JÜRI MÄLUMÄNG a. Küsimused koostas TORU (K.Floren, K.Leppik, T.Lokk, A.Põldoja, M.Siil) 1. Millise tegevusala esindajaks oli soomlane Simo

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "JÜRI MÄLUMÄNG a. Küsimused koostas TORU (K.Floren, K.Leppik, T.Lokk, A.Põldoja, M.Siil) 1. Millise tegevusala esindajaks oli soomlane Simo"

Väljavõte

1 JÜRI MÄLUMÄNG a. Küsimused koostas TORU (K.Floren, K.Leppik, T.Lokk, A.Põldoja, M.Siil) 1. Millise tegevusala esindajaks oli soomlane Simo Häyhä, kellele kuulub omalaadne tipptulemus 542 (mitteametlike allikate kohaselt on tipptulemus üle 800)? 2. Selles Alpide jalamil asuvas väikelinnas elas aasta jaanuari seisuga inimest. Geograafiliselt asub ta huvitavas paigas, koguni neli riiki (kaasa arvatud see, kus linn ise asub) on sealt vähem kui 50 kilomeetri kaugusel. Wikipedia andmetel on linnakese kuulsaim elanik laulja Elfi Graf, kuid meie tunneme seda kohta pigem teatud sündmuse järgi. Üks Eesti Riigikogu liige on seda paika seoses eelmise tegevusalaga üsna tihti külastanud. 3. Päikesesüsteemis on enim kuid Jupiteril tervelt 63 tükki. Teisel kohal on kuude arvu poolest Saturn. Mitu kuud on Saturnil? (± 2 kuud = 2 punkti; ± 3 5 kuud = 1 punkt) 4. See loom kuulub meriveiseliste seltsi, on samanimelise sugukonna ainus liik. Elutseb India ookeani rannikuvööndis, harva tuleb jõgedesse. Kehapikkus kuni 3,5 m, isased kaaluvad keskmiselt 170 kg, emased vähem. Nahk on peaaegu karvutu, esijäsemed loivalaadsed, tagajäsemeist on säilinud tagavöötme rudimendid. Toitub veetaimedest. Emaslooma kandeaeg on umbes 11 kuud, sünnitab ühe poja. Maitsva liha ning lihale, rasvale ja hammastele omistatud ravivõime pärast püütakse neid palju. Ohustatud liigina on kantud maailma Punasesse raamatusse. Kes? 5. Alljärgnev sonett pärineb aastal Gustav Suitsu luuleauhinna võitnud luulekogust Pilvedgi mindgi liigutavadgi. Küsime autorit? ennäe, kuski nagu säigatanuks mingine lärakas, puherdunegi arusaamatu plärakas. ja kust sai kuhugi veel too pooleldi närakas, justnigunagu korrapäraline kärakas? mida mujutab endast too pumendavane kolakas, suhteliselt labamatu olemisega tolakas? mida teeb too jublaka joontega känakas, natuke jahtlasepoolselt nublaklik kamakas? mida kavatseb too aevumürgatav pirakas purakas, muneti mürakat neenutav jurakas? mis oleks, kui kanda talle teatud surakas!? too ootamatult otsa sai, kui käis jumakas, umbes peaaegu irjeldamatu tümakas, otse kymaka ja prymaka vaheline pymakas.

2 6. See traditsiooniline igaaastane võistlus toimub 2.juulil ja 16.augustil, võistlustules on 10 osavõtjat 17 võimalikust, kusjuures 7 võistlejat saavad õiguse osaleda selle tõttu, et eelmisel korral ei osaletud ja 3 loositakse ülejäänute seast. Võistlust peetakse ohtlikuks ja brutaalseks, ilmselt seetõttu tõmbab ta suurt publikut ja tehakse ka teleülekandeid, samuti on seda võistlust kujutatud paljudes filmides. Millega on tegu? 7. Ballerine, bucatini, campanelle, conchiglie, ditalini, fresine, farfalle, fettucce, garganelli, gemelli, linguine, maltagliati, pappardelle, pennette, rigatoni, rocchetti, strozzapreti, tortellino, tortiglioni. Mis on nende ühine nimetaja? Nimekiri ei ole kaugeltki lõplik. 8. Piltidel olev villa kannab lähedal asuva järvega sama nime. Villas toimunud viieteist osavõtjaga konverentski on läinud ajalukku sama nime all. Mis oli konverentsi (pea)teema? 9. Calystegia sepium on mitmeaastane parasvöötmes esinev vääntaim. Eestis tavaline ja levinud. Kasvab harilikult 2-4 m pikkuseks, kuid on ka pikemaid. Lehed lihtsad, nooleotsakujulised. Õitseb hiliskevadest suve lõpuni. Õied on valged või kahvaturoosad, läbimõõduga 3-7 cm. Vili on kerakujuline kupar. Juured vintsked, 3-4 m pikad. Vaatamata ilusatele õitele on tegemist tülika umbrohuga, millest lahtisaamine on väga raske. Mis taim? 10. Helilooja?

3 11. Eesti jalgpallikoondis on läbi ajaloo pidanud 10 või rohkem ametlikku mängu nelja riigiga. Need on kahtlemata Läti (48), Leedu (41), Soome (27) ja Rootsi (14), kellega mängiti põhiliselt enne aastat. Kuid milline riik on selles arvestuses 9 Eesti-mänguga viiendal kohal? 12. Esimesena tegi seda vähem kui kolm kuud peale avamist 7. augustil 1937 ameeriklasest praamikapten ja I Maailmasõja veteran 47-aastane Harold Wobber. Kuni käesoleva ajani on tema järgijaid kogu maailmast olnud ligi Kuid arvatakse, et tegelikult võib neid olla rohkem, isegi kuni Mida tegi Harold Wobber? 13. Äriseadustiku -s 1 on sätestatud: Ettevõtja on füüsiline isik, kes pakub oma nimel tasu eest kaupu või teenuseid ning kaupade müük või teenuste osutamine on talle püsivaks tegevuseks, ning seaduses sätestatud äriühing. Äriühingu liike on Äriseadustiku 2 kohaselt nimetatud 5, sh osaühing, aktsiaselts ja tulundusühistu. Aga millised on ülejäänud kaks Äriseadustikus nimetatud äriühingut? 1 õige 1 punkt. 14. See Inglismaa näitleja ( ) sai tuntuks esmajoones kurikaelte või psühhopaatide rolli täitmisel. Elu jooksul mängis ta rohkem kui 200 filmis, ehkki paljud neist olid pisirollid. Juba filmikarjääri algul nimetati teda "hüpnotiseeriva pilguga meheks", kelle firmamärk oli kiilaspea ja vaikne, kuid mõjuv hääl. Teises maailmasõjas teenis ta Briti lennuväes ning 31. augustil 1944 tulistati tema lennuk Prantsusmaa kohal alla ja mees langes sakslaste kätte vangi. Hiljem mängis ta vangilaagrifilmis The Great Escape (1963) justkui iseennast. Üks tema tuntumaid rolle on kindlasti James Bondi peavastane Ernst Stavro Blofeld filmis You Only Live Twice (1967), kuid noorem põlvkond tunneb seda näitlejat ehk rohkem Halloweeni õudusfilmide seeriast, kus ta aastatel viies filmis mängis doktor Loomist. Kes? 15. Selle valla pindala on 230 km² ja elanike arv Omapärane on fakt, et valla administratiivne keskus ei kanna vallaga sama nime. Kuigi valla nimi tundub täiesti eestilik, on ometi tegemist saksakeelse kohanime eestipärasemaks muutmisega. Kokku on selles vallas 14 küla, neist kaheksa algavad K või L-tähega. Loodus on piirkonnale tüüpiline, lääneosa on tasasem, idaosas paikneb aga vallaga samanimeline kõrgustik, mille kõrgeim tipp Tornimägi on 137,85 meetrit üle merepinna. Valla pindalast on metsaga kaetud umbes 50%.

4 16. Mis firma? - asutatud 1965 F.Lopeze poolt, toodab peamiselt jalgpalli varustust, praegu tegutseb 28 riigis, selle firma toodangut kasutavad teiste seas Sevilla FC, Charlton Athletic, Leicester City F.C. ja Hondurase koondis, ka Sergei Zenjovi koduklubi Lvivi Karpatõ mängib selle firma vormis. 17. Novembris ilmus Eesti Päevalehes artikkel, et seoses Sotši olümpiamängude tee-ehitusega on sealsetes mägedes ohus üks haruldane mets. Igihaljas taim, mis selle metsa moodustab, kasvab harilikult 1 kuni 9 meetrit pikaks ning ta võib esineda nii põõsa kui puu kujul. Tüve läbimõõt ei ületa harilikult 20 sentimeetrit. Tema tüüpilisemad kasvukohad on Vahemere äärses piirkonnas, aga samuti Lääne-Euroopas. Ilmselt on tegemist kõige kõvema puiduga puuga, mis Euroopas kasvab, seetõttu on sellest puust valmistatud kabinetimööblit, puugravüüre, puidust kunstiteoseid puuhaamreid jne. Ta sobib hästi elevandiluust esemete asendusmaterjalina, sest on sarnane. Kuigi Sotši lähistel kasvab selle puu kohalik variant, on see olemuselt sarnane hariliku... ja seetõttu piisab vastuses puu üldnimetusest. Ladinakeelset nimetust ei saa välja tuua, sest see annaks liiga selge vihje. 18. Pärast Eesti Vabariigi taasiseseisvumist on sellel ametikohal töötanud Oleg Alasi (1993), Liivi Hinno ( ), Andres Raamat ( ), Indrek Kivisalu (2002- ) oli ametikoht täitmata. Mis ametikohaga on tegemist? (vastata võimalikult täpselt) 19. Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga on selle aasta romaanivõistlusel teenimatult teise koha saanud teose kohta mh kirjutanud: Tegu on aasta tugeva romaaniaasta vaieldamatult tugevaima debüüdiga. Julgen seda kindalt väita, sest olen tutvunud ka Epp Annuse, Peeter Helme, Tiina Laanemi, Ivar Silla jt nigela toodanguga. [ ] on painav jutustus sellest, kuidas kahel yuppie l libiseb kindel pind jalge alt. Selles on hüsteeriat, armastust, põnevust, vägivalda, sümbolismi, ängi, piirsituatsioone, tüdimust, vastikust Kahe punkti saamiseks piisab autori või teose nimetamisest. 20. Kollektiiv, mida kuulete esinemas, tegutses suhteliselt lühikest aega 1980-ndate alguses, andes vaid mõned kontserdid. Koosseis oli vägagi tähelepanuvääriv: Archimedes (Arvo Urb), Blaise Pascal (Riho Sibul), Robert Oppenheimer (Margus Kappel), Igor Kurtšatov (Peeter Brambat), Mihhail Lomonossov (Vello Annuk), Isaac Newton (Erkki-Sven Tüür) ja Albert Einstein (Peeter Volkonski). Nimetage selle lühiajaliselt tegutsenud ansambli nimi.

5 21. Kes on pildil (2 nime)? 22. Kes? 23. Autotootja? 24. Mis rajatis?

6 25. Kunstnik (maalija ja portretist), kelle sünnist möödub kolme päeva pärast 210 aastat. Kes? Itaalia hommik Genserichi sissetung Roomasse Madeira vaade Haaremis Juliet Tittoni Jeanne d Arcina Türgi tütarlaps

7 26. Mis spordiala võidukarikas? - see hõbedast karikas on 56 cm kõrge ja 3,2 kg raske. See karikas on nimetatud oma ala legendaarseima treeneri järgi, antakse välja alates 1967, traditsiooniliselt ulatatakse karikas kõigepealt võitnud võistkonna omanikule, mitte kaptenile nagu omane teistele aladele. Kõige rohkem võidetud ühe võistkonna poolt 6 korda. 27. Tegemist on geograafiliselt maailma kõige eemaldatuma asustatud saarestikuga, mis tähendab, et lähim punkt mandril asub sellest paigast 2816 km kaugusel Lõuna-Aafrika Vabariigis. Kuuest saarest koosnev arhipelaag kannab selle avastaja (1506) nime. Esimene alaline elanik Jonathan Lambert Massachusettsi osariigist asus sinna elama aasta detsembris, kuid uppus paadisõidul kaks aastat hiljem. Ta nimetas saarestiku Islands of Refreshment ehk Värskenduse Saared, kuid see nimi ei jäänud püsima. Suurbritannia vallutas saarestiku aastal ja kuulutas selle oma territooriumiks. Väidetavalt sooviti sellise sammuga vältida prantslaste üritust vabastada Napoleon lähedal asunud Saint Helena saarelt. Praegu elab Wikipedia andmetel saarestikus 269 inimest, kes põhiliselt räägivad inglise keelt. Jules Verne'i raamatus "Kapten Granti lapsed" läbisid seiklejad ka selle saare, sest ta asus 37. paralleelil, mis leidus vihjena merehätta sattunud kapten Granti pudelikirjas. 28. See on valge ja mõru, vees raskesti lahustuv kristalne aine, alkaloid. Alandab palavikku, pärsib südamelihase talitlust ja suurendab emakalihase erutuvust. Omab ka söögiisu suurendavat toimet. Tarvitatakse malaaria, südame rütmihäirete, väituste nõrkuse korral. EE andmeil sai esimesena seda ainet looduslikust toormest 1816 aastal Tartu Ülikooli keemiaprofessor Johann Emmanuel Ferdinand Giese. Sünteesiti a USA teadlaste Robert B.Woodwardi ja William Doeringi poolt. Mis aine? 29. Kes? Küsitav lõpetas a TRÜ eesti filoloogina. Kirjutanud arvustusi, romaane, novelle. Tõlkinud O Neill i, Simon it, Stoppard it. F.Tuglase novelliauhind 1981 ja 2008, J.Smuuli preemia Tema isa ( ) oli keeleteadlane, filoloogiakandidaat (1961). Õppis TÜ õigusteaduskonnas, lõpetas 1948 inglise filoloogina ja töötas kuni 1978 samas inglise keele õppejõuna. Küsitava lell ( ) oli biokeemik, meditsiinidoktor aastast 1971 (Stockholmi Kuninglik Meditsiiniinstituut). Rootsi Kuningliku TA akadeemik (1983), USA Rahvusliku TA välisliige (1986), TÜ audoktor. Vanaisa ( ) oli sõjaväelane ja diplomaat, kolonel. Õppis Vilno sõjakoolis ning ja 1917 Peterburi Nikolai sõjaväeakadeemias. Osales Vabadussõjas diviisi staabiülem ja Eesti-Vene rahukonverentsi sõjaline ekspert diplomaatilisel tööl USA-s. 30. Milline USA osariik? - tegemist on keskmise sissetuleku (54,117$) poolest kõige jõukama osariigiga, suurim linn Bridgeport, selles osariigis asub ka Yale i ülikool. Sellest osariigist on pärit nt kirjanik Harriet Beecher-Stowe, näitlejad Katharine Hepburn, Meg Ryan jt.

8 31. Lianne Morgan, sündinud aastal, Walesi päritolu lauljanna ja laulude kirjutaja. Michelle Stepehenson, sündinud 1977, ka lauljanna, kuid põhiametilt siiski telereporter ja saatejuht. Abigail Kis, kelle kohta täpsemad andmed puuduvad aastal alustas Stephenson üht intervjuud nii: "Muidugi ma kahetsen, et ma pole multimiljonär nagu nemad." Kes olid need "nemad", kuhu kõik nimetatud kolm naist võinuksid kuuluda, aga erinevatel põhjustel lahkusid või sunniti lahkuma? 32. Kuigi tema varandus kahanes aastal majanduskriisi tõttu 19 miljardilt dollarilt 9,5 miljardini, sai temast ajakirja Forbes andmetel tänavu Venemaa rikkaim inimene, sest võrreldes teiste oligarhidega kaotas ta kõige vähem. Põhiliselt nähakse just tema teeneid, et Norilski Nikelist sai edukas suurfirma, kuid mees müüs osaluse firmas aastal äripartnerile. Samal aastal asutas ta investeerimisfondi Onexim Group, mille juhina ta ise tegutseb. Venemaal lööb ta pidevalt laineid oma seiklustega - et ta on 44-aastaselt endiselt poissmees, sõidab ta eralennukiga maailmas ringi ilusate neidude saatel. Tegemist on ka spordihuvilisega, näiteks on küsitav Moskva CSKA korvpallimeeskonna suurtoetaja ja Venemaa Laskesuusatamisföderatsiooni president. Kes? 33. Küsitavat peetakse Sotheby s ja Christie s oksjonimajade ehk oksjonifirmade järel suuruselt kolmandaks. Asutati Londonis 1793 aastal sel ajal nimeka vanade trükiste ja gravüüride kaupmehe Thomas Doddi ja tema tuttava Walter.. poolt, kelle nime kannab oksjonimaja praegugi. USAs tegutsevad nime all.. & Butterfields ja Austraalias.. & Goodman. Peakontor asub aadressil 101 New Bond Street, London. Kodulehe andmeil korraldavad aastas üle 700 oksjoni, mille käigus müüakse kunsti, raamatuid ja kaarte, relvi, veine ja palu muud. Mis oksjonimaja ehk mis nimi sobib punktiirile? 34. Inglise keelde tõlgituna on populaarsete filmidegi allikaks olnud romaanitetraloogia üksikute romaanide pealkirjadeks on Night, Day, Twilight ja Last. Omal kombel on see tetraloogia seotud ka Eestiga. Küsime, mis sõna neid ühendab. 35. Kes laulab?

9 aasta 18. märtsil toimusid viimased Eesti NSV Ülemnõukogu valimised. Tookord valitud koosseis kuulutas 20. augustil 1991 välja ka Eesti iseseisvuse taastamise. Tallinna suurima, viiemandaadiline valimisringkonna moodustas tollane Lenini rajoon, kus eestlaste osakaal oli suurem kui teistes piirkondades. Seal kandideeris ka rohkem tuntud inimesi kui mujal. Valimistel läkski nagu ennustatud, et Eesti iseseisvuse pooldajad said neli mandaati viiest. Ülemnõukogusse pääsesid (häälte arvu järjekorras) Indrek Toome, Tiit Käbin, Genik Israeljan, Ülo Nugis ja Mart Laar. Kes jäi Laarile ülinapilt kaotanuna kuuendaks ja seega esimesena mandaadist ilma? 37. Tegemist on oma riigi suuruselt kolmanda linnaga, kus elab pisut üle 2 miljoni elaniku, kuigi Wikipedia andmetel ei pruugi arv olla täpne, sest paljudel vaestel elanikel puudub elamisluba. Kuigi maa pealinn asub nimetatud linnast vaid 300 kilomeetri kaugusel, on aasta keskmine temperatuur pealinnas koguni 10 kraadi võrra külmem. Linna asutas Sebastian de Belalcazar aastal ning keskväljakut nimetatakse Plaza de Cayzedo. Linn kannab ka maailma salsapealinna nime. Kui lähiajast tuua kaks sündmust, siis aasta 7. augustil plahvatas selles linnas seitsmest veoautost koosnenud sõjaväekolonn 42 tonni dünamiidiga. Kõik 500 sõdurit said surma, elanike seas oli ohvreid üle tuhande. Purustusi tekkis kokku kaheksa kvartali piires aastal peeti selles linnas järjekorras teised ujumise MMvõistlused. 38. Supersportautode tootja Lamborghini mudelid kannavad nimesid Miura, Bravo, Espada, Gallardo, Murcielago. Mis loomade järgi on mudelid saanud oma nime? 39. Mis aasta? (+/- 1a = 1p) - Austraalia pealinnaks sai Canberra; - avati uus Estonia teatrimaja Tallinnas; - Prantsusmaa presidendiks valitakse Raymond Poincaré; - Thessalonikis mõrvatakse Kreeka kuningas Georgios I, kes valitses aastast 1863; - Pekingis alustab tööd Hiina esimene parlament; - Jaan Jaago võidab Peterburis oma esimese maailmameistritiitli; - surevad saksa insener Rudolf Diesel, ameerika pankur John Pierpont Morgan, laevakapten Enn Uuetoa (Kihnu Jõnn); - sünnivad USA kergejõustiklane Jesse Owens, prantsuse kirjanik Albert Camus, eesti luuletaja Kersti Merilaas. 40. See sportlane on sündinud 15. veebruaril Lapsepõlves tegeles aerutamise ja mäesuusatamisega ning läks oma põhialale üle alles 16-aastaselt aastal tuli ta maastikurattasõidus EM-võistlustel medalile. Mitme aasta jooksul olnud ka ühe tuntud Eestis sportlase rivaal. Kes?

10 41. Küsitav sümpaatne mõmmi bear on teatava taunitava hobi kehastus või maskott, mis on viimastel aastatel internetis levima hakanud. Üks Jaapani internetifoorumi 4chan pikaealisemaid ja tuntumaid meeme. Mis on mõmmiku nimi?

11 42. Aasias on kaks enamuses katoliikliku usku (üle 80% elanikest) riiki, millised? 43. Enne 1940 aasta juunipööret oli tollasel Petserimaal 11 valda. Järgnevas loetelus on neist esitatud 10: Kalda, Linnuse, Lõuna, Mäe, Meremäe, Petseri, Roodva, Saatse, Senno, Vilo. Loetelust puuduv vald eksisteeris kuni aastani Võrumaa koosseisus. Valla nimi on tuntuks saanud 1948 aastal valminud kirjandusteosest. Mis vald? 44. NSV Liidus sai alpinist Lumeleopardi nimetuse, kui ta vallutas kõik neli riigi piires asunud 7000-list mäetippu. Kui aga Hiina piirile liiga lähedal asunud Võidu (Pobeda) mäetipp suleti, hakati Lumeleopardi nimetust andma kolme ülejäänud 7000-lise ja veel ühe, 6995 m kõrguse mäetipu vallutajaile. Esimesena kirjeldas seda tippu kui piirkonna kõige maalilisemat aasta juulis tuntud vene maadeavastaja Semjonov-Tjan-Šanski. Hilisemate mõõtmistega (1996) on selgunud, et mäe tegelik kõrgus on 7010 m, seega ei pea ükski Lumeleopardidest enam muretsema, et viis meetrit puudu jäi. Nüüd on ühtlasi tegemist maailma kõige põhjapoolseima 7000lise tipuga. 45. Küsime koletist, kes elas kaljukoopas Charybdise vastas ning haaras endale igalt mööduvalt laevalt oma kuue ülipika kaela otsas kõikuva röövloomakolbaga kuus meremeest. Ka Odysseus pidi abitult pealt vaatama, kuidas küsitav oma rabelevad ja karjuvad ohvrid kõrgel õhus lömastas. Vaid argonaudid pääsesid tänu jumalikule abile kohutavatest kaljudest läbi ilma kaotusteta. Võib-olla aitab lihtsamini vastust leida see, kui ütleme, et samanimelise objektini püüavad jõuda populaarse teleseriaali Prison Break (Põgenemine) kangelased.

12 VASTUSED 1. Simo "Valge surm" Häyhä on maailma ajaloo parim snaiper 2. Götzis (59 63 on 2p; on 1p) KF 4. dugong 5. Kalju Kruusa KF 6. Palio di Siena - Siena kuulus linnaosade vaheline ratsavõistlus Piazza del Campol 7. pasta 8. juudiküsimuse lõplik lahendamine (saksa k Endlösung der Judenfrage) 9. tara-seatapp (ka seatapp on 2p) 10. Amilcare Ponchielli (katkend ooperist La Gioconda) MS 11. Andorra 12. hüppas alla San Fransisco Kuldvärava sillalt 13. täisühing ja usaldusühing KF 14. Donald Pleasence 15. Karula vald 16. Joma 17. pukspuu 18. Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk 19. Olle Lauli Niguliste õpilased KF 20. E=mc² MS 21. Adriana Lima ja Marko Jaric MS 22. Alfons Rebane 23. Aston Martin 24. Eesti paviljon maailmanäitusel EXPO 2010 Šanghais KF 25. Karl Brüllov 26. Vince Lombardi Trophy, Superbowl-NFL 27. Tristan da Cunha 28. hiniin 29. Mihkel Mutt 30. Connecticut 31. Spice Girls 32. Mihhail Prohhorov 33. Bonhams 34. watch (e.k. vahtkond; vn.k.?????) KF 35. Johnny Cash MS 36. Lennart-Georg Meri 37. Cali 38. (kuulsad) võitlushärjad (logol on ka võitlushärg) a. MS 40. Katerina Neumannova 41. Pedobear KF 42. Filipiinid ja Ida-Timor 43. Järvesuu (J.Smuuli Järvesuu poiste brigaad ) 44. Han-Tengri 45. Scylla (või Skylla) MS

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme,

2016 aasta märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, 2016 märtsi tulumaksu laekumine omavalitsustele See ei olnud ette arvatav Tõesti ei olnud, seda pole juhtunud juba tükk aega. Graafikult näeme, et märtsis laekus tulumaksu eelmise märtsist vähem ka 2009

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj

EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja EDL Liiga tulemuste põhj EDL Liiga reeglid 1. ÜLDSÄTTED 1.1. EDL Liiga toimub individuaalse arvestuse alusel, kus mängijad on jagatud hooaja 2017-2018 EDL Liiga tulemuste põhjal nelja liigasse. a. Premium Liiga (9 osalejat) b.

Rohkem

VaadePõllult_16.02

VaadePõllult_16.02 OLARI TAAL KES JULGEB EESTIT REFORMIDA? VAADE PÕLLULT Illustratsioonid: Ebba Parviste SKP (miljard USD) RAHVAARV (miljon inimest) SOOME 267 5,5 LÄTI 31 2 majandusvõimsuse vahe 8,6 korda rahvaarvu vahe

Rohkem

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A

HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg A HIV-nakkuse levik Eestis ETTEKANNE KOOLITUSEL INIMKAUBANDUSE ENNETAMINE- KOOLITUS ÕPETAJATELE NOORSOOTÖÖTAJATELE JA KUTSENÕUSTAJATELE Sirle Blumberg AIDS-i Ennetuskeskus HIV-nakkuse olukorra analüüs. Ohustatud

Rohkem

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu

KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasu KOOLIEKSAM AJALUGU Ajaloo koolieksam on kirjalik töö, mis annab maksimaalselt 100 punkti ning kestab 3 tundi ( 180 minutit ). Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU

Rohkem

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis

Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis Euroopa Liidu tulevik aastal 2013 Euroopa Liidu tulevikust räägitakse kõikjal ja palju, on tekkinud palju küsimusi ning levib igasugust valeinfot, mis ajab inimesed segadusse. Järgnevalt on ülevaade mõningatest

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega \374lesanded)

(10. kl. I kursus, Teisendamine, kiirusega, kesk.kiirusega  \374lesanded) TEISENDAMINE Koostanud: Janno Puks 1. Massiühikute teisendamine Eesmärk: vajalik osata teisendada tonne, kilogramme, gramme ja milligramme. Teisenda antud massiühikud etteantud ühikusse: a) 0,25 t = kg

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 0 Liis Grünberg Pärnu mnt, Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet II kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 55 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

Tallinn

Tallinn Tallinna linna tegevused Läänemere väljakutse võrgustikus initsiatiivi toetamisel Gennadi Gramberg Tallinna Keskkonnaamet Keskkonnaprojektide ja hariduse osakonna juhataja Tallinna osalemine Läänemere

Rohkem

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc

Microsoft Word - Järvamaa_KOVid_rahvastiku analüüs.doc Töömaterjal. Rivo Noorkõiv. Käesolev töö on koostatud Siseministeeriumi poolt osutatava kohalikeomavalitsuste ühinemist toetava konsultatsioonitöö raames. Järvamaa omavalitsuste rahvastiku arengu üldtrendid

Rohkem

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring

Institutsioonide usaldusväärsuse uuring INSTITUTSIOONIDE USALDUSVÄÄRSUS Maksu- ja Tolliamet I kvartal 01 Liis Grünberg Pärnu mnt, 1 Tallinn +() 0 Liis@turu-uuringute.ee www.turu-uuringute.ee METOODIKA Tulemuste omandiõigus: kuulub Turu-uuringuta

Rohkem

5_Aune_Past

5_Aune_Past Kuidas kohaturundus suurendab ettevõtte kasumit? Aune Past Past ja Partnerid Kommunikatsioonibüroo aune@suhtekorraldus.ee 1 Miks inimesed teevad seda, mida nad teevad? Kuidas panna inimesed tegema seda,

Rohkem

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste

Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Tuhat tudengit ja sada seltsi välismaal ees2 keelt õppimas Katrin Maiste Eesti keele ja kultuuri välisõpe Välisõppe kaks suunda: akadeemiline välisõpe rahvuskaaslased välismaal Ees$ keel välismaa ülikoolis

Rohkem

efo09v2pke.dvi

efo09v2pke.dvi Eesti koolinoorte 56. füüsikaolümpiaad 17. jaanuar 2009. a. Piirkondlik voor. Põhikooli ülesanded 1. (VÄRVITILGAD LAUAL) Ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuva horisontaalse laua kohal on kaks paigalseisvat

Rohkem

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga

KAITSELIIDU AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulga KAITSELIIDU 2019. AASTA MEISTRIVÕISTLUSED SÕJALISES KOLMEVÕISTLUSES Eesmärk: JUHEND populariseerida sõjalis-sportlikku tegevust kaitseliitlastee hulgas. selgitada välja Kaitseliidu 2019. aasta meistrid

Rohkem

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn

Tervise- ja tööministri a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa Tallinn Tervise- ja tööministri 11.09.2015. a määrusega nr 41 kinnitatud Töölesaamist toetavad teenused lisa 1 vorm A Sihtasutus Innove Lõõtsa 4 11415 Tallinn Meetme 3.2 Tööturuteenused tagamaks paremaid võimalusi

Rohkem

VKE definitsioon

VKE definitsioon Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) definitsioon vastavalt Euroopa Komisjoni määruse 364/2004/EÜ Lisa 1-le. 1. Esiteks tuleb välja selgitada, kas tegemist on ettevõttega. Kõige pealt on VKE-na

Rohkem

Mascus - Jatiina esitlus 2017

Mascus - Jatiina esitlus 2017 Veebruar 2017 Kuidas müüa kasutatud tehnikat? Annika Amenberg Mascus Eesti Mis on Mascus? 2 Maailma suurim kasutatud rasketehnika portaal 30 esindust 58 veebilehte 42 keelt 3 Esindused Veebilehed Mascuse

Rohkem

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D

ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA D ELVA XXXII TRIATLON Sprint, laste ja noorte Eesti MV, EKV VIII Laupäeval, 17. augustil 2019 VÕISTLUSKESKUS Elvas Verevi järve ääres VANUSEKLASSID JA DISTANTSID: I START kell 12:00, stardid on vanuste kaupa

Rohkem

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor

Microsoft Word - 56ylesanded1415_lõppvoor 1. 1) Iga tärnike tuleb asendada ühe numbriga nii, et tehe oleks õige. (Kolmekohaline arv on korrutatud ühekohalise arvuga ja tulemuseks on neljakohaline arv.) * * 3 * = 2 * 1 5 Kas on õige, et nii on

Rohkem

Microsoft Word - 2. Tokio kriteerium

Microsoft Word - 2. Tokio kriteerium EESTI OLÜMPIAKOMITEE ESINDAJATE KOGU KOOSOLEK Tallinn 11. detsember 2018.a. Päevakorrapunkt EOK kvalifikatsioonikriteeriumide kinnitamine 2020.a. olümpiamängudeks Tokios Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK)

Rohkem

Monitooring 2010f

Monitooring 2010f Lõimumiskava monitooring 2010 Raivo Vetik, TLÜ võrdleva poliitika professor Kohtumine Rahvuste Ümarlauas 24. september, 2010 Uuringu taust TLÜ uurimisgrupp: Raivo Vetik, Jüri Kruusvall, Maaris Raudsepp,

Rohkem

Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkt

Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kokku Nimi jrk Võistkond Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK Punkte AVK 1 Ägedad 13 186.6 7 172.60 188.93

Rohkem

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks Majandus- ja kommunikatsiooniministri 10. aprill 2013. a määrus nr 26 Avaliku konkursi läbiviimise kord, nõuded ja tingimused sageduslubade andmiseks maapealsetes süsteemides üldkasutatava elektroonilise

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Keelelist arengut toetavad FREPY mängud Reili Argus Luksemburgi keelepäev 2015 Taustaks Grammatika omandamisest On rikka ja vaese vormimoodustusega keeli. Mida rikkam vormimoodustus, seda varem hakkab

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Majandusarengud maailmas lähiaastatel Ülo Kaasik Eesti Panga asepresident Maailma majandusaktiivsus on vähenenud Probleemid on tööstuses, kus eksporditellimused on jätkuvalt vähenemas Majanduskasv püsib

Rohkem

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu

TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: Finiš suletakse: Asukoht: Võistlu TARTU ORIENTEERUMIS- NELJAPÄEVAKUD 2019 16. neljapäevak Tehvandi, 1. august Ajakava: Start avatud: 16.00 19.00 Finiš suletakse: 19.30 Asukoht: Võistluskeskuse, parkimise ja kohalesõidu tähistuse asukohad:

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KINNISVARATURU ÜLEVAADE JUUNI 217 Allikad: Maa-amet, city24, Eesti Pank, Statistikaamet Indeksi muutused võrreldes : -kaalutud keskmise m² muutus hinnatipuga (detsember 216): -1% -kaalutud keskmise m²

Rohkem

lvk04lah.dvi

lvk04lah.dvi Lahtine matemaatikaülesannete lahendamise võistlus. veebruaril 004. a. Lahendused ja vastused Noorem rühm 1. Vastus: a) jah; b) ei. Lahendus 1. a) Kuna (3m+k) 3 7m 3 +7m k+9mk +k 3 3M +k 3 ning 0 3 0,

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 17 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Piirivalve väliõppekeskus

Rohkem

my_lauluema

my_lauluema Lauluema Lehiste toomisel A. Annisti tekst rahvaluule õhjal Ester Mägi (1983) Soran Alt q = 144 Oh se da ke na ke va de ta, ae ga i lust üü ri kes ta! üü ri kes ta! 3 Ju ba on leh tis lei na kas ke, hal

Rohkem

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA

Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA Tallinna lennujaam HEA ÜHINGUJUHTIMISE TAVA KONTSERN TALLINNA LENNUJAAM TEGELEB ETTEVÕTTE HALDUSES OLEVATE LENNUJAAMADE KÄI- TAMISE JA ARENDAMISEGA; ÕHU- SÕIDUKITE, REISIJATE JA KAUBA MAAPEALSE TEENINDAMISEGA

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil.

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 on tuntuim Lõuna-Itaalia suurkooperatiiv, mis asub Puglia veinipiirkonna keskel Salentos ning tegutseb aastast 1989. 2007, 2009 ja 2014 aastatel sai Vinitalyl parima Itaalia veinimaja tiitli. 2005, 2006

Rohkem

Lisa I_Müra modelleerimine

Lisa I_Müra modelleerimine LISA I MÜRA MODELLEERIMINE Lähteandmed ja metoodika Lähteandmetena kasutatakse AS K-Projekt poolt koostatud võimalikke eskiislahendusi (trassivariandid A ja B) ning liiklusprognoosi aastaks 2025. Kuna

Rohkem

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike)

(Microsoft Word - Purgatsi j\344rve supluskoha suplusvee profiil l\374hike) PURGATSI JÄRVE SUPLUSKOHA SUPLUSVEE PROFIIL Harjumaa, Aegviidu vald Koostatud: 01.03.2011 Täiendatud 19.09.2014 Järgmine ülevaatamine: vastavalt vajadusele või veekvaliteedi halvenemisel 1 Purgatsi järve

Rohkem

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx

Microsoft Word - Uudiskirja_Toimetulekutoetus docx Toimetulekutoetuse maksmine 2014. 2018. aastal Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakond Toimetulekutoetust on õigus saada üksi elaval isikul või perekonnal, kelle kuu netosissetulek pärast

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 Kronoloogia Omavalitsuspäeva otsus Arenduskeskuse asutamise kohta 14.10.2002 Järvamaa Omavalitsuste Liidu Volikogu otsus Järvamaa Arenduskeskuse asutamise kohta 14.02.2003 Järvamaa Arenduskeskusega ühineb

Rohkem

A5_tegevus

A5_tegevus AVATUD MÄNGUVÄLJAD 2017 TEGELUSKAARDID VÄIKELASTELE Kaardid on mõeldud kohapeal kasutamiseks. Kaardi võib lasta lapsel pakist loosiga tõmmata ja mängida nii mitu kaarti nagu parasjagu aega ja jaksu on.

Rohkem

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG

KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUG KOOLIEKSAMI ERISTUSKIRI LISA 1 EKSAMITEEMAD ja NÄIDISÜLESANDED AJALUGU Eksamil on võimalik kasutada Gümnaasiumi ajaloo atlast. TEEMAD : I EESTI AJALUGU 1. Eesti üleminekul esiajast keskaega Läti Henriku

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt

Microsoft PowerPoint - Konjunktuur nr 3 (194) pressile marje .ppt Konjunktuur 3 (194) 1. Majanduse üldolukord 2015. a septembris ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: september 2015 2.1. Tööstusbaromeeter (K. Martens) 2.2. Ehitusbaromeeter (A. Vanamölder)

Rohkem

sander.indd

sander.indd Simmaniduo ja Kandlemees Sander LAULIK 43 laulu sünnipäevadeks, pulmadeks ja muudeks pidudeks 2016 ISMN 979-0-54002-301-0 Kirjastaja: RAFIKO Kirjastus OÜ, 2016 Postiaadress: Staadioni 38, 51008 Tartu www.rafiko.ee;

Rohkem

esl-2018.xlsx

esl-2018.xlsx Kuld Hõbe Pronks VÕISTKONDLIK PAREMUSJÄRJESTUS Individuaalsete punktide jaotus Osalejaid Koht Maakonnad Kokku Arvesse läheb 10 paremat Mehi Naisi Kokku Võite Medaleid 1 I-Viru 93 10 10 10 10 9 9 9 9 9

Rohkem

Tootmine_ja_tootlikkus

Tootmine_ja_tootlikkus TOOTMINE JA TOOTLIKKUS Juhan Lehepuu Leiame vastused küsimustele: Mis on sisemajanduse koguprodukt ja kuidas seda mõõdetakse? Kuidas mõjutavad sisemajanduse koguprodukti muutused elatustaset? Miks sõltub

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

Eesti seenioride meistrivõistlus 09. dets Rapla 40l Õhupüstol Meesveteranid I (55-64) Sise- Koht Eesnimi Perenimi S.a. Klubi Seeriad Σ

Eesti seenioride meistrivõistlus 09. dets Rapla 40l Õhupüstol Meesveteranid I (55-64) Sise- Koht Eesnimi Perenimi S.a. Klubi Seeriad Σ Eesti seenioride meistrivõistlus 09. dets. 2018 Rapla 40l Õhupüstol Meesveteranid I (55-64) 1954-1963 Sise- I Heldur KURIG 1958 Elva LSK 89 92 92 94 367 10 II II Vello KARJA 1960 KL MäLK 93 93 89 89 364

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Maakondlike bussiliinidega rahulolu uuring Juuli 2018 2 Uuringu metoodika ja valim Uuringu läbiviimise meetodiks oli telefoniküsitlus. Küsitlusperiood 18. 25. nädal 2018. Uuringu üldkogumiks oli vähemalt

Rohkem

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“

Õppeprogramm „vesi-hoiame ja austame seda, mis meil on“ ÕPPEPROGRAMM VESI-HOIAME JA AUSTAME SEDA, MIS MEIL ON PROGRAMMI LÄBIVIIJA AS TALLINNA VESI SPETSIALIST LIISI LIIVLAID; ESITUS JA FOTOD: ÕPPEALAJUHATAJA REELI SIMANSON 19.05.2016 ÕPPEPROGRAMMI RAHASTAS:

Rohkem

vv05lah.dvi

vv05lah.dvi IMO 05 Eesti võistkonna valikvõistlus 3. 4. aprill 005 Lahendused ja vastused Esimene päev 1. Vastus: π. Vaatleme esiteks juhtu, kus ringjooned c 1 ja c asuvad sirgest l samal pool (joonis 1). Olgu O 1

Rohkem

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx

Microsoft Word - Aastaraamat 2013.docx Saaremaa Ühisgümnaasium 1 Koostaja, toimetaja ning kujundaja: Hedi Larionov Artiklite autorid: Viljar Aro, Marek Schapel, Indrek Peil, Anne Teigamägi, Marika Pärtel, Merle Prii, Kersti Truverk, Paavo Kuuseok,

Rohkem

KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/ 316, veebruar 2019, - millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/ 2013, milles käsitletakse Euroopa L

KOMISJONI  MÄÄRUS  (EL)  2019/  316, veebruar  2019,  -  millega  muudetakse  määrust  (EL)  nr 1408/  2013,  milles  käsitletakse  Euroopa  L 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muud kui seadusandlikud aktid) MÄÄRUSED KOMISJONI MÄÄRUS (EL) 2019/316, 21. veebruar 2019, millega muudetakse määrust (EL) nr 1408/2013, milles käsitletakse Euroopa Liidu toimimise

Rohkem

2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas ,38 2. Hanna Kübard ,30 3. Cr

2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas ,38 2. Hanna Kübard ,30 3. Cr 2012 Harku valla meistrivõistlused ujumises. Vabalt 2004 ja nooremad tüdrukud 25 vabalt. 1. Mari Liis Maas 2004 18,38 2. Hanna Kübard 2004 25,30 3. Cris Jette Piht 2004 30,78 4. Inge Liis Rannapalu 2004

Rohkem

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine?

Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? Vaba aja sisustamise ümbermõtestamine? EGGA teabepäev Tallinnas, 21. mail 2019 Reeli Sirotkina Alustuseks Meeste Garaaž https://www.youtube.com/watch?v=ulyghzh 2WlM&list=PLBoPPphClj7l05PQWJQklXpATfd8 D_Vki&index=2&fbclid=IwAR1_QO2DVxE59E1

Rohkem

Mälumäng Vol 3.

Mälumäng  Vol 3. Mälumäng Vol 3. 1. Mis linnu pilti on kujutatud 1993. aasta Soome 10-margasel metallmündil? a. Teder b. Lumekakk c. Laululuik d. Metsis Õige vastus d. Metsis 2. Millega kogus tuntust Külli Kersten Tartumaalt

Rohkem

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus

Hunt - looduse raamatukogu - tutvustus 2014/3 HUNT TEABEROHKE AIMESARI LOODUSEST, TEADUSEST, KULTUURIST www.loodusajakiri.ee HUNT Aasta loom 2013 Koostaja Helen Arusoo Tallinn 2014 Sarja Looduse raamatukogu kolmeteistkümnes raamat Hunt on piiratud

Rohkem

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality: a meta-analysis

Plant extinctions and colonizations in European grasslands due to loss of habitat area and quality:  a meta-analysis Tagasivaade gümnaasiumi uurimistöö koostamisele Liina Saar Saaremaa Ühisgümnaasium, vilistlane Tartu Ülikool, doktorant Aasta oli siis 1999. o Uurimistööde koostamine ei olnud kohustuslik o Huvi bioloogia

Rohkem

LVMVujumises2015.xls

LVMVujumises2015.xls Lääne - Virumaa meistrivõistlused ujumises Osales 60 inimest 12.detsember 2015.a. Tamsalus used 50m vabalt 12.12.15 Lääne-Viru MV 1 Anette Hallik 2000 Vinni 28,86 2 Carmen Kuntro 2001 Rakvere 29,11 3 Laura

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS

G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS G OSA A VARIANT RESPONDENDILE ISE TÄITMISEKS GS1 Järgnevalt on kirjeldatud lühidalt mõningaid inimesi. Palun lugege iga kirjeldust ja märkige igale reale, kuivõrd Teie see inimene on. Väga Minu Mõnevõrra

Rohkem

Orbiidile! hooaja info

Orbiidile! hooaja info Orbiidile! hooaja info FIRST LEGO League Eelarve 2018/2019 hooajal Robotimängu väljak 130 EUR + transport Platsi arve hiljemalt oktoobris, meeskonna arve detsembris Esimene meeskond Teise meeskonna registreerimistasu

Rohkem

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED PONIDE TAKISTUSSÕIDUS 2005 Lagedi Treeningvõistlus ja Ülikerge Derby JUHEND Toimumise aeg ja koht: Harjumaa 30.07.2016 Lagedi Ratsaspordikooli võistlusväljak, Lagedi, Võistlustingimused: Võistlusväljak Parkuur nr. 1-4 - liivaplats;

Rohkem

C

C EUROOPA KOHTU OTSUS 12. juuli 1990 * Sotsiaalkindlustus Fonds national de solidarité lisatoetus Sissemaksetest sõltumatute hüvitiste eksporditavus Kohtuasjas C-236/88, Euroopa Ühenduste Komisjon, esindajad:

Rohkem

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirju Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor 2013 Kõik ülesanded on siin lühendatult. Valikus on küsimusi mõlema vanuserühma töödest. Ülesanne 1. Kirjuta sõna vastandsõna ehk antonüüm, nii et sõna tüvi

Rohkem

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd

loogikaYL_netis_2018_NAIDISED.indd . Lihtne nagu AB Igas reas ja veerus peavad tähed A, B ja esinema vaid korra. Väljaspool ruudustikku antud tähed näitavad, mis täht on selles suunas esimene. Vastuseks kirjutage ringidesse sattuvad tähed

Rohkem

Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120

Sissejuhatus mehhatroonikasse  MHK0120 Sissejuhatus mehhatroonikasse MHK0120 5. nädala loeng Raavo Josepson raavo.josepson@ttu.ee Pöördliikumine Kulgliikumine Kohavektor Ԧr Kiirus Ԧv = d Ԧr dt Kiirendus Ԧa = dv dt Pöördliikumine Pöördenurk

Rohkem

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende kokkuvõte ning õpetajate keeletasemed. Rühmades tegelesime

Rohkem

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära

Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi ( ) sõjalise ehituspära Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs 1 / 13 Projekt Eesti 20. sajandi (1870 1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs Austla (Karala) piirivalvekordon

Rohkem

TA

TA 8.3.2019 A8-0009/ 001-024 MUUDATUSTEPANEKUD 001-024 Transpordi- ja turismikomisjon Raport Karima Delli A8-0009/2019 Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega muudetakse määrust

Rohkem

koondtabel ametiisikute aasta palgaandmed avalikuks.xls

koondtabel ametiisikute aasta palgaandmed avalikuks.xls Tallinna linna osalusega äriühingute nõukogude ja juhatuste liikmete palgaandmed 2011. aasta kohta Jrk nr 1. Ametiisiku nimi Tasu liik 2. Äriühing, nõukogu/juhatus 1. Nõukogu liikme tasu/ juhatuse liikme

Rohkem

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta

Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vasta Abiarstide tagasiside 2016 Küsimustikule vastas 137 tudengit, kellest 81 (60%) olid V kursuse ning 56 (40%) VI kursuse tudengid. Abiarstina olid vastanutest töötanud 87 tudengit ehk 64%, kellest 79 (91%)

Rohkem

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Infosüsteemide Audiitorite Ühing registrikood:

MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: aruandeaasta lõpp: nimi: Eesti Infosüsteemide Audiitorite Ühing registrikood: MAJANDUSAASTA ARUANNE aruandeaasta algus: 01.01.2017 aruandeaasta lõpp: 31.12.2017 nimi: registrikood: 80007111 tänava/talu nimi, Mäealuse tn 2/1 maja ja korteri number: linn: Tallinn maakond: Harju maakond

Rohkem

Slide 1

Slide 1 PIPELIFE EESTI 2017 Pipelife Eesti AS 2018 Indrek Oidram Pipelife Grupi võtmenäitajad Käive: ca 1 miljard EUR Tehased: 26 Euroopas ja USA-s Esindused 26 riigis Töötajaid: 2.700 Peakorter: Vienna/Austria

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem

EBÜ Üldkoosolek

EBÜ Üldkoosolek EBÜ 20. aastapäeva koosviibimine Estonia Resort Hotel & Spa A.H. Tammsaare puiestee 4a/6, Pärnu, 04.05.2018. Ülo Kask 20 aastat Eesti Biokütuste Ühingut Asutamine Eesti Biokütuste Ühing - EBÜ (www.eby.ee)

Rohkem

MK17.indd

MK17.indd Kammeransambel Lõke sai tunda professionaali kätt! Eestist pärit noor muusik ja dirigent Merit Lust koolitas Sydneys Lõkke lauljaid Noor energiline dirigent Merit Lust Lõkke lauluproovis dirigeerimas.

Rohkem

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d

Matemaatilised meetodid loodusteadustes. I Kontrolltöö I järeltöö I variant 1. On antud neli vektorit: a = (2; 1; 0), b = ( 2; 1; 2), c = (1; 0; 2), d Matemaatilised meetodid loodusteadustes I Kontrolltöö I järeltöö I variant On antud neli vektorit: a (; ; ), b ( ; ; ), c (; ; ), d (; ; ) Leida vektorite a ja b vaheline nurk α ning vekoritele a, b ja

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baltisaksa «maffia» Vene polaaruurimises Erki Tammiksaar Tartu ülikool ökoloogia ja maateaduste instituut, geograafia osakond Eesti maaülikool teadusloo uurimise keskus Üldist Vene impeeriumi uurimine

Rohkem

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20

Justiitsministri määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 20 Justiitsministri 26.03.2015 määrus nr 10 Euroopa tõkendi tunnistuse vormi kehtestamine Lisa EUROOPA TÕKENDI TUNNISTUS 1 Viidatud nõukogu raamotsuse 2009/829/JSK artiklis 10 a) Taotlev riik: Täitev riik:

Rohkem

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine

Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom & Jaan Urb Copyright Rahastuse leidmine & annetuste kogumine Uve Poom Uvel on mitme aasta jagu vabaühenduste juhtimiskogemusi nii Eestist kui Ukrainast. Tööalaselt on ta alati üht- või teistpidi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad

Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Kuidas kaitsta taimi ilma mesilasi kahjustamata ehk mesinikud vs taimekasvatajad Indrek Keres Eesti Maaülikool Eesti Kutseliste Mesinike Ühing Taimekasvatuse konsulent Mida mesinik ootab taimekasvatajalt

Rohkem

II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1.

II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1. II Tallinna Bachi nimeline muusikafestival 1. 7. jaanuar 2013 Festivali korraldajad: Ars Musica Estonica Tallinna Linnavalitsus Eesti Kunstimuuseum 1.-7. jaanuaril 2013. toimub II Tallinna Bachi nimeline

Rohkem

Welcome to the Nordic Festival 2011

Welcome to the Nordic Festival 2011 Lupjamine eile, täna, homme 2016 Valli Loide vanemteadur Muldade lupjamise ajaloost Eestis on muldade lupjamisega tegeletud Lääne-Euroopa eeskujul juba alates 1814 aastast von Sieversi poolt Morna ja Heimtali

Rohkem

Sissejuhatus Informaatikasse Margus Niitsoo

Sissejuhatus Informaatikasse Margus Niitsoo Sissejuhatus Informaatikasse Margus Niitsoo Saagem tuttavaks Minu nimi on Margus Niitsoo Informaatika doktorant Teoreetiline krüptograafia 23 Vallaline Hobid: Basskitarr, Taiji, Psühholoogia Saagem tuttavaks

Rohkem

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx

Microsoft Word - Bose_SoundLink_around-ear_Kasutusjuhend.docx Bose SoundLink Around- ear II Kõrvaklapid ETTEVAATUSABINÕUD Pikaajaline vali heli võib kahjustada Teie kõrvakuulmist. Vältige kõrvaklappide kasutamist autoga sõitmise ajal. Kõrvaklappide ohutuimaks kasutamiseks

Rohkem

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019)

(Microsoft Word - ÜP küsimustiku kokkuvõte kevad 2019) Ümbrikupalkade küsimustiku kokkuvõte Ülevaade on koostatud alates 2017. aasta kevadest korraldatud küsitluste põhjal, võimalusel on võrdlusesse lisatud ka 2016. aasta küsitluse tulemused, kui vastava aasta

Rohkem

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x

Polünoomi juured Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x 1 5.5. Polünoomi juured 5.5.1. Juure definitsioon ja Bézout teoreem Vaadelgem polünoomi kus K on mingi korpus. f = a 0 x n + a 1 x n 1 +... + a n 1 x + a n K[x], (1) Definitsioon 1. Olgu c K. Polünoomi

Rohkem

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased

Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased Ülesanne #5: Käik objektile Kooli ümberkujundamist vajava koha analüüs. Ülesanne #5 juhatab sisse teise poole ülesandeid, mille käigus loovad õpilased oma kujunduse ühele kohale koolis. 5.1 Kohavalik Tiimi

Rohkem

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20

OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 20 OÜ Lemonsport Hummel spordivarustus Raplamaa JK õpilastele ja pereliikmetele Valik september 2016 -... Jalgpallikooli võistlus- ja treeningvarustus 2016/17 Jalgpallisärk 22.- 100% polüester Suurused 6/8,

Rohkem

untitled

untitled Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga Vaba kunsti töötuba Moskvas 1957 Arhiivid tõlkes Näitus Kumu kunstimuuseumis 07.03. 29.06.2008 Kädi Talvoja Moskvas metsikult Intervjuu Lola Liivatiga 26. november

Rohkem

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh

2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühh 2006 aastal ilmus vene keeles kaks raamatut: KUNSTITERAAPIA ALBUM LASTELE ja KUNSTITERAAPIA ALBUM TÄISKASVANUTELE. Raamatu autorid on E. Vasina. Psühholoog - nõustaja, kunstiteraapia ühenduse liige Moskvas

Rohkem

R4BP 3 Print out

R4BP 3 Print out Biotsiidi omaduste kokkuvõte Biotsiidi nimi: Dismate PE Biotsiidi liik (liigid): Tooteliik 9 - Repellendid ja atraktandid (kahjuritõrje) Loa number: UK-06-08 Biotsiidiregistri (R4BP 3) kande viitenumber:

Rohkem

Slide 1

Slide 1 ERAÜ XVII TALVEPÄEV 2015 Uue põlvkonna LDMOS transistorvõimendid 14.veebruar 2015 Mart Tagasaar, ES2NJ Sissejuhatus Alates 2010.aastast on turule ilmunud uue põlvkonna LDMOS transistorid võimsusega 600-1400W,

Rohkem