Muudatused alates

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Muudatused alates"

Väljavõte

1 Muudatused alates Varem oli üks eeskiri, mis käsitles IPO-1, IPO-2, IPO-3 ja IPO-FH-d ja eraldi eeskirjad FH ja BH jaoks, nüüd on kõik need alad ühes eeskirjas koos, lisaks veel uued alad IPO-VO ja IPO-ZTP ja IPO osasooritustest koosnevad alad A-, B-, C, ja BC-katse. Enne (lk) Nüüd (lk) Eeskirjade kogumaht Üldosa Jälg (IPO-1/PJK-1) 1,5 5,5 Kuulekus (IPO-1/PJK- 4,5 7 1) Kaitse (IPO-1) 4 6 Ei ole võimalik kõike seda ümber rääkida, mis muutub / juurde tuleb! Rahvas, lugege eeskirja!!!

2 Üldosa: Osalemisõigus: 1. Minimaalne osalejate arv: IPO-VO, IPO-ZTP, IPO-1, IPO-2, IPO-3, FH1, FH2, IPO-FH, PJK: kokku 3 koerajuhti BH: 3 A-katse, B-katse. C-katse saab korraldada ainult siis, kui IPO-VO, IPO-ZTP, IPO-1, IPO-2, IPO-3, FH1, FH2, IPO-FH osaleb vähemalt 3 osalejat. 2. Astmete läbimise jrk - A-katse, B-katse ja C-katse, ei pea läbima järjekorras PJK: kui on tehtud IPO-1, saab osaleda PJK-1 või PJK-2 Kui on tehtud IPO-2 või IPO-3, saab osaleda PJK-1 või PJK-2 või PJK-3 4. Miinimumvanus: BH ja PJK 15 kuud (varem 12 kuud). FH2 18 kuud (varem 20 kuud)

3 BH peab olema sooritatud enne FH1, IPO-1, PJK-1, A-katsele, B- katsele, C-katsele lubamist! Enne IPO-FH peab olema tulemus FH1. Hindamisõigus: Maksimaalselt 36 osasooritust päevas (varem: 30) NB! Hakkab meil kehtima alles siis, kui vastav punkt on muudetud EKL eksamite ja võistluste korraldamise eeskirjas.

4 SOORITUSTE ARV FPr aste1-3 : vaadeldakse ühe ühikuna UPR aste1-3 : vaadeldakse ühe ühikuna STp aste1-3 : vaadeldakse ühe ühikuna BH/VT Th : vaadeldakse kahe ühikuna BH/VT + Th : vaadeldakse kolme ühikuna IPO ZTP- IPO V: vaadeldakse kolme ühikuna FH1-FH2 : vaadeldakse kolme ühikuna IPO FH : vaadeldakse kolme ühikuna

5 Vanuse nõuded BH/VT 15 kuud IPO V 15 kuud FPr kuud UPr kuud STp kuud SPr kuud IPO ZTP 18 kuud IPO 1 18 kuud FH kuud IPO 2 19 kuud IPO 3 20 kuud IPO FH 20 kuud Eksamipäevaks peab koer olema saavutanud vajaliku vanuse. Enne kõiki alasid peab olema sooritatud BH test

6 Ligipääsetavuskontroll: Eksami/võistluse alguses kõigi alade puhul, st IPO-VO, IPO-ZTP, IPO-1-2-3, FH1, FH2, IPO-FH, PJK-1-2-3, BH, A-katse1-2-3, B- katse1-2-3, C-katse1-2-3, BC-katse (varem vaid IPO , IPO-FH, PJK-1-2-3) Muudatus: kohtunikul on lubatud koera puudutada.

7 Disklahv Kõigi disklahvide koral kaotab koer nii antud ala, kui ka eelnevate soorituste kõik punktid Disklahvi põhjus peab olema kirjas võistlusraamatus Katkestamine Kui koer saab nähtavalt viga, siis tehakse võistlusraamatusse sissekanna katkestamine haiguse tõttu. Kui koerajuht soovib katkestada koera tervise tõttu siis peab ta esitama vetarsti tõendi kas kohapeal või 4 päeva jooksul. Vastasel juhul pannakse hindeks MR katkestamise tõttu

8 Diskvalifitseerimine: Mistahes osas diskvalifitseerimise korral ei kanta võistlusraamatusse ühegi osasoorituse punkte ega hindeid. Eksamite ja võistluste korraldamise päevad: Eksamite osas piiranguid ei ole, võistlusi võib korraldada ainult nädalavahetusel (kui vaja, siis koos reedese päevaga) ja riigipühadel. Varrukamehi puudutavad reeglid: Muudatus: Eksami võib läbi viia ka vaid ühe varrukamehega. Kui eksamil osaleb ühes astmes 7 või rohkem koera, peab siiski töötama kaks varrukameest. (varem: Klubi eksamitel on lubatud töötada ühe varrukamehega. Kui osaleb rohkem kui viis koera, tuleb kasutada kahte varrukameest) Muudatus: Rünnak koerale liikumise pealt: kõigis astmetes liigub varrukamees ka keskjoonele joostes (varem: IPO-1 astmes kõndides) Muudatus: Eemaldatud järgmine osa: Koerajuht annab varrukamehele suulise käskluse peatuda.

9 ABI Eeskirjades on ette määratud punktide vähendus abi eest. Kui koerajuht abistab koera, siis abi tuleb tähele panna ja selle eest vastavalt punkte vähendada.

10 HINDAMINE Eksam loetakse sooritatuks,kui 70% punktidest on saavutatud Ainult sellisel juhul saab koer järgmisesse astmesse TÄHELEPANU:SV nõuab tõuaretuseks 80% kaitseosast.

11 Eraldi alad (A katse) FPr 1-3, UPr 1-3 (B katse) ja SPr 1-3 (C katse) on IPO osaalad. Saab teha vaid, kui on IPO-s või FH-s kolm osalejat. NB! BCkatset võib teha ka eraldiseisvana 3 osalejaga. Neid võib hinnata eraldi osadena, kuid tiitlit selle eest ei anta Ühe eksami raames võib koer teha vaid ühte ala AGA ERAND BH/VT ja IPO 1 või FH 1 on võimalik teha ühe eksami raames, kuid sel juhul eri päevadel

12 Paugukartlikkuse lisatud kirjeldus, mida mõista paugukartlikkuse all. Mida peetakse silmas paugukartlikkuse all? Näited: - koer tõuseb püsti, on hirmunud ja jookseb ära; - koer jookseb eelnevalt kirjeldatult käitudes omaniku juurde; - koer näitab üles paanilist hirmu ja üritab platsilt lahkuda või lahkub platsilt; - koer näitab üles paanilist hirmu ja jookseb sihitult ringi. Hindamisel tuleb jõuda selgusele, et tegemist ei ole koolitusveaga ning antud käskluse mittetäitmine (näiteks häiritud olukorras lamamiselt püsti tõusmine jms) on kindlasti seotud pauguga.

13 UUS Kuulub IPO eeskirjade alla, kehtivad kõik üldosa nõuded, hindamisõigus IPO kohtunikel Teooriaosa puudub Miinimumvanus 15 kuud Ligipääsetavuse test enne katset Kõigil koertel on lubatud loomakaitsenõuetele vastavad standardsed kaelarihmad ja traksid Rihmaga ja rihmata kõrvalkõnni skeem uus (sama nagu uus IPO-1-2-3): Algasend rihmaga kõrvalkõnni harjutuse jaoks tuleb võtta selleks hetkeks, kui teine osalev koerajuht on võtnud algasendi harjutuse lamamine häiritud olukorras sooritamiseks. Koerajuht peab vastavalt liikumisskeemile tegema vähemalt kaks parem-, ühe vasak- ning kaks ümberpööret ning pärast teist ümberpööret peatuma BH VANA Iseseisev eeskiri ja kohtunikud. Vabatahtlik teooriaosa Miinimumvanus 12 kuud Puudus Teenistuskoerte tõugudel on eksamit lubatud sooritada ainult metallketiga, mis on mittepoovas asendis. Teised koerad peavad kandma kaelarihma või trakse. Rihmaga ja rihmata kõrvalkõnni skeemis vähem kohustuslikke elemente: Koerajuht sooritab normaalses tempos kõndides vähemalt ühe pöörde paremale, ühe vasakule ja ühe täispöörde.

14 Istuma jäämine: käsklus pärast peatumist ja algasendi võtmist, eemaldumine lühem: Pärast sammu koerajuht peatub, võtab algasendi ja annab koerale käskluse istumiseks ning liigub seejärel veel 15 sammu edasi. Istuma jäämine liikumise pealt: Vähemalt 10 sammu pärast annab koerajuht liikumise pealt käskluse istu, mille peale peab koer kiiresti istuma. Koerajuht ei tohi seisatada ega pöörata, vaid peab liikuma veel edasi 30 sammu. Lamamine ja juurdekutsumine, käsklus pärast peatumist ja algasendi võtmist: Pärast sammu koerajuht peatub, võtab algasendi ja annab koerale käskluse lamamiseks. Lamamine ja juurdekutsumine, käsklus liikumise pealt: Vähemalt 10 sammu pärast annab koerajuht liikumise pealt käskluse lama, mille peale peab koer kiiresti lamama. Lamamine häiritud olukorras: Kui koer liigub paigalt üle oma keha pikkuse ei saa ta selle harjutuse eest punkte Lamamine häiritud olukorras: Juhul kui koer liigub ettenähtud kohast rohkem kui 3 meetrit eemale enne, kui teine koer on lõpetanud 2. harjutuse, antakse harjutuse eest 0 punkti. Juhul kui koer liigub ettenähtud kohast rohkem kui 3 meetrit pärast seda, kui teine koer on lõpetanud 2. harjutuse, antakse osalised punktid.

15 IPO Nii üldosa, harjutuste kirjeldusi kui ka hindamise osa on paljudes kohtades kirjutatud täpsemaks, lisatud on palju varem nö kirjutamata reeglitena käsitletud põhimõtteid. Nende väljatoomine läheks väga pikaks ja kõiki neid on keeruline ka muudatustena käsitleda, kuna ka varem toimisid nii koerajuhid kui kohtunikud sageli nende kirjutamata reeglite järgi. Välja on toodud vaid asjad, mis on selgelt vanas eeskirjas ühtemoodi ja uues teistmoodi.

16 UUS Jälg VANA Esemete punktisumma 21 (11+10 või 7+7+7) Esemete punktisumma 20 (10+10 või 7+7+6) Jäljeeset ei või panna vähem kui 20 sammu enne või pärast nurka. IPO-2-3 ja FH eksamitel/võistlustel tuleb jäljeesemed nummerdada. Jäljeesemete numbrid peavad vastama jäljenumbrile. Jäljetegijad: Erilist tähelepanu tuleb pöörata sellele, et jäljetegijatel (alates 2. astmest) peab olema jälgede tegemise osas eelnev kogemus. Kiitmine: Koera vaoshoitud kiitmine jäljel on lubatud ainult IPO-VO ning IPO-1 astmetes, kuid seda ei või teha nurkades. Kiidusõna ei või sisaldada otsimise käsklust. Koera võib lühidalt kiita esemetel enne või pärast seda, kui koerajuht ontõstnud käe ja näidanud eset. Piirang puudus Nõue puudus Ei olnud käsitletud. Kiitmist ei olnud käsitletud.

17 Lõppraport: Viimase eseme näitamise järel ning enne lõppraportit ning soorituse eest antavate punktide teatavakstegemist kohtuniku poolt ei või koeraga mängida ega teda sööta. Ei olnud käsitletud (nö kirjutamata reegel) Katkestamine: Koer eemaldub jäljelt rohkem kui ühe nööripikkuse. Valenäitamine: Jäljeeseme ebakorrektse üles võtmise või näitamise või valenäitamise eest (eset ei ole või leitud ese ei ole jäljetegija pandud) võib antavat punktisummat vähendada kuni 4 punkti võrra. (Kui koerajuht läheb pärast valenäitamist koera juurde ja saadab koera sealt uuesti jäljele. Juhul kui koerajuht annab käskluse jäljeajamise jätkamiseks jäljenööri lõpus püsides, ilma et ta eelnevalt koera juurde oleks läinud, vähendatakse punktisummat 2 punkti võrra.) Jäljetöö katkestatakse, kui koerajuht eemaldub jäljest üle ühe nööripikkuse. Ei olnud käsitletud.

18 Loomade taga ajamine: Kui koer püüab jäljetöö ajal hakata taga ajama nähtavale ilmunud metsloomi, võib koerajuht püüda koera kontrolli alla saada, andes käskluse lamamiseks. Kohtuniku märguandel tuleb jäljetööd jätkata. Juhul kui see ei õnnestu, jäljetöö lõpetatakse (hinnang: diskvalifitseeritud kontrolli alt väljumise tõttu). Selline võimalus koera kontrolli alla võtmiseks puudus.

19 UUS Viskehantli pulk peab olema maapinnast vähemalt 4 cm kõrgusel Kuulekus VANA Piirang puudus IPO-1 astmes on koer raporteerimisel rihma otsas, seejärel võetakse rihm ära. Kõigis astmetes on koer raporteerima tulles ilma rihmata Algasend rihmata kõrvalkõnni harjutuse alustamiseks tuleb võtta selleks hetkeks, kui teine osalev koerajuht on võtnud algasendi harjutuse lamamine häiritud olukorras sooritamiseks. Nõue puudus Algasendit on lubatud võtta ainult ühel korral edasisuunas liikumiselt. Harjutust alustades on algasendit lubatud võtta ainult üks kord.

20 Harjutuse osadeks jagamine: 2-osalised harjutused võib jagada osadeks: a) Algasend, sissejuhatav osa, asendi võtmine (5p) b) Edasine kuni harjutuse lõpuni (5p) Nö kirjutamata reegel Lisakäsklused: 1. lisakäsklus, harjutuse osa hinne rahuldav 2. lisakäsklus, harjutuse osa hinne mitterahuldav Rihmata kõrvalkõnnd: Algasend rihmaga kõrvalkõnni harjutuse jaoks tuleb võtta selleks hetkeks, kui teine osalev koerajuht on võtnud algasendi harjutuse lamamine häiritud olukorras sooritamiseks. Koerajuht peab vastavalt liikumisskeemile tegema vähemalt kaks parem-, ühe vasak- ning kaks ümberpööret ning pärast teist ümberpööret peatuma Koerajuht ja koer peavad sooritama normaalsel liikumiskiirusel vähemalt ühe parempöörde, ühe vasakpöörde ja ühe ümberpöörde. Normaalses kõnnitempos liikudes tuleb ka vähemalt üks kord peatuda. Liikumise pealt istumine (kõik astmed), liikumise pealt seisma jäämine (IPO-2): Pärast käsklust liigub koerajuht veel 15 sammu edasi, peatub ja pöörab kohe ringi oma rahulikult ja tähelepanelikult istuva koera poole. Koerajuht liigub veel 30 sammu, peatub siis ja pöördub kohe näoga rahulikult istuva/seisva koera poole.

21 Istuma, lamama ja seisma jäämine: Kui koer jääb teise asendisse, võetakse maa 5 punkti. Teisi vigasid tuleb sel juhul täiendavalt arvesse võtta. Viimane lause puudus. Toomine üle 1m tõkke ja üle kaldtõkke: Harjutuse osade eest on punkte võimalik anda ainult juhul, kui 3 harjutuse osast (minekuhüpe, toomine, tagasihüpe) on sooritatud vähemalt 1 hüpe ja toomise osa, seega: Mineku- ja tagasihüpped veatud, viskehantel toomata = 0 punkti Mineku- ja tagasihüpped veatud, viskehantel toomata = 10 punkti

22 Hantli uuesti viskamine: Kui viskehantel maandub tõkke suhtes liiga kaugele küljele või on koerale halvasti nähtav, on koerajuhil võimalus kohtuniku loal või soovitusel viskehantlit ilma punkte kaotamata uuesti visata. Koer peab sellisel juhul istuma jääma. Juhul kui koer järgneb koerajuhile ja möödub tõkkest, on harjutuse hindeks 0. Juhul kui koer lahkub algasendist, kuid ei möödu tõkkest, alandatakse harjutuse hinnet ühe hinde võrra. Edasisaatmise hindamine: Juhul kui koer käskude peale ei peatu, antakse harjutuse eest 0 punkti. Ei olnud käsitletud Ei olnud käsitletud esimene lisakäsklus lamamiseks: -1,5 punkti; teine lisakäsklus lamamiseks: -2,5 punkti; koer peatub, kuid ei lama ka teise lisakäskluse peale: -3,5 punkti Teisi vigasid tuleb lisaks arvesse võtta. Juhul kui koer läheb lamamiskohalt ära või tuleb koerajuhi juurde tagasi, antakse harjutuse eest 0 punkti.

23 Lamamine häiritud olukorras (PJK1/2/3, IPO- 1/2/3): Juhul kui koer liigub ettenähtud kohast rohkem kui 3 meetrit eemale enne, kui teine koer on lõpetanud 3/4/5. harjutuse, antakse harjutuse eest 0 punkti. Juhul kui koer liigub ettenähtud kohast rohkem kui 3 meetrit eemale enne, kui teine koer on lõpetanud 3/4/6. harjutuse, antakse harjutuse eest 0 punkti.

24 Kaitse Üldist: kaitseosas on märksa põhjalikumalt lahti kirjutatud nõuded kuulekuseelementidele. Näide (varrukamehe põgenemisürituse takistamine): Vana: Varrukamees liigub normaalse sammuga põgenemiseks määratud punkti. Kohtuniku märguandel liigub koerajuht koos oma vabalt kõrval kõndiva koeraga punkti, kus koer peab enne põgenemist lamama. Uus: Varrukamees läheb tavapärasel sammul põgenemiskatse alustamiseks tähistatud punkti. Kohtuniku märguandel liigub koerajuht rihmata kõrvalkõndiva koeraga lamapanemiseks tähistatud punkti. Koer peab rihmata kõrval kõndides olema rõõmus, tähelepanelik ja keskendunud ning püsima otse koerajuhi põlve kõrval. Enne lamamise käsklust peab koer algasendis otse, rahulikult ja tähelepanelikult istuma. Saades käskluse lamamiseks, peab koer otsejoones ja kiiresti lamama ning püsima lamades rahulikult ja kindlalt, olles varrukamehe suhtes tähelepanelik.

25 UUS Raporteerimine (IPO-1): a) Raporteerimiseks võtab koerajuht koos rihma otsas oleva koeraga kohtuniku ees algasendi. b) Pärast raporteerimist võtab ta algasendi harjutuse varrukamehe otsimine risteldes alustamiseks ning võtab koeralt jalutusrihma ära. c) Algasendist saadetakse koer pärast kohtunikult loa saamist ristlema. VANA Raporteerimine puudus. IPO-1 ristlemise alguspunkti minnes koer ilma rihmata kõrval. IPO-2-3: koer on raporteerimisel rihmata Juhul kui koerajuhil ei ole võimalik nõuetekohaselt raporteerida (näiteks koer väljub tema kontrolli alt ning jookseb varrukamehe juurde varjesse või mööda platsi ringi) on koerajuhil lubatud tema tagasikutsumiseks anda kolm käsklust. Juhul kui koer ka pärast kolmandat käsklust ei allu, C-osa katkestatakse ning koer diskvalifitseeritakse põhjendusega diskvalifitseeritud kontrolli alt väljumise tõttu.

26 IPO eeskirjas ettenähtud platsitähised peavad olema nii koerajuhile, kohtunikule kui varrukamehele selgelt nähtavad. Ei olnud käsitletud Need platsitähised on: koht, kus koerajuht seisab koera varjest välja kutsudes; harjutuse varrukamehe põgenemiskatse takistamine jaoks varrukamehe põgenemistee algus- ning lõpp-punkt; koht, kuhu koer lamama pannakse enne varrukamehe põgenemiskatse takistamise harjutust; koht, kus koerajuht seisab harjutuse rünnak koerale liikumise pealt alguses Varrukamehe otsimine risteldes: Juhul kui koer ei leia seni märkamatuks jäänud varrukameest ka kolmandal korral pärast viimasesse varjesse saatmist, tuleb kaitseosa lõpetada. Kui koerajuht võtab ristlemise harjutuse jooksul koera käsuga algasendisse, loetakse kaitseosa samuti lõpetatuks ( katkestamine punkte ei anta; kõik eelnevate osade punktid jäävad kehtima). TSB-hinnangut ei anta. Ei olnud käsitletud

27 Valvamine ja haukumine, kõrvale kutsumine (IPO-1): Alternatiivina on koerajuhil lubatud minna koera kõrvale ning pärast kõrvalkäimise käskluse andmist liikuda koos rihmata kõrvalkäiva koeraga punkti, mis on tähistatud koera varjest välja kutsumise jaoks. Varrukamehe põgenemisürituse takistamine: Kohtuniku märguandel üritab varrukamees põgeneda. Koerajuhi samaaegse rünnaku tõrjumise käskluse peale stardib koer varrukamehe põgenemiskatset peatama. Hindamine: Kui koer järgneb põgenevale varrukamehele ilma koerajuhi käskluseta, alandatakse harjutuse hinnet ühe hinde võrra (-1 punkt). Selline võimalus puudus Kohtuniku märguandel üritab varrukamees põgeneda. Koer peab koheselt, iseseisvalt, kõhklematult ning efektiivselt, energilise ja tugeva haardega, põgenemist takistama. Varrukamehe põgenemisürituse takistamine: Puuduste eest olulistes hindamiskriteeriumides, nagu..., täielik ja rahulik haare enne lahtilaskmist,... tuleb vastavalt maha arvestada Puudujääke oluliste hindamiskriteeriumide osas... jõuline haaramine ja efektiivne põgenemiskatse takistamine rahuliku haardega, mis püsib kuni lahtilaskmiseni,... hinnatakse vastavalt.

28 Lahtilaskmine (kõik harjutused): Pärast varrukamehe paigalejäämist peab koer pärast üleminekufaasi varrukast lahti laskma. Kui varrukamees lõpetab liikumise peab koer koheselt lahti laskma. Kaitseosa lõpetamine: Kohtuniku ette jõudes grupp peatub, koerajuht annab pehme nuudi kohtunikule üle ja raporteerib C-osa sooritamise lõpetamisest. Rühm peatub kohtuniku ees. Koerajuht annab pehme nuudi kohtunikule üle ja esitab lõpuraporti. Enne kohtunikupoolse hinnangu andmist pannakse koer rihma otsa. Pärast lõppraportit eemaldub koerajuht kohtuniku märguandel koos koeraga seisvast varrukamehest umbes 5 sammu, võtab algasendi, paneb koera rihma otsas ja läheb temaga kohale, kus kohtunik annab sooritusele kommentaarid. Seejärel lahkub varrukamees kohtuniku märguandel platsilt.

29 Haare Kui koeral ei ole võimalik saada täishaaret varrukamehe põgenemisel lähtuvalt varrukamehe tööst, siis tuleb seda arvesse võtta, kuid sejuures peab koera haare olema jõuline ning võimas Kui koeral on võimalus saada täis haare, siis loetakse poolikut haaret veaks. Kui koeral on võimalus võtta täis haaret, siis peab võtma. Kui ei ole, siis see pole viga. Aga ilmselgelt peab koer takistama põgenemist, mitte laksma ennast tassida kaasa niisama. Ka täishaardega peab koer olema takistav ja vastu võitlema. Koer ei tohiks saada V kui koer ei takista, aga muus osas on kõik okei. Harjutuse nimi on takistamine.

30 Rünnak Varrukamees peab ootama enne rünnakuid 5 sekundit, sest muidu ei näe faase. Kohtnk peab andma rünnakuks märguande ja lõpetamiseks märguande. Ei tohiks varrukamees ise teha. Kui siis vaid suurtel võistlustel.

31 ÜLEMINEKU FAAS Kõikidel tasemetel: koer peab lahti laksma peale ülemineku faasi Koerajuht võib anda lahti käsu peale mõistlikku ajaperioodi möödumist varrukamehe rünnaku lõpetamisest. See tähendab, et peale varrukamehe seiskumist peab koer näitama üleminekufaasi. Varrukamehe seiskumisel võib koer edasi võidelda, kuid haare peab jääma rahulikuks.

32 Näide: Kohustuslik hinde alandamine kõrvaltkonvoeerimise harjutuses Käitumine Tagajärg Koer ei ole varrukamehe suhtes tähelepanelik -1 p Koer peab olema vabam -1 p Koer pressib varrukameest ja ei lase tal kõndida -2 p Kõrvale võtmistel: Kui koerajuht ütleb ISTU ja koer ei istu -1 p

33 FH2 ja IPO-FH üks jälg on samad FH1, FH2 ja IPO-FH UUS Nõutav BH enne FH1 VANA Nõue puudus FH2 miinimumvanus 18 kuud FH2 miinimumvanus 20 kuud Esemete punktisumma 21 (3 x 5+1 x 6 või 7 x 3) Esemete punktisumma 20 Esemed tuleb jäljele asetada korrapäratute vahedega ja neid ei tohi panna lähemale kui 20 sammu enne ega 20 sammu pärast nurka. Piirang puudus Esimene ese FH2: Esimene jäljeese asetatakse jäljele vähemalt 100 sammu järel esimesel või teisel sirgel. Esimene ese ei tohi asetseda alguspunktist loetuna esimese 250 sammu sees.

34 Ristuv jälg: mitte esimesel ega viimasel sirgel ja mitte 40 sammu enne ega 40 sammu pärast nurka FH2 lisaks: peab ristuma kahe sirgega üle 60-kraadise nurga all. E tohi läbida ühte sirget kaks korda. mitte esimesel ega viimasel sirgel FH2, kaar ja teravnurgad: Üks sirge peab olema maha pandud poolkaarena, mille raadius on vähemalt kolm jäljenööri pikkust (umbes 30 meetrit). Poolkaar algab ja lõppeb parema nurgaga. Vähemalt kaks nurkadest peavad olema teravnurgad vahemikus 30 kuni 60 kraadi. Piirangud puudusid. Kiitmine ja lisakäsud FH2: Mõõdukas kiitmine ja mõned lisakäsklused otsimiseks on lubatud, välja arvatud nurkade ja esemete läheduses. Mistahes kehaline (näiteks nööri tõmme) või selge suuliselt antav abi (lisakäsklus jälje ajamiseks) ei ole koerajuhile lubatud ja võivad viia soorituse katkestamiseni.

35 Jälg IPO-V IPO-ZTP IPO-1 Jälje pikkus ca 200 sammu min 300 sammu min 300 sammu Sirged ja nurgad 2 sirget, 1 nurk 3 sirget, 2 nurka 3 sirget, 2 nurka Esemete arv Esemete suurus 15 cm x 3-5 cm x 1 cm 10 cm x 2-3 cm x 0,5-1 cm 10 cm x 2-3 cm x 0,5-1 cm Jälje vanus - 20 minutit 20 minutit Aeg töötamiseks 10 minutit 15 minutit 15 minutit

36 kuulekus IPO-V IPO-ZTP IPO-1 Kõrvalkõnd rihmaga 30p 25p Kõrvalkõnd rihmata 20p 20p Liikumiselt istuma jäämine Liikumiselt lamama jäämine ja juurdetulek 15p 10p 15p 20p 10p Eseme toomine 10p 20p 10p Tõkke ületamine 10p 10p Eseme toomine üle 1m tõkke Eseme toomine üle kaldtõkke Edasi saatmine Lamamine häiritud olukorras 15p 15p 10p 15p 10p 10p

37 IPO-V Üldine: Koera põhiasendisse kõrvale istuma võtmiseks on lubatud 1 käsklus ( istu ). Harjutuste vahepeal koer rihma otsas. Kõrvalkõnd rihmaga: Esimese sirge pikkus 30 sammu, seejärel ümberpööre, skeemis minimaalselt 1 vasak- ja 1 parempööre ja inimgrupi läbimine koos peatusega selles (puuduvad jooks, aeglane kõnd, peatus skeemis, pöörded inimgrupis). Kõrvalkõnd rihmata: Sama skeem nagu rihmaga, puudub inimgrupp. Liikumiselt lamama jäämine ja juurdetulek: eemaldumine 15 sammu. Eseme toomine: Koerajuhile kuuluv ese, materjal ei ole määratud, visatakse min. 5 sammu kaugusele. Tõkke ületamine: Tõkke kõrgus 80 cm. Koer peab hüppama üle tõkke (koerajuht võib käsku andes 2 sammu kaasa liikuda), järgnevalt antakse käsud siia ja hopp, mille peale koer peab tagasi hüppama ja koerajuhi ette istuma tulema, seejärel põhiasendi võtmine. Lamamine häiritud olukorras: Harjutused 1-3. Koerajuht eemaldub 20 sammu.

38 IPO-ZTP Üldine: Koera põhiasendisse kõrvale istuma võtmiseks on lubatud 1 käsklus ( istu ) Kõrvalkõnd rihmaga: IPO skeem, koer rihma otsas Liikumiselt istuma jäämine: vale asend -10p Liikumiselt lamama jäämine ja juurdetulek: vale asend -13p Eseme toomine: sama kui IPO-1 Tõkke ületamine: Tõkke kõrgus 80 cm. Koer jäetakse istuma ühele poole tõket, koerajuht liigub teisele poole, pöörab näeoga tõkke suunas ja kutsub koera käskudega hopp, siia enda ette istuma, seejärel põhiasendi võtmine. Lamamine häiritud olukorras: Lamamiskohta minekul koer rihma otsas. Koerajuht eemaldub 20 sammu.

39 kaitse IPO-V IPO-ZTP IPO-1 Varrukamehe otsimine risteldes 5p Haukumine ja valvamine 15p 15p 10p Põgenemisürituse takistamine 30p 20p Liikumine varjesse ja rünnak varjest 10p/30p Rünnak valvamise ajal 35p Rünnak liikumiselt 50p 40p 30p Konvoeerimine 5p 5p

40 IPO-V Üldine: TSB hinnangut ei anta. Varrukamehel on pehme nuut, kuid sellega vaid ähvardatakse koera, löögid puuduvad. Haukumine ja valvamine: Koer saadetakse varjesse ca 20 sammu kauguselt. Harjutuse lõpus tuleb koerajuht kohtuniku märguandel varjesse ja võtab koeral kaelarihmast kinni. Põgenemisürituse takistamine: Koerajuht hoiab koera kaelarihmast kinni, varrukamees väljub varjest ja põgeneb. Kohtuniku märguandel vabastab koerajuht koera, kes peab põgenemise haardega takistama. Järgneb lahtilaskmine ja valvamine. Harjutuse lõpus läheb koerajuht kohtuniku märguandel koera juurde ja võtab koera kaelarihmast kinni. Rünnak liikumiselt: Varrukamees eemaldub koera ja koerajuhi juurest ca 20 sammu, pöörab seejärel ümber ja jookseb ähvardavalt karjudes koera ja koerjuhi suunas. Koerajuht laseb koera lahti ja koer peab rünnaku haardega takistama. Järgneb lahtilaskmine ja valvamine. Harjutuse lõpus läheb koerajuht kohtuniku märguandel koera juurde ja võtab koera käsuga kõrval põhiasendisse. Koer pannakse rihma otsa. Konvoeerimine: Kõrvalt konvoeerimine ca 10 sammu, koer rihma otsas.

41 IPO-ZTP Haukumine ja valvamine: Koer saadetakse varjesse ca 20 sammu kauguselt. Harjutuse lõpus tuleb koerajuht kohtuniku märguandel varjesse ja võtab koeral kaelarihmast kinni. Varrukamees läheb varjest välja ja seejärel pannakse koer varjes rihma otsa ning võetakse käsuga kõrval põhiasendisse. Liikumine varjesse ja varjest rünnak: Koer ja koerajuht võtavad ca 30 meetri kaugusel märgitud punktis algasendi, koeral võetakse rihm ära. Järgneb vabalt kõrvalkõnd varje suunas, koer peab olema tihedalt koerajuhi kõrval. Kui koer ja koerajuht on ca 10 m varjest, väljub varrukamees kohtuniku märguandel varjest ja ründab neid. Kui koer on haaranud, järgneb koormamise ajal ka 2 nuudilööki. Järgneb lahtilaskmine ja valvamine. Harjutuse lõpus läheb koerajuht kohtuniku märguandel koera juurde ja võtab koera käsuga kõrval põhiasendisse. Kui koer lahkub koerajuhi kõrvalt varjesse liikumise ajal, siis saab ta võimaluse harjutust uuesti sooritada (harjutus hinnatakse 0p). Kui koer lahkub koerajuhi kõrvalt ka teist korda, siis osaleja diskvalifitseeritakse. Rünnak liikumiselt: Varrukamees eemaldub koera ja koerajuhi juurest ca 40 sammu, pöörab seejärel ümber ja jookseb ähvardavalt karjudes koera ja koerjuhi suunas. Koerajuht laseb kohtuniku märguandel koera lahti, kui varrukamees on ca 30 sammu kaugusel ja koer peab rünnaku haardega takistama. Järgneb lahtilaskmine ja valvamine. Harjutuse lõpus läheb koerajuht kohtuniku märguandel koera juurde ja võtab koera käsuga kõrval põhiasendisse. Koer pannakse rihma otsa. Konvoeerimine: Kõrvalt konvoeerimine ca 10 sammu, koer rihma otsas.

(Microsoft Word - MT\334 Viimsi Koer mitteametlike kuulekusv\365istluste v\365istlusjuhend)

(Microsoft Word - MT\334 Viimsi Koer mitteametlike kuulekusv\365istluste v\365istlusjuhend) MTÜ VIIMSI KOER MITTEAMETLIKE KUULEKUSVÕISTLUSTE VÕISTLUSJUHEND. KUTSIKAD. Kutsikate kuulekuskoolituse võistlustest võivad osa võtta kõik noored koerad, kes pole varem ühestki ametlikust kuulekuskoolituse

Rohkem

RAHVUSVAHELINE KÜNOLOOGILINE FÖDERATSIOON (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgia), tel : , faks : , in

RAHVUSVAHELINE KÜNOLOOGILINE FÖDERATSIOON (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgia), tel : , faks : , in RAHVUSVAHELINE KÜNOLOOGILINE FÖDERATSIOON (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgia), tel : +32.71.59.12.38, faks : +32.71.59.22.29, internet: www.fci.be EESKIRJAD JA JUHISED SÕNAKUULELIKKUSE

Rohkem

Pimeda ajal sõitmine

Pimeda ajal sõitmine Sõidueksamitel tehtud vead www.mnt.ee 1 Vasakpöörde sooritamine Sõiduteel paiknemine. Enne vasak- või tagasipööret peab juht aegsasti suunduma sõidutee pärisuunavööndi vasaku ääre lähedale või selle pöörde

Rohkem

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega.

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja Sõlesepad tantsurühma meestega. Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta tantsupeoks täpsustused ja täiendused tehtud

Rohkem

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

Jahiomaduste kindlakstegemine metslinnu leidmisel. ( ML) Kinnitatud EJTÜ juhatuse koosolekul Kinnitatud EKL juhatuses , protokoll

Jahiomaduste kindlakstegemine metslinnu leidmisel. ( ML) Kinnitatud EJTÜ juhatuse koosolekul Kinnitatud EKL juhatuses , protokoll Jahiomaduste kindlakstegemine metslinnu leidmisel. ( ML) Kinnitatud EJTÜ juhatuse koosolekul 22.04.2016 Kinnitatud EKL juhatuses 04.05.2016, protokoll nr 5 Jahikatse eesmärk ja kohaldamisala Seisukoerte

Rohkem

Kiekim mees kirjeldus.docx

Kiekim mees kirjeldus.docx KULLAKERA KANDJAD XII noorte tantsupeo ühitants Tantsu on loonud Margus Toomla ja Karmen Ong 2016. aasta detsembris 2017. aasta noorte tantsupeoks MINA JÄÄN, kirjeldanud Margus Toomla. Muusika ja sõnad

Rohkem

Tuustep

Tuustep TUUSTEPP Eesti tants segarühmale Tantsu on loonud Roland Landing 2011. a. Pärnus, kirjeldanud Erika Põlendik. Rahvalik muusika, esitab Väikeste Lõõtspillide Ühing (CD Kui on kuraasi ). Tantsus on käed

Rohkem

RETRIIVERITE TOUKATSETE REEGLID

RETRIIVERITE TOUKATSETE REEGLID RETRIIVERITE TÕUKATSETE REEGLID Muudatused kinnitatud EKL Nõukogu poolt 26.08.2009, protokoll nr 5 Kinnitatud EKL Volinike Kogus 29.11.2003, protokoll nr 2 Kehtivad kinnitamise hetkest SISUKORD I Reeglite

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõste ja ristsammujooks. Jooks kurvis, tõkkejooks, ringteatejooks, täpsusjooks. Kaugushüpe-

Rohkem

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga KAITSELIIDU 2019. AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulgas. selgitada välja Kaitseliidu 2019. aasta meistrid

Rohkem

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, 2014. Marek Kolk Artikkel 0. Sissejuhatus Artikkel 0.2 (uus) Millal läheb partii FIDE reitinguarvestusse? Reitinguarvestusse minev turniir tuleb ette registreerida

Rohkem

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal CADrina 2016 võistlusülesannete näol on tegemist tekst-pilt ülesannetega, milliste lahendamiseks ei piisa ainult jooniste ülevaatamisest, vaid lisaks piltidele tuleb

Rohkem

Kids Athletics[1]

Kids Athletics[1] IAAFi programmi LASTE KERGEJÕUSTIK rakendamise võimalustest üldhariduskooli kehalise kasvatuse tundides ja laste kergejõustikutreeningul Kristi Kiirats, IAAFi I taseme lektor, SK Fortis treener Heiko Väät,

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017

SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017 SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017 Septiku ja imbväljaku tööprotsessi kirjeldus Üldine info ja asukoha valik: Septik on polüetüleenist (PE) rotovalu süsteemiga valmistatud mahuti, milles

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs 2014 1. Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigieksam on alates 2014. a asendatud Goethe-Zertifikat

Rohkem

10 PEATUMINE, PARKIMINE, HÄDAPEATUMINE Lk Sõiduki peatamine ja parkimine. (7) Asulavälisel teel tuleb sõiduk peatada või parkida parempoolse

10 PEATUMINE, PARKIMINE, HÄDAPEATUMINE Lk Sõiduki peatamine ja parkimine. (7) Asulavälisel teel tuleb sõiduk peatada või parkida parempoolse 10 PEATUMINE, PARKIMINE, HÄDAPEATUMINE Lk 41 1. 20. Sõiduki peatamine ja parkimine. (7) Asulavälisel teel tuleb sõiduk peatada või parkida parempoolsel teepeenral. Kui seda nõuet ei ole võimalik täita,

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

KASUTUSJUHEND

KASUTUSJUHEND KASUTUSJUHEND Sissejuhatus Kui valvesüsteem on valvessepanekuks valmis ning puuduvad rikke- ning häireteated, kuvatakse sõrmistiku displeil kellaaeg, kuupäev ning tekst Enter Your Code sisestage kood Peale

Rohkem

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 Biopuhasti tööprotsessi kirjeldus M-Bos biopuhastit kasutatakse puhastamaks reovett eramajades, koolides, hotellides ja teistes reovee puhastamist

Rohkem

(Microsoft Word - M\344ngud)

(Microsoft Word - M\344ngud) Koolitus Aastaring looduses Lääne-Virumaa lasteaia- ja algklassiõpetajatele 25.-26.september 2013 Rakvere MÄNGUD TUNNE PUID See mäng sisaldab nii liikumist kui ka puude tundmist. Mängujuht ütleb ühe pargis

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatakse Muraste Kooli õpilaste õpitulemuste, käitumise ja hoolsuse, koostööoskuse ja -valmiduse, iseseisva töö oskuse

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Koerte sõnakuulelikkuse võistluste ja eksamite korraldamise juhend Kinnitatud EKL volinike koosolekul Kehtivad alates Üldosa Ku

Koerte sõnakuulelikkuse võistluste ja eksamite korraldamise juhend Kinnitatud EKL volinike koosolekul Kehtivad alates Üldosa Ku Koerte sõnakuulelikkuse võistluste ja eksamite korraldamise juhend Kinnitatud EKL volinike koosolekul 3.07.2013 Kehtivad alates 1.01.2014 1. Üldosa Kuigi sõnakuulelikkuse (edaspidi SK) võistlused/eksamid

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

01_loomade tundmaõppimine

01_loomade tundmaõppimine Tunnikava vorm Õppeaine ja -valdkond: Mina ja keskkond Klass, vanuse- või haridusaste: alusharidus Tunni kestvus: 30+15minutit Tunni teema (sh alateemad): Loomade tundmaõppimine, maal elavad loomad Tase:

Rohkem

Petangispordi ametlikud reeglid 2017

Petangispordi ametlikud reeglid 2017 Petangispordi ametlikud reeglid 2017 1. leht 8-st PETANGISPORDI AMETLIKUD REEGLID Kehtivad kõikidel FIPJP liikmeks olevate rahvuslike liitude territooriumidel. Reeglid on heaks kiidetud FIPJP Täitevkomitee

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post:

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post: LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: 01.01.2017 1. LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: 12750143 Aadress: Telefon: 5210194 E-post: kontakt@sinulab.ee Esindaja: juhatuse liige Eesnimi Perekonnanimi

Rohkem

Robomadin 2019 Sumo võistluse reeglid 1. Tutvustus Käesolev dokument sätestab reeglid Mini Sumo, LEGO Sumo ja mbot Sumo robotitele. Reeglid tulenevad

Robomadin 2019 Sumo võistluse reeglid 1. Tutvustus Käesolev dokument sätestab reeglid Mini Sumo, LEGO Sumo ja mbot Sumo robotitele. Reeglid tulenevad Robomadin 2019 Sumo võistluse reeglid 1. Tutvustus Käesolev dokument sätestab reeglid Mini Sumo, LEGO Sumo ja mbot Sumo robotitele. Reeglid tulenevad Robotexi reeglitest. 2. Robotite klassid Robomadin

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Imetajate jäljed JÄLJED metssiga, metskits, põder Autorid: Külli Kalamees-Pani, Aivo Tamm, Veljo Runnel, 2011 Joonised: Veljo Runnel Fotod: Külli Kalamees-Pani, Aivo Tamm www.natmuseum.ut.ee Sõrgade jäljed

Rohkem

D vanuserühm

D vanuserühm Nimi Raja läbimise aeg Raja läbimise kontrollaeg on 2 tundi 30 min. Iga hilinenud minuti eest kaotab võistleja 0,5 punkti. Mobiiltelefoni ei tohi maastikuvõistlusel kaasas olla! Hea, kui saad rajale kaasa

Rohkem

IAAFi programmi LASTE KERGEJÕUSTIK rakendamise võimalustest üldhariduskooli kehalise kasvatuse tundides ja laste kergejõustikutreeningul Materjali koo

IAAFi programmi LASTE KERGEJÕUSTIK rakendamise võimalustest üldhariduskooli kehalise kasvatuse tundides ja laste kergejõustikutreeningul Materjali koo IAAFi programmi LASTE KERGEJÕUSTIK rakendamise võimalustest üldhariduskooli kehalise kasvatuse tundides ja laste kergejõustikutreeningul Materjali koostanud: Kristi Kiirats, IAAFi I taseme lektor, SK Fortis

Rohkem

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3 Kursuseprogramm IFI6083.DT Algoritmid ja andmestruktuurid Maht 4 EAP Kontakttundide maht: 54 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sisu kirjeldus vastavuses iseseisva töö

Rohkem

Lisa 1 I Üldsätted 1. Riigihanke korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtle

Lisa 1 I Üldsätted 1. Riigihanke korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtle Lisa 1 I Üldsätted 1. korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtlemine ning olemasolevate konkurentsitingimuste efektiivne ärakasutamine.

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1.

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. ÜLDSÄTTED 1.1. Kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, välja kuulutatud Vabariigi

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r 1 klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev: 1 Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad Polla närib Õde riputab Lilled lõhnavad Päike rõõmustab ( pesu, õues, peenral,

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tavalise või madala lävepakuga. Soovitav on ukse tellimise ajal käiguukse vajadus ning ning lävepaku

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

TARTU ÜLIKOOL Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut Janeli Lilleallik Noorkorvpallurite eelistused tehniliste ja taktikaliste olukordade osas Pref

TARTU ÜLIKOOL Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut Janeli Lilleallik Noorkorvpallurite eelistused tehniliste ja taktikaliste olukordade osas Pref TARTU ÜLIKOOL Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut Janeli Lilleallik Noorkorvpallurite eelistused tehniliste ja taktikaliste olukordade osas Preferences among youth basketball players in technical

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx Bose SoundLink Around- ear II Kõrvaklapid ETTEVAATUSABINÕUD Pikaajaline vali heli võib kahjustada Teie kõrvakuulmist. Vältige kõrvaklappide kasutamist autoga sõitmise ajal. Kõrvaklappide ohutuimaks kasutamiseks

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Ajutised bussiliinid laupäev

Ajutised bussiliinid laupäev Ajutine bussiliin nr 2 25.05.2019. kell 11.00 18. 00 Muudatus liinil: Buss sõidab Turu peatusest edasi marsruudile: Võidu sild Narva mnt Raatuse ristmikult tagasipööre Riia Väike Tähe Võru Aardla jne.

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

Ülaveeris

Ülaveeris SÕIDUKI PILDISTAMISE JUHEND Sõiduki pildistamisel tuleb järgida allpool esitatud nõudeid. Nõutavate fotode näidised on juhendis. 1. Üldnõuded 1.1. Peale sõiduki tuleb fotol jäädvustada ka fotode saatmise

Rohkem

Kuidas vahetada esimesi suspensiooni vedrusid autol VOLKSWAGEN TOURAN 1

Kuidas vahetada esimesi suspensiooni vedrusid autol VOLKSWAGEN TOURAN 1 Sooritage asendamine järgnevas järjekorras: 1 Vahetage Volkswagen Touran 1 vedrud paarikaupa. 2 Pingutage seisupiduri hooba. 3 Asetage tõkiskingad tagumiste rataste taha. Lõdvendage ratta kinnituspolte.

Rohkem

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp

Word Pro - digiTUNDkaug.lwp / näide: \ neeldumisseadusest x w x y = x tuleneb, et neeldumine toimub ka näiteks avaldises x 2 w x 2 x 5 : x 2 w x 2 x 5 = ( x 2 ) w ( x 2 ) [ x 5 ] = x 2 Digitaalskeemide optimeerimine (lihtsustamine)

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.85 15.01.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem

Manuals Generator

Manuals Generator Sooritage asendamine järgnevas järjekorras: 1 Vahetage vedrud paarikaupa. Pingutage seisupiduri hooba. 2 3 Asetage tõkiskingad tagumiste rataste taha. Lõdvendage ratta kinnituspolte. 4 5 Tõstke esimest

Rohkem

LISA KINNITATUD õppeprorektori korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimu

LISA KINNITATUD õppeprorektori korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimu LISA KINNITATUD õppeprorektori 22.08.2017 korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori 06.04.2018 korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimused ja kord 1. Võõrkeeleoskuse tõendamine vastuvõtul

Rohkem

SPORTident Air+

SPORTident Air+ Tarmo Klaar 2012-2013 Esimene koolitus Eestis 2012, Põlvas Ülevaade Uus riistvara Vana tarkvara Proovime kasutada, näited Põhineb hetkel teadaoleval funktsionaalsusel. Tootja ei ole veel lõplikku versiooni

Rohkem

Microsoft Word - F3A_Reeglistik_2010.doc

Microsoft Word - F3A_Reeglistik_2010.doc Mudeliklassi F3A Eesti meistrivõistluste reeglistik (2010) Reeglid põhinevad Rahvusvahelise Lennuspordi Föderatsiooni (FAI) määrustel, kuid on mugandatud arvestades kohalike võistlejate lennuvahendeid

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kick-off 30.06.2014 Toetuse kasutamise leping Kadri Klaos 30.06.2014 Lepingu struktuur Eritingimused Üldtingimused Lisa I, Projekti sisukirjeldus Lisa II, Projekti eelarve Lisa III, Projekti rahastamis-

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetuse kontroll Gunnar Reinapu Kontrolliüksuse juht SA Erametsakeskus Mai 2016 Teemad Kontrolli üldalused Pindala hindamine Kohapeal kontrollitavad

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 1

2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 1 2017. aasta inglise keele põhikooli lõpueksami tulemuste lühianalüüs Kaia Norberg SA Innove, inglise keele peaspetsialist Tulenevalt haridusministri 15. detsembri 2015. a määrusest nr 54 Tasemetööde ning

Rohkem

Image segmentation

Image segmentation Image segmentation Mihkel Heidelberg Karl Tarbe Image segmentation Image segmentation Thresholding Watershed Region splitting and merging Motion segmentation Muud meetodid Thresholding Lihtne Intuitiivne

Rohkem

efo03v2pkl.dvi

efo03v2pkl.dvi Eesti koolinoorte 50. füüsikaolümpiaad 1. veebruar 2003. a. Piirkondlik voor Põhikooli ülesannete lahendused NB! Käesoleval lahendustelehel on toodud iga ülesande üks õige lahenduskäik. Kõik alternatiivsed

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uut riigihangete valdkonnas Maire Vaske 11.10.1017 Riigihanke üldpõhimõtted Läbipaistvus, kontrollitavus, proportsionaalsus; Võrdne kohtlemine; Konkurentsi efektiivne ärakasutamine, seda kahjustava huvide

Rohkem

Microsoft Word - XTOP026.doc

Microsoft Word - XTOP026.doc XTOP026 Enne seadme kasutamist lugege kasutusjuhend hoolikalt läbi ja järgige kõiki juhiseid. Hoidke juhend hilisemaks vajaduseks alles. MOOTORRATTA TÕSTUK Kasutusjuhend OLULINE! EST LUGEGE NEED JUHISED

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

Neurovõrgud. Praktikum aprill a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust k

Neurovõrgud. Praktikum aprill a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust k Neurovõrgud. Praktikum 11. 29. aprill 2005. a. 1 Stohhastilised võrgud Selles praktikumis vaatleme põhilisi stohhastilisi võrke ning nende rakendust kombinatoorsete optimiseerimisülesannete lahendamiseks.

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe Lisa 1 KINNITATUD direktori 06.10.2017 käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpetamise tulemuslikkusest koolis ning suunata eksami

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2 Tallinna Lauluväljak Sihtasutus riigihangete läbiviimise kord 1. Üldsätted (1) Tallinna Lauluväljaku SA (edaspidi TLSA) hankekorra (edaspidi kord) eesmärk on reguleerida riigihangete korraldamist TLSA.

Rohkem

Microsoft Word - MKM74_lisa1.doc

Microsoft Word - MKM74_lisa1.doc Majandus- ja kommunikatsiooniministri 6. oktoobri 2010. a määruse nr 74 Avaliku konkursi läbiviimise kord sageduslubade andmiseks televisiooni ringhäälingusaadete ja -programmide digitaalse edastamise

Rohkem

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

2016. a võistluste kokkuvõte a võistlustest

2016. a võistluste kokkuvõte a võistlustest 2016. a võistluste kokkuvõte 2017. a võistlustest Andres Piibeleht EKJL Kohtunikekogu juhatuse esimees 12.11.2016 Millest juttu teeme Juhtumitest, mida saanuks teha paremini (kohtunikud aga ka treenerid

Rohkem

Lihaveisekasvatus aastal 2011

Lihaveisekasvatus aastal 2011 Lihaveiste käitlemine Targo Pikkmets OÜ Talu ja tulu juhatuse liige 16. - 30. märts 2017 OÜ Talu ja tulu mahetootja, maad kasutuses 125 ha, sellest omandis 97 ha, kõik püsirohumaad heinaküün 300 m 2, kiletunnel

Rohkem