UA-2014.indd

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "UA-2014.indd"

Väljavõte

1 INIMESE VARJATUD MINA: UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 1 Sissejuhatus Apostel Paulus on varakristliku inimesekäsitluse uurimise seisukohalt primaarne allikas üsna mitmel põhjusel. Esiteks on meil Pauluse kohta eluloolisi andmeid nii tema enda kirjadest kui ka Luuka sulest Apostlite tegude raamatus. Teiseks pöörab ta inimese kirjeldamisele ja inimese üle arutlemisele palju tähelepanu. Selleks ärgitasid teda kogudustes esile kerkinud probleemid, talle esitatud küsimused ning saadetud kirjad. 2 Seepärast on mõistetav, miks ta ilmnenud küsimustele selgitusi andes kõigele inimesega seotule teoloogilise kaalu annab. Kolmandaks on Pauluse elukäik selleks ajendiks, mis on pannud teda iseennast ja enda kaudu ka teisi peegeldades teoloogiliselt analüüsima. Seetõttu ei ole Pauluse antropoloogiliste arutluste taustaks mitte üksnes staatiline heebrea ja helleeni mõttekultuurist pärinev ideede süsteem ja mõisteaparatuur, vaid tema enda biograafia annab tema mõtte kulgemisele dünaamilise ja ootamatusi täis eksistentsiaalse fooni. Inimesest kõneledes kasutas Paulus enamikku oma ajastul kasutusel olnud sõnu ja mõisteid. 3 Arvuliselt kõige rohkem leiab sõnu ihu (74), liha (91) ja süda (52). Seejuures kasutab Paulus hinge mõistet vaid 11 korda, 1 Artikkel on kirjutatud ETF grandi nr 8665 toetusel. 2 Pauluse ja Korintose koguduse liikmete vahelise teabevahetuse kohta nii inimeste reisimise läbi kui kirjade kaudu vaata: 1Kr 1:11; 1Kr 4:17; 1Kr 5:9; 1Kr 7:1; 2Kr 2:3 4; 2Kr 7:6 16 jm. 3 Pauluse kasutatud antropoloogiliste mõistete kohta leiab avaramat teavet koos statistilise ülevaatega minu artiklist:, Inimesepildi kujunemise aspekte Paulusel Usuteaduslik Ajakiri 2/61 (2010), 3 17, eriti 5 10.

2 26 koos omadussõnaga ψυχικός (hingeline ehk maine) 15 korda. Pauluse antropoloogia põhiprobleemi moodustavad seosed tema kasutatud mõistete vahel. Keerukas on nt mõistete ihu ja liha kasutamine. Enamasti leiab see aset erinevas, mõnikord aga ka kattuvas tähenduses. Rudolf Bultmann püüdis kujundada üldpilti Pauluse inimesekäsitlusest ning tegi seejuures antropoloogilise üldistuse väitega, et ihuga mõtles Paulus kogu isikut. Ta kirjutas, et inimesel mitte ei ole ihu, vaid et ta on ihu, sest paljudes kohtades saab sõna ihu tõlkida lihtsalt kui mina (või mistahes isikuline asesõna konteksti sobib). 4 Bultmann on ka sedastanud, et Pauluse kohaselt ei ole sōma mitte midagi niisugust, mis väliselt otsekui ripub inimese päris mina küljes, vaid ta kuulub inimese olemusse. Need mõtted on mõjutanud algkristliku antropoloogia esitamist aastakümneid. Bultmanni tõlgenduse kohaselt üsnagi somaatiline termin ihu otsekui hõlmab või peidab endas märksa keerulisemaid mõisteid nagu mina või ise. Tänapäeval paigutuvad mina või mina ise enamasti psühholoogia valdkonda. Pauluse kasutatud kreeka sõna ἐγώ tõlkimine minaks või iseendaks oleneb kontekstist, igal juhul aga ei arva me tänapäeval, et kumbki põhiliselt ihu mõiste sisse ära mahuks. 5 Paulus kasutas sõnu ψυχή ja ψυχικός vähe ning sõna πνεῦμα (vaim) mõistmisel tekib meil ebakindlus selles, kuidas ikkagi mõista Jumala ja inimese vaimu vahelist suhet erinevates kirjakohtades. Seetõttu saavad mõisted ihu, liha ja süda tema inimesepildi visandamisel veelgi enam kaalu. 6 Pauluse kirjade täpsemal lugemisel omandavad aga kaalu ka harva kasutatud ning vähe tuntud terminid. Siia kuuluvad mõtlemist ja arukust väljendavad substantiivid νοῦς ja νόημα ning arusaamist väljendav sõna σύνεσις. Omaette probleem on südametunnistuseks tõlgitud sõna συνείδησις, kuid ma jätan praegu teised teadmist ja emotsioone väljendavad sõnad kõrvale. Sisult kaalukate sõnade tähenduse uurimisel on informatiivne nende kasutamise statistika. Esmalt joonistub välja sõnade kantud teemade täht- 4 Rudolf Bultmann, Theology of the New Testament, 1 (London: SMC Press, 1988), Inglise keeles on kasutusel nii I kui ka self, saksa keeles ich ning selbst. 6 Sõna vaim tähenduse leidmisel on statistikast vähem abi. Lugejale ei ole alati selge, kuidas jaotuvad vaimu nimetavad kirjakohad Jumala Vaimust ja inimese vaimust kõnelemise vahel. Millisest, s.o kelle vaimust on jutt ja missugune on nende omavaheline suhe?

3 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 27 sus kõnealuses koguduses ja sootsiumis üldiselt. Teiseks võib näha nende sõnade kantud mõistete kaalukust kirjutaja jaoks. Kolmandaks on kaalukate sõnade korduval kasutamisel vägi kujundada kirjade lugejates ajapikku juurduvaid arusaamu, mis edastavad kirjutaja soovitud sõnumit. Käesoleva kirjutise tähelepanu koondub ühele ka teoloogide poolt unustatud mõistele, täpsemalt sõnapaarile, mis esineb vaid kaks korda Pauluse autentsetes kirjutistes. See on fraas ὁ ἔσω ἄνθρωπος. Esimesel korral, 2Kr 4:16, on selle fraasi vastandfraasiks väljend ὁ ἔξω ἡμῶν ἄνθρωπος. Teisel korral leiab lugeja selle kujundi Rooma kirjas (7:23) ja sealses kontekstis on Paulus kasutanud seda sõna ositi sarnaselt sõnaga νοῦς. Käesolevas töös keskendun selle fraasi vaatlusele, mida eesti keel võimaldab üsna hästi tõlkida seespidiseks inimeseks või seesmiseks inimeseks. Mind huvitab küsimus, keda siis nimetab Paulus inimeseks ja kellena ta kujutleb inimest siis, kui inimene on omaenda tegevuse ja tahtmise subjekt. Kuidas väljendada inimest siis, kui ta on tõeline mina ise (real self), niisugune, kes saab end eristada oma ihulisest isedusest (body-self) ehk füüsilisest ise-olemisest? Just siin nimetab ka Bultmann seesmise inimese kujundit ja peab seda hellenistlikust dualismist pärinevaks. Lugedes torkab silma, et ehkki Bultmanni kohaselt esindab seesmine inimene inimese tegelikku mina (man s real self), on see tema hinnangul siiski formaalne määratlus. 7 Siiski on Bultmanni lühikeses käsitluses üks tähelepanuväärne seik. Ühelt poolt käsitleb ta seesmist inimest raamatu selles osas, kus ta räägib inimesest enne usu ilmumist. Teiselt poolt märgib ta aga ära, et 2Kr 4:16 räägib vaimu poolt transformeeritud minast. Selles väljendusviisis tuleb esile pinge, mis kuulub seesmise inimese teema keskmesse ja moodustab uurimistöö ühe läbiva probleemi. Seesmise inimese teema sisse juhatamise järel on paremini mõistetav ka eelneva, eriti ihu mõistet iseloomustanud teksti tähendus. Kuna Bultmanni mõjul on ihu kategooria väga paljus katnud kogu inimese mina tähendust, pakub seesmise inimese kujund hulgaliselt uusi küsimusi. Need küsimused on nii individuaalselt antropoloogilist kui ka kollektiivses mõttes ühiskondlikku laadi. Käesoleva artikli uurimisküsimused on järgmised. 1. Missugune oli fraasi seesmine inimene taust ja kuidas võidi seda Pauluse eluajal mõista? 7 Bultmann, Theology of the New Testament, 203.

4 28 2. Missugusena nägi Paulus fraasi seesmine inimene suhet fraasiga välispidine inimene? 3. Missugustes suhetes oli selle fraasiga inimese mina, inimese mina ise ja teised antropoloogilised terminid? Isegi nende kolme põhiküsimuse maht väljub ühe artikli raamest. Seejuures pakub seesmise inimese kujund huvi nii teadusele kui ka tavalisele inimestele. Bultmann on väljendanud midagi väga olulist lausega, et Pauluse juures on teoloogia samas ka antropoloogia. 8 Minu hinnangul on tõepärane ka vastupidine mõttekäik, mille kohaselt Pauluse antropoloogia peegeldab paljus suurt osa tema teoloogiast. Sellele alusuuringule toetuvad järgnevad tööd saavad esitada ka küsimuse, missuguseks kujunes selle fraasi tähendus algkristluse jaoks ja missugust ideoloogilist märki võis ta kanda Pauluse kasutatud erandliku fraasi taustast Kirjade kirjutamine oli Pauluse kuulutusliku tegevuse oluline element. Kirjade kaudu jõudis ta nii talle tuntud kui ka tundmatute inimesteni ning ta pidi arvestama oma mõtete edastamiseks kasutatavate sõnade arusaadavusega. Kui ta kasutas ohtralt ilma heebrea ekvivalendita olevat sõna σῶμα, ei riskinud Paulus siiski millegagi, kuna see sõna oli nii igapäevase keelekasutuse kui ka Homerose aegadest pärineva kirjanduse põhjal tuttav. 10 Nüüd keskendumegi küsimusele, kuidas võisid olla lood siis, kui Paulus kirjutas seesmisest inimesest. Sellel kreekakeelsel kujundil ei olnud Vanast Testamendist leida mingit arvestatavat eelkuju. Teiseks, kui vastandfraas ὁ ἔξω ἡμῶν ἄνθρωπος välja arvata, ei võrdle ega seosta Paulus seda kujundit teiste enda kasutatud antropoloogiliste markeritega. 8 Ibid., Pauluse nime kandvates Uue Testamendi tekstides kasutatakse väljendit εἰς τὸν ἔσω ἄνθρωπον peatselt Corpus Paulinum isse kuuluva Efesose kirja autori poolt (Ef 3:16). Mahu kaalutlustel jätan selle kirjakoha siinkohal välja järgmise artikli jaoks, kus puudutan ka siin käsitletava mõiste edasist mõju algkristluses. 10 Sõna σῶμα tähenduste kohta vaata täpsemalt, Luuka eripärast varakristliku inimesekäsitluse kujunemisloos Usuteaduslik Ajakiri 1/58 (2009), , eriti

5 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL Mida võidi Pauluse ajal teada fraasi seesmine inimene päritolust? Vanakreeka ajaloolane ja rändur Xenophon (u ekr) kirjeldas oma teoses Anabasis (5.2.18) ühe linna sõjalist kindlust ja nimetas selles olevaid inimesi sees olevateks inimesteks (οἱ ἔνδον ἄνθρωποι). 11 Väljendi kasutusviis ja tähendus olid ilmselt sõna-sõnalt otsesed ning viitasid lihtsalt linnuses olevatele füüsilistele inimestele. Seega ei kirjeldanud Xenophoni lause inimesi antropoloogilises mõttes, vaid määratles nende asukoha ruumis. Arst Hippokratese kasutatud väljend τὰ ἔσω τοῦ ἀνθρώπου oli aga füsioloogiline ja tähistas inimese sees olevaid organeid. Ka filosoof Platon on kasutanud sarnast väljendit füsioloogilises tähenduses, kuid selle kõrval on oluline üks Pauluse fraasiga üsna sarnane väljend tema teoses Riik (IX 589B). Platon (u ekr) jõudis õiget ja ebaõiget käitumist vaagivas filosoofilises lõigus ( Riik IX 588A 589B) teemani, mida saab tõlkida sõna(de) abil hinge sümboolse kujundi moodustamisena (Εἰκόνα πλάσαντες τῆς ψυχῆς λόγῳ). Sellel mütoloogilist keelt kasutaval tekstilõigul on tihe seos Platoni antropoloogiaga. Platon kirjeldas sümboolselt ja kujundlikult hinge, kes koosneb 1) mitmepealisest metsloomast, 2) lõvist ja 3) inimesest. 12 Need kolm on liitunud üheks ja paistavad väljastpoolt vaadates ühena, nimelt inimesena. 13 Mitmepealise looma ja lõvi esitamine psühholoogiliste ideede selgitamiseks näib üllatavana, kuid segaolendite näitlik kasutamine müütides oli sagedane. Inimese psüühiliste omaduste ja kirgede metafoorne kujutamine erinevate loomade kaudu on jälgitav alates Homerose ajast. 14 A ntiikse Kreeka filosoofiat ei pea vaatlema kirjandusloost olemuslikult erinevana, 11 George H. van Kooten, Paul s Anthropology in Context. Wissenschaftliche Untersuchungen zum Neuen Testament, 232 (Tübingen: Mohr Siebeck, 2008), Metsloomale vastav hinge tüüp kannab nime ἐπιθυμητικόν, lõvile vastav θυμοειδές ja kõrgeim, inimesele vastav mõistuslik hinge tüüp λογιστικόν. See viimane hingetüüp tähisega λογιστικόν ongi nii inimese seesmine inimene (τοῦ ἀνθρώπου ὁ ἐντὸς ἄνθρωπος) kui ka see, mis on jumalik (τὸ θεῖον). Vt Thomas Schmeller, Der zweite Brief an die Korinther. Evangelisch-katholischer Kommentar zum Neuen Testament, Bd. VIII/1 (Neukirchen-Vluyn: Patmos Verlag, 2010), Kooten, Paul s Anthropology in Context, Theo K. Heckel, Der Innere Mensch. Die paulinische Verarbeitung eines platonischen Motivs (Tübingen: J.C.B. Mohr (Paul Siebeck), 1993), 14.

6 30 vaid pigem kogu helleeni kirjakultuurile toetuvana ja sellest omaette alaliigina välja kasvavana. Kõnealuses tekstis jõudis Platon pikema arutluse järel seesmisele inimesele niisuguse võime omistamiseni, kes suudab enesekontrolli läbi võtta võimu ka mitmepealise metslooma üle:... ὅθεν τοῦ ἀνθρώπου ὁ ἐντὸς ἄνθρωπος ἔσται ἐγκρατέστατος, mistõttu inimese seesmine inimene saavutab kontrolli,... (kogu inimese üle) 15 Väljendi konteksti ei ole lihtne mõista ega selgitada. Platon ei võrrelnud mitte kõiki hinge osi loomadega ning tegi vahet nähtava välispidise inimese kui kesta või koja ja nähtamatu seespidise inimese vahel. 16 Võib oletada, et teksti mõtte kohaselt saavutab inimese seesmine inimene meelevalla ka eespool kirjeldatud mitmepealise metslooma üle. Väljendi lähikontekst on raskepärane, kuid nimetatud inimese seesmine inimene on siiski tihedas seoses Platonile omase mõistusliku hinge kujundiga, mis inimese kõrgeima osana vastandub hinge madalamatele sfääridele. Õigus realiseerub, kui mõistuslik hing valitseb, distsiplineeritud emotsioonid abistavad ja himud kuuletuvad. 17 Selles osas kinnitab vaadeldav fraas Platoni hierarhilist inimkäsitlust, millel on suur sarnasus tema riigiõpetusega. 18 Selles Platoni tekstis piirdus inimese seesmise inimese kujund n-ö individuaalse antropoloogiaga ja ontoloogilises plaanis peegeldus siin antiikse dualismi mõtteviis. Platon ei ole kõnealuse kujundi mõtet mujal selgitanud, seda ei leidu Aristotelesel ega stoa filosoofidel ja seepärast on raske hinnata selle fraasi tuntust nii tema kaasajal kui ka hiljem Plato, The Republic. With an English translation by Paul Shorley. Vol II. The Loeb Classical Library (London: William Heinemann Ltd, 1963), Heckel, Der innere Mensch, 15: Es ist dieser Stelle gegenüber den verbreiteten Tiervergleichen eigentümlich, dass unterschieden wird zwischen einem sichtbaren äusseren Menschen, der Schale (588E), und einem unsichtbaren inneren, der ebenfalls die Bezeichnung Mensch erhält. 17 Paul Shorley, What Plato Said (Chicago & London: The University of Chicago Press, 1962), Torsten J. Andersson, Polis and Psyche. A Motif in Plato s Republic (Göteborg: Elanders Boktryckeri Aktiebolag, 1971), Hilisemas hermeetilises kirjanduses kujutati inimest kahekordsena (διπλοῦς), millele vastavalt on ta ihu poolest surelik ning olemusliku inimese (ὁ οὐσιώδης ἄνθρωπος) poolest igavene. Vt ka Margaret Thrall, The Second Epistle to the Corinthians. Vol 1 (Edinburgh: T&T Clark, 1994), 348 jj.

7 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 31 Kõnesoleva mõiste võimalikku kasutusteekonda Platoni juurest Pauluseni on uuritud. Muu hulgas on leitud, et seesmise ja välise inimese vahelise dihhotoomia mõtet on küll esitatud Kreeka-Rooma maailmas erinevate fraaside kaudu, kuid konkreetselt selle Platoni fraasi tuntuse ja kasutuse küsimuses ei ole selgust ega üksmeelt. 20 Sajandeid hiljem on Platoniga sarnanev mõtteviis nähtav Aleksandria Philoni töödes, kuid juba näiteks Adolf Schlatter oli skeptiline meie võimes tõendada selle fraasi puhul otsest seost Platoni ja Pauluse vahel. 21 Paulusest pisut varem sündinud juudi soost filosoof Philon (u 20 ekr u 50 pkr) kasutas Toora tekstide selgitamisel oma ajastule iseloomulikku allegoorilist meetodit. Philoni kohaselt on sõnadel ja tekstidel esmalt kirja(täheline)line tähendus (Literalsinn ῥητόν). Kui sellest mõtte selgitamiseks vajaka jääb, siis tuleb kasutada ka mõistusele vastavat tähendust (Sinn gemäss der Vernunft πρὸς τὸν διάνοιαν). 22 Teema kohaselt ilmneb see võte inimese loomist käsitlevate tekstide puhul. (1) Esmalt tõlgendas Philon inimese loomise väljendust Genesise salmis 1Ms 1:27:... κατ εἰκόνα θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν... (= τὸν ἄνθρωπον) nõnda, et loodud tõeline inimene on järjekorras kolmas Jumalast. See tähendab, et inimese seotuses Jumalaga on Looja-jumal ise lähtepunkt ning ühtlasi esmane ja esimene lüli, Jumala Logos kui Jumala kujutis aga teine lüli. Meis valitsev tõeline inimene (πρὸς ἀλήθειαν ἄνθρωπος) on omakorda Logose kujutis ja on siis seega kolmas lüli. 23 Võib näha, et Platoni hinge teooriaga seostas Philoni mõtteviisi antropoloogiliste mõistete gradatsiooni kasutamine, mis sai alguse Jumala juurest. Kuid me näeme, et ka rea viimane lüli, inimene, kannab siin eneses mingit liiki tõesust. (2) Teiseks laiendas Philon ka 1Ms 2:8 tähendust juba varem kujundatud allegoreesi võtete abil. Lauset Ja Issand Jumal istutas Eedeni 20 Walter Burkert, Towards Plato and Paul: The Inner Human Being Ancient and Modern Perspectives on the Bible and Culture: Essays in Honour of Hans Dieter Betz. Ed. Adela Yarbro Collins (Atlanta: Scholars, 1998), Heckel, Der Innere Mensch, Ibid., Ibid., 54: Der Gottesbezug des in uns herrschenden Menschen wird präzise in eine Abbildreiche eingeordnet. Sie beginnt mit Gott dem Schöpfer, dessen Abbild Gottes Logos darstellt. Als Abbild des Logos erweist sich der eigentliche, in uns herrschende Mensch.

8 32 rohuaia päevatõusu poole ja pani sinna inimese, kelle ta oli valmistanud selgitas Philon nõnda, et Jumal asetas meis asuva tõelise inimese (τὸν ἐν ἡμῖν πpὸς ἀλήθειαν ἄνθρωπον, τουτέστι τὸν νοῦν) sinna headuse ja kenaduse pühamate taimede ja istutiste sekka ehk Eedeni aeda. 24 Philoni selles mõtteavalduses võib näha Pauluse tõlgendamise jaoks olulist uut elementi, nimelt meele, mõistuse, mõtteviisi, aru jne sidumist tõelise inimese tähendusega. 25 Philon kasutas motiivi inimeses olevast tõesest inimesest mitmes kohas ja erinevates vormides selleks, et väljendada hinge juhtivat osa. Ta tegi seda ka nendes tekstides, kus ta otseselt ei tegelenud Iisraeli pühakirja selgitamisega. Philoni kui hellenistliku juudi mõtleja puhul on näha, et ta tundis hästi kreeka kirjandust, sh Platoni pärandit. Vana Testamendi ning kreeka allikate koostoime Philoni mõtlemises saigi ülaltoodud kirjaseletuste läbi ilmsemaks. Ajaliselt on võimalik, et Paulusest paarkümmend aastat vanema Philoni mõtete kohta võis Pauluse eluajal ringelda suulist teavet. Igatahes tõendavad Philoni tekstid seda, et kristluse sünniaegadel oli ta Platoni mõtteviisiga lähedalt haakuva fraasi mitmel korral kirja pannud. Samas ei tea me seda, kui palju ta sarnaseid mõtteid vestlustes oli kasutanud ja kuivõrd tema filosoofia suusõnaliselt levinud oli Ajastuloolise kontekstiga seotud küsimused Käsitletava antropoloogilise fraasi kirjanduslik kontekst on vaatluse all järgmises peatükis. Kirjanduslikku konteksti kujundavat autorit on aga mõjutanud tema ajastu usuline kontekst. Paulus kasutas korintlastele kirjutades korraga kaht fraasi, mis olid nagu teineteise peegelpildid. Esimesel kristlikul sajandil moodustasid mõlema fraasi kasutamise konteksti ühelt poolt juudi apokalüptiline eshatoloogia ning teiselt poolt hellenistlik filosoofiline eshatoloogia. Eshatoloogilise mõtteviisi saatev mõju on nähtav Pauluse kirjades ning eriti 24 Heckel, Der Innere Mensch, ΝΟ OΣ, contr. νοῦς, ladina mens, inglise keeles enamasti mind. Seda sõna on kirjanduses tõlgitud ka sõnaga vaim, kuid vaimu tähistamiseks sobivamate sõnade olemasolu tõttu eelistan siduda selle sõna Philoni puhul arukusega. Arukust kognitiivses mõttes on vaja ka Eedeni aia hoidmisel ja harimisel.

9 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 33 inimest käsitlevates perikoopides. Need kaks maailmavaadet kasutasid väljendeid, mis esinesid seesmisest inimesest kõnelevate tekstide laiemates kontekstides. Juudi eshatoloogia rõhutas Jumala otsustavat vahelesegamist maailma käekäiku. See tähendab Jumala enda valitsemise kohalejõudmist, kohut nurjatute üle ja õigetele osaks saavat tasu. Niinimetatud dualism esineb siin eelkõige ajalises mõttes, eristades teineteisest praegust ja tulevast ajastut, ehkki ka ruumilisel dualismil oli oma koht. eristamaks taevast ja maad. Hellenistliku eshatoloogia kirjalikud allikad algasid Homerose ja Hesiodose teostega ja sellel mõttesuunal oli samuti palju variatsioone. Mütoloogiast alguse saanud mõtteviisi lähtekohaks oli vahe tegemine surematute jumalate ja surelike inimeste saatuste vahel. Kesksete ideedena võib näha üksikisiku surma ja tema võimalikku elu ühelt poolt ning kosmose hävingut ja uuenemist teiselt poolt. Individuaalses plaanis käsitleti nii müütides kui ka filosoofide poolt üksikisiku saatust, tema surma ning sellega kaasnevat hinge lahutatust ihust/kehast, samuti erinevaid surmajärgse eksistentsi variante. Nendes traditsioonides, mis pidasid võimalikuks ka seesmise inimese igavest eksistentsi, tähistati seesmist inimest enamasti hinge (ψυχή) või mõistusena (νοῦς). 26 Kreeka ühiskeelt kõnelevas esimese kristliku sajandi kultuuriruumis võis olla mingil määral inimesi, kellel oli mõnevõrra teadmisi nii juutliku kui ka hellenistliku eshatoloogilise uskumisviisi elementidest. Seega võis Paulus oletada, et ka Korintose elanikel võis olla eeldusi tema väljendite mõistmiseks. Nendel eshatoloogiatel oli aga vähemalt üks oluline erinevus. Hellenistlik mõtlemine käsitles eshatoloogilise skeemi raames üksikisiku saatust, tema surma ja võimalikku järgnevat eksistentsi. Juudi apokalüptiliste ootuste raames oli aga üksikisik hõlmatud ja mähitud oma kogukonna, kogu Iisraeli rahva saatusesse. 27 Inimest puudutavaid otsustavaid sündmusi nähti terve sootsiumi kontekstis. 26 David E. Aune, Anthropological Duality in the Eschatology of 2 Corinthians 4:15 5:10 Paul Beyond the Judaism / Hellenism Divide. Ed. Troels Engberg-Pedersen (Louisville, Kentucky: Westminster John Knox Press, 2001), , Ibid., 218.

10 34 2. Fr aas ja selle vastandfr aas Pauluse 2. kirjas korintlastele Käsitledes Pauluse võimalikku kirjanduslikku sõltumist Platonist, on üsna raske põhjendada seda, et ta oleks Platonist endale otsest eeskuju leidnud. Vahel on Platoni metafoori mõju koguni väga väheseks hinnatud. 28 Me ei tea, kui suur osa Vahemere maade vähese kirjaoskusega elanikkonnast võis olla kuulnud Platoni ideedest, eriti niisugusest metafoorist, mis kirjalikuna esines vaid üks kord. Samas me tõdesime, et Philon oli ilmselt lugenud Platonit ja oletatavasti viitas Platoni mõjul seespidisele inimesele. Selleks kasutas ta erinevaid sünonüümseid fraase nagu tegelik isik meis, see tähendab mõistus; tõeline isik ning isik isiku sees. 29 Kultuuriliste kujundite mõjuloos ei ole kirjalikkus küll ainumäärav. Me teame, et antiikmaailmas elas peale kirjalike tekstide ka nendega läbipõimunud elav suuline kultuur. Antiikaja rahvaste tähelepanuväärse memoreerimisvõime puhul on raske ette kujutada, kui paljud mõttekujundid elasid suulises vormis. Siiski ei ole meil tekstide kõrval teisi allikaid, mistõttu Pauluse sõltuvust Platonist kirjanduslikul või suulisel viisil on vist võimatu põhjendada. Platonil esines inimese seesmise inimese mõiste, Paulus aga väljendus Platoni kujundile (ὁ ἐντὸς ἄνθρωπος) lähedase, kuid prepositsioonilt pisut erineva (ὁ ἔσω ἄνθρωπος) fraasi abil. Kui eeldada, et Paulus ei olnud Platonist kirjanduslikult sõltuv, ent oli teadlik Philoni mõtetest, pidi ta Platoni kujundiga väga sarnase väljendi siiski ise kujundama. Seespidise inimese vastandmõiste välispidine inimene aga enne Paulust puudus ja selle kujundas Paulus kindlasti ise võrdluse võimaldamise eesmärgil Fraaside kirjanduslik kontekst Kahe erilise metafoori kontekst on kõnekas. Laiemas plaanis häälestab juba 2. Korintose kirja alguses (2Kr 1:4 11) ilmsiks saav apostli ja tema 28 Schmeller, Aune, Anthropological Duality in the Eschatology of 2 Corinthians 4:15 5:10, 222. D. E. Aune esitab siin Philoni vastavad sünonüümsed väljendid nagu τὸν ἐν ἡμῖν πρὸς ἀλήθειαν ἄνθρωπον, τουτέστι τὸν νοῦν (the real person within us, that is, the mind), ὁ ἀληθινὸς ἄνθρωπος (the true person) ning ἄνθρωπος ἐν ἀνθρώπῳ (the person within person).

11 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 35 kaastööliste survamise teema lugejat mõistma, kui raskes olukorras teevad kirja saatjad evangeeliumi kuulutamise (2Kr 2:12) tööd 30 Vaadeldavale fraasile vahetult eelnevas tekstis (2Kr 4:1 15) kujutas Paulus evangeeliumi kuulutajaid nõutute, kiusatute ja rõhututena (4:8 jj), kes kannavad oma ihus Jeesuse surma (4:10) ja keda lausa antakse surma (4:11). Nad töötavad lootusega, et Jeesuse elu avaldub praegu nende surelikus ihus (4:10 jj) ja et neid äratatakse kord üles koos Jeesusega (4:14). Keskse tähtsusega salmile 2Kr 4:16 järgnev salm on samuti kontrastne ning esitab nii meile osaks saavat kerget ahistust kui ka suurt au. Paulus lõpetas lõigu 2Kr 4:16 18 väitega, et ajalik on nähtav ning ajatu on igavene. Osaliselt antropoloogilisena käsitletav temaatika jätkub. Lõigus 2Kr 5:1 10 kirjeldas Paulus personaalpronoomeni meie kaudu inimese tulevikulisi seisundeid. Paulus jätkas vahelõiguna 31 mõjuvate salmide 2Kr 4:16 18 järel oma teksti nõnda, et sidus lõigu 2Kr 5:1 10 kaudu seespidise ja välispidise inimese kujundid eluaseme, rõivastuse, kaetuse, alastioleku, ihu ja kohtupidamise märksõnadega nii, et need kõik koos moodustasid ühe osa tema teoloogia eshatoloogilise struktuuri kirjeldusest. Paulus on teadaolevate andmete järgi otsustades ise kujundanud fraasile ὁ ἔσω ἄνθρωπος loogilise antiteesi ὁ ἔξω ἡμῶν ἄνθρωπος ning on arvanud võivat esitada need fraasid ilma eelneva selgituseta. Kas need kujundid võisid olla kirja saajatele mingil määral tuttavad? Kas oli Paulus kasutanud neid väljendeid oma kõnedes või olid seda teinud tema dialoogipartnerid? Kui nõnda, mis tähendus oli siis nendel kujunditel korintlaste jaoks? Seda meie ei tea. Kõnesolevate fraaside niisugust koosesitamist võib nimetada antropoloogiliseks duaalsuseks. Uuemate arvamuste valgusel on see tõlgendus täpsem väljend kui sageli kasutatav antropoloogiline dualism. Ent missuguse ontoloogilise, eshatoloogilise ja sotsioloogilise mustriga siin tegemist võib olla, see saab selgemaks uurimise käigus. 30 Paulus nimetab salmis 2Kr 2:12 otseselt evangeeliumi kuulutamise tööd. Seda viidet tuleb laiendada kogu tema tegevusele, sh evangeeliumi kuulutamise põhjustatud kannatustele, sest Paulus nägi evangeeliumi kuulutamises kogu oma tegevuse üldnimetajat (1Kr 1:17 jm). 31 Lause 2Kr 4:16 algus Διὸ οὐκ ἐγκακοῦμεν... seepärast meie ei loidu / ei muutu kartlikuks, põhjendab kohe varsti julgustuseks öeldavat. Salm 2Kr 5:1: Οἴδαμεν γὰρ... Meie ju teame..., alustab uue ning keeruka antropoloogia ja eshatoloogia teemasid läbi põimiva lõiguga, mida omakorda on vaja lugeda varasema teksti 2Kr 4:1 jj taustal.

12 36 Seepärast me ei tüdi, vaid kuigi meie väline inimene kulub, uuendatakse meie seesmine [inimene] ometi päev-päevalt (2Kr 4:16). Διὸ οὐκ ἐγκακοῦμεν, ἀλλ εἰ καὶ ὁ ἔξω ἡμῶν ἄνθρωπος διαφθείρεται, ἀλλ ὁ ἔσω ἡμῶν ἀνακαινοῦται ἡμέρᾳ καὶ ἡμέρᾳ Fraasidega kaasnevad seosed Pauluse enda kujundatud välist inimest ehk välispidist inimest iseloomustab esmalt kulumine. Välist inimest samastatakse või sarnastatakse saviastjaga (2Kr 4:7), ihuga (4:10), kohe ka sureliku lihaga (4:11) ning maise telkelamuga (5:1). Välispidist inimest määratletakse selle kaudu, mis on surelik (5:4). Kõike Pauluse poolt lähikonteksti asetatut arvesse võttes järeldub, et ta on kasutanud välispidist inimest metafoorina inimese füüsilise, loodusliku ihu tähistamiseks. 32 Lõigu 2Kr 4:16 18 keskne seesmine pinge ei olegi niivõrd käesoleva ja tulevase aja kui just kaduva ja kadumatu olemisviisi vahel. 33 On raske öelda, missugusel määral võiks seda somaatiliselt mõistetavat välispidist inimest nimetada Bultmanni üldistuse alusel lihtsalt inimeseks või hoopis üksnes inimese aspektiks. Niisugused küsimused saadavad kogu teemakäsitlust. Seespidise inimese kujundi esitas Paulus salmi 2Kr 4:16 teises pooles, kirjutades lihtsalt ja lakooniliselt meie seesmine. Näib, nagu eeldaks autor lugejatelt arusaamist välispidise inimese mõiste juurde kuuluvast loomulikust vastandmõistest. Seespidise inimese peamiseks tunnuseks on seespidise inimese võime iga päev Jumala poolt uuendatud saada (passiiv verbist ἀνακαινόω). Väljend ἡμέρᾳ καὶ ἡμέρᾳ on vormilt lähedane Jeesuse traditsioonist tuttava Meie Isa palve Luuka evangeeliumi sõnakasutusele. Muidugi on Pauluse tekst Luuka evangeeliumi kirjalikust kujust aastakümneid varajasem ja omavahelisi kirjanduslikke seoseid ma siinkohal ei otsi. Kuid palvest tuleneva igapäevase Jumalast sõltumise tõsiasjaga haa- 32 Sellega harmoneerub ka 2Kr 5:1 jj ilmnev inimese ihu võrdlemine telgiga, telkelamuga, hoonega. Siin kasutab Paulus mitte eriti sagedast traditsiooni. Otsene telkelamu võrdpildi kasutamine inimese ihu kirjeldamiseks on Js 38:12: Mu telklaager kistakse üles ja keeratakse minu käest rulli otsekui karjase telk. 33 Schmeller, Der zweite Brief an die Korinther, 271.

13 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 37 kub siin siiski mõte, mis puudutab inimese igat elupäeva ja selle otstarvet vajadust saada uuendatud. 34 Pauluse kirjutusviis on omast kohast ökonoomne, seespidist inimest kujutavas fraasis ei korranud ta substantiivi inimene ning välispidise inimese saatusest kirjutades ei rõhutanud tema kulumise igapäevasust. Kulumise igapäevasust võinuks ju oodata, nüüd aga peab tunnistama, et salm 2Kr 4:16 on Pauluse lühike ja terav keelekujund. Siin on väline seotud eespool esitatud saviastjaga ning seesmine selle aardega ehk evangeeliumiga, mis on saviastjates hoiul (4:3 7). Paulus on seostanud puruneva savianuma ka Kristuse nähtava ja häbiväärse ristisurmaga ning anumasse kätketud aarde Kristuse nähtamatu õndsustoimega (2Kr 4:7 ja 4:10 jj). Kogu avaram kontekst 2Kr 3:18 5:21 koos sellele järgnevaski tekstis esineva meie kõnetusega lubavad loota, et peale apostli ja tema kaastööliste ka meie kõik oleme kutsutud uuest olukorrast osa saama. 35 Selles valguses nähtuna ei väljenda vastandipaar mitte enam niivõrd antropoloogilist duaalsust, kui just iseloomustab apostli enda ja võib-olla ka tema kaastööliste eksistentsi kaht erinevat vormi ja etappi. Taotledes Pauluse inimesekäsitluse süsteemset esitust, näib puudusena, et Paulus ei ole kirjeldanud seespidist inimest ei hingena ega ka mitte mõistusena. Ta ei ole teda ontoloogiliselt üldse määratlenud, ehkki kreeka keel seda võimaldaks. Teksti edasi lugedes näeme, et Paulus täiendas seespidise inimese peamist omadust, võimet uueneda, viitega eshatoloogilisele reaalsusele, üksikisikut hõlmavale, kuid inimesest avaramale uuenemisele. Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud (2Kr 5:17) ὥστε εἴ τις ἐν Χριστῷ, καινὴ κτίσις τὰ ἀρχαῖα παρῆλθεν, ἰδοὺ γεγονεν καινά. See salm lubab järeldada, et Pauluse tekstis on just seesmiseks inimeseks nimetatu see, kellel on tihedaim side uueks looduks nimetatava reaalsu- 34 Lk 11:3 kohaselt palutakse meile eluks vajalikku leiba sõnadega: τὸν ἄρτον... δίδου ἡμῖν τὸ καθ ἡμέραν. Mõnes Luuka evangeeliumi käsikirjas esineb ka Mt 6:11 kasutatud vorm σήμερον. 35 Heckel, Der Innere Mensch,

14 38 sega. Iga päev uuenev seespidine inimene on see, kes on kaasatud Jumala loodu uuendamise laiemasse protsessi. Pauluse mõttekäik on siin pinges hellenistliku mõtteviisiga, mille kohaselt uuenemise vajalikkus tähendab muutumise vajadust ning seda tõlgendati enamasti viitena kaduvusele. 36 Pauluse järgi on aga Kristuses olev uus loodu kuidagi presentne ja seega juba kohalolev. Järelikult on Paulus leidnud uuenemise protsessile kaduvuse suhtes täiesti vastupidise suuna ja tähenduse. Uueks saamine on ju muutumine, kuid siiski ei tähenda see siinkohal kaduvust. Põhjenduse leiame Pauluse valitud grammatilisest väljendusviisist, passivum divinum i kasutamisest. Selle kohaselt seesmine inimene tegelikult uuendatakse (ἀνακαινοῦται) Jumala poolt. Ent erinevalt välispidise inimese loomulikku rada pidi kulgevast ja nähtavast kulumisest ei ole seespidise inimese uuendamise protsess nähtav Fraaside tähendusest Ühelt poolt näeme, et ehkki kõnesolevad kaks metafoorset formuleeringut ei ole omavahelises suhtes dualistlikud, on nad siiski nähtavas omavahelises pinges. Teiselt poolt on ilmne, et Paulus ei ole kirjeldanud välispidist inimest loomult kurjana ega olemuslikult seesmise inimesega vastuolus olevana. Seetõttu pidi Paulusel olema selle pinge funktsioon teistsugune kui Platonist tulenenud mõttevoolude puhul. Paulus seostas välispidise inimese muu hulgas ka hapra savianumaga (2Kr 4:7), mis dualistliku ootuse kohaselt nagu saaks endas hoida seesmist inimest kui hinge. Pangem tähele, see anum hoiab hoopis evangeeliumi aaret. Võib-olla ongi see haprus ja haavatavus niisuguse ülesande täitmiseks vältimatult vajalik. 37 Teiseks ei esine Pauluse juures välispidise ja seespidise inimese vahelist moraalsete kvaliteetide erinevust, mis väljenduks seespidise inimese kõrgemas positsioonis. Kolmandaks ei ole väline inimene ainiti ihuline-kehaline, kuna ta saab osa ka psüühilisest kitsikusest (4:8). 38 Välispidine inimene ei ole madalaks peetav ning Pau- 36 Schmeller, Der zweite Brief an die Korinther, Apostli ja võib-olla ka teiste evangeeliumi kuulutajate ihulik nõtrus on nende kuulutuse tulemuse vägevuse eelduseks. Nii esitab Paulus seda 2Kr 10:3 5 ja 2Kr 12:1 10, eriti aga salmid Margaret Thrall, The Second Epistle to the Corinthians. Vol. 1 (Edinburgh: T&T Clark, 1994), 323.

15 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 39 lus nentis tema kulumist isegi nagu mingi kahetsusega või mööndusega, et niisugune on selle maailma asjade käik. Salmi 4:16 võib tõlkida ja mõista ka nõnda, et... kui ka on nii, et välispidine inimene kulub... või... ehkki on nõnda, et välispidine inimene kulub Küll aga on nähtav seespidise ja välispidise inimese positsioonide erinevus tuleviku suhtes ning just see on oluline. Seespidise või välispidise inimesena kirjeldatud üksikisikul, inimestel või hoopis inimeste aspektidel on erinev eshatoloogiline perspektiiv. Pauluse sõnumi üks fookusi on veendumus, et seespidine inimene ei ole kaduv ega mööduv, nagu seda on välispidine inimene. Arusaamist raskendab aga subjekti küsimus. Ühelt poolt on võimalik, et seespidiste inimeste meie tähistab apostleid ja Pauluse teisi rõhutud kaastöölisi. Niisugust tõlgendust toetab 2Kr 4:1 algav kontekst. Teiselt poolt on võimalik, et Paulus ei mõtle erinevatele inimgruppidele, vaid et kõnetus meie haarab ka kirja saajaid. Seesmise inimese kui antropoloogilise määratluse osalised võivad sel juhul olla ka kirja adressaadid ning seda mõistmisviisi toetab 2Kr 5:1 algav kontekst. Lisaks on võimalik järeldada, et seespidine inimene esindab seda aspekti Kristusesse uskuvas inimeses, kes elab surma üle. See on tulevikuline aspekt, mis saab toetust uue loodu motiivist, mille poole tekst liigub (5:17). Küsimusi jääb aga ikkagi. Kuivõrd seespidisel inimesel on hoopis teistsugune perspektiiv kui välispidisel inimesel, siis kuidas seostub seespidine inimene inimese minaga ja kuivõrd esindab ta isiksust? Vähemalt Bultmanni määratluse alusel on raske vastata, sest inimese mina määratlemisel oli tema jaoks keskne või isegi ainus just ihu. Antiikse traditsiooni ja Pauluse redaktsiooni vahekorra hindamise puhul nägime, et Pauluse fraasil seespidisest inimesest oli suur vormiline sarnasus Platoni väljendiga. Sellest enamat on aga raske öelda. Isegi kui Paulus olnuks Platoni väljendi kirjaliku kujuga tuttav ja teadnuks selle päritolu, ei saaks seda korintlaste puhul eeldada. Samas ei ole lihtne vastata küsimusele, miks ei pidanud Paulus vajalikuks haruldase kujundi tähendust selle täieliku uudsuse puhul pikemalt seletada, vaid laskis üksnes kirja lakoonilisel tekstil lugejatele kõneleda. 39 Väljendit ἀλλ εἰ καὶ tõlgib New Revised Standard Version of the Bible even though, The New Jerusalem Bible indeed, though, Stuttgarter Erklärungsbibel sondern wenn auch.

16 40 Tõenäoliselt kujundas Paulus ise fraasipaari seespidine inimene / välispidine inimene. 40 Kui see on nii, siis moodustab uudne välispidise inimese kujund ise esimese ja lähima osa Pauluse poolt seespidise inimese juurde kujundatud kirjalikust kontekstist, hoolimata sellest, kas korintlastel oli mingi varasem arusaam väljendist seespidine inimene või mitte. 3. Missugusena võiks näha kujundi seespidine inimene seost teiste antropoloogiliste terminitega? 3.1. Pauluse fraaside asendist 2. Korintose kirjas Tekstilõigus 2Kr 4:7 5:10 näeme teisi seespidise ja välispidise inimese kujundiga seotud metafoore. Salmile 4:16 eelnevad väljendid valmistasid küll ette välispidise inimese kujundi mõistmist, 41 kuid seespidise inimese kujundi tähenduse selgitamist alustas Paulus alles salmist 2Kr 5:1 ja tegi seda mitmuse vormis: Meie teame, et kui... (Οἴδαμεν γὰρ ὅτι ἐὰν...). Mitmuslik pöördumine Meie teame on ühtpidi küll retooriline, kuid järgnev selgitus illustreerib iga üksiku inimese kaduvust niisugusel viisil, mis teeb kirja sõnumi lugejale ja kuulajale eksistentsiaalselt lähedaseks. Kui meie maine telkhoone (οἰκία τοῦ σκήνους) maha kistakse, on meil elamu (οἰκοδομή) Jumala käest, käteta tehtud igavene hoone taevas. Surmal, apostli kannatustel ja tema seniste eksistentsiaalsete väärtushinnangute ümber pööramisel on kaalukas osa just Pauluse teises kirjas korintlastele. Nii viitas autor taas surmale ning tegi seda jälle mitmuses öeldes, et... meile meeldib pigem ära olla ihust ja viibida Issanda juures (2Kr 5:8). Apostli meie avaldub järjekindlalt mitmes kohas. Nimelt meie oleme selles telgis ja meie ägame koorma all (5:4) ning meie käime usus ja mitte nägemises (5:7). Väline inimene on üsna suures ulatuses samane 40 Korintlastele ja Paulusele või vähemalt üksnes Paulusele kasutada olnud traditsiooni hulka võib arvata vähemalt Philonil esinenud kujutluse ihust kui hinge elamust. Kreeka mõtlemise konteksti mõju laiemalt on nähtud ka idees hinge alastiolekust, mida kokkuvõtvalt on nimetatud religioosseks platonismiks. Kokkuvõtvalt vt Heckel, Der Innere Mensch, Meenutuseks ülalesitatud näited, kus välist inimest sarnastati saviastjaga (2Kr 4:7), ihuga (4:10) ja kohe ka sureliku lihaga (4:11).

17 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 41 ihuga ning on seega nähtav, kuid seesmine inimene ei ole samastatav ihuga ega ole lähikonteksti (2Kr 4:16 18) kohaselt nähtav. Lähikontekst puudutab aga praegust hetke. Siinkohal saab küsida, kas seesmine inimene võib mingil teistsugusel viisil nähtavaks saada. Pauluse esitusviisi kohaselt on väline inimene küll samane ihuga, kuid seesmine inimene ei ole samane ei ihu ega ka hingega. Niisugusena nähtud seesmine inimene ei sõltu välispidise inimese realiteetidest, vaid ta on see, kes säilitab isiku jätkuvuse ja identiteedi. Seepärast on seesmine inimene midagi niisugust, keda inglise keeles sageli tähistatakse väljendiga self. David Stacey nimetab teda ka tõeliseks, loomuomaseks iseendaks (true self ja essential self) 42. Nii võib ka öelda, et 2. Korintose kirjas on seesmine inimene üks niisugune termin, mille kaudu väljendub ka inimese mina. Selles kontekstis vaadatuna on tõesti nii, et inimese väline inimene ehk ihu enam inimese minaga ei kattu Pauluse seespidise inimese kujundi kognitiivne aspekt Seespidise inimese kujundi teistkordne kasutamine toob esile kognitiivse elemendi apostel Pauluse inimesepildis. Perikoop Rm 7:14 25 esitab inimese mina kui formaalset kõnelejat. Salmis Rm 7:21 toob Paulus esile kurvastava avastuse, et hoolimata tema head tahtvast minast on tema operatiivsel ehk toimival minal kalduvus teha kurja. Salmis Rm 7:22 esineb seesmine inimene, kes on eelmise salmi minaga tihedas seoses. Paulus tõdeb, et seesmise ehk seespidise inimese poolest ta rõõmustab Jumala Seaduse üle. See, millega Paulus rõõmustab, on mõistus, νοῦς. Selle kohaselt on seespidine inimene kuidagi kattuv ka mõistusega. Võib-olla soovib Paulus siin ütelda, et ta rõõmustab niisuguse mõistusega, mis austab Jumala Seadust, mitte igasuguse mõistusega. Rooma kirja 7. peatükis esineva mina küsimus on vana ja palju arutatud. Tuntumate variantide hulgas on näiteks ka arvamus, et mõeldud on n-ö üldinimlikku aadamat ehk kõiki inimesi üldse (ingl humanity). Vanast kirikust alguse saanud arutlus keskenduski sellele, kas siin kõnelev mina tähistab ristimise-eelset ja ilma Kristuseta elavat aadam-inimest või juba ristitud kristlast tema elu läbivates sisemistes heitlustes. Nii oli Augus- 42 David W. Stacey, The Pauline View of Man In Relation to its Judaic and Hellenistic Background (London: Macmillan & Co Ltd, 1956), 222.

18 42 tinus alul esimese arusaama, hiljem aga teise vaate pooldaja. Ka Martin Luther pidas tõenäolisemaks hilise Augustinuse vaadet, et siin avatakse kristlase sisemaailma just tema võitlustes. 43 Rooma kirja 7. peatükki pingestav mina-temaatika on väga ulatuslik. Valiku tegemine küsimuses, kas mina kuulub kokku Pauluse vana inimesega või ristitud uue inimesega, oleneb esmalt sellest, kui suureks peetakse Rm 7:5 6 mõjupiirkonda, ning teiseks sellest, kus paikneb salmide murdekoht kus tehakse vahet minevikulise lihaliku loomuse ja uue, Vaimu poolt juhitud loomuse vahel. 44 Inimese seesmise inimese teema seisukohalt on tähelepandav, et inimliku mõistusena või inimese meelena käsitletav substants saab Rooma kirjas positiivse tähenduse mõni peatükk hiljem. See on pareneetiline lõik, kus apostel kutsub inimesi üles saama muudetuks oma meele uuenduses (Rm 12:2). Pauluse soovitus...ἀλλὰ μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοὸς viitab Jumala ümberkujundavale toimele ja inimese passiivsusele selles mõttes, et uueks saamine ei ole inimese tegu ega inimese võimuses. Küll võib siin eeldada vaba tahte olemasolu vähemalt selles ulatuses, et inimene laseb Jumalal uue loomuse loomist läbi viia. 45 Nii on mõistus osa sellest, mis tehakse uueks, ja see tõlgendus harmoneerub Pauluse poolt 2Kr 5:17-s öelduga. Teksti Rm 7:7 25 kontekstis (7:16, 22) on νοῦς Jumala Seadusega ratsionaalses ja tahtelises harmoonias ning 7:25 kohaselt on ka inimese mina Jumala Seadust teenimas. Teksti erilisus on selles, et salmi Rm 7:22 kaudu samastatakse mina ja mõistus ka seesmise inimesega. See ongi ainus 43 Peter Stuhlmacher, Der Brief an die Römer. Das Neue Testament deutsch, Bd. 6 (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 1989), Rm 7:5 6 vaatab osaliselt tagasi tekstile Rm 6:3 14 ja seda saab näha Rm 6. peatüki teema uuesti selgitamisena ja mõju kinnitajana. Pauluse kohaselt on lõhestunud inimesel korraga nii Jumala Seaduse üle rõõmustav mina kui ka operatiivne ja tegev mina, kes ei suuda head teha. P. Stuhlmacher veenab, kui ta ütleb, et Pauluse järgi on kristlane ühtaegu mitte õige ja patune, vaid pigem õige ja kiusatav : Der Christ ist nach Paulus zwar nicht Sünder und Gerechter zugleich, aber er ist gerecht und versuchlich zugleich, und zwar bis er von Christus in die ewige Herrlichkeit aufgenommen werden wird (vgl. Phil 3,20f.). Vt Stuhlmacher, Der Brief and die Römer, Ümberkujundamise objekt on νοῦς ning näib, et mõistuse ehk meele muutus leiab aset evangeeliumi mõjul. Sellele viitasid ka 2Kr 4:16 ja seda ette valmistav 2Kr 3:18. Et aga mõistus iseenesest ei ole auline, näitas Paulus juba Rm 1:28 väljendi ἀδόκιμος νοῦς ( kõlbmatu mõtteviis või meel ) kaudu. Mõistust võiks siis kokkuvõttes näha neutraalsena.

19 UNUSTATUD SEESMISE INIMESE ASPEKT PAULUSEL 43 koht Pauluse kirjades, kus sõna νοῦς on võimalik tõlkida sõnaga mina ja kus mõistus osutub isiksuse keskmeks. 46 Niisugune samastamine leiab aset vaid siin ja Rm 7:25 näitab juba, et mina nähakse siin taas mõistusest eraldi olevana. Siin on rõhuline αὐτὸς ἐγὼ ehk mina ise tegevuse subjekt ning daativis olev mõistus pigem minule kuuluv toimimise vahend. Kuna Paulus saab selles lauses mõistuse objektiveerida ning kirjeldada teda ja näidata kui endale kuuluvat, siis üldisemas plaanis ei saa järeldada, et mõistus oleks talle tegelik mina ise ehk real self. Selleks inimese keskmeks on pigem süda, καρδία. 47 Kokkuvõte Arst Hippokrates kasutas väljendit τὰ ἔσω τοῦ ἀνθρώπου füsioloogilises tähenduses ja märgistas sellega inimese sees olevaid organeid. Seevastu Platon jõudis pikema arutluse käigus inimese seesmisele inimesele enesekontrolli võime omistamiseni. Platon tegi vahet nähtava välispidise inimese kui kesta või koja ja nähtamatu seespidise inimese vahel. Platoni nimetatud inimese seesmine inimene seostub talle omase mõistusliku hinge kujundiga, mis inimese kõrgeima osana vastandub hinge madalamatele sfääridele. Seega toetab vaadeldav fraas Platoni hierarhilisena mõistetud inimkäsitlust. Aleksandria Philon kasutas motiivi inimeses olevast tõesest inimesest mitmes kohas ja erinevates vormides selleks, et väljendada hinge juhtivat osa. Selleks kasutas ta sünonüümseid fraase nagu tegelik isik meis, see tähendab mõistus; tõeline isik või isik isiku sees. Philoni mõtteid võis Pauluse eluajal ringelda. Paulus on ilmselt ise kujundanud fraasile ὁ ἔσω ἄνθρωπος loogilise antiteesi ὁ ἔξω ἡμῶν ἄνθρωπος. Konteksti kohaselt iseloomustab Pauluse enda kujundatud välist inimest ehk välispidist inimest esmalt ja võib-olla peamiselt kulumine. Seespidise inimese peamiseks tunnuseks on aga tema võime iga päev uuendatud saada. 46 Õiguse tegemise takistuseks on siiski inimese jagatus ehk kahetisus ja see asetab justkui teise osa isiku minast Jumalaga vastuollu, nagu see ilmneb Rm 7:25 jm.. 47 Robert Jewett, Paul s Anthropological Terms: A Study of their Use in Conflict Settings. Arbeiten zur Geschichte des antiken Judentums und des Urchristentums, Bd. X (Leiden: E. J. Brill, 1971), 389.

20 44 Pauluse esitusviisi kohaselt on väline inimene küll samane ihuga, kuid seesmine inimene ei ole samane ei ihu ega ka hingega. Niisugusena nähtud seesmine inimene ei sõltu välispidistest realiteetidest, vaid ta on see, kes säilitab isiku jätkuvuse ja identiteedi. Seespidine inimene võib saada uuendatud välispidise inimese vananemise ajal ja ta on määratletud tulevase ajastu poolt. Omapärasel viisil on seespidine inimene osa uuest loodust juba praegu ja sel ajal, kui välispidine inimene vananeb ning ajalisele lõpule vastu läheb. Inimese probleem ei seisne selles, et ta oleks seotud ainelise maailmaga, vaid selles, et ta on seotud vana aiooniga, möödumisele määratud maailmaga. Seespidisel inimesel on ka kognitiivne mõõde. Rooma 7:22 samastas Paulus seesmise inimese nii inimese minaga kui ka mõistusega. Tal on rõõm Issanda Seadusest. Seesmise inimese samastamine inimese minaga piirdub küll vaid selle ainsa salmiga Rooma kirjas, kuid seespidise uueneva inimese kattuvus jumalakartliku mõistusega näib olevat avarama tähendusega. Kokkuvõtvalt saab öelda, et Pauluse antropoloogias oli inimese mina esindajaks sageli küll ihu, kuid peale selle haruldane mõttekujund seesmine inimene, kes on omal kombel ka nagu isik või isiku aspekt. Samuti pidas Paulus seesmist inimest Jumala Seaduse üle rõõmu tundvaks mõistlikuks või arukaks inimeseks.

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation MUUD KIRJAD Veljo Kaptein HEEBREA KIRI JAAKOBUSE KIRI 1PEETRUSE KIRI 2PEETRUSE KIRI 1 JOHANNESE KIRI 2 JOHANNESE KIRI 3 JOHANNESE KIRI JUUDA KIRI MUUD KIRJAD HEEBREA KIRI OLUKORD: SUUNATUD HEEBREALASTELE

Rohkem

NÄIDIS

NÄIDIS AINEKAART Ainevaldkond: Sotsiaalained Õppeaine: ajalugu Klass: esimene kursus Üldajalugu 10. klass Õpetaja: Jaan Nõmmik Ainetüüp: kohustuslik aine gümnaasiumis Õpetamise aeg: 2017/2018. õppeaasta Õppekirjandus:

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 26 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Ülistus 1/3 08:30 Kohtumine Messiaga: Marion Wells 08:40 Ärka!: Võrratu Jumala armastus 09:00 Danny Silk - Austuse kultuur:

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI

Narva Õigeusu Humanitaarkooli õppekava kinnitan erakooli pidaja MTÜ Õigeusu Hariduse Ühing Ülestõusmine. Protokoll 27, a. VALIKAINE LITURGI VALIKAINE LITURGIKA gümnaasiumis 1 LITURGIKA ÜLDOSA Liturgika gümnaasiumis Leitoyrgia «avalik teenistus» kõige tähtsam jumalateenistus, mille suhtes kõik teised ööpäevaringi jumalateenistused (vt. Jumalateenistuste

Rohkem

“MÄLUKAS”

“MÄLUKAS” Hiiumaa Arenguseminar 2016 Mälu ja mõtlemine Juhi tähelepanu Tauri Tallermaa 27.oktoober 2016 Edu 7 tunnust Allikas: Anthony Robbins. Sisemine jõud 1. Vaimustus 2. Usk e veendumus 3. Strateegia 4. Väärtushinnangute

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede

Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus -   Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Hommikune kordus / Taevas TV7 33 nädala kordus - www.tv7.ee 08:00 Derek Prince: Kas mõistad, kui väärtuslik sa oled? 3/3 08:30 Vabaduseks kutsutud: Kuidas valmistuda lahinguks? 09:00 Vabastav uuestisünd:

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Tööplaan 9. kl õpik

Tööplaan 9. kl õpik Mõttest tekstini Eesti keele ja tekstiõpetuse õpik 9. klassile Näidistööplaan Aeg Teema Põhimõisted Õppematerjal Tegevused Õppetulemus Hindamine 1. nädal I. Suhtlemine rühmas Ptk 1 Sissejuhatuseks 2. nädal

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PAHKLA CAMPHILLI KÜLA Kaasav talupidamine 1992.aastast Pärnumaa Kutsehariduskeskus Go Green &Care projekti lõppseminar 30. 08. 2016 1 Camphill maailmas Ülemaailmselt on meie küla osa Camphilli liikumisest,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar TLH EK -- 10 Palju õnne ja jaksu edaspidiseks! TLH EK on teinud olulise panuse Eesti

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Microsoft PowerPoint - BPP_MLHvaade_juuni2012 (2)

Microsoft PowerPoint - BPP_MLHvaade_juuni2012 (2) Balti pakendi protseduur MLH kogemus Iivi Ammon, Ravimitootjate Liit Ravimiameti infopäev 13.06.2012 Eeltöö ja protseduuri algus Päev -30 MLH esindajad kolmes riigis jõuavad arusaamani Balti pakendi protseduuri

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl

Keeleruum, sõnaenergia ja kasvataja hääl Sõnaenergia ja ümbritsev keskkond Maria Tilk Tallinna Ülikool Keeleruum Tants Rütm Laul Loodus - Energia - Heli - Inimene - Loits - Sakraalsus Sõna Energia ei hävi ega kao, vaid ainult muudab oma kuju

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine?

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? EGGA teabepäev Tallinnas, 21. mail 2019 Reeli Sirotkina Alustuseks Meeste Garaaž https://www.youtube.com/watch?v=ulyghzh 2WlM&list=PLBoPPphClj7l05PQWJQklXpATfd8 D_Vki&index=2&fbclid=IwAR1_QO2DVxE59E1

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

01_loomade tundmaõppimine

01_loomade tundmaõppimine Tunnikava vorm Õppeaine ja -valdkond: Mina ja keskkond Klass, vanuse- või haridusaste: alusharidus Tunni kestvus: 30+15minutit Tunni teema (sh alateemad): Loomade tundmaõppimine, maal elavad loomad Tase:

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post:

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post: LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: 01.01.2017 1. LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: 12750143 Aadress: Telefon: 5210194 E-post: kontakt@sinulab.ee Esindaja: juhatuse liige Eesnimi Perekonnanimi

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad ebareeglipärased verbid ning enesekohased tegusõnad.

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Untitled-1

Untitled-1 SALEMI KUUKIRI jaanuar 2019 ÕNNISTATUD 2019. AASTAT! A l u st a m e a a st a t h e a d e soovidega. Olgu Jumala arm ja heldus ka sellel aastal värsked meile! Me oleme tänulikud eelmise a a s t a e e s

Rohkem

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul üe muutuja funktsioonidelt m muutuja funktsioonidele, kus m, 3,..., kerkib

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc Termoülevaatus nr.57 (57/1. Märts 8) Hoone andmed Aadress Lühikirjeldus Karu 15, Tallinn Termopildid Kuupäev 6.1.8 Tuule kiirus Õhutemperatuur -1,1 o C Tuule suund Osalesid Kaamera operaator Telefoni nr.

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Ajaveeb-veebileht.pptx

Ajaveeb-veebileht.pptx Inoftehnoloogia ja koostöö Ajaveeb ehk blog Ka veebipäevik, weblog - sisaldab perioodiliselt lisatavaid postitusi, mis on pööratud kronoloogilises järjekorras Ajaveeb võib olla avalik (nähtav kõigile lugejatele)või

Rohkem

Fyysika 8(kodune).indd

Fyysika 8(kodune).indd Joonis 3.49. Nõgusläätses tekib esemest näiv kujutis Seega tekitab nõguslääts esemest kujutise, mis on näiv, samapidine, vähendatud. Ülesandeid 1. Kas nõgusläätsega saab seinale Päikese kujutist tekitada?

Rohkem

Present enesejuhtimine lühi

Present enesejuhtimine lühi ENESEJUHTIMINE 11. osa ELUKVALITEET SELF-MANAGEMENT 2009, Mare Teichmann, Tallinna Tehnikaülikool ELUKVALITEET NB! Elukvaliteet Kas raha teeb õnnelikuks? Kuidas olla eluga rahul? Elukvaliteet Maailma Terviseorganisatsioon

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus (EÜ) nr 1122/2009 Toetus maaelu arendamiseks Nõuetele

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode] HHP 3170 Organisatsiooni- psühholoogia 1. Sissejuhatus ainesse Psühholoogia organisatsioonis Vahetult peale II Maailma Sõda sõnastati kaks olulist, kuid selget ülesannet, mis ongi aluseks OP kujunemisele:

Rohkem

LPC_IO2_A05_004_uuringukava tagasiside protokoll_ET

LPC_IO2_A05_004_uuringukava tagasiside protokoll_ET Prtklli viitenumber: 4 Kstaja: Cathlic Educatin Flanders Pealkiri Uuringuplaani tagasiside prtkll Allikad Dana, N. F., & Yendl-Hppey, D. (2008). The Reflective Educatr s Guide t Prfessinal Develpment:

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Eutanaasia. Arsti pilk Katrin Elmet katrin.elmet@kliinikum.ee 24. november 2010 Eutanaasia surma saabumise Aktiivne eutanaasia Passiivne eutanaasia kiirendamine Soovitud (voluntary) Soovimatu (non-voluntary)

Rohkem

156-77

156-77 EUROOPA KOHTU OTSUS 12. oktoober 1978 * [ ] Kohtuasjas 156/77, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindaja: selle õigusnõunik George L. Close, keda abistas selle õigustalituse ametnik Charles Lux, kohtudokumentide

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

UA-2015.indd

UA-2015.indd TEOLOOGILISE KEELE POEETILISUS MIDA SEE TÄHENDAB? 1 Eilert Hermsile 75. sünnipäevaks Eeldan alljärgnevas kahte faktilise keelekasutusega haakuvat lihtsustust, mille kehtivuse piire siinkohal lähemalt arutama

Rohkem

Kool _________________________

Kool _________________________ 1 Emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor 7.-8. klass ÜLESANNE 1. Loe tekstikatkend läbi. Isegi puud pole enam endised või siis ei tunne ma neid lihtsalt ära, nad on jäänud mulle võõraks. Ma ei räägi sellest,

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

HINDAMISKRITEERIUMID 2013 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud 24.okt.2012

HINDAMISKRITEERIUMID 2013 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud 24.okt.2012 HINDAMISKRITEERIUMID 01 Põhja-Harju Koostöökogule esitatud projektide hindamine toimub vastavalt hindamise töökorrale, mis on kinnitatud.okt.01 üldkoosoleku otsuega nr (Lisa ) Hindamiskriteeriumid on avalikud

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Õppetükk

Õppetükk Originaali tiitel: Clinton Wahlen The Book of James Clinton Wahlen Jaakobuse kiri Tõlge: AKEL 2014 Tõlkija: Mall Kaaver Toimetajad: Toivo Kaasik, Ly Kaasik Kujundaja: Indrek Ploompuu Trükkis: Vali Press

Rohkem

Kus on Jumal algus.indd

Kus on Jumal algus.indd Kus on Jumal? Kirjutanud ja joonistanud Leia A. Stinne Originaaltiitel: Where Is God? Avaldatud lepingu alusel kirjastusega Light Technology Publishing Eesti keelde tõlkinud Lembe Rohuväli Toimetanud Riina

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.1.2019 A8-0475/36 36 Põhjendus BG BG. arvestades, et kahjuks ei leidnud see vastuolu erikomisjonis lahendust; 9.1.2019 A8-0475/37 37 Põhjendus BI BI. arvestades, et niinimetatud Monsanto dokumendid ja

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (viies koda) 16. detsember 1993 Kohtuasjas C-334/92, mille esemeks on EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Hispaania) esitatud taotlus,

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIVALLAST MILLES SEISNEB NIMETATUD KONVENTSIOONI EESMÄRK?

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc ÕPL LS 3 LSÜLSNDD USUS ML eemat usus (sh teisi teemasid) saab sisse juhatada ka HHK- (H HLB KSULK) meetodil. Näiteks: Miks on ausus hea? Miks on ausus halb? Miks on ausus kasulik? H: Hoiab ära segadused

Rohkem

Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal

Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal Kuldõpetus: Õpetuse ja Lepingute ning Kiriku ajaloo õpetaja materjal Välja andnud Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirik Salt Lake City, Utah' osariik, Ameerika Ühendriigid Ootame teie kommentaare ja

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1

MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1 MAP REVOLUTSIOON Antikristuse paljastamine Piiskop Dominiquae Bierman 1 Kad-Esh MAP Ministries P.O. Box 540271 Grand Prairie, Texas 75054, USA PO Box 590, Jerusalem 91004, Israel www.kad-esh.org Copyright

Rohkem

UA-2014v.indd

UA-2014v.indd GRANDI ETF8665 RELIGIOONIAJALOOLE PÜHENDATUD KONVERENTS EELK USUTEADUSE INSTITUUDIS 1 8. novembril 2013. aastal leidis EELK Usuteaduse Instituudis Tallinnas aset järjekordne religiooniajaloole pühendatud

Rohkem

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgitus Viide projektikirjeldusele Projekti ettevalmistuse ja elluviimise kvaliteediga seotud kriteeriumid (kokku 0%) 1. Projekti sidusus ja põhjendatus

Rohkem