EUROOPA LIIDU POLIITIKA LAHTISELETATUNA Majandus- ja rahaliit Stabiilsuse, kasvu ja jõukuse nimel kõikjal Euroopas ning euro Hästitoimiv majandus- ja

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "EUROOPA LIIDU POLIITIKA LAHTISELETATUNA Majandus- ja rahaliit Stabiilsuse, kasvu ja jõukuse nimel kõikjal Euroopas ning euro Hästitoimiv majandus- ja"

Väljavõte

1 EUROOPA LIIDU POLIITIKA LAHTISELETATUNA Majandus- ja rahaliit Stabiilsuse, kasvu ja jõukuse nimel kõikjal Euroopas ning euro Hästitoimiv majandus- ja rahaliit ning tugev ja stabiilne euro on Euroopa kasvu ja töökohtade alused.

2 SISUKORD 1. osa. Miks me vajame majandus- ja rahaliitu ning eurot? Ühine poliitika ühisraha nimel EUROOPA LIIDU POLIITIKA LAHTISELETATUNA Käesolev väljaanne kuulub sarja, mis kirjeldab ja põhjendab ELi tegevust eri poliitikavaldkondades ning selle tegevuse tulemusi. Väljaanded leiate internetist aadressilt: Kuidas Euroopa Liit toimib 12 lugu Euroopa Liidust Euroopa 2020: Euroopa majanduskasvu strateegia ELi rajajad Digitaalarengu tegevuskava Eelarve Energeetika Ettevõtlus Haridus, koolitus, noored ja sport Humanitaarabi ja kodanikukaitse Kaubandus Keskkond Kliimameetmed Konkurents Kultuur ja audiovisuaalküsimused Laienemine Majandus- ja rahaliit ning euro Maksundus Merendus ja kalandus Pangandus ja rahandus Pettustevastane võitlus Piirid ja julgeolek Põllumajandus Rahvatervis Rahvusvaheline koostöö ja areng Regionaalpoliitika Rände- ja varjupaigaküsimused Siseturg Tarbijad Teadusuuringud ja innovatsioon Toiduohutus Toll Transport Tööhõive ja sotsiaalküsimused Välisasjad ja julgeolekupoliitika Õigusküsimused, põhiõigused ja võrdõiguslikkus 2. osa. Millega tegeleb majandus- ja rahaliit? Stabiilsust ja kasvu toetavad ühised põhimõtted osa. Kuidas EL tegutseb kasvu edendamise nimel? Üheskoos kriisist tugevamana väljumine Väljavaated Üha edasi tugeva ning tõelise majandus- ja rahaliidu suunas Lühisõnastik kasutatud oskussõnade kohta Lisateave Tähist * kandvad oskussõnad on täpsemalt lahti seletatud käesoleva teksti lõpus olevas lühisõnastikus. Euroopa Liidu poliitika lahtiseletatuna Majandus- ja rahaliit ning euro Euroopa Komisjon Teabevahetuse peadirektoraat Teave kodanikele 1049 Brüssel BELGIA Käsikiri on ajakohastatud novembris 2014 Fotod kaanel ja lk 2: ccvision.de 20 lk 21 29,7 cm ISBN doi: /19476 Luxembourg: Euroopa Liidu Väljaannete Talitus, 2015 Euroopa Liit, 2015 Paljundamine on lubatud. Üksikute fotode kasutamiseks tuleb taotleda luba otse autoriõiguste omanikelt.

3 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 3 1. osa. Miks me vajame majandusja rahaliitu ning eurot? Ühine poliitika ühisraha nimel Peaaegu 340 miljonit ELi kodanikku kasutab oma igapäevaelus eurot. Euro on teetähis Euroopa integratsioonis Euro on Euroopa Liidu (EL) 19 1 riigi kodanike elu igapäevane osa. Euro on olnud ringluses alates aastast ning seda kasutab enam kui 337 miljonit inimest igapäevaste vajaduste rahuldamiseks, homse jaoks säästmiseks ja tulevikku investeerimiseks. Praeguseks on sellest saanud USA dollari järel maailma tähtsuselt teine valuuta. Maailmas ei ole ühtegi teist näidet sedavõrd tugevast ja laiaulatuslikust koostööst suveräänsete riikide vahel. Reuters/BSIP Mis viis euro kasutuselevõtuni? Hoolimata sellest, et tänapäeval on euro tavaline, ei tekkinud see üleöö. Euro kasutuselevõtt on tähtis, kuid võrdlemisi hiljutine teetähis Euroopa integratsiooni loos pärast Teise maailmasõja lõppu loos, milles majanduslikud ja poliitilised eesmärgid on olnud üksteisega alati tihedalt seotud. Kõik algas pärast sõja lõppu, kui tähtsaimaks oli tagada kestev rahu ja ehitada Euroopa majandus taas üles, tugevdades riikidevahelist koostööd ning eriti vabakaubandust. Lisaks majanduslikule mõõtmele on euro võimas, käegakatsutav sümbol Euroopa ühtsusest, identiteedist ja koostööst. Maastrichti lepinguga loodi majandus- ja rahaliit ning samal ajal pandi Euroopa Liidule kohustus jätkata Euroopa rahvaste vahel veelgi tihedama liidu loomisega. Majandus- ja rahaliit nõudis tugevamat integratsiooni poliitika tasandil ja seega tihedamat poliitilist integratsiooni. Kui majandus- ja rahaliit kehtib kõikidele ELi riikidele, siis euroala riikidele kohalduvad ühisvaluuta jagamise tõttu paljud erireeglid. Euro on Euroopa integratsiooni suursaavutus, pöördepunkt riikidele, mis on üksteisega ajaloo vältel pidevalt sõjajalal olnud niisugune majanduslik integratsioon ja solidaarsus olid varem tõepoolest mõeldamatud aastaks on peale kasvanud uus noorte täiskasvanute põlvkond, kes on kogu oma elu jooksul kasutanud oma riigi vääringuna vaid eurot. 1 Leedu on viimane euroalaga ühinenud riik ta on selle liige alates 1. jaanuarist 2015.

4 4 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A Euro lühiajalugu Alused aasta Rooma leping tugines Euroopa taastamisel piirideta ühisturu järkjärgulisele väljatöötamisele. Ühisturg hõlmas osalevate riikide vahelist kaupade, teenuste, inimeste ja kapitali vaba liikumist. Pikaajaline ambitsioon. Alates 1960ndatest ja 1970ndatest muutus idee majandus- ja rahaliidust teisisõnu, tugevalt integreeritud ühtsest turust*, millel on ühtne rahapoliitika* ja ühisraha nõrga USA dollari, naftakriiside ja valuuta ebastabiilsuse taustal Euroopa uueks ja läbivaks ambitsiooniks. Ühtlustamine. Majandus- ja rahaliidu eelkäija Euroopa Rahasüsteem käivitati aastal, et stabiliseerida vahetuskursse, piirata riikidevahelisi valuutakõikumisi ning ohjeldada hinnatõusu (inflatsiooni). See kujutas endast rahapoliitika radikaalset üleviimist Euroopa tasandile. Majandus- ja rahaliit aasta Euroopa Liidu lepingu (rohkem tuntud Maastrichti lepingu nime all) vastuvõtmisega leppisid ELi valitsused kokku majandus- ja rahaliidu loomises. Selle eesmärk oli sajandi lõpuks viia lõpule ühisturu loomine, rajada Euroopa Keskpank ja luua stabiilne ühisraha. Eurod taskutes. Eurokupüüre ja -münte tutvustati uue ühisrahana aastal ning see vahetas 12 Euroopa riigis välja rahvusvaluutad, nagu Prantsuse frangi, Saksa marga ja Hispaania peseeta. Praeguseks on eurot kasutavate riikide ( euroala või eurotsooni ) arv kasvanud 12-lt 19-le. Vt kaarti allpool. MILLISED RIIGID KUULUVAD EUROALASSE? Euroalaga liitumise kuupäev: 1. jaanuar 1999: Belgia (BE), Saksamaa (DE), Iirimaa (IE), Hispaania (ES), Prantsusmaa (FR), Itaalia (IT), Luksemburg (LU), Madalmaad (NL), Austria (AT), Portugal (PT), Soome (FI) 1. jaanuar 2001: Kreeka (EL) 1. jaanuar 2007: Sloveenia (SI) 1. jaanuar 2008: Küpros (CY), Malta (MT) 1. jaanuar 2009: Slovakkia (SK) 1. jaanuar 2011: Eesti (EE) 1. jaanuar 2014: Läti (LV) 1. jaanuar 2015: Leedu (LT) IE UK DK SE FI EE LV LT Assoorid (PT) Madeira (PT) Kanaari saared (ES) Prantsuse Guajaana (FR) (FR) Guadeloupe (FR) Martinique (FR) Mayotte (FR) Réunion (FR) ELi riigid, kus euro ei ole kasutusel: Bulgaaria (BG), Tšehhi Vabariik (CZ), Taani (DK), Horvaatia (HR), Ungari (HU), Poola (PL), Rumeenia (RO), Rootsi (SE), Ühendkuningriik (UK) FR NL BE LU DE IT CZ AT SI HR PL SK HU RO PT ES BG EL Kõik ELi riigid kuuluvad mingil määral majandus- ja rahaliitu, kuid kõik nad ei kasuta eurot. Kaks riiki (Taani ja Ühendkuningriik) otsustasid Maastrichti lepingu sõlmimise ajal eurost loobuda. Teised ei ole veel täitnud kõiki Maastrichti lepinguga nõutavaid eurole ülemineku majanduskriteeriume, näiteks hindade ja vahetuskursside stabiilsus. MT CY

5 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 5 Mis kasu on majandus- ja rahaliidust ning eurost? Majandus- ja rahaliit toetab eurot. See tegeleb rahapoliitikaga* (hinnastabiilsus ja intressimäärad), majanduspoliitikaga* ja fiskaalpoliitika* teatud aspektidega (et piirata valitsuste aastapuudujääke ja võlgu; vt 2. osa). Selle eesmärk on tagada euroalale ja ühisturule stabiilne ja kasvusõbralik majanduskeskkond, seega on üks selle peamisi eesmärke tagada tugev ja stabiilne euro. Majandus- ja rahaliit tagab hinnastabiilsuse. Sõltumatu Euroopa Keskpank (EKP) tegeleb rahapoliitikaga, muu hulgas ka raha trükkimisega euroala tarbeks. Selle peamine eesmärk on tagada tarbijahindade stabiilsus ning kaitsta euro väärtust, määrates ja kohandades EKP laenude intressimäärasid. Selle saavutamiseks on EKP võtnud eesmärgiks tagada keskpikal perioodil inflatsioonimäärade püsimine alla 2% piiri, mida loetakse piisavalt madalaks, et tarbijad saaksid hinnastabiilsuse hüvesid täielikult nautida. (1970ndatel ja 1980ndatel oli paljudes ELi riikides väga suur inflatsioon, mis küündis mõnel juhul 20%-ni või isegi üle selle. Euro ettevalmistamise perioodil hakkas see langema ja pärast euro kasutuselevõttu on inflatsioon euroalas püsinud 2% läheduses.) Majandus- ja rahaliit toetab majanduskasvu. Riikide majanduse ja turgude ühendamisega Euroopa tasandil kaasnevad suurusest tingitud hüved ning luuakse ühtne raamistik sisemise tõhususe, konkurentsivõime ja usaldusväärsuse parandamiseks nii ELi majanduses tervikuna kui ka eraldiseisvate ELi liikmesriikide majanduses. See omakorda toetab majanduslikku stabiilsust, kiiremat kasvu ja töökohtade arvu suurenemist. Euro on kodanike jaoks praktiline. Ühisraha eelised on otsekohe selged kõikidele, kes reisivad 19 euroala riigis. Näiteks tegi euro lõpu kulukale ja tülikale valuuta vahetamisele riigipiiridel. Samuti on see muutnud piiriülese ostlemise ja hinnavõrdluse seda ka veebiostude puhul palju lihtsamaks ja läbipaistvamaks, toetades nõnda konkurentsivõimet ja hoides hinnad ELi 500 miljoni tarbija jaoks madalad. Viimaks on Euroopa Keskpank taganud euroalas püsiva hinnastabiilsuse, kaitstes nõnda paremini kodanike ostujõudu. Euroopa Keskpank tagab euroala inflatsiooni säilimise umbes 2% juures. INFLATSIOONI HOITAKSE 2% LÄHEDAL % 5 Euro kasutuselevõtt Prognoos Tarbijahindade harmoneeritud indeks (THHI; aastane määr) 1 Keskmine inflatsioon (1999. aastast kuni praeguseni; aastane määr) Allikas: Euroopa Komisjon. Andmeid enne aastat hinnatakse tarbijahindade harmoneerimata indeksite (THI) alusel.

6 6 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A Euro on hea ettevõtetele. Samuti on eurost märkimisväärset kasu Euroopa ettevõtetele. Näiteks aitavad majandus- ja rahaliidu soodustatavad stabiilsed intressimäärad ettevõtetel töökohtadesse ja jõukuse loomisse rohkem investeerida. Euro kasutuselevõtt on lõpetanud riikliku rahapoliitika konkureerimise ja kaotanud valuutavahetuse tehingukulud, vähendades nõnda riske ja võimaldades produktiivsetesse investeeringutesse suunata rohkem kapitali. Samuti annab hinnastabiilsus ettevõtetele kindlustunde teha pikemaajalisi plaane ja investeeringuid, mis võivad parandada konkurentsivõimet*. See on meie globaliseerunud majanduses eriti oluline, kuna Euroopa ettevõtetel on konkurente kõikidel mandritel. Euro on ülemaailmne valuuta. Eurost on kasu kogu Euroopale. See annab Euroopale maailmakaubanduses tugevama hääle ja rohkem majanduslikku löögivõimet. See loob stabiilse valuuta, mida toetab oluline majandusblokk euroala, mis on ülemaailmsetele šokkidele vastupidavam. Ning sedavõrd tugev ja stabiilne valuuta toestab Euroopa positsiooni maailma majanduses. Euro on koos USA dollariga maailmas toimuvate tehingute eelistatuim valuuta: see on valuutabörside tähtsuselt teine kaubelduim vääring, mida kasutatakse umbes 40% igapäevastest ülemaailmsetest tehingutest. Õigupoolest on ringluses üle 980 miljardi euro ja rohkem kui 100 miljonit inimest väljaspool Euroopat kasutavad euroga seotud valuutasid. Lõpuks on euroala alates loomisest aastal kuni tänapäevani siia meelitanud välisinvesteeringuid kogu maailma riikidest. Shutterstock/Gena96 Kõigil euromüntidel on ühine pool ja rahvuslik pool. Ühes euroala riigis väljastatud kupüüre ja münte võib kasutada kõigis teistes euroala riikides. Kogu finantskriisi vältel (vt 2. osa) säilitas euro üldjoontes oma väärtuse võrreldes teiste maailmavaluutadega nagu USA dollar, millega oli suhe umbes 1,3 dollarit 1 euro vastu.

7 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 7 2. osa. Millega tegeleb majandusja rahaliit? Stabiilsust ja kasvu toetavad ühised põhimõtted Millised on majandus- ja rahaliidu peamised reeglid? Majandus- ja rahaliit on tegelikult katustermin, mis koondab mitut poliitikavaldkonda, mille eesmärk on edendada kasvu ELis ning säilitada euro tugevus ja stabiilsus. Majandus- ja rahaliit hõlmab rahapoliitikat ( rahaliit ), fiskaalpoliitikat ja majanduslikku poliitikakujundamist ( majandusliit ). Üldist kokkuvõtet näete tabelist Majandus- ja rahaliidu (EMU) ülevaade. Neid poliitikavaldkondi juhivad riiklikud või Euroopa asutused või toimub see nende kahe koostöös. Rahapoliitikat juhib eranditult sõltumatu Euroopa Keskpank (vt 1. osa). Fiskaalpoliitika (maksustamine ja riigi rahandus) on riikide valitsuste vastutusalas. Ent otsustel, mis puudutavad eraldiseisva ELi riigi rahandust, võib olla mõju kõikjal ELis. Seetõttu on majandus- ja rahaliidul teatavad olulised riigi rahandust puudutavad reeglid, mille ELi riigid on ühiselt välja töötanud ja rakendanud ning mida toetab majandusliku stabiilsuse tagamiseks ka Euroopa Komisjon. Peamine instrument majandusliku otsustusprotsessi suunamiseks ja koordineerimiseks ELi riikides on stabiilsuse ja kasvu pakt. Pakt kehtestati esmakordselt aastal ja alates aastast on seda tugevdatud (vt 3. osa). Stabiilsuse ja kasvu pakt hoiab riikide rahanduse ohjes Tõhusaks toimimiseks eeldab majandus- ja rahaliit kõigi ELi riikide (eriti euroala riikide) poolt ühiselt kokku lepitud reeglite täitmist. Eelkõige hõlmab see riigi rahanduse korrashoidmist: sobiva tasakaalu tagamist riigieelarvete kulutuste ja sissetulekute vahel. Valitsemissektori eelarvepuudujääk on summa, mille võrra valitsuse kulutused ületavad vastava aasta sissetulekuid. Stabiilsuse ja kasvu pakt nõuab valitsustelt, et need tagaksid oma aastase puudujäägi püsimise alla 3% piiri aastasest kogutoodangust (või sisemajanduse koguproduktist (SKP)). ELi riigid esitavad oma eelarvekavad komisjonile; seejärel hinnatakse neid kord aastas Euroopa poolaasta raames (vt 3. osa). Valitsemissektori võlg on valitsuse akumuleeritud puudujääkide kogusumma. Kui valitsuse kulutamine ületab selle sissetuleku (tuues aasta lõikes kaasa puudujäägi), peab vastav valitsus lünga täitmiseks laenu võtma või makse tõstma. Riigi valitsemissektori võlg on seega kogusumma, mida valitsus võlgneb mitme aasta jooksul. Stabiilsuse ja kasvu pakt nõuab valitsustelt, et need tagaksid oma võlakoormuse püsimise alla 60% SKPst (või vähendamist rahuldavas tempos selle osakaalu suunas). Aastapuudujääkide ja üldise võla olemasolu, mis võib kohustada valitsusi leidma täiendavat sissetulekut, ei ole iseenesest probleem. See võib olla tulevasse majanduskasvu investeerimise vahend. Stabiilsuse ja kasvu pakti ülesanne on vältida liigset laenamist ja jätkusuutmatuid riigivõlgu, mis koormavad majandusarengut.

8 8 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A MAJANDUS- JA RAHALIIDU (EMU) ÜLEVAADE Rahaliit Majandusliit Rahanduspoliitika Fiskaalpoliitika Majanduslik otsusetegemine Mida see hõlmab? Hinnastabiilsust: euroala intressimäärade reguleerimine, et nende inflatsioon püsiks pisut alla 2%. Euromüntide ja -kupüüride ringlust. Riigi rahandust (riikide valitsuste kulutamist ja laenamist). Maksustamist (valitsuse sissetulekut). Haridussüsteeme, tööturgusid, pensione jne puudutavaid otsuseid. Kes haldab? Euroopa Keskpank (EKP) otsustab intressimäärade üle ja trükib eurokupüüre. Riikide valitsused väljastavad euromünte EKP poolt heaks kiidetud koguses. Liikmesriikide valitsuste ülesanne. EL kehtestab riiklikele eelarvepuudujääkidele/ võlgnevustele üldised reeglid. Riiklike valitsuste ülesanne. Riiklike valitsuste ülesanne. EL koordineerib ja annab Euroopa poolaasta raames soovitusi. Kas soovite rohkem teavet? Vt 1. osa Vt 2. osa Vt 3. osa Mis juhtub, kui reegleid rikkuda? Kui Euroopa Komisjon leiab, et ELi riik on rikkunud ühiseid stabiilsuse ja kasvu pakti reegleid puudujääkide/ võlgade kohta, võib see algatada menetluse olukorra heastamiseks. Kui rikkumised ei ole ajutist ega erandlikku laadi, soovitab komisjon ELi rahandusministritel algatada kõnealuse riigi vastu ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse*. Kui suurem osa ELi ministritest ei lükka soovitust tagasi, peab asjaomane riik esitama üksikasjaliku kava selle kohta, kuidas oma eelarvepuudujäägi või võlatasemed ettenähtud tähtaja jooksul viia paktis määratud piiridesse. (Rohkem teavet leiate 3. osast.) Need ELi riikide ja asutuste heaks kiidetud reeglid näitavad, et majanduslik otsustelangetamine on ühine mure ja jagatud vastutus eriti euroalas. Kuigi stabiilsuse ja kasvu pakti järelevalveaspekte kohaldatakse kõigi ELi liikmesriikide suhtes, võib reeglite rikkumise eest trahve määrata vaid euroala riikidele. Üldiselt peab igal ELi liikmesriigil ja iseäranis euroala riikidel olema kindlustunne selle suhtes, et heaperemehelik poliitikakujundamine on norm, et lahknevuste tuvastamiseks ja parandamiseks on olemas mehhanismid ning et majanduse korrashoidu ühes riigis ei ohusta pillavam käitumisviis mõnes teises.

9 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 9 Kes juhib majandus- ja rahaliitu? Jagatud vastutus Majandus- ja rahaliitu juhivad mitu ELi ja riiklikku asutust, millest igaühel on oma roll. Seda juhtimisprotsessi nimetatakse majanduse juhtimiseks ning see hõlmab järgmisi osalejaid. EUROOPA KOMISJON teeb majandusprognoose ning jälgib kõigi ELi liikmesriikide arvukaid majandusnäitajaid tagamaks, et need vastaksid ühiselt kokku lepitud stabiilsuse ja kasvu pakti reeglitele. Komisjon hindab majandusolukorda ja annab regulaarselt soovitusi Euroopa Liidu Nõukogule, mis esindab kõigi ELi liikmesriikide valitsusi (rahandusministrid langetavad otsuseid majandus- ja rahandusküsimuste nõukogus*). EUROOPA ÜLEMKOGU ELi kõikide liikmesriikide riigipead või valitsusjuhid määravad kindlaks peamised poliitikasuunad. EUROALA TIPPKOHTUMINE vähemalt kaks korda aastas kohtuvad euroala riigipead või valitsusjuhid, et koordineerida euro juhtimist. NÕUKOGU (MAJANDUS- JA RAHANDUSKÜSIMUSTE NÕUKOGU) nõukogu raames saavad kokku ministrid ELi kõigist liikmesriikidest, millest vastavalt poliitikavaldkonnale moodustatakse erineva koosseisuga nõukogud. Majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu koosneb ELi kõigi liikmesriikide majandusministritest, kes koordineerivad ja reguleerivad ELi majandus- ja rahanduspoliitikat paljudes valdkondades. Nende valdkondade hulka kuulub majanduspoliitika koordineerimine, majanduslik järelevalve, ELi liikmesriikide eelarvepoliitika ja riikide rahanduse järelevalve, euro (õiguslikud, praktilised ja rahvusvahelised tegurid), finantsturud, kapitaliliikumised ja majandussuhted ELi mittekuuluvate riikidega. Komisjoni ettepanekute alusel teeb see otsuseid, mis on ELi riikidele õiguslikult siduvad. Euroopa Keskpanga ja eurosüsteemi kolmeminutiline tutvustus. Videot näete aadressil EUROOPA PARLAMENT jagab rahandusministritega (majandus- ja rahandusküsimuste nõukogus) õigusaktide formuleerimise ülesannet ning teostab demokraatlikku järelevalvet majandus- ja rahaliidu juhtimise üle. LIIKMESRIIKIDE VALITSUSED määratlevad oma riikide eelarved eelarvepuudujääkide/võlgade kokkulepitud piirides ja rakendavad Euroopa Liidu Nõukogu otsuseid. Valitsused vastutavad muu hulgas majanduspoliitika, hariduse, tööturu, sotsiaalpoliitika ja pensionide eest. EUROOPA KESKPANK juhib iseseisvalt euroala rahapoliitikat: stabiliseerib intressimäärasid, kehtestades hindu, et kontrollida keskpika perioodi inflatsiooni. EURORÜHM kõikide euroala riikide rahandusministrid kohtuvad ja arutavad euroga seotud küsimusi. See toimub tavaliselt enne majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu kogunemist, kus otsused võetakse ametlikult vastu (vt ülal).

10 10 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A Kuidas majandus- ja finantskriis tekkis? Kriis, mis on pärast aasta lõppu tugevalt mõjutanud paljusid riike nii euroalas kui ka väljaspool, on tegelikult mitme kriisi ja teguri kulminatsioon. See hõlmab finantskriisi (või panganduskriisi), majanduskriisi ja välisvõlakriisi*, millele lisandusid raskused mõne ELi liikmesriigi elanike jaoks. Alates aastast: võlad ja majanduslikud kõrvalekalded ELi liikmesriigid olid mitu aastat kogunud märkimisväärseid võlgu ja puudujääke. Stabiilsuse ja kasvu pakt oli jõudmas oma võimete piirini: aastaks olid mitu riiki rikkunud reegleid, mille rakendamine oli keeruline. Ühisraha eelduseks on, et osalevate riikide majanduslikel osalejatel oleks majandusmuudatustega kohanemiseks piisav paindlikkus. Ent majanduslikud erinevused riikide tööhõive produktiivsuses ja palkades üha kasvasid. Lisaks sellele ei olnud mõned riigid enam majanduslikult konkurentsivõimelised. Need tasakaalutused kogunesid paljude aastate jooksul ja mõnes riigis ei tegeldud nendega nõuetekohaselt; samal ajal ei olnud ka ELi käsutuses vahendeid nende probleemidega tegelemiseks. Õigupoolest oli olemas terviklik rahaliit, mida toetav majandusliit ei olnud terviklik : ülemaailmne finantskriis ja aastal pankrotistus riskantse laenamise tõttu hüpoteegiturul mitu suurt USA panka, muu hulgas ka riigi suuruselt neljas investeerimispank Lehman Brothers (purustades USA kõrge riskiga laenude mulli). Globaalse majanduse seotuse tõttu mõjutas see panku kogu maailmast. Pangad ei laenanud enam üksteisele ja krediit kuivas kokku. Et kogu pangandussüsteem ei kukuks kokku, reageerisid sellisele olukorrale aastatel 2008 kuni 2011 ELi liikmesriigid nii euroalas kui ka sellest väljaspool, süstides garantiide ja otsekapitali kaudu oma pankadesse umbes 1,6 triljonit eurot (ligikaudu 13% ELi SKPst), suurendades veelgi juba olemasolevaid puudujääke ja võlgu. 2009: majanduskriis ELi majandust tabas aastal järsk langus. ELi liikmesriigid töötasid majanduslanguse vastu võitlemiseks välja majanduse elavdamise meetmed : välisvõlakriis aasta lõpus ei suutnud mõne haavatavama euroala riigi majandus (näiteks Kreeka, Iirimaa ja Portugal) oma hüppeliselt kasvavat võlakoormust enam ülal pidada ning samal ajal finantskriisiga võidelda. Selle tagajärjel tekkis välisvõlakriis. Finantsturuinvestorid kaotasid usu nii nende riikide võimesse oma laenud tagasi maksta kui ka üldisesse konkurentsivõimesse. Intress, mida investorid riigivõlakirjade* eest nõudsid, muutus nii kõrgeks, et finantsturul ei olnud enam võimalik uute võlakirjade müügi teel laenu saada. Kuna nende võlakirjade osakud kuulusid teiste euroala riikide investoritele näiteks pankadele, muutus kriis palju laiemaks probleemiks. Pangad kaotasid kindlustunde, et ettevõtetele ja eramajapidamistele laene väljastada, ning selle tõttu tekkis krediidituru kriis. Kriisist jagusaamiseks tuli riikide rahandused uuesti korrastada ja teha struktuurireforme, mis võimaldaksid konkurentsivõime tagasi saada. Euroala riigid lõid Euroopa stabiilsusmehhanismi, mis andis märkimisväärseid laene riikidele, mis vajasid seda kõige enam (vt 3. osa). Kerge majanduslik taastumine muutus märgatavaks aastal, kuigi ELi majandus kannatas aastal taas väikese languse all : kriisist toibumine aastal hakkas ELi majandus pikaajalisest majanduslangusest aeglaselt taastuma. ELi majanduspoliitika keskendus jätkusuutlikule majanduskasvule ja töökohtade loomisele ning võimaldas riikidel jätkata oma rahanduse konsolideerimist aeglasemas ja enesele sobivas tempos, vastavalt konkreetsetele asjaoludele. Samal ajal on ELi riigid mõistnud, et kasvu saavutamiseks Euroopas on tarvis struktuurireforme intensiivistada. Jätkuvalt on peamine väljakutse kannustada töökohtade loomist. Kreekas ja Hispaanias on töötuse määr lausa üle 25%. Euroopa Komisjon ja ELi liikmesriigid on kasutusele võtnud arvukalt erinevaid meetmeid, et suunata töötud tagasi haridusse, väljaõppesse ja tööturule ning edendada tugevat ja vastupidavat majanduskasvu. Rohkem teavet ELi majanduskasvu strateegia ehk strateegia Euroopa 2020 kohta leiate rubriigist Euroopa poolaasta (3. osa allpool) või veebisaidilt

11 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O osa. Kuidas EL tegutseb kasvu edendamise nimel? Üheskoos kriisist tugevamana väljumine Saadud õppetunnid: koostöö parandamine Üks tähtsamaid õppetunde, mille kriisist saime, oli see, mil määral ELi, eriti euroala riigid oma edenemises üksteisele toetuvad: kui ühel läheb hästi, saavad kasu ka teised; kui üks vääratab, kannatavad ka teised. Euroala riigid abistasid Kreekat, Iirimaad, Portugali ja Küprost, tegutsedes põhimõttel solidaarsus ühtsuse nimel ning pakkudes tingimuslikku finantsabi peamiselt selleks, et aidata asjaomastel riikidel vältida liigsete võlgade kogunemist ja aidata neid tagasi majandusliku õitsengu ning uute töökohtade teele (vt allpool). Samal ajal anti Hispaaniale tingimuslikku finantsabi pangandussektori parandamiseks. Iirimaa, Hispaania ja Portugal lõpetasid oma abiprogrammid edukalt ning väljusid nendest vastavalt aasta detsembris, aasta jaanuaris ja aasta juunis, peegeldades usalduse taastumist turgudesse, paranenud majandusväljavaateid ning kahanevat töötuse määra. Juhtpõhimõte on see, et tugevama vastastikuse solidaarsuse poole saab püüelda vaid tänu suuremale individuaalsele vastutusele, mis võib omakorda tekkida vaid läbinisti demokraatliku protsessi käigus. Teine oluline õppetund on see, et omavahelises sõltuvuses oleva majandussüsteemi riigid, nagu euroala riigid seda on, ei saa lasta puudujääkidel ja võlgadel määramatu aja jooksul koguneda. Samamoodi ei saa korrigeerimata jätta majanduslikke erinevusi ELi liikmesriikide kasvus ja konkurentsivõimes: rahaliidust ilma tugeva majandusliiduta ei piisa ning see nõuab tihedamat poliitilist integratsiooni. Seetõttu on liikmesriikide valitsused alates aastast oma koostööd ELi tasandil tugevdanud, võttes kasutusele arvukalt uusi meetmeid, mis on allpool välja toodud. Nende meetmete eesmärk on anda ELile vahendid tõhusaks tegutsemiseks nii sarnaste kriiside ärahoidmisel kui ka kasvu ja töökohtade loomise käivitamiseks Euroopa majanduses. Need toovad kaasa majandusliku ja poliitilise koostöö märkimisväärse tugevnemise nii nüüd kui ka tulevikus, seda eriti euroala riikide vahel. Euroopa Komisjoni video, kus selgitatakse majandus- ja finantskriisi: kuidas on EL leidnud lahendusi finantskriisiga tegelemiseks, kuidas see tugevdab majandus- ja rahaliitu ning mil moel rajab see teed poliitilise liidu suunas. Videot näete aadressil

12 12 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A Finantsabi Kreekale aasta lõpus tunnistas Kreeka valitsus, et nende avaliku sektori eelarvepuudujääk on tunduvalt suurem kui varasemalt väidetud. See tulenes ülekulutamisest (näiteks liiga suures ja ebaefektiivses avalikus sektoris), maksudest kõrvalehoidumisest ning ebapiisavast riiklikust majanduspoliitikast, mis päädisid jäikade turustruktuuridega, kus domineerisid sageli mõjukad organiseeritud huvigrupid. Kreeka pankrotist päästmiseks ja selle tagamiseks, et riik täidaks oma kohustusi Kreeka kodanikest sotsiaaltoetuste saajate ees ning maksaks avalikele teenistujatele palka, on euroala riigid ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) alates aastast andnud Kreekale pikaajalisi laene ligi 240 miljardi euro väärtuses. Vastutasuks selle abi eest on Kreeka võimud erinevate arvukate meetmete kaudu tegelnud riigi nõrkustega. Nende eesmärk on muuta riigi rahandus jätkusuutlikuks, kaitstes samas kõige haavatavamaid, muuta maksusüsteem õiglasemaks ja tõhusamaks, moderniseerida avalikku haldust, et see reageeriks paremini Kreeka elanikkonna vajadustele, taastada pankade olukord, et need saaksid hakata uuesti ettevõtetele ja eramajapidamistele laene väljastama, ning muuta seadusi, mis takistavad riigi ettevõtetel konkureerida, investeerida ja töökohti luua. Nende meetmete rakendamist jälgivad Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja IMF, mis esitavad oma vastavatele liikmetele regulaarselt aruandeid (Euroopa Komisjon esitab aruandeid euroala riikidele). Võlausaldajad maksavad laene välja regulaarsete maksetena tingimusel, et Kreeka tagab, et peab oma reformikohustustest kinni. Kreeka poolne vastutus meetmete eest ja sotsiaalne õiglus on valitsevad prioriteedid, et reformikava tooks kaasa eduka majandusliku pöörde. ELi liikmesriikide ja Kreekale sihtotstarbelise tehnilise abi andmiseks loodud rakkerühma abil tegeldakse erinevate reformidega. Nende hulka kuuluvad sotsiaalkindlustusfondide tõhustamine, riikliku korruptsioonivastase strateegia toetamine, maksukogumise tõhususe suurendamine ning väiksema ja tõhusama avaliku halduse süsteemi ülesehitamine. Kriisist väljumine, kasvu taastamine EL on astunud otsustavaid samme tulevaste kriiside ennetamiseks ja kasvu taastamiseks majandusliku otsuselangetamise parema koordineerimise kaudu. 1) EUROOPA POOLAASTA: UUS MAJANDUSKOOSTÖÖ KÄSITLUS Strateegia Euroopa 2020 * on ELi majanduskasvu ja töökohtade loomise strateegia aastani Euroopa 2020 nurgakivi on Euroopa poolaasta, mis loodi aastal ja mis kujutab endast aastast majanduspoliitika koordineerimise ja dialoogi tsüklit, kuhu on kaasatud Euroopa institutsioonid, ELi valitsused ja riikide parlamendid. Selle osana korraldab komisjon iga ELi liikmesriigi majanduse ja rahanduse iga aastase tervisekontrolli (iga aastane majanduskasvu analüüs (AGS)) ning avaldab analüüsi tulemused iga aasta novembris, misjärel arutatakse neid põhjalikult riiklikes ja ELi asutustes. Järgmise aasta maist juunini annab komisjon iga riigi olukorrast lähtuvaid majandus- ja eelarvepoliitika soovitusi (riigipõhiseid soovitusi), mida kõik ELi juhid ja rahandusministrid arutavad seejärel ja võtavad lõpuks vastu. Nende eesmärk on edendada majanduskasvu, suurendada töökohtade loomist, parandada väljaõppe-, haridus- ja praktikavõimalusi, aidata väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtteid rahastamisele juurdepääsul, stimuleerida majanduskasvu teadusuuringute ja innovatsiooni täiustamise teel ning veel palju muud. Euroopa poolaasta tugevdab majandus- ja rahaliitu tervikuna. Koostööd tehes pannakse paika pikaajalised lahendused, mis tagavad stabiilsuse ja majanduskasvu, selle asemel et keskenduda lühiajalistest eesmärkidest kannustatud kiiretele lahendustele. Samuti loob see raamistiku ja siduva aastase ajakava uute kriisivastaste ja majanduskasvu soodustavate meetmete haldamiseks, mis on vastu võetud alates kriisi algusest (vt punkte 2 4 allpool). LAENU VÕTMISE KULU VALITSUSTE JAOKS ELi KUUE LIIKMESRIIGI NÄITEL % Saksamaa Prantsusmaa Hispaania Iirimaa Itaalia Portugal Kümneaastaste riigivõlakirjade tootlikkus Allikas: Euroopa Komisjon.

13 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 13 NOVEMBER DETSEMBER JAANUAR VEEBRUAR EUROOPA KOMISJON MÄRTS APRILL MAI JUUNI JUULI AUGUST SEPTEMBER OKTOOBER Sügisene majandusprognoos ÜLDPRIORITEEDID Komisjon avaldab iga-aastase majanduskasvu analüüsi ja häiremehhanismi aruande* EELARVED Euroala Komisjoni arvamus eelarvekavade kohta Iga-aastane majanduskasvu analüüs Häiremehhanismi aruanne Talvine majandusprognoos ÜKSIKASJALIK ANALÜÜS Komisjon avaldab põhjaliku analüüsi riikide kohta, kus võib esineda majandusriske Eurostati esmased võla-/ eelarve puudujäägi andmed Põhjalik analüüs Kevadine majandusprognoos KOHANDATUD NÕUANDED Komisjon esitab riigipõhised soovitused eelarve-, majandus- ja sotsiaalpoliitika kohta Riigipõhised soovitused Eurostati kinnitatud võla-/ eelarvepuudujäägi andmed EUROOPA ÜLEMKOGU / NÕUKOGU EURORÜHM Rahandusministrid arutavad Euroopa Komisjoni arvamusi eelarvekavade kohta Euroala NÕUKOGU Liikmesriikide ministrid võtavad vastu järeldused seoses majanduskasvu analüüsi ja häiremehhanismi aruandega Iga-aastane majanduskasvu analüüs Häiremehhanismi aruanne EUROOPA ÜLEMKOGU ELi juhid võtavad majanduskasvu analüüsi alusel vastu majandusalased prioriteedid Iga-aastane majanduskasvu analüüs NÕUKOGU Liikmesriikide ministrid arutavad riigipõhiseid soovitusi EUROOPA ÜLEMKOGU ELi juhid kinnitavad lõplikud riigipõhised soovitused Riigipõhised soovitused LIIKMESRIIGID Euroala RAKENDAMINE Liikmesriigid võtavad vastu eelarved RAKENDAMINE Liikmesriigid esitavad oma stabiilsus- või lähenemisprogrammid (eelarvepoliitika kohta) ja riiklikud reformikavad (majanduspoliitika kohta) Euroala RAKENDAMINE Liikmesriigid esitavad eelarvekavad + majanduspartnerluse programmid (riigid, mille suhtes kohaldatakse eelarvepuudujäägi menetlust) EUROOPA PARLAMENT Majandusdialoog majanduskasvu analüüsi ja häiremehhanismi aruande põhjal Iga-aastane majanduskasvu analüüs Häiremehhanismi aruanne Majandusdialoog Euroopa Ülemkogu / majanduskasvu analüüsi teemadel Iga-aastane majanduskasvu analüüs Majandusdialoog riigipõhiste soovituste teemal Riigipõhised soovitused Euroopa poolaasta eesmärk on tugevdada majandusjuhtimist, kooskõlastades paremini riikide majanduspoliitika kujundamist ELis. 2) LAIAULATUSLIK STRATEEGIA FINANTSSTABIILSUSE TAGAMISEKS Üleliigsete puudujääkide ja võlgnevuste tõhusam ennetus... Liigsete puudujääkide ja võla kogunemise vältimiseks tugevdati stabiilsuse ja kasvu pakti (vt 2. osa) aasta detsembris, kui jõustus uus ELi õigusaktide pakett. Pakett sai nimeks Six Pack (majanduse juhtimise pakett), kuna see sisaldas kuut õigusakti, mille eesmärk on tugevdada ELi majanduslikku juhtimist. AASTANE SKP KASV ELi 28 LIIKMESRIIGIS Reaalse SKP kasv, EU-28 % Prognoos Stabiilne majanduskasv ja paljud ELis aastani loodud miljonitest töökohtadest kadusid kriisi saabudes. Uue majandusjuhtimise raamistiku Euroopa poolaasta eesmärk on edendada majanduskasvu, luua töökohti ja ennetada tulevasi kriise.

14 14 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A istockphoto/leontura Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) kogulaenuvõime on 500 miljardit eurot ning see on mõeldud selliste euroala riikide jaoks, millel on ajutiselt raskusi finantsturgudelt raha laenamisega. Reform muutis stabiilsuse ja kasvu pakti läbipaistvamaks ning siduvamaks, kuid samal ajal ka paindlikumaks. Ühest küljest on kindlustatud eeskirjade jõustamist: kui ELi liikmesriik rikub ühiselt kokku lepitud puudujäägi või võlgnevuse piirmäärasid, peab see näitama, et teeb selge ajakava alusel sobivaid samme olukorra parandamiseks. Komisjoni poolt konkreetsetele riikidele tehtavaid soovitusi rakendatakse nüüd paremini. Rahalised karistused (kaasa arvatud trahvid), mida võib euroala riikidele rakendada, kui need pikema aja jooksul oma kontosid tasakaalu ei vii, rakenduvad varem ja neid on võimalik järk-järgult suurendada. Teisest küljest suurendas reform stabiilsuse ja kasvu pakti paindlikkust. Üldiselt suurendati sellega võimalusi võtta protsessi eri etappides arvesse iga riigi konkreetseid majandustingimusi, selmet kasutada eeskirjade kohaldamisel ühetaolist lähenemisviisi aastal tugevdasid kõik ELi liikmesriigid peale Ühendkuningriigi ja Tšehhi Vabariigi oma kohustusi stabiilsuse ja kasvu pakti täitmise ees ning allkirjastasid rahvusvahelise majandus- ja rahaliidu stabiilsuse, koordineerimise ja juhtimise lepingu, mida tuntakse ka fiskaalkokkuleppe nime all. See näitab allkirjastanud riikide valmisolekut kinnistada finantsstabiilsuse põhimõte oma riiklikus seadusandluses, nõudes riigieelarvete tasakaalu või ülejääki. See muudab korrigeeriva tegevuse automaatsemaks, laiendades uusi hääletusreegleid, ja nõuab euroala riikidelt kohustuste kindlamat täitmist aasta mais jõustus kaks uut õigusakti: teine majanduse juhtimise pakett ehk kahe seadusandliku akti pakett ( Two-Pack ). See kindlustab majanduslikku ja eelarvekoostööd (ning sel moel ka stabiilsuse ja kasvu pakti) euroala riikide vahel veelgi. Eelkõige tugevdab see riikliku eelarvepoliitika koordineerimist ja järelevalvet. Nüüdsest alates analüüsib komisjon Euroopa poolaasta raames igal aastal viimasena euroala riikide eelarvekavasid (mis saadetakse komisjonile 15. oktoobriks) ning annab asjaomaseid soovitusi enne, kui riikide parlamendid need vastu võtavad. Komisjon hindab kõnealuseid kavasid ning euroala väljavaateid tervikuna, koordineerides nii eelarvepoliitikat tervikuna paremini. Komisjoni hindamise aluseks on stabiilsuse ja kasvu pakt ning ta jälgib tähelepanelikult, millises ulatuses riigid on riigipõhiseid soovitusi rakendanud. Komisjon esitab oma arvamuse iga aasta 30. novembriks. Kui ta tuvastab paktist tulenevate kohustuste eriti tõsise rikkumise, võib ta nõuda läbivaadatud eelarvekava esitamist kindlaksmääratud tähtaja jooksul. Samuti kiirendab teine majanduse juhtimise pakett komisjoni järelevalvet nende euroala riikide üle, mis seisavad silmitsi tõsiste finantsraskustega, ning muudab mõne fiskaalkokkuleppe osa ELi õigusaktide kohaselt siduvaks. Eesmärk on tagada riiklike eelarvete tasakaalustatus ja see, et eriti just euroala riigid ei koguks liigseid puudujääke ega võlgnevusi. See aitab tulevasi majanduskriise vältida.... ja finantsabi neile, kes vajavad seda kõige enam aasta sügisel lõid euroala riigid uue, püsiva hädaabifondi (või tulemüüri*), mille nimi on Euroopa stabiilsusmehhanism* ja mille kogulaenuvõime on 500 miljardit eurot. See on üks suuremaid omasuguseid maailmas. Stabiilsusmehhanism võib muuta finantslaenud kättesaadavaks euroala riikidele, millel on võlakoorma tõttu ajutisi raskusi raha finantsturgudelt laenamisega. Selle laenamine põhineb rangetel tingimustel, mis hõlmavad riigi rahanduse viimist tagasi jätkusuutlikule tasemele, mille juures see oleks stabiilsuse ja kasvu paktiga kooskõlas, ning struktuurireformide jätkamist. Seetõttu suurendab see finantsturgude usku sellesse, et riigid on võimelised oma võlad tagasi maksma ja aja jooksul oma konkurentsivõime taastama. Kokkuvõtlikult aitab see tagada kogu euroala finantsstabiilsust ja aastal loodi kaks ajutist hädaabifondi (või tulemüüri) võlgnevuste tõttu raskustes olevate ELi liikmesriikide abistamiseks: Euroopa finantsstabiilsusvahend* ja Euroopa finantsstabiilsusmehhanism* aasta lõpus loodi uus, püsiv fond, mille nimi on Euroopa Stabiilsusmehhanism* ning mis on sellest ajast alates väljastanud euroala raskustes riikidele märkimisväärselt ulatuslikke laene.

15 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 15 Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fond on veel üks instrument, mida kasutati kriisi halbade mõjude leevendamiseks. Fond toetab inimesi, kes kaotavad globaliseerumise (näiteks viiakse ettevõtte tegevus väljapoole ELi), kuid ka suurte majandus- ja finantskriiside tõttu töö. See pakub töötajatele ja füüsilisest isikutest ettevõtjatele väljaõpet, juhendamist ja karjäärinõuandeid. Ajavahemikul on fondi kogueelarve enam kui miljard eurot. Ka regionaalpoliitika valdkonnas eraldati ELi liikmesriikidele investeeringuteks ette nähtud regionaalabi kriisi tõttu kiiremini, eriti neile, kes said majandusabi. Lisaks sellele suurendati eelarvepiirangute ajal riigieelarvete koorma leevendamiseks ELi panust regionaalprojektidesse, samas kui eeldatavad riiklikud osamaksed vähenesid. Eesmärk Asjaomased riigid Euroala riigid Kõik ELi liikmesriigid Euroopa poolaasta (alates aastast) Majanduspoliitika koordineerimine Majanduspoliitika iga aastane koordineerimine ELi ja riikide valitsuste vahel. Komisjon võib euroala riikidele väljastada täiendavaid soovitusi. Stabiilsuse ja kasvu pakt (mida kindlustas aastal vastu võetud majanduse juhtimise pakett ja aasta teine majanduse juhtimise pakett) Fiskaalkokkulepe (majandus- ja rahaliidu stabiilsuse, koordineerimise ja juhtimise leping (TSCG), 2012) Puudujäägi/võlgnevuse ennetamine Majanduslik/eelarve koordineerimine ja järelevalve, et vältida ELi liikmesriikides tekkivaid ülemääraseid eelarvepuudujääke/ võlgnevusi. Tugevdab veelgi stabiilsuse ja kasvu pakti: riigid võtavad endale kohustuse tagada eelarvete tasakaalustatus. Euroopa poolne riigieelarvete põhjalik kontroll ja trahvid juhul, kui pakti rikutakse, kehtivad vaid euroala riikidele. Selle on allkirjastanud kõik ELi liikmesriigid, välja arvatud Horvaatia ja Ühendkuningriik. Taani ja Rumeenia on teatanud, et neile on kõik fiskaallepingu artiklid siduvad. Euroopa stabiilsusmehhanism (2012) Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fond (loodud aastal) Tugimehhanismid Euroopa hädaabifond, mille käsutuses on 500 miljardit eurot, millega aidata riike, millel on ülemääraste võlgnevuste tõttu ajutisi raskusi finantsturgudelt laenamisel. 150 miljoni euro suuruse aastaeelarvega fond, mis aitab töötajaid, keda on globaliseerumise või suure majandus- ja finantskriisi tõttu koondatud. Kättesaadav vaid euroala riikidele, mis on allkirjastanud fiskaalkokkuleppe. Kokkuvõte meetmetest, mida ELi asutused ja liikmesriigid on aastast alates rakendanud, et oma majanduspoliitikat paremini koordineerida, puudujääke/võlakriise ennetada ja anda abi riikidele, mis on sattunud finantsraskustesse.

16 16 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A 3) MAJANDUSE OLULISTE TASAKAALUSTAMATUSTE PROGNOOSIMINE JA PARANDAMINE Kriis paljastas ELi teatud liikmesriikide vaheliste majanduslike tasakaalustamatuste ulatuse, näiteks konkurentsivõime ja tootlikkuse osas. Need tasakaalustamatused on eriti problemaatilised, kui need puudutavad euroala riike, kuna ühise süsteemi raames koos tegutsemine tähendab näiteks seda, et riigid ei saa konkurentsivõime kaotamist ajutiselt kompenseerida valuutakursside korrigeerimise või valuuta devalveerimisega. (Sedasorti devalveerimistele järgneb tavaliselt inflatsioon, mis muudab aja jooksul konkureeriva devalveerimise mõju olematuks.) Mida vähem on ELi liikmesriikide vahel majanduslikku tasakaalustamatust, seda tugevam on EL, eriti euroala, majandusblokina. sanktsioonid nendele euroala riikidele, mis jätkuvalt soovitustest kinni ei pea (vt ülemäärase tasakaalustamatuse menetlus*). Euroalasse mittekuuluvate riikide puhul võidakse peatada ELi rahaliste vahendite maksmine. 4) RANGEM JÄRELEVALVE PANKADE ÜLE: MAKSUMAKSJA KAITSMINE Võlakriis oli finantskriisiga läbi põimunud: pankade käitumist kontrolliva raamistiku puudumise tõttu ELi tasemel pidi mitu ELi valitsust oma pangad ise päästma, kasutades selleks pimesi maksumaksja raha. See suurendas mõnes ELi liikmesriigis võlgnevust, süvendas majanduslangust ning pikendas lõppkokkuvõttes ka finants-, majandus- ja sotsiaalset kriisi. Seetõttu on EL tugevdanud oma liikmesriikide majanduse järelevalvet, keskendudes eriti euroala riikidele aasta kuue seadusandliku akti paketiga võeti kasutusele ka makromajandusliku* tasakaalustamatuse menetlus, uus varajase hoiatuse süsteem, mis aitab võimalikke tasakaalustamatusi senisest tunduvalt varem tuvastada ja ära hoida. Komisjon jälgib arvukaid majandusindikaatoreid, mis võivad üldist konkurentsivõimet mõjutada, nt eluasemehindu, tööjõukulusid ning välis- ja ELi sisest eksporti. Tasakaalustamatused võivad endast kujutada näiteks palgatõusu, mis ei ole kooskõlas tootlikkuse kasvuga, või järsult tõusvaid eluasemehindu, mis ei vasta üldistele majapidamiskuludele. Kui avastatakse ülemäärane tasakaalustamatus, koostab komisjon soovitused olukorra parandamiseks ning nõukogu esitab need seejärel asjaomasele liikmesriigile. Seejärel peab vastava liikmesriigi valitsus töötama välja parandusmeetmete kava. Lõpptulemusena on võimalik kehtestada rahalised Reuters/BSIP Finantssektori reguleerimist käsitleva raamistiku loomiseks soovitas Euroopa Ülemkogu aastal ühtse reeglistiku loomist kõigi ELi ühtse turu pangandusasutuste jaoks aastast alates on komisjon kavandanud ligi 30 täiendavat meedet, et tagada korralik järelevalve ELi liikmesriikide kõigi finantsosalejate, toodete ja turgude üle. Loodud on uued üle-euroopalised asutused, mille üks ülesanne on hinnata kogu ELi pankade vastupanuvõimet võimalikele finantsšokkidele. Eesmärk on tagada pankade vastutustundlik käitumine, piisav laenuandmisvõime ja suutlikkus kodanike hoiuseid tagada. Ent pankade ja välisvõla nõiaringi lõhkumiseks tunnistasid ELi juhid, et ainuüksi tugevamast finantssektorist ei piisa, eriti euroala riikides, kus on tarvis integreeritumat käsitlust. Seetõttu võtsid nad endale aasta juunis kohustuseks luua pangandusliit*. Komisjoni ettepanekute alusel on seda ellu viidud järk-järgult ning näiteks Euroopa Keskpangast (EKP) on saanud peamine järelevalve teostaja euroala pankade üle. Muude ettepanekute hulka kuuluvad näiteks ELi vahendid raskustes olevate pankade restruktureerimiseks, sh euroala pankade päästefond, 2 mida finantseeritakse riiklikul tasandil pankadele määratud lõivudest. Eesmärk on tagada, et finantssektor maksaks ise enda läbikukkumiste eest ning Euroopa maksumaksjale ei kaasneks seetõttu täiendavaid kulutusi. (NB! Lisateavet pangandusliidu kohta saate seeria Euroopa Liidu poliitika lahtiseletatuna väljaandest Pangandus ja rahandus ). EL on astunud samme oma finantsteenuste sektori reformimiseks ja tugevdamiseks, pöörates erilist tähelepanu pankade järelevalvele ja raskustesse sattunud pankade restruktureerimisele (pangandusliit). 2 Ka euroalasse mittekuuluvad pangad võivad osaleda, kui nad otsustavad süsteemiga liituda.

17 M A J A N D U S - J A R A H A L I I T N I N G E U R O 17 Väljavaated Üha edasi tugeva ning tõelise majandus- ja rahaliidu suunas Euroopas ja kõikjal maailmas alates aastast aset leidnud kriiside laine on väidetavalt esimene selletaoline krahh pärast 1930ndate Suurt Depressiooni Euroopa solidaarsuse ja integratsiooni karm proovilepanek. Tihedat koostööd tehes on Euroopa Liit ja liikmesriigid kriisi ohjes hoidnud ja rajanud teed majanduslikule taastumisele. Nad on majandus- ja rahaliidu ELi finantsstabiilsuse ja majanduskasvu tagamiseks põhjalikult ümber korraldanud, tugevdades majanduslikku koostööd ja järelevalvet Euroopa tasandil. Euroopa Keskpank mängis oma intressimäära poliitikaga võtmerolli ja rahustas turge. EL on oma kriisiohjamisvõimekust kindlustanud mitmel rindel, tagamaks, et peamiselt just euroala riigid väldiksid jätkusuutmatute võlgnevuste kogunemist, tegeleksid majanduse tasakaalustamatusega ega sunniks maksumaksjaid tulevikus äpardunud pankasid päästma. Kuigi tehtud on suuri edusamme, ei ole majandus- ja rahaliit veel valmis aastal avaldas komisjon selleteemalistesse pidevatesse aruteludesse panustamiseks tiheda ja toimiva majandus- ja rahaliidu loomise tegevuskava. See esitab võimalused majandusja rahaliidu edasiseks tugevdamiseks järgmiste aastate jooksul ning pakub välja reformide kalendri. Tegevuskavas tehakse ettepanek, et euroala riigid võiksid integreeruda kiiremini ja põhjalikumalt kui EL tervikuna, jättes samas selle avatuks ka teistele riikidele, kes peaksid tulevikus soovima selles osaleda. Konkreetselt pakub tegevuskava euroalale välja järgmist: Kui pangandusliitu valmistatakse euroala riikides hetkel ette, siis tugevam majandus- ja fiskaalliit nõuab muudatusi ELi aluslepingutesse. Tihedam koostöö panganduses, majandus- ja fiskaalpoliitikas peab käima käsikäes jõulisemate mehhanismidega ühiselt vastu võetud otsuste seadustamiseks, tagades Euroopa valitsuste vajaliku demokraatliku aruandekohustuse ja kodanike osaluse ELi poliitika kujundamises. Lühidalt, tõelise poliitilise liidu loomises. Järgmised sammud Sotsiaalne õiglus on väga oluline euro stabiilsuse ja riigi rahanduse tugevuse seisukohast: lühiajalises perspektiivis: finantsstabiilsuse tagamiseks tugineb komisjon majanduse juhtimist käsitleva kahe seadusandliku akti paketi ja kuue seadusandliku akti paketi läbivaatamisele, mille eesmärk on vältida ELi liikmesriikides ülemääraseid eelarvepuudujääke ning võlgu, esitades samas ettepanekud majandus- ja rahaliidu sotsiaalse mõõtme tugevdamiseks; keskpikas perspektiivis: komisjon kavatseb parandada viise, kuidas raskustesse sattunud euroala riikidele antakse tingimuslikku rahalist toetust, tugevdades oma sekkumisstruktuuride demokraatlikku legitiimsust ning võttes paremini arvesse nendes riikides vajalike majandusreformide sotsiaalset mõju. pangandusliit, sealhulgas finantsturgude ja pankade range järelevalve (mis juba toimib) ning ühtsed eeskirjad ja vahendid raskustes pankadega tegelemiseks, et tagada pankade vastutustundlik käitumine ning kaitsta maksumaksjat; tugevam majandusliit, mis toetaks rahaliitu ja teeks sihtotstarbelisi investeeringuid majanduskasvu ja konkurentsivõime edendamiseks ning annaks ka tugevama sotsiaalse mõõte; fiskaalliit* riikide kindla rahanduse tagamiseks ja riikidevahelise finantssolidaarsuse tugevdamiseks kriisiaegadel. Euroopa Keskpanga uus hoone Frankfurdis. Koostöö Euroopa majandusprobleemide lahendamiseks on parim viis luua ELi riikides jätkusuutlikku kasvu ja töökohti. European Central Bank / Robert Metsch

18 18 E U R O O P A L I I D U P O L I I T I K A L A H T I S E L E T A T U N A Lühisõnastik kasutatud oskussõnade kohta Miks me vajame majandus- ja rahaliitu ning eurot? FISKAALPOLIITIKA tasakaal valitsuse (maksudest saadud) sissetuleku ja kulutuste vahel ning maksude ja kulude struktuur ja sisu. KONKURENTSIVÕIME riigi suutlikkus müüa oma tooteid ja teenuseid edukalt nii kodustel kui ka välismaistel turgudel ning meelitada ligi välisinvestoreid. MAJANDUSPOLIITIKA (näiteks haridus-, tooteturu-, tööturu- ja pensionialaste) majandusotsuste ja reformide koordineerimine Euroopa tasandil, et tagada tasakaalustatud, jätkusuutlik ja kaasav majanduskasv. (Vt ka allpool strateegia Euroopa 2020 ). RAHAPOLIITIKA süsteem, milles rahandusasutus (ELi tasandil Euroopa Keskpank) reguleerib rahaga varustatust, trükkides kupüüre ja andes euroala riikidele volitused vermida teatud koguses münte, ning kontrollib inflatsiooni, kohandades hinnastabiilsuse tagamiseks intressimäärasid. ÜHTNE TURG ühisturu eelkäija 1960ndatel ja 1970ndatel. Edendab kaupade, teenuste, inimeste ja kapitali vaba liikumist ühtse kaubandusbloki raames. Millega tegeleb majandus- ja rahaliit? EURORÜHM euroala riikide rahandusministrid. Arutatakse kõiki euro ja eurovaldkonnaga seotud küsimusi. MAKRO- JA MIKROMAJANDUS makromajandus uurib majanduse terviklikuks mõistmiseks ulatuslikke majandusnäitajaid, nagu rahvatulu, töötuse määr ja inflatsioon. Mikromajandus keskendub väiksematele majandustegevuses osalejatele, nagu konkreetsete turgude ettevõtted ja tarbijad, ning sellele, kuidas nende käitumine mõjutab pakkumist ja nõudlust, seega ka hindu. NÕUKOGU (MAJANDUS- JA RAHANDUSKÜSIMUSED) kõigi ELi liikmesriikide rahandusministrite kohtumine ELi tasandil. Töötab koostöös Euroopa Parlamendiga välja õigusakte kogu ELi puudutavates majandus- ja finantsküsimustes. RIIGIVÕLAKIRJAD riikide valitsuste võetud laenud, mille tagasimaksmiseks raha saamiseks müüakse investoritele osakuid. Laene saadab lubadus tasuda tähtpäeval nimiväärtus ning lisaks ka perioodilised intressimaksed. VÕLAKRIIS olukord, kus investorid, arvestades, et valitsus ei suuda ilmselt oma võlakirjavõlgnevusi tasuda, nõuavad nende võlakirjade eest üha kõrgemaid intresse, süvendades seega veelgi riigi puudujääke ja võlgnevusi. ÜLEMÄÄRASE EELARVEPUUDUJÄÄGI MENETLUS komisjoni algatatud menetlus, mis käivitub siis, kui ELi liikmesriik rikub stabiilsuse ja kasvu paktis sätestatud puudujäägi või võlgnevuse piire, eesmärgiga viia riigi eelarvepuudujääk või võlgnevused ühiste eesmärkidega kooskõlla. Kuidas EL tegutseb kasvu edendamise nimel? EUROOPA FINANTSSTABIILSUSVAHEND (EFSF) / EUROOPA FINANTSSTABIILSUSMEHHANISM (EFSM) kaks tulemüüri ehk finantsabisüsteemi, mis loodi ajutiste meetmetena ELi raskustesse sattunud riikide heaks ja mille nüüdseks on välja vahetanud Euroopa stabiilsusmehhanism (vt järgmisel lk), mis tegeleb uute finantsabitaotlustega. Vahend loodi hädaabifondina, mille euroala riikidele laenamise võimekus oli 440 miljardit eurot ning mis tegeleb endiselt toetuskavadega, mis on varasemalt Kreeka, Iirimaa ja Portugali osas kokku lepitud. See kogub vahendeid euroala riikide garantiidega tagatud finantsturgudel. Abi antakse rangetel tingimustel, mis põhinevad vastava riigi makromajanduslikul kohandamisprogrammil. Mehhanism võimaldab komisjonil laenata ELi nimel finantsturgudelt kuni 60 miljardit eurot, et see siis mõnele ELi raskustes liikmesriigile edasi laenata.

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 15. juuni 2015 (OR. en) 9236/15 MÄRKUS Saatja: Saaja: Nõukogu peasekretariaat Alaliste esindajate komitee / nõukogu UEM 179 ECOFIN 384 SOC 346 COMP 257 ENV 339 EDUC 165 RECH

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS

EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUS EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 15. mai 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Institutsioonidevaheline dokument: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATEMÄRKUSED Saatja: Euroopa Komisjoni peasekretär, allkirjastanud

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Majandusarengud maailmas lähiaastatel Ülo Kaasik Eesti Panga asepresident Maailma majandusaktiivsus on vähenenud Probleemid on tööstuses, kus eksporditellimused on jätkuvalt vähenemas Majanduskasv püsib

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 603 final 2015/0250 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS, millega nähakse ette meetmed euroala ühtse esindatu

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 603 final 2015/0250 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS, millega nähakse ette meetmed euroala ühtse esindatu EUROOPA KOMISJON Brüssel, 21.10.2015 COM(2015) 603 final 2015/0250 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS, millega nähakse ette meetmed euroala ühtse esindatuse järkjärguliseks loomiseks Rahvusvahelises Valuutafondis

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus

EUROOPA KOMISJON Brüssel, COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides aastal püügivõimsus EUROOPA KOMISJON Brüssel, 11.11.2015 COM(2015) 563 final KOMISJONI ARUANNE EUROOPA PARLAMENDILE JA NÕUKOGULE liikmesriikides 2013. aastal püügivõimsuse ja kalapüügivõimaluste vahel püsiva tasakaalu saavutamiseks

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istun

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu istun Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuli 2015 (OR. en) 10173/15 ADD 1 PV/CONS 36 ECOFIN 531 PROTOKOLLI KAVAND Teema: Euroopa Liidu Nõukogu 3399. istung (MAJANDUS- JA RAHANDUSKÜSIMUSED) 19. juunil 2015

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

Microsoft Word - ET_ _final

Microsoft Word - ET_ _final JUHTKIRI nõukogu tegi 2011. aasta 6. oktoobri istungil korraliste majandus- ja monetaaranalüüside põhjal otsuse jätta baasintressimäärad muutmata. Inflatsioon on jätkuvalt kõrge ja saadud teave on kinnitanud,

Rohkem

Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroo

Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroo Euroopa Ülemkogu Brüssel, 22. märts 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 MÄRKUS Saatja: Nõukogu peasekretariaat Saaja: Delegatsioonid Teema: Euroopa Ülemkogu kohtumine (21. ja 22. märts 2019) Järeldused

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL)

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, , millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) EUROOPA KOMISJON Brüssel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) /, 30.10.2018, millega muudetakse delegeeritud määrust (EL) nr 807/2014, millega täiendatakse Euroopa Parlamendi

Rohkem

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul 10.4.1 Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk 195 197 Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tuleb sõna pank?... 2. Miks hoiustati kulda kullassepa

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Lühiülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse statistikast Haridus- ja Teadusministeerium Detsember 2014 Kulutused teadus- ja arendustegevusele mln eurot Eesti teadus- ja arendustegevuse investeeringute

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone,

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Brüssel 8. ja 10. november 2017 (10.00, 11.30) KOLMAPÄEV,

Rohkem

Conseil UE Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 30. november 2016 (OR. en) 14723/16 PROTOKOLLI KAVAND 1 Teema: LIMITE PUBLIC PV/CONS 61 EDUC 391 JEUN 103 CU

Conseil UE Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 30. november 2016 (OR. en) 14723/16 PROTOKOLLI KAVAND 1 Teema: LIMITE PUBLIC PV/CONS 61 EDUC 391 JEUN 103 CU Conseil UE Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 30. november 2016 (OR. en) 14723/16 PROTOKOLLI KAVAND 1 Teema: LIMITE PUBLIC PV/CONS 61 EDUC 391 JEUN 103 CULT 115 AUDIO 129 SPORT 84 Euroopa Liidu Nõukogu 3502.

Rohkem

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n

EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel KOM(2005) 539 lõplik 2005/0215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) n EUROOPA ÜHENDUSTE KOMISJON Brüssel 17.2.26 KOM(25) 539 lõplik 25/215 (CNB) Ettepanek NÕUKOGU MÄÄRUS millega sätestatakse nõukogu määruse (EÜ) nr 2494/95 üksikasjalikud rakenduseeskirjad seoses hinnateabe

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Balti riikide majanduse ülevaade Mõõdukas kasv ja suuremad välised riskid Martins Abolins Ökonomist 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016

Rohkem

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S

SUUNISED, MIS KÄSITLEVAD SELLISEID TESTE, LÄBIVAATAMISI VÕI TEGEVUSI, MIS VÕIVAD VIIA TOETUSMEETMETE RAKENDAMISENI EBA/GL/2014/ september 2014 S EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Suunised, mis käsitlevad selliseid teste, läbivaatamisi või tegevusi, mis võivad viia pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiivi artikli 32 lõike

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

EUROOPA KESKPANGA OTSUS (EL) 2016/ 948, juuni 2016, - ettevõtlussektori varaostukava rakendamise kohta (EKP/ 2016/ 16)

EUROOPA  KESKPANGA  OTSUS  (EL)  2016/  948, juuni  2016,  -  ettevõtlussektori  varaostukava  rakendamise  kohta  (EKP/  2016/  16) L 157/28 EUROOPA KESKPANGA OTSUS (EL) 2016/948, 1. juuni 2016, ettevõtlussektori varaostukava rakendamise kohta (EKP/2016/16) EUROOPA KESKPANGA NÕUKOGU, võttes arvesse Euroopa Liidu toimimise lepingut,

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx)

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx) Ülevaade erakondade finantsmajanduslikust olukorrast seisuga 31.12.2010 Ülevaate eesmärgiks on kirjeldada erakondade rahalist seisu, mis annab informatsiooni nende tugevusest või nõrkusest, mis omakorda

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Paindlikud töövormid töötaja ja tööandja vaatenurgast Marre Karu Poliitikauuringute Keskus Praxis Kas töö teeb õnnelikuks? See sõltub... - inimese (ja tema pere) soovidest - inimese (ja tema pere) vajadustest

Rohkem

EUROOPA PARLAMENT Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon EMPL(2012)0326_1 26. märts 2012 kell Päevakorra kinnitamine 2. Juhataja teada

EUROOPA PARLAMENT Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon EMPL(2012)0326_1 26. märts 2012 kell Päevakorra kinnitamine 2. Juhataja teada EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon EMPL(2012)0326_1 26. märts 2012 kell 15.00 17.00 1. Päevakorra kinnitamine 2. Juhataja teadaanded PÄEVAKORRA PROJEKT Koosolek Esmaspäev, 26. märts

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 4. juuni 2019 (OR. en) Institutsioonidevahelised dokumendid: 2015/0270(COD) 2016/0360(COD) 2016/0361(COD) 2016/0364(COD

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 4. juuni 2019 (OR. en) Institutsioonidevahelised dokumendid: 2015/0270(COD) 2016/0360(COD) 2016/0361(COD) 2016/0364(COD Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 4. juuni 2019 (OR. en) Institutsioonidevahelised dokumendid: 2015/0270(COD) 2016/0360(COD) 2016/0361(COD) 2016/0364(COD) 2016/0362(COD) 2018/0060(COD) 2018/0063(COD) 9729/19

Rohkem

Microsoft PowerPoint - pl [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - pl [Compatibility Mode] Eesti Pank Bank of Estonia Eesti majandusareng: teel euroalasse Peeter Luikmel Eesti Pank 21. aprill 2010 Käsitletavad teemad Ebakindlust on palju nii meil kui mujal Kiired muutused on aidanud kriisiga

Rohkem

EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/ 318, veebruar 2018, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/ väärtpaberiosaluste sta

EUROOPA  KESKPANGA  MÄÄRUS  (EL)  2018/  318, veebruar  2018,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1011/ väärtpaberiosaluste  sta L 62/4 5.3.2018 EUROOPA KESKPANGA MÄÄRUS (EL) 2018/318, 22. veebruar 2018, millega muudetakse määrust (EL) nr 1011/2012 väärtpaberiosaluste statistika kohta (EKP/2018/7) EUROOPA KESKPANGA NÕUKOGU, võttes

Rohkem

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka

Komisjoni delegeeritud määrus (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti ka L 256/4 Euroopa Liidu Teataja 22.9.2012 MÄÄRUSED KOMISJONI DELEGEERITUD MÄÄRUS (EL) nr 862/2012, 4. juuni 2012, millega muudetakse määrust (EÜ) nr 809/2004 seoses teabega nõusoleku kohta prospekti kasutamiseks,

Rohkem

Esialgsed tulemused

Esialgsed tulemused Eesti toiduainetööstuse plaanid konkurentsivõime tõstmiseks Toiduainetööstus Käive 1,7 miljardit - üks olulisemaid sektoreid Eesti tööstuses! Eksport 660 miljonit eurot ~14 500 töötajat 1 Kõrged tööjõukulud

Rohkem

Riigieelarve seaduse muutmise seadus EELNÕU Riigieelarve seaduse muutmine Riigieelarve seaduses tehakse järgmised muudatused: 1) paragra

Riigieelarve seaduse muutmise seadus EELNÕU Riigieelarve seaduse muutmine Riigieelarve seaduses tehakse järgmised muudatused: 1) paragra Riigieelarve seaduse muutmise seadus EELNÕU 18.04.2017 1. Riigieelarve seaduse muutmine Riigieelarve seaduses tehakse järgmised muudatused: 1) paragrahvi 1 lõikest 2 jäetakse välja sõna rahaliste ; 2)

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

Jenny Papettas

Jenny Papettas SISEPOLIITIKA PEADIREKTORAAT POLIITIKAOSAKOND C: KODANIKE ÕIGUSED JA PÕHISEADUSKÜSIMUSED ÕIGUSKÜSIMUSED Kohaldatav õigus piiriüleste liiklusõnnetuste puhul: Rooma II, Haagi konventsioon ja liikluskindlustuse

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA KONTSERN TALLINNA LENNUJAAM TEGELEB ETTEVÕTTE HALDUSES OLEVATE LENNUJAAMADE KÄI- TAMISE JA ARENDAMISEGA; ÕHU- SÕIDUKITE, REISIJATE JA KAUBA MAAPEALSE TEENINDAMISEGA

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus INNOVATSIOONI TOETAVAD AVALIKU SEKTORI HANKED 16.03.2016 Sigrid Rajalo majandusarengu osakond MIKS? Edukas hangib nutikalt Riigi ostujõud: ca 8 12% SKPst ehk ca 2 miljardit eurot. Euroopa Liidus keskmiselt

Rohkem

Linnade roll ühtekuuluvuspoliitikas 2014–2020

Linnade roll ühtekuuluvuspoliitikas 2014–2020 LIIDU SISEPOLIITIKA PEADIREKTORAAT POLIITIKAOSAKOND B: STRUKTUURI- JA ÜHTEKUULUVUSPOLIITIKA REGIONAALARENG Linnade roll ühtekuuluvuspoliitikas 2014 2020 KOKKUVÕTE Lühikokkuvõte Linnapiirkonnad on piirkondlikus

Rohkem

Microsoft Word - EB 75.2 Synthèse analytique Bénévolat_ET

Microsoft Word - EB 75.2 Synthèse analytique Bénévolat_ET Kommunikatsiooni peadirektoraat Kodanikega suhtlemise direktoraat Avaliku arvamuse jälgimise üksus Euroopa Parlamendi Eurobaromeetri eriuuring nr Vabatahtlik töö Brüssel, 27. juuni 2011 KOKKUVÕTE Katvus:

Rohkem

ELI POLIITIKATSÜKKEL ORGANISEERITUD JA RASKE RAHVUSVAHELISE KURITEGEVUSEGA VÕITLEMISEKS

ELI POLIITIKATSÜKKEL ORGANISEERITUD JA RASKE RAHVUSVAHELISE KURITEGEVUSEGA VÕITLEMISEKS ELI POLIITIKATSÜKKEL ORGANISEERITUD JA RASKE RAHVUSVAHELISE KURITEGEVUSEGA VÕITLEMISEKS ELI POLIITIKATSÜKKEL ORGANISEERITUD JA RASKE RAHVUSVAHELISE KURITEGEVUSEGA VÕITLEMISEKS tsükkel on Euroopa Liidu

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2013) 4035 final KOMISJONI ARUANNE Aruanne, milles käsitletakse direktiivi 96/82/EÜ (ohtlike ainetega seotud suu

EUROOPA KOMISJON Brüssel, C(2013) 4035 final KOMISJONI ARUANNE Aruanne, milles käsitletakse direktiivi 96/82/EÜ (ohtlike ainetega seotud suu EUROOPA KOMISJON Brüssel, 28.6.213 C(213) 435 final KOMISJONI ARUANNE Aruanne, milles käsitletakse direktiivi 96/82/EÜ (ohtlike ainetega seotud suurõnnetuste ohu ohjeldamise kohta) kohaldamist liikmesriikides

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 21.2.2018 A8-0016/47 47 Caldentey, Martin Schirdewan, Kostadinka Kuneva, Merja Kyllönen, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Rina Ronja Kari, Miguel Viegas, Javier Couso Permuy Artikkel 8aaa lõige 1 1. Iga

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Eesti Pank - blankett

Eesti Pank - blankett Eesti Panga presidendi 17. jaanuari 2017. a määruse nr 2 Riikliku programmi Eesti Panga tööde loetelu lisa Riikliku programmi EESTI PANGA STATISTIKATÖÖDE LOETELU 2017 2021 1/7 Eesti Panga seadus, 2 lg

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Erasmus+ õpirände projektide avaseminar Projekti elukaar 30.06.14 Tallinn Raja Lõssenko raja.lossenko@archimedes.ee Õpirände projekti elukaar PROJEKTI ELUKAAR: LEPING Enne lepingu sõlmimist: 1. Osalejaportaali

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaa Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 20. juuni 2019 (OR. en) 10545/19 ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542 RECH 378 AGRI 337 ENV 646 SAATEMÄRKUSED Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Komisjoni dok nr: Teema: Euroopa

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 14. juuni 2019 (OR. en) 10266/19 OJ CRP1 23 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Brüssel 19. juuni 2019 (12.30) 1. Päevakorra

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Swedbank Eestis Swedbank avatud ja hooliv pank Meil on lihtsasti kasutatavad ja konkurentsivõimeliste hindadega finantsteenused: hoiukontod, hüpoteegid, kindlustus, krediitkaardid, laenud, pensionid ja

Rohkem

ANSWERS TO DRAFT QUESTIONNAIRE

ANSWERS TO DRAFT QUESTIONNAIRE ET ARUPÄRIMINE EUROOPA PARLAMENDIS VOLINIKUKANDIDAADI VASTUSED KÜSIMUSTIKULE Hr Joaquín ALMUNIA (majandus- ja rahaküsimused) A osa Üldküsimused I. Isiklik ja ametialane taust 1. Milliseid oma ametialastest

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius_Uus_Maailm_alusvara_\374levaadeToim.ppt)

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius_Uus_Maailm_alusvara_\374levaadeToim.ppt) 02 6 Investeerimishoius Uus Maailm Aktsiainvesteeringu tootlus, hoiuse turvalisus 1 Investeerimishoius UUS MAAILM Müügiperiood 07.05.2008 02.06.2008 Hoiuperiood 03.06.2008 14.06.2011 Hoiuvaluuta Eesti

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuidas ma saan neid kahte institutsiooni külastada? Kas

Rohkem

ESRNi aastaaruanne 2016

ESRNi aastaaruanne 2016 Aastaaruanne 2016 Sisukord Eessõna 2 3 Sisukord 1 Eessõna Mario Draghi, Euroopa Süsteemsete Riskide Nõukogu eesistuja Euroopa Süsteemsete Riskide Nõukogu (ESRN) kuues aastaaruanne hõlmab ajavahemikku 1.

Rohkem

CL2004D0003ET _cp 1..1

CL2004D0003ET _cp 1..1 2004D0003 ET 29.03.2015 002.001 1 Käesolev dokument on vaid dokumenteerimisvahend ja institutsioonid ei vastuta selle sisu eest B EUROOPA KESKPANGA OTSUS, 4. märts 2004, üldsuse juurdepääsu kohta Euroopa

Rohkem

TA

TA 8.3.2019 A8-0009/ 001-024 MUUDATUSTEPANEKUD 001-024 Transpordi- ja turismikomisjon Raport Karima Delli A8-0009/2019 Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega muudetakse määrust

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201

Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/201 Suunised Euroopa turu infrastruktuuri määruse (EMIR) kohaste kesksetele vastaspooltele suunatud protsüklilisusvastaste tagatismeetmete kohta 15/04/2019 ESMA70-151-1496 ET Sisukord I. Reguleerimisala...

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 31. märts 2017 (OR. en) 7644/17 PTS A 25 A-PUNKTIDE NIMEKIRI Teema: Kuupäev: 3. aprill 2017 Koht: EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 31. märts 2017 (OR. en) 7644/17 PTS A 25 A-PUNKTIDE NIMEKIRI Teema: Kuupäev: 3. aprill 2017 Koht: EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 31. märts 2017 (OR. en) 7644/17 PTS A 25 A-PUNKTIDE NIMEKIRI Teema: Kuupäev: 3. aprill 2017 Koht: EUROOPA LIIDU NÕUKOGU 3529. istung (põllumajandus ja kalandus) Luxembourg

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: registrikood: 80380146 tänava nimi, maja ja korteri number: Rävala pst 7 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10143 telefon:

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin

MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn nr Ministri käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmin MINISTRI KÄSKKIRI Tallinn 03.04.14 nr 14-0104 Ministri 25.09.2006 käskkirja nr 164 Autokaubaveo komisjoni moodustamine ja töökorra kinnitamine muutmine Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvi 46 lõike 6,

Rohkem

Investment Agency

Investment Agency Taristuprojektide mõju Eesti majandusele ja ettevõtete väärtustele Illar Kaasik Investment Agency OÜ Sisukord Majanduskeskkonna stimulaatorid Valik suurematest Eesti taristuprojektidest Kokkuvõte Majanduskeskkonna

Rohkem

Eesti Pank EESTI PANGA AASTA ARUANNE 2013

Eesti Pank EESTI PANGA AASTA ARUANNE 2013 Eesti Pank EESTI PANGA 2012. AASTA ARUANNE 2013 SISUKORD EESTI PANGA PRESIDENDI SISSEJUHATUS... 6 EESTI PANGA TÄHTSAMAD ÜLESANDED 2012... 10 MAAILMA, EUROALA JA EESTI MAJANDUS 2012... 18 Maailma ja euroala

Rohkem

Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd

Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd Ühinenud kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp OÜ alustasid koostööd Alates 2011. a. kevadest on alustanud koostööd Ühinenud Kinnisvarakonsultandid OÜ ja Adaur Grupp OÜ. Ühinenud Kinnisvarakonsultandid

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN ISO 3381:2007 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine (IS

EESTI STANDARD EVS-EN ISO 3381:2007 See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine (IS EESTI STANDARD RAUDTEEALASED RAKENDUSED Akustika Raudteeveeremi sisemüra mõõtmine Railway applications Acoustics Measurement of noise inside railbound vehicles EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Eurotoetused esitlus 2010.ppt

Microsoft PowerPoint - Eurotoetused esitlus 2010.ppt AVALIK ARVAMUS EUROOPA LIIDU STRUKTUURITOETUSEST !"!!!!!!! "!" #! "!! $!!% & '! " ## (((! )!!!*! "#!" " $%!&!" $#! + " $ Kas olete kursis, et Eesti saab toetust Euroopa Liidust? jah ei Ei oska öelda 010

Rohkem

Juhatuse otsus

Juhatuse otsus JUHATUSE OTSUS Tallinn 17. oktoober 2014 nr. 4.1-1/55 ÜLDKORRALDUS Finantsinspektsiooni valikud lähtuvalt Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusest (EL) nr 575/2013 1. Õiguslik alus 1.1. Finantsinspektsiooni

Rohkem

156-77

156-77 EUROOPA KOHTU OTSUS 12. oktoober 1978 * [ ] Kohtuasjas 156/77, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindaja: selle õigusnõunik George L. Close, keda abistas selle õigustalituse ametnik Charles Lux, kohtudokumentide

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Eesti kinnisvaraturg Mihkel Eliste Arco Vara kinnisvaraanalüütik 26.04.2019 Tartu Tänased teemad Eesti kui tervik Tallinn, Tartu, Pärnu ja ülejäänud Eesti Elukondliku kinnisvara turg Mõningal määral muud

Rohkem

Title H1

Title H1 Programm LIFE 2014-2020 Üldine tutvustus 6. juuli 2015 Tiina Pedak Keskkonnaministeerium LIFE LIFE 1992-2013: enam kui 3100 projekti loodus ja bioloogiline mitmekesisus teised keskkonnavaldkonnad ja haldus

Rohkem

Teenuste hinnakiri Kontohalduri nimi: Coop Pank AS Konto nimi: arvelduskonto Kuupäev: Käesolevas dokumendis on esitatud tasud maksekontoga

Teenuste hinnakiri Kontohalduri nimi: Coop Pank AS Konto nimi: arvelduskonto Kuupäev: Käesolevas dokumendis on esitatud tasud maksekontoga Teenuste hinnakiri Kontohalduri nimi: Coop Pank AS Konto nimi: arvelduskonto Kuupäev: 01.04.2019 Käesolevas dokumendis on esitatud tasud maksekontoga seotud peamiste teenuste eest. See aitab teil võrrelda

Rohkem

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas?

Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kohaliku kasutamise tegevuskava - miks ja kuidas? Biomassi kasutamise eelised ja võimalused Biomass on peamine Euroopa Liidus kasutatav taastuva energia allikas, moodustades ligikaudu 70% taastuvenergia

Rohkem

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise

Load Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise 3. 3. Ehitise kasutusluba Ehitusseaduse kohaselt võib valminud ehitist või selle osa kasutada vaid ettenähtud otstarbel. Kasutamise otstarve märgitakse kasutusloale. ehitise kasutusluba Erandlikult ei

Rohkem

EB 75.2 Synthèse analytique Femmes 2011_ET OK

EB 75.2 Synthèse analytique Femmes 2011_ET OK Kommunikatsiooni peadirektoraat Kodanikega suhtlemise direktoraat C Avaliku arvamuse jälgimise üksus 8. märts 2011: 100. naistepäev: võitlus soolise diskrimineerimise vastu ELis Eurobaromeetri uuring (EB

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

PR_COD_2am

PR_COD_2am EUROOPA PARLAMENT 2004 Tööhõive- ja sotsiaalkomisjon 2009 2004/0209(COD) 3.10.2008 ***II SOOVITUSE PROJEKT TEISELE LUGEMISELE eesmärgiga võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, millega muudetakse

Rohkem

VASTUSED EUROOPA PARLAMENDILE KÜSIMUSTIK VOLINIKUKANDIDAADILE Julian KING Julgeolekuliit 1. Üldine pädevus, keskendatus Euroopale ja isiklik sõltumatu

VASTUSED EUROOPA PARLAMENDILE KÜSIMUSTIK VOLINIKUKANDIDAADILE Julian KING Julgeolekuliit 1. Üldine pädevus, keskendatus Euroopale ja isiklik sõltumatu VASTUSED EUROOPA PARLAMENDILE KÜSIMUSTIK VOLINIKUKANDIDAADILE Julian KING Julgeolekuliit 1. Üldine pädevus, keskendatus Euroopale ja isiklik sõltumatus Millised Teie oskused ja kogemused on eriti olulised

Rohkem

CDT

CDT Turukuritarvituse suunised määruse Kaubatuletisinstrumentide turgude või seotud hetketurgudega seonduvaid kaubatuletisinstrumente käsitleva siseteabe määratlemise teave 17/01/2017 ESMA/2016/1480 ET Sisukord

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus RIIGIKOHTU ESIMEHE 2011. A ETTEKANNE RIIGIKOGULE LISA 4 Eesti kohtusüsteem Euroopas Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee on ellu kutsunud Tõhusa õigusemõistmise Euroopa komisjoni (CEPEJ), mis koosneb 47

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

PA_Legam

PA_Legam EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Rahvusvahelise kaubanduse komisjon 7.10.2013 2013/0089(COD) ARVAMUS Esitaja: rahvusvahelise kaubanduse komisjon Saaja: õiguskomisjon Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt Teaduspoliitikast Eestis kus me asume maailmas Mati Karelson 5/18/2006 1 TEADMISTEPÕHINE EESTI TEADUS TEHNOLOOGIA INNOVATSIOON 5/18/2006 2 TEADUS INIMRESSURSS INFRASTRUKTUUR KVALITEET 5/18/2006 3 TEADUSARTIKLITE

Rohkem

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusinsener OÜ Tallinnas 14.04.2014 Uuring Energiamajanduse

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uut riigihangete valdkonnas Maire Vaske 11.10.1017 Riigihanke üldpõhimõtted Läbipaistvus, kontrollitavus, proportsionaalsus; Võrdne kohtlemine; Konkurentsi efektiivne ärakasutamine, seda kahjustava huvide

Rohkem

Aasta 2003 Eesti majanduses

Aasta 2003 Eesti majanduses AASTA 2003 EESTI MAJANDUSES Ilmar Lepik Keerulised ajad? Viimased aastad on olnud majanduspoliitikuile ja kommentaatoreile keerulised, ootusi ja hinnanguid on muudetud tihti nii meil kui mujal. Seejuures

Rohkem

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e

Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem ühise kalanduspoliitika e 3.7.2009 Euroopa Liidu Teataja C 151/11 ARVAMUSED EUROOPA ANDMEKAITSEINSPEKTOR Euroopa andmekaitseinspektori arvamus ettepaneku kohta võtta vastu nõukogu määrus, millega luuakse ühenduse kontrollisüsteem

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Maksukäitumine, mille tulemusel saavad petta tarbija, ettevõtja ja riik Marek Helm maksu- ja tolliameti peadirektor Levinumad petuskeemid» Levinumad pettused kasutatud sõidukite turul on:» fiktiivsed komisjonimüügid»

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Ühistranspordi korraldamine alates 01.01.2018 Kirke Williamson Maanteeamet 12.10.2017 Haldusreform ja ühistranspordi korraldamine 17.12.2015 toimus esimene arutelu ühistranspordi korralduse üle Aprill

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius Arenevad turud alusvara \374levaade.ppt)

(Microsoft PowerPoint - Investeerimishoius Arenevad turud alusvara \374levaade.ppt) 28 4 Investeerimishoius Arenevad turud Aktsiainvesteeringu tootlus, hoiuse turvalisus 1 Investeerimishoius ARENEVAD TURUD Müügiperiood 01.04.2008 28.04.2008 Hoiuperiood 29.04.2008 06.05.2011 Hoiuvaluuta

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2015 aruandeaasta lõpp: 31.12.2015 sihtasutuse nimi: registrikood: 90008057 tänava nimi, maja ja korteri number: Vaksali 21-30 linn: Tartu maakond: Tartumaa

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt Eesti energiamajanduse riikliku arengukava aastani 2020 eelnõu Einari Kisel Energeetika asekantsler Jutupunktid Veidi statistikat Energiamajanduse arengu indikaatorid ja meetmed eesmärkide saavutamiseks

Rohkem