Tutvustus 1879 August Pollmann kirjeldas Carniolast saadud mesilasi ja nimetas need Apis mellifera carnica, mis on tuntud ka nime all Carniola mesilan

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Tutvustus 1879 August Pollmann kirjeldas Carniolast saadud mesilasi ja nimetas need Apis mellifera carnica, mis on tuntud ka nime all Carniola mesilan"

Väljavõte

1 Tutvustus 1879 August Pollmann kirjeldas Carniolast saadud mesilasi ja nimetas need Apis mellifera carnica, mis on tuntud ka nime all Carniola mesilane või Kraini mesilane. Tehnika areng ja moderniseerimine mesinduses 19 sajandi teisel poolel ja 20 sajandil on kasvatanud selle mesilasrassi tunnustamist ja reputatsiooni kogu Euroopas. Tunnustuse ja tuntuse kõrval on lääne meemesilaste bioloogilised omadused saavutanud oma koha äritegevuses asus Saksa immigrant Emil Rothschütz, müüma mesilasi, luues nõuetekohaste elementide kirjeldused ökonoomsesse mesindamisse. Lisaks Rothschützile alustasid mesilaste müügiga ka paljud teised mesinikud. Ajalooline ülevaaade 19 sajandi teisel poolel arenes Carniola mesilane suuresti edasi tänu Valgustatute tegevusele (Peter Pavel Glavar ( ) ja Anton Janša ( ). Mesilasi pidas ärilisel eesmärgil Parun Filip Rothschütz Višnja Gorast (Alam Carniola) müüs ta esimesed mesilased Saksamaale Eichstadti kirjeldas August Pollmann uut alamliiki ladinakeelse nimega Apis mellifera carnica, mis nimetati ka Carniola mesilaseks või Kraini mesilaseks Tuntuimad kaupmehed olid: Emil Rothschütz ( ), Mihael Ambrožič ( ), ja Jan Strgar ( ). Paljud mesinikud on spetsialiseerunud mesilaste müügile ja eriti sülemite müügile. Peale esimest maailmasõda mesilaste müük vähenes aastal, alustas Sloveenia Põllumajanduse Instituudi osana, tegevust Sloveenia Carniola mesilaste valiku teenistus. Teenistus vastutab mesilasemade kvaliteedi ja taseme eest. Põllumajanduse, metsa ja toiduministeeriumi poolt on teenistusele eraldatud eesmägipõhine rahaline toetus. Kogu mesindusega seonduv import peab saama kooskõlastuse Põllumajanduse, metsa ja toiduministeeriumi poolt. Pideva mesilaste selekteerimisega ja emadekasvatusega on Sloveenia suutnud säilitada põlise Carniola mesilaste populatsiooni. Euroopa liidu Euroopa Liidu assotsiatsioonilepingu deklaratsiooni nr. 42 järgi tagab Sloveenia kõigi sobivate normatiivsete meetmete rakendamist oma maal. (Animal Husbandry Act; Official Journal of the Republic of Slovenia, nos. 18/2002, 110/2002 (8/2003 rev.), 110/2002, and 45/2004) säilitamaks põlist mesilasrassi Apis mellifera carnica aastal omistati Sloveenia Mesinike Assotsiatsioonile mesilaste aretusühingu tunnustus. Sloveenias on mesinikel lubatud mesindada ainult Carniola mesilastega Apis mellifera carnica.

2 Sloveenia on Carniola mesilaste algne maa. Carniola mesilaste aretusregistrisse võib kanda ainult neid mesilasi, millel on tüüpilised puhtatõulise Kraini mesilaste tunnused Morfoloogilised tunnused Karvad viiendal kõhusegmendil on tihedad ja lühikesed ( mm); Kubitaalineks 2.7 ( ); Imilont 6.4 to 6.8 mm pikk. Lesk: Kõht on tume, mitte kunagi kollane; Karvastik on hallist kuni hallikaspruunini; Kubitaalindeks 2.0 ( ). Mesilasema: Helepruun, nahapruun või tume; Hästi arenenud, vastupidav rindkere, pikk ja teav kõht. Töömesilane: Keskmise suurusega, kõhn, tavaliselt hall,, pikad jalad; Kõht on terav ja tume, kõhu segmendil võib esineda pruune laike; Triibud on hallist kuni hallikaskollaseni, laiad ja väga selgesti eristatavad; Kraini mesilase etoloogilised omadused: Väga kuulekas, nõelab harva; Istub rahulikult kärjel; Kõrge saagikus; Ei lenda võõrastesse tarudesse; Talvitub suhteliselt väikesearvulisena ja tarbib mõõdukas koguses talvesööta; Erakordselt kiire kevadise arenguga, suue munemisvõimega mesilasema; Kaldub sülemlema. Kraini mesilastel on spetsiifilised biomeetrilised omadused. Julian Alpide piirkond ja samuti Sloveenia idapiir on koduks mõningatele lääne meemesilastele. Seal ei ole haruldane, et toimub ristpaarumine ja seda eriti Apis mellifera ligustica ja A. mellifera carnica vahel. Isegi põliste Kraini mesilaste elupaigas esineb variatsioone. Neid on suures osas kirjeldanud Jože Rihar ja Janez Poklukar oma uurimustes. Tuginedes mesinike kogemustele, peetakse kindla aluspõhja olemasolu

3 Kraini mesilaste kohalikes variatsioonides on väga oluliseks praktilisel mesindamisel. Nende kõige põhilisemad omadused on: intensiivne kevadine areng, võime koguda nektarit erinevates geograafilistes ja klimaatilistes asukohtades, suveperioodil mesilaste arvu säilitamine kogu korjeajaks ja võime üle elada pikka talve. Kraini mesilaste aretusprogrammi tähtis eesmärk on säilitada Kraini mesilaste variatsioonid Sloveenias. See on eriline ülesanne ja kohustus kõigile mesinikele. Vajadus säilitada loomulikke variatsioone ja mitte rõhutada inimeste valikut Kraini mesilaste aretusprogrammis kavandatud ülesannete saavutamiseks Kraini mesilase aretuses on mitmete omaduste menetlemine, katsetatakse nende majanduslikku tähtsust ja teisi omadusi, hinnatakse nende aretusväärtust ja valimi meetodeid. Lisaks tegeleb sama programm tervise ja teiste mesindusalaste tegevustega, mis mõjutavad puhta liini kvaliteeti. Organisatoorne ja tehniline töö on suunatud ja seda viib läbi tunnustatud mesindusaretuse assotsiatsioon. (PRO; Sloveenia Mesinike Assiotsiatsioon) ning teine tunnustatud mesindusassotsiatsioon (DPO; Sloveenia Põllumajandusinstituut). Need kaks täitsamat mesindusalast organisatsiooni Sloveenias on omavahel lepinguliselt seotud. PRO ühendab mesinikke, kes on omakorda selle ühingu liikmed, kuid on sellega saanud endale ka teatavad õigused ja kohustused. Aretajate assotsiatsioon kogub andmedid puhta liini Carniola mesilaste aretusregistrisse. Heaks kiidetud mesilasemade kasvatusjaam annab andmed PRO-le, mis omakorda tegeleb tõutunnistuste väljastamisega. Carniola mesilaste aretuse eesmärgid: Säilitada rassipuhtus; Säilitada populatsiooni variatsioonid; Tõsta mesilaste rahulikkust; Vähendada sülemlemistungi; Kasvatada mesilasperede arvu; Tugevdada mesilaste produktiivsuse kvaliteeti (meesaagi suuendamine); Tugevdada mesilaste vastupidavust haigusele. Aretuse planeeritud tegevused saavutamaks püstitatud eesmärke: Esmane valik (läbi kõigide mesindusfarmide); Kasvatustöö (organiseeritud osana kõigis tunnustatud emadekasvatusjaamades); Puhta liiniga emadekasvatus.

4 Mesinike tegevus Ühe osana Carniola mesilaste aretusprogrammist tehakse esmalt valik mesinike vahel. Siis vaadeldakse kõiki mesilasperede omadusi ja kui peetakse vajalikuks, siis vahetatakse mesilasema välja. See on eelduseks Kraini populatsioonis soovitud kvaliteedi saavutamisel. Esmane valik tagab Kraini mesilaste omaduste säilitamise läbi aretuste erinevates geograafilistes asukohtades. Kõik mesinikud, kes on otsustanud kuuluda esmasesse valikusse, osalevad aktiivselt rassipuhtuse tagamise ja säilitamise programmis. Mesilasperede omaduste vaatlus ja emade vahetus: esmane valik Mesinik vaatleb töömesilaste rassiomadusi oma mesilasperedes ja märgib vaatlustulemused taru kaardile. Nõutud on vähemalt kolm hindamist aastas. Esimene vaatlus peab olema tehtud sellel ajal, kui võilill õitseb. Teine vaatlus peab olema tehud, kui must jaanileivapuu õitseb ja kolmas kastani õitsemise ajal. Mesinik vaatleb kõiki mesilasperesid ühel ajal. Mesilaspered, kelle kõhu segmendid (või rohkem segmente) on kollased, ostutuvad valituks edasiseks aretuseks. Oranžid ja nahkjad pruunid esimesel segmendil on lubatud. Mesinik valmistab ette aretusmaterjali neist mesilastest, kelle omadused on kõrgelt hinnatud. Sel ajal, kui emakupud on valmis ja mesilasemad paarunud, vahetab ta vana mesilasema uue vastu nendes peredes, mida on varem planeeritud emadevahetuseks. Kuna mesinik kasvatab mesilasemasid kodus, siis tulevad uued mesilasemad samast farmist.

5 Mitmekesisuse tagamise vajalikkus Tagamaks mitmekesisuse säilimist, on ülimalt oluline populatsiooni levimine. Mesilaste säilitamisene isiklikus geograafilises piirkonnas on kohustus kõigile mesinikele.

6 Kasutatakse meetmeid edendamaks ja säilitamaks piisava kvaliteediga mesilaste varu (kaasa arvatud esmane mesilasfarmide valik, samuti intensiivne mesilaste kasvatamine ja professionaalne töö puhaspaarlates, kus mesilasemad viljastatakse loodusliku valikuga), jätkuva Kraini mesilase arengu ja tugevuse tagamiseks kaitsmaks selle mitmekesisust. Aretuse eesmärgid Esmane eesmärk emadekasvatuseks: Aretusmaterjali kavliteedi hindamine; Mesinike julfustamine valiku tegemisel ja emadekasvatusel; Geneetilise materjali müük Sloveenias ja välismaal. Õpe mesinikele valikute tegemise ja emadekasvatuse kohta sisaldab järgmist: Õpe mesilasrasside kohta, eriri Kraini mesilase morfoloogilise ja majandusliku tähtsuse omadusi; Puhta rassi loomise ja hoidmise tähtsus ja võimaluste tutvustamine, mis tulenevad geograafilistest ja fenoloogilisest omadustest; Tervisekaitse aretuse -ja emadekasvatusjaamades; Mesinike treening ja praktiline töö selekteerimise ja aretuse programmis. Kasvatusega tegelev organisatsioon on tähtis seetõttu, et oodatavad tulemused saavad olla tagatud ainult organiseeritud tegevusega kõigis mesilates (laial alal). Mesilad, kes tahavad osaleda valiku ja aretusprogrammiga, peavad omama vähemalt 20 mesilasperet. See on minimaalne arv, mida on tarvis eduka selekteerimise teostamiseks. Selekteerimine viiakse läbi vastavalt ettevalmistatud programmile, mis hõlmab: Rassi ja muude omaduste hindamist; Haiguste kontrolli kriteeriumite järgmist. Emadekasvatus teostatakse aretusjaamades, kasutades tavalisi meetodeid. Kasutatakse paarlatena olemasolevad paarlaid. Veelgi enam, asutatakse uusi paarlaid erinevates Sloveenia osades. Peab olema rohkelt võimalusi regulaarse jälgimise teostamiseks nii mesilasperede tervise üle kui ka mesilasemade paarumise osas. Samuti jälgida lisaks kasvatamisala ka ümbritsevaid alasid. Kasutatakse kasvatusmaterjali neis peredes, mis ei ole puhta liini mesilased. Seda tehakse lpgu alal järjepidevalt. Aretusmaterjali levik nii Sloveenias, kui ka välismaal Emadekasvatuse tingimuste testimine

7 Carniola mesilasemasid hinnatakse nende kõige silmapaistvamate omaduste järgi.need sisaldavad mesilaste rahulikkust kärgedel, mitteagressiivsust, madalat sülemlemistungi, mesilaste värvust (üks aretuse eesmärkidest), mesilaspere arengu intensiivsust ja võimet toota piisavalt head meesaaki. Kaks väga tähtsat omadust on mitteagressiivsus ja puhtusehoidmine see tähendab võimet eraldada surnud mesilasi kärgedelt. Seda omadust on uuritud Sloveenia põllumajandusinstituudis ja on toodud sisse tunnustatud aretusjaamadesse. Aretusmaterjali kvaliteedivalik toimub kõigis Sloveenia emadekasvatustes ja paarlates. Mesilasemasid võib juba ettevalmistatud produktiivsetes peredes või siis võrdestes ühesuguste raamidega peredes. Pere peab olema piisavalt tugev, et talv üle elada. Talvisel ajal (novembrist jaanuarini) on oluline, et varroatõrje oleks järjepidevalt tehtud kõigile mesilasperedele, kuna see aeg on lestale kõige efektiivsem. Hindamise ajal peavad pered olema koos, mitte viidud teistesse gruppidesse ja kohtadesse. Kõik mesilaspered grupis peaksid olema võrdsustatud. Varrolesta hävitamine ja teised tegevused (sööda lisamine/äravõtmine või meevõtmine ja peventiivsete tegevust läbiviimine) peavad olema ühesugused ja kirjeldatud. Kõik mesilasemad testitakse pere rahulikkuse, sülemlemistungi, peres olevate mesilaste arvu, meesaagi ja varroatooosi määra alusel. Tuginedes rahulikkuse, sülemlemistungi, arvu ja kogu meesaagi tulemustele, arvutatakse välja mesilasemade aretuse väärtus. Mesilasemade aretuse väärtus testitakse peale meesaagi võtmist, sest statistiliselt on sel ajal mesilased kõige agressiivsemad ja mesilaspere on kõige suurem. Aretuse väärtuse arvutamiseks kasutatakse fikseeritud lineaarset mudelit. Carniola mesilasemade lisamiseks aretusregistrisse võimaldab arvesse võtta geneetilisi sidemeid mesilasemade vahel. Mesilasemade aretajad(queen breeders) saavad kord aastas oma mesilasemade testi tulemused. Peale aretushooaega praagitakse aretusmaterjali hulgast välja need mesilasemade emad kes ei vasta rassilistele tunnustele ja need, kes kelle tulemused on alla keskmise. Ühe osana mesindamise meetoditest, alustavad mesilasemade aretusjaamad mesilasemade otsetestimist mesilasperedes. Usaldusväärseid tulemusi on võimalik saada mesilamajas mesilasperede omaduste jälgimisega.

8 Miks kasvatada puhta liini mesilasemasid? Sellepärast, et lääne üksikute rasside omadused näitavad selgeid tähtsaid erinevusi nende morfoloogilisel ja ökonoomsetel omadustel. Neid nimetatakse kohalikeks variatsioonideks või ökotüüpideks. See saab eriti ilmseks, kui mingid rühmad on jäänud pikemaks ajaks isoleerituks kliima ja geograafilisse keskkonda. Mesiniku, kes mesindavad erinevates piidkondades, omavad erinevaid selliseid kogemusi. Näiteks Pannonia regiooni mesilased kalduvad halvemini vastu võtma metsast tulnud sööta. Mesilased, kes on pärit erinevatest piirkondadest, tolmeldavad erinevalt näiteks lutserni samas kohas. Kokkuvõttes, mesilasperede arengu intensiivsus varieerub vastavalt geograafilisele ja klimaatilisele keskkonnale. Tuginedes mesinike poolt tehud tööle Carniola mesilase erinevate hindamiste tulemustele, tuleb ka mesilaste kohanemisvõimet säilitada. Mesinike ülesanne ja kohustus on säilitada Carniola mesilase populatsioon Sloveenia erinevates geograafilistes piirkondades. Puhtatõuliste mesilasemade kasvatamine ja loodusliku valikuga mesilasemade viljastamine. Mesilasemade kontrollitud paarumine toimub isoleeritud mesilasemade paarlates. Selles on lesed kontrolitud päritoluga ja need on ühe või mitme mesilasema järglased. Mesilasemasid toodetakse kontrollitud puhtatõulisest mesilasemast. Toimub ka vastupidiselt - vabapaarumine kasvatusjaamades, kus kohalike leskede puhtatõulisus ei ole garanteeritud. Mesilasemasid, kes on toodetud sellisel moel, on loodusliku valiku mesilasemad. Puhta liini mesilasemade kasvatamiseks peavad leske kasvatavad mesilaspered olema paarlatesse valitud. Selleks on loodud paarlad erinevatesse Sloveenia piirkondadesse (Gregorc et al. 2008). Rohkearvuline ja hajutatud polulatsioon tagab rassi säilimise erinevates variatsioonides erinevates geograafilistes piirkondades (nt Ülem Sava Org, Logari Org, Pannonia piirkond ja Valge Carniola). Aretustegevus on ühendatud peamesilasperede valikuga

9 Labor teostam töömesilaste näidiste põhjal mõõtmisi neist mesilasperedest, mida aretajad soovitavad tuginedes testidele ja analüüsidele, peamesilasperedes. Kolmeliikmeline töörühm, mis koosneb PRO ja DPO esindajatest, hindab aretusjaamade sobivust ja annab igal aastal kinnituse peamesilasperedele. See töögrupp kontrollib igal aastal ca 30 aretusjaama. Planeeritav mesilasemade kasvatuse tulemus on aastas ca mesilasema. Viimase otsuse peamesilasperede osas teeb tehniline teenistus. Mesilasemad valitakse peamiselt peamesilasperedest ja omavad aretuse registreerimise numbrit. Kui number puudub, siis see määratakse. Aretajad saavad märgised, nii et iga kasvatatav mesilasema, kes on tunnustatud aretusjaamast, saab ka vastavalt märgistatud. Kasvatatud mesilasemad on kohe puhta liini mesilasemad. Aretusjaamade mesilasperede tervislikku seisundit kontrollivad Ljubljana Ülikooli veterinaaria teaduskonna rahvusliku veterinaarinstituudi profesionaalid, kes annavad ka vastava sertifikaadi. Suurimat tähelepanu pööratakse ameerika haudmemädaniku avastamisele. Uuritakse kõiki mesilasemade aretusjaamades olevaid mesilasperesid. Kasvatus on ainult siis võimalik, kui jaam ei ole tunnistatud avastatud viiruse tsoonis. Igal mesinikul on oluline roll teatamaks võimaliku viiruse olemasolust tehnilisele teenistusele- Väljasuremine mesilasemade aretusjaamades on tunduvalt pikaajalisema negatiivse efektiga, kui mesindustaludes. Aretusjaamades on peamiselt siiski valitud mesilaspered (laborid on nende valikuga tegelenud aastaid). Kui need mesilaspered hukkuvad, siis kaob ka aretusmaterjal, nurjub aretusprotsess ja aretuse areng seiskub. Kulub palju aastaid omaduste monitooringuks ja selekteerimiseks, enne kui samale tasemele jõutakse. Kasutatud allikad:

10

Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjon

Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjon Euroopa Liidu Teataja L 109 Eestikeelne väljaanne Õigusaktid 60. aastakäik 26. aprill 2017 Sisukord II Muud kui seadusandlikud aktid MÄÄRUSED Komisjoni rakendusmäärus (EL) 2017/716, 10. aprill 2017, millega

Rohkem

Eesti Mesinike Liidu Koolituskeskus

Eesti Mesinike Liidu Koolituskeskus MESINDUSE ABC KURSUS PÄRNUS Koolituse läbiviija: Eesti Mesinike Liit Koolituse nimetus: Mesinduse ABC Õppekava rühm PÄRNU 2019 Koolituse toimumise koht Pärnu Teoreetiline õppus: Allika 2A Pärnu AMS ruumides

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx

Microsoft Word - L_5_2018_docx.docx Maaeluministri 0.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. novembri 08 määruse nr 6 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete ja valgurikaste

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Hiiumaa Mesinike Seltsing Mesilasperede talvitumine, soojusrežiim ja ainevahetus talvel Uku Pihlak Tänast üritust toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames Täna räägime: Natuke füüsikast ja keemiast

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teabepäevade korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Taimekasvatus ja mesindus - üksteisele toeks või takistuseks Marika Mänd Eesti Maaülikool Tolmeldamisest tulenev tulu

Rohkem

M

M Kursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eusotsiaalseid putukaid iseloomustavad kolm tunnust: täiskasvanud isendite omavaheline koostöö haudme eest hoolitsemisel

Rohkem

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx

Microsoft Word - L_5_2017_teravili (1).docx Maaeluministri.0.07 määrus nr 4 Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus Lisa (maaeluministri. oktoobri 07 määruse nr 70 sõnastuses) Teravilja, õliseemnete valgurikaste taimede

Rohkem

Mesila bioohutus ja selle hindamine.

Mesila bioohutus ja selle hindamine. Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Mesila bioohutus ja selle hindamine. Arvi Raie 24.03.2019, Rakveres Eesti mesinike teabepäev 1 Mesilaste haigus aprillis

Rohkem

Microsoft Word - SK_mp_toetus (43).docx

Microsoft Word - SK_mp_toetus (43).docx 1. Sissejuhatus SELETUSKIRI Maaeluministri määruse Mesilaspere toetus eelnõu juurde Maaeluministri määrus kehtestatakse maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse 18 lõike 1 ja 20 2 lõike 1 alusel.

Rohkem

Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Risto Raimets Mesilasperede hukkumise põhjused Eestis aastatel Bakalaureusetöö keskkonnakaitse/ maastik

Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Risto Raimets Mesilasperede hukkumise põhjused Eestis aastatel Bakalaureusetöö keskkonnakaitse/ maastik Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Risto Raimets Mesilasperede hukkumise põhjused Eestis aastatel 2011-2012 Bakalaureusetöö keskkonnakaitse/ maastikukaitse- ja hoolduse erialal Juhendaja: dotsent Taimi

Rohkem

HOBIMESINIKU AASTARING

HOBIMESINIKU AASTARING Kursuse korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Marje Riis Pärnu, 13.oktoober, 2018 Miks ma pean mesilasi? 2 Tänapäeval on kõik teisiti Kuidas vanasti oli? Ja nüüd: Varroalesta

Rohkem

raamat5_2013.pdf

raamat5_2013.pdf Peatükk 5 Prognoosiintervall ja Usaldusintervall 5.1 Prognoosiintervall Unustame hetkeks populatsiooni parameetrite hindamise ja pöördume tagasi üksikvaatluste juurde. On raske ennustada, milline on huvipakkuva

Rohkem

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Indrek Keres Eesti Maaülikool Eesti Kutseliste Mesinike Ühing Taimekasvatuse konsulent Mida mesinik ootab taimekasvatajalt

Rohkem

Suira käitlemine

Suira käitlemine Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Suira käitlemine Tarmo Teetlok Tallinn 14.11.2017 Mis on suir? Suir on mesilaste poolt ümbertöötatud õietolm. Suira valmistamiseks

Rohkem

Mesilaste haiguste klassifikatsioon

Mesilaste haiguste klassifikatsioon Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017 2019 kaudu Mesilaste haiguste klassifikatsioon Soodevahe Talu-Kõrts 2017 Hagbard Räis 1 Haiguste jagunemine Haiguste üldine jaotumine

Rohkem

MESILASPEREDE TALVITUMINE Kalle Toomemaa, PhD

MESILASPEREDE TALVITUMINE Kalle Toomemaa, PhD MESILASPEREDE TALVITUMINE Kalle Toomemaa, PhD MESILASPEREDE TALVITUMINE Kalle Toomemaa, PhD Trükise väljaandmist toetab Euroopa Liit Eesti Mesindusprogrammi raames. Autor Kalle Toomemaa Toimetaja Katrin

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi

Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigi Saksa keele riigieksamit asendavate eksamite tulemuste lühianalüüs 2014 1. Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigieksam on alates 2014. a asendatud Goethe-Zertifikat

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas Tervise Arengu Instituudi tegevused koolitoidu vallas Anneli Sammel Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Kool - tervislike toitumisharjumuste oluline kujundaja Koolitoit

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Mesilaspere haigused ja nende ravi Arvi Raie MULTIFACTOR REASONS FOR LOOSES TAPPIOHIN ON MONIA SYITÄ Reinvasion Mehiläishoitaja

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

3. Eesti riigi veterinaarteenistuse struktuur ja ülesanded

3. Eesti riigi veterinaarteenistuse struktuur ja ülesanded 3. Eesti riigi veterinaarteenistuse struktuur ja ülesanded Arvo Viltrop Arenemislugu Eesti Vabariigi veterinaaria valitsus Praeguse riigiteenistuse eellane: Nõukogude liidu aegne Põllumajandusministeeriumi

Rohkem

Lleyn_aretusprogramm_ELKL_2018

Lleyn_aretusprogramm_ELKL_2018 LLEYNI LAMBATÕU ARETUSPROGRAMM Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liit 2018 Sisukord Lühiajalugu... 3 Lleyni lamba populatsioon Eestis... 3 Üldiseloomustus... 4 Tõutunnused... 4 Lleyni tõustandardid... 5

Rohkem

Mälumäng Vol 3.

Mälumäng  Vol 3. Mälumäng Vol 3. 1. Mis linnu pilti on kujutatud 1993. aasta Soome 10-margasel metallmündil? a. Teder b. Lumekakk c. Laululuik d. Metsis Õige vastus d. Metsis 2. Millega kogus tuntust Külli Kersten Tartumaalt

Rohkem

MAHEMESINDUS

MAHEMESINDUS MAHEMESINDUS Sisukord Sissejuhatus... 1 Mahemesinduse nõuded ja mahemesindusega alustamine... 3 Mesilagrupi asukoht, korjemaa.... 4 Mesilasvaha... 6 Tarude materjal ja nende märgistus... 11 Haiguste ennetus

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

Monitooring

Monitooring IT infrastruktuuri teenused Monitooring Margus Ernits margus.ernits@itcollege.ee 1 Miks? Arvutisüsteemid töötavad tõrgetega Pole olemas 100% veakindlaid ja keerulisi arvutisüsteeme Tõrgetest võib teada

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Statistikatarkvara

Statistikatarkvara Sissejuhatus statistika erialasse, sissejuhatus matemaatika erialasse, 20. september 2018 Statistikatarkvara põgus ülevaade Krista Fischer Statistikatarkvara kategooriad Võib jagada mitut moodi: Tarkvara,

Rohkem

Kuidas alustada? Mesila asukoha valik Korjemaa iseärasused ja sellest tingitud valik

Kuidas alustada?  Mesila asukoha valik Korjemaa iseärasused ja sellest tingitud valik Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti mesindusprogrammi 2017-2019 kaudu Korjemaa valimine Mesilaste korjetaimede mitmekesisus Marje Riis Tallinn, 14.02.2017 Käsitletavad teemad Korjemaa, korjebaasi

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Keskkonnas\365bralik toidutootmine_loplik.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Keskkonnas\365bralik toidutootmine_loplik.pptx) Keskkonnasõbralik toidutootmine ja tarbimine Rahvaarvu eeldatav kasv aastani 2050 Doktorant Mariana Maante Magistrant Jorma Kütt Foto: L. Talgre https://et.wikipedia.org/ Haritav maa per capita Toitumine

Rohkem

HCB_hinnakiri2017_kodukale

HCB_hinnakiri2017_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.04.2016 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 69 83 71 85 C 12/15 73 88 75 90 C 16/20 75 90 77 92 C 20/25 78 94 80 96 C

Rohkem

Dorper_aretusprogramm_ELKL_2018

Dorper_aretusprogramm_ELKL_2018 DORPERI LAMBATÕU ARETUSPROGRAMM Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liit 2018 SISUKORD LÜHIAJALUGU... 3 DORPERI LAMBA POPULATSIOON EESTIS... 4 ÜLDISELOOMUSTUS... 5 TÕUTUNNUSED... 5 DORPERI JA VALGE DORPERI

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe

ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr /18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspe ERAELU KAITSE JA RIIGI LÄBIPAISTVUSE EEST VAIDEOTSUS avaliku teabe asjas nr 2.1.-3/18/2778 Otsuse tegija Otsuse tegemise aeg ja koht Andmekaitse Inspektsiooni peainspektor Elve Adamson 06.11.2018 Tallinnas

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Kliiniliste auditite kogemused [Read-Only] [Compatibility Mode] Anneli Rätsep TÜ Peremeditsiini õppetool vanemteadur 25.04.2013 Alates 2002. aastast "Haigete ravi pikkuse põhjendatus sisehaiguste profiiliga osakondades 3-5 auditit aastas Müokardiinfarkti haige käsitlus

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Difraktsioon

Microsoft PowerPoint - Difraktsioon Laineotika Difraktsioon Füüsika Antsla GümnaasiumG 11 klass Eelmine tund 1) Mille alusel liigitatakse laineid ristilaineteks ja pikilaineteks? 2) Nimeta laineid iseloomustavaid suuruseid. Tunnis: Uurime,

Rohkem

KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/ 2019, detsember 2018, - millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/ artikli 42 tähenduses

KOMISJONI  RAKENDUSMÄÄRUS  (EL)  2018/  2019, detsember  2018,  -  millega  kehtestatakse  määruse  (EL)  2016/ artikli 42  tähenduses L 323/10 19.12.2018 KOMISJONI RAKENDUSMÄÄRUS (EL) 2018/2019, 18. detsember 2018, millega kehtestatakse määruse (EL) 2016/2031 artikli 42 tähenduses kõrge riskiga taimede, taimsete saaduste ja muude objektide

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3.

Rohkem

ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Mitmemõõtmeline statistika Kairi Osula 2017/kevad

ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Mitmemõõtmeline statistika Kairi Osula 2017/kevad ANOVA Ühefaktoriline dispersioonanalüüs Treeningu sagedus nädalas Kaal FAKTOR UURITAV TUNNUS Factorial ANOVA Mitmefaktoriline dispersioonanalüüs FAKTOR FAKTOR Treeningu sagedus nädalas Kalorite kogus Kaal

Rohkem

HCB_hinnakiri2018_kodukale

HCB_hinnakiri2018_kodukale Betooni baashinnakiri Hinnakiri kehtib alates 01.01.2018 Töödeldavus S3 Töödeldavus S4 / m 3 /m 3 km-ga / m 3 /m 3 km-ga C 8/10 73 87 75 89 C 12/15 77 92 79 94 C 16/20 79 94 81 96 C 20/25 82 98 84 100

Rohkem

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1. Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk 20.11.2012 nr 32/1.1-6 1.1. Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.1.1. Põhikooli ja gümnaasiumiseadus 18. Vastu võetud

Rohkem

MESINIK MESINDUSE INFOLEHT nr nr 7 (87), 4 (90) veebruar august 2015 COLOSS küsimustiku esimene ametlik kokkuvõte Antu Rohtla tagasivaade aasta

MESINIK MESINDUSE INFOLEHT nr nr 7 (87), 4 (90) veebruar august 2015 COLOSS küsimustiku esimene ametlik kokkuvõte Antu Rohtla tagasivaade aasta MESINIK MESINDUSE INFOLEHT nr nr 7 (87), 4 (90) veebruar august 2015 COLOSS küsimustiku esimene ametlik kokkuvõte Antu Rohtla tagasivaade 2015. aasta meesuvele Tõnu Hiiemäe Leedu meefestivalist Marianne

Rohkem

Folie 1

Folie 1 Mäletsejalised: pole probleem. Küsimus on pigem selles, kas ratsioonis on suure proteiinisisaldusega söötasid (nagu sojakook) üldse vaja kasutada. Lindude söötmine on keerulisem kui sigade söötmine. Lindude

Rohkem

VL1_praks6_2010k

VL1_praks6_2010k Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht (Insert / Lisa -> Worksheet / Tööleht), nimetage

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HARIDUS 2006-2009 Tallinna Ülikool, organisatsioonikäitumine, magistrantuur Karjääri planeerimise seos karjäärialase tunnetatud võimekuse, töökontrollikeskme ja otsustusstiilidega Tallinna Tehnikakõrgkooli

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TallinnLV ppt4.ppt

Microsoft PowerPoint - TallinnLV ppt4.ppt Pneumokokknakkuse esinemine ja immuunprofülaktika Eestis Tervisekaitseinspektsioon Streptococcus pneumoniae avastatud 1881. aastal (dr.george Miller Sternberg ning keemik ja mikrobioloog Louis Pasteur)

Rohkem

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas

1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas 1 Keskkonnamõju analüüs Koostajad: Koostamise aeg: metsaparandusspetsialist Madi Nõmm algus: 17.04.2018 bioloogilise mitmekesisuse spetsialist Toomas Hirse lõpp: 24.07.2018 Tabel 1. Objekti üldandmed Harjumaa

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pitt-Hopkinsi sündroomi modelleerimine Drosophila melanogaster is Laura Tamberg Juhendajad: Mari Palgi, PhD ja Tõnis Timmusk, PhD 27.10.2014 Drosophila melanogaster Üks esimesi mudelorganisme Thomas Hunt

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014

Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014 Kodusünnitus Eestis miks, kuidas, millal? Siiri Põllumaa RM, MSc Eesti Ämmaemandate Ühing EAL, 3.aprill 2014 Teema on reguleerimata (13-aastane ajalugu) tundlik Propaganda, PR? Lubada või keelata? õigus

Rohkem

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill 2013. a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks maapealsetes süsteemides üldkasutatava elektroonilise

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Ain Seeder - Põltsamaa

Ain Seeder - Põltsamaa Varroalesta tõrje oblikhappega Kokkuvõte mesindusloengust Põltsamaal 11. oktoobril 2008.a. Lektor Ain Seeder, PR-5-1.5-9 Mesinduspäev toimus Eesti mesindusprogrammi raames, mida toetab Euroopa Liit Varroalest

Rohkem

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika

Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunika Sekretäri tööülesanded, õigused ja vastutus Ametikohtade eesmärk Ametikoht 1 (sekretär) Asjaajamise, dokumendiringluse ja linnavalitsuse sisekommunikatsiooni korraldamine ning dokumentide korrektne ja

Rohkem

VL1_praks2_2009s

VL1_praks2_2009s Biomeetria praks 2 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is oma kursuse ankeedivastuseid sisaldav andmestik (see, mida 1. praktikumiski analüüsisite), 2. nimetage Sheet3 ümber

Rohkem

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Pallini ajalugu 1875 Nicola Pallini asutas Antica Casa Pallini ja oli kõige tuntum kaupleja Abruzzos. Ta eksportis pähkeid, importis kivimeid Saksamaalt, oli pankur ja suurima poe omanik, valmistas veini

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Niitmise_tuv_optiline_ja_radar.pptx

Microsoft PowerPoint - Niitmise_tuv_optiline_ja_radar.pptx Ettekanne ESTGIS aastakonverentsil 30.11.2012 Niidetud alade tuvastamine multispektraalsete ja radarsatelliidipiltide põhjal Kaupo Voormansik Sisukord 1. Eksperiment 2012 suvel multispektraalsete mõõtmiste

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

Tallinna hankekord

Tallinna hankekord TALLINNA LINNAVALITSUS MÄÄRUS Tallinn 4. oktoober 2017 nr 30 Määrus kehtestatakse riigihangete seaduse 9 lg 3 ja Tallinna Linnavolikogu 21. septembri 2017 määruse nr 18 Riigihangete seaduses kohaliku omavalitsuse

Rohkem

PAKKUMUSKUTSE PROJEKTI AS RAKVERE HAIGLA ÕENDUS- JA HOOLDUSTEENUSTE INFRASTRUKTUURI ARENDAMINE PROJEKTIJUHTIMINE

PAKKUMUSKUTSE PROJEKTI AS RAKVERE HAIGLA ÕENDUS- JA HOOLDUSTEENUSTE INFRASTRUKTUURI ARENDAMINE PROJEKTIJUHTIMINE PAKKUMUSKUTSE PROJEKTI AS RAKVERE HAIGLA ÕENDUS- JA HOOLDUSTEENUSTE INFRASTRUKTUURI ARENDAMINE PROJEKTIJUHTIMINE Riigihanke projekti AS Rakvere Haigla õendus- ja hooldusteenuste infrastruktuuri arendamine

Rohkem

SANCO/10984/2010-EN Rev. 3

SANCO/10984/2010-EN Rev. 3 ET ET ET EUROOPA KOMISJON Brüssel 4.6.2010 KOM(2010)298 lõplik 2010/0156 (NLE) Ettepanek: NÕUKOGU OTSUS, geneetiliselt muundatud maisi Bt11 (SYN-BTØ11-1) sisaldavate, sellest koosnevate või sellest valmistatud

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx

Microsoft PowerPoint - loeng2.pptx Kirjeldavad statistikud ja graafikud pidevatele tunnustele Krista Fischer Pidevad tunnused ja nende kirjeldamine Pidevaid (tihti ka diskreetseid) tunnuseid iseloomustatakse tavaliselt kirjeldavate statistikute

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EMCS13

Microsoft PowerPoint - EMCS13 EMCS piloot-projekt Raigo Veisberg Maksu- ja Tolliameti kaudsete maksude ja aktsiiside talitus TEEMAD Mis on EMCS EMCS käivitumine EMCS kasutamine ja selle võimalused E-saateleht Info edastamine EMCS infosüsteemi

Rohkem

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc

Microsoft Word - DEVE_PA_2012_492570_ET.doc EUROOPA PARLAMENT 2009 2014 Arengukomisjon 2011/0177(APP) 2.7.2012 ARVAMUSE PROJEKT Esitaja: arengukomisjon Saaja: eelarvekomisjon Ettepanek võtta vastu nõukogu määrus, millega määratakse kindlaks mitmeaastane

Rohkem

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE

Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE Erasmus+ EESKUJUD ÜHISTE VÄÄRTUSTE EDENDAMINE LÖÖGE KAASA > kui olete õpetaja või sotsiaaltöötaja ja sooviksite korraldada oma kogukonnas üritust, kus osaleb mõni eeskujuks olev inimene > kui soovite osaleda

Rohkem

B120_10 estonian.cdr

B120_10 estonian.cdr Alati seal, et teid aidata Registreerige oma toode ja otsige abi koduleheküljelt www.philips.com/welcome B120 Beebimonitor Küsimus? Kontakteeruge Philipsiga Eestikeelne kasutusjuhend 2 Valgussensor USB

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone,

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november /17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 6. november 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ESIALGNE PÄEVAKORD ALALISTE ESINDAJATE KOMITEE (COREPER I) Justus Lipsiuse hoone, Brüssel 8. ja 10. november 2017 (10.00, 11.30) KOLMAPÄEV,

Rohkem

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID TÕHUSAKS JA ÜHTLASEKS VILJA KUIVATAMISEKS Mepu kõrgtehnoloogilised, pideva vooluga, sooja õhuga kuivatid kuivatavad vilja õrnalt,

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Praks 1

Praks 1 Biomeetria praks 6 Illustreeritud (mittetäielik) tööjuhend Eeltöö 1. Avage MS Excel is ankeedivastuseid sisaldav andmestik, 2. lisage uus tööleht, nimetage see ümber leheküljeks Praks6 ja 3. kopeerige

Rohkem

MESInIk MESINDUSE INFOLEHT nr 7nr(87), veebruar (106) aprill 2018 EMLi uus juhatus Pöördumine keskkonna kaitseks COLOSS-küsimustik Antu Rohtla

MESInIk MESINDUSE INFOLEHT nr 7nr(87), veebruar (106) aprill 2018 EMLi uus juhatus Pöördumine keskkonna kaitseks COLOSS-küsimustik Antu Rohtla MESInIk MESINDUSE INFOLEHT nr 7nr(87), veebruar 2015 2 (106) aprill 2018 EMLi uus juhatus Pöördumine keskkonna kaitseks COLOSS-küsimustik Antu Rohtla 80 Eha Metsallik. Liigirikkuse kadumine Evald Übi.

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Loeng2www.ppt [Compatibility Mode] Biomeetria 2. loeng Lihtne lineaarne regressioon mudeli hindamisest; usaldusintervall; prognoosiintervall; determinatsioonikordaja; Märt Möls martm@ut.ee Y X=x~ N(μ=10+x; σ=2) y 10 15 20 2 3 4 5 6 7 8

Rohkem

Microsoft Word - FV Steine - Keramik_Eesti

Microsoft Word - FV Steine - Keramik_Eesti Tõlge saksa keelest Austria Majanduskoja kivi- ja keraamikatööstuse erialaliidu töörühm Looduslikud ehitusmaterjalid puit Wiedner Hauptstraße 63 1045 Viin Erialaliit Kivid keraamika 16. nov. 2005 Kaust:

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja)

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja) Alternatiivne pangandusvõimalused ja õppetunnid Priit Põldja 18. Aprill 2013 Alternatiivsed ärimudelid panganduses Alternatiivne ärimudel ETK Finantsi näitel Mis n pildil? M-Pesa- suurima kliendiarvuga

Rohkem

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade

A Peet Üldiseid fakte diabeedi tekkemehhanismide kohta \(sealhulgas lühiülevaade Suhkurtõve esinemissagedus lastel Diabeedi tekkepõhjused Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik Suhkruhaiguse tüübid 1. tüüpi suhkruhaigus (T1D) Eestis 99,9% juhtudest kõhunääre ei tooda insuliini 2. tüüpi

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi

Põhja-Harju Koostöökogu HINDAMISKRITEERIUMID Kinnitatud üldkoosoleku otsusega p 2.2. Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgi Hindamiskriteeriumid I III MEEDE Osakaal % Hinne Selgitus Viide projektikirjeldusele Projekti ettevalmistuse ja elluviimise kvaliteediga seotud kriteeriumid (kokku 0%) 1. Projekti sidusus ja põhjendatus

Rohkem

Microsoft PowerPoint - GM_ettekanne

Microsoft PowerPoint - GM_ettekanne MARMONI projekti tegevused ja oodatud tulemused Georg Martin TÜ Eesti Mereinstituut MARMONI põhisõnum General Objective of the project: The project aims at developing concepts for assessment of conservation

Rohkem

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused

Lasteendokrinoloogia aktuaalsed küsimused Haigusjuht nooruki androloogiast lasteendokrinoloogi pilgu läbi Aleksandr Peet SA TÜK Lastekliinik aleksandr.peet@kliinikum.ee Neuroloogi jälgimisel vanuseni 13 a. Esmakordselt visiidil vanuses 7a Elu

Rohkem

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine

Microsoft PowerPoint - veinikaaritamine Veini kääritamine Martin Sööt Käärimisprotsessi mõjutavad tegurid Temperatuur ja selle mõju veini kvaliteedile: Käärimine on eksotermiline protsess ja seetõttu eraldub käärimisel soojusenergiat punased

Rohkem

Microsoft Word - alkohol_K2_SoKo.doc

Microsoft Word - alkohol_K2_SoKo.doc Soovituste koostamise kokkuvõte - SoKo Kliiniline küsimus nr 2 Kas kõigil alkoholi kuritarvitamise ja alkoholisõltuvuse kahtlusega patsientidel tuleb lisaks anamneesile kasutada diagnoosi täpsustamiseks

Rohkem

Non-pharmacological treatment

Non-pharmacological treatment Siinusrütmi säilitava ravimi valik Kliiniline küsimus Kas siinusrütmi säilitavaks raviks tuleks eelistada mõnd konkreetset ravimirühma/ravimit: BBL vs Ic vs III? Olulised tulemusnäitajad Surm, ajuinfarkt,

Rohkem

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi

TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusi TELLIJAD Riigikantselei Eesti Arengufond Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium KOOSTAJAD Olavi Grünvald / Finantsakadeemia OÜ Aivo Lokk / Väärtusinsener OÜ Tallinnas 14.04.2014 Uuring Energiamajanduse

Rohkem

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk

FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, Marek Kolk FIDE reitingumäärus 1. juuli 2014 Kuremaa, 2014. Marek Kolk Artikkel 0. Sissejuhatus Artikkel 0.2 (uus) Millal läheb partii FIDE reitinguarvestusse? Reitinguarvestusse minev turniir tuleb ette registreerida

Rohkem