standardi levaade_mikk.doc

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "standardi levaade_mikk.doc"

Väljavõte

1 TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Raadio- ja sidetehnika instituut Sidetehnilised standardid IEEE Kodutöö Teostaja: Mikk Peetrimägi IATM-21 Juhendaja: Maret Ots Tallinn 2006

2 Sisukord Sissejuhatus 3 1. Traadita standardid 4 2. Standardi eelised (tootjatele, tarbijatele, teenusepakkujatele) 5 3. Ülevaade standardist 6 4. Tehniline informatsioon GHz GHz 5. Koostoimivus Kokkuvõte standardist ja alamstandarditest 11 Kasutatud materjalid 13 Tähistused 14

3 Sissejuhatus Paljud operaatorid ja teenusepakkujad ei pruugi veel olla kursis IEEE standardiga ning WiMAX-iga, kuid see traadita tehnoloogia pöörab laiaribalises traadita ühenduse tööstuses uue lehekülje standardit (Air Interface for Fixed Broadband Wireless Access Systems) tuntakse ka IEEE WirelessMAN õhuliidese nime all. See tehnoloogia disainiti algusest peale pakkumaks viimase miili laiariba juurdepääsu MANis (Metropolitan Area Network), pakkudes jõudlust, mis on võrreldav DSLi või T1-ga l ja WiMAX-il baseeruvate süsteemide põhieelised on järgnevad: pakkuda kiirelt teenust alades, kuhu juhtmetega infrastruktuuri juurdepääs on raskendatud; vältida suuri paigaldamiskulusid; võimaldada üle saada traadiga infrastruktuurist tulenevatest füüsilistest piirangutest.

4 1. Traadita standardid Traadiga laiaribalise ühenduse pakkumine hetkel alapakutud piirkondadele võib olla väga kallis ning aeganõudev protsess traadita tehnoloogia pakub paindliku, odavama ning standarditele baseeruva vahendi täitmaks hetkel laiaribalises ühenduses olevaid aukusid, luues uusi laiariba teenuseid, mis ei ole võimalikud traatidega maailmas. IEEE on loonud juba mitmed teineteist täiendavad standardid. Nende hulka kuuluvad IEEE Personal Area Network (PAN), IEEE Local Area Network (LAN), IEEE Metropolitan Area Network (MAN) ja veel oma arengustaadiumi alguses olev IEEE Wide Area Network (WAN või MBWA) ning WRAN. Lähemat selgitust nõuavad ehk standardid IEEE ning IEEE on loodav mobiilne lairiba standard alla 3.5 GHz lubadega sagedusalades ning on loodav traadita lairiba standard sagedusalas MHz. IEEE WRAN standard ehk Wireless Rural Area Network on eelkõige mõeldud töötamaks vabadel telekanalitel, hõreasustusega aladel ja sagedustel MHz. Iga standard esindab optimeeritud tehnoloogiat kindlale turule ja kasutusmudelile ning nad täiendavad üksteist. Hea näide sellest oleks standardi kasutusele võtmine.

5 Operaatoritele ja teenusepakkujatele on süsteemid, mis on ehitatud vastavalt standardile, kergelt tööle rakendatavad ning võimaldavad paindlikku ning odavat laiariba ühendust pakkuda miljonitele kodukasutajatele ja firmadele. IEEE , nagu näha, on üks mitmest teineteist täiendavast standardist, mis on loodud IEEE poolt tagamaks koostoimimist ning vähendamaks traadita tehnoloogiaga kaasnevaid riske. 2. Standardi eelised Tootjatele Standarditele baseeruv, ühine platvorm tagab kiire uuenduse ja uute komponentide ning teenuste lisamise. Saab kontsentreeruda spetsialiseerumisele (näiteks ainult tugijaama (BS) või kliendiseadmed (CPE)) Tarbijatele Teenust saavad kliendid, kes asuvad väljaspool kujunenud lairiba ringi arengumaades, kus infrastruktuur pole nii kõrgelt arenenud; arenenud maades, kus osa kliente paikneb maapiirkondades või alades, kus on raske teenust pakkuda. Rohkem pakkujaid turul tagab valikuvõimaluse. Rohkem pakkujaid tagab parema hinna-kvaliteedi suhte. Teenusepakkujatele Ühine platvorm surub hinnad alla, soodustab tervislikku konkurentsi ja innovatsiooni. Pole vaja ennast enam siduda ühe tootjafirmaga, kuna kui seadmed on standardsed, siis võib valida mitme tootja vahel. Traadita süsteemid alandavad operaatorite investeerimisriske.

6 Komponenditootjatele Standardiseerimine loob ärivõimalused kiibitootjatele 3. Ülevaade standardist IEEE õhuinterfeisi standard on tõeliselt tänapäevane lairiba traadita süsteemide spetsifikatsioon, mis kasutab point-to-multipoint (PMP) arhitektuuri. Esialgne versioon loodi GHz sagedusala jaoks, kuid selle sagedusala funktsionaalsus jäi puudulikuks. Edaspidi võeti sihiks konkreetsed turud ning 2004 aasta juulis avaldati standardi parandus, mis oli suunatud sagedustele alla 11 GHz. Selles ülevaates oli C, A ja D töörühma parandused. Töörühmad on sihiks võtnud süsteemi profiilide arendamise, protokollide rakendamise kontrolli, testide struktuurid ja põhjused. Lisaks sellele abstraktsete testide spetsifikatsioonid GHz ja alla 11 GHz sagedusalas, kõik vastavuses ISO/IEC 9464 seeria (võrdväärne ITU-T x.290 seeriaga) kvaliteeditestimisstandarditega. IEEE töörühm on loonud point-to-multipoint lairiba traadita juurdepääsu standardi süsteemidele, mis töötavad sagedusvahemikes GHz ja alla 11 GHz. Ta kirjeldab MAC kihi protokolli, mis toetab erinevaid füüsilisi kihte erinevates sagedusalades. Mitu füüsilise kihi (PHY) nõudmist võeti arvesse (kõrgematel sagedustel peab kindlasti olema otsenähtavus). Selline nõudmine kergendab mitmekiirelise levi poolt tekitatavaid probleeme, lubades laiemaid kanaleid, üldiselt suuremaid kui 10 MHz. See võimaldab IEEE standardil pakkuda kõrgemahulisi linke nii üla- kui alasuunas. Alla 11 GHz sagedusalas ei ole enam otsenähtavust nõutud vaid see on lihtsalt soovitatav. Algse IEEE MAC-i muudeti piisavalt, et ta sobiks erinevate PHY kihtide ja teenustega, mis omakorda on vastavuses erinevate keskkondade poolt seatud nõuetega. Standard on loodud toetama ajalist dupleksühendust (TDD) või sageduslikku dupleksit (FDD), lubades nii pool- kui ka täisdupleksühendust FDD puhul.

7 MAC loodi, võttes spetsiaalselt arvesse PMP (point-to-multipoint) traadita juurdepääsu keskkonna. Ta toetab kõrgema kihi või transpordi protokolle nagu ATM, Ethernet või Interneti Protokoll (IP), ja on loodud sobima tuleviku protokollidega, mis pole veel välja arendatud. MAC loodi kõrgete bitikiiruste saavutamiseks (kuni 268 mbps mõlemas suunas), mida võib pidada ka tõeliseks lairiba ühenduseks, tagades samal ajal ATM-ga (asünkroonne transfeerimismood) sobivat teenusekvaliteeti (QoS quality of service); rtps, nrtps, ja parim pingutus. Sama kaadristruktuur võimaldab terminalidele dünaamiliselt teha lasta üleslingi või allalingi profiile vastavalt lingi võimalustele. See võimaldab reaalajas mängida mahu ja robustsusega ning võrreldes mitte-adaptiivsete süsteemidega on keskmise mahu suurenemine pea kaks korda standardi MAC kasutab muudetava pikkusega protokolli andmeüksust (PDU Protocol Data Unit) koos teiste võimalustega, mis suurendavad standardi efektiivsust. Mitme MAC-i PDU-d ühendatakse üheks purskeks, et suurendada PHY arvelt efektiivsust. Lisaks, mitme sama teenuse andmeüksuse (SDU Service Data Unit) ühendamine üheks MAC PDUks, suurendades jällegi MAC- i arvelt efektiivsust. Kaaderdamine võimaldab väga suuri SDUsi saata üle kaadri piiride, et garanteerida teenuse kvaliteeti. MAC kasutab ise-parandavad ribalaiuse nõue/lubatud skeemi, mis elimineerib kinnitussõnumite hilinemise, samal ajal võimaldades paremat teenusekvaliteedi käsitlemist, kui tavalised süsteemid. Terminalide puhul on võimalik valida mitmete ribalaiuse nõuete vahel, sõltudes teenuse QoS-ist ja ühenduse parameetritest. Neid on võimalik ka ühendada gruppideks.

8 4. Tehniline informatsioon GHz 2003-nda aasta alguses laiendati IEEE standardit a lisaga, mis käsitles eelkõige traadita lairiba juurdepääsu sagedustel 2 11 GHz. WiMAX-i 2 11 GHz-i tehnilisel töögrupil (TWG) on mandaat, et luua testimise ja kvaliteedikontrolli dokumente vastavalt IEEE ja ETSI standarditele toetades IEEE ja ETSI HiperMAN standardeid. Konkreetseid koostoimivus ja standardivastavus teste teostatakse sõltumatute laborite poolt GHz sagedusala süsteemi profiilid. WiMAX-i 2-11 GHz tehniline töörühm defineerib IEEE a MAC-i ja PHY-i kihi süsteemi profiilid IEEE a ja HiperMAN-i standardite jaoks. MAC-i kihtide profiilides on ka kirjeldatud IP-põhised versioonid nii WirelessMAN-ist (litsentseeritud) kui ka WirelessHUMAN-ist (litsentseerimata). IEEE parandustes kirjeldatakse mitmeid füüsilise kihi profiile, keskendudes eelkõige 256 punktise FFT OFDM füüsilisele moodile. Mitmed kanalirastreid, mis katavad tüüpilist spektrijaotust litsentseeritud ja litsentseerimata sagedusalades, toetavad 256 punkti FFT OFDM füüsilist moodi. Lisaks süsteemi profiilidele luuakse teisi testimise ja kvaliteedikontrollidokumente, mis lihtsustavad testimist ja koostoimivuse kontrolli (PICS Protocol Implementation Conformance Statement; TSS ja TP Test Suite Structure & Test Plan; Abstract Test Suite ATS).

9 10 66 GHz sagedusala süsteemi profiilid. WiMAX on defineerinud 2 MAC-i süsteemi profiili, mida lisati IEEE c-sse: ATM süsteemi MAC profiil IP-põhise süsteemi MAC profiil Defineeriti ka kaks peamist PHY (füüsilise kihi) süsteemi: 25 MHz laiune kanal (enamasti Ameerika Ühendriikides), mida kasutatakse GHz sagedusalas. 28 MHz laiune kanal (enamasti Euroopa riikides), mida kasutatakse GHz sagedusalas. PHY kihi profiilid on samad, kui jätta välja kanalilaius ja sümbolikiirus, mis on proportsionaalses sõltuvuses kanalilaiusega. Igal peamisel PHY kihi profiilil on kaks alaprofiili FDD (sagedusdupleks) ja TDD (aegdupleks).

10 5. Koostoimivus IEEE õhuinterfeisi spetsifikatsioon on väga mitmekülgne ja komplekse. Seal lubatakse mitu füüsilist kihti erinevate sagedusvahemike jaoks ja regioonidest sõltuvaid sagedusjaotusi. Lubatakse IP-põhist või ATM-põhist süsteemi olenevalt tarbija vajadustest. See spetsifikatsioon on mõeldud nii kiiremahulistele ärilahendustele kui ka kodustele ühendustele. Kuna võimalusi on väga palju siis on loodud süsteemi profiilid, mille mõte on spetsifitseerida, mis võimalused on kohustuslikud ja mis valikulised MAC-i ja PHY-i kihi jaoks, sõltuvalt rakendustest. See võimaldab tootjatel, kelle sihiks on sama turg, tooteid teiste tootjatega ühildada, ilma et peaks iga võimalust käiku laskma. Veel üks probleem, millega IEEE arendajad silmitsi seisavad on standardi loomise protsessi osa, mis on seotud nõudmistega. Seega IEEE töögrupi tulemus on standard, teisisõnu nõudmiste spetsifikatsioon. Töögrupp jätkab oma tegevust, et laiendada standardit vastavalt turu nõuetele, vastavalt paranduste ja täienduste näol. Testide spetsifikatsioonid on vajalikud, et: Veenduda, et süsteemide ja vahendite loojad on piisavalt testinud oma tooteid vastavalt standardi nõuetele. Garanteerida, et erinevate tootjate seadmeid on testitud samamoodi, vastavalt standardile. Seda võib pidada ka üheks koostoimivuse nõudeks. Võimaldada iseseisvat kvaliteedi kontrolli, mis lisab usaldust eelnevale kahele. See testide spetsifikatsioon on ETSI poolt ametlikult ära kirjeldatud ja on üldjuhul täielikum, kui IEEE enda oma. ETSI järgib ISO/IEC 9646 seeriat (ITU-T X.29x seeria). Testide struktuuri ja põhjuste (TSS ja TP) dokument ja abstraktne testide (ATC) spetsifikatsioon on mõlemad kirjeldatud ISO/IEC s (ITU-T X.291). Profiilide omamine on vaid üks koostoimivusega seotud probleemidest. Peab olema standardne meetod koostoimivate süsteemide ja seadmete tuvastamiseks. See annab süsteemiloojatele hea ülevaate sellest, mida tarvis parandada ja mis vahendeid valida. Pöördudes IEEE puuduste juurde on loodud kvaliteedikontrolli dokumendid, mis on vastavuses ISO/IEC nõuetega ning mis anti IEEE töögrupile. Nende hulgas ka

11 Protokollirakenduse Vastavuse Nõue (Protocol Implementation Conformance Statement (PICS), TSS ja TP, ning ATS. 6. Kokkuvõte standardist ja alamstandarditest Põhistandard Raadiointerfeisi standard linnaala traadita võrkudele (WirelessMAN) Kirjeldab MAC kihi protokolli, mis toetab erinevaid füüsilisi kihte erinevates sagedusalades Alamstandardid paikse ühenduse tagamiseks e - mobiilse ühenduse tagamiseks Nõuded Peab toetama QoS-i nõudmisi järgnevatel teenustel» POTS» E1» VoIP (Voice over IP)» VToA (Voice and Telephony over ATM) Peab toetama IPv4 ja IPv6 Peab toetama reaalaja teenuseid Toetatavad teenused 1. Digitaalne audio/video multicast 2. Digitaalne telefoniühendus 3. ATM cell relay 4. Kohtvõrkude ühendamine 5. Back-haul teenus 6. PPP tunnel 7. Frame relay service

12 Täpsemalt: IEEE traadita linna-ala võrk e. Metropolitan Area Network (MAN) o GHz sagedusvahemik o Line-of-Sight ühendus o Kuni 134 Mbps 28 MHz kanali puhul o QPSK, 16 QAM, 64 QAM modulatsioon o paikne teenus o 20, 25, 28 MHz laiused kanalid o Kärje raadius 2 5 km IEEE Metropolitan Area Network (2-11GHz) o Alla 11 GHz sagedustel o Non Line-of-Sight ühendus o Kuni 75 Mbps 20 MHz kanali puhul o OFDM 256, 64 QAM, 16 QAM, QPSK, BPSK modulatsioon o OFDMA o paikne või nomaadiline teenus o 1.25 kuni 20 MHz laiune kanal o Kärje raadius 5-8 km (max. 40km point to point) IEEE e mobiilne Metropolitan Area Network o Alla 6GHz sagedustel o Non Line-of-Sight ühendus o Kuni 15 Mbps 5 MHz kanali puhul o OFDM 256, 64 QAM, 16 QAM, QPSK, BPSK o OFDMA o Paikne, nomaadiline või mobiilne o 1.25 kuni 20 MHz laiune kanal o Kärje raadius 2-5 km

13 Kasutatud materjalid: 1) 2) 3) Ainetöö WiMax, Mikk Peetrimägi 4) 5) rformance.pdf 6)

14 Tähistused IP - Internet Protocol MAN - Metropolitan Area Network IEEE - Institute of Electrical and Electronics Engineers DSL - Digital Subscriber Line MAC - Medium Access Control LAN - Local Area Network PAN - Private Area Network WAN - Wireless Area Network MBWA - Mobile Broadband Wireless Access WRAN - Wireless Regional Area Network LOS - Line of Sight NLOS - Non Line of Sight QPSK - Quadrature Phase Shift Keying BPSK - Binary Phase-shift Keying QAM - Quadrature Amplitude Modulation OFDM - Orthogonal Frequency Division Multiplexing OFDMA - Orthogonal Frequency Division Multiple Access ATM - Asynchronous Transfer Mode PPP - Point to Point Protocol PMP - Point to Multipoint WiFi - Wireless Fidelity SDU - Service Data Unit PDU - Protocol Data Unit TSS - Test Suite Structure TP - Test Plan ATC - Abstract Test PICS - Protocol Implementation Conformance Statement ATS - Abstract Test Suite POTS - Plain Old Telephony System E1 - Euroopa digitaalse andmeside vorming VoIP - Voice over Internet Protocol VToA - Voice and Telephony over ATM IPv4/IPv6 - Internet Protocol version 4 / version 6 WiMAX - Worldwide Interoperability for Microwave Access T1 GSM - Global System for Mobile Communications EDGE - Enhanced Data rates for GSM Evolution ETSI - European Telecommunications Standards Institute BS - Base Station CPE - Customer Premises Equipment TDD - Time-Divsion Duplexing FDD - Frequency Division Duplexing

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Traadita lairiba Eestis 01. okt 2009 1 Ettekande teemad: 3,5G (HSDPA) Priit Kullerkupp priit.kullerkupp@gmail.com CDMA 450 Aivar Jürgens aivar.jyrgens@gmail.com WiFi, WiMax Uko Valtenberg uko.valtenberg@err.ee

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 12. Traadita kohtvõrk ja hajaspektriside Side IRT3930 Ivo Müürsepp 2 Eksamiajad: Esimene eksamieelne konsultatsioon: T 02.01.2018 kell 10:00 Esimene eksamiaeg: R 05.01.2018 kell 10:00 Teine konsultatsiooniaeg

Rohkem

Sidekursus 2002

Sidekursus 2002 SIDE (IRT 3930) Loeng 12/2010 Mobiilne lairiba Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Teenused 397 UMTS ootused Parema kvaliteediga teenused

Rohkem

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill 2013. a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks maapealsetes süsteemides üldkasutatava elektroonilise

Rohkem

Sidekursus 2002

Sidekursus 2002 SIDE (IRT 3930) Loeng 8/2010 Juhtmepõhine juurdepääs Teema - liidesed Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Liidesed 253 Paradigma nihe Ühendatud võrgus

Rohkem

Tarkvaraline raadio Software defined radio (SDR) Jaanus Kalde 2017

Tarkvaraline raadio Software defined radio (SDR) Jaanus Kalde 2017 Tarkvaraline raadio Software defined radio (SDR) Jaanus Kalde 2017 Sissejuhatus Raadiosidest üldiselt Tarkvaraline raadio Kuidas alustada 2 Raadioside Palju siinussignaale õhus Info edastamiseks moduleerid

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 8/2011 Juhtmepõhine juurdepääs Teema - liidesed Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst.

SIDE (IRT 3930) Loeng 8/2011 Juhtmepõhine juurdepääs Teema - liidesed Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. SIDE (IRT 3930) Loeng 8/2011 Juhtmepõhine juurdepääs Teema - liidesed Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Liidesed 281 Paradigma nihe Ühendatud võrgus

Rohkem

Loeng05

Loeng05 SIDE (IRT 3930) Loeng 5/2009 Võrgu- ja kanaliprotokollid Teema - kanalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Kanalid 145 Ühendamise mudel 7 7 6 5 4 3

Rohkem

Document number:

Document number: WNR Kiirpaigaldusjuhend Lisateavet, juhised ja uuendused saab leida internetist aadressil http://www.a-link.com Kiirpaigaldusjuhend Komplekt sisaldab: - WNR repiiter - Paigaldusjuhend Ühendused / Ports:

Rohkem

EESTI STANDARD EVS 896:2008 RAHVUSVAHELINE NUMERATSIOONIPLAAN ITU-T soovituse E.164 rakendamine Eestis See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade The

EESTI STANDARD EVS 896:2008 RAHVUSVAHELINE NUMERATSIOONIPLAAN ITU-T soovituse E.164 rakendamine Eestis See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade The EESTI STANDARD RAHVUSVAHELINE NUMERATSIOONIPLAAN ITU-T soovituse E.164 rakendamine Eestis The international public telecommunication numbering plan Application of ITU-T recommendation E.164 in Estonia

Rohkem

Microsoft Word - MM_17 13[1] lisa 3

Microsoft Word - MM_17 13[1] lisa 3 Lisa 3 majandus- ja kommunikatsiooniministri 2006.a määrusele nr CEPT ELEKTROONILISE SIDE KOMITEE OTSUSED JA SOOVITUSED, ITU SOOVITUSED, EUROOPA LIIDU DIREKTIIVID JA OTSUSED, RAHVUSVAHELISED KOKKULEPPED,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx Mis on EstWin? Mis on EstWin Lairiba baasvõrgu ehitus asulatesse ja mobiili mastidesse, eesmärgiga luua sideettevõtetele võimalus tarbijatele kiire interneti pakkumiseks EstWin projekti käigus juurdepääsuvõrku

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. T

SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. T SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Teenused 361 Lairibaühendus Teenused 362 Traffic Classes

Rohkem

Andmeturve

Andmeturve CORBA Sissejuhatus IDL CORBA struktuur Serveri ehitus Objekti adapter Lisateenused MEELIS ROOS 1 CORBA sissejuhatus CORBA Common Object Request Broker Architecture Üldine Objektipäringute Vahendaja Arhitektuur:)

Rohkem

EST_QIG_TEW-424UB(V3.1.1).cdr

EST_QIG_TEW-424UB(V3.1.1).cdr Lühike paigaldusjuhend TEW-424UB Sisukord Eesti... 1 1. Enne alustamist... 1 2. Kuidas paigaldada... 2 3. WiFi seadistamine... 4 Tõrkeotsing... 6 Version 12.05.2007 1. Enne alustamist Pakendi sisu TEW-424UB

Rohkem

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc

Microsoft Word - ref - Romet Piho - Tutorial D.doc Tartu Ülikool Andmetöötluskeel "Tutorial D" realisatsiooni "Rel" põhjal Referaat aines Tarkvaratehnika Romet Piho Informaatika 2 Juhendaja Indrek Sander Tartu 2005 Sissejuhatus Tänapäeval on niinimetatud

Rohkem

Tootetingimused nr ET.05.IN.50.O2 Toote nimetus: Ärilahendus 1. Mõisted DSL internetiteenus ITU standardiga G määratletud tehnoloogia baasil osu

Tootetingimused nr ET.05.IN.50.O2 Toote nimetus: Ärilahendus 1. Mõisted DSL internetiteenus ITU standardiga G määratletud tehnoloogia baasil osu Tootetingimused nr ET.05.IN.50.O2 Toote nimetus: Ärilahendus 1. Mõisted DSL internetiteenus ITU standardiga G.991.2 määratletud tehnoloogia baasil osutatav teenus, mis võimaldab kas asümmeetrilist (eri

Rohkem

Tootetingimused nr ET.05.IN.64.F2 Toote nimetus: Ärilahendus VoIP 1. Mõisted Elion AS Eesti Telekom, kes osutab teenuseid ka Elioni kaubamärgi all; El

Tootetingimused nr ET.05.IN.64.F2 Toote nimetus: Ärilahendus VoIP 1. Mõisted Elion AS Eesti Telekom, kes osutab teenuseid ka Elioni kaubamärgi all; El Tootetingimused nr ET.05.IN.64.F2 Toote nimetus: Ärilahendus VoIP 1. Mõisted Elion AS Eesti Telekom, kes osutab teenuseid ka Elioni kaubamärgi all; Elioni sidevõrgu lõpp-punkt Elioni sidevõrgu punkt, kus

Rohkem

Side

Side SIDE (IRT 90) Loeng Signaalid sidekanalis Teema - signaalid Signaaliülekanne üüsilises kanalies Põhiriba signaal ja selle esius Kisaribalised ja laiaribalised signaalid vs kanalid Häirekindluse agamine

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Raigo Iling, MKM

Microsoft PowerPoint - Raigo Iling, MKM Kiire interneti ühenduste ( viimase miili ) rajamise analüüs ja ettepanekud Raigo Iling Sideosakond / nõunik 1.04.2016 Eesti infoühiskonna arengukava 2020 eesmärgid 30 Mbit/s kiirusega interneti kättesaadavus

Rohkem

Microsoft Word - MKM74_lisa1.doc

Microsoft Word - MKM74_lisa1.doc Majandus- ja kommunikatsiooniministri 6. oktoobri 2010. a määruse nr 74 Avaliku konkursi läbiviimise kord sageduslubade andmiseks televisiooni ringhäälingusaadete ja -programmide digitaalse edastamise

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 11/2012 Mobiilside Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. Teen

SIDE (IRT 3930) Loeng 11/2012 Mobiilside Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. Teen SIDE (IRT 3930) Loeng 11/2012 Mobiilside Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Teenused 401 Mobiilside Võrgud ja ühendamine regional vertical

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Lisa 5 koolituse materjalid

Microsoft PowerPoint - Lisa 5 koolituse materjalid 03. detsember, 2009 Piirangutest vabaks IT-ga või IT-ta? Heiti Mering Heiti.mering@ee.fujitsu.com Eero Elenurm eero@elenurm.net Piirangud või võimalused? Millised on meie oskused? Millised on meie teadmised?

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 3/2014 {15. sept.} Signaalide ülekanne sidesüsteemis Teema - signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sid

SIDE (IRT 3930) Loeng 3/2014 {15. sept.} Signaalide ülekanne sidesüsteemis Teema - signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sid SIDE (IRT 3930) Loeng 3/2014 {15. sept.} Signaalide ülekanne sidesüsteemis Teema - signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika instituut avo.ots@ttu.ee Telefoniside 81 I

Rohkem

Microsoft Word - Iseseisev töö nr 1 õppeaines.doc

Microsoft Word - Iseseisev töö nr 1 õppeaines.doc TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Raadio- ja sidetehnika instituut Mikrolainetehnika õppetool Iseseisva töö nr 1 juhend õppeaines Sideseadmete mudeldamine Ionosfäärse sidekanali mudeldamine Tallinn 2006 1 Teoreetilised

Rohkem

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Robert Mägi o Õpingud: Riga Technical University o Haridus: MSc (Electrical Engineering) MSc (Automatic Telecommunications)

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 2/2012 Sidevõrgud ja süsteemid Teema - signaalid Signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika ins

SIDE (IRT 3930) Loeng 2/2012 Sidevõrgud ja süsteemid Teema - signaalid Signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika ins SIDE (IRT 3930) Loeng 2/2012 Sidevõrgud ja süsteemid Teema - signaalid Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee 41 Sõnumiülekanne Sõnumit kantakse üle signaalina

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ülevaade Mehhaanika ja elektroonika tooted, elektromehaanilised koosted 30 aastat kogemust Müügikäive 2018 MEUR 15,4 2 tootmisüksust Euroopas HYRLES OY Soome tehas Asutatud 1989 Tootmine 8500 m2 Personal

Rohkem

EE acte(2)_ET+date et nr.doc

EE acte(2)_ET+date et nr.doc EUROOPA KOMISJON Brüssel, 17/08/2007 SG-Greffe (2007) D/205099 Sideamet Ädala 2 10614 Tallinn Eesti Kellele: hr Ando Rehemaa Faks: +372 693 1155 Lugupeetud hr Rehemaa Teema: Juhtum EE/2007/0666: Ringhäälingu

Rohkem

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc

Microsoft Word - MKM74_lisa2.doc Majandus- ja kommunikatsiooniministri 6. oktoobri 2010. a määruse nr 74 Avaliku konkursi läbiviimise kord sageduslubade andmiseks televisiooni ringhäälingusaadete ja -programmide digitaalse edastamise

Rohkem

Side 2006

Side 2006 SIDE (IRT 3930) Loeng 3 Sõnumid ja signaalid Teema - signaalid õhipunkid Sidesüseemi ükeldus Analoog- ja digisõnum Signaalide liigius Digiaalsignaali ülekanne Shannoni valem Avo Os elekommunikasiooni õppeool,

Rohkem

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon

Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon Elisa Ring Elisa Ringi mobiilirakendus Versioon 1.0.85 15.01.2019 1 Elisa Ring... 1 1. Ülevaade... 3 1.1. Kirjeldus... 3 1.2. Tehnilised tingimused... 3 1.3. Kasutuselevõtt ja sisselogimine... 3 2. Rakenduse

Rohkem

P2P süsteemid

P2P süsteemid Gnutella Ajalugu Detsentraliseeritus Protokollist Paralleliseerimine Ujutamine Skaleeruvus Ultranoded Puuräsid DHT Muud MEELIS ROOS 1 Ajalugu Failivahetus P2P massidesse viija Napster tsentraalne süsteem

Rohkem

Image segmentation

Image segmentation Image segmentation Mihkel Heidelberg Karl Tarbe Image segmentation Image segmentation Thresholding Watershed Region splitting and merging Motion segmentation Muud meetodid Thresholding Lihtne Intuitiivne

Rohkem

Euroopa Telekommunikatsiooni Standardite Instituudi (ETSI) harm

Euroopa Telekommunikatsiooni Standardite Instituudi (ETSI) harm Majandus- ja kommunikatsiooniministri. 2011.a määruse nr lisa 4 EUROOPA TELEKOMMUNIKATSIOONI STANDARDITE INSTITUUDI (ETSI) HARMONEERITUD STANDARDID EN 300 065 Kitsaribalise tähttrükkimise telegraafseadmed

Rohkem

Side loeng 3

Side loeng 3 SIDE (IRT 393) Loeng 3/7 Sõnumid ja signaalid Teema - signaalid õhipunkid Sidesüseemi ükeldus Analoog- ja digisõnum Signaalide liigius Digiaalsignaali ülekanne Shannoni valem Avo Os elekommunikasiooni

Rohkem

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr

Estonian_TBW-106UB(V1).cdr Lühike paigaldusjuhend TBW-106UB H/W: V1 Sisukord... 1 1. Enne alustamist... 1 2. Kuidas paigaldada... 3. Bluetooth adapteriseadistamine... 2 5 Tõrkeotsing... 7 Version 02.17.2009 1. Enne alustamist Pakendi

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC :2005 This document is a preview generated by EVS INFOTEHNOLOOGIA Avatud süsteemide vastastikune ühendamine Tehingut

EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC :2005 This document is a preview generated by EVS INFOTEHNOLOOGIA Avatud süsteemide vastastikune ühendamine Tehingut EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC 10026-1:2005 INFOTEHNOLOOGIA Avatud süsteemide vastastikune ühendamine Tehingute hajustöötlus Osa 1: OSI TP mudel Information technology Open Systems Interconnection Distributed

Rohkem

Andmeturve

Andmeturve Tulemüürid Tulemüüri mõiste Tulemüüride liigitus Paketifiltrid Võrguaadresside tõlkimine (NAT) Rakenduskihi tulemüürid Kombineeritud tulemüürid Demilitariseeritud tsoon Üksiku arvuti kaitsmine Personaalsed

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja)

(Microsoft PowerPoint - Slaidid Priit P\365ldoja) Alternatiivne pangandusvõimalused ja õppetunnid Priit Põldja 18. Aprill 2013 Alternatiivsed ärimudelid panganduses Alternatiivne ärimudel ETK Finantsi näitel Mis n pildil? M-Pesa- suurima kliendiarvuga

Rohkem

Monitooring

Monitooring IT infrastruktuuri teenused Monitooring Margus Ernits margus.ernits@itcollege.ee 1 Miks? Arvutisüsteemid töötavad tõrgetega Pole olemas 100% veakindlaid ja keerulisi arvutisüsteeme Tõrgetest võib teada

Rohkem

Title of the presentation

Title of the presentation PREservation FORMAts for culture information/e-archives PREFORMA Tuleviku säilitus standardid Projektist PREFORMA on turunduseelse hanke projekt, mis on kaas rahastatud Euroopa komisioni poolt FP7-ICT

Rohkem

IT infrastruktuuri teenused sissejuhatav loeng 00

IT infrastruktuuri teenused sissejuhatav loeng 00 IT infrastruktuuri teenused I385 Aine õppejõud: Katrin Loodus, Margus Ernits http://enos./~mernits Tallinn, 2014 Oluline info on aine vikis Kindlasti hoia silma peal aine vikil: https://wiki./ Sealt vali:

Rohkem

Eesti kõrgusmudel

Eesti kõrgusmudel Meie: 04.06.2002 nr 4-3/3740 Küsimustik Eesti maapinna kõrgusmudeli spetsifikatsioonide selgitamiseks Eestis on juba aastaid tõstatatud küsimus täpse maapinna kõrgusmudeli (edaspidi mudel) koostamisest

Rohkem

VOIP121 estonian.cdr

VOIP121 estonian.cdr USB ADAPTER VOIP121 Külastage Philipsit internetis: http://www.philips.com Eestikeelne kasutusjuhend MÄRKUSED MÄRKUSED SISUKORD 3 Sisukord 4 Oluline informatsioon 5 Mis on karbis kaasas 6 Teie telefoniadapter

Rohkem

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS

SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS SINU UKS DIGITAALSESSE MAAILMA Ruuter Zyxel LTE3302 JUHEND INTERNETI ÜHENDAMISEKS OLULINE TEAVE: LOE ENNE RUUTERI ÜHENDAMIST! Ruuter on sinu uks digitaalsesse maailma. Siit saavad alguse kõik Telia teenused

Rohkem

E-arvete juhend

E-arvete juhend E- arvete seadistamine ja saatmine Omniva kaudu Standard Books 7.2 põhjal Mai 2015 Sisukord Sissejuhatus... 3 Seadistamine... 3 Registreerimine... 4 E- arve konto... 5 Vastuvõtu eelistus... 5 Valik E-

Rohkem

Võrgutehnoloogia MTAT Sissejuhatus Erkki Laaneoks ( ) Võrgutehnoloogia (Erkki Laaneoks) 1

Võrgutehnoloogia MTAT Sissejuhatus Erkki Laaneoks ( ) Võrgutehnoloogia (Erkki Laaneoks) 1 Võrgutehnoloogia MTAT.08.033 Sissejuhatus Erkki Laaneoks (15.09.2016) 1 2 Loengu eesmärk 3 4 Mida ootame arvutivõrgult? 5 Probleeme? Üle mille infot edastada ja kuidas? Mürad, kollisioonid, sumbuvus jms.

Rohkem

Investment Agency

Investment Agency Taristuprojektide mõju Eesti majandusele ja ettevõtete väärtustele Illar Kaasik Investment Agency OÜ Sisukord Majanduskeskkonna stimulaatorid Valik suurematest Eesti taristuprojektidest Kokkuvõte Majanduskeskkonna

Rohkem

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL USA Meedianumber U9NE8460 Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastav Tegevusdokument Lisateave GRADE süsteemi komponentide nõuetele vastavuse teave 1 Sisukord lk Ohutusmärgid ja -sildid... 3 Ohutusteated... 4 Muud sildid... 5 Üldine ohuteave... 6 Edastamine... 6 Sissejuhatus...

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Microsoft PowerPoint - IRZ0020_praktikum4.pptx

Microsoft PowerPoint - IRZ0020_praktikum4.pptx IRZ0020 Kodeerimine i ja krüpteerimine praktikum 4 Julia Berdnikova, julia.berdnikova@ttu.ee www.lr.ttu.ee/~juliad l 1 Infoedastussüsteemi struktuurskeem Saatja Vastuvõtja Infoallikas Kooder Modulaator

Rohkem

Slide 1

Slide 1 ERAÜ XVII TALVEPÄEV 2015 Uue põlvkonna LDMOS transistorvõimendid 14.veebruar 2015 Mart Tagasaar, ES2NJ Sissejuhatus Alates 2010.aastast on turule ilmunud uue põlvkonna LDMOS transistorid võimsusega 600-1400W,

Rohkem

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid )

(Microsoft Word - Matsalu Veev\344rk AS aktsion\344ride leping \(Lisa D\) Valemid ) 1(6) 1. Vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinna kujundamise põhimõtted Aktsiaselts tegevuskulude arvestuse aluseks on auditeeritud ja kinnitatud aastaaruanne. Hinnakujunduse analüüsis kasutatakse Aktsiaseltsi

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

B660 Kiirjuhend Märkus: Selles juhendis olevad joonised on ainult teabeks. Oma konkreetse mudeli kohta käivate üksikasjade teada saamiseks pöörduge om

B660 Kiirjuhend Märkus: Selles juhendis olevad joonised on ainult teabeks. Oma konkreetse mudeli kohta käivate üksikasjade teada saamiseks pöörduge om B660 Kiirjuhend Selles juhendis olevad joonised on ainult teabeks. Oma konkreetse mudeli kohta käivate üksikasjade teada saamiseks pöörduge oma teenusepakkuja poole. Seadet ostes kontrollige toote ja selle

Rohkem

Kommunikatsiooniteenuste arendus IRT0080 Loeng 5/2013 Satelliitside teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool TTÜ raadio- ja sidetehnika instituu

Kommunikatsiooniteenuste arendus IRT0080 Loeng 5/2013 Satelliitside teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool TTÜ raadio- ja sidetehnika instituu Kommunikatsiooniteenuste arendus IRT0080 Loeng 5/2013 Satelliitside teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool TTÜ raadio- ja sidetehnika instituut avo.ots@ttu.ee 1 Võrdlus teiste sideviisidega 2 Satelliitside

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

PowerPoint-præsentation

PowerPoint-præsentation Columbus Eesti SaaS pilvepõhised lahendused ärikliendile Arne Kaasik Toomas Riismaa 30.04.2014 1 Millest juttu tuleb Miks me äritarkvaralahenduse pilve paneme kust raha tuleb? Mida Columbus on teinud ja

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Koolituspäeva algus ja lõpp aeg 09.30 11.00 koolitus 11.00 11.10 paus 11.10 12.00 koolitus 12.00 12.30 lõuna 12.30 14.00 koolitus 14.00 14.10 paus 14.10 15.00 koolitus Lõunapaus ja lõuna asukoht Tualetid

Rohkem

III OSA. RAADIOSAGEDUSALA 3600 MHz 1000 GHz Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu konventsiooni ja põhikirja täiendavate raadioeeskirjadega määrat

III OSA. RAADIOSAGEDUSALA 3600 MHz 1000 GHz Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu konventsiooni ja põhikirja täiendavate raadioeeskirjadega määrat III OSA. RAADIOSAGEDUSALA 3600 MHz 1000 GHz Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu konventsiooni ja põhikirja täiendavate raadioeeskirjadega määratud raadiosagedusala kasutusrežiim ja otstarve 3600

Rohkem

Test_Pub

Test_Pub Esirinnas: InnoTech Atira sahtlisüsteem Kiirelt põhiargumendid InnoTech Atira: esirinnas InnoTech Atira on sahtlisüsteem individualistidele. Selle puhtad defineeritud kontuurid loovad karismaatilise disaini

Rohkem

Sideteooria-loeng 01 - kanalimudelid, statistika

Sideteooria-loeng 01 - kanalimudelid, statistika IRT0120 Sideteooria IRT0120 Sideteooria kursuse koduleht: www.lr.ttu.ee/~eriklos/sideteooria põhiõpik: J. Proakis Digital Communications (4th ( 2008 - ed. ed. - 2001; 5th semestri lõpunädalatel teiepoolsete

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - seminar_6_n\365uded-ainemudel tagasiside.ppt [Compatibility Mode]) Tarkvara projekt seminar VI Eelmise iteratsiooni tagasivaade, testimine, installatsioonijuhend, järgmise iteratsiooni näited. Karel Kravik Administratiivset:protestid Probleem: protestide hulk ja kvaliteet

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Microsoft Dynamix AX juurutus Kaubamajas 11.03.2015 Heli Viirand Kaubandusdirektor Teemad Ülevaade Kaubamajast ERP süsteemi juurutamise eeldused ERP süsteemi valik Miks Microsoft Dynamics AX Ülevaade projektist

Rohkem

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0

DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI GOGGLES Kiirjuhend V1.0 DJI Goggles DJI Goggles on mugavad prillid, mis on disainitud mugavaks FPV lendamiseks DJI toodetega. Nad loovad ultra-kõrge kvaliteediga pildi, minimaalse viivitusega pikamaa

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE

Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE Devilink PR Pistikuga relee Paigaldusjuhend EE devireg 550 22.0 22.0 devireg 550 1. Kasutamine Devilink PR Devilink PR (Pistikuga relee) on seade kütteseadmete või muude elektriseadmete sisse/välja lülitamiseks

Rohkem

B120_10 estonian.cdr

B120_10 estonian.cdr Alati seal, et teid aidata Registreerige oma toode ja otsige abi koduleheküljelt www.philips.com/welcome B120 Beebimonitor Küsimus? Kontakteeruge Philipsiga Eestikeelne kasutusjuhend 2 Valgussensor USB

Rohkem

Microsoft PowerPoint - loeng.ppt

Microsoft PowerPoint - loeng.ppt Tarkvaraarendusprotsess Lektor Oleg Mürk olegm@webmedia.ee Webmedia AS www.webmedia.ee Teema Mille poolest erineb üksinda programmeerimine mitmekesi tarkvaraarendamisest? Mitmekesi programmeerimine Mitmekesi

Rohkem

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc

Microsoft Word - QOS_2008_Tallinn_OK.doc GSM mobiiltelefoniteenuse kvaliteet Tallinnas, juuni 2008 Sideteenuste osakond 2008 Kvaliteedist üldiselt GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku

Rohkem

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID

C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA JA VJATKA-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID C-SEERIA LÄBIVOOLUKUIVATID TÕHUSAKS JA ÜHTLASEKS VILJA KUIVATAMISEKS Mepu kõrgtehnoloogilised, pideva vooluga, sooja õhuga kuivatid kuivatavad vilja õrnalt,

Rohkem

Kommunikatsiooniteenuste arendus (IRT0080) loeng 8/2014 Võrkude haldus Avo 1

Kommunikatsiooniteenuste arendus (IRT0080) loeng 8/2014 Võrkude haldus Avo 1 Kommunikatsiooniteenuste arendus (IRT0080) loeng 8/2014 Võrkude haldus Avo avo.ots@ttu.ee 1 Infovood (voice data) 2 Standardimine ja tähistamine 3 Cross Layer Design Wireless Networking Architecture: Connection

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Elektrituru avanemine 2013 Priit Värk Koduomanike Liit Ajalugu Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007 juuli Ühtse siseturu põhimõte kaupade vaba liikumine; Turu avanemine tuleneb liitumislepingust

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Tavapärase komplekteerimismeetodi peamised puudused Loetakse komplekteerimislehelt noppekoha aadress Loetakse komplekteeritav kogus Tehakse komplekteerimislehele märge noppe kohta Registreeritakse infosüsteemis

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Tasuvus Euroopa statistika tegevusjuhise RAHVUSVAHELIN E STATISTIKA-AASTA Tuulikki Sillajõe Peadirektori asetäitja Statistikanõukogu koosolekul, : tasuvus Ressursse kasutatakse tulemuslikult. Inglise keeles

Rohkem

Microsoft Word - requirements.doc

Microsoft Word - requirements.doc Dokumendi ajalugu: Versioon Kuupäev Tegevus Autor 1.0 04.03.2008 Dokumendi loomine Madis Abel 1.1 09.03.2008 Kasutuslugude loomine Madis Abel 1.2 12.03.2008 Kasutuslugude täiendused Andres Kalle 1.3 13.03.2008

Rohkem

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid

Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid Andmed arvuti mälus Bitid ja baidid A bit about bit Bitt, (ingl k bit) on info mõõtmise ühik, tuleb mõistest binary digit nö kahendarv kahe võimaliku väärtusega 0 ja 1. Saab näidata kahte võimalikku olekut

Rohkem

SPORTident Air+

SPORTident Air+ Tarmo Klaar 2012-2013 Esimene koolitus Eestis 2012, Põlvas Ülevaade Uus riistvara Vana tarkvara Proovime kasutada, näited Põhineb hetkel teadaoleval funktsionaalsusel. Tootja ei ole veel lõplikku versiooni

Rohkem

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE

6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE 6 tsooniga keskus WFHC MASTER RF 868MHz & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC RF keskus & 4 või 6 tsooniga alaseade SLAVE RF 868MHz 3-6 EE 1. KASUTUSJUHEND 6 tsooniga WFHC

Rohkem

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine e24.ee folklore.ee delfi.ee www.ut.ee www.delfi.ee ut.ee Teeme ISE: harilikud hoidised virtuaalsetest viljadest veebiarhiivi riiulil Jaanus Kõuts, Eesti Rahvusraamatukogu 17.09.2013 Kogemused http://archive.org

Rohkem

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis

CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutis CPA4164 USB 2.0 kõrgekvaliteediline videoadapter KASUTUSJUHEND 1. PEATÜKK - Ülevaade 1.1 Tutvustus CPA4164 USB 2.0 videoadapter võimaldab teil arvutisse laadida ja redigeerida erinevatest analoogvideo

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Maksukäitumine, mille tulemusel saavad petta tarbija, ettevõtja ja riik Marek Helm maksu- ja tolliameti peadirektor Levinumad petuskeemid» Levinumad pettused kasutatud sõidukite turul on:» fiktiivsed komisjonimüügid»

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus TAL-BIM TAL-BIM 2022 (Tallinn ehitusinfo mudelis) Eesmärk: tellijana: ehitusinfo mudeli (BIM) kasutaja ehitiste elukaare ulatuses teenusepakkujana: ehitusinfo mudeli (BIM) kasutamise võimalus ehitise elukaare

Rohkem

P9_10 estonian.cdr

P9_10 estonian.cdr Registreerige oma toode ja saage abi kodulehelt www.philips.com/welcome P9/10 Eestikeelne kasutusjuhend 2 Ühendage P9 kõlar Bluetooth ühenduse kaudu oma Bluetooth seadmega, nagu näiteks ipadiga, iphone'iga,

Rohkem

Esitlusslaidide kujundusest

Esitlusslaidide kujundusest Radar hüdrometeoroloogilises seires Tanel Voormansik Riigi Ilmateenistus / Radarmeteoroloogia peaspetsialist 09.11.2017 Ettekande kava Radari tööpõhimõtted Rahvusvaheline koostöö Andmete kvaliteet Radariandmetest

Rohkem

ELAMUD, SAUNAD, SUVILAD Norra puitmaja kvaliteet Eestis

ELAMUD, SAUNAD, SUVILAD Norra puitmaja kvaliteet Eestis ELAMUD, SAUNAD, SUVILAD Norra puitmaja kvaliteet Eestis ARCA NOVA ELEMENT OÜ on... Arca Nova Gruppi kuuluv majatehas mis asub Juuru vallas, Raplast 12 km kaugusel Kose suunas asuva Juuru aleviku ääres.

Rohkem

Lisa 1 osa 2

Lisa 1 osa 2 II osa. RAADIOSAGEDUSALA 29.700 MHz - 3600 MHz Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu konventsiooni ja põhikirja täiendavate raadioeeskirjadega määratud raadiosagedusala kasutusrežiim ja -otstarve Raadiosagedusala

Rohkem

Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest [Compatibility Mode]

Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest [Compatibility Mode] Uudiseid k-meride abil bakterite leidmisest CLARK: fast and accurate classification of metagenomic and genomic sequences using discriminative k-mers(2015) Rachid Ounit, Steve Wanamaker, Timothy J. Close

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuidas ma saan neid kahte institutsiooni külastada? Kas

Rohkem

Ref. Ares(2018) /01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility a

Ref. Ares(2018) /01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility a Ref. Ares(2018)152596-10/01/2018 Ш Republic of Estonia Ministry of Economic Affairs and Communications Mr Keir Fitch European Commission DG Mobility and Transport Directorate C - Land B-1049, Brussels

Rohkem

Avatud ja läbipaistev e-riik: Ees6 kui rajaleidja Andrus Kaarelson RIA peadirektori asetäitja riigi infosüsteemi alal 10. oktoober 2017

Avatud ja läbipaistev e-riik: Ees6 kui rajaleidja Andrus Kaarelson RIA peadirektori asetäitja riigi infosüsteemi alal 10. oktoober 2017 Avatud ja läbipaistev e-riik: Ees6 kui rajaleidja Andrus Kaarelson RIA peadirektori asetäitja riigi infosüsteemi alal 10. oktoober 2017 Eesti kui rajaleidja e-riigi rajamisel E-teenused meie elu loomulik

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materials - Preformed road markings EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev

Rohkem