Microsoft Word - Tehniline_Mehaanika_II_Teoreetilised_Kusimused

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Microsoft Word - Tehniline_Mehaanika_II_Teoreetilised_Kusimused"

Väljavõte

1 Kordamisküsimused KT4 7. DETAILI TÖÖSEISUNDID JA PINGETE ANALÜÜS 7.1. Mis on detaili tööseisund? 7.2. Nimetage sisejõu peavektori ja peamomendi kõik võimalikud projektsioonid kesk-peateljestikus! 7.3. Mis on liht-tööseisund? 7.4. Mis on liit-tööseisund? 7.5. Nimetage kõik liht-tööseisundid? 7.6. Millistel tingimustel tekib puhas paine? 7.7. Millistel tingimustel tekib puhas lõige? 7.8. Defineerige sisejõu staatiline seos? 7.9. Mis on pingus? Defineerige ühtlane pingus! Defineerige joonpingus! Mis on liitpingus? Kuidas määratleda liitpinguses varda ohtliku ristlõike asukoht? Kuidas määratleda liitpinguses varda ristlõike ohtliku punkti asukoht? Defineerige pinguse peasiht! Mis on pingeteooria? Mis on peapind? Mis on peapinge? Mitu peapinda on koormatud varda mingi punktis ja kuidas nad paiknevad? Kuids peapingeid tähistatakse? Mis on tasandpingus? Kuidas paikneb antud punktis suurima nihkepingega sisepind peapindade suhtes? Kuidas paikne joonpinguse peapind? Kuidas arvutatakse pikke peapinge? Kuids arvutatakse pikke suurim nihkepinge? Kuidas arvutatakse puhta painde peapinge? Kuidas arvutatakse puhta painde suurim nihkepinge? Mis on ruumpingus? Kuidas põhimõtteliselt ruumpingust analüüsitakse? 8. LIITKOORMATUD DETAILIDE TUGEVUS 8.1. Mis on vildakpaine? 8.2. Milline pinguse liik (joon-, tasand- või ruumpingus) on vildakpainde korral materjali sisepunktides? 8.3. Määratlege vildakpainde tugevustingimus! 8.4. Kus paiknevad vildakpaindes nelikant-ristlõike ohtlikud punktid? 8.5. Kus paiknevad vildakpaindes ümar-ristlõike ohtlikud punktid?

2 8.6. Kuidas paikneb vildakpainde korral detaili ristlõike null-joon pinnakeskme suhtes? 8.7. Mis on ekstsentriline pike? 8.8. Milline pinguse liik (joon-, tasand- või ruumpingus) on ekstsentrilise pikke korral materjali sisepunktides? 8.9. Millised sisejõud tekivad vardas üldjuhul ekstsentrilise pikke korral? Mis on ristlõike tuum? Millisel juhul on varda normaalpinge epüür ühemärgiline (lisaks pikkele)? Millisel juhul ei lõika ekstsentrilise pikke nulljoon ristlõikepinda? Määratlege ekstsentrilise pikke tugevustingimus! Kus paiknevad ekstsentrilises pikkes nelikant-ristlõike ohtlikud punktid? Kus paiknevad ekstsentrilises pikkes ümar-ristlõike ohtlikud punktid? Kuidas muutub ekstsentriliselt surutud lühikese varda kandevõime koormuse ekstsentrilisuse suurenedes? Millisel juhul läbib ekstsentrilise pikke nulljoon ristlõike pinnakeset? Kuidas paikneb ekstsentrilise pikke korral detaili ristlõike null-joon pinnakeskme ja koormuse asukoha suhtes? Millistes pingeoludes on tugevusteooriad tarvilikud? Mis tingib tugevusteooriate vajaduse? Määratlege ekvivalentpinge! Määratlege võrdohtlikud pingused! Määratlege liitpinguse tugevustingimus! Mis on tugevusteooria? Määratlege kriteriaal-tugevusteooriate olemus! Määratlege fenomenoloogiliste tugevusteooriate olemus! Millisel hüpoteesil põhineb esimene tugevusteooria? Millisel hüpoteesil põhineb teine tugevusteooria? Millisel hüpoteesil põhineb kolmas tugevusteooria? Millisel hüpoteesil põhineb neljas tugevusteooria? Milliseid tugevusteooriaid kasutatakse metallide puhul? Kumb annab konservatiivsema tulemuse, kolmas või neljas tugevusteooria? Määratlege põikpaine! Millal on vajalik tugevusarvutus põikpaindele? Kus paiknevad painutatud ja väänatud ümar-ristlõike ohtlikud punktid? Määratlege ekvivalentne paindemoment? Kuidas määratakse paindes ja väändes ümarvarda ohtliku ristlõike asukoht? Kus paiknevad painutatud ja väänatud nelikant-ristlõike ohtlikud punktid? Millised pinged mõjuvad painutatud ja väänatud nelikant-ristlõike ohtlikes punktides? Määratlege varda tugevustingimus painde ja väände koosmõjul?

3 8. PIKKEDEFORMATSIOON 8.1. Mis on deformatsioon? 8.2. Mis on siire? Kordamisküsimused KT Millistel juhtudel Hooke i seadus ei kehti? 8.4. Mida teha, kui deformatsioonid on plastsed? 8.5. Kuidas arvutada plastsetele deformatsioonidele vastavaid siirdeid? 8.6. Kuidas on sisejõu märk (+/-) seotud varda pikideformatsiooni iseloomuga? 8.7. Kuidas arvutatakse üksikjõududega koormatud astmelise varda pikkuse muutus? 8.8. Mida näitab pikke põhivõrrand? 8.9. Milleks vajatakse pikke põhivõrrandit? Kuidas sõltub varda pikideformatsioon omakaalu toimel selle varda ristlõike pindalast? Millal on jäikustingimus primaarne tugevustingimuse suhtes? Mida näitab telgsiirde epüür? Kuidas muutub detaili pikkus, kui kõik pikikoormused reverseerida (panna vastupidises suunas mõjuma)? Kuidas sõltub detaili deformatsioon tema materjali tugevusest? 9. VÄÄNDEDEFORMATSIOON 9.1. Mis on väändenurk (pöördenurk väändel)? 9.2. Mis on suhteline väändenurk? 9.3. Mille poolest erinevad pikkedeformatsioon ja väändedeformatsioon? 9.4. Mis on nihkemoodul? 9.5. Mis on väändejäikus? 9.6. Kumb on väänates jäigem, kas täis ümarvarras või sama ristlõikepinnaga ümartoru? 9.7. Kumb on väänates jäigem, kas täis ümarvarras või sama ristlõikepinnaga ruutvarras? 9.8. Kui palju muutub ühtlase täisümarvarda väändenurk, kui kõiki koormusi vähendada kaks korda?

4 9.9. Kui palju muutub ühtlase täisümarvarda väändenurk, kui läbimõõtu suurendada kaks korda? Miks mitteümarvarraste väänet ei saa käsitleda klassikalise tugevusõpetuse seisukohast? Mida näitab väändenurga epüür? Kuidas arvutada väändesiirdeid, kui nii võlli läbimõõt kui ka väänavad koormused muutuvad sujuvalt piki võlli telge? 10. PAINDEDEFORMATSIOON Mis on varda elastne joon? Mis on varda läbipaine? Mis on varda pöördenurk? Kuidas on matemaatiliselt seotud detaili läbipaine ja paindenurk? Miks paindesiirete kirjeldamisel ei piisa ainult läbipaindest? Kuidas on seotud painutatud varda kõveruse ja paindemomendi märgireeglid? Mida näitab painde põhivalem? Millise kujuga on ühtlaselt painutatud ühtlase varda elastne joon? Mis on varda paindejäikus? Mida näitab (seob) varda elastse joone differentsiaalvõrrand? Mida näitavad painde universaalvõrrandid? Milleks kasutatakse painde universaalvõrrandites Heaviside i funktsiooni? Kuidas määratakse painde universaalvõrranditesse koormuste märgid (+/-)? Millist lisatingimust tuleb arvestada joonkoormuste korral painde universaalvõrrandite koostamisel? Kumb varras on paindel jäigem, kas terasvarras või samade inertsimomentide väärtustega vaskvarras? Kuidas muutuvad ühtlase ümarvõlli paindesiirded, kui võlli läbimõõtu suurendada kaks korda? Milles seisneb Mohr i alogoritm paindesiirete arvutamisel? Milliseid võimalusi teate Mohr i integraali väärtuste arvutamiseks? Kuidas on detaili paindejäikus seotud materjali tugevusega? Kuidas arvutada paindesiirdeid ruumilise painde korral?

5 11. STAATIKAGA MÄÄRAMATUD SÜSTEEMID Milline süsteem on staatikaga määratud? Milline süsteem on staatikaga määramatu? Miks kasutatakse staatikaga määramatuid konstruktsioone? Millised on staatikaga määramatute konstruktsioonide puudused? Mis on liigside? Milliseid konkreetseid sidemeid (detaili sidemete koguhulgast) loetakse liigsidemeteks? Mis on deformatsiooni sobivusvõrrand? Mitu deformatsiooni sobivusvõrrandit on vaja koostada? Mis on süsteemi staatikaga määramatuse aste? Milliste meetoditega sobivusvõrrandeid saab koostada? Milles seisneb deformatsioonide võrdlemise meetod? Milles seisneb sidemete kõrvaldamise meetod? Mille järgi valitakse sobivusvõrrandite koostamise meetod? Mis on põhiskeem? Kuidas mõjutab temperatuuri muutus konstruktsiooni elemente? Mis on termopinge? Mille poolest on termopinged ohtlikud? Millal tekivad suuremad termopinged, temperatuuri tõustes või temperatuuri langedes? Kas ainult termopingetega koormatud konstruktsioon (aktiivsed koormused puuduvad) on staatikaga määratud või staatikaga määramatu?

6 12. SURUTUD VARRASTE STABIILSUS Kordamisküsimused KT Nimetage süsteemi võimalikud tasakaaluasendid? Mis on stabiilne seisund? Mis on indiferentne seisund? Mis on labiilne seisund? Mis võib põhjustada stabiilse seisundi ülemineku indiferentseks või labiilseks? Mis on nõtke? Millises tasandis toimub nõtke? Defineerige surutud varda kriitiline koormus! Millest sõltub surutud varda kriitiline koormus? Millise kujuga on surutud ühtlase sirge varda elastne joon? Mis on varda nõtkepikkus (efektiivne pikkus)? Kuidas sõltub nõtkepikkus varda kinnitamise viisist? Milline on Euler i lahendi kehtivustingimus stabiilsusanalüüsis? Mis on surutud varda kriitiline pinge? Mis on surutud varda saledus? Mis on Euler i piirsaledus? Mis on nõtketegur? Mis on nõtke varutegur? Milles seisneb surutud varda stabiilsuskontroll? Kuidas on võimalik parandada surutud varraste stabiilsust (erinevad võimalused)? 13. KÕVERATE VARRASTE TUGEVUS Mis on varda kõverus? Defineerige paindemomendi märgi reegel kõveratele varrastele! Miks painutatud kõvera varda neutraalkiht ei lange kokku varda teljega? Kus paikneb painutatud kõvera varda ristlõike ohtlik(ud) punkt(id)? Millise kujuga on kõvera varda ristlõike paindepinge epüür? Millal võib kõvera varda painde tugevusarvutustes kasutada sirge varda metoodikat?

7 13.7. Kumb annab konservatiivsema tulemuse tugevusanalüüs kõvera või sirge varda metoodika järgi? Missugune on tihe keerdvedru? Millised sisejõud mõjuvad teljesihiliselt koormatud keerdvedru ristlõigetes? Millised pinged mõjuvad teljesihiliselt koormatud keerdvedrus? Kus paikneb teljesihiliselt koormatud silindervedru ristlõike ohtlik punkt? Miks on keerdvedru sisekülg rohkem koormatud, kui väliskülg? Mis on Wahl i faktor (tegur)? Kuidas võetakse tugevusanalüüsis arvesse dünaamiliselt töötava keerdvedru pingekontsentratsiooni ja väsimusnähtuste mõju? Mis on vedru jäikus? Mille poolest erinevad mõisted vedru keerdude arv ja vedru aktiivsete keerdude arv? Millistel juhtudel on kõik vedru keerud aktiivsed? Kuidas mõjutab aktiivsete keerdude arv vedru tugevust? Kuidas mõjutab aktiivsete keerdude arv vedru jäikust? Mille poolest erineb (võib erineda) vabas olekus tõmbevedru pingeolukord vabas olekus survevedru pingeolukorrast? Kuidas vältida saleda survevedru nõtket? Mis seab piirangu(d) survevedru sammu väärtusele? Mis juhtub, kui tõmbevedru nihkepinged ületavad materjali voolavuspiiri väärtuse? 14. PINGETE KONTSENTRATSIOON JA VÄSIMUSTUGEVUS Mis on pingete kontsentratsioon? Nimetage olulisemad pingete kontsentratsiooni allikad! Mis on pingekontsentraator? Joonestage mõned pingekontsentraatorid? Kuidas laotuvad pinged üksikkoormuse rakenduskoha lähedal? Kuidas tuvastada, kas konkreetne detaili geomeetria muutus põhjustab pingete kontsentratsiooni või mitte? Mis on pinge kontsentratsioonitegur(id)? Kuidas arvutatakse kohaliku pinge suurim väärtus mingis lõikes?

8 14.9. Mille poolest põhimõtteliselt erinevad pinge teoreetiline ja efektiivne kontsentratsioonitegur? Milles seisneb materjali väsimine? Iseloomustage vahelduvkoormust võrreldes staatilisega! Millest tekivad vahelduvpinged? Mis on vahelduvpinge ja pingetsükkel? Loetlege ja kirjeldage pingetsükli parameetrid! Tähiste selgitus? Kirjeldage tüüpilisi pingetsükleid! Mis on sümmeetriline pingetsükkel? Mis on ühepoolne pingetsükkel? Loetlege väsimusprao tekkimise võimalikud allikad! Mis on materjali väsimustugevus? Mis on materjali teoreetiline väsimuspiir? Mille poolest erineb teoreetiline väsimuspiir praktilisest väsimuspiirist? Kuidas määratakse materjali praktiline väsimuspiir? Nimetage materjali väsimustugevust iseloomustavad (konkreetsed) parameetrid! Milleks vajatakse piirpingediagramme? Mis on detaili väsimuspiir? Millised põhiparameetrid mõjutavad detaili väsimuspiiri? Mida näitab efektiivne kontsentratsioonitegur (väsimuse korral)? Mida näitab mastaabitegur (väsimuse korral)? Mida näitab pinnaviimistlustegur (väsimuse korral)? Mida näitab väsimuspiiri alanemise tegur? Kuidas saaks detaili vastupanuvõimet väsimusele tõsta? Kuidas avaldub detaili tugevustingimus väsimusohu korral? Mida näitab väsimusvarutegur? Mida iseloomustab materjali asümmeetriatundlikkuse tegur?

9 Контрольные вопросы по сопротивлению материалов KT4 1. Теория напряженного состояния 1.1. Докажите закон парности касательных напряжений Что представляет собой площадки чистого сдвига и чем они отличаются от других площадок Как находятся главные напряжения при изгибе. Как направлены площадки на уровне нейтрального слоя и в точках, наиболее удаленных от этого слоя Как выражаются напряжения и по произвольной площадке, через напряжения x, y и xy действующие по двум взаимно перпендикулярным площадкам Чему равна сумма нормальных напряжений по любым двум взаимно перпендикулярным площадкам Напишите формулы для определений главных напряжений и углов наклона главных площадок Что называется полной потенциальной энергией деформации и из каких частей она состоит Изменяется ли значения полного напряжения в случае чистого сдвига при повороте площадки Как связаны друг с другом при чистом сдвиге значения min, max, min и max Докажите, что объемная деформация при чистом сдвиге равна нулю Напишите выражения полной удельной потенциальной энергии, энергии изменения объема и энергии изменения формы. состояний Каково правило знаков для нормальных и касательных напряжений.

10 2. Теория прочности 2.1. Почему определение прочности в случаях сложного (плоского или пространственного) напряженного состояния приходится производить на основе результатов опытов, проводимых при одноосном напряженном состоянии Что представляют собой теории прочности. С какой целью они введены в расчетную практику В чем сущность первой теории прочности. Какие опытные данные находятся в противоречии с этой теорией В чем сущность второй теории прочности. Область ее применения В чем сущность третьей теории прочности. Укажите ее недостатки В чем сущность четвертой теории прочности. Укажите область ее применения. 3. Сложное сопротивление 3.1. Может ли балка круглого сечения испытывать косой изгиб Какие внецентренно растянутые (или сжатые) брусья называются жесткими и какие гибкими Чему равны нормальные напряжения в центре тяжести поперечного сечения при внецентренном растяжении или сжатии Какой вид имеет формула нормальных напряжений и как расположена нейтральная ось в случае, когда полюс (точка приложения силы) находится на одной из главных осей инерции сечения Что называется прямым и косым изгибом, а также чистым и поперечным изгибом Как определяются касательные напряжения в поперечном сечении при косом изгибе Как определяются перемещения точек оси балки при косом изгибе. Покажите на рисунке Как строится ядро сечения при внецентренном сжатии По каким формулам определяются нормальные напряжения в поперечных сечениях бруса при косом изгибе. Как устанавливаются знаки этих напряжений Как находится положение нейтральной оси при косом изгибе.

11 3.11. По каким формулам определяются нормальные напряжения в поперечном сечении бруса при внецентренном сжатии и растяжении и какой вид имеет эпюра этих напряжений Как определяется положение нейтральной оси при внецентренном сжатии Как перемещается нейтральная ось, когда координаты точки приложения силы возрастают по абсолютной величине Какие точки сечения являются опасными при кручении с изгибом. Какое напряженное состояние возникает в этих точках. Показать Как находится приведенный момент (по третьей и четвертой теориям прочности) при изгибе с кручением бруса круглого сечения Как ведется расчет на прочность бруса круглого сечения при кручении с растяжением (или сжатием) Как рассчитывается на прочность брус круглого сечения при изгибе с кручением и растяжением (или сжатием) Как обозначаются внутренние усилия в поперечных сечениях пространственных брусьев с ломаной осью и как устанавливаются знаки этих усилий.

12 Контрольная работа 5 Контрольные вопросы по сопротивлению материалов Статически неопределимые системы 1. Как отражается изменение жесткостей отдельных элементов статически неопределимых систем на усилиях в этих и других элементах. Покажите на примере. 2. Приведите примеры статически неопределенных задач на изгиб и покажите, как составить для них уравнения перемещений. 3. Какие напряжения называются монтажными. Пример. 4. Перемножением каких эпюр определяются коэффициенты и грузовые члены системы канонических уравнений метода сил. 5. Что представляет собой уравнение метода начальных параметров (универсальное уравнение изогнутой оси). 6. Приведите примеры статически неопределенных задач на кручение и покажите, как составить для них уравнения перемещений. 7. Какими способами можно построить эпюры М, Q и N в заданной статически неопределимой системе, после того как определены значения неизвестных. 8. Из каких условий определяются постоянные интегрирования, входящие в уравнения углов и прогибов сечений балки. 9. Как производится статическая проверка окончательных эпюр М, Q и N в статически неопределимых системах. 10. Как выражается работа внешних статически приложенных сил через внутренние усилия, возникающие в поперечных сечениях бруса. 11. Какие системы называются статически неопределенными. Пример. 12. Как производится перемножение эпюр по формуле Симпсона. 13. Что представляет собой основная система метода сил. 14. Что означают величины X i, ik, ii, ip.

13 15. Приведите примеры статически неопределенных задач на растяжениесжатие и покажите, как составить для них уравнения перемещений. 16. Какие перемещения называют главными, побочными. Какими свойствами они обладают. 17. Как формулируется теорема о взаимности работ. Приведите доказательство. 18. Выведите формулу перемещения (формулу Мора). 19. В каком порядке производится определение линейных и угловых перемещений по формуле Мора. 20. Какой физический смысл произведений X 1 11, X 2 22

14 Контрольная работа 6 Контрольные вопросы по сопротивлению материалов 1. Как влияют жесткость поперечного сечения и длина стержня на значение критической силы Эйлера. 2. От каких основных факторов зависит значение требуемого коэффициента запаса усталостной прочности. 3. Что представляет собой коэффициент. Как определяется его значение и как производится проверка стержней на устойчивость с его помощью. 4. Что представляет собой кривая усталости и как ее получают. 5. Какое дифференциальное уравнение из теории изгиба лежит в основе вывода формулы Эйлера для сжатых стержней. 6. Какие внецентренно растянутые (или сжатые) брусья называются жесткими и какие гибкими. 7. Как производится расчет детали на усталостную прочность. 8. Что называется средним, максимальным и минимальным напряжением, амплитудой и коэффициентом ассиметрии цикла. 9. Как подбирается сечение стержня при расчёте на устойчивость. 10. Какой вид имеет формула Эйлера, определяющая значения критической силы. Выведите эту формулу. 11. Что называется усталостью. Опишите характер усталостного разрушения. 12. Какой вид имеет формула Ясинского для определения критической сжимающей силы. 13. Как определяется коэффициент запаса усталостной прочности для детали, работающей на совместное действие изгиба и кручения. 14. Если сжатый стержень ошибочно рассчитан по формуле Эйлера в области её неприменимости, опасна ли ошибка или она приведёт к перерасходу материала.

15 15. Что представляет собой коэффициент приведения длины и чему он равен при различных условиях закрепления концов сжатых стержней. 16. Что называется предельной гибкостью. Выведите выражения, определяющее предельную гибкость стержня. 17. Какой вид имеет формула Эйлера, определяющая значения критической силы. Выведите эту формулу. 18. Как определяется коэффициент запаса усталостной прочности для детали, работающей на совместное действие изгиба и кручения. 19. Какие внецентренно растянутые (или сжатые) брусья называются жесткими и какие гибкими. 20. Что представляет собой кривая усталости и как ее получают.

Tala dimensioonimine vildakpaindel

Tala dimensioonimine vildakpaindel Tala dimensioonimine vildakpaindel Ülesanne Joonisel 9 kujutatud okaspuidust konsool on koormatud vertikaaltasandis ühtlase lauskoormusega p ning varda teljega risti mõjuva kaldjõuga (-jõududega) F =pl.

Rohkem

Стальной кубик находится под действием сил, создающих плоское напряженное состояние (одно из трех главных напряжений равно нул

Стальной кубик находится под действием сил, создающих плоское напряженное состояние (одно из трех главных напряжений равно нул Surutud varda abiisus (nõtke) Enamai varda otsad kinnitatakse ühe (Joon.1) näidatud neja viisi. Üejäänud kinnitusviiside puhu on kriitii jõudu võimaik määrata üdiatud Eueri vaemiga kp EImin, (1) kus -

Rohkem

elastsus_opetus_2005_14.dvi

elastsus_opetus_2005_14.dvi 7.4. Näiteid ümar- ja rõngasplaatide paindeülesannetest. 298 7.4 Näiteid ümar- ja rõngasplaatide paindeülesannetest. Rajatingimused: jäik kinnitus vaba toetus vaba serv w = 0, dw dr = 0; (7.43) w = 0,

Rohkem

METALL

METALL 1. Plaadi arvutus 1.1 Koormused plaadile Normkoormused: kasuskoormus: q k =17 kn/m 2 Arvutuskoormused: kasuskoormus: q d =1,5*17=25,5 kn/m 2 1.2 Plaadi arvutrusskeem ja dimensioneermine Abitalade sammuks

Rohkem

elastsus_opetus_2015_ptk5.dvi

elastsus_opetus_2015_ptk5.dvi Peatükk 5 Elastsusteooria tasandülesanne 5.. Tasandülesande mõiste 5-5. Tasandülesande mõiste Selleks, et iseloomustada pingust või deformatsiooni elastse keha punktis kasutatakse peapinge ja peadeformatsiooni

Rohkem

pkm_2010_ptk1_Sissejuh.dvi

pkm_2010_ptk1_Sissejuh.dvi Peatükk 1 Sissejuhatus ülevaade staatika, dünaamika ja tugevusõpetuse põhimõistetest, hüpoteesidest ja võrranditest 1 1.1. Mehaanika harud 1-2 1.1 Mehaanika harud Mehaanika on teadus, mis uurib tahkete

Rohkem

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL RAE 0270 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: KOOD: JUHENDAJA: Kotla-Järve 2018

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL RAE 0270 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: KOOD: JUHENDAJA: Kotla-Järve 2018 TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL RAE 070 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: KOOD: JUHENDAJA: Kotla-Järve 018 Üliõpilane... Üliõpilaskood... RAE 070 - Masinaehitustehnoloogia

Rohkem

elastsus_opetus_2013_ptk2.dvi

elastsus_opetus_2013_ptk2.dvi Peatükk 2 Pinge 1 2.1. Jõud ja pinged 2-2 2.1 Jõud ja pinged Kehale mõjuvad välisjõud saab jagada kahte rühma. 1. Pindjõud ehk kontaktjõud on põhjustatud keha kontaktist teiste kehade või keskkondadega.

Rohkem

Terasest ja liimpuidust kandekarkasside võrdlev arvutus Nõo Konsumi näitel Magistritöö Juhendaja: Ivo Roolaht Üliõpilane Kristin Kartsep EAEI Ül

Terasest ja liimpuidust kandekarkasside võrdlev arvutus Nõo Konsumi näitel Magistritöö Juhendaja: Ivo Roolaht Üliõpilane Kristin Kartsep EAEI Ül Terasest ja liimpuidust kandekarkasside võrdlev arvutus Nõo Konsumi näitel Magistritöö Juhendaja: Ivo Roolaht Üliõpilane Kristin Kartsep 0652EAEI Üliõpilase meiliaadress kristin.kartsep@gmail.com Õppekava

Rohkem

_DW096_MULTI.indd

_DW096_MULTI.indd 372000-75 EST DW096PK Eesti keel (Originaaljuhend) 7 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 11 2 2 1 3 9 4 8 7 6 5 A 10 11 28 19 13 12 15 14 B C 3 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 5 18 17 6FT 21 20 16 D E

Rohkem

Väljaandja: Narva Linnavalitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 40, 476 Narva linna koolide 1. ja 10. klassidesse vas

Väljaandja: Narva Linnavalitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 40, 476 Narva linna koolide 1. ja 10. klassidesse vas Väljaandja: Narva Linnavalitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: KO 2006, 40, 476 Narva linna koolide 1. ja 10. klassidesse vastuvõtmise korra kinnitamine Vastu võetud 08.02.2006

Rohkem

Halli konstruktiivne skeem

Halli konstruktiivne skeem Kert Välman RAUDBETOONKARKASSIGA KAHEKORDSE HOONE JA HALLI KOOSTÖÖ LÕPUTÖÖ Ehitusteaduskond Hoonete ehituse eriala Tallinn 2016 Mina, Kert Välman, tõendan, et lõputöö on minu kirjutatud. Töö koostamisel

Rohkem

Microsoft Word - 13_Surutud varraste stabiilsus.doc

Microsoft Word - 13_Surutud varraste stabiilsus.doc 194 13.1. Konstruktsiooni tasakaa Tasakaaus konstruktsioon konstruktsiooni tasakaautingimused on täidetud (konstruktsiooni on tasakaauks piisav tugevus ja jäikus) Tasakaauseisund süsteem (ja kõik see osad)

Rohkem

Ülesanded

Ülesanded Virumaa Kollež Reaal ja tenikateauste keskus Gennai rjassov Koutöö 3 õppeaines Eitusmeaanika RR030 Sõrestiku Kotla-Järve 07 KODUTÖÖ 3 Sõrestiku (Фермы). Kontrollia süsteemi staatikaga määratavust ja geomeetrilist

Rohkem

Microsoft PowerPoint CLT arvutamine_TTU

Microsoft PowerPoint CLT arvutamine_TTU RISTKIHTPUIDU PROJEKTEERIMINE SEMINAR: PUIT JA PUIDUPÕHISTE KONSTRUKTSIOONIDE PROJEKTEERIMINE Eero Tuhkanen 18.10.2016 1 TEEMAD RISTKIHTLIIMPUIDU OLEMUS MÄRKUSED TOOTMISE KOHTA RISTKIHTLIIMPUIDU KARAKTERISTKUD

Rohkem

_DCF6201_ET+RU.indd

_DCF6201_ET+RU.indd 372002-59 EST Originali instrukcija DCF6201 Eesti keel (Originaaljuhend) 5 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 10 2 Joonis / Рисунок 1 b f g e c a d h Joonis / Рисунок 2 h g Joonis / Рисунок

Rohkem

_DC385_ET.indd

_DC385_ET.indd 372001-39 EST DC385 Eesti keel (Originaaljuhend) 3 Русский язык (перевод с оригинала инструкции) 14 Joonis / Рисунок 1 a b c d g e f Joonis / Рисунок 2 j i f h d j 1 Joonis / Рисунок 3 k c Joonis / Рисунок

Rohkem

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo

Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul ühe muutuja funktsioo Matemaatiline analüüs IV 1 3. Mitme muutuja funktsioonide diferentseerimine 1. Mitme muutuja funktsiooni osatuletised Üleminekul üe muutuja funktsioonidelt m muutuja funktsioonidele, kus m, 3,..., kerkib

Rohkem

Microsoft Word - Qualitätskriterien 011 Frami+Zubehör.doc

Microsoft Word - Qualitätskriterien 011 Frami+Zubehör.doc 10/2002 Kvaliteedi kriteeriumid Doka rendiraketisele Doka seinapaneel Frami ja lisatarvikud 1 Sissejuhatus Järgnevad kvaliteedi kriteeriumid on Doka rendimaterjali väljastamise ja tagastamise aluseks.

Rohkem

BioMech_2011_1.dvi

BioMech_2011_1.dvi Tallinna Tehnikaülikool Mehaanikainstituut Rakendusmehaanika õppetool Andrus Salupere Biomehaanika (Sissejuhatavad loengud mehaanika) Tallinn 2011 2 Peatükk 1 Sissejuhatus 1.1 Mis on biomehaanika Biomehaanika

Rohkem

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2

Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Automaatjuhtimise alused Automaatjuhtimissüsteemi kirjeldamine Loeng 2 Laplace'i teisendus Diferentsiaalvõrrandite lahendamine ilma tarkvara toeta on keeruline Üheks lahendamisvõtteks on Laplace'i teisendus

Rohkem

EESTI STANDARD EVS :2003 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade GEOTEHNILINE PROJEKTEERIMINE Osa 1: Üldeeskirjad Geotechnical design Part 1

EESTI STANDARD EVS :2003 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade GEOTEHNILINE PROJEKTEERIMINE Osa 1: Üldeeskirjad Geotechnical design Part 1 EESTI STANDARD GEOTEHNILINE PROJEKTEERIMINE Osa 1: Üldeeskirjad Geotechnical design Part 1: General rules EESTI STANDARDIKESKUS AMETLIK VÄLJAANNE EESSÕNA Eesti standard Geotehniline projekteerimine. Osa

Rohkem

_DWV901L_EST+RUS.indd

_DWV901L_EST+RUS.indd 372002-58 EST DWV901L Eesti keel (Originaaljuhend) 5 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 14 2 Joonis / Рисунок 1 b a g k m d l e e c j f i p h n o d Joonis / Рисунок 2 Joonis / Рисунок 3 t j

Rohkem

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas

6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tas 6. KLASSI MATEMAATIKA E-TASEMETÖÖ ERISTUSKIRI Alus: haridus- ja teadusministri määrus nr 54, vastu võetud 15. detsembril 2015. E-TASEMETÖÖ EESMÄRK Tasemetööga läbiviimise eesmärk on hinnata riiklike õppekavade

Rohkem

_GLC1423L_GLC1823L__MULT.indd

_GLC1423L_GLC1823L__MULT.indd 372001-59 EST www.blackanddecker.eu GLC1423L GLC1823L GLC1825L Eesti keel (originaaljuhend) 6 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 13 2 3 G H I J K L 4 5 EESTI KEEL Kasutusotstarve Black & Deckeri

Rohkem

KURITEOENNETUS KOHALIKUL TASANDIL EESTIS Lõpparuanne Aprill 2016 Jaanuar 2016

KURITEOENNETUS KOHALIKUL TASANDIL EESTIS Lõpparuanne Aprill 2016 Jaanuar 2016 KURITEOENNETUS KOHALIKUL TASANDIL EESTIS Lõpparuanne Aprill 2016 Jaanuar 2016 Uuring viidi läbi Justiitsministeeriumi tellimusel Euroopa Majanduspiirkonna toetuste programmi Riskilapsed ja -noored raames.

Rohkem

Statistiline andmetöötlus

Statistiline andmetöötlus Biomeetria Kahe arvtuuse ühie käitumie, regressiooaalüüs Lieaare regressiooaalüüs Millal kasutada ja mida äitab? Kasutatakse progoosimaks ühe arvtuuse väärtusi teis(t)e järgi. Rümba hid, EEK/kg ( y ) Regressiooivõrrad:

Rohkem

Lõppvoor 2016

Lõppvoor 2016 Lõppvoor 016 Ülesanded 9. klass.............. 10. klass............. 3 11. klass............. 4 1. klass............. 5 Ülesanded vene keeles 6 9 класс.............. 6 10 класс............. 7 11 класс.............

Rohkem

(geomeetria3_0000.eps)

(geomeetria3_0000.eps) Analüütilise geomeetria praktikum III L. Tuulmets Tartu 1980 3 4 Eessõna Käesolev analüütilise geomeetria praktikum on koostatud eeskätt TRÜ matemaatikateaduskonna vajadusi arvestades ning on mõeldud kasutamiseks

Rohkem

_DW670_MULTI.indd

_DW670_MULTI.indd 372001-15 EST DW670 Eesti keel (Originaaljuhend) 7 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 14 2 Joonis / Рисунок 1 a x x x b x c e f d g h i 3 Joonis / Рисунок 2 Joonis / Рисунок 3 b j k m l m k

Rohkem

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID TÕHUSAKS JA ÜHTLASEKS VILJA KUIVATAMISEKS Mepu kõrgtehnoloogilised, pideva vooluga, sooja õhuga kuivatid kuivatavad vilja õrnalt,

Rohkem

Fyysika 8(kodune).indd

Fyysika 8(kodune).indd Joonis 3.49. Nõgusläätses tekib esemest näiv kujutis Seega tekitab nõguslääts esemest kujutise, mis on näiv, samapidine, vähendatud. Ülesandeid 1. Kas nõgusläätsega saab seinale Päikese kujutist tekitada?

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

elastsus_opetus_2017_ptk3

elastsus_opetus_2017_ptk3 1 Peatükk 3 Deformatsioon ja olekuvõrrandid 3.1. Siire ja deformatsioon 3-2 3.1 Siire ja deformatsioon 3.1.1 Cauchy seosed Vaatleme deformeeruva keha meelevaldset punkti A. Algolekusontemakoor- dinaadid

Rohkem

_DWV902L_DWV902M_DW_MULT.indd

_DWV902L_DWV902M_DW_MULT.indd 372001-94 EST DWV902L DWV902M DWV902MT Eesti keel (Originaaljuhend) 6 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 16 2 Joonis / Рисунок 1 Joonis / Рисунок 2 Joonis / Рисунок 3 Joonis / Рисунок 4 Joonis

Rohkem

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d Matemaatilised meetodid loodusteadustes I Kontrolltöö I järeltöö I variant On antud neli vektorit: a (; ; ), b ( ; ; ), c (; ; ), d (; ; ) Leida vektorite a ja b vaheline nurk α ning vekoritele a, b ja

Rohkem

DE_loeng5

DE_loeng5 Digitaalelektroonika V loeng loogikalülitused KMOP transistoridega meeldetuletus loogikalülitused TTL baasil baaslülitus inverteri tunnusjooned ja hilistumine LS lülitus kolme olekuga TTL ja avatud kollektoriga

Rohkem

Microsoft Word - vundamentide tugevdamine.doc

Microsoft Word - vundamentide tugevdamine.doc 10 Vundamentide tugevdamine. 1. Vundamentide tugevdamise põhjused 2. Tugevdamisega seotud uuringud 3. Tugevdusmeetodid 3.1 Vundamendi süvendamine 3.2 Talla laiendamine 3.3 Koormuse ülekanne vaiadele 3.4

Rohkem

_DCP580_ET-RU

_DCP580_ET-RU 372003-09 EST DCP580 Eesti keel (Originaaljuhend) 6 Русский язык (перевод с оригинала инструкции) 19 2 Joonis 1 / Рисунок 1 B A C O L K N J D I H G F E CC DD D M N L G O N P 3 Joonis 2 / Рисунок 2 Joonis

Rohkem

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx

Microsoft Word - essee_CVE ___KASVANDIK_MARKKO.docx Tartu Ülikool CVE-2013-7040 Referaat aines Andmeturve Autor: Markko Kasvandik Juhendaja : Meelis Roos Tartu 2015 1.CVE 2013 7040 olemus. CVE 2013 7040 sisu seisneb krüptograafilises nõrkuses. Turvaaugu

Rohkem

Jaan Malt TOOTMISKESKSELT PROJEKTEERITUD LIBLIKSAHK LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 2014

Jaan Malt TOOTMISKESKSELT PROJEKTEERITUD LIBLIKSAHK LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 2014 Jaan Malt TOOTMISKESKSELT PROJEKTEERITUD LIBLIKSAHK LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 0 SISUKORD SISSEJUHATUS.... LÄHTEÜLESANDE KOOSTAMINE.... PROJEKTEERIMINE...0.. Tootmiskeskse

Rohkem

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppetundi) septembernovember korrastab hulkliikmeid Hulkliige. Tehted liidab, lahutab

Rohkem

Antennide vastastikune takistus

Antennide vastastikune takistus Antennide vastastikune takistus Eelmises peatükis leidsime antenni kiirgustakistuse arvestamata antenni lähedal teisi objekte. Teised objektid, näiteks teised antennielemendid, võivad aga mõjutada antenni

Rohkem

Kuidas vahetada esimesi suspensiooni vedrusid autol VOLKSWAGEN TOURAN 1

Kuidas vahetada esimesi suspensiooni vedrusid autol VOLKSWAGEN TOURAN 1 Sooritage asendamine järgnevas järjekorras: 1 Vahetage Volkswagen Touran 1 vedrud paarikaupa. 2 Pingutage seisupiduri hooba. 3 Asetage tõkiskingad tagumiste rataste taha. Lõdvendage ratta kinnituspolte.

Rohkem

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Virumaa Kolledž Tehniliste ainete lektoraat RAE 0270 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: K

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Virumaa Kolledž Tehniliste ainete lektoraat RAE 0270 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: K TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Virumaa Kolledž Tehniliste ainete lektoraat RAE 070 Masinaehitustehnoloogia projekt ELEKTRIAJAMIGA TRUMMELVINTS ÜLIÕPILANE: KOOD: JUHENDAJA: Kotla-Järve 016 Üliõpilane... Üliõpilaskood...

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

Manuals Generator

Manuals Generator Sooritage asendamine järgnevas järjekorras: 1 Vahetage vedrud paarikaupa. Pingutage seisupiduri hooba. 2 3 Asetage tõkiskingad tagumiste rataste taha. Lõdvendage ratta kinnituspolte. 4 5 Tõstke esimest

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Üksikvaia kandevõime ja selle määramine

Üksikvaia kandevõime ja selle määramine 5.3 Üksikvaia kandevõime määramine Üksikvaia kandevõime määrab nii vaia ümbritseva pinnase tugevus kui ka vaia enda materjali tugevus. Olulisem ja sealjuures keerulisem on määrata pinnasest sõltuv kandevõime.

Rohkem

_D27300_D27300T_EST+RUS.indd

_D27300_D27300T_EST+RUS.indd 372002-23 EST D27300 D27300T Eesti keel (Originaaljuhend) 10 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 21 2 Joonis / Рисунок A1 6 7 8 2 5 66 4 3 1 36 XXXX XX XX Joonis / Рисунок A2 13 9 10 12 11 3

Rohkem

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc

Microsoft Word - Karu 15 TERMO nr 527.doc Termoülevaatus nr.57 (57/1. Märts 8) Hoone andmed Aadress Lühikirjeldus Karu 15, Tallinn Termopildid Kuupäev 6.1.8 Tuule kiirus Õhutemperatuur -1,1 o C Tuule suund Osalesid Kaamera operaator Telefoni nr.

Rohkem

DVD_8_Klasteranalüüs

DVD_8_Klasteranalüüs Kursus: Mitmemõõtmeline statistika Seminar IX: Objektide grupeerimine hierarhiline klasteranalüüs Õppejõud: Katrin Niglas PhD, dotsent informaatika instituut Objektide grupeerimine Eesmärk (ehk miks objekte

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

Microsoft Word - biomehaanikanov docx

Microsoft Word - biomehaanikanov docx Tartu Ülikool Loodus- ja tehnoloogiateaduskond BIOMEHAANIKA ALUSED JA BIOMATERJALID Loengumaterjalid biomeditsiinitehnika ja meditsiinifüüsika magistriõppe üliõpilastele PhD, bioloogiadoktor Arved Vain

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määru EUROOPA KOMISJON Brüssel, 17.5.2018 COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 LISAD järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega kehtestatakse uute raskeveokite CO2-heite

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Maamaksu infosüsteem (MAKIS) Maksustamishind Talumistasud Andres Juss Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna juhataja 13.11.2018 MAKIS eesmärk Kõik omavalitsused kasutavad veebipõhist maamaksu infosüsteemi

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal

Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal Võistlusülesanne Vastutuulelaev Finaal CADrina 2016 võistlusülesannete näol on tegemist tekst-pilt ülesannetega, milliste lahendamiseks ei piisa ainult jooniste ülevaatamisest, vaid lisaks piltidele tuleb

Rohkem

ESD-3048-EE-6_02.pub

ESD-3048-EE-6_02.pub R Paigaldusjuhend ESD-3048-EE-6/02 Kuni kv siirdemuhv 4-soonelise paberkaabli ühendamiseks 4-soonelise plastkaabliga koos mehaaniliste klemmidega ja jootevaba neutraali ühendus-süsteemiga. Tüüp: TRAJ 0/4x

Rohkem

Start time of charring of timber members protected with gypsum plasterboards

Start time of charring of timber members protected with gypsum plasterboards Puitkonstruktsioonide tulepüsivus Kandevõime Alar Just 18. oktoober 2016 Temperatuur Tulekahju Lahvatus Jahtumisfaas Algfaas: Süttivustundlikkus Aeg Väljaarenenud tulekahju Konstruktsioonide tulepüsivus

Rohkem

D D STeINeL Vertrieb gmbh Dieselstraße Herzebrock-Clarholz Tel: +49/5245/ Fax: +49/5245/ A Steinel Austria gm

D D STeINeL Vertrieb gmbh Dieselstraße Herzebrock-Clarholz Tel: +49/5245/ Fax: +49/5245/ A Steinel Austria gm D D STeNeL Vertrie gmh Dieselstraße 80-84 33442 Herzeroc-Clarholz Tel: +49/5245/448-188 Fax: +49/5245/448-197 www.steinel.de A Steinel Austria gmh Hirschstettner Strasse 19/A/2/2 A-1220 Wien Tel.: +43/1/2023470

Rohkem

VANASÕIDUKIKS TUNNUSTAMISE AKT Nr 62 Sõiduki olulised andmed Sõiduki mark Husqvarna Vanasõiduki klass Mudel ja modifikatsioon 282E Silverpil Värvus hõ

VANASÕIDUKIKS TUNNUSTAMISE AKT Nr 62 Sõiduki olulised andmed Sõiduki mark Husqvarna Vanasõiduki klass Mudel ja modifikatsioon 282E Silverpil Värvus hõ VANASÕIDUKIKS TUNNUSTAMISE AKT Nr 62 Sõiduki olulised andmed Sõiduki mark Husqvarna Vanasõiduki klass Mudel ja modifikatsioon 282E Silverpil Värvus hõbehall Tehasetähis (VINkood) Valmistajamaa Rootsi Esmane

Rohkem

_DWE6423_MULT.indd

_DWE6423_MULT.indd 372003-05 EST DWE6423 Eesti keel (Originaaljuhend) 5 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 10 2 Joonis A / Рисунок А 7 2 1 4 3 5 6 8 Joonis B / Рисунок B Joonis C / Рисунок C 9 6 5 4 3 3 Joonis

Rohkem

Torustike isoleerimine kivivillast torukoorikutega ROCKWOOL 800

Torustike isoleerimine kivivillast torukoorikutega ROCKWOOL 800 Torustike isoleerimine kivivillast torukoorikutega ROCKWOOL 800 Kuidas isoleerida torustikke kivivillast torukoorikutega ROCKWOOL 800? 4 3 2 1 5 2 1 Isoleeritav toru 2 Kivivillast torukoorik ROCKWOOL 800

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Microsoft Word - 11_f20.doc

Microsoft Word - 11_f20.doc 11. PALUN 200 GRAMMI VORSTI. Пожалуйста, 200 граммов колбасы. Tööleht nr 11.1 Õpime ja saame teada. Учим и узнаём. Mida te soovite? Что желаете? Mida teile, palun? Что вам, пожалуйста. Kõigepealt ma tahan...

Rohkem

Pavel Smekalov ATV TÄNAVAPUHASTUSHARI LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 2014

Pavel Smekalov ATV TÄNAVAPUHASTUSHARI LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 2014 Pavel Smekalov ATV TÄNAVAPUHASTUSHARI LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Masinaehituse eriala Tallinn 2014 Tõendan, et lõputöö on minu, Pavel Smekalov, kirjutatud. Töö koostamisel kasutatud teiste autorite, sh

Rohkem

november 2011 lk 2 Elektrihind ei tohi lõputult tõusta Urve Palo lk 4-5 Saa tuttavaks SDE Hiiumaa piirkonnaga lk 6 Noorsotside kampaania aitab lastel

november 2011 lk 2 Elektrihind ei tohi lõputult tõusta Urve Palo lk 4-5 Saa tuttavaks SDE Hiiumaa piirkonnaga lk 6 Noorsotside kampaania aitab lastel november 2011 lk 2 Elektrihind ei tohi lõputult tõusta Urve Palo lk 4-5 Saa tuttavaks SDE Hiiumaa piirkonnaga lk 6 Noorsotside kampaania aitab lastel loovust arendada Reili Rand Kahelapseline Eesti lk

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Avaandmed Urmas Sinisalu Mis on avaandmed? Alus vs. Kohustus Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad

Rohkem

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, 2014. Marek Kolk Artikkel 0. Sissejuhatus Artikkel 0.2 (uus) Millal läheb partii FIDE reitinguarvestusse? Reitinguarvestusse minev turniir tuleb ette registreerida

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode] Biomeetria 2. loeng Lihtne lineaarne regressioon mudeli hindamisest; usaldusintervall; prognoosiintervall; determinatsioonikordaja; Märt Möls martm@ut.ee Y X=x~ N(μ=10+x; σ=2) y 10 15 20 2 3 4 5 6 7 8

Rohkem

EESTI STANDARD EVS :2003 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade TERASKONSTRUKTSIOONID Osa 4-2:Vedelikumahutid Steel structures Part 4-2:

EESTI STANDARD EVS :2003 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade TERASKONSTRUKTSIOONID Osa 4-2:Vedelikumahutid Steel structures Part 4-2: EESTI STANDARD TERASKONSTRUKTSIOONID Osa 4-2:Vedelikumahutid Steel structures Part 4-2: Tanks EESTI STANDARDIKESKUS AMETLIK VÄLJAANNE EESSÕNA Eesti standard Teraskonstruktsioonid. Vedelikumahutid on välja

Rohkem

TERASTORUD JA ELLIPSIKUJULISED TERASTORUD HelCor PipeArch

TERASTORUD JA ELLIPSIKUJULISED TERASTORUD HelCor PipeArch TERASTORUD JA ELLIPSIKUJULISED TERASTORUD HelCor PipeArch HelCor TERASTORUD HelCor PA torud on sobilikud kasutamaks kõikide tee klasside ja raudtee (kuni V=200km/h) rajatistena, vastavalt Euroopa standardile

Rohkem

untitled

untitled et Raketise eksperdid. Kaarraketis Framax Xlife Raamraketis Framax Xlife Informatsioon kasutajale Instruktsioon paigaldamiseks ja kasutamiseks 9727-0-01 Sissejuhatus tus Sissejuha- by Doka Industrie GmbH,

Rohkem

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne

Microsoft Word - P6_metsamasinate juhtimine ja seadistamine FOP kutsekeskharidus statsionaarne MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: forvarderioperaatori 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 6 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Metsamasinate juhtimine ja seadistamine

Rohkem

_DW745_MULT.indd

_DW745_MULT.indd 372001-20 EST DW745 Eesti keel (Originaaljuhend) 7 Русский язык (Перевод с оригинала инструкции) 19 2 Joonis / Рисунок 1 x d f g e k l o n c m y p w v a b r q Joonis / Рисунок 2 l h m n s t u i j v 3 Joonis

Rohkem

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3,

IMO 2000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, aprillil a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a 2, a 3, IMO 000 Eesti võistkonna valikvõistlus Tartus, 19. 0. aprillil 000. a. Ülesannete lahendused Esimene päev 1. Olgu vaadeldavad arvud a 1, a, a 3, a 4, a 5. Paneme tähele, et (a 1 + a + a 3 a 4 a 5 ) (a

Rohkem

Microsoft Word - Sobitusahelate_projekteerimine.doc

Microsoft Word - Sobitusahelate_projekteerimine.doc Sobitusahelate projekteerimine Vaatleme 3 erinevat meetodit: koondparameetitega elementidel sobitamine häälestusribaga sobitamine veerandlainelõiguga sobitamine Sobitust võib vaadelda koormustakistuse

Rohkem

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko

Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad ko Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) VRG 2 2-tee ventiil, väliskeermega VRG 3 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Ventiilid on kasutatavad koos AMV(E) 335, AMV(E) 435 ja AMV(E) 438 SU täiturmootoritega.

Rohkem

CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum

CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum CAD programmi Solid Edge ST algkursus Kursuse programm algajatele (90 tundi) TUNNIPLAAN Solid Edge ST8 Teema nr Tunde teema kohta Temaatika Aeg*, ruum Õppejõud Tunde 1. 2 Sissejuhatus. Ülevaade Solid Edge

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

VRB 2, VRB 3

VRB 2, VRB 3 Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 6) VR - tee ventiil, sise- ja väliskeere 3-tee ventiil, sise- ja väliskeere Kirjeldus Omadused Mullikindel konstruktsioon Mehaaniline snepperühendus täiturmootoriga

Rohkem

Ecophon Hygiene Meditec A C1 Ecophon Hygiene Meditec A C1 on helineelav ripplaesüsteem kohtadesse, kus regulaarne desinfektsioon ja/või puhastamine on

Ecophon Hygiene Meditec A C1 Ecophon Hygiene Meditec A C1 on helineelav ripplaesüsteem kohtadesse, kus regulaarne desinfektsioon ja/või puhastamine on Ecophon Hygiene Meditec A C1 Ecophon Hygiene Meditec A C1 on helineelav ripplaesüsteem kohtadesse, kus regulaarne desinfektsioon ja/või puhastamine on vajalik. Sobib kuiva keskkonda. Kasutuskoha näited:

Rohkem

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017

BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 BIOPUHASTI M-BOŠ BOX KASUTUS- JA PAIGALDUSJUHEND 2017 Biopuhasti tööprotsessi kirjeldus M-Bos biopuhastit kasutatakse puhastamaks reovett eramajades, koolides, hotellides ja teistes reovee puhastamist

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

XV kursus

XV kursus KORDAMINE RIIGIEKSAMIKS VI FUNKTSIOONID JA NENDE GRAAFIKUD. TULETISE RAKENDUSED.. Funktsiooni määramispiirkonna ( X ) moodustavad argumendi () väärtused, mille korral funktsiooni väärtus (y) on eeskirjaga

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

Sorb_LC_Est.smu

Sorb_LC_Est.smu Meetod baseerub Põhjamaade Toiduanalüüsi Komitee (Nordic Committee of Food Analyses) standardil nr. 124(87) KASUTUSALA: Bensoehappe ja sorbiinhappe määramine, mis on lisatud toiduainetele konservandina.

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa OTSUS Tallinn 20.06.2007 J.1-45/07/4 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine Elisa Eesti AS- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

VRG 2, VRG 3

VRG 2, VRG 3 Tehniline andmeleht Sadulventiilid (PN 16) 2-tee ventiil, väliskeermega 3-tee ventiil, väliskeermega Kirjeldus Omadused Mullikindel konstruktsioon Mehhaaniline snepperühendus täiturmootoriga MV(E) 335,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - geodb_090507v1.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - geodb_090507v1.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Eesti topograafiline andmekogu ja geoandmebaasi põhine topograafiliste andmete uuendamine Olev Veskimäe Topoandmete osakond Maa-amet Sisukord Geoandmebaas Uuendamine Kvaliteedi tagamine Vigade haldamine

Rohkem

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

pkm_2016_ptk7_olekuvõrrandid

pkm_2016_ptk7_olekuvõrrandid 1 Peatükk 7 Olekuvõrrandid 7.1 Sissejuhatus Vastavalt pideva keskkonna neljale põhiaksioomile oleme saanud põhivõrrandite süsteemi, mis koosneb kaheksast sõltumatust võrrandist 1. 1. Massi jäävuse seadus

Rohkem

10/12/2018 Riigieksamite statistika 2017 Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine (

10/12/2018 Riigieksamite statistika 2017 Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine ( Riigieksamite statistika 2017 Selgitused N - eksaminandide arv; Keskmine - tulemuste aritmeetiline keskmine (punktide kogusumma jagatud sooritajate koguarvuga); Mediaan - statistiline keskmine, mis jaotab

Rohkem

Orienteerumispäevakud

Orienteerumispäevakud Orienteerumispäevakud 2011 www.orienteerumine.ee/paevak Üldinfo Sellest raamatust leiad infot Eestis toimuvate orienteerumispäevakute kohta - millal ja kus toimub, millal on start jne Paljudes Eestimaa

Rohkem