1 Lisa 1 KINNITATUD Direktori käskkiri 28. mai 2015 nr /7 Sihtrühm Õppevorm JÄRVAMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOOLDUSTÖÖTAJA ÕPPEKAVA MOODULITE RAKEN

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "1 Lisa 1 KINNITATUD Direktori käskkiri 28. mai 2015 nr /7 Sihtrühm Õppevorm JÄRVAMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOOLDUSTÖÖTAJA ÕPPEKAVA MOODULITE RAKEN"

Väljavõte

1 1 Lisa 1 KINNITATUD Direktori käskkiri 28. mai 2015 nr /7 Sihtrühm Õppevorm JÄRVAMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOOLDUSTÖÖTAJA ÕPPEKAVA MOODULITE RAKENDUSKAVA Põhiharidusega õpilane Statsionaarne koolipõhine õpe Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) Õpetajad Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk 1 HOOLDUSE ALUSED 11 Kaja Koger Õpiväljundid 1) Orienteerub erinevatele sihtrühmadele suunatud teenuste ja toetuste süsteemis ja Eesti sotsiaalpoliitika põhimõtetes Puuduvad I kursus Õpetusega taotletakse, et õpilane omandab teadmised, oskused ja hoiakud abivajajaga tegelemiseks ning talle turvalise ja toetava keskkonna loomiseks Hindamiskriteeriumid 1. Kirjeldab vastavalt ülesandele sotsiaalhoolekande- ja tervishoiuvaldkonna peamisi arengusuundi lähtudes sotsiaalpoliitika alustest, sotsiaalseadusandlusest ja rahvastikuprotsessidest; 2. Kirjeldab vastavalt ülesandele erinevatele sotsiaalhoolekande- ja tervishoiuteenustele esitatavaid nõudeid, kasutades valdkonda reguleerivaid õigusakte; 3. Loetleb ja kirjeldab kirjalike tööde nõuetele vastavalt vormistatud ettekandes riigi ja kohaliku omavalitsuse poolt erinevatele sihtrühmadele tagatud sotsiaalteenuseid ja toetusi; 4. Annab ülevaate tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonna ajaloolisest arengust; 5. Koostab eneseanalüüsi, hinnates kutsestandardist ja õigusaktidest (sotsiaalhoolekande seadus jm) tulenevaid nõudeid hooldustöötaja pädevustele abivajajale toetava ja turvalise keskkonna loomisel.

2 2 2) Tunneb turvalise ja toetava keskkonna loomise võimalusi Teemad, alateemad, sh iseseisev töö Õppemeetodid Hindamine 6. Analüüsib eluviisidest ja keskkonnast tulenevaid tegureid ja riske, mis mõjutavad inimest kui tervikut; 7. Kirjeldab inimese tegevusvõime ning abivajaduse seoseid tema füüsilise, psüühilise ja sotsiaalse toimetulekuga, arvestades tema keelt ja kultuuri; 8. Sõnastab hooldusmeeskonna eesmärgid vastavalt ülesandele abivajaja heaolu ja hooldusvajadust silmas pidades, kasutades kliendikeskse hooldusprotsessi põhimõtteid; 9. Koostab vastavalt ülesandele tegevuskava abivajaja tervise ja heaolu toetamiseks ning tema aktiviseerimiseks; 10. Kirjeldab hooldustöötaja rolli meeskonnas abivajaja seisundist lähtuva hooldusplaani koostamisel. Teema 1. Sotsiaalpoliitika/ tervishoiu- rehabilitatsiooni ja sotsiaalhoolekande teenused 5 EKAP Alateemad: 1.1. Tervishoiu- ja sotsiaalhoolekande süsteem ning seadusandlus Tervishoiuteenused. E-tervishoid Sotsiaalhoolekande teenused Hoolekande kontseptsioon (sotsiaalpoliitika põhimõtted) Sotsiaalhoolekandeseadus, lastekaitseseadus, perekonnaseadus, puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seadus Rehabilitatsiooni plaanid, rehabilitatsiooni taotlused Hooldus avahoolduses ja hooldusasutustes. (hoolduskorraldus). KOV määrused Hooldus multikultuurses keskkonnas (kultuur, usund, keel) Ajalooline kujunemine. Teema 2. Hoolduse alused 6 EKAP Alateemad: 2.1.Inimese elamise toimingud ja neid mõjutavad tegurid Rahvatervise ja tervisedenduse alused Hooldusprotsess Toitumisõpetuse alused Eetika Eneseareng Kliendikesksus Hoiakud. Valmistab ette ühe kliendi baasil kliendi vajaduste ja -teenuste kirjelduse, milles on välja toodud seosed seadusandluse ja/või rehabilitatsiooniga; Koostab ettekande kohaliku omavalitsuse poolt erinevatele sihtrühmadele tagatud sotsiaalteenuste ja toetuste kohta Koostab eneseanalüüsi, hinnates kutsestandardist ja õigusaktidest (sotsiaalhoolekande seadus jm) tulenevaid nõudeid hooldustöötaja pädevustele abivajajale toetava ja turvalise keskkonna loomisel. Loeng, seminar, e-õpe, rühmatöö, eneseanalüüs, iseseisev töö, esitlus Mitteeristav hindamine

3 3 sh kokkuvõtva hinde kujunemine Moodul hinnatakse mitteeristavalt Esitatud iseseisvad tööd: 1. Kliendi vajaduste ja -teenuste kirjeldus. 2. Kahe erineva KOV-i hooldusteenuste- ja toetuste võrdlus. 3. Eneseanalüüs. 4. Seminari ettekanne Eetiline käitumine hooldusprotsessis. 5. Koostab rühmatööna tegevuskava abivajaja tervise ja heaolu toetamiseks ning tema aktiviseerimiseks sh hindamismeetodid Kirjalikud tööd, rühmatöö, ettekanne, eneseanalüüs Õppematerjalid Kasmel, A., Lipand, A. (2007). Terviseedenduse teooria ja praktika I. Tln. Teesalu, S., Vihalemm, T. (1998). Seedimine, toitumine, dieedid. Trt. Roper, N., Logan, W.W.,Tierney, A. (1999). Õenduse alused. Tartu: Mooduli nr Mooduli nimetus Moodul maht (EKAP) Õpetajad Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk 2 HOOLDUSTOIMINGUD 20 Kaja Koger, Liida Puumets I kursus 8 EKAP, II 12 EKAP Õpiväljundid 1) Juhendab ja toetab abivajajat elamistoimingutes Puuduvad Õpetusega taotletakse, et lähtudes abivajaja seisundist abistab ja juhendab õpilane abivajajat elamistoimingutes ning planeerib ja viib läbi hooldustegevusi Hindamiskriteeriumid 1. Kirjeldab vastavalt ülesandele abivajaja elamistoiminguid, lähtudes elamistoimingute teooriatest; 2. Koostab vastavalt juhendile hooldusplaani, kirjeldades abivajaja aktuaalseid ja potentsiaalseid hooldusprobleeme ning tema juhendamise võimalusi; 3. Analüüsib kaasõppijate poolt koostatud hooldusplaane lähtuvalt kutse-eetikast ning elamistoimingutest 2) Kasutab hooldamisel ergonoomilisi töövõtteid ja abivahendeid ning juhendab abivajajat abivahendite kasutamisel 4. Tutvustab ergonoomilisi võtteid abivajaja liigutamisel ja liikumisel; 5. Valib vastavalt ülesandele abivajajale sobivad abivahendid ning kirjeldab nende kasutamist ja hooldamist.

4 4 3) Hooldab abivajajat erinevate elundkondade haiguste korral 4) Annab esmaabi haigusseisundite, õnnetusjuhtumite ja traumade korral, vajadusel kutsub abi ja elustab kliinilisest surmast 6. Mõõdab, hindab ja protokollib elulisi näitajaid (pulss, vererõhk, kehatemperatuur, hingamissagedus jm), kasutades sobivaid meetodeid ja instrumente; 7. Kirjeldab hooldustoimingute sooritamist, lähtudes erinevate elundkondade haiguste olemusest ning inimese anatoomiast, füsioloogiast ja patoloogiast; 8. Kirjeldab vastavalt ülesandele ravimite manustamisega seotud toiminguid; 9. Kirjeldab vastavalt ülesandele oma rolli õe abistamisel õendustoimingutes; 10. Koostab juhendamisel erinevatele haigusseisunditele vastavaid toidusedeleid, kirjeldab toidu manustamise võimalusi vastavalt abivajaja seisundile. 11. Hindab abivajaja seisundit ja abikutsumise vajadust eluohtlike haigusseisundite, õnnetusjuhtumite ja traumade korral; 12. Hindab abivajaja teadvusseisundit, hingamist ja südametööd ning tegutseb sellest lähtuvalt; 13. Annab esmaabi eluohtlike haigusseisundite korral (infarkt, insult, hüpo- ja hüperglükeemia jm); 14. Annab esmaabi erinevate õnnetusjuhtumite korral (elektrilöök, mürgistus jm); 15. Annab esmaabi erinevate traumade korral (luumurd, verejooks jm); 16. Määrab kindlaks elustamisvajaduse, kutsub abi ning elustab kliinilises surmas isikut eale, seisundile ja erivajadusele vastavalt.

5 5 Teemad, alateemad Teema 1. Elamistoimingud 4 EKAP, I kursus Alateemad: 1.1. Hoolekandetöö terviklikkus: inimene kui biopsühhosotsiaalne tervik Abivajaduse olemus elukulu erinevatel etappidel. Elukulu ja elukäigu teooriate võrdlus abivajaduse hindamise seisukohalt Hooldustoimingud Inimese elamise toimingud ja neid mõjutavad tegurid. Abivajaja põhilised terviseprobleemid Hooldusprotsess. Turvalise keskkonna tagamine, jäätmekäitlus. A- ja antiseptika Hingamine. Hingamise ja vereringe jälgimine, pulss, vererõhk, kehatemperatuuri säilitamine Une ja puhkuse tagamine Liikumise jälgimine ja abistamine liikumisel Söömine, söötmine, jootmine Eritamine. Abistamine eritamisel Nahk. Naha puhtuse eest hoolitsemine Riietumine ja riietamine Õe abistamine õendustoimingutes. Süstimine, sidumine, stoomi hooldus, lamatiste ennetamine ja hooldus, kateteriseerimine Surija hooldus Suremine ja surm. Mõisted liigid, põhjused. Surm erinevatel eluetappidel Surm peres, pereliikmete reaktsioonid. Kriisi etapid, hingehoid, surmaks valmistumine. Väärikas lahkumine Sureva inimese hooldus kodus ja asutuses. Surnu korrastamine Teema 2. Ergonoomika ja abivahendid 3 EKAP, I kursus Alateemad: 2.1. Inimese põhiasendid, põhiliigutused ja liikumine elu erinevatel etappidel Kõhuli asend. Selili asend. Külili asend. Toetatud asend. Halvatusega asend Keeramine. Liigutamine. Tõstmine. Liigutamisvõtete valik Ergonoomika mõiste, kujunemine ja eesmärk Ohud ja vigastused suurte raskuste tõstmisel Turvalisus. Tervislikkus. Tootlikkus. Arenduslikkus Ergonoomiliste töövõtete kasutamine töövõime säilitamiseks Meeskonnatöö Abivahendite kasutamine Töö õige organiseerimine Abivajaja ergonoomiline abistamine erinevates keskkondades ja toimingutes Liikumine voodis, istumatõusmine, liikumine voodist toolile ja tagasi, istuva asendi korrigeerimine, WC-kasutamine, kõndimisel abistamine, põrandalt ülesaitamine. Teema 3. Hooldus erinevate haiguste korral 12 EKAP, II kursus Alateemad:

6 3.1. Anatoomia, füsioloogia ja patoloogia alused Sissejuhatus anatoomiasse, füsioloogiasse ja patoloogiasse Erialane terminoloogia. Põhimõisted Tugi ja liikumiselundid. Inimese skelett Süda, vereringe, veri. Vererõhk. Pulss Hingamiselundid. Hingamisteed. Hingamine erinevates tingimustes Seedeelundid. Seedekanal. Seedimine seedekanali erinevates osades. Defekatsioon Kuse- ja suguelundid. Neerud. Uriini tekkeprotsess ja selle regulatsioon. Kuseteed. Urineerimisrefleks. Vee ja elektrolüütide tasakaal ja selle häired. Naise ja mehe suguelundid. Ovogenees ja spermatogenees. Ovariaalmenstruaaltsükkel Närvisüsteem. Somaatiline närvisüsteem. Kesknärvisüsteem. Peaaju ja seljaaju. Uni. Mälu Sisesekretsiooninäärmed. Sisesekretsiooninäärmete hüpo- ja hüperfunktsioon Meeleelundid. Nägemiselund. Nägemine. Lühi- ja kaugenägevus. Värvitaju. Kuulmis- ja tasakaaluelund. Kuulmine. Haistmiselund. Maitsmiselund Katteelund. Naha ehitus ja funktsioonid. Termoregulatsioon 3.2. Hooldus lastehaiguste korral Laste sagedasemad terviseprobleemid Haige lapse hooldamine Hooldus sisehaiguste korral Haiguse olemus, eelsoodumuslikud tegurid Sagedamini esinevad hingamiselundkonna, südame ja veresoonkonna, seedeelundkonna, kuse-suguelundkonna, tugi- ja liikumiselundkonna haigused ja hoolduse põhimõtted Toitumine ja toidu manustamine (enteraalne ja parenteraalne toitmine) ja dieedid Hooldus kirurgiliste haiguste korral Kirurgiline haige ja tema hooldus (sh pre- ja postoperatiivses perioodis) Haavade sidumine ja haavaravi vahendid Traumajärgne hooldus Seedetrakti ja uroloogilise kirurgilise patoloogiaga patsiendi hooldamine (stoomi ja epitsüstostoomi hooldus) Onkoloogilise patsiendi hooldamine Ortopeedilise ja amputeeritud jäsemega patsiendi hooldamine Hooldus neuroloogiliste haiguste korral Sagedamini esinevad neuroloogilised haigused. Verevalum, insult, pea- ja seljaaju traumad. Kasvajad Neuroinfektsioonid. Sclerosis multiplex, Parkinsoni tõbi Neuroloogilistest haigustest tulenevad kliinilised ilmingud, mis määravad hooldusvajaduse. Halvatu hooldus Abistamine valude korral. 6

7 Neuroloogiliste haiguste jääknähtudega kliendi elukvaliteedi parandamise võimalused Hooldus psüühika- ja käitumishäirete korral Sagedamini esinevad psüühikahäired ja nende sümptomid Meeskonnatöö psüühikahäiretega kliendi hooldamisel. Patsiendi ja kaasinimeste ohutuse kindlustamine Seadustest tulenevad nõuded, haigla/hooldusasutuse ja ravirežiimid Hooldus nakkushaiguste korral Nakkushaiguste jaotus, levikuteed, sümptomid ja ennetamine. Hospitaalinfektsiooni alused Soole-, piisk-, transmissiivsed, haava- ja kontaktnakkused. Helmintaasid Hooldaja käitumine nakkuskoldes Hooldus naha- ja suguhaiguste korral Nakkuslikud, viiruslikud, parasitaarsed nahahaigused ja seenhaigused. Naha mädapõletikud. Abivajaja juhendamine hooldustegevustes Nahavähid eakatel. Naha hooldus Lamatiste ennetus ja hooldus Hooldus nina-kõrva-kurguhaigused (LOR) ja silmahaiguste korral Nürmus. Kurtus. Kuulmisabivahendid, nende hooldamine Enamlevinud silmahaigused. Silmade tervishoid. Abivajaja juhendamine Nägemisabivahendite hooldamine Ravimiõpetuse alused Ravimite erinevad vormid Ravimite kasutusjuhised, toimed ja säilitamine Ravimite annused ja manustamine Ravimmürgistused ja esmaabi. Teema 4. Esmaabi 1 EKAP, I kursus Alateemad: 4.1. Elupäästva ja jätkuva esmaabi andmise põhimõtted Kannatanu uurimine, seisundi hindamine ja tegevus õnnetuspaigal Elulised näitajad, nende mõõtmine Eluohtlikud haigusseisundid. Infarkt. Insult Teadvusetus. Diabeet. Epilepsia. Äge kõht. Lämbumine Allergia. Šokk Luumurrud Traumad, verejooksud Kliiniline surm. Elustamine mannekeenil. sh iseseisev töö Hooldusplaani koostamine erinevate elundkondade haigustega abivajaja hooldamiseks. Õpilane toob välja abivajaja hooldusprobleemid (sh toitumine), püstitab hooldustegevuse eesmärgid, kirjeldab vajalikke hooldustegevusi tuginedes elamistoimingutele arvestades abivajaja individuaalsust ja eetilise käitumise põhimõtteid. Hindab püstitatud

8 8 Praktilised tööd Õppemeetodid Hindamine eesmärkide saavutamist. Situatsioonülesande lahendamine. Õpilane kirjeldab lähtuvalt situatsioonülesandest erinevate elundkondade haiguste sümptomitest tulenevat hooldusvajadust, lähtudes abivajaja individuaalsusest. 1. Abivajaja ergonoomiline abistamine erinevates keskkondades ja toimingutes kasutades abivahendeid, 2. Annab esmaabi haigusseisundite, õnnetusjuhtumite ja traumade korral 3. Demonstratsioon: pulsi, vererõhu, veresuhkru mõõtmine, mähkme vahetamine, ravimite manustamine, toidu manustamine. loeng, seminar, praktilised tööd, e-õpe, juhtumianalüüs, iseseisev töö, demonstratsioon Mitteeristav sh kokkuvõtva hinde Moodulit hinnatakse mitteeristavalt. kujunemine Sooritatud praktilised tööd, esitatud iseseisvad tööd: Esmaabi situatsioonülesande praktiline sooritus õppetöö käigus Kompleksülesanne: 1. Iseseisva tööna valminud abivajaja hooldusplaan 2. Situatsioonülesande baasil ergonoomiliste võtete ja abivahendite kasutamise demonstreerimine. 3. Kirjalik töö anatoomia, füsioloogia ja patoloogia aluste kohta 4. Demonstratsioon pulsi, vererõhu, veresuhkru mõõtmine, mähkme vahetamine, ravimite manustamine, toidu manustamine. sh hindamismeetodid Kombineeritud test, demonstratsioon, juhtumianalüüs, iseseisev töö Õppematerjalid Roper, N., Logan, W.W.,Tierney, A. (1999). Õenduse alused. Tartu: Elmatar Kristjuhan, Ü. (2000). Kaasaegne ergonoomika alused. Tln. Nuori, J., Taimla, S. (1998). Liikumine ja meditsiin. Tln Aalto, K., Gothoni, R. (2010). Inimese kõrval. Hingehoiu õpik. Tallinn: Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Usuteaduse Instituut. Arro, S. (2003). Silmitsi lapse surmaga. Tallinn: Tänapäev Soots, A. (1999). Surm ja surija saatmine. Lähedaste toetamine leinas. Tartu: Avahoolduse Arenduskeskus Adlas, R. (2008). Esmaabi. Tallinn: Medicina Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) Õpetajad Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk 3 ABIVAJAJA ARENDAMINE, JUHENDAMINE JA AKTIVISEERIMINE I kursus 8 EKAP, II 8 EKAP Puuduvad 16 Kaja Koger Õpetusega taotletakse, et õpilane arendab, juhendab ja aktiviseerib

9 9 Õpiväljundid 1) Seostab inimese sotsiaalset, kognitiivset ja füüsilist arengut inimese toimetuleku muutustega elukulu erinevatel etappidel 2) Planeerib ja viib läbi abivajajale ealiselt sobivaid ja jõukohaseid aktiviseerivaid tegevusi 3) Abistab, juhendab ja motiveerib abivajajat puhastus- ja korrastustööde teostamisel Teemad, alateemad, abivajajat arvestades tema iga, tervislikku seisundit ja erivajadust, kasutab erinevaid suhtlemis- ja juhendamisvõtteid Hindamiskriteeriumid 1. Kirjeldab inimese sotsiaalse, kognitiivse ja füüsilise arengu etappe ning analüüsib toimetuleku ja käitumise muutusi elukulu jooksul toetudes arenguteooriatele; 2. Kirjeldab ealistest muutustest ning erivajadustest tingitud toimetulekuprobleemide tekkimist; 3. Analüüsib toimetulekuprobleemide ennetamise ja lahendamise võimalusi, lähtudes inimõigustest, lastekaitse- ja eakate poliitikast jm; 4. Kirjeldab erinevas vanuses ja seisundis abivajaja juhendamist ja arengu toetamist õppimis- ja õpetamisteooriatest lähtuvalt. 5. Planeerib vastavalt ülesandele abivajaja tegevusvõimet toetavaid aktiviseerivaid ja loovtegevusi; 6. Viib läbi erinevas eas ja seisundis inimestele sobivaid aktiviseerivaid ja loovtegevusi neile arusaadavas keeles. 7. Kirjeldab abivajaja juhendamist ja motiveerimist koduses keskkonnas tekstiilide, jalanõude ja majapidamise korrashoidmisel; 8. Kirjeldab a- ja antiseptika nõudeid puhastustööde läbiviimisel tervishoiu- ja hoolekandeasutustes; 9. Kasutab ja hooldab kaasaegset olme- ja puhastustehnikat, arvestades ohutustehnika nõudeid; 10. Arvutab vastavalt ülesandele erinevate puhastusvahendite (sh alternatiivsete) lahuste kontsentratsiooni. Teema 1. Inimese areng ja elukulg 8 EKAP, I kursus Alateemad: 1.1. Õppimine ja õpetamine erinevates eluetappides Pedagoogika Andragoogika Gerogoogika 1.2.Inimese elukulg Arengupsühholoogia Inimese kui terviku käsitlus Keskkonna (füüsiline, sotsiaalne, kultuuriline) mõju inimese toimetuleku kujunemisel Teema 2. Aktiviseerivad tegevused 5 EKAP, II kursus Alateemad: 2.1. Igapäevaoskused Tegevusvõime hindamine ja säilitamine Abivajaja motiveerimine ja tema huvide arvestamine Abivajaja päeva planeerimine ja sisustamine lähtudes tema funktsionaalsest võimekusest, harjumustest, huvidest ja vajadustest Ilutoimingud ja riietuse valikutes toetamine Instinktide (orienteerumis-, toitumis-, enesekaitse- ja suguinstinkt) väljendamise juhendamine ja toetamine 2.2.Kutse-eetika Privaatsuse, iseseisvuse, tahte ja informeerituse

10 10 tagamine hooldustoimingutes Isiku andmekaitse Väärikust toetava keele kasutamine Sotsiaalala töötaja eetikakoodeks Töötaja stress ja läbipõlemine 2.3.Aktiviseerivad tegevused Loovtegevused erinevas eas ja seisundis inimestele Ürituste korraldamine ja läbiviimine Töö, mäng ja harrastused Meeskonnatöö abivajaja aktiviseerimisel Teema 3. Korrastus ja puhastustööd haiglas, hooldekodus ja kliendi kodus 3 EKAP, II kursus Alateemad: 3.1.Majapidamises vajalike tööde korraldamine pesu ja puhastusteenuste korraldamine olmeparasiitide hävitamise vahendid ja nende käitlemise põhimõtted pisiparanduste ja -remondi korraldamine eluaseme kütmisega seotud toimingud eluasemele ligipääsutee puhastamise korraldamine 3.2. Olmehügieeni ja kodumajanduse alused korrastustööde läbiviimine A- ja antiseptika puhastus ja koristusvahendite kasutamine ja hoolduspõhimõtted jäätmekäitlus sh iseseisev töö Praktilised tööd Õppemeetodid Hindamine Kirjalik töö: eluperioodi arenguülesannete nimetamine koos eluliste näidetega ja vastava perioodi riskifaktorite määratlemisega. Referaat: vähemalt ühe õppimise ja õpetamise käsitluse tutvustus. Töö koostamiseks on antud juhend. Õpimapi koostamine erinevatele sihtrühmadele mõeldud (lapsed, erivajadusega lapsed ja täiskasvanud, eakad) loovtööde näidised, liikumismängude kirjeldused, loov või arendavate tegevuste kirjeldused, aktiviseeriva ja loovtegevuse plaan ning sihtrühma kirjeldus. Praktiline ülesanne meeskonnatööna/individuaalselt ürituse kava koostamine ja ürituse läbiviimine Kirjalik töö vastavalt etteantud situatsioonile. Nimetada koristustöödeks vajalikud olme- ja puhastustehnikavahendid ja kirjeldada ohutustehnikanõudeid, a- ja antiseptika nõudeid. Info otsimiseks kasutada internetti jm allikaid, vormistada arvutil. 1. Patsiendi/kliendi abivahendite ja tarvikute puhastamine ohutustehnika nõudeid arvestades; 2. Viib läbi etteantud juhendile erinevas eas ja seisundis inimestele sobivaid aktiviseerivaid ja loovtegevusi neile arusaadavas keeles loeng, praktiline harjutamine, esitlus, arutelu, õppefilmid, vaatlus, juhtumi analüüsid, seminar, rollimängud, rühmatööd Mitteeristav hindamine

11 11 sh kokkuvõtva hinde kujunemine Õppematerjalid Moodul hinnatakse mitteeristavalt Kokkuvõttev hinne kujuneb: Kirjalik töö: eluperioodi etappide sotsiaalse, kognitiivse, füüsilise ja isiksusliku arenguülesannete nimetamine koos eluliste näidetega ja vastava perioodi riskifaktorite määratlemisega. Situatsioonülesanne: kliendikirjelduse põhjal toimetulekuprobleemide märkamine, neile lahenduste kavandamine lähtuvalt pakutavatest sotsiaalteenustest ja toetustest Aktiviseeriva ja loovtegevuse läbiviimise demonstreerimine (vahetult, fotode- või filmimise kaudu) Õpimapp: erinevatele sihtrühmadele mõeldud (lapsed, erivajadusega lapsed ja täiskasvanud, eakad) loovtööde näidised, liikumismängude kirjeldused, loov või arendavate tegevuste kirjeldused, aktiviseeriva ja loovtegevuse plaan ning sihtrühma kirjeldus, alternatiivse kommunikatsiooni vahendi näidis Demonstratsioon: patsiendi/kliendi abivahendite ja tarvikute puhastamine Ülesande põhine ettekanne: abivajaja eluaseme ja lähiümbruse kirjelduse põhjal läbiviidavad korrastustööd Test: puhastusvahendite, olme ja puhastustehnika juhendites kasutatavate tingmärkide ning ohutustehnika jäätmekäitluse nõuete kohta Butterworth, G. Harris, M. (2002). Arengupsühholoogia alused. TÜ Kirjastus Arengupsühholoogia õpiobjekt: Grip, G., Gustafson, S., Göthlin, K Õe eetika. Tallinn. Huma. Laanemäe, A. (2000). Eetika alused. Tallinn; Tallinna Tehnikaülikool. Kuura, E. (2003). Puhastusteenindus: puhastuskeemia, töövahendid, puhastusmeetodid. Tln. Toitumisjuhised ja tegevusteraapia eakatele EPIK. VENÜ Lindquist, I Mänguteraapia. Tallinn Loomismäng Koost. Rüütel. E. Tallinn.TPÜ Märja, T., Lõhmus, M., Jõgi, L. (2003). Andragoogika. Kirjastus Ilo Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk 4 TÖÖ LASTEGA PEREGA Õpiväljundid II kursus Õpetajad 4 Elena Erm Moodulid Karjääri planeerimine ja ettevõtlus, Hoolduse alused, Hooldustoimingud on läbitud või läbimisel Õpetusega taotletakse, et õpilane omandab teadmised, oskused ja hoiakud lastega perede toimetuleku toetamiseks. Hindamiskriteeriumid

12 12 1) Toetab lastega pere igapäeva- ja majanduslikku toimetulekut, juhendab pere-eelarve koostamist ning selle järgimist 1. Kirjeldab vastavalt ülesandele lastega pere sotsiaalset, majanduslikku jm toimetulekut, lähtudes õigusaktidest (sotsiaalhoolekande seadus, perekonnaseadus, lastekaitse seadus jm); 2. Koostab elektrooniliselt leibkonna ühe kuu eelarve, arvestades vastavalt ülesandele perele antavaid toetusi ja teenuseid; 3. Kirjeldab vastavalt ülesandele lastega pere toimetuleku toetamist, lähtudes pere- eelarvest. 2) Toetab pere sotsiaalse võrgustiku aktiveerimist väärtuste kujundamise kaudu 4. Hindab lastega pere väärtuste olemust ja valib etteantud juhtumi kirjeldusele sobiva pereväärtuste kujundamise meetodi; 5. Kirjeldab lastega pere positiivse sotsiaalse võrgustiku kujundamise võimalusi; 6. Planeerib vastavalt ülesandele võrgustiku kujunemist toetavaid tegevusi; 7. Leiab lastega perede ja ühiskonna probleemide (laste väärkohtlemine, perevägivald jm) seosed ning nende lahendamist võimaldavate teenuste vahel. Teemad, alateemad Õppemeetodid Hindamine sh iseseisev töö sh kokkuvõtva hinde kujunemine Teema 1. Peremajanduse alused 2 EKAP Alateemad: 1.1. Sotsiaalne ja majanduslik toimetulek 1.2. Lastekaitsealased õigusaktid 1.3. Toetused ja teenused (riiklikud ja KOV) 1.4. Pere-eelarve koostamine ja järgimine Teema 2. Kaasatus ühiskonda 2 EKAP Alateemad: 2.1 Pereväärtused ja hoiakud 2.2 Koostöö ja võrgustikud (lähi-, kogu-, ametnikkond) 2.3 Võrgustiku aktiveerimine ja kaasamine 2.4 Perevägivald, selle tunnused ja põhjuse 2.5 Väärkohtlemise liigid Pere eelarve: koostab elektrooniliselt ühe kuu eelarve, arvestades perele antavaid toetusi ja teenuseid, kirjeldades toimetulekut ja selle toetamist Seminariks ettevalmistamine: otsib teavet vastavalt ülesandele erinevatest allikatest (sh sotsiaalhoolekande seadus, perekonnaseadus, lastekaitse seadus jm) laste probleemidega seondavalt (perevägivald, väärkohtlemine, häired võrgustikus jne) Loeng, seminar Mitteeristav Moodul hinnatakse : Iseseisvate tööde teostamine ja esitlemine seminaril (pere eelarve kirjalikult esitatud, situatsioonianalüüs seminaril) sh hindamismeetodid Kirjalik töö, suuline esitlus

13 13 Õppematerjalid Abivajavast lapsest teatamine ja andmekaitse. Juhend. (2012). Laste Ombudsman. Õiguskantsleri Kantselei. Korp, E & Rääk, R. (2004). Lastekaitsetöö kohalikus omavalitsuses. Käsiraamat. EV Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Tallinn Eesti Vabariigi Lastekaitseseadus ÜRO Lapse Õiguste Konventsioon Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk Õpiväljundid 1) Abistab ja juhendab eakat igapäevaelus toimetulekul 2) Märkab eaka terviseprobleeme, suunab eaka nende lahendamisele 3) Juhendab abivajajat vajadusel kasutama sotsiaaltoetusi ja teenuseid Teemad, alateemad Õpetajad 5 TÖÖ EAKATEGA 5 Elena Erm II kursus Moodulid Karjääri planeerimine ja ettevõtlus, Hoolduse alused, Hooldustoimingud on läbitud või läbimisel Õpetusega taotletakse, et õpilane omandab teadmised, oskused gerontoloogia ja geriaatria alustest ning hoiakud eakatega Hindamiskriteeriumid 1. Hindab vastavalt ülesandele vananemisega seotud muutuste mõju eaka toimetulekule; 2. Kirjeldab eaka abistamist ja juhendamist toimetulekuprobleemide ilmnemisel, kasutades gerontoloogilise hindamise põhimõtteid. 3. Hindab eaga kaasnevaid terviseprobleeme, eristades normaalset ja patoloogilist vananemist; 4. Kirjeldab eakate terviseprobleemidest tulenevaid toimetulekuraskusi ja pakub nende lahendamisvõimalusi. 5. Kirjeldab toetuste ja teenuste korraldamise protsesse ning koostööd sotsiaaltöötajaga; 6. Koostab vastavalt ülesandele juhendi eaka ja tema lähedaste suunamiseks teenuste kasutamisele. Teema 1. Gerontoloogia alused 3 EKAP Alateemad: 1.1. Eestlaste asukoht väärtuskaardil (eluiga) 1.2. Põlvkondade vahelised erinevused 1.3. Rahvastiku vananemine 1.4. Aktiivsena vananemine 1.5. Vananemisega seotud muutused organismis (bio-psühhosotsiaalne vananemine) 1.6. Eaka abistamine ja juhendamine toimetulekuprobleemidest lähtuvalt Teema 2. Geriaatria alused 1,5 EKAP Alateemad: 2.1 Normaalne ja patoloogiline vananemine 2.2 Eaka terviseprobleemidest tulenevad toimetulekuprobleemid 2.3 Eaka kehalise ja vaimse tervise funktsioonivõime, igapäevaeluga toimetuleku, sotsiaalse tugivõrgustiku, elamistingimuste hindamine ja tegevuste rakendamine 2.4 Dementsete ja mäluhäiretega eakate abistamine Teema 3. Sotsiaalteenused ja toetused eakatele 0,5 EKAP

14 14 Alateemad: 3.1. Eakate poliitika põhimõtted ja õigusaktid 3.2. Toetused ja teenused (riiklikud ja KOV-s) sh iseseisev töö Lahendab etteantud kriteeriumitele tuginedes ülesande: kirjeldab eaka abivajadust nii tervise- kui toimetulekuprobleemidest tulenevalt tema elukeskkonnas. Pakub välja lahendusvõimalusi. Vastavalt ülesandele planeerib eakale toimetulekut toetavad tegevused ja teenused, kasutades internetti, leides eakale vajalikke lahendeid ja suunates teda teenuseni Õppemeetodid Hindamine sh kokkuvõtva hinde kujunemine Loeng, õppefilmid, seminar, vaatlus, arutelu, esitlus, juhtumi analüüsid, rühmatööd, rollimängud. Mitteeristav Moodul hinnatakse: Iseseisvate tööde suuline esitlus seminaril sh hindamismeetodid Iseseisev töö, probleemsituatsiooni lahendamine kasutades IKT vahendeid Õppematerjalid Tilvis, R.,(1996). Geriaatria. Medicina. Soots, A. (1999). Stress ja läbipõlemine hooldustöös. Tartu: EGGA. Kauber, M. (2011). Eaka heaks. EMEL-projekt. Tallinn. Jaanson, K. (2000). Dementsus ja sellega kaasnevad probleemid. Persaud, R. (2009). Vaimne tervis. Kasutaja teejuhis. AS Pakett Kukemilk, P-R. (2013). E-kursus Sotsiaalgerontoloogia. LVRKK Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk Õpiväljundid 1) Abistab, juhendab ja toetab abivajajat lähtuvalt tema erivajadusest 6 TÖÖ ERIVAJADUSTEGA INIMESTEGA II kursus Läbitud moodul Hoolduse alused Õpetajad 6 Kaja Koger Õpetusega taotletakse, et õpilane omandab teadmised erivajaduste liikidest ja juhtumikorraldusest ning oskused ja hoiakud erinevas vanuses erivajadustega inimestega tegelemiseks. Hindamiskriteeriumid 1. Hindab vastavalt ülesandele abivajaja erinevate teenuste ja toetuste vajadust ja sobivust, arvestades erivajaduste liike ja lähtudes õigusaktidest; 2. Kirjeldab vastavalt ülesandele oma rolli meeskonnas erivajadustega inimese toimetuleku toetamisel ja rehabilitatsioonis; 3. Planeerib vastavalt ülesandele abivajaja oskusi arendavaid ja tervist edendavaid tegevusi; 4. Kasutab sõnumi (info, emotsioon jm) edastamiseks alternatiivkommunikatsiooni võimalusi ja muid arusaamist toetavaid vahendeid ja meetodeid; 5. Kirjeldab erinevate puuete puhul toimetuleku tagamiseks toetava keskkonna loomist ja abivahendite kasutamise juhendamist,

15 15 2) Motiveerib ja suunab erivajadusega inimest ja tema võrgustikku toimetulekuprobleemid e lahendamisel lähtudes terviseedenduse, ergonoomika jm põhimõtetest. 6. Hindab vastavalt ülesandele erivajadustega inimeste üldharidusja kutseõppe võimalusi ja töötamist toetavaid teenuseid, lähtudes juhtumikorralduse alustest; 7. Kasutab teabeallikaid informatsiooni leidmiseks erivajadustega inimestele sobiva elukoha kohta (oma kodu, sotsiaalmaja, hoolekandeasutus jm); 8. Võrdleb erinevate riikide võimalusi erivajadustega inimeste toetamisel; 9. Kirjeldab vastavalt ülesandele erivajadustega inimese sotsiaalset võrgustikku igapäevase toimetuleku seisukohast; 10. Planeerib vastavalt ülesandele abivajaja oskusi arendavaid, aktiviseerivaid ja tervist edendavaid tegevusi, lähtudes abivajaja tegevusvõimest. Teemad, alateemad Teema 1. Erivajadustega inimene, erivajaduste liigid 4 EKAP. Alateemad: 1.1. Puudekäsitlused ja lähenemisviisid, kontseptuaalsed alused, hoiakute kujundamine. 1.2 Normi suhtelisus. Normaliseerimisprintsiip 1.3 Puuete klassifikatsioon, iseloomustus (liitpuue, liikumispuue, psüühilised erivajadused (vaimupuue ja psüühiline haigus), sensoorsed erivajadused). 1.4 Erivajadustega inimeste hoolekande põhimõtted Eestis ja naabermaades 1.5 Sotsiaaltoetused ja -teenused 1.6 Erihoolekande korraldus, -teenused 1.7 Rehabilitatsioon, -plaan ja teenused. Kliendi tegevusplaan 1.8 Tegevusvõime, selle toetamine kodus, tööl ja vabal ajal. Keskkonna kohandamine. Abivahendid, kasutamise juhendamine 1.9 Ergonoomilised, tervistedendavad ja abistajat säästvad võtted kliendi juhendamisel ja abistamisel 1.10 Efektiivse juhendamise meetodid: modelleerimine, katsetamine, rollimäng, etapiviisilisus, motiveerimine, tunnustamine 1.11 Alternatiivne kommunikatsioon (vihjed, piktogrammid, erinevad kommunikatsioonisüsteemid, viiped) 1.12 Toimetulek probleemse käitumisega (agressiivsus, ennasthävitav käitumine, endassetõmbumine jm). Riskide hindamine, enesehoid Teema 2. Juhtumikorralduse alused 2 EKAP Alateemad: 2.1 Üld-, kutse- ja kõrgharidus. Erivajadustega inimeste õppimisvõimalused, üleminekud, füüsiline ja sotsiaalne juurdepääs 2.2 Töötamist ja õppimist toetavad tööturu- ja sotsiaalteenused, toetused ja soodustused. Füüsiline ja sotsiaalne juurdepääs 2.3 Sotsiaalne juhtumitöö ehk casework mõiste, olemus 2.4 Koostöö kliendiga. Võrgustik: partnerid, vastastikune koostöö. 2.6 Individuaalsuse ja vajaduspõhisuse arvestamine igapäevaoskuste, õppimis- ja töötegevuste juhendamisel 2.7 Meeskonna- ja võrgustikutöö erivajadustega inimese toetamisel. Hooldustöötaja roll võrgustikutöös

16 16 Õppemeetodid Hindamine sh iseseisev töö sh kokkuvõtva hinde kujunemine Personaalne teabeleht võimalikest teenustest ja toetustest konkreetsele abivajajale: elektroonilise teabelehe koostamine vastavalt ülesandele. Dokumentidega tutvumine Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusameti kodulehel puudega inimesele. Juhendamise kava: koostada tegevuse etapiviisiline juhendamise kava lähtuvalt kliendi tegevusplaanist (võimalusel) vastavalt tema erivajadusele ja tegevusvõimele kasutades õpitud meetodeid. Abivahendite soovitus: Kirjeldab konkreetse abivajaja põhjal tema keskkonna kohandamist ja abivahendite kasutamist sh juhendamist. Võrgustikukaart: Uurib erivajadustega abivajaja toimetulekuprobleeme, keskkonda, määratud toetusi ja teenuseid hinnates vajadust ja sobivust. Koostab võrgustikukaardi. Annab isiku sotsiaalsest võrgustikust ülevaate, näitab sidemeid ja suhteid isikute ja ümbruskonnaga. Loeng, demonstratsioon, praktiline harjutamine, juhtumi analüüs. Mitteeristav Mooduli hinne kujuneb õpimapi ehk portfoolio koostamisest ning esitlemisest. Õpimapp koosneb: 1. Teabeleht konkreetsele abivajajale: 2. Juhendamise kava 3. Abivahendite soovitus 4. Võrgustikukaart sh hindamismeetodid Iseseisvate tööde hindamine vastavalt hindamiskriteeriumitele Demonstratsioon: Abivahendi kasutamise juhendamine Õppematerjalid Bakk, A., Grunewald, K Vaimupuudega inimeste hoolekandest. Tallinn. Erivajadustega inimene hinnatud töötaja EPIK.OÜ Lege Artis Probleemse käitumise ennetamise ja juhendamise hea tava käsiraamat MTÜ Hoolekande Ekspertiisi- ja Nõustamiskeskus. Vassenin, A Nägemispuudega inimesed. Tallinn. EPIK. Psühhiaatria Tln. Medicina Juhtumikorralduse käsiraamat (2006). TÜ, Pärnu Kolledž ; Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) 7 KARJÄÄRI PLANEERIMINE JA ETTEVÕTLUSE ALUSED Õpetajad 6 EKAP (156t) Eve Rõuk Elo Kadastik Maili Rannas Ester Altermann Nõuded mooduli alustamiseks Puuduvad I kursus

17 17 Mooduli eesmärk Õpiväljundid 1) Mõistab oma vastutust teadlike otsuste langetamisel elukestvas karjääriplaneerimise protsessis 2) Mõistab majanduse olemust ja majanduskeskkonna toimimist 3) Mõtestab oma rolli ettevõtluskeskkonnas Õpetusega taotletakse, et õpilane tuleb toime oma karjääri planeerimisega kaasaegses majandus-, ettevõtlus- ja töökeskkonnas lähtudes elukestva õppe põhimõtetest Hindamiskriteeriumid 1. Analüüsib juhendamisel enda isiksust ja kirjeldab enda tugevusi ja nõrkusi 2. Seostab kutse, eriala ja ametialase ettevalmistuse nõudeid tööturul rakendamise võimalustega 3. Leiab iseseisvalt informatsiooni sh elektrooniliselt tööturu, erialade ja õppimisvõimaluste kohta 4. Leiab iseseisvalt informatsiooni sh elektrooniliselt praktika- ja töökohtade kohta 5. Koostab juhendi alusel elektroonilisi kandideerimisdokumente lähtudes dokumentide vormistamise heast tavast: CV, motivatsioonikiri, sooviavaldus 6. Valmistab juhendi alusel ette ja osaleb näidistööintervjuul koostab juhendamisel endale sh elektrooniliselt lühi- ja pikaajalise karjääriplaani 7. Kirjeldab juhendi alusel oma majanduslikke vajadusi, lähtudes ressursside piiratusest 8. Selgitab juhendi alusel nõudluse ja pakkumise ning turutasakaalu kaudu turumajanduse olemust 9. Koostab elektrooniliselt juhendi alusel enda leibkonna ühe kuu eelarve 10. Loetleb iseseisvalt Eestis kehtivaid otseseid ja kaudseid makse 11. Täidab juhendamisel etteantud andmete alusel elektroonilise näidistuludeklaratsiooni 12. Leiab iseseisvalt informatsiooni põhiliste pangateenuste ja nendega kaasnevate võimaluste ning kohustuste kohta; 13. Kasutab majanduskeskkonnas orienteerumiseks juhendialusel riiklikku infosüsteemi e-riik. 14. Kirjeldab meeskonnatööna ettevõtluskeskkonda Eestis, lähtudes õpitavast valdkonnast 15. Võrdleb iseseisvalt lähtuvalt ettevõtluskeskkonnast oma võimalusi tööturule sisenemisel palgatöötajana ja ettevõtjana 16. Kirjeldab meeskonnatööna vastutustundliku ettevõtluse põhimõtteid 17. Selgitab meeskonnatööna ühe ettevõtte majandustegevust ja seda mõjutavat ettevõtluskeskkonda 18. Kirjeldab meeskonnatööna juhendi alusel kultuuridevaheliste erinevuste mõju ettevõtte majandustegevusele 19. Kirjeldab ja analüüsib ettevõtte äriideed õpitava valdkonna näitel ja koostab elektrooniliselt meeskonnatööna juhendi alusel lihtsustatud äriplaani

18 18 4) Mõistab oma õigusi ja kohustusi töökeskkonnas toimimisel 5) Käitub vastastikust suhtlemist toetaval viisil Teemad ja alateemad 20. Loetleb ja selgitab iseseisvalt tööandja ja töötajate põhilisi õigusi ning kohustusi ohutu töökeskkonna tagamisel 21. Tunneb ära ja kirjeldab meeskonnatööna töökeskkonna üldisi füüsikalisi, keemilisi, bioloogilisi, psühhosotsiaalseid ja füsioloogilisi ohutegureid ja meetmeid nende vähendamiseks 22. Tunneb ära tööõnnetuse ja loetleb meeskonnatööna seadustes sätestatud töötaja õigusi ja kohustusi seoses tööõnnetusega 23. Kirjeldab tulekahju ennetamise võimalusi ja oma tegevust tulekahju puhkemisel töökeskkonnas 24. Leiab iseseisvalt töötervishoiu ja tööohutusealast informatsiooni erinevatest, sh elektroonsetest allikatest juhtumi näitel 25. Leiab iseseisvalt ja elektrooniliselt juhendi alusel informatsiooni töölepinguseadusest töölepingu, tööajakorralduse ja puhkuse kohta 26. Nimetab töölepingu, töövõtulepingu ja käsunduslepingu erinevusi 27. Kirjeldab lühidalt töötaja õigusi, kohustusi ja vastutust 28. Arvestab juhendi abil iseseisvalt ajatöö, tükitöö ja majandustulemustelt makstava tasu bruto- ja netopalka ning ajutise töövõimetuse hüvitist 29. Koostab ja vormistab iseseisvalt juhendi alusel elektroonilise algatus- ja vastuskirja ning e-kirja, sh allkirjastab digitaalselt Kirjeldab Suhtleb nii iseseisvalt verbaalselt dokumentide kui mitteverbaalselt säilitamise etteantud vajadust situatsioonile sobivalt, järgides üldtunnustatud käitumistavasid 32. Kasutab erinevaid suhtlemisvahendeid, sh järgib telefoni- ja internetisuhtluse head tava 33. Selgitab tulemusliku meeskonnatöö eeldusi 34. Kirjeldab juhendi alusel meeskonnatööna kultuurilisi erinevusi suhtlemisel 35. Loetleb ja kirjeldab meeskonnatööna kliendikeskse teeninduse põhimõtteid 36. Lahendab juhendi alusel tavapäraseid teenindussituatsioone Teema 1. Karjääritee planeerimine Enesetundmine ja selle tähtsus karjääriplaneerimisel. Õppimisvõimaluste ja töömaailma tundmine ning selle tähtsus karjääriplaneerimisel. Planeerimine ja otsustamine Isikliku karjääriplaani koostamine: lühi- ja pikaajaline Teema 2. Majandusõpetus Majanduslikud valikud piiratud ressursside tingimustes. Tulude ja kulude planeerimine ning oma eelarve koostamine. Turu roll majanduse toimimises. Maksusüsteemi olemus ja maksud, tuludeklaratsiooni koostamine. Säästmine, investeerimine ja laenamine. Riikliku infosüsteemi e-riik kasutamine Teema 3. Ettevõtluse alused Ettevõtliku inimese portree. Väliskeskkond ja selle mõju ettevõtte tegevusele. Kultuuridevaheliste erinevuste mõju majandustegevusele. Vastutustundliku ettevõtluse põhimõte. Äriidee ja selle ellu viimine Teema 4. Ttöökeskkond Sissejuhatus töökeskkonda.töökeskkonna riiklik strateegia. Töökeskkonnaga tegelevad struktuurid. Töövõime säilitamise olulisus Töökeskkonnaalase töö korraldus. Tööandja ja töötaja õigused ja

19 19 Sh iseseisev töö kohustused. Riskianalüüs vastaval eriala näitel Töökeskkonna ohutegurid. Töökeskkonna füüsikalised, keemilised, bioloogilised, füsioloogilised ja psühhosotsiaalsed ohutegurid vastava eriala näitel Meetmed ohutegurite mõju vähendamiseks Töökeskkonnaalane teave. Erinevad töökeskkonnaalase teabe allikad Tööõnnetused.Tööõnnetuse mõiste. Õigused ja kohustused seoses tööõnnetusega. Tuleohutus.Tulekahju ennetamine. Tegutsemine tulekahju puhkemisel Riiklik töötervishoiu ja tööohutuse strateegia. Töökeskkonna ohutuse ja töötervishoiu alane seadusandlus. Tervisekontroll, töötervishoiu- ja töökeskkonnaalased teabematerjalid. Riskianalüüs, tööõnnetus, käitumine tööõnnetuse korral Teema 5. Ttööseadusandlus Lepingulised suhted töö tegemisel. Töölepingu pooled, nende kohustused ja õigused, töökorraldus, töö ja puhkeaeg, puhkuste liigid. Töö tasustamine ja sotsiaalsed tagatised Teema 6. Asjaajamine Asjaajamise, dokumendi ja dokumendihalduse mõiste; asjaajamise õiguslik keskkond; dokumentide loomine, dokumentide säilitamine, säilitustähtaeg, dokumentide säilitamine aktiivse elutsükli ajal, dokumentide säilitamine poolaktiivse elutsükli ajal, dokumentide säilitamine arhiivis. Isiklikud dokumendid, isikut tõendavad dokumendid, kuuluvust tõendavad dokumendid, tunnistused, lepingud ning nende säilitamine Teema 7. Suhtlemisoskused Suhtlemine. Suhtlemisvajadused ja ülesanded. Verbaalne ja mitteverbaalne suhtlemine. Suulise esitluse läbiviimine grupile. Ametlik ja mitteametlik suhtlemine. Telefonisuhtlus. Internetisuhtlus ja suhtlusvõrgustikud. Kirjalik suhtlemine. Erinevad suhtlemissituatsioonid. Suhtlemine erinevate kulutuuride esindajatega, kultuuridevahelised erinevused ja nende arvestamine suhtlemissituatsioonides. Suhtlemisbarjäär ja selle ületamise võimalused. Isikutaju eripära ja seda mõjutavad tegurid. Tõepärane enesehinnang suhtlemisoskuste kohta Käitumine suhtlemissituatsioonides.tööalase käitumise etikett. Positiivse mulje loomine. Käitumisviisid. Kehtestav käitumine. Konfliktid ja veaolukorrad ning nende tekkepõhjused. Toimetulek konfliktidega. Meeskonnatöö põhimõtted. Meeskonda kuulumise positiivsed ja negatiivsed küljed. Loovus ja isiklik areng meeskonnas Teema 8. Klienditeenindus Kliendikeskse teeninduse põhimõtted. Teenindussituatsioonid ja nende lahendamine 1. Monitoorib karjääriinfot: koostab kirjaliku ülevaate karjääriteenustest enda maakonnas, esitleb oma tulemusi klassis 2. Koostab juhendi alusel elektroonilisi kandideerimisdokumente lähtudes dokumentide vormistamise heast tavast: CV, motivatsioonikiri, sooviavaldus 3. Koostab isikliku tegevuskava oma karjääriplaanide teostamiseks pidades silmas nii pikema- kui lühemaajalisi eesmärke 4. Koostab juhendi alusel elektrooniliselt leibkonna ühe kuu eelarve 5. Koostab juhendi alusel elektrooniliselt tuludeklaratsiooni A- vormi 6. Analüüsib etteantud andmete põhjal erinevaid võimlusi varade

20 20 Sh praktika Õppemeetodid Hindamine sh hindekriteeriumid sh kokkuvõtva hinde kujunemine sh hindamismeetodid finantseerimiseks 7. Koostab meeskonnatööna oma tegevusvaldkonna makrokeskkonna analüüsi 8. Kirjutab kokkuvõtte vastutustundliku ettevõtluse põhimõtetest 9. Koostab meeskonnatööna juhendi alusel äriplaani ja äriplaani esitluse 10. koostab meeskonnatööna kokkuvõtte võimalustest vähendada ohutegurite mõju töökeskkonnas vastava eriala näitel 11. Vormistab etteantud juhendi abil töölepingu. 12. Digitaalselt allkirjastatud algatus- ja vastuskirja koostamine ja vormistamine vastavalt juhendile ning edastamise e-kirjaga 13. Lahendab juhendi alusel tavapärase teenindussituatsiooni iseseisvalt Puudub Analüüs, arutelu, õppekäik, infootsing, rollimängud, lühiloeng, praktilised harjutused, kohtumine, rollimäng, situatsioonülesannete lahendamine, meeskonnatöö, õpimapp, videotreening Mitteeristav hindamine Õpiväljundid hinnatakse erinevate hindamisülesannetega, mis hõlmavad mitut hindamiskriteeriumi. Hindamisülesanded: 1. Õpimapp Õpilane esitab õpimapi, mis sisaldab järgmisi kirjaliku juhendi alusel koostatud töid (elektroonilises keskkonnas Google Drive või Moodle). Mitteeristav hinne arvestatud või mitte arvestatud kujuneb juhendis ettenähtud kriteeriumite alusel 2. Näidisintervjuul osalemine Õpilane osaleb näidisintervjuul, milleks valmistub kirjaliku juhendi alusel. Mitteeristav hinne arvestatud või mitte arvestatud kujuneb juhendis ettenähtud kriteeriumite alusel 3. Meeskonnatööna äriplaani koostamine Meeskond koostab esitluse kirjaliku juhendi alusel. Mitteeristav hinne arvestatud või mitte arvestatud kujuneb juhendis ettenähtud kriteeriumite alusel Puuduvad Mooduli hinne on arvestatud, kui õpilane on saavutanud kõik õpiväljundid 1-5 lävendi tasemel Suuline vastamine, kirjalik töö, rollimäng, õpimapp

21 21 Õppematerjalid 1. Saavutuste logiraamat : materjale karjääriõpetuse läbiviimiseks klassides / [Sihtasutus Eesti Kutsehariduse Reform ; koostajad Alla Eenmaa... jt.] [Tallinn] : Sihtasutus Eesti Kutsehariduse Reform, 2003 ([Tallinn] : Printon) 44 lk. : ill. ; 30 cm 2. Tervis ja karjäär : inimese tervis eriala valiku ja tööalase karjääri mõjutaja [Võrguteavik] / [koostanud: Annika Küüdorf, Eda Merisalu, Mare Lehtsalu] Ilmunud Tallinn : Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove, Vaatame koos tulevikku : grupitööde kogumik põhikooli ja gümnaasiumi kutsesuunitlejatele, aineõpetajatele, klassijuhatajatele ja karjäärinõustajatele / [koostajad Imbi Kuusik... jt.] [Tallinn] : Sihtasutus Eesti Kutsehariduse Reform, 2003 ([Tabasalu] : Serica Disain) 74, [6] lk. : ill. ; 30 cm 4. Karjääriõppe sidumine praktikaga soovituslikud abimaterjalid / [Võrguteavik] : SA Innove karjääriteenuste arenduskeskus, Haridus- ja Teadusministeerium ; koostaja: Terje Paes 5. Internetileheküljed: E-kursus Moodle keskkonnas Karjääriõpetus autotehnikutele: 7. Ettevõtluse alused SA Innove, Haridus- ja Teadusministeerium ; koostajad: Tiia Randmaa, Ester Raiend, Riina Rohelaan, Aive Kupp, Jane Mägi Ideest eduka ettevõtteni SA Innove, Haridus- ja Teadusministeerium ; koostajad: Rein Sirkel, Kaire Uiboleht, Juhan Teder, Monika Nikitina-Kalamäe Füüsilisest isikust ettevõtja käsiraamat Kirjastus Ilo; Olavi Kärsna Internetileheküljed Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht (EKAP) 8 PRAKTIKA 32 Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk Õpetajad Läbimisel/läbitud hoolduse alused, ergonoomika, kutse-eetika, hooldustoimingud Praktika mooduliga taotletakse, et õppija arendab, täiendab ja rakendab teoreetilises õppetöös omandatud teadmisi ja oskusi praktilises töökeskkonnas, kujundab sotsiaalseid oskusi, isikuomadusi ja hoiakuid, mis tõstavad õpilase valmisolekut tulevaseks tööeluks. Õpiväljundid 1) Hindab oma valmidust tulevaseks tööeluks 2) Tunneb turvalise ja toetava keskkonna võimalusi Hindamiskriteeriumid 1. Koostab eneseanalüüsi, hinnates kutsestandardist, kutse-eetikast ja õigusaktidest (sotsiaalhoolekande seadus jm) tulenevaid nõudeid hooldustöötaja pädevusele. 2. Jälgib abivajaja turvalisust füüsilisest, psüühilisest ja sotsiaalsest seisundist tulenevate probleemide korral; 3. Korraldab abivajajale turvalise keskkonna vastavalt tema vajadustele.

22 22 3) Juhendab ja toetab abivajajat elamistoimingutes 4. Kirjeldab abivajaja elamistoiminguid ning koostab vastavalt nendele toetava hooldusplaani; 5. Rakendab hooldusplaani lähtudes abivajaja hooldusvajadusest; 6. juhendab ja motiveerib abivajajat igapäevatoimingutega iseseisvalt toime tulema. 4) Jälgib abivajaja seisundit ja hooldab abivajajat erinevate elundkondade haiguste korral 7. Mõõdab, hindab ja protokollib iseseisvalt elulisi näitajaid (pulss, vererõhk, kehatemperatuur, hingamissagedus jm) kasutades sobivaid meetodeid ja instrumente; 8. Hooldab abivajajat arvestades erinevate elundkondade haiguste eripära ning lähtudes hooldustoimingu sooritamisel inimese anatoomiast, füsioloogiast ja patoloogiast; 9. Juhendab, jälgib ja abistab abivajajat ravimite manustamisel, vajadusel manustab neid vastavalt etteantud juhistele; 10. Abistab õde õendustoimingutes vastavalt juhendamisele; 11. Jälgib erinevatele haigusseisunditele vastavaid toidusedeleid; 5) Kasutab hooldamisel ergonoomilisi töövõtteid ja abivahendeid ning juhendab abivajajat abivahendite kasutamisel 12. Kasutab ergonoomilisi võtteid abivajaja liigutamisel ja liikumise juhendamisel; 13. Juhendab abivajajat sobivate abivahendite kasutamisel ja hooldamisel. 6) Planeerib ja viib läbi abivajajale ealiselt sobivaid ja jõukohaseid aktiviseerivaid tegevusi 7) Juhendab abivajajat eluaseme korrastamisel ja majapidamistöödes, vajadusel teostab need tööd ise 14. planeerib abivajaja tegevusvõimet toetavaid aktiviseerivaid ja loovtegevusi; 15. Viib läbi erinevas eas ja seisundis inimestele sobivaid loov- ja aktiviseerivaid tegevusi. 16. Juhendab ja motiveerib abivajajat toime tulema eluaseme korrastamise ja majapidamistöödega; 17. Vajadusel korrastab eluaseme ja korraldab majapidamistööd rakendades ohutustehnika nõudeid: 8) Juhendab abivajajat teenuste taotlemisel ja vajadusel korraldab neid 9) Suhtleb abivajajaga, kolleegidega ja võrgustikuga lugupidavalt 18. Juhendab abivajajat vajalikke teenuseid kasutama lähtudes hooldusplaanist; 19. Vajadusel korraldab teenused koostöös kohaliku omavalitsuse vm asutusega. 20. Suhtleb abivajajaga ja juhendab abivajajat ning tema võrgustikku arusaadaval moel; 21. Kasutab kaasaegseid suhtlemismeetodeid; 22. Märkab ja ennetab konfliktsituatsiooni, konflikti tekkimisel valib sobiva lahendusstrateegia. 10) Osaleb meeskonnatöös 23. Osaleb aktiivse ja vastutava meeskonnaliikmena oma üksuse igapäevases töös, omandab individuaalse ja rühmatöö võtted; 24. Käitub meeskonnas vastastikust suhtlemist võimaldaval viisil. Teemad, alateemad I praktika tervishoiuasutus (haigla) (24 EKAP sh iseseisev töö 1 EKAP): I kursus 20 EKAP, II kursus 4 EKAP

23 23 sh iseseisev töö Õppemeetodid Hindamine sh kokkuvõtva hinde kujunemine II praktika hoolekandeasutus (hooldekodu, erihoolekandekodu, pansionaat, lastekodu) (4 EKAP), II kursus III praktika - avahooldus (KOV, päevakeskus, tugikeskus) (4 EKAP), II kursus Praktika dokumentide koostamine, vormistamine, esitlemine, analüüs 1 EKAP 1) Individuaalse praktikakava koostamine s.h praktikaeelne enesehindamine, 2) praktikapäeviku täitmine, 3) praktikaaruande koostamine, 4) praktika järgne keskkonna, enese- ja praktika eesmärkide saavutamise analüüs Praktika ja iseseisev töö Kogu moodul hinnatakse mitteeristavalt Moodul loetakse arvestatuks, kui praktika on sooritatud kolmes ettenähtud valdkonnas, esitatud koolile nõutavad praktikadokumendid ning analüüs sh hindamismeetodid Praktika, analüüs Õppematerjalid Kooli kirjalike tööde vormistamise juhend VALIKMOODULID Mooduli nr Mooduli nimetus Mooduli maht Õpetajad (EKAP) 1 TEGEVUSTERAAPIA ALUSED JA ABIVAHENDID 3 Liisi Tamm Nõuded mooduli alustamiseks Mooduli eesmärk Õpiväljundid 1) Mõistab füsioteraapia olemust ja kasutab teadmisi ja oskusi töös abivajajaga 2) Tunneb ja valib liikumisravi harjutusi eakatele parandamaks nende elukvaliteeti. II kursus Läbitud hoolduse alused, hooldustoimingud Õpetusega taotletakse, et õpilane saab oskused abivajaja emotsionaalse pinge leevendamiseks lihtsamate massaaživõtetega läbi hooldustoimingute ja ülevaate füsioteraapia põhimõtetest. Hindamiskriteeriumid 1. Planeerib ja korraldab toimetulekut abistavaid tegevusi arvestades abivajaja suutlikkust ja vajadusi; 2. Kasutab abivahendeid abistavates tegevustes töös abivajajaga. 3. Nimetab liikumisravi põhimõtteid, näidustusi ja füsioloogilist mõju ning valib liikumisravi harjutusi arvestades abivajaja suutlikkust ja vajadusi; 4. Kasutab hingamist kui lõõgastustehnikat.

(Microsoft Word - P4_FOP_karj\344\344riplaneerimine kutsekeskharidus )

(Microsoft Word - P4_FOP_karj\344\344riplaneerimine kutsekeskharidus ) MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeerimine ja ettevõtluse alused Veiko Belials

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeeri

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeeri MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr P4 Mooduli vastutaja: Karjääri planeerimine ja ettevõtluse alused Veiko Belials mooduli maht

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es Bодитель автобу

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es Bодитель автобу Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transporditeenused Bussijuht Bus driver Õppekava kood EHIS-es 133477 Bодитель автобуса ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus

Rohkem

Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hoold

Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hoold Lisa 2 Kinnitatud Kambja Vallavalitsuse 08.03.2018 määrusega nr 11 PUUDEGA LAPSE HOOLDUS- JA SOTSIAALTEENUSTE VAJADUSE HINDAMISVAHEND Lapsevaema/hooldaja/kontaktisiku üldandmed Ees ja perekonnanimi Isikukood

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori 14.03.2017 käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu 13.03.2017 protokoll nr 10 Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

KOOSKÕLASTATUD kooli nõukogu poolt protokoll nr 1-2/5 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-9/10 KURESSAARE AMETIKOOLI HOOLDUSTÖ

KOOSKÕLASTATUD kooli nõukogu poolt protokoll nr 1-2/5 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-9/10 KURESSAARE AMETIKOOLI HOOLDUSTÖ KOOSKÕLASTATUD kooli nõukogu poolt 19.02.2018 protokoll nr 1-2/5 KINNITATUD direktori 19.02.2018 käskkirjaga nr 1-9/10 KURESSAARE AMETIKOOLI HOOLDUSTÖÖTAJA (PRAKTIKAJUHENDAJA HOOLEKANDEASUTUSES) ÕPPEKAVA

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es 134911 HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Hotel management Менеджер отеля ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad:

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Erialane võõrkeel Reet Ainsoo Reet Ainsoo, Malle Purje,

Rohkem

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es 140918 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht: 180

Rohkem

EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku o

EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku o EELNÕU TÕRVA LINNAVOLIKOGU MÄÄRUS Tõrva 15.märts 2016 nr. Koduteenuste loetelu ning nende osutamise tingimused ja kord Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse 22 lg 1 p 5 ja sotsiaalhoolekande

Rohkem

Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori a Direktori a käskkirjaga nr 1.1-7/85

Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori a Direktori a käskkirjaga nr 1.1-7/85 Kinnitatud Muudatustega kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse Direktori 30.10.2014.a Direktori 12.12.2014.a käskkirjaga nr 1.1-7/85 käskkirjaga nr 1.1-7/107 Narva Kutseõppekeskuse KOOLI

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE ILVE-TEISI REMMEL JUHATAJA OÜ KODUÕDE KODUÕENDUS (HOME NURSING CARE) - KVALIFITSEERITUD ÕENDUSTEENUS, MIDA OSUTATAKSE ÄGEDA HAIGUSE PARANEMISPERIOODIS OLEVA, KROONILIST HAIGUST

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKA

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKA Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus Monteerija Steelworker Mонтажник Õppekava kood EHIS-es 134880 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht:

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui is

3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui is 3-15-aastaste erivajadustega laste abivajaduse hindamise töövahend A. ÜLDANDMED (LAPS ja LEIBKOND) Isikukood Sünniaeg (PP/KK/AAAA) täita juhul, kui isikukood ei ole teada Ees- ja perekonnanimi Sugu Vanus

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool SA) korraldab koolituse "Täiskasvanud õppija õpioskuste

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uue eakuse rahvakogu Hetkeseis 19. septembril uuseakus.rahvaalgatus.ee Aastal 2050 võiks: Uue eakuse visioon elukvaliteet eakana sõltuda pigem inimese valikutest, mitte riigist; 70aastastest täis- või

Rohkem

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse 37 lg 5 alusel. Mäetaguse Põhikooli

Rohkem

„Me teame niigi kõike“- koolitus ja kogemus

„Me teame niigi kõike“- koolitus ja kogemus Me teame niigi kõike - koolitus ja kogemus TERJE TEDER, SIRLE LIIDRES SIHTASUTUS KOERU HOOLDEKESKUS Tutvustus Sihtasutus Koeru Hooldekeskus asub Järvamaal, Koeru alevikus 01.10.1950. aastal avati endises

Rohkem

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1.

Kinnitatud dir kk nr 1.3/27-k PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. PUURMANI MÕISAKOOLI ÕPILASTE KOOLI VASTUVÕTMISE ÜLDISED TINGIMUSED JA KORD NING KOOLIST VÄLJAARVAMISE KORD 1. ÜLDSÄTTED 1.1. Kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, välja kuulutatud Vabariigi

Rohkem

RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning sa

RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning sa RKP6072 Praktika II: osaluspraktika 5 EAP EKSAM Praktika eesmärgid: - luua eeldused seoste loomiseks teoreetiliste teadmiste ja praktika vahel ning saada kogemus teoreetiliste teadmiste rakendamisest töökeskkonnas;

Rohkem

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunikatsiooni korraldamine ning dokumentide korrektne ja

Rohkem

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Metsandus Metsakasvatus Silviculture Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAV

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Metsandus Metsakasvatus Silviculture Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAV PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Metsandus Metsakasvatus Silviculture Õppekava kood EHIS-es 130438 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht:

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: registrikood: 80380146 tänava nimi, maja ja korteri number: Rävala pst 7 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10143 telefon:

Rohkem

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui vene keeles): Õppekavarühm: (täienduskoolituse standardi

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-пова

Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-пова Õppekavarühm Õppekava nimetus HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Toitlustuskorraldus Master Chef шеф-повар Õppekava kood EHIS-es 134899 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR

Rohkem

Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014

Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014 Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014 Teema on reguleerimata (13-aastane ajalugu) tundlik Propaganda, PR? Lubada või keelata? õigus

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: Arborist 4. taseme kutsehariduse taotlejad Õppevorm: Mittestatsionaarne Moodul nr P_5 Ronimisköitega töötamine Mooduli

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: Arborist 4. taseme kutsehariduse taotlejad Õppevorm: Mittestatsionaarne Moodul nr P_5 Ronimisköitega töötamine Mooduli MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: Arborist. taseme kutsehariduse taotlejad Õppevorm: Mittestatsionaarne Moodul nr P_5 Ronimisköitega töötamine Mooduli maht 8 EKAPit Mooduli vastutaja Mooduli õpetajad Mooduli

Rohkem

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui vene keeles): Õppekavarühm: (täienduskoolituse standardi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Alameede 1.1.7.6 Põhikooli ja gümnaasiumi riiklikele õppekavadele vastav üldharidus Projekt Tehnoloogiaõpetuse õpetajate täienduskoolitus, Moodul A1 Ainevaldkond Tehnoloogia Marko Reedik, MSc füüsikas

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Eutanaasia. Arsti pilk Katrin Elmet katrin.elmet@kliinikum.ee 24. november 2010 Eutanaasia surma saabumise Aktiivne eutanaasia Passiivne eutanaasia kiirendamine Soovitud (voluntary) Soovimatu (non-voluntary)

Rohkem

Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober

Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober Kes on kasutanud rühmatööd? Nutitelefonid välja ja hääletama! www.menti.com KOOD: 14 10 00 https://www.mentimeter.com/s/1c1250be4e6b7c4ec7608a4fa6d7d591/3e66049189e0

Rohkem

Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga (Lg 1), päringu aeg :36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inime

Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga (Lg 1), päringu aeg :36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inime Rehabilitatsiooniteenuste järjekord ja esimene vaba aeg seisuga 01.02.2017 2 (Lg 1), päringu aeg 01.02.2017 13:36:14 Lg3 - Sihtgrupp 1: Puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse 2-1 lg 2 p 1 tähenduses

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es

Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es Õppekavarühm Õppekava nimetus KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Transpordivahendite juhtimine Veoautojuht Truck driver Õppekava kood EHIS-es 133517 Водитель грузовика ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR

Rohkem

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak

Kinnitatud 09. märtsil 2018 direktori käskkirjaga nr Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatak Muraste Kooli hindamisjuhend 1. Hindamise alused 1.1. Õpilaste hindamise korraga sätestatakse Muraste Kooli õpilaste õpitulemuste, käitumise ja hoolsuse, koostööoskuse ja -valmiduse, iseseisva töö oskuse

Rohkem

Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht

Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht 10.11.2016 Eesti elukestva õppe strateegia üldeesmärk kõigile Eesti inimestele on loodud nende vajadustele

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode] Anneli Rätsep TÜ Peremeditsiini õppetool vanemteadur 25.04.2013 Alates 2002. aastast "Haigete ravi pikkuse põhjendatus sisehaiguste profiiliga osakondades 3-5 auditit aastas Müokardiinfarkti haige käsitlus

Rohkem

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused MTÜ Iseseisev Elu päevakeskuste tegevused 1. TARTU HEA PÄEVA KESKUS Jr k Päev Kellaaeg Tegevus Tegevuse lühikirjeldus Juhendaja 1. E-R 9:15-9:45 Tere hommikust! 2. E-N 10:00-12:00 Toidugrupp 3. E-R 13:00-14:00

Rohkem

KA kord

KA kord KINNITATUD Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu 13.11.2017 otsusega nr 8 MTÜ EESTI LEIVALIIT KUTSE ANDMISE KORD Pagari ja kondiitri kutsetele 1 ÜLDOSA 1.1 Kutse andmise kord (edaspidi kord)

Rohkem

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaalministeerium Rahvatervise osakond 15.06.2018 Mis on

Rohkem

TAI programm „Tervem ja kainem Eesti“ SA PERH Psühhiaatriakliinikus

TAI programm „Tervem ja kainem Eesti“ SA PERH Psühhiaatriakliinikus Kainem ja tervem Eesti (KTE) programm SA PERH psühhiaatriakliinikus Eerik Kesküla Teenusele pöördumine Saatekirjata Registreerumine tel 6172545 ja e-mail KTE@regionaalhaigla.ee Esmane hindamine 3 tööpäeva

Rohkem

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas Tervise Arengu Instituudi tegevused koolitoidu vallas Anneli Sammel Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Kool - tervislike toitumisharjumuste oluline kujundaja Koolitoit

Rohkem

LISA 2 KINNITATUD direktori a. käskkirjaga nr 1-5/15 KINNITATUD direktori a. käskkirjaga nr 1-5/84 Tallinna Kopli Ametikool Kuts

LISA 2 KINNITATUD direktori a. käskkirjaga nr 1-5/15 KINNITATUD direktori a. käskkirjaga nr 1-5/84 Tallinna Kopli Ametikool Kuts LISA 2 KINNITATUD direktori 07.03.2017.a. käskkirjaga nr 1-5/15 KINNITATUD direktori 05.06.2018.a. käskkirjaga nr 1-5/84 Tallinna Kopli Ametikool Kutseõppe õppekava Abiaednik MOODULITE RAKENDUSKAVA PÕHIÕPINGUD

Rohkem

EELNÕU Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning teiste seaduste muutmise seadus 1. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muutmine Töötervishoiu ja tööoh

EELNÕU Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning teiste seaduste muutmise seadus 1. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muutmine Töötervishoiu ja tööoh EELNÕU Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning teiste seaduste muutmise seadus 1. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muutmine Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses tehakse järgmised muudatused: 1) paragrahvi

Rohkem

KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/ KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/

KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/ KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/ KURESSAARE AMETIKOOL PAGAR KINNITATUD direktori kk nr 1-9/60 09.06.2014 KOOSKÕLASTATUD koolinõukogu protokoll nr 1-2/8 09.06.2014 KOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus PAGAR BAKER, LEVEL 4 ПЕКАРЬ

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

Heli Ainjärv

Heli Ainjärv Kohaliku omavalitsuse roll rahvusliku liiklusohutusprogrammi elluviimisel Heli Ainjärv Liiklusohutuse lektor Liiklusseadus 3. Liiklejate turvalisuse tagamine Kohalik omavalitsus korraldab liiklusohutusalase

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus ja tsiviilrajatised Palkmajaehitaja Log-house builder плотник Õppekava kood

Õppekavarühm Õppekava nimetus PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus ja tsiviilrajatised Palkmajaehitaja Log-house builder плотник Õppekava kood Õppekavarühm Õppekava nimetus PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Ehitus ja tsiviilrajatised Palkmajaehitaja Log-house builder плотник Õppekava kood EHIS-es 139198 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4

Rohkem

Tallinna Kesklinna Täiskasvanute Gümnaasiumi ÕPPEKAVA

Tallinna Kesklinna Täiskasvanute Gümnaasiumi   ÕPPEKAVA TALLINNA TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ÕPPEKAVA 1 ÜLDOSA Tallinna Täiskasvanute Gümnaasium (edaspidi TTG) on üldhariduskool, kus päevakooliõpingud mingitel põhjustel katkestanud õpilastel on võimalik omandada

Rohkem

KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strate

KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strate KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu 12.06.2012. a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strateegia vajalikkuse põhjendus Tallinna Tervishoiu Kõrgkool

Rohkem

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Kokk Cook Õppekava kood EHIS-es ESM

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Kokk Cook Õppekava kood EHIS-es ESM KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Kokk Cook Õppekava kood EHIS-es 139050 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1.

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. KINNITATUD 23.02.2017 Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. õpilaste vastuvõtmise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Elanike hinnangud arstiabile 2014, peamised arengud ja edasised tegevused Tanel Ross Haigekassa juhatuse esimees Üldised järeldused elanike hinnangutest Hinnangud Eesti tervishoiusüsteemile on püsinud

Rohkem

Lugu sellest, kuidas me „Murdepunktini“ jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht

Lugu sellest, kuidas me „Murdepunktini“  jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht Lugu sellest, kuidas me Murdepunktini jõudsime ja mis edasi sai Anne Õuemaa, Eesti ANK projektijuht Elu enne Murdepunkti Mõjutusvahendid vähetulemuslikud (Riigikontroll 2010) Programmide nappus alaealiste

Rohkem

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja kinnitamine 1. Kinnitan täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste

Rohkem

Kutse konverentsile! Hea kolleeg, Septembris 2018 loodud Dementsuse Kompetentsikeskus korraldab 14. märtsil 2019 Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis (Nooruse

Kutse konverentsile! Hea kolleeg, Septembris 2018 loodud Dementsuse Kompetentsikeskus korraldab 14. märtsil 2019 Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis (Nooruse Kutse konverentsile! Hea kolleeg, Septembris 2018 loodud Dementsuse Kompetentsikeskus korraldab 14. märtsil 2019 Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis (Nooruse 5, Tartu) rahvusvahelise dementsuse teemalise konverentsi

Rohkem

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3

IFI6083_Algoritmid_ja_andmestruktuurid_IF_3 Kursuseprogramm IFI6083.DT Algoritmid ja andmestruktuurid Maht 4 EAP Kontakttundide maht: 54 Õppesemester: K Eksam Eesmärk: Aine lühikirjeldus: (sh iseseisva töö sisu kirjeldus vastavuses iseseisva töö

Rohkem

Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS

Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS Tõenduspõhine praktika 2 Teadlik, läbimõeldud ja mõistlik olemasolevate teaduslikult

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Rahulolu_uuring_2010.pdf

Rahulolu_uuring_2010.pdf Rahulolu raport Kuressaare Haigla SA Käesolev uuring viidi läbi 2010. aastal. Uuriti ambulatoorse ravi patsientide rahulolu raviteenusega. Ankeetide arv ja tagastusprotsent Struktuuriüksus Väljastatud

Rohkem

Narva Kutseõppekeskuse Betoonkonstruktsioonide ehitaja 60 EKAP, tase 4 õppekava moodulite rakenduskava Muudatustega kinnitatud Kinnitatud Narva Kutseõ

Narva Kutseõppekeskuse Betoonkonstruktsioonide ehitaja 60 EKAP, tase 4 õppekava moodulite rakenduskava Muudatustega kinnitatud Kinnitatud Narva Kutseõ Muudatustega kinnitatud Kinnitatud Narva Kutseõppekeskuse Narva Kutseõppekeskuse direktori 19.08.2016.a direktori 31.05.2016.a käskkirjaga nr 1.1-7/113 käskkirjaga nr 1.1-7/101 Sihtrühm Õppevorm Mooduli

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Tiina Saar.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Tiina Saar.ppt [Compatibility Mode] Tööõnn läbi mitmekülgse hariduse Tiina Saar, Äripäeva Tööjõuturg toimetaja ja karjäärinõustaja 15.10.2010 Tiina Saar - Aaretesaar.ee 1 Tähelepanekud kogemusest Ettevõtetes, kus ei keskenduta pehmetele

Rohkem

Lisa 1 KVÜÕA sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse 2018 I poolaastal planeeritud kursused 2. nädal SMBK II osa Infektsioonhaigused ja v

Lisa 1 KVÜÕA sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse 2018 I poolaastal planeeritud kursused 2. nädal SMBK II osa Infektsioonhaigused ja v Lisa 1 KVÜÕA sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse 2018 I poolaastal planeeritud kursused 2. nädal 08. 10.01.2018 SMBK II osa Infektsioonhaigused ja välihügieen Kaitseväes 2. nädal 11. 12.01.2018 SMBK

Rohkem

Untitled-2

Untitled-2 Tervise Alkeemia Hiina meditsiin on aastatuhandete vanune tarkus sellest, mis on tervis ning kuidas seda luua ja hoida. Tervise Alkeemia keskuse eesmärgiks on aidata taastada harmoonia ja tasakaal inimese

Rohkem

Microsoft Word - Muud JUHENDID

Microsoft Word - Muud JUHENDID KUTSE ANDMISE KORDA TÄIENDAVAD JUHENDID A. KUTSEKOMISJONI TEGUTSEMISKORD 1.1. Treeneritele kutse andmise õigus on Kutseseaduses sätestatud korra alusel Eesti Olümpiakomiteel (edaspidi EOK). EOK on kutse

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja Sotsiaalministri 17. septembri 2008. a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja kord Lisa 2 Statsionaarse epikriisi andmekoosseis

Rohkem

ppeasutus:

ppeasutus: Õppeasutus: TALLINNA TERVISHOIU KÕRGKOOL Õppeasutuse kood: 70003980 Õppekava nimetus: (eesti ja inglise keeles) TEGEVUSTERAPEUT OCCUPATIONAL THERAPIST Õppekava tase : rakenduskõrgharidus Õppe valdkond:

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõi

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõi Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es 180857 KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Mootorliikurid, laevandus ja lennundustehnika Mootorsõidukitehnik Vehicle technician техник по автомобилям

Rohkem

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017 VASTUVÕTT 10. KLASSIDESSE 2019/2020 Jüri Gümnaasium 20. veebruaril 2019 Maria Tiro, direktor Tänased teemad Õppesuunad, sarnasused ja erisused Õppekorraldus Sisseastumiskatsed, tulemused Dokumentide esitamine

Rohkem

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1. Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk 20.11.2012 nr 32/1.1-6 1.1. Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.1.1. Põhikooli ja gümnaasiumiseadus 18. Vastu võetud

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kas mehed ja naised juhivad erinevalt? Kuidas kaasata mitmekesiseid meeskondi? Ester Eomois, EBSi õppejõud, doktorand Organisatsioonide juhtimistreener Minu tänased mõtted Kas naised ja mehed on juhtidena

Rohkem

TÖÖ LAPSE JA PEREGA* /Lastekaitsetöötajate põhikoolituse IV moodul/ * Koolituskava on aidanud arendada Ingrid Sindi (TLÜ) ja mai 2018 S

TÖÖ LAPSE JA PEREGA* /Lastekaitsetöötajate põhikoolituse IV moodul/ * Koolituskava on aidanud arendada Ingrid Sindi (TLÜ) ja mai 2018 S TÖÖ LAPSE JA PEREGA* /Lastekaitsetöötajate põhikoolituse IV moodul/ * Koolituskava on aidanud arendada Ingrid Sindi (TLÜ). 7.-8. ja 29.-30. mai 2018 Sihtgrupp: kohalike omavalitsuste ja Sotsiaalkindlustusameti

Rohkem

Euroopa Liidu struktuurifondide programmi Meede 2.2 Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused 1.3 Rehabilitatsioonialaste hindamis- ja sekkumisme

Euroopa Liidu struktuurifondide programmi Meede 2.2 Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused 1.3 Rehabilitatsioonialaste hindamis- ja sekkumisme KOGEMUSNÕUSTAJATE KOOLITUS Loov Ruum OÜ võitis hanke kogemusnõustajate koolitamiseks. Pakume koolitust inimestele, kes sooviksid saada tervisekahjustustest taastumise, lähedaste taastumise toetamise või

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility ser

Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility ser Õppekavarühm Õppekava nimetus TALLINNA KOPLI AMETIKOOLI ÕPPEKAVA EHITUS (nimetus eesti keeles) Kinnisvarahooldus (nimetus inglise keeles) Facility serviceman Lisa 1 KINNITATUD Õppekava kood EHISes ESMAÕPPE

Rohkem

NOOR MEISTER Eesti Näituste Messikeskuse B, C, D ja E hallides VASTUVÕTU ADMINISTRAATOR/ HOTEL RECEPTIONIST VÕISTLUSJUHEND Individua

NOOR MEISTER Eesti Näituste Messikeskuse B, C, D ja E hallides VASTUVÕTU ADMINISTRAATOR/ HOTEL RECEPTIONIST VÕISTLUSJUHEND Individua NOOR MEISTER 2018 3.-4.05.2018 Eesti Näituste Messikeskuse B, C, D ja E hallides VASTUVÕTU ADMINISTRAATOR/ HOTEL RECEPTIONIST VÕISTLUSJUHEND Individuaalne võistlus kutseõppeasutuste õpilastele. Ühest koolist

Rohkem

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator операто

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator операто HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC töötlemiskeskuse operaator CNC machine operator оператор машины CNC Õppekava kood Ehises ESMAÕPPE ÕPPEKAVA

Rohkem

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppetundi) septembernovember korrastab hulkliikmeid Hulkliige. Tehted liidab, lahutab

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Kronoloogia Omavalitsuspäeva otsus Arenduskeskuse asutamise kohta 14.10.2002 Järvamaa Omavalitsuste Liidu Volikogu otsus Järvamaa Arenduskeskuse asutamise kohta 14.02.2003 Järvamaa Arenduskeskusega ühineb

Rohkem

Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor

Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor 3.09.2015 Vastuvõtukonkurss suvi 2015 Õppe- kohd Avaldusi Konkurss

Rohkem

AG informaatika ainekava PK

AG informaatika ainekava PK INFORMAATIKA AINEKAVA PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli informaatikaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) valdab peamisi töövõtteid arvutil igapäevases õppetöös eelkõige infot otsides, töödeldes

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

SG kodukord

SG kodukord Saue Gümnaasium Koostaja: Robert Lippin Lk 1 / 5 KOOLI VASTUVÕTMISE JA VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD 1. ÜLDPÕHIMÕTTED 1.1. Põhikooli õpilaseks võetakse vastu kõik selleks soovi avaldavad koolikohustuslikud

Rohkem

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Järvamaa Kutsehariduskeskus Õppekava nimetus: (venekeels

ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Järvamaa Kutsehariduskeskus Õppekava nimetus: (venekeels ESF VAHENDITEST RAHASTATAVA TÄISKASVANUTE TÄIENDUSKOOLITUSE ÕPPEKAVA 1. Üldandmed Õppeasutus: Järvamaa Kutsehariduskeskus Õppekava nimetus: (venekeelsetel kursustel nii eesti kui vene keeles): Õppekavarühm:

Rohkem