Seire- ja teadusmaterjalide kogumine 2009 jahihooajal:

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Seire- ja teadusmaterjalide kogumine 2009 jahihooajal:"

Väljavõte

1 1 Seire- ja uurimismaterjalide kogumine 2017 jahihooajal: Vastavalt aasta 1. juunist kehtivale jahiseadusele on jahipiirkonna kasutaja kohustatud teostama ulukite seiret (koguma seireandmeid) oma jahipiirkonna piires. Jahiseaduse 21 lõike 3 alusel kehtestatud keskkonnaministri määrusega nr 27 ( ) Jahiulukite seireandmete loetelu ja kogumise kord ning seiret korraldama volitatud asutus kohaselt korraldab jahiulukite seiret ning analüüsib seireandmeid Keskkonnaagentuur. Sama määrusega on määratletud ka jahipiirkondade kasutajate poolt kogutavad seireandmed ja mahud ning Keskkonnaagentuurile edastamise tähtajad. Alljärgnev on mõeldud metoodiliseks juhendiks kõigile jahipiirkonna tasemel seireandmete kogujatele. Ühtlasi on esitatud antud juhendis ka erinevate seireandmete kogumise peamised eesmärgid ning samuti info materjali edastamise tähtaegade ja edastusviiside kohta. PÕDRA JA PUNAHIRVE JAHIAEGNE VAATLUSKAART (PVK põdravaatluskaart ja HVK - hirvevaatluskaart) Eesmärk Vaatluskaartide vahendusel kogutakse informatsiooni põdra- ja hirveasurkonna soolise koosseisu ja juurdekasvu (vasikate osakaalu) kohta, samuti esmast infot realiseerunud küttimisstruktuuri, kütitud ja hukkunud isendite, kvoodi täitmist mõjutanud tegurite ning ulukikahjustuste kohta. Metoodika Andmeid PVK (HVK)-le kandes tuleb järgida PVK-l (HVK)-l olevat juhist. Tühjad lahtrid võrduvad täitmata lahtritega. Esikülg Jahipiirkond. Igas jahipiirkonnas täidab PVK/HVK iga jahtkond eraldi, kuid oluline on jahipiirkonnaks märkida jahiseaduse mõistes kehtiv jahipiirkond. Liitpiirkonna puhul (nt Lääne-Harju, Ida-Harju), märkida lisaks suurele jahipiirkonnale selle alampiirkond, nt Kuusalu, Kahala. Samast juhinduda kütitud isendite andmelipikuid täites. Jahi kuupäev, jahimeeste ja jahitundide arv: vajalikud statistilistes arvutustes. Lumi. Puudumist tähistab 0, laiguti esinemist 1 ja püsivat lumikatet 2.

2 2 Nähtud põdrad (hirved). Eri veergudesse kantakse kõik põdra(hirve)jahi käigus nähtud põdrad (hirved) sh ka need, kes kütiti. Nähtud põdra(hirve)lehmad eristatakse vasikate arvu järgi. Vasikaid eraldi ei märgita. Kõik nähtud pullid kantakse ühte veergu. Veergu määramata kantakse need nähtud isendid, keda ei õnnestunud tuvastada, sh emata vasikad. Kütitud põdrad (hirved): kütitud põdrad (hirved) kantakse eri veergudesse soo- ja vanusrühmiti (täiskasvanud, st vanusega üle ühe aasta: pullid ja lehmad; pull- ja lehmvasikad); vasikate soo täpne tuvastamine ja märkimine on populatsioonis toimuvate muutuste jälgimise ja sobiva küttimisstruktuuri leidmise seisukohast väga oluline. Muu info: Vastatakse põtrade (hirvede) kvooti, talvituma jäänud isendite arvu, hukkumist ja metsakahjustusi puudutavaile küsimustele. Põdravaatluskaardile (PVK-l) märgitakse ka info punahirve esinemise ning esmakohtamise kohta jahipiirkonnas. Eeskätt on see oluline täita jahipiirkondadel, kes hirvejahti ei pea ja seetõttu eraldi jahiaegset hirvevaatluskaarti (HVK-d) ei esita. Tagakülg Tagaküljele märgitakse täpsem info kütitud isendite kohta loa nr, küttimise kuupäev, sugu, kaal, isendilt võetud bioproovid jne. Kaal, seljarasva paksus. Täita veerud ainult siis, kui isend kaaluti ja seljarasva mõõdeti. Tegelikule kaalumistulemusele lisada juhise kohaselt variandi tähis, nt lahkamata isendi täiskaal, lihakeha kaal jne. Põdrapullidel esitatakse järgnevad sarvi iseloomustavad näitajad: Sarve tüüp - pulksarv, segasarv (esineb kühvlialge) või kühvelsarv (kühvel moodustab sarvelabast 1/2). Sarvede laius mõõdetakse kolju pikiteljega võimalikult risti, kõige kaugemale ulatuvate harude tipust või nende tagasi kaardumisel samade harude välisküljelt nn ukseavamõõduna. Tüvikute ümbermõõt mõõdetakse tüvikute kõige peenemast kohast, kuid piiksarvedel mitte kaugemalt kui 6 cm sarve kännasest. Mõõt esitatakse võimalusel millimeetritäpsusega. Loetletud sarveandmete kandmine PVK-le on eriti vajalik nende kütitud isendite puhul kelle sarvi hilisemaks ülevaatuseks ei esitata. Sellisel juhul on soovitatav võimalusel antud sarv jäädvustada ka fotole, pildistades nt enda ette maha võimalikult heledale taustale pandud sarvi ja jättes kaadrisse nt jahiloa või lipiku loanumbriga. Hirvepullidel on võimalusel soovitav esitada HVK-l järgnevad sarveandmed (sarvede eripära, CIC juhise järgi võetud mõõdud):

3 3 kroonialge esinemine - 1,5-aastase hirvepulli esmassarvedel, harude arv - parema ja vasaku sarve harude arv pikkusega vähemalt 2 cm; krooniharude arv - parema ja vasaku sarve krooniharude arv pikkusega vähemalt 2 cm, sarvepikkus - mõõdetuna paremal ja vasakul sarvel alates kibunapärjast kuni kõige kaugemale ulatuva (krooni)haru tipuni mööda sarve väliskülge, sarvede vahekaugus - mõõdetuna sisekülgedelt allpool sarvekrooni kõige laiemast kohast, sarvevigastuste esinemine - harude, sarvetüvikute või sarvekännaste murd, sarvede kaal - kui võimalik, siis sarvede vääristamise järel, täiskoljuga (1), normaallõikega (2) või lühilõikega (3); näide: 1-4,150 kg; 2-2,575 kg, jne. Kütitud emasloomadel (nii põdral kui ka hirvel) märgitakse vasikate esinemise ja arvu andmed. Kütitud vasikatel märgitakse sugu, ning kas oli tegemist üksik- või kaksikvasikaga. Kõik lahtrid, mille kohta info puudub, jätta täitmata, st neid mitte läbi kriipsutada ega mitte tähistada 0-ga. Põdravaatluskaardid tagastatakse hiljemalt 10. jaanuariks, hirve vaatluskaardid 20. veebruariks Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonnale. Vaatlusankeedid on leitavad Keskkonnaagentuuri kodulehelt PÕDRA BIOPROOVID Alalõualuud Alalõualuu tuleb võtta ja esitada vähemalt 80% enne 1. novembrit kütitud isenditelt; kindlasti tuleks esitada kõikide nende isendite lõualuu, kellelt on kogutud kas sigimiselundkond või sarved, või esitatud sarvemõõdud. Isendite täpse vanuse määramata jäämisel langeb drastiliselt ka sigimiselundkondade ja sarvede vahendusel kogutava info väärtus. Eesmärk Alalõualuudest saadav informatsioon on põdraasurkonna seire üheks olulisemaks osaks. Alalõualuude vahendusel saadakse infot populatsiooni seisuni kahe erineva aspekti kohta: 1) populatsiooni vanuseline struktuuri ja 2) erinevate isendite ja kohortide kasvu ja konditsiooni kohta (eeskätt just noorloomade). Metoodika Alalõualuu parem pool täispikkuses ja koos esihammastega: võtta vähemalt 80%-lt enne 1. novembrit kütitud isenditelt; saagida vasak pool läbi esihammaste tagant; puhastada toorelt

4 4 või keedetult ja kuivatada; lisada andmelipik; kanda loanumber ka lõualuule, säilitada kuivas jahedas kohas või sügavkülmas. Põdralehmade sigimiselundkonnad - emakas koos munasarjadega ning sama isendi parem alalõualuu kogutakse ühelt lehmalt 5000 ha jahimaa kohta ajavahemikus 10. oktoobrist kuni jahihooaja lõpuni kütitud isenditelt. Eesmärk Kogutud materjali põhjal määratakse erinevad Eesti põdraasurkonna potentsiaalset viljakust iseloomustavad näitajad vanusegruppide lõikes - loodete ja tiinuse kollaskehade arv emaslooma kohta (pesakonna suurus), sigimises osalevate emaslomade osakaal populatsioonis, suguküpsuse saavutamise aeg, loodete sooline jaotus, ligikaudne viljastamise aeg. Viljakusanalüüsil leitavate vanusspetsiifilise viljakusnäitajate ja kütitud loomade alalõualuude põhjal määratud asurkonna vanuselise struktuuri alusel on üsna suure täpsusega võimalik prognoosida jahihooajale järgneval kevadel asurkonda lisanduvate noorloomade hulka, seega ka küttimise vajadust. Metoodika Sigimiselundkond (joonis) tuleb võtta ühelt kütitud lehmalt iga 5000 ha jahimaa kohta. Näiteks kui jahipiirkonna suurus on ca ha, tuleks võtta sigimiselundkond kahelt põdralehmalt; kui jahipiirkond on suurem, siis iga lisanduva 5000 ha kohta tuleks koguda üks sigimisorgan lisaks. Võtta sigimiselundkond alates 10. oktoobrist kütitud isenditelt, sest tulenevalt põdralehmade viljastamiste ajalisest jaotusest võib varem kütitud loomade hulka sattuda olulisel määral selliseid isendeid, kelle viljastamist vaadeldaval sigimisperioodil ei ole veel toimunud. NB! Kütitud põdralehmadelt, kellelt kogutakse sigimiselundkond, tuleb vanuse määramiseks kindlasti võtta ka alalõualuu. Looma lahkamisel tuleb olla ettevaatlik, et sigimiselundkond jääks vigastamata. Lahatud põdralehma pärasoole kõrvalt leiab tupe, emakakaela, kaks emakasarve, kummagi lõpus peened väänlevad munajuhad ja nende juures, emakast veidi eemal, tihti rasva sees, uurimiseks üliolulised munasarjad. Materjal võtta ühe tervikuna, tehes läbilõike tupe kohal ja jättes munasarjad emakaga ühendusse. Emakas eraldada enne, kui pärasool on loomast eraldatud.

5 5 Täidetud andmelipik tuleb panna koos prooviga kilekotti. Sigimiselundkonnaga koos tuleb esitada tingimata ka sama põdralehma alalõualuu. Proov säilitada sügavkülmas. Joonis. Põdralehma sigimiselundkond sõltuvalt vanusest ja tiinuse ajast (loode 6 mm oktoobris, loode 43 mm novembris); allikas: RKTL, Soome. Põdrapullide sarved Pullide seisundi ja sarvede arengu hindamiseks mõõdetakse igas maakonnas vähemalt 80% enne 1. novembrit kütitud põdrapullide sarvedest. Metoodika Jahiühendusel tuleb esitada sarved mõõtmiseks koos vastava andmelipikuga ja sama isendi alalõualuuga. Kuigi soovitav on esitada mõõtmiseks võimalikult paljude kütitud põdrapullide sarved, võib koos alalõualuuga esitada ka vaid järgmised sarvi iseloomustavad andmed: sarveharude arvu ja sarvetüviku ümbermõõt mõlema sarve kohta eraldi, sarvede laiuse ja sarve tüüp (vt PVK täitmise juhendit lk 2). Loetletud sarveandmed tuleb kanda põdravaatluskaardi (PVK) tagaküljel asuvatesse vastavatesse kütitud isendite andmete lahtritesse. Selliste sarvede puhul mida põhjalikumale ülevaatusele ei esitata on soovitav võimalusel sarv jäädvustada ka fotole - pildistades nt enda ette maha võimalikult heledale taustale pandud sarvi ja jättes kaadrisse nt jahiloa või lipiku loanumbriga. Kogutud biomaterjalide juurde täita KÜTITUD PÕDRA ANDMELIPIK (leitav Keskkonnaagentuuri kodulehelt Lipik koosneb kolmest osast; vastav osa lisada igale võetud bioproovile. Lipiku osadele kanda küsitud andmed - küttimise koht, aeg, isendiandmed, võetud bioproovide ning (alla joonides) vigastustehaiguste tunnused.

6 6 PUNAHIRVEDE BIOPROOVID Kuigi bioloogilise seirematerjali kogumine punahirvedelt ei ole a jahihooajal jahipiirkonna kasutajatele kohustuslik, on soovitav võimalusel ka kütitud punahirvedelt koguda sigimiselundkondi koos samade isendite alalõualuudega, lähtudes põdra bioproovide kogumise metoodikast ning sarveandmeid lähtudes HVK täitmise juhises lk 3 esitatud põhimõtetest. Seoses käimasolevate hirveuuringutega Eesti Maaülikoolis on soovitav koguda detsembris ja jaanuaris kütitud punahirvedelt maosisuproove koos samade isendite alalõualuudega. Metssiga VAATLUSKAART Eesmärk Vaatluskaartide kogumise eesmärgiks on saada ülevaade metssea asurkonna soolisvanuselisest koosseisust ja juurdekasvust. Metoodika Metssea vaatluskaarte täidetakse alates 1. septembrist kuni 20. detsembrini. Vaatlus-kaartidele märgitakse eeskätt vaatlused, mis on tehtud metssigade söötmiskohtade ja söödapõldude juures. Vaatluskaardile märgitakse info nähtud seakarjade suuruse ja vanaloomade/põrsaste osakaalu kohta karjas ning info nähtud üksikute kultide kohta. Üksikute veergu mitte kanda nt emiseta jäänud põrsaid/põrsasteta jäänud emiseid ja 2-3 kesikust koosnevat karja. Kesikud märgitakse üldjuhul vanaloomade hulka, kuid kui neid on võimalik selgelt eristada, tuuakse need eraldi välja. Kui näiteks karjas oli 2 emist ja neli kesikut, märgitakse vanaloomade vaatluse lahtrisse 2+4. Võimalusel tuleks püüda vältida sama karja korduvat kirjapanekut. Iga jahipiirkonna kohta tuleb esitada vähemalt üks vaatluskaart, kandes sellele soovitavalt mitme vaatleja poolt eri kohtades nähtud loomad. Vaatluskaardi täitja(d) on jahimaa kasutaja otsustada. Kui metssigu vaatlusperioodil ei nähtud, jäetakse vaatluskaart tühjaks. Täidetud vaatluskaardid edastada Keskkonnaagentuurile hiljemalt 10. jaanuariks Vaatlusankeedid on leitavad Keskkonnaagentuuri kodulehelt

7 7 Metskits VAATLUSKAART Eesmärk Vaatluskaartide kogumise eesmärgiks on saada ülevaade metskitse asurkonna koosseisust ja juurdekasvust. Metoodika Metskitse vaatluskaarti täidetakse ajahavahemikus 1. september kuni 1. oktoober talletades vaatluskaardile septembrikuu juhuvaatluste andmed. Võib ka korraldada paar-kolm ülejahipiirkonnalist vaatlusõhtut või -hommikut, mille käigus vaadeldud loomad vaatluskaardile kantakse. Nähtud kitsed eristatakse tallede arvu järgi, tallesid eraldi kirja ei panda. Nähtud sokud eristatakse sarvede eripära järgi kolme rühma: 1) nupp- või väärarendsarvedega, 2) piiksarvedega ja 3) hark- või 3 haruliste sarvedega sokud. Võimalusel tuleks püüda vältida samade loomade korduvat kirjapanekut. Iga jahipiirkonna kohta tuleb esitada vähemalt üks vaatluskaart, kandes sellele soovitavalt mitme vaatleja poolt nähtud loomad. Vaatluskaardi täitja(d) on jahimaa kasutaja otsustada. Kui metskitsi vaatlusperioodil ei nähtud, jäetakse vaatluskaart tühjaks. Täidetud vaatluskaardid edasta Keskkonnaagentuurile hiljemalt 20. novembriks Vaatlusankeedid on leitavad Keskkonnaagentuuri kodulehelt Suurkiskjad (hunt, ilves ja karu) ja šaakal Eesmärk Suurkiskjate vaatlusandmeid ja kõiki suurkiskjatelt kogutavaid materjale kasutatakse suurkiskjate seires ning need annavad olulist infot asurkonna suuruse, seisundi ja juurdekasvu näitajate kohta, aidates muuhulgas teha täpsemaid prognoose asurkonna juurdekasvu ja sellest tulenevalt ka esmaste küttimismahtude suuruse kohta. Samas koguses materjali on kogutud ning analüüsitud alates aastast 2003 ning seda jätkatakse samas mahus ka tulevikus.

8 8 VAATLUSKAART Suurkiskjate ja šaakali isendite ja jälgede vaatlusandmed kantakse vaatluslehele, millele märgitakse vaatluse tegija nimi ja kontakttelefon. Iga vaatluse kohta märgitakse: 1) vaatluse kuupäev, jahipiirkond ja geograafilised koordinaadid või vaatluse koht kaardil; 2) kas vaadeldud on isendeid või jälgi; 3) vaadeldud isendigrupi suurus ja võimaluse korral alla aastaste isendite arv grupis; 4) karu jälje vaatlusel esijala päka laius. Vaatluskaardile tuleb vaatlustena kanda ka kõik kütitud isendid, märkides küttimise ära lahtris muu teave. NB! Põhjalikum metoodiline juhend suurkiskjate vaatlusandmete kogumise kohta ning vaatlusankeedid on leitavad Keskkonnaagentuuri kodulehelt Täidetud karu vaatluskaardid edasta Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonnale hiljemalt 20. novembriks 2017 ning hundi, ilvese ja šaakali vaatluskaardid hiljemalt 1. aprilliks Jooksvalt võib eluslooduse osakonnale edastada ka infot rajakaamerate ülesvõtetele jäänud poegadega emakarudest, ilvese ja hundi pesakondadest ning šaakalitest. Fotodele kindlasti lisada ka asukoha ja ülesvõtte kuupäeva info. KÜTITUD ISENDI ÜLEVAATUSANKEET täidetakse kõikide kütitud ja muul põhjusel hukkunud isendite kohta. Ankeedile märgitakse küttimise kuupäev ja küttimiskoht (maakond ja jahipiirkond), isendi sugu ja arvatav vanusegrupp, isendi kaal, tüvepikkus ja turjakõrgus. LIHASPROOV (ca 1 gramm) geneetiliseks uuringuks, kõigilt kütitud või muul põhjusel hukkunud isenditelt. Lihatükk pannakse väiksesse kilekotti (grip) ning varustatakse sildiga, millele märgitakse kütitud isendi liik, küttimise kuupäev ja jahipiirkond, kus isend kütiti (vt joonis). Lihatükiks võib olla ka keele ots. Proov säilitatakse sügavkülmikus. Palume suuremat kogust liha prooviks mitte võtta! SIGIMISELUNDKOND (emakas koos munasarjadega) kõigilt kütitud või muul põhjusel hukkunud üle 1 a vanustelt emasisenditelt (joonis). Proovi võtmisel järgitakse samu nõudeid, nagu põdra puhul. Kindlasti võetakse emakas koos mõlema munasarjaga, mis asuvad emakasagarate otstes rasviku sees. Kogutud sigimiselundkond märgistakse ja säilitakse sarnaselt lihasprooviga.

9 9 VANUSE MÄÄRAMISEKS võetakse kõikidelt kütitud ja muul põhjusel hukkunud huntidelt, ilvestelt ja šaakalitel lõik ühe alumise kihva juurest. Kihv võetakse lõualuust välja peale kolju keetmist ning juure ots pikkusega umbes 1,5 cm saetakse ära rauasaega. Kihva saab kätte ka keedetud kuivast koljust, kui seda hoida kuumas vees 5-10 minutit, vajadusel jahtunud vett vahepeal kuuma vastu vahetades. Karudelt kogutakse vanuse määramiseks esimene premolaar ülalõualuust kõigilt kütitud või muul põhjusel hukkunud isenditelt. Esimene premolaar / eespurihammas on väike hammas, mis asetseb vahetult kihva taga. Vanuseproov panna väiksesse kilekotti (grip) ning varustada sildiga, millele märgitakse kütitud isendi liik, küttimise kuupäev ja jahipiirkond, kus isend kütiti. NB! Hambaproovid võtta kindlasti enne kolju keemilist töötlemist (valgendamist). Kütitud hundi, ilvese ja šaakali ülevaatusankeedid ja bioproovid peab jahipiirkonna kasutaja esitatama Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonnale hiljemalt jooksva aasta 1. aprilliks. Vastavad materjalid kütitud pruunkarude kohta tuleb eluslooduse osakonnale esitada hiljemalt 20. novembriks. Joonis 2. Korrektselt võetud ja märgistatud lihasproov ja kihvajuure lõik (vasakul) ning hundi emaka võtmine (paremal). Emakas on tupe juurest ära lõigatud, munasarjad on veel rasviku sees peidus. Jahimaadel muul põhjusel hukkununa leitud või hukatud suurkiskjatelt ja šaakalitelt kogutakse materjal samas ulatuses, mis kütitud loomadelt, kui korjuse seisund seda võimaldab. NB! Pane tähele, et kütitud või hukkununa leitud hundist, ilvesest, pruunkarust ja šaakalist tuleb teatada Keskkonnaametile kohe, kuid mitte hiljem kui ühe ööpäeva jooksul leidmisest arvates. Kütitud huntide ankeedid ja biomaterjal oleks vajalik Keskkonnaagentuurile edastada võimalikult kiiresti, kuna sellest sõltub küttimislimiidi teise osa määramine.

10 10 Hallhüljes KÜTITUD ISENDI ÜLEVAATUSANKEET täidetakse kõikide kütitud isendite kohta. Ankeedile märgitakse järgmised andmed: 1) küttimise kuupäev ja jahiloa number; 2) küttimiskoha maakond ja geograafilised koordinaadid; 3) isendi sugu, tüvepikkus ja võimaluse korral kaal; 4) nahaaluse rasvkoe paksus; 5) andmete koguja nimi ja kontakttelefon. KÜTITUD HALLHÜLJESTELT KOGUTAVAD BIOPROOVID Vanuse määramiseks kogutakse kõikidelt kütitud isenditelt alalõualuu või silmahamba juure 1 2 cm pikkune lõik. Nahaaluse rasvkoe proov - kõikidelt kütitud isenditelt tuleb võtta cm suurune tükk nahaalust rasvkudet koos nahaga. Proov säilitatakse sügavkülmikus. Sigimiselundkond emakas koos munasarjadega kogutakse kõigilt kütitud vähemalt ühe aasta vanustelt emastelt isenditelt. Proovi võtmisel tuleb järgida samu nõudeid mis teistegi suurulukitel puhul. Proov säilitatakse sügavkülmikus. Joonis 3. Kütitud hallhülge rasvakihi paksuse mõõtmine ja emaka paiknemine kõhuõõnes. Kõikidele bioproovide juurde tuleb märkida maakond, küttimise kuupäev ning jahiloa number. Kütitud loomade andmed ja bioproovid tuleb esitada Keskkonnaagentuurile hiljemalt aasta 10. jaanuariks. Kütitud hallhülge ankeet mis sisaldab ka erinevate bioproovide võtmise juhendit on leitavad Keskkonnaagentuuri kodulehelt

11 11 Ruutloenduse andmete kogumine ja esitamine Jahipiirkonna kasutaja on kohustatud iga-aastaselt (ajavahemikul 15. jaanuar kuni 31. märts) läbi viima talvise ulukite jäleradade loenduse nn ruutloenduse jahipiirkonda märgitud ca 12 km pikkustel püsimarsruutidel (loendusruutudel). Arvestades märtsikuu heitlike lumeoludega mille tõttu näiteks ja a ruutloendused on jäänud valdavalt teostamata on kõikides jahipiirkondades tungivalt soovitatav loendus sobivate lumeolude olemasolul läbi viia jaanuaris või veebruaris ning vältida selle teostamise lükkumist märtsi. Jahiulukite ruutloenduse andmed esitab jahipiirkonna kasutaja Keskkonnaagentuurile 10 päeva jooksul pärast loenduse lõppu. Ruutloenduse algusest tuleb teavitada Keskkonnaametit. Jahiulukite ruutloenduse põhjalik metoodiline juhend ja loendusankeedid on leitavad eraldi dokumentidena Keskkonnaagentuuri kodulehel: Jahindusstatistiliste andmete kogumine ja esitamine Jahindusstatistiliste andmete aruandeperiood on jahiaasta. Kütitud jahiulukite kohta tuleb esitada järgmised andmed: 1) jahiulukite arv liikide lõikes; 2) kütitud suuruluki sugu ja vanusegrupp. NB! Kuna metsseale kestab jaht aastaringselt, toimub vanusegrupi vahetus põrsast kesikuks ning kesikust täiskasvanud isendiks kokkuleppeliselt jahiaasta alguses 1. märtsil. Muud nõutavad jahindusstatistilised andmed on: 1) suurulukite arvukuse hinnang aruandeperioodi lõpus; 2) väikeulukite, v.a rändlinnud, arvukuse muutumise hinnang; 3) liikluses ja muul põhjusel hukkunud suurulukire arv; 4) jahimeeste arv; 5) jahikoerte arv tõurühmade kaupa. Jahindusstatistilised andmed tuleb esitada Keskkonnaagentuurile iga aasta hiljemalt 1. aprilliks. Kütitud või hukkununa leitud hundist, ilvesest, pruunkarust või šaakalist tuleb teatada Keskkonnaametile kohe, kuid mitte hiljem kui ühe ööpäeva jooksul leidmisest arvates. Kõik vajalikud ankeedid ja andmelipikud on kättesaadavad Keskkonnaagentuuri kodulehel:

12 12 Kogutud andmete analüüside tulemused on aruannetena saadaval Keskkonnaagentuuri kodulehel: Andmete edastamine Arvutis täidetud või paberkandjalt skanneritud ankeedid võib edastada Keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna e-posti aadressile Paberkandjal ankeedid võib edastada ka maakondlikkusse jahindusklubisse (sellise olemasolul) või edastada Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonnale aadressil Rõõmu tee 2, Tartu Ankeedid ja biomaterjalid võib eluslooduseosakonnale üle anda ka maakondades toimuvatel põdra biomaterjali ülevaatuspäevadel. Kütitud huntide ankeedid ja biomaterjal oleks vajalik Keskkonnaagentuurile edastada võimalikult kiiresti, kuna sellest sõltub küttimislimiidi teise osa määramine.

Microsoft Word - Manage PODER 2011 RJfin.doc

Microsoft Word - Manage PODER 2011 RJfin.doc Keskkonnateabe Keskus Ulukiseireosakond Eesti põdraasurkonna seisundist ja uurimisest Küttimisettepanek 2011. aastaks Jüri Tõnisson Rauno Veeroja Tartu 2011 Sisukord Saateks... 2 Eesti põdraasurkonna seisundist

Rohkem

(Microsoft Word - S\365raliste seisund Eestis 2009.doc)

(Microsoft Word - S\365raliste seisund Eestis 2009.doc) Keskkonnaministeerium Keskkonnateabe Keskus Uluksõraliste asurkondade seisund Eestis 2009 KIK 2009. a jahindusprogrammi projekti nr 1 lõpparuanne sõraliste seire spetsialist: Jüri Tõnisson teadustöö spetsialist:

Rohkem

Aastaraamat Mets 2005; jahindus

Aastaraamat Mets 2005; jahindus 8. Jahindust on järjest enam mõjutanud Eesti astumine Euroopa Liitu ning ühinemine loomastiku kasutamist, elupaikade kaitset, loomade eksporti, kauplemist jms reguleerivate rahvusvaheliste lepetega. Eesti

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Imetajate jäljed JÄLJED metssiga, metskits, põder Autorid: Külli Kalamees-Pani, Aivo Tamm, Veljo Runnel, 2011 Joonised: Veljo Runnel Fotod: Külli Kalamees-Pani, Aivo Tamm www.natmuseum.ut.ee Sõrgade jäljed

Rohkem

(Microsoft Word - Ulukij\344lgede ruutloendus 2011.doc)

(Microsoft Word - Ulukij\344lgede ruutloendus 2011.doc) Keskkonnateabe Keskus Ulukiseireosakond ULUKITE 2011. AASTA RUUTLOENDUSE ANDMETE ANALÜÜS Koostaja: Rauno Veeroja TARTU 2011 SISUKORD SISSEJUHATUS... 2 1. RUUTLOENDUSTE LÄBIVIIMINE 2011. AASTAL... 3 2.

Rohkem

Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus ILVESE PESAKONNA KODUPIIRKONNA SUURUS TALVEL II Uuringu aruanne Koostaja: Peep Männil Tartu 2007 Uurimus on valminu

Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus ILVESE PESAKONNA KODUPIIRKONNA SUURUS TALVEL II Uuringu aruanne Koostaja: Peep Männil Tartu 2007 Uurimus on valminu Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus ILVESE PESAKONNA KODUPIIRKONNA SUURUS TALVEL II Uuringu aruanne Koostaja: Peep Männil Tartu 2007 Uurimus on valminud SA Keskkonnainvesteeringute Keskus toetusel 1. SISSEJUHATUS

Rohkem

Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus SUURKISKJATE KÜTTIMISVALIMI VANUSELINE JA SOOLINE STRUKTUUR Foto: Tavo Uuetalu Koostaja: Peep Männil Tartu 2006 Uur

Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus SUURKISKJATE KÜTTIMISVALIMI VANUSELINE JA SOOLINE STRUKTUUR Foto: Tavo Uuetalu Koostaja: Peep Männil Tartu 2006 Uur Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus SUURKISKJATE KÜTTIMISVALIMI VANUSELINE JA SOOLINE STRUKTUUR Foto: Tavo Uuetalu Koostaja: Peep Männil Tartu 2006 Uurimus on valminud SA Keskkonnainvesteeringute Keskus

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Microsoft Word - Mesi, kestvuskatsed, doc

Microsoft Word - Mesi, kestvuskatsed, doc MEEPROOVIDE KESTVUSKATSED Tallinn 2017 Töö nimetus: Meeproovide kestvuskatsed. Töö autorid: Anna Aunap Töö tellija: Eesti Mesinike Liit Töö teostaja: Marja 4D Tallinn, 10617 Tel. 6112 900 Fax. 6112 901

Rohkem

Eesti Jahimeeste Seltsi aastaraamat 2018

Eesti Jahimeeste Seltsi aastaraamat 2018 Eesti Jahimeeste Seltsi aastaraamat 2018 2 EJS AASTARAAMAT 2018 SISUKORD 3... Eessõna 4... Eesti Jahimeeste Seltsist 5...Väliskoostöö jahinduses 7... Liikmesorganisatsioonide kontaktid 12... EJSi juhatus

Rohkem

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc

Microsoft Word Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord.doc Kutseliste hindajate aruandluse ja auditeerimise kord I ÜLDSÄTTED 1. Reguleerimisala Kord sätestab kutseliste hindajate (edaspidi Hindaja) kutsetegevuse aruandluse, täiendõppe aruandluse ja auditeerimise

Rohkem

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul

Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul Selgitused Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemise protsessi kohta e- PRIAs. Taotlusi saab eeltäita ajavahemikul 27.03 02.04.2019 Taotlusi saab esitada taotlusperioodil 03.04 10.04.2019

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3. kopeerige

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 3 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, 3. nimetage see ümber leheküljeks Praks3 ja

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1

KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 KOOLITUSTE HALDAMINE E-TÖÖTUKASSA KASUTAJAJUHEND 1 Sisukord E-TÖÖTUKASSASSE SISSE LOGIMINE JA MINU KOOLITUSED AVALEHT... 2 UUE KOOLITUSE LISAMINE... 5 MÄÄRAMATA TOIMUMISAJAGA KOOLITUSED... 9 REGISTREERIMISTEATE

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 0 Liis Grünberg Pärnu mnt, Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3.

Rohkem

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend

Programmi AnimatorDV Simple+ lühike kasutajajuhend Programmi AnimatorDV Simple+ esmane kasutusjuhend Programm AnimatorDV Simple+ on mõeldud animatsioonide loomiseks. Tegemist on tasuta tarkvaraga, mis töötab videoseadmetega (videokaamera, veebikaamera).

Rohkem

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei DUŠINURK MILDA PAIGALDUSJUHEND 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Mälumäng Vol 3.

Mälumäng  Vol 3. Mälumäng Vol 3. 1. Mis linnu pilti on kujutatud 1993. aasta Soome 10-margasel metallmündil? a. Teder b. Lumekakk c. Laululuik d. Metsis Õige vastus d. Metsis 2. Millega kogus tuntust Külli Kersten Tartumaalt

Rohkem

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend

Microsoft Word - Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi juhend Toetuste veebikaardi ülesehitus Joonis 1 Toetuste veebikaardi vaade Toetuste veebikaardi vaade jaguneb tinglikult kaheks: 1) Statistika valikute osa 2) Kaardiaken Statistika

Rohkem

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d Matemaatilised meetodid loodusteadustes I Kontrolltöö I järeltöö I variant On antud neli vektorit: a (; ; ), b ( ; ; ), c (; ; ), d (; ; ) Leida vektorite a ja b vaheline nurk α ning vekoritele a, b ja

Rohkem

Ülaveeris

Ülaveeris SÕIDUKI PILDISTAMISE JUHEND Sõiduki pildistamisel tuleb järgida allpool esitatud nõudeid. Nõutavate fotode näidised on juhendis. 1. Üldnõuded 1.1. Peale sõiduki tuleb fotol jäädvustada ka fotode saatmise

Rohkem

EESTI VABARIIGI XIII JAHITROFEEDE KATALOOG PÕLTSAMAA 2019

EESTI VABARIIGI XIII JAHITROFEEDE KATALOOG PÕLTSAMAA 2019 EESTI VABARIIGI XIII JAHITROFEEDE KATALOOG PÕLTSAMAA 2019 Sisukord Eessõna Eessõna 1 Jahitrofeede hindamine 2 Trofeed 3 Trofeede ettevalmistamise head tavad 4 Mida mõõdetakse? 5 Punahirvesarved (Cervus

Rohkem

Microsoft Word - RVLi juhend.doc

Microsoft Word - RVLi juhend.doc KINNITATUD peadirektori 23. mai 2008.a käskkirjaga nr 32 I. ÜLDSÄTTED EESTI RAHVUSRAAMATUKOGU RAAMATUKOGUDEVAHELISE LAENUTUSE JUHEND 1. Käesolev juhend sätestab raamatukogudevahelise laenutuse (edaspidi

Rohkem

Microsoft Word - EHR.docx

Microsoft Word - EHR.docx earvekeskus E-ARVE TELLIMUSTE JUHEND 1 Sisukord E-arvete tellimused... 3 Klientide tellimused... 3 E-arve tellimuse lisamine... 3 E-arve tellimuse muutmine... 9 Minu tellimused... 10 Minu tellimuse sisestamine...

Rohkem

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc

Microsoft Word - TallinnLV_lihtsustatud_manual_asutuse_juhataja_ doc Tallinna Linnavalitsuse sõnumisaatja kasutusjuhend asutuse juhatajale Sisukord 1. Süsteemi sisenemine...2 2. Parooli lisamine ja vahetamine...2 3. Ametnike lisamine ametiasutuse juurde...2 4. Saatjanimede

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Austla (Karala) piirivalvekordon

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp

Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Juhend nutiterminali seadistamiseks ja kaardimaksete vastuvõtmiseks Ingenico Link/2500 ja icmp Terminali seadistamine Lülita telefonis või tahvelarvutis (edaspidi telefonis) sisse Bluetooth. (1) 1 1 Mudel

Rohkem

FIE Jaanus Elts Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus Töövõtulepingu nr 2-24/Trt-17, 7. aprill 2008 aruanne Metskurvitsa mängulennu seire aastal Ja

FIE Jaanus Elts Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus Töövõtulepingu nr 2-24/Trt-17, 7. aprill 2008 aruanne Metskurvitsa mängulennu seire aastal Ja FIE Jaanus Elts Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus Töövõtulepingu nr 2-24/Trt-17, 7. aprill 2008 aruanne Metskurvitsa mängulennu seire 2008. aastal Jaanus Elts Tartu, 2008 Metskurvits on erakordselt raskesti

Rohkem

Esitlusslaidide kujundusest

Esitlusslaidide kujundusest ADS-iga liidestumine Andre Kaptein Maa-ameti aadressiandmete osakonna vanemspetsialist 22.11.2017 Aadressiandmete süsteemi (ADS) kasutamise kohustus tuleneb seadustest Ruumiandmete seadus 59 lg 1 - ADS-i

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx Kirjeldavad statistikud ja graafikud pidevatele tunnustele Krista Fischer Pidevad tunnused ja nende kirjeldamine Pidevaid (tihti ka diskreetseid) tunnuseid iseloomustatakse tavaliselt kirjeldavate statistikute

Rohkem

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 (Estonian) DM-RBCS001-02 Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 SISUKORD OLULINE MÄRKUS... 3 OHUTUSE TAGAMINE... 4

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet II kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 55 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava

Tõstuksed Aiaväravad Tõkkepuud Automaatika KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tava KÄIGUUKSED Käiguuksed on paigaldatavad kõikidele sektsioonuste tüüpidele. Käiguukse saab varustada kas tavalise või madala lävepakuga. Soovitav on ukse tellimise ajal käiguukse vajadus ning ning lävepaku

Rohkem

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et

Excel Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et Excel2016 - Valemite koostamine (HARJUTUS 3) Selles peatükis vaatame millistest osadest koosnevad valemid ning kuidas panna need Excelis kirja nii, et programm suudaks anda tulemusi. Mõisted VALEM - s.o

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Õnnetus ei hüüa tulles ehk operatiivkaart ja riskianalüüs Operatiivkaartide koostamine ja riskianalüüs Kuusalu pastoraadi peahoone (mälestis reg-nr 2877) sisevaade pärast 2014. aasta aprillis aset leidnud

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Itella Estonia OÜ Uuendatud EXPRESS BUSINESS DAY BALTICS PAKKIDE JA ALUSTE TRANSPORT Express Business Day Baltics paki lubatud maksimaalsed

Itella Estonia OÜ Uuendatud EXPRESS BUSINESS DAY BALTICS PAKKIDE JA ALUSTE TRANSPORT Express Business Day Baltics paki lubatud maksimaalsed Itella Estonia OÜ Uuendatud 05.06.2019 EXPRESS BUSINESS DAY BALTICS PAKKIDE JA ALUSTE TRANSPORT Express Business Day Baltics paki lubatud maksimaalsed kaalud ja mõõdud Min. kaal 100 g Maks. kaal 35 kg

Rohkem

Microsoft Word - Välisõhu abikalkulaatorite kasutamine infosüsteemis KOTKAS

Microsoft Word - Välisõhu abikalkulaatorite kasutamine infosüsteemis KOTKAS VÄLISÕHU ABIKALKULAATORITE KASUTAMINE INFOSÜSTEEMIS KOTKAS Õhusaaste abikalkulaator on vahend deklaratsioonide ja õhusaaste aastaaruande täitmise lihtsustamiseks. Kalkulaator võimaldab välja arvutada saasteainete

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

MergedFile

MergedFile Maanteeamet ja Maksu- ja Tolliamet teevad koostööd Maanteeametile esitatud andmete kontrollimisel, täpsustamisel ja teavitamisel. Koostööd rakendatakse sõidukitele, mis on viimase 6 aasta jooksul Euroopa

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 28.01.2005 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 09.06.2005 Avaldamismärge: RTL 2005, 13, 116 Elukoha

Rohkem

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemiseks Tellija: Maksu- ja Tolliamet Teostaja: Alarmtec AS

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Piirivalve väliõppekeskus

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Ohtlike ainete sisaldus kalades

Ohtlike ainete sisaldus kalades Eesti Keskkonnauuringute Keskus Ohtlike ainete sisaldus kalades Marek Nurmik Keskkonna- ja analüütilise keemia osakond peaspetsialist 4. veebruar 2019 Tallinn Projekti üldinformatsioon Rahastusallikas:

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K

G aiasoft Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon ja hilisemad K Programmi VERP ja Omniva Arvekeskuse liidese häälestamine ja arvete saatmine-lugemine VERP 6.3 ja VERP 6.3E Versioon 6.3.1.51 ja hilisemad Kasutaja juhend 2016 Sisukord 1. Sissejuhatus...3 2. Liidese häälestus...3

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene

Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile:   ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene Otsinguteavituse esitamine Kultuurimälestiste riiklikus registris 1. Mine aadressile: https://register.muinas.ee ja vajuta nuppu Kodanikule. 2. Sisene registrisse ID-kaardi, Mobiili-ID-ga. Kasutajakonto

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for EMT 1 OTSUS Tallinn 22.juuni 2007 J.1-45/07/7 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine AS EMT- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1.

KINNITATUD Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 Haabersti Vene Gümnaasiumi vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. KINNITATUD 23.02.2017 Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga nr 1.-2/89 vastuvõtu tingimused ja kord I. Üldsätted 1.1. õpilaste vastuvõtmise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elukohajärgse koolikoha määramisest 2017 Viivi Lokk Tallinna Haridusamet Olulised tähtajad 2017. aastal 1.-15. märtsil toimub taotluse esitamine ekoolis või Tallinna Haridusametis; hiljemalt 20. mail teavitab

Rohkem

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei

PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage sei PAIGALDUSJUHEND DUŠINURK VESTA 1. Enne paigaldustööde alustamist veenduge, et elektrikaablid, veetorud vms ei jääks kruviaukude alla! 2. Puhastage seinad ja põrand enne dušinurga paigaldamist! 3. Kasutage

Rohkem

Microsoft Word - utt_kits_abiks.rtf

Microsoft Word - utt_kits_abiks.rtf Ute ja kitse kasvatamise toetus Toetust on õigus taotleda äriühingutel, füüsilisest isikust ettevõtjatel ja põllumajandusministri poolt nimetatud põllumajanduslikku haridust andvatel õppeasutustel, kellel

Rohkem

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers)

Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) Pintsli otsade juurde tegemine Esiteks Looge pilt suurusega 64x64 ja tema taustaks olgu läbipaistev kiht (Transparent). Teiseks Minge kihtide (Layers) aknasse ja looge kaks läbipaistvat kihti juurde. Pange

Rohkem

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc GSM mobiiltelefoniteenuse kvaliteet Tallinnas, juuni 2008 Sideteenuste osakond 2008 Kvaliteedist üldiselt GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku

Rohkem

Tartu Ülikool Teadus- ja arendustöö Põtrade liikuvusuuring GPS/GSM kaelustega riigi põhimaantee 2 Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa Kose-Mäo (km 40,0-85,0) l

Tartu Ülikool Teadus- ja arendustöö Põtrade liikuvusuuring GPS/GSM kaelustega riigi põhimaantee 2 Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa Kose-Mäo (km 40,0-85,0) l Tartu Ülikool Teadus- ja arendustöö Põtrade liikuvusuuring GPS/GSM kaelustega riigi põhimaantee 2 Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa Kose-Mäo (km 40,0-85,0) lõigu piirkonnas Lõpparuanne Tõnu Oja (vastutav täitja)

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa

M16 Final Decision_Recalculation of MTR for Elisa OTSUS Tallinn 20.06.2007 J.1-45/07/4 Mobiiltelefonivõrgus häälkõne lõpetamise hinnakohustuse kehtestamine Elisa Eesti AS- le Sideameti 21. märtsi 2006. a otsusega nr J.1-50/06/2 tunnistati AS EMT (edaspidi

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Sotsiaaltranspordi toetamise erinevad võimalused Kristiina Tuisk Hoolekande osakond Nõunik 12.10.2017 STT sihtgrupp Seaduse järgi Puudega isik, kellel puue takistab isikliku või ühissõiduki kasutamist

Rohkem

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon

GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev Versioon GRUPI-SMS Veebirakenduse kasutamise juhend Rakendus Elisa grupi-smsi rakendus Väljaandja Elisa Eesti AS Juhendi koostamise kuupäev 05.02.2018 Versiooni kuupäev 30.01.2018 1 SISUKORD 1. ÜLEVAADE... 3 1.1

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode] Biomeetria 2. loeng Lihtne lineaarne regressioon mudeli hindamisest; usaldusintervall; prognoosiintervall; determinatsioonikordaja; Märt Möls martm@ut.ee Y X=x~ N(μ=10+x; σ=2) y 10 15 20 2 3 4 5 6 7 8

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Niitmise_tuv_optiline_ja_radar.pptx

Microsoft PowerPoint - Niitmise_tuv_optiline_ja_radar.pptx Ettekanne ESTGIS aastakonverentsil 30.11.2012 Niidetud alade tuvastamine multispektraalsete ja radarsatelliidipiltide põhjal Kaupo Voormansik Sisukord 1. Eksperiment 2012 suvel multispektraalsete mõõtmiste

Rohkem

Harku valla Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekt

Harku valla Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekt Muraste veemajandusprojekt Infopäev Meelis Härms, Strantum OÜ juhataja 16.04.19 Taust Projekti eesmärk- Muraste küla põhjaosa ja Eeriku tee kanaliseerimine ja veevarustuse väljaehitamine, Aida ja Sauna

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Septik

Septik Septik Ecolife 2000 paigaldusjuhend 1. ASUKOHT Septiku asukoha valikul tuleb arvestada järgmiste asjaoludega: pinnase liik, pinnavormid, põhjavee tase, krundi piirid ja vahemaad veekogudeni. Asukoha valikul

Rohkem

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus

ArcGIS Online Konto loomine Veebikaardi loomine Rakenduste tegemine - esitlus PILVI TAUER Tallinna Tehnikagümnaasium ArcGIS Online 1.Konto loomine 2.Veebikaardi loomine 3.Rakenduste tegemine - esitlus Avaliku konto loomine Ava ArcGIS Online keskkond http://www.arcgis.com/ ning logi

Rohkem

Lisa 2 Maanteeameti peadirektori käskkirjale nr 0250 Kattega riigimaanteede taastusremondi objektide valikumetoodika Maanteeamet Tallinn 20

Lisa 2 Maanteeameti peadirektori käskkirjale nr 0250 Kattega riigimaanteede taastusremondi objektide valikumetoodika Maanteeamet Tallinn 20 Lisa 2 Maanteeameti peadirektori 02.07.2013 käskkirjale nr 0250 Kattega riigimaanteede taastusremondi objektide valikumetoodika Maanteeamet Tallinn 2013 0 Sisukord Sisukord... 1 Sissejuhatus... 2 Metoodika

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sugu, liikuvus ja linnaruum Planeerimiskonverents 2018 Mari Jüssi, Tallinna linnaliikuvuskava ekspert, Maanteeamet Kes me oleme? 1 h päevas Jalakäijad Ühistranspordiga liikujad Jalgrattaga liikujad Autoga

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EMCS13

Microsoft PowerPoint - EMCS13 EMCS piloot-projekt Raigo Veisberg Maksu- ja Tolliameti kaudsete maksude ja aktsiiside talitus TEEMAD Mis on EMCS EMCS käivitumine EMCS kasutamine ja selle võimalused E-saateleht Info edastamine EMCS infosüsteemi

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Esitatud a. 1 PROJEKTEERIMISTINGIMUSTE TAOTLUS DETAILPLANEERINGU OLEMASOLUL 1. Füüsilisest isikust taotluse esitaja 2 eesnimi perekonnanim

Esitatud a. 1 PROJEKTEERIMISTINGIMUSTE TAOTLUS DETAILPLANEERINGU OLEMASOLUL 1. Füüsilisest isikust taotluse esitaja 2 eesnimi perekonnanim Esitatud 19. 1. 2017 a. 1 PROJEKTEERIMISTINGIMUSTE TAOTLUS DETAILPLANEERINGU OLEMASOLUL 1. Füüsilisest isikust taotluse esitaja 2 eesnimi perekonnanimi isikukood riik isikukoodi puudumisel sünnipäev sünnikuu

Rohkem

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike)

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike) PURGATSI JÄRVE SUPLUSKOHA SUPLUSVEE PROFIIL Harjumaa, Aegviidu vald Koostatud: 01.03.2011 Täiendatud 19.09.2014 Järgmine ülevaatamine: vastavalt vajadusele või veekvaliteedi halvenemisel 1 Purgatsi järve

Rohkem

est_002575_DM-FC indd

est_002575_DM-FC indd (Estonian) DM-FC0001-00 Edasimüüja juhend FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82 OLULINE MÄRKUS See edasimüüja juhend on mõeldud eelkõige professionaalsetele jalgrattamehaanikutele. Kasutajad, kes ei ole

Rohkem

Microsoft Word - XTOP026.doc

Microsoft Word - XTOP026.doc XTOP026 Enne seadme kasutamist lugege kasutusjuhend hoolikalt läbi ja järgige kõiki juhiseid. Hoidke juhend hilisemaks vajaduseks alles. MOOTORRATTA TÕSTUK Kasutusjuhend OLULINE! EST LUGEGE NEED JUHISED

Rohkem

ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTU

ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTU ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTUTAV ISIK Juhend kehtestatakse isikuandmete kaitse seaduse

Rohkem

ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Mitmemõõtmeline statistika Kairi Osula 2017/kevad

ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Mitmemõõtmeline statistika Kairi Osula 2017/kevad ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Factorial ANOVA Mitmefaktoriline dispersioonanalüüs FAKTOR FAKTOR Treeningu sagedus nädalas Kalorite kogus Kaal

Rohkem