pkm_2016_ptk7_olekuvõrrandid

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "pkm_2016_ptk7_olekuvõrrandid"

Väljavõte

1 1 Peatükk 7 Olekuvõrrandid 7.1 Sissejuhatus Vastavalt pideva keskkonna neljale põhiaksioomile oleme saanud põhivõrrandite süsteemi, mis koosneb kaheksast sõltumatust võrrandist Massi jäävuse seadus võib olla esitatud ruumilise pidevusvõrrandi (4.7 abil 1 võrrand ρ t +(ρv k,k. (7.1 1 Käesolevas peatükis on taas kasutusel DRK ja seega ei eristata ko- ja kontravariantseid koordinaate Sissejuhatus Cauchy esimene liikumisseadus ehk liikumishulga tasakaalu seadus, näiteks kujul ( võrrandit t jk,j + ρ (f k a k =0. ( Cauchy teine liikumisseadus ehk kineetilise momendi tasakaalu seadus, näiteks kujul ( võrrandit t kl = t lk. ( Energia jäävuse seadus, näitekskujul(5.11 1võrrand ρ ε = t pr d rp + q p,p + ρh. (7.4 Ülaltoodud 8 võrrandit kehtivad iga mehaanikalise keskkonna (tahke keha, vedelik, gaas puhul. Kuid sama geomeetria ja/või massi puhul võivad erinevast materjalist kehad või keskkonnad käituda sama välismõju all erinevalt.mõõduka suurusega välisjõu toimel enamus tahkistest deformeerub kergelt, kuid vedelik hakkab voolama; puidust ja metallist kehad käituvad sama geomeetria ja sama välismõju korral erinevalt; jne.

2 7.1. Sissejuhatus 7-3 Kui läheneda võrrandeile (6.1 (6.4 matemaatiliselt, siis tuleb konstanteerida järgmist fakti: selleks, et võrrandisüsteemil eksisteeriks ühene lahend, peab tundmatute arv ja võrrandite arv olema võrdne. Meil on kaheksa võrrandit. Tundmatute arv on aga paraku tunduvalt suurem. Näiteks kui eeldame, et f k, ρ ja h on antud, siis on tundmatuid kuusteist: v k, t kl, q k ja ε. Kuituuamängu veel entroopia ja temperatuur ning elektrilisi ja keemilisi muutujaid, läheb asi aina hullemaks ning on selgemast selgem, et kaheksa võrrandiga pole neid võimalik üheselt määrata ning on tarvis sisse tuua täiendavaid võrrandeid. Kui aga läheneda asjale füüsikaliselt, siis on selge, et erinevate materjalide erinev käitumine on määratud nende materjalide sisemise struktuuriga ja selleks, et me saaks seda arvesse võtta on vaja sisse tuua vastavad võrrandid. Eesti keeles nimetatakse selliseid võrrandeid olekuvõrranditeks. 2 Tahkiste korral seovad nad tavaliselt omavahel pingetensori ja deformatsioonitensori ning vedelike korral pingetensori ja deformatsioonikiiruse tensori. Teisisõnu, tahkiste puhul esitavad olekuvõrrandid pingete ja deformatsioonide ning vedelike puhul pingete ja deformatsioonikiiruste vahelisi seoseid. Pideva keskkonna mehaanika raames võib enimtuntud olekuvõrrandiks pidada (üldistatud Hooke i seadust, mida 2 I. k. constitutive equations 7.1. Sissejuhatus 7-4 kasutatakse nii lineaarses elastsusteoorias kui tugevusõpetuses. Oma olemuselt on olekuvõrrandid materjalide käitumist kirjeldavad matemaatilised mudelid, mille kehtivust on kontrollitud eksperimentaalselt. Olekuvõrrandite tuletamisel arvestatakse materjali (aine omadusi, kuid neid ei tuletata otseselt mitte ühestki füüsikaseadusest. Samas peavad olekuvõrrandid täitma teatavaid reegleid ning olema kooskõlas tuntud füüsikaseadustega. Nende tuletamiseks on kasutatud/kasutatatkse mitmeid lähenemisviise. Puhtmatemaatiline viis lähtub ideest, et nn. täielik võrrandisüsteem mää- rab füüsikalise nähtuse üheselt. See lähenemine võib aga viia ummikusse, sest (i matemaatilised tingimused (alg- ja rajatingimused aproksimeerivad mingit füüsikalist nähtus, kuid ilma füüsikalise põhjenduseta ei saa seda teha; (ii ühese tulemuse (väljundi nõudest ei järeldu ühene ülesande formuleering. Seega ei pruugi saadud olekuvõrrandid olla ühesed. Statistilisel mehaanikal põhinev viis. Kõik keskkonnad koosnevad osakestest molekulidest, aatomitest jne. mille vahel on sidemed. Rakendades mehaanika seadusi neile osakestele saadakse statistiline mehaanika. Nimetatud teooria puuduseks on see, et juba molekulide vaheliste jõudude olemus on ülikeerukas ja seega on täpse mudeli koostamine samuti pisut tülikas.

3 7.2. Olekuvõrrandite invariantsus 7-5 Termodünaamiline viis arvestab soojuse ja temperatuuri mõju. Keerukaks võib siin osutuda tugevalt mittelineaarsete või tugevalt dissipatiivsete protsesside kirjeldamine. Pideva keskkonna füüsikast lähtuv suund ühendab endas kõiki eeltoodud meetodeid. Ei püüta luua ühte üldist ja kõigile materjalidele ning situatsioonidele ühist olekuvõrrandit. Võimalikud on siiski teatavad grupeeringud ja üldistused (näiteks ideaalselt elastne keha, mäluga materjalid. 7.2 Olekuvõrrandite invariantsus Olekuvõrrand defineerib idealiseeritud materjali (keskkonna. Et selline ideaalne materjal kirjeldaks füüsikalist materjali adekvaatselt, peab ta rahuldama teatavaid füüsikalisi printsiipe. 1. Välistamise (hülgamise printsiibid. Ükski olekuvõrrand ei suuda siduda kõiki olekuparameetreid ja funktsionaale. Alati tuleb midagi hüljata. Vaadeldavad printsiibid määravad mida ja millal hüljata võib. Järgnevalt vaatleme mõnd neist Olekuvõrrandite invariantsus 7-6 1a. Mälu (pärilikkuse arvestamine materjalikäitumineajahetkelt on määratud tema minevikuga kuni selle ajahetkeni (mälu. See on teatavas vastuolus klassikalise Newtoni mehaanikaga, kus algtingimusega (t = 0 on nii minevik kui tulevik täielikult määratud. Antud printsiibist lähtudes saame tingimused, et hüljata olekuvõrrandist järgnevad ajahetked. 1b. Ümbruse printsiip hetkel t ruumipunktis x asuva materiaalse punkti X käitumine on määratud vaadeldava materiaalse punkti X suvalise väikese ümbruse käitumisega. 1a. ja 1b. kokku annavad determinismi printsiibi Hetkel t ruumipunktis x asuva materiaalse punkti X käitumine on määratud vaadeldava materiaalse punkti X ümbruse käitumise (liikumise ajalooga. 1c. Võrdse kohaloleku printsiip ehk sõltumatute olekuparameetrite valiku ühesuse printsiip üheteooriaraamespeavadsamamaterjalikõik olekuvõrrandid sisaldama samu sõltumatuid olekuparameetreid. 1d. Unifitseerimise printsiip erinevadolekuparameetrid,misiseloomustavad erinevaid materjale võivad esineda kõigi materjalide olekuvõrrandites. (Kasutatakse juhul kui tahetakse luua ühist olekuteooriat erinevatele materjalidele.

4 7.2. Olekuvõrrandite invariantsus Invariantsus koordinaatteisenduste suhtes nõuab, et olekufunktsioonid oleksid absoluutsed tensorfunktsioonid oma argumentidest seega et nad oleksid invariantsed koordinaatteisenduste suhtes. 3. Ruumiline invariantsus. Olekuvõrrandid peavad olema invariantsed ruumikoordinaatide jäiga liikumise suhtes. Füüsikaliselt tähendab see seda, et olekuvõrrandid ei tohi sõltuda vaatleja asukohast. St., et kui üks liikumine toimub teljestikus x hetkel t ja teine teljestikus x hetkel t siis olekuvõrrandeis olevad funktsioonid f kl (x,tjaf kl (x,t oleksidsamad(langeksidkokku. 4. Materiaalne invariantsus (materiaalne isomorfism. Kui olekuvõrrandid on invariantsed mingi materiaalsete koordinaatide teisenduse rühma suhtes, siis öeldakse, et olekuvõrrandid omavad materiaalset sümmeetriat vaadeldava teisenduse rühma suhtes. Näiteks peegeldused, pöörded. Materjali sümmeetriat on kasulik ette teada, sest see lihtsustab olekuvõrrandeid. Näiteks on metallide elastsed omadused antud punktis invariantsed igas suunas. Sellist materjali omadust nimetatakse isotroopsuseks. Selle vastand on anisotroopne materjal. On aineid, millel näiteks mehaanikalised omadused on isotroopsed, kuid elektrilised anisotroopsed. Teine tähtis materjali omadus siin on homogeensus. Materjali,mille omadused ei 7.3. Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-8 sõltu materiaalsest koordinaadist, nimetatakse homogeenseks materjaliks. Vastupidisel juhul nimetame aga materjali mittehomogeenseks ehk heterogeenseks. 5. Mõõtühikutest sõltumatuse printsiip ehk dimensionaalne invariantsus. Olekuvõrranditesse kuuluvad materjalikonstandid või moodulid peavad olema mõõtühikute suhtes invariantsed. 6. Sobivuse printsiip. Kõik olekuvõrrandid peavad olema vastavuses massi, liikumishulga, energia jt. füüsikaliste suuruste kohta kehtivate seaduste, aksioomide ja põhiprintsiipidega. 7.3 Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod Ideaalselt elastne keha (keskkond on keha, kus pinge sõltub vaid deformatsioonist. Täpsemalt öeldes, ideaalselt elastse keha korral (i eeldatakse, et väliskoormuse mõjul ei toimu mitte mingeid elektrilisi, keemilisi ja termodünaamilisi nähtusi; (ii keha jaoks defineeritakse loomulik olek, kus deformatsioonid ja pinged puuduvad, temperatuur ja teised väljad on konstantsed ja ühesugused

5 7.3. Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-9 igas punktis ning eeldatakse, et kui välisjõud eemaldada, siis keha loomulik olek taastub. Seega hüljatakse temperatuur ja kõik teised väljad, eeldades, et nad väliskoormuse mõjul ei muutu. Järelikult on tegu nullise dissipatsiooniga ja järelikult kogu energia, mis kulub deformatsiooniks, saab välisjõu eemaldamisel tagasi. Sellisel juhul saab olekuvõrrandi tuletamiseks kasutada Greeni meetodit, mille puhul eeldatakse, et siseenergia on deformatsiooni funktsioon. Selliseid kehi nimetatakse tihti hüperelastseteks kehadeks. Definitsioon: Keha nimetatakse hüperelastseks kui ta omab deformatsioonienergiat kujul ρ ε Σ = Σ (X K,x k, δ kk, ρ, I K,x k,k, (7.5 nii et ρ ρ Σ = tkl d lk. (7.6 Avaldise (7.21 parem pool esitab pinge võimsust. Valemi (7.5 põhjal võib vaadeldav materjal olla mittehomogeene ja anisotroopne, gradiendid x k,k toovad sisse ümbruse printsiibi. Σ sõltub vaid konfiguratsioonist hetkel t ja mitte minevikust. Seega on tegu nn. lihtsa materjaliga, mille mälu piirdub vaid algolekuga (loomuliku olekuga. Valemi (7.6 põhjal pole antud keskkond soojust juhtiv Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-10 Lähtudes massi jäävuse seadusest ( pidevuse võrrand, invariantsuse nõuetest ja tensoranalüüsist saab funktsiooni Σ avaldisest (7.5 ellimineerida mitmeid argumente ning näidata, et avaldis (7.5 on ekvivalentne avaldisega Σ = Σ (X K, I K,C KL, (7.7 mida käsitletakse kui deformatsioonienergia funktsiooni üldist kuju. Teame, et deformatsioonitensori C KL jaoks saab leida peaväärtused C 1, C 2, C 3 ning, et viimased on funktsioonid invariantidest I C,II C ja III C.Seegasaabdeformatsioonienergia funktsiooni esitada kujul Σ = Σ (X K, I K,C 1,C 2,C 3. (7.8 või Σ = Σ (X K, I K, I C, II C, III C. (7.9 Oleme eelnevalt esitanud seosed erinevate deformatsioonitensorite ja nende invariantide vahel. Seega pole tegelikult vahet, millist deformatsioonitensorit tema invariante või peaväärtusi kasutame: ( Σ = Σ (X, I K, C =Σ (X, I K, E =Σ (X, I K, c =Σ X, I K, 1 c... (7.10

6 7.3. Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-11 Kokkuvõttes: hüperelastset keha saab kirjeldada deformatsioonienergia funktsiooniga Σ, misonühenefunktsioonmateriaalsetestkoordinaatidestx, baasivektoritest I K ja ühest materiaalsest või ruumilisest deformatsioonitensorist. Homogeense anisotroopse materjali puhul saame valemist (7.7 mittehomogeense isotroopse materjali puhul ja isotroopse homogeense materjali puhu Σ = Σ (I K,C KL, (7.11 Σ = Σ (X K,C KL (7.12 Σ = Σ (C KL. (7.13 Loomulikult võib ka avaldistes (7.11 (7.13 kasutada C KL asemel teisi deformatsioonitensoreid, nende peaväärtusi või invariante. Asendades erinevate argumentidega deformatsioonienergia funktsioonid avaldisest (7.10 (või nende modifikatsioonidest (7.11 (7.13 avaldisse (7.6 saame erinevaid materjalimudeleid kirjeldavad olekuvõrrandid Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod Näiteid erinevatest materjalimudelitest Boussinesq i mudel [1870, 1872]. Deformatsioonienergia Σ argumendiks on kas C KL või E KL.Valemist(7.6saamenüüd t kl d kl = ρ Ċ KL =2 ρ x k,k x l,l d kl. (7.14 ρ C KL ρ C KL Kuna viimane peab kehtima iga d kl puhul, siis t kl =2 ρ x k,k x l,l = ρ x k,k x l,l. (7.15 ρ C KL ρ E KL Kelvini-Cosserat mudel (Kelvin [1863], Cosserat [1896]. Kasutab Piola-Kirchhoffi pseudopinge tensoreid. Valemite (7.6 põhjal saadakse T Kl = E KN x l,n ja T KL = E KL. (7.16 Neumanni-Kirchhoffi mudel. Siin valitakse sõltumatuteks muutujateks deformatsioonigradiendid x k,k ning lähtutakse Boussinesq i mudelist (7.15. Avaldist x k,m = E KL E KL x k,m (7.17

7 7.3. Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-13 teisendades saadakse sellest Neumanni mudelile ([1860] vastav olekuvõrrand t kl = ρ ρ x l,k x k,k. (7.18 Kui tuua sisse tensor T Kl,siissaameKirchhoffi mudeli [1852] T Kl = x l,k. (7.19 Need avaldised kehtivad kokkusurutava keskkonna kohta. Kokkusurumatu materjali puhul võime ilma energia balanssi rikkumata lisada olekuvõrrandisse (7.18 nn. surveliikme, saades Poincaré mudeli [1892] t kl = pδ kl + x l,k x k,k. (7.20 Hameli (ruumiline mudel [1912] 3. Antud juhul on sõltumatuteks muutujateks deformatsioonigradiendid X K,k.Kõigepealtesitamevalemi(7.6kujul 3 Ruumiline EK mõttes. t kl v l,k = ρ ρ X K,k D Dt (X K,k = ρ ρ X K,k X K,l v l,k. ( Ideaalselt elastse keskkonna olekuvõrrandid Greeni meetod 7-14 Kuna viimane peab kehtima suvalise v l,k jaoks, siis t kl = ρ ρ X K,k X K,l. (7.22 Murnaghan i (ruumilised mudelid [1937]. Esitab ruumilised mudelid lähtudes deformatsioonitensoreist 1 C KL, c kl, c kl ja e kl kui sõltumatutest muutujatest. Tulemused on järgmised: t kl = ρ 1 C KM ρ 1 X L,k, C X L,l KM t kl = 2ρ ρ c km c lm = ρ ρ (δ km 2e km e lm. (7.23 Märkus. Kõik eeltoodud mudelid kehtivad ka anisotroopsete kehade puhul kui eeldada, et Σ sõltub lisaks veel ka baasivektoritest I K.

8 7.4. Elastse keskkonna olekuvõrrandid Cauchy meetod Elastse keskkonna olekuvõrrandid Cauchy meetod Cauchy meetodi korral eldatakse, et pinge on deformatsiooni funktsioon. Teda võib käsitleda kui alternatiivi Greeni meetodile. Ta kehtib ideaalselt elastsete kehade jaoks kuid on laiendatav ka dissipatiivsetele süsteemidele, kus Greeni meetod ei tööta. Seega on Cauchy meetod üldisem kui Greeni meetod. Lõpmata väikeste deformatsioonide puhul annavad mõlemad meetodid sama tulemuse. Eeldame, et materjal on homogeenne ja anisotroopne ning pingekomponendid on ühesed funktsioonid deformatsioonigradientidest x m,k,st. t kl = f kl (x m,k. (7.24 Kuna käesolevas kursuses vaatleme nn. mittepolaarset juhtu (momentpinge puudub, siis t kl = t lk ja järelikult ka f kl = f lk ning tegu on vaid 6 funktsiooniga. Pärast invariantsusnõuete täitmist saame pingekomponentide jaoks avaldise t rs = F RS X R,r X S,s, F RS (C =δ km δ ln C MR C NS f kl (C ( Elastse keskkonna olekuvõrrandid Cauchy meetod 7-16 kus F RS (C onsümmeetrilinemateriaalnetensor(funktsioon,millekomponendid avalduvad LK-s ja mida nim mõjufunktsiooniks 4. Tensori C KL asemel võib ka siin kasutada peaväärtusi C 1,C 2,C 3 või invariante I C,II C,III C.Seegavõibmõjufunktsioonomadanäitekskuju F RS = F RS (I C, II C, III C. (7.26 Kokkusurumatu materjali puhul asendadakse t rs summaga t rs + p δ rs (kus p on hüdrostaatiline surve ning valem (7.25 saab kuju t rs = p δ rs + F RS X R,r X S,s. (7.27 Kuna antud juhul III C =1, siis saame ümber defineerida ka mõjufunktsiooni (7.26 F RS = F RS (I C, II C. (7.28 Kui materjal on anisotroopne, siis lisandub veel argument I K,kuiagamittehomogeene, siis X. Analoogiliselt Greeni meetodile saab anda olekuvõrrandile (7.25 alternatiivseid kujusid kui kasutada teisi deformatsioonitensoreid c, E, e... 4 I.k. response function

9 7.5. Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid Greeni meetod Rakendame Greeni meetodit ning eeldame, et isotroopne ideaalselt elastne keha omab deformatsioonienergiat ehk elastse pinge potentsiaali kujul Σ = Σ(X, I, II, III, (7.29 kus I, II, III on invariandid ühest deformatsioonitensorist C, c, E jne. Lähtume Murnaghan i mudelist ( Osatuletis t kl = 2ρ ρ c km c lm. (7.30 = I + II + III. (7.31 c lm I c lm II c lm III c lm 7.5. Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid 7-18 Kasutadades invariantide I c,ii c ja III c (tegelikult determinantide arvutusvalemeid, saame avaldada osatuletised invariantidest kujul I c c lm = δ lm, II c c lm =I c δ ml c ml, III c c lm = c mn c nl I c c ml +II c δ ml. (7.32 Kuna ρ/ρ =1/j = III c,siistähistades a 0 (X, I c, II c, III c = 2(III c 3 2 III c, a 1 (X, I c, II c, III c = 2 III c ( I c +I c II c a 2 (X, I c, II c, III c =2 III c II c ja kasutades valemeid (7.31 ja (7.32 saame anda avaldisele (7.30kuju, (7.33 t kl = a 0 δ kl + a 1 c kl + a 2 c km c ml. (7.34

10 7.5. Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid 7-19 Et saada lahti c km c mn tüüpi liikmetest kasutatakse Cayley-Hamiltoni teoreemi maatriksi [c kl ]jaoks 5 ning elimineerime selle abil c km c ml valemis (7.34. Tulemusena saame pinge-deformatsiooni seose, mis on tuntud kui Fingeri [1894] olekuvõrrand 1 t kl = b 1 c kl + b 0 δ kl + b 1 c kl, (7.35 kus b 1 =2(III c 3 2, II c b 0 = 2 ( III c II c +III c II c III c b 1 = 2 III c. I c Kokkusurumatu materjali puhul III c =1jalisandubhüdrostaatilinesurvep t kl = pδ kl +2 I 1 c 1 c kl 2, (7.36 II 1 c c kl. (7.37 Viimane on tuntud kui Ariano [1939] ja Rivlini [1948] olekuvõrrand. 5 Maatriks [c kl ]rahuldabkarakteristlikkuvõrranditc km c mn c nl I c c km c ml +II c c kl III c δ kl = Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid 7-20 Loomulikus olekus on keskkond pinge- ja deformatsioonivaba. Pannes tingimuse t kl =0olekuvõrrandisse(7.35,saametäiendavatingimusedeformatsioonienergia funktsioonile Σ I 1 c 0 +2 II 1 c 0 + III 1 c 0 =0. (7.38 Võrrandi (7.35 saab esitada ka läbi peapikenemiste ja peapingete: On loomulik eeldada, et t α = b 1 λ 2 α + b 0 + b 1 λ 2 α. (7.39 t α t β alati kui λ α λ β. (7.40 Avaldades valemites (7.36 invariandid peapikenemiste λ α kaudu, saame võrratusest (7.40 (kasutades (7.39 lisatingimused olekuvõrranditele I 1 c + λ 2 α II 1 c 0 (7.41 Samad tingimused (7.41 kehtivad ka kokkusurumatu materjali jaoks.

11 7.5. Isotroopse ideaalselt elastse tahke keha olekuvõrrandid Cauchy meetod Lähtudes paragrahvis 7.4 toodud mudelist on võimalik jõuda olekuvõrrandini t kl = g 0 δ kl + g 1 1 c kl + g 2 1 c km 1 c ml, (7.42 kus g α sõltuvad vaid deformatsioonitensori invariantidest. Rakendades viimasele avaldisele Cayley-Hamiltoni teoreemi saame olekuvõrrandi t kl = h 1 1 c kl + h 0 δ kl + h 1 c kl, (7.43 kus h 1 = g 1 + g 2 I 1 c, h 0 = g 0 g 2 II 1 c, h 1 = g 2 III 1 c (7.44 ja mis on kujult sama, mis Greeni mudelile vastav olekuvõrrand (7.35. Greeni meetodi elastsuskonstandid b α avaldusid läbi potentsiaali Σ. Konstantideh α seos selle potentsiaaliga vajab selgitamist. Nimelt, saab näidata, et kui h α rahuldavad tingimusi 7.6. Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-22 h 1 h 1 h 1 = II c, I c II c 2 +III h 1 c = h 0 + II c h 1, III c I c III c I c h 1 h 1 2 III h 1 h 0 c = h 1 +II c +III c, III c II c II c (7.45 siis leidub deformatsioonienergia funktsioon Σ nii, et Greeni meetodil saadud olekuvõrrandid (7.35 ühtivad Cauchy meetodil saadud võrranditega (7.43. Seega tõepoolest on Cauchy meetod üldisem. 7.6 Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid Lõpmata väikeste deformatsioonide puhul annab Cauchy meetod 36 elastsuskonstanti, Greeni meetod aga 21. Nii 21 kui 36 konstanti on liiga palju. Katseliselt pole neid võimalik määrata. Seega on vaja asendada olekuvõrrandid teiste, neist vähe erinevate võrranditega. Selleks on vaja matemaatilisi ja füüsikalisi lisaeeldusi, mis mudelit lihtsustaksid.

12 7.6. Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-23 Näiteks: 1 Materjali deformatsioonipiirkond enne purunemist on piiratud osa materjale puruneb juba väikeste deformatsioonide puhul. 2 Kokkusurumatu materjali mudel osadel kehadel muutub maht väga vähe. Polünomiaalne aproksimatsioon deformatsioondes 6 Iga meid huvitav funktsioon on arendatav astmeritta. Olgu potentsiaal (deformatsioonienergia Σ funktsioon mingist deformatsiooni mõõdust. Arendame ta ritta nn. loomuliku oleku suhtes. Olgu näiteks Σ = Σ(E KL võiσ = Σ(e kl ja arendame nad astmeritta C KL = δ KL või c kl = δ kl ümbruses. Säilitades liikmed vaid teatud astmeteni, saame kaks enamlevinud aproksimatsiooni ja Σ = α E I E (λ E +2µ E (I E 2 +2µ E II E +l E (I E 3 +m E I E II E +n E III E... (7.46 Σ = α e I e (λ e +2µ e (I e 2 +2µ e II e + l e (I e 3 + m e I e II e + n e III e... (7.47 Kasutades E ja e invariantide vahelisi seoseid saab tuletada vastavate konstantide vahelised seosed (mida siin ei esita. 6 Täpsemalt öeldes kasutatakse siin Lagrange i ja Euleri deformatsioonitensorite komponente 7.6. Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-24 Kelvini-Cosserat mudeli (7.16 2,s.o. põhjal saame nüüd T KL = E KL T KL = [ α E + λ E I E +(3l E + m e (I E 2 +(m E + n E II E +... ] δ KL + +[2µ E (m E + n E I E +...] E KL +(n E +... E KM E ML. (7.48 Murnaghan i ruumilisest mudelist ( s.o. aga saame [ t kl = α e +(λ e α e I e + t kl = ρ ρ (δ km 2e km e lm, ( 3l e + m e λ e α e 2 (I e 2 +(m e + n e 2α e II e + ] +... δ kl +[2(µ e α e (m e + n e +2λ e +2µ e 2α e I e +...] e kl + +( 4µ e + n e +... e km e ml. (7.49

13 7.6. Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-25 Nii võrrandis (7.48 kui ka (7.49 on piirdutud deformatsioonikomponentide ruutudega kõrgemat järku liikmed on hüljatud. Loomulikus olekus E = e =0jaseegaT KL = α E δ KL ja t kl = α e δ kl,misesitab hüdrostaatilist survet p = α E = α e.kuiloomulikolekonpingevaba,siis α E = α e =0. Nn. esimest järku teooria annab vtl. juhul olekuvõrrandid T KL = λ E I E δ KL +2µ E E KL (7.50 t kl = λ e I e δ kl +2µ e e kl See pole aga mitte midagi muud kui üldistatud Hooke i seadus 7 klassikalise (st. lineaarse isotroopse elastsusteooria jaoks ja konstandid λ ja µ on tuntud kui Lamé konstandid ehk Lamé koefitsendid 8,milleseosYoungimooduliE, Poissoni teguri ν ning nihkeelastsusmooduliga G on järgmine: λ = Eν, µ = G. (7.51 (1 ν(1 2ν 7 Eringeni põhjal on see tuntud ka kui Hooke i Cauchy seadus. 8 Elastsusteoorias on kombeks nimetada valemites (7.48 ja (7.49 esinevaid konstante järgmiselt α esimest järku elastsuskonstant; λ,µ teist järku elastsuskonstandid; l, m, n kolmandat järku elastsuskonstandid. Järgud on vastavuses avaldistega (7.46 ja ( Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-26 Selle teooria puhul on deformatsioonid nii väikesed, et erinevus E KL ja e kl vahel kaob ning e kl asemel vaadeldakse lõpmata väikeste deformatsioonide tensorit ekl = 1 2 (u k,l + u l,k. (7.52 Pannes (7.52 ja ( Cauchy esimesse liikumisseadusse, saame võrrandi (λ e + µ e u k,kl + µ e u l,kk + ρ (f l ü l =0, (7.53 mis on tuntud kui Navier Lamé võrrand ning mängib tähtsat rolli klassikalises homogeensete isotroopsete elastsete kehade elastsusteoorias (meenuta elastsusteooria aluste kursust, kus analoogilised võrrandid olid esitatud Lamé võrrandite nime all. Kui lisaks Lamé koefitsentidele λ ja µ on kasutusel ka kolmandat järku konstandid l, m ja n.siisontegunn.viiekonstandiliseelastsusteooriaga.seljuhulon tegu füüsikalise mittelineaarsusega, sest pingete ja deformatsioonide vahelised seosed on loetud mittelineaarseteks. Kokkusurumatu materjali jaoks kasutatakse tavaliselt Mooney-Rivlini arendust,

14 7.6. Isotroopsete ideaalselt elastsete tahkete kehade olekuvõrrandite aproksimatsioonid 7-27 mis on leitud olevat mugavam Σ = r=0 s=0 α rs (I 1 c 3 r ( s II 1 c 3, (7.54 Tavaliselt kasutatakse siin varianti, mille korral jäävad alles vaid liikmed, kus r =0,s=1jar =1,s=0,st., Σ = α ( I 1 c 3 + β ( II 1 c 3 kus α 0jaβ 0 on tarvilik ja piisav, et Σ 0. Polünomiaalne aproksimatsioon siirdegradientides, (7.55 Deformatsioonienergia funktsiooni on võimalik avaldada kui polünoomi siirdegradientidest U K,L või u k,l Σ = Σ 1 + Σ Σ N (7.56 Kus Σ M on M astme homogeene polünoom gradientidest U K,L.Kuiloomulik olek on pingevaba, siis Σ 1 =0,ülejäänudsõltuvadE KL -st. Teist järku aproksimatsiooni jaoks näiteks Σ = Σ 2 = A KLMN EKL EMN,kusmaterjalikonstandid A KLMN peavad rahuldama tingimusi A KLMN = A LKMN = A KLNM = A MNKL, mis tagab, et Σ Elastsusteooria põhivõrrandite süsteem Elastsusteooria põhivõrrandite süsteem Elastsusteooria ülesannete lahendamiseks tuleb koostada võrrandisüsteem, millel lahend peab olema ühene. Selleks tuleb kasutada jäävusseadusi, olekuvõrrandeid, geomeetrilisi ja kinemaatilisi seoseid, alg- ja rajatingimusi ning vajadusel ka pidevustingimusi. Käesolevas paragrahvis esitame elastsusteooria põhivõrrandite süsteemi 9 tahkiste jaoks ja järgmises vaatleme vedelikke. Lihtsuse mõttes piirdume ka tahkiste korral Euleri koordinaatidega. 1. Massi jäävuse seadus. ρ = III c = 1. (7.57 ρ III 1 c 2. Cauchy I ja II liikumisseadus. t kl,l + ρ (f k a k =0, t kl = t lk. ( Võib öelda ka elastsusteooria fundamentaalne võrrandisüsteem. Tihti öeldakse ka, et tegu on nn. kinnise võrrandisüsteemiga ( i.k. closed system. Viimase all mõistetakse peaasjalikult just seda, et võrrandisüsteem oleks selline, millel on ühene lahend.

15 7.7. Elastsusteooria põhivõrrandite süsteem Keskkonna olekuvõrrandid (isotroopne keskkond. a kokkusurutav näiteks Fingeri olekuvõrrand (7.35 t kl = b 1 1 c kl + b 0 δ kl + b 1 c kl, (7.59 b 1 =2(III c 3 2, II c b 0 = 2 ( III c II c +III c II c III c b 1 = 2 III c I c. b kokkusurumatu näiteks Ariano-Rivlini olekuvõrrand (7.37 t kl = pδ kl +2 I 1 c 1 c kl 2 Olekuvõrrandid peavad rahuldama lisatingimusi (7.41 I 1 c + λ 2 α, (7.60 II 1 c c kl. (7.61 II 1 c 0. ( Elastsusteooria põhivõrrandite süsteem Geomeetrilised ja kinemaatilised seosed. Deformatsioonitensorid Kiirus ja kiirendus c kl = X K,k X L,l, 1 c kl = x k,k x l,l. (7.63 v k = Du k Dt = u t + u k,lv l, a k = Dv k Dt = v t + v k,lv l. ( Algtingimused. Algtingimused kirjeldavad olukorda mahus V alghetkel t = 0 x k (X, 0 = x 0k, ẋ k (X, 0 = v 0k. ( Rajatingimused. Kui keha pinnal (keskkonna piiril S on pinged t (nk teada, siis t (nk = t lk n l = s k, pinnal S. (7.66 Kui on teada pinna S siirdeid, siis x k (X =f k või u k (X =g k X S. (7.67 Võimalik on ka nn. segarajatingimuste juht, kus osal rajapinnal on antud siirded, osal pinged.

16 7.7. Elastsusteooria põhivõrrandite süsteem Pidevus- ehk sobivustingimused. Juhul kui põhimuutujateks on deformatsioonid või pinged, või kui teooriasesinebolulisilihtsustusi (näiteks plaatide ja koorikute teoorias, läheb vaja veel nn. sobivus- ehk pidevustingimusi Vedelike dünaamika Vedelike dünaamika Stokesi vedelik ja Newtoni vedelik Eelmistes alajaotustes vaatlesime elastseid materjale, st. materjale, kus pinge sõltus vaid deformatsioonist. Taoliste materjalide puhul on tähtis teatud deformeerumata olek, mida nimetetakse loomulikuks olekuks. Selline käitumine on tavaliselt omane tahkistele (tahketele kehadele. Teise tähtsa materjalide klassi moodustavad vedelikud. Tegelikult on kõik vedelikud kokkusurutavad ja viskoossed. Kunaaganimetatudomadusedvarieeruvad vedelike puhul väga suurtes piirdes, siis on väga tihti võimalik vähemalt üht neist hüljata. Väga suur osa vedelikest on praktiliselt kokkusurumatud. Edaspidises piirdumegi vaid kokkusurumatute vedelikega. Viskoossete vedelike puhul on leitud, et pinged sõltuvad deformatsiooni kiirusest. Täpsemalt öeldes, pingetensor sõltub deformatsioonikiiruse tensorist. Sellist vedelikku nimetatakse Stokesi vedelikuks. Vedelikku, mille korral viskoossed efektid on hüljatud, nimetatakse ideaalseks vedelikuks.

17 7.8. Vedelike dünaamika 7-33 Stokesi vedeliku olekuvõrrand on esitatav kujul t kl = pδ kl + D t kl (d qs, Dt kl (0 = 0. (7.68 kus p on hüdrostaatiline surve ja D t kl viskoossusest põhjustatud dissipatiivne pinge. Kui deformatsioonikiirus on null, on null ka vastav dissipatiivne pinge. Kui kokkusurumatu vedeliku olekuvõrrand on esitatud kujul t kl = pδ kl +2µd kl, (7.69 st., pinge D t kl ja deformatsioonikiiruse d kl vaheline seos on lineaarne, siis nimetatakse teda Newtoni vedelikuks. Viimases nimetatakse kordajat µ 0 viskoossuskoefitsendiks Vedelike dünaamika põhivõrrandite süsteem Vedelike dünaamika põhivõrrandite süsteem on oma olemuselt analoogiline elastsusteooria põhivõrrandite süsteemiga, koosnedes jäävusseadustest, olekuvõrrandeist, kinemaatilistest (geomeetrilistest seostest ning raja- ja algtingimustest. 1. Massi jäävuse seadus: ρ t +(ρv k,k =0. ( Vedelike dünaamika Cauchy I ja II liikumisseadus: t kl,l + ρ (f k a k =0, t kl = t lk. ( Olekuvõrrandid (kokkusurumatu Stokesi vedelik: t kl = pδ kl + D t kl (d qs, Dt kl (0 = 0. (7.72 Aproksimatsioonid 1 Lineaarne (Newtoni vedelik t kl = pδ kl +2µd kl. ( Ruutpolünoom t kl = pδ kl + α 1 d kl + α 2 d km d ml, (7.74 kus kordajad α γ = α γ (II d, III d, γ =1, 2 (7.75 peavad rahuldama tingimusi 2α 1 II d + α 2 III d 0. (7.76

18 7.8. Vedelike dünaamika Kinemaatilised seosed: Deformatsioonikiiruse tensor 2d kl = v k,l + v l,k (7.77 kiirus ja kiirendus v k = Dx k Dt, a k = Dv k Dt = v k t + v k,lv l. ( Vedelike dünaamika Raja- ja algtingimused: Kui pinge t (nk on ette antud pinnal S, siisrajatingimusedesitataksekujul t (nk = t lk n l = s k, pinnal S. (7.79 Lamb tõestas, et vabal vedeliku pinnal või eri vedelike kontaktpinnal peab pingevektor olema pidev funktsioon. Siit järeldub kiirusvektori pidevus vaadeldaval pinnal. Tahke keha ja vedeliku kontaktpinna puhul on vaidlusaluseks küsimuseks olnud hõõrde arvesse võtmine. Klassikalises teoorias hõõret ei arvetata, st. kiiruste erinevus vedeliku ja tahke keha pinnal Levinuim kompromiss v =0. (7.80 v n =0, v t = κt t, (7.81 kus indeksid n ja t tähistavad kiirus- ja pingevektori normaali ja puutujasuunalisi komponente. Koefitsent κ sõltub termodünaamilistest muutujatest. Üldiselt on κ väärtus nulli lähedane, v.a. väikestel survetel.

19 7.8. Vedelike dünaamika 7-37 Algtingimustega antakse ette kiiruste väli v kogu vedeliku mahu V ulatuses, st. v(x, 0 = v 0 (x. (7.82 Seega määratlevad alg- ja rajatingimused vedeliku oleku vastavalt alghetkel ja vaadeldavat mahtu V ümbritseval pinnal S. Nadpeavadolemasellised,et võrrandisüsteemi lahend oleks ühene. Ülaltoodud võrranditele ja seostele võib sõltuvalt ülesande iselooomust lisanduda näiteks energia jäävuse seadus, Fourier soojusjuhtivuse seadus jne., jne Navier -Stokesi võrrandid Kui asendame pingetensori olekuvõrrandist (7.69 Cauchy esimesse liikumisseadusesse (liikumishulga tasakaalu seadus t kl,l + ρ(f k a k =0 ning arvestame, et deformatsioonikiiruse tensor 2d kl =(v k,l + v l,k, 7.8. Vedelike dünaamika 7-38 siis saame kuulsad Navier -Stokesi võrrandid kokkusurumatu materjali jaoks ( vk ρ t + v k,lv l = ρf k p,k + µ (v k,l + v l,k,l. (7.83 Kokkusurumatuse tingimust võib vaadelda kui tiheduse ρ konstantsust ajas ρ t =0jaruumis ρ ρ,k =0.Seega,lokaalsemassijäävuseseadusepõhjal ρ t }{{} =0 +(ρv k,k = ρ,k v k + ρv k,k = ρv k,k =0. Seega on vedeliku kokkusurumatuse tingimus väljendatav kujul }{{} =0 v = v k,k =0. (7.84 Teisisõnu, kokkusurumatu vedeliku puhul on kiiruse divergents null. Vedelike korral on tingimust (7.84 mugav kasutada, sest nende käitumise uurimisel ongi peatähelepanu pööratud kiirusele v. Arvestades kokkusurumatuse tingimust (7.84 on võrrandi (7.83 p.p. viimane liige v l,kl =(v l,l,k =0jaNavier -Stokesivõrrandid(7.83saavadkuju ( vk ρ t + v k,lv l = ρf k p,k + µv k,ll. (7.85

20 7.8. Vedelike dünaamika 7-39 Viimased võrrandid võib esitada ka nn. vektorkujul: ρ v = ρf p + µ 2 v. (7.86 Kui kasutada nn. klassikalist DRK tähistust (koordinaadid x, y, z, massijõud f =(f x,f y,f z, ja kiirus v =(v x,v y,v z siis saavad Navier -Stokesi võrrandid (7.85 kuju ( vx ρ t + v v x x x + v v x y y + v z ( vy ρ t + v v y x x + v v y y y + v z ( vz ρ t + v v z x x + v v z y y + v z v x = ρf x p z v y = ρf y p z v z = ρf z p z x + µ y + µ z + µ 2 v x x + 2 v x 2 y 2 2 v y + 2 v x z 2, x + 2 v y 2 y + 2 v y 2 z 2 2 v z x + 2 v z 2 y + 2 v z 2 z 2,. ( Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Sissejuhatus Klassikalises elastsusteoorias vaadeldakse homogeenseidisotroopseidlineaarselt elastseid kehasid ja kasutatakse kahte materjalikonstanti nn.lamékonstanti 10 λ e ja µ e ning olekuvõrrandina üldistatud Hooke i seadust t kl = λ e emm δ kl +2µ e ekl. (7.88 Nende konstantide määramine on suhteliselt lihtne. On vaja sooritada vaid kaks eksperimenti tõmme ja nihe. Mittelineaarse teooria olekuvõrrandid homogeensele isotroopsele materjalile omavad aga tunduvalt keerukamat kuju. Kokkusurutava materjali puhul näiteks t kl = b 1 1 c kl + b 0 δ kl + b 1 c kl, kus konstandid b α sõltuvad deformatsiooonitensori invariantidest I, II ja III. Elastsuskonstantide määramine on siin tunduvalt keerulisem, sest keskkonna mittelineaarsuse tõttu ei saa kasutada superpositsiooni printsiipi. Koefitsendid 10 Võib loomulikult kasutada ka tugevusõpetusest rohkem tuntud kahte konstanti Youngi moodulit E ja nihkeelastsuskonstanti G.

21 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-41 b α püütakse määrata läbi potentsiaali Σ. Seelihtsustabküllasja, kuid kokkusurutavate materjalide puhul on praktiliste tulemuste saamine, vähemalt Eringeni andmeil, ülimalt keeruline. Alljärgnevalt vaatleme kokkusurumatuid materjale, mille olekuvõrrandid avalduvad kujul. t kl = pδ kl +2 1 c kl 2 I II c kl, (7.89 kus invariandid vastavad deformatsioonitensorile 1 c kl, Σ = Σ(I, II ja III = 1. Kuna deformeerumata olekus I = II = 3, siis on leitud, et potentsiaali Σ võib esitada järgmise rea kujul Σ = m,n=0 α mn (I 3 m (II 3 n, (7.90 kus α mn on konstandid ja α 00 =0.Kunaväikestedeformatsioonidepuhulon suurused I 3 ja II 3 väikesed, siis piirdutakse reaga Σ = α 10 (I 3 + α 01 (II 3. (7.91 Kummilaadsete materjalide puhul kasutatakse potentsiaali Σ = α 10 (I 3. ( Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-42 Selliseid materjale võiks eesti keeles nimetada (inglise keele eeskujul uus- Hooke i materjalideks või neo-hooke i materjalideks 11.Kui(7.92eirahulda siis kasutatakse ka potentsiaali kus f sõltub vaid argumendist II. Σ = α 10 (I 3 + f(ii 3, (7.93 Järgnevalt esitatakse ülevaade mõningatest eksperimentidest, mis algselt on teostatud Rivlini ja Sandersi poolt. Nimetatud teadlased korraldasid terve rea eksperimente kummist lehega, kus tekitati selliseid homogeenseid deformatsioone, kus üks invariantidest I või II omas fikseeritud väärtust. Eksperimentideseeria tulemusena saadi olekuparameetrite I ja II ning invariantide I ja II vahelised sõltuvused. Nii suurte kui väikeste deformatsioonide puhul ilmnes eksperimentaalseid ebatäpsusi, näiteks kui invariandid I ja II olid viiest väiksemad, muutusid tulemused väga tundlikuks eksperimendi vigade suhtes. Olekuvõrrandis (7.89 esinev tundmatu rõhk p määrati rajatingimustest. 11 I. k. neo-hookean materials. Materjale, mille korral materjali käitumine on kirjeldatav Hooke iseaduseabil nimetatakse inglise keeles Hookean materials.

22 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Puhas homogeenne deformatsioon (kokkusurumatu lehe ühtlane laienemine Katse skeem on kujutatud joonisel 7.1. Ruudukujulist õhukest kummist lehte tõmmatakse risti külgedega. Pikenemiskoefitsentide λ 1 ja λ 2 arvutamiseks tuleb mõõta lehele joonistatud ruutude külgede pikkused deformeerunud olekus. Ruudu külgede pikkusühiku kohta mõjuvad jõud t 1 ja t 2 saadakse mõõtes vedrudes mõjuvad jõud. Lähtume puhtale homogeensele deformatsioonile vastavatest olekuvõrranditest 12 t k k = p +2λ 2 k I 2 λ 2 k II. (7.94 Joonis 7.1: Puhta homogeense deformatsiooni eksperiment «kummist lehe» ühtlane tõmme ristuvates suundades. 12 vt. A. Salupere, Elastsusteooria (tehnilise füüsika erialale loengukonspekt. salupere/lk/elastsus_2.pdf 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-44 Kuna pindadel z = ±H/2 (kus H on lehe paksus t 33 =0,siissaameviimasestavaldisestellimineeridap ( t 11 =2 λ λ 2 1λ 2 2 ( t 22 =2 λ λ 2 1λ 2 t 33 = t kl =0, k l ( ( I + λ2 2 II I + λ2 1 II,, (7.95 Kokkusurumatuse tõttu λ 1 λ 2 λ 3 =1.Seegainvariandid I=λ λ λ 2 1λ 2 2, II = 1 λ λ λ 2 1λ 2 2, III = λ 2 1λ 2 2λ 2 3 =1. (7.96 Lehe serva pikkusühiku kohta mõjuvad jõud t 1 ja t 2 avalduvad järgmiselt t 1 = t 11 H λ 1, t 2 = t 22 H λ 2, (7.97 kus nii serva pikkus kui lehe paksus H on mõõdetud deformeerumata olekus.

23 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-45 Avaldistest (7.95 ja (7.97 saame avaldada osatuletised I jõududest t 1 ja t 2 : I = 1 2(λ 2 1 λ 2 2 II = 1 2(λ 2 λ 2 1 λ3 1(t 1 /H λ 2 1 λ 2 1 λ 2 2 λ 1(t 1 /H λ 2 1 λ 2 1 λ 2 2 λ3 2(t 2 /H λ 2 λ 2 1 λ 2 2 λ 2(t 2 /H λ 2 λ 2 1 λ 2 2 ja II sõltuvana (7.98 Mõõtes nüüd t 1 ja t 2 etteantud λ 1 ja λ 2 puhul, saab leida vastavad I ja II väärtused. Avaldiste (7.96 kaudu saame omakorda vastavad IjaIIväärtused ning meil on võimalik esitada I ja II kui invariantide I ja II funktsioone. Eksperimendi käigus muudeti λ 1 ja λ 2 väärtusi nii, et emb-kumb, kas I või II oli jääv. Avaldise (7.96 põhjal λ 2 2 = 1 { (I } λ 2 1 ± (I λ λ 2 1, I=const. λ 2 2 = 1 { (II λ 2 2λ (II } (7.99 ± λ λ 2 1, II = const. 1 Seega pole pikenemiskoefitsente λ 1 ja λ 2 võimalik suvaliselt ette anda fikseeritud I ja II puhul on tegu suletud kõveratega λ 1 λ 2 tasandil (vt. joonis Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-46 Punktiirjooned esitavad kõveraid λ 2 = λ 2 1 (t 2 =0jaλ 1 = λ 2 2 (t 1 =0,mis vastavad tõmbele servade sihis. Tehtud eksperimendid näitasid, et / I on konstantne piirkonnas 5 I < 12 ja 5 II 30 ning / II on vaid II funktsioon; suhe (/ II/(/ I 1/8 invariandi II väikeste väärtuste jaoks ning kahanes kiiresti suuremate puhul; avaldist (7.93 võib kasutada siseenergia Σ ja invariantide vahelise sõltuvuse aproksimeerimiseks (mõistlikes piires. Joonis 7.2: Pikenemiskoefitsentide λ 1 ja λ 2 vaheline sõltuvus invariantide I ja II erinevate väärtuste puhul.

24 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Puhas nihe Puhas nihe 13 on selline homogeenne deformatsioon, mille puhul üks pikenemiskoefitsentidest, näiteks λ 2,hoitaksekonstantnejateisikahtemuudetakse. Valemite ( ja (7.97 põhjal t 1 =2H ( λ 1 1 ( λ 3 1λ 2 I + λ2 2 II. (7.100 Hoides nüüd λ 2 = const. ja mõõtes t 1 erinevate λ 1 puhul saame joonistada suuruse / I+λ 2 2/ II sõltuvana teisest invariandist II. Kuna suurusel / I leiti olema konstantne väärtus 5 I 12 ja 5 II 30 puhul, siis saame esitada ka / II ja II vahelise sõltuvuse. Joonis 7.3 kirjeldab vaadeldavat eksperimenti. Kitsas õhuke kummiriba on kinnitatud klambrite C 1 ja C 2 vahele. Kui rakendada risti klambritega jõud t 1 (mõõdetunan pikkusühiku kohta siis tekib joonisel kujutatud deformatsioon. Riba keskosa deformatsioon on aproksimeeritav puhta nihke kaudu. Joonisel 7.4 esitab kõver A katsetulemusi λ 2 =1jaoksjakõverB λ 2 =0, 776 jaoks. Eelmisena vaadeldud eksperimendis tuvastati, et (/ II/(/ II = 1/8 kuiii=5.λ 2 =1puhulsaabnüüd 13 I. k. Pure shear 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-48 Joonis 7.3: Puhta nihke eksperiment. Joonis 7.4: Suurus / I+λ 2 2/ II sõltuvana invariandist II. Kõver A vastab puhtale nihkele (λ 2 =1jakõver B nihkele koos tõmbega (λ 2 =0, 776. jooniselt 7.4 määrata suuruse / I+/ II väärtuse (λ 2 =1!.Edasisaab leida, et II = 5 puhul / I =1, 84 kg/cm 2 ja / II = 0, 23 kg/cm 2.Eelmise eksperimendi põhjal eeldatakse, et / I =1, 84 kg/cm 2 = const. ja / II sõltub vaid invariandist II. Seega saab määrata / II väärtused suvalise II väärtuse jaoks. Kõver B joonisel 7.4 esitab eksperimendi tulemusi λ 2 =0, 776 jaoks. Need tulemused lähevad hästi kokku tulemustega, mis saadakse avaldisest / I+0, / II, kui suurused / Ija/ II võtta eksperimendist, kus λ 2 =1.

25 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Tõmme Tõmbe 14 puhul t 22 = t 33 = 0. Seega võttes avaldises ( t 22 =0saame λ 1 = λ 2 tähist 2 = λ. Avaldis( ja invariandid saavad nüüd kuju ( t 11 =2 λ 2 1 ( λ I + 1 λ II, I=λ λ, II = 2λ + 1 λ2. (7.101 Katsekehaks on siin ühtlase ristlõikega «kummikang». Rakendatav pikijõud N = At 11 /λ (A ristlõikealgpindala.seegamõõtesjõun iga λ jaoks saame arvutada / I + 1/λ / II. Tulemused on esitatud joonisel 7.5 (NB! horisontaalteljel on 1/λ. Kui kasutati eelmistes eksperimentides saadud suuruste / I ja/ II väärtusi, siis leiti, et avaldise / I +1/λ / II väärtus ühtis väga hästi eksperimendi tulemustega. Joonisel 7.6 on esitatud tõmbejõud jagatuna algpindalaga sõltuvana pikenemiskoefitsendist λ. 14 I. k. Simple extention 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-50 Joonis 7.5: Suuruste 1/λ ja / I +1/λ / II vaheline sõltuvus. Joonis 7.6: Tõmbejõu sõltuvus pikenemiskoefitsendist

26 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine Ühtlane kahedimensionaalne tõmme Tähistame λ 1 = λ 2 = λ, λ 3 =1/λ 2 = λ, ehk λ 2 =1/λ. (7.102 Joonis 7.7: Ühtlane kahedimensionaalne tõmme Tabel 1 λ 2 1/λ II / II / I 0,5 4,25 0,16 0,6 3,69 0,26 0,7 3,35 0,33 0,8 3,14 0,39 3 9,67 0, ,4 0, ,3 0, ,2 0, ,035 Joonisel 7.7 kujutatud katse puhul puhutakse servadest kinnitatud kummikile alla õhku ja saavutatakse meid huvitav deformatsioon vaadeldava katsekeha keskosas. Tabelis 1 on esitatud / II ja II vaheline sõltuvus, eeldades, et 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-52 Joonis 7.8: Ühtlane kahedimensionaalne tõmme suuruste/ I +1/λ / II ja 1/λ vaheline sõltuvus. Joonis 7.9: Ühtlane kahedimensionaalne tõmme suuruste p ja λ vaheline sõltuvus. / I =const. Joonis 7.8 esitab suuruste / I+1/λ / II ja 1/λ vahelist sõltuvust (NB! kohal 1/λ =1toimubskaalamuutus.

27 7.9. Elastsuskonstantide eksperimentaalne määramine 7-53 Rõhk p keras ja tõmme T pikkusühiku kohta deformeeritud kiles (punktis P on seotud valemiga p = 2T r, (7.103 kus r on kõverusraadius punktis P.Kunadeformeeritudolekusonkilepaksus H/λ 2,siissaamevalemitest(7.95,(7.102ja(7.103,et p = 2Ht 11 rλ 2 = 4H r ( 1 1 λ 6 ( I + λ2. (7.104 II Joonise 7.8 ja tabeli 1 koostamisel ongi kasutatud valemit (7.104, st. mõõdetakse p ja r iga λ jaoks ning leitakse suurus / I+1/λ / II. Joonis 7.9 esitab rõhu p ja pikenemise λ vahelisi seoseid erinevate Γ =(/ II/(/ I väärtuste jaoks (a sfäärilise«õhupalli»algraadius. Näide. Õhupalli täispuhumisel on kõige suuremat rõhku tarvis algul. Kui palli diameeter on saavutanud teatud väärtuse, siis palli suurendamiseks vajalik surve väheneb (võrdle joonis Üldistatud Hooke i seadus Üldistatud Hooke i seadus 15 Klassikalises (ehk lineaarses elastsusteoorias (k.a. elementaarteooria kehtib üldistatud Hooke i seadus: deformatsioonitensori komponendid on lineaarsed funktsioonid pingetensori komponentidest. Kõige üldisemal juhul saab vastavad seosed esitada järgmisel kujul: ε x = D 11 σ x + D 12 σ y + D 13 σ z + D 14 τ xy + D 15 τ yz + D 16 τ zx ε y = D 21 σ x + D 22 σ y + D 23 σ z + D 24 τ xy + D 25 τ yz + D 26 τ zx ε z = D 31 σ x + D 32 σ y + D 33 σ z + D 34 τ xy + D 35 τ yz + D 36 τ zx γ xy = D 41 σ x + D 42 σ y + D 43 σ z + D 44 τ xy + D 45 τ yz + D 46 τ zx (7.105 γ yz = D 51 σ x + D 52 σ y + D 53 σ z + D 54 τ xy + D 55 τ yz + D 56 τ zx γ zx = D 61 σ x + D 62 σ y + D 63 σ z + D 64 τ xy + D 65 τ yz + D 66 τ zx Viimased avaldised sisaldavad 36 elastsuskonstanti seda on palju! 15 Käesolev paragrahv on pärit minu loengukursuse Elastsusteooria alused kolmandast peatükist ning pole pandud kirja tensorkirjaviisis, vt. salupere/loko.html

28 7.10. Üldistatud Hooke i seadus 7-55 Kui eeldada, et keha on ideaalselt elastne (st. peale koormuse kõrvaldamist taastub algne kuju, homogeenne ja isotroopne, siis jääb järele vaid kaks sõltumatut elastsuskonstanti (Youngi moodul E ja Poissoni koefitsent ν, mis on määratavad väga lihtsate eksperimentide abil. Tõmme surve (x-telje sihis. Elastsuskonstant ehk Youngi moodul E: ε x = σ x /E Poissoni koefitsent (Poissoni tegur ν: ε y = νε x Nihe (xy tasandis. Nihkeelastsusmoodul G: γ xy = τ xy /G, kus G = E 2(1 + ν. (7.106 Kuna nihkeelastsusmoodul G on avaldatav E ja ν kaudu, siis ei saa teda pidada iseseisvaks elastsuskonstandiks Üldistatud Hooke i seadus 7-56 Üldistatud Hooke i seaduse tuletamiseks vaatleme lõpmata väikest isotroopset risttahukat, milles mõjuvad vaid normaalpinged σ x, σ y, σ z.pingeσ x > 0 põhjustab pikenemist x-telje sihis ja lühenemist y- ja z-telje sihis. Analoogiline toime on normaalpingetel σ y > 0jaσ z > 0. Seega on summaarne suhteline pikenemine x-telje sihis ehk normaaldeformatsioon ε x = σ x E ν σ y E ν σ z E = 1 E [σ x ν(σ y + σ z ]. (7.107 Nihkepingete ja nihkedeformatsioonide vahelised seosed on määratudhooke i seadusega iga koordinaattasandi jaoks sõltumatult, s.t., τ xy põhjustab vaid nihet γ xy,jne.(vrd.normaaldeformatsioonidega. Kokku saame kuus võrrandit, mis esitavad üldistatud Hooke i seadust isotroopse ideaalselt elastse keha jaoks: ε x = 1 E [σ x ν(σ y + σ z ], γ xy = 1 G τ xy, ε y = 1 E [σ y ν(σ z + σ x ], γ yz = 1 G τ yz, (7.108 ε z = 1 E [σ z ν(σ x + σ y ], γ zx = 1 G τ zx.

29 7.10. Üldistatud Hooke i seadus 7-57 Paljudes õpikutes 16 esitatakse valemitega (7.105 analoogilised pingete ja deformatsioonide vahelised seosed natuke teisel kujul. Esiteks tuuakse sisse tähistused ja σ 1 = σ x, σ 2 = σ y, σ 3 = σ z, σ 4 = τ yz, σ 5 = τ xz, σ 6 = τ xy (7.109 ε 1 = ε x, ε 2 = ε y, ε 3 = ε z, ε 4 =2γ yz, ε 5 =2γ xz, ε 6 =2γ xy. (7.110 Seejärel esitatakse pinge sõltuvana deformatsioonist kujul σ 1 σ 2 σ 3 σ 4 σ 5 σ 6 = C 11 C 12 C 13 C 14 C 15 C 16 C 21 C 22 C 23 C 24 C 25 C 26 C 31 C 32 C 33 C 34 C 35 C 36 C 41 C 42 C 43 C 44 C 45 C 46 C 51 C 52 C 53 C 54 C 55 C 56 C 61 C 62 C 63 C 64 C 65 C 66 ε 1 ε 2 ε 3 ε 4 ε 5 ε 6 ( Vt. näiteks J. N. Reddy, Theory and Analysis of Elastic Plates, Philadelphia, Taylor & Francis, 1999 (esimene trükk, 2007 (teine trükk Üldistatud Hooke i seadus 7-58 ja deformatsioon sõltuvana pingest kujul ε 1 ε 2 ε 3 ε 4 ε 5 ε 6 = S 11 S 12 S 13 S 14 S 15 S 16 S 21 S 22 S 23 S 24 S 25 S 26 S 31 S 32 S 33 S 34 S 35 S 36 S 41 S 42 S 43 S 44 S 45 S 46 S 51 S 52 S 53 S 54 S 55 S 56 S 61 S 62 S 63 S 64 S 65 S 66 σ 1 σ 2 σ 3 σ 4 σ 5 σ 6. (7.112 Elastsuskoefitsentidest moodustatud maatriksit [C ij ]nimetataksejäikusmaatriksiks 17.Maatriksit[S ij ]=[C ij ] 1 võib eesti keeles seega nimetada pöördjäikusmaatriksiks 18 või paindlikkusmaatriksiks või vetruvusmaatriksiks. 17 I. k. stiffness matrix 18 I. k. compliance matrix. Tehnikasõnastikusoningliskeelsesõnacompliance eestikeelseks vasteks pakutud ka vetruvus.

30 7.10. Üldistatud Hooke i seadus 7-59 Kasutades nüüd tähistusi (7.109 ja (7.110 saavad valemid (7.108 kuju ε 1 ε 2 ε 3 ε 4 ε 5 ε 6 = 1 ν E ν E E ν E ν E E ν E ν 1 E E G G G σ 1 σ 2 σ 3 σ 4 σ 5 σ 6. ( Üldistatud Hooke i seadus Hooke i seadus ruumdeformatsiooni jaoks Vastavalt üldistatud Hooke i seadusele (7.108 ε x + ε y + ε z = }{{} =θ (1 2ν E (σ x + σ y + σ z }{{} =I σ 1 (7.114 Seega θ = (1 2νIσ 1. (7.115 E Suurust θ = ε x + ε y + ε z nimetatakse ruumdeformatsiooniks (vt. ka (?? ja ta on ühtlasi ka deformatsioonitensori esimene invariant. Tuues sisse ruumpaisumismooduli K ja keskmise pinge σ 0, K = E 3(1 2ν, σ 0 = σ x + σ y + σ z 3 = Iσ 1 3, (7.116 saame lineaarse seose keskmise pinge ja ruumdeformatsiooni vahel kujul σ 0 = Kθ. (7.117

31 7.10. Üldistatud Hooke i seadus Pingete avaldamine deformatsioonide kaudu Liidame avaldise ( paremale poolele ja lahutame avaldise ( paremast poolest suuruse 1 E νσ x: ε x = 1 E [σ x + νσ x νσ x ν(σ y + σ z ] = 1 E [(1 + νσ x νi σ 1 ]. (7.118 Avaldades (7.115-st invariandi I σ 1 = Eθ/(1 2ν, saame ε x = (1 + νσ x E νθ (1 2ν, kust σ x = Eνθ (1 + ν(1 2ν + Eε x 1+ν (7.119 Tuues sisse Lamé koefitsiendid 19 λ = Eν (1 + ν(1 2ν, µ = E 2(1 + ν saame valemist ( σ x = λθ +2µε x. = G, ( Alternatiivne lineaarse teooria elastsuskonstantide paar Üldistatud Hooke i seadus 7-62 Leides analoogilised avaldised σ y ja σ z jaoks ning avaldades seostest (7.108 nihkepinged, olemegi saanud Hooke i seaduse alternatiivse kuju σ x = λθ +2µε x, τ xy = µγ xy, σ y = λθ +2µε y, τ yz = µγ yz, σ z = λθ +2µε z, τ zx = µγ zx. (7.121 Kasutades viimaseid valemeid leiame seose pingetensori ja deformatsioonitensori esimese invariandi vahel σ x + σ y + σ z }{{} =I σ 1 =3λθ +2µ (ε x + ε y + ε z, kust I1 σ =(3λ +2µθ. (7.122 } {{ } θ Kui tähistada keskmist normaaldeformatsiooni ε 0 = ε x + ε y + ε z 3 = θ 3, (7.123 siis saame seose keskmise pinge ja keskmise normaaldeformatsiooni vahel σ 0 =(3λ +2µε 0. (7.124

32 7.10. Üldistatud Hooke i seadus Anisotroopsed kehad Eelmistes alajaotustes vaatlesime isotroopseid materjale ning seal oli pingete ja deformatsioonide vaheliste seoste kirjeldamiseks vaja vaid kahte sõltumatut elastsuskoefitsenti. Anisotroopse keha puhul on elastsuskonstantide arv loomulikult suurem. Kuna anisotroopseid materjale on mitut liiki, siis tuleb vajalik elastsuskonstantide arv määrata iga liigi jaoks eraldi. Ortotroopsed materjalid, näiteks vineer, on üks sagedamini esinevaid anisotroopse materjali liike. Sellisest materjalist kehade jaoks on võimalik määrata 3 omavahel ristuvat telge (peasuunada, mille sihis rakendatud normaalpinged ei põhjusta telgedevaheliste nurkade muutumist. Ortotroopse materjalielastsed omadused ei muutu telgede pööramisel 180 võrra, kuid muutuvad iga teistsuguse pöörde korral. Ortotroopse materjali iseloomustamiseks on vaja üheksat elastsuskonstanti. Valemid (7.112 saavad selliste materjalide korral kuju Üldistatud Hooke i seadus 7-64 kus ε 1 ε 2 ε 3 ε 4 ε 5 ε 6 = S 11 S 12 S S 12 S 22 S S 13 S 23 S S S S 66 σ 1 σ 2 σ 3 σ 4 σ 5 σ 6, (7.125 S 11 = 1 E 1, S 22 = 1 E 2, S 33 = 1 E 3, S 12 = ν 12 E 1, S 13 = ν 13 E 1, S 23 = ν 23 E 2, S 55 = 1 G 23, S 44 = 1 G 13, S 66 = 1 G 12. (7.126 Konstandid E 1, E 2, E 3, ν 12, ν 13, ν 23, G 12, G 13 ja G 23 on vastavalt Youngi moodulid, Poissoni tegurid ja nihkeelastsusmoodulid koordinaattelgedega määratud sihtides Tihti on koordanaatteljed valitud peasuundadega 1, 2, 3määratudsihtides.Vt.lisaksJ.N.Reddy,Theory and Analysis of Elastic Plates, Philadelphia, Taylor & Francis, 1999 (esimene trükk, 2007 (teine trükk

elastsus_opetus_2017_ptk3

elastsus_opetus_2017_ptk3 1 Peatükk 3 Deformatsioon ja olekuvõrrandid 3.1. Siire ja deformatsioon 3-2 3.1 Siire ja deformatsioon 3.1.1 Cauchy seosed Vaatleme deformeeruva keha meelevaldset punkti A. Algolekusontemakoor- dinaadid

Rohkem

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul üe muutuja funktsioonidelt m muutuja funktsioonidele, kus m, 3,..., kerkib

Rohkem

pkm_2010_ptk6_ko_ja_kontravariantsus.dvi

pkm_2010_ptk6_ko_ja_kontravariantsus.dvi Peatükk 6 Kovariantsus ja kontravariantsus ehk mis saab siis kui koordinaatideks pole Descartes i ristkoordinaadid 1 6.1. Sissejuhatus 6-2 6.1 Sissejuhatus Seni oleme kasutanud DRK, kuid üldjuhul ei pruugi

Rohkem

elastsus_opetus_2005_14.dvi

elastsus_opetus_2005_14.dvi 7.4. Näiteid ümar- ja rõngasplaatide paindeülesannetest. 298 7.4 Näiteid ümar- ja rõngasplaatide paindeülesannetest. Rajatingimused: jäik kinnitus vaba toetus vaba serv w = 0, dw dr = 0; (7.43) w = 0,

Rohkem

elastsus_opetus_2013_ptk2.dvi

elastsus_opetus_2013_ptk2.dvi Peatükk 2 Pinge 1 2.1. Jõud ja pinged 2-2 2.1 Jõud ja pinged Kehale mõjuvad välisjõud saab jagada kahte rühma. 1. Pindjõud ehk kontaktjõud on põhjustatud keha kontaktist teiste kehade või keskkondadega.

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

elastsus_opetus_2015_ptk5.dvi

elastsus_opetus_2015_ptk5.dvi Peatükk 5 Elastsusteooria tasandülesanne 5.. Tasandülesande mõiste 5-5. Tasandülesande mõiste Selleks, et iseloomustada pingust või deformatsiooni elastse keha punktis kasutatakse peapinge ja peadeformatsiooni

Rohkem

BioMech_2011_1.dvi

BioMech_2011_1.dvi Tallinna Tehnikaülikool Mehaanikainstituut Rakendusmehaanika õppetool Andrus Salupere Biomehaanika (Sissejuhatavad loengud mehaanika) Tallinn 2011 2 Peatükk 1 Sissejuhatus 1.1 Mis on biomehaanika Biomehaanika

Rohkem

Tala dimensioonimine vildakpaindel

Tala dimensioonimine vildakpaindel Tala dimensioonimine vildakpaindel Ülesanne Joonisel 9 kujutatud okaspuidust konsool on koormatud vertikaaltasandis ühtlase lauskoormusega p ning varda teljega risti mõjuva kaldjõuga (-jõududega) F =pl.

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

pkm_2010_ptk1_Sissejuh.dvi

pkm_2010_ptk1_Sissejuh.dvi Peatükk 1 Sissejuhatus ülevaade staatika, dünaamika ja tugevusõpetuse põhimõistetest, hüpoteesidest ja võrranditest 1 1.1. Mehaanika harud 1-2 1.1 Mehaanika harud Mehaanika on teadus, mis uurib tahkete

Rohkem

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d Matemaatilised meetodid loodusteadustes I Kontrolltöö I järeltöö I variant On antud neli vektorit: a (; ; ), b ( ; ; ), c (; ; ), d (; ; ) Leida vektorite a ja b vaheline nurk α ning vekoritele a, b ja

Rohkem

efo03v2pkl.dvi

efo03v2pkl.dvi Eesti koolinoorte 50. füüsikaolümpiaad 1. veebruar 2003. a. Piirkondlik voor Põhikooli ülesannete lahendused NB! Käesoleval lahendustelehel on toodud iga ülesande üks õige lahenduskäik. Kõik alternatiivsed

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp / näide: \ neeldumisseadusest x w x y = x tuleneb, et neeldumine toimub ka näiteks avaldises x 2 w x 2 x 5 : x 2 w x 2 x 5 = ( x 2 ) w ( x 2 ) [ x 5 ] = x 2 Digitaalskeemide optimeerimine (lihtsustamine)

Rohkem

Matemaatiline analüüs III 1 4. Diferentseeruvad funktsioonid 1. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles p

Matemaatiline analüüs III 1 4. Diferentseeruvad funktsioonid 1. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles p Matemaatiline analüüs III 4. Diferentseeruvad funktsioonid. Diferentseeruvus antud punktis. Olgu funktsiooni f : D R määramispiirkond D R selles paragravis mingi (lõplik või lõpmatu) intervall ning olgu

Rohkem

QUANTUM SPIN-OFF - Experiment UNIVERSITEIT ANTWERPEN

QUANTUM SPIN-OFF - Experiment UNIVERSITEIT ANTWERPEN 1 Kvantfüüsika Tillukeste asjade füüsika, millel on hiiglaslikud rakendusvõimalused 3. osa: PRAKTILISED TEGEVUSED Elektronide difraktsioon Projekti Quantum Spin-Off rahastab Euroopa Liit programmi LLP

Rohkem

Neurovõrgud. Praktikum aprill a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust k

Neurovõrgud. Praktikum aprill a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust k Neurovõrgud. Praktikum 11. 29. aprill 2005. a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust kombinatoorsete optimiseerimisülesannete lahendamiseks.

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3.

Rohkem

Microsoft Word - A-mf-7_Pidev_vorr.doc

Microsoft Word - A-mf-7_Pidev_vorr.doc 7. PIDEVUE VÕRRAND, LIANDITE DIFUIOON 7.1. Põhivalemi tuletamine Pidevuse võrrand kirjeldab liikuva vedeliku- või gaasimassi jäävust ruumielementi sisseja väljavoolava massi erinevus väljendub ruumiühikus

Rohkem

prakt8.dvi

prakt8.dvi Diskreetne matemaatika 2012 8. praktikum Reimo Palm Praktikumiülesanded 1. Kas järgmised graafid on tasandilised? a) b) Lahendus. a) Jah. Vahetades kahe parempoolse tipu asukohad, saame graafi joonistada

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

12. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 12 Algfunktsioon ja määramata integraal 1

12. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 12 Algfunktsioon ja määramata integraal 1 2. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, 203-. 2 Algfunktsioon ja määramata integraal Sisukord 2 Algfunktsioon ja määramata integraal 9 2. Sissejuhatus................................... 50 2.2

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

Ruutvormid Denitsioon 1. P n Ütleme, et avaldis i;j=1 a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij 2 K ja K on korpus, on ruutvorm üle korpuse K muutujate x 1

Ruutvormid Denitsioon 1. P n Ütleme, et avaldis i;j=1 a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij 2 K ja K on korpus, on ruutvorm üle korpuse K muutujate x 1 Ruutvormid Denitsioon. P n Ütleme, et avaldis i;j= a ijx i x j ; kus a ij = a ji ; a ij K ja K on korus, on ruutvorm üle koruse K muutujate x ;;x n suhtes. Maatriksit =(a ij ) nimetame selle ruutvormi

Rohkem

Word Pro - diskmatTUND.lwp

Word Pro - diskmatTUND.lwp Loogikaalgebra ( Boole'i algebra ) George Boole (85 864) Sündinud Inglismaal Lincolnis. 6-aastasena tegutses kooliõpetaja assistendina. Õppis 5 aastat iseseisvalt omal käel matemaatikat, keskendudes hiljem

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3. kopeerige

Rohkem

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas 6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril 2015. E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tasemetööga läbiviimise eesmärk on hinnata riiklike õppekavade

Rohkem

Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luur

Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luur Sügis 2018 Kõrgema matemaatika 2. kontrolltöö tagasiside Üle 20 punkti kogus tervelt viis üliõpilast: Robert Johannes Sarap, Enely Ernits, August Luure, Urmi Tari ja Miriam Nurm. Ka teistel oli edasiminek

Rohkem

Image segmentation

Image segmentation Image segmentation Mihkel Heidelberg Karl Tarbe Image segmentation Image segmentation Thresholding Watershed Region splitting and merging Motion segmentation Muud meetodid Thresholding Lihtne Intuitiivne

Rohkem

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3,

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3, IMO 000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, 19. 0. aprillil 000. a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a, a 3, a 4, a 5. Paneme tähele, et (a 1 + a + a 3 a 4 a 5 ) (a

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 3 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, 3. nimetage see ümber leheküljeks Praks3 ja

Rohkem

Eesti koolinoorte LIII matemaatikaolümpiaad 28. jaanuar 2006 Piirkonnavoor Hindamisjuhised Lp hindaja! 1. Juhime Teie tähelepanu sellele, et alljärgne

Eesti koolinoorte LIII matemaatikaolümpiaad 28. jaanuar 2006 Piirkonnavoor Hindamisjuhised Lp hindaja! 1. Juhime Teie tähelepanu sellele, et alljärgne Eesti koolinoorte LIII matemaatikaolümpiaad 28. jaanuar 2006 Piirkonnavoor Hindamisjuhised Lp hindaja! 1. Juhime Teie tähelepanu sellele, et alljärgnevas on 7. 9. klasside olümpiaadi I osa (testi) ning

Rohkem

8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Õppesisu Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine

8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Õppesisu Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Hulkliikmed ( 45 tundi) Hulkliige. Hulkliikmete liitmine ja lahutamine ning korrutamine ja jagamine üksliikmega. Hulkliikme tegurdamine ühise teguri sulgudest väljatoomisega.

Rohkem

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Laplace'i teisendus Diferentsiaalvõrrandite lahendamine ilma tarkvara toeta on keeruline Üheks lahendamisvõtteks on Laplace'i teisendus

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine.

Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine. Osakogumite kitsendustega hinnang Kaja Sõstra 1 Eesti Statistikaamet Sissejuhatus Valikuuringute üheks oluliseks ülesandeks on osakogumite hindamine. Kasvanud on nõudmine usaldusväärsete ja kooskõlaliste

Rohkem

ITI Loogika arvutiteaduses

ITI Loogika arvutiteaduses Predikaatloogika Predikaatloogika on lauseloogika tugev laiendus. Predikaatloogikas saab nimetada asju ning rääkida nende omadustest. Väljendusvõimsuselt on predikaatloogika seega oluliselt peenekoelisem

Rohkem

loeng7.key

loeng7.key Grammatikate elustamine JFLAPiga Vesal Vojdani (TÜ Arvutiteaduse Instituut) Otse Elust: Java Spec https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se8/html/ jls-14.html#jls-14.9 Kodutöö (2. nädalat) 1. Avaldise

Rohkem

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat

19. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, Arvridade koonduvustunnused Sisukord 19 Arvridade koonduvustunnused Vahelduvat 9. Marek Kolk, Kõrgem matemaatika, Tartu Ülikool, 203-4. 9 Arvridade koonduvustunnused Sisukord 9 Arvridade koonduvustunnused 23 9. Vahelduvate märkidega read.......................... 24 9.2 Leibniz i

Rohkem

MATEMAATILINE ANALÜÜS I. ESIMESE KONTROLLTÖÖ NÄITEÜLESANDED (1) Leida funktsiooni y = sin x + ln(16 x 2 ) määramispiirkond. (2) Leida funktsiooni y =

MATEMAATILINE ANALÜÜS I. ESIMESE KONTROLLTÖÖ NÄITEÜLESANDED (1) Leida funktsiooni y = sin x + ln(16 x 2 ) määramispiirkond. (2) Leida funktsiooni y = MATEMAATILINE ANALÜÜS I. ESIMESE KONTROLLTÖÖ NÄITEÜLESANDED () Leida funktsiooni y = sin + ln(6 ) määramispiirkond. () Leida funktsiooni y = arcsin( 5 + 5) + 9 määramispiirkond. () Leida funktsiooni määramispiirkond

Rohkem

7 KODEERIMISTEOORIA 7.1 Sissejuhatus Me vaatleme teadete edastamist läbi kanali, mis sisaldab müra ja võib seetõttu moonutada lähteteadet. Lähteteade

7 KODEERIMISTEOORIA 7.1 Sissejuhatus Me vaatleme teadete edastamist läbi kanali, mis sisaldab müra ja võib seetõttu moonutada lähteteadet. Lähteteade 7 KODEERIMISTEOORIA 7.1 Sissejuhatus Me vaatleme teadete edastamist läbi kanali, mis sisaldab müra ja võib seetõttu moonutada lähteteadet. Lähteteade kodeeritakse, st esitatakse sümbolite kujul, edastatakse

Rohkem

Keemia koolieksami näidistöö

Keemia koolieksami näidistöö PÕLVA ÜHISGÜMNAASIUMI KEEMIA KOOLIEKSAM Keemia koolieksami läbiviimise eesmärgiks on kontrollida gümnaasiumilõpetaja keemiaalaste teadmiste ja oskuste taset kehtiva ainekava ulatuses järgmistes valdkondades:

Rohkem

DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA Arvusüsteemid Kümnendsüsteem Kahendsüsteem Kaheksandsüsteem Kuueteistkü

DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA Arvusüsteemid Kümnendsüsteem Kahendsüsteem Kaheksandsüsteem Kuueteistkü DIGITAALTEHNIKA DIGITAALTEHNIKA... 1 1. Arvusüsteemid.... 2 1.1.Kümnendsüsteem....2 1.2.Kahendsüsteem.... 2 1.3.Kaheksandsüsteem.... 2 1.4.Kuueteistkümnendsüsteem....2 1.5.Kahendkodeeritud kümnendsüsteem

Rohkem

Füüsika

Füüsika Füüsika Elektrostaatika Elektriväli dielektrikus Dielektrikud ja elektrijuhid Aine koosneb aatomitest, aatomid aga negatiivselt ja positiivselt laetud osakestest. Positiivne tuum on ümbritsetud negatiivse

Rohkem

efo03v2kkl.dvi

efo03v2kkl.dvi Eesti koolinoorte 50. füüsikaolümpiaad 1. veebruar 2003. a. Piirkondlik voor Gümnaasiumi ülesannete lahendused NB! Käesoleval lahendustelehel on toodud iga ülesande üks õige lahenduskäik. Kõik alternatiivsed

Rohkem

ma1p1.dvi

ma1p1.dvi Peatükk 1 Funktsioonid ja nendega seotud mõisted 1.1 Reaalarvud ja Arvtelg. Absoluutväärtuse mõiste. Reaalarvudest koosnevad hulgad. Enne arvu mõiste käsitlemist toome sisse mõned hulkadega seotud tähised.

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi

Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi Infix Operaatorid I Infix operaatorid (näiteks +) ja tüübid (näiteks ->) kirjutatakse argumentide vahele, mitte argumentide ette. Näiteks: 5 + 2, 2*pi*r^2, Float -> Int Infixoperaatori kasutamiseks prefix-vormis

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

XV kursus

XV kursus KORDAMINE RIIGIEKSAMIKS VI FUNKTSIOONID JA NENDE GRAAFIKUD. TULETISE RAKENDUSED.. Funktsiooni määramispiirkonna ( X ) moodustavad argumendi () väärtused, mille korral funktsiooni väärtus (y) on eeskirjaga

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx Kirjeldavad statistikud ja graafikud pidevatele tunnustele Krista Fischer Pidevad tunnused ja nende kirjeldamine Pidevaid (tihti ka diskreetseid) tunnuseid iseloomustatakse tavaliselt kirjeldavate statistikute

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppetundi) septembernovember korrastab hulkliikmeid Hulkliige. Tehted liidab, lahutab

Rohkem

Andmebaasid, MTAT loeng Normaalkujud

Andmebaasid, MTAT loeng Normaalkujud Andmebaasid, MTAT.03.264 6. loeng Normaalkujud E-R teisendus relatsiooniliseks Anne Villems Meil on: Relatsiooni mõiste Relatsioonalgebra Kus me oleme? Funktsionaalsete sõltuvuse pere F ja tema sulund

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Eesti koolinoorte 66. füüsikaolümpiaad 06. aprill a. Vabariiklik voor. Gümnaasiumi ülesannete lahendused 1. (AUTOD) (6 p.) Kuna autod jäävad sei

Eesti koolinoorte 66. füüsikaolümpiaad 06. aprill a. Vabariiklik voor. Gümnaasiumi ülesannete lahendused 1. (AUTOD) (6 p.) Kuna autod jäävad sei Eesti koolinoorte 66. füüsikaolümpiaad 06. aprill 2019. a. Vabariiklik voor. Gümnaasiumi ülesannete lahendused 1. (AUTOD) (6 p.) Kuna autod jäävad seisma samaaegselt, siis läheme ühe ühe autoga seotud

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Kons

I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Kons I Generaatori mõiste (Java) 1. Variantide läbivaatamine Generaator (ehk generaator-klass) on klass, milles leidub (vähemalt) isendimeetod next(). Konstruktorile antakse andmed, mis iseloomustavad mingit

Rohkem

Treeningvõistlus Balti tee 2014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 2014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu

Treeningvõistlus Balti tee 2014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 2014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu Treeningvõistlus Balti tee 014 võistkonnale Tartus, 4. novembril 014 Vastused ja lahendused 1. Vastus: 15, 18, 45 ja kõik 0-ga lõppevad arvud. Olgu b arvu k üheliste number ning a arv, mille saame arvust

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Microsoft Word - VG loodus

Microsoft Word - VG loodus Loodusteaduste õppesuund Loodusteaduste õppesuund annab lisateadmisi loodusprotsesside toimemehhanismide paremaks mõistmiseks ja igapäevaeluliste probleemide lahendamiseks. Uusi teadmisi saadakse loodusteaduslikke

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

III teema

III teema KORDAMINE RIIGIEKSAMIKS IV TRIGONOMEETRIA ) põhiseosed sin α + cos α = sin tanα = cos cos cotα = sin + tan = cos tanα cotα = ) trigonomeetriliste funktsioonide täpsed väärtused α 5 6 9 sin α cos α tan

Rohkem

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST

HWU_AccountingAdvanced_October2006_EST 10. Kulude periodiseerimine Simulatsioone (vt pt 5) kasutatakse ka juhul, kui soovitakse mõnd saadud ostuarvet pikemas perioodis kulusse kanda (nt rendiarve terve aasta kohta). Selleks tuleb koostada erinevad

Rohkem

Microsoft Word - Sobitusahelate_projekteerimine.doc

Microsoft Word - Sobitusahelate_projekteerimine.doc Sobitusahelate projekteerimine Vaatleme 3 erinevat meetodit: koondparameetitega elementidel sobitamine häälestusribaga sobitamine veerandlainelõiguga sobitamine Sobitust võib vaadelda koormustakistuse

Rohkem

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi ülesehitus Joonis 1 Toetuste veebikaardi vaade Toetuste veebikaardi vaade jaguneb tinglikult kaheks: 1) Statistika valikute osa 2) Kaardiaken Statistika

Rohkem

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend I-KLASSI ÕLIPÜÜDURITE PAIGALDUS- JA HOOLDUSJUHEND PÜÜDURI DEFINITSIOON JPR -i õlipüüdurite ülesandeks on sadevee või tööstusliku heitvee puhastamine heljumist ja õlijääkproduktidest. Püüduri ülesehitus

Rohkem

Mittekorrektsed ülesanded 2008

Mittekorrektsed ülesanded 2008 Mittekorrektsed ülesanded 008 Sisukord 1 Näiteid mittekorrektsetest ül.-test ja iseregulariseerimisest 5 1.1 Sissejuhatus............................. 5 1.1.1 Lineaarne võrrand ruumis R...............

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Eu

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Eu Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Euroopa Komisjon 23. september 2015 Nõukogu peasekretariaat

Rohkem

Funktsionaalne Programmeerimine

Funktsionaalne Programmeerimine Geomeetrilised kujundid Geomeetriliste kujundite definitsioon: data Shape = Rectangle Side Side Ellipse Radius Radius RtTriangle Side Side Polygon [Vertex] deriving Show type Radius = Float type Side =

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid )

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid ) 1(6) 1. Vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinna kujundamise põhimõtted Aktsiaselts tegevuskulude arvestuse aluseks on auditeeritud ja kinnitatud aastaaruanne. Hinnakujunduse analüüsis kasutatakse Aktsiaseltsi

Rohkem

Statistiline andmetöötlus

Statistiline andmetöötlus Biomeetria Kahe arvtuuse ühie käitumie, regressiooaalüüs Lieaare regressiooaalüüs Millal kasutada ja mida äitab? Kasutatakse progoosimaks ühe arvtuuse väärtusi teis(t)e järgi. Rümba hid, EEK/kg ( y ) Regressiooivõrrad:

Rohkem

(geomeetria3_0000.eps)

(geomeetria3_0000.eps) Analüütilise geomeetria praktikum III L. Tuulmets Tartu 1980 3 4 Eessõna Käesolev analüütilise geomeetria praktikum on koostatud eeskätt TRÜ matemaatikateaduskonna vajadusi arvestades ning on mõeldud kasutamiseks

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Remote Desktop Redirected Printer Doc

Remote Desktop Redirected Printer Doc VI OSA, 10. klass füüsika Ühtlaselt muutuv liikumine ja kiirendus Ühtlaselt muutuv liikumine on mitteühtlase liikumise eriliik. Ühtlaselt muutuv liikumine on selline liikumine, mille puhul keha kiirus

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode] Biomeetria 2. loeng Lihtne lineaarne regressioon mudeli hindamisest; usaldusintervall; prognoosiintervall; determinatsioonikordaja; Märt Möls martm@ut.ee Y X=x~ N(μ=10+x; σ=2) y 10 15 20 2 3 4 5 6 7 8

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

master.dvi

master.dvi TARTU ÜLIKOOL Füüsika-keemiateaduskond Teoreetilise füüsika instituut ELMO TEMPEL GALAKTIKA NGC 4594 HÜDRODÜNAAMILINE MUDEL Astrofüüsika magistritöö Juhendaja: dots. PEETER TENJES Tartu 2005 Sisukord 1

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

Mining Meaningful Patterns

Mining Meaningful Patterns Konstantin Tretjakov (kt@ut.ee) EIO õppesessioon 19. märts, 2011 Nimetuse saladus Vanasti kandis sõna programmeerimine natuke teistsugust tähendust: Linear program (~linear plan) X ülesannet * 10 punkti

Rohkem

(Tõrked ja töökindlus \(2\))

(Tõrked ja töökindlus \(2\)) Elektriseadmete tõrked ja töökindlus Click to edit Master title style 2016 sügis 2 Prof. Tõnu Lehtla VII-403, tel.6203 700 http://www.ttu.ee/energeetikateaduskond/elektrotehnika-instituut/ Kursuse sisu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joonistamise võimalused Turtle mooduli abil. Scratchi

Rohkem

DE_loeng5

DE_loeng5 Digitaalelektroonika V loeng loogikalülitused KMOP transistoridega meeldetuletus loogikalülitused TTL baasil baaslülitus inverteri tunnusjooned ja hilistumine LS lülitus kolme olekuga TTL ja avatud kollektoriga

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier 09.02.2019 Miks on ülesannete lahendamise käigu kohta info kogumine oluline? Üha rohkem erinevas eas inimesi õpib programmeerimist.

Rohkem

Microsoft Word - Praks1.doc

Microsoft Word - Praks1.doc Segamudelid 1. praktikum Mida vähem andmeid, seda parem? (Üldistatud vähimruutude meetod ja heteroskedastilised andmed) Segamudelite praktikumides kasutame R-tarkvara. Kahel aastal on teostatud ühe füüsikalise

Rohkem