Euroopa Raudteeagentuur Komisjoni määruse (EL) nr 321/2013 (WAG KTK) kohaldamise juhend Euroopa Raudteeagentuur Komisjoni määruse (EL) nr 321/2013 (WA

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Euroopa Raudteeagentuur Komisjoni määruse (EL) nr 321/2013 (WAG KTK) kohaldamise juhend Euroopa Raudteeagentuur Komisjoni määruse (EL) nr 321/2013 (WA"

Väljavõte

1 Komisjoni määruse (EL) nr 321/2013 (WAG KTK) kohaldamise juhend Vastavalt raamvolitusele K(2007) 3371 (lõplik), 13. juuli 2007 ERA viide: ERA/GUI/RST WAG/IU ERA versioon: 2.0 Kuupäev: 3. märts 2015 Dokumendi koostaja: Dokumendi liik: Dokumendi staatus: 120, Rue Marc Lefrancq BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Juhend Avalik Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 1/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

2 0. DOKUMENDI TEAVE 0.1. Muudatuste register Versiooni kuupäev Versioon aprill 2013 Autor ERA koostalit lusvõim e üksus Jaotise number Kõik Muudatuse kirjeldus Esimene väljaanne Versioon märts 2015 ERA koostalit lusvõim e üksus 1.1, 2.1, 2.3, 2.4, 2.8, 2.10, 2.11 Teine väljaanne, mis sisaldab määrusest (EL) nr 1236/2013 ja määrusest (EL) 2015/924 tulenevaid muudatusi. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 2/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

3 0.2. Sisukord 0. DOKUMENDI TEAVE Muudatuste register Sisukord KÄESOLEVA JUHENDI ULATUS Ulatus Juhendi sisu Viitedokumendid Mõisted ja lühendid WAG KTK KOHALDAMISE SELGITUSED peatükk. Sissejuhatus peatükk. Allsüsteemi ulatus ja mõiste peatükk. Olulised nõuded peatükk. Allsüsteemi iseloomustus peatükk. Koostalitluse komponendid peatükk. Vastavushindamine ja EÜ vastavustõendamine peatükk. Rakendamine WAG KTK liited Mõned praktilised juhtumid Üleminekuetapid seoses veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponentidega ERA tehniline dokument ERA/TD/ /INT LIIDE. VABATAHTLIKUD STANDARDID Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 3/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

4 1. KÄESOLEVA JUHENDI ULATUS 1.1 Ulatus Käesolev dokument on koostalitluse tehniliste kirjelduste (KTKde) kohaldamise juhendi lisa. Selles esitatakse teave komisjoni 13. märtsi aasta määruse (EL) nr 321/2013 (mis käsitleb Euroopa Liidu raudteesüsteemi allsüsteemi veerem kaubavagunid koostalitluse tehnilist kirjeldust) (edaspidi WAG KTK ), mida on muudetud komisjoni määrusega (EL) nr 1236/2013 ja komisjoni määrusega (EL) 2015/924, kohaldamise kohta. Juhendit tuleks lugeda ja kasutada ainult koostoimes WAG KTKga. Selle eesmärk on toetada nimetatud dokumendi kohaldamist, mitte seda asendada. Arvesse tuleks võtta ka koostalitluse tehniliste kirjelduste (KTKde) kohaldamise juhendi üldosa. 1.2 Juhendi sisu Käesoleva dokumendi jaotises 2 on tumedama taustaga tekstikastides esitatud WAG KTK originaalteksti väljavõtted, millele järgneb juhiseid sisaldav tekst. Juhiseid ei esitata WAG KTK sätete kohta, mida ei ole vaja täpsemalt selgitada. Juhiste kohaldamine on vabatahtlik. Nendega ei nähta ette ühtegi nõuet lisaks WAG KTKs sätestatutele. Juhised antakse selgitava tekstina, viidates vajaduse korral standarditele, mis tõendavad WAG KTK järgimist. Asjaomased standardid on loetletud käesoleva dokumendi 1. liites ja nende eesmärk on esitatud tabeli veerus Eesmärk Viitedokumendid Viitedokumendid on loetletud koostalitluse tehniliste kirjelduste (KTKde) kohaldamise juhendi üldosas. 1.4 Mõisted ja lühendid Mõisted ja lühendid on esitatud koostalitluse tehniliste kirjelduste (KTKde) kohaldamise juhendi üldosas. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 4/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

5 2. WAG KTK KOHALDAMISE SELGITUSED peatükk. Sissejuhatus Punkt 1.2. Geograafiline kohaldamisala Käesoleva KTK geograafiline kohaldamisala on kogu raudteevõrk, mis koosneb järgmistest osadest: üleeuroopaline tavaraudteevõrk (TEN), mida kirjeldatakse direktiivi 2008/57/EÜ I lisa punktis 1.1 Võrgustik ; üleeuroopaline kiirraudteevõrk (TEN), mida kirjeldatakse direktiivi 2008/57/EÜ I lisa punktis 2.1 Võrgustik ; muud raudteesüsteemi osad pärast kohaldamisala laiendamist vastavalt direktiivi 2008/57/EÜ I lisa punktile 4, välja arvatud direktiivi 2008/57/EÜ artikli 1 lõikes 3 osutatud juhud. KTKga kooskõlas olevat vagunit võib kasutada kogu Euroopa Liidu raudteesüsteemi kuuluva liikmesriigi võrgustikus, sealhulgas üleeuroopalise võrgu tavaraudteeliinidel ja kiirliinidel ning väljapoole üleeuroopalist teedevõrku jäävatel liinidel (direktiivi artikli 1 lõikes 3 nimetatud juhtumid jäävad geograafilisest ulatusest välja). Selleks ei ole vaja muud luba. Raudteeveo-ettevõtja on siiski endiselt vastutav vaguni ja selle kasutamiseks ettenähtud liini ühilduvuse kindlakstegemise eest. KTK geograafiline ulatus hõlmab selle ulatuse laiendust peatükk. Allsüsteemi ulatus ja mõiste a) üksus veeremi kohta kasutatav üldmõiste. Selle suhtes kohaldatakse käesolevat KTKd ning seega ka EÜ vastavustõendamise menetlust. Üksus võib koosneda: vagunist, mida on võimalik eraldi kasutada ja mis koosneb oma rattapaaril asuvast eraldi karkassist, või püsivalt ühendatud elementidest (mida ei ole võimalik eraldi kasutada) koosnevast koosseisust või ühilduva(te) maanteesõiduki(te)ga ühendatud eraldi raudtee pöördvankritest, mille kombinatsioon moodustab raudteega ühilduva süsteemi koosseisu. Neid mõisteid selgitatakse järgmistel joonistel 1, 2, 3 ja 4. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 5/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

6 Joonis 1. Vagunist, mida on võimalik eraldi kasutada ja mis koosneb oma rattapaaril asuvast eraldi karkassist, koosneva üksuse näide Joonis 2. Püsivalt ühendatud kahest elemendist (sinine ja oranž), mida ei ole võimalik eraldi kasutada, koosnevat koosseisu hõlmava üksuse esimene näide Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 6/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

7 Joonis 3. Püsivalt ühendatud kahest elemendist, mida ei ole võimalik eraldi kasutada, koosnevat koosseisu hõlmava üksuse teine näide Joonis 4. Püsivalt ühendatud kahest elemendist, mida ei ole võimalik eraldi kasutada, koosnevat koosseisu hõlmava üksuse kolmas näide (isetühjenev vagun) Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 7/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

8 peatükk. Olulised nõuded Direktiivi 2008/57/EÜ III lisa olulised nõuded 1.3.1, 1.4.1, 1.4.3, ja kuuluvad muude Euroopa Liidu õigusaktide reguleerimisalasse. WAG KTK väljatöötamisel ei käsitletud muude kohustuslike liidu õigusaktide reguleerimisalasse kuulumise tõttu üldse järgmisi olulisi nõuded: Materjale, mis võivad kasutusviisi tõttu tõenäoliselt kahjustada nende isikute tervist, kellel on materjalidele juurdepääs, ei tohi kasutada rongides ja raudtee infrastruktuurides. (Direktiiv 2006/42/EÜ, mis käsitleb masinaid) Raudteesüsteemi rajamise ja käitamise mõjusid keskkonnale tuleb hinnata ja arvesse võtta süsteemi projekteerimise etapil kooskõlas ühenduses kehtivate sätetega. (Nõukogu direktiiv 85/337/EMÜ teatavate riiklike ja eraprojektide keskkonnamõju hindamise kohta) Veerem ja toitesüsteemid peavad olema projekteeritud ja toodetud viisil, mis tagab nende elektromagnetilise ühilduvuse seadmete ja riiklike või eravõrgustikega, mille tööd need võivad häirida. (Direktiiv 2004/108/EÜ, mis käsitleb elektromagnetilise ühilduvuse alaste liikmesriikide õigusaktide ühtlustamist) Raudteesüsteem peab olema projekteeritud ja seda tuleb käitada nii, et see ei põhjustaks lubamatut mürataset direktiivi 2012/34/EL artiklis 3 määratletud raudteeinfrastruktuuri lähedal asuvates piirkondades ning juhikabiinis. (Komisjoni määrus (EL) nr 1304/2014, mis käsitleb üleeuroopalise tavaraudteesüsteemi allsüsteemi veerem müra koostalitluse tehnilist kirjeldust) Raudteesüsteemi käitamine nõuetekohasel tasemel ei tohi põhjustada maapinna vibratsiooni ulatuses, mis on vastuvõetamatu infrastruktuuri läheduses asuvatele piirkondadele ja elutegevusele ning normaalsele hooldustasemele. (Direktiiv 2002/44/EÜ töötervishoiu ja tööohutuse miinimumnõuete kohta seoses töötajate kokkupuutega füüsikalistest mõjuritest (vibratsioon) tulenevate riskidega). Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 8/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

9 peatükk. Allsüsteemi iseloomustus Punkt 4.1. Sissejuhatus Raudteesüsteem, mille suhtes kohaldatakse direktiivi 2008/57/EÜ ja mille osa on kaubavagunid, on integreeritud süsteem, mille vastavust nõuetele tuleb kontrollida. Kõnealust nõuetele vastavust kontrollitakse eelkõige järgmise puhul: veeremi allsüsteemi kirjeldused ning ühilduvus võrguga (punkt 4.2), selle liidesed raudteesüsteemi (kuhu see integreeritakse) muude allsüsteemidega (punktid 4.2 ja 4.3), esialgsed kasutus- ja hoolduseeskirjad (punktid 4.4 ja 4.5) direktiivi 2008/57/EÜ artikli 18 lõikes 3 sätestatu kohaselt. Direktiivi 2008/57/EÜ artikli 18 lõikes 3 ja VI lisas sätestatud tehniline dokumentatsioon (punkt 4.8) sisaldab eelkõige võrguga ühilduvust käsitlevaid projekteerimisnäitajaid. WAG KTK käsitleb kõigi selliste allsüsteemiga seotud põhiparameetrite ühtlustamist: mis on vajalikud koostalitlusvõime ja ohutu integreerimise saavutamiseks, sealhulgas mis on raudteeveo-ettevõtjale vajalikud, et teha koos taristuettevõtjaga kindlaks üksuse ühilduvus võrguga. Lisaks on WAG KTKs sätestatud ühilduvuse jaoks oluliste põhiparameetrite väärtuste kindlaksmääramise protsess (arvutusmeetod, katsed, simulatsioonid). Ohutu integreerimisega seoses peab taotleja koostama algdokumentatsiooni, mis sisaldab eelkõige kõiki kasutustingimusi ja piiranguid ning juhendeid remondi, pideva või korralise järelevalve, seadistamise ja hoolduse kohta. Kirjeldatud dokumentatsioon peab üksusega kaasas käima. See võimaldab raudteeveo-ettevõtjatel võtta vastutuse turvalise toimimise eest vastavalt ohutust käsitleva direktiivi artikli 4 lõikele 3 ning käitamise ja liikluskorralduse KTK-le. Infrastruktuuriga ühilduvuse kindlakstegemise võib tsentraliseerida, kusjuures ühilduvus määratakse kindlaks kas üks kord, kehtestades ühtlasi kasutuspiirangud liinide lõikes, või iga kord, kui taristuettevõtja määrab rongiliini. Igal juhul peab raudteeveo-ettevõtja kontrollima, kas kõik tema rongi koosseisu kuuluvad vagunid on võimelised ja sobivad minema sellele rongile määratud liinile, võttes arvesse koormust (teljekoormus), veeremi gabariiti, pidurdustõhusust (pidurduskaal) jmt. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 9/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

10 Punkt Otsahaakeseadis Punkt Sisemine haakeseadis Otsahaakeseadised on vastupidavad ja suutelised taluma jõudu kooskõlas üksuse kindlaks määratud ettenähtud kasutuskorraga. Sisemised haakeseadised on vastupidavad ja suutelised taluma jõudu kooskõlas üksuse jaoks ette nähtud kasutuskorraga. Sama käiguosa kahe elemendi vahelist ühendust on kirjeldatud punktis Sisemis(t)e haakeseadis(t)e pikisuunaline tugevus peab olema vähemalt võrdne üksuse otsahaakeseadis(t)e tugevusega. Vaguni ettenähtud kasutamisest tulenevad sisendparameetrid (nt rongi kaal, kiirendamine/aeglustamine jmt) määravad koormuse (dünaamiline veojõud ja survejõud jmt), mille jaoks haakeseadis peab olema projekteeritud. Pikisuunaks loetakse rongi liikumissuunda. Punkt Üksuse terviklikkus Üksus on projekteeritud nii, et ükski ava sulgemiseks mõeldud liikuv osa (juurdepääsuuksed, koormakate, kaaned, luugid jne) ei saa ootamatult liikuda. Ootamatu liikumisena ei käsitata koormakatete loomulikul teel, näiteks pärituule mõjul vallandunud liikumist. Punkt Rööpmelaius Üksuse vastavus ette nähtud võrdlusprofiilile (sh alaosa võrdlusprofiilile) määratakse kindlaks ühe standardis EN :2009 sätestatud meetodi abil. Kui need on kindlaks määratud, kasutatakse üksuse võrdlusprofiili ja vastavate sihtvõrdlusprofiilide G1, GA, GB ja GC, sh alaosa jaoks kasutatud profiilide GIC1 ja GIC2 vastavuse kindlaksmääramiseks standardis EN :2009 kirjeldatud kinemaatilist meetodit. Raudteeveo-ettevõtja kasutab nõuetele vastavust infrastruktuuriga ühilduvuse kindlaksmääramiseks. Nõuetele vastavust tuleb tõendada igal juhul, mitte ainult koostalitlusvõimelise rööpmelaiuse puhul. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 10/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

11 Punkt Ühilduvus rongituvastussüsteemidega Kui kavas on tagada üksuse ühilduvus ühe või enama järgmise rongituvastussüsteemiga, määratakse kõnealune ühilduvus kindlaks kooskõlas komisjoni otsuse 2012/88/EL sätetega. a) Teestruktuuril põhinevad rongituvastussüsteemid. Kui pidurisüsteemis on vaja veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponente, tagab kooskõla ERA veebilehel () avaldatud ERA tehnilise dokumendi ERA/TD/ /INT 7. peatükiga komisjoni otsuses 2012/88/EL liitpiduriklotside kasutamise kohta sätestatud nõuete täitmise. Punktid ja Kõveral rööbasteel rööbastelt mahajooksmise vältimine Vastavustõendamine tehakse kooskõlas kas standardi EN 14363:2005 punktis 4.1 sätestatud menetlusega või standardi EN 15839:2012 punktis 4.2 esitatud meetodiga, kasutades standarditud lahenduste eelnevaid arvutusi. Standardis EN 15839:2012 esitatud meetod tähendab vabastamist nii katsetamisest kui ka arvutuste tegemisest ja seda võib kasutada juhul, kui on täidetud teatavad pöördvankrite parameetrite ja tüübi ning äärikunurga puhul kindlaksmääratud tingimused. Punktid ja Dünaamiline käitumine sõidu ajal Üksuse dünaamilist käitumist sõidu ajal tõendatakse järgides standardi EN 14363: peatükis sätestatud menetlusi või viies valideeritud mudeli abil ellu simulatsioone. Alternatiivselt võib standardi EN 15827:2011 punktis 9.3 sätestatud tingimustel asendada eespool nimetatud rööbasteel tehtavad katsed simulatsiooniga. KSK näeb ette mitu võimalust vaguni sõidusuutlikkuse kontrollimiseks, nagu kujutatud joonisel 5. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 11/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

12 Joonis 5. Kõik KSKs ettenähtud võimalused sõiduohutuse tõendamiseks Running safety (cl 4.2 of the TSI) Sõiduohutus (KSK punkt 4.2) Assessment of subsystem (cl if the TSI) Allsüsteemi hindamine (KSK punkt ) Assessment of IC running gear (cl of the TSI) Koostalitlusvõime komponendi käiguosa hindamine (KSK punkt ) Tests (EN 14363) Katsed (EN 14363) Simulations (EN 15827) Simulatsioonid (EN 15827) Qualification of a running gear (App B.2) Käiguosa kvalifitseerimine (B liide punkt 2) Established running gear (list in ) EB Kindlaksmääratud käiguosa (loetelu punktis ) EB B.1.1 Conditions for testing on one rail inclination (waving the need for tests on two track inclinations) B.1.2 Limit values for running safety (modifications necessary to the specifications in EN 14363). B.1.3 Limit values for track loading (modifications necessary to the specifications in EN 14363) B.1.1 Ühe rööbastee kaldega katsete tegemise tingimused (loobudes vajadusest teha katseid kahe rööbastee kaldega) B.1.2 Sõiduohutuse piirväärtused (standardis EN esitatud tehnilisi kirjeldusi on vaja muuta) B.1.3 Rööbastee koormuse piirväärtused (standardis EN esitatud tehnilisi kirjeldusi on vaja muuta) Lisaks on olemas menetlus käiguosa kvalifitseerimiseks kindlaksmääratud käiguosana. Simulatsioonide läbiviimisel tuleb kasutada valideeritud mudeleid. Mudeli valideerimise puhul eeldatakse, et kõigepealt tehti rööbasteel katsed, saadud andmeid võrreldi simulatsioonimudeli tulemustega ja seejärel mudelit muudeti, et saada valideeritud simulatsioonimudel (vt joonis 6). Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 12/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

13 Joonis 6. Simulatsioonid Validated model For modified vehicle designs Assumes BN tests with instrumented wheelsets Under condition that certain vehicle technical parameters are in range Valideeritud mudel Veeremi muudetud konstruktsiooni korral Standardis BN ettenähtud katsete tegemine juhitavate rattapaaridega Tingimusel, et teatavad tehnilised parameetrid on kindlaksmääratud vahemikus Käiguosa kindlaksmääratud käiguosana kvalifitseerimise menetluse põhimõtet on selgitatud joonisel 7. See menetlus hõlmab vaguni teatud omaduste valideerimist teatavat liiki käiguosana (mis muutub seeläbi kindlaksmääratud käiguosaks). Valideerimine tähendab, et rööbasteel katsete tegemisel kasutatakse kindlaks määratavat käiguosa kahel erinevate omaduste või parameetritega vagunil. Kindlaksmääratud käiguosa saab kasutada vagunitel, mille omadused vastavad nende vagunite omadustele, mille suhtes käiguosa valideeriti (kasutusvaldkond). Joonis 7. Laiema kasutusvahemiku valideerimine pärast katsete tegemist Parameetri lubatud muutumisvahemik, kui λ 1,1 EN14363 Katsetatud parameetrivahemik Praegune standard Parameetri lubatud muutumisvahemik, kui λ 1,0 Katsetatud parameetrivahemik, katse 1 Katsetatud parameetrivahemik, katse 2 Kindlaksmääratud käiguosade loetelusse kuuluvate ja standardis EN üksikasjalikult kirjeldatud käiguosadega varustatud vagunit peetakse sõiduohutuse Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 13/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

14 nõuetega kooskõlas olevaks, kui vaguni omadused jäävad käiguosa puhul valideeritud kasutusvahemiku/valdkonna piiresse. Aruandesse kantakse suurima ekvivalentkoonilisuse ja kiiruse kombinatsioon, mille puhul üksus vastab standardi EN 14363:2005 punktis 5 märgitud stabiilsuskriteeriumile. Suurima ekvivalentkoonilisuse ja kiiruse kombinatsiooni kajastamine aruandes vastavalt B liite punktis 1 sätestatule võimaldab rakendada operatiivmeetmeid, kui see on infrastruktuuri omaduste tõttu vajalik. Punktid ja Rattapaaride omadused Rattapaari mehaanilise käitumise vastavustõendamine tehakse kooskõlas standardi EN 13260: A1:2010 punktiga 3.2.1, milles on määratud kindlaks teljekomplekti jõu piirväärtused ja sellega seotud vastavustõendamise katse. Rattapaari mehaanilise käitumisega seotud nõude eesmärk, nagu KTKs esitatud, on tagada paigaldatud elementide vahel pöördemomendi edasiandmise võime, nagu on märgitud standardi EN punktis Kokkumonteerimisetapis kohaldatakse vastavustõendamise menetlust selle tagamiseks, et ükski defekt, mis tuleneb teljele paigaldatud osade mehaaniliste omaduste mis tahes muutustest, ei kahjustaks ohutust. Nõude kohaselt tuleb kokkumonteerimisetapis kontrollida lubatavaid väsimuspiire, mida telje konstruktsiooni puhul standardite EN ja EN kohaldamisel eeldatakse, juhul kui kokkumonteerimisel tehakse muudatusi. Punktid ja Rataste omadused Rataste mehaanilised omadused tagavad jõudude ja pöördemomendi ülekande ning vastupidavuse soojuskoormusele, kui see on vajalik kooskõlas kasutusvaldkonnaga. a) Kui ratast on kavas kasutada ratta sõidupinnal rakenduvate piduriklotsidega, tõendatakse ratta soojusmehaaniline sobilikkus, võttes arvesse ette nähtud maksimaalset pidurdusenergiat. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 14/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

15 Nimetatud sätete kohaselt peab ratas olema vastupidav soojusmõjudele koostalituse komponendi ratas soojusaspektide nõuded on sätestatud punktis ja hindamine teostatakse kooskõlas selle punktiga. Punkti kohaselt peavad pidurdusseadmed ka taluma ühte avariipidurdust ilma soojusmõjudest tingitud pidurdustõhususe vähenemiseta seetõttu on pidurdusseadmete soojusaspektide nõuded allsüsteemi tasandil määratletud punktis ja hindamine teostatakse kooskõlas selle punktiga. ERA tehnilise dokumendi ERA/TD/ /INT 9. peatükis on lisaks sätestatud ratta veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponendi lukustatud piduri katse vabatahtlik tegemine (kooskõlas standardiga FprEN 16452:2014). Selle katse eesmärk on määrata teatud pidurdusjõuga teatud aja jooksul pidurdamise järel mõõdetud veerepinna temperatuuri alusel hõõrdekomponendi nõuetele vastavus/mittevastavus. Kirjeldatud katse võimaldab eelmises lõikes sätestatu kohaselt hõõrdekomponendi tootjal lisaks rataste (rataste tootja kontroll) ja vaguni pidurisüsteemi (taotleja kontroll) soojusaspektide kohustuslikule kontrollimisele katsetada hõõrdekomponendi soojusaspekte. Kui hõõrdekomponendi tootja otsustab teha selle täiendava katse, peab ta katse tõendusmaterjali registreerima tehnilistes dokumentides kasutusala osana. a) Sepistatud ja valtsitud rattad: mehaanilisi omadusi tõendatakse standardi EN : A1: A2:2011 punktis 7 sätestatud menetluse teel. Ratas peab olema konstrueeritud standardi EN punktis 7 sätestatud meetodi kohaselt, mis näeb ette arvutuste ja seejärel katsete tegemist, kui konstruktsiooninõuded ei ole täidetud. Veerepinnal pidurdatavate rataste korral on standardi EN :2003+A1:2009 punkti nõuded täidetud üksnes siis, kui kasutatakse tabelis C.2 esitatud väärtusi. Sepistatud ja valtsitud rataste puhul on määratletud konstruktsiooninõuded, st dünaamilise koormuse lubatud vahemik. Lubatud vahemiku ületamisel tuleb teha pidurduskatse, mille puhul nõutakse, et pärast katset ei tohi esineda ühtegi väsimisest tingitud pragu. a) Sepistatud ja valtsitud rataste jääkpinge kohta otsuse langetamise kriteeriumid on sätestatud standardis EN : A1: A2:2011. Otsustuskriteeriumid standardis EN esitatud muust materjalist (v.a ER6 ja ER7) rataste soojusmehaanilise käitumise puhul peavad olema ekstrapoleeritud teadaolevatest andmetest. Lisaks on liikmesriikides lubatud kasutada peale KTKs sätestatute ka muud tüüpi rattaid. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 15/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

16 Tootmisetapis kohaldatakse vastavustõendamise menetlust, millega tagatakse, et ükski defekt, mis tuleneb ratta mehaaniliste omaduste mis tahes muutustest, ei kahjusta ohutust. Ratast peetakse ohutuse seisukohast oluliseks komponendiks, mida tuleb kontrollida, et tagada nii konstruktsiooninõuete täitmine kui ka toote lõppkvaliteet. Standardis EN on sätestatud vastavustõendamise menetlus, mida tuleb KTKs nimetatud parameetrite puhul järgida, tootmise käigus kontrollimisele kuuluvad olulised omadused ja katseproovide arv, telje konstruktsiooni muudatuste või teljematerjali valmistaja vahetamise korral järgitav kord jmt. Rattamaterjali väsimise omaduste suhtes tuleb KTKs sätestatud vastavustõendamise menetlus teostada ainult ratta tootmiseks kasutatava tooraine tarnija vahetumise või ratta tootmisprotsessi või konstruktsiooni märkimisväärse muutmise korral. Punktid ja Telgede omadused Lisaks eespool nimetatud koostenõuetele põhineb telje mehaanilise takistuse ja väsimise omaduste vastavustõendamine standardi EN13103: A2:2012 punktidel 4, 5 ja 6. Lubatud pinge otsustuskriteeriumid on esitatud standardi EN13103: A2:2012 punktis 7. Telje vastavustõendamine peaks põhinema arvutusel, nagu sätestatud standardis EN 13103, milles on esitatud koormustingimused, mida tuleb kaaluda, telje konstruktsiooni jaoks ettenähtud arvutusmeetodid ja otsustuskriteeriumid ning lubatud pinge teraseklassi EA1N puhul ja muude materjalide puhul lubatud pinge kindlaksmääramise meetod. Tootmisetapis kohaldatakse vastavustõendamise menetlust, millega tagatakse, et ükski defekt, mis tuleneb telje mehaaniliste omaduste mis tahes muutustest, ei kahjusta ohutust. Kontrollitakse teljematerjali tõmbetugevust, löögikindlust, pinna terviklikkust, materjali omadusi ja materjali puhtust. Vastavustõendamisel määratakse kindlaks, kuidas toimub iga kontrollitava omaduse puhul partiist proovide valimine. Telge peetakse ohutuse seisukohast oluliseks komponendiks, mida tuleb kontrollida, et tagada nii konstruktsiooninõuete täitmine kui ka toote lõppkvaliteet. Standardis EN on sätestatud vastavustõendamise menetlus, mida tuleb KTKs nimetatud parameetrite puhul järgida, tootmise käigus kontrollimisele kuuluvate katseproovide arv, Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 16/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

17 telje konstruktsiooni muudatuste või teljematerjali valmistaja vahetamise korral järgitav kord jmt. Punktid ja Käiguosa rattapaaride käsitsi vahetamiseks 1435 mm ja 1668 mm rööpmelaiuste vahel vahetamine Punktis sätestatud nõuetele vastavaks peetakse järgmistel Rahvusvahelise Raudteeliidu (UIC) andmelehe 430 1:2012 joonistel kirjeldatud tehnilisi lahendusi: teljeüksuste puhul andmelehe UIC 430 1:2012 B.4 lisa joonised 9 ja 10 ning H lisa joonis 18; pöördvankriüksuste puhul andmelehe UIC 430 1:2012 H lisa joonis mm ja 1524 mm rööpmelaiuste vahel vahetamine Punkti nõuetele vastavaks peetakse UIC andmelehe 430 3: liites kirjeldatud tehnilisi lahendusi. Hetkel on olemas ainult üks rattapaaride käsitsi vahetamise meetod. Üksuse ja rattapaaride käsitsi vahetamist praegu teostavate rajatiste vahelist liidest puudutavad nõuded on esitatud andmelehtedel UIC 430 1:2012 (1435 mm/1668 mm) ja UIC 430 3:1995 (1435 mm/1524 mm). Muude meetodite väljatöötamisel vaadatakse praegune kohaldamisjuhend läbi. Punkt Pidurid Ohutusnõuded Pidurisüsteem aitab kaasa raudteesüsteemi ohutustaseme tagamisele. Seetõttu tuleb üksuse pidurisüsteemi konstruktsioonile teha riskihindamine kooskõlas komisjoni määrusega (EÜ) nr 352/2009, võttes arvesse üksuse pidurdustõhususe täieliku kadumise ohtu. Olukorra tõsidust peetakse katastroofiliseks, kui see mõjutab ainult üksust (tõrgete kombinatsioon) või see mõjutab lisaks üksusele ka muud pidurdustõhusust (üksik tõrge). C liite punktide C.9 ja C.14 tingimuste täitmisel eeldatakse kooskõla käesoleva nõudega. Pidurisüsteem aitab olulisel määral kaasa raudteesüsteemi ohutustaseme tagamisele. Seepärast nõutakse KTK punktis riskihindamist kooskõlas komisjoni määrusega nr 352/2009 riskihindamise kohta (ühist ohutusmeetodit käsitlev määrus). Riskihindamine põhineb järgmistel riskide heakskiitmise üldtunnustatud põhimõtetel: tegevusjuhiste kohaldamine ja/või Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 17/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

18 hindamisaluse pidurisüsteemi võrdlus sarnase pidurisüsteemiga ja/või riski selgesõnaline prognoosimine. Taotleja võib valida, millist neist põhimõtetest ta tahab kohaldada. Selle riskihindamise puhul kaalutakse üksuse pidurdustõhususe täieliku kadumise ohtu. Kontrollida tuleb järgmist kahte stsenaariumi: 1. tõrge või tõrgete kombinatsioon mõjutab ainult üksuse enda pidurdustõhusust; 2. üksik tõrge põhjustab rongi teise üksuse või teiste üksuste pidurdustõhususe kadumise. Mõlema stsenaariumi puhul peetakse olukorra tõsidust katastroofiliseks, mis tähendab, et seotud riski ei ole vaja rohkem vähendada siis, kui asjaomase tõrke või tõrgete kombinatsiooni määr on kuni 10 9 töötunni kohta. Kõiki tõrkeid ja põhjuseid, mis võivad viia kirjeldatud stsenaariumide teostumiseni, tuleb analüüsida ja need kindlaks teha. Ühist ohutusmeetodit käsitleva määruse artikli 7 lõikes 1 on sätestatud hindamisasutuse kohustus esitada taotlejale ohutuse hindamise aruanne, mis peab sisaldama näiteks kõiki tehtud oletusi. Taotleja peab nimetatud stsenaariumide kontrollimiseks kirjeldama tehnilises dokumentatsioonis kõiki asjaomaseid kasutus- ja hoolduseeskirju, mida tuleb järgida (vt KTK punktid 4.4 ja 4.5). See teave võimaldab raudteeveo-ettevõtjatel ja hoolduse eest vastutavatel üksustel võtta vastutuse kooskõlas direktiivi 2004/49/EÜ artikli 4 lõikega 3. Riskihindamise üks meetodeid on tegevusjuhiste, näiteks Ceneleci standardite EN50126, EN50128 ja EN50129 või muude standardite kohaldamine, sealhulgas asjakohaste töökindluse, kasutatavuse, hooldatavuse ja ohutuse (TKHO) nõuete järgimine. Sellisel juhul tuleb tehnilises dokumentatsioonis kirjeldada ka kõnealuste TKHO nõuete järgimist. Piduriklots Piduriklots (st veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponent) on pidurisüsteemi osa ja seda hinnatakse koos pidurisüsteemiga. Seepärast peab taotleja ka piduriklotsi puhul järgima ühise ohutusmeetodi lähenemisviisi. Asjaomaseid tegevusjuhiseid tuleb pidada kohaldatuks, kui piduriklotsid kuuluvad KTK G liites loetletute hulka või vastavad KTK punktis sätestatud nõuetele ja neid hinnatakse punktis sätestatud menetluse kohaselt. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 18/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

19 Punkt Pidurid Pidurdustõhusus Üksuse pidurdustõhusust arvutatakse kooskõlas ühega järgmistest dokumentidest EN :2009 või andmeleht UIC 544 1:2013. Arvutus valideeritakse katsetega. Pidurdustõhususe arvutamine kooskõlas dokumendiga UIC valideeritakse dokumendis UIC 544 1:2013 sätestatud viisil. Pidurdustõhususe arvutamine kooskõlas dokumendiga UIC tuleb valideerida UIC dokumendis sätestatud viisil. UIC dokumendis on kirjeldatud mõned erandid ja seepärast ei ole katsed alati vajalikud. Punkt Pidurid Soojusmahutavus Pidurdusseadmed peavad olema suutelised taluma ühte avariipidurdust ilma pidurdustõhususe vähenemiseta soojuslike või mehaaniliste mõjude tõttu. Niipea kui vagun vastab sellele nõudele, on täidetud oluline nõue. Vaguni konstruktsioonist olenevalt peab kasutuseeskirjades olema sätestatud edasine tegevus pärast avariipidurduse tagajärjel toimunud täielikku seiskumist. Ette võib näha pidurdusseadmete kontrolli või kehtestada teatava ajaperioodi, mille möödumisel võib rong oma teekonda jätkata (risk: kohene teine avariipidurdus). Pidurdusseadmete soojusaspektide nõue on määratletud allsüsteemi tasandil. See tähendab, et kui pidurisüsteemis on vaja veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponente, peavad hõõrdekomponendid vastama nõuetele, sest need on pidurisüsteemi osa. 21 kallet kiirusel 70 km/h 40 km vältel võidakse pidada soojusmahutavuse võrdlusjuhtumiks, mis põhjustab pidurdusvõimsuse 45 kw ratta kohta 34 minuti jooksul, kui ratta nimiläbimõõt on 920 mm ja teljekoormus on 22,5 tonni. See nõue võimaldab kasutada igasuguse soojusmahutavusega pidurdusseadmeid. Võrdlusjuhtumina on esitatud väärtuste kombinatsioon, mida peetakse suurema osa Euroopa võrgustiku puhul esinduslikuks. Pidurisüsteemi komponentide vastavust võrdlusjuhtumile tuleb kajastada tehnilises dokumentatsioonis ja lubatud raudteeveeremitüüpide Euroopa registris (ERATV). Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 19/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

20 Punkt Pidurid Rataste lohisemise vältimise süsteem Rataste lohisemise vältimise süsteem paigaldatakse järgmist tüüpi üksustele: üksused, mis on varustatud iga tüüpi piduriklotsidega, mille maksimaalne keskmine haardetegur on suurem kui 0,12, välja arvatud liitpiduriklotsid. Maksimaalne keskmine haardetegur on maksimaalne keskmine haardetegur pärast reageerimisaega (vastavalt standardi EN punktile 4.4.5), võttes arvesse kiirusvahemikku alates 30 km/h kuni vaguni suurima ettenähtud sõidukiiruseni. Punktid ja Veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponendid Veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponentide vastavustõendamiseks määratakse kooskõlas ERA veebilehel () avaldatud ERA 15. detsembri aasta tehnilise dokumendiga ERA/TD/ /INT (versioon 2.0) kindlaks hõõrdekomponendi järgmised omadused: dünaamiline hõõrdumine (4. peatükk); staatiline hõõrdetegur (5. peatükk); mehaanilised omadused, sealhulgas nihkejõu ja paindetugevuse katsega seotud omadused (6. peatükk). Järgmisi kõlblikkusi tõendatakse kooskõlas ERA veebilehel () avaldatud ERA 15. detsembri aasta tehnilise dokumendiga ERA/TD/ /INT (versioon 2.0), kui on ette nähtud, et hõõrdekomponent on kõlblik kasutamiseks: teestruktuuril põhinevates rongituvastussüsteemides ja/või rasketes keskkonnatingimustes. ERA tehnilise dokumendi ERA/TD/ /INT 4., 5. ja 6. peatükis nimetatud katsed on kohustuslikud. Nende katsete tulemused tuleb registreerida tehnilistes dokumentides, et määratleda veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponendi kasutusala. 7. peatükis Kasutuskõlblikkus teestruktuuril põhinevates rongituvastussüsteemides ja 8. peatükis Kasutuskõlblikkus rasketes keskkonnatingimustes nimetatud katsed ei ole kohustuslikud. Hõõrdekomponendi tootja peab otsustama, kas tema toode sobib kasutamiseks teestruktuuril põhinevates rongituvastussüsteemides ja/või keerulistes keskkonnatingimustes, ning sellest lähtuvalt tegema need katsed. Kui neid ei tehta, peetakse hõõrdekomponenti mittekõlblikuks. ERA tehnilise dokumendi ERA/TD/ /INT lisateave on kohaldamisjuhendi punktis Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 20/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

21 Kui tootjal puudub (tema enda hinnangul) kavandatud konstruktsiooni puhul piisav ekspluatatsioonikogemus, tehakse kasutuskõlblikkuse hindamismenetluse osana tüübivalideerimine ekspluatatsioonikogemuse alusel (moodul CV). Enne käituse ajal tehtavate katsete alustamist kasutatakse sobivat moodulit (CB või CH1) koostalitluse komponendi konstruktsiooni sertifitseerimiseks. Tootjal on lõplik vastutus hõõrdekomponendile kohaldatavate kõigi oluliste nõuete täitmise eest. WAG KTKs on lisaks sätestatud, et käituse ajal tehtavad katsed on kohustuslikud, kui tootjal puudub hõõrdekomponendi kavandatud konstruktsiooni piisav käitamise kogemus. Käitamiskogemust tuleb mõista järgmiselt. Tootja oskab kõige paremini otsustada (omal vastutusel) enda kogemuste üle, arvestades ühest küljest hõõrdekomponendi kasutusala ja teisest küljest varasemaid kogemusi sarnast tüüpi hõõrdekomponentidega. Tootja võib selleks kasutada ühist ohutusmeetodit käsitlevat määrust. Kooskõlas otsusega 2010/713/EL määratleb tootja käitamiskogemusel põhineva hõõrdekomponendi valideerimise kava, kasutades moodulit CV. Viitematerjalina võib kasutada standardi FprEN 16452:2014 lisa V. Tootja võib selle lisa sätteid kohandada, arvestades hõõrdekomponendi kasutusala ja tootja kogemusi sarnase konstruktsiooniga hõõrdekomponentidega. Käituse ajal tehtavate katsete eesmärk on teha hõõrdekomponendi kasutusalale kohandatud katseid tegelikes tingimustes. Punkt Keskkonnatingimused Üksuse ja selle komponentide projekteerimisel võetakse arvesse keskkonnatingimusi, millega veerem kokku puutub. Keskkonnaparameetreid on kirjeldatud allpool esitatud tingimustes. Iga keskkonnaparameetri kohta määratakse kindlaks nimivahemik, mis on Euroopas kõige sagedamini esinev ning mis on koostalitlusvõimelise üksuse alus. Teatavate keskkonnaparameetrite puhul määratakse kindlaks ka muud vahemikud lisaks nimivahemikule. Sel juhul valitakse vahemik üksuse projekteerimiseks. Allpool tingimustes kindlaks määratud funktsioonide puhul kirjeldatakse tehnilises dokumentatsioonis projekteerimise ja/või katsetamise sätteid, mis kehtestatakse veeremi KTK nõuetele vastavuse tagamiseks kõnealuses vahemikus. Olenevalt valitud vahemikust ja võetud meetmetest (mida kirjeldatakse tehnilises dokumentatsioonis) võivad osutuda vajalikuks kohased kasutuseeskirjad, kui nimivahemiku jaoks projekteeritud üksust kasutatakse konkreetsel raudteeliinil, kus nimivahemik aasta teatud perioodidel ületatakse. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 21/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

22 Vahemikud, kui need erinevad nimivahemikest, mis valitakse välja keskkonnatingimustega seotud mis tahes piirava(te) kasutuseeskirja(de) vältimiseks, määravad kindlaks liikmesriigid ning need on loetletud punktis 7.4. Üksuse ja selle komponentide projekteerimisel võetakse arvesse ühte või mitut järgmist välisõhu temperatuuriklassi: T1: -25 C kuni +40 C (nominaalne), T2: -40 C kuni +35 C ja T3: -25 C kuni +45 C. Üksus vastab käesoleva KTK nõuetele ilma tulemuslikkuse vähenemiseta lume-, jääja raheoludes (nagu on sätestatud standardi EN :1999 punktis 4.7), mis vastavad nimivahemikule. Kui valitakse standardis kirjeldatutest karmimad lume-, jää- ja raheolud, projekteeritakse üksus ja selle komponendid vastama KTK nõuetele, võttes arvesse koostoimet madala temperatuuriga kooskõlas valitud temperatuurivahemikuga. Temperatuurivahemiku T2 puhul ning karmides lume-, jää- ja raheoludes määratakse kindlaks ja tõendatakse meetmed, mis on võetud kõnealustes karmides tingimustes KTK nõuetele vastamiseks, seda eelkõige projekteerimise ja/või katsetamise sätete puhul, võttes arvesse järgmisi funktsioone: haakimisfunktsioon haakeseadmete vastupidavuse piirangute alusel; pidurdusfunktsioon, mis hõlmab pidurdusseadmeid. KTK näeb ette, et vaguni projekteerimisel võetakse arvesse selliseid keskkonnatingimusi nagu temperatuur ning lume-, jää- ja raheolud. Seepärast on sätestatud nimitingimused (temperatuurivahemik T1 ning lume-, jää- ja raheolud standardis EN ). Mõnedel liikmesriikidel esineb sellega seoses siiski probleeme, kuna neis valitsevad teatavatel aastaaegadel karmimad keskkonnatingimused. Seetõttu nähakse ette karmimad temperatuuri ning lume-, jää- ja raheolud. Temperatuuri puhul on kehtestatud vahemikud T2 (-40 C kuni +35 C) ja T3 (-25 C kuni +45 C). Standardis EN sätestatutest karmimate lume-, jää- ja raheolude puhul viidatakse WAG KTKs punktile 7.4. Vaguni projekteerimist ja hindamist võib täielikult hinnata nimitingimuste alusel või karmimate keskkonnatingimuste ühe või mõlema variandi alusel. Valitud tingimustele vastamiseks võetud projekteerimise ja/või katsetamise sätteid tuleb kirjeldada tehnilises dokumentatsioonis ning neid saab kasutada selliste kasutuseeskirjade kehtestamiseks, milles võetakse arvesse teatavates liikmesriikides teatavatel aastaaegadel valitsevaid karmimaid keskkonnatingimusi. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 22/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

23 Seoses asjaomastes liikmesriikides valitsevate keskkonnatingimustega peavad piiramatu juurdepääsu tagamiseks olema täidetud WAG KTK punktis 7.4 sätestatud tingimused. KTKs kasutatud termin haakimisfunktsioon hõlmab veoseadet ja puhvrit. Punkt Tuleohutus Üldist Üksuse kõik olulised võimalikud tuleallikad (suure riskiga komponendid) määratakse kindlaks. Üksuse projekteerimise tuleohutusaspektid on suunatud tulekahju tekke vältimisele; tulekahju tekkimisel selle mõju leevendamisele. Üksuses kantavad kaubad ei ole üksuse osa ning neid ei tule vastavuse hindamisel arvesse võtta. Olulised võimalikud tuleallikad ja suure riskiga komponendid hõlmavad järgmist: piduriketaste kontaktpinnad, süttivaid vedelikke sisaldavad mahutid, elektriseadmed (sh kaablid), sisepõlemismootorid, soojusvahetuse seadmed (nt kliimaseadmed). Selles KTKs sätestatud tuleohutusnõuded ei puuduta ohtlike kaupade transporti. Kaubavagunites ohtlike kaupade vedamise korral tuleb kõigi tuleohutuse aspektide puhul kohaldada ohtlike kaupade rahvusvaheliste raudteevedude eeskirja (RID) nõudeid. Punkt Tuleohutus Tõkked Tule mõju piiramiseks paigaldatakse kindlaksmääratud võimalike tuleallikate (suure riskiga komponendid) ja kantava koorma vahele tuletõkked, mis jäävad vähemalt 15 minutiks terviklikuks. 15 minuti pikkuse terviklikkuse nõude täidavad ilma katsetamata 2 mm paksune terasplekk ja 5 mm paksune alumiinium. Vagunite puhul on peamiseks tuleallikaks pidurikettad. Seetõttu võib rataste kohale paigaldavaid elemente käsitlevatele dokumentidele UIC ja UIC 543 vastavate konstruktsioonide korral eeldada piduriketastest ülespoole jääva piirkonna puhul vastavust punktis Tõkked sätestatud nõudele. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 23/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

24 Punktid ja Tuleohutus Materjalid Kõigil üksuses kasutatavatel püsimaterjalidel on piiratud süttivuse ja leegi levimise omadused, v.a juhul, kui materjal on eraldatud kõigist võimalikest tuleohuallikatest üksuses tuletõkkega ning riskihindamine kinnitab selle ohutut kasutamist või komponendi mass on < 400 g ja see asub muudest katsetamata komponentidest horisontaalsuunas 40 mm ja vertikaalsuunas 400 mm kaugusel. Punktis kasutatud väljend komponendi mass on < 400 g viitab sellise materjali massile, mille piiratud süttivust ei ole tõendatud ja mida ei ole punktis nõuetele vastavaks peetavate materjalide loetelus nimetatud. Punkt Hooldustööde kirjeldus Hooldustööde kirjeldus sisaldab allpool esitatut. Varuosade (väljavahetatavate osade) tehnilisi ja funktsionaalseid kirjeldusi sisaldav osade loetelu. Loetelu sisaldab kõiki osi, mille vahetamine on ette nähtud teatava tingimuse korral või pärast elektrilist või mehaanilist riket või mis võivad vajada väljavahetamist pärast ettenähtavat juhuslikku kahjustust. Koostalitluse komponendid märgitakse ära ja neile viidatakse nende vastavusdeklaratsioonis. Õigete osade tuvastamiseks ja hankimiseks on soovitatav viidata osade loetelus ka osade tarnijale ja tootjale. Hooldustööde kirjeldus sisaldab allpool esitatut. Hoolduskava, s.o struktureeritud ülesandekomplekt hooldustööde tegemiseks, sh toimingud, menetlused ja vahendid. Kõnealuse ülesandekomplekti kirjeldus hõlmab järgmist: - lammutamise/kokkumonteerimise juhendjoonised, mis on vajalikud vahetatavate osade nõuetekohaseks kokkumonteerimiseks/lammutamiseks; - hoolduskriteeriumid; - eelkõige ohutuse seisukohast tähtsate osade kontroll ja katsed; need hõlmavad visuaalseid kontrolle ja mittepurustavaid katseid (näiteks Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 24/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

25 vajaduse korral ohutust kahjustada võivate puudujääkide avastamiseks); - ülesande täitmiseks vajalikud tööriistad ja materjalid; - ülesande täitmiseks vajalikud tarvikud; - isikukaitsemeetmed ja -vahendid. Hooldustööde kirjeldusse on soovitatav lisada järgmised kaubavagunite hoolduse töökonna väljatöötatud dokumendid, kuna neid peetakse heaks tavaks: telgede kontrolli ühtlustatud hooldusprogramm (EVIC), mis on korrosiooniga seotud riskide vähendamisel tõhus, kuid nende täielikuks kõrvaldamiseks ebapiisav (vt esimese viitedokumendi III lisa); rattapaaride jälgimise Euroopa kataloogi (EWT) jaoks kogutavate andmete kindlakstegemine (vt esimese viitedokumendi IV lisa); kaubavagunitelgede hoolduse ühised Euroopa kriteeriumid (ECCM) (vt esimese viitedokumendi V lisa). Taotleja peaks neid kolme raudteehooldust käsitlevat dokumenti, mille raudteesektor on välja töötanud, hooldustööde kirjelduses järgmiste teemade puhul arvesse võtma: telgede visuaalse kontrolli arendamine ja ajakohastamine (EVIC); seadistusdokumentatsiooni rattapaare käsitleva osa sisu kindlaksmääramine (EWT); vajaduse korral hoolduskavade ühtlustamine (ECCM). Visuaalse kontrolli puhul võib esineda erinevaid arusaamasid küsimuses, kas sellist visuaalset kontrolli teostatakse ka kasutuskohas väljaspool remonditöökoda (vt 1. augusti aasta lõpparuanne remonditöökodade sertifitseerimise kohta, punkt 5.1 Hoolduse esimesed etapid ). Visuaalse kontrolli peab teostama raudteeveoettevõtja ja valdaja/ hoolduse eest vastutav üksus, näiteks vastavalt üldises kasutuslepingus kokkulepitule. Visuaalseid kontrolle võivad remonditöökojas või kasutuskohas teostada näiteks inspektorid. Kui taotleja saab kogemuste ja riskihindamise kaudu tõendada, et tema hoolduseeskirjad on eespool soovitatud heast tavast tõhusamad, peaks ta need lisama oma hooldustööde kirjeldusse. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 25/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

26 Punkt 4.7. Tervishoiu- ja ohutustingimused Kui üksusele on paigaldatud käsitsihaakimise süsteem, tagatakse haakimisel ja lahtihaakimisel rongikoostajatele vaba ruum. KTK selle nõudega on vastavuses rongikoostajatele ettenähtud vaba ruum, mis on määratletud ERA tehnilise dokumendi nr 4 (ERA/TD/ /INT, versioon 1.0, ) 3. peatükis. Kõik tegevpersonalile ohtlikuks peetavad eenduvad osad tuleb selgelt märgistada ja/või varustada kaitseseadmetega. KTK selle nõudega on vastavuses kaitseseadmed, mida on kirjeldatud dokumendi UIC 535 2:2006 punktis 1.3. Üksus varustatakse astmete ja käepidemetega, v.a juhul, kui töötajad ei pea sellel töötama, näiteks rongikoostamise puhul. KTK selle nõudega on vastavuses astmed ja käepidemed, mis on oma tugevuse, suuruse ja rongikoostajatele ettenähtud vaba ruumi poolest kooskõlas ERA tehnilise dokumendi nr 4 (ERA/TD/ /INT, versioon 1.0, ) 4. peatükiga. Punkt 4.8. Tehnilisse dokumentatsiooni ja lubatud raudteeveeremitüüpide Euroopa registrisse kantavad parameetrid Tehniline dokumentatsioon sisaldab vähemalt järgmisi parameetreid: telgede asend üksusel ja telgede arv; Telgede asend üksusel ja telgede arv on telgede geomeetriline asend üksusel vastavalt standardile EN 15528: peatükk. Koostalitluse komponendid Koostalitluse komponendi võib määratleda, kui selle nõudeid KTKs saab hinnata allsüsteemist sõltumatult komponendi tasandil ja kui saab kindlaks määrata selle kasutusvaldkonna. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 26/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

27 Kasutusvaldkond hõlmab kõiki tingimusi, milles komponentide kasutamine on ette nähtud, nagu määratletud KTK punktis 7.2, ja nende tehnilisi piiranguid. Punkt Käiguosa Käiguosa projekteeritakse kasutusvahemiku ja kasutusvaldkonna jaoks, mis määratakse kindlaks järgmiste parameetrite alusel: rööbastee kalle. Rööbastee kalle on käiguosa kasutusvaldkonda määratlev parameeter. Seda seetõttu, et piiranguteta rahvusvahelise tegevuse korral nõuab dünaamilise käitumise katsetamine vastavalt standardile EN katsete tegemist rööbastee kalletega 1:20 ja 1:40. KSK B lisa punktis 1 on ette nähtud võimalus kasutada rattapaari suurt ekvivalentkoonilisust selle tõendamiseks, et veerem sobib kasutamiseks kõigi rööbastee kallete puhul. Ometi tunnistatakse, et sel juhul ei ole alati võimalik järgida piirväärtusi ja alati ei ole tegevuslikel põhjustel vajalik teha iga veeremi puhul kaks eraldi katset erinevate rööbastee kalletega, kuna osa veeremeid kasutatakse ainult spetsiaalsetes võrgustikes. Seepärast on rööbastee kalde kui parameetri kasutuselevõtu tulemusena võimalik teha katseid ainult ühe rööbastee kaldega ja lubada käiguosa kasutada ainult sellistes võrgustikes, mille rööbastee kalle vastab katsetes kasutatud rööbastee kaldele. Punkt Ratas Ratast hinnatakse ja see projekteeritakse kasutusvaldkonna jaoks järgmise alusel: veerepinna nimiläbimõõt; maksimaalne vertikaalne staatiline jõud; maksimaalne kiirus ja kasutusaeg ning maksimaalne pidurdusenergia. Viimane loetelupunkt viitab ka teatava pidurduspõhimõttega kombineerimise võimalusele. Näiteks kui pidurdusjõud ei toimi vahetult veerepinnal, on pidurdusenergia väga väike või puudub. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 27/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

28 peatükk. Vastavushindamine ja EÜ vastavustõendamine WAG KTK punktides 6.1 ja 6.2 esitatud selgitused vastavushindamise kohta on lisatud käesoleva kohaldamisjuhendi punkti 2.4. Punkt 6.3. EÜ deklaratsioonita koostalitluskomponentidele vastavaid komponente sisaldav allsüsteem Teavitatud asutus võib anda allsüsteemile EÜ vastavustõendamise sertifikaadi ka juhul, kui ühel või mitmel kõnealuse allsüsteemi koostalitluskomponendile vastaval komponendil ei ole asjakohast EÜ vastavustõendamise deklaratsiooni... Juhul kui komponenti käsitatakse koostalitluskomponendina, on EÜ deklaratsiooniga komponendi kasutamine veeremi allsüsteemi jaoks EÜ vastavustõendamise deklaratsiooni saamiseks kohustuslik, välja arvatud WAG KTK punktis 6.3 sätestatud tingimuste kohaldamisel. Allsüsteemis on lubatud kasutada ainult selliseid EÜ sertifikaadita koostalitluskomponendile (KTK punktis 7.2 määratletud sertifitseerimata koostalitluskomponendid) vastavaid komponente, mis on toodetud enne punktis 6.3 ja komisjoni määruse artiklis 8 viidatud üleminekuperioodi või selle ajal. Tootja peab selle perioodi jooksul hankima EÜ sertifikaadi. Vastasel juhul peab ta tootmise lõpetama. Erandiks on käiguosa, mille puhul on taotlejal KTK punkti kohaselt lubatud valida hindamine allsüsteemi tasandil vastavalt punktile või koostalitluskomponendi tasandil vastavalt punktile Komponenti ja koostalitluskomponenti tuleb eristada, kuna komponent on allsüsteemi füüsiline osa, kuid koostalitluskomponent on määratletud funktsiooni alusel peatükk. Rakendamine Punkt 7.1. Kasutuselevõtuluba Käesolevat KTKd kohaldatakse pärast käesoleva KTK kohaldamiskuupäeva kasutusele võetud allsüsteemile veerem kaubavagunid punktides 1.1 ja 1.2 ning 2. peatükis sätestatud ulatuses. Direktiivi 2008/57/EÜ artikkel 20 võimaldab käesolevat KTKd kohaldada vagunite suhtes, mille kasutamiseks on juba antud luba vastavalt komisjoni otsusele 2006/861/EÜ (muudetud komisjoni otsusega 2009/107/EÜ), et näiteks saavutada loa vastastikune tunnustamine kooskõlas punktiga või saada luba kanda vagunile märgistus GE või CW kooskõlas C liite punktiga 5. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 28/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

29 Igal juhul on võimalik kohaldada direktiivi 2008/57/EÜ artiklit 22, et saada uus luba vaguni kasutuselevõtuks, sealhulgas saavutada selle loa vastastikune tunnustamine kooskõlas punktiga või saada luba kanda vagunile märgistus GE või CW kooskõlas C liite punktiga 5. Punkt Esimese kasutuselevõtuloa vastastikune tunnustamine Järgmises loetelus on kooskõlas direktiivi 2008/57/EÜ artikli 23 lõikega 1 sätestatud tingimused, mille alusel üksus ei pea pärast ühes liikmesriigis kasutuselevõtuloa saamist saama mingit täiendavat kasutuselevõtuluba. Kõnealused tingimused täiendavad punktis 4.2 esitatud nõudeid. Täielikult tuleb täita järgmised tingimused. Üksusele, mis vastab KTK põhinõuetele ja liikmesriigi poolt teatatud riiklikele tehnilistele eeskirjadele, mis käsitlevad kehtivaid avatud punkte ja erijuhtusid, võib anta kasutuselevõtuloa liikmesriigis, kus luba andev riiklik ohutusasutus on asutatud. Kui taotleja soovib üksuse jaoks kasutusluba ka teistes liikmesriikides, peab ta taotlema teiste liikmesriikide pädevatelt riiklikelt ohutusasutustelt täiendavat luba ning iga liikmesriigi määratud asutus peab uuesti hindama asjaomase üksuse vastavust teatatud riiklikele tehnilistele eeskirjadele. Selle aeganõudva ja kuluka protsessi vältimiseks on direktiivi 2008/57/EÜ artikli 23 lõikes 1 sätestatud võimalus määratleda WAG KTK 4. peatükis sätestatud nõuetele täielikult vastavate sõidukite puhul KTKs tingimused, mille alusel üksus ei vaja kasutuselevõtuks ühtegi täiendavat luba. Need tingimused esimese kasutuselevõtuloa vastastikuseks tunnustamiseks on sätestatud WAG KTK punktis Eeltingimuseks on see, et üksus vastab kõigile KTK 4. peatükis sätestatud nõuetele. Punkti esimeses neljas punktis (a d) on esitatud tingimused, mis sulgevad WAG KTK avatud punktid. Punktides e ja f esitatud tingimused määravad kindlaks Rootsi ja Portugali erijuhtude käsitlemise viisi. Kõik muud erijuhud WAG KTK punktis 7.3 on üksnes siseriikliku liikluse suhtes kohaldatavad leevendused ja ei puuduta seega koostalitlusvõimet ega ole järelikult vastastikuse tunnustamise seisukohast olulised. Uue lähenemisviisi kohaldamisega seotud probleemide tõttu taotlesid mõned liikmesriigid ja riiklikud ohutusasutused siiski täiendavaid tingimusi esimese kasutuselevõtuloa vastastikuseks tunnustamiseks. Punktides g ja h on esitatud kaks võrgustiku ühilduvusega seotud tingimust ning punktides i k viidatakse varasematest kaubaveoeeskirjadest pärinevatele tehnilistele lahendustele. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 29/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

30 Punkt 7.2. Asendamine, uuendamine ja ajakohastamine Tabelis 11 kasutatud sõna võimalik tähendab seda, et hoolduse eest vastutav üksus võib omal vastutusel asendada komponendi muu komponendiga, kasutades sama funktsiooni ja tulemuslikkust kooskõlas asjakohase KTK nõuetega... Juhul kui komponenti käsitatakse KTK 5. peatükis käsitletud koostalitluskomponendina, on selle kasutamine asendamise, uuendamise ja ajakohastamise kontekstis sätestatud WAG KTK punktis 7.2. Koostalitluskomponentide kasutamist asendamise, uuendamise ja ajakohastamise kontekstis oli vaja KTKs selgitada, sest need eeskirjad on töörühma liikmetele vajalikud selle hindamiseks, kas komponent tuleks deklareerida koostalitluskomponendina või mitte. Need põhinevad rangelt hoolduse eest vastutavaid üksusi käsitleval määrusel. Allsüsteemis on lubatud kasutada ainult selliseid EÜ sertifikaadita koostalitluskomponendile (KTK punktis 7.2 määratletud sertifitseerimata koostalitluskomponendid) vastavaid komponente, mis on toodetud enne punktis 6.3 ja komisjoni otsuses viidatud üleminekuperioodi või selle ajal. Komponenti ja koostalitluskomponenti tuli eristada, kuna komponent on allsüsteemi füüsiline osa, kuid koostalitluskomponent on määratletud funktsioonide alusel. WAG KTK tabelile 11 järgnevas tekstis selgitatakse, millal hoolduse eest vastutav üksus peab oma ülesandeid täitma ja milliseid kontrolle peab tegema. 2.8 WAG KTK liited C liide. Täiendavad valikulised tingimused C liide sisaldab üksikasjalikke ettekirjutusi vagunite vaba vahetuse optimeeritud tingimuste ja tehniliste lahenduste, ettenähtud kasutusrežiimi ning turgu valitsevate raudteeveo-ettevõtjate hoolduskontseptsiooni kohta. Lisaks KTK 4. peatükis esitatud põhinõuete järgimisele ja punktis sätestatud tingimuste täieliku kogumi täitmisele võib vagun täita ka C liites esitatud tingimusi. C liite tingimuste täitmine on valikuline ega ole KTKga vastavuse saavutamiseks vajalik. Kui taotleja otsustab C liidet kohaldada, on kohustuslik kõigi tingimuste täitmine. Tingimuste täitmist hindab teavitatud asutus. C liite punkti 6 kohaselt on lubatud tingimuste osaline täitmine, mille puhul on C liite punktides 3 ja/või 6 ja/või 7b esitatud tingimused välistatud. Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 30/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

31 Turvalise toimimise ja eelkõige konkreetsete vagunite kasutamistingimuste eest vastutavad alati transporti korraldavad raudteeveo-ettevõtjad. Need raudteeveoettevõtjad võivad otsustada, et olemasoleva vagunipargi konkreetseid vaguneid võib kasutada nagu märgisega GE või CW varustatud vaguneid. Sellisel juhul võivad raudteeveo-ettevõtjad sellele omal äranägemisel asjakohasel viisil viidata. WAG KTK regulatiivosa artikkel 3 lubab anda vagunitele, mis on saanud kasutuselevõtuloa kooskõlas eelmise raudteesüsteemi allsüsteemi veerem kaubavagunid koostalitluse tehnilise kirjeldusega (otsus 2006/861/EÜ ja selle muudatused) ning mis vastavad selle punktis sätestatud tingimustele, märgise GE ilma täiendava hindamise või uue kasutuselevõtuloata. Kuigi eelmise WAG KTK punktis sätestatud tingimused ei ole samad, mis selle WAG KT punktis ja C liites sätestatud tingimused, võivad raudteeveo-ettevõtjad kasutada märgist GE mõlema KTK kohaselt loa saanud vagunite puhul. Raudteeveo-ettevõtjad peavad kontrollima vaguni tehnilisi dokumente, et tuvastada märgise GE sobivus, arvestades vaguni ettenähtud kasutustingimusi. Selle märgise tõlgendamine käitamisel jääb igal juhul raudteeveo-ettevõtjate vastutusalasse. 2.9 Mõned praktilised juhtumid Veoautosid vedava üksuse (nn Rollende Landstrasse) näide Üldjuhul moodustavad mitu veoautosid vedavat üksust marsruutrongi. Marsruutrongi otstes asuvad liikuva puhvriprussiga üksused, mis on varustatud astmete ja käsipuudega (vt joonis 8). Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 31/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

32 Joonis 8. Veoautosid vedava üksuse (nn Rollende Landstrasse) näide End vehicle Handrail Coupling Appendix C Shunter s hand Shunter handrail Reserved spaces Buffer Appendix C Viimane veeremiüksus Käsipuu Haakeseadis (C liide) Rongikoostaja aste Rongikoostaja käsipuu Reserveeritud ruum Puhver (C liide) Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 32/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

33 Intermediate vehicles (loaded with lorries) Vahepealsed veeremiüksused (veoautodega) 2.10 Üleminekuetapid seoses veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponentidega WAG KTKga sätestatakse veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponentide üleminekuetapid. Enne komisjoni määruse (EL) 2015/924 kohaldamist olid täielikult heakskiidetud liitpiduriklotsid loetletud G liites (rahvusvahelises transpordis täielikult heakskiidetud liitpiduriklotside loetelu lingil ERA veebilehel), millele viidati WAG KTKs. Komisjoni määruse (EL) 2015/924 kohaldamisega loodi uus koostalitluse komponent veerepinna pidurisüsteemi hõõrdekomponent. See koostalitluse komponent on mis tahes hõõrdekomponent, mis mõjub ratta veerepinnale, sealhulgas liitpiduriklotsidele ja valumalmist piduriklotsidele. ERA haldab G liidet, kuni selles loetletud hõõrdekomponente ei käsitleta veel EÜ vastavusdeklaratsioonis (vt artikkel 10). Artiklis 8b sätestatud üleminekuperiood on Viide: ERA/GUI/RST WAG/IU Versiooni 2.0 Lk 33/43 Rue Marc LEFRANCQ, 120 BP F Valenciennes Cedex Prantsusmaa Tel. +33 (0) Faks +33 (0)

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Suunised, mis käsitlevad selliseid teste, läbivaatamisi või tegevusi, mis võivad viia pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiivi artikli 32 lõike

Rohkem

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka L 256/4 Euroopa Liidu Teataja 22.9.2012 MÄÄRUSED KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti kasutamiseks,

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUSED Saatja: Euroopa Komisjoni peasekretär, allkirjastanud

Rohkem

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201 Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/2019 ESMA70-151-1496 ET Sisukord I. Reguleerimisala...

Rohkem

Ref. Ares(2018) /01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility a

Ref. Ares(2018) /01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility a Ref. Ares(2018)152596-10/01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility and Transport Directorate C - Land B-1049, Brussels

Rohkem

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e 3.7.2009 Euroopa Liidu Teataja C 151/11 ARVAMUSED EUROOPA ANDMEKAITSEINSPEKTOR Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem

Rohkem

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2007) 741 lõplik 2007/0262 (COD) Kohandamine kontrolliga regulatiivmenetlusega Esimene osa Ettepanek

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2007) 741 lõplik 2007/0262 (COD) Kohandamine kontrolliga regulatiivmenetlusega Esimene osa Ettepanek EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel 23.11.2007 KOM(2007) 741 lõplik 2007/0262 (COD) Kohandamine kontrolliga regulatiivmenetlusega Esimene osa Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU MÄÄRUS, millega kohandatakse

Rohkem

PR_COD_2am

PR_COD_2am EUROOPA PARLAMENT 2004 Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon 2009 2004/0209(COD) 3.10.2008 ***II SOOVITUSE PROJEKT TEISELE LUGEMISELE eesmärgiga võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, millega muudetakse

Rohkem

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastavuse teave 1 Sisukord lk Ohutusmärgid ja -sildid... 3 Ohutusteated... 4 Muud sildid... 5 Üldine ohuteave... 6 Edastamine... 6 Sissejuhatus...

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL)

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) EUROOPA KOMISJON Brüssel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, 30.10.2018, millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) nr 807/2014, millega täiendatakse Euroopa Parlamendi

Rohkem

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise 3. 3. Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise otstarve märgitakse kasutusloale. ehitise kasutusluba Erandlikult ei

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2017) 4679 final KOMISJONI RAKENDUSOTSUS (EL) /, , milles käsitletakse EURESe portaalis vabade töökohta

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2017) 4679 final KOMISJONI RAKENDUSOTSUS (EL) /, , milles käsitletakse EURESe portaalis vabade töökohta EUROOPA KOMISJON Brüssel, 11.7.2017 C(2017) 4679 final KOMISJONI RAKENDUSOTSUS (EL) /, 11.7.2017, milles käsitletakse EURESe portaalis vabade töökohtade ning töökohataotluste ja CVde omavahelist sobitamist

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjon

Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjon Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjoni rakendusmäärus (EL) 2017/716, 10. aprill 2017, millega

Rohkem

KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/ 2019, detsember 2018, - millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/ artikli 42 tähenduses

KOMISJONI  RAKENDUSMÄÄRUS  (EL)  2018/  2019, detsember  2018,  -  millega  kehtestatakse  määruse  (EL)  2016/ artikli 42  tähenduses L 323/10 19.12.2018 KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/2019, 18. detsember 2018, millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/2031 artikli 42 tähenduses kõrge riskiga taimede, taimsete saaduste ja muude objektide

Rohkem

SANCO/10984/2010-EN Rev. 3

SANCO/10984/2010-EN Rev. 3 ET ET ET EUROOPA KOMISJON Brüssel 4.6.2010 KOM(2010)298 lõplik 2010/0156 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS, geneetiliselt muundatud maisi Bt11 (SYN-BTØ11-1) sisaldavate, sellest koosnevate või sellest valmistatud

Rohkem

untitled

untitled MÄNGUASJADE OHUTUS Laste kõrgetasemelise kaitse tagamine Euroopa Komisjon Ettevõtluse tööstuse peadirektoraat Fotolia Orange Tuesday ELis on ligikaudu 80 miljonit alla 14 aasta vanust last ning otseselt

Rohkem

Suunised Reitinguagentuuride meetodite valideerimise ja läbivaatamise suunised 23/03/2017 ESMA/2016/1575 ET

Suunised Reitinguagentuuride meetodite valideerimise ja läbivaatamise suunised 23/03/2017 ESMA/2016/1575 ET Suunised Reitinguagentuuride meetodite valideerimise ja läbivaatamise suunised 23/03/2017 ESMA/2016/1575 ET Sisukord 1 Kohaldamisala... 3 2 Mõisted, õiguslikud viited ja lühendid... 4 3 Eesmärk... 5 4

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 pu

Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 pu Arvamus nr 3/2019 seoses küsimuste ja vastustega kliiniliste uuringute määruse ja isikuandmete kaitse üldmääruse koosmõju kohta (artikli 70 lõike 1 punkt b) Vastu võetud 23. jaanuaril 2019 1 Sisukord 1

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TKM. Vastavusdeklaratsioon2.pptx

Microsoft PowerPoint - TKM. Vastavusdeklaratsioon2.pptx Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed. Vastavusdeklaratsioon. Külli Suurvarik Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist 625 6570 Ettekandes tuleb juttu Toiduga kokkupuutuvate materjalide nõuete raamistikust

Rohkem

st12263-ad01.et10.doc

st12263-ad01.et10.doc EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. juuli 2010 (16.07) (OR. en) 12263/10 ADD 1 TRANS 195 SAATEMÄRKUSED Saatja: Euroopa Komisjon Kättesaamise kuupäev: 14. juuli 2010 Saaja: Nõukogu peasekretariaat Teema:

Rohkem

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.1.2019 A8-0475/36 36 Põhjendus BG BG. arvestades, et kahjuks ei leidnud see vastuolu erikomisjonis lahendust; 9.1.2019 A8-0475/37 37 Põhjendus BI BI. arvestades, et niinimetatud Monsanto dokumendid ja

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Eu

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Eu Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 24. september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Euroopa Komisjon 23. september 2015 Nõukogu peasekretariaat

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Euroopa Parlamendi ja nõukogu soovitus, 18. juuni 2009, Euroopa kutsehariduse ja -koolituse arvestuspunktide süsteemi (ECVET) loomise kohtaEMPs kohald

Euroopa Parlamendi ja nõukogu soovitus, 18. juuni 2009, Euroopa kutsehariduse ja -koolituse arvestuspunktide süsteemi (ECVET) loomise kohtaEMPs kohald 8.7.2009 Euroopa Liidu Teataja C 155/11 EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU SOOVITUS, 18. juuni 2009, Euroopa kutsehariduse ja -koolituse arvestuspunktide süsteemi (ECV) loomise kohta (EMPs kohaldatav tekst)

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision Notice_ET ESMA35-43-1397 ESMA teade Teade hinnavahelepingute seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. oktoober 2018 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr 600/2014

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS I lisa Teaduslikud järeldused ja müügilubade tingimuste muutmise alused 1 Teaduslikud järeldused Võttes arvesse ravimiohutuse riskihindamise komitee hindamisaruannet propofooli perioodiliste ohutusaruannete

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/

EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/ EUROOPA KOMISJON Brüssel, XXX [ ](2013) XXX draft KOMISJONI DIREKTIIV / /EL, XXX, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2000/25/EÜ (põllumajandus- ja metsatraktorite mootoritest paisatavate

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru EUROOPA KOMISJON Brüssel, 17.5.2018 COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega kehtestatakse uute raskeveokite CO2-heite

Rohkem

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus

Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus Kohtulahendite kogumik EUROOPA KOHTU OTSUS (esimene koda) 6. juuni 2018 * Eelotsusetaotlus Ühine põllumajanduspoliitika EAFRD kaudu rahastamine Määrus (EÜ) nr 1122/2009 Toetus maaelu arendamiseks Nõuetele

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (viies koda) 16. detsember 1993 Kohtuasjas C-334/92, mille esemeks on EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Hispaania) esitatud taotlus,

Rohkem

VRG 2, VRG 3

VRG 2, VRG 3 Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) 2-tee ventiil, väliskeermega 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Omadused Mullikindel konstruktsioon Mehhaaniline snepperühendus täiturmootoriga MV(E) 335,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SUVISE RUUMITEMPERATUURI KONTROLL METOODIKA UUENDUSED Raimo Simson 23.04.19 MÕNED FAKTID Viimase 50 aastaga on Eesti suve keskmine temperatuur tõusnud ca 1.5K Aasta maksimumtemperatuurid on tõusnud ca

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

EUPL v 1 1-all versions _4_

EUPL v 1 1-all versions _4_ Euroopa Liidu tarkvara vaba kasutuse litsents V.1.1 EUPL Euroopa Ühendus 2007 Euroopa Liidu tarkvara vaba kasutuse litsents ("EUPL") 1 kehtib allpool määratletud teose või tarkvara suhtes, mida levitatakse

Rohkem

Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 443/2009, 23. aprill 2009, millega kehtestatakse uute sõiduautode heitenormid väikesõidukite süsinikdioks

Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 443/2009, 23. aprill 2009, millega kehtestatakse uute sõiduautode heitenormid väikesõidukite süsinikdioks 5.6.2009 ET Euroopa Liidu Teataja L 140/1 I (EÜ asutamislepingu / Euratomi asutamislepingu kohaselt vastu võetud aktid, mille avaldamine on kohustuslik) MÄÄRUSED EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU MÄÄRUS (EÜ)

Rohkem

EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/ 318, veebruar 2018, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/ väärtpaberiosaluste sta

EUROOPA  KESKPANGA  MÄÄRUS  (EL)  2018/  318, veebruar  2018,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1011/ väärtpaberiosaluste  sta L 62/4 5.3.2018 EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/318, 22. veebruar 2018, millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/2012 väärtpaberiosaluste statistika kohta (EKP/2018/7) EUROOPA KESKPANGA NÕUKOGU, võttes

Rohkem

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad koos AMV(E) 335, AMV(E) 435 ja AMV(E) 438 SU täiturmootoritega.

Rohkem

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET

Microsoft Word ESMA CFD Renewal Decision (2) Notice_ET ESMA35-43-1562 ESMA teade Teade hinnavahelepingutega seotud ESMA toodetesse sekkumise otsuse pikendamise kohta 23. jaanuaril 2019 võttis Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) vastu määruse (EL) nr

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uut riigihangete valdkonnas Maire Vaske 11.10.1017 Riigihanke üldpõhimõtted Läbipaistvus, kontrollitavus, proportsionaalsus; Võrdne kohtlemine; Konkurentsi efektiivne ärakasutamine, seda kahjustava huvide

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa OTSUS Tallinn 20.06.2007 J.1-45/07/4 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine Elisa Eesti AS- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Lisa 3-Ametikiri_UUS.doc

Lisa 3-Ametikiri_UUS.doc Nõuetele vastavuse tõendamise protseduur Nõuetele vastavuse tõendamisel (toimivuse püsivuse hindamise ja kontrollimisel) lähtutakse majandus- ja kommunikatsiooniministri 26. juuli 2013. a määruses nr 49

Rohkem

VRB 2, VRB 3

VRB 2, VRB 3 Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 6) VR - tee ventiil, sise- ja väliskeere 3-tee ventiil, sise- ja väliskeere Kirjeldus Omadused Mullikindel konstruktsioon Mehaaniline snepperühendus täiturmootoriga

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

TOIMIVUSDEKLARATSIOON Disboxid 464 EP-Decksiegel

TOIMIVUSDEKLARATSIOON Disboxid 464 EP-Decksiegel TOIMIVUSDEKLARATSIOON vastavalt EL määruse nr 305/2011 lisale III Disboxid 464 EP-Decksiegel 1. Tootetüübi kordumatu identifitseerimiskood: EN 1504-2: ZA.1d, ZA.1f ja ZA.1g EN 13813: SR-B1,5-AR1-IR4 2.

Rohkem

EESTI STANDARD EVS 927:2017 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt sha

EESTI STANDARD EVS 927:2017 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt sha EESTI STANDARD EHITUSLIK PÕLETATUD PÕLEVKIVI Spetsifikatsioon, toimivus ja vastavus Burnt shale for building materials Specification, performance and conformity EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard

Rohkem

OMANIKUJÄRELEVALVE_JG_TEIM

OMANIKUJÄRELEVALVE_JG_TEIM INSENERITÖÖ ALUSED OMANIKUJÄRELEVALVE Teim Elekter TÜ Jüri Gross ÜLDIST Omanikujärelevalve seaduslikuks aluseks on Ehitusseadus (ES) ja selle alusel MKM poolt kehtestatud Ehituse omanikujärelevalve kord.

Rohkem

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn 03.04.14 nr 14-0104 Ministri 25.09.2006 käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmine Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvi 46 lõike 6,

Rohkem

untitled

untitled EUROOPA KOMISJON Brüssel, 27.3.2014 COM(2014) 186 final 2014/0108 (COD) Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU MÄÄRUS isikukaitsevahendite kohta (EMPs kohaldatav tekst) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014)

Rohkem

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemiseks Tellija: Maksu- ja Tolliamet Teostaja: Alarmtec AS

Rohkem

156-77

156-77 EUROOPA KOHTU OTSUS 12. oktoober 1978 * [ ] Kohtuasjas 156/77, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindaja: selle õigusnõunik George L. Close, keda abistas selle õigustalituse ametnik Charles Lux, kohtudokumentide

Rohkem

Microsoft Word - Mesi, kestvuskatsed, doc

Microsoft Word - Mesi, kestvuskatsed, doc MEEPROOVIDE KESTVUSKATSED Tallinn 2017 Töö nimetus: Meeproovide kestvuskatsed. Töö autorid: Anna Aunap Töö tellija: Eesti Mesinike Liit Töö teostaja: Marja 4D Tallinn, 10617 Tel. 6112 900 Fax. 6112 901

Rohkem

untitled

untitled EUROOPA KOMISJON Brüssel, 30.1.2014 COM(2014) 46 final 2014/0021 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS 30. juunil 2005 Haagis sõlmitud kohtualluvuse kokkuleppeid käsitleva konventsiooni Euroopa Liidu nimel heakskiitmise

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

EL-i vastavusdeklaratsioon Me, tootja, Emerson Process Management Fisher Controls International LLC 205 South Center Street Marshalltown, Iowa U

EL-i vastavusdeklaratsioon Me, tootja, Emerson Process Management Fisher Controls International LLC 205 South Center Street Marshalltown, Iowa U EL-i vastavusdeklaratsioon Me, tootja, Emerson Process Management Fisher Controls International LLC 205 South Center Street Marshalltown, Iowa 50158 USA kinnitame ainuvastutajana, et järgmised tooted,

Rohkem

CDT

CDT Turukuritarvituse suunised määruse Kaubatuletisinstrumentide turgude või seotud hetketurgudega seonduvaid kaubatuletisinstrumente käsitleva siseteabe määratlemise teave 17/01/2017 ESMA/2016/1480 ET Sisukord

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD KINNISVARA KORRASHOIU HANKE DOKUMENDID JA NENDE KOOSTAMISE JUHEND Procurement documents for property maintenance and their preparing guide EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard on standardi

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus EUROOPA KOMISJON Brüssel, 11.11.2015 COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides 2013. aastal püügivõimsuse ja kalapüügivõimaluste vahel püsiva tasakaalu saavutamiseks

Rohkem

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta

P-PIPE Basic universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 ta universaalne survetihend Üks kõigile rakendustele. Eelistest lühidalt nüüd saadaval nitriilkummist (NBR) ja roostevabast terasest S316 tavaliselt lahtikäiv visuaalne pöördemomendi kontrollimine universaalselt

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN ISO 3381:2007 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine (IS

EESTI STANDARD EVS-EN ISO 3381:2007 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine (IS EESTI STANDARD RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine Railway applications Acoustics Measurement of noise inside railbound vehicles EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA

Rohkem

Jäätmetest saavad tooted läbi sertifitseerimisprotsessi. SERTIFITSEERIMISPROTSESSI tutvustus ja praktilised nõuanded.

Jäätmetest saavad tooted läbi sertifitseerimisprotsessi.   SERTIFITSEERIMISPROTSESSI tutvustus ja praktilised nõuanded. Sertifitseerimisest ja SA Taaskasutatavate Materjalide Sertifitseerimiskeskus loomisest Marit Liivik Eesti Jäätmekäitlejate Liit 05.04.2016 Jäätmete Taaskasutusklaster Koostöö - ettevõtete ja teadus-ja

Rohkem

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA

ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRA ET I LISA KOONDDOKUMENT NIMETUS KPN/KGT-XX-XXXX Taotluse esitamise kuupäev: XX-XX-XXXX 1. REGISTREERITAV(AD) NIMETUS(ED) 2. KOLMAS RIIK, KUHU MÄÄRATLETUD PIIRKOND KUULUB: 3. GEOGRAAFILISE TÄHISE TÜÜP:

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Ohtlike ainete sisaldus kalades

Ohtlike ainete sisaldus kalades Eesti Keskkonnauuringute Keskus Ohtlike ainete sisaldus kalades Marek Nurmik Keskkonna- ja analüütilise keemia osakond peaspetsialist 4. veebruar 2019 Tallinn Projekti üldinformatsioon Rahastusallikas:

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Ehitusseadus

Ehitusseadus Ehitusload ja -teatised Tuulikki Laesson 10.11.2016 Ehitamine Ehitamine on ehitise püstitamine, rajamine, paigaldamine, lammutamine ja muu ehitisega seonduv tegevus, mille tulemusel ehitis tekib või muutuvad

Rohkem

A9RE06B.tmp

A9RE06B.tmp Head Quarter accelerate the future Õlivabad kolbkompressorid Nüüd ka 100%-se koormatavusega www.gentilincompressors.com Professionaalsed õlivabad kompressorid RUUMI KOKKUHOID Algselt väljavenitatud vertikaalne

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Brüssel 19. juuni 2019 (12.30) 1. Päevakorra

Rohkem

Lisa 1 I Üldsätted 1. Riigihanke korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtle

Lisa 1 I Üldsätted 1. Riigihanke korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtle Lisa 1 I Üldsätted 1. korraldamisel tuleb tagada rahaliste vahendite läbipaistev, otstarbekas ja säästlik kasutamine, isikute võrdne kohtlemine ning olemasolevate konkurentsitingimuste efektiivne ärakasutamine.

Rohkem

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 21.2.2018 A8-0016/47 47 Caldentey, Martin Schirdewan, Kostadinka Kuneva, Merja Kyllönen, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Rina Ronja Kari, Miguel Viegas, Javier Couso Permuy Artikkel 8aaa lõige 1 1. Iga

Rohkem

ET TOIMIVUSDEKLARATSIOON vastavalt järgneva määruse (EL) Nr. 305/2011 lisale III: lisale III Elektritööriistadega kasutatavad Hilti kinnitid X-P 20 B3

ET TOIMIVUSDEKLARATSIOON vastavalt järgneva määruse (EL) Nr. 305/2011 lisale III: lisale III Elektritööriistadega kasutatavad Hilti kinnitid X-P 20 B3 ET TOIMIVUSDEKLARATSIOON vastavalt järgneva määruse (EL) Nr. 305/2011 lisale III: lisale III Elektritööriistadega kasutatavad Hilti kinnitid X-P 20 B3, X-P 24 B3, X-P 20 G3 ja X-P 24 G3, mis on mõeldud

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS 12. juuli 1990 * Sotsiaalkindlustus Fonds national de solidarité lisatoetus Sissemaksetest sõltumatute hüvitiste eksporditavus Kohtuasjas C-236/88, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindajad:

Rohkem

(Microsoft Word - Turult k\365rvaldatud ohtlikud tooted_Juuli 2013.doc)

(Microsoft Word - Turult k\365rvaldatud ohtlikud tooted_Juuli 2013.doc) Terviseamet on kõrvaldanud turult mitmeid ohtlikke tooteid Turult kõrvaldatud tooted: 1. Hiinas toodetud Paiang meeste sõrmikud (EAN kood puudub), mis ei vasta toote nõuetele vastavuse seadusele, kuna

Rohkem

TA

TA 8.3.2019 A8-0009/ 001-024 MUUDATUSTEPANEKUD 001-024 Transpordi- ja turismikomisjon Raport Karima Delli A8-0009/2019 Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega muudetakse määrust

Rohkem

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 (Estonian) DM-RBCS001-02 Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 SISUKORD OLULINE MÄRKUS... 3 OHUTUSE TAGAMINE... 4

Rohkem

CL2012R0748ET _cp 1..1

CL2012R0748ET _cp 1..1 2012R0748 ET 21.07.2015 003.001 1 Käesolev dokument on vaid dokumenteerimisvahend ja institutsioonid ei vastuta selle sisu eest B KOMISJONI MÄÄRUS (EL) nr 748/2012, 3. august 2012, millega nähakse ette

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Strasbourg, COM(2016) 821 final 2016/0398 (COD) Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV direktiivi 2006/123/EÜ (

EUROOPA KOMISJON Strasbourg, COM(2016) 821 final 2016/0398 (COD) Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV direktiivi 2006/123/EÜ ( EUROOPA KOMISJON Strasbourg, 10.1.2017 COM(2016) 821 final 2016/0398 (COD) Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV direktiivi 2006/123/EÜ (teenuste kohta siseturul) jõustamise kohta, millega

Rohkem

Microsoft Word _se-et_ok_korr_C.doc

Microsoft Word _se-et_ok_korr_C.doc 1(2) 26.06.2008 Projekti nr T000242-04 TÜÜBIKINNITUSTUNNISTUS 5141/91 ehitiste tehniliste nõuete seaduse (Byggnadsverklag BVL, 1994:847) paragrahvide 18 20 järgi OTSINGUSÕNA: TULEKAITSE Vahelagi TULEPÜSIVUSKLASSI

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Maksu- ja Tolliamet MAKSUKOHUSTUSLANE Vorm KMD INF Nimi Registri- või isikukood A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsi

Maksu- ja Tolliamet MAKSUKOHUSTUSLANE Vorm KMD INF Nimi Registri- või isikukood A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsi Vorm KMD INF A-osa ANDMED VÄLJASTATUD ARVETE KOHTA. Esitatakse koos käibedeklaratsiooniga maksustamisperioodile järgneva kuu 0. kuupäevaks Kinnitan, et deklareeritavad arved puuduvad Esitan arvete andmed

Rohkem

MAHUTITE HINNAKIRI 2STORE TRANSPORDIMAHUTID (mahutitel on ADR luba ja CE sertifikaat) 01-FUEL 01-FUEL12 02-POWER 2STORE 420L HDPE mahuti diiselkütuste

MAHUTITE HINNAKIRI 2STORE TRANSPORDIMAHUTID (mahutitel on ADR luba ja CE sertifikaat) 01-FUEL 01-FUEL12 02-POWER 2STORE 420L HDPE mahuti diiselkütuste 2STORE TRANSPORDIMAHUTID (mahutitel on ADR luba ja CE sertifikaat) 01-FUEL 01-FUEL12 02-POWER 2STORE 420L HDPE mahuti diiselkütustele ja õlidele mis on mõeldud masinatele ja agregaatidele millel on oma

Rohkem

Krediidipoliitika turu-uuring 2013 Krediidiinfo AS

Krediidipoliitika turu-uuring 2013 Krediidiinfo AS Krediidipoliitika turu-uuring 18.02. Kokkuvõte Krediidipoliitika turu-uuring viidi läbi ajavahemikul 05.02. 08.02. Valimisse valiti juhuvaliku teel 5000 Eestis registreeritud ja tegutsevat ettevõtet Tulemustest

Rohkem

EVS_812_8_2011_et.pdf

EVS_812_8_2011_et.pdf EESTI STANDARD EHITISTE TULEOHUTUS Osa 8: Kõrghoonete tuleohutus Fire safety constructions Part 8 Fire safety high-rise buildings EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard: on koostatud esmakordselt,

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx Maaeluministri.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. oktoobri 07 määruse nr 70 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete valgurikaste taimede

Rohkem

Microsoft Word - Vorm_TSD_Lisa_1_juhend_2015

Microsoft Word - Vorm_TSD_Lisa_1_juhend_2015 TSD lisa 1 täitmise juhend Olulisemad muudatused deklareerimisel alates 01.01.2015 vorm TSD lisal 1. Alates 01.01.2015 muutus vorm TSD ja tema lisad. Deklaratsioonivorme muutmise peamine eesmärk oli tagada

Rohkem

Ohtlike kemikaalide kasutamine töökohal

Ohtlike kemikaalide kasutamine töökohal Ohtlike kemikaalide kasutamine töökohal Ülevaade REACH- ja CLP-määrusega seonduvast osast Leelo Männik leelo.mannik@sm.ee Uuringu taust Uuringu tellija: Sotsiaalministeerium (töövaldkond) Uuringu teostaja:

Rohkem

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7

T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 T A N K S MAAPEALSED MAHUTID TOOTEVALIK, LK 4 PAIGALDAMINE, LK 6 GARANTII, LK 7 PE-materjal on 100% taaskasutatav Talub põhjamaist kliimat Hea keemiline vastupidavus Ohutu hooldada Vastupidav mehaanilistele

Rohkem

Kirjaplank

Kirjaplank VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1-3/15/1585 Otsuse tegija Andmekaitse Inspektsiooni vaneminspektor Helina- Aleksandra Lettens Otsuse tegemise aeg ja koht 12.10.2015 Tallinnas Vaide esitamise aeg 31.08.2015

Rohkem

CL2004D0003ET _cp 1..1

CL2004D0003ET _cp 1..1 2004D0003 ET 29.03.2015 002.001 1 Käesolev dokument on vaid dokumenteerimisvahend ja institutsioonid ei vastuta selle sisu eest B EUROOPA KESKPANGA OTSUS, 4. märts 2004, üldsuse juurdepääsu kohta Euroopa

Rohkem

MergedFile

MergedFile Maanteeamet ja Maksu- ja Tolliamet teevad koostööd Maanteeametile esitatud andmete kontrollimisel, täpsustamisel ja teavitamisel. Koostööd rakendatakse sõidukitele, mis on viimase 6 aasta jooksul Euroopa

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem