Solmprobleeme lehmade sootmisel

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Solmprobleeme lehmade sootmisel"

Väljavõte

1 Sõlmprobleeme lehmade söötmisel Olav Kärt Jäneda

2 Millest juttu? 1) Rusikareeglid lehmade söötmisel. 2) Söötmisstrateegilised võtted lehmade söötmisel üleminekuperioodil. 3) Mida arvestada tänases majandusolukorras lehmade söötmisel. 4) Küsimused vastused.

3 1. Rusikareeglid lehmade söötmisel

4 Kui palju peaks lehm sööma? Lehm peaks saavutama maksimaalse söömuse mitte hiljem kui 10 nädala pärast. Lehm peaks sööma söödaratsiooni kuivainet kuni 4% oma kehamassist. Lehm, keda lüpstakse 3 korda päevas sööb 5 kuni 6 % enam kuivainet. Iga 2 kg eeldatava piimatoodangu kohta peaks lehm sööma vähemalt 2 kg ratsiooni kuivainet.

5 Kui palju peaks lehm sööma? Lehm tahab tavaliselt süüa kohe peale lüpsi. Hoolitse, et sööt oleks peale lüpsi kättesaadav. Hea toodanguga lehm sööb päevas 12 korda, iga söögiaja kestus on 23 minutit. Esimest poega mullikad kulutavad söömisele 10 15% enam aega kui täiskasvanud lehmad. Kui võimalik ja vajalik, sööda neid eraldi.

6 Kui palju peaks lehm sööma? Kõige suurem söömus on siis, kui ratsiooni keskmine kuivaine sisaldus on ca 50%. Kui söödavõtt on alla normi, kontrolli esmalt mittestruktuursete süsivesikute sisaldust ratsioonis. Kontrolli, kas vesi on kättesaadav, kas sööt pole riknenud. Kuumal päeval söömus langeb. 60% söödast anna sellisel juhul ette öösel.

7 Kui palju peaks lehm sööma? Arvesta, et lehm joob keskmiselt iga kilogrammi piima kohta 4 5 kg. Kuumal ajal enam. Lüpsilehmadel peab sööt olema kättesaadav vähemalt 20 tundi, soovitavalt 24 tundi. Söödajääke võiks olla 3 5%. Hoolitsev peremees meelitab lehmi sööma, kohendab aeg-ajalt sööta söödalaval.

8 Kui palju peaks lehm sööma? Piima tootmisel on kõige suurem kuluartikkel sööt, samuti sõltub sellest kõige enam ka piimatoodangu suurus. Söötmise õige korraldamine on ökonoomse piimatootmise eeldus.

9 Jälgi laktatsiooni tipp-perioodi! Lehm peaks saavutama maksimaalse toodangu 8 10 nädalat pärast poegimist Esmaspoeginud mullikate tipptoodang peaks olema mitte vähem kui 25% soovitud tasemest. Iga täiendav kg piima laktatsiooni tippperioodil annab kogu laktatsiooni jooksul kg enamtoodangut.

10 Jälgi laktatsiooni tipp-perioodi! Kui lehm ei saavuta nii kõrget toodangut kui eeldad lisa proteiini. Kui lehm küll saavutab loodetud toodangu, kuid toodang hakkab kiiresti langema lisa energiat. Peale tipptoodangu saavutamist võib toodang langeda mullikatel kuni 0,2% ja täiskasvanud lehmadel 0,3% päevas (25 kg-se päevatoodangu puhul vastavalt 1,5 ja 2,25 kg kuus.

11 Milline peaks olema ratsiooni energiasisaldus? Kõrgetoodangulise lehma iga kuivaine kg peaks sisaldama 11,5 12 MJ ME. Enne poegimist tuleb lehm laktatsiooniks ette valmistada. Anna 3 nädala jooksul lisaks jõusööta ja proteiinsööta. Korraga pole soovitav üle 3 4 kg jõusööta lehmadele anda. Suurte jõusöödakoguste korral sööda lehmi tihedamalt.

12 Milline peaks olema ratsiooni energiasisaldus? Ka suuretoodanguliste lehmade puhul ei tohiks jõusööda osatähtsus ratsiooni kuivainest ületada 50 55%. Suurte toodangute puhul õigustab end rasvade lisasöötmine (0,5 = 2,0-2,5). Kui söödad täiendavat rasva, suurenda ratsiooni kaltsiumisisaldust 1%-ni ja magneesiumisisaldust 0,3%-ni

13 Milline peaks olema ratsiooni proteiinisisaldus? Tipp-perioodil peaks olema ratsioonis 17-18% toorproteiini ja 100g MP ratsiooni kuivaines. Tipp-perioodil peaks lõhustumatu proteiini sisaldus olema 35 40%. Kui söödetakse rasvaallikana rapsikooki või söödarasva, peab lõhustumatu proteiini osatähtsus olema suurem. Piima karbamiidisisaldus ei tohiks olla üle 280 mg/kg.

14 2. Söötmisstrateegilised võtted lehmade söötmisel üleminekuperioodil

15 Sissejuhatus Üleminekuperioodi lehmade söötmine ja pidamine on tõusnud fookusesse ca 25 a tagasi. Esmalt pandi tähele, et poegimisaegsed ainevahetushaigused on seotud lehmade söötmisega kinnisperioodil. Seejärel pandi tähele, et energia- ja proteiini-rikka sööda söötmine kinnisperioodil suurendab ketoosi, maksa rasvumise, libediku nihkumise, päramiste peetuse jne esinemissagedust.

16 Sissejuhatus Vaatamata sellele, et üleminekuperiood on olnud lehmade söötmisel fookuses pikka aega, on see tänini kõige vastutusrikkam ja keerulisem periood lehmade söötmisel laktatsiooniperioodi jooksul. Teadlased uurivad intensiivselt ja mitmekülgselt lehmade füsioloogiat sellel perioodil.

17 Sissejuhatus Peale traditsiooniliste ainevahetushaiguste uuritakse intensiivselt näiteks metaboolset adaptatsiooni ja immuunresistentsust üleminekuperioodil. Uuritakse nende seost söötmise, pidamise ja keskkonnatingimustega. Käesolevas ettekandes püüangi läheneda lehmade söötmisele üleminekuperioodil eeskätt metaboolse adaptatsiooni seisukohalt.

18 Üleminekuperiood Üleminekuperioodiks nimetatakse vahemikku lehma reproduktsioonitsükli jooksul, mis hõlmab 3 nädalat enne ja 3 nädalat pärast poegimist.

19 Metaboolne adaptatsioon üleminekuperioodil Võrreldes kinnisperioodiga suureneb neljandaks päevaks peale poegimist: - glükoosi vajadus kolmekordseks, - aminohapete vajadus kahekordseks, - rasvhapete vajadus viiekordseks, - kaltsiumi vajadus neljakordseks.

20 Glükoosi metabolism Muutub glükoosi tootmise (glükoneogeneesi) ja ATP energia tootmise (oksüdatsiooni) vaheline tasakaal. Kui kinnislehm kasutab toodetud glükoosi põhiliselt kõik ATP energia tootmiseks, siis lüpsilehmad piimasuhkru sünteesiks

21 Glükoosi metabolism Glükoneogeneesi substraadid (prekursorid) maksas on: - vatsas süsivesikute fermentatsioonil tekkiv propioonhape, - piimhape, mis tekib Cori tsüklis, - veres olevad vabad aminohapped, - glütserool, mis tekib keharasvade kasutamisel.

22 Lipiidide metabolism Üleminekuperioodil lõpeb lipiidide akumuleerumine ja algab varulipiidide kasutamine selleks, et katta suure toodangu moodustamiseks vajalik energia hulk. Varulipiidid hüdrolüüsitakse ja mobiliseeritakse vabade rasvhapetena verre. Mida suurem on energia defitsiit, seda enam on veres vabu rasvhappeid.

23 Lipiidide metabolism Reeglina ei suuda maks kõiki vabu rasvhappeid oksüdeerida ja ATP tootmiseks kasutada. Tekivad ketoonkehad. Kui oksaalatsetaati on piisavalt, konverteeritakse vabad rasvhapped atsetüül CoA ja oksüdeeritakse tsitraaditsüklis.

24 Lipiidide metabolism Suur osa neid esterifitseeritakse uuesti ja pakitakse lipoproteiinide koostisesse. Apoproteiin B vähesusel triglütseriidid ladestuvad maksas. Maks rasvub.

25 Rasvadepoo Maks NE, NEFA NEFA NEFA Epi Insulin TG CO 2 Mitochondria Propionaat Ketoon kehad ATP Piim Piimanääre rasv VLDL TG TG Modified from Drackley, 1999

26 Lipiidide metabolism Headel lüpsilehmadel toimub alati peale poegimist, mõne nädala jooksul, mõningane triglütseriidide akumulatsioon maksa. Maksa rasvumise korral väheneb maksa võime sünteesida glükoosi, uureat. Tõuseb ammoniaagi kontsentratsioon veres.

27 Säilitada maksa funktsioonid üleminekuperioodil on võtmetähtsusega ülesanne

28 Kaltsiumi metabolism Skeletis on kogu organismi kaltsiumist 99% ja fosforist 80%. Kaltsiumi ainevahetus on hormonaalselt tugevamini reguleeritud kui fosfori ainevahetus. PT hormoon ja 1,25-dihüdroksüvitamiin D kontrollivad Ca absorptsiooni soolestikust ja reabsorptsiooni neerudest ning Ca ja P absorptsiooni luudest. Kui PT hormoon vähendab Ca eritumist neerude kaudu, siis P eritumist ta suurendab. PT hormoon aktiveerib küll P absorptsiooni luudest, kuid põhiline osa sellest kasutatakse ära sülje puhversüsteemis.

29 Kaltsiumi metabolism Selleks, et vältida poegimisaegset hüpokaltseemiat, peab söötmisstrateegia lähtuma nendest kriitilistest endokriinsetest kontrollpunktidest, mis reguleerivad Ca absorbtsiooni soolkanalist ja luudest ning vähendaksid Ca ekskretsiooni neerude kaudu.

30 Söötmisstrateegilised võtted toetamaks metaboolset adaptsiooni üleminekuperioodil

31 1. Lehmade grupeerimise strateegia Eesmärk toetada metaboolseid muutusi üleminekuperioodil. Tootmisfarmides tuleks üleminekuperioodi lehmadest moodustada kaks söötmisgruppi. a) kolm nädalat enne poegimist, b) kolm nädalat peale poegimist.

32 2. Lehmade grupeerimise strateegia Kinnisperioodi algul söödetakse lehmi energiavaesema ratsiooniga, et vältida nende rasvumist. Meie soovitame ratsiooni kuivaine energiasisalduseks kinnisperioodi algul 8,75 MJ/kg.

33 3. Lehmade grupeerimise strateegia Enne poegimist tuleb energia kontsentratsiooni ratsiooni kuivaines suurendada. Meie soovitame ratsiooni kuivaine energiasisalduseks kinnisperioodi lõpul 10,5 MJ/kg.

34 4. Lehmade grupeerimise strateegia Traditsiooniliselt loetakse optimaalseks poegimisaegseks toitumusindeks 3,5 kuni 3,75. Üha enam toetatakse seisukohta, et toitumushinne poegimisel peaks olema madalam 3,0 kuni 3,25. Kõhnemad lehmad söövad peale poegimist paremini, kaotavad vähem kehavarusid laktatsiooni algul.

35 Söötmisstrateegilised võtted selleks, et suurendada glükoneogeneesi ja vähendada varurasvade kasutamist

36 1.1 Süsivesikud poegimiseelses ratsioonis Poegimiseelsesse ratsiooni võetakse kergestiseeduvaid süsivesikuid järgmistel eesmärkidel, et: - soodustada vatsahattude arengut, soodustada LRH imendumist ja suurendada söömust, - kohandada mikrofloora jõusöödarikka ratsiooniga,

37 1.2. Süsivesikud poegimiseelses ratsioonis - suurendada propioonhappe produktsiooni vatsas ja suurendada glükoneogeneesi maksas, - suurendada mikrobiaalse proteiini sünteesi vatsas, et rahuldada proteiinitarve elatuseks, loote arenguks ja udara näärmekoe kasvuks.

38 1.3. Süsivesikud poegimiseelses ratsioonis * Soovitame hea silo korral ratsiooni võtta 3 kg teraviljajahu, energiavaesema silo korral 4-5 kg, * Oluline on teravilja liik ja fermentatsiooni koht seedekanalis. * Mais ei sobi, fermenteerub vatsas vähe ja aeglaselt

39 1.4. Süsivesikud poegimiseelses ratsioonis * Jõusööda lisamisel ratsiooni: - suureneb kuivaine söömus enne poegimist, - suureneb piimatoodang peale poegimist, - suureneb insuliini sisaldus veres peale poegimist, - väheneb NEFA sisaldus veres peale poegimist.

40 2.1. Glükogeensete prekursorite otsene manustamine Propüleenglükooli, kui glükogeenset prekursorit on manustatud lehmadele edukalt aastaid Efektiivne on manustamine ravimijoogina Vähem efektiivne koos jõusöödaga Praktiliselt kasutu TRSS koostises

41 2.2. Glükogeensete prekursorite otsene manustamine * Glükogeense prekursorina soovitatakse propionaati, tavaliselt Ca-ga või mõne mikroelemendiga. Arvestamata mineraalelemendi mõju lehma tervisele on propionaadi enda mõju maksas toimuvale glükoneogeneesile väike või olematu. Katsetulemused ei kinnita neid teooriaid (ei vähene veres NEFA-d ja BHBA).

42 2.3. Glükogeensete prekursorite otsene manustamine * Heas lüpsihoos lehmal tekib päevas g propionaati g täiendavat propionaati suu kaudu on tühine kogus võrreldes vatsas tekkivaga. Kui propionaati imendub verre enam kui maks suudab selle glükoosiks ümber töötada, lagundatakse see ATP ATP külla korral saadetakse söömuskeskusesse küllastatuse signaal ja lehm lõpetab söömise

43 2.3. Glükogeensete prekursorite otsene manustamine Glütserooli soovitatakse manustada glükogeense prekursorina. * Söötades (ka söödarasvas) oleva glütserooli kasutavad ära mikroorganismid. * Toodavad põhiliselt propionaati. * Sellisena pole tärklisest parem. * Mõned katsed on näidanud, et manustades energiajoogina 1 kg glütserooli päevas väheneb NEFA-de tase veres ja ketoosioht. * Sageli positiivne mõju puudub või on mõju negatiivne (väheneb reeglina kuivaine söömus).

44 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad maksa rasvumist Rasvkoest vabastatud rasvhappeid (NEFA) kasutatakse osaliselt kohe piimarasva sünteesiks ja perifeersetes kudedes energiaallikana. Maksa ülesanne on aga liigsed NEFA-d kahjutuks teha. Esmalt asuvad maksarakud neist ATP energiat tootma (β-osüdatsioon). Kui NEFA-sid palju, tekivad ketokehad (BHB)

45 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad maksa rasvumist Kui NEFA-sid palju, hakatakse neid pakkima ka VLDL koostisesse. Erinevalt sigadest ei suuda lehmad toota vajalikul hulgal apoproteiin B100 ja resünteesitud triglütseriidid akumuleeruvad maksas. Heas lüpsihoos lehmal võib maksa infiltreeruda kuni 500 g rasva päevas.

46 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad maksa rasvumist Soovitatakse lisada ratsiooni koliini (B4-vitamiini). See pole tüüpiline vitamiin, seda loomad ise sünteesivad, kuid ei piisa intensiivse rasva kasutamise ja söötmise korral. Mikroorganismid lagundavad koliini, seepärast peab olema protekteeritud. Koliini vajatakse letsitiini sünteesiks, viimast vajatakse VLDL sünteesiks ja maksast välja transportimiseks.

47 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad maksa rasvumist Soovitatakse lisada ratsiooni täiendavalt lüsiini ja metioniini. Neid peetakse esimesteks piimasünteesi limiteerivateks aminohapeteks. Arvatakse, et sellega toetatakse vatsaspetsiifilise proteiini sünteesi, mis limiteerib VLDL sünteesi. Silmnähtavat praktilist kasu pole katsed suutnud siiski tõestada

48 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad maksa rasvumist Soovitatakse lisada ratsiooni täiendavalt niatsiini vitamiin pp. On koeensüümide (NAD, NADP) koostises, Suurendavad maksa võimet kasutada veres olevaid NEFA-sid, Soodustavad rasvhapete β-oksüdatsiooni. Kahjuks ka siin pole mitte kõik teaduslikud katsed tõestanud niatsiini söötmise positiivset mõju maksa rasvumise vältimiseks.

49 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad hüpokaltseemiat

50 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad hüpokaltseemiat Loomanahk Kolekaltsiferool (D3- vitamiin) PTH Maks 25-hüdroksüvit. D3 1α-hüdroksülaas Neerud 1,25-dihüroksüvit.D3 Retseptorid Transportvalgu süntees

51 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad hüpokaltseemiat * Strateegia seisneb selles, et püüda poegimise momendiks üles äratada parathormoon (PTH). * Et kinnisperioodil on kaltsiumi tarve väike, on PTH passiivne. * Tarvis on suurendada kaltsiumi eritumist organismist. * Tarvis on esile kutsuda metaboolne atsidoos.

52 Katiooni-aniooni bilanss Katioonid ja Anioonid Elektrolüüdid Katioonid Positiivne laeng Naatrium(Na) Kaalium (K) Anioonid Negatiivne laeng Kloor (Cl) Väävel (S) KAB = (Na + K) (Cl S)

53 Liigsest kaaliumist põhjustatud probleemid Poegimishalvatus. Hüpomagneseemiline tetaania. Põhjustab poegimisjärgselt udaraturseid. Suureneb päramiste peetuse esinemise sagedus. Suureneb nihkunud libediku esinemise sagedus.

54 Poegimishalvatuse peamised põhjused - Madal Ca tase ratsioonis < 0,4 % KA - Madal P tase ratsioonis < 0,28% KA - Kõrge Ca tase ratsioonis > 0,7% KA - Kõrge P tase ratsioonis > 0,4% KA - Kõrge vitamiin D tase > RÜ/p - Madal Mg tase ratsioonis < 0,20% KA - Kõrge K tase ratsioonis > 1,2% KA

55 Ratsiooni K ja Ca sisalduse mõju Ca homeostaasile (Goff, Horst, 1997) Ratsiooni K sisaldus 1,1% 2,1% 0,5% Ca Poegimishalvatusi 0/10 2/11 Hüpokaltseemia 9/10 11/11 Vere Ca sisaldus, mg/dl 6,57 6,07 1,5% Ca Poegimishalvatusi 2/10 6/9 Hüpokaltseemia 9/10 9/9 Vere Ca sisaldus, mg/dl 6,90 5,27 3,1% 8/10 10/10 5,22 3/13 4/3 6,39

56 Hüpokaltseemia vältimise strateegiad KAB < 250 meq/kg KAB > 250 meq/kg PTH retseptorite tundlikkus kaltsitroopsed hormoonid Passiivne imendumine Anioonsed soolad Madal ratsiooni Ca sisaldus < 20 g/d Vit. D analoogid Ca Geel

57 Ca, K ja Mg sisaldused rohusöötades, %/KA Ca K Mg Soovitatav tase 0,4-0,7 <1,2 > 0,2 Ristikusilo 1,5-2,0 2,5-3,0 0,3-0,4 Lutsernisilo 1,5-2,0 2,5-3,0 0,3-0,4 Timutisilo 0,5-0,7 2,0-2,5 0,15-0,2 Maisisilo 0,4-0,5 1,4-1,5 0,2 0,23 Odrapõhk 0,3-0,4 1,0-1,2 <0,1

58 Mineraalelementide soovitavad tasemed poegimiseelses ratsioonis, % KS-s Min. element Tavaline Anioonne Kaltsium 0,45-0,55 1,40-1,60 Fosfor 0,30-0,35 0,35-0,40 Magneesium 0,22-0,24 0,28-0,32 Kaalium 0,80-1,00 0,80-1,00 Väävel 0,17-0,19 0,35-0,40 Kloor 0,20-0,24 0,70-0,80 Naatrium 0,10-0,12 0,10-0,12

59 Söötmisstrateegiad, mis vähendavad hüpokaltseemiat CaCl2 vesilahus. Ca imendub passiivse infusiooni teel väga kiiresti. Efektiivne, kuid söövitava toimega, manustamine töömahukas. CaCl2-geel. Suhteliselt hästi lahustuv, hästi imenduv, kuid söövitava toimega. Ca-propionaat geel. Ca sisaldus geelis madal, vaja enam manustada. Eeliseks on propionaadi kui glükoosi prekursori omemasolu. Anioonsed mineraalsöödad. Kõige kaasaegsem ja lihtsam lahendus, suurfarmides hästi kasutatav TRSS koostises.

60 Muutused immuunsüsteemis Immuunsüsteemi võimekus väheneb seoses poegimisega Neutrofiilide võime hävitada organismi tunginud invasiivseid baktereid väheneb ca 40%. Lümfotsüütide võime toota antikehi väheneb ca 30%.

61 Hüpokaltseemia ja poegimishalvatuse mõju immuunsusele Hüpokaltseemia tagajärjel: - suureneb kortisooli sekretsioon, mis on põhjuseks päramiste peetuse esinemisjuhtude sagenemisele (Goff, 1999). - väheneb lihaste toonus, mille tagajärjel: - lõtvub nisa sulgurlihas, - lõtvuvad emakalihased. Immuunsüsteemi nõrgenemine!!!

62 Strateegiad, mis tugevdavad immuunsüsteemi Immuunsuse vähenemise põhjuseid üleminekuperioodil väga hästi ei tunta. Seniste teadmiste põhjal peaksime tegema järgmist: - väldi hüpokaltseemiat, - väldi maksa rasvumist ja kehakaalu kiiret langust, - säilita hea söögiisu.

63 Võimalused immuunsüsteemi tugevdamiseks Kindlustada vajalik MP tase. Glutamiin on paljudele rakkudele põhiliseks energiaallikaks, - eelkõige immuunrakkudele. Vitamiin A Vitamiin E Vask, tsink, seleen, kroom Raud

64 3. Mida arvestada tänases majandusolukorras lehmade söötmisel?

65 Mida söötmisega ette võtta kriisiolukorras? Kriisiolukord tekitab küsimusi: Tasuvus. Kust saab söötmisel kokku hoida? Kas on söötasid ja söödalisandeid, millest saaks loobuda võimalikult väikeste kadudega?

66 Mida söötmisega ette võtta kriisiolukorras? Minu soovitused: a) Piimatootmise potentsiaal laktatsiooni algul tuleks ära kasutada. b) Esimese 100 päeva jooksul ei tohiks suuri järeleandmisi teha. Selle aja jooksul esinevad põhilised ainevahetushaigused, lehm tiinestatakse. c) Piima tootmine kõige odavam, energia ja proteiini kulu 1 kg piima tootmiseks kõige madalam.

67 Mida söötmisega ette võtta kriisiolukorras? * Kõrge toodanguvõimega lehmi tuleks püüda maksimaalselt säilitada. * Laktatsiooni algul ei tohiks jõu- ja proteiinsööda arvelt oluliselt kokku hoida. * Kaaluda tasuks tippratsiooni söötmise lühendamise aega. * Hoida tippratsioonil ainult need lehmad, kes seda väärivad.

68 Mida söötmisega ette võtta kriisiolukorras? * Reaalne koht kokkuhoiuks on söödalisandid v.a mineraalsöödad. * Kriisiolukorras tuleb nende söötmise otstarbekust kõvasti kaaluda (piimahind langeb, aga mitte lisandite hinnad). * Lüpsigrupi toodangut ja söödakulu (ka rahalises väljenduses) tuleb pidavalt analüüsida.

69 Kas saame ilma jõusöödata? Tärklisele pole alternatiivi hea lüpsilehma ratsioonis!

70 Süsivesikute fermentatsioon vatsas koresööt äädikhape Glükoos Laktoos = piima kg süsivesikud jõusööt propioonhape vats jõusööt + suhkur võihape ATP energia a) Elatus b) Kehaainete süntees c) Piimarasv

71 Aretusega oleme teinud lehmad potentsiaalselt haigeks!!!

72 NEL -required Milk yield DMI

73 Millist aretusmaterjali valida Tõumaterjali valikul oleme lehmi selekteerinud suuresti glükoosi tootmise võimest lähtudes. Glükoosi toodab lehm kõige enam tärkliserikkast jõusöödast. Väga hea lehm on nagu väga hea auto!!!

74 Aretusega oleme suurendanud lehmade insuliinitolerantsust! Teatud insuliinitolerantsus esineb kõikidel imetajatel laktatsiooni algul!

75 Mis on insuliinitolerantsus? On kaks põhjust: a) kas pankreas ei tooda insuliini, kui vere glükoosisisaldus suureneb, või b) sihtkoed ei reageeri suurenenud vere insuliinisisaldusele. Kõrge aretusväärtusega lehmade puhul on tegemist teise põhjusega!

76 Mis on insuliinitolerantsus? glükoos insuliin X lipaas Rasvkude (triglütseriidid) veri glütserool rasvhapped maks insuliin Glükoos Laktoos= piima kg ATP energia Elatus Kehaainete süntees c) Piimarasv

77 RASVADEPOO ME kasutamine keharasvast : 82% SÖÖT ME otsene kasutus: 64% PIIM Rasvadepoo - laktatsiooni lõpus 75 x 82 = 62% Rasvadepoo kinnisperioodil 60 x 82 = 49% ME kasutamise efektiivsus piima tootmisel ( Moe, 1981 järgi)

78 Jõusööda mõju piimatoodangule olenevalt aretusväärtusest Jõusööt, kg Kõrge AV Madal AV

79 Aretusväärtuse ja jõusööda kasutuse efektiivsuse vaheline seos

80 Pisut vähem tuntud alternatiivsetest söötadest

81 Maisi märgjahvatamise tehnoloogia

82 Maisi märgtöötlemise kõrvalproduktid Maisiidukook (õli eraldatud) 22 25% TP, 2 3% rasva, 9,5 10% TK. Maisigluteensööt 20 25% TP, 2,5 3,3% rasva, 8 9% TK. Maisigluteen 69 70%TP, millest 70% mööduv proteiin. Sisaldab vähe lüsiini, trüptofaani ja S-aminohappeid

83 LPO,% VPB, g/kg MP, g/kg Seeduv prot.g/kg 14,1 13,4 13,8 16,5 12,7 14,2 ME, MJ 9,4 23,2 8,2 10,5 11,4 2,8 ADF 17 33,3 31,7 8,4 38,3 10,8 NDF 7,9 12,3 10, ,9 Toorkiud 1,7 12,6 2,5 5 4,5 4,5 Toorrasv ,5 Proteiin Sojasrott Rapsikook Maisiidusrott Gluteen Gluteensööt Mais Näitaja Maisi märgtöötlemise kõrvalproduktide koostis ja toiteväärtus

84 Mis on maisipraak? (DDGS) (dried distillers grains with solubles) Oli just esmakordselt meie laboris analüüsil. On etanooli tööstuse kõrvalprodukt. Destillatsiooni jääk esmalt tsentrifuugitakse, seejärel kuivatatakse. Tsentrifuugitud vedelikus olevad lahustunud ained samuti kuivatatakse ja lisatakse destillatsiooni jäägile.

85 Mis on maisipraak? (DDGS) (dried distillers grains with solubles) Maisi- Mais Nisu- Nisu Rapsi- praak praak kook TP , ,6 43,2 TR 7,5-11 4,5 5,5-8,3 2, TK 10,1 2,9 7,0 2, ME 12,5 14,2 10,6 13,8 13,4 MP

86 4. Küsimused???

Folie 1

Folie 1 Mäletsejalised: pole probleem. Küsimus on pigem selles, kas ratsioonis on suure proteiinisisaldusega söötasid (nagu sojakook) üldse vaja kasutada. Lindude söötmine on keerulisem kui sigade söötmine. Lindude

Rohkem

(Microsoft Word - Ots Meelis, ROBOT, l\365pparuanne.doc)

(Microsoft Word - Ots Meelis, ROBOT, l\365pparuanne.doc) Riikliku programmi Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2009 2014 Eesti Maaülikool Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut Lehmade söötmise korraldamine erinevate tehnoloogiliste

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 01.06.2002 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 22.06.2002 Avaldamismärge: RT I 2000, 49, 314 Meditsiinilisel

Rohkem

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode] Triin Marandi Tartu Forseliuse Gümnaasium EHK METABOLISM organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum erinevad orgaanilised ained väliskeskkonnast sünteesivad ise kehaomased

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

SÖÖDARATSIOONI MUUTUSE MÕJU EESTI MAATÕUGU LEHMADE

SÖÖDARATSIOONI MUUTUSE MÕJU EESTI MAATÕUGU LEHMADE SÖÖDARATSIOONI MUUTUSE MÕJU EESTI MAATÕUGU LEHMADE PIIMAJÕUDLUSELE K. Kalamees, O. Saveli, T. Kaart Eesti maatõugu lehma omanik teab selle tõu eeliseid ja puudusi, kuid laiem veisekasvatajate ring tunneb

Rohkem

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti

Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti Hiina traditsiooni järgi on väärtuslik teekingitus parim viis oluliste sündmuste puhul õnnitlemiseks. On sul vahel olnud rasle leida õiget komplimenti? Enam ei pea otsima, Espechal on neid valikus mitmeid!

Rohkem

Sisukord

Sisukord TSELLOBAKTERIINI MÕJUST VEISTE PRODUKTIIVSUSELE H. Kaldmäe, M. Vadi Probiootikud kujutavad endast reeglina piimhappebakterite või streptokokkide ja teiste seedetrakti mikroorganismide eluskultuure (Wren,

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade Suhkurtõve esinemissagedus lastel Diabeedi tekkepõhjused Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik Suhkruhaiguse tüübid 1. tüüpi suhkruhaigus (T1D) Eestis 99,9% juhtudest kõhunääre ei tooda insuliini 2. tüüpi

Rohkem

Karja terviseandmete kogumine ja analüüs

Karja terviseandmete kogumine ja analüüs Karja terviseandmete kogumine ja analüüs Piret Kalmus Teraapia osakond Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut Eesti Maaülikool Karja tervise mõiste Produktiivloomade pidamise eesmärgiks on säilitada

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Katsetulemused kaaliumirikaste maheväetistega Kuusiku katsekeskuses Karli Sepp 1 Pikaajaline mahe- ja tavaviljeluse külvikord 1. Punase ristiku rohke põldhein 1. a 2. Punase ristiku rohke põldhein 2. a

Rohkem

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi infoleht on esildismenetluse tulemus. Vastavalt vajadusele

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Sodium Bicarbonate Braun 8,4%, infusioonilahus 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1000 ml lahust sisaldab: naatriumbikarbonaati 84,0 g Elektrolüütide

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Calcigran Forte 500 mg/400 RÜ närimistabletid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks närimistablett sisaldab 500 mg kaltsiumi (kaltsiumkarbonaadina)

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: informatsioon kasutajale Duphalac 667 mg/ml suukaudne lahus Lactulosum Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. Võtke seda ravimit alati täpselt

Rohkem

DIABEET ja NEER

DIABEET ja NEER DIABEET ja NEER Pille Pärnakivi LTKH endokrinoloog Helsinki study 1997 1 Diabeedi hind USAs 2012 245 miljardit $ (176 miljardit $ otsesed med kulud + 69 miljardit $ langenud tootlikkuse tõttu) Meditsiini

Rohkem

Mahepõllumajanduslik lihaveisekasvatus

Mahepõllumajanduslik lihaveisekasvatus Mahepõllumajanduslik lihaveisekasvatus Sisukord Sissejuhatus... 3 Mahe- ja tavalihaveisekasvatus Eestis... 3 Peamised lihaveisetõud Eestis... 4 Üleminek mahelihaveisekasvatusele... 12 Pidamine... 13 Tervis...

Rohkem

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP-1 20.09.2012 Sirje Potisepp 21.09.2012 93% vastajate jaoks on toit tervislik, kui see on Eesti päritolu Tervislikkuse tähendus protsentides vastajatest,

Rohkem

III_TASE-cs2.indd

III_TASE-cs2.indd TOIDULISANDID JA SPORTLASTE ERIVAJADUSED Vahur Ööpik TOIDULISANDID Sportlastele orienteeritud toidulisandite valik on äärmiselt lai ja nende koostis on väga mitmekesine. Seetõttu toidulisandite üldtunnustatud

Rohkem

Untitled-2

Untitled-2 Tervise Alkeemia Hiina meditsiin on aastatuhandete vanune tarkus sellest, mis on tervis ning kuidas seda luua ja hoida. Tervise Alkeemia keskuse eesmärgiks on aidata taastada harmoonia ja tasakaal inimese

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Elevit Pronatal, õhukese polümeerikattega tabletid 12 vitamiini ja 7 mineraalainet ning mikroelementi Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on

Rohkem

Riikliku programmi “Põllumajanduslikud

Riikliku programmi “Põllumajanduslikud Riikliku programmi Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2009 2014 lisa 4 Eesti Maaülikool Piima metaboliitidel põhineva rasva ainevahetushaiguste ennetamise süsteemi väljatöötamine

Rohkem

Mahepõllumajanduslik LIHAVEISEKASVATUS

Mahepõllumajanduslik LIHAVEISEKASVATUS Mahepõllumajanduslik LIHAVEISEKASVATUS Sisukord Sissejuhatus... 3 Mahe- ja tavalihaveisekasvatus Eestis... 3 Üleminek maheveisekasvatusele... 4 Pidamine... 6 Tervis... 9 Söötmine...11 Loomade toomine ettevõttesse...

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Roosimaa.ppt

Microsoft PowerPoint - Roosimaa.ppt ENERGEETILISES METABOLISMIS OSALEVATE GEENIDE EKSPRESSIOON MÜOKARDIS JA HL-1 RAKULIINIS Mart Roosimaa TÜ arstiteaduskond EESTI TEADUSTE AKADEEMIA ÜLIÕPILASTÖÖDE KONKURSI VÕITJATE KONVERENTS 2008 Südamelihas

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

Kliinilise keemia uuringud, südamemarkerite uuringud lapsed Kompleksanalüüsi nimetus Analüüsi nimetus Lühend Referentsväärtused Vanus Sugu

Kliinilise keemia uuringud, südamemarkerite uuringud lapsed Kompleksanalüüsi nimetus Analüüsi nimetus Lühend Referentsväärtused Vanus Sugu Kliinilise keemia uuringud, südamemarkerite uuringud lapsed Analüüsi Alaniini aminotransferaas plasmas P-ALAT 7 17 a M/N < 37 U/L 1 6 a M/N < 29 U/L < 1 a M/N < 56 U/L Albumiin plasmas P-Alb 15 18 a M/N

Rohkem

MergedFile

MergedFile Hill s kampaaniad, kevad 2019 METABOLIC+URINARY (kaal+kuseteedele) HILLS PD KOERA TÄISSÖÖT METAB.URINARY 2KG -50% hind = 8,29 (aegumine 31.05.19) HILLS PD KOERA TÄISSÖÖT METAB.URINARY 12KG -50% hind =

Rohkem

Traneksaam_ortopeedias

Traneksaam_ortopeedias Traneksaamhape kasutamine Juri Karjagin Tartu Ülikool Tartu Ülikooli Kliinikum Plaan Fibrinolüüsist Traneksaamhape farmakoloogiast Traneksaamhape uuringud Plaaniline kirurgia Erakorraline trauma Toopiline

Rohkem

Toitumine raseduse ja imetamise ajal

Toitumine raseduse ja imetamise ajal RASEDUS JA TOITUMINE Raseduse ajal saavad mõjutatud kõik keha organsüsteemid ja see seab toitumisele teistsugused nõuded kui mitterasedale. Peale selle on mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine parim

Rohkem

bioenergia M Lisa 2.rtf

bioenergia M Lisa 2.rtf Põllumajandusministri 20. juuli 2010. a määruse nr 80 «Bioenergia tootmise investeeringutoetuse saamise nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise täpsem kord» lisa 2 Tabel 1 Taotleja andmed 1.1

Rohkem

Microsoft PowerPoint - A.Tikerberi.ppt

Microsoft PowerPoint - A.Tikerberi.ppt Lokaalanesteetikute süsteemne toksilisus Artur Tikkerberi ITKH LA toimemehhanism ph 7,1 Rakk Ainult ioniseeritud LA mõjub ioonkanalile Ainult mitteioniseeritud LA läbib raku membraani ph 7,4 Lubatud LA-te

Rohkem

Suira käitlemine

Suira käitlemine Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Suira käitlemine Tarmo Teetlok Tallinn 14.11.2017 Mis on suir? Suir on mesilaste poolt ümbertöötatud õietolm. Suira valmistamiseks

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

LELY JUNO Automaatne sööda sättija 24/7 värske koresööt väiksemate tööjõukuludega innovators in agriculture

LELY JUNO Automaatne sööda sättija 24/7 värske koresööt väiksemate tööjõukuludega   innovators in agriculture LELY JUNO Automaatne sööda sättija 24/7 värske koresööt väiksemate tööjõukuludega www.lely.com innovators in agriculture 2 Lely Juno sööda sättija ööpäevaringne ligipääs värskele koresöödale väiksema töökuluga

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Nizoral, 2% kreem 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks gramm kreemi sisaldab 20 mg ketokonasooli. INN. Ketoconazolum Abiainete täielik loetelu

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade Pagaritööstuse 2016. aasta 9 kuu ülevaade Lühikokkuvõte Tugeva konkurentsi tingimustes jätkub tööstuste konsolideerumine. Oktoobris allkirjastasid OÜ Eesti Leivatööstus ja AS Hagar omanikud lepingu, mille

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Benfogamma, 50 mg kaetud tabletid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Üks kaetud tablett sisaldab 50 mg benfotiamiini (rasvlahustuv vitamiin

Rohkem

Sissejuhatus

Sissejuhatus Gerda Alekand KOERTE KUIVTOIDUKOOSTISE ANALÜÜS JA MÕJU LÕPUTÖÖ Arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskond Keskkonnatehnoloogia ja juhtimise eriala Tallinn 2017 Mina, Gerda Alekand tõendan, et lõputöö

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Parofor, 140 mg/ml lahus joogivees, piimas või piimaasendajas manustamiseks sigadele ja vatsaseede eelsel perioodil vasikatele 2. KVALITATIIVNE JA

Rohkem

EMA_2011_ _ET_TRA

EMA_2011_ _ET_TRA II LISA Euroopa Ravimiameti esitatud teaduslikud järeldused ning positiivse arvamuse alused 1 Teaduslikud järeldused Docetaxel Teva Genrics ja sarnaste nimetuste (vt I lisa) teadusliku hindamise üldkokkuvõte

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation LEOSTUMINE Transpiratsioon Leostumine Evaporatsioon Eestis on sademete hulk aastas umbes 1,5 korda aurumisest suurem. Keskmiselt on meil sademeid 550-800 mm ja aurub 320-440 mm aastas (. Maastik) Seniste

Rohkem

rp_ IS_3

rp_ IS_3 Page 1 of 5 Üldine informatsioon Kummelitee Exemption Flags Toote nimi Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Country Lipton Brand Name CAMOMILE Product Name Legal Description Country Kummelitee

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Biogaasi tootmise ressurss Saaremaa loomafarmide ja toiduainetööstuse biolagunevate jäätmete baasil Peep Pitk, Tallinna Tehnikaülikool peep,pitk@ttu,ee + 372 55604106 Kes ja kust? TTÜ Keemiainstituudi

Rohkem

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b)

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) 2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded 9. 10. klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) oogivees on kloriidioonide kontsentratsioon 75 mg/dm

Rohkem

Microsoft Word - PKT_hindamine_soomullad_2011_LYHI

Microsoft Word - PKT_hindamine_soomullad_2011_LYHI Soostunud ja soomuldade orgaanilise süsiniku sisaldus ja vastavalt sellele 1:1 mullakaardi võimalik korrigeerimine Töö teostajad: Põllumajandusuuringute Keskuse Mullaseire büroo, kontaktisik Priit Penu

Rohkem

Mee kvaliteet

Mee kvaliteet Milline peab olema hea mesi. Meekvaliteedi näitajad ja kuidas neid saavutada. 09.03.2019 Haapsalu Anna Aunap anna.aunap@gmail.com Mesinduskursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Mesindusprogrammi 2017-2019

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE (käsimüügiravim*) IMODIUM, 2 mg kõvakapslid Loperamiidvesinikkloriid Lugege infolehte hoolikalt, sest siin on teile vajalikku teavet. Ehkki seda ravimit on võimalik

Rohkem

Pirsue, INN-Pirlimycin

Pirsue, INN-Pirlimycin LISA I RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. VETERINAARRAVIMI NIMETUS Pirsue 5 mg/ml intramammaarne lahus veistele 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Toimeaine: 10 ml süstal sisaldab 50 mg pirlimütsiini

Rohkem

Luuravi

Luuravi Luuravi 10.01.2015 Edward Laane Multiipelne müeloom (MM) Pahaloomuline vereloome kasvaja, luuüdis paljunevad klonaalsed pahaloomulised plasmarakud ehk müeloomirakud Hüperkaltseemia (C) Neerupuudulikkus(R)

Rohkem

Tromboos ja kuidas selle vastu võidelda

Tromboos ja  kuidas selle vastu võidelda Kasvaja Rasedus Geneetiline soodumus jne Endoteeli düsfunktsioon (trauma, ateroom) Op ravi Kateetrid, punktsioonid Rudolph Carl Virchow 1821 1902 Staas Immobilistatsioon Laienenud veenid Kasvaja Ülekaal

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile

HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile HÜPER IGM SÜNDROOM Publikatsioon oli võimalik tänu CSL Behring üldisele koolitusgrantile HÜPER IGM SÜNDROOM See brosüür on ette nähtud patsientidele ja nende perekondadele ja ei asenda kliinilise immunoloogi

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Cinacalcet Accord, 30 mg õhukese polümeerikattega tabletid. Cinacalcet Accord, 60 mg õhukese polümeerikattega tabletid. Cinacalcet Accord, 90 mg õhukese

Rohkem

FOSAVANCE, INN-alendronic acid as alendronate sodium trihydrate/colecalciferol

FOSAVANCE, INN-alendronic acid as alendronate sodium trihydrate/colecalciferol I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS FOSAVANCE 70 mg/2800 RÜ tabletid FOSAVANCE 70 mg/5600 RÜ tabletid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS FOSAVANCE 70 mg/2800 RÜ tabletid

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja)

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja) Alternatiivne pangandusvõimalused ja õppetunnid Priit Põldja 18. Aprill 2013 Alternatiivsed ärimudelid panganduses Alternatiivne ärimudel ETK Finantsi näitel Mis n pildil? M-Pesa- suurima kliendiarvuga

Rohkem

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri

Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri Sihtuuring Joogivee kvaliteedi ja terviseohutuse hindamine salvkaevudes ja isiklikes veevärkides (Järvamaa ja Jõgevamaa) Sotsiaalministri 06.02.2015. käskkirjaga nr 18 Sotsiaalministeeriumi osakondade

Rohkem

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Indrek Keres Eesti Maaülikool Eesti Kutseliste Mesinike Ühing Taimekasvatuse konsulent Mida mesinik ootab taimekasvatajalt

Rohkem

TAI_meta_99x148_EST.indd

TAI_meta_99x148_EST.indd METADOONASENDUSRAVI Narkootikumide süstimine seab Sind ohtu nakatuda HI- või hepatiidiviirusega, haigestuda südamehaigustesse (nt endokardiit) või põdeda muid haigusi. Kuna narkootikumide süstimine on

Rohkem

Üldindeksi seletamine

Üldindeksi seletamine Üldindeksi järjestuse tutvustamine ja põhjendamine (Aretusseminar 2005 Pühajärve Puhkekeskuses) Mart Uba Kõrge elupäevatoodanguga lehmade eluajatoodangu suurendamiseks ja sunnitud väljamineku vähendamiseks

Rohkem

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade

Pagaritööstuse aasta 9 kuu ülevaade 13.01.2016 turu arendamise büroo Marje Mäger Lühikokkuvõte Konkurentsivõime ja kasumlikkuse säilitamiseks otsustas Fazer konsolideerida oma tegevuse Baltikumis. Sellest tulenevalt lõpetas ettevõte aprillis

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Dopmin 40 mg/ml infusioonilahuse kontsentraat Dopamiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. - Hoidke infoleht alles,

Rohkem

Cinacalcet Mylan, INN-cinacalcet

Cinacalcet Mylan, INN-cinacalcet I LISA RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Cinacalcet Mylan 30 mg õhukese polümeerikattega tabletid. Cinacalcet Mylan 60 mg õhukese polümeerikattega tabletid. Cinacalcet Mylan 90 mg

Rohkem

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID TÕHUSAKS JA ÜHTLASEKS VILJA KUIVATAMISEKS Mepu kõrgtehnoloogilised, pideva vooluga, sooja õhuga kuivatid kuivatavad vilja õrnalt,

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale NORIFAZ, 35 mg õhukese polümeerikattega tabletid Risedronaatnaatrium Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet. Hoidke infoleht

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Terbinafin-ratiopharm, 10 mg/g kreem 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 g kreemi sisaldab 10 mg terbinafiinvesinikkloriidi. INN. Terbinafinum

Rohkem

Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvaterv

Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvaterv Tartu Ülikool Tervishoiu instituut KIIRTOIDU JA GASEERITUD JOOKIDE TARBIMINE NING SEOS INSULIINRESISTENTSUSEGA EESTI KOOLILASTEL Magistritöö rahvatervishoius Helen Alavere Juhendajad: Inga Villa, MD Tartu

Rohkem

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS I lisa Teaduslikud järeldused ja müügilubade tingimuste muutmise alused 1 Teaduslikud järeldused Võttes arvesse ravimiohutuse riskihindamise komitee hindamisaruannet propofooli perioodiliste ohutusaruannete

Rohkem

Microsoft Word - Best Bread Production Handbook - EST.docx

Microsoft Word - Best Bread Production Handbook - EST.docx Leivatootmise käsiraamat 2018 1 Sisukord 1. Uus vana lugu - lühike sissejuhatus pagaritoodete tootmisesse 4 1.1 Traditsiooniline küpsetamine - asjad, mida meeles pidada 5 1.2 Küpsetamine tänapäeval - uued

Rohkem

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire

KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiire KEYTRUDA (pembrolizumab) teatmik Teave patsiendile Teave patsiendile Käesoleva ravimi suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet, mis võimaldab kiiresti tuvastada uut ohutusteavet. Te saate sellele kaasa

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Miniviljelusvõistlus Indrek Harlamov, Reivo Nugis, Martin Sumla Tartu 2018 Sissejuhatus Mulla liigiks - näivleetunud muld (LP); mulla ph 6,0; mulla Hu sisaldus 2,37 %; fosfori väetustarve väike P-4; kaaliumi

Rohkem

Keskkonnaministri määruse lisa 3

Keskkonnaministri määruse lisa 3 Keskkonnaministri 27.12.2016 määrus nr 74 Õhusaasteloa taotlusele ja lubatud heitkoguste projektile esitatavad täpsustatud nõuded, loa taotluse ja loa vormid Lisa 3 ÕHUSAASTELUBA Loa kehtivusaeg [ ] tähtajatu,

Rohkem

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat

Versioon 2.0 TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist pat TEAVE ARSTIDELE BOSENTAN NORAMEDA 62,5 MG JA 125 MG ÕHUKESE POLÜMEERIKATTEGA TABLETTIDE KOHTA Enne Bosentan Norameda väljakirjutamist patsiendile, lugege palun hoolikalt ravimi omaduste kokkuvõtet. Kui

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Galina Kapanen 15.11.18 Centre of Excellence in Health Promotion and Rehabilitation Haapsalu TERE KK ravimuda-mudaravi valdkonna ravimuda fookuse eesmärgid Eestis leiduva ja kaevandatava ravimuda klassifitseerimist

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Betaserc 8 mg tabletid Betaserc 16 mg tabletid Betaserc 24 mg tabletid 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS Tablett sisaldab 8, 16 või 24 mg beetahistiindivesinikkloriidi.

Rohkem

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 Toiduainete säilitamine MAPAX pakendamisega.

Rohkem

Keskkonnaministri määruse lisa 1

Keskkonnaministri määruse lisa 1 Keskkonnaministri 27.12.2016 määrus nr 74 Õhusaasteloa taotlusele ja lubatud heitkoguste projektile esitatavad täpsustatud nõuded, loa taotluse ja loa vormid Lisa 1 ÕHUSAASTELOA TAOTLUS Loa taotluse esitamise

Rohkem

Microsoft Word - XTOP026.doc

Microsoft Word - XTOP026.doc XTOP026 Enne seadme kasutamist lugege kasutusjuhend hoolikalt läbi ja järgige kõiki juhiseid. Hoidke juhend hilisemaks vajaduseks alles. MOOTORRATTA TÕSTUK Kasutusjuhend OLULINE! EST LUGEGE NEED JUHISED

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

IX klass

IX klass Keemia IX klassile Näidistöökava Õpik (Õ): Lembi Tamm, Heiki Timotheus Keemia õpik IX klassile, Avita, 2013 Töövihik (TV): Kontrolltööd (KT): Lembi Tamm, Eevi Viirsalu Keemia töövihik IX klassile I osa,

Rohkem

Ajakiri13.indd

Ajakiri13.indd 1 Nr 13 detsember 2014 Toitumis- teraapia HoRmooNID JA KEHAKAAL Endokriinsüsteemi kahjustavad kemikaalid Hormoonide tasakaal Fütoöstrogeenid Stress ja kehakaal Fertiilsus ja toitumine Liikudes saledaks

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE 1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS Voltaren Emulgel 11,6 mg/g (1.16%) geel 2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS 1 g Voltaren Emulgel i sisaldab 11,6 mg diklofenakdietüülamiini,

Rohkem

j2007_2.cdr

j2007_2.cdr RESULTS OF ANIMAL RECORDING IN ESTONIA ELMATAR 007 Väljaandja: Jõudluskontrolli Keskus Issued by Kirjastaja: Kirjastus ELMATAR (www.elmatar.ee) Publisher Esikaane foto: Kaivo Ilves Cover photo Küljendus:

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

VÄRSKE PIIM iga päev

VÄRSKE PIIM iga päev VÄRSKE PIIM iga päev VÄRSKE PIIM iga päev Tallinn 2010 VÄRSKE PIIM iga päev 4 Piimatootmine on Eesti põllumajanduse tähtsaim haru. Eestis toodetud piim jõuab inimeste toidulauale nii kodumaal kui ka piiri

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode] Anneli Rätsep TÜ Peremeditsiini õppetool vanemteadur 25.04.2013 Alates 2002. aastast "Haigete ravi pikkuse põhjendatus sisehaiguste profiiliga osakondades 3-5 auditit aastas Müokardiinfarkti haige käsitlus

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 Biopuhasti tööprotsessi kirjeldus M-Bos biopuhastit kasutatakse puhastamaks reovett eramajades, koolides, hotellides ja teistes reovee puhastamist

Rohkem

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSTE TOOTEARENDUSPÄEV I TERVISLIK TOITUMINE JA TOOTEARENDUSE UUED SUUNAD 20.09.2012 Päeva programm 9.30-10.00 Registreerimine ja hommikukohv. 10.00-10.15 Sissejuhatus Tootearenduspäevale.

Rohkem

tltt.indd

tltt.indd Eesti vuti tibude kasvudünaamikast, söömusest ja söödaväärindusest sõltuvalt tibude koorumismassist ning isasvutibroilerite pidamise aspekte Aleksander Lember 1 *, Mirjam Vallas 2, Anneli Naadel 3, Irje

Rohkem