METSKÜLA KOOLI LEHT Erasmus+ laager Pivarootsi, mai 2016

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "METSKÜLA KOOLI LEHT Erasmus+ laager Pivarootsi, mai 2016"

Väljavõte

1 METSKÜLA KOOLI LEHT Erasmus+ laager Pivarootsi, mai 2016 Erakordne õppeaasta lõpetus! Maikuu viimasel nädalal toimus Erasmus+ projekti raames Pivarootsis rahvusvaheline lastelaager, osalisteks kõik meie kooli 14 õpilast ning lisaks 5 last Kreekast, 7 Türgist, 5 Hispaaniast, 4 Soomest. Kokku oli laagris lapsi 35 ja nende õpetajaid 12. Laager kestis viis päeva, mille jooksul saime üksteist tundma, mängisime, õppisime, orienteerusime koos. Tegevusi oli väga palju, läbiviijateks kõigi riikide õpetajad, aga ka meie kooli vanemate klasside õpilased. Eriti palju saime testida oma inglise keele oskust, tuli ju üksteisega vestelda inglise keeles ning kõik tegevused toimusid samuti inglise keeles. Päeva lõpus, peale õhtusööki, pani iga laps oma muljed kirja. Lapsed on erinevad, muljed on erinevad, seetõttu on ka kirjatööd erinevad. Ajalehest saategi lugeda laste meenutusi laagripäevadest. Lood on nii vahvad, et otsustasime avaldada kõik muljed midagi muutmata, kärpimata (ainult kirjavead parandasime). Nii valmiski koolilehe eriväljaanne. Head lugemist!!!

2 2 Metsküla kooli leht Mai 2016 Karl-Robin, I kl 1. päev Mulle meeldis esimese päeva kohta see, et matkamängul läks hästi. Ja veel meeldis mulle, et olid vabad ajad. Ja see, et sai ujuda. Ja mulle meeldis, et matkamängul me saime palju punkte. Matkamäng on selline mäng, et seal on üheksa erinevat mängu. Mulle meeldis kõige rohkem mäng, kus pidi palli hästi viskama. 2. päev Pivarootsis Me käisime Lihulas kultuurimajas ja mõisas. Ja lasteaias. Täna me veel tantsisime ka. Ja siis oli üks vaheaeg. Peale vaheaega oli söögiaeg. Kõige raskem tants oli soomlaste tants. Ja kõige lihtsam tants oli meie tehtud tants. Kõige rohkem meeldis mulle Türgi tants. Täna me käisime Haapsalus. Ja siis me pidime vaatama telefonist ühte kaarti ja me käisime erinevates kohtades. Näiteks Haapsalu linnuses ja ka mänguväljakul. Ja kui kaardi lugemisest lahti saime, siis me läksime orienteeruma ja ma tegin selle raja R4 väga hästi läbi, polnud mulle üldse raske. Ja kui me sõitsime tagasi orienteerumast, siis me nägime kaht rebasekutsikat. Tänane päev hakkas nii, et me tegime hommikuvõimlemist. Peale võimlemist me läksime sööma ja söögiks olid krõbinad koos jogurtiga. Peale sööki läksime tundidesse ja tundides me olime Soome õpetajatega. Mängisime ja see oli selline mäng, et me istusime ringis ja pidime tegema tsuku-tsuku. Siis pidi midagi tee peal ette tulema, näiteks lehm või lennuk ja meie pidime tegema sellist häält nagu hüüti. Peale tunde me läksime Metskülla, kus näitasime välismaalastele enda kooli. Kui olime näidanud kooli ära, siis me läksime õue ja mängisime ja kui me läksime tagasi bussi, sõitsime Keemu. Me olime natukene seal ja siis läksime tagasi Pivarootsi. Tänane päev algas hommikuvõimlemisega. Peale võimlemist me läksime tundi, tunnis mängisime mänge ja oli kümme erinevat mängu. Esimene mäng oli selline, et pidi minema rivvi, üks inimene pidi minema teiste ette ja näitama ühte paberit, mille peal olid riigilipud ja siis pidi rivi minema õigesse järjekorda.

3 3 Metsküla kooli leht Mai 2016 Tormi, I kl 1. päev laagris Mulle meeldis ujuda ja korjata korke, kui silmad olid kinni. Enne söömist mängisime libahundimängu. Meeldis tänane päev. 2. päev laagris Hommikul tegime hommikuvõimlemist. Siis oli vaba aeg. Siis oli aeg Lihulasse minekuks. Lihulas meile anti pildid ja me pildistasime neid samu kohti, mis pildil. Käisime muuseumis. Mulle meeldisid vanad rahvariided. laagris Hommikul olid tunnid. Mina ehitasin maja oma tunnis. Siis läksime Haapsallu. Haapsalus mängisime sellist mängu, et me laadisime ühe äpi alla ja selle abil otsisime punkte ja vastasime küsimustele. Meie leidsime kõik punktid üles. Orienteerumisel Nõval tegin R4 rada. Minu aeg oli 24 minutit. Leidsin kõik punktid üles. Libisesin 3. punktis mäest alla. Oli kerge ja põnev. laagris Hommikul mina, Eva-Maria ja veel mõned lapsed õppisime pallimängu ära. Minule meeldis kõige rohkem õhtu. Õhtul me ronisime ronimisseinal. Ja ma õppisin uue triki ära. laagris Hommikuses töötoas mängisime ühe mängu. Üks laps oli ringi keskel. Jakob, II kl 1. päev Oli väga lahe. Eriti see, et sain üle pika aja ujuma minna merre ja sain korvpalli mängida. Aga kõige ägedam oli meeskonnatöö ja pidime tegema ülesandeid. Kõige raskem oli see ülesanne, kui pidime linaga palli õhku viskama ja samal ajal lina ümber pöörama. Terve päev oli lahe. Ning kõige rohkem meeldis soo ületamine. 2. päeva hommikul kui ärkasin, läksin sööma. Siis tegime tuulelohe. Aleksandros tegi nii, et lõikas sama pikad puulauad ja sidus need kokku. Siis pani plastkile peale ja sidus nööri peale paberid. Sellest sai lohele saba. Siis kirjutasime enda nimed lohe peale. Kuna tuult ei olnud, me ei saanud lohet lennutada. Peale seda läksime Lihulasse orienteeruma. Seal tegime pilte ja panime slaidide peale. Õhtul tuli tantsutund, mis kestis kaks tundi. Tantsisime teiste maade tantse. Kõik olid ägedad. Siis tuli söök. Oli tore päev. Hommikul me võimlesime, siis sõime. Siis läks buss Haapsallu. Tegime seal mängu nimega Loquiz. Siis sõitsime Nõvale orienteeruma. Siis tulime tagasi ja jalutasime tõrvikutega. a hommikul võimlesin Martaga ning ühel lapsel Yildizel oli sünnipäev. Siis tulid sessioonid. Me mängisime sellist mängu nagu Hemsball. Mina võitsin sellise silma, mis kaitseb kurjuse eest. Siis läksime Salevere Salumäele matkarajale. Siin pidime pildistama kive sellise äpiga nagu Pennie. Peale seda läksime Metskülla. Tutvustasime meie kooli ja kui jõudsime sööklasse, oli Ene natuke midagi näksida lauale pannud. Siis oli aeg minna Keemu ja peale seda tulime tagasi. Siis oli söök. Ronisime ka ronimisseinal. Mina natuke kartsin, kuna ronimiskivid seinal olid väikesed. Ärkasin, siis võimlesin koos kreeklastega. Tegime sellist mängu, kus pidi õhupalli paari vahele panema ja liikuma ringi. Siis tulid sessioonid. Meie tiim oli Soome õpetajatega.

4 4 Metsküla kooli leht Mai 2016 Mirell, II kl 1. päev Pivarootsis Mulle meeldis kõige rohkem see, kui me käisime kõikide õpetajate juures ülesandeid täitmas. See oli ka päeva viimane asi. Mulle meeldis kõige rohkem see õpetaja, kes tegi meile discgolfi viset. Me pidime seal viskama ketast ühte kasti. Kõige raskem oli kaardimäng. See oli ka kõige esimene. Mulle meeldis ka vaba aeg. Mul oli natuke raske. Sest kõik rääkisid inglise keeles. Ja ma olin oma tiimis ainuke eestlane. 2. päev Pivarootsis Mulle meeldis kõige rohkem tänane mäng Lihulas. Seal me pidime kaardil märgitud majades käima. Näiteks käisime muuseumis, kultuurimajas ja muusikakoolis. Meie tiimis olin mina, Tõnis, kaks tüdrukut Türgist. Üks tüdruk oli Katrina. Ja teine oli Zehra. Meie tiim oli finišisse jõudnud eelviimasena. Pidime tegema pilte enestest, kus oleme selles majas. Meile anti ka pilte. Pidime otsima oma töö käigus neid asju, mis piltidel leidus. Lihulast. Pivarootsis Mulle meeldisid tänased orienteerumised. Meil oli 2 orienteerumist. Üks käis nii, et telefonidesse sisestasime koodid. Ja meile anti kaart. Pidime liikuma kaardi järgi. Kui olime sihtpunkti jõudnud, oli meil seal küsimus: mida peaks su taldrik kõige rohkem sisaldama. Õige vastus oli: puu- ja köögivilju. Järgmisena liikusime ka teised punktid läbi. Ja siis läksime Nõvale orienteeruma. Mina tegin rada R4. seal oli viis punkti. Minu aeg oli 21:33. Pärast orienteerumist tulime tagasi. Pivarootsis Mulle meeldis, kui käisime bussiga Saleveres, Metskülas ja Keemul. Saleveres jagati meid rühmadesse. Meile anti lipik, kus oli kirjas, mida pidime otsima. Meie saime puulehed. Siis läksime Metskülla. Seal näitasime välismaalastele oma kooli. Siis läksime Keemule. Kiikusime külakiigega ja käisime tornis. Hommikul õpetas Aleksandros mind tuulelohet tegema. Mariaga mängisime mänge. Üks käis nii: pidi ühte asja kujutama (kehakeeles). Siis oli teine mäng. Meile anti lipikud ja pidime seda mängu mängima, mis oli seal kirjutatud. Veel tegime lipumängu ja roomamismängu. Pivarootsis Mulle meeldis Penijõel käia. Seal me vaatasime filmi. Veel mulle meeldis käia matkarajal ja tornis. Mulle meeldis ka pärast sessiooni mängida mängu: paindumismäng. See paindumismäng käis nii: meile anti üks leht. Seal olid harjutused. Üks oli selline: kolm olid käpuli, kaks tükki olid ka käpuli teiste peal. Ja kolmas oli püsti kahe inimese peal. Käed laiali. Hommikuvõimlemine oli ka tore. Õhtul on grilliõhtu ja lõpetamine. Hommikusöögiks olid võileivad. Lõunaks oli kartul ja kaste. Õhtul oli plov.

5 5 Metsküla kooli leht Mai 2016 Simo, II kl Esmaspäev Mulle meeldis discgolf. Ma ei saanud millestki aru. Tulin siia. Pille näitas, kus mu tuba on, siis oli kogunemine. Oli selline mäng, kus igaüks ütles oma nime. Peale seda läksime türgi mänge õppima. Siis oli vaba aeg. Lõpuks jaotati meid rühmadeks. Kõigepealt läksin Hispaania õpetaja juurde. Ta õpetas meile sellist mängu, kus pidid viskama puittaldriku enda ette ja selle peale hüppama. Üks türgi mäng oli selline, et moodustatakse kolm rida ja äärmised read viskavad keskmisi palliga ja nad loomulikult hüppasid eest ära. Täna oli tore ja ma loodan, et teised päevad on sama toredad. Teisipäev Täna käisime Lihulas orienteerumas. Minu meeskonnas olid Alvar Eestist, Mert Türgist, Simo Eestist ja üks Hispaania tüdruk. Meil oli leidmata ainult üks pilt. Orienteerumine käis nii, et sa pidid kaardi peal erinevatesse kohtadesse minema. Need kohad olid Lihula mõis, lasteaed, Lihula vallamaja, raamatukogu, muusikakool ja kultuurimaja. Tee peal olid kohad, mille pidid pildi järgi üles leidma, siis tegid sellest kohast ipadiga pildi. Siis läksime koju. Lõpuks oli tantsimine Olid Eesti tantsud, Soome tants, Hispaania tants ja Türgi tants. Kõige raskem oli Hispaania tants ja kõige kergem Türgi tants. Täna käisime orienteerumas. Mina tegin rada number 3. Mul läks orienteerumas päris kaua aega. Seal oli väga ilus loodus. Seal olid ojad ja käänulised teed. Enne seda käisime Haapsalus telefoniga orienteerumas. Mul läks valesti üks küsimus. Küsimus oli selline: kui kümme kassi püüavad kümme hiirt 10 minutiga, siis mitu minutit kulub viiel kassil 5 hiire püüdmiseks. Õige vastus oli 10 minutit. Hommikul olime me Soome õpetajate juures ja õppisime nende mänge. Üks mäng oli selline, et öeldi mingi värvi või materjali nimi, mida pidi puudutama. Täna käisime ringreisil. Kõigepealt läksime Saleverre. Tehti meeskonnad. Siis võeti loosi, kes mida otsib. Seal pidime me kive otsima. Pärast läksime koolimajja, kus tutvustasime seda. Pärast kiikusime Keemus. Pärast tegid teised nööritrikke. Hommikul olime me Kreeka õpetajate juures, kus õpetati meile, kuidas teha tuulelohet. Kreeklased õpetasid meile veel ühe mängu, kuidas teha selgeks teiste nimesid. See käis nii, et sa võtad lõngakera ja ütled kellegi nime ja siis viskad talle lõngakera ja lõpuks pidid selle lahti harutama. Pärast läksime Penijõele. Sealt läksime Suitsu vaatetorni.

6 6 Metsküla kooli leht Mai 2016 Alvar, IV kl Pivarootsi 1. päev Mulle meeldis seiklusmäng. Kõige toredam osa oli niiöelda discgolf. Me saime kokku väga palju korve. Mulle meeldis ka kulbiga palli viskamine korvi. Mina avasin skoori. Kokku saime kümme punkti. Mulle meeldis ka ülesanne, kus 4 inimest tõmbasid nööridest, mille keskel oli pall ja me pidime seda palli ühest korvist teise viima. Kokku saime seal 12 punkti. See oli väga hea. Minu tiimis olid peale minu üks kreeklane, üks soomlane ja üks hispaanlane. Mulle meeldis see mäng, sest me saime esimese koha. 2. päev Hommikul tuli kõigepealt hommikuvõimlemine. See oli väga lahe, aga ma ei saanud eriti hästi pihta, sest ma olin väga unine. Peale seda tuli hommikusöök. See oli väga hea puder. Peale seda me tegime Picassot järgi. See oli väga vahva. Me tegime ka 3D maja okstest. See koosnes ühest kolmnurgast, kahest ruudust ning viiest ristkülikust. Me läksime ka Lihulasse. Seal me pidime orienteeruma. Minu tiimis oli üks hispaanlane, üks eestlane ja üks türklane. Minu arust läks meil hästi. Siis tuli meil tantsutund. Me tantsisime kõikide riikide tantse. Pärast seda saime ägedaid kingitusi. Kui kõik oli lõpuks läbi, siis valutasid mu jalad korralikult. Seekord tegime Soome hommikuvõimlemist. Siis tegime QR-koodidega mängu. Mina olin paaris Simoga. Mulle meeldis ülesanne nr 17. Seal juhendas Hellat. Seal sai väga häid asju maitsta. Meil pandi silmad kinni ja me pidime ära arvama, mida me sööme. Peale seda läksime Haapsallu. Seal orienteerusime ühe telefoniäpiga Loquiz. See oli väga lahe. Minu tiimis olid Samuel, Silver ja Joosep. Pärast seda läksime Nõvale orienteeruma. Mina tegin rada R3. Minu aeg oli 25 minutit ja 11 sekundit. Minu arust oli see mu kõige kiirem orienteerumine. See päev oli väga lahe. Seekord tegime Hispaania hommikuvõimlemist. See oli väga raske, sest see oli kiire. Täna tegime Soome õpetajatega töötuba. Me tegime seal väga palju ja lahedaid mänge, näiteks oli selline mäng, kus pidi leidma ja puudutama mingit värvi või materjali. Me pidime ka loodusest tähti leidama. See oli väga vahva. Siis läksime Metskülla ja tutvustasime enda kooli. Seejärel läksime Keemu. Seal läksin alguses kohe külakiigele, siis vaatetorni. Ja siis sõitsime kõik tagasi Pivarootsi. See päev oli väga tore. Täna oli Kreeka hommikuvõimlemine. See oli suhteliselt raske. Siis tuli meil töötuba kreeklastega. Me tegime mitu mängu. Näiteks oli meil vett täis õhupall. Me pidime oma grupiga seda püüdma. Meil kukkus see mitu korda maha, aga õnneks ei läinud katki. Siis läksime Penijõele. Seal vaatasime filmi. Ja seejärel läksime vaatetorni vaatama. See oli 21 m kõrge. See päev oli väga tore ja naljakas.

7 7 Metsküla kooli leht Mai 2016 Eva-Maria, IV kl 1. päev Esimesel päeval oli kõik väga vinge. Esimene asi kohale jõudes oli selline: mängisime mänge, kus me õppisime teiste nimesid. Siis tuli söök ja me läksime peale seda jälle mängima. Siis tehti tiimid. Mina olin päris suures tiimis. Me pidime tegema lause Play outdoors nii, et selle tähed olid asjadest või inimestest. Näiteks tegime kividega S-tähe ja tegime sellest pilti. Lõpuks panime piltidest lause kokku. Peale seda me läksime merre ujuma. Väga soe vesi oli. Seejärel oli õhtusöök ja siis hakkas taas mäng. See koosnes erinevatest punktidest. Minu lemmikpunktis tuli visata kulbiga pall ämbrisse. See oli päris raske. Peale seda oli poolteist tundi vaba aega. Siis oli õhtuoode. Öörahu algab kell Esimene päev oli väga vahva. 2. päev Hommikusöögiks oli puder moosiga ja võileivad. Enne seda oli ka hommikuvõimlemine. Siis hakkas meil vaba aeg. Peale seda algas meil QR-koodi mäng. Me pidime leidma õige numbriga koodi (laagri territooriumilt), selle sisse skaneerima ja saime teada enda ülesande. Mina olin paaris Mirelliga. Minu lemmikülesandes tuli maitsta asju silmad kinni seotult. Seal saime maksimumpunktid. Lõunasöögiks olid makaronid ketšupiga. Siis läks buss Lihulasse ja me mängisime orienteerumise moodi mängu. Mina olin meeskonna kapten. Lihula mängus meeldis mulle kõige rohkem see, et meile anti 28 pilti ja me pidime need kohad ise üles otsima ja nendest pilti tegema. Tagasi tulles oli meil vaba aeg, seejärel õhtusöök (ühepajatoit). Siis oli meil tantsutund, kus me tantsisime iga riigi tantse. Tantsides oli kõige raskem Türgi tants. Mulle meeldis väga see päev! Pivarootsis Kolmanda päeva hommikul oli meil võimlemine. Seekord tegid seda Soome õpetajad. Alguses tegime harjutusi ja siis mängisime viirusemängu. See käis nii, et oli 2 viirust, kes püüdsid teisi ja oli ka arst, keda puudutades said sa terveks. Arsti juurde viisid sind kiirabid. See oli väga lõbus mäng. Peale hommikusööki oli meil Türgi õpetajatega koos üks pallimäng. Mängu nimi oli Hemsball. See pallimäng käis nii, et kaks mängijat seisid üksteise vastas. Nende vahel maas oli ruut, mille peal oli rõngas. Mängijad pidid kordamööda viskama sinna ringi sisse palli ja vastane pidi selle siis kinni püüdma, kui see oli põrgatanud juba ringi sisse. Kui viskasid ringist välja või ei püüdnud, sai vastane punkti. Alguses proovisime, siis oli turniir. Mina sain seal kolmanda koha. Sain heleroosa lapi ja kõik said maitsta ka türgi maiustust. Siis läksime Haapsallu ja mängisime seal orienteerumise sarnast mängu. Olin tiimis koos Lauraga. Meil oli telefonis äpp nimega Loquiz. See toimis nii, et kui läksid õigesse kohta, ütles see sulle küsimuse ja vastusevariandid. Küsimused olid inglise keeles. Näiteks oli üks küsimus: mis on Swan lake autori perekonnanimi. Meie vastasime õigesti. Vastus oli Tchaikovsky. Peale seda mängu läksime Nõvale orienteeruma. Mina tegin rada R3. Minu aeg oli 21 minutit ja 9 sekundit. Tagasitulles laulsime me bussis laule. Äge oli! laagris Hommikul oli esimene asi võimlemine. Seekord tegi seda Hispaania õpetaja Marta. Hommikusöögiks olid krõbinad jogurtiga. Siis algasid sessioonid. Meie olime Kreeka õpetajatega. Nendega me mängisime erinevaid mänge. Minu lemmikmängus tuli ringis istuda. Siis saadeti ringi peale üks karp ja igaüks pidi selle karbi avama ja mängima, et ta võtab sealt midagi välja. Teised pidid nuputama, mille sa sealt välja võtsid. See oli väga lõbus mäng.

8 8 Metsküla kooli leht Mai 2016 Lõpuks näitas üks neist meile, kuidas teha tuulelohet. Siis oli lõunasöök, milleks oli kalasupp. Siis läksime me Salevere Salumäele matkama. Meist tehti tiimid, minu tiimis olid Tormi, Sila ja Tugha. Sila ja Tugha olid türklased. Meie ülesanne oli pildistada lilli, mida me rajal näeme. Saime umbes 20+ lille. Siis läksime Metskülla meie enda kooli ja näitasime neile enda klasse. Seejärel läksime Keemu sadamasse. Seal käisime tornis ja kiikusime külakiigega. Tagasi tulles oli õhtusöök. Seejärel hakkas ronimine. Me ronisime ronimisseinal, mis oli umbes 10 m pikk või isegi rohkem See oli ka natuke hirmus, sest lõpus oli sein kaldu. Sind pandi eraldi ronimisnööri külge, mis oli spetsiaalselt ronimise jaoks mõeldud. See oli päris raske, kuid ma ronisin lõppu välja. Siis ma sain alla laskuda, aeglaselt, kuid see oli päris lahe. Pärast olid käed natukene krampis, kuid see läks varsti üle. Siis oli õhtusnäkk. Ja hakkaski laagri eelviimane päev otsa saama. Väga lahe päev oli! Pivarootsis hakkas võimlemisega. Seekord tegid seda Kreeka õpetajad. Kõigepealt võimlesime ja siis hakkas mäng. Mäng käis nii, et meist tehti paarid. Mina olin paaris Johannesega. Ülesandeks oli see, et iga paar peab õhupalli üksteise vahele panema ja niimoodi kõndima. See oli päris keerukas. Mina sõin hommikusöögiks sprotisaia. Siis olid sessioonid. Mina olin Hispaania õpetajatega. Nendega me pidime 12 pika oksa ja 12 lühikese oksaga tegema mingi asja, mis koosneb kujunditest. Meie tegime purjepaadi. Siis saime me 9 väikest pulka, et teha pilt, mille sees oleks võimalikult palju kolmnurki. Meie saime 16 kolmnurka. Siis läksime tuppa ja joonistasime Picasso moodi pilte. Picasso on Hispaania kunstnik, kes kasutas oma töödes kujundeid. Siis tuli lõunasöök, milleks oli kartul ja kaste. Seejärel läksime Penijõele looduskeskusesse. Seal vaatasime ringi ja läksime seejärel Suitsu torni juurde väikesele matkale. Tagasi tulles oli õhtusöök ja laagri lõpetamine lähenes. See oli ülitore laager ja ma sain isegi paar uut sõpra! Johannes, IV kl 1. päev Täna meeldis mulle kõige rohkem mäng, mille korraldajaks oli Heli. See mäng oli selline, kus meid jagati meeskondadesse ja me käisime punktist punkti. Meie esimene punkt oli see, kus anti kaks puuketast ja me pidime võimalikult palju seda rada läbima astudes kettalt kettale. Teine punkt oli selline, et meil oli taldrik, mille küljes olid nöörid ja seal keskel oli tennisepall ja meil oli kaks korvi ja me viisime palli korvist korvi. Järgmine punkt oli memoriin, kus olid kaartide peal rahvariided. Pärast oli meil punkt, kus tuli ehitada sild pakust pakuni kolme puupalgiga. Järgmine oli ülesanne, kus oli vaja pliiatseid tõsta kiiresti. Me jõudsime väga kiiresti. See oli minu lemmikpunkt. Discgolf, kus tuli lendavat taldrikut visata korvidesse. Siis tuli punkt, kus oli lina, mille keskel oli pall ja kui pall õhku visata, tuli lina ümber keerata. Siis tuli eelviimane punkt. Kus oli ühel inimesel ämber ja teine viskas kulbiga palli ämbrisse. Siis tuli lõpuks viimane punkt, kus minul pandi silmad kinni ja mind juhendati ja ma pidin korke korjama. Kokkuvõttes on olnud hea laager. Arvatavasti tuleb veel põnevaid asju. 2. päev Laager on jätkunud hästi. Täna algas päev hommikuvõimlemisega, siis oli hommikusöök. Meid oli eelnevalt jaotatud gruppidesse. Mina olin grupis nr 3. Meil oli täna QR-koodi otsimine. Me olime

9 9 Metsküla kooli leht Mai 2016 paarides, mina olin Joosepiga. Meil oli palju ülesandeid. Minu lemmik oli see, kus me palli viskasime. Pidme viskama silmad lahti, silmad kinni ja ühe silmaga. Silmad kinni viskasin neli punkti viiest, ühe silmaga ja kahe silmaga viskasin kümme kümnest. See oli lõbus. Päeval läksime Lihulat avastama. Mina ja teised suured eestlased olid meeskonna kaptenid. Minu meeskond alustas lasteaia juurest ja läksime Lihula Gümnaasiumisse. Seal me läksime direktori ehk Janar Sõbra juurde. Naljakas asi, et Lihula koolis käib 105 poissi ja 105 tüdrukut. Mulle meeldis see päev ja homme tuleb äge päev, sest me läheme orienteeruma. Hommik algas võimlemise ja mänguga. Siis oli hommikusöök. Järgmisena läksime gruppidesse ja minu grupp Türgi õpetaja juurde, kellega me mängisime türgi pallimängu. Mängu nimi oli Hemsball ja see käis nii, et üks viskas põrkepalli rõngasse ja teine pidi püüdma. Siis oli meil ujumine. Pärastlõunal läksime Haapsallu, kus me käisime ringi kaardiga, mis oli telefonirakenduses Loquiz. Pärast seda läksime poodi ja siis läksime bussiga Nõvale orienteeruma. Kuna ma olin väsinud, võtsin raja R3. Ma tahtsin joosta, kuid ma olin väsinud, ei suutnud. Ma leidsin kõik punktid üles ja ei eksinud ära. Tänane päev oli väga väsitav, kuid lõbus. Tänane päev ei olnud nagu teised päevad. Nimelt me tantsisime. Siis tuli hommikusöök ja siis tuli nagu iga päev gruppides tegevused. Minu grupp oli Kreeka õpetaja juures, kus me mängisime. See mäng käis niimoodi, et kõigil olid kaardid ja seal oli midagi kirjas. Näiteks oli minu kaardil kirjas, et tuleb mäng, kus anti veepall ning pidi seda teisele andma selja taga. Siis oli lõunasöök ja pärast seda läksime Saleverre. Saleveres meid jagati meeskondadesse ja anti ülesanne. Mina olin meeskonnas koos Silveri ja kahe soomlasega ning meie ülesanne oli pildistada erinevaid lilli. Pärast seda läksime Metskülla enda kooli ja tutvustasime võõramaalastele kooli. Siis läksime bussiga Keemu ja kiikusime külakiigel. Pärast seda sõitsime tagasi Pivarootsi ja sõime. Siis tuli päeva lahedaim osa, mis oli ronimisseinal ronimine. Meile pandi julgestusnöör ja läksime. Tänane päev on olnud väga lahe. Homme saab laager läbi, nii et loodan homme head päeva. Laagri viimane päev algas hommikuvõimlemisega ja siis oli hommikusöök. Pärast oli nagu ikka gruppides töö. Minu grupp oli Hispaania õpetajate juures. Seal me ehitsime puuokstest asju. Me olime jagatud meeskondadesse. Mina, Mirell, Joosep ja Eva-Maria olime ühes meeskonnas. Me ehitasime laeva ja pärast tegime võimalikult palju kolmnurki 9 puuoksast ja me saime 14 kolmnurka. Siis oli joonistamine. Me pidime joonistama kunstnik Picasso piltide järgi. Eriline oli Picasso piltide juures see, et need on tehtud kujunditega. Pärast oli lõunasöök ja siis me läksime Penijõele Matsalu Rahvuspargi looduskeskusesse. Seal me vaatasime filmi ja siis läksime Suitsu vaatetorni. Laager oli väga tore ja me tutvusime välismaalastega ning õppisime neid tundma.

10 10 Metsküla kooli leht Mai 2016 Laura, IV kl Päev 1 Pivarootsis, Täna oli 1. päev Pivarootsi laagris. Esimene asi oli tutvumine. Siis mängisime erinevaid mänge, nt QR-koode pidime lugema ja ülesandeid täitma. QR-koodist jäi mulle kõige rohkem meelde ülesanne, kus tuli leida samasugused hääled. Olid topsid, kus sees olid erinevad asjad, aga igal topsil oli oma paariline, mis tegi sama häält. Ülesanne oli leida samasugused hääled! Siis sai ujuma. Ujuda oli väga lahe. Siis tuli seiklusmäng. Minu lemmikosa oli Soome õpetaja Minna-Mari juures. Seal pidi kulbiga palli ämbrisse viskama. Meie saime esikoha. Seiklusmängus moodustati tiimid. Minu tiimis olid Silver, Tormi, (mina), Nuno ja Sila Türgist. Mulle meeldis tänane päev väga. Päev 2 Pivarootsis, Täna me kõigepealt võimlesime. Me tegime erinevaid harjutusi. Näiteks mulle meeldis kõige rohkem selili rattasõit. See käis nii, et läksid selili ja tegid jalgrattasõidu liigutusi. Järgmisena (tegemistest) me mängisime koos Kreeka õpetaja Mariaga mänge. Näiteks mulle meeldis kõige rohkem mäng, kus olid paaris ja sa pidid liikuma naljakalt, aga kui Maria hüüdis Switch the pairs!, pidid sa paare vahetama. Pärast seda tegime me koos Kreeka õpetaja Alexandrosega tuulelohe. See oli väga lõbus. Tegevustest järgmine oli Lihulas välismaalastele ekskursiooni tegemine. Jagati tiimideks. Mina olin ühe tiimi juht ja minu abiline oli Jakob ning Heli ka. Rühmas oli veel kaks välismaalast Yasin Türgist ja Panagiotis Kreekast. Meie tiim alustas raamatukogust. Raamatukogus rääkisime raamatukogupidajaga. Me käisime kokku 7 kohas: raamatukogu, muuseum, kultuurimaja, lasteaed, muusikakool, Lihula gümnaasium ja vallamaja. Enamasti olin mina see, kes tõlkis, aga vahel aitas mind Heli. Ja tiim sai 28 pilti, mille sa pidid üles leidma Lihulast, pildistama (meil jäi ainult 4 puudu). Pärast seda oli järgmine tegevus tantsimine. Kõigepealt tantsiti Eesti tantse, siis Soome tantse, järgmisena Hispaania, siis Kreeka ja lõpuks Türgi. Kõik olid väga lahedad. Ja osalt saime ka kinke, näiteks soomlastelt soolaseid lagritsakomme, Kreekast hariliku ja markeri. Ja Hispaaniast käepaelad. See päev oli tõsiselt lahe! Päev 3 Pivarootsis, Esimene oli nagu alati võimlemine ja hommikusöök. Võimlemisel meeldis mulle kõige rohkem viirusemäng. Seal oli 2 viirust, kes pidid teisi püüdma. Kui sind kätte saadi, pidid tegema: Aaaa nii kaua, kui kiirabiauto sind viis arstini. Kiirabiauto koosnes kahest inimesest, kes hoidsid teineteisel käest kinni. Arst ravis su terveks nii, et surus su kätt. Siis tulid sessioonid. Meie olime hispaanlastega. Me pidime tegema okstest pilte. Näiteks tegema okstest maa peale maja. Meid jagati 3 rühma. Minu rühmas olid: Silver, Nuno ja mina. Me tegime maja. Pärast tegime kõik koos ühise pildi laevast (purje). Järgmisena joonistasime me kriitidega Hispaania kuulsa kunstniku Picasso moodi ehk kujunditega pilte. Näiteks ruut, kolmnurk, ring jne. Siis läksime me Haapsallu telefoniga orienteeruma. Telefoni kaudu me nägime, kus me oleme ja kus on punkt. Kokku oli punkte 11. Meie leidsime kõik üles, aga vastasime 9 õigesti. Edasi läksime me Nõvale päris orieneerumisele. Ma tegin R3. Seal oli 8 punkti. Tegin selle läbi 26 minuti ja 2 sekundiga. See on mu rekordtulemus, kuigi mul ei läinud eriti hästi, aga muidu oli kõik tore!

11 11 Metsküla kooli leht Mai 2016 Päev 4 Pivarootsis, Tänane päev algas nagu tavaliselt hommikuvõimlemise ja hommikusöögiga. Võimlemisel me mitte ei võimelnud, vaid tantsisime Hispaania diskotantsu. Edasi tulid sessioonid. Täna olime meie Türgiga. Türgiga me mängisime ühte mängu võistluse peale. Seal oli kaks plaati teineteisest 2 m kaugusel. Nende keskel oli rõngas. Üks seisis ühe plaadi peal, teine teise plaadi peal. Sa pidid põrkepalli viskama rõnga keskele nii, et teine seda kinni ei püüaks. Pärast tuli ka võistlus. Ma ei saanud teada, mis koha ma sain. Edasi läksime Saleverre. Seal me pidime kahe välismaalasega otsima kas lehti, lilli, kujundeid või kive. Meie pidime kive otsima. Minu tiimis olid Zehra, Yildiz, Simo ja mina. Pärast seda läksime kooli. Igaüks tutvustas samale tiimile meie kooli. Kui järg oli söögitoas, sai seal näksi. Viimasena läksime Keemu. Seal me olime tornis ja külakiigel. Külakiigel kukkus üks tüdruk sinna alla, aga ta jäi terveks. Lõpuks tulime tagasi laagrisse. Me saime lõpuks ronimisseinast üles ronida. Ma ronisin päris üles välja. Õpetaja Astrid õpetas meile ka nööritrikke. Mulle meeldis kõige rohkem selline trikk, kus tundus nagu läheks nöör su käest läbi. Väga tore ja vahva päev oli! Pivarootsis Täna oli viimane päev Pivarootsis. Hommik algas nagu tavaliselt. Võimlemine ja hommikusöök. Võimlemisel me mängisime õhupallimängu. See käis nii, et pandi paaridesse ja kahe paarilise vahele pandi õhupall ja me pidime niimoodi liikuma väljaku ühte otsa. Tagasi tulid samamoodi, ainult et selg pidi õhupalli hoidma. Järgmisena tulid sessioonid. Seekord olime meie Soomega. Mulle meeldis kõige rohkem, kui pidime koos tegema inimestest kujusid. Näiteks 3 on põlvili maas, kaks nende peal ja kõige peal üks inimene. Siis me läksime Penijõele ja vaatasime filmi Matsalust. Siis me läksime Suitsu vaatetorni ja rajale. Ma päris tippu ei läinud, sest ma kardan kõrgust, aga muidu oli kõik lahe ja tore! Joosep, V kl 1. päev Esimesel päeval tulime kohale ja meid jagati tubadesse. Siis tehti meile ekskursioon. Seal räägiti meile, kus on vetsud ja kus meri. Siis me sõime lõunat. Peale seda läksime tiimidesse ja tehti üks mäng, kus pidi tähti tegema, näiteks kividest, okstest. Peale seda jagati uutesse tiimidesse ja hakkasid mängud, näiteks oli vaja kulbi sees olevat palli ämbrisse visata. Kõik need mängud olid toredad, nt sinise ketta viskamine. Peale seda tuli õhtuoode ja siis kirjutame seda juttu. Vaba aega oli palju, ma sain käia ujumas. Vahepeal ujuda oli tore. Ma rääkisin kõigi maade inimestega. Kõige keerulisemad on hispaanlaste nimed. 2. päev Teisel päeval hakkas hommik harjutustega. Näiteks tegime kaelaringe ja kükke. Seda õpetasid Türgi õpetajad. Siis anti meile hommikusööki, selleks oli riisipuder ja võileivad. Siis tehti meile selline

12 12 Metsküla kooli leht Mai 2016 mäng, mis käis QR-koodidega. Meil olid tahvelarvutid. Siis võtsime lahti äpi, mis luges seda koodi. Kui see oli skännitud, siis see ütles, mis on ülesanne. Näiteks oli küsimus: kes karudest vajab kõige vähem und. Õige vastus oli Kaisukaru. Järgmise punkti sai loosiga. Peale seda tuli lõuna. Pärast läksime Lihulasse. Seal me tegime ekskursiooni oma grupiga. Käisime vallavolikogus, lasteaias, gümnaasiumis, raamatukogus, muusikakoolis, muuseumis. Vahepeal toimus mäng. Lihulas oli tehtud pilte ja me pidime ära arvama, mis koht see on. Tõestuseks pidi pildi tegema. Neid pilte oli 23. Me küsisime vallavolikogust küsimusi. Näiteks: milleks kasutati seda maja varem. Siis me sõime õhtust. Peale seda õppisime tantse. Näiteks Türgi tantsu ja Kreeka tantsu. Need olid lihtsad tantsud. Me õpetasime neile ka meie tantse, näiteks Kaks sammu sissepoole. Raskeim oli türgi tants. Ägedaim oli see, et kõik riigid andsid ägedaid kinke. Peale seda tuli õhtusnäk. Oli tore päev. Hommikul näitasid meile harjutusi soomlased. Nad näitasid harjutusi, näiteks käeringe ja venitamist. Peale seda tuli hommikusöök, milleks oli 4viljapuder. Siis tuli meil mäng türklastega. See oli nende traditsiooniline mäng. See käis nii: sa pidid rõnga sisse põrkepalli viskama. Ja teine pidi palli kinni püüdma. Kui ei püüdnud, siis sai vastane punkti. See oli tore. Järgmisena läksime me bussiga Haapsallu. Kõigepealt oli mäng, mida sai mängida telefoniäpiga Loquiz. See oli peaaegu orienteerumine, aga igas punktis oli küsimus. Näiteks: mitu hammast on täiskasvanud inimesel? Õige vastus oli 32. Peale seda läksime me orienteeruma Nõvale. See rada oli raske, mille ma võtsin. Mu rada oli R2. Peale seda oli meil õhtusöök. See oli tore päev. Päev algas hommikuharjutustega. Neid näitasid hispaanlased. Nad õpetasid harjutusi muusika saatel, see oli tehtud tantsuks. Seal olid jala venitamisega jooksmine. Siis tuli hommikusöök, selleks oli seekord müsli. Peale sööki tulid mängud kreeklastega. Need käisid nii, et anti kaardid ja seal peal olid mängud, näiteks nimemäng ja võlukarp. Võlukarp käis nii, et avasime karbi ja seal sees oli kujutletav asi, näiteks: banaan. Nüüd pidi seda kujutama. Peale seda tegime tuulelohe väikestest puujuppidest, nöörist ja kilest. Siis sõime lõunat. Lõpuks läksime Saleverre. Seal me matkasime ja tegime erinevatest teemadest fotosid. Mina tegin lehtedest. Siis läksime Metsküla kooli. Ja tegime ekskursiooni. Ja lõpuks tuli Keemu. Seal me käisime külakiigel. Kui me tagasi tulime, saime mööda ronimisseina üles minna. Algul oli raske, aga pärast oli kerge isegi mööda kaldseina. Ma õppisin ka nööriga trikke. See oli ka tore päev. Hommikul tegid harjutusi kreeklased. Kõigepealt oli jooksmine ja galopid. Peale seda hakkasid töötoad kujudega. Kõigepealt pidi 12 väiksest oksast ja 12 suurest oksast tegema oma valitud kujunditest mingi maja või muu asja. Peale seda tuli lõuna. Siis tuli sõit bussiga looduskeskusesse. Seal me tegime ja vaatasime filmi. Siis läksime veel Suitsu torni juurde matkama. Siis tuli õhtusöök.

13 13 Metsküla kooli leht Mai 2016 Silver, V kl 1. päev Me tegime Pivarootsis mitmeid erinevaid tegevusi. Näiteks: maastikumäng, ujumine ja mitme mängu kogumik, kus tuli teha kettaheidet, palliviset, mitu risti, sillaehitamist ja palju muud. Palliviset tuli visata mitut moodi nagu näiteks niimoodi: tuli visata palli koos linaga ja samal ajal lina ümber keerata ja pall kinni püüda, palli tuli viia käte peal ämbrisse ja visata kulbiga palli ämbrisse. Ma mäletan mõne lapse nime, kuid mitte väga palju. Kõige toredamad nimed on kreeklastel. Inglise keel on mul hea ja saan hakkama. 2. päev Hommikul tegime hommikuvõimlemist, mis oli raske, sest me ei saanud öösel hästi magada. Võimlemist juhtis türklane. Siis tegime grupiga mänge kreeklastega. Alguses oli nimede meeldetuletamine ja siis mängisime mänge. Mängudeks olid näiteks naljakalt kõndimine, ussi moodi liikumine ja peegel ehk üks läks teiste ette, tegi midagi ja teised tegid seda järele. Me tegime ka tuulelohet. Siis külastasime Lihulat ja me pidime järgima kaarti ja rääkima punktides inimestega. Samal ajal otsisime pilte ja kohta, kus see pilt tehtud oli. Õhtul tantsisime erinevate riikide tantse. Lihulas giidi mängimisega sain hakkama ja tõlkisin eesti keelest inglise keelde hästi. Varahommikul käisime tõrvikutega öömatkal. Matk oli väga pikk. Hommikul läksime oma grupiga Hispaania õpetajate juurde. Alguses me ehitasime okstest võimalikult paljude kujunditega pilte. Me ehitasime maja. Siis läksime tuppa vaatama filmi Picassost. Me joonistasime Picasso moodi. Pilt tuli ilus. Pärast lõunat sõitsime Haapsallu ja tegime väikese matkamängu. Siis sõitsime Nõvale orienteeruma. Mul läks väga halvasti ja ma sain viimasena metsast välja. Hommikuvõimlemist juhtis Hispaania õpetaja. Võimlemine oli väga kerge. Me saime järgmisteks õpetajateks türklased. Türklastega tegime sportmänge. Me tegime läbi mängu Hemsball ja mängu, kus oli kaks võistkonda. Peale starti tuli joosta rätiku juurde ja kiirem sai tagasi tulla rätikuga. Pärastlõunal külastasime Salevere Salumäge. Meid jagati tiimidesse. Minu tiimis olid Johannes, Essi, Helena ja mina. Me saime ülesande pildistada erinevaid lilli. Siis külastasime meie kooli. Samadele tiimikaaslastele tutvustasime oma kooli. Hiljem käisime Keemul linnutornis ja külakiigel. Pärast õhtusööki ronisime mööda ronimisseina. See oli raske. Viimase päeva hommikuvõimelmist juhtisid kreeklased. Alguses oli joondus ja pärastpoole mängisime õhupalliga. Pärast hommikusööki toimus jälle gruppidesse jagunemine. Meie gruppi juhtisid soomlased. Alguses jagunesime grupi sees kaheks ja me saime ülesande õuest leida kujundid, mis meenutavad tähti ning moodustaksid lause Mängi väljas!. Me saime valmis ja hakkasime inimpüramiidi ehitama ja mängisime mängu Rong. Selles mängus tuli teha järjest mööda ringi hääli. Pärastlõunal külastasime Penijõe muuseumi ja vaatasime filmi Matsalu aastaring. Hiljem rääkisime Viita puisniidust ja külastasime Suitsu matkarada ja vaatetorni.

14 14 Metsküla kooli leht Mai 2016 Samuel, V kl 1. päev Mulle meeldis väga välismaalastega tuttavaks saamine. Samuti meeldis ujumine, sest vesi oli soe. Kokku oli 22 välismaa last, nendest paljude nimesid tean. Päeva lõpupoole toimus mäng. Seal oli 8 punkti. Minu tiimis olin mina, Joosep, Jakob ja üks hispaanlane. See mäng oli äge, sest seal pidi palju tiimitööd tegema. Punktid olid erinevad, aga kõige ägedam minu jaoks discgolf. Seal oli viis kasti, kuhu kõik kordamööda lähemale viskasid, kuni ketta sai sisse visata. Me viskasime 15 punkti. 2. päev Teine päev oli väga palav. Hommikul hispaanlased rääkisid meile Picassost ja tema maalidest. Picasso on maailmakuulus kunstnik. Me tegime puuokstest mingi pildi ja filmisime seda. Pilt pidi olema tehtud kolmnurkadest, ruutudest, ristkülikutest ja ringidest. Hiljem saime ise Picasso moodi pildi joonistada. Me pidime tegema ka veel okstest võimalikult palju kolmnurki. Meie saime kokku 16. Peale lõunat sõitsime bussiga Lihulasse. Meid jagati gruppideks ning anti kaardid. Kaardil oli teekond ja seitse punkti. Punktideks olid majad nagu muuseum, lasteaed, vallamaja, kultuurimaja, raamatukogu ja muusikakool. Iga meeskord viidi eri punkti. Neid punkte oli vaja külastada ja töötajatega pilt teha. Peale õhtusööki õppisime kõigi riikide tantse. Kolmas päev oli väga väsitav. Kõigepealt, Eesti grupis kasutasime QR-koodi. Need olid igal pool laiali ja need tuli üles otsida. QR-koode skännisime ipadidega. Mulle meeldis punkt 17. Seal tuli silmad kinni siduda ja erinevaid asju maitsta ning ära arvata. Mina arvasin kõik õigesti. Peale lõunasööki sõitsime bussiga Haapsallu ja orienteerusime äpiga Loquiz. Sellega oli tehtud üks rada, kus oli 7 punkti. Need olid kaardil, nende juurde pidi kõndima ja ülesande täitma. Minu võistkonnal läks üks valesti. Selles ülesandes küsiti, kas friikartuleid võib süüa, kui sa tahad loobuda külmutatud toidust. Orienteerumine toimus seekord Nõval. Kuna ma olin väsinud, valisin ainult 2,1 kilomeetrise raja. Seda rada oli väga raske joosta, sest punktid olid enam-vähem teede ääres. Neljandasse punkti joostes kuulsin puude raksumist ja märkasin mingit liikuvat asja. Sain aru, et need olid kaks kitse. Ma sain raja ajaks 16 minutit ja 18 sekundit. Hommikul olime grupiga Soome õpetajate juures. Me mängisime erinevaid mänge. Üks mäng oli selline, kus õpetaja ütles ühe värvi või materjali, mida pidi puutuma. Kes viimasena leidis, see langes välja. Kasutasime ka ipade. Nendega pidime loodusest tähti leidma ja nendest lause kokku panema. Meie lauseks oli Be active. Tähed leidsime kiiresti. Peale lõunasööki sõitsime Salevere Salumäele matkale. Meist tehti grupid ja iga grupp pidi midagi pildistama. Valida sai sellistest asjadest nagu: lilled, kivid, puukoor, puulehed. Minu grupp sai puukoore. Edasi sõitsime kooli. Seal tutvustasime gruppidele kooli ja sõime. Koolist edasi sõitsime Keemule. Kõige rohkem meeldis mulle Keemul külakiik. Õhtul ronisime seinal. Kuna oli pikk järjekord, pidin peaaegu 2 tundi ootama. Mängisime ka võrkpalli. Hommikul oli meie grupp Kreeka õpetajatega. Me mängisime mänge. Üks mäng oli selline, kus tehti paarid ning need paarid pidid omamoodi kõndima. Iga kõnni tagant paarid vahetusid. Nad näitasid ka seda, kuidas tuulelohet teha. See oli väga põnev. Lõpuks kirjutasime ka nimed tuulelohele. Peale lõunasööki sõitsime Matsalu rahvusparki Penijõele. Penijõel me vaatasime filmi ja uurisime näitust. Mulle meeldisid kõige rohkem lindude hääled. Penijõelt edasi sõitsime puisniitu vaatama. Sain teada, et ühel ruutmeetril puisniidul võib olla kuni 74 erinevat taime. Viimaks sõitsime bussiga Suitsu torni. Torn on 23 m kõrge. Mulle väga meeldis vaade tornist. Käisime kahe eri grupina ka matkarajal.

15 15 Metsküla kooli leht Mai 2016 Hugo, V kl 1. päev Algas esimene päev viiest siin Erasmus+ laagris. Oli palju mänge. Näiteks: pallimängud, need olid ringis mängud, nendel mängudel seisnes tavaliselt point selles, et teiste nimesid saaks rohkem teada. Olid ka seiklusmängud. Üks oli selline, kus oli mitu ülesannet. Pidi need kõik läbima. Läbima pidi neid tiimides, milles oli neli-viis liiget. Alguses näidati meile üht kiviaeda. See kiviaed polnud tavaline, see oli seal, sest ühel pool oli Pärnumaa, teisel poolel oli Läänemaa. Arvan, et vabal ajal oli ka väga, väga lõbus. Vaba aega oli minu arust piisavalt. Teiste keeli kuulates oli kõige raskem hispaania keel. Kõige kiiremini tundusid rääkivat türklased. Esimene päev oli väga äge, loodan, et teised päevad on ka toredad. 2. päev Alustasime teisipäeva. Alguses (hommikul) võimlesime. Tegime harjutusi. Türklaste järgi. Siis järgnes söömine. Pärast söömist oli vaba aeg. Mängisime ka laagri aladel QR-koodidega otsimismängu, kus pidi otsima numbri, mis õpetajad sulle andsid. Siis tuli selle numbri järgi skännida kood. Kood andis ülesande. Mu lemmik oli palliviskamine. Seal pidi alguses viskama palli üksteisele kümme korda. Siis üks silm kinni 10 korda ja lõpuks tuli pimesi üksteisele viis korda visata. Lõpuks saime kokku püütud lahtiste silmadega 10/10, üks silm kinni 10/10 ja kahe peale kokku täiesti pimesi saime 8/10. Käisime ka täna Lihulas orienteerumas. Oli 7 punkti. Minu arust oli kõige lõbusam punkt Lihula Gümnaasiumis, sest seal oli korvpallitrenni õpetaja, kes tegi palju nalja. Kui tagasi jõudsime, siis hakkasime sööma. Pärast sööki hakkasime tantsima. Tantsisime kõigi maade tantse (Türgi, Hispaania, Kreeka, Soome, Eesti). Minu arust oli kõige lõbusam orienteerumine Lihulas. Hommikul (nagu ikka) pidime harjutusi tegema, siis söök, noh, nagu igal hommikul. Pärast hommikusööki tuli sessioon. Seekord olime türklastega, kes õpetasid meile mängu nimega HEMSBALL. Seal mängus pidid kaks inimest seisma üksteisest kahe meetri kaugusel, nende keskel on plaat, mille peale oli asetatud ring. Sulle anti ka väike pall, mida tuli visata sinna keskele ringi sisse nii, et pall teisele põrkaks. Läksime ka Haapsallu, kus pidi ühe äpiga otsimas Haapsalu peal punkte. Selleks tuli kasutada telefonikaarti. Kaardil olid ära märgitud punktid, kui punktini jõudsid, siis tuli telefoni küsimus, millele pidi vastama. Läksime pärast seda Nõvale orienteeruma. Sain aja 26 min ja 57 sekundit. Oli lahe käia orienteerumas, ootan väga, mida viimasel päeval tehakse. Hommikul oli sessioon, seal olime kreeklastega. Nad näitasid meile, kuidas teha tuulelohet - kahjuks ma ei mäleta, kuidas see käis. Tegime ka mänge Mariaga, mu lemmik oli The Gaterpiller. Seal pidi moodustama istudes rivi ja siis istudes pidi liikuma, kuni viimane oli üle joone. Lõunasöök oli järgmine. Siis käisime Saleveres matkamas, aga pidi ka ülesande tegema! Pidi võtma tahvlis lahti äpi, mille nimi oli Pinnic. Sellega pidi pilte tegema, kujunditest, lilledest, puukoorest, kividest. Meie pidime tegema kujunditest. Pärast seda läksime Metskülla. Seal näitasime välismaalastele oma kooli. Kui tagasi jõudsime, siis saime süüa ja pärast sööki ronisime seinal. Ma läksin teisena, ma jõudsin 2-3 minutiga üles. Homme on laagri viimane päev, nii et loodan, et tuleb tore päev. Nagu tavaliselt on meil hommikul hommikusessioon. Seekord oli meil sessioon hispaanlastega. Nemad tegid meiega mängu, kus tuli 12 pikast tokist ja 12 lühikesest tokist teha mingi kujunditest koosnev asi. Meie tegime maja, millel oli neli ristkülikut ja üks kolmnurk. Käisime ka Matsalu rahvuspargis, seal vaatasime näitust, kahekümneminutilist filmi ja olime 10 minutit seal õues. Siis läksime jalutama Suitsu jõe juurde. Käisime ka tornis. Oli äge viimane laagripäev.

16 16 Metsküla kooli leht Mai 2016 Tõnis, VI kl 2. päev Teine päev oli minu jaoks esimene päev, sest olin esimesel päeval haige. Täna oli hommikusöögiks võileib ja riisipuder. Enne hommikusööki oli hommikuvõimlemine. Siis oli 2 tundi sessioone. Meie olime Kreeka õpetajaga. Mängisime erinevaid mänge ja tegime ühiselt tuulelohe. See käis niimoodi, et võeti kolm pulka, kate ja tehti pulkadest tärn ning pandi kile peale. Peale seda oli lõunasöök ja siis läksime Lihulasse. Seal anti meile kaardid ja jagati meeskondadesse. Pidime kaardi järgi erinevates asutustes käima. Teel nendesse kohtadesse pidime tegema erinevatest kohtadest pilte, kuna meile anti ka 28 fotot teele jäävatest asjadest. Kui Lihulast tagasi tulime, oli õhtusöök. Peale seda oli tantsimine. Mulle meeldis Türgi tants ja kõige raskem oli Hispaania tants. Kolmas päev algas hommikuvõimlemise ja söögiga. Peale seda olid töötoad. Meil oli hispaanlastega. Seal me rääkisime kujunditest, ehitasime pulkadest asju, näiteks loomi ja maju. Joonistasime ka Picasso pilte. Ning siis tuli lõunasöök. Pärast seda läksime Haapsallu. Seal mängisime mängu Loquiz. Sellega pidi käima linnas ringi ja vastama erinevatele küsimustele, mis ilmusid telefoniekraanile, kui me punkti lähedusse jõudsime. Mina, Hugo ja Johannes vastasime 11 küsimust kaheteistkümnest. Meil läks 3 vastust valesti, sest pidi kauem nuputama. Haapsalust läksime Nõvale orienteeruma. Mina õpetasin hispaanlasi. Nendega oli lõbus ja nad kuulasid mind. Õpetasin neid kompassi kasutama. Kui Nõvalt tagasi jõudsime, oli kohe õhtusöök. Ning siis läksime magama. Täna meil oli hommikuvõimlemine, hommikusöök ja siis töötoad. Meil oli Türgi töötuba. Mängisime mängu Hemsball. Seal pidi viskama palli vastu maasolevat plaati, mille peal oli rõngas. Kui rõngast mööda visata, sai vastane punkti. Mängus oli ka turniir, mille võitis Yildiz. Tuli lõunasöök ning peale seda bussisõit Saleverre. Saleveres oli matk, kus pidime tegema erinevatest asjadest pilte. Meie tegime Mirelli ja võõrastega erinevatest lehtedest pilte. Siis läksime me enda kooli ja näitasime võõrastele maja. Siis sõitsime Keemule ja kiikusime. Siis tulime tagasi siia ja sõime õhtust. Peale seda oli seinaronimine, aga mina ei julgenud. Täna oli hommikuvõimlemine, mille tegid kreeklased, söök ja siis töötoad. Meil oli Soome töötuba. Mängisime paari mängu ja tegime inimpüramiidi. Mänguks oli näiteks mäng, kus olime ringis ja üks meist oli keskel ajalehega. Öeldi üks nimi ja see, kelle nimi öeldi, pidi teise inimese nime ütlema. Ajalehega laps pidi öeldud nimega last lööma. Kui ei jõudnud, siis löödi sind ja sa läksid keskele. Siis tuli lõunasöök. Peale seda tuli bussisõit Penijõele. Seal vaatasime 20-minutilist filmi. Siis läksime Suitsule, vaatetorni ja matkarajale. Mina torni ei läinud, sest kardan kõrgust. Siis tulime tagasi. Makett: Silver Nikkel Kirjutasid: Tormi Ulm, Karl Robin Raud, Mirell Rand, Jakob Kastepõld, Simo Linno, Eva-Maria Kastepõld, Laura Ulm, Johannes Lepp, Alvar Nikkel, Joosep Michels, Samuel Kastepõld, Silver Nikkel, Hugo Noormets, Tõnis Lepp Fotod: FB Learn and share, laagris osalejad, Kaarel Kaisel Toimetajad: õpetajad Astrid, Mare, Pille

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019

Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019 Haanja Kool 8. klass Janete Talo TÄNAPÄEVA KÄSITÖÖ LAAGER Loovtöö Juhendaja: Kadri Parts Haanja 2019 Sisukord Sissejuhatus 3 1. Õpitoad 4 2. Laagri korraldus 5 2.1 Laagri kava 5 2.2 Korraldajad 5 2.3 Laagri

Rohkem

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc

Microsoft Word - Tiivustame lapsi liikuma.doc Linaliugu, pikka kiudu... Hõissa vastlad Traditsioonilist vastlapäeva tähistamist alustasime kõigepealt üritusega saalis, kus läbi lavastuse tutvustasime lastele vastlakombeid. Kuna meie selle aasta nimikangelased

Rohkem

NR-2.CDR

NR-2.CDR 2. Sõidutee on koht, kus sõidavad sõidukid. Jalakäija jaoks on kõnnitee. Kõnnitee paikneb tavaliselt mõlemal pool sõiduteed. Kõige ohutum on sõiduteed ületada seal, kus on jalakäijate tunnel, valgusfoor

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

A5_tegevus

A5_tegevus AVATUD MÄNGUVÄLJAD 2017 TEGELUSKAARDID VÄIKELASTELE Kaardid on mõeldud kohapeal kasutamiseks. Kaardi võib lasta lapsel pakist loosiga tõmmata ja mängida nii mitu kaarti nagu parasjagu aega ja jaksu on.

Rohkem

Kiekim mees kirjeldus.docx

Kiekim mees kirjeldus.docx KULLAKERA KANDJAD XII noorte tantsupeo ühitants Tantsu on loonud Margus Toomla ja Karmen Ong 2016. aasta detsembris 2017. aasta noorte tantsupeoks MINA JÄÄN, kirjeldanud Margus Toomla. Muusika ja sõnad

Rohkem

(Microsoft Word - M\344ngud)

(Microsoft Word - M\344ngud) Koolitus Aastaring looduses Lääne-Virumaa lasteaia- ja algklassiõpetajatele 25.-26.september 2013 Rakvere MÄNGUD TUNNE PUID See mäng sisaldab nii liikumist kui ka puude tundmist. Mängujuht ütleb ühe pargis

Rohkem

August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sisse

August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sisse August Pulsti Õpistu PÄRIMUSMUUSIKA TUTVUSTAMINE LASTEAIAS 5-7a KURSUSETÖÖ ANNIKA LOODUS Lasteaed Mängupesa õpetaja Viljandi 2010 Õpetajate eri: Sissejuhatus pärimusmuusikasse Sissejuhatus Rahvamängud

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega.

Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja Sõlesepad tantsurühma meestega. Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta tantsupeoks täpsustused ja täiendused tehtud

Rohkem

1

1 1 ENO RAUD PILDID JOONISTANUD EDGAR VALTER 3 Kujundanud Dan Mikkin Illustreerinud Edgar Valter Küljendanud Villu Koskaru Eno Raud Illustratsioonid Edgar Valter Autoriõiguste pärija Külli Leppik Tänapäev,

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende kokkuvõte ning õpetajate keeletasemed. Rühmades tegelesime

Rohkem

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r

1. klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev:. 1. Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad... Polla närib... Õde r 1 klassi eesti keele tasemetöö Nimi: Kuupäev: 1 Leia lause lõppu harjutuse alt veel üks sõna! Lõpeta lause! Lapsed mängivad Polla närib Õde riputab Lilled lõhnavad Päike rõõmustab ( pesu, õues, peenral,

Rohkem

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As

PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- As PIKSELOITS Täpsustused 15.oktoobri 2018 seisuga Tants on loodud 1985.aasta tantsupeoks Muusika Lepo Sumra Koreograafia Helju Mikkel koostöös Lille- Astra Arraste ja "Sõlesepad" tantsurühma meestega. 2019.aasta

Rohkem

Taskuprinter KASUTUSJUHEND

Taskuprinter KASUTUSJUHEND Taskuprinter KASUTUSJUHEND Täname, et ostsite taskuprinteri Polaroid Mint. Käesoleva kasutusjuhendi eesmärk on anda teile juhiseid toote ohutuks kasutamiseks ja et see ei kujutaks endast kasutajale mingit

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

HEA PRAKTIKA NÄIDE

HEA PRAKTIKA NÄIDE Liikluskasvatus Liiklusohutuse päev ja liikluspidu Pallipõnnis Autorid: Helgi Palm, Katrin Rõõmusoks, Heddi Reinsalu, Liisi Pikpoom Tallinna Lasteaed Pallipõnn Taustinformatsioon Sellel sügisel sidusime

Rohkem

Mare Kiisk Tartu Raatuse kool IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas: Mare Kiisk, Tartu Raatuse kooli klassiõpetaja, 2018 VOSK Võt

Mare Kiisk Tartu Raatuse kool IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas: Mare Kiisk, Tartu Raatuse kooli klassiõpetaja, 2018 VOSK Võt IGAPÄEVAELU TARKUSTE OTSIMISMÄNG 3. klassile Mängu koostas:, i klassiõpetaja, 2018 VOSK Võta Oma Seade Kaasa (nutiseadmete kasutamine), rühmades 2 3 liiget Eesmärgid Võimalus õppesisu abil lõimida inimeseõpetust,

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

Suusatajate teekond PyeongChang’i

Suusatajate teekond PyeongChang’i Suusatajate keeruline teekond PyeongChang i Ettevalmistus 2017/2018 18 laagrit: 9 laagrit Eestis 9 välislaagrit 152 laagripäeva: 54 p. Eestis 98 p. Välislaagrid 79 päeva mägedes 73 päeva meretasapinnal

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

METSKÜLA KOOLI LEHT Nr 80 Veebruar 2018 Meie õpilased aineolümpiaadidel lk 2, 3 Teatrikülastus lk 4, 5 Kohtumine Hullu Teadlasega lk 6, 7, Kodut

METSKÜLA KOOLI LEHT Nr 80 Veebruar 2018 Meie õpilased aineolümpiaadidel lk 2, 3 Teatrikülastus lk 4, 5 Kohtumine Hullu Teadlasega lk 6, 7, Kodut METSKÜLA KOOLI LEHT Nr 80 Veebruar 2018 Meie õpilased aineolümpiaadidel lk 2, 3 Teatrikülastus lk 4, 5 Kohtumine Hullu Teadlasega lk 6, 7, 8 0 1 Kodutütarde ja noorkotasse segemised lk 8, 9, 2 1, 11 00

Rohkem

Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis

Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis Anne Maalman Roela kool Roela kool asub Rakvere-Mustvee mnt 26. kilomeetril Kooliga ühes majas asuvad lasteaed, raamatukogu ja osavalla kontor Meie

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ

Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas õpetaja: Siiri Sülla l trimester Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõ Kehaline Kasvatus Ainekava 6. kl. 2 h nädalas Kergejõustik Lähted, kiirendusjooks, süstikjooks, põlve- jala-, sääretõste ja ristsammujooks. Jooks kurvis, tõkkejooks, ringteatejooks, täpsusjooks. Kaugushüpe-

Rohkem

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused MTÜ Iseseisev Elu päevakeskuste tegevused 1. TARTU HEA PÄEVA KESKUS Jr k Päev Kellaaeg Tegevus Tegevuse lühikirjeldus Juhendaja 1. E-R 9:15-9:45 Tere hommikust! 2. E-N 10:00-12:00 Toidugrupp 3. E-R 13:00-14:00

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

SH_Rogaini_AjaO

SH_Rogaini_AjaO Rogaini A ja O Sissejuhatus Rogaini Mis on rogain? * Rogain on võistkondlik valikorienteerumine * Kontrollpunktid(edaspidi KP-d) paiknevad maastikul laiali * KP-d on märgitud paberkaardile ehk orienteerumiskaardile

Rohkem

katus_kaantega.pdf

katus_kaantega.pdf Heiki Vilep KATUS SÕIDAB Tartu 2007 Kunstnik: Moritz Küljendaja kujundaja: Margus Nõmm Kirjastaja: Vilep & Vallik (A Disain OÜ) Heiki Vilep ISBN-13: 978-9985-9718-2-6 EESTIMAA PEIPSI ÄÄREST SAAREMAANI

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Meisterdused metsa teemal

Microsoft PowerPoint - Meisterdused metsa teemal 17.Jaanuar 2012.a. Kohtla-Järve Lasteaed Kirju-Mirju Projekti: Keskkonnahariduslikud õppepäevad aktiivõppemeetoditest Kohtla-Järve ja Pärnu lasteaedade õpetajatele avaseminar Vahendid: papptaldrik, niit

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

Tuustep

Tuustep TUUSTEPP Eesti tants segarühmale Tantsu on loonud Roland Landing 2011. a. Pärnus, kirjeldanud Erika Põlendik. Rahvalik muusika, esitab Väikeste Lõõtspillide Ühing (CD Kui on kuraasi ). Tantsus on käed

Rohkem

SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017

SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017 SEPTIKU JA IMBVÄLAJKU KASUTUS-PAIGALDUS JUHEND 2017 Septiku ja imbväljaku tööprotsessi kirjeldus Üldine info ja asukoha valik: Septik on polüetüleenist (PE) rotovalu süsteemiga valmistatud mahuti, milles

Rohkem

hedgehogs

hedgehogs Siilipere seiklused I osa Siilipere seiklused algasid 1. septembril, siis kui viimane aeg endale talvevarusid otsida. Siilitüdrukud Eliise (4 a.) ja Marie (2 a.) koos vanematega võtsid suuna Hellenurme

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

View PDF

View PDF Fitbit Ionic - ikoonilisest nutikellast natuke puudu, kuid spordiks ja kontoriks käib 11. aprill 2018-1:27 Autor: Kaido Einama Fitbiti nutikellad on balansseerinud pulsikella ja nutikella piiril ning viimasel

Rohkem

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal CADrina 2016 võistlusülesannete näol on tegemist tekst-pilt ülesannetega, milliste lahendamiseks ei piisa ainult jooniste ülevaatamisest, vaid lisaks piltidele tuleb

Rohkem

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc

Microsoft Word - 03_ausus lisaylesanded.doc ÕPL LS 3 LSÜLSNDD USUS ML eemat usus (sh teisi teemasid) saab sisse juhatada ka HHK- (H HLB KSULK) meetodil. Näiteks: Miks on ausus hea? Miks on ausus halb? Miks on ausus kasulik? H: Hoiab ära segadused

Rohkem

sander.indd

sander.indd Simmaniduo ja Kandlemees Sander LAULIK 43 laulu sünnipäevadeks, pulmadeks ja muudeks pidudeks 2016 ISMN 979-0-54002-301-0 Kirjastaja: RAFIKO Kirjastus OÜ, 2016 Postiaadress: Staadioni 38, 51008 Tartu www.rafiko.ee;

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused ( klass) Lastevanemate koosolek (eelkool) kell kooli aulas Tervisepäev (

SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused ( klass) Lastevanemate koosolek (eelkool) kell kooli aulas Tervisepäev ( SEPTEMBER 3.09 Kooliasta alguse pidulikud aktused (1.-12. klass). 04.09. Lastevanemate koosolek (eelkool) kell 17.00 kooli aulas. 07.09. Tervisepäev (1.-12. klass). 10.-14.09 Lastevanemate üldkoosolekud

Rohkem

Märts, 2015 Vene laulude konkurss klassis TOIMUNUD ÜRITUSED: 15. jaanuaril külastas klasse Eesti Kontserdi hariv programm Meie pillid kõig

Märts, 2015 Vene laulude konkurss klassis TOIMUNUD ÜRITUSED: 15. jaanuaril külastas klasse Eesti Kontserdi hariv programm Meie pillid kõig Märts, 2015 Vene laulude konkurss 6.-9. klassis TOIMUNUD ÜRITUSED: 15. jaanuaril külastas 1.-4. klasse Eesti Kontserdi hariv programm Meie pillid kõigi rõõmuks. Etiketiloengud erinevatele klassidele. 21.

Rohkem

B120_10 estonian.cdr

B120_10 estonian.cdr Alati seal, et teid aidata Registreerige oma toode ja otsige abi koduleheküljelt www.philips.com/welcome B120 Beebimonitor Küsimus? Kontakteeruge Philipsiga Eestikeelne kasutusjuhend 2 Valgussensor USB

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

01_loomade tundmaõppimine

01_loomade tundmaõppimine Tunnikava vorm Õppeaine ja -valdkond: Mina ja keskkond Klass, vanuse- või haridusaste: alusharidus Tunni kestvus: 30+15minutit Tunni teema (sh alateemad): Loomade tundmaõppimine, maal elavad loomad Tase:

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

AJAKAVA Reede, 6. märts :00 Üleriigilise vokaalansamblite konkursi avamine 13:30 Lõunasöök 14:30 I kontsert IV V kl 1 Erahuvialakool Meero Muus

AJAKAVA Reede, 6. märts :00 Üleriigilise vokaalansamblite konkursi avamine 13:30 Lõunasöök 14:30 I kontsert IV V kl 1 Erahuvialakool Meero Muus AJAKAVA Reede, 6. märts 2015 13:00 Üleriigilise vokaalansamblite konkursi avamine 13:30 Lõunasöök 14:30 I kontsert IV V kl 1 Erahuvialakool Meero Muusik NELJAD-VIIED juhendaja Anu Lõhmus 2 Kuressaare Gümnaasiumi

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

Ajutised bussiliinid laupäev

Ajutised bussiliinid laupäev Ajutine bussiliin nr 2 25.05.2019. kell 11.00 18. 00 Muudatus liinil: Buss sõidab Turu peatusest edasi marsruudile: Võidu sild Narva mnt Raatuse ristmikult tagasipööre Riia Väike Tähe Võru Aardla jne.

Rohkem

EPOK MV Haapsalu.xls

EPOK MV Haapsalu.xls EPOK MV ujumises 2011 Page 1 of 5 50 vabalt Neiud 1. Anette Remmelg S8-10 Meduus 0.47,55 2. Laura Ubei-Kon S8-10 Meduus 0.50,74 1. Elisabeth Egel S11-13 Meduus 0.51,22 2. Marilin Salström S11-13 Meduus

Rohkem

untitled

untitled Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga Vaba kunsti töötuba Moskvas 1957 Arhiivid tõlkes Näitus Kumu kunstimuuseumis 07.03. 29.06.2008 Kädi Talvoja Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga 26. november

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

Tallinna patsient valikute ristmikul

Tallinna patsient valikute ristmikul Tallinna patsient valikute ristmikul Dr. Vassili Novak Konverents õpitud abitus 27 märts 2013 kiirabi 20613 80787 muul viisil saabunud 60174 25,52% 74,48% LV1 LV2 LV3 LV4 EMO saal + isolaatorid IR saal

Rohkem

seletus 2 (2)

seletus 2 (2) Arnold A. Matteusele pühendatud skvääri arhitektuurivõistlus JAANIMARDIKAS Seletuskiri Matteuse skväär on osa Tähtvere aedlinna planeeringust, mille autor on Arnold Matteus. Põhiline idee on peegeldada

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Petangispordi ametlikud reeglid 2017

Petangispordi ametlikud reeglid 2017 Petangispordi ametlikud reeglid 2017 1. leht 8-st PETANGISPORDI AMETLIKUD REEGLID Kehtivad kõikidel FIPJP liikmeks olevate rahvuslike liitude territooriumidel. Reeglid on heaks kiidetud FIPJP Täitevkomitee

Rohkem

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA DISTANTSID: I START kell 12:00, stardid on vanuste kaupa

Rohkem

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo

Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joo Pythoni Turtle moodul ja Scratchi värvilisem pool Plaan Isikukoodi kontrollnumbri leidmine vaatame üle lahenduse kontrollnumbri leimiseks. Pythoni joonistamise võimalused Turtle mooduli abil. Scratchi

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskuse

Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskuse Järelkontrollkäik Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (1) Õiguskantsler korraldas 24.09.2014 järelkontrollkäigu Tallinna Lastekodu Lasnamäe Keskusesse (edaspidi ka keskus), et saada ülevaadet 2013.

Rohkem

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

TALLINNA ÜLIKOOL Haridusteaduste Instituut Kaidi Toomsalu LASTEAIAPRAKTIKA I Praktika materjalid Juhendaja: Astrid Randoja Tallinn 2015

TALLINNA ÜLIKOOL Haridusteaduste Instituut Kaidi Toomsalu LASTEAIAPRAKTIKA I Praktika materjalid Juhendaja: Astrid Randoja Tallinn 2015 TALLINNA ÜLIKOOL Haridusteaduste Instituut Kaidi Toomsalu LASTEAIAPRAKTIKA I Praktika materjalid Juhendaja: Astrid Randoja Tallinn 2015 SISUKORD Sissejuhatus ja eneseanalüüs... 3 Praktika kava... 5 Lõimitud

Rohkem

Orbiidile! hooaja info

Orbiidile! hooaja info Orbiidile! hooaja info FIRST LEGO League Eelarve 2018/2019 hooajal Robotimängu väljak 130 EUR + transport Platsi arve hiljemalt oktoobris, meeskonna arve detsembris Esimene meeskond Teise meeskonna registreerimistasu

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

Powerpointi kasutamine

Powerpointi kasutamine RMK IDA-VIRUMAA KÜLASTUSALA KÜLASTUSKORRALDUSLIKUD TÖÖD ALUTAGUSE RAHVUSPARGIS TÖÖRÜHMA KOHTUMINE Heinar Juuse 13. veebruar 2019 Iisaku Külastuskorralduse ja loodushariduse tegevusvaldkonna eesmärgiks

Rohkem

2011_koolinoorte_paar

2011_koolinoorte_paar Põhikool POISID Põhikool TÜDRUKUD Oliver Orav - Gustav Saagpakk Katleen Kangur - Hanna-Loore Õunpuu Taavi Arula - Sander Kulp Gertrud Alatare - Karin Lassi Oscar Leemets - Aleksander Eerma Mariliis Karro

Rohkem

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülek

Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülek Page 1 of 6 Otsid teistmoodi eluviisi? Kommuun - uued energiasäästlikud ridaelamud Tabasalu parkmetsas! Kuigi Tallinn ja Harjumaa on uusarenduste ülekülluses, ei ole Te leidnud veel seda OMA KODU! Meil

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Mõttemõlgutus alkoholi ja seaduste teemal Ülle Laasner Rapla Maavalitsus Eesti Tervisedenduse Ühing Rapla maakonna koolinoorte uimastikasutuse uuring 2013 Öise alkoholimüügi piiramise kulg Raplamaal

Rohkem

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa

Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööa Hoia oma arvuti turvaline ja kiire 1.Leia start nupust alustades Juhtpaneel 2.Juhtpaneeli aadressiribalt leia Kõik juhtpaneeli üksused 3.Avanenud tööaknas leia Windows Update 4.Lase arvutil kontrollida

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Lisa 2 KÕRGE ÕPIMOTIVATSIOONIGA ÕPILASTE VÄIKERÜHMADE GRAAFIK I poolaasta 2018/2019 Rühm Õpetaja Tunni toimu mi-se aeg Ruum Rüh mas osale va õpilas e

Lisa 2 KÕRGE ÕPIMOTIVATSIOONIGA ÕPILASTE VÄIKERÜHMADE GRAAFIK I poolaasta 2018/2019 Rühm Õpetaja Tunni toimu mi-se aeg Ruum Rüh mas osale va õpilas e Lisa 2 KÕRGE ÕPIMOTIVATSIOONIGA ÕPILASTE VÄIKERÜHMADE GRAAFIK I poolaasta 2018/2019 Rühm Õpetaja Tunni toimu mi-se aeg Ruum Rüh mas osale va õpilas e klass Millise tunni arvelt Märkused IV kooliaste Inglise

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

JABRA STYLE Kasutusjuhend jabra.com/style

JABRA STYLE Kasutusjuhend jabra.com/style Kasutusjuhend jabra.com/style SISUKORD 1. TERE TULEMAST... 3 2. PEAKOMPLEKT... 4 3. KANDMINE... 5 3.1 KUULARIKATETE VAHETAMINE 4. AKU LAADIMINE... 6 5. ÜHENDAMINE... 7 5.1 BLUETOOTH SEADMEGA ÜHENDAMINE

Rohkem

ATAP4_töökava

ATAP4_töökava Avalike teenuste arendamise programm Töökava 18.06.2019 Programmi finantseeritakse Euroopa Liidu Sotsiaalfondist ja riigieelarvest omafinantseerimiseks ettenähtud vahenditest. Korralduslik info Koht ja

Rohkem

3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui is

3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui is 3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui isikukood ei ole teada Ees- ja perekonnanimi Sugu Vanus

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

efo03v2pkl.dvi

efo03v2pkl.dvi Eesti koolinoorte 50. füüsikaolümpiaad 1. veebruar 2003. a. Piirkondlik voor Põhikooli ülesannete lahendused NB! Käesoleval lahendustelehel on toodud iga ülesande üks õige lahenduskäik. Kõik alternatiivsed

Rohkem

George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU

George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU George i Imeline Arstirohi Illustreerinud Quentin Blake Tõlkinud Elise ja Viktor Nikonov Värsid tõlkinud Leelo Märjamaa DRAAKON & KUU George s Marvellous Medicine Text Copyright Roald Dahl Nominee Ltd,

Rohkem

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier

Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier Mida räägivad logid programmeerimisülesande lahendamise kohta? Heidi Meier 09.02.2019 Miks on ülesannete lahendamise käigu kohta info kogumine oluline? Üha rohkem erinevas eas inimesi õpib programmeerimist.

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Microsoft Word - Estonian - Practice Reasoning Test doc

Microsoft Word - Estonian - Practice Reasoning Test doc GLOBAALNE LOOGIKA TEST HARJUTAMISTEST COPYRIGHT 2008 PROCTER & GAMBLE CINCINNATI, OH 45202 U.S.A. HOIATUS: Kõik õigused kaitstud. Brošüüri ühtegi osa ei tohi mingilgi kujul ega moel paljundada ilma kirjaliku

Rohkem