Ülo Kask_Soojuse ja elektri väikekoostootmine.pdf

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Ülo Kask_Soojuse ja elektri väikekoostootmine.pdf"

Väljavõte

1

2 Lokaalsed energialahendused ettevõtetele. Tootmine ja salvestus Click to edit Master title style Soojuse ja elektri lokaalne väikekoostootmine. Ülo Kask Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja infopäev , Tallinn

3 Mis on soojuse ja elektri koostootmine (SEK)? Soojuse ja elektri koostootmine (Combined Heat and Power or CHP) on mõlema samaaegne genereerimine nende kasutamise eesmärgil. Kondensatsioonelektrijaamas genereeritakse samuti mõlemat koos, kuid soojust ei kasutata kasulikult (toimub jahutamine kas õhu või vee keskkonnaga) ja soojuse juhtimine atmosfääri. Soojuse maksimaalse kasutamise korral võib SEKi kasutegur ulatuda 90%ni. Soojuse tarbija võib olla üksikhoone (nt elamu, büroo jt), tööstusettevõte (tehnoloogiline seade või protsess) kaugkütte/kaugjahutussüsteem. SEKi keskne printsiip on see, et selle eeliste kasutamise eesmärgil peaks kogu süsteemi juhitama soojuse võimalikult täielikult ärakasutamisest lähtuvalt, st lähtuvalt soojuse nõudlusest. SEK võimaldab saavutada primaarenergia säästu vahemikus 15-40%, võrreldes elektri ja soojuse lahustootmisega (elekter kondensatsioonjaamas ja soojus katlamajas).

4 Miks kasutada SEKi, selle eelised Koostootmisega saab optimeerida iga liiki tarbijate energiavarustust ja sellega kaasnevad järgmised nii tarbijate kui ühiskonna eelised laiemalt: Energiamuundamise ja kasutamise tõhustumine. Koostoomine on primaarse ressursi kõige tõhusam muundamine energiaks (soojus/jahutus ja elekter kokku); Koostootmisega kaasneb, võrreldes lahustootmisega, väiksem kasvuhoonegaaside heide. Oluline vahend Kyoto eesmärkide saavutamiseks; Suur kulude kokkuhoid, pakkudes täiendavat konkurentsivõimet tööstus- ja äritarbijatele ning pakub taskukohast soojust kodutarbijatele (nt Eestis olevates kaugküttevõrkudes, kuhu edastatakse biogaasijaamade koostootmisseadmete soojust on selle soojuse hind 30 /MWh ringis); Võimalus kasutada rohkem hajutatud energia tootmist, kus SEKid on projekteeritud täpsemalt kohalike tarbijate energiavajaduse rahuldamiseks, pakkudes kõrget efektiivsust ja paindlikkust, vältides ülekandekadusid. Sageli on see juhtudel kui maagaas või biogaas on energiakandja;

5 Miks kasutada SEKi, selle eelised, 2 Paraneb kohalik ja üldine varustuskindlus - kohalik koostootmine võib vähendada nii elektri- kui soojusvarustuse riski. Lisaks võivad väheneda importkütuse tarnetest tulenevad riskid (kui kasutatakse kodumaiseid kütuseid). Oluline Euroopa Liidus eesmärgiks võetud ülesannete täitmiseks; Võimalus suurendada elektritootmisüksute mitmekesisust ning pakkuda konkurentsi elektriturul. Koostootmine on üks kõige olulisem vahend energiaturu liberaliseerimiseks; Piirkondlik koostootmine suurendab tööhõivet - mitmete uuringute järeldus on: SEK süsteemide arendamine on töökohtade generaator.

6 SEK tootmise tõhusus

7 Energia muundamise tõhusus Lahus tootmine: võimsus primaarenergia järgi 4,73 kw, kasulikult saame 1,0 kw el ja 2 kw th soojust. Edastamisel elektrivõrgu kaudu lisanduvad võrgukaod. Koostootmine: võimsus primaarenergia järgi 3,3 kw, kasulikult saame 1,0 kw el ja 2 kw th soojust. Primaarenergia kasutuse tõhususe kasv on 30%. Kui on kaugküttevõrk, siis lisandub soojuse kadu edastamisel.

8 Selgituseks eelmisele joonisele Traditsiooniliselt köetakse eramuid ahjudega ja kaugküttevõrgu tarbijaid katlamajadega ja elekter pärineb kondensatsioonrežiimil töötavatest elektrijaamadest. Kütuste põletamisel põhinevate energia tootmise süsteemide (või tuumakütuse süsteemide), on need siis gaasi- või auruturbiinid või sisepõlemismootorid, tõhususe piirab termodünaamika (termodünaamika II seadus) ja suur hulk energiat kaotatakse jääksoojusena (hajub keskkonda). Kogu kadu on summa elektri tootmise kaost ja soojuse tootmise kaost. Seega kokku on efektiivsus madal. Tootes samaväärses koguses soojust ja elektrit koostootmise režiimil on see märksa tõhusam, kui saame kaasneva soojuse kasulikult kasutada. Seega süsteemi kasutegur suureneb ja kogusummas kaotame palju vähem energiat soojusena.

9 Soojuse ja elektri lahusja koostootmise tõhususe võrdlus

10 MKM määrus: Tõhusa koostootmise nõuded, vastu võetud , nr Tõhususe nõuded (1) Koostootmine loetakse tõhusaks, kui: 1) käesoleva määruse 4 punktides 2 ja 4 8 nimetatud tehnoloogiaid kasutades on aruandlusperioodi üldkasutegur vähemalt 75% ning käesoleva määruse -s 6 esitatud valemiga arvutatud primaarenergia sääst on vähemalt 10%; 2) käesoleva määruse 4 punktides 1 ja 3 nimetatud tehnoloogiaid kasutades on aruandlusperioodi üldkasutegur vähemalt 80% ning käesoleva määruse -s 6 esitatud valemiga arvutatud primaarenergia sääst on vähemalt 10%; 3) tootmine väikekoostootmisjaamas või mikrokoostootmisseadmega tagab primaarenergia säästu; 4) üle 25 MW e elektrilise võimsusega koostootmisseadme aastane üldkasutegur on üle 70% ning käesoleva määruse -s 6 esitatud valemiga arvutatud primaarenergia sääst on vähemalt 10%. (2) Kui käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 1 nimetatud koostootmisprotsesside üldkasutegur aruandlusperioodi jooksul on väiksem kui 75% ja sama lõike punktis 2 nimetatud koostootmisprotsesside üldkasutegur aruandlusperioodi jooksul on väiksem kui 80%, arvutatakse koostootmise protsessis toodetud elektrienergia kogus etteantud valemiga.

11 Koostootmisseadmete liigitus Koostootmisüksusi eristatakse esiteks süsteemi suuruse järgi ja see põhineb elektrilisel väljundvõimsusel. Tavaliselt mikro-koostootmise väljundvõimsus väiksem kui 5 kilovatt (kw), samas mini-koostootmine on üle 5 kw ja vähem kui 500 kw. Väikekoostootmine alla 1MW el. Mikro-SEK süsteemid on tavaliselt paigaldatud kodudesse (väiketarbijad) ning on soojusvajaduse järgi reguleeritud. See tähendab, et need lülitatakse tööle, kui on olemas soojusvajadus ehk kõrvalsaadus elektri tootmisel. On olemas järgmisi mikro- ja väike koostootmise üksusi (seadmeid): Turbiinid (auru- ja gaasiturbiinid, KÕ-turbiinid), Sisepõlemismootorid (Otto ja Diesel mootorid), Välispõlemismootorid (Stirling ja tsüklonmootorid), Kütuseelemendid, Aurumootorid.

12 Kütus Auruturbiinil põhinev soojuse ja elektri koostootmine

13 Auruturbiinide eelised-puudused Seadmed hästi välja arendatud, töökindlus on kõrge, Erinevate võimsuste lai valik, Koostootmisjaamade levinuim tehnoloogia, Enimsobivad suurtele ühtlastele koormustele. Madalate koormuste halb taluvus, Hoolduskulud on kõrged ja vajavad spetsialiste, Vajalik toitevee hea ettevalmistus, Väikesel võimsusel ~ 1 MW ja alla selle on madal elektriline kasutegur, Kõrgem kasutegur on seotud kõrgemate auruparameetritega, mida väikese tootlikkusega katlas ja niiske puitkütuse puhul on raske või ebaotstarbekas saavutada, Koostootmisjaama erimaksumus väikse võimsusega turbiini kasutamisel on kõrge.

14 Auruturbiiniga SEKi soojusliku ja elektrivõimsuse vahekord Tavaliselt auruturbiiniga koostootmisjaamade võimsus algab 2 MWel.

15 ORC tehnoloogia Kütus Organic Rankine Cycle, orgaanilise soojuskandjaga tsükkel: CFC ühendid, freoon, isopentaan, Genetron 245fa, erinevad silikoonvedelikud.

16 ORC tehnoloogia eelised-puudused Termaalõli katel töötab madalama rõhu ja temperatuuriga kui aurukatel, Võrreldes veeauruga ei ole orgaaniline vedelik korrodeeriv ja kulutab vähem turbiini, Hoolduskulud on väiksemad kui auruseadme puhul, Puudub vee ettevalmistus, Lai koormusdiapasoon ( %) ja kõrgem kasutegur töötamisel osalise koormusega. On vajalik kallis termaalõli tsükkel, Suhteliselt uus tehnoloogia, arendustöö jätkub, Suhteliselt suured investeeringud (madal konkurents, vähe tootjaid), Orgaaniline vedelik on kergelt süttiv võib olla mürgine. ORC mooduli maksumus on ca 25% koostootmisjaama maksumusest

17 Gaasistustehnoloogial SEKid

18 Gaaskütusel põhineva SEK seadme skeem

19 Sisepõlemisega kolbmootorid I Sisepõlemisega kolbmootoritel põhinevad koostootmisseadmed võimsusega vähem kui 500 kw maksavad vahemikus 800 kuni 3,020 $/kw, kusjuures mida väiksemad seadmed, seda kõrgem ühikhind. 5,5 kwe mikro CHP /kwe, välja arvatud tipusoojuse seade ja paigaldus. 3 kwe μ-chp /kwe, välja arvatud tipusoojuse seade ja paigaldus.

20 Sisepõlemisega kolbmootorid II Nii kasutegurid kui ka hinnad sõltuvad oluliselt võimsusest: 1 kw e ca 6000 /kw e, elektritootmise kasutegur ca 20%; 10 kw e ca 2500 /kw e, elektritootmise kasutegur ca 27%; 20 kw e ca 2000 /kw e, elektritootmise kasutegur ca 29%.

21 Gaasimootorite eelised-puudused Gaasimootori kogu kasutegur on üle 85%, Kõrge elektriline kasutegur ( % ), Suhteliselt väike gaasimootori hind, Tehnoloogia tuntud, juba kaua kasutusel. Kõrge müratase, Gaasimootorite eluiga sõltub otseselt gaasi kvaliteedist, Iseloomulik silindrite, rõngaste, kepsu- ja raamlaagrite kulumine, Efektiivse generaatorgaasi puhastustehnoloogiate ebapiisav areng, Puhastusseadmete (katalüsaatorite) kõrge hind.

22 Välispõlemisega kolbmootorid Tuntuim - Stirling mootor Stirling mootor erineb sisepõlemismootorist selle poolest, et silindrid on suletud ja põlemisprotsess toimub väljaspool silindreid. Kolvid paneb liikuma gaasi rõhkude vahe, mis tekib silindri välispinna kuumutamisel ja jahutamisel. Töökehaks ehk gaasiks võib olla isegi õhk kuid efektiivsemad on vesinik, heelium. Mootor käivitab tavaliselt sünkroongeneraatori.

23 Välispõlemisega kolbmootorid II Gaasi kuumutatakse ja jahutatakse perioodiliselt selle juhtimisega vaheldumisi kuuma ja külma ruumi. Stirlingmootori silindris on kaks omavahel kooskõlastatult liikuvat kolbi - töökolb, mis annab kuumutatava gaasi paisumistöö edasi väntvõllile ja väljatõrjekolb, mis suunab kuuma paisunud gaasi jahutatavasse külma ruumi.

24 Välispõlemisega kolbmootorid III Kaasajal on jõutud Stirling-mootoritega koostootmisseadmete elektrilise kasutegurini 40 %, süsteemi kogukasuteguri % juures. Stirling mootoreid iseloomustab hea võime töötada efektiivselt ka osalise koormusega, nt 50 % koormuse juures jääb kasutegur piiresse %. Kuna tehnoloogia ja seadmed on arendusfaasid ei leidu statistikas andmeid nende mootorite töökindluse ja kättesaadavuse kohta. Eeldatakse et töökindlus on võrreldav diiselmootori omaga, kusjuures aastane kasutatavus oleks 85-90% koguajast. Töötab tõhusamalt külmas kliimas.

25 Välispõlemisega kolbmootorid IV Stirling mootoriga CHP soetuskulu on väga kõrge aastal ühe Hollandi firma mudel maksis (võimsus 1 kw e ) 10,000. Ühes aasta allikas maksis 1 kwe CHP 6,000, ja kui lisada veel tipusoojuse seade ja korsten tuleks maksta juurde. Maagaasil töötav seade Pelletitel töötav seade

26 CHP- Puugaasigeneraator koos Stirlingmootoriga Reaalselt töötav seade Iirimaal, W = 35 kwel.

27 Välispõlemisega kolbmootorid V - tsüklonmootor See on regeneratiivsel Rankine tsüklil, tuntud ka Schoell i tsükli nime all, põhinev mootor. Seade ise ja paljud süsteemid on patenteeritud Mehaaniline energia saadakse suletud ringis liikuva vee kuumutamisel ja jahutamisel ning liikuvate kolbide kaasabil. Kütus pihustatakse ja imetakse spiraalsesse põlemiskambrisse 1. Selle siseosas kuumutatakse vesi ülekuumendatud auruks 5 sek (650 C) ja juhitakse spetsiaalsete klappide kaudu silindritesse. Auru rõhk 220 baari. Kolbide liikumine kantakse patenteeritud ülekandesüsteemi abil võlli 4 pöörlemiseks. Kolbe jahutatakse kõrgsurveveega. Töötanud aur kondenseeritakse sisseimetava õhuga C õhk läheb põlemiskambrisse.

28 Puidu gaasistamisel (pürolüüsil) põhinevad soojuse ja elektri koostootmise jaamad Puidu gaasistamine, protsess, mida tuntakse sajandeid, on praktiliselt ainuke majanduslikult atraktiivne võimalus pidevaks soojuse ja elektri tootmiseks väikestes detsentraliseeritud energiavarustussüsteemides puitjäätmetest.

29 Spanner Re 2 GmbH Wood-Power-Plant. Joos-carburetor eriline seade on väike reguleeritav gaasigeneraator. See võimaldab toota gaasistusseadmeid võimsuse vahemikus kwel and kwth. Lähtematerjaliks kasutatakse kaubanduslikku hakkpuitu, milles peenosakeste sisaldus peab olema alla 30%, niiskus ~15%. Hakkpuidu vajadus: 1 kw elektrilise võimsuse kohta umbes 1 kg tunnis

30 Puitkütuse gaasistamisel põhinev SEK, puugaasigeneraator + gaasimootor Väljundvõimsus 40 kwel ja 120 kwth GENERAATORI VÕIMSUS: SOOJUSVÕIMSUS PEALEVOOL TRASSI: TAGASIVOOL SEADMESSE: REGULEERIMISVAHEMIK:

31 Mikroturbiini ristlõige

32 Mikrogaasiturbiine kw Capstone turbiin Kui aasta paiku olid elektrilised kasutegurid 17-30% ja NOx sisaldus heitgaasides kahekohalise numbriga mõõdetav (ppm), siis alates on saavutatud kasuteguri väärtusi üle 40% ja NOx sisaldus mõõdetav ühekohalise numbriga (ppm). Kasutegur alumise kütteväärtuse järgi.

33 Mikroturbiiniga CHP elamutekompleksis, Londonis 1960 st 12 kordne hoone Katab 72 korteri kütte ja elektri vajaduse Turbogen TG50CG Elektriline võimsus 50 kwe Soojuslik võimsus kwth peamiselt soe tarbevesi 6,000 töötundi aastas. Turbogen TG50CG Toodetud energia/a Käidukulu /a Aastane sääst Lihttasuvus - 5 aastat

34 Soojuse ja elektri koostootmine hakkpuidukatla ja kuumaõhu turbiiniga Võimsus 100 kw el ja 300 kw th, 800 MWh el ja 2500 MWh th aastas

35 Mõned biokütustel kaubanduslikud mikro CHP seadmed, (2010)

36 Kütuseelement fuel cell Kütuseelement on keemiline vooluallikas, milles saadakse elektrienergiat juurdeantava kütuse oksüdeerimisel vabaneva energia arvel. Oksüdeerijaks on õhk või hapnik ja kütuseks nt vesinik (põlevgaasid). Niisugust energiamuundurit võib käsitada kui galvaanielementi, mille elektrokeemilise reaktsiooni jaoks tarvilik aine ei paikne lõpliku kogusena elemendi sees, vaid seda antakse väljastpoolt pidevalt juurde. Niiviisi on võimalik saada kütusest vahetult elektrienergiat.

37 Kütuseelemendi ehitus Kütuseelement koosneb elektroodidest anoodist ja katoodist, mida eraldab ioone juhtiv membraan või elektrolüüt. Elektroodiplaadid on metallist, nanopoorsest süsinikust või keraamikast. Reaktsioonide kiirendamiseks (eriti madalatel töötemperatuuridel), on elektroodid kaetud katalüsaatori (plaatina, pallaadiumi) kihiga. Elektrolüüdiks, mille ülesandeks on juhtida ioone (kuid mitte elektrone), võib sõltuvalt tüübist olla happe või leelise lahus, samuti tahke aine polümeermembraani kujul, kõrgetemperatuurilistes elementides keraamiline materjal. Elektrienergia tootmiseks vajab element anoodil vesinikku või orgaanilist ühendit, näiteks metanooli, metaani või sünteesgaasi, ja katoodil hapnikku. Neid reaktsioonikomponente tuleb kütuseelemendi elektroodidele pidevalt juurde anda. Vesinik-hapnik-kütuseelemendi pinge on temperatuuril 25 C teoreetiliselt 1,23 V, praktiliselt saavutatud väärtused jäävad vahemikku 0,5 1,0 V. Vajaliku pinge saamiseks moodustatakse elementidest järjestikpatarei.

38 Polümeerelektrolüüdiga kütuseelemendi ehituse ja talitluse skeem

39 Vesinikus peituv keemiline energia muundub elektrienergiaks järgmiselt: anoodile juhitud vesiniku (H 2 ) aatomeist eralduvad plaatinakatalüsaatori kaasabil elektronid (e ), mis suunduvad välisahela (elektritarviti) kaudu katoodile; vesiniku positiivsed ioonid, s.o prootonid (H + ) difundeeruvad läbi polümeermembraani katoodi juurde; katoodil liituvad elektronid katalüsaatori toimel (õhu)hapniku (O 2 ) molekulidega; nii moodustunud negatiivsed hapnikuioonid muutuvad prootonitega (H + ) reageerides veeks. Vesinik esineb looduses teatavasti ainult mitmesuguste ühenditena. Otsemetanool-kütuseelemendis, kasutatakse vesinikukandjana metanooli (puupiiritust). Elemendi anoodile juhitakse metanool ja vesi, mille omavahelisel reageerimisel tekib vesinik (H 2 ) ja süsinikdioksiid (CO 2 ).

40 Kaubanduslikke kütuseelemente

41 Kütuseelementide tüübid, andmed Kütuseelement Elektrolüüt Kütus (anoodil) Gaas (katoodil) Võimsus kw Ioon (laengukandja) Temperatuur C Kasutegur % Polümeerelektrolüüt -kütuse-element PEMFC Otsemetanoolkütuse -element DMFC Tahkeoksiid-kütuseelement SOFC Leeliskütuseelement AFC Sulakarbonaatkütus element MCFC Fosforhappekütuselement PAFC Polümeermembraan Polümeermembraan Oksiidkeraam iline elektrolüüt Kaaliumleelis (KOH) Karbonaatide segu sulas olekus H + Vesinik (H 2 ) Hapnik (O 2 ) 0, H + O 2 Metanool (CH 3 OH) Vesinik (H 2 ), metaan (CH 4 ), süngaas Hapnik (O 2 ) 0, Õhk (O 2 ) Kuni OH Vesinik (H 2 ) Hapnik (O 2 ) CO 3 2 Vesinik (H 2 ), metaan (CH 4 ), sünteesgaas Hapnik (O 2 ) PH 3 PO 4 H 3 O + Vesinik (H 2 ) Hapnik (O 2 ) Kuni Kuni

42 Kütuseelementide praegused ja eeldatavad hinnad tulevikus

43 propaan biogaas Koostootmise tehnoloogiate indikatiivsed parameetrid Efektiivsus, % Tehnoloogia Pe/Ps Kasutatav kütus Kokku Elektriline Võimsus, MWe Eeldatav investeering, /kwe Eeldatavad ülalpidamiskulud, /kwhe Auruturbiin 0,1...0,5 kõik > ,003 biogaas Gaasiturbiin 0,2 0,8 maagaas vedelkütused ,25 > ,0045 0,0105 Kombineeritud aurugaasitsükliga 0,6 2,0 maagaas > ,0045 0,0106 seade biogaas Diiselmootor 0,8 2,4 maagaas vedelkütused , ,0075 0,015 biogaas Ottomootor 0,5 0,7 maagaas vedelkütused ,03 > ,0075 0,015 maagaas Stirlingmootor 1,2 1,7 etanool butaan ~40 0,03 1, maagaas Mikroturbiinid 1,2 1,8 vedelkütused ,015 0,

44 Biokütustel töötavaid soojuse ja elektri koostootmisjaamu Eestis Iru Elektrijaam (AS Eesti Energia) - jäätmepõletusblokk Tallinna Elektrijaam (AS Utilitas) 25 MWe ja 67 MWth puit, lisa- ja reservkütus on turvas) Tartu Elektrijaam (AS Fortum Tartu) 25 MWe ja 65 MWth - puit, lisa- ja reservkütus on turvas) Pärnu Elektrijaam (AS Fortum Eesti) - 25 MWe ja 46 MWth - puit, lisa- ja reservkütus on turvas) Rakvere koostootmisjaamad (1. AS Rakvere Soojus /AS Adven Eesti; Bioenergia OÜ) - puitkütused 2. ES Võhma koostootmisjaam (Alternatiivenergia Grupp AS 0,6 MWe ja 1 MWth puidugaasistusseade ja Otto mootor puitkütus) - panktotis Valka koostootmisjaam (Enefit Heat and Power Valka) - puitkütused Helme koostootmisjaam (AS Helme Graanul) - 6 MWe, 15 (18) MWth -puitkütused Paide koostootmisjaam (OÜ Pogi/Eesti Energia AS) 2 MWe, 10 MW th puitkütused Kuressaare koostootmisjaam (AS Kuressaare Soojus) 2,8 MWe, 12 MWth puitkütused, ORC tehnoloogia. Aravete, Oisu, Vinni ja Ilmatsalu koostootmisjaam töötavad biogaasiga Narva Elektrijaamad ja Sillamäe Elektrijaam põlevkivi ja puitkütuse koospõletamine Püssi Puitlaastplaatide tehase CHP

45 Eesti suuremad biokütustel töötavad SEKid Ü. Kask 45

46 Biogaasijaamad koos SEKidega Ü. Kask 46

47 Tänan kuulamast!

EBÜ Üldkoosolek

EBÜ Üldkoosolek EBÜ 20. aastapäeva koosviibimine Estonia Resort Hotel & Spa A.H. Tammsaare puiestee 4a/6, Pärnu, 04.05.2018. Ülo Kask 20 aastat Eesti Biokütuste Ühingut Asutamine Eesti Biokütuste Ühing - EBÜ (www.eby.ee)

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx

Microsoft PowerPoint - TEUK ettekanne pptx Hinnanguliselt on võimalik rajada kaugkütte baasil koostootmisjaamu võimsusega 2...3 MW Viljandis, Kuressaares, Võrus, Haapsalus, Paides, Rakveres, Valgas, Jõgeval, Tartuskokku ca 20 MW Tööstusettevõtete

Rohkem

Keemia koolieksami näidistöö

Keemia koolieksami näidistöö PÕLVA ÜHISGÜMNAASIUMI KEEMIA KOOLIEKSAM Keemia koolieksami läbiviimise eesmärgiks on kontrollida gümnaasiumilõpetaja keemiaalaste teadmiste ja oskuste taset kehtiva ainekava ulatuses järgmistes valdkondades:

Rohkem

Tuuleenergeetika võimalikkusest Eestis

Tuuleenergeetika võimalikkusest Eestis Noppeid energeetikast 9.03.2011 Võimsus = = 3 MW 1500 x 2 kw 272727 x 11 W 1 MW=1000 kw=1 000 000 W Energia x = 2000 W 2h 4 kwh 1 kwh = 1,4 kg põlevkivi 1 kwh = 160 g šokolaadi Istudes ja õppides kulutate

Rohkem

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas?

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kasutamise eelised ja võimalused Biomass on peamine Euroopa Liidus kasutatav taastuva energia allikas, moodustades ligikaudu 70% taastuvenergia

Rohkem

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Keskkonnaminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 30.09.2004 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 31.12.2016 Avaldamismärge: RTL 2004, 108, 1724 Põletusseadmetest

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

Eesti Energia arenguplaanidest Raine Pajo

Eesti Energia arenguplaanidest Raine Pajo Eesti Energia arenguplaanidest Raine Pajo Läänemere elektriturg 1 PWh 9 TWh 390 TWh NW Russia 150 TWh IE 420 TWh UK Baltics 25 TWh Russia 780 TWh 510 TWh Centrel 260 TWh 480 TWh UCTE Iberia 280 TWh 320

Rohkem

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018 OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks 2016-2026 täiendus Nõo - Tallinn 2018 Sissejuhatus Seoses Nõo alevikus asuvate kaugküttevõrkude arendamistingimuste muutumisega, võrreldes

Rohkem

A9RE06B.tmp

A9RE06B.tmp Head Quarter accelerate the future Õlivabad kolbkompressorid Nüüd ka 100%-se koormatavusega www.gentilincompressors.com Professionaalsed õlivabad kompressorid RUUMI KOKKUHOID Algselt väljavenitatud vertikaalne

Rohkem

Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus

Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus Ruumipõhiste ventilatsiooniseadmete Click to edit toimivus Master title style korterelamutes Alo Mikola Tallinn Tehnikaülikool Teadmistepõhine ehitus 2014 Peamised kortermajade ventilatsiooni renoveerimislahendused!

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TEUK_XI_radar.ppt

Microsoft PowerPoint - TEUK_XI_radar.ppt Taastuvate energiaallikate alase teadlikkuse tõstmine läbi agro-energeetilise ahelate arendamise - Setomaa kogemused Ettekandja : Martin Kikas MTÜ Piiriääne Enegiaarendus TEUK XI 12.november 2009 Tartu

Rohkem

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018

OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks täiendus Nõo - Tallinn 2018 OÜ PILVERO Pilvero OÜ Nõo valla soojusmajanduse arengukava aastateks 2016-2026 täiendus Nõo - Tallinn 2018 Sissejuhatus Seoses Nõo alevikus asuvate kaugküttevõrkude arendamistingimuste muutumisega, võrreldes

Rohkem

Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV

Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV Biometaani avalikud hüved aastas on 271 miljonit Ahto Oja, OÜ Mõnus Minek/Eesti Arengufond Peep Siitam, Eesti Arengufond Taastuvenergia konverents XV Tartu 14.11.2013 Mis on mis? Biogaas - anaeroobsel

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elektrituru avanemine 2013 Priit Värk Koduomanike Liit Ajalugu Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007 juuli Ühtse siseturu põhimõte kaupade vaba liikumine; Turu avanemine tuleneb liitumislepingust

Rohkem

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusinsener OÜ Tallinnas 14.04.2014 Uuring Energiamajanduse

Rohkem

Investment Agency

Investment Agency Taristuprojektide mõju Eesti majandusele ja ettevõtete väärtustele Illar Kaasik Investment Agency OÜ Sisukord Majanduskeskkonna stimulaatorid Valik suurematest Eesti taristuprojektidest Kokkuvõte Majanduskeskkonna

Rohkem

Eesti_Energia_avatud_turg_elektrimüük_2013_Omanike keskliit

Eesti_Energia_avatud_turg_elektrimüük_2013_Omanike keskliit Elektri ostmine avatud elektriturult Sten Argos müügi- ja teenindusdirektor Eesti Energia AS 25.09.12 Eesti Energia elektritooted (1) Pakett Kindel = täielik hinnakindlus Hind, mis sõltub kliendi tarbimisest*

Rohkem

IX klass

IX klass Keemia IX klassile Näidistöökava Õpik (Õ): Lembi Tamm, Heiki Timotheus Keemia õpik IX klassile, Avita, 2013 Töövihik (TV): Kontrolltööd (KT): Lembi Tamm, Eevi Viirsalu Keemia töövihik IX klassile I osa,

Rohkem

Keskkonnaministri määruse lisa 1

Keskkonnaministri määruse lisa 1 Keskkonnaministri 27.12.2016 määrus nr 74 Õhusaasteloa taotlusele ja lubatud heitkoguste projektile esitatavad täpsustatud nõuded, loa taotluse ja loa vormid Lisa 1 ÕHUSAASTELOA TAOTLUS Loa taotluse esitamise

Rohkem

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ainevahetus.ppt [Compatibility Mode] Triin Marandi Tartu Forseliuse Gümnaasium EHK METABOLISM organismis toimuvad omavahel ja keskkonnaga seotud keemiliste reaktsioonide kogum erinevad orgaanilised ained väliskeskkonnast sünteesivad ise kehaomased

Rohkem

Renovation of Historic Wooden Apartment Buildings

Renovation of Historic Wooden Apartment Buildings Hoonete õhuleke ja selle mõõtmine Click to edit Master title style Endrik Arumägi Targo Kalamees Teadmistepõhine ehitus 26.04.2018 Piirdetarindite õhulekked Iseloomustavad suurused õhuvahetuvuskordsus

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/ EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/EÜ (põllumajandus- ja metsatraktorite mootoritest paisatavate

Rohkem

Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna a

Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna a Keemia ainekava 8. klassile Õppe - ja kasvatuseesmärgid 1) tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning mõistab keemia rolli inimühiskonna ajaloolises arengus, tänapäeva tehnoloogias ja igapäevaelus;

Rohkem

Microsoft Word - Suure thermori pass2.doc

Microsoft Word - Suure thermori pass2.doc PAIGALDAMINE KASUTAMINE HOOLDUS SUUREMAHULISED 500-3000 L VEEBOILERID Need on sukel-ja keraamilise küttekehaga elektrilised veesoojendid. Võimalikud on variandid kus täiendavalt küttekehale on ka kesküttesüsteemiga

Rohkem

Project meeting Brussels, February 2013

Project meeting Brussels, February 2013 Jõgeva linna CO2 heitkoguste lähteinventuur ja SEAP 29.01.2014 Jaanus Uiga Tartu Regiooni Energiaagentuur Millest täna räägime? Linnapeade Paktist CO2-st Jõgeva linna energiakasutusest 2010 Võimalustest

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, STORACELL SK 12

4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, STORACELL SK 12 4. Kuumaveeboilerid ja akumulatsioonipaagid STORACELL Kuumaveeboilerid STORACELL ST 120-2E, ST 160-2E...88 STORACELL SKB 160, 200...89 STORACELL SK 120-5ZB, SK 160-5ZB, SK 200-5ZB...90 STORACELL SK 300-5ZB,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Biogaasi tootmise ressurss Saaremaa loomafarmide ja toiduainetööstuse biolagunevate jäätmete baasil Peep Pitk, Tallinna Tehnikaülikool peep,pitk@ttu,ee + 372 55604106 Kes ja kust? TTÜ Keemiainstituudi

Rohkem

Võru Linnavolikogu määruse nr 23 Võru linna soojusmajanduse arengukava aastateks Lisa 4 Töö nr ENE1601 Võru linna soojusmajanduse

Võru Linnavolikogu määruse nr 23 Võru linna soojusmajanduse arengukava aastateks Lisa 4 Töö nr ENE1601 Võru linna soojusmajanduse Võru Linnavolikogu 08.06.2016 määruse nr 23 Võru linna soojusmajanduse arengukava aastateks 2016 2027 Lisa 4 Töö nr ENE1601 Võru linna soojusmajanduse arengukava aastateks 2016 2027 Osa IV Võrukivi võrgupiirkond

Rohkem

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Robert Mägi o Õpingud: Riga Technical University o Haridus: MSc (Electrical Engineering) MSc (Automatic Telecommunications)

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 Biopuhasti tööprotsessi kirjeldus M-Bos biopuhastit kasutatakse puhastamaks reovett eramajades, koolides, hotellides ja teistes reovee puhastamist

Rohkem

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend

I klassi õlipüüdur kasutusjuhend I-KLASSI ÕLIPÜÜDURITE PAIGALDUS- JA HOOLDUSJUHEND PÜÜDURI DEFINITSIOON JPR -i õlipüüdurite ülesandeks on sadevee või tööstusliku heitvee puhastamine heljumist ja õlijääkproduktidest. Püüduri ülesehitus

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee

Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee Tarvikud _ Puhurid ja vaakumpumbad INW külgkanaliga Air and Vacuum Components in-eco.co.ee IN-ECO, spol. s r.o. Radlinského 13 T +421 44 4304662 F +421 44 4304663 E info@in-eco.sk Õhufiltrid integreeritud

Rohkem

KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteadus

KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteadus KEEMIA AINEKAVA põhikooli 8.klassile 1. Õpieesmärgid. 8. klassis keemiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi keemia ja teiste loodusteaduste vastu ning moistab keemia rolli inimuhiskonna ajaloolises

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b)

2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) 2018/2019. õa keemiaolümpiaadi lõppvooru ülesanded 9. 10. klass 1. Maasika toit a) 2SO2 + O2 + 2H2O 2H2SO4 (0,5) H2SO4 + 2KCl = 2HCl + K2SO4 (0,5) b) oogivees on kloriidioonide kontsentratsioon 75 mg/dm

Rohkem

Microsoft Word - A DOCX

Microsoft Word - A DOCX Riigi tegevus soojusvarustuse jätkusuutlikkuse tagamisel Kas elanikel on võimalik tarbida efektiivselt toodetud ja põhjendatud hinnaga energiat? Riigikontrolli aruanne Riigikogule, Tallinn, 4. märts 2011

Rohkem

Microsoft Word - Tegevusaruanne_ 2018_ EST.doc

Microsoft Word - Tegevusaruanne_ 2018_ EST.doc Ettevõtte tegevusaruanne 2017 1. Sissejuhatus AS Sillamäe-Veevärk tegeleb veevarustuse, heitvee ärajuhtimise ja puhastuse, maagaasi müügi ja jaotamise teenuste osutamisega Sillamäe linna elanikele, ettevõtetele

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation MILLISES KESKKONNAS TAHAME VEETA 90% OMA AJAST EHK ÜLEVAADE MADALA ENERGIATARBEGA HOONETE NIMETUSTEST NING TRENDIDEST MADALA ENERGIATARBEGA EHITUSE OSAS Lauri Tammiste Eesti Arengufondi energia ja rohemajanduse

Rohkem

Microsoft Word - Nõva SMAKi täiendus 2.docx

Microsoft Word - Nõva SMAKi täiendus 2.docx Pilvero OÜ NÕVA VALLA SOOJUSMAJANDUSE ARENGUKAVA 2016 2028 täiendus Ülo Kask Volitatud soojusenergeetika insener, tase 8 kutsetunnistus nr 086076 Nõva-Tallinn 2018 Sissejuhatus Uurimis-arendustöö alusel

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Grupiarutelu: Energia- ja ressursitõhusus Timo Tatar Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium Eili Lepik Riigikantselei Keskkonnasõbralik majandus ja energeetika: Eesti2020 eesmärk Kasvuhoonegaaside heitkoguste

Rohkem

Bak töö Taastuvatest allikatest elektri tootmise võimalused Eestis Leo Rummel

Bak töö Taastuvatest allikatest elektri tootmise võimalused Eestis Leo Rummel SOOJUSTEHNIKA INSTITUUT Soojusenergeetika õppetool MSE30LT Leo Rummel TAASTUVATEST ALLIKATEST ELEKTRI TOOTMISE VÕIMALUSED EESTIS Autor taotleb tehnikateaduste bakalaureuse akadeemilist kraadi Tallinn 2008

Rohkem

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

Peatoimetaja / Editor-in-chief: Valdur Tiit Toimetajad / Compiled by: Sirli Lember Tiina Kivisäkk Silvi Seesmaa Toimetus on toetuse eest tänulik / Edi

Peatoimetaja / Editor-in-chief: Valdur Tiit Toimetajad / Compiled by: Sirli Lember Tiina Kivisäkk Silvi Seesmaa Toimetus on toetuse eest tänulik / Edi Peatoimetaja / Editor-in-chief: Valdur Tiit Toimetajad / Compiled by: Sirli Lember Tiina Kivisäkk Silvi Seesmaa Toimetus on toetuse eest tänulik / Editorial staff is very grateful for the support of: Eesti

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Keskkonnaministri määruse lisa 3

Keskkonnaministri määruse lisa 3 Keskkonnaministri 27.12.2016 määrus nr 74 Õhusaasteloa taotlusele ja lubatud heitkoguste projektile esitatavad täpsustatud nõuded, loa taotluse ja loa vormid Lisa 3 ÕHUSAASTELUBA Loa kehtivusaeg [ ] tähtajatu,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt Eesti energiamajanduse riikliku arengukava aastani 2020 eelnõu Einari Kisel Energeetika asekantsler Jutupunktid Veidi statistikat Energiamajanduse arengu indikaatorid ja meetmed eesmärkide saavutamiseks

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Eesti kinnisvaraturg Mihkel Eliste Arco Vara kinnisvaraanalüütik 26.04.2019 Tartu Tänased teemad Eesti kui tervik Tallinn, Tartu, Pärnu ja ülejäänud Eesti Elukondliku kinnisvara turg Mõningal määral muud

Rohkem

HD 13/12-4 ST Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaal

HD 13/12-4 ST Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaal Ruumisäästlikud, statsionaarsed kõrgsurvepesurid Kärcherilt, millel on kuni 6 varustuspunkti, mida saab vastavalt vajadusele individuaalselt konfigureerida, ning mis on äärmiselt kulumiskindlad. 1 2 3

Rohkem

Pärnu Maavalitsus Akadeemia 2, Pärnu Tel Viljandi Maavalitsus Vabaduse plats 2, Viljandi Tel www

Pärnu Maavalitsus Akadeemia 2, Pärnu Tel Viljandi Maavalitsus Vabaduse plats 2, Viljandi Tel www Pärnu Maavalitsus Akadeemia 2, 80088 Pärnu Tel 4479733 www.parnu.maavalitsus.ee Viljandi Maavalitsus Vabaduse plats 2, 71020 Viljandi Tel 4330 400 www.viljandi.maavalitsus.ee Konsultant Ramboll Eesti AS

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

Slide 1

Slide 1 TUULEENERGIA VÄLJAKUTSED ELEKTRITURGUDEL Hando Sutter 1 Tuuleenergia konverents Nord Pool Spot Nord Pool Spot opereerib juhtivat energiaturgu Euroopas Päev ette ja päevasisene turg 350 firmat 18 riigist

Rohkem

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad koos AMV(E) 335, AMV(E) 435 ja AMV(E) 438 SU täiturmootoritega.

Rohkem

Concerns about additionality are essentially concerns about double counting

Concerns about additionality are essentially concerns about double counting EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI TALITUSTE TÖÖDOKUMENT Märgukiri direktiivi 2012/27/EÜ (milles käsitletakse energiatõhusust, muudetakse direktiive 2009/125/EÜ ja 2010/30/EL ning

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

Teema

Teema Veopakendi standardiseerimine ja keskkond 26.10.2018 Hannes Falten Teemad Veopakend ja veopakendi standardiseerimine Eestis ja meie lähimate kaubanduspartnerite juures Miks seda vaja on? Kuidas me seda

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru EUROOPA KOMISJON Brüssel, 17.5.2018 COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega kehtestatakse uute raskeveokite CO2-heite

Rohkem

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpi

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpi Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Keemia VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 8. klassi õpitulemused Õppesisu ja tegevus Seos teiste ainetega MILLEGA TEGELEB KEEMIA? 1) võrdleb

Rohkem

Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös.

Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös. Materjaliõpetuse ja keemia lõimimine õppetöös. Moonika Ints, Jelena Vill Tallinna Tööstushariduskeskus Õpiväljund Tunneb tekstiilkiudude liike, omadusi ja struktuuritüüpe ning tekstiilmaterjalide tootmisprotsessi.

Rohkem

Mee kvaliteet

Mee kvaliteet Milline peab olema hea mesi. Meekvaliteedi näitajad ja kuidas neid saavutada. 09.03.2019 Haapsalu Anna Aunap anna.aunap@gmail.com Mesinduskursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Mesindusprogrammi 2017-2019

Rohkem

PEALKIRI. Versioon 1

PEALKIRI. Versioon 1 Eesti Energia hetkeseis ja arengusuunad Hando Sutter, juhatuse esimees 16. mai 2018 Oleme Baltikumi kõige mitmekesisema tootmisportfelliga energiaettevõte TOODAME ENERGIAT: põlevkivist põlevkivigaasist

Rohkem

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID TÕHUSAKS JA ÜHTLASEKS VILJA KUIVATAMISEKS Mepu kõrgtehnoloogilised, pideva vooluga, sooja õhuga kuivatid kuivatavad vilja õrnalt,

Rohkem

OÜ PILVERO OÜ Pilvero Võhma linna soojusmajanduse arengukava aastateks KINNITANUD Siim Link Volitatud soojusenergeetikainsener, tase 8 kutse

OÜ PILVERO OÜ Pilvero Võhma linna soojusmajanduse arengukava aastateks KINNITANUD Siim Link Volitatud soojusenergeetikainsener, tase 8 kutse OÜ PILVERO OÜ Pilvero Võhma linna soojusmajanduse arengukava aastateks 2016-2025 KINNITANUD Siim Link Volitatud soojusenergeetikainsener, tase 8 kutsetunnistus nr 096049 Võhma - Tallinn 2016 Sissejuhatus

Rohkem

SOOJUSSÕLMEDE REGULEERIMINE JA KÜTTESÜSTEEMI TASAKAALUSTAMINE Maja küttesüsteemi tasakaalustamine ja ventilatsiooni vajalikkus Toomas Rähmonen Termopi

SOOJUSSÕLMEDE REGULEERIMINE JA KÜTTESÜSTEEMI TASAKAALUSTAMINE Maja küttesüsteemi tasakaalustamine ja ventilatsiooni vajalikkus Toomas Rähmonen Termopi SOOJUSSÕLMEDE REGULEERIMINE JA KÜTTESÜSTEEMI TASAKAALUSTAMINE Maja küttesüsteemi tasakaalustamine ja ventilatsiooni vajalikkus Toomas Rähmonen Termopilt OÜ 02.12.2014 2 Millest räägime? Hoonetes soojusenergia

Rohkem

KORIKS-FIIBER Hinnakiri 2016 E-post: Tel:

KORIKS-FIIBER Hinnakiri 2016 E-post: Tel: KORIKS-FIIBER Hinnakiri 2016 E-post: info@koriks.ee Tel: +372 659 6442 www.koriks.ee KLAASPLASTIST KÜMBLUSTÜNNID Klaasplastist kümblustünnid on hügieenilised ning neid on väga lihtne puhastada ja hooldada.

Rohkem

EELNÕU VABARIIGI VALITSUS KORRALDUS Tallinn nr... Eesti paiksetest ja liikuvatest saasteallikatest välisõhku eralduvate saasteainete summaar

EELNÕU VABARIIGI VALITSUS KORRALDUS Tallinn nr... Eesti paiksetest ja liikuvatest saasteallikatest välisõhku eralduvate saasteainete summaar EELNÕU VABARIIGI VALITSUS KORRALDUS Tallinn......2006 nr... Eesti paiksetest ja liikuvatest saasteallikatest välisõhku eralduvate saasteainete summaarsete heitkoguste vähendamise riikliku programmi aastateks

Rohkem

VRG 2, VRG 3

VRG 2, VRG 3 Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) 2-tee ventiil, väliskeermega 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Omadused Mullikindel konstruktsioon Mehhaaniline snepperühendus täiturmootoriga MV(E) 335,

Rohkem

BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont KW

BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont KW BIO MOBITEK SOOJA TOOTMISLAHENDUSED BIO SOOJUS TEHNOLOOGIA BMT PowerCont 150 999 KW www.biomobitek.com BMT PowerCont SÜSTEEMI KOMPONENDID Korsten Suitsugaaside imur Katel BMT Power seeria 150 999 kw Kütuseladu

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jätkusuutliku tootmise edulood, programmid ja takistused Lauri Betlem 2017 SALVEST Salvest Alustas tegevust 1946. aastal riigi omandis oleva ettevõttena Ainuomanikuks hr Veljo Ipits Põhitoodanguks valmistoit

Rohkem

OÜ PILVERO OÜ Pilvero Tabasalu aleviku kaugkütte võrgupiirkonna soojusmajanduse arengukava aastateks Harku Vallavolikogu määrus n

OÜ PILVERO OÜ Pilvero Tabasalu aleviku kaugkütte võrgupiirkonna soojusmajanduse arengukava aastateks Harku Vallavolikogu määrus n OÜ PILVERO OÜ Pilvero Tabasalu aleviku kaugkütte võrgupiirkonna soojusmajanduse arengukava aastateks 2016-2026 Harku Vallavolikogu 30.03.2017 määrus nr 12 "Harku valla Tabasalu aleviku kaugkütte võrgupiirkonna

Rohkem

bioenergia M Lisa 2.rtf

bioenergia M Lisa 2.rtf Põllumajandusministri 20. juuli 2010. a määruse nr 80 «Bioenergia tootmise investeeringutoetuse saamise nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise täpsem kord» lisa 2 Tabel 1 Taotleja andmed 1.1

Rohkem

Slide 1

Slide 1 ERAÜ XVII TALVEPÄEV 2015 Uue põlvkonna LDMOS transistorvõimendid 14.veebruar 2015 Mart Tagasaar, ES2NJ Sissejuhatus Alates 2010.aastast on turule ilmunud uue põlvkonna LDMOS transistorid võimsusega 600-1400W,

Rohkem

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastavuse teave 1 Sisukord lk Ohutusmärgid ja -sildid... 3 Ohutusteated... 4 Muud sildid... 5 Üldine ohuteave... 6 Edastamine... 6 Sissejuhatus...

Rohkem

Microsoft Word - Puhja SMAK docx

Microsoft Word - Puhja SMAK docx Pilvero OÜ Puhja valla kaugkütte võrgupiirkonna soojusmajanduse arengukava aastateks 2017 2026 täiendus Ülo Kask Volitatud soojusenergeetika insener, tase 8 kutsetunnistus nr 086076 2018 Sissejuhatus Uurimis-arendustöö

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

ENERGIASÄÄSTUBÜROO ESCO-EESTI

ENERGIASÄÄSTUBÜROO  ESCO-EESTI Kadrina aleviku soojusvarustussüsteemi arengu perspektiiv Objekti nimetus Aasta Orienteeruv maksumus, EEK 1. Keskkatlamaja --- OÜ Kadrina Sport soojustrassi väljaehitamine 2005 250 000 2. Pargi tänava

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 tavaliselt lahtikäiv visuaalne pöördemomendi kontrollimine universaalselt

Rohkem

ENERGIATURUD_082018

ENERGIATURUD_082018 Energiaturud august 25.09. Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonna keskmine oli augustis 55,38 /MWh; süsteemi oli 51,73 /MWh; Soome oli Eesti hinnast 0,1 euro võrra kõrgem, Läti 3,67 euro

Rohkem

10/12/2018 Riigieksamite statistika 2017 Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine (

10/12/2018 Riigieksamite statistika 2017 Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine ( Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine (punktide kogusumma jagatud sooritajate koguarvuga); Mediaan - statistiline keskmine, mis jaotab

Rohkem

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe)

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) 3. Nõuded energiaauditile (Teet Tark) Energiatõhususe

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Kodumajatehase AS

Kodumajatehase AS Me ehitame tulevikku Kodumaja www.kodumaja.ee 2015 1 Mida tähendab Kodumaja? Kodumaja kaubamärgi nimetus - ettevõtete grupp, kes tegutsevad Kodumaja kaubamärgi all sageli kasutatakse mõistet Kodumaja ka

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht

Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht Eesti Energia muutuvas keskkonnas Olavi Tammemäe Keskkonnajuht 2 Keskkonnanõuete muutumine ajas Eesti saab EL liikmeks koos regulatsiooniga + leevendused LCPD nõuded peamistele suurtele käitistele NECD

Rohkem

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 PE-materjal on 100% taaskasutatav Talub põhjamaist kliimat Hea keemiline vastupidavus Ohutu hooldada Vastupidav mehaanilistele

Rohkem

Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE

Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE devireg 550 22.0 22.0 devireg 550 1. Kasutamine Devilink PR Devilink PR (Pistikuga relee) on seade kütteseadmete või muude elektriseadmete sisse/välja lülitamiseks

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Majandusarengud maailmas lähiaastatel Ülo Kaasik Eesti Panga asepresident Maailma majandusaktiivsus on vähenenud Probleemid on tööstuses, kus eksporditellimused on jätkuvalt vähenemas Majanduskasv püsib

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Komisjoni dok nr: Teema: Euroopa

Rohkem

KM Kodumaja presentatsioon Ver 6 (4)

KM Kodumaja presentatsioon Ver 6 (4) Me ehitame tulevikku Kodumaja www.kodumaja.ee 2017 1 Mida tähendab Kodumaja? Kodumaja kaubamärgi nimetus - ettevõtete grupp, kes tegutsevad Kodumaja kaubamärgi all sageli kasutatakse mõistet Kodumaja ka

Rohkem

(Microsoft Word - Turult k\365rvaldatud ohtlikud tooted_Juuli 2013.doc)

(Microsoft Word - Turult k\365rvaldatud ohtlikud tooted_Juuli 2013.doc) Terviseamet on kõrvaldanud turult mitmeid ohtlikke tooteid Turult kõrvaldatud tooted: 1. Hiinas toodetud Paiang meeste sõrmikud (EAN kood puudub), mis ei vasta toote nõuetele vastavuse seadusele, kuna

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KINNISVARATURU ÜLEVAADE JUUNI 217 Allikad: Maa-amet, city24, Eesti Pank, Statistikaamet Indeksi muutused võrreldes : -kaalutud keskmise m² muutus hinnatipuga (detsember 216): -1% -kaalutud keskmise m²

Rohkem

ins_selftec_est_1104_CC.cdr

ins_selftec_est_1104_CC.cdr E ELEKTRA SelfTec külmumisvastane süsteem ELEKTRA isereguleeruvad küttekaablid: kaablitel on Poola Elektriinseneride Ühingu B-ohutuskategooria märgistus kaablid toodetakse vastavalt ISO 9001 kvaliteedikinnituse

Rohkem