LISA TTK nõukogu otsusele nr 1-15/6 "Tallinna Tehnikakõrgkooli aasta eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine" MAJANDUSA

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "LISA TTK nõukogu otsusele nr 1-15/6 "Tallinna Tehnikakõrgkooli aasta eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine" MAJANDUSA"

Väljavõte

1 LISA TTK nõukogu otsusele nr 1-15/6 "Tallinna Tehnikakõrgkooli aasta eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine" MAJANDUSAASTA ARUANNE Aruandekohustuslase nimetus: Tallinna Tehnikakõrgkool Registrikood: Aadress: Pärnu mnt 62, Tallinn Telefon: E-post: Kodulehekülg: Majandusaasta aruanne koosneb kõrgkooli tegevusaruandest ja eelarve täitmise aruandest. Dokument koosneb 30 leheküljest.

2 SISUKORD REKTORI EESSÕNA... 3 SISSEJUHATUS LIIKMESKOND Üliõpilaskond Töötajad ÕPPETEGEVUS Uute üliõpilaste vastuvõtt Õppetöö tulemuslikkus Üliõpilaste mobiilsus ja rahvusvaheline koostöö Õppetöö korraldus Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele TEADUS-, ARENDUS- JA LOOMETEGEVUS Olulisemad tegevused teadus-, arendus- ja loomevaldkonnas Uurimistööd ja koostöö ettevõtetega Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele ÜHISKONNA TEENIMINE Elukestev õpe Osalemine projektides Raamatukoguteenused TARISTU ARENDAMINE JA KASUTAMINE Renoveerimis-, ehitus- ja projekteerimistööd Laboriseadmete, inventari ja erialatarkvara soetamine Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arendus ORGANISATSIOONI JUHTIMINE JA ARENDAMINE Üldjuhtimine Finantsjuhtimine Kvaliteedijuhtimine Turundus ja reklaam Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele EELARVE TÄITMISE ARUANNE (30)

3 REKTORI EESSÕNA Tallinna Tehnikakõrgkooli (edaspidi ka TTK või kõrgkool) tegevused on oma ajaloo ja liikmeskonna nägu. Teatavasti täitus aastal veerandsada aastat rakenduskõrgkoolide loomisest Eestis. Kui aasta sügisel alustas arhitektuuri, hoonete ehituse ja masinaehituse õppekaval õppetööd 75 üliõpilast, siis aastal toimus õppetöö 15 õppekaval ja kokku õppis 2234 üliõpilast. Niisiis käesolev aruanne kõnetab mõneti ka seda, kuhu oleme jõudnud 25 aasta jooksul. Kõrgkooli iseloomustavad arvnäitajad on olulised, kuid veelgi määravam on see, milliseks on kujunenud tehnikakõrgkooli õpikeskkond, liikmeskond ja koht kõrgharidusruumis tervikuna. Hinnangud on subjektiivsed, kuid veerandsaja aasta jooksul oleme päris kindlasti liikunud EL riikide viimaste hulgast tunduvalt ettepoole. 1990ndate eeskujud Soome, Saksamaa, Holland ja muude riikide analoogilised kõrgkoolid ei eristugi enam oluliselt. TTK aasta aruandes on esitatud tasemeõppe, täienduskoolituse ja rakendusuuringute olulisemad saavutused. Kui mitte ainult seda, aastaaruanne kätkeb endas ka kõrgkooli parendusvaldkondade formuleerimist ja taristu arendamist järgmiseks aastaks aastal jõustus TTK organisatsiooni struktuuri muudatus, mille vajalikkust analüüsisime ligi kaks aastat. Pärast institutsionaalse akrediteerimise edukat läbimist ja samuti õppekavagruppide välishindajate väisamist vaatasime tehtud ettepanekud veel kord üle ning kavandasime organisatsiooni hierarhia madalamaks ja loodetavasti efektiivsemalt toimivaks. Õigupoolest oli kõrgkooli struktuur suures osas sama alates aastast ja muutused olid möödapääsmatud. On ju kõrgkooli väliskeskkond, tegevused ja nende ulatus, organisatsiooni liikmeskonna (üliõpilased, akadeemiline- ja tugipersonal) profiil ja organisatsioonikäitumine ajas muutunud. Uues akadeemilises struktuuris on kaks keskust ja kuus instituuti, mis toimivad vastutusüksustena tasemeõppe, elukestva õppe ning teadus-, arendus- ja loometöö läbiviimisel. Lõpetuseks tänan kõiki, kes andnud oma panuse TTK põhitegevuste läbiviimisel ja olnud aktiivseks kaasamõtlejaks muudatuste juhtimisel. Enno Lend rektor 3 (30)

4 SISSEJUHATUS KÕRGKOOLI MISSIOON: Tallinna Tehnikakõrgkool on Eesti ühiskonna ja inseneeria arengu eestvedaja rakenduskõrghariduse ja teadmussiirde valdkondades. VISIOON: Tallinna Tehnikakõrgkool on tunnustatud, huvigruppide poolt hinnatud ja innovaatiline rakenduskõrgkool. PÕHIVÄÄRTUSED: innovatiivsus loovus, avatus, paindlikkus; ettevõtlikkus algatuslikkus, sihiteadlikkus, rakenduslikkus; efektiivsus säästlikkus, tulemuslikkus, vastutustundlikkus. Põhinäitajad aastal Kõrgkoolis oli a täidetud ametikohtade arv täistööajaarvestuses 174 (vrd a 172). Tugistruktuuriüksuste (sh akadeemiline tugipersonal) ja akadeemiliste ametikohtade suhe oli 0,6 (2016. a 0,7) ning üliõpilaste ja akadeemilise personali ametikohtade (104) suhe 21,5 (2016. a 22,4). Üliõpilaste arv seisuga oli 2234 ( a 2237) aastal lõpetas TTK 301 üliõpilast (2016. a 286). Lõpetajate küsitluse järgi ei töötanud a seisuga 11 samal aastal kõrgkooli lõpetanut (4,0% vastanutest, a 2,5%). Õpinguid jätkas 51 vilistlast, mis moodustab 18,8% vilistlasküsitlusele vastanutest (2016. a 19%). Eelarve kogumaht aastal oli eurot (2016. a eurot), sh tegevustoetuse vahendid eurot (2016. a eurot). 4 (30)

5 1. LIIKMESKOND 1.1. Üliõpilaskond Seisuga õppis TTKs 2234 üliõpilast, nendest päevaõppes 1434 ja kaugõppes 800 üliõpilast. Lisaks 28 väliskülalisüliõpilast ja 23 õppijat eksternõppes. Arhitektuuriinstituudis õppis 145, ehitusinstituudis 603, logistikainstituudis 308, ringmajanduse ja tehnoloogia instituudis 276, rõiva ja tekstiili instituudis 272 ja tehnikainstituudis 630 üliõpilast. Üliõpilaste jagunemine õppekavati on toodud tabelis 1. Tabel 1 Üliõpilaste jagunemine õppekavati Instituut Õppekava Üliõpilaste arv Arhitektuuriinstituut Rakendusarhitektuur (RA) 145 Hoonete ehitus (HE) 342 Ehitusinstituut Kinnisvara korrashoid (KK) 28 Rakendusgeodeesia (RG) 30 Teedeehitus (TE) 203 Logistikainstituut Raudteetehnika (RT) 37 Transport ja logistika (TL) 271 Keskonnatehnoloogia ja -juhtimine (KT) 81 Ringmajanduse ja Tehnomaterjalid ja turundus (TT) 85 tehnoloogia instituut Tootmine ja tootmiskorraldus (TK) 110 Rõiva ja tekstiili instituut Rõiva- ja tekstiiliala ressursikorraldus (RR) 163 Rõivaste tehniline disain ja tehnoloogia (TD) 109 Autotehnika (AT) 291 Tehnikainstituut Elektritehnika (ET) 124 Masinaehitus (ME) 215 Täiskoormusega õppivate üliõpilaste arv oli 2103, lisaks 28 väliskülalisüliõpilast. Osakoormusega õppivate üliõpilaste arv oli 131. Õppekoormus oli määramata 23 õppijal (eksternid). 460 üliõpilast olid vanuses 30 aastat ja enam Töötajad aasta olulisemad tegevused personalijuhtimise valdkonnas: struktuurimuudatuse käigus ametikohtade muudatuste läbiviimine, sh tööülesannete ümberkorraldamine ametikohtade lõikes; õppejõudude koormuste jaotuse ühtlustamine struktuuriüksuste siseselt ja üksuste vaheliselt; 5 (30)

6 õppejõudude ainemonitooringute toimimise tõhustamine, sh kõikide õppejõudude hõlmamine tagasiside kogumisse; peresõbraliku tööandja programmiga liitumine ja algmärgise saavutamine. TTK liitus aasta suvel sotsiaalministeeriumi algatatud peresõbraliku tööandja programmiga, mis hõlmab pikaajalist konsulteerimis- ja hindamisprotsessi. Programmi eesmärk on töötajate töö- ja pereelu parema ühitamise võimaluste tagamine organisatsiooni kultuuri ja keskkonna peresõbralikumaks kujundamise kaudu. Septembris omistati kõrgkoolile peresõbraliku tööandja algmärgis, kuid kogu taotlemise protsessi läbinule omistatakse peresõbraliku tööandja lõppmärgis, mida saab kasutada enda tutvustamisel, töötajate värbamisel, sisekommunikatsioonis, avalikel üritustel jne. Töötajaskonnas võrreldes eelmiste aastatega märkimisväärseid muutusi ei toimunud. Aastalõpu seisuga oli kõrgkoolis 190 töötajat (sh 12 töölepingu alusel töötavat külalisõppejõudu; vrd a 193), lisaks õpetas külalisõppejõuna 69 ettevõtete spetsialisti. Töötajatest oli mehi 89 ja naisi 101 (2016. a vastavalt 88 ja 105). Lõppenud aastal oli värbamistegevus tavapäraselt edukam tugipersonali osas, kus keskmine konkurss ametikohale oli 36,0 (2016. a 34,6). Akadeemilise personali puhul oli jätkuvalt keerulisem leida töötajaid erialaõppejõudude ametikohtadele ja kõrgematele ametikohtadele aastal alustati projekti TTK Lean toel väliskülalisõppejõudude värbamisega, kus peamiselt otsepakkumiste ja suunatud pakkumiste kaudu jõuti (töö)lepingute sõlmimiseni kuue õppejõuga. Üldine tööjõuvoolavus on püsinud suhteliselt stabiilsena ja oli aruandeaastal 10,2. Personali arvandmed aastate võrdluses on toodud tabelis 2. Tabel 2 Personali arvandmed Töötajate koguarv tugipersonali, sh akadeemilise tugipersonali töötajate koguarv korraliste õppejõudude arv külalisõppejõudude arv töölepinguga 8 12 külalisõppejõudude arv käsunduslepinguga akadeemiliste struktuuriüksuste juhid 7 8 Personali suhtarvud täistööajaga korralisi õppejõude osalise tööajaga korralisi õppejõude õppejõudude ametikohad taandatud täistööaja arvestusse sh korraliste õppejõudude ametikohad taandatud täistööaja arvestusse sh külalisõppejõudude ametikohad taandatud täistööaja arvestusse tugistruktuuri, sh akadeemilise tugistruktuuri töötajaid akadeemilise personali kohta täistööaja arvestuses 0,7 0,6 üldine tööjõu voolavuse määr 8,8 10,2 6 (30)

7 Töötajate keskmine vanus 47,5 47,3 Korraliste õppejõudude kvalifikatsioonide jaotus doktorikraadiga magistri- ja doktorikraadi vaheline kvalifikatsioon magistrikraadiga või võrdsustatud magistrikraadiga kõrgharidusega/rakenduskõrgharidusega 4 8 Töötajate koolituspäevad akadeemilise struktuuriüksuse töötaja koolituspäevade arv akadeemilise struktuuriüksuse töötaja kohta aastas 1,9 2,1 tugistruktuuri töötaja koolituspäevade arv tugistruktuuri töötaja kohta aastas 4,4 1,8 Töötajate lähetuspäevad Riiklik Rahvusvah. Riiklik Rahvusvah. akadeemiliste struktuuriüksuste töötajate lähetuspäevade arv akadeemiliste 2,3 3,4 2,5 3,2 struktuuriüksuste töötajate kohta aastas tugistruktuuri töötajate lähetuspäevade arv tugistruktuuri töötajate kohta aastas 2,7 3,3 2,5 2, aasta põhisuunad personalijuhtimise valdkonnas on: panustamine töötajasõbraliku keskkonna loomisesse; õppejõudude atesteerimissüsteemi ajakohastamine, sh hindamismudeli loomine ja rakendamine; õppejõu koormuse arvestamise põhimõtete ajakohastamine; üliõpilaste õppejõududele antava tagasiside pidev monitooring ja selle arvestamine personali arendamisel. 7 (30)

8 2. ÕPPETEGEVUS 2.1. Uute üliõpilaste vastuvõtt TTK nõukogu kinnitas teaduskondade nõukogude otsuste alusel vastuvõtuarvuks 640 üliõpilast. 2017/2018. õppeaastal toimus vastuvõtt 15 õppekavale, millest kaheksale lisaks statsionaarõppele ka kaugõppesse. Avaldusi esitati 2356, õppima asus 651, neist 411 päeva- ja 240 kaugõppes. Üldkeskhariduse alusel alustas õpinguid 510 noort. Õpinguid alustas üheksa kuldmedali ja 12 hõbemedaliga gümnaasiumilõpetajat. Suurima konkursiga õppekavad olid tootmine ja tootmiskorraldus, transport ja logistika nii päeva- kui ka kaugõppes ning hoonete ehitus kaugõppes. Sama või lähedase kutsekeskharidusega kandidaatidele oli avatud 18 konkurssi, neist päevaõppes 11 ja kaugõppes seitse. Kutsekeskharidusega läbis konkursi ja asus õppima 145 üliõpilast, sealhulgas viis kiitusega kutsekeskharidusega lõpetajat. Vastuvõetute jagunemine kutse- ja keskhariduse baasil sisseastujate vahel on esitatud joonisel / / /18 keskharidus kutsekeskharidus vastuvõtt Joonis 1. Vastuvõtu üldarv, sealhulgas kesk- ja kutsekeskharidusega vastuvõetud. 8 (30)

9 2.2. Õppetöö tulemuslikkus Ajavahemikus lõpetas TTK 301 õppekava täies mahus läbinud üliõpilast, lõpetajate jagunemine õppekavati on toodud tabelis 3. Tabel 3 Lõpetajate arv õppekavati Õppekava Lõpetajate arv Rakendusarhitektuur 17 Hoonete ehitus 20 Rakendusgeodeesia 4 Teedeehitus 38 Raudteetehnika 11 Transport ja logistika 48 Keskkonnatehnoloogia ja -juhtimine 16 Tehnomaterjalid ja turundus 19 Rõivaste tehniline disain ja tehnoloogia 25 Rõiva- ja tekstiiliala ressursikorraldus 27 Autotehnika 39 Elektritehnika 13 Masinaehitus 24 Kokku 301 Seisuga oli TTKs 100% edasijõudmisega üliõpilasi 910, edasijõudmine 90 99% oli 357 üliõpilasel. Ajavahemikus katkestas õpingud 386 üliõpilast (vrd a 579), neist esmakursuslasi 137 (vt tabel 4). Tabel 4 Õpingute katkestajate arv õppekavati Õppevaldkond, õppekava Üliõpilaste arv seisuga Katkestanud üliõpilaste arv Sh esmakursuslased Õpingud katkestanud üliõpilasi, % Tehnika, tootmise ja ehituse õppevaldkond ,2 Rakendusarhitektuur ,9 Hoonete ehitus ,6 Kinnisvara korrashoid Rakendusgeodeesia ,0 Teedeehitus ,9 Keskkonnatehnoloogia ja -juhtimine ,8 Tehnomaterjalid ja turundus ,5 Tootmine ja tootmiskorraldus ,1 Rõiva- ja tekstiiliala ressursikorraldus ,2 9 (30)

10 Õppevaldkond, õppekava Üliõpilaste arv seisuga Katkestanud üliõpilaste arv Sh esmakursuslased Õpingud katkestanud üliõpilasi, % Rõivaste tehniline disain ja tehnoloogia ,3 Autotehnika ,7 Elektritehnika ,0 Masinaehitus ,5 Teeninduse õppevaldkond ,2 Raudteetehnika ,0 Transport ja logistika ,5 Kokku , Üliõpilaste mobiilsus ja rahvusvaheline koostöö Inglise keeles õpetatavate ainete maht 2017/2018. õppeaastal oli 269,5 EAPd (vrd a 233 EAPd) aastal kaasati TTK õppetegevusse 24 välisõppejõudu, sh pikaajaline (vähemalt üks semester) õppejõud oli kaasatud mehaanika- ja logistikainstituudis. Sõlmiti viis uut koostöölepingut väliskõrgkoolidega ja suurenes üliõpilaste mobiilsus: Erasmusprogrammi välisõpingutel ja -praktikal osales 56 üliõpilast ning muus lühiajalises mobiilsuses osales samuti 56 TTK üliõpilast (vt tabel 5). TTKs õppis 51 väliskülalisüliõpilast (külalisüliõpilane, kellel ei ole Eesti kodakondsust, pikaajalise elaniku elamisluba ega elamisõigust; vt tabel 6, lk 11). Tabel 5 Õpirändes osalenud üliõpilaste arv õppekavati Õppekava Erasmusõpingud/praktika mobiilsus Muu lühiajaline Rakendusarhitektuur 5 24 Hoonete ehitus 11 6 Kinnisvara korrashoid - - Rakendusgeodeesia - 3 Teedeehitus 1 - Raudteetehnika - - Transport ja logistika 6 10 Keskkonnatehnoloogia ja -juhtimine 4 3 Tehnomaterjalid ja turundus 4 2 Tootmine ja tootmiskorraldus - - Rõiva- ja tekstiiliala ressursikorraldus 2 8 Rõivaste tehniline disain ja tehnoloogia 10 - Autotehnika 2 - Elektritehnika 3 - Masinaehitus 8 - Kokku (30)

11 Välisõpingutel ei käinud tootmise ja tootmiskorralduse ning kinnisvara korrashoiu õppekava üliõpilased (vastavalt a ja a sügisel rakendunud õppekavad), raudteetehnika (väikese arvu üliõpilastega kaugõppe õppekava, kus õppijad on igapäevaselt seotud oma põhitööga) ja rakendusgeodeesia õppekava üliõpilased (väikese arvu üliõpilastega õppekava). Tabel 6 Väliskülalisüliõpilaste arv akadeemiliste struktuuriüksuste lõikes Instituut Üliõpilasi Arhitektuuriinstituut 10 Ehitusinstituut 4 Logistikainstituut - Ringmajanduse ja tehnoloogia instituut - Rõiva ja tekstiili instituut 3 Tehnikainstituut 27 Keskused 1 7 Kokku Õppetöö korraldus TTK läbis arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi (õppekavad rakendusarhitektuur, hoonete ehitus, rakendusgeodeesia, teedeehitus) kvaliteedi hindamise. Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri nõukogu otsustas, et õppekavad, nendel toimuv õpe ning õppealane arendustegevus vastavad nõuetele ja järgmine TTK arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi kvaliteedi hindamine viiakse läbi seitsme aasta pärast. Haridus- ja Teadusministeeriumi (HTM) kõrghariduse osakonna õppekavade komisjon registreeris õppekava kinnisvara korrashoid (arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupp), kuhu aasta sügisel toimus ka üliõpilaste vastuvõtt. Logistikainstituudi eestvedamisel koostati transpordi- ja liikluskorralduse õppekava. Õppekava kinnitati TTK nõukogus ja registreeriti Eesti Hariduse Infosüsteemis TTK e-õppe keskkonnas Moodle oli aastalõpu seisuga ligi 2200 aktiivset kasutajat ja 570 aktiivset e-kursust. Kevadel võeti TTKs kasutusele plagiaadituvastuse süsteem Urkund, mis liidestati ka Moodle iga. TTK varamu kirjete allalaadimine on kolme viimase aasta jooksul oluliselt suurenenud (vt tabel 7, lk 12). 1 Sissetulevad Erasmus-üliõpilased pole seotud kindla erialaga. Tegemist on üliõpilastega, kes õpivad eriala, mida TTKs ei ole, seega on antud üliõpilased peamiselt valinud keskuste pakutavaid aineid. 11 (30)

12 Tabel 7 TTK varamu kasutusaktiivsus Aktiivselt kasutatud kirjeid Allalaadimisi TTK õppejõudude 13 e-kursust hinnati Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) innovatsioonikeskuse kvaliteedihindamisel kvaliteedimärgi vääriliseks: English for Automotive Engineers Internal Combustion Engine ning English for Architects Construction Elements (lektor Maie Kuning), Matemaatika I (lektor Oksana Labanova), Tehnoloogia I (lektor Anneli Ramjalg), Tehniline mehaanika (lektor Karin Lellep), Elektrimasinad (professor René Nukki), CAD süsteemid (lektor Vello Lillemets), Elektrotehnika ja elektriseadmed (dotsent Heljut Kalda) aasta e-kursuse tiitel, Uurimistöö meetodid (lektor Jelizaveta Janno), Veerem ja veeremimajandus (lektor Martin Kuusk), Mikroökonoomika, Makroökonoomika ning Mikro- ja makroökonoomika (lektor Silver Toompalu) Õppekavade e-tugi paranes võrreldes eelmise õppeaasta näitajaga 12 protsendipunkti võrra, moodustades 63% (vt joonis 2). 2015/2016. õppeaastal oli see keskmiselt 51%. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% HE KHE ET TD RR KRR TL KTL TT KME KTE TE ME KT RG RA KAT AT e-tugi puudub tase 1 tase 2 tase 3 tase 4 tase 5 Joonis 2. Õppekavade e-tugi tasemete järgi 2016/2017. õppeaastal. 12 (30)

13 Joonisel 2 (lk 12) kujutatud graafikus kajastub õppijate aktiivsus õppekavade lõikes. (Tase 1 sündmuste arv üliõpilase kohta kuni 10; tase 2 sündmuste arv üliõpilase kohta 11 kuni 50; tase 3 sündmuste arve üliõpilase kohta 51 kuni 100; tase 4 sündmuste arv üliõpilase kohta suurem kui 100, arutelu, vaatamiste ning postituste arv üliõpilase kohta suurem kui 2, testide arv suurem kui 5; tase 5 sündmuste arv üliõpilase kohta suurem kui 100, arutelu, vaatamiste ning postituste arv üliõpilase kohta suurem kui 2, testide arv suurem kui 5.) 2.5. Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele 2017/2018. õppeaastal toimus vastuvõtt 15 õppekavale, kaheksale toimus vastuvõtt lisaks päevaõppele ka kaugõppesse. Avaldusi esitati 2356, õppima asus 411 üliõpilast päeva- ja 240 kaugõppes. TTK turuosa kõrghariduse esimeses astmes immatrikuleeritustest oli 2016/2017. õppeaastal 6,21%. Ajavahemikus lõpetas TTK 301 õppekava täies mahus läbinud üliõpilast. 100% edasijõudmisega üliõpilasi oli 910, edasijõudmine 90 99% oli 357 üliõpilasel. Ajavahemikus katkestas õpingud TTKs 386 üliõpilast (esmakursuslasi 137). Oluliseks tuleb lugeda üliõpilaste katkestamissündmuste arvu tunduvat vähenemist. TTK läbis edukalt arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi õppekavade (rakendusarhitektuur, hoonete ehitus, rakendusgeodeesia, teedeehitus) kvaliteedi hindamise. Edukaks saab lugeda ka õppekavaarenduse ning digikultuuri arengu õppeprotsessis. Kvaliteedimärgi vääriliselt hinnati 13 uut e-kursust. HTM kõrghariduse osakonna õppekavade komisjon registreeris õppekava kinnisvara korrashoid (arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupp), aastal toimus nimetatud õppekavale ka vastuvõtt. Koostati õppekava transpordi- ja liikluskorraldus, mis registreeriti EHISes detsembris aasta põhisuunad õppetegevuses on: üliõpilaste õpingute katkestamise vähendamise meetmete rakendamine (sh õppekorralduse ja nõustamistegevuse parendamine, õppekavaarendus, kombineeritud õppe koos kaasaegse metoodikaga arendamine); nüüdisaegse õpikäsitluse tagamine toetamaks õpitulemuste saavutamist (sh visualiseerimis- ja simulatsioonikeskkondade kasutamine, e-tugi, kombineeritud õpe); õppekavade vastavusse viimine õppekava statuudiga; õppeprotsessi rahvusvahelistumise toetamine; laborite uuendamine, sh TTK Lean projekti vahendite toel; kõrvalerialade vajaduse määratlemine ja õppekavamuudatuste ettevalmistamine; õppejõu töökoormuse arvestamise põhimõtete ajakohastamine. 13 (30)

14 3. TEADUS-, ARENDUS- JA LOOMETEGEVUS 3.1. Olulisemad tegevused teadus-, arendus- ja loomevaldkonnas aastal toimus tehnoloogiasiirdekeskuse ümberkorraldamine ettevõtluskeskuseks eesmärgiga lahendada ettevõtete praktilisi probleeme kõrgkooli õppejõudude teaduspotentsiaali rakendamise ja üliõpilaste kaasamisega. Edukas teadmiste levitamine on kasulik nii kõrgkoolile kui ka ettevõtlusele ja selle tulemuseks on olnud õppetöö ja TAL-tegevuse integreerimine. Teadus-, arendus- ja loometegevuse (TAL) paremaks koordineerimiseks moodustati seitse uurimistööde rühma järgmistes valdkondades: Pinded ja materjalide rakendusuuringud, rühma juht Toomas Pihl, PhD. Uuritakse ja teostatakse pindamistöid. Tegeletakse materjalide (plast, metallisulam, komposiit) mehaaniliste ja füüsikaliste omaduste määramise ja katsetamisega ning uuritakse materjalide taastamistehnoloogiaid ja termotöötlemise võimalusi. Ehitiste seisukorra hindamine ja rakendusuuringud, rühma juht Martti Kiisa, PhD. Tegevus hõlmab teede ja rakendusgeodeesiaalaseid uuringuid ja ehituskonstruktsioonide seisukorra hindamist. BIM-rakenduste arendamine, rühma juht Aivars Alt, MSc. Uuringud toetuvad virtuaalreaalsuslabori tehnoloogiale, mis võimaldab ruumiliselt kuvada hooneid ja rajatisi. Logistika ja veonduse uuringud, rühma juht Jelizaveta Janno, MSc. Uuringud tarneahela digitaliseerimise, optimeerimise, ettevõtte logistikasüsteemi juhtimise, logistika ja transpordi planeerimise valdkonnas. Rõiva- ja tekstiiliala tehnoloogia arendus ja rakendusuuringud, rühma juht Ada Traumann, PhD. Uuringud lähtuvalt tekstiili- ja rõivatootmise ettevõtete vajadustest: hõõrdekindluse, veehülgavuse, õhuläbilaskvuse jt omaduste katsetamine. Uuritakse digitaalse printimistehnoloogia võimalusi tekstiilmaterjalidele/toodetele. Nutikad elektritehnilised insenerilahendused, rühma juht René Nukki, PhD. Elektrimasinatega seotud uuringud sõidukite tehniliste lahenduste väljatöötamiseks. Innovaatilised lahendused masinaehituses, rühma juht Tavo Kangru, MSc. Tööstuse digitaliseerimisega seotud lahenduste arendamise ja rakendamise uuringud. Ettevõtluskeskuse juhataja Oliver Kallas tegi WIPO konverentsil Riias ettekande Eesti kõrgkoolide intellektuaalomandi teemal ja EURASHE seminaril Portos teemal Smart solutions for the regions: UAS applied R&I increasing regional cooperation. 14 (30)

15 2017. aastal käivitati ettevõtluskeskkonna platvorm ADAPTER, mis koondab kõiki Eesti kõrgkoole ja teadusasutusi. Kõrgkoolide ja ettevõtete koostööfestivalil võtsid sõna professor Ada Traumann (rõiva ja tekstiili instituut) ning lektor Ingrid Joost (ringmajanduse ja tehnoloogia instituut). Visiooniseminar toimus seekord teemal Kinnisvara halduse tulevikust, mis omakorda oli ka teavitussündmus kõrgkooli uuele, kinnisvara korrashoiu õppekavale. Iga-aastase üliõpilaste teaduslik-tehnilise ühingu Heureka uurimistööde seminaril valiti paremateks Tanel Uibokandi ja Kaur Vahtriku töö Töödeldud taimse biomassi tehnoloogilised omadused ning rakendusvõimalused, õppekava tehnomaterjalid ja turundus; Riivo Kiljaku Kliimastendi kasutajaliidese väljatöötamine ja rakendamine, õppekava autotehnika; ning Erik Punase ja Thomas Tammuse Ülemiste City transpordisüsteemi ideekavand, õppekava transport ja logistika. Koostati TTK üliõpilaste toimetised (seitse artiklit). Ülevaade õppejõudude avaldatud publikatsioonidest Eesti Teadusinfosüsteemi (ETIS) klassifikaatorite järgi on esitatud tabelis 8. Tabel 8 Avaldatud publikatsioonid seisuga jaanuar 2017 ETIS klassifikaator TTK kokku Kokku (30)

16 3.2. Uurimistööd ja koostöö ettevõtetega Aruandeperioodil pikendati ühe patendi ja kolme kasuliku mudeli tunnistus. Uusi kontakte sõlmiti nii suuremate kui ka väiksemate ettevõtetega, kokku 134 võlaõiguslikku lepingut, sh kolm innovatsiooniosakut. Lepinguliste tööde käive oli eurot. Aasta jooksul sõlmitud mahukamad lepingud: Madala liiklussagedusega teedele katendiprojekteerimisjuhendi loomine lähtuvalt tee kandevõimest (tee tegelikust olukorrast) II osa (metoodika testimine reaalsete objektide peal). Tellija: Maanteeamet. Teostajad: ehitusinstituut Sven Sillamäe ja Margus Vaino. Optimaalse tee konstruktsiooni koostamise metoodika väljatöötamine, II etapp. Tellija: Maanteeamet. Teostajad: ehitusinstituut Sven Sillamäe, Margus Vaino, Martti Kiisa, Julija Šommet, Sten-Kristjan Saarik. Sõidukite massi ja teljekoormuste monitooring Eesti sildadel Tellija: AS Viacon Eesti. Teostajad: ehitusinstituut Karin Lellep, Martti Kiisa, Ando Pärtel. Kaubaveoga seotud kasvuhoonegaaside vähendusvõimalused (maantee- ja raudteetransport ning laevandus). Tellija: Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee MTÜ. Teostajad: logistikainstituut Jelizaveta Janno ja Kati Nõuakas. Üliõpilaste uurimistööde seminaril esitleti ka aasta rakenduslikke uurimistöid ettevõtetele. Konkursil osutusid parimateks: 1. Metsateedel asuvate terastruupide projekteerimise, ehitamise ja hooldamise juhendmaterjali koostamine. Tellija: RMK. Teostajad: ehitusinstituut Martti Kiisa, Karin Lellep, Sven Sillamäe ja Artjom Melnikov (üliõpilane). 2. Hübriidveoki teostatavuse uuring. Tellija: Titans OÜ. Teostaja: tehnikainstituut René Nukki. 3. Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti uue välivormi arendus (11 toodet). Tellija: Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet. Teostaja: rõiva ja tekstiili instituut Margit Kuusk Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele Aruandeperioodi TAL-tegevuse võib lugeda kordaläinuks, esiletoomist väärib ettevõtluskeskuse loomine, uurimistööde rühmade moodustamine ja ettevõtluskeskkonna ADAPTER käivitumine aasta põhisuunad teadus-, arendus- ja loometegevuses on: viia läbi laborite akrediteerimise esimene etapp (ehitusinstituut); korraldada ümber üliõpilaste teadusliku-tehnilise ühingu HEUREKA tegevus; luua uusi võimalusi õppejõudude uurimistööde publitseerimiseks. 16 (30)

17 4. ÜHISKONNA TEENIMINE 4.1. Elukestev õpe Kõrgkooli struktuurimuudatuste käigus nimetati avatud kõrgkool ümber elukestva õppe keskuseks ja keskuse töös toimus olulisi ümberkorraldusi. Muu hulgas jõuti muudatuseni ainepunktipõhise õppe (EAP-õpe) korraldamises, mille tulemusel on EAP-õpe jaotatud kaheks: täiendus- ja ümberõpe ning tasemeõpe eksternina. Uue korra järgi toimub elukestva õppe keskuse korraldusel EAP-õpe vaid täiendus- ja ümberõppe eesmärgil, korraldus hakkab kehtima aastast. Täiendusõppe kalenderkoolitused toimusid planeeritud mahus, lisaks korraldati tellimuskoolitusi ettevõtetele (vt tabel 9). Septembris käivitus koostöös Hiiumaa Ametikooliga üheaastane plastitöötleja eriala töökohapõhine õpe, õpetamisse on kaasatud tehnika- ning ringmajanduse ja tehnoloogia instituudi lektorid. Koostöös instituutidega korraldati seminare, eriala teabepäevi ja sisekoolitusi. Tabel 9 Täienduskoolitustel, koolitusseminaridel ja avatud õppes osalejad ning käive Õppijate arv Käive, eurot Osalemine projektides Välisõppejõudude kaasamiseks ja TTK arendustegevusteks hakati rakendama ASTRA programmi projekti TTK Lean. Projekti raames on alates aasta teisest poolest TTKd külastanud üheksa välisõppejõudu, välisõppejõudude tööd tasustati ning reisi- ja majutuskulusid kompenseeriti euro eest. Fookuses on pikemaajaliselt õpetavate (kuni üks semester) välisõppejõudude kaasamine. TTK jätkas osalemist Erasmus+ programmi mobiilsus- ja strateegilistes projektides. Viimastest olulisemad on aastaga lõppenud Build PHE ( ), mille raames valmis aastal muutusid aruandluse põhimõtted (koolitusseminaridel osalejad ja ainepunktipõhised õppurid ei kajastu õppijate arvus) 17 (30)

18 juhtumiuuringut; INSMER ( ), kus töötatakse välja robootika õppekavad tasemetel 4, 5, 6; ning projekt EIN ( ), mille tulem on elektriautode õppekava. Jätkusid tegevused Kesk-Läänemere programmi projektides EDU-RAIL ( ) ja EDU-SME ( ) ning Läänemere piirkonna programmi projektis SWW (Smart and Safe Workwear Clothing, ). Projekti EDU-SME lõpptulemusi esitleti ka Brüsselis Euroopa väike ja keskmise suurusega ettevõtete katusorganisatsiooni UEAPME seminaril. Uutest projektidest lisandusid KA2 Erasmus+ strateegiline projekt HiTimber (Sustainable High- Rise Buildings Designed and Constructed in Timber, , ehitusinstituut), SEER (Towards sustainable and energy efficient real estate education and training, , ehitusinstituut) ja Digital Surface Modification of Textiles ( , rõiva ja tekstiili instituut). Mobiilsusprogrammide nähtavuse parendamiseks alustati üritustesarjaga Minu Erasmus. Õppejõudude rahvusvahelistumisele aitas kaasa programm Dora+. Siseriiklikest programmidest olid olulisemad ASTRA (projekt TTK Lean ), PRÕM keeleõppeprojektid ja HITSA projektid. Jätkus osalemine rahvusvahelises kõrgharidusorganisatsioonis EURASHE ja UASneti võrgustikus ning alustati koostööd võrgustikus UAS4EUROPE Raamatukoguteenused Raamatukogus viidi läbi paberkandjal tellitud perioodika kasutusanalüüs, mille tulemusel selgus, et ajakirjade senine kasutusaktiivsus on olnud väga madal. Paberkandjal ajakirjade tellimusmahtusid otsustati aastaks vähendada ja analüüsiti võõrkeelseid e-ajakirjade platvorme. Kõige sobilikumaks nii hinna kui ka sisu poolest osutus e-ajakirjade andmebaas Taylor & Francis. Viidi läbi ka e-ressursside kasutamise küsitlus, mille eesmärk oli välja selgitada, kas ja milliseid e-ressursse ning kui sageli TTK üliõpilased ja töötajad kasutavad. Küsitluse tulemusel selgus, et huvi e-ressursside vastu on suur ning seda võetakse arvesse raamatukogu edasise töö planeerimisel. Raamatukogus toimusid erinevad liikmeskonnale suunatud sündmused, näiteks filmiõhtud, raamatukogupäevad, sessiraamatukogu, üritustesari Minu Erasmus ning muud arendavad loengud ja tegevused eri teemadel. 18 (30)

19 5. TARISTU ARENDAMINE JA KASUTAMINE Kuivõrd TTK õppetaristu asub Tallinna kesklinnas, renoveerib ja arendab kõrgkool hooneid avatud linnaruumi osana. Aasta jooksul teostatud ehitustööde eesmärk oli uuendada õpi- ja töökeskkonda ning muuta kõrgkooli peahoone ligipääsetavaks liikumispuuetega inimestele. Taristu kommunaalkulud on viimastel aastatel olnud stabiilsed seoses hea kulude juhtimise ja soojemate talvedega (vt tabel 10). Tabel 10 Kõrgkooli taristu kulude ülevaade Üldpind, m Taristu kulud, eurot Kulu, eurot/m Renoveerimis-, ehitus- ja projekteerimistööd Lõppenud aastal viis kõrgkool lõpule peahoone sisearhitektuurse lahenduse ideekonkursi võidutöö alusel aastal alustatud vestibüüli renoveerimise ja liftide ehitamise põhiprojekti tööd: renoveeriti ja uuendati põhjalikult TTK vestibüül (vt foto 1). Foto 1. TTK rekonstrueeritud vestibüül 19 (30)

20 Vestibüülist ja liftidest algava uue sisearhitektuuri loomuliku jätkuna kaasajastati peahoone 1. korruse töö- ja õpperuumid. 1. korrus on uueks koduks ka üliõpilasesindusele, mille esine avatud ala leiab üliõpilaste poolt tiheda kasutust õppimiseks ja lihtsalt olemiseks. Uut keskkonda iseloomustab avatus ja valgusküllasus, erilist tähelepanu on pööratud funktsionaalsusele ja koostöö soodustamisele ning olemismugavusele. Projekti TTK Lean ja kõrgkooli tegevustoetuse vahenditest renoveeriti ja valmistati ette ruumid Tööstus 4.0 digitaliseeritud ja robotiseeritud automaatikalabori väljatöötamiseks. Suuremad projekteerimis- ja ehitustööd: peahoone vestibüüli renoveerimine, tööde kogumaksumus ca eurot; peahoone I korruse tööruumide ümberehitustööd, eurot; peahoone I ja II korruse rekonstrueerimise põhiprojekti väljatöötamine, eurot; ruumide rekonstrueerimine Tööstus 4.0 labori jaoks, ca eurot. Renoveerimise tulemusena on kõrgkooli peahoone täies mahus ligipääsetav liikumispuuetega inimestele. Ehitustöid teostas valdavas osas Montreco OÜ Laboriseadmete, inventari ja erialatarkvara soetamine Uusi laboriseadmeid ja olulisemat õppeinventari soetati ligikaudu euro eest: Projekti TTK Lean vahenditest soetati laboriseadmed ehitusinstituudi teedeehitusmaterjalide laborisse euro väärtuses ja mehaaniliste katsetuste laborisse euro eest. Seadmete maksumusele lisandub projekti omafinantseering 5% ja abikõlbmatu käibemaks 20% käibemaksu summast. Töötati välja Tööstus 4.0 labori kontseptsioon ning viidi läbi riigihanked laborimööbli ja seadmete soetamiseks. Hanke kogumaksumuseks kujunes eurot, seadmed ja mööbel saabuvad aastal. HITSA meetme Kõrgemate IKT oskuste arendamine kõrghariduses vahenditest keevituslaua ja tarkvara ostmine summas eurot (lisandub omafinantseering eurot) ja tootmisprotsesside planeerimise, haldamise ja juhtimise tarkvara ostmine maksumusega eurot (lisandub omafinantseering eurot). Tarkvara maksumusele lisandub veel eurot TTK õppekavaspetsiifiliste moodulite väljatöötamiseks ja juurutamiseks. Tehnikainstituuti soetati CNC painutuspink maksumusega eurot. Rõiva ja tekstiili instituuti osteti hõõrdeseade maksumusega eurot, mis võimaldab tekstiilmaterjalide testimise laboris viia läbi täiendavaid katseid. 20 (30)

21 2018. aastal töötatakse välja digitaalse logistikalabori kontseptsioon, valmistatakse ette ja viiakse läbi riigihanked mööbli, seadmete ning tarkvara ostmiseks. Labori arendust finantseeritakse projekti TTK Lean vahenditest Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arendus aasta olulisemad arendused info- ja kommunikatsioonitehnoloogias (IKT): kõrgkooli telefoniside uuendamine IP-telefonisüsteemile, Elisa Ring teenuse kasutuselevõtmine; kõrgkooli kodulehe uuendamine fookusega sihtrühmade funktsionaalsuse parendamisele; e-poele erimoodulite loomine; sisekommunikatsiooni toetamine läbi siseekraanide ja videokonverentsivõimekuse loomise; võrguseadmete uuendamine suurenenud võrguliikluse haldamiseks. IKT riist- ja tarkvara uuendamisel arvestati amortiseerumisest tulenevaid vajadusi: kasutusrendiga uuendati tehnikat kolmes arvutiklassis ja liisingu vahendusel uuendati 100 töötaja sülearvuti. Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kulud olid summas eurot, aastaga võrreldes kulud suurenesid 3% aasta põhisuunad taristu arendamises on: laborimaja 3. korruse rekonstrueerimise põhiprojekti koostamine ja ehitusprojekteerimishanke läbiviimine; peahoone õpperuumide remont; Riigi Kinnisvara AS poolt juhitavale haldusteenusele ülemineku ettevalmistamine; TTK Lean projekti vahenditest finantseeritavate laborite arendusprojektide elluviimine, sh logistikalabori väljaarendamine; IKT arengusuundades määratletud tegevuste elluviimine, sh infoturbe-eeskirja väljatöötamine ja andmete varundussüsteemi kirjeldamine; õppeinfosüsteemi uue versiooni analüüsis osalemine ja lahenduse testimine. 21 (30)

22 6. ORGANISATSIOONI JUHTIMINE JA ARENDAMINE 6.1. Üldjuhtimine TTK arengukavas ning kõrgkooli strateegilise võimekuse ja ressursikasutuse tõhustamise projektis TTK Lean sätestatud eesmärkidest tulenevalt koostati muudatusettepanekud kõrgkooli põhimääruse muutmiseks. Uuendatud põhimäärus jõustus ja olulisemad muudatused puudutasid organisatsiooni struktuuri hierarhia vähendamist lühemad juhtimisahelad ja selgemad vastutusvaldkonnad. Kõrgkooli peamised struktuurimuudatused olid järgmised: teaduskondade ja õppetoolide asemele loodi instituudid instituutide põhiülesandeks on õppe- ja arendustöö ning rakendusuuringute läbiviimine; majandus-ja ettevõtlusainete õpetamise kompetents konsolideeriti ühte üksusesse: humanitaar- ja majandusainete keskus. Varem oli see kompetents killustunud mitme akadeemilise struktuuriüksuse vahel; üliõpilaste haldamise ja õpitegevuse nõustamise parendamiseks reorganiseeriti õppeosakonna töö ja nüüdsest on see tegevus koondatud õppeosakonda, vähendades samalaadsete toimingute dubleerimist erinevates üksustes; TAL-tegevuste paremaks administreerimiseks (lepingute ettevalmistamine, sõlmimine, haldamine jm) reorganiseeriti tehnosiirdekeskus ettevõtluskeskuseks ning lepiti kokku instituutide ja ettevõtluskeskuse rollijaotus; TAL-tegevuste paremaks juhtimiseks moodustati uurimistööde rühmad (võivad olla instituutide ülesed), mis põhinevad uurimistöö valdkonna pädevusel. TAL-tegevuste administreerimise vastutusüksuseks eelmainitud ettevõtluskeskus. Sisutegevuste osas panustati uute õppekavade arendamisse ja koostati õppekava statuut, mis rakendub järgmisel õppeaastal. Kõrgkooli õpikeskkonna osas panustati laboratooriumide arendusse. Uus, Tööstus 4.0 labor valmib aasta esimeses pooles. Kõrgkooli põhitegevuste ja õppetaristu peamised arendustegevused on üksikasjalikumalt esitatud käesoleva aruande asjakohastes peatükkides aasta tegevussuunad üldjuhtimises on: TTK tulemusnäitajate parandamine, mille tulemusel suureneb tulemusrahastus; põhitegevuste terviktulemi suurem väärtustamine (kvantitatiivsed, kvalitatiivsed ning sotsiaalse ja isikliku vastutuse näitajad); 22 (30)

23 töötajasõbraliku keskkonna loomine (osalemine peresõbraliku tööandja programmis); üleminek paberivabale asjaajamisele; eelarve jaotuse sidumine tulemusjuhtimise printsiipidega, investeeringute kava vastuvõtmine; TTK Lean ja teiste projektide vahendite kasutamine õpikeskkonna ja personali arendamiseks; õppekava statuudi rakendamine; ressursisäästlikkuse parandamine kõigi TTK põhiprotsesside juhtimises; laborimaja 3. korruse rekonstrueerimisprojekti valmimine, ehitusloa taotlemine Finantsjuhtimine TTK aasta kogueelarve koos õppetoetuste maksmise ja õppelaenude kustutamisega oli eurot, sellest majandustegevusest laekuvast tulust sõltuvad kulud 7,3% ning toetuste-projektide vahendid 11% (vt tabel 11). Eelarveliste vahendite kasutamine on esitatud tabelis 12. Tabel 11 Kõrgkooli eelarve moodustumine, eurodes Kulud tegevustoetuse vahenditest Kulud majandustegevusest laekuvatest vahenditest Projektid ja toetused Kogueelarve Tabel 12 Kõrgkooli eelarveliste vahendite kasutamine, eurodes Kulud tegevustoetuse vahenditest (sh õppetoetused) sh personalikulud õppe- ja majandamiskulud investeeringud Üle viidud järgmisse eelarveaastasse sh investeeringud Kulud struktuurifondide toetustest (ERF projektid) Kulud majandustegevusest laekuvatest vahenditest sh personalikulud õppe- ja majandamiskulud investeeringud Üle viidud uude eelarveaastasse Kulud toetuste ja projektide vahenditest RE-, REV-, projektide vahendid (ERF ja ESF) (30)

24 Kõrgkooli aasta tegevustulu kaupade ja teenuste müügist oli eurot. Kõrgkooli osutatavad teenused jaotusid järgmiselt: tasuline õppeteenus, täienduskoolitus, rakendusuuringud ja lepingulised tööd, muud teenused, sh seminaride korraldamine ja haldusteenused (vt jaotust joonisel 3) Tasuline õppeteenus Täienduskoolitused Rakendusuuringud ja lepingulised tööd Muud teenused Joonis 3. Tegevustulu jaotus. Töötasude maksmine on tasakaalustatud akadeemiliste töötajate koormuste koostamise ning teadus-, arendus- ja loometegevuse planeerimise kaudu. Töötasudeks (sh töötasumaksud ja erisoodustus) maksti tegevustoetuse vahenditest eurot. Majandustegevusest laekunud vahenditest maksti töötasudeks eurot ja projektide-toetuste vahenditest eurot. Majandustegevuse vahenditest maksti töötasu täiendavate tööülesannete eest, nagu teadmusteenuste pakkumine, täienduskoolituste läbiviimine, arendusprojektides osalemine jne. Projektide töötasusid maksti vastavalt projektide eelarvetest, nt Erasmus+, TTK Lean, Smart and Safe Work Wear jt. Keskmiselt moodustab põhikohaga töötajate tegevustoetusest makstav töötasu 95% kogu töötasust ning muudest vahenditest makstav töötasu 5%. Kõrgkooli aasta täistööajale taandatud ametikoha keskmine brutopõhipalk oli 1720 eurot, mis vastab tunnustatud palgauuringute töötasu keskmisele. Kõrgkooli palgapoliitika puhul on oluline pidev töötasuseire, arvestama peab vajadusega turult tippspetsialistide värbamisel maksta konkurentsivõimelist töötasu. Teadus-arendustegevuse osakaal põhikohaga töötava õppejõu koormuses oli keskmiselt 13%. Tegevustoetuse vahenditest maksti teadus-, arendus- ja loometegevuse eest brutotöötasudeks arvestuslikult eurot, lisandusid majandustegevuse vahenditest makstud tasud arendusprojektides osalemise ja teadmusteenuste pakkumise eest. 24 (30)

25 Õppejõudude järelkasvu kindlustamiseks toetas kõrgkool jätkuvalt korraliste õppejõudude tasemeõppes õppimist aastal maksti doktori- ja magistritasemel õppivatele õppejõududele stipendiumeid summas eurot Kvaliteedijuhtimine aastal toimus arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi õppekavade (rakendusarhitektuur, hoonete ehitus, rakendusgeodeesia, teedeehitus) kvaliteedi hindamine. Hindamiskomisjon külastas kooli märtsis. Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri nõukogu otsustas, et õppekavad, nendel toimuv õpe ning õppealane arendustegevus vastavad nõuetele ja järgmine TTK arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi kvaliteedi hindamine viiakse läbi seitsme aasta pärast. Aruandeaastal kehtestati kõrgkooli 12 võtmetulemusnäitajat. Võtmetulemusnäitajad on üliõpilaste vastuvõtuarv, lõpetajate arv, katkestamissündmuste arv (sh eraldi esmakursuslaste osas), üliõpilaste mobiilsus (nii väljaminev kui ka sissetulev), võõrkeelse õppe maht, sissetulnud väliskülalisõppejõudude ja -koolitajate arv, vilistlaste positiivne rakendatus, täienduskoolituse tulu, lepinguliste tööde ja teenuste tulu ning publikatsioonid ETISes. Tagasisideküsitlused aastal uuendati mitmete tagasisideküsitluste küsitlusankeete ja küsitluskeskkonnas muutus küsitluste skaala kuuepalliseks, kus 5 täiesti rahul, 4 rahul, 3 pigem rahul, 2 pigem ei ole rahul ja 1 ei ole üldse rahul, 0 ei oska hinnata. Kevadsemestri õppetöö korralduse ja õpikeskkonna küsitlusel langes üliõpilaste vastamisaktiivsus üsna olulisel määral, moodustades 17% (vrd a 28%). Samas mitmed näitajad olid hinnatud oluliselt kõrgemalt. Paranenud on üliõpilaste rahulolu õppekoormuse jagunemisega nädala lõikes keskmine hinnang 3,6 viiepallisel skaalal (2016. a 57% olid pigem rahul) ja ka rahulolu õppekavadega, millele viitab näitaja ainekursuste loogiline järgnevus õppekavas aastal oli rahulolu tasemel 83% (2016.a 58%), nimetatud näitaja on kasvanud nii rahulolematuse vähenemise arvelt kui ka seetõttu, et need, kes varem ei osanud vastata, on valinud selge eelistuse. Nõustamisvõimalustega oli rahul 61% (2016. a 39%) ja olmetingimustega oli rahul 86% (2016. a 65%) kõigist vastanutest. 92% (2016. a 73%) üliõpilastest hindas kooli õhkkonna üliõpilassõbralikuks ja õpinguid toetavaks. Rahulolu info liikumisega õppejõu ja üliõpilase vahel jäi samale tasemele eelmise aastaga, 71% (2016. a 73%) (täiendavalt vt joonis 4, lk 26). Olulist tähelepanu pöörati vabavastustega küsimustele ja parendusettepanekud arutati läbi üliõpilaste korraldatud tagasiside seminaril. 25 (30)

26 Kooli õhkkond on üliõpilassõbralik ja õpinguid toetav (personal, asjaajamine jmt) Õppejõududelt saadav sisukas tagasiside lisaks hinnetele Olmetingimused auditooriumites Üliõpilaste nõustamine Ainekursuste loogiline järgnevus õppekavas Info liikumine õppejõu ja üliõpilase vahel 0% 20% 40% 60% 80% 100% täiesti rahul rahul pigem rahul pigem ei ole rahul ei ole üldse rahul ei oska hinnata Joonis 4. Üliõpilaste rahulolu õppetöö korralduse ja õpikeskkonnaga, %. Õppetöö korralduse ja õpikeskkonna küsitlus viidi läbi ka õppejõudude seas, kus samuti jäi vastamisaktiivsus madalamaks võrreldes varasemate aastatega, 36% (2016. a 72%). Skaalaküsimuste osas olid näitajad suhteliselt kõrgel tasemel, kuid keskmine hinnang näitajale Infovahetus- ja liikumine TTK tasandil oli 2,95, st rahul oli 60% vastajatest (2016. a 77%). Sellele avaldas kindlasti mõju struktuurimuutuste periood, kuid vajab siiski edasist tähelepanu. Mõnevõrra madalam oli hinnang näitajale õppejõudude omavaheline koostöö teaduskondade/keskuste vahel, 3,22, st rahul oli 69% vastajatest (2016. a 68%) (vt joonis 5). Töö mahu (õppekoormus ja teadus-arendustegevus) vastavus kavandatud mahule (koormusleht) Õppejõudude omavaheline koostöö teaduskondade/keskuste vaheliselt (õppeainete sisude kooskõlastamine, ühisprojektid jms) Tehtud töö kohta õppetooli juhatajalt/hoidjalt (keskuse puhul keskuse juhatajalt) konstruktiivse tagasiside saamine Akadeemilise personali arvamuste ja ettepanekutega arvestamine struktuuriüksuses Infovahetus ja -liikumine TTK tasandil 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% täiesti rahul rahul pigem rahul pigem ei ole rahul ei ole üldse rahul ei oska hinnata Joonis 5. Õppejõudude rahulolu õppetöö korralduse ja õpikeskkonnaga, %. 26 (30)

27 Sügissemestril toimus vastuvõtukorralduse ja esmakursuslaste sisseelamisega seonduv küsitlus, kus 53% vastanutest nimetas TTKsse õppima asumise põhjusena kindlat erialavalikut (2016. a 68%) ja 20% nimetas kindlat kooli eelistust aastal uuenes mõnevõrra vilistlaste tagasisideküsitlus, kus lisaks vilistlaste tööhõive analüüsile uuriti vilistlaste edasiõppimisega seonduvat ja vilistlaste hinnangut läbitud õppekavale. Üsna olulised muudatused toimusid ainekursuste hindamisel. Seni monitooriti ainekursusi valikuliselt (näiteks kevadsemestril 150 õppeainet), kuid alates sügissemestrist lühendati küsitlusankeeti ja ainemonitooring avati kõikidele õppeainetele (661 ainet). Sügissemestri keskmine hinnang õppeainele oli 4,31 (keskmine on arvutatud viiepallise skaala alusel, st vastust 0 ei oska hinnata ei ole arvestatud). Pisut madalamalt hindasid üliõpilased õppematerjalide kvaliteeti. Keskmine hinnang õppejõule oli 4,41 ja seejuures pisut madalamalt hinnati õppejõududelt saadavat tagasisidet (4,3). Ainemonitooringute tulemusi kasutatakse õppetöö kvaliteedi parendamisel ja õppejõudude atesteerimisel Turundus ja reklaam Sisseastumiskampaania eesmärk oli fokusseerida TTK uutele õppekavadele ning sisseastujate seas seni kõige vähem populaarsetele. Kampaaniale pealkirjaga Mina tegin läheneti tudengikeskselt, näidates nii pildis kui ka sõnas ettevõtetes töötavate tudengite reaalselt valmis tehtud asju või tööprotsesse. Vaatamiste statistikale ja veebis kuvatud ribareklaami kaudu tulles maandumislehel veedetud ajale toetudes saab hinnata kampaania sõnumivaliku väga heaks. Vastuvõtuperioodi digitaalset kampaaniat oli kombineeritud ka tavameediaga. Uuendamiseni jõudsid kõrgkooli kodulehe disain ja rõhuasetused sisus, mis peaks muutma lehe selgemini suunatuks strateegilistele huvigruppidele. Kõrgkooliga seotud ja kõrgkoolis toimunud sündmused on saanud aktiivset tähelepanu, olles sihtrühmadele nähtavad ja leidnud osalemist. Heade näidetena saab välja tuua Goldbergi masina ehituse võistluse ja inseneeria karjääripäeva. Kõige aktiivsemad TTK teemade kajastad olid Kuku Raadio, Vikerraadio, ETV, ajalehed Pealinn, Õhtuleht, ajakiri Inseneeria, veebiportaalid Ehitusuudised, Ehitaja, Majandus24.postimees.ee ja Toostusuudised.ee (kokku leidis TTK mainimist meediakanalites 501 korral). Võrreldes kajastuste jagunemist meediatüüpide kaupa, ilmneb, et kõige aktiivsem on online-meedia, kus on 47,5% kõigist kajastustest, järgnesid piirkondlikud ajalehed 15,5%, üleriigilised ajalehed 12,5%, ajakirjad 9,3%, raadiokanalid 8,1% ning telekanalid 7,1%. Kõige loetavamad meediale saadetud artiklitest olid Anti Hamburgi lugu õigest kütmisest Postimehe rubriigis Kodu ja stiil, Erki Lemberi Pudelivee lugu Postimehe Tarbija 24-s, 27 (30)

28 Enno Lendi Raili Balticu lugu Postimehe arvamusportaalis ja Sven Kreeki artikkel jalgrattal ohutust liiklemisest Postimehe Tarbija24-s. TTK laboritega käisid tutvumas 13 gümnaasiumi keskkooliklasside õpilased, kokku ligi 500 külastajat. Instituutidega välja töötatud laborituuri ja välkloengute formaat on jätkuvalt väga hästi toimiv ja koolid avaldavad soovi ka teist korda tulla aastal algatatud ja Eesti Vabariigi 100 aasta juubelile pühendatud inseneriharidust populariseeriva projekti 100 sammu inseneerias raames on TTKd külastanud 3000 õpilast. Haridusmessidest panustati senisest suurejoonelisema ekspositsiooniga Teeviida messile, märtsis toimus lahtiste uste päev. Oluliselt paranes sisekommunikatsioon. Toimus ka meediasuhete koolitus instituutidele. Augustis toimusid töötajate suvepäevad, jõulude eel võeti renoveeritud koolimajas vastu kõrgkooli vilistlastöötajad. Üliõpilastele korraldati Instagrami võistlused parimate üliõpilaselu ja kõrgkooli tegevust kajastavate fotode saamiseks, veebruaris tähistati sõbranädalat. Laiemale avalikkusele suunatud sündmustest olid jätkuvalt publikumenukad TTK visiooniseminar, head vastuvõttu leidis tudengite korraldatav traditsiooniline heategevuslik jõuluhommik Kokkuvõte ja hinnang tegevuskava täitmisele Tallinna Tehnikakõrgkooli 2017.aasta tegevuskavas sätestatud eesmärgid olid järgmised: TTK põhimääruse muutmine, akadeemiliste ja tugistruktuuriüksuste ümberkujundamine; põhitegevuste võtmetulemusnäitajate rakendamine ja tasemeõppe tõhususe suurendamine; eelarve jaotuse vastuvõtmine koos tegevuskulude vähendamisega ja investeeringute kavandamine; kinnistu korrastamine ja ruumiprogrammi koostamine lähtuvalt struktuurimuudatustest; TTK õppekava statuudi koostamine ja õppekavade arendamine; arhitektuuri ja ehituse õppekavagrupi hindamise edukas läbimine; TTK digitaalse dokumendihalduse edendamine; TAL-tegevuste juhtimise ümberkorraldamine, uurimistööalase koostöö edendamine institutsioonide ja ettevõtetega. TTK uute struktuuriüksuste ja nendega seonduvate tööruumide ümberkorraldus, laborite arendus ja muud kavandatud tegevused toimusid tegevuskava päraselt ning uue õppeaasta alguseks olid kavandatud muudatused jõustunud. Tallinna Tehnikakõrgkoolis õppis 10. novembri seisuga 2234 üliõpilast, nendest päevaõppes 1434 ja kaugõppes 800, lisaks 28 väliskülalisüliõpilast ja 23 eksternõppes õppijat. Võrreldes aasta sama perioodiga on üliõpilaste arv peaaegu sama (2237). Lõpetajate arv oli 301, 28 (30)

LISA TTK nõukogu otsusele nr 1-15/27 Tallinna Tehnikakõrgkooli eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine MAJANDUSAASTA ARUANNE

LISA TTK nõukogu otsusele nr 1-15/27 Tallinna Tehnikakõrgkooli eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine MAJANDUSAASTA ARUANNE LISA TTK nõukogu 26.03.2014 otsusele nr 1-15/27 Tallinna Tehnikakõrgkooli eelarve täitmise ja majandusaasta aruande kinnitamine MAJANDUSAASTA ARUANNE 01.01.2013 31.12.2013 Aruandekohustuslase nimetus:

Rohkem

KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strate

KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strate KINNITATUD Kõrgkooli nõukogu 12.06.2012. a otsusega nr 18.1 Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli teadus-, arendus- ja loometöö rahastamisstrateegia 1. Strateegia vajalikkuse põhjendus Tallinna Tervishoiu Kõrgkool

Rohkem

LISA KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 101 Tallinna Ülikooli akadeemiline kalender 2019/2020. õppeaastal Lõpeb eksternõ

LISA KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 101 Tallinna Ülikooli akadeemiline kalender 2019/2020. õppeaastal Lõpeb eksternõ LISA KEHTESTATUD õppeprorektori 17.04.2019 korraldusega nr 101 Tallinna Ülikooli akadeemiline kalender 2019/2020. õppeaastal 19.08.2019 eksternõppesse astumise avalduste ja VÕTA taotluste esitamine. Algab

Rohkem

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko

KEHTESTATUD õppeprorektori korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori ko KEHTESTATUD õppeprorektori 29.08.2016 korraldusega nr 190 MUUDETUD õppeprorektori 18.09.2017 korraldusega nr 158 MUUDETUD õppeprorektori 08.03.2018 korraldusega nr 54 Õpetajakoolituse erialastipendiumi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HARIDUS 2006-2009 Tallinna Ülikool, organisatsioonikäitumine, magistrantuur Karjääri planeerimise seos karjäärialase tunnetatud võimekuse, töökontrollikeskme ja otsustusstiilidega Tallinna Tehnikakõrgkooli

Rohkem

Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikool TERVIKTEKST Vastu võetud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi 21.10.2016 määrusega nr 1 Kinnitatud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi 21.12.2016 otsusega nr 9 Muudetud Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi

Rohkem

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al

MÄÄRUS nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 al MÄÄRUS 19.04.2018 nr 18 Välisvärbamise toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused ning kord Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse 53 1 lõike 1 alusel. 1. peatükk Üldsätted 1. Välisvärbamise toetuse

Rohkem

Transporditeenuste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikakõrgkool 05/02/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hinda

Transporditeenuste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikakõrgkool 05/02/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hinda Transporditeenuste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikakõrgkool 05/02/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas kinnitada hindamiskomisjoni aruande

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri E-ga edasi! Tiia Ristolainen Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja 26.09.2013 E-kursuste arv Tartu Ülikoolis BeSt programmi toel TÜ-s loodud e-kursuste arv ja maht BeSt programmi toel TÜ-s loodud

Rohkem

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast

KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajast KINNITATUD programmi nõukogu koosolekul 28.06.2019 Haridus ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse programmi Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019-2027 projekti- ja tegevustoetuste taotlemise

Rohkem

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste

Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüste Tallinna Tehnikakõrgkooli teadustegevuse kajastus Eesti Teadusinfosüsteemi andmebaasis Agu Eensaar, füüsika-matemaatikakandidaat Eesti Teadusinfosüsteem (ETIS) (https://www.etis.ee/index.aspx) kajastab

Rohkem

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja

KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja KEHTNA KUTSEHARIDUSKESKUS KÄSKKIRI Kehtnas nr 2-1/8 Kehtna Kutsehariduskeskuse täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste läbiviimise eeskirja kinnitamine 1. Kinnitan täiskasvanuhariduse ja täiendkoolituste

Rohkem

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S

Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool S Koolitus Täiskasvanud õppija õpioskuste arendamine Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Tartu Rahvaülikooli koolituskeskusega (Tartu Rahvaülikool SA) korraldab koolituse "Täiskasvanud õppija õpioskuste

Rohkem

MÄRJAMAA VALLA AASTA EELARVE II lugemine

MÄRJAMAA VALLA AASTA EELARVE II  lugemine Märjamaa Vallavalitsus Lea Laurits 17.02. Eelarve ülesehitus ja esitlusviis Märjamaa valla eelarve koostamise aluseks on: Märjamaa valla arengukava 2010-2025 Märjamaa valla eelarvestrateegia -2018 Märjamaa

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus TAL-BIM TAL-BIM 2022 (Tallinn ehitusinfo mudelis) Eesmärk: tellijana: ehitusinfo mudeli (BIM) kasutaja ehitiste elukaare ulatuses teenusepakkujana: ehitusinfo mudeli (BIM) kasutamise võimalus ehitise elukaare

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Helpific MTÜ registrikood: tänava nimi, maja ja kort MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: registrikood: 80380146 tänava nimi, maja ja korteri number: Rävala pst 7 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10143 telefon:

Rohkem

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Mu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia diplomite, akadeemiliste õiendite ja tunnistuste väljaandmise kord I Üldsätted 1. Käesolev eeskiri sätestab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (edaspidi akadeemia) diplomi,

Rohkem

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k

KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri a käskkirjaga nr 13 (jõustunud ) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri a k KINNITATUD Tartu Ülikooli rektori 4. septembri 2013. a käskkirjaga nr 13 (jõustunud 04.09.2013) MUUDETUD Tartu Ülikooli rektori 27. novembri 2014. a käskkirjaga nr 39 (jõustub 01.01.2015) Diplomite, residentuuri

Rohkem

Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor

Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor Tunnustatud partner teadliku ja õnneliku teadmusühiskonna arendamisel Anneli Kannus EHL Tartu Tervishoiu Kõrgkool Sügiskonverents Rektor 3.09.2015 Vastuvõtukonkurss suvi 2015 Õppe- kohd Avaldusi Konkurss

Rohkem

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik -

Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - Lisa 7.1. KINNITATUD juhatuse 04. 01. 2018. a otsusega nr 2 MTÜ Saarte Kalandus hindamiskriteeriumite määratlemine ja kirjeldused 0 nõrk e puudulik - kriteerium ei ole täidetud (hindepunkti 0 saab rakendada

Rohkem

Üliõpilaste tagasiside Eesti kõrgkoolides

Üliõpilaste tagasiside Eesti kõrgkoolides Üliõpilaste tagasiside Eesti kõrgkoolides 2014 Analüüsi tellis Eesti Üliõpilaskondade Liit programmi Primus toel ning Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastamisel. Autor: Hanna-Stella Haaristo on alates 2011.

Rohkem

Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikool Kehtestatud TTÜ nõukogu 21.11.2017 määrusega nr 13 ALGTEKST-TERVIKTEKST Redaktsiooni jõustumise kuupäev: 2018/2019 õppeaastast Üliõpilaste vastuvõtueeskiri Määrus kehtestatakse ülikooliseaduse 14 lg 3

Rohkem

Mida me teame? Margus Niitsoo

Mida me teame? Margus Niitsoo Mida me teame? Margus Niitsoo Tänased teemad Tagasisidest Õppimisest TÜ informaatika esmakursuslased Väljalangevusest Üle kogu Ülikooli TÜ informaatika + IT Kokkuvõte Tagasisidest NB! Tagasiside Tagasiside

Rohkem

m24-Lisa

m24-Lisa Lisa Viimsi Vallavalitsuse 22.12.2015 määrusele nr 24 Viimsi valla 2015.aasta lisaeelarve artiklite jaotus 1. Eelarve põhitegevuse tulude jaotus tululiikide lõikes: Suurendamine Vähendamine TULU NIMETUS

Rohkem

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012

Microsoft Word - Kurtna koolitöötajate rahulolu 2012 KURTNA KOOLITÖÖTAJATE RAHULOLU-UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 212 Sisukord Sissejuhatus... 3 Rahulolu juhtimisega... 4 Rahulolu töötingimustega... 5 Rahulolu info liikumisega... 6 Rahulolu

Rohkem

AASTAARUANNE

AASTAARUANNE 2014. 2018. aasta statistikatööde loetelu kinnitamisel juunis 2014 andis Vabariigi Valitsus Statistikaametile ja Rahandusle korralduse (valitsuse istungi protokolliline otsus) vaadata koostöös dega üle

Rohkem

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas Tervise Arengu Instituudi tegevused koolitoidu vallas Anneli Sammel Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Kool - tervislike toitumisharjumuste oluline kujundaja Koolitoit

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uued generatsioonid organisatsioonis: Omniva kogemus Kadi Tamkõrv / Personali- ja tugiteenuste valdkonnajuht Omniva on rahvusvaheline logistikaettevõte, kes liigutab kaupu ja informatsiooni Meie haare

Rohkem

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe)

Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) Infopäeva päevakava 1. Meetme väljatöötamise üldised põhimõtted (Rahandusministeerium, Tarmo Kivi) 2. Taotlemine (Rahandusministeerium, Siiri Saarmäe) 3. Nõuded energiaauditile (Teet Tark) Energiatõhususe

Rohkem

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ

ДЕЛОВОЕ ОБЩЕНИЕ Tõhusa ja kaasahaarava õppe korraldamine kõrgkoolis 1. Teema aktuaalsus 2. Probleemid 3. Küsitlusleht vastustega 4. Kämmal 5. Õppimise püramiid 6. Kuidas edasi? 7. Allikad 1. Vene keele omandamine on

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TeaMe programm 2009-2015 7. mai 2015 Eesmärgid Suurendada noorte huvi teaduse ja tehnoloogia ning nendega seotud elukutsete vastu Laiendada Eesti teadusmeedia arenguvõimalusi Levitada täppis- ja loodusteaduslikku

Rohkem

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette

Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Majutusette Õppekavarühm Õppekava nimetus Õppekava kood EHIS-es 134911 HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUSE ÕPPEKAVA Turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus Hotel management Менеджер отеля ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe

KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu protokoll nr 10 Õppe KINNITATUD Tallinna Ehituskooli direktori 14.03.2017 käskkirjaga nr 1-1/18 KOOSKÕLASTATUD Tallinna Ehituskooli nõukogu 13.03.2017 protokoll nr 10 Õppekavarühm Õppekava nimetus Puitmaterjalide töötlus CNC

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: VALGA MOTOKLUBI registrikood: tänava/talu nimi, Kesk

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: VALGA MOTOKLUBI registrikood: tänava/talu nimi, Kesk MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2015 aruandeaasta lõpp: 31.12.2015 nimi: registrikood: 80139404 tänava/talu nimi, Kesk 6 maja ja korteri number: alevik: Laatre alevik vald: Tõlliste vald

Rohkem

Tervishoiu õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 11/11/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas

Tervishoiu õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 11/11/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas Tervishoiu õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 11/11/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas kinnitada hindamiskomisjoni aruande ja viia järgmine

Rohkem

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOLI KÜBERNEETIKA INSTITUUDI

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOLI  KÜBERNEETIKA INSTITUUDI VASTU VÕETUD KINNITATUD TTÜ KübI nõukogu 08.02.2007. a TTÜ nõukogu 19.06.2007. a otsusega nr 112 otsusega nr 64 REDAKTSIOON TTÜ KübI nõukogu 31.05.2007. a otsusega nr 120 REDAKTSIOON TTÜ KübI teadusnõukogu

Rohkem

Lääne-Harju Koostöökogu stateegia veebruar 2018 Kerli Lambing

Lääne-Harju Koostöökogu stateegia veebruar 2018 Kerli Lambing Lääne-Harju Koostöökogu stateegia 2014-2020 08. veebruar 2018 Kerli Lambing Mis see LEADER lähenemine on? Piirkonnapõhine lähenemine Altpoolt tulev algatus Avaliku ja erasektori partnerlus Uuenduslikkuse

Rohkem

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Eesti keele ja kultuuri välisõpe Välisõppe kaks suunda: akadeemiline välisõpe rahvuskaaslased välismaal Ees$ keel välismaa ülikoolis

Rohkem

Väljaandja: Haridus- ja teadusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivu

Väljaandja: Haridus- ja teadusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivu Väljaandja: Haridus- ja teadusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 28.06.2016 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Hetkel kehtiv Avaldamismärge: RT I, 25.06.2016,

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2015 aruandeaasta lõpp: 31.12.2015 sihtasutuse nimi: registrikood: 90008057 tänava nimi, maja ja korteri number: Vaksali 21-30 linn: Tartu maakond: Tartumaa

Rohkem

IT infrastruktuuri teenused sissejuhatav loeng 00

IT infrastruktuuri teenused sissejuhatav loeng 00 IT infrastruktuuri teenused I385 Aine õppejõud: Katrin Loodus, Margus Ernits http://enos./~mernits Tallinn, 2014 Oluline info on aine vikis Kindlasti hoia silma peal aine vikil: https://wiki./ Sealt vali:

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

SG kodukord

SG kodukord Saue Gümnaasium Koostaja: Robert Lippin Lk 1 / 5 KOOLI VASTUVÕTMISE JA VÄLJAARVAMISE TINGIMUSED JA KORD 1. ÜLDPÕHIMÕTTED 1.1. Põhikooli õpilaseks võetakse vastu kõik selleks soovi avaldavad koolikohustuslikud

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: RÄLBY KÜLASELTS registrikood: tänava/talu nimi, Lill

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: RÄLBY KÜLASELTS registrikood: tänava/talu nimi, Lill MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2014 aruandeaasta lõpp: 31.12.2014 nimi: registrikood: 80188897 tänava/talu nimi, Lillgordi maja ja korteri number: küla: Rälby küla vald: Vormsi vald maakond:

Rohkem

Microsoft Word KLASTRI STRATEEGIA JA TEGEVUSKAVA

Microsoft Word KLASTRI STRATEEGIA JA TEGEVUSKAVA Projekt nr EU29201 TARNEAHELATE JUHTIMISE KLASTRI ARENDAMISE STRATEEGIA JA TEGEVUSKAVA Projektijuht: Illimar Paul Tallinn 2009 SISUKORD TARNEAHELATE JUHTIMISE KLASTRI VISIOON, MISSIOON JA TEGEVUSSUUNAD

Rohkem

KINNITATUD Tallinna Saksa Gümnaasiumi a Direktori käskkirjaga nr 1-2/6 TALLINNA SAKSA GÜMNAASIUM TALLINNA SAKSA GÜMNAASIUMI SISEHINDAMISE K

KINNITATUD Tallinna Saksa Gümnaasiumi a Direktori käskkirjaga nr 1-2/6 TALLINNA SAKSA GÜMNAASIUM TALLINNA SAKSA GÜMNAASIUMI SISEHINDAMISE K I SISEHINDAMISE KORD Kord kehtestatakse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse 78 lõike 3 alusel. 1. Üldsätted 1.1 Koolis sisehindamine on pidev protsess, mille eesmärk on tagada õpilaste arengut toetavad tingimused

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Eesti Pottsepad registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80275254 tänava/talu nimi, Tähe tn 127e maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt Teaduspoliitikast Eestis kus me asume maailmas Mati Karelson 5/18/2006 1 TEADMISTEPÕHINE EESTI TEADUS TEHNOLOOGIA INNOVATSIOON 5/18/2006 2 TEADUS INIMRESSURSS INFRASTRUKTUUR KVALITEET 5/18/2006 3 TEADUSARTIKLITE

Rohkem

Sotsiaalteaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikaülikool 15/09/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamis

Sotsiaalteaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikaülikool 15/09/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamis Sotsiaalteaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tallinna Tehnikaülikool 15/09/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas kinnitada hindamiskomisjoni aruande

Rohkem

Lisa 1 - toetuse andmise tingimused

Lisa 1 - toetuse andmise tingimused Lisa 1 KINNITATUD Haridus- ja teadusministri käskkirjaga Toetuse andmise tingimuste kehtestamine tegevuse Kõrghariduse erialastipendiumid nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondades elluviimiseks Kõrghariduse

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus INNOVATSIOONI TOETAVAD AVALIKU SEKTORI HANKED 16.03.2016 Sigrid Rajalo majandusarengu osakond MIKS? Edukas hangib nutikalt Riigi ostujõud: ca 8 12% SKPst ehk ca 2 miljardit eurot. Euroopa Liidus keskmiselt

Rohkem

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx Saaremaa Ühisgümnaasium 1 Koostaja, toimetaja ning kujundaja: Hedi Larionov Artiklite autorid: Viljar Aro, Marek Schapel, Indrek Peil, Anne Teigamägi, Marika Pärtel, Merle Prii, Kersti Truverk, Paavo Kuuseok,

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek

TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemisek TUNNUSTATUD TURVALAHENDUS Esitaja: G4S Eesti AS, Alarmtec AS Automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine keelatud piirikaubanduse vastu võitlemiseks Tellija: Maksu- ja Tolliamet Teostaja: Alarmtec AS

Rohkem

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx Toimetulekutoetuse maksmine 2014. 2018. aastal Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakond Toimetulekutoetust on õigus saada üksi elaval isikul või perekonnal, kelle kuu netosissetulek pärast

Rohkem

Bio- ja keskkonnateaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 15/03/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisn

Bio- ja keskkonnateaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 15/03/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisn Bio- ja keskkonnateaduste õppekavagrupi hindamisotsus Tartu Ülikool 15/03/2016 Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu otsustas kinnitada hindamiskomisjoni aruande

Rohkem

Bild 1

Bild 1 Archives Portal Europe APEnet ja APEx Mäluasutuste talveseminar Otepää, 06.03.2012 Kuldar Aas, Rahvusarhiiv APEnet (I) Projekti rahastus econtentplus raames Projekti kestvus: 15.01.2009 15.01.2012 Partnerid

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strateegilise koostöö projekti eelarve Katriin Ranniku 17.02.2016 Millest tuleb juttu? Mis reguleerib Erasmus+ programmist rahastatavaid projekte? Millised on Erasmus+ strateegilise koostöö projekti eelarveread?

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud

Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud Kinnitatud Setomaa Liidu üldkoosolekul 29.11.2018 Setomaa edendüsfond 1. SEF eesmärk MTÜ Setomaa Liit juures asuv Setomaa edendüsfond (SEF) on loodud rahaliste vahendite sihipärase kogumiseks ja sihtotstarbelise

Rohkem

Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht

Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukohad kurtide hariduse korraldamisel Kalle Küttis Koolivõrgu juht 10.11.2016 Eesti elukestva õppe strateegia üldeesmärk kõigile Eesti inimestele on loodud nende vajadustele

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Elanike hinnangud arstiabile 2014, peamised arengud ja edasised tegevused Tanel Ross Haigekassa juhatuse esimees Üldised järeldused elanike hinnangutest Hinnangud Eesti tervishoiusüsteemile on püsinud

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Kronoloogia Omavalitsuspäeva otsus Arenduskeskuse asutamise kohta 14.10.2002 Järvamaa Omavalitsuste Liidu Volikogu otsus Järvamaa Arenduskeskuse asutamise kohta 14.02.2003 Järvamaa Arenduskeskusega ühineb

Rohkem

Microsoft Word OppeKavaDEKL.doc

Microsoft Word OppeKavaDEKL.doc Nõuded rakenduskõrgkooli õppekavale 1. Üldsätted 1.1. Käesolev dokument lähtub Eesti rakenduskõrgkoolide deklaratsioonist Rakenduskõrghariduse kvaliteedikindlustuse süsteemi arendamine esitades rakenduskõrgkoolide

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: sihtasutuse nimi: Sihtasutus AKADEEMIAKE registrikood: tän MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2016 aruandeaasta lõpp: 31.12.2016 sihtasutuse nimi: registrikood: 90008057 tänava nimi, maja ja korteri number: Vaksali 21-30 linn: Tartu maakond: Tartumaa

Rohkem

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis

Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse nr 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse nr 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lis Siseministri 21. veebruari 2005.a määruse 34 Siseministri 27. augusti 2004.a määruse 52 Schengen Facility vahendite kasutamise kord muutmine lisa 1 Schengen Facility projekti lõpparuanne Projekti nimi:..

Rohkem

Säästva linnaliikuvuse toetusmeetmed EL struktuurivahenditest

Säästva linnaliikuvuse toetusmeetmed EL struktuurivahenditest Välisvahendite teabepäev Kultuuriministeeriumi haldusala asutustele Tallinn, 26.05.2014 Kavandatavad regionaalarengu meetmed EL struktuurivahendite perioodil 2014-2020 Regionaalpoliitika büroo Siseministeerium

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Infosüsteemide Audiitorite Ühing registrikood:

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Infosüsteemide Audiitorite Ühing registrikood: MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80007111 tänava/talu nimi, Mäealuse tn 2/1 maja ja korteri number: linn: Tallinn maakond: Harju maakond

Rohkem

Õppekorralduseeskirja lisa nr 9 Õppetoetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitter

Õppekorralduseeskirja lisa nr 9 Õppetoetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitter Õppetoetuste, mitteriikike stipendiumite ning mitteriiklike toetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused ja kord I Õppetoetused 1. Üldsätted 1.1. Kord põhineb õppetoetuste ja õppelaenuseadusel

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Kutsehaigete liit registrikood: tänava/talu ni

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Kutsehaigete liit registrikood: tänava/talu ni MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80012632 tänava/talu nimi, Rahu tn 8 maja ja korteri number: linn: Tartu linn vald: Tartu linn maakond:

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: ärinimi: Osaühing Puka Vesi registrikood: tänava/talu nimi

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: ärinimi: Osaühing Puka Vesi registrikood: tänava/talu nimi MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2016 aruandeaasta lõpp: 31.12.2016 ärinimi: registrikood: 12548743 tänava/talu nimi, Kooli tn 6 maja ja korteri number: alevik: Puka alevik vald: Puka vald

Rohkem

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ

Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõ Väljaandja: Põllumajandusminister Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst-terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 17.06.2011 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 17.05.2013 Avaldamismärge: RT I, 14.06.2011, 1

Rohkem

MTÜ TALLINNA NAISTE TUGIKESKUS VARJUPAIK

MTÜ TALLINNA NAISTE TUGIKESKUS VARJUPAIK MTÜ TALLINNA NAISTE KRIISIKODU MAJANDUSAASTA ARUANNE Majandusaasta 01.01.2008 31.12.2008 ETTEVÕTTE NIMI MITTETULUNDUSÜHING TALLINNA NAISTE KRIISIKODU REGISTRI KOOD 80191735 AADRESS Wismari 37 4 Tallinn,

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Erasmus+ õpirände projektide avaseminar Projekti elukaar 30.06.14 Tallinn Raja Lõssenko raja.lossenko@archimedes.ee Õpirände projekti elukaar PROJEKTI ELUKAAR: LEPING Enne lepingu sõlmimist: 1. Osalejaportaali

Rohkem

Reducing disparities Strengthening relations

Reducing disparities Strengthening relations Töö-, pere- ja isikliku elu tasakaalu edendamine ettevõtetes Heidi Solba Jätkusuutliku töökeskkonna valdkonnajuht Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum 21.03.2016 Tänane päev o ülevaade programmist ja mentorlusest

Rohkem

Microsoft Word - VV191_lisa.doc

Microsoft Word - VV191_lisa.doc Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (Vabariigi Valitsuse 23.12.2010. a määruse nr 191 sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

RKT Lisa.tabel

RKT Lisa.tabel Lisa KINNITATUD Haridus- ja teadusministri käskkirjaga Kutseõppe tasemeõppe riiklik koolitustellimus aastateks 2017-2019 Kutseõppe riiklik koolitustellimus aastateks 2017-2019 1 2017 sh HEV 2018 2019 Aiandus

Rohkem

VIRUMAA KOLLEDŽ HARIDUSVALDKOND ARENGUFOORUM: IDA-VIRU Mare Roosileht, TalTech Virumaa kolledži arendusdirektor

VIRUMAA KOLLEDŽ HARIDUSVALDKOND ARENGUFOORUM: IDA-VIRU Mare Roosileht, TalTech Virumaa kolledži arendusdirektor VIRUMAA KOLLEDŽ HARIDUSVALDKOND ARENGUFOORUM: IDA-VIRU 2030+ Mare Roosileht, TalTech Virumaa kolledži arendusdirektor 22.11.2018 ÜLEVAADE HARIDUSASUTUSTEST* Haridusvaldkond Haridusasutus Arv Märkused Alusharidus

Rohkem

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es 140918 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht: 180

Rohkem

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015

Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 Tartu Kutsehariduskeskus IKT osakond Merlis Karja-Kännaste ASUTUSE DOKUMENDIREGISTRI AVALIK VAADE Analüüs Juhendaja Mirjam-Merike Sõmer Tartu 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. VILJANDI LINNAVALITSUSE

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I , 17 jõust ] Õppe

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I , 17 jõust ] Õppe Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I 05.07.2011, 17 jõust. 08.07.2011] Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

Õppekava vorm 1. Õppekava nimetus Küberturbe tehnoloogiad 2. Õppekava nimetus inglise Cyber Security Engineering keeles 3. Kõrgharidustaseme õpe Raken

Õppekava vorm 1. Õppekava nimetus Küberturbe tehnoloogiad 2. Õppekava nimetus inglise Cyber Security Engineering keeles 3. Kõrgharidustaseme õpe Raken Õppekava vorm 1. Õppekava nimetus Küberturbe tehnoloogiad 2. Õppekava nimetus inglise Cyber Security Engineering keeles 3. Kõrgharidustaseme õpe Rakenduskõrgharidus 4. Õppevorm(id) Statsionaarne õpe 5.

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

LISA KINNITATUD õppeprorektori korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimu

LISA KINNITATUD õppeprorektori korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimu LISA KINNITATUD õppeprorektori 22.08.2017 korraldusega nr 134 MUUDETUD õppeprorektori 06.04.2018 korraldusega nr 76 Võõrkeeleoskuse tõendamise tingimused ja kord 1. Võõrkeeleoskuse tõendamine vastuvõtul

Rohkem

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key

SP Tartu Inspiratsioonipäev.key Kellele ja miks on strateegiat vaja? Ragnar Siil Milleks strateegiline planeerimine? Miks me teeme asju, mida me teeme? Miks me teeme seda, mitte hoopis midagi muud? Mida me soovime saavutada järgmiseks

Rohkem

Seletuskiri eelnõu juurde

Seletuskiri eelnõu juurde SELETUSKIRI Haridus- ja teadusministri käskkirja Noorsootöötajate koolituste arendamine eelnõu juurde I. Sissejuhatus Eelnõu kehtestatakse Perioodi 2014 2020 struktuuritoetuste seaduse 7 lõike 2 punkti

Rohkem

2014/2015

2014/2015 2014/2015 Austatud koolilõpetajad! Kuhu suunduda edasi õppima ja missugune õppekava valida? Kas üleüldse on arukas minna õppima või on kasulikum minna hoopis tööle, kaugele maale ja loodetavasti tasuvale

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Hooandja registrikood: tänava nim

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Mittetulundusühing Hooandja registrikood: tänava nim MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80341695 tänava nimi Telliskivi tn 60 linn: Tallinn maakond: Harju maakond postisihtnumber: 10412

Rohkem

Tallinna Haridusameti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia innovatsioonikonkursi Digimõte TAOTLUS Tallinna 32. Keskkool Kiili 10, Tallinn Tel: 6

Tallinna Haridusameti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia innovatsioonikonkursi Digimõte TAOTLUS Tallinna 32. Keskkool Kiili 10, Tallinn Tel: 6 Tallinna Haridusameti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia innovatsioonikonkursi Digimõte TAOTLUS Tallinna 32. Keskkool Kiili 10, Tallinn 12918 Tel: 6 579 952 E-post: kool@32kk.edu.ee Kontaktisik: õppealajuhataja

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Koolituspäeva algus ja lõpp aeg 09.30 11.00 koolitus 11.00 11.10 paus 11.10 12.00 koolitus 12.00 12.30 lõuna 12.30 14.00 koolitus 14.00 14.10 paus 14.10 15.00 koolitus Lõunapaus ja lõuna asukoht Tualetid

Rohkem

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2

Tallinna Lauluväljaku hangete kordV2 Tallinna Lauluväljak Sihtasutus riigihangete läbiviimise kord 1. Üldsätted (1) Tallinna Lauluväljaku SA (edaspidi TLSA) hankekorra (edaspidi kord) eesmärk on reguleerida riigihangete korraldamist TLSA.

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Teadmistepõhine ehitus 2019 (23.04.2019) RÄÄGIME BIM-IST ÕPPIMISE JA ÕPETAMISE VAATEVINKLIST Raido Puust, MSc, PhD professor (ehitusinfo modelleerimine) raido.puust@taltech.ee ÜLEVAADE Ehitusinfo modelleerimisest

Rohkem