PowerPointi esitlus

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "PowerPointi esitlus"

Väljavõte

1

2 Biogaasi transpordikütuseks puhastamise Click to edit Master tehnoloogiad title style ja seadmed Ülo Kask Kaasatud: Anne Menert, Livia Kask Tallinna Tehnikaülikool, soojustehnika instituut Laagri Kultuurikeskus,

3 Teemad Sissejuhatus Millised komponendid ja miks tuleksid biogaasist eemaldada? Biogaasi biometaaniks puhastamise tehnoloogiad: traditsioonilised ja arendatavad. Puhastustehnoloogiate võrdlus Kokkuvõte

4 Millest biogaas?

5 Kus on suurim biogaasi potentsiaal? Source: Global Intelligence Alliance Biomass Magazine, Global Water Intelligence, American Biogas Council -

6 Biogaasi kasutamise tehnoloogilised rajad aastal ainult 7 % Saksamaa biogaasijaamadest (~9000) suunas puhastatud gaasi (biometaani) otse olemasolevatesse maagaasi võrkudesse.

7 Biogaasi kasutamise tehnoloogilised rajad II Biometaani pudelikaelaks on tänapäeval puhastusseadmestiku ja tehnoloogia kõrge maksumus

8 Biometaani saagikus ja kui palju ühel hektaril kasvatatava biomassiga auto sõita saab.

9 Biogaasi, prügilagaasi ja loodusliku gaasi koostis Source: Anneli Petersson, Arthur Wellinger. Biogas upgrading technologies developments and innovations. IEA Bio-energy, Task 37.

10 Puhastatud biogaasi valitud standardnõuded juhtimiseks maagaasivõrku või kasutamiseks mootorikütusena ( 1 At MOP (Maximal Operating Pressure) downstream from injection point. 2 Maximum permitted. 3 Average content. 4 Ground temperature. 5 Ambient temperature. 6 Mole percentage. 7 At 40 bars. 8 At 10 bars

11 221 biogaasi puhastusjaama asukohad riikide järgi (allikas: IEA Bioenergy Task 37)

12 Tahked osakesed (prügilagaas) Eesmärk metaanisisaldus vähemalt 98% (mõnes riigis ka alates 80-85% CH ). Millised komponendid tuleks biogaasist eemaldada? Väävelvesinik, H 2 S (Hydrogen sulfide); Veeaur, H 2 O; Süsinikdioksiid, CO 2, (Carbon dioxide) Siloksaanid (Siloxanes) räniorgaanilised ühendid (CH 3 ) 3 SiO 0.5, (CH 3 ) 2 SiO, (CH 3 )SiO 1.5 Hapnik (O 2 ) ja lämmastik (N) (Oxygen, Nitrogen) Halogeenühendid, kloor- ja flourühendid (Halogenic compounds - Chlorides, Fluorides HCl, HF)

13 Biometaani jaoks ebasoovitavad biogaasi komponendid Väävelvesinik, põhjustab korrosiooni, on teatud kontsentratsioonis mürgine, moodustab põlemise käigus sulfaate ja sulfiide, mis on veelgi mürgisemad ja põhjustavad samuti korrosiooni. Väävelvesiniku kontsentratsiooni biogaasis saab vähendada oluliselt juba käärimise käigus, kas hapniku toimel, mis võib anda ebaõigel doseerimisel ohtliku gaasisegu või lisades substraati raudkloriidi või muud raua soola või oksiidi, mis reageerivad väävelvesinikuga ja saaduseks on raudsulfaat või puhas väävel tahkel kujul. Vesi - Kääritid töötavad temperatuuril 35 C ja rohkem, sellises gaasikeskkonnas võib leiduda kuni 5% vett. Vesi võib koguneda torustikesse, põhjustades seal korrosiooni, moodustada koos teiste gaasis leiduvate ainetega happeid, mis on kahjulikud mootoritele, võib külmuda jne.

14 Biometaani jaoks ebasoovitavad biogaasi komponendid süsihappegaas, mis ei ole küll mürgine, ega põhjusta korrosiooni, kuid alandab gaasi kütteväärtust ja mida võib biogaasis olla kuni 60%, sõltuvalt käärivast substraadist. Siloksaanid (räniorgaanilisedühendid), mis sadestuvad kristallilisel kujul mootori osadele ja põhjustavad küllaltki suurt kulumist tingituna abrasiivsetest omadustest või katla küttepindadele ja suurendab termilist takistust. Hapnik või õhk, mis võib koos metaaniga moodustada plahvatusohtlik segu ja vähendab kütteväärtust. Lämmastik vähendab kütteväärtust. Kloor ja fluor, on mõlemad tugeva korrodeeriva toimega.

15 Biogaasi täismahus puhastamise tehnoloogia Biogaasi puhastamine on defineeritud kui CO 2 (ballastaine) eraldamine biogaasist või prügilagaasist. Puhastamise järel tõuseb gaasi energiatihedus, sest metaani kontsentratsioon kasvab (kuni 98%). On olemas mitmeid puhastusmeetodeid, milledest osa on nn kaubanduslikud ja osa arendusfaasis (pilootjaamad).

16 Puhastusmeetodid Vahelduva rõhuga adsorbeerimine (Pressure Swing Adsorption - PSA) ehk kõikuvrõhuadsorber; CO 2 eraldatakse biogaasist rõhu all adsorbeerimise (adsorbendiks on aktiivsüsi, silikageel, tseoliit vm) teel, suunates seda läbi erinevate mahutite, gaasi jääb alles metaan. Ka H 2 S eraldub. Seda tehnoloogiat kasutades peab enne eraldama vee ja väävelvesiniku, sest vesi rikub adsorbendi struktuuri ja väävelvesinik ei eraldu regenereerimise käigus. Regenereerimiseks kasutatakse rõhu alandamist, mille käigus eraldubki süsinikdioksiid.

17 Kõikuvrõhuadsorber (PSA) koos aktiivsöega (Capacity range from 150 to 5000 Nm 3 /h) -

18 Kõikuvrõhuadsorberid (PSA) Tavaline kõikuvrõhu adsorber Eelised: Gaasis võib olla mingil määral saasteaineid Puudused: kõrge algmaksumus, kontrollimine keerukas, madalam CH 4 sisaldus kui füüsikaline absorptsiooni puhul, Ei pakuta väikeste jaamade jaoks. Kiire tsükliga kõikuvrõhu adsorber (XEBEC tehnoloogia, Kanada) ( Eelised: Madal algmaksumus, Talub lisandeid, Lihtne kasutajaliides. Puudused: madalam CH 4 sisaldus kui füüsikalise absorptsiooni puhul.

19 Kõikuvrõhuadsorberid (PSA) Quest Air tehnoloogia Kasutades tavalist PSA protsessi, toimub samal ajal 5 kuni 20 tsüklit. Eelised: Madalad kapitalikulud Võimaldab lisandeid biogaasis Lihtne kasutajaliides Puudused: madalam CH4 väljatulek kui füüsikalise absorptsiooni korral Kõrge puhtusastmega CH 4, vähene O 2, N 2 Pöördventiil avaneb ja kõrge rõhu all olev töötlemata toorgaas liigub läbi adsorbendi kihi (eg. CH,CO,O,N )

20 Puhastusmeetodid II Absorptsioon vesipesu ehk pesemine veega skraberis. Põhineb asjaolul, et süsihappegaasil on parem vees lahustuvuse võime kui metaanil, eriti madalamatel temperatuuridel. Kui CO 2 skraberi kolonnis olevas vees lahustub, kasvab samal ajal gaasis oleva metaani kontsentratsioon. Protsess on lihtne ja sobib eriti hästi reoveepuhastusjaamadele, kus on palju vett ja selle korduvkasutus ei ole vajalik. Protsessiga on võimalik saavutada 98%-line metaani sisaldus Kõige enam kasutatav ja tehnoloogiliselt väljaarendatud meetod. Seda kasutavad enamik Rootsi reoveepuhastusjaamasid. Samas lahustuvad vees ka väävlit sisaldavad ained.

21 Vesipesu Eelised: Lihtsus Väljaarendatud tehnoloogia Puudused: Enamikel juhtudel ebamajanduslik, sest: Suur vee vajadus Suur jalajälg Korrosiooni probleemid Ranged nõudmised gaasi puhtusele, võib vajada järelpuhastust, metaani emissioon atmosfääri

22 Vesipesu

23 Puhastusmeetodid III Füüsikalis-keemiline puhastus. Skraberis pesemine orgaaniliste vedelikega Sarnane eelmise meetodiga, kuid vee asemel kasutatakse orgaanilisi vedelikke nagu polüetüleenglükooli (selles lahustub CO 2 paremini kui vees. H 2 S, hapnik, lämmastik ja vesi eralduvad samuti), Selexol, Genosorb jt. Eelised: kõrge metaani sisaldus Puudused: Ei muutu odavamaks kui järk-järgult suurendada gaasi kulu või CO 2 sisaldust, Käidukulud on kõrged, sest: suhteliselt keerukas protsess normaaloludes kõrge energiakulu regenereerimiseks, töövedeliku asenduskulu, Pumpade ja protsessi teenindavate seadmete muutuvkulud.

24 P Biogas upgradin Vesipesu kemikaalide lisamisega Water/chemical scrubber Source: Greenlane Biogas

25 Puhastusmeetodid IV Keemiline puhastus. Pesemine kemikaalidega - aminopesu Kemikaalidega pesemisel kasutatakse amiinide lahuseid, kus CO 2 mitte ainult ei absorbeeru vaid reageerib keemiliselt amiinidega: monoetanoolamiin (MEA) ja dimetüületanoolamiin (DMEA). Keemiline puhastus (Chemical binding - MEA, DEA)

26 Puhastusmeetodid V Membraanmeetod membraansepareerimine (levinud prügilagaaside puhastamiseks) Kuivmembraanide kasutamine põhineb asjaolul, et membraanid lasevad läbi CO 2, vett ja ammoniaaki, H 2 S ja hapnik läbivad membraani mingil määral ja lämmastikule ning metaanile on membraanid peaaegu läbimatud. Kasutatakse ära gaasimolekulide erinevaid suurusi. Tavaliselt on membraanid valmistatud torujatest (õõnsatest) kokkupressitud kiududest. Loetletud kaks põhimeetodit on ka maailmas enamkasutatavad. Metaani kaotused suhteliselt suured. Uuemad membraantehnoloogiad on suutnud kaotusi mõnevõrra vähendada.

27 Membraani toimimise skeem (Petersson) Biogaasi väärindamisel kasutatavad kuivad membraanid koosnevad ainetest, mida läbivad süsinikdioksiid, vesi ja ammoniaak; väävelvesinik ja hapnik aga läbivad mõnevõrra, kuid metaan ja lämmastik läbivad ainult väga väikeses koguses (Joonis all). Tavaliselt koosneb membraan õõnsatest, üksteisega seotud kiududest

28 Biogas upgrading technologies Water/chemical scrubber Membraanpuhastus Eelised: esmane töötlus on odav Membrane Puudused: Nõutav kõrge sisseande PSA rõhk Source: Air Liquide Source: Greenlane Biogas Vajalik kallis gaasi eelpuhastus, muidu membraanid saastuvad ja riknevad, Normaalse käidu tingimustes tuleb membraane perioodiliselt vahetama.!!! "#$%"#&!!

29 Valitud biogaasi puhastustehnoloogiad, nende sisendid ja omadused Erinevate tehnoloogiate energiatarbimine Keemiline skraber: kwh/nm kwh/nm 3 soojus, rõhk: 4 bar Membraanid: kwh/nm 3, rõhk: 5-20 bar PSA: kwh/nm 3, rõhk: 4-8 bar Vesiskraber: kwh/nm 3, rõhk: 5-9 bar

30 Puhastustehnoloogiate võrdlus valitud parameetrite alusel a) Refers to raw biogas with less than 500 mg/m3 of H2S. For higher concentrations, pre-cleaning is recommended also for the other techniques. b) The methane loss is dependent on operating conditions. The figures given here refer to figures guaranteed by the manufacturer or provided by operators. c) The quality of biomethane is a function of operational parameters. Figures given refer to figures guaranteed by the manufacturer or provided by operators, based on air-free biogas. d) Given in kwh/nm3 of raw biogas, compressed to 7 bar.

31 Puhastustehnoloogiate võrdlus Tehnoloogia Vesipesu, skraber Membraanpuhastus Füüsikaline absorptsioon Tavaline kõikuvrõhu -adsorber, PSA Quest Air tehnoloogiaga PSA Arendatud biogaasile Madal kapitalikulu Madal käidukulu Madal heide (kadu) CH Lihtsus [Norma McDonald, Sean Mezei. Presentation: Biogas to biomethane, A proven option for on-farm energy production.]

32 Kõige tähtsamad biogaasi puhastustehnoloogiaid kirjeldavad parameetrid tüüpilise toorbiogaasi koostise korral. Allikas: BIOGAS TO BIOMETHANE TECHNOLOGY REVIEW. VIENNA UNIVERSITY OF TECHNOLOGY (AUSTRIA), Institute of Chemical Engineering. May 2012.

33 Mõne biogaasi puhastusseadme käidukulud, tüübi ja suuruse järgi Allikas. IRENA report 2013, Road transport: The cost of renewable solutions

34 Puhastusmeetodite võrdlus. Investment Investeeringu cost per maksumus Nm 3 raw biogas!!! "#$%"#&!! Source: Data from an SGC project to be published early 2013 Dr. Tobias Persson, Dr. Mattias Svensson, Swedish Gas Technology Centre. Presentation: Biomethane as a vehicle fuel made from upgraded biogas. IEA Bioenergy Conference 2012

35 Puhastusmeetodite võrdlus. Investeeringu maksumus II Aminopesu korral on investeeringukulu kõrgeim membraanpuhastuse korral madalaim. Genosorb füüsikaline skraber

36 Puhastusmeetodite võrdlus Source: Anneli Petersson, Arthur Wellinger. Biogas upgrading technologies developments and innovations. IEA Bio-energy, Task 37.

37 Eri tehnoloogiaid kasutavad biogaasi puhastusjaamad maailmas (ainult käesoleval ajal töötavad - IEA Task 37

38 Arendatavad puhastusmeetodid Puhastamine külmutamisega krüogeenpuhastus. Puhastamata biogaas jahutatakse temperatuurini, kus CO 2 kondenseerub või sublimeerub ning eemaldatakse kas vedela või tahke faasina ja metaan jääb gaasi faasi. Samuti eraldatakse vesi ja siloksaanid. Protsess toimub etapiviisiliselt. Gaasisegu jahutatakse kolmes astmes, muutes samas ka rõhke. -25 C juures eralduvad väävelvesinik, vesi, vääveldioksiid ja siloksaanid. Edasi jahutatakse gaas -50 C-ni, kus süsinikdioksiid eraldub vedelikuna, järgnevas faasis eraldub süsinikdioksiid tahke ainena. Puhta CO 2 sublimeerumise punkt on 194,65 K (-78,5 C).

39 Krüogeenpuhastus Compressed Cooled to Removal of water, Cooled to -50 to -59 C, to bar -25 C hydrogen sulphide, then to - 65 C or lower sulphur dioxide, halogens and siloxanes

40 Arendatavad puhastusmeetodid II Metaani rikastamine in situ (kääritusprotsessis) bioloogiline rikastamine Kääriv mass ringleb desorptsioonkolonni ja kääriti vahel. Puhutakse õhku läbi substraadi. CO 2 pidev eraldumine vedelast massist (lahustub vedelikus) selles protsessis tõstab metaani kontsentratsiooni kääritist väljuvast biogaasist kuni 95%ni. Hindade võrdlus näitab, et selle meetodiga puhastatud biogaasi maksumus võib olla, toorgaasi kulu juures alla 100 Nm 3 /h, kuni kolmandik teiste meetoditega saadud puhastatud biogaasist. Kasutatav väikeste gaasikulude juures ja vedela substraadi korral.

41 Rikastamine kääritis Meetodi põhimõte seisneb selles, et kääritist pärit olev muda tsirkuleerib desorptsioonikolonni ja tagasi kääritisse, kolonnis pumbatakse läbi muda õhku, mille tulemusena süsinikdioksiid eraldub mudast. Pidev CO 2 desorptsioon viib kääritis metaanisisalduse kasvuni gaasifaasis. Protsess piiratud kasutamiseks väiksemates biogaasijaamades, kus ei ole vajalik üle 95% metaani kontsentratsioon. See on peamiselt kasutatav muda töötlemisel, kuna see on kergesti pumbatav. Kiulise koostisega substraadi puhul on karta lämmastiku kontsentratsiooni tõusu gaasis.

42 Arendatavad puhastusmeetodid III Puhastamine ensüümidega Ensüümid võivad (sarnaselt meie kopsude tööga) samuti biogaasist CO 2 eraldada. Tootmishind on kõrge ja meetodi elujõulisust mõjutab ensüümide eluiga. Ensüüm karboanhüdraas võtab osa katalüsaatorina meie veres toimuvast süsinikdioksiidi eraldamisest Katalüüsi reaktsioon: H 2 O + CO 2 H + + HCO 3 -

43 Puhastamine ensüümidega ehk ökoloogiline kops Lahustunud CO 2 transporditakse karbonaadi kujul kopsu, kus sama ensüüm katalüüsib sama reaktsiooni tagurpidi ning moodustuvad süsinikdioksiid ja vesi. Ensüümi tootmiskulud on kõrged ja ensüümprotsessi töövõime sõltub kinnisensüümi tööeast. Lundi ülikoolis on uuritud karboanhüdraasi kui võimalikku süsinikdioksiidi eemaldajat biogaasist. Tulemuseks oli kuni 99% puhtusega metaan. Kanada firma CO 2 Solution Inc on välja töötanud tehnoloogia ja omab patenti ensüümi kasutamisele biogaasi puhastamisel.

44 Bioloogiline rikastamine Uuritud on biogaasi bioloogilist rikastamist, mille käigus on tehtud katse Methanobacterium thermoautotrophicum nimeliste mikroorganismidega. Gaasi koostisega 50-60% CH 4, 30-40% CO 2 ja 1-2% H 2 S, lisati vesinikku, gaasisegu lasti mikroorganismidega asustatud mikrokiudude keskkonnast läbi ja tulemuseks oli gaas koostisega 96% CH 4, 4% CO 2,vesiniku ega väävelvesiniku jääke gaasis ei leidunud.

45 Arendatavad puhastusmeetodid III Wageningeni ülikooli teadlased on uurinud biogaasis oleva CO 2 sisalduse vähendamise võimalusi käärimisprotsessi tulemusel tõusva rõhu kaasabil rõhu all kääritamine. Inokulumiks kasutati paberitehase reoveepuhastusjaama anaeroobset muda ja substraadina atsetaati. Bakterite liigiline kuuluvus ei ole teada. Tulemuseks saadi muuhulgas teada, et kuigi vedelikku lahustus 20 baarise rõhu juures suurel hulgal metaani, leidus biogaasis ainult 1-2% CO 2. Teiseks leiti vähendades suhet ANC/TIC (happeneutraliseerimisvõime/mitteorgaaniline süsinik), et vaatamata suurel hulgal lahustunud CO 2 mõjul kuni 5-ni alanenud ph-le jätkus metanogenees samal tasemel, kui neutraalse ph korral.

46 Kõrgrõhu biogaasireaktor Taiwanis on tehtud uurimus CO 2 CH 4 -ks muundamise võimalusest sügaval maapõues asuvates veekihtides kõrge rõhu tingimustel.

47 Kokkuvõte Biogaasi tootmine on ilmselt parim viis muuta algselt kasutud ja koormavad biojäätmed puhtaks energiaks ja toitaineteks taimekasvatuses. Biogaasi parema kasutamise eesmärgil on välja töötatud mitmeid tehnoloogiaid, mille abil algselt 40-60% metaanisisaldusega biogaas puhastatakse ja väärindatakse üle 80-90% CH 4 sisaldusega biometaaniks. Puhastamise vajadus tuleneb gaasi kasutusvaldkonnast. Eestis töötavad biogaasijamad teadaolevalt oma gaasi ei puhasta, peale Salutaguse pärmitehase juures oleva jaama (vesiskraberiga puhastus). Puhastamine annab võimaluse kasutada gaasi efektiivsemalt koostootmisjaamas (CHP), kuid lisab võimaluse juhtida biometaani otse gaasivõrku, kui soojuse tarbijaid läheduses pole või kasutada transpordikütusena.

48 Kokkuvõte Tähelepanuta ei tasu jätta meetodeid, mille abil saadakse kõrgema metaanisisaldusega biogaas ilma puhastamise ja väärindamiseta. Sellisel viisil on teoreetiliselt võimalik saada samast kogusest substraadist suurem kogus biometaani, kui puhastamist kasutades, sest puhastamise käigus eraldatakse biogaasist ka potentsiaalne süsinik, mis on metaani üks komponent (allikas - CO 2 ).

49 Rõõmsalt biometaaniga

50 Tänan Teid kuulamast!

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

Keemia koolieksami näidistöö

Keemia koolieksami näidistöö PÕLVA ÜHISGÜMNAASIUMI KEEMIA KOOLIEKSAM Keemia koolieksami läbiviimise eesmärgiks on kontrollida gümnaasiumilõpetaja keemiaalaste teadmiste ja oskuste taset kehtiva ainekava ulatuses järgmistes valdkondades:

Rohkem

Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV

Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV Tartu 14.11.2013 Mis on mis? Biogaas - anaeroobsel

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Biogaasi tootmise ressurss Saaremaa loomafarmide ja toiduainetööstuse biolagunevate jäätmete baasil Peep Pitk, Tallinna Tehnikaülikool peep,pitk@ttu,ee + 372 55604106 Kes ja kust? TTÜ Keemiainstituudi

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 30.09.2004 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 31.12.2016 Avaldamismärge: RTL 2004, 108, 1724 Põletusseadmetest

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TEUK_XI_radar.ppt

Microsoft PowerPoint - TEUK_XI_radar.ppt Taastuvate energiaallikate alase teadlikkuse tõstmine läbi agro-energeetilise ahelate arendamise - Setomaa kogemused Ettekandja : Martin Kikas MTÜ Piiriääne Enegiaarendus TEUK XI 12.november 2009 Tartu

Rohkem

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 Biopuhasti tööprotsessi kirjeldus M-Bos biopuhastit kasutatakse puhastamaks reovett eramajades, koolides, hotellides ja teistes reovee puhastamist

Rohkem

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO

MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FO MAPAX toiduainete kvaliteetseks säilitamiseks. MAPAX pakendamine pikendab toiduainete säilivusaega looduslikul moel. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 Toiduainete säilitamine MAPAX pakendamisega.

Rohkem

IX klass

IX klass Keemia IX klassile Näidistöökava Õpik (Õ): Lembi Tamm, Heiki Timotheus Keemia õpik IX klassile, Avita, 2013 Töövihik (TV): Kontrolltööd (KT): Lembi Tamm, Eevi Viirsalu Keemia töövihik IX klassile I osa,

Rohkem

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend I-KLASSI ÕLIPÜÜDURITE PAIGALDUS- JA HOOLDUSJUHEND PÜÜDURI DEFINITSIOON JPR -i õlipüüdurite ülesandeks on sadevee või tööstusliku heitvee puhastamine heljumist ja õlijääkproduktidest. Püüduri ülesehitus

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title MAASTIKE TALITUS Maastike üldkursus ja tüploogia Kaija Käärt Maastike talitus määratakse kui kõigi ainete ja energia ümberpaiknemise, vahetuse ja muundumise protsesside kogust maastikes. Maastike talitus

Rohkem

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b)

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) 2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded 9. 10. klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) oogivees on kloriidioonide kontsentratsioon 75 mg/dm

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Galina Kapanen 15.11.18 Centre of Excellence in Health Promotion and Rehabilitation Haapsalu TERE KK ravimuda-mudaravi valdkonna ravimuda fookuse eesmärgid Eestis leiduva ja kaevandatava ravimuda klassifitseerimist

Rohkem

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode] Triin Marandi Tartu Forseliuse Gümnaasium EHK METABOLISM organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum erinevad orgaanilised ained väliskeskkonnast sünteesivad ise kehaomased

Rohkem

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas?

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kasutamise eelised ja võimalused Biomass on peamine Euroopa Liidus kasutatav taastuva energia allikas, moodustades ligikaudu 70% taastuvenergia

Rohkem

Project meeting Brussels, February 2013

Project meeting Brussels, February 2013 Jõgeva linna CO2 heitkoguste lähteinventuur ja SEAP 29.01.2014 Jaanus Uiga Tartu Regiooni Energiaagentuur Millest täna räägime? Linnapeade Paktist CO2-st Jõgeva linna energiakasutusest 2010 Võimalustest

Rohkem

Tuuleenergeetika võimalikkusest Eestis

Tuuleenergeetika võimalikkusest Eestis Noppeid energeetikast 9.03.2011 Võimsus = = 3 MW 1500 x 2 kw 272727 x 11 W 1 MW=1000 kw=1 000 000 W Energia x = 2000 W 2h 4 kwh 1 kwh = 1,4 kg põlevkivi 1 kwh = 160 g šokolaadi Istudes ja õppides kulutate

Rohkem

Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna a

Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna a Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna ajaloolises arengus, tänapäeva tehnoloogias ja igapäevaelus;

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Vork.ppt

Microsoft PowerPoint - Vork.ppt AS Tallinna Vee väljakutsed ilmastikuga viimasel kümnendil 23/03/2011 Tallinna Vesi Eesti suurim vee-ettevõte teenindab üle 430 000 elaniku Tallinnas ja lähiümbruses ca 22 000 klienti (sh Maardu) Ca 290

Rohkem

Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös.

Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös. Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös. Moonika Ints, Jelena Vill Tallinna Tööstushariduskeskus Õpiväljund Tunneb tekstiilkiudude liike, omadusi ja struktuuritüüpe ning tekstiilmaterjalide tootmisprotsessi.

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation LEOSTUMINE Transpiratsioon Leostumine Evaporatsioon Eestis on sademete hulk aastas umbes 1,5 korda aurumisest suurem. Keskmiselt on meil sademeid 550-800 mm ja aurub 320-440 mm aastas (. Maastik) Seniste

Rohkem

KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteadus

KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteadus KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning moistab keemia rolli inimuhiskonna ajaloolises

Rohkem

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusinsener OÜ Tallinnas 14.04.2014 Uuring Energiamajanduse

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Microsoft Word - EAS_metaankytused_9_Lyhike_oja_ doc

Microsoft Word - EAS_metaankytused_9_Lyhike_oja_ doc EAS Energiatehnoloogia programm Töörühm - Metaankütuste kasutamise edendamine transpordis Metaankütuste kasutamine Eesti transpordis Ettepanekud valdkonna arendamiseks Eesti Biogaasi Assotsiatsioon Ahto

Rohkem

Mee kvaliteet

Mee kvaliteet Milline peab olema hea mesi. Meekvaliteedi näitajad ja kuidas neid saavutada. 09.03.2019 Haapsalu Anna Aunap anna.aunap@gmail.com Mesinduskursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Mesindusprogrammi 2017-2019

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Robert Mägi o Õpingud: Riga Technical University o Haridus: MSc (Electrical Engineering) MSc (Automatic Telecommunications)

Rohkem

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpi

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpi Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpitulemused Õppesisu ja tegevus Seos teiste ainetega MILLEGA TEGELEB KEEMIA? 1) võrdleb

Rohkem

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 PE-materjal on 100% taaskasutatav Talub põhjamaist kliimat Hea keemiline vastupidavus Ohutu hooldada Vastupidav mehaanilistele

Rohkem

EBÜ Üldkoosolek

EBÜ Üldkoosolek EBÜ 20. aastapäeva koosviibimine Estonia Resort Hotel & Spa A.H. Tammsaare puiestee 4a/6, Pärnu, 04.05.2018. Ülo Kask 20 aastat Eesti Biokütuste Ühingut Asutamine Eesti Biokütuste Ühing - EBÜ (www.eby.ee)

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Taimed ja sünteetiline bioloogia Hannes Kollist Plant Signal Research Group www.ut.ee/plants University of Tartu, Estonia 1. TAIMEDE roll globaalsete probleemide lahendamisel 2. Taimsete signaalide uurimisrühm

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

TOIMIVUSDEKLARATSIOON Disboxid 464 EP-Decksiegel

TOIMIVUSDEKLARATSIOON Disboxid 464 EP-Decksiegel TOIMIVUSDEKLARATSIOON vastavalt EL määruse nr 305/2011 lisale III Disboxid 464 EP-Decksiegel 1. Tootetüübi kordumatu identifitseerimiskood: EN 1504-2: ZA.1d, ZA.1f ja ZA.1g EN 13813: SR-B1,5-AR1-IR4 2.

Rohkem

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 tavaliselt lahtikäiv visuaalne pöördemomendi kontrollimine universaalselt

Rohkem

Suira käitlemine

Suira käitlemine Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Suira käitlemine Tarmo Teetlok Tallinn 14.11.2017 Mis on suir? Suir on mesilaste poolt ümbertöötatud õietolm. Suira valmistamiseks

Rohkem

Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee

Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee IN-ECO, spol. s r.o. Radlinského 13 T +421 44 4304662 F +421 44 4304663 E info@in-eco.sk Õhufiltrid integreeritud

Rohkem

EESTI STANDARD EVS 927:2017 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt sha

EESTI STANDARD EVS 927:2017 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt sha EESTI STANDARD EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt shale for building materials Specification, performance and conformity EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard

Rohkem

Safety Data Sheets

Safety Data Sheets OHUTUSKAART Lehekülg 1 / 5 1. AINE/VALMISTISE NING ÄRIÜHINGU/ETTEVÕTJA IDENTIFITSEERIMINE 1.1 Aine või valmistise identifitseerimine 1.1.1 TOOTE KAUBANDUSLIK NIMETUS 1.1.2 Toote kood NL-42010 A 1.2 Aine/valmistise

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

DE_loeng5

DE_loeng5 Digitaalelektroonika V loeng loogikalülitused KMOP transistoridega meeldetuletus loogikalülitused TTL baasil baaslülitus inverteri tunnusjooned ja hilistumine LS lülitus kolme olekuga TTL ja avatud kollektoriga

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx Kirjeldavad statistikud ja graafikud pidevatele tunnustele Krista Fischer Pidevad tunnused ja nende kirjeldamine Pidevaid (tihti ka diskreetseid) tunnuseid iseloomustatakse tavaliselt kirjeldavate statistikute

Rohkem

SafetyDataSheets

SafetyDataSheets OHUTUSKAART Lehekülg 1 / 5 1. AINE/SEGU NING ÄRIÜHINGU/ETTEVÕTJA IDENTIFITSEERIMINE 1.1 Tootetähis 1.1.1 Toote Kaubanduslik Nimetus 1.1.2 Toote kood T7884,T7884.930,T9032.930 1.2 Aine või segu asjaomased

Rohkem

Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2010/75/EL, 24. november 2010, tööstusheidete kohta (saastuse kompleksne vältimine ja kontroll)

Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2010/75/EL, 24. november 2010, tööstusheidete kohta (saastuse kompleksne vältimine ja kontroll) Keskkonnaministri 12.11.2013. a määrus nr 66 Välisõhu saasteloa ja erisaasteloa taotluse ja loa vormid, loataotluse sisule esitatavad nõuded" Lisa 3 VÄLISÕHU SAASTELUBA (ERISAASTELUBA) Loa taotluse registreerimisnumber

Rohkem

Renovation of Historic Wooden Apartment Buildings

Renovation of Historic Wooden Apartment Buildings Hoonete õhuleke ja selle mõõtmine Click to edit Master title style Endrik Arumägi Targo Kalamees Teadmistepõhine ehitus 26.04.2018 Piirdetarindite õhulekked Iseloomustavad suurused õhuvahetuvuskordsus

Rohkem

HD 13/12-4 ST Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaal

HD 13/12-4 ST Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaal Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaalselt konfigureerida, ning mis on äärmiselt kulumiskindlad. 1 2 3

Rohkem

A9RE06B.tmp

A9RE06B.tmp Head Quarter accelerate the future Õlivabad kolbkompressorid Nüüd ka 100%-se koormatavusega www.gentilincompressors.com Professionaalsed õlivabad kompressorid RUUMI KOKKUHOID Algselt väljavenitatud vertikaalne

Rohkem

1 Aineklassid- õpitulemused

1 Aineklassid- õpitulemused Ainekava Keemia VIII Millega tegeleb keemia (Sissejuhatav osa) Õpitulemused: Õpilane 1. võrdleb ja liigitab aineid füüsikaliste omaduste põhjal: sulamis- ja keemistemperatuur, tihedus, kõvadus, elektrijuhtivus,

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Eesti kinnisvaraturg Mihkel Eliste Arco Vara kinnisvaraanalüütik 26.04.2019 Tartu Tänased teemad Eesti kui tervik Tallinn, Tartu, Pärnu ja ülejäänud Eesti Elukondliku kinnisvara turg Mõningal määral muud

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx Hinnanguliselt on võimalik rajada kaugkütte baasil koostootmisjaamu võimsusega 2...3 MW Viljandis, Kuressaares, Võrus, Haapsalus, Paides, Rakveres, Valgas, Jõgeval, Tartuskokku ca 20 MW Tööstusettevõtete

Rohkem

LISA 8 Eesti Keskkonnauuringute Keskuse akrediteerimistunnistusele nr L008 ANNEX 8 to the accreditation certificate No L008 of Estonian Environmental

LISA 8 Eesti Keskkonnauuringute Keskuse akrediteerimistunnistusele nr L008 ANNEX 8 to the accreditation certificate No L008 of Estonian Environmental LISA 8 Eesti Keskkonnauuringute Keskuse akrediteerimistunnistusele nr L008 ANNEX 8 to the accreditation certificate No L008 of Estonian Environmental Research Centre Llc 1. Akrediteerimisulatus on: Accreditation

Rohkem

BIOMASSI KASUTAMINE ENERGEETIKAS LÕUNA-EESTI REGIOONIS Tartu

BIOMASSI KASUTAMINE ENERGEETIKAS LÕUNA-EESTI REGIOONIS Tartu BIOMASSI KASUTAMINE ENERGEETIKAS LÕUNA-EESTI REGIOONIS Tartu 2013 1 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 KASULIKKE MÕISTEID... 4 1. KOKKUVÕTE... 7 1.1. Tarbitud kütused... 7 1.2. Biomassi ja biokütuste ressurss...

Rohkem

Slide 1

Slide 1 ERAÜ XVII TALVEPÄEV 2015 Uue põlvkonna LDMOS transistorvõimendid 14.veebruar 2015 Mart Tagasaar, ES2NJ Sissejuhatus Alates 2010.aastast on turule ilmunud uue põlvkonna LDMOS transistorid võimsusega 600-1400W,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Molycorp Silmet REACH nõuete täitmine Jane Paju Teadus- ja arendusdirektor Terviseameti Teabepäev 19.11.2012 Presenter: Molycorp Silmet AS Molycorp Silmet AS on Euroopa suurim haruldaste muldmetallide

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/ EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/EÜ (põllumajandus- ja metsatraktorite mootoritest paisatavate

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018 OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks 2016-2026 täiendus Nõo - Tallinn 2018 Sissejuhatus Seoses Nõo alevikus asuvate kaugküttevõrkude arendamistingimuste muutumisega, võrreldes

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus INNOVATSIOONI TOETAVAD AVALIKU SEKTORI HANKED 16.03.2016 Sigrid Rajalo majandusarengu osakond MIKS? Edukas hangib nutikalt Riigi ostujõud: ca 8 12% SKPst ehk ca 2 miljardit eurot. Euroopa Liidus keskmiselt

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Lühiülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse statistikast Haridus- ja Teadusministeerium Detsember 2014 Kulutused teadus- ja arendustegevusele mln eurot Eesti teadus- ja arendustegevuse investeeringute

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Raineo ehituselemendid

Microsoft PowerPoint - Raineo ehituselemendid Pipelife Tartu 2016 1 You don t see us, but we are always present... 2 1 Pipelife Group Locations worldwide Region Central Eastern Europe Region US Region West & North Plant Sales Office Headquarters 3

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Miks liituda projektiga LIFE Fit for REACH? Karin Viipsi Henkel Balti OÜ (Henkel Makroflex AS) Infopäev ettevõtetele, 09.11.2016 Sisukord Ettevõtte tutvustus Ettevõtte eesmärk projektis Mida on varasemalt

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

(Tõrked ja töökindlus \(2\))

(Tõrked ja töökindlus \(2\)) Elektriseadmete tõrked ja töökindlus Click to edit Master title style 2016 sügis 2 Prof. Tõnu Lehtla VII-403, tel.6203 700 http://www.ttu.ee/energeetikateaduskond/elektrotehnika-instituut/ Kursuse sisu

Rohkem

4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, STORACELL SK 12

4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, STORACELL SK 12 4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, 200...89 STORACELL SK 120-5ZB, SK 160-5ZB, SK 200-5ZB...90 STORACELL SK 300-5ZB,

Rohkem

TOOTE OHUTUSKAART vastavalt 1907/2006/EÜ, Artikkel 31 Thermal Pad (L37-3) 1. JAGU: Aine/segu ning äriühingu/ettevõtja identifitseerimine 1.1. Tootetäh

TOOTE OHUTUSKAART vastavalt 1907/2006/EÜ, Artikkel 31 Thermal Pad (L37-3) 1. JAGU: Aine/segu ning äriühingu/ettevõtja identifitseerimine 1.1. Tootetäh TOOTE OHUTUSKAART vastavalt 197/26/EÜ, Artikkel 31 1. JAGU: Aine/segu ning äriühingu/ettevõtja identifitseerimine 1.1. Tootetähis Toote nimetus 1.2. Aine või segu asjaomased kindlaksmääratud kasutusalad

Rohkem

Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus

Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus 2014 Peamised kortermajade ventilatsiooni renoveerimislahendused!

Rohkem

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Akti liik: Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 11.01.2010 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 16.07.2010 Avaldamismärge: RTL 2010, 2, 22 Põhjaveekogumite moodustamise kord

Rohkem

KEEMIA Aine üldkirjeldus ja õppe-eesmärgid Keemia kuulub loodusainete valdkonda ning sellel on oluline koht õpilaste loodusteadusliku ja tehnoloogiaal

KEEMIA Aine üldkirjeldus ja õppe-eesmärgid Keemia kuulub loodusainete valdkonda ning sellel on oluline koht õpilaste loodusteadusliku ja tehnoloogiaal KEEMIA Aine üldkirjeldus ja õppe-eesmärgid Keemia kuulub loodusainete valdkonda ning sellel on oluline koht õpilaste loodusteadusliku ja tehnoloogiaalase kirjaoskuse kujunemisel. Keemiaõpetus tugineb teistes

Rohkem

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP-1 20.09.2012 Sirje Potisepp 21.09.2012 93% vastajate jaoks on toit tervislik, kui see on Eesti päritolu Tervislikkuse tähendus protsentides vastajatest,

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materials - Preformed road markings EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kommunaalteenustega seotud veokite keskkonnamõju vähendamine Tallinnas Mari Jüssi SEI-Tallinn september 2011 Uuringu eesmärk Saada ülevaade: Tallinna transpordi CO 2 heite suundumustest ja jaotusest sõidukite

Rohkem

Keskkonnaministri …

Keskkonnaministri … Keskkonnaministri 11.07.2012 määruse nr 25 Fluoritud kasvuhoonegaase ja osoonikihti kahandavaid aineid sisaldavate toodete, seadmete, süsteemide ja mahutite ning käitlemistoimingute registri põhimäärus

Rohkem

BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont KW

BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont KW BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont 150 999 KW www.biomobitek.com BMT PowerCont SÜSTEEMI KOMPONENDID Korsten Suitsugaaside imur Katel BMT Power seeria 150 999 kw Kütuseladu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt Teaduspoliitikast Eestis kus me asume maailmas Mati Karelson 5/18/2006 1 TEADMISTEPÕHINE EESTI TEADUS TEHNOLOOGIA INNOVATSIOON 5/18/2006 2 TEADUS INIMRESSURSS INFRASTRUKTUUR KVALITEET 5/18/2006 3 TEADUSARTIKLITE

Rohkem

Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht

Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht 2 Keskkonnanõuete muutumine ajas Eesti saab EL liikmeks koos regulatsiooniga + leevendused LCPD nõuded peamistele suurtele käitistele NECD

Rohkem

Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12

Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12 Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12. veebruar 2009 TÖÖSTRESS on pingeseisund, mille on

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus RIIGIKOHTU ESIMEHE 2011. A ETTEKANNE RIIGIKOGULE LISA 4 Eesti kohtusüsteem Euroopas Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee on ellu kutsunud Tõhusa õigusemõistmise Euroopa komisjoni (CEPEJ), mis koosneb 47

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elektrituru avanemine 2013 Priit Värk Koduomanike Liit Ajalugu Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007 juuli Ühtse siseturu põhimõte kaupade vaba liikumine; Turu avanemine tuleneb liitumislepingust

Rohkem

R4BP 3 Print out

R4BP 3 Print out Biotsiidi omaduste kokkuvõte Biotsiidi nimi: Dismate PE Biotsiidi liik (liigid): Tooteliik 9 - Repellendid ja atraktandid (kahjuritõrje) Loa number: UK-06-08 Biotsiidiregistri (R4BP 3) kande viitenumber:

Rohkem

Tallinn

Tallinn Tallinna linna tegevused Läänemere väljakutse võrgustikus initsiatiivi toetamisel Gennadi Gramberg Tallinna Keskkonnaamet Keskkonnaprojektide ja hariduse osakonna juhataja Tallinna osalemine Läänemere

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD PÕLEVKIVI Niiskuse määramine Oil shale Determination of moisture EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard on standardi EVS 668:1996 uustöötlus; jõustunud sellekohase teate avaldamisega

Rohkem

Sorb_LC_Est.smu

Sorb_LC_Est.smu Meetod baseerub Põhjamaade Toiduanalüüsi Komitee (Nordic Committee of Food Analyses) standardil nr. 124(87) KASUTUSALA: Bensoehappe ja sorbiinhappe määramine, mis on lisatud toiduainetele konservandina.

Rohkem

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC 27001:2014 INFOTEHNOLOOGIA Turbemeetodid Infoturbe halduse süsteemid Nõuded Information technology Security techniques Information security management systems Requirements (ISO/IEC

Rohkem

Microsoft Word - EVS_EN_ISO_8968_1;2002_et

Microsoft Word - EVS_EN_ISO_8968_1;2002_et EESTI STANDARD Avaldatud eesti keeles: november 2012 Jõustunud Eesti standardina: juuni 2001 PIIM Lämmastikusisalduse määramine Osa 1: Kjeldahli meetod Milk Determination of nitrogen content Part 1: Kjeldahl

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius_Uus_Maailm_alusvara_\374levaadeToim.ppt)

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius_Uus_Maailm_alusvara_\374levaadeToim.ppt) 02 6 Investeerimishoius Uus Maailm Aktsiainvesteeringu tootlus, hoiuse turvalisus 1 Investeerimishoius UUS MAAILM Müügiperiood 07.05.2008 02.06.2008 Hoiuperiood 03.06.2008 14.06.2011 Hoiuvaluuta Eesti

Rohkem

Microsoft Word - Välisõhu abikalkulaatorite kasutamine infosüsteemis KOTKAS

Microsoft Word - Välisõhu abikalkulaatorite kasutamine infosüsteemis KOTKAS VÄLISÕHU ABIKALKULAATORITE KASUTAMINE INFOSÜSTEEMIS KOTKAS Õhusaaste abikalkulaator on vahend deklaratsioonide ja õhusaaste aastaaruande täitmise lihtsustamiseks. Kalkulaator võimaldab välja arvutada saasteainete

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Horisont 2020 transport ja energia Tartu-Tallinn 11.-12.12.2013 Horisont 2020 struktuur Tipptasemel teadus Euroopa Teadusnõukogu (ERC) Tulevased ja kujunemisjärgus tehnoloogiad Marie Skladowska-Curie nimelised

Rohkem