Meediaõppekava maailm-mina-meedia Facebook jm sotsiaalmeedia: võimalused ja ohud 1. 9.

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "Meediaõppekava maailm-mina-meedia Facebook jm sotsiaalmeedia: võimalused ja ohud 1. 9."

Väljavõte

1 Meediaõppekava maailm-mina-meedia Uurimistöö meedia võrdlemisest: milline on sotsiaalmeedia toime ja milline on peavoolumeedia toime? 1. 9.

2 Uurimistöö meetod: küsitlus rühmatööna, seejärel rühmatööde koos arutamine. Küsitletavad võiksid olla näiteks teie kaasõpilased. Siiski, eritlege küsitletavaid mingite kindlate tunnuste alusel, rühmade eristajana võivad olla näiteks vanus, klass, sugu, harrastuse ala (muusika, sport, jm)

3 1. rühmad (3-5 liikmelised töörühmad teevad vajalikud ettevalmistused ja uurivad küsimust 30 min) 2. rühmades käib küsitluse vastuste analüüs ja tulemuste üldistamine 3. erinevate rühmatööde esitamine ja kooskuulamine 4. rühmatööde tulemuste üheskoos läbiarutamine 5. järelduste tegemine antud valimi piires 6. uute hüpoteeside esitamine järgmisteks sama valdkonna uuringuteks

4 Küsimused esitage oma väljavalitud sihtrühmale sotsiaalmeedia või /ja peavoolumeedia kohta KÜSIMUSTIK KOOSTAGE VASTAVALT SELLELE, MIDA TEADA SOOVITE Kõik rühmad peaksid küsima põhimõtteliselt samu küsimusi, et saaks võrrelda ja üldistada. Näitena: 1. kuivõrd oled sel nädalal jälginud sotsiaalmeediat (palju/võrdlemisi palju/võrdlemisi vähe/ei jälgi 2. kas see meediakasutus on teil tüüpiline või suurem / vähem kui tavaliselt? 3. millist infot jm oled sel nädalal saanud just sotsiaalmeediast, mida mujalt ei ole saanud? 4. milline on olnud selle info/suhtlemise kvaliteet ja usaldusväärsus? 5. milles on sotsiaalmeedia Sind sel nädalal aidanud või midagi tegema innustanud vms? 6. mis on olnud sel nädalal ka negatiivseid märkamisi sellel kanalil? 7. kumba jälgid rohkem, kas sotsiaalmeediat või peavoolumeedia kanaleid?

5 Kokkuvõte. 1. Milline üldpilt kujunes? 2. Kuivõrd oli selline üldpilt oodatav ja kuivõrd oli selles uut ettearvamatut teavet? 3. Mis tendentse märkate? 4. Mis mõjutab sotsiaalmeedia tarbimist ja millist kasu sellest saadakse? 5. Mis mõjutab peavoolumeedia tarbimist ja mida peetakse peavoolumeedia puhul oluliseks?

6 Meediaõppekava maailm-mina-meedia Ajakirjanike vaade: mis printsiipidega töötame?

7 Tööjuhend. Ajakirjanik kõneleb oma igapäevatööst 1. Mis valdkonna ajakirjanik kõneleb? 2. Mis tegevusi ajakirjanike igapäevatöö endas sisaldab? 3. Mida peab professionaalne ajakirjanik oma töö puhul oluliseks? 4. Milliseid näiteid ta oma töö kohta toob? 5. Mis oskusi on ajakirjaniku töös vaja? 6. Kuidas on ajakirjanikutöö muutunud?

8 Pildid ja video: iidsed egiptlased pruulisid 5000 aastat tagasi Iisraelis õlut

9 Ajakirjanike roll: tuua kauge lähedale Üks suur oskus on tuua lähedale ajas ja/või ruumis kaugeid ning võõraid nähtusi, teistsuguseid kogemusi. Selle meetoditeks on võrdlemine, ühise nimetuse leidmine või ka humoorikate seoste tekitamine. Vaadake ja märgake järgnevatel slaididel, mida on ajakirjanikud toomas lähedale ning milliseid vahendeid selleks kasutatakse.

10 Printsiip: kauge on lähedal

11 VISUAAL KÕNELEB ENDA EEST, LISAINFO Valitsuse viimane pressikonverents pakkus lõbusat meeleilu neile, kes tsirkusekunsti kõrgelt hindavad. Žestid ja kehakeel rääkisid valitsuse koostöövõimest oma keelt. Üksteise peale muiati mürgiselt. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski raputas korduvalt pead, kui justiitsministrist kolleeg Urmas Reinsalu alustas järjekordset sõnadelaviini. Reinsalu omakorda pikkis torkavaid repliike Ossinovski kommentaaride peale. Polegi tähtis, mis oli konkreetne ajend (seekord alkoholiseaduse eelnõu), pärast kaheksa kuud kestnud nägelemist ei vaevuta enam isegi riigimehelikku nägu tegema. Tsirkust ja klounaadi võib rahvale peale leiva vaja minna küll, aga kas peab selle hind olema tingimata valitsuse naeruväärsus?

12 VÄRSKE PILK JA HUUMOR: Tasa, vaikust, pealik peab kõnet!

13 ÜHISTE PROBLEEMIDE TEADVUSTAMINE JA LAHENDUSE OTSIMINE , Vikerraadio kommentaar Kümned tuhanded inimesed, kes on Eesti eri maakondades jätnud maha oma kodud ja siirdunud tööd otsima pealinna või välismaale, on tegelikult majanduspõgenikud, kirjutab peatoimetaja Erik Gamzejev oma kommentaaris. Kui kodukandis pannakse järjepanu kinni ettevõtteid ja asutusi, siis polegi väga palju muid valikuid kui pakkida elamine ja liikuda sinna, kus on lootust saada normaalseks äraelamiseks vajalikku tööd. Sellises sundseisus tuleb hüljata või siis heal juhul ühe-kahe kuupalga eest ära anda ka oma kodu, mis omal ajal erastati pealinlastega võrdsetel alustel kollaste kaartide eest. Kui töö puhul oleks mõistlikke valikuid, siis ei põgeneks suurem osa inimestest ilmselt oma kodust kuhugi. On ju selle korrashoidmisesse kulutatud aastate jooksul suur osa teenitud rahast. Lisaks veel emotsioonid ja lähedased inimesed. Praegu kaasneb pideva elanike vähenemisega maakondades doominoefekt: allesjäävatel ja kohalikele tarbijatele suunatud ettevõtetel läheb elu veelgi raskemaks. Kui kliendid kaovad, ei jää ühel päeval ka neil muud üle kui uksed kinni panna. Sama teed liiguvad riigiga seotud aina suurema efektiivsuse poole püüdlevad asutused. Postkontori pidamine ei tasu üksikute külastajate pärast enam ära. Maakonnahaiglad piiravad eriarstide vastuvõtte, kuni lõpuks leitakse, et otstarbekam on ka nende töö koondada vaid regionaalhaiglatesse ja sõitku needki patsiendid, kes

14 Meediaõppekava maailm-mina-meedia analüüs: milline on aktuaalsete teemade valik ja uudiste esitus

15 Mis on aktuaalne? Mida tähendab aktuaalne? Mida pead aktuaalseks Sina? Mille järgi kujuneb välja see, mida üldiselt peetakse aktuaalseks? Mida oled ise märganud aktuaalsete teemade all? Kust otsid /leiad endale aktuaalset infot?

16 Aktuaalsed teemad ajakirjanduses, uudised Kes määrab, mis on uudis ja mis on aktuaalne? Ajakirjandustoimetused on professionaalsed ajakirjandusorganisatsioonid, kus toodetakse uudiseid. Uudiste puhul kuuleme vahel nalja: mis siin uut on? Selgub, et näiteks ringhäälingu raadiokanali täistunniuudistes ei vahetu päeva jooksul mitte kõik uudised ning on ka selliseid, mis tiksuvad päev läbi täistundidel nii, et päeva lõpuks on uudis igati peas (uuring, Raidla 2015).

17 Uudispäev ja uudisvool (flow) Uudisvoolus on ühik uudispäev, mis on pilt ühe päeva uudistest Vaata, milline on tänane uudispäev: mis on esiuudised erinevates väljaannetes ja portaalides? Milliseid rahvusvahelisi teemasid, regionaalseid teemasid, kohalikke rahvuslikke teemasid ja kohalikke riigisiseseid teemasid on esil? Mis on tähtsamad välisuudised ja siseuudised? Millised teemad on fookuses: millest ajalehed ja portaalid täna kõnelevad?

18 Rühmatöö: millised on aktuaalsed teemad ja uudised täna? 1 Jagage rühmade vahel ära tänased Eesti ajalehed ja veebilehed, alustage uurimist Paberlehtedest võtke vaadata Postimees, Eesti Päevaleht, Õhtuleht, Maaleht, Eesti Ekspress ja vastavalt nende netiveebid. Lisaks võtke juurde ERRi uudised eesti-, vene- ja inglise keeles uudised.err.ee, rus.err.ee, news.err.ee, samuti delfi.ee, rus.delfi.ee. 2. Analüüsige esilehtede uudiseid, nn esiuudiseid. Millele juhitakse kõigepealt tähelepanu, mis on fookuses? 3. Märgake, kes on uudise allikas/allikad või kõneisik kellelt saadakse info. 4. Märgake, millisesse konteksti on esiuudised pandud: mis on lisatud põhisõnumile. 5. Märgake, mida ütleb viimane lause las lisab infot (avatud uudis) või uudis lõpeb lisainfota (suletud). 6. Rühmad esitavad oma tähelepanekud esiuudiste ja aktuaalseks ja oluliseks peetavate teemade kohta. 7. Feministlik vinjett: lugege kokku, mil määral on uudistega seoses nais- ja meespersoone milline on proportsioon? Uuring: suhe on 1:4 meeste kasuks (Kaunissaare, 2015)

19 Rühmatöö. Millised olid tänase päeva esiuudised? 1. Mis valdkondade teemad on täna esil? 2. Milliseid tegevusi, otsustusi, suundumusi või juhtumusi kajastatakse?

20 Kõneaine - agenda setting ajakirjanike pilguga Ajakirjanik kõneleb oma tööst. Valik: vt ajakirjanike elulood või ajakirjandusseltsi koosolek või meedialaager 1. Pane tähele, millest lähtuvad nemad uudise kajastamisel või teema valikul. 2. Mida märkad, millised kriteeriumid on uudiste ajakirjanikule olulised tema töös?

21 Joonis. Valikud kommunikatsioonis: milline on valik ja esitus Gerbner E sündmus E sündmuse kujutis M subjekt S teabe kuju, vorm Ed teabe sisu

22 Joonise selgitus. Joonis 1. Valikud kommunikatsioonis: valik ja esitus Sellel joonisel on kujutatud olukord, kus toimumas on mingi sündmus ning ajakirjanik on kohal, et teha sellest kas uudis või reportaaž. Ajakirjanik jõuab sündmusele ja asub selle kohta koguma informatsiooni ning infot vahendama. Ajakirjanik vormistab sündmuse põhjal oma loo, kas uudise või reportaaži. Ajakirjanik on ajakirjandustoimetuse esindaja, loo avalikuks tegemisel on see juba ühtlasi ka selle infokanali toode, ehkki uudisajakirjaniku nimi või initsiaalis on loo all või lõpus olemas. Kuulaja/vaataja/lugeja saab vahendatud informatsiooni toimunud sündmuse kohta ajakirjaniku ja meediakanali vahendusel. Kuulaja/vaataja/lugeja püüab infot vastu võttes ühtlasi ka ette kujutada ja mõelda, milline sündmus ise reaalsuses olla võis. Kuulaja/vaataja/lugeja dekodeerib selle autori ja kanali vahendatud informatsiooni oma kogemustest lähtuvalt. Peame meeles pidama, et tegelik sündmus ja selle kohta vahendatud sündmus meediakanalis ei ole kunagi üks ja seesama, vaid reaalsest sündmusest saab meediakanalis meedia vahendatud sündmus. Ajakirjandustööd tehes on ülioluline, et ajakirjanik teeks reaalse sündmuse vahendamisel meediakanalisse sündmuse esitamiseks võimalikult olulisi valikuid, täpseid üldistusi ja täpseid detaile ning reaalsuse näiteid kasutades, et auditoorium võiks saada vahendatud informatsiooni võimalikult moonutamata kujul.

23 Mis sa arvad, kas võib ka nii olla, et midagi on reaalsuses oluline, aga ei ole veel ajakirjanduse kõneaineks või/ja uudiseks tõusnud? Kas sa oled märganud selliseid teemasid, mis on olulised avalikult teatada või arutada, aga neist ei ole veel (piisavalt) kõneldud? Mis teemad need on? Nüüd on aeg ise proovida

24 Meediaõppekava maailm-mina-meedia loovtöö: ajakirjandusliku kajastuse tegemine aktuaalsel teemal sõnas, pildis, helis ja videos

25 Nüüd on aeg sinul proovida teha oma lugu * Nii nagu varasemalt 5. tunnis (vaata uuesti tund Dialoog, intervjuu intervjueerimise õpetus) ja 6. tunnis (uudis, reportaaž, arvamuslugu) on alguse juhised juba antud, nüüd on aeg proovida teha oma uudislugu.

26 Harjutame uudislugu Uudislugu on kõige tavalisem infoesituse viis, mis esitab ühtaeg infot ning on keelekasutuselt isikupärane. Uudisloo teeb ja esitab autor ise Uudisloo ülesehituses on dramaturgia elemente, selles pinevuskaar ja selged tegelased oma rollides. Uudislugu võimaldab teemaks võtta ka senikõnelemata uusi küsimusi, valdkondi Uudislugu võimaldab avastusi ja päris uusi küsimusi Uudislugu oma rõhutatult subjektiivse autori vormiga tegeleb sageli just eriti oluliste, sageli ka komplitseeritud sündmuste ja seostega. Sündumuse uudisloo narratiivi kõneleb autor ise oma häälega tervikuks tekstiks.

27 Harjutame: kõnelemiseks on vaja kandvat häält Igasugune avalikkuses kõnelemine nõuab selget ja täpset diktsiooni Täpse ja korrektse diktsiooni saavutame hääletreeninguga Hääletreening on oluline, sest siin kehtib reegel: raske õppustel kerge lahingus Häälel on omadus pinge ja kontsentratsiooni olukorras muutuda, tavaliselt see tõuseb ja muutub teravamaks, mõnel läheb suisa ninahääleks või üminaks Selleks, et saavutada korrektne normaalne kõne avalikkuses, on vaja oma häält treenida. Hästi sobib näiteks koorilaul võime täheldada, et koorilauluinimesed on üldiselt heade kandvate häältega Igapäevane treening võiks koosneda hommikustest 5 10 minutilistest näo-suulihaste võimlemisest ning lühikeste tekstide valjul häälel erinevates karakterites (näiteks vihaselt, õnnelikult, nutuselt, sosinal) üliselges esituses.

28 Uudisloo tegemine Otsustused: kas töötad üksi või meeskonnaga Meeskond Meeskonnas tuleb jagada rollid vastavalt kanali spetsiifikale Tehnilised oskused Esialgu on oluline, et näiteks video uudisloo tegemisel oleks videofilmi salvestajal algteadmised videotehnoloogiast aga kõik on õpitav ka praktiliste tööde käigus Tehnoloogilised juhised anname loengu lõpus eraldi TEHNILISTE JUHENDITE SLAIDID Keskendugem nüüd uudisloo teema valimisele ja vastava loo jutustamisele

29 Uudislugu 1. TEEMA VALIMINE Uudisloo teema on enamasti kas vana teema uuest aspektist käsitlemine või uue avalikkuses vähekõneldud teema tõstatamine. 2. MÕTLE LÄBI KÜSIMUS, MILLE SELLE LOOGA KUULAJALE/VAATAJALE/ LUGEJALE ESITADA JA EDASI MÕTLEMISEKS JÄTTA TAHAD 3. Mõtle läbi, milliseid aspekte kui episoode peaksid selle loo jutustamiseks esile tooma kas pildina, eraldi intervjuuna, reportaažina või olukirjeldusena. Millest Sinu lugu koosneb? 4. Uudisloo tegemisel võivad narratiivis olla ka erinevad osad erinevate vormielementidena, näiteks kui on 3 episoodi, siis võivad need olla kas sarnased vormielemendid või ka kõik erinevates vormides esitatud. 5. tee korralik loo plaan, kirjuta läbi algustekst, üleminekute tekstid, põhiküsimused ja võimalik algne lõputekst. Tekstid võivad töö käigus muutuda, kuid ilma ettevalmistuseta ei tee lugusid ka suure praktikaga professionaalid. 6. Kui uudisloo narratiivi sees on lühiintervjuud, siis kõigi kõnelejate puhul on oluline ka nende loomulik isikupärane stiil. Stiil on uudisloos komponent, kus nn ametlik 0-stiil võib vastanduda persoonide isikupärasele stiilile

30 Uudisloo narratiiv ja jutustamise gradatsioon Mõtle läbi, kas esitate uudisloo elemendid kronoloogilises sündmuste ajalises järjekorras või esitate nagu uudises, kus nn pööratud püramiidi meetodil alustate kõige olulisemast Uudisloo ülesehitus ehk gradatsioon Mõtle läbi, kes selles uudisloos millist sõnumit kannab ning mida need episoodid kokku ütlevad. Märka ka seda, et erinevalt järestatud episoodid võivad anda ka erineva tervikmõtte. Lugu koosneb sissejuhatusest, teema/probleemi tutvustusest, teema arendusest (võib olla omakorda mitu episoodi), küsimustest vastandustest ning lõpuks lahendusest Gradatsioon hoiab loo pinget.

31 Uudisloo pealkiri ja esitus Uudisloo pealkiri on ühtlasi see kontsentreeritud mõiste või sõnum, mis hoiab teema käsitlust loos hästi fookuses. Uudisloo praktilisel esitusel üldises uudisvoos ei pruugi eraldi pealkirja välja öelda, aga mõned professionaalid eelistavad ka tutvustusse või diktoritekst panna loopealkiri. Uudisloo temporütmis ja autori stiilis avaldub autori isiksus, see on tema autoripärane käekiri Koolis õppimise ajal ei pea sa mitte kedagi jäljendama vaid võid rahulikult teha uudisloo just sellise nagu Sina vajalikuks ja õigeks pead. Siin kehtib loominguline vabadus, mille ainus kriteerium on praegu õppimise see, et Sa oskad pärast selgitada ja põhjendada, miks sa niisugused vahendid valisid. Loomingulise vabaduse juurde kuulub ise oma töövahendite valimine ja kasutamine oma parima äranägemise järgi.

32 LISA: NÄITEID KLASSIKALISTEST UUDISLUGUDEST Siia veel soovitusi

33 Meediaõppekava maailm-mina-meedia analüüs: loovtööde ühine vaatamine kuulamine ja arutamine

34 Lugude vaatamine/kuulamine/lugemine Töörühmad esitavad oma uudislood Lugude vaatamise/kuulamise/ lugemise järel toimub uudislugude ühine arutamine Peame meeles, et kurja kriitikat ja naeruvääristamist ei taha keegi kuulda ning see ei ole ka professionaalne kollegiaalne, ajakirjanikud omavahel ei räägi üksteise tööde kohta nii, vaid arutavad abivalmis ja edasiaitavas laadis, et igaüks saaks panustada oma professionaalsesse arengusse Peame meeles, et meistriks ei sünnita vaid õpitakse ja iga algus on raske. Peame meeles, et harjutamine teeb meistriks

35 Loovtööde kokkuvõtted Loovad tiimid esitavad oma loovtööd Loovtöö vaatamise/kuulamise /lugemise järel on aeg anda autorile/autoritele tagasisidet, kuidas teised seda mõistsid ning mis mõtteid tundeid tekkis. Peame meeles, et ajakirjandus on ka loo rääkimise kunst, siin on väärtuseks ühtaegu faktide esitus, detailide ja kontekstide esitus, ratsionaalne analüütilisus ja samas ka oskus kasutada vajadusel metafoore, publitstlikke stiilivõtteid. Stiilivõtete juures on tähtis teksti ja sõnumi esitus. Kas esitus on selge ja korrektne? Parema esituse treenimine on jätkuv teekond. Häält ja esinemist tuleb selge teksti huvides kindlasti treenida ning siis on loovtöödes kindlasti näha ka edasiminekud.

36 Lugude analüüs: 1. teema - kuivõrd uus või oluline on teema, kuidas asetub kaasaega 2. esinejad millised olid loovtöös esinejate rollid, kuidas need rollid esile tulid 3. narratiiv mis kandis narratiivi ehk lugu, milline oli narratiivi gradatsioonikaar 4. viitekontekstid ja kontekstid millised valdkonnad ja tasandid tulid töös esile läbi viitamiste, tsiteerimiste jm 5. aegruumilised suhted millist aja ja ruumi ulatust kandis lugu, millised ajadimensioonid aktualiseeris (minevik olevik tulevik) ja millised ruumilised dimensioonid / ulatused lugu aktualiseeris 6. stiil ja stiilivõtted -- analüüsige keelekasutust ja sõnavara ning leidke, kuivõrd rikkalik on sõnavara ning kuivõrd autoripärane on stiil, kuivõrd selge oli esitus.

37 Loovtööde tagasiside ja analüüsi kokkuvõte Loovtöödele esitatud tagasiside peaks innustama igaüht edasi töötama: * töötama iseendaga põhjalikemate teadmiste hankimisel harjuma jälgima elu ja maailma enda ümber avatud silmil ja mõtestavalt harjuma mõttega, et olen võimeline loovat tööd tegema harjutama oma eneseväljendusoskusi, arendama oma autoripärast stiili saama hea harjumuse kirjutada päevikut ja teha märkmeid igapäevaselt, et vajadusel oleks mõttearendused juba olemas; professionaalsed ajakirjanikud teevad sageli nii, et olla märkav ja tundlik, et olla vajadusel alati vormis. Ajakirjaniku elu on raske mahutada kontoritöö raamidesse, see töö nõuab palju enamat, aga samas ka annab enamat pidev töö iseendaga ei lõpe

38 SLAID : PROF AJAKIRJANIKE ENESEKIRJELDUSED, KUIDAS NAD TÖÖTAVAD Slaid, viiteid

39 Meediaõppekava maailm-mina-meedia Seminar: oma teemade tõstatamine ja arutamine (praktiline kõneaine, nn agenda setting). Rühmatöö: ajakirjandusliku dialoogi arendamine

40 Mida oled märganud, mõelnud, mida olete arutanud? Demokraatliku riigi ja ühiskonna avalikkuse põhimõte on, et ligipääs ühistele infovahenditele ei ole takistatud. Teisalt, kõike ei ole vajadust kohe kogu rahvaga arutada, sest küllalt on küsimusi, mis hõlmavad lähemaid ja konkreetsemaid igapäeva valdkondi. Kolmas võimalus on aga see, et mõned mõtted ongi olulised kõnelda esitada, rääkida paljudele korraga, ja samas ka oma lähematele sõpradele ja perele konkreetsemalt, kui ikkagi on vajadus suurelt arutada, siis tulebki võtta see suund, tuleb ka arutada. Ühiskonnas on noored maailmaparandajad ja värsked küsimused või vastused või lihtsalt märkamised väga väärtustatud, gümnasistide ideed on ühisele avalikule väljale väga oodatud.

41 Kodanik infoväljal: passiivne või aktiivne? Ajalooliselt on 20. sajandil olnud erinev suhtumine infosse ja tunnetuslikesse kunstitekstidesse. Kuigi ilukirjandust on ostetud palju ja teatrikülastused on löömas maailmarekordeid ühe elaniku kohta, tekstiarmastus on Euroopa ja maailma tipus pikkade raadiosaadete kuulajaskonna suuruse poolest, siiski on ühine Eesti avalikkus ikkagi olnud valikuliselt avatud, üldsusele suletud. Seda on tinginud ka sovetliku süsteemi periood , kus avalikkus oli eriti rangelt kaitstud spetsiaalse inimeste tekstide kontrollisüsteemiga GLAVLIT ja kõikide avalike tekstide tsensuuriga.

42 Avalikkuse suhte muutumine 20. ja 21. sajandil Avalikkusega on olnud erinev suhtestus. Erinevaid suhtestumisi võime näha nelja erineva perioodi või ilminguna 1 ideoloogiline aeg, mil on tugevalt domineerinud õige ja vale mõtteviis 2 etnograafiline aeg, mil on domineerinud kogemuslikkus ja väikeste inimlähedaste küsimuste kirjeldamine 3 konstrueeritud, konstruktivstlik aeg, mil reaalsusena on hakatud esitama suhteliselt erinevaid reaalsusi kuni subjektiividealistliku ideeni, et igaühel ongi oma maailm ja reaalsus 4 avatud- interaktiivse kommunikatiivse välja aeg, võrguühiskonnas võimalikuks kujunenud üldine avatud avalikkus, milles saatjad ja vastuvõtjad võivad olla eristamatud üldises dialoogilises avatud keskkonnas.

43 Avalikkus kui poliit-, kultuuri- ja majandussfäär Ühiskonna avalikkuse avardunud võimalused on siiski paigale jätnud avalikkuse üldisema struktuuri, milleks on poliitiline sfäär, kultuuriline sfäär ja majandussfäär. Selline väga lai valdkondadesse jagunemine kohtab muidugi palju piirialasid ja omavahelisi kombinatsioone. Näiteks sotsiaalssfäär on enamasti kombinatsioon poliitilisest-kultuurilisest- majanduslikust sfäärist Uuringutest näeme, et ka inimeste huvid ja ootused on justkui nende valdkondade vahel tugevamini jaotunud kes eelistab poliitilisi teemasid, kes kultuurivaldkondade teemasid ning kes majandust koos kõige selle juurde kuuluvaga.

44 Rühmatöö: Mida olen mõelnud arutada? Mõelge ja arutage omavahel töörühmades (5 7 inimest rühmas), mis teemadel te keegi olete avalikkuses sõna võtnud või arutanud ning kuidas on avalik arutelu edasi läinud kas teema või küsimus on saanud lahenduse (positiivse või negatiivse) või on see teema maha vaikitud või on peetud teemat vähetähtsaks. Arutage ca minutit selle üle, kas ja mis seostes pooleli jäänud või muidu südantvalutava teemaga avalikkuses edasi minna. Arutage järgmised 10 minutit, leidke selle aja jooksul võimalikke variante, mis on selle teema tähendus praegu ühiskonnas, olulist teemat edasi arendada Nõuande korras, et alati ei saa ja ei pea teemat otseselt käsitlema, vaid võib seda teha ka kaudselt, näiteks teemaks võib olla siis mingi küsimus, mille jaoks teile ülitähtsa teema tõstmise vajadus tõuseb kohe, kui hakata näiliselt vähemtähtsat teemat analüüsima. Kaudselt tõusvatel nn kõrvalprobleemidel on ühiskonnas tihti väga suur roll. Väga profid ajakirjanikud tihti kuulavadki vestlusi selle kõrvaga, et mis suuremaid küsimusi üks või teine teema endas veel sisaldab või peidab.

45 Rühmatöö: Kuidas olen mõelnud arutada? Mõelge ja arutage oma töörühmaga edasi, kuidas teile olulist küsimust avalikkuses tõstatada ja esitada. Arutage töörühmaga läbi variandid, kuidas teemat edasi arendada Arendage teemat tehke esialgne teksti(de)plaan. Kes on seda teemat või selle mõnd aspekti varem käsitlenud ajakirjanduses? Kuidas on Sinu/teie käsitlus dialoogis varasemate tekstidega? Mille poolest Sinu/teie käsitlus erineb? Milliste kõrvalteemade ja ideedega ja kellega Sinu/teie teema veel dialoogis on? Esitage nüüd oma töörühma plaan tunni üldiseks arutamiseks.

46 Lindistage töörühmade ideede esitamine ja arutelu: ajakirjandusliku dialoogi arendamine Kuulake kõikide töörühmade ettekanded esinemiseks aega ca 3 4 minutit Igale ettekandele järgnevad teistelt kuulajatelt täpsustavad küsimused ja soovitused Iga töörühma ettekande järel püüdke ühiselt sõnastada, mis kasu võiks ühe või teise teema avalikkuses esitamine tuua Kokkuvõtteks kõigi töörühmade esituste kuulamise järel tehke kokkuvõte: - Mis liiki ideed domineerisid? - Millised ideed oleks vaja ajakirjanduslikuks looks vormistada? - Millised märkamised olid kõige leidlikumad ja originaalsemad? - Milline esitus oli stiililt kõige tugevam?

47 Meta-analüüs: töörühmade arutelu lindistuse kuulamine ja uute ideede välja noppimine Arutelu lindistuse kuulamine ja analüüsimine on meta-analüüs, mis võimaldab töörühmadel end nn kõrvalt kuulata ja treenib nii refleksiivsust kui ka eneserefleksiivsust ehk eneseanalüüsi võimet Metatasandi uus analüüs võimaldab arutelus märgata mõnd detaili ja ideed, mis dialoogilise vestluse olukorras vestluse arenduse põhiliinilt kõrvale jäi ning sporaadilise jutu jätkudes ei pöördutud selle teema juurde tagasi. Metatasandi kohta teeb iga töörühm märkmeid, eriti oma ideele saadud tagasiside kohta. Rühmatöö analüüs ja metatasandi analüüs kokku võiksid loogiliselt juhatada ka uute ideede sõnastamiseni: millest tänased rühmatööd rääkisid mida peetakse oluliseks avalikkuses arutada?

48 Kersti Kaljulaid: Eetiline riik ei mängi oma rahvaga Eesti-sõnas on kaks e-d. Eestlases samuti. Minu jaoks on neil kahel tähel omaette tähendus: eetiline ja enesekindel. Eetiline rahvuslus. Enesekindel eestlane Eetiline riik ei mängi oma rahvaga. Enesekindel rahvas nõuab eetilist riiki. Eetiline riik toetab eestlase valikuid. Enesekindel eestlane teeb ise ennast õnnelikuks. Eetiline riik ei kirjuta kellelegi ette, kuidas õnnelikuks saada või mis on õnn, mis on õnn olla eestlane. Enesekindel eestlane on oma valikutes vaba. Olema eestlane siin või mujal. Saama lapsi või elama teistsugust elu. Enesekindel riik lehvitab minejatele, saab kasu tulijatest ja tunnustab iga eestlast, olgu ta selleks sündinud või hakanud. Eetiline riik on tänulik oma kodanikele nende panuse eest ja pakub vastu tervist, haridust, kultuuri, vabadust. See kõik ei pea maksma ülearu palju, kui kaasata mittemateriaalsed väärtused nagu kodanike vaba koostöötahe. See ei ole ka mitte odav, kui tahta iga põlve uueks luua. Aga eetilise Eesti jaoks panustab iga enesekindel eestlane täitsa vabatahtlikult. Eriti kui ta näeb, et tema panus on õiglane, tema naabrimehe panus on ka õiglane, ja see, mida riik selle panusega peale hakkab, on samuti õiglane. Õiglane on aga kõik, mis toodab enesekindlat kodanikku ja eetilist riik. Eestit.

49 Paide arvamusfestival kui ideede arutamise keskkond Paide arvamusfestival toimub igal aastal augusti teisel nädalalõpul algul Paide Linnamäel ja linnatänavatel Paide arvamusfestivalil on mitusada arutluspaika, kus kuulatakse ettekandeid ja arutatakse Paide arvamusfestival on kui Eesti mõtlejate ja tegutsejate ühised mõttetalgud, kus analüüsitakse ja planeeritakse, igaühe visioonid ja küsimused võivad leida paiga kõnelemiseks ja arutamiseks Kui tahate tulla esinema ja arutama Paide arvamusfestivalile, siis kirjutage Kristi Liiva tiimile. Kristi Liiva on omakorda selle festivali mõtte autor ja selle festivali vedaja.

50 Meediaõppekava maailm-mina-meedia Kokkuvõte. Avalikkus ja ajakirjandus Eesti ühiskonnas

51 Meenutame arutatud teemasid: Kommunikatsioon, massimeedia ja avalikkus Ajakirjandus Ajakirjanduse ja meedia institutsioonid, avalik ringhääling ERR Esinemine. Oma loo esitamine. Detailid. Hetked. Demokraatlik ja totalitaristlik avalikkus, suletus ja avatus Dialoog, autokommunikatsioon ja intervjuu Ajakirjanduse žanrid kui uudis, reportaaž ja arvamuslugu Peavoolumeedia ja sotsiaalmeedia Ajakirjanike töö ja ajakirjanduse printsiibid Uudislugu aktuaalsel teemal Ühiskonnas aktiivselt endale olulise teema tõstatamine ja arutamine

52 Küsimused Mida pead / peate seni õpitud ja arutatud teemades Sinu enda jaoks kõige olulisemaks? Miks? Mis on see, mille üle Sa enne niivõrd ei mõelnud, aga nüüd oled märkama ja mõtlema hakanud? Milliseid lugusid/saateid/artikleid tahad Sa ise teha? Miks? Milliseid kanaleid soovid kasutada?

53 Kui oled ajakirjanduse ideest aimu saanud ja selles valdkonda paremini tundma õpid, siis näed, et tehnoloogiad on küll ülitähtsad, aga need on siiski pigem vahendid ajakirjandusliku põhiidee teenimise uute vormide otsinguteel : Traditsiooniline massimeedia ajaleht, ajakiri Elektrooniline meedia -- raadio, televisioon Uus meedia online meedia, sh portaalid veebid, äpid, sotsiaalmeedia Ristmeedia meedia segatüübid erinevatel platvormidel

54 Ühiskonna kommunikatiivsust tingib tunnetusvajadus Võime eristada kolme liiki tunnetushuvi: Tehniline huvi tunda ja kontrollida maailma Huvi mõista üksteist ja liituda ühistegevuseks Huvi kõrvaldada tõkkeid mõistmise eest, mis on aluseks kriitilisele tead(v)usele

55 Kommunikatsiooni üks võtmeküsimusi on õiguslik raam, regulatsioon. Õiguse ratsionaliseerumine on olnud ajas pikk protsess. Kaasaegne õigus Kokkuleppeline Kehtestatud Süstematiseeritud Professionaalne Weber käsitleb õigust kognitiivse-instrumentaalse ratsionaliseerumise sfäärina Habermas tõstab esile väärtusratsionaalsuse olulise rolli, vajaduse õigusnorme põhjendada ja siduda need moraalse põhimõtete eetikaga

56 Ajakirjanduse üle arutledes oleme jõudnud keskse raami juurde. Mis on Euroopa kultuuridele üldisemalt iseloomulik? Euroopa kultuure iseloomustab Õhtumaise ratsionaalsuse universaalsus ja eripära.

57 Millisena nähakse avaliku meedia tulevikku (Nissen)

58 Milline on Eesti globaalsel kultuuriväljal? Mis on ühishuvid? See pole abstraktse arutelu küsimus, vaid maailma igapäeva uus alus. Eesti ühiskonnas on tähtsal kohal ajakirjandus esimese eestikeelse väljaande Lühike õpetus ilmumisest Põltsamaal aastal 1766 möödus 250 aastat. Esimene regulaarselt ilmunud väljaanne Tartu Maarahva Nädalaleht alustas ilmumist 1867 ning hakkas kujundama oma lugejaskonda kui ühist avalikkust. Eesti kodu- ja pagulasajakirjandus on pärit ühestsamast juurest, mis on väärtustanud ühistegevusi, toetanud edenemist majanduses ja hariduses. Ühiste huvide eest seismine ja uute kogemuste vahendamine on olnud ajakirjanduse kesksed ülesanded ning on seda ka edaspidi. Avalikkuse infostrateegiline murrang. Praegu kui virtuaalne ruum hakkab hõlmama ja kohati lausa asendama reaalset ruumi, tekib olukord, kus lokaalne võib olla ka eesti kultuur Eesti jõuab kõikjale üle maailma, Eesti jõuab igasse eesti kodusse. Kuidas seda uut maailmastruktuuri virtuaalse ruumi peatset domineerimist globaalse eestlaskonna kultuurivälja loomisel ja hoidmisel kultuuriliselt ja hariduslikult paremini ära kasutada?

59 Slaidivalik Maarja Lõhmus

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Tööplaan 9. kl õpik

Tööplaan 9. kl õpik Mõttest tekstini Eesti keele ja tekstiõpetuse õpik 9. klassile Näidistööplaan Aeg Teema Põhimõisted Õppematerjal Tegevused Õppetulemus Hindamine 1. nädal I. Suhtlemine rühmas Ptk 1 Sissejuhatuseks 2. nädal

Rohkem

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019

PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM ESITLUSE KOOSTAMISE JUHEND Pärnu 2019 SISUKORD 1. SLAIDIESITLUS... 3 1.1. Esitlustarkvara... 3 1.2. Slaidiesitluse sisu... 3 1.3. Slaidiesitluse vormistamine... 4 1.3.1 Slaidid...

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e

ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv e ARENGUVESTLUSED COACHINGU PRINTSIIPE SILMAS PIDADES Arendava vestluste printsiibid: Eneseanalüüs, keskendumine tugevustele, julgustamine, motiveeriv eesmärk Vestluse skeem vestluse läbiviijale Millel tähelepanu

Rohkem

Kommunikatsioonisoovitused

Kommunikatsioonisoovitused Meediaülevaade - AEG Riigikantselei 2018 05:30-05:45 06:00-06:15 06:30-06:45 07:00-07:15 07:30-07:45 08:00-08:15 08:30-08:45 09:00-09:15 09:30-09:45 10:00-10:15 10:30-10:45 11:00-11:15 11:30-11:45 12:00-12:15

Rohkem

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse

EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse EVANGEELIUMI JAGAMINE MIKS JA KUIDAS RÄÄKIDA JEESUSEST TEISTELE? Kas Sa oled kunagi kellelegi rääkinud Jumalast/Jeesusest? Inimestele Jeesuse pakutavast päästest rääkimine ongi see, mida nimetatakse evangeeliumi

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis

Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis Loovtööd ja nende korraldus Lääne-Virumaal Roela koolis Anne Maalman Roela kool Roela kool asub Rakvere-Mustvee mnt 26. kilomeetril Kooliga ühes majas asuvad lasteaed, raamatukogu ja osavalla kontor Meie

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

Reducing disparities Strengthening relations

Reducing disparities Strengthening relations Töö-, pere- ja isikliku elu tasakaalu edendamine ettevõtetes Heidi Solba Jätkusuutliku töökeskkonna valdkonnajuht Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum 21.03.2016 Tänane päev o ülevaade programmist ja mentorlusest

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kas mehed ja naised juhivad erinevalt? Kuidas kaasata mitmekesiseid meeskondi? Ester Eomois, EBSi õppejõud, doktorand Organisatsioonide juhtimistreener Minu tänased mõtted Kas naised ja mehed on juhtidena

Rohkem

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: Mari Kooskora Sügis

Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt:   Mari Kooskora Sügis Eetika kui tulevikuvaluuta tarbimiskeskkonnas!? Dr. Mari Kooskora Dotsent, EBS Ärieetikakeskuse juhataja Pilt: www.aaii.com Mari Kooskora Sügis 2013 1 Pisut taustast (EPL, H. Mets, nov 2005) Mari Kooskora

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

Pealkiri on selline

Pealkiri on selline Kuidas keerulisemad alluvad muudaksid oma käitumist, kui juht seda soovib? Jaana S. Liigand-Juhkam Millest tuleb juttu? - Kuidas enesekehtestamist suhtlemises kasutada? - Miks kardetakse ennast kehtestada?

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8

(Estonian) DM-RBCS Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 (Estonian) DM-RBCS001-02 Edasimüüja juhend MAANTEE MTB Rändamine City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Kasseti ketiratas CS-HG400-9 CS-HG50-8 SISUKORD OLULINE MÄRKUS... 3 OHUTUSE TAGAMINE... 4

Rohkem

Kuidas kehtestada N&M

Kuidas kehtestada N&M Kehtestav suhtlemine Kuidas ennast kehtestada, kui Su alluv on naine/mees? Tauri Tallermaa 15. mai 2019 Suhtlemine Kui inimene suhtleb teise inimesega keele vahendusel, leiab aset miski, mida me mujal

Rohkem

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi

Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi Vana talumaja väärtustest taastaja pilgu läbi 22.02.2019 Rasmus Kask SA Eesti Vabaõhumuuseum teadur Mis on väärtus? 1) hrl paljude inimeste, eriti asjatundjate (püsiv) hinnang asja, nähtuse või olendi

Rohkem

Päevakajalised sündmused ja erinevad infokanalid

Päevakajalised sündmused ja erinevad infokanalid PÄEVAKAJALISED SÜNDMUSED JA ERINEVAD INFOKANALID Tellija: Avatud Eesti Fond TALLINN September www.saarpoll.ee SISUKORD UURINGU TAUST... Uuringu metoodika... UURINGU PÕHITULEMUSED... 7. Uudiste jälgimine

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor

Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukor Aktiivtöö. Kuri Muri Teema: viha ja agressiivsus. Toimetulek vihaga. Alateema: eneseanalüüs, vihapäevik. Õpitulemused. Õpilane: oskab ära tunda olukorrad, mis tekitavad viha; oskab ära tunda kehalisi reaktsioone,

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PAHKLA CAMPHILLI KÜLA Kaasav talupidamine 1992.aastast Pärnumaa Kutsehariduskeskus Go Green &Care projekti lõppseminar 30. 08. 2016 1 Camphill maailmas Ülemaailmselt on meie küla osa Camphilli liikumisest,

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: registrikood: 80380146 tänava nimi, maja ja korteri number: Rävala pst 7 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10143 telefon:

Rohkem

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees

Pärnakad tõid aastanäitusele ligemale 100 teost - Paberleht - Pärnu Postimees Pärnu 1 C Toimetus Klienditugi Kolmapäev, 6. detsember 2017 POSTIMEES PÄRNU POSTIMEES UUDISED ARVAMUS KULTUUR VABA AEG TARBIJA PAB Pärnumaa Video Galerii Sport Krimi Elu Kool Ajalugu Ettevõtluslood Maa

Rohkem

Kuidas ärgitada loovust?

Kuidas ärgitada loovust? Harjumaa ettevõtluspäev äriideed : elluviimine : edulood : turundus : eksport Äriideede genereerimine Harald Lepisk OPPORTUNITYISNOWHERE Ideed on nagu lapsed Kas tead kedagi, kelle vastsündinud laps on

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid

Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuid Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidu KUST SAADA TEAVET EUROOPA ÜLEMKOGU JA NÕUKOGU KOHTA? Mis vahe on Euroopa Ülemkogul ja Euroopa Liidu Nõukogul? Kuidas ma saan neid kahte institutsiooni külastada? Kas

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ Tõhusa ja kaasahaarava õppe korraldamine kõrgkoolis 1. Teema aktuaalsus 2. Probleemid 3. Küsitlusleht vastustega 4. Kämmal 5. Õppimise püramiid 6. Kuidas edasi? 7. Allikad 1. Vene keele omandamine on

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - e-maits08_aruanne.pptx

Microsoft PowerPoint - e-maits08_aruanne.pptx Kvaliteedimärkide uuring EPKK CAPI-bussi aruanne oktoober 2008 Sisukord Eesmärk ja metoodika 3 Kokkuvõte 4 Uuringu tulemused graafiliselt 6 Lisad 14 Uuringu metoodika, tulemuste usalduspiirid Projekti

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g

Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja g Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse tingimused ja kord Mäetaguse Põhikooli arenguvestluse korraldamise tingimused ja kord kehtestatakse Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse 37 lg 5 alusel. Mäetaguse Põhikooli

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TeaMe programm 2009-2015 7. mai 2015 Eesmärgid Suurendada noorte huvi teaduse ja tehnoloogia ning nendega seotud elukutsete vastu Laiendada Eesti teadusmeedia arenguvõimalusi Levitada täppis- ja loodusteaduslikku

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad:

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Erialane võõrkeel Reet Ainsoo Reet Ainsoo, Malle Purje,

Rohkem

Kinnitan: U.Veeroja Haanja Kooli direktor Loovtöö koostamise ja hindamise juhend Haanja Koolis 1. Mis on loovtöö Loovtöö on juhendatud õppe

Kinnitan: U.Veeroja Haanja Kooli direktor Loovtöö koostamise ja hindamise juhend Haanja Koolis 1. Mis on loovtöö Loovtöö on juhendatud õppe Kinnitan: U.Veeroja Haanja Kooli direktor 28.08.2013 Loovtöö koostamise ja hindamise juhend Haanja Koolis 1. Mis on loovtöö Loovtöö on juhendatud õppeprotsess, mille käigus õpilane rakendab iseseisva töö

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Koolist väljalangenute endi vaatenurk (...) see et ma ei viitsind õppida. (...) oli raskusi midagi tunnis teha ka, kui keegi seal seljataga midagi möliseb Sul seal. Helen Toming Et jah kui klassiga nagu

Rohkem

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine

Võrguväljaanded ja veebiarhiveerimine e24.ee folklore.ee delfi.ee www.ut.ee www.delfi.ee ut.ee Teeme ISE: harilikud hoidised virtuaalsetest viljadest veebiarhiivi riiulil Jaanus Kõuts, Eesti Rahvusraamatukogu 17.09.2013 Kogemused http://archive.org

Rohkem

LPC_IO2_A05_004_uuringukava tagasiside protokoll_ET

LPC_IO2_A05_004_uuringukava tagasiside protokoll_ET Prtklli viitenumber: 4 Kstaja: Cathlic Educatin Flanders Pealkiri Uuringuplaani tagasiside prtkll Allikad Dana, N. F., & Yendl-Hppey, D. (2008). The Reflective Educatr s Guide t Prfessinal Develpment:

Rohkem

Microsoft Word - EHR.docx

Microsoft Word - EHR.docx earvekeskus E-ARVE TELLIMUSTE JUHEND 1 Sisukord E-arvete tellimused... 3 Klientide tellimused... 3 E-arve tellimuse lisamine... 3 E-arve tellimuse muutmine... 9 Minu tellimused... 10 Minu tellimuse sisestamine...

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

E-õppe tehnoloogiad kõrgkoolis E-learning Technologies in Higher Education MTAT

E-õppe tehnoloogiad kõrgkoolis E-learning Technologies in Higher Education MTAT Interaktiivsusest e-õppes Anne Villems Seneca (4.-56.a. m.a.j.) Mitte sellepärast me ei söanda uusi asju katsetada, et asjad on keerulised, vaid kuna me ei söanda neid katsetada, on nad keerulised. It

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Avaandmed Urmas Sinisalu Mis on avaandmed? Alus vs. Kohustus Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad

Rohkem

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä

10. peatükk Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vä Perevägivald See tund õpetab ära tundma perevägivalda, mille alla kuuluvad kõik füüsilise, seksuaalse, psühholoogilise või majandusliku vägivalla aktid, mis leiavad aset perekonnas. Tunni eesmärgid Teada

Rohkem

Informeeritus ja meediakasutus.doc

Informeeritus ja meediakasutus.doc Informeeritus ja meediakasutus Peeter Vihalemm 1. Hinnang enda informeeritusele eri tasanditel Integratsiooni monitooringu küsimustikus paluti vastajail hinnata enda informeeritust eri tasandeil kodukohast

Rohkem

Hinnakiri kehtiv alates Täiendava maksekonto avamine (maksekonto avamine teises valuutas) Kontohaldustasu (kuu) * rakendatakse olukorras, k

Hinnakiri kehtiv alates Täiendava maksekonto avamine (maksekonto avamine teises valuutas) Kontohaldustasu (kuu) * rakendatakse olukorras, k Hinnakiri kehtiv alates 03.07.2019 Täiendava maksekonto avamine (maksekonto avamine teises valuutas) Kontohaldustasu (kuu) * rakendatakse olukorras, kui kuus tehakse vähem kui 10 väljaminevaid makseid

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

Kom igang med Scratch

Kom igang med Scratch Alustame algusest Getting Started versioon 1.4 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktiivseid annimatsioone, lugusid, mänge, muusikat, taieseid jm Scratch'i saab kasutada

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Konverents Terve iga hinna eest, 07.03.2013 Tervis ja haigus muutuvas maailmas Andres Soosaar Mis on meditsiin? Meditsiin on pikka aega olnud ruum, mille koordinaattelgedeks on tervise-haiguse eristus

Rohkem

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar

Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar Tallinna Lastehaigla eetikakomitee juubelikonverents 16.märts 2007 Varajase elu moraalsest staatusest Andres Soosaar TLH EK -- 10 Palju õnne ja jaksu edaspidiseks! TLH EK on teinud olulise panuse Eesti

Rohkem

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode]

Personalijuht keskastme juhi kingades3 [Compatibility Mode] Vähemalt kaks paari kingi ja lisamõtteid Personalijuht keskastme juhi kingades PARE Akadeemia klubi Karl Laas Keskjuhi arusaam oma tööst inimeste juhina - mis on minu vastutus ja roll? Valida, arendada,

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

Hinnakiri kehtiv alates Hinnakiri eraklientidele Tüüpiliste makseteenuste hinnakiri Kirjeldus C2 C3 Läbi iseteeninduse Maksekonto Maksekont

Hinnakiri kehtiv alates Hinnakiri eraklientidele Tüüpiliste makseteenuste hinnakiri Kirjeldus C2 C3 Läbi iseteeninduse Maksekonto Maksekont Hinnakiri kehtiv alates 03.07.2019 Hinnakiri eraklientidele Tüüpiliste makseteenuste hinnakiri Kirjeldus Läbi iseteeninduse Maksekonto Maksekonto avamiseks esitatud dokumentide analüüs/ Maksekonto avamine

Rohkem

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian

Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Dian Õppematerjalide esitamine Moodle is (alustajatele) seminar sarjas Lõunatund e-õppega 12. septembril 2017 õppedisainerid Ly Sõõrd (LT valdkond) ja Diana Lõvi (SV valdkond) Järgmised e-lõunad: 10. oktoober

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober

Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober Rühmatöö Moodle is Triin Marandi 2017 oktoober Kes on kasutanud rühmatööd? Nutitelefonid välja ja hääletama! www.menti.com KOOD: 14 10 00 https://www.mentimeter.com/s/1c1250be4e6b7c4ec7608a4fa6d7d591/3e66049189e0

Rohkem

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad

KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad KURSUS Hispaania keel 4 KLASS 11 TUNDIDE ARV 35 AINE SISU Plaanide tegemine ja kohtumiste kokkuleppimine. Kestev olevik. Reeglipärased ja sagedasemad ebareeglipärased verbid ning enesekohased tegusõnad.

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor

Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist   Erik Puura   Tartu Ülikooli arendusprorektor Keskkonnakaitse ja ruumilise planeerimise analüüsist Erik Puura Tartu Ülikooli arendusprorektor Teemapüstitused eesmärkidena 1. Ruumiline suunamine ja planeerimine edukalt toimiv 2. Valikute tegemine konkureerivate

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine?

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? EGGA teabepäev Tallinnas, 21. mail 2019 Reeli Sirotkina Alustuseks Meeste Garaaž https://www.youtube.com/watch?v=ulyghzh 2WlM&list=PLBoPPphClj7l05PQWJQklXpATfd8 D_Vki&index=2&fbclid=IwAR1_QO2DVxE59E1

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eesti pensionisüsteem võrdluses teiste Euroopa riikidega: olukord, väljakutsed ja kesksed valikud Lauri Leppik 7.06.2019 Pension kui vanadusea sissetulek Pension on ühiskondliku tööjaotuse kaasanne tekkis

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

1-69_.pdf

1-69_.pdf Aasta advokaat Gerli Kilusk: mulle tundub, et minu jaoks on parim aeg just praegu ! " #! " $ $ # % &! $! $ % $ ' ( & )! Aina enam teevad kõrgeid panuseid ärimaailmas just õrnema soo esindajad. Tunnustuse

Rohkem

1. Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2. Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid. Õppekava õp v lju d d sa skus

1. Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2. Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid. Õppekava õp v lju d d sa skus 1 Eesti keele B2-taseme eksamiks ettevalmistamisele suunatud kursus Algus OÜ 2 Õppekavarühm: võõrkeeled ja -kultuurid Õppekava õp v lju d d sa skus e kaupa: : Kuulamine -, (uudised, intervjuud, filmid,

Rohkem

Statistikatarkvara

Statistikatarkvara Sissejuhatus statistika erialasse, sissejuhatus matemaatika erialasse, 20. september 2018 Statistikatarkvara põgus ülevaade Krista Fischer Statistikatarkvara kategooriad Võib jagada mitut moodi: Tarkvara,

Rohkem

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 19. juuli 2019 (OR. en) 11128/19 PV CONS 40 SOC 546 EMPL 417 SAN 343 CONSOM 203 PROTOKOLLI KAVAND EUROOPA LIIDU NÕUKOGU (tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimused)

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

Arstiüliõpilaste visioonid tulevikust aastatel ja 2016.

Arstiüliõpilaste visioonid tulevikust aastatel ja 2016. Arstiüliõpilaste visioonid tulevikust aastatel 1990. ja 2016. Siim Rinken ja Ivo Valter Stud. med V ja Stud. med XXX Tulevikust minevikus 1988-1990 fosforiit, muinsuskaitse, öölaulupidu, EV aegsete seltside

Rohkem

Avalike teenuste nõukogu koosoleku protokoll ( ) Tallinn nr 26-6/ /2283 Algus: Lõpp: Juhatas: Helena Lepp Protok

Avalike teenuste nõukogu koosoleku protokoll ( ) Tallinn nr 26-6/ /2283 Algus: Lõpp: Juhatas: Helena Lepp Protok Avalike teenuste nõukogu koosoleku protokoll (12.03.2019) Tallinn 19.03.2019 nr 26-6/19-0137/2283 Algus: 14.30 Lõpp: 16.10 Juhatas: Helena Lepp Protokollis: Alar Teras ja Helena Kõrge Võtsid osa: Puudusid:

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx

Microsoft PowerPoint - Mis on EstWin.pptx Mis on EstWin? Mis on EstWin Lairiba baasvõrgu ehitus asulatesse ja mobiili mastidesse, eesmärgiga luua sideettevõtetele võimalus tarbijatele kiire interneti pakkumiseks EstWin projekti käigus juurdepääsuvõrku

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strateegilise koostöö projekti eelarve Katriin Ranniku 17.02.2016 Millest tuleb juttu? Mis reguleerib Erasmus+ programmist rahastatavaid projekte? Millised on Erasmus+ strateegilise koostöö projekti eelarveread?

Rohkem

Present enesejuhtimine lühi

Present enesejuhtimine lühi ENESEJUHTIMINE 11. osa ELUKVALITEET SELF-MANAGEMENT 2009, Mare Teichmann, Tallinna Tehnikaülikool ELUKVALITEET NB! Elukvaliteet Kas raha teeb õnnelikuks? Kuidas olla eluga rahul? Elukvaliteet Maailma Terviseorganisatsioon

Rohkem

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum

4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinum 4. KIRURGIA Üliõpilase andmed. Need väljad täidab üliõpilane Praktikatsükli sooritamise aeg Kirurgia praktikatsükkel Ees- ja perekonnanimi Matriklinumber E-posti aadress Telefoninumber Praktikatsükli läbimine.

Rohkem

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06

Microsoft Word - Errata_Andmebaaside_projekteerimine_2013_06 Andmebaaside projekteerimine Erki Eessaar Esimene trükk Teadaolevate vigade nimekiri seisuga 24. juuni 2013 Lehekülg 37 (viimane lõik, teine lause). Korrektne lause on järgnev. Üheks tänapäeva infosüsteemide

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uued generatsioonid organisatsioonis: Omniva kogemus Kadi Tamkõrv / Personali- ja tugiteenuste valdkonnajuht Omniva on rahvusvaheline logistikaettevõte, kes liigutab kaupu ja informatsiooni Meie haare

Rohkem

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON

Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON Täiskasvanute koolitajaks kujunemine BIOGRAAFILINE PERSPEKTIIV LARISSA JÕGI MARIN JOHNSON 2008-2010 BAEA, GRUNDTVIG programm Becoming Adult Educators in European Area. BABAR, Nordplus programm Becoming

Rohkem

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool SA) korraldab koolituse "Täiskasvanud õppija õpioskuste

Rohkem

Tartu Ülikool

Tartu Ülikool Tartu Ülikool Code coverage Referaat Koostaja: Rando Mihkelsaar Tartu 2005 Sissejuhatus Inglise keelne väljend Code coverage tähendab eesti keeles otse tõlgituna koodi kaetust. Lahti seletatuna näitab

Rohkem

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom Uvel on mitme aasta jagu vabaühenduste juhtimiskogemusi nii Eestist kui Ukrainast. Tööalaselt on ta alati üht- või teistpidi

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Mõttemõlgutus alkoholi ja seaduste teemal Ülle Laasner Rapla Maavalitsus Eesti Tervisedenduse Ühing Rapla maakonna koolinoorte uimastikasutuse uuring 2013 Öise alkoholimüügi piiramise kulg Raplamaal

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MihkelServinski_rahvastikust.pptx

Microsoft PowerPoint - MihkelServinski_rahvastikust.pptx 25.06.2014 Esitluse või esitleja nimi Ida-Virumaa rahvastikust Mihkel Servinski peaanalüütik Statistikaamet Sultsi küla, Mulgimaa Edise, 17. juuni 2014 Rahvaarvu suhteline muutus, 31.03.2000-31.12.2011

Rohkem