate detailide ja koostude eskiise. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (joonestusalased standardid, tööjooniste tingmärgid ja sümbolid, kujutiste liigid, mõõtmestamise põhimõtted, keermete ja masinelementide kujutamine, tolerantside ja pinnakareduse tähistamine tööjoonisel, tööjooniste lugemine ja analüüs). Hinnatakse: põhimõistete tundmist; tööjoonise lugemist ja analüüsi. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi hinde põhjal. ERIALANE VÕÕRKEEL KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab erialaga seotud sõnavara, mõisted ja terminid, teadmised tööde tehnoloogilise järjekorra kirjeldamiseks, erialaste tekstide mõistmiseks vajalike teabeallikate kasutamise oskuse. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. ERIALAGA SEOTUD MÕISTED JA TERMINID. Keevitusprotsessi olemust kirjeldavad terminid. 22(59)

23 3.2. TÖÖVAHENDITE NIMETUSED. Seadmete ehitust ja konstruktsiooni üksikosi väljendavad terminid. Tööriistade ja rakiste nimetused MATERJALIDE LIIGITUS JA TÄHISTUS. Keevitusprotsessis kasutatavate põhi ja abimaterjalide terminid. Liigituse ja tähistuse nimetused TÖÖTLEMISE TEHNOLOOGIA MÕISTED. Tehnoloogiaalased terminid SEADMETE KASUTUSJUHENDID. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: erialaga seotud võõrkeelseid mõisteid ja termineid; võõrkeelseid seadmete, tööriistade ja materjalide nimetusi, tähistust. Õppija oskab: lugeda erialast teksti sõnaraamatu abiga; aru saada võõrkeelsetest tööülesannetest ja töökirjeldustest; aru saada võõrkeelsetest materjalide, töövahendite ja seadmete märgistustest; kasutada teabeallikaid erialase võõrkeelse teksti mõistmiseks. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: koostada referaat tööd puudutaval teemal kasutades erialaga seotud võõrkeelseid mõisteid ja termineid. Hinnatakse: erialaga seotud võõrkeelsete terminite tundmist; tehnilises kirjanduses ja tööjoonistel esinevate võõrkeelsete tähistuste ja selgituste tundmist; keevitus ja metallitöötlemisseadmete võõrkeelsetest kasutusjuhenditest arusaamist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja referaadi hinde põhjal. 23(59)

24 MATERJALIÕPETUS KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised kasutavate materjalide mehaanilistest, keemilistest ja füüsikalistest omadustest, kasutamisest ja jäätmekäitlusest. 2. Nõuded õpingute alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. MATERJALIDE LIIGITUS JA OMADUSED. Masinaehituses kasutatavad materjalid, nende liigitus. Materjalide märgistus. Materjalide mehaanilised, keemilised, füüsikalised, tehnoloogilised ja ekspluatatsioonilised omadused MUSTAD METALLID JA NENDE SULAMID: MALMID, TERASED. Malmid (saamine, liigitus, omadused ja kasutamine). Terased (saamine, liigitus: süsinikterased, legeerterased, tööriistaterased, eriomadustega terased; omadused ja nende kasutamine). Esmane jäätmekäitlus TERASE TERMILINE JA TERMOKEEMILINE TÖÖTLEMINE. Terase termilise ja termokeemilise töötlemise viisid MITTEMUSTMETALLID JA NENDE SULAMID. Mittemustmetallid ja nende sulamid masinaehituses. Esmane jäätmekäitlus METALLIDE KORROSIOON JA KORROSIOONITÕRJE. PINNAKATTED. Metallide korrosioon. Metallide kaitse korrosiooni eest. Pinnakatted PULBERMATERJALID. KERAAMILISED MATERJALID. KÕVASULAMID. Üldteadmised pulbermetallurgiast. Keraamilised materjalid ja nende kasutamine masinaehituses. Kõvasulamid ja nende kasutamine POLÜMEERMATERJALID. Liigitus ja märgistus. Polümeermaterjalide kasutamine. 24(59)

25 Töötlemisvõimalused. Esmane jäätmekäitlus. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: masinaehituses kasutatavaid materjale, nende liigitust; mustade, mittemustmetallide ja nende sulamite kasutusvõimalusi masinaehituses; terase termilise ja termokeemilise töötlemise viise; korrosiooni olemust ja korrosioonitõrje viise; erinevaid pinnakatteid; pulbermaterjalide, keraamiliste materjalide ja kõvasulamite kasutamist; polümeermaterjalide liigitust, märgistust ja kasutusvõimalusi; masinaehituses kasutatavate materjalide esmast jäätmekäitlust. Õppija oskab: seostada materjali omadusi kasutusalaga; valida materjale vastavalt nende kasutustingimustele; leida infot erinevate materjalide kohta.. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (masinaehituses kasutatavad materjalid, mustad ja mittemustmetallid, teraste ja teiste metallisulamite termiline töötlemine, pulber, keraamilised ja kõvasulammaterjalid, polümeermaterjalid). Hinnatakse: masinaehituses kasutatavate materjalide tundmist; masinaehituses kasutatavate materjalide töötlemisomaduste tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja hindelise arvestuse põhjal. 25(59)

26 7.2 KUTSEALASTE PÕHIÕPINGUTE MOODULID TEHNILINE MÕÕTMINE KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised ja oskused mõõtmisest, mõõteriistade otstarbest ja kasutamisest, kuju ja asendi hälvetest ning pinna karedusest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Läbitud osaliselt moodul: tehniline joonestamine. 3. Õppesisu 3.1. PÕHIMÕISTED. Põhimõisted mõõtmetest, hälvetest ja tolerantsist. Töötlemise täpsus, võimalike mõõtevigade olemus. Vahetatavuse põhimõte, valikvahetatavus, standardiseerimine, tüpiseerimine ja unifitseerimine. Masinaehituses kasutatavad mõõtühikud. Mõõtmise alused. Mõõtmismeetodid. Tehnilise kontrolli olemus MÕÕTÜHIKUD. Pikkusmõõteriistad (nihik, sügavus ja kõrgusnihik, kruvik, sügavuskruvik, sisekruvik, indikaatormõõdik, hark, kork ja lehtkaliiber, normaal ja piirkaliiber). Nurga mõõte ja kontrollriistad, šabloonid. Lekaaljoonlauad. Keerme mõõte ja kontrollriistad. Mõõtemasinad, projektorid. Pinnakareduse mõõteriistad. Mõõte ja kontrollriistade valik ja kasutamine. Mõõte ja kontrollriistade kontroll ja taatlemine MÕÕTE JA KONTROLLRIISTAD. Piirhälbe, tolerantsivälja, istu mõiste. Lõtkuga, pinguga ja siirdeist. Ava ja võllisüsteemi olemus. ISO tolerantside ja istude ühtsussüsteem, kvaliteet, täpsusaste. Tolerantside tabelid ja nende kasutamine PINNA KUJU JA ASENDI HÄLBED. PINNA KAREDUS. Pinna kuju ja asendihälbed. Pinnakaredus ERINEVATE LIIDETE TOLERANTSID JA ISTUD. Keermete tolerantsid ja istud. Kiil, liist ja 26(59)

27 hammasliidete tolerantsid ja istud. Hammasrataste ja tiguülekannete tolerantsid. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: masinaehituses kasutatavaid mõõtühikuid; mõisteid: ist, hälve, tolerantsiväli, nimi ja piirmõõt; ISO istude ja tolerantside süsteeme; tolerantside tabelite kasutamist; pinna kuju ja asendihälbeid; erinevate liidete iste; mõõte ja kontrollriistu; kvaliteedijuhtimise aluseid ettevõttes. Õppija oskab: valida ja kasutada mõõtmisel vajalikku mõõte või kontrollriista; hinnata mõõtetulemust. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik arvestus, mis hõlmab järgmisi teemasid (mõõdud, nende nimetused ja tähistused tööjoonisel, istude ja tolerantside süsteem, pinna kuju ja asendi hälbed, mõõte ja kontrollriistade täpsus ja kasutamine). Hinnatakse: mõõtude ja mõõtesüsteemide tundmist; mõõte ja kontrollriistade tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku arvestushinde põhjal. 27(59)

28 ELEKTROTEHNIKA KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised elektrist, elektriseadmetest ja aparaatidest, elektrienergia kasutamisest ning elektriohutusest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad 3. Õppesisu 3.1. ÜLDTEADMISED ELEKTRIST. Voolutugevus, pinge, takistus, võimsus ELEKTRI JA MAGNETAHELAD. Elektri ja magnetahelad. Tarbijate paralleelne ja järjestikuline ühendamine ALALISVOOL. Alalisvool. Alalisvoolu allikad ja seadmed VAHELDUVVOOL. Vahelduvvool. Vahelduvvoolu allikad ja seadmed MÕÕTERIISTAD JA KONTROLLSEADMED. Mõõteriistad ja kontrollseadmed. Nende ehitus ja tööpõhimõte TRANSFORMAATORID. Transformaatorid. Transformaatorite ehitus ja tööpõhimõte ALALDID. Alaldid. Alaldite ehitus ja tööpõhimõte ELEKTRIENERGIA ÜLEKANDELIINID. Elektrienergia ülekandeliinid. Kaablid, juhtmed, nende ristlõiked ja tähistus ELEKTRIENERGIA SISSE JA VÄLJALÜLITAMINE. Elektriseadmete sisse ja väljalülitamine, reguleerimine, kontrollimine ELEKTRIENERGIA KASUTAMINE. Elektrienergia kasutamine: valgustus, kuumutus, sulatus, elektrolüüs ELEKTRIOHUTUS. 28(59)

29 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: elektrienergia kasutamise võimalusi; põhilisi elektriseadmeid; energia ülekandesüsteeme, mõõte ja kontrollaparatuuri; voolu ja pinge reguleerimist; alalis ja vahelduvvoolu ahelaid; elektriohutust. Õppija oskab: määrata elektri voolutugevust, pinget, takistust; kasutada elektriseadmeid ja aparaate; kasutada ohutuid töövõtteid elektriseadmetega töötamisel. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (elekter ja tema olemus, alalis ja vahelduvvool, mõõte ja kontrollaparaadid, transformaatorid ja alaldid, elektrienergia ülekandesüsteemid, elektriohutus). Hinnatakse: üldelektrialaseid teadmisi; keevitustöödel kasutatavate seadmete ja aparaatide elektrisüsteemide tundmist; elektrienergia mõõtmise, kontrolli ja reguleerimisvõimaluste tundmist; transformaatorite ja alaldite tundmist ning vooluvõrku lülitamist; töökaitse ja ohutusvahendite tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi hinde põhjal. LUKKSEPATÖÖD KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA 29(59)

30 Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised lukksepatöödest: raiumisest, viilimisest, lõikamisest, õgvendamisest ja painutamisest, neetimisest, puurimisest ja keermetamisest, lihvimisest ja poleerimisest, lukksepatööde tegemise tööriistadest, tööriistade teritamisest ja hooldamisest, mõõteriistade kasutamisest, tasapinnalisest ja ruumilisest märkimisest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Läbitud osaliselt moodulid: töökeskkonna ohutuse alused, materjaliõpetus, tehniline joonestamine, tehniline mõõtmine. 3. Õppesisu 3.1. ÜLDTEADMISED LUKKSEPATÖÖST. Lukksepa töökoht. Töökoha organiseerimine. Tööohutus LUKKSEPA TÖÖRIISTAD. Lukksepa tööriistad. Masinad, instrumendid, rakised KASUTATAVAD MÕÕTERIISTAD. Lukksepatööde mõõte ja kontrollriistad, nende täpsusklassid MÄRKIMINE. Toorikute märkimine. Märkimistööriistad. Märkimistehnika ja võtted RAIUMINE. Raiumine. Raiumistööriistad. Raiumise töövõtted VIILIMINE. Viilimine. Viilid. Viilimise töövõtted LÕIKAMINE. Lõikamine. Lõikamistööriistad. Lõikamise töövõtted ÕGVENDAMINE. Õgvendamine. Õgvendamise töövõtted NEETIMINE. Neetimine. Needid. Neetimise töövõtted PUURIMINE JA KEERMETAMINE. Puurimine ja keermetamine. Tööriistad. Töövõtted LIHVIMINE JA POLEERIMINE. Lihvimine ja poleerimine. Tööriistad ja vahendid. Töövõtted. 4. Hinnatavad õpitulemused 30(59)

31 Õppija teab ja tunneb: lukksepatööde olemust; lukksepatööde tööriistu, masinaid ja seadmeid; kontroll ja mõõteriistu ning nende kasutamist; ohutuid töövõtteid ja kaitsevahendeid. Õppija oskab: märkida toorikuid; kasutada erinevaid kontroll ja mõõteriistu; valmistada lihtsamaid tooteid kasutades erinevaid lukksepa töövõtteid; kasutada ohutuid töövõtteid ja kaitsevahendeid. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (lukksepatööde olemus; lukksepatööde tööriistad, masinad ja seadmed; märke, mõõte ja kontrollriistad ning nende kasutamine; lukksepatööde töövõtted). Hinnatakse: lukksepatöödel kasutatavate kontroll ja mõõteriistade tundmist; toorikute ettevalmistamise ja märkimise tundmist; lukksepa töövõtete tundmist erinevatel töödel; töökaitse ja ohutusvahendite tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise, kirjaliku testi ja praktilise töö hinnete põhjal. 31(59)

32 GAASKEEVITUS KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA 3 0,5 2, Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised gaasikeevitusest, gaasikeevitusseadmetest, keevitusviisidest, keevisõmbluste erinevatest tüüpidest, keevituspositsioonidest, lisamaterjalidest, gaasidest, materjalide ja detailide ettevalmistamisest keevitamiseks, esinevate defektide tekkimise põhjustest ja nende ärahoidmise võtetest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks. Läbitud osaliselt moodulid: Töökeskkonna ohutuse alused, tehniline joonestamine, tehniline mõõtmine, materjaliõpetus, elektrotehnika. 3. Õppesisu GAASKEEVITUSE JA GAASLÕIKAMISE OLEMUS. Gaaskeevituse olemus. Kasutusvaldkond TERMILISE LÕIKE LIIGID. Lõikamine sulatamisega. Gaaslõikamine KEEVITUSGAASID. Põlevgaasid. Hapnik. Keevitustöökoja ja koha varustamine gaasiga GAASKEEVITUS JA GAASLÕIKESEADMED. Keevituspõletid. Reduktorid. Voolikud. Kaitseseadmed (klapid). Gaasiballoonid. Manomeetrid HAPNIK RÄBUSTIGA LÕIKAMINE. Lõikamise olemus. Kasutusvaldkonnad MASINAGA GAASLÕIKAMINE. Masinlõikamise seadmed ja tehnoloogia KEEVITUSLEEGID. Liigid ja kasutusvaldkond LISAMATERJALID. Traatide ja varraste liigid ning nende valik. Tähistamine GAASKEEVITUS JA GAASLÕIKAMISE VÕTTED. Vasak ja paremsuunaline keevitus. Kasutamine MATERJALIDE JA DETAILIDE ETTEVALMISTAMINE KEEVITUSEKS JA LÕIKAMISEKS. 32(59)

33 Materjalide ja detailide valiku põhimõtted. Materjali puhastamine. Kasutatavad töövahendid, rakised ja abinõud KEEVITUS JA LÕIKETEHNOLOOGIA. Terase ja malmi keevitus, lõikamine. Värvilise metalli keevitus ja lõikamine MATERJALIDE SÄÄSTLIK KASUTAMINE. Jääkide ja jäätmete tekke minimiseerimine GAASKEEVITUSEL JA GAASLÕIKAMISEL ESINEVAD DEFEKTID. Välimised ja sisemised defektid. Defektide tekke põhjused ja nende vältimine. Keevisõmbluste kontrolli meetodid. Defektide parandamise võtted GAASKEEVITUSEL JA GAASLÕIKAMISEL ESINEVAD DEFORMATSIOONID. Deformatsioonide liigid ja nende mõju keeviskonstruktsioonile. Deformatsioonide tekkimise põhjused ja nende ärahoidmise võtted. 3.5 OHUTUSNÕUDED GAASKEEVITUSEL JA GAASLÕIKAMISEL. Balloonide transport ja hoidmine. Voolikute ja põletite korrashoid ning kontroll. Tuleohutus. Tagasilöök. Silmade kahjustused. Hingamisorganite kahjustused. Põletused. Mehaanilised traumad GAASIDE JA KEEVITUSMATERJALIDE KOKKUHOIU VÕIMALUSED JÄÄTMEKÄITLUS. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb gaaskeevitus ja gaaslõikamise võtete peamisi näitajaid; keevitusgaase; kasutatavaid lisamaterjale; gaaskeevituse ja gaaslõikamise tehnoloogiaid; detailide ühendamise viise; gaaskeevitus ja gaaslõikeseadmeid; detailide ettevalmistamist keevituseks ja lõikamiseks; keevisõmbluste ja lõikepinna defekte ja nende ärahoidmist; 33(59)

34 materjalide deformatsioone; ohutusnõudeid. Õppija oskab kasutada gaaskeevitus ja gaaslõikeseadmeid; valida gaaskeevitus ja gaaslõikevõtteid, lisamaterjale; gaase; keevitada põkkliiteid asendites PA, PC, PF ; keevitada pööratavat toru asendis PA vastavalt kvaliteedijärgule C; lõigata erinevaid metalle; detaile ette valmistada keevitamiseks ja lõikamiseks; kasutada ohutuid töövõtteid. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (detailide ühendamise ja lõikamise viisid, detailide ettevalmistamine keevituseks ja lõikamiseks, gaaskeevitus ja gaaslõikeseadmed, keevitusgaasid, keevitusleegid, lisamaterjalid, keevitus ja lõiketehnoloogiad, gaaskeevitusel ja gaaslõikamisel esinevad defektid ja deformatsioonid, materjali kokkuhoiu võimalused, jäätmekäitlus) ja praktiline töö. Hinnatakse: detailide ühendamis ja lõikamisviiside tundmist; detailide keevituseks ja lõikamiseks ettevalmistamise tundmist; gaaskeevitus ja gaaslõikamisseadmete, keevitusgaaside, keevitusleekide ja lisamaterjalide tundmist; keevitus ja lõiketehnoloogiate tundmist; gaaskeevitusel ja gaaslõikamisel esinevate defektide ja deformatsioonide tundmist; kvaliteetse praktilise töö tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi ning praktilise töö hinde põhjal. 34(59)

35 KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUS (MIG/MAG) KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised kaitsegaasmetallkaarkeevitusest, keevitusseadmetest, keevitustehnoloogiatest, keevitusmaterjalidest, materjalide ettevalmistamisest keevituseks, keevituse erinevatest asenditest, deformatsioonidest, esinevatest defektidest ja nende ärahoidmise võtetest, tööjoonistest, keevisõmbluste kontrollimisest ja tööohutusest. 2. Nõuded mooduli alustamiseks Läbitud osaliselt moodul: Töökeskkonna ohutuse alused. 3. Õppesisu 3.1. KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUSE OLEMUS. MIG/MAG keevituse põhimõte. Kasutusvaldkond KEEVITAJA TÖÖKOHT. Nõuded keevitaja töökohale. Keevitaja tööriistad ja vahendid KEEVITUSSEADMED. MIG/MAG keevituse seadmed. Keevitusseadmete töö põhimõtted, reguleerimine ja märgistussümbolid KEEVITUSMATERJALID. Keevitusmaterjalid: gaasid, gaasisegud, traatelektroodid KEEVISÕMBLUSED. Keevisõmblused. Keevisõmbluste erinevad asendid. Põkk ja nurkõmblused. Keevisõmbluste märgistus joonistel KEEVITUSTEHNOLOOGIAD. Keevitusviisid. Keevituskaar. Kaare süütamine. Kaare pikkus. Kaitsegaasmetallkaarkeevituse režiimid. Režiimide valik. Keevitusrežiimi peamised ja täiendavad näitajad. Koormatavus KEEVITUSTEHNIKA. Traatelektroodi võnkliikumised. Keevisvall. Õmbluse lõpetamine. Õmbluse täitmise võtted. Pealesulatus. Pealesulatuse liigid. Pealesulatusvõtted. Põkk ja nurkõmbluste keevitamine. Keevitus erinevates ruumilistes asendites. 35(59)

36 3.8. METALLI ETTEVALMISTAMINE KEEVITUSEKS. Detaili servade ettevalmistamine. Detailide kokkusobitamine, traageldamine KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUSE DEFEKTID. Välimised ja sisemised defektid. Defektide tekke põhjused ja nende vältimine. Defektide parandamise võtted PINGED JA DEFORMATSIOON KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUSEL. Deformatsioonide tekkimise põhjused ja nende vältimine. Keevisõmbluste kontrolli meetodid. Defektide parandamise võtted TÖÖOHUTUS KAITSEGAASMETALLKAARKEEVITUSEL. Tuleohutus. Müra. Traumad elektrilöögist. Silmade kahjustused. Hingamiselundite kahjustused. Mehaanilised traumad ELEKTRIENERGIA, KAITSEGAASIDE JA KEEVITUSMATERJALIDE KOKKUHOIU VÕIMALUSED JÄÄTMEKÄITLUS. 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: kaitsegaasmetallkaarkeevituse olemust; keevituse tehnoloogiaid; keevitusseadmeid ja töövahendeid; keevitusseadmete märgistussümboleid; keevitusviise; keevitusrežiime; keevisõmblusi ja õmbluste keevitamist erinevates ruumilistes asendites; keevituse traatelektroode; materjalide ettevalmistamist keevituseks; esinevaid defekte ja nende ärahoidmise võtteid; keevisõmbluste kontrollimist; tööohutusnõudeid. Õppija oskab 36(59)

37 kasutada traatelektroodiga keevitamise seadmeid; valida keevitusrežiime, traatelektroode, gaase ja gaasisegusid; keevitada nurkõmblusi asendites PB, PF; keevitada põkkõmbluseid asendites PA, PF, PC; keevitada pööratavat toru asendis PA vastavalt kvaliteedijärgule C; hinnata õmbluste kvaliteeti visuaalse vaatlusega ja mõõtmisega; lugeda tööjooniseid; kasutada ohutuid töövõtteid. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (kaitsegaasmetallkaarkeevituse olemust; keevituse tehnoloogiaid; keevitusseadmeid ja töövahendeid; keevitusseadmete märgistussümboleid; keevitusviise; keevitusrežiime; keevisõmblusi ja õmbluste keevitamist erinevates ruumilistes asendites; keevituse traatelektroode; materjalide ettevalmistamist keevituseks; esinevaid defekte ja nende ärahoidmise võtteid; keevisõmbluste kontrollimist; tööohutusnõudeid) ja praktiline töö. Hinnatakse: detailide ühendamisviiside tundmist; detailide keevituseks ettevalmistamise tundmist; kaitsegaasmetallkaarkeevituse seadmete ehituse ja tööpõhimõtete tundmist; keevitusrežiimide ja tundmist; keevitustehnoloogiate tundmist; keevitusel esinevate defektide ja deformatsioonide tundmist; kvaliteetse praktilise töö tundmist; tööohutusnõuete tundmist. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi ning praktilise töö hinde põhjal. 37(59)

38 7.3. VALIKÕPINGUTE MOODULID KEEVITUSALASED STANDARDID JA JUHENDID KOKKU TEOORIA PRAKTILINE TÖÖ PRAKTIKA Eesmärk Õpetusega taotletakse, et õppija omandab teadmised keevitamise ja lõikamise alastest rahvusvahelistest ja riiklikest standarditest ning sellealastest reguleerivatest dokumentidest: ISO, GOST, DIN, SFS, SS. 2. Nõuded mooduli alustamiseks. Läbitud moodulid: keevituse alused. 3. Õppesisu 3.1. KUTSESTANDARD. Kutsestandardis esitatud kvalifikatsiooni nõuded keevitajale KEEVITAMISALANE NORMDOKUMENTATSIOON. Normdokumentide nomenklatuur ja lühike sisukirjeldus KEEVITUSVIGADE LUBATAVAD PIIRMÄÄRAD. Vigade mõõtmine ja hindamine KEEVISÕMBLUSTE TÄHISTAMISE NÕUDED TÖÖJOONISEL. Tähistusstandard. Nõuded KEEVISÕMBLUSTE KUJUD. Keevisõmbluste standardtähistuse nõuded ELEKTROODIDE TÄHISTUSED. Elektroodi ja traatelektroodi tähistused erinevates standardnõuetes SERTIFIKAADID. Sertifikaatidel esitatav informatsioon. Eesmärk. Nõuded GAASKEEVITUSE VARDAD. Gaaskeevituse varraste tähistused KASUTATAVATELE ABIMATERJALIDELE ESITATAVAD NÕUDED. Erinevate keevitusviiside abi ja lisamaterjalid. Nõuded KUTSEEKSAMITE NÕUDED. Kutseeksami läbiviimise kord ja nõuded eksamineeritavale. 38(59)

39 4. Hinnatavad õpitulemused Õppija teab ja tunneb: kutsestandardi nõudeid; keevitusvaldkonda puudutavaid ja kehtivaid standardeid; keevitusprotsessi läbiviimise kohta kehtivaid norme ja nõudeid; keevitatavatele materjalidele esitatavaid nõudeid ja standardeid; erinevate keevitusviiside abimaterjalidele esitatavaid nõudeid; sertifikaatide olemust ja vajalikkust; kutseeksami läbiviimise korda ja nõudeid. Õppija oskab: järgida keevitamisel ja keevisõmbluste kontrollimisel rahvusvahelisi ja riiklikke standardeid ning juhendmaterjale. 5. Hindamine Hinnatav ülesanne: kirjalik test, mis hõlmab järgmisi teemasid (kutsestandardi nõuded, keevitusprotsesside kohta kehtivad standardid, keevitusprotsessi läbiviimise kohta kehtivad normid ja nõuded, keevitatavatele materjalidele esitatavaid nõudeid ja standardid, erinevate keevitusviiside abimaterjalidele esitatavad nõuded, sertifikaatide olemus ja sisu, kutseeksami läbiviimise kord). Hinnatakse: kutse standardi nõuete tundmist; keevitusvaldkonda puudutavate ja kehtivate standardite tundmist; keevitusprotsessi läbiviimise kohta kehtivate normide ja nõuete tundmist ; keevitatavatele materjalidele esitatavate nõuete ja standardite tundmist; erinevate keevitusviiside abimaterjalidele esitatavate nõuete tundmist; sertifikaatide olemuse ja vajalikkuse tundmist; kutseeksami läbiviimise korda ja nõudeid.. Mooduli hinne kujuneb protsessihinnete kaalutud keskmise ja kirjaliku testi hinde põhjal. 39(59)

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori 14.03.2017 käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu 13.03.2017 protokoll nr 10 Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC

Rohkem

SG kodukord

SG kodukord Saue Gümnaasium Koostaja: Robert Lippin Lk 1 / 5 KOOLI VASTUVÕTMISE JA VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD 1. ÜLDPÕHIMÕTTED 1.1. Põhikooli õpilaseks võetakse vastu kõik selleks soovi avaldavad koolikohustuslikud

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es 134911 HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Hotel management Менеджер отеля ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3

Rohkem

(Microsoft Word - P4_FOP_karj\344\344riplaneerimine kutsekeskharidus )

(Microsoft Word - P4_FOP_karj\344\344riplaneerimine kutsekeskharidus ) MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeerimine ja ettevõtluse alused Veiko Belials

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es 133517 Водитель грузовика ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR

Rohkem

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es 140918 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht: 180

Rohkem

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1.

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. ÜLDSÄTTED 1.1. Kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, välja kuulutatud Vabariigi

Rohkem

Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori a Direktori a käskkirjaga nr 1.1-7/85

Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori a Direktori a käskkirjaga nr 1.1-7/85 Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori 30.10.2014.a Direktori 12.12.2014.a käskkirjaga nr 1.1-7/85 käskkirjaga nr 1.1-7/107 Narva Kutseõppekeskuse KOOLI

Rohkem

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja kinnitamine 1. Kinnitan täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste

Rohkem

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1. Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk 20.11.2012 nr 32/1.1-6 1.1. Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.1.1. Põhikooli ja gümnaasiumiseadus 18. Vastu võetud

Rohkem

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator операто

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator операто HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator оператор машины CNC Õppekava kood Ehises ESMAÕPPE ÕPPEKAVA

Rohkem

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri 2013. a käskkirjaga nr 13 (jõustunud 04.09.2013) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri 2014. a käskkirjaga nr 39 (jõustub 01.01.2015) Diplomite, residentuuri

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Alameede 1.1.7.6 Põhikooli ja gümnaasiumi riiklikele õppekavadele vastav üldharidus Projekt Tehnoloogiaõpetuse õpetajate täienduskoolitus, Moodul A1 Ainevaldkond Tehnoloogia Marko Reedik, MSc füüsikas

Rohkem

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (edaspidi akadeemia) diplomi,

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1.

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. KINNITATUD 23.02.2017 Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. õpilaste vastuvõtmise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse

Rohkem

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe Lisa 1 KINNITATUD direktori 06.10.2017 käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpetamise tulemuslikkusest koolis ning suunata eksami

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõi

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõi Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es 180857 KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõidukitehnik Vehicle technician техник по автомобилям

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es Bодитель автобу

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es Bодитель автобу Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es 133477 Bодитель автобуса ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus

Rohkem

Microsoft Word - Multimeedium+eesti+keel

Microsoft Word - Multimeedium+eesti+keel Õppekava kinnitatud direktori 17.06.2010 käskkirjaga 1.1-7/213 Õppeasutus: NARVA KUTSEÕPPEKESKUS Õppeasutuse kood: 70005996 ÕPPEKAVA REGISTREERIMISLEHT Õppekavarühm Õppekava Õppekava kood EHIS-es... AUDIOVISUAALNE

Rohkem

HAAPSALU GÜMNAASIUMI

HAAPSALU GÜMNAASIUMI Õpilaste hindamise, järgmisse klassi üleviimise ning klassikursust kordama jätmise alused, tingimused ja kord Kinnitatud Haapsalu Põhikooli direktori 30.08.2018 käskkirjaga nr 14 Hindamisjuhendi koostamisel

Rohkem

LISA 1 KINNITATUD direktori a käskkirjaga nr 1-5/35 TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Energeetika ja energeetika Õppekava nimet

LISA 1 KINNITATUD direktori a käskkirjaga nr 1-5/35 TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Energeetika ja energeetika Õppekava nimet LISA 1 KINNITATUD direktori 02.05.19.a käskkirjaga nr 1-5/35 TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Energeetika ja energeetika Õppekava nimetus (nimetus eesti keeles) Sisetööde elektrik (nimetus

Rohkem

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatakse Muraste Kooli õpilaste õpitulemuste, käitumise ja hoolsuse, koostööoskuse ja -valmiduse, iseseisva töö oskuse

Rohkem

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord I ÜLDSÄTTED 1. Reguleerimisala Kord sätestab kutseliste hindajate (edaspidi Hindaja) kutsetegevuse aruandluse, täiendõppe aruandluse ja auditeerimise

Rohkem

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko KEHTESTATUD õppeprorektori 29.08.2016 korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori 18.09.2017 korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori 08.03.2018 korraldusega nr 54 Õpetajakoolituse erialastipendiumi

Rohkem

MOODUL nr

MOODUL nr Kool: Pärnumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood: 70006369 Aadress: Pargi 1, PÄRNU 800100 Telefon/Faks: 442 7888 Faks: 442 7889 e-post: parnumaa@hariduskeskus.ee Õppekava rühm: Õppekava: Kutseõppe liik:

Rohkem

KA kord

KA kord KINNITATUD Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu 13.11.2017 otsusega nr 8 MTÜ EESTI LEIVALIIT KUTSE ANDMISE KORD Pagari ja kondiitri kutsetele 1 ÜLDOSA 1.1 Kutse andmise kord (edaspidi kord)

Rohkem

Lisa 2 Töökohapõhise õppe rakendamise kord Tallinna Lasnamäe Mehaanikakoolis 1. Üldsätted Õppekorralduseeskiri Kinnitatud dir kk 1-4/11 1.1

Lisa 2 Töökohapõhise õppe rakendamise kord Tallinna Lasnamäe Mehaanikakoolis 1. Üldsätted Õppekorralduseeskiri Kinnitatud dir kk 1-4/11 1.1 Lisa 2 Töökohapõhise õppe rakendamise kord Tallinna Lasnamäe Mehaanikakoolis 1. Üldsätted 1.1. Käesoleva korra aluseks on haridus- ja teadusministri 20.12.2013 määrus nr 39 Töökohapõhise õppe rakendamise

Rohkem

KUTSESTANDARD Keevitaja I /6s EKR tase 3 Keevitaja II /5s EKR tase 4 Keevitaja III /5s EKR tase 5 KEEVITA

KUTSESTANDARD Keevitaja I /6s EKR tase 3 Keevitaja II /5s EKR tase 4 Keevitaja III /5s EKR tase 5 KEEVITA KUTSESTANDARD Keevitaja I 10-19092012-4.1/6s EKR tase 3 Keevitaja II 10-19092012-4.2/5s EKR tase 4 Keevitaja III 10-19092012-4.3/5s EKR tase 5 KEEVITAJA I, II, III MASINA-, METALLI- JA APARAADITÖÖSTUSE

Rohkem

KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/ KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/

KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/ KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/ KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/60 09.06.2014 KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/8 09.06.2014 KOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus PAGAR BAKER, LEVEL 4 ПЕКАРЬ

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Tallinna Kesklinna Täiskasvanute Gümnaasiumi ÕPPEKAVA

Tallinna Kesklinna Täiskasvanute Gümnaasiumi   ÕPPEKAVA TALLINNA TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ÕPPEKAVA 1 ÜLDOSA Tallinna Täiskasvanute Gümnaasium (edaspidi TTG) on üldhariduskool, kus päevakooliõpingud mingitel põhjustel katkestanud õpilastel on võimalik omandada

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning sa

RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning sa RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning saada kogemus teoreetiliste teadmiste rakendamisest töökeskkonnas;

Rohkem

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunikatsiooni korraldamine ning dokumentide korrektne ja

Rohkem

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas 6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril 2015. E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tasemetööga läbiviimise eesmärk on hinnata riiklike õppekavade

Rohkem

Õppekava pagar-kondiiter

Õppekava pagar-kondiiter Õppeasutus: Rakvere Ametikool Õppeasutuse kood: 70003840 Aadress: Piiri 8, Rakvere, 44316 Telefon/Faks: 329 5031 e-post: info@rvss.ee Õppekavarühm : Toiduainetetöötlus ja tootmine ISCED 97 liigituse järgi

Rohkem

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017 VASTUVÕTT 10. KLASSIDESSE 2019/2020 Jüri Gümnaasium 20. veebruaril 2019 Maria Tiro, direktor Tänased teemad Õppesuunad, sarnasused ja erisused Õppekorraldus Sisseastumiskatsed, tulemused Dokumentide esitamine

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeeri

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeeri MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeerimine ja ettevõtluse alused Veiko Belials mooduli maht

Rohkem

CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum

CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum Õppejõud Tunde 1. 2 Sissejuhatus. Ülevaade Solid Edge

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

HINDAMISE KORRALDUS PÄRNU-JAAGUPI GÜMNAASIUMIS

HINDAMISE KORRALDUS PÄRNU-JAAGUPI GÜMNAASIUMIS HINDAMISE KORRALDUS PÄRNU-JAAGUPI GÜMNAASIUMIS Kehtiv alates 01.09.2011 Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumis on trimestrid. I trimestri pikkus on 13 nädalat, II trimestri pikkus 12 nädalat III trimester 11 nädalat.

Rohkem

Microsoft Word - Muud JUHENDID

Microsoft Word - Muud JUHENDID KUTSE ANDMISE KORDA TÄIENDAVAD JUHENDID A. KUTSEKOMISJONI TEGUTSEMISKORD 1.1. Treeneritele kutse andmise õigus on Kutseseaduses sätestatud korra alusel Eesti Olümpiakomiteel (edaspidi EOK). EOK on kutse

Rohkem

KINNITATUD Vara- ja Isikukaitse Kutsenõukogu otsusega nr 13 SISEKAITSEAKADEEMIA KUTSE ANDMISE KORD pääste valdkonna kutsetele 1 ÜLDOSA 1.1

KINNITATUD Vara- ja Isikukaitse Kutsenõukogu otsusega nr 13 SISEKAITSEAKADEEMIA KUTSE ANDMISE KORD pääste valdkonna kutsetele 1 ÜLDOSA 1.1 KINNITATUD Vara- ja Isikukaitse Kutsenõukogu 15.04.2019 otsusega nr 13 SISEKAITSEAKADEEMIA KUTSE ANDMISE KORD pääste valdkonna kutsetele 1 ÜLDOSA 1.1 Kutse andmise kord (edaspidi kord) reguleerib järgmiste

Rohkem

Õppekava

Õppekava Õppeasutus Rakvere Ametikool Õppeasutuse kood 70003840 Aadress Piiri 8, 44316 Rakvere Telefon/faks 329 5030 Faks: 329 5031 e-post info@rvss.ee Õppekavarühm Õppekava Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika

Rohkem

KINNITATUD Vasta Kooli direktori kk /01 VASTA KOOLI ÕPILASTE VASTUVÕTU NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD Alus: Haridus- ja

KINNITATUD Vasta Kooli direktori kk /01 VASTA KOOLI ÕPILASTE VASTUVÕTU NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD Alus: Haridus- ja KINNITATUD Vasta Kli direktri kk 26.06..2018 14-2/01 VASTA KOOLI ÕPILASTE VASTUVÕTU NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD Alus: Haridus- ja teadusministri 19. augusti 2010 määrus nr 43, mis kehtestati

Rohkem

RKT Lisa.tabel

RKT Lisa.tabel Lisa KINNITATUD Haridus- ja teadusministri käskkirjaga Kutseõppe tasemeõppe riiklik koolitustellimus aastateks 2017-2019 Kutseõppe riiklik koolitustellimus aastateks 2017-2019 1 2017 sh HEV 2018 2019 Aiandus

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad:

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Erialane võõrkeel Reet Ainsoo Reet Ainsoo, Malle Purje,

Rohkem

KUUENDA KOOSSEISU MÄÄRUS Haapsalu, 22. veebruar 2013 nr 70 Haapsalu Põhikooli põhimäärus Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse

KUUENDA KOOSSEISU MÄÄRUS Haapsalu, 22. veebruar 2013 nr 70 Haapsalu Põhikooli põhimäärus Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse KUUENDA KOOSSEISU MÄÄRUS Haapsalu, 22. veebruar 2013 nr 70 Haapsalu Põhikooli põhimäärus Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse 35 lg 2, põhikooli ja gümnaasiumiseaduse 66 lg 2 alusel.

Rohkem

SISSEJUHATUS ARVUTITEADUSTE VALDKONNA KUTSEÕPINGUTESSE

SISSEJUHATUS ARVUTITEADUSTE VALDKONNA KUTSEÕPINGUTESSE Õppeasutus: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood: 70007742 ÕPPEKAVA REGISTREERIMISLEHT Direktori kk. nr 1.1-2/28.. Õppekavarühm Õppekava Õppekeel: Kutseõppe liik Maht õppenädalates (õn) vene

Rohkem

KINNITATUD Pärnumaa Kutsehariduskeskuse nõukogu protokoll nr 8 otsusega nr 2 ÕPPEKORRALDUSEESKIRI Pärnu

KINNITATUD Pärnumaa Kutsehariduskeskuse nõukogu protokoll nr 8 otsusega nr 2 ÕPPEKORRALDUSEESKIRI Pärnu KINNITATUD Pärnumaa Kutsehariduskeskuse nõukogu 27.09.2018 protokoll nr 8 otsusega nr 2 ÕPPEKORRALDUSEESKIRI Pärnu 1. Õppekorralduseeskirja reguleerimisala 1.1. Pärnumaa Kutsehariduskeskuse õppekorralduseeskiri

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-пова

Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-пова Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-повар Õppekava kood EHIS-es 134899 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR

Rohkem

Õppeasutus: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood: Direktori kk. nr 1.1-2/28... TAOTLUS ÕPPEKAVA REGISTREERIMISEKS Õppekavarühm Mat

Õppeasutus: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood: Direktori kk. nr 1.1-2/28... TAOTLUS ÕPPEKAVA REGISTREERIMISEKS Õppekavarühm Mat Õppeasutus: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood: 70007742 Direktori kk. nr 1.1-2/28... TAOTLUS ÕPPEKAVA REGISTREERIMISEKS Õppekavarühm Materjalitöötlus Õppekava (eesti k. ) TISLER (inglise

Rohkem

Koka eriala õppekava üldosa

Koka eriala õppekava üldosa Õppeasutus Rakvere Ametikool Õppeasutuse kood 70003840 Aadress Piiri 8, Rakvere, 44316 Telefon/Faks 329 5031 e-post info[at]rvss.ee Õppekavarühm Toiduainetetöötlus ja tootmine ISCED 97 liigituse järgi

Rohkem

Microsoft Word - majutusteenuste korraldus

Microsoft Word - majutusteenuste korraldus Õppeasutus: Haapsalu Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood:70003796 ÕPPEKAVA REGISTREERIMISLEHT Õppekavarühm Majutamine ja toitlustamine ISCED 97 liigituse järgi Õppekava Õppekava kood EHIS-es 103924 Õppekeel

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool SA) korraldab koolituse "Täiskasvanud õppija õpioskuste

Rohkem

KUTSESTANDARD /1 MEHHATROONIK I, II, III MASINA-, METALLI- JA APARAADITÖÖSTUSE KUTSENÕUKOGU

KUTSESTANDARD /1 MEHHATROONIK I, II, III MASINA-, METALLI- JA APARAADITÖÖSTUSE KUTSENÕUKOGU KUTSESTANDARD 10-06112001-01/1 MEHHATROONIK I, II, III MASINA-, METALLI- JA APARAADITÖÖSTUSE KUTSENÕUKOGU EESSÕNA See kutsestandard sisaldab asjaomaste institutsioonide poolt kokkulepitud nõudeid mehhatrooniku

Rohkem

Õppekorralduseeskirja lisa nr 9 Õppetoetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitter

Õppekorralduseeskirja lisa nr 9 Õppetoetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitter Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitteriiklike toetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord I Õppetoetused 1. Üldsätted 1.1. Kord põhineb õppetoetuste ja õppelaenuseadusel

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

AG informaatika ainekava PK

AG informaatika ainekava PK INFORMAATIKA AINEKAVA PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli informaatikaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) valdab peamisi töövõtteid arvutil igapäevases õppetöös eelkõige infot otsides, töödeldes

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility ser

Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility ser Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility serviceman Lisa 1 KINNITATUD Õppekava kood EHISes ESMAÕPPE

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

897FCEA9

897FCEA9 Hr Tõnis Lukas Haridus- ja teadusminister Munga 18 50088 TARTU Teie 13.02.2008 nr 8-4/27 Õiguskantsler 03.2008 nr 6-2/080120/00801824 Seisukoht vastuolu mittetuvastamise kohta Austatud härra minister Tänan

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80275254 tänava/talu nimi, Tähe tn 127e maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn

Rohkem

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs 2014 1. Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigieksam on alates 2014. a asendatud Goethe-Zertifikat

Rohkem

KUTSESTANDARD /2 TULETÕRJUJA-PÄÄSTJA I, II ÕIGUS- JA SISEKAITSE KUTSENÕUKOGU

KUTSESTANDARD /2 TULETÕRJUJA-PÄÄSTJA I, II ÕIGUS- JA SISEKAITSE KUTSENÕUKOGU KUTSESTANDARD 18-13122004-02/2 TULETÕRJUJA-PÄÄSTJA I, II ÕIGUS- JA SISEKAITSE KUTSENÕUKOGU EESSÕNA Eesti kutsekvalifikatsiooni süsteemis määratletakse kutsekvalifikatsiooni nõudeid viiel tasemel. I tase

Rohkem

Väljaandja: Kohtla-Järve Linnavolikogu Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 76, 940 Kohtla-Järve Ühisgümnaasiumi põhimääru

Väljaandja: Kohtla-Järve Linnavolikogu Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 76, 940 Kohtla-Järve Ühisgümnaasiumi põhimääru Väljaandja: Kohtla-Järve Linnavolikogu Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 76, 940 Vastu võetud 29.03.2006 nr 25 Määrus kehtestatakse põhikooli ja gümnaasiumiseaduse 12 lg

Rohkem

1 SISSEJUHATUS MAJUTAMISE JA TOITLUSTAMISE VALDKONNA

1 SISSEJUHATUS MAJUTAMISE JA TOITLUSTAMISE VALDKONNA Õppeasutus Pärnumaa Kutsehariduskeskus Õppeasutuse kood 70006369 Aadress Pargi 1, 80010 Pärnu Telefon/Faks 4427888; 4427889 e-post parnumaa@hariduskeskus.ee Õppekavarühm Majutamine ja toitlustamine ISCED

Rohkem

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise 3. 3. Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise otstarve märgitakse kasutusloale. ehitise kasutusluba Erandlikult ei

Rohkem

TALLINNA KOPLI AMETIKOOL (TKAK) ÕPPEKORRALDUSEESKIRI

TALLINNA KOPLI AMETIKOOL (TKAK) ÕPPEKORRALDUSEESKIRI TALLINNA KOPLI AMETIKOOL (TKAK) ÕPPEKORRALDUSEESKIRI KINNITATUD TKAK direktori 14.02.2006.a käskkirjaga nr 1-5/6 KINNITATUD direktori 05.11.2018 käskkirjaga nr 1-5/132 TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKORRALDUSEESKIRI

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud

Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul 29.11.2018 Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud rahaliste vahendite sihipärase kogumiseks ja sihtotstarbelise

Rohkem

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui vene keeles): Õppekavarühm: (täienduskoolituse standardi

Rohkem

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui vene keeles): Õppekavarühm: (täienduskoolituse standardi

Rohkem

VÄIKE-MAARJA ÕPPEKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Transporditehnika Õppekava nimetus Sõiduautotehnik Cartechnician Tехник по обслуживанию автомобилям Õpp

VÄIKE-MAARJA ÕPPEKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Transporditehnika Õppekava nimetus Sõiduautotehnik Cartechnician Tехник по обслуживанию автомобилям Õpp VÄIKE-MAARJA ÕPPEKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Transporditehnika Õppekava nimetus Sõiduautotehnik Cartechnician Tехник по обслуживанию автомобилям Õppekava kood EHISes 130 877 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA JÄTKUÕPPE

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

(Microsoft Word - Mihkli Kooli p\365hikiri 2015.doc)

(Microsoft Word - Mihkli Kooli p\365hikiri 2015.doc) Läbi arutatud õppenõukogu koosolekul 30.01.2015 nr.3 Läbi arutatud MTÜ Imastu Kooli Seltsi üldkoosolekul 23.03.2015 nr. 15 KEHTESTATUD MTÜ Imastu Kooli Seltsi juhatuse otsusega 23.03.2015 nr.54 Imastu

Rohkem

AINEKAVA VORM

AINEKAVA VORM ÕPPEKAVA VORM 1 2 ÕPPEKAVA NIMETUS EESTI ÕPPEKAVA NIMETUS INGLISE Keeleõpetaja mitmekeelses koolis Teacher of Languages in a Multilingual School 3 ÕPPEKAVA KOOD xxxx 4 ÕPPEASUTUS(ED) Tartu Ülikool 5 VALDKON(NA)D

Rohkem

(Microsoft Word - RIIGIHANKE \360\345\354\356\355\362 \357\356\346\344\342\345\360\345\351,18.doc)

(Microsoft Word - RIIGIHANKE \360\345\354\356\355\362 \357\356\346\344\342\345\360\345\351,18.doc) Kinnitan:.. J.Nikitin Kooli direktor 06.02.2018.a HANKIJA: SILLAMÄE KANNUKA KOOL Ремонт противопожарных дверей в здании школы Sillamäe Kannuka Kool,Geologia tn 13. HANKEDOKUMENDID EHITUSTÖÖD 1 SISUKORD

Rohkem

2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 1

2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 1 2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 15. detsembri 2015. a määrusest nr 54 Tasemetööde ning

Rohkem

IDA-VIRUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS PAGARI- JA KONDIITRITOODETE TEHNOLOOGIA Esmaõppe 4. taseme õppekava KINNITATUD kooli direktori käskkirjaga n

IDA-VIRUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS PAGARI- JA KONDIITRITOODETE TEHNOLOOGIA Esmaõppe 4. taseme õppekava KINNITATUD kooli direktori käskkirjaga n IDA-VIRUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS PAGARI- JA KONDIITRITOODETE TEHNOLOOGIA Esmaõppe 4. taseme õppekava KINNITATUD kooli direktori 01.12.2014 käskkirjaga nr 1-2/125 KOOSKÕLASTATUD kooli nõukogu 26.11.2014 koosoleku

Rohkem

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3 Kursuseprogramm IFI6083.DT Algoritmid ja andmestruktuurid Maht 4 EAP Kontakttundide maht: 54 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sisu kirjeldus vastavuses iseseisva töö

Rohkem

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim

1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik Tõend õppim 1. Üliõpilased 1.1 Tõendid Vali menüüst: Üliõpilased tõendid tõendite trükkimine. Avaneb vorm Tõendite trükkimine, vali tõendi liik. 1.1.1 Tõend õppimise kohta TLÜ-s Seda tõendiliiki saab väljastada ainult

Rohkem

Õppeasutus: Rakvere Ametikool

Õppeasutus: Rakvere Ametikool Õppeasutus: Rakvere Ametikool Õppeasutuse kood: 70003840 Aadress: Piiri 8, Rakvere, 44316 Lääne-Virumaa Telefon/Faks: 329 5031 e-post: info@rvss.ee Õppekavarühm: Majutamine ja toitlustamine ISCED 97 liigituse

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD KINNISVARA KORRASHOIU HANKE DOKUMENDID JA NENDE KOOSTAMISE JUHEND Procurement documents for property maintenance and their preparing guide EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard on standardi

Rohkem

Õppeasutus Tallinna Kopli Ametikool Õppeasutuse kood Direktori Käskkirjaga nr 1-5/77 Lisa 8 Aadress: Kopli 98 Telefon/Faks: / e

Õppeasutus Tallinna Kopli Ametikool Õppeasutuse kood Direktori Käskkirjaga nr 1-5/77 Lisa 8 Aadress: Kopli 98 Telefon/Faks: / e Õppeasutus Tallinna Kopli Ametikool Õppeasutuse kood 75029429 Direktori Käskkirjaga nr 1-5/77 Lisa 8 Aadress: Kopli 98 Telefon/Faks: 6618039/6600476 e-post: info@tkak.ee Õppekavarühm Tarbekunst ja oskuskäsitöö

Rohkem

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn 03.04.14 nr 14-0104 Ministri 25.09.2006 käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmine Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvi 46 lõike 6,

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

(Microsoft Word - Riigi \365igusabi tasu ja kulud_kord _3_.doc)

(Microsoft Word - Riigi \365igusabi tasu ja kulud_kord _3_.doc) Kinnitatud Eesti Advokatuuri juhatuse 15. detsembri 2009. a otsusega Riigi õigusabi osutamise eest makstava tasu arvestamise alused, maksmise kord ja tasumäärad ning riigi õigusabi osutamisega kaasnevate

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKA

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKA Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es 134880 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht:

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil.

Rohkem

Microsoft Word OppeKavaDEKL.doc

Microsoft Word OppeKavaDEKL.doc Nõuded rakenduskõrgkooli õppekavale 1. Üldsätted 1.1. Käesolev dokument lähtub Eesti rakenduskõrgkoolide deklaratsioonist Rakenduskõrghariduse kvaliteedikindlustuse süsteemi arendamine esitades rakenduskõrgkoolide

Rohkem

Heli Ainjärv

Heli Ainjärv Kohaliku omavalitsuse roll rahvusliku liiklusohutusprogrammi elluviimisel Heli Ainjärv Liiklusohutuse lektor Liiklusseadus 3. Liiklejate turvalisuse tagamine Kohalik omavalitsus korraldab liiklusohutusalase

Rohkem

bioenergia M Lisa 2.rtf

bioenergia M Lisa 2.rtf Põllumajandusministri 20. juuli 2010. a määruse nr 80 «Bioenergia tootmise investeeringutoetuse saamise nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise täpsem kord» lisa 2 Tabel 1 Taotleja andmed 1.1

Rohkem