V TAHTEVABADUSE VÕIMALIKKUSEST

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "V TAHTEVABADUSE VÕIMALIKKUSEST"

Väljavõte

1 1 VI TAHTEVABADUSE VÕIMALIKKUSEST Esmalt tuleb vastata kahele küsimusele: Mis on vabadus? Mis on tahtevabadus? Vabadus võimalus käituda vastavalt oma tahtele (st küsimus on selles, kas inimene saab oma tahtmist ellu viia) Positiivne vabadus on vabadus millekski (st ma olen vaba midagi tegema). Negatiivne vabadus on vabadus millestki (st ma olen vaba ühiskondlikest piirangutest või teiste inimeste mõjust). Tahtevabadus võimalus valida oma tahtmisi (st küsimus on selles, kas inimene saab valida oma tahtmiste vahel) Püüa neil kahel definitsioonil vahet teha (argimõtlemises seda tihtipeale ei tehta). Küsimus mõtlemiseks: Kui inimestel on vaba tahe, miks nad siis harilikult teevad samu valikuid, mis kõik teisedki? Allolev skeem osutab tahet mõjutavatele faktoritele. Milline on neist olulisim? LOODUSLIK KESKKOND PÄRILIKKUS KASVATUS TAHTMISED HARIDUS REKLAAM KONKREETNE OLUKORD KIUSATUSED Küsimused mõtlemiseks: Mis on mõtet oleks lapsi kasvatada, kui me ei eeldaks, et nende tahet on võimalik mõjutada ja suunata kogu eluks? Kui lapse tahe oleks vaba, siis oleks ju kogu kasvatus nagu hane selga vesi. Täiskasvanuks ju said ka lapsed, kelle tahe ei olnud vaba või kuidas?

2 2 Sotsioloogias tuleb rõhutada, et inimese vabadust ja tahtevabadust mõjutavad palju ühiskondlikud tegurid. Sotsialiseerimise kägus piiratakse ühiskonnale vajalikul moel inimese vabadust (nt tehakse selgeks ühiselu seisukohalt olulised reeglid) ning mõjutatakse tahtevabadust (nt läbi kasvatuse või ühiskonna ootuste kaudu). Determinism seisukoht filosoofias, mille kohaselt kõik toimuv on ette määratud. Vahel kasutatakse argielus determinismi sünonüümina mõistet fatalism. Determinismi lühiiseloomustus: Meie käitumine ühes või teises situatsioonis oli paratamatu seega asjad toimuvad paratamatuse sunnil. Kui otsustad midagi teha, siis otsustad esile kutsuda sündmuse, mis pidigi toimuma. Mingisugune meie otsus on tingitud mitmesugustest põhjustest, mis on jälle omakorda tingitud paljudest muudest põhjustest. Determinism on lähenemine, mille kohaselt igal sündmusel on põhjus. Inimene on justkui teadvust omav masin. Vabadust ja tahtevabadust ei eksisteeri. Sigmund Freud väidab, et inimese käitumine on tingitud alatedvusest. Just alateadvus dikteerib selle, milliseid valikuid me langetame. Kõige tühisemadki valikud on Freud i arvates kinni alateadvuses. Ka tänapäevased teadvuseteooriad on seisukohal, et suur osa ajus toimuvast infotöötlusest on teadvuse eest varjul. See, mis on inimese alateadvuses, on oluliselt mõjutatud just lapsepõlvekogemuste poolt. VII INIMESE SOTSIAALNE VABADUS JA VÕRDSUS Sissejuhatavalt: Indiviidi vabadust ühiskonnas piiravad: seadused, reeglid, normid ühiskondlik arvamus SEADUSED INDIVIID ÜHISKONDLIK ARVAMUS

3 3 Siit tekib küsimus: MILLISED PIIRANGUD VABADUSELE ON ÕIGLASED? Inglise filosoofi John Stuart Mill i ( ) arvates tuleb indiviidi vabadust piirata põhimõttel: EI TOHI OLLA ÜHISKONNALE KAHJULIK. MÕTTEVABADUS Mõttevabadus J. S. Milli i käsitluses Milli arvates peab mõttevabadus olema täielik, sest see ei kahjusta kuidagi ühiskonna huve. Inimene peab oma arvamustes olema täielikult vaba puudutagu see siis inimese usku, elukorraldust, moraali või ükskõik mida. Kui kogu inimkond oleks ühel arvamusel ja üksainus inimene teistsugusel arvamusel, siis ühiskonnal pole õigust teda vaikima sundida. Kui mingisugune inimese arvamus on tõene, siis tähendaks selle keelustamine inimesele tõe teadmise keelustamist. Kui aga arvamus ei ole tõene, siis tähendaks selle keelustamine seda, et inimesel võetakse võimalus mõista tõde sügavamalt. Kuigi inimesed on nõus tunnistama, et nad võivad eksida, ei taha nad ometigi tunnistada ühtegi konkreetset eksimust. Tarkuseni viib ainult üks tee: kuulata tähelepanelikult ära, mida on ühe või teise probleemi kohta öelda täiesti erinevate võimalike arvamuste esindajatel uurida probleemi kõigilt võimalikelt seisukohdadelt lähtudes. Mida vähem inimene tugineb isiklikule arutlusele, seda enam ta kaldub usaldama kogu maailma eksimatust. Kui muuta arvamus kriitikale (NB! kriitika ei ole keelustamine ega tõe monopolile pretendeerimine) suletuks, siis võib see kaotada oma mõtte ja mõju inimese käitumisele. Täieliku mõttevabaduse pooltargumendid Milli käsitluses: 1. Kellegi arvamus, mida keegi teine tahab keelata, võib olla tõene. 2. Kellegi arvamus, mida tahetakse keelata, võib olla ekslik, kuid sisaldada osa tõest (nagu see tihti ongi) 3. Kui mingi üldtunnustatud arvamus on täielikult tõene, siis selle kriitika keelamine võib tähendada selle tõe muutmist eelarvamuseks, sest ta kaotab oma ratsionaalse aluse.

4 4 Kokkuvõte Mill i käsitlusest (Meos, 1998): Iga mõte on kas tõene või väär (kuigi reeglina ei tea keegi, kumb nimelt); kummalgi juhul ei tohi teda keelustada. MÕTE TÕENE MÕTE VÄÄR MÕTE Tõese mõtte keelustamine oleks ühiskonnale ilmselt kahjulik. Väära mõtte keelustamine takistaks tõe mõistmist. TEGEVUSVABADUS Alljärgnevad punktid tegevusvabaduse kohta on kokkuvõte I. Meose õpikust Filosoofia põhiprobleemid lk Tegevusvabadus J. S. Milli ( ) käsitluses (Meos, 1998) 1. Inimese tegevusvabadust tuleb piirata põhimõttel Inimene ei tohi olla teistele kahjulik. 2. Kui inimese tegevus ei puuduta kellegi teise huve (või siis ainult nende, kes seda ise soovivad) peale tema enda omade, siis peab ühiskond andma indiviidile täieliku vabaduse toimida iseenda äranägemise järgi. 3. Kui kellegi tegevus toob kahju teistele indiviididele (petmine, röövimine, silmakirjatsemine, alandamine jne), siis väärib see moraalset hukkamõistu. 4. Inimesel peab olema võimalus tegutseda isikupäraselt. 5. Inimest ei tohi sundida käituma vastavalt pärimustele ning tavadele. 6. Inimene ei tohiks pärimusi ja tavasid pimesi järgida, kuna sellega võivad kaasneda järgmised ohud: pärimused ja tavad võivad olla liiga ühekülgsed, piiratud või valesti tõlgendatud. isegi kui tõlgendus on õige, võib juhtuda, et ühe või teise indiviidi jaoks see tava või pärimus ei sobi inimene võib jätta endas arendamata omadusi, mis peaksid lahutamatult inimese juurde kuuluma (nt mõistmine, otsustamine vms) 7. Inimloomus on nagu puu, mis peab kasvama ja arenema kõikides suundades vastavalt sisemistele püüdlustele. 8. Arukas tavade järgimine ning mõningatel juhtudel tavade eiramine on parem kui nende pime, puhtmehaaniline järgimine. 9. Kõik, mis hävitab individuaalsust, on despootia ükskõik millist nime ta ka ei kannaks, mille nimel (Jumala või inimtahte) ta ka ei tegutseks.

5 5 10. Arenenud indiviidide (need, kes kasutavad individuaalset vabadust) olemasolu on kasulik ka arenematute jaoks, sest nad võivad alati esimestelt midagi õppida. 11. Kaasajal on indiviid kahjuks kadunud rahvamassi. 12. Indiviidi tuleb ergutada, et ta käituks teistmoodi kui rahvamass. Ainult nii saab lõhkuda avaliku arvamuse türanniat. 13. Ühiskond on praegu salliv ainult nende maitsete ja eluviiside suhtes, millel on palju poolehoidjaid. 14. Kui keegi julgeb teha midagi sellist, mida mitte keegi teine ei tee või ei tee seda, mida kõik teised teevad, siis mõistetakse ta karmilt hukka. 15. Tänapäeva inimese iseloomu ideaal on Üldse mitte omada iseloomu. 16. Tavade despotism takistab inimkonna arengut st summutab ära originaalsed ideed, mis võiksid ühiskonnale kasulikud olla. 17. Kui inimestel pole silme ees eripära, siis minetavad nad varsti võime olla eripärased. Mõned näited Milli vabaduse põhimõtte rakendumisest (Meos, 1998) Näide 1: Ei saa karistada inimest selle eest, et ta on purjus. Aga kui politseinik või sõdur on purjus teenistuspostil, tuleb teda karistada. Näide 2: Kui me näeme, et keegi läheb ohtu aimamata sillale, millel on eluohtlik viibida, ning me ei jõua teda hoiatada, siis võime teda takistada ja kinni pidada, ilma et me rikuks tema individuaalset vabadust, sest inimene läks sillale ohtu aimamata ja tal polnud mõtteski sillalt alla kukkuda. Näide 3: Kui sillale minnes ähvardab inimest ainult oht, mitte paratamatu hukkumine, siis on inimese enda asi, kas seada end ohtu või mitte ning kellelgi pole õigust teda takistada teda peaks ainult ohu eest hoiatama. Siinjuures on erandiks lapsed, hullumeelsed ning ärritunud inimesed, keda tuleks tõepoolest takistada. Näide 4: Üldine haridus muudab õpilased kõik üksteise sarnaseks, kujundades kõiki sellise näidise järgi, mis meeldib võimudele. Siiski peab valitsus kehtsestama laste suhtes kontrolli, et nad omandaksid vähemalt elementaarse hariduse. Võiks näiteks kehtestada vanuse, milleni jõudes iga laps peab oskama lugeda ning seda siis avalikul eksamil kontrollima. Kui laps ei oska lugeda ning tema isal puuduvad piisavad põhjendused selle õigustamiseks, siis võib isale määrata trahvi ning panna laps selle raha eest kooli õppima. VÕRDSUSEST ÜHISKONNAS Antropoloogid, ajaloolased ja sotsioloogid on tõestanud, et ebavõrdsust on olnud kõikides inimühiskonadades ning kõikidel aegadel. Näiteks sooline ja vanuseline ebavõrdsus oli isegi kõige algelisemates ühiskondades. Tavaliselt peetakse sotsiaalseks ebavõrdsuseks ressursside erinevat jaotust ühiskonnas. Sotsioloogilised uuringud on näidanud, et ebavõrdsus ühiskonnas pole üksnes majanduslik. (Aimre, 2006, lk )

6 6 Kui sotsiaalsete erinevuste ja ebavõrdsuse käsitusi rühmitada ning täiendada, siis võib esitada järgmise loetelu (Aimre, 2006, lk 233). 1. Staatuseline ebavõrdsus palk, varandus, majandustegevuse võimalused jne. 2. Sotsiaalne võimalus soetada tutvusi teatud ühiskonnakihtides. 3. Poliitiline omada võimu ja autoriteeti, domineerida parteis. 4. Kultuuriline elustiili ja käitumisstiili erinevused; subkultuurid pole kunagi mainstream. 5. Religioosne tööalane ning abiellumise ja perekonna loomise piiratus. 6. Rahvuslik/etniline teise rahvuse või etnilise kuuluvusega inimeste mittesallimine; avalikult või varjatult mõnitamine või teatud etn. gruppide eelist. 7. Rassiline sallimatus, tagakiusamine; piirangud hariduses, tööturul, abielus. 8. Indiviidi omadustest tulenev ilu, hea kehaehitus, mõistus, mälu, tahtejõud, suhtlemisoksus jne->eelistatakse teatud tüüpe/standardeid->sotsiaalne ebavõrdsus (need, kellel vähem ilu, mälu jne ei ole suhtluses eelistatud). 9. Sooline ja vanuseline naiste ja vanurite varjatud ja avalik diskrimineerimine või noorte ja meeste eelistamine; mehed saavad parema töö->naistel väiksem võimalus rohkem teenida (naised on tõrjutud nö madalamatesse sfääridesse). 10. Haridusest ja professionaalsest ettevalmistusest tulenev parem haridus ja professionaalsed oskused on eelistatumad. 11. Elu- ja tegevuskohast tulenev ebavõrdsus tsentrumi (keskuse) ja perifeeria (ääremaa) erinevustest tulenevad erinevused hariduses, informatsiooni kättsesaadavuses, klutuuritarbimises, töötasudes, tööhõives, tutvustes, maailmapildis jne. Ebavõrdsuse ja võrdsuse temaatikale saab läheneda ka ainult kahest aspektist lähtudes. Võrdsuse kaks mõistet on: 1) võimete võrdsus; 2) võimaluste võrdsus. Seega võimed ja võimalused on jaotunud ebaühtlaselt/erinevalt. Andres ja Kati võivad olla mingil ajahetkel võrdsed matemaatikas (said samapalju punkte lõpueksami eest), kuid mitte näiteks pikamaajooksus. Seega võimete võrdsusest on alust rääkida üksnes teatud ajahetkel ja teatud tingimustel. Samas ei tohi unustada, et võimete avaldumisel mängib rolli see, millised on asjaosaliste võimalused (nt Katil võis olla rohkem aega eksamiks õppida; või Andrese tulemus pikamaajooksus oli tunduvalt parem parema spordivarustuse tõttu jne). Natuke võimaluste võrdsusest. Võrdseid võimalusi taotledes võidakse hakata püüdlema liigse ühetaolisuse poole. Nt ühesugused vajadused, eluviis jne (massitootmine). Võrdsete võimaluste taotleja võib nõuda kõigile ühesugust palka...

7 7 Demokraatlikus kapitalistlikus ühiskonnas on loodud inimestele võimalused enese arendamiseks ja teostamiseks (meil on vabadus seda teha). Põhiküsimus: kuidas leida vabaduse ja võrdsuse vahel õiglane tasakaal? Vasakpoolsed erakonnad vahel lausa võitlevad sotsiaalse ebavõrdsuse vastu. Faktiline ebavõrdsus - see on ebavõrdsus, mis tuleneb võrdsete võimaluste puudumisest või sünnipärasest ebavõrdsusest Olulised järeldused: Võrdsus on alati võrdsus teatud vaatenurgast lähtudes. Võrdluse aluseks tuleb võtta oluline tunnus (see, mis on kõnekas antud olukorras). Nt ülikooli sisseastumisel on oluline teadmiste tase mingis valdkonnas, mitte aga näiteks inimese pikkus. Argumentide ja näidete esitamine (iseseisvaks mõtlemiseks) Argumendid, mis räägivad selle kasuks, et faktiline ebavõrdsus tuleneb sünnipärasest ebavõrdsusest Näited selle kohta, et Eesti ühiskonnas ei ole tagatud võimaluste võrdsus Näited selle kohta, et Eesti ühiskonnas on tagatud võimaluste võrdsus Argumendid, mis räägivad selle kasuks, et faktiline ebavõrdsus tuleneb võimaluste puudumisest ELIIDITEOORIAD SOTSIOLOOGIAS (I. Meose õpikust Filosoofia põhiprobleemid lk ) Eliidi teooria pooldajatest võiksime nimetada itaalia sotsioloogi Vilfredo Pareto t ( ) ning saksa sotsioloogi Robert Michels it ( ). Vilfredo Pareto Pareto arvates on igasugune ühiskond alati jagunenud eliidiks ja mitteeliidiks (rahvamassiks).

8 8 Eliidist võib seejuures rääkida kahes tähenduses: avaramas ja kitsamas. Avaramas tähenduses eliidi hulka kuuluvad kõik need, kes on oma erialal edasi jõudnud ning saavutanud professionaalses hierarhias märkimisväärse seisundi. Pareto kirjutas: Oletame, et kõigis tegevusvaldkondades hinnatakse iga indiviidi tema võimete indeksiga ligilähedaselt nii nagu koolis pannakse erinevate ainete eksamitel hindeid. Sellele, kes saab oma tööga suurepäraselt hakkama, paneme indeksiks 10. Sellele aga, kelle edu ulatub vaid ainsa kliendini, paneme indeksiks 1 ning kretiinile 0. Sellele, kellel õnnestus teenida miljoneid (pole tähtis, kas see on hea või halb), paneme 10 ning sellele, kes teenib tuhandeid franke 6. Sellele, kes elab nälja piirimail, paneme 1, vaestekodusse paigutatule 0. Naispoliitikutele, nagu Aspasia Periklese ajal, markiis de Maintenon Louis XIV ning madam Pompadour Louis XV ajal, kes võitsid võimukate inimeste poolehoiu ja mängisid suurt rolli riigi valitsemises, me paneme 8 või 9. Prostituudile, kes rahuldab selliste inimeste vajadusi, kuid ei avalda mingit mõju ühiskondlikes küsimustes, paneme 0. Osavale sulile, kes petab inimesi, kuid ei jää vahele kriminaalkoodeksi rikkumisega, paneme 8, 9 või 10 sõltuvalt tobukeste arvust, kes tema ohvriks on langenud ning raha summast, mis ta neilt välja on petnud. Kerjusest pisisulile, kes varastab kõrtsist lauanõusid ning jääb seejuures veel vahele ka, paneme 1. Sellisele poeedile nagu Musset 8 või 9, sõltuvalt maitsest. Värsitreialile, kelle sonette kuuldes inimesed eemale jooksevad, paneme 0. Maletajatele võib panna indekseid täpsemalt olenevalt võidetud partiide hulgast ja kvaliteedist. Ja nii edasi kõigis valdkondades... Niimoodi moodustame klassi inimestest, kellel on oma tegevusalal kõige kõrgemad indeksid ning nimetame seda eliidiks. Pareto kasutab sõna eliit siiski harva avaras tähenduses olulisem on tema jaoks kitsam tähendus, mille puhul ta mõistab eliidina vaid riiki valitsevat ladvikut: Meie uurimistööd ühiskonna stabiilsuse uurimist silmas pidades on kasulik see klass jagada kaheks. Me tõstame esile need, kes otse või kaudselt mängivad silmapaistvat rolli valitsuses; nemad moodustavad valitseva eliidi. Ülejäänud klassi osa moodustab mittevalitseva eliidi. Näiteks tuntud maletaja kuulub loomulikult eliidi hulka. Sama ilmne on aga, et tema talent males ei võimalda tal avaldada mõju valitsusele, ning juhul, kui temas ei ilmne teistsuguseid andeid, ei saa ta kuuluda valitsevasse eliiti. Absoluutsete monarhide või võimukate poliitikute armukesed kuuluvad sageli eliiti kas tänu oma ilule või mõistusele. Kuid ainult osa neist, kellel on erilisi võimeid poliitikas, mängivad teatud rolli valitsemises. Niisiis on meil kaks elanikkonna kihti: 1. Madalam kiht, klass, mis ei kuulu eliidi hulka; esialgu me ei hakka välja selgitama seda mõju, mida ta võib valitsusele avaldada. 2. Kõrgem kiht, eliit, mis jaguneb kaheks: valitsev eliit ja mittevalitsev eliit. Eliit valitseb rahvamassi kas jõu või kavalusega (veenmise teel). Seaduslik on Pareto seisukohalt selline valitsus, kellel õnnestub sisendada valitsetavatele, et nende huvid, kohus või au nõuavad allumist vähemusele. Kahesuguse valitsemisviisi jõu abil või kavaluse abil eristamine jagab valitsejad kujundlikult öeldes lõvideks ja rebasteks. Valitsevad eliidid võivad kuuluda n-ö lõvide sugukonda (jõu eelistajad) või rebaste sugukonda (osavuse ja kavaluse eelistajad). Viimased püüavad oma võimu säilitada

9 9 propaganda abil ning esinevad nn demokraatlikes režiimides, mida Pareto nimetab küll plutodemokraatlikeks (kr plutos rikkus ). Mida avatum on eliit, seda tugevam on tema tervis : peamine olgu võimekus, mitte päritolu. Tegelikus elus see aga sageli nii ei ole. Robert Michels Pareto arusaam ühiskonnast avaldas mõju ka Michels ile, kelle veendumuseks sai, et kõik demokraatlikud süsteemid ja parteid transformeeruvad (muunduvad) oligarhilisteks (kr oligarchia väheste valitsus ). Sellel on mitmeid põhjusi. 1. Organisatsioonilised põhjused: otsese demokraatia võimatuse ning ülesannete rohkuse tõttu on vajalik administratsioon ning elukutseline juht. 2. Massipsühholoogilised põhjused: rahvamass on ebakompetentne, tänulik oma juhile, rahvas tunneb vajadust olla juhitud, ning austada juhti. 3. Individuaalpsühholoogilised põhjused: juht tunnetab oma mõju ning tema enesehinnang tõuseb, kasvab inimesele omane valitsemisiha. Neil põhjustel juhtubki, et karismaatiliste liidrite11 asemele tulevad lihtsalt bürokraadid, revolutsionääride ja ennastsalgavate inimeste asemele mugandujad, pugejad ja demagoogid, kes mõtlevad mitte rahva vaid ainult enda huvidele. Juhtkond muutub mõne ajaga valitsevaks eliidiks ning jääb paljudele võimekatele inimestele suletuks. Suurtes ühiskondades on Michels i arvates selline väheste valitsemine paratamatu. Ta kirjutas: Oligarhiate kujunemine demokraatia eri vormide rüpes on loomulik protsess, st tendents, mis iseloomustab paratamatult iga organisatsiooni isegi sotsialistlikku ning kõige liberaalsemat. /.../ Küsimus ei ole selles, kuidas saavutada ideaalset demokraatiat, vaid selles, millisel määral ja millises ulatuses demokraatia on: a) iseenesest võimalik, b) antud momendil teostatav ja c) soovitav. VIII INIMENE JA MORAAL IMMANUEL KANTI KATEGOORILINE IMPERATIIV Saksa filosoofi Immanuel Kanti kohaselt on moraal õpetus sellest, kuidas me peaksime saama õnne väärilisteks. Moraalselt kõige väärtuslikumad teod on need, mis on sooritatud puhtast kohusetundest midagi teha, ilma mingi sümpaatiata või omakasuta. Tema järgi on olemas kahesuguseid tegusid: moraalsed ja legaalsed. Esimesed sooritatakse sisemisest kohusetundest, nt inimene ei varasta poest seetõttu, et see on tema veendumuste kohaselt väär, mitte aga seetõttu, et turvakontrolli pärast polegi võimalik varastada. Legaalsed teod aga sooritatakse muudel motiividel kui seda on kohusetunne, nt mingi kalduvuse või omakasu pärast. Teo moraalset väärtust mõjutab Kanti järgi see, millistel MOTIIVIDEL (ehk kavatsustel) tegu tehti. Lihtsalt öeldes loeb mõte, mitte tagajärg. Kanti kuulsaim maksiim ehk käitumispõhimõte on kategooriline imperatiiv: minu käitumise põhimõte peab olema selline, mille puhul ma soovin, et see saaks üldiseks seaduseks. See põhimõte peaks

10 10 filosoofi arvates olema universaalne (üleüldiselt kehtiv). Olgu siia lisatud, et see põhimõte on sarnane kõlbluse kuldreegliga, mis ütleb: Ja nõnda nagu te tahate, et inimesed teile teeksid, nõnda tehke ka neile. Praktikas võib tekkida aga probleem, et maksiim (see on käitumisreegel või põhimõte), mis on minu arvates hea, ei kõlba teiste arvates kuhugi. Kuidas tuleb filosoofi arvates suhtuda aga kaasinimestesse? Alati kui omaette eesmärki, mitte kui vahendisse millegi saavutamiseks (st kedagi ei tohiks lihtsalt ära kasutada), sest igal inimesel on neist lahutamatud inimõigused! Lühikokkuvõte sellest, mida Kant öelda tahab: Kanti kategooriline imperatiiv (ehk käitumispõhimõte): toimi üksnes sellise põhimõtte kohaselt, mille saamist sa soovid üldiseks seaduseks. See on põhimõte, mis peaks kehtima alati ja kõikjal. Moraali tuleb otsida sügavalt enda seest ning pöörata tähelepanu sealjuures sellele, et sinu moraal saaks olla normiks kogu inimkonnale. Enne igat moraalset dilemmat tuleb endalt küsida: kas ma tahan, et minu toimimise põhimõte saaks üldiseks seaduseks. (nt kui varastan, valetan, kasutan vägivalda jne) Kategooriline imperatiiv on kõigumatu ka siis, kui ei leidu ühtegi seda toetavat juhtumit, sest moraal ei vaja kogemuslikku kinnitust ning moraal on väärtus iseeneses. Ühtegi inimest ei tohi kohelda kui vahendit, vaid teda tuleb austada omaette väärstusena. ABORDIPROBLEEM (Meos, 1998) See on oluline teema eeskätt moraali seisukohalt, kuid puudutab ka seadusloomet. Mis on abort? Abort (ld hukkumine) on raseduse katkemine või katkestamine. Eetikas seostub abordiprobleem TAHTLIKU abordiga. Millal võib katkestada rasedust (Eesti seadus)? Rasedust võib katkestada, kui see ei ole kestnud kauem kui 12 nädalat. Kauem kui 12 ning kuni 22 nädalat kestnud raseduse võib katkestada, kui: 1. rasedus ohustab raseda tervist; 2. sündival lapsel võib olla raske vaimne või kehaline tervisekahjustus;

11 11 3. raseda haigus või tervisega seotud probleem takistab lapse kasvatamist; 4. rase on alla 15-aastane; 5. rase on üle 45-aastane. (Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse 6) Aborditemaatikat võib vaadata kahest aspektist: I Kas feetusel (ld fetus, ihuvili ) ehk lootel on õigus elule? II Kas naisel on õigus abordile? I Kas feetusel (ld fetus, ihuvili ) ehk lootel on õigus elule? Kui seda õigust poleks, siis poleks ka mingit moraalset vastutust loote surmamise eest. Kuhu tõmmata piir?pole praktilist vahet sündinud lapse ja feetuse vahel mõni hetk enne sündi. Siiski suurem osa nõustub, et suurem kuritegu on tappa vastsündinu kui feetus. Kuhu tõmmata piir? Kas näiteks kolm kuud enne oletatavat sündi võib feetust surmata? Kui, siis millistel tingimustel? Üheks võimaluseks on teha vahet isiku ja inimolendi vahel. Isikut peavad iseloomustama järgmised tunnused (Meos, 1998, lk 235): 1. Teadvusel olemine (seejuures valu tundmise võime). 2. Arenenud mõistus. 3. Temast endast tulenev aktiivsus. 4. Suhtlemisvõime. 5. Eneseteadvus. Võib järeldada, et mitte kõik inimolendid pole isikud. Teine võimalus läheneda sellele küsimusele on, 1. kui võtta aluseks see, kas surmatakse normaalne feetus (kelle puhul ei diagnoosita mingisuguseid tervisehäireid) 2. või kui surmatakse ebanormaalne (tõsiste puuetega) feetus ja hoitakse selliselt ära invaliidistunud lapse sünd. II Kas naisel on õigus abordile? 1. Õigus abordile kui omandiõigus. Keha on naise omand -> feetus on osa naise kehast -> naisel on õigus teha feetusega, mida tahab 2. Õigus abordile kui enesekaitsele. - kui on ohus naise tervis - kui naisel on tõsine depressioon vägistamise tagajärjel

12 12 3. Õigus abordile kui kehalise autonoomia õigus. Naisel on õigus otsustada, mis toimub tema kehaga või tema kehas. Isegi kui naise enda tervis pole ohus, võib selle õiguse pooldaja arvates naine otsustada abordi kasuks. Mõtlemapanevaid juhtumeid teema kohta leiad siit: (iseseisvaks mõtlemiseks). EUTANAASIA (Meos, 1998) Kr eu hea, thanatos surm. Sissejuhatus Eutanaasiat on nimetatud nii hädatapmiseks, armumõrvaks kui ka halastussurmaks. Eutanaasia probleem on seotud meditsiinieetikaga ning puudutab inimesi: kes on lootusetult haiged (nt on ajusurma tõttu püsivalt vegetatiivses seisundis) kes oma raske haiguse tõttu ei taha enam elada kelle valud enam ei lõppe Passiivne ja aktiivne eutanaasia Passiivse puhul arst laseb patsiendil surra (nt raviprotseduuride katkestamine), kuid aktiivse puhul ta aitab patsiendil surra (nt surmava süsti tegemine). Piir passiivse ja aktiivse eutanaasia vahel võib siiski olla väga ebamäärane: kui patsiendil elu sees hoidva aparatuuriga juhtub midagi ning on tarvis aparatuur kohe uue vastu välja vahetada, siis kas selle tegemata jätmine on aktiivne või passiivne eutanaasia? Või kui arst annab patsiendi kätte süstla ja haige teeb ise endale surmava süsti aktiivne või passiivne eutanaasia? Kolme liiki eutanaasia Kuna aktiivset ja passiivset eutanaasiat on äärmiselt raske eristada, toob filosoofiaõpiku autor Indrek Meos (Meos, 1998, lk 240) esile kolme liiki eutanaasiat: 1. Vabatahtlik eutanaasia: lootusetult haige patsient soovib ise surra. 2. Tahtest sõltumatu eutanaasia: eutanaasia sooritatakse patsiendile, kellel on pöördumatu ajukahjustus ning tema arvamust teada saada ei õnnestu. 3. Tahtevastane eutanaasia: lootusetult haige patsient ei taha surra, kuid ta siiski surmatakse. Dr John Cry juhtum aasta augusti lõpus arreteeriti doktor John Cry - eakas arst, kes elas ühes Ameerika Ühendriikide New Yorgi osariigi linnas. Teda süüdistati oma patsiendi tahtlikus tapmises. Ptasiendiks oli tema vana sõber. 81-aastane Frederic Wagner, kes põdes haigust, mis seisnes ajukoore kõrgemate funktsioonide kadumises ning sellega kaasnevas täielikus mälukaotuses ning nõdrameelsuses. Tal oli ka jalalaba gangreen. Patsient kannatas valude käes, ei teadvustanud enam midagi ega tundnud kedagi ära. Dr John Cry süstis Frederic Wagnerile kolmekordse annuse insuliini ning teatas põetajale, et süstis haigele vitamiini B12. Seejärel lahkus doktor haiglast. Mõne tunni

13 13 pärast hakkas haige seisund halvenema ning ta suri. Doktor Cry kutsusti kohale ning ta konstanteeris surma. Pärast seda aga, kui tehti kindlaks surma tegelik põhjus, doktor Cry arreteeriti. Nädal hiljem vabastati ta dollarilise lunaraha eest. Kaks nädalat pärast seda tegi ta endale surmava süsti. (Meos, 1998, lk 241) Iseseisvaks mõtlemiseks: Mida arvad doktor Cry käitumisest? Kas oleksid tema asemel samamoodi talitanud? Argumendid eutanaasia vastu (Meos, 1998, lk 242) 1. Diagnoos, et patsient on lootusetult haige, võib olla ekslik. Võib ka juhtuda, et leitakse uus ravimisviis, mis aitab jagu saada seni ravimatuks peetud haigusest. 2. Eutanaasia ametlik lubamine võib õõnestada ühiskonna moraalseid alustugesid, kuna see on ju ikkagi omal moel teiselt inimeselt elu võtmine. 3. Eutanaasiat võidakse hakata kuritarvitame nii arstide kui ka patsiendi lähedaste poolt, kui need on huvitatud tema surmast (nt päranduse asjus). Argumendid eutanaasia poolt (Meos, 1998, lk 242) 1. Kuna püsivat vegetatiivset seisundit on väga raske nimetada väärikaks eluks, siis peaks olema inimesel õigus ka väärikalt surra. Nii järgitakse põhimõtet Tähtis pole kui kaua elada, vaid kuidas elada. 2. Inimesel peab endal olema õigus otsustada (nt kirjutab täie teadvuse juures enne testamendi valmis), mida ta oma eluga teeb tingimusel, et ta ei too teistele kahju. 3. Kui lootusetult haigel patsiendil ei võimaldata surra, siis see tähendab tema kannatuste jätkumist. Ainuüksi kaastundest või halastusest tuleks talle anda võimalus surra, kui ta seda tahab. NB! Kindlasti vaata ka esitlust eutanaasiast (sealt leiad infot erinevate riikide praktika kohta): Kasutatud allikad Aimre, I. Sotsioloogia. Tallinn, Meos, I. Filosoofia põhiprobleemid (elektrooniline väljaanne) Meos, I. Filosoofia põhiprobleemid. Tallinn, Koolibri Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadus,

14 14

No Slide Title

No Slide Title Eutanaasia. Arsti pilk Katrin Elmet katrin.elmet@kliinikum.ee 24. november 2010 Eutanaasia surma saabumise Aktiivne eutanaasia Passiivne eutanaasia kiirendamine Soovitud (voluntary) Soovimatu (non-voluntary)

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV

EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIV EUROOPA NÕUKOGU KONVENTSIOON NAISTEVASTASE- JA KODUVÄGIVALLA ENNETAMISE JA SELLE VASTU VÕITLEMISE KOHTA Istanbuli Konventsioon VABA HIRMUST VABA VÄGIVALLAST MILLES SEISNEB NIMETATUD KONVENTSIOONI EESMÄRK?

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

“MÄLUKAS”

“MÄLUKAS” Hiiumaa Arenguseminar 2016 Mälu ja mõtlemine Juhi tähelepanu Tauri Tallermaa 27.oktoober 2016 Edu 7 tunnust Allikas: Anthony Robbins. Sisemine jõud 1. Vaimustus 2. Usk e veendumus 3. Strateegia 4. Väärtushinnangute

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

TAI_meta_99x148_EST.indd

TAI_meta_99x148_EST.indd METADOONASENDUSRAVI Narkootikumide süstimine seab Sind ohtu nakatuda HI- või hepatiidiviirusega, haigestuda südamehaigustesse (nt endokardiit) või põdeda muid haigusi. Kuna narkootikumide süstimine on

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. kutsub Ameerika Ühendriike üles uurima LKA üleviimise ja salajase kinnipidamise programmide käigus korda saadetud mitmeid inimõiguste rikkumisi ja esitama nende kohta süüdistusi

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kindlustuskelmus [Compatibility Mode] Olavi-Jüri Luik Vandeadvokaat Advokaadibüroo LEXTAL 21.veebruar 2014 i iseloomustab Robin Hood ilik käitumine kindlustus on rikas ja temalt raha võtmine ei ole kuritegu. Näiteks näitavad Saksamaal ja USA-s

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar TLH EK -- 10 Palju õnne ja jaksu edaspidiseks! TLH EK on teinud olulise panuse Eesti

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE

KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE KUI PATSIENT VAJAB KODUÕDE ILVE-TEISI REMMEL JUHATAJA OÜ KODUÕDE KODUÕENDUS (HOME NURSING CARE) - KVALIFITSEERITUD ÕENDUSTEENUS, MIDA OSUTATAKSE ÄGEDA HAIGUSE PARANEMISPERIOODIS OLEVA, KROONILIST HAIGUST

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uued generatsioonid organisatsioonis: Omniva kogemus Kadi Tamkõrv / Personali- ja tugiteenuste valdkonnajuht Omniva on rahvusvaheline logistikaettevõte, kes liigutab kaupu ja informatsiooni Meie haare

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - VKP_VÜFdial_J_AnnikaUettekanne_VKP_ _taiendatudMU.ppt [Compatibility Mode] Kuidas arendada kohalikke avalikke teenuseid omavalitsuste ja kodanikuühenduste koostöös? Annika Uudelepp Praxise juhatuse liige, Valitsemise ja kodanikeühiskonna programmi direktor 16.09.2009 Tallinnas

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng

Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 6. Loeng Relatsiooniline andmebaaside teooria II. 5. Loeng Anne Villems ATI Loengu plaan Sõltuvuste pere Relatsiooni dekompositsioon Kadudeta ühendi omadus Sõltuvuste pere säilitamine Kui jõuame, siis ka normaalkujud

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni

(Microsoft PowerPoint - Kas minna \374heskoos v\365i j\344\344da \374ksi - \334histegevuse arendamise t\344nane tegelikkus Rando V\344rni Kas minna üheskoos või v i jääj ääda üksi? Ühistegevuse arendamise tänane t tegelikkus Eesti Maaülikool Majandus- ja sotsiaalinstituut Maamajanduse ökonoomika vastutusvaldkonna juht Professor Rando Värnik

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Sutrop_Viljandi_Valikuvabadus_170312

Microsoft PowerPoint - Sutrop_Viljandi_Valikuvabadus_170312 VÄÄRTUSKASVATUS. EESTI KOOLI VALIKUD Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskus Viljandi hariduskonverents, 17. 03. 2012 1 Eesti hariduse mõned murekohad Haridussüsteem kannatab ühiskonna edukultuse

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

David the King Part 1 Estonian CB

David the King Part 1 Estonian CB Piibel Lastele Esindab Kuningas Taavet (1. osa) Kirjutatud: Edward Hughes Joonistused: Lazarus Muudatud: Ruth Klassen Tõlkitud: Jaan Ranne Tekitatud: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - HHP Sissejuhatus ainesse, psühholoogia organisatsioonis [Compatibility Mode] HHP 3170 Organisatsiooni- psühholoogia 1. Sissejuhatus ainesse Psühholoogia organisatsioonis Vahetult peale II Maailma Sõda sõnastati kaks olulist, kuid selget ülesannet, mis ongi aluseks OP kujunemisele:

Rohkem

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1.-3/18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspektsiooni peainspektor Elve Adamson 06.11.2018 Tallinnas

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTU

ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTU ANDMEKAITSE INSPEKTSIOON Valvame, et isikuandmete kasutamisel austatakse eraelu ning et riigi tegevus oleks läbipaistev ISIKUANDMETE KAITSE EEST VASTUTAV ISIK Juhend kehtestatakse isikuandmete kaitse seaduse

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode]

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode] Vähemalt kaks paari kingi ja lisamõtteid Personalijuht keskastme juhi kingades PARE Akadeemia klubi Karl Laas Keskjuhi arusaam oma tööst inimeste juhina - mis on minu vastutus ja roll? Valida, arendada,

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja

Sotsiaalministri 17. septembri a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja Sotsiaalministri 17. septembri 2008. a määrus nr 53 Tervise infosüsteemi edastatavate dokumentide andmekoosseisud ning nende säilitamise tingimused ja kord Lisa 2 Statsionaarse epikriisi andmekoosseis

Rohkem

Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS

Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS Tõenduspõhine hindamine kellele ja milleks? KIRSTI AKKERMANN TÜ PSÜHHOLOOGIA INSTITUUT KOGNITIIVSE JA KÄITUMISTERAAPIA KESKUS Tõenduspõhine praktika 2 Teadlik, läbimõeldud ja mõistlik olemasolevate teaduslikult

Rohkem

Tallinna patsient valikute ristmikul

Tallinna patsient valikute ristmikul Tallinna patsient valikute ristmikul Dr. Vassili Novak Konverents õpitud abitus 27 märts 2013 kiirabi 20613 80787 muul viisil saabunud 60174 25,52% 74,48% LV1 LV2 LV3 LV4 EMO saal + isolaatorid IR saal

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring

IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring 2015 2015 Sisukord: Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring 2015... 1 1. Uuringu läbiviimise metoodika... 3 2. Andmete analüüs...

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Avaandmed Urmas Sinisalu Mis on avaandmed? Alus vs. Kohustus Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad

Rohkem

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post:

LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: Aadress: Telefon: E-post: LITSENTSILEPING Jõustumise kuupäev: 01.01.2017 1. LITSENTSIANDJA Nimi: SinuLab OÜ Registrikood: 12750143 Aadress: Telefon: 5210194 E-post: kontakt@sinulab.ee Esindaja: juhatuse liige Eesnimi Perekonnanimi

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine?

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? EGGA teabepäev Tallinnas, 21. mail 2019 Reeli Sirotkina Alustuseks Meeste Garaaž https://www.youtube.com/watch?v=ulyghzh 2WlM&list=PLBoPPphClj7l05PQWJQklXpATfd8 D_Vki&index=2&fbclid=IwAR1_QO2DVxE59E1

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

Word Pro - diskmatTUND.lwp

Word Pro - diskmatTUND.lwp Loogikaalgebra ( Boole'i algebra ) George Boole (85 864) Sündinud Inglismaal Lincolnis. 6-aastasena tegutses kooliõpetaja assistendina. Õppis 5 aastat iseseisvalt omal käel matemaatikat, keskendudes hiljem

Rohkem

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1. Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk 20.11.2012 nr 32/1.1-6 1.1. Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.1.1. Põhikooli ja gümnaasiumiseadus 18. Vastu võetud

Rohkem

Present enesejuhtimine lühi

Present enesejuhtimine lühi ENESEJUHTIMINE 11. osa ELUKVALITEET SELF-MANAGEMENT 2009, Mare Teichmann, Tallinna Tehnikaülikool ELUKVALITEET NB! Elukvaliteet Kas raha teeb õnnelikuks? Kuidas olla eluga rahul? Elukvaliteet Maailma Terviseorganisatsioon

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Õnnetus ei hüüa tulles ehk operatiivkaart ja riskianalüüs Operatiivkaartide koostamine ja riskianalüüs Kuusalu pastoraadi peahoone (mälestis reg-nr 2877) sisevaade pärast 2014. aasta aprillis aset leidnud

Rohkem

President Toomas Hendrik Ilves Eesti iseseisvuse taastamise 25. aastapäeval Kadriorus, presidendi kantselei roosiaias 20. augustil 2016

President Toomas Hendrik Ilves Eesti iseseisvuse taastamise 25. aastapäeval Kadriorus, presidendi kantselei roosiaias 20. augustil 2016 Tere, Eesti. Täna tähistame olulist hetke: oleme veerand sajandit olnud uuesti vabad. Vabad inimeste ja riigina. Kui vaatame eesti rahva minevikku, siis märkame oma eneseteadvuse ja kultuuri edenemises

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (viies koda) 16. detsember 1993 Kohtuasjas C-334/92, mille esemeks on EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Hispaania) esitatud taotlus,

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Analüüs online'i

Analüüs online'i Protestihääletamise riskid Valimisliitude hääled võisid Tallinnas anda Keskerakonnale 3 lisamandaati Mihkel Solvak 1 Kristjan Vassil Abstrakt Möödunud kohalike volikogude valimistel Tallinnas anti kokku

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Non-pharmacological treatment

Non-pharmacological treatment Siinusrütmi säilitava ravimi valik Kliiniline küsimus Kas siinusrütmi säilitavaks raviks tuleks eelistada mõnd konkreetset ravimirühma/ravimit: BBL vs Ic vs III? Olulised tulemusnäitajad Surm, ajuinfarkt,

Rohkem

156-77

156-77 EUROOPA KOHTU OTSUS 12. oktoober 1978 * [ ] Kohtuasjas 156/77, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindaja: selle õigusnõunik George L. Close, keda abistas selle õigustalituse ametnik Charles Lux, kohtudokumentide

Rohkem

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx)

(Microsoft Word - \334levaade erakondade finantsseisust docx) Ülevaade erakondade finantsmajanduslikust olukorrast seisuga 31.12.2010 Ülevaate eesmärgiks on kirjeldada erakondade rahalist seisu, mis annab informatsiooni nende tugevusest või nõrkusest, mis omakorda

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS (kuues koda) 8. veebruar 1990 * Kuuenda käibemaksudirektiivi artikli 5 lõike 1 tõlgendamine Kinnisvara müük Majandusliku omandiõiguse üleminek Kohtuasjas C-320/88, mille esemeks on

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Microsoft Word - Document in Unnamed

Microsoft Word - Document in Unnamed Pakendi infoleht: teave kasutajale Betaserc 8 mg tabletid Betaserc 16 mg tabletid Betaserc 24 mg tabletid Beetahistiindivesinikkloriid Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile

Rohkem

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS

propofol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS I lisa Teaduslikud järeldused ja müügilubade tingimuste muutmise alused 1 Teaduslikud järeldused Võttes arvesse ravimiohutuse riskihindamise komitee hindamisaruannet propofooli perioodiliste ohutusaruannete

Rohkem

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp

Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP Sirje Potisepp Tervislik toitumine ja tootearenduse uued suunad TAP-1 20.09.2012 Sirje Potisepp 21.09.2012 93% vastajate jaoks on toit tervislik, kui see on Eesti päritolu Tervislikkuse tähendus protsentides vastajatest,

Rohkem

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul

Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tul 10.4.1 Panganduse tekkimine Loe läbi tekst lk 195 197 Panganduse tekkimisest ja vasta järgmistele küsimustele: 1. Millisest itaaliakeelsest sõnast tuleb sõna pank?... 2. Miks hoiustati kulda kullassepa

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.1.2019 A8-0475/36 36 Põhjendus BG BG. arvestades, et kahjuks ei leidnud see vastuolu erikomisjonis lahendust; 9.1.2019 A8-0475/37 37 Põhjendus BI BI. arvestades, et niinimetatud Monsanto dokumendid ja

Rohkem

1

1 IDA-TALLINNA KESKHAIGLA Statsionaarsete patsientide rahulolu uuring 13 13 Sisukord 1. Uuringu läbiviimise metoodika... 2 2. Andmete analüüs... 2 3. Uuringu valim... 3 3.1. Vastanute iseloomustus: sugu,

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: registrikood: 80380146 tänava nimi, maja ja korteri number: Rävala pst 7 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10143 telefon:

Rohkem

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Regionaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 28.01.2005 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 09.06.2005 Avaldamismärge: RTL 2005, 13, 116 Elukoha

Rohkem

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise

Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimise Kasutusjuhend Dragon Winch vintsile DWM, DWH, DWT seeria Sisukord Üldised ohutusnõuded... 3 Vintsimise ohutusnõuded... 3 Kasulik teada... 4 Vintsimisel on hea teada... 5 Vintsi hooldus... 6 Garantii...

Rohkem

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in

II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi in II lisa Ravimi omaduste kokkuvõtte ja pakendi infolehe muudatused, esitatud Euroopa Ravimiameti poolt Käesolev ravimi omaduste kokkuvõte ja pakendi infoleht on esildismenetluse tulemus. Vastavalt vajadusele

Rohkem

Microsoft Word - MA1

Microsoft Word - MA1 TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIA TEADUSKOND FILOSOOFIA JA SEMIOOTIKA INSTITUUT Jana Tamm Martha Nussbaumi eetiline kosmopolitism naiivne illusioon või kaasaegne ideaal? Magistritöö Juhendaja: Eva Piirimäe (PhD)

Rohkem

Kivid ja horoskoop.

Kivid ja horoskoop. Milline kivi sobib horoskoobiga JÄÄR Jäära isikupärale ja tugevale tahtejõule vastab teemant. See on number üks nagu jäär, ikka esimesena kohal. Punased kivid rubiin ja granaat iseloomustavad hoogsust

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Sotsiaaltranspordi toetamise erinevad võimalused Kristiina Tuisk Hoolekande osakond Nõunik 12.10.2017 STT sihtgrupp Seaduse järgi Puudega isik, kellel puue takistab isikliku või ühissõiduki kasutamist

Rohkem

NÄIDIS

NÄIDIS AINEKAART Ainevaldkond: Sotsiaalained Õppeaine: ajalugu Klass: esimene kursus Üldajalugu 10. klass Õpetaja: Jaan Nõmmik Ainetüüp: kohustuslik aine gümnaasiumis Õpetamise aeg: 2017/2018. õppeaasta Õppekirjandus:

Rohkem

„Me teame niigi kõike“- koolitus ja kogemus

„Me teame niigi kõike“- koolitus ja kogemus Me teame niigi kõike - koolitus ja kogemus TERJE TEDER, SIRLE LIIDRES SIHTASUTUS KOERU HOOLDEKESKUS Tutvustus Sihtasutus Koeru Hooldekeskus asub Järvamaal, Koeru alevikus 01.10.1950. aastal avati endises

Rohkem

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, 2014. Marek Kolk Artikkel 0. Sissejuhatus Artikkel 0.2 (uus) Millal läheb partii FIDE reitinguarvestusse? Reitinguarvestusse minev turniir tuleb ette registreerida

Rohkem

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse 37 lg 5 alusel. Mäetaguse Põhikooli

Rohkem