LOODUSAINETE AINEKAVA Loodusained waldorfkoolis Loodusainete õpetus põhikoolis hõlmab ümbritsevat maailma ja inimest selle sees kõige laiemas mõttes.

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "LOODUSAINETE AINEKAVA Loodusained waldorfkoolis Loodusainete õpetus põhikoolis hõlmab ümbritsevat maailma ja inimest selle sees kõige laiemas mõttes."

Väljavõte

1 LOODUSAINETE AINEKAVA Loodusained waldorfkoolis Loodusainete õpetus põhikoolis hõlmab ümbritsevat maailma ja inimest selle sees kõige laiemas mõttes. Esimesel kooliastmel esineb ta üldise loodusõpetusena ja klassis koduloona; teisel kooliastmel leiab käsitlust looma-, taime-, kivimiõpetuses ja geograafias; kolmandal kooliastmel geograafias, inimeseõpetuses inimese anatoomia ja füsioloogia tähenduses ning bioloogias. Täppisteadustest lisanduvad keemia ja füüsika (esimene fenomenoloogilistel vaatlustel põhinev füüsikaperiood on 6. klassis). Loodusõpetuse aineid käsitletakse valdavalt perioodõppe vormis, vaid 1. klassis integreerituna emakeeleõpetusse, eelistatult õuesõppe vormis. Kõik I-II kooliastme loodusained kuuluvad valdavalt klassiõpetaja ülesannete hulka. Lapse arengupsühholoogiast lähtuvalt ei ole veel 1. ja 2. klassis vajadust lahutada mina ja maailma. Ka ümbritseva objektides ja nähtustes pole veel teravat piiri elutu, elava ja hingestatu vahel. Waldorfpedagoogika vastab lapsest tulenevale maailma kui terviku, kaasmaailma kogemise vajadusele. Loodusobjekte, -nähtusi ja seaduspärasusi vaatlevalt ning eakohases muinasjutukeeles edasi andes võimaldab õpetaja looduse hingestatud läbielamist. Nimetatud eakohane õpetus loob loodusteaduslikule lähenemisele sobiva eetilise aluse. Üheksanda eluaastaga kaasneb teravdatum piiri tunnetamine sise- ja välismaailma vahel. Loodusõpetus, mis varem oli tervik, liigendub nüüd aja ja ruumi järgi ühelt poolt areneb ta koduloo kaudu geograafiaks ja ajalooks, teiselt poolt praktiliseks loodusõpetuseks ja loodusteadusteks. Põhikooli teisel astmel lähtub loodusõpetuse ainekäsitlus - looma-, taime- ja kivimiõpetus - printsiibist "elusalt elutule" ehk lapsele lähemaist, tunnetega seostuvaist loodusriikidest kaugemate, uuriva mõtlemisega hõlmatavateni. III kooliastmes on õpilased jõudnud murdeikka. Füüsilise ja hingelise muutuse kõrval toimub lapsest noorukiikka üleminekul ka vaimne teadvusemuutus. Üha tugevamini areneb mõisteline mõtlemine, mis püüab avastada seoseid üksiknähtuste vahel ja jõuda seeläbi uue terviklikkusekogemuseni. Terviklik mõtlemine selles eas tähendab läbielatu tõstmist mõttesfääri. Arenev kausaalne mõtlemisvõime loob soodsa pinnase loodusteadusliku mõtteviisi rakendamiseks. Õpilased peavad omandama tähtsamate eluprotsessidega seotud elementaarsed mõisted, teadmised ja oskused. See aitab realiseerida soovi olla igal võimalusel teadmishimuline ja uudishimulik oma ümbruse suhtes.

2 Esmasesse huvisfääri tõuseb kõik otseselt inimesega seonduv. Inimese anatoomia ja füsioloogia annavad heitlikule tundeelule tasakaaluks reaalseid, objektiivseid teadmisi inimesest. Ka geograafia seostub kõige otsesemalt inimesega. Võõraste paikkondade käsitlemisel on esiplaanil vaimsed ja kultuurilised aspektid. Õpetuse rajamine kultuurifenomenidele juhib laste tähelepanu materiaalsetelt iga ette eesseisvat noorukiea hingearengut. III kooliastme bioloogiaõpetus põhineb I ja II kooliastme loodusõpetusest saadud teadmistel, oskustel ja hoiakutel ning jätkab ja täpsustab looduse tundmaõppimist. 9. klassi bioloogia hõlmab ka keskkonnaõpetuse. Loodusõpetust toetab ka aiandus. Aiandus pakub noorele inimesele võimaluse jõuda loodusseaduste tõelise, praktilise mõistmiseni. Otsus - tegevus - tagajärg - vastutus saavad silmaga nähtavaks. Aktiivne kokkupuude maaga mõjub tasakaalustavalt puberteediea hingelises tasakaalutuses. Aiatöö võimaldab "terve väsimuse" kogemist. Loodusõpetuse ainevihikutesse teevad õpilased lisaks tekstile (teemakokkuvõtted, kirjeldused, iseseisvad tööd jne) teemakohased illustratsioonid ja joonised. Selline ainevihik täidab õpilase jaoks ka õpiku funktsiooni. Lisamaterjali valiku eest hoolitseb õpetaja, selleks võib kasutada kooli raamatukogu, ilmunud perioodikat, teatmeteoseid jne. Õpitakse ise leidma ja kasutama sobivat teavet. Kõik eelnimetatud ained pakuvad suurepärast materjali kunstiõpetuse tundides käsitlemiseks: maalimiseks ja voolimiseks. Looma-, taime- ja kivimiõpetuse puhul on eelistatud värviküllased akvarell- või vahakriidimaalid. Looma- ja inimeseõpetust saab kogemuslikult täiendada saviga modelleerides. I kooliastmel on õpitavateks loodusaineteks loodusõpetus ja tihedalt põhiainetesse lõimitud kodulugu. Koduloost kujuneb 5. klassiks geograafia, loodusõpetus jaguneb II kooliastmel taime-, looma- ja kivimiõpetuseks ning füüsikaks. Nimetatud ained koos moodustavadki loodusõpetuse põhikooli riikliku õppekava mõistes. Üldpädevuste kujundamine Loodusainetes saavad õpilased tervikülevaate looduskeskkonnas valitsevatest seostest ja vastasmõjudest ning inimtegevuse mõjust keskkonnale. Koos sellega arendatakse õpilaste väärtuspädevust kujundatakse positiivne hoiak kõige elava ja ümbritseva suhtes, arendatakse huvi loodusteaduste kui uusi teadmisi ja lahendusi pakkuva kultuurinähtuse vastu, teadvustatakse loodusliku mitmekesisuse tähtsust ning selle kaitse vajadust, väärtustatakse jätkusuutlikku ja vastutustundlikku eluviisi ning kujundatakse tervislikke eluviise.

3 Õpilaste sotsiaalse pädevuse areng kaasneb õppes toimuva inimtegevuse mõju hindamisega looduskeskkonnale, kohalike ja globaalsete keskkonnaprobleemide teadvustamisega ning neile lahenduste leidmisega. Olulisel kohal on dilemmaprobleemide lahendamine, kus otsuseid langetades tuleb lisaks loodusteaduslikele seisukohtadele arvestada inimühiskonnaga seotud aspekte seadusandlikke, majanduslikke ning eetilis-moraalseid seisukohti. Sotsiaalset pädevust kujundavad ka loodusainetes rakendatavad aktiivõppemeetodid: rühmatöö uurimuslikus õppes ja dilemmaprobleemide lahendamisel, vaatlus- ja katsetulemuste analüüs ning kokkuvõtete suuline esitus. Enesemääratluspädevust arendatakse eelkõige bioloogiatundides, kus käsitletakse inimese anatoomia, füsioloogia ja tervislike eluviiside teemasid: selgitatakse individuaalset energia- ja toitumisvajadust, tervisliku treeningu individualiseeritust, haigestumistega seotud riske ning tervislike eluviiside erinevaid aspekte. Loodusained toetavad õpipädevuse kujunemist erinevate õpitegevuste kaudu. Nii näiteks arendatakse õpipädevust probleemide lahendamise ja uurimusliku õppe rakendamisega: õpilased omandavad oskused leida loodusteaduslikku infot, sõnastada probleeme ja uurimisküsimusi, planeerida ja teha katset või vaatlust ning teha kokkuvõtteid. Suhtluspädevuse arendamine kaasneb loodusteadusliku info otsimisega erinevatest allikatest, sh internetist, ning leitud teabe analüüsiga ja tõepärasuse hindamisega. Olulisel kohal on vaatlus- ja katsetulemuste korrektne vormistamine ning kokkuvõtete kirjalik ja suuline esitus. Ühtlasi arendavad kõik loodusained vastavatele teadusharudele iseloomulike mõistete ja sümbolite korrektset kasutamist nii abstraktses teaduslikus kui ka konkreetses igapäevases kontekstis. Matemaatikapädevuse areng kaasneb eelkõige uurimusliku õppega, kus õpilastel tuleb katse- või vaatlusandmeid esitada tabelitena ja arvjoonistena, neid analüüsida, leida omavahelisi seoseid ning siduda arvulisi näitajaid lahendatava probleemiga. Peale uurimusliku õppe koostatakse ja analüüsitakse arvjooniseid kõigis loodusainetes, esitades eri objekte ja protsesse, neid võrreldes ning omavahel seostades. Ettevõtlikkuspädevust kujundades on oluline koht loodusainete rakendusteaduslikel teemadel, kus ilmnevad abstraktsete teadusfaktide ja -teooriate igapäevaelulised väljundid. Koos sellega saadakse ülevaade loodusteadustega seotud elukutsetest ning vastava valdkonnaga tegelevatest teadusasutusest ja ettevõtetest. Ettevõtlikkuspädevuse arengut toetab uurimuslik käsitlus, kus süsteemselt planeeritakse katseid ja vaatlusi ning analüüsitakse tulemusi. Tähtsal kohal on keskkonnaga seotud dilemmade lahendamine ja pädevate otsuste tegemine, mis lisaks teaduslikele seisukohtadele arvestavad sotsiaalseid aspekte.

4 Läbivad teemad Loodusteaduslikel ainetel on kandev roll läbiva teema Keskkond ja jätkusuutlik areng elluviimisel. Teema Elukestev õpe ja karjääri planeerimine. Loodusteadusharidus on osa üldharidusest, mis on oluline õpilaste arengule. Loodusainetes omandatud teadmised, oskused ja hoiakud lõimituna teistes õppeainetes omandatuga on aluseks sisemiselt motiveeritud elukestvale õppimisele. Loodusaineid õpetades kasvatatakse õpilaste teadlikkust karjäärivõimalustest ning vahendatakse neile teavet edasiõppimisvõimaluste kohta loodusteaduslikel erialadel. Läbivat teemat Teabekeskkond käsitletakse seonduvalt eri infoallikatest teabe kogumise, teabe kriitilise hindamise ning kasutamisega. Loodusained toetavad läbivat teemat Tehnoloogia ja innovatsioon IKT rakendamise kaudu aineõpetuses. Teema Tervis ja ohutus. Loodusainete õppimine aitab õpilastel mõista tervete eluviiside ja tervisliku toitumise tähtsust ning mõista keskkonna ja tervise seoseid. Teoreetilise aluse õigele tervisekäitumisele annavad eelkõige bioloogia ja keemia. Loodusainete õppimine praktiliste tööde kaudu arendab õpilaste oskust rakendada ohutusnõudeid. Teema Väärtused ja kõlblus. Loodusteaduslike teadmiste ja oskuste alusel kujunevad elu ning elukeskkonna säilitamiseks vajalikud väärtushinnangud. Läbiva teema Kodanikualgatus ja ettevõtlikkus elluviimist toetavad loodusained eelkõige keskkonnateemade õpetamise kaudu. Kodanikuõiguste ja -kohustuste tunnetamine seostub keskkonnaküsimustega. Läbiv teema Kultuuriline identiteet lõimub loodusteaduste kaudu, mis moodustavad teatud osa kultuurist, kuhu on oma panuse andnud ka Eestiga seotud loodusteadlased. Maailma kultuuriline mitmekesisus lõimub rahvastikuteemadega geograafias.

5 Hindamine Hindamine toimub sarnastel alustel kõikides õppeainetes ning on kirjeldatud õppekava üldosas. Loodusainete õpitulemuste erisused võrreldes riikliku õppekavaga: Waldorfkoolide õppekavas ei jagata pedagoogilistel kaalutlustel loodust I kooliastmes elus ja eluta osaks, vaid lastakse kasvaval lapsel ise selle tunnetuseni jõuda. Mõisted liik, kooslus ja toiduahel jäävad II ja III kooliastmesse, kui algab looduse riikide süsteemne tundmaõppimine. III kooliastmes käsitletakse ühe- ja hulkrakseid organisme ning mikroskoobi kasutamist õpitakse 9. klassis. Inimese anatoomiat ja füsioloogiat käsitletakse II kooliastmel põgusalt, pikemalt juba III kooliastmes, samuti inimese põlvnemist. Aastaaegade tekkimise ja päikesesüsteemi ehitusega tutvutakse 7. klassis. Vee ja õhu temaatika kuuluvad 7. klassi füüsika ja keemia ainekavasse. Kompassi ja kaarti õpitakse tundma 4. klassis, Eesti geograafiat 5. klassis. Magnetnähtustega tutvutakse 6. klassis. LOODUSÕPETUS Loodusõpetus algab esimesel kooliaastal, kuid esialgu lõimitult eesti keele õppeainesse. 2. ja 3. klassis on loodusõpetus iseseisva ainetunnina või lõimituna põhiainetesse. Õppe-eesmärgid I kooliastmele Õpilane austab ja suhtub heaperemehelikult teda ümbritsevasse maailma; tunneb seotust ümbritseva maailmaga; näitab üles hoolivust ümbritseva ja kõigi elusolendite suhtes;

6 tunneb huvi looduse vastu, huvitub looduse uurimisest; oskab sihipäraselt vaadelda loodusobjekte; oskab teha lihtsaid praktilisi töid ning esitada saadud tulemusi; omab teadmisi elusloodusest, looduses esinevatest nähtustest ja seal toimuvatest protsessidest; mõistab elusa ja eluta keskkonna ning inimtegevuse lihtsamaid seoseid; tunneb kodumaa taimestikku loomastikku; teadvustab ja rakendab tervislikke eluviise; oskab tavalisemaid aia- ja põllutöid; väärtustab elurikkust ja säästvat hoiakut; on keskkonnateadlik ning hoolitseb oma võimaluste piires terve keskkonna eest; oskab kasutada erinevaid teabeallikaid info hankimiseks, mõistab eakohast teksti. 1. klass Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Laps tajub oma ümbrust inimesi, loomi, taimi, kive, tähti, päikest ja kuud täie enesestmõistetavusega. Kui neid loodusvaldkondi õnnestub lapseeas ikka ja jälle nende kokkukuuluvuses läbi elada, saab sellelt pinnalt areneda usaldus, tänulikkus ja kindlustunne. Esimeses klassis õpib laps loodustervikut ka eristavalt tajuma, samas saab ta kokkukuuluvust juttude ja õpetaja hoiaku kaudu ärksamalt läbi elada. Esimesel kooliastmel käsitletakse loodusõpetust vahetute meelemuljete ja õpetaja jutustuste põhjal. Klassiõpetaja võib, olenemata põhitunni ainest, juhtida lapsi päeva sissejuhatuseks vestlema oma tähelepanekutest looduse kohta: muljed kooliteel, aastaaegade vahetus, ilm. Laste elamused, aga ka see, mida nad kooliteel või ühistel retkedel kogevad, äratavad huvi looduse vastu. Põhitunni jutustavas osas kuulevad lapsed muinasjutte, kus loodus on veel personifitseeritud ning suhtleb inimesega vahetult. Kõik jutustatu peab ajendama last järele mõtlema.

7 Vastavalt kooli asupaigast tulenevatele võimalustele võib loodusõpetust vahetult looduses läbi viia. Õuesõpe on selleks kõige kohasem vorm. Koos tehakse retki lähiümbrusse. Õpetaja on tähelepanelik laste küsimuste suhtes ning on hea, kui tal hiljem klassiruumis on retkel kogetu kohta mõni lugu rääkida. Õpetaja tutvustab lastele taimi ja loomi, mis laste tähelepanu köidavad ning küsimusi tekitavad. Koos kogutud loodusmaterjali saab kasutada meisterdamiseks, sidudes õpetuse käsitööõpetusega. Uurimisretked loodusesse toetavad liikumisharjumuse kujunemist ning õpetavad looduses keskkonnahoidlikult käitumist. Looduses liikudes on põhirõhk vaatlemisel, looduse terviku tunnetamisel, pööratakse tähelepanu loomade tegevusjälgedele, aga ka inimtegevuse tagajärgedele. Kujundatakse positiivset hoiakut kõige elava ja ümbritseva suhtes ning tutvutakse looduse mitmekesisusega. Sotsiaalse pädevuse areng kaasneb inimtegevuse mõju hindamisega loodusele. Loodusvaatlused ja võrdlemisülesanded toetavad ka matemaatikapädevuse kujunemist. Esmased teadmised loodus-, tervis- ja keskkonnahoiust saadakse koolielu igapäevasituatsioonides: enda, klassi ja kooliümbruse korrashoid, prügi sorteerimine jne. Tervisliku toitumise ja puhtuse hoidmise harjumusi õpitakse seoses kodunduse, ohutuse ja säästlike valikute väärtustamist käsitöö õpetuses. Õppesisu Aastaajad, nende vaheldumine looduses. Loodusvaatlused, maastikuline mitmekesisus. Ilmastikunähtused, ilmavaatlused. Vaatlusretked. Inimese meeled, meeltega kogemine. Õuemängud. Kodupaiga taimed ja loomad, seened. Loodusteemalised jutud, muinasjutud, mõistatused. Meisterdamine loodusmaterjalidest. Loodushoid, tervishoid, keskkonnahoid igapäevaelus.

8 Taotletavad õpitulemused 1. klassi lõpetaja: Väärtused ja hoiakud armastab loodust; naudib õuesviibimist; väärtustab loodusest pärit materjale igapäevaelus ja loomingus; hoolib elusolenditest ja nende vajadustest; liigub looduses turvaliselt, kahjustamata loodusväärtusi ja iseennast; Loodusvaatlused iseloomustab ilma ning valib ilmale vastava välisriietuse; tunneb kooli- ja koduümbruse loodust; käitub loodushoidlikult ning järgib koostegutsemise reegleid; Uurimisoskused teeb lihtsamaid loodusvaatlusi; sõnastab oma meelte abil saadud kogemusi ning nähtuste ja objektide omadusi; Organismide mitmekesisus ja elupaigad kirjeldab tuttavate taimede, loomade ja seente välisehitust; Inimene järgib tervisliku toitumise põhimõtteid ja hügieeninõudeid ning väärtustab tervislikke eluviise; väldib enda ja teiste tervise kahjustamist ning toimib keskkonda hoidvalt.

9 2. klass Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Õpetaja jutustab lugusid ja legende taimedest, tuues esile konkreetsele taimele iseloomuliku. Loomamuinasjuttudes ning valmides esinevad loomad lapsele tuttavate hingeomaduste kandjaina. Hingelisest arengust lähtuvalt mõistab 2. klassi õpilane suurepäraselt legende pühast Franciskusest, kes kõnetab kõiki ümbritseva maailma nähtusi oma õdede ja vendadena. Siinkohal pole veel tähtis teaduslik vaatenurk, vaid kaasaelamine ja -tundmine, mille laps looduse sellise käsitluse läbi saavutab. Õpetaja ülesanne on esitada looduse tõsiasju eakohases vormis, nii et laps saaks neid armastama hakata. Selline õpetus algklassides võimaldab sujuva ülemineku loodusteaduslikule mõtteviisile. Looduse hingestatud läbielamine lapseeas loob tunde, et maailmas pole midagi tähtsusetut ega tühist. Sellelt aluselt sünnib tõeline loodushoid ning hilisem keskkonnateadlikkus. Vaatlemis- ja võrdlemisülesanded toetavad ka matemaatikapädevuse kujunemist. Matemaatika- ja loodusõpetus lõimuvad ajaühikute ja aja mõõtmise õppimisel. Kunstiõpetus saab ainet õppekäikudel tundmaõpitud loomadest-taimedest ning looduspiltidest. Õpitakse märkama ja väärtustama looduse ilu. Looduse vaatlemine toetab ka värvusõpetust ning kompostisiooni tajumise oskusi. Looduses tundma õpitavad materjalid pakuvad ainet ja inspiratsiooni kunsti- ja käsitööõpetuse tundideks. Materjalide kogumine otse loodusest õpetab ka säästlikku materjali kasutamist, sest laps õpib seostama loodusvarade kasutamist looduse mõjutamisega ning väärtustama oma tööd materjali kogumisel. Looduse terviku tajumine ja looduslike materjalidega tutvumine nende loomulikus tekke- või levikukohas on kesksel kohal teemade Väärtused ja kõlblus ning Keskkond ja jätkusuutlik areng käsitlemisel. Õuemängud sisaldavad kehalise kasvatuse elemente, tekitavad positiivset suhtumist liikumisse, aga seonduvad ka kultuuripärandiga, kui mängudesse seotakse rahvuslikke elemente, lõimitakse muusikaõpetusega.

10 Vastutustundlikku ja säästlikku tarbimist omandavad lapsed läbi eeskuju ning kõigis ainetundides, õppides väärtustama materjale, tööd ja kulutatavat energiat. Õppekäikudel omandatakse ka olulisi sotsiaalseid oskusi õpitakse arvestama kaaslaste vajaduste ja võimetega. Samas õpitakse väärtustama kõigi elusolendite vajadusi, püüdes looduses käituda võimalikult väikest häiringut tekitades. Vaatlusretkedel innustatakse lapsi otsese temaatilise suunamiseta küsimusi esitama ja probleeme märkama. Õuemängudel ja õppekäikudel on tähtis roll teema Tervis ja ohutus käsitlemisel. Õppesisu Aastaajad, nende vaheldumine looduses. Loodusvaatlused. Ilmastikunähtused, ilmavaatlused. Vaatlusretked, muutused seoses aastaaegadega. Inimese meeled, meeltega kogemine. Õuemängud. Aeg. Nädalapäevad. Öö ja päeva vaheldumine. Kell. Kodupaiga taimed, loomad, seened. Loodusteemalised jutud, loomalood, tekkemuistendid, legendid, mõistatused. Taimede ja loomade eluavaldused. Meisterdamine loodusmaterjalidest. Loodushoid, tervishoid, keskkonnahoid. Taotletavad õpitulemused 2. klassi lõpetaja:

11 Väärtused ja hoiakud naudib õuesviibimist; tunneb huvi looduse vastu ning kasutab julgelt loovust ja fantaasiat; väärtustab loodusest pärit materjale igapäevaelus ja loomingus; hoolib elusolenditest ja nende vajadustest; liigub looduses turvaliselt, kahjustamata loodusväärtusi ja iseennast; Loodusvaatlused iseloomustab ilma ning valib ilmale vastava välisriietuse; käitub loodushoidlikult ning järgib koostegutsemise reegleid; oskab jutustada mõnd lugu loodusest, loomadest, taimedest; Uurimisoskused teeb lihtsamaid loodusvaatlusi; sõnastab oma meelte abil saadud kogemusi ning nähtuste ja objektide omadusi; Loodusnähtused eristab tahkeid ja vedelaid aineid ning omab ohutunnet tundmatute ainete vastu; Organismide mitmekesisus ja elupaigad kirjeldab taimede, loomade ja seente välisehitust; kirjeldab õpitud loomaliikide eluviise ja elupaiku; arvestab taimede ja loomade vajadusi ning suhtub neisse vastutustundlikult; Inimene järgib tervisliku toitumise põhimõtteid ja hügieeninõudeid ning väärtustab tervislikke eluviise;

12 väldib enda ja teiste tervise kahjustamist ning toimib keskkonda hoidvalt. 3. klass Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Toetudes lapse arengus toimunud muutusele, mistõttu ta on hakanud vastandama ennast ja ümbritsevat maailma, keskendutakse nüüd loodusõpetuses looduse objektide ja nähtuste uurimisele. Loodusteadusliku pädevuse kujundamine mitmekesistub vaatlemisele ja looduse terviku määrkamisele lisandub eesmärgistatud vaatlemine, probleemide otsimine ja analüüsimine. Jätkuvalt toetatakse laspe arengut looduslikku mitmekesisut väärtustavaks ja vastutustundlikuks ning säästvaks inimeseks. Looduse tundmaõppimine toimub läbi lapsekeskse uurimisprotsessi. Jätkuvalt lähenetakse keskkonnale kui ühtsele tervikule oma ilus ja tasakaalus ning rikkuses. Probleemide märkamise ja sõnastamise õppimisel toetutakse varem omandatud vaatlemisoskusele, aga ka kõigi teiste meelte tõhusale kasutamisoskusele. Loodust tundma õppides omandatakse üldised alused looduskeskkonna esmaste seoste mõistmiseks laps õpib küsimusi esitama, eesmärgitatult vaatlema ja andmeid koguma ja analüüsima ning nende põhjal järeldusi tegema. Tähtsal kohal on küsimuste esitamise oskus, mis arendab lapse kõrgemaid mõtlemistasandeid. Õppetegevuses lähtutakse võimalusel alati laste tõstatatud probleemidest ja esitatud küsimustest. Õppekäikudel tutvutakse erinevate taimede ja loomadega, keda nüüd hakatakse seostama liikidega. Teadvustatakse liigi mõiste. Õpetaja tutvustab konkreetseid looma- ja taimeliike. Tutvutakse looma-, seene- ja taimeriigi üksustega. Erilist tähelepanu osutatakse inimese elu ja rahvapärimusega seotud liikidele, toitumisalaselt tähtsatele ja ohtlikele seene- ja taimeliikidele. Lapsed uurivad ise endale huvi pakkuvaid liike, õpivad andmeid koguma ja analüüsima. Mürgiste liikidega tutvumine on oluline ohutu looduses liikumise ja käitumise seisukohalt. Õpitavaid liike käsitletakse ka kui sotsiaalseid objekte, uurides nende seoseid ümbritsevate liikidega (umbrohud, toiduahelad jt organismidevahelised seosed). Õppekäikudel arendatakse endiselt vaatlemisoskust ning arendatakse teisigi meeli. Toetatakse kõigi meelte üksteist täiendavat kasutamist. Kodukoha loodusväärtused saavad lastele tuttavaks ning omaseks ja saavad seeläbi püsiva väärtuse. Laps õpib endale tuttavas keskkonnas märkama erinevaid looduslike tegurite ja inimtegevuse mõjutusi, neid analüüsima, ise keskkonnahoidlikult käituma. Õues õppimine läbi uurimistegevuste ja mängude loob lapsel harjumuse aktiivselt ja samas ohutult

13 õues viibida, tekitab huvi uurida kõike looduses leiduvat. Õues tundma õpitud materjalid saavad lapsele omasteks materjalideks, mida kasutada kunsti- ja käsitööülesannete lahendamisel, aga ka leiutamisel. Uurimistegevused looduskeskkonna ja materjalide tundmaõppimisel on heaks võimaluseks rakendada matemaatikas õpitud arvutamis- ja mõõtmisoskusi, õppida mõõtmisel kasutama erinevaid rahvapärimusest tuttavaid ning tänapäevaseid mõõtühikuid, neid omavahel seostada, õppida kasutama lihtsamaid mõõtmisabivahendeid (käsitletakse nt massi, pikkust, temperatuuri, elektrijuhtivust). Õpitud mõõtmis- ja uurimisoskused seostuvad igapäevaeluga läbi kodulooliste teemade ja tegevuste. Tänaval liikudes on omandatud oskustest kasu ka ohutuse hindamisel. Õppides mõistma looduse kui süsteemi toimimise lihtsamaid seaduspärasusi arendatakse laste loogilist ja kriitilist mõtlemist ning tehnoloogilist pädevust. Praktilistes töödes õpitakse ka kogutud andmeid analüüsima ja esitama. Tulemusi illustreeritakse joonistega, vormistatakse isikupäraselt, tutvustatakse klassikaaslastele, õppides sealjuures kasutama õpitud mõisteid. Tihti tehakse praktilisi töid üheskoos, omandades nii ka koostööoskusi ning arutlemisoskusi. Mõõtmisoskusi kasutatakse ka inimese kirjeldamisel. Inimesega seostuvad teemad ühendavad üldjuhul loodusõpetuse koduloo, inimeseõpetuse ja kodunduse õppeained. Nii omandatakse ohutu, vastutustundliku ja tervisliku käitumise põhimõtted. Inimeste elutingimuste ja harjumuste variatsioone, maa- ja linnaelu erinevusi, mineviku- ja tänapäevainimese elu erinevusi õpitakse tundma ning analüüsima seoses kodulooliste teemadega. Traditsiooniliste elualade ja nende tähtsusega tutvutakse kogemuslikult, ise töid proovides. Mõõtmis- ja kunstioskusi kombineerides joonistatakse kooliaiast või muust tuttavast alast kaart, õpitakse joonistatud kaardi või plaani järgi liikumist. Siinkohal kasutatakse ka ilmakaarte tundmist, mängides orienteerumismänge liikumisjuhiste järgi, varanduse otsimise mänge jne. Õpitakse tundma ka Eesti kaarti ning sellel kodukoha tähtsamaid looduslikke objekte. Jõudu liikumise põhjusena aitab tajuda eurütmiaõpetus ning ka kehaline kasvatus, kus vastavaid seoseid tunnetatakse oma kehaga. Samuti lõimub teemaga muusikaõpetus läbi pillimängu õppimise. Õppesisu

14 Loodusvaatlused. Ilmastikunähtused. Vaatlus- ja uurimisretked. Uurimis- ja mõõtmisülesanded. Praktilised leiutamisülesanded. Uurimistööde esitlused. Taimekollektsiooni koostamine ja kujundamine. Inimese meeled, meeltega kogemine. Õuemängud. Põllu- jt traditsioonilised tööd (kodulugu). Kodupaiga taimed, loomad, seened. Kohalikud tekkemuistendid ja legendid. Meisterdamine loodusmaterjalidest. Loodushoid, tervishoid, keskkonnahoid. Taotletavad õpitulemused 3. klassi lõpetaja: Väärtused ja hoiakud naudib õuesviibimist; tunneb huvi looduse ja selle uurimise vastu ning kasutab julgelt loovust ja fantaasiat; väärtustab loodusest pärit materjale igapäevaelus ja loomingus; mõistab, et inimene on osa loodusest ning inimeste elu sõltub loodusest; suhtub loodusesse säästvalt; märkab looduse ilu ja erilisust ning väärtustab oma kodukoha elurikkust ja maastikulist mitmekesisust; teab, miks ja kuidas hoida keskkonda kodus, koolis ja looduses;

15 liigub looduses turvaliselt, kahjustamata loodusväärtusi ja iseennast; Loodusvaatlused märkab muutusi looduses ning seostab neid aastaaegade vaheldumisega; teeb ilmavaatlusi, kirjeldab loodus- ja tehisobjekte; toob näiteid looduses toimuvate aastaajaliste muutuste tähtsuse kohta inimese elus; tunneb kooli- ja koduümbruse loodust; tunneb kodukoha levinumaid taime- ja loomaliike; käitub loodushoidlikult ning järgib koostegutsemise reegleid; Uurimisoskused teeb lihtsate vahenditega uurimuslikke tegevusi, järgides juhendeid ja ohutusnõudeid; kasutab õpitud loodusteaduslikke teadmisi ja oskusi igapäevaelus otsuseid tehes; Loodusnähtused eristab elus- ja eluta looduse objekte ja nähtusi ning vaatleb, nimetab, kirjeldab ja rühmitab neid; teeb juhendi järgi lihtsamaid praktilisi töid, järgides ohutusnõudeid; kaalub kehi, mõõdab temperatuuri ja pikkusi korrektselt, valides sobivaid mõõtmisvahendeid; oskab ette näha liikumisega seotud ohuolukordi; Organismide mitmekesisus ja elupaigad kirjeldab taimede, loomade ja seente välisehitust; eristab seeni, taimi ja loomi toitumise, kasvamise ning liikumisvõime järgi; teab, et ühte liiki kuuluvad organismid on sarnased; eristab kala, kahepaikset, roomajat, lindu ja imetajat ning selgrootut, sh putukat;

16 teab seente mitmekesisust, nimetab tuntumaid söödavaid ja mürgiseid kübarseeni ning oskab vältida mürgiste seentega seotud ohtusid; toob näiteid erinevate organismide seoste kohta looduses. Inimene järgib tervisliku toitumise põhimõtteid ja hügieeninõudeid ning väärtustab tervislikke eluviise; teadvustab inimese vajadusi, tarbib vastutustundlikult, väldib enda ja teiste tervise kahjustamist ning toimib keskkonda hoidvalt. KODULUGU Kodulugu on õppeaine, mis seisneb kodukoha tundmaõppimises tutvutakse lähiümbruse looduse, loomade, taimede, aga ka legendide ja kommetega. Koduloo õppimiseks pole ette nähtud tingimata eraldi ainetunde. Õpetus on valdavalt lõimitud eesti keele õpetusse, aga ka teistesse põhiainetundidesse klassis on väga tihe side ka loodusõpetuse ja koduloo vahel. 5. klassiks on koduloost välja kasvanud eraldi õppeaine geograafia, mis kuulub loodusainete kompleksi. Õppe- eesmärgid väärtustada looduses viibimist; õppida tundma ümbruskonna loodust, seal elavaid taime- ja loomaliike; omandada loodushoidlik hoiak; omandada lihtsamad ilmavaatlusoskused; teadvustada aastaajalisi muutusi looduses ning nende mõju inimese elule; omandada teadmised vanadest põllutöö- jt majapidamistööriistadest; õppida tundma vanu ameteid ja lihtsaid põllutöid; omandada põhilised koostööoskused; teadvustada inimese tavalisemate tegevuste mõju loodusele; õppida eesti rahvalaule ja tantse, laulumänge;

17 õppida tundma rahvakalendri tähtpäevi ning nendega seotud kombeid; õppida tundma oma pere ja suguvõsa traditsioone ja kombeid; tunda rõõmu muusikast ja liikumisest; teadvustada eluolu ja kommete erinevust maal ja linnas. oskab nimetada rahvakalendri tähtpäevi. 1. klass Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Lapsed tutvuvad kooliümbruse loodusega kooliaias läbi mängude, aga ka lähikonda tehtavatel õppekäikudel. Vaadeldakse maastikke, nende muutumist ilmaoludest sõltuvalt ja ajas muutuvalt. Õppekäigud loodusesse seostuvad kunstiõpetusega läbi värvitoonide tundmaõppimise ning käsitööõpetusega, kui käikudel kogutakse kaasa meisterdamismaterjale. Materjalide leiukohtade ja omadustega tutvumine on ka loodusõpetuslik. Aktiivne looduses liikumine aitab lastel tekitada liikumisharjumust ja õpetab nautima töötamist värskes õhus. Looduses liikudes omandatakse ka loodushoidliku käitumise põhitõed. Põhitunnis jutustatavad muinasjutud ning kogu õpetust läbivad salmid, laulud ja laulumängud vahendavad lastele eesti kirjandust, rahvapärimust. Laulud ja laulumängud toetavad muusikaõpetust, tekitavad laulu- ja tantsurõõmu, arendavad rütmitunnetust ja seeläbi on olulised ka matemaatiliste oskuste arengus. Rahvakalendripühade tähistamine on kooli traditsioon. Pühadeks valmistudes õpitakse vastavaid kombeid, meisterdatakse kaunistusi, mõnel puhul ka kingitusi pereliikmetele. Kodunduse ja inimeseõpetusega seonduvalt valmistatakse ka lihtsamaid tradisioonilisi ning tervislikke toite ning süüakse neid üheskoos. Traditsioonidega tutvumine toetab laste kultuurilise identiteedi kujunemist. Õppesisu Muinasjutud. Õppekäigud ümbruskonna loodusega tutvumiseks.

18 Salmid, mõistatused, pärimuslaulud, laulumängud. Rahvakalendripühade tähistamine. Taotletavad õpitulemused 1. klassi lõpetaja: naudib looduses viibimist; teeb ilmavaatlusi, iseloomustab ilma ning valib ilmale vastava välisriietuse; tunneb kooli- ja koduümbruse loodust; käitub loodushoidlikult ning järgib koostegutsemise reegleid; osaleb meeleldi muusikalistes tegevustes; laulab eesti rahvalaule, tantsib eesti laulu- ja ringmänge; oskab nimetada rahvakalendri tähtpäevi. 2. klass Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Lapsed tutvuvad kooliümbruse loodusega kooliaias läbi mängude, aga ka lähikonda tehtavatel õppekäikudel. Vaadeldakse maastikke, nende muutumist ilmaoludest sõltuvalt ja ajas muutuvalt. Õppekäigud loodusesse seostuvad kunstiõpetusega läbi värvimeeleolude tundmaõppimise ning käsitööõpetusega, kui käikudel kogutakse kaasa meisterdamismaterjale. Materjalide leiukohtade ja omadustega tutvumine on ka loodusõpetuslik. Vaadeldakse ja õpitakse tundma ka ümbruskonna taime- ja loomaliike (aias, metsas, pargis, tiigis). Aktiivne looduses liikumine aitab lastel tekitada liikumisharjumust ja õpetab nautima töötamist värskes õhus. Looduses liikudes omandatakse ka loodushoidliku käitumise põhitõed. Õues õppides harjutatakse matemaatikas õpitud ajaühikute kasutamist. Siinkohal mängitakse mänge ajaühikute teisendamisoskuse, kuudenimetuste, kellaaegade jne kinnistamiseks.

19 Põhitunnis jutustatavad loomalood seostuvad õppekäikudel kohatud olenditega, tekib huvi neid looduses jälgida ning tekivad küsimused nende elu kohta. Kogu õpetust läbivad salmid, laulud ja laulumängud vahendavad lastele eesti kirjandust, rahvapärimust. Laulud ja laulumängud toetavad muusikaõpetust, tekitavad laulu- ja tantsurõõmu, arendavad rütmitunnetust ja seeläbi on olulised ka matemaatiliste oskuste arengus. Rahvakalendripühade tähistamine on kooli traditsioon. Pühadeks valmistudes õpitakse vastavaid kombeid, meisterdatakse kaunistusi, mõnel puhul ka kingitusi pereliikmetele. Kodunduse ja inimeseõpetusega seonduvalt valmistatakse ka lihtsamaid tradisioonilisi ning tervislikke toite ning süüakse neid üheskoos. Traditsioonidega tutvumine toetab laste kultuurilise identiteedi kujunemist. Õppesisu Legendid, loomalood. Õppekäigud linna ja ümbruskonna loodusega tutvumiseks. Ümbruskonna taimed ja loomad. Salmid, mõistatused, pärimuslaulud, laulumängud. Rahvakalendripühade tähistamine. Taotletavad õpitulemused 2. klassi lõpetaja: märkab muutusi looduses ning seostab neid aastaaegade vaheldumisega; tunneb kooli- ja koduümbruse loodust; tunneb kodukoha levinumaid taime- ja loomaliike; käitub loodushoidlikult ning järgib koostegutsemise reegleid; laulab eesti rahvalaule, tantsib eesti laulu- ja ringmänge; oskab nimetada rahvakalendri tähtpäevi. 3. klass

20 Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine 3. klassis kirjeldab klassiõpetaja poolt jutustatav Vana Testamendi loomislugu piltlikult maa, taimede, loomade ja inimese tekkimist. Koduloo ainena lisanduvad taimede ja loomade konkreetsed, individualiseeritud kirjeldused, jutukesed vanemast külaelust ja talutöödest, kohalikud tekkemuistendid ja legendid. Religiooni- ja eesti keele õpetuse ning koduloo lugusid toetab loodusõpetus, kus loodust kogemuslikult tundma õpitakse. Üheksa-aastaselt toimub oluline murrang lapse suhetes maailmaga: ühtsest maailmast saab nüüd ümbritsev maailm, seda on võimalik mõistusega järk-järgult haarata. Selline mina ja maailma vastandumine, mida hingeliselt läbi elatakse, viiks kergesti võõristustunde tekkimiseni, kui katkenud sidet omaenda tahtetegevuse läbi uuesti ei loodaks. Laps seob ennast maailmaga kõige otsesemalt 3. ja 4. klassis põllu- ja talutöid tehes (maa kündmises, vilja külvamises ja koristamises, lamba pügamises, või valmistamises jne) ja hiljem 4. klassis ehitust planeerides ning teostades (majake, püstkoda, sild vms). On ideaalne, kui talutöid võimaldav majapidamine kuulub kooli juurde. Osade töödega tutvumiseks tehakse koostööd kodulooliste muuseumidega. Külastatakse mõnd vana ametit valdavat meistrit. Põllutöid tehakse võimalusel vanu tööriistu ning töövõtteid kasutades. Sel viisil muutub kodukoha ajalugu praktiliseks elamuseks. Tööde praktiline läbi tegemine traditsiooniliste tööriistade abil aitab lapsel tunnetada tegevuse olemust ning seeläbi mõista ka töövahendite tööpõhimõtet. Lihtsama töövahendi tundmaõppimiselt liigutakse keerukamale, arendades nii tehnoloogiapädevust. Suur osa õpitavaid töid võimaldavad parandada koostööoskusi ning kogeda koostegutsemise rõõmu. Töid tehakse eesmärgiga valmistada algusest lõpuni tarbeesemeid, toitu vms ajatu väärtusega tooteid. Need tööd on olulised õpitavate oskuste ja teadmiste ning tegeliku igapäevaelu seoste mõistmisel. Vanade ametite ja kunstidega tutvumine kujundab tugevalt kunstipädevust, teotab kultuurilise identiteedi kujunemist. Tööde ise tegemine seostub tihedalt käsitööõpetusega, töid saatvad laulud on aga muusikaõpetuse osa. Kujundatakse ainevihik, mis sisaldab kokkuvõtteid käsitletud teemadest, skeeme, pilte, luuletusi ja mõistatusi. Eraldi võib pidada ilmavaatlus- või praktiliste tööde päevikut. Harjutatakse esimeste ümbruskonna plaanide joonistamist, võib valmistada lähema ümbruse või maastikuvormide savimudeleid. Kodulugu seostub ka iga õpilase perekonna looga. Lapsed uurivad ja panevad kirja oma perekonnapärimust, võrdlevad perekondlikke kombeid koolis tutvustatavatega.

21 Õppesisu Inimene ja maa: talupoeg ja tema töö - kündmine (hobune ja hobuseriistad), äestamine, külvamine. Erinevad Eesti teraviljasordid. Viljakoristus, -peksmine, jahvatamine, küpsetamine. Piimakarjakasvatus. Ilm meie laiuskraadidel, ilmastikunähtused. Rahvakalender. Vanad ametid: nt karjus, jahimees, kalamees, puuraidur, metsavaht, söepõletaja, pagar, rätsep, kingsepp, pottsepp, turbalõikaja, kraavikaevaja, tisler, sadulsepp, nahaparkal, ketraja, kangur, sepp. Mõnede ametitega seonduvate tegevuste praktiline tundmaõppimine. Peretraditsioonid. Taotletavad õpitulemused 3. klassi lõpetaja: toob näiteid looduses toimuvate aastaajaliste muutuste tähtsuse kohta inimese elus; tunneb lihtsaid põllutöid; tunneb vanu põllutööriistu ja teisi töö- ning majapidamisvahendeid; tunneb vanu ameteid; oskab nimetada rahvakalendri tähtpäevi ning tunneb vastavaid kombeid; tutvustab oma pere traditsioone; toob näiteid, kuidas inimene sõltub loodusest ning muudab oma tegevusega loodust; võrdleb inimeste elu maal ja linnas. 4. klass

22 Juhtmotiivid ja õppeainetevaheline lõimimine Laps seob ennast maailmaga kõige otsesemalt 3. ja 4. klassis põllu- ja talutöid tehes (maa kündmises, vilja külvamises ja koristamises, lamba pügamises, või valmistamises jne) ja hiljem 4. klassis ehitust planeerides ning teostades (majake, püstkoda, sild vms). On ideaalne, kui talutöid võimaldav majapidamine kuulub kooli juurde. Osade töödega tutvumiseks tehakse koostööd kodulooliste muuseumidega. Külastatakse mõnd vana ametit valdavat meistrit. Põllutöid tehakse võimalusel vanu tööriistu ning töövõtteid kasutades. Sel viisil muutub kodukoha ajalugu praktiliseks elamuseks. Tööde praktiline läbi tegemine traditsiooniliste tööriistade abil aitab lapsel tunnetada tegevuse olemust ning seeläbi mõista ka töövahendite tööpõhimõtet. Lihtsama töövahendi tundmaõppimiselt liigutakse keerukamale, arendades nii tehnoloogiapädevust. Suur osa õpitavaid töid võimaldavad parandada koostööoskusi ning kogeda koostegutsemise rõõmu. Töid tehakse eesmärgiga valmistada algusest lõpuni tarbeesemeid, toitu vms ajatu väärtusega tooteid. Need tööd on olulised õpitavate oskuste ja teadmiste ning tegeliku igapäevaelu seoste mõistmisel. Vanade ametite ja kunstidega tutvumine kujundab tugevalt kunstipädevust, teotab kultuurilise identiteedi kujunemist. Tööde ise tegemine seostub tihedalt käsitööõpetusega, töid saatvad laulud on aga muusikaõpetuse osa. Kujundatakse ainevihik, mis sisaldab kokkuvõtteid käsitletud teemadest, skeeme, pilte, luuletusi ja mõistatusi. Eraldi võib pidada ilmavaatlus- või praktiliste tööde päevikut. Harjutatakse ümbruskonna plaanide joonistamist, võib valmistada lähema ümbruse või maastikuvormide savimudeleid. 4. klassi kodulugu on seotud ümbruskonna geograafiliste ja majanduslike tingimuste kujunemisega. Käsitletakse seoseid pinnamoe, erinevate looduslike tegurite kui ka ajalooliste muutustega. Võimalusel korraldatakse matk veekogu lähtest suudmeni. Õppesisu Ilmakaarte määramine päikese liikumise järgi. Aiatööd. Palgi koorimine, laudade naelutamine, mördi valmistamine (lubja kustutamine), telliste valmistamine (kuivatamine, põletamine), müüriladumine, jms. vastavalt konkreetsele

23 ehitusprojektile. Kuu faasid ja nende seotus rahvakalendriga. Tuntumad tähtkujud. Rahvajutud kuust, päikesest, tähtedest. Kodukoha (linn või küla areng minevikust tänapäevani. Kooli lähema asukoha ajalooline areng. Kodukoha ümbruse geograafiline areng. Pealtvaates kooliümbruse või koolitee plaani joonistamine seda kasutades. Koduasula plaan. Orienteerumismängud. Tekkemuistendid, legendid. Vee tähtsus looduses. Veeringe. Kohalikud veekogud. Sugupuu. Perekond, perepärimus. Taotletavad õpitulemused 4. klassi lõpetaja oskab ehitustööks vajalikke töövõtteid (läbitud projekti raames); tunneb vanu põllutööriistu ja teisi töö- ning majapidamisvahendeid; teab, et rahvakalender on seotud kuu faasidega; teab tuntud tähtkujusid; oskab jutustada oma kodukoha minevikust ning võrrelda, mis on muutunud. Plaan ja kaart saab aru lihtsast plaanist või kaardist ning leiab kooliümbruse plaanilt tuttavaid objekte; mõistab mõõtkava tähendust; tunneb ilmakaari ja oskab neid määrata kaardil ja looduses; oskab joonistada tuttava koha plaani; mõistab, et kaardi järgi on võimalik tegelikkust tundma õppida; määrab kompassi abil põhja- ja lõunasuunda;

24 näitab Eesti kaardil oma kodukohta, suuremaid kõrgustikke, saari, poolsaari, lahtesid, jõgesid, järvi ja linnu; kirjeldab Eesti kaardi järgi objektide asukohti, kasutades ilmakaari. LOOMAÕPETUS 4. klass Juhtmotiivid ning õppeainetevaheline lõimimine Põhikooli teisel astmel lähtub loodusõpetus ainekäsitluses - looma-, taime- ja kivimiõpetus - printsiibist "elusalt elutule". Loomas avaldub ärgas, aktiivne hingeelu, ta kannab endas tunge ja instinkte. Elava looduse esindajana on loomariik loodusriikidest inimesele lähedasim. Inimene on selles eas alati õpetuse lähtepunktiks. Õppeaine algab inimese vaatlemisega. Inimese üldist füüsilist liigendatust - pea, kere, jäsemed - kohtame samuti loomariigis. Õpetaja valib tunnis käsitletavad loomariigi esindajad (nn tüüploomad) vastavalt nende eluviiside iseärasustele. Õppetegevuse vormiks on pildiline, kirjeldav õpetus. Õpetaja jutustuse, hilisema meenutamise ning kirjaliku kokkuvõtte ja selle illustreerimise käigus omandavad õpilased uued mõisted ning loomade eluviisi ja keskkonnaga seotud sõnavara. Loomade süstemaatiliseks kirjeldamiseks kasutatakse kava. Iseseisvaks tööks sobivad ettekanded loomadest. Loomi tundma õppides harjutatakse kirjutamise ja lugemise oskusi, kokkuvõtteid tehes areneb ka oskus kuulates olulisemat tähele panna. Ettekannete abil parandatakse esinemisoskusi. Ka lõimuvad loomaõpetuse hingelise aspektiga liikumistunnid, kus võimlemises õpitakse osavust, julgust, enesekindlust ja enese ning teiste jälgimist. Samuti on abiks muusika meeleolude väljendamine liikumises õpitakse ära tundma ja väljendama hingelisi žeste. Õppesisu

25 Inimese üldine liigendus (pea, kere, jäsemed). Sellega seotud tähtsaimad funktsioonid: jäsemete erinev kasutamine, seedimine, hingamine ja südametöö ja närvi-meelteelundkond. Käsitletava looma elupaika ja eluviise, toitumist, anatoomiat ja füsioloogiat piltlikult kirjeldavad jutustused. Omadused, mis erinevate loomade puhul domineerivad. Inimese ja looma jäsemed, nende erinevused ja sarnasused. Käed ja jalad kui inimese vabaduse võrdpilt. Taotletavad õpitulemused 4. klassi lõpetaja: Loodusvaatlused: tunneb kodumaa loomaliike; oskab nimetada erinevaid loomi ja neid kava põhjal kirjeldada; toob näiteid loomade eluavalduste kohta ning seostab neid aastaaegadega; joonistab looma ja lindu õpetaja juhendamisel; Inimene oskab kirjeldada inimese välisehitust ning kasutada sealjuures mõõtmistulemusi; Üldised loodusteaduslikud teadmised oskab võrrelda inimese ja looma funktsioone; nimetab õigesti loomade - lindude kehaosi; Organismide mitmekesisus ja elupaigad loob seoseid looma ja keskkonna vahel; toob näiteid nende tähtsuse kohta looduses. 5. klass

26 Juhtmotiivid ning õppeainetevaheline lõimimine Erinevalt inimesest areneb iga loomaliik ühekülgselt: domineerivad üksikud meeled, edasiliikumisviis jne koos vastavate elundite ja elundsüsteemidega (silmad, haistmiselundid, jäsemetesüsteem). Erinevate loomarühmadega seoses tutvutakse lähemalt loomade elundisüsteemidega. Kõik see on ka inimeses, kuid teiste võimetega tasakaalus. Õpetaja juhib õpilaste tähelepanu asjaolule, et igas üksikfunktsioonis on keegi loomariigi esindajatest, kes ületab inimese võimed mitmekordselt, kuid inimene on loomast siiski mitmekülgsem ning vabam otsustama. Õpetaja valib tunnis käsitletavad loomariigi esindajad (nn tüüploomad) vastavalt nende eluviiside iseärasustele. Lood võõrastest loomadest aitavad rahuldada ka eakohast teadmishimu, pakkudes valitud materjali, mis toetab lapse hingelist arengut. Siin on abiks ka geograafia, mis äratab ühtsuse ja seotuse tunde kogu maailmaga. Teatud mõttes siiski on inimene hingeliselt eriline võrreldes loomade või taimedega ja seda hingelist seost inimesega läbi aegade aitab luua ajalooõpetus. Õppetegevuse vormiks on pildiline, kirjeldav õpetus. Õpetaja jutustuse, hilisema meenutamise ning kirjaliku kokkuvõtte ja selle illustreerimise käigus omandavad õpilased uued mõisted ning loomade eluviisi ja keskkonnaga seotud sõnavara. Loomade süstemaatiliseks kirjeldamiseks kasutatakse kava. Iseseisvaks tööks sobivad ettekanded loomadest. Õppesisu Inimene, tema meeled. Elundkonnad. Käsitleda võib kotkast, lõvi ja veist. Kotkas ja domineeriv nägemiselund, hingamiselundid ja luustiku õhulisus. Lõvi, hingamis- ja vereringeelundkonnad. Veis ja seedeelundkonna domineerimine. Veise magu. Valikuline üleminek teistele loomarühmadele: linnud (seotus keskkonnaga, ränne), imetajad: karu (jäsemete väljaareng), hunt ja rebane, kõrgmäestikuloomad, metskits, kaelkirjak, jõehobu jne. Organismi terviklikkus. Loom ja tema toit. Inimene, toit, tervislikud eluviisid.

27 Eluslooduse mitmekesisus Eestis. Toitumissuhted ökosüsteemis, inimese mõju. Keskkonna mõju loomadele. Kaitse all olevad ja ohustatud liigid. Taotletavad õpitulemused 5. klassi lõpetaja Väärtused ja hoiakud väärtustab uurimistegevust looduse tundmaõppimisel; väärtustab bioloogilist mitmekesisust; väärtustab tervislikku toitu. Loomade tunnused seostab imetajate, lindude, roomajate, kahepaiksete, kalade ja selgrootute välistunnuseid nende elukeskkonnaga; seostab loomade meelte olulisust nende elupaiga ja viisiga; arutleb erinevate loomade osa üle looduses ja inimese elus; seostab toidu hankimise viisi ja seedeelundkonna eripära looma toiduga; seostab liikumisorganite ehitust eri loomarühmadele omaste liikumisviiside ja elupaigaga. Inimene nimetab inimese elundkondade tähtsamaid elundeid; seostab inimese ja teiste organismide elundeid nende funktsioonidega; võrdleb inimest selgroogsete loomadega; teab, et inimene ja tema eellased kuuluvad loomariiki; toob näiteid loomade tähtsuse kohta inimese elus; põhjendab tervisliku eluviisi põhimõtteid; Elu mitmekesisus Maal

28 toob näiteid loomade kohastumise kohta kõrbes, vihmametsas, mäestikes ning jäävööndis; toob näiteid erinevate organismide seoste kohta looduses; tunneb põhjalikult üht taime-, looma- või seeneliiki, tuginedes oma uurimusele; võrdleb loomade, taimede ja seente eluavaldusi. Elukeskkond Eestis kirjeldab inimese mõju looduskeskkonnale ja selgitab, kuidas muutused keskkonnas võivad põhjustada elustiku muutusi; kirjeldab elutingimusi asulas. Loodus- ja keskkonnakaitse Eestis oskab nimetada kaitse all olevaid looma- ja linnuliike. TAIMEÕPETUS 5. klass Juhtmotiivid ning õppeainetevaheline lõimimine Kui loomaõpetuses domineeris kirjeldus loomast kui hingeelu instinktiivse poole esindajast, siis taimeõpetus pöördub vaatluse ja hingelise elamuse kaudu rohkem mõtlemise poole. Vaatlused, küsimused ja järeldused on meetod taimemaailma tundmaõppimiseks. Taimeriiki vaadeldakse tõusva reana madalamatelt taimedelt kõrgematele seoses lapse ja noore inimese arengustaadiumitega. Taime üksteisele järgnevates arenguvormides ilmneb nähtava pildina lapse uute võimete eristumine ja kujunemine. Lapses toimub see protsess hingelise arenguna ja on seeläbi elamusena tuttav. Vaadeldakse taimeelu aastaringis ja selle seost maa, kuu ja päikesega. Õpetaja puudutab põgusalt ka taimeriigi eripära üle terve maailma. Seega on bioloogiaõpetuse kesksed juhtmotiivid, evolutsiooniidee ja ökoloogiline aspekt lapsepärasel kujul algusest peale esindatud. Arenguline aspekt teemaarenduses toetab inimeseõpetust. Eriti markantne on seos õistaimede ja murdeea vahel. Muidugi arendatakse üldisi küsimise, vaatlemise ja uurimise oskusi, emakeele osaoskusi ning esinemisoskust. Samuti tähtsustatakse illustreerimist ja kujundamist.

29 Õppesisu Taime osad: juur, vars, leht, õis. Puude ja rohttaimede võrdlus. Taimede ja seente võrdlus. Taimeriigi vaatlus ja mitmekesisus. Samblikud. Seened. Ühe- ja hulkraksed organismid. Vetikad, samblad, sõnajalad, rohttaimed, leht- ja okaspuud. Elu areng. Organismide eluavaldused. Elu erinevates keskkonnatingimustes. Metsad. Turbasammal. Soo elukeskkond, teke ja areng. Soode elustik. Taotletavad õpitulemused 5. klassi lõpetaja: Taimede tunnused võrdleb eri taimerühmadele iseloomulikku välisehitust, paljunemisviisi, kasvukohta, levikut; kirjeldab taimede osa looduse jätkusuutikkuse tagamisel ja inimtegevuses, toob näiteid; selgitab, kuidas on teadmised taimedest vajalikud inimestele. Seente tunnused võrdleb seeni taimede ja selgroogsete loomadega; kirjeldab seente ehituse mitmekesisust, toob näiteid;

30 selgitab seente ja samblike paljunemise viise ning arenguks vajalikke tingimusi; selgitab samblikke moodustavate seente ja samblike vastastikmõju; põhjendab, miks samblikud saavad asustada kasvukohti, kus taimed ei kasva; kirjeldab seente ja samblike osa looduses ja inimtegevuses, toob näiteid; väärtustab seeni ja samblikke eluslooduse tähtsate osadena. Elu mitmekesisus Maal teab, et kõik organismid koosnevad rakkudest; eristab õistaime, okaspuud, eos- ja sammaltaime; kirjeldab ühe- ja hulkraksete erinevusi; võrdleb taimede, loomade, seente ja bakterite eluavaldusi; toob näiteid taimede, seente ja bakterite tähtsuse kohta inimese elus ja looduses; toob näiteid taimede kohastumise kohta kõrbes, vihmametsas, mäestikes ning jäävööndis; Elukeskkonnad Eesti looduses iseloomustab vett ja õhku kui elukeskkonda, elutingimusi jões, järves, meres, õhus, nende erinevusi; toob näiteid taimede kohastumise kohta eluks vees ja veekogu ääres, samuti õhkkeskkonnas; hindab kodukoha õhu seisundit samblike esinemise järgi; selgitab soode kujunemist ja arengut; seostab raba kui elukeskkonna eripära turbasambla ehituse ja omadustega; kirjeldab soo elustikku ja toob näiteid liikidest; võrdleb taimede kasvutingimusi madalsoos ja rabas; selgitab soode tähtsust ja kaitse vajadust; kirjeldab metsa, sealseid keskkonnatingimusi ja elustikku; iseloomustab ja võrdleb metsatüüpides kasvutingimusi, taimi erinevates rinnetes, toob näiteid liikide kohta; võrdleb männi ja kuuse kohastumust.

31 6. klass Juhtmotiivid ning õppeainetevaheline lõimimine Vaadeldakse taimeelu aastaringis ja selle seost maa, kuu ja päikesega. Õpetaja puudutab põgusalt ka taimeriigi eripära üle terve maailma. Seega on bioloogiaõpetuse kesksed juhtmotiivid, evolutsiooniidee ja ökoloogiline aspekt lapsepärasel kujul algusest peale esindatud. Arenguline aspekt taimeõpetuse teemaarenduses läbi kahe aasta toetab inimeseõpetust. Eriti markantne on seos 6. klassis käsitletavate õistaimede ja murdeea vahel, kus on tugevad analoogiad seoses paljunemisega. Praktilise ainena lisandub 6. klassis aiandus. Praktiline töö maaga võimaldab jõuda loodusseoste tõelise mõistmiseni ning omab suurt väärtust tänapäeva elust tingitud võõrandumistunde ületamisel. Aiandus seob endas eelkõige taimeõpetuse, inimeseõpetuse ja kodunduse. Projektitöödest võib taimeõpetusega seostada ravimtaimede kogumise ja klassi ravimtaime-apteegi rajamise, mesila külastamise vms. Praktiline mõõde õppetegevuses iseloomustab 6. klassis paljusid tegevusi matemaatikas tegeletakse protsentarvutuse, laenude ja rahaga ümberkäimisega, tööõpetuse töödest eeldatakse otstarbekust ja kasutusväärtust, samuti valmistatakse mänguasju, mis peavad olema läbimõeldult ilusad, ohutud ja asjalikud. Õppesisu Sibullilled. Ristõielised, sarikõielised, korvõielised, huulõielised, roosõielised. Põhjalikumalt käsitletakse igast sugukonnast ühte esindajat. Erinevad õistaimed aastaringis. Õisi tolmeldavad putukad. Õie ehituse ja putukaliikide seosed.

Loodusõetuse ainekava 3

Loodusõetuse ainekava  3 Loodusõpetuse ainekava 3. klassile Loodusteaduslikel ainetel on kandev roll läbiva teema Keskkond ja jätkusuutlik areng elluviimisel. Teema Elukestev õpe ja karjääri planeerimine. Loodusteadusharidus on

Rohkem

Lisa 4 Põhikooli ainekavad AINEVALDKOND Loodusained 1. AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub lo

Lisa 4 Põhikooli ainekavad AINEVALDKOND Loodusained 1. AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub lo Lisa 4 Põhikooli ainekavad AINEVALDKOND Loodusained 1. AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis

Rohkem

LISA 4 Ainevaldkond Loodusained Saue Gümnaasiumi põhikooli õppekava Ainevaldkond LOODISAINED Sisukord 1 Ainevaldkond Loodusained Loodusteadus

LISA 4 Ainevaldkond Loodusained Saue Gümnaasiumi põhikooli õppekava Ainevaldkond LOODISAINED Sisukord 1 Ainevaldkond Loodusained Loodusteadus Ainevaldkond LOODISAINED Sisukord 1 Ainevaldkond Loodusained... 3 1.1 Loodusteaduslik pädevus... 3 1.2 Ainevaldkonna õppeained... 3 1.3 Ainevaldkonna kirjeldus... 4 1.4 Üldpädevuste kujundamine ainevaldkonna

Rohkem

LOODUSÕPETUS põhikoolis

LOODUSÕPETUS põhikoolis LOODUSAINED PÕHIKOOLIS 1. AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning

Rohkem

Microsoft Word - Loodusainete-ainevaldkonna-kava.docx

Microsoft Word - Loodusainete-ainevaldkonna-kava.docx Ainevaldkond Loodusained 1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada loodus-, tehis-

Rohkem

Ainevaldkond Loodusained 1. Põhilool 1.1. Valdkonnapädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõ

Ainevaldkond Loodusained 1. Põhilool 1.1. Valdkonnapädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõ Ainevaldkond Loodusained 1. Põhilool 1.1. Valdkonnapädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada loodus-,

Rohkem

Põhikooli riiklik õppekava

Põhikooli riiklik õppekava 1. Ainevaldkond Loodusained" 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada loodus-,

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteadlik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodusteaduslik pädevus, s

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteadlik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodusteaduslik pädevus, s AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteadlik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodusteaduslik pädevus, st suutlikkus väärtustada looduslikku mitmekesisust

Rohkem

Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood Gümnaasium klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundid

Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood Gümnaasium klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundid Õppeprogrammid Tartu linna koolide õpilastele Periood 01.09.2014 31.08.2015 1. Gümnaasium 10. 12. klass Kontakttund Programmi nimetus ide maht (tundides) Energiasäästlik sõiduk 3 Läänemere ökosüsteem 4

Rohkem

LOODUSAINED

LOODUSAINED LOODUSAINED Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada

Rohkem

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx)

(Microsoft Word - Lisa5_L\344bivad teemad kooliastmeti.docx) Läbivate teemade käsitlemine kooliastmeti Elukestev õpe ja karjääri planeerimine Õppimisse positiivse hoiaku Esmaste õpioskuste omandamine. Iseenda tundma õppimine. Lähiümbruse töömaailma tundma õppimine.

Rohkem

1637m lisa4

1637m lisa4 Vabariigi Valitsuse 6. jaanuari 2011. a määrus nr 1 Põhikooli riiklik õppekava Lisa 4 (muudetud sõnastuses) Ainevaldkond Loodusained 1. Üldalused 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk

Rohkem

Õppekava arendus

Õppekava arendus Õppekava arendus Ülle Liiber Õppekava kui kokkulepe ja ajastu peegeldus Riiklik õppekava on peegeldus sellest ajast, milles see on koostatud ja kirjutatud valitsevast mõtteviisist ja inimkäsitusest, pedagoogilistest

Rohkem

1. Ainevaldkond Loodusained" 1.1. Loodusteaduslik pädevus Laulasmaa Kooli õppekava lisa 4 LOODUSAINED Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste

1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Laulasmaa Kooli õppekava lisa 4 LOODUSAINED Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste 1. Ainevaldkond Loodusained" 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada loodus-,

Rohkem

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Üldalused 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodustea

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Üldalused 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodustea AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Üldalused 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk põhikoolis on kujundada õpilastes eakohane loodusteaduslik pädevus, st suutlikkus väärtustada looduslikku

Rohkem

1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlm

1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlm 1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ning selgitada loodus-,

Rohkem

Loodusainete ainekava

Loodusainete ainekava Loodusainete ainekava. 1. Üldalused 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk on: kujundada õpilastes eakohane loodusteaduslik pädevus ehk reaalne maailmapilt. oskus vaadelda, mõista

Rohkem

TAPA GÜMNAASIUM PÕHIKOOLI AINEKAVA AINEVALDKOND LOODUSAINED 2015

TAPA GÜMNAASIUM PÕHIKOOLI AINEKAVA AINEVALDKOND LOODUSAINED 2015 TAPA GÜMNAASIUM PÕHIKOOLI AINEKAVA AINEVALDKOND LOODUSAINED 2015 SISUKORD LOODUSAINETE AINEVALDKONNA PÕHIKOOLI AINEKAVA... 4 1. LOODUSAINETE ÕPETAMISE ÜLDALUSED... 5 1.1 Tapa gümnaasiumi väärtuste rakendamine

Rohkem

Kinnitanud Tartu Vaba Waldorfkooli Seltsi juhatus Ainevaldkond LOODUSAINED LOODUSAINED PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õ

Kinnitanud Tartu Vaba Waldorfkooli Seltsi juhatus Ainevaldkond LOODUSAINED LOODUSAINED PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õ Kinnitanud Tartu Vaba Waldorfkooli Seltsi juhatus 03.05.2017 Ainevaldkond LOODUSAINED LOODUSAINED PÕHIKOOLIS Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õpetusega taotletakse, et põhikooli lõpetaja: tunneb

Rohkem

LOODUSAINETE AINEVALDKOND MARTNA PÕHIKOOLIS Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr Põhikooli riiklik õppekava ÜLDOSA 1. LOODUSTEADUSLIK PÄDE

LOODUSAINETE AINEVALDKOND MARTNA PÕHIKOOLIS Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr Põhikooli riiklik õppekava ÜLDOSA 1. LOODUSTEADUSLIK PÄDE LOODUSAINETE AINEVALDKOND MARTNA PÕHIKOOLIS Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr 1 06.01.2011 Põhikooli riiklik õppekava ÜLDOSA 1. LOODUSTEADUSLIK PÄDEVUS Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste-ja

Rohkem

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi loodussuuna õppekava 1. Üldalused 1.1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on: 1) kujunda

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi loodussuuna õppekava 1. Üldalused 1.1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on: 1) kujunda Põltsamaa Ühisgümnaasiumi loodussuuna õppekava 1. Üldalused 1.1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on: 1) kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, see tähendab

Rohkem

BIOLOOGIA GÜMNAASIUM

BIOLOOGIA GÜMNAASIUM Bioloogia ainekava. III. kursus Pärilikkus ja IV. kursus Evolutsioon ja ökoloogia. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Gümnaasiumi bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) arendab loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast

Rohkem

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteaduslik pädevus Loodusõpetusega kujundatakse loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust, mis moodustab loodus

AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteaduslik pädevus Loodusõpetusega kujundatakse loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust, mis moodustab loodus AINEVALDKOND LOODUSAINED 1. Loodusteaduslik pädevus Loodusõpetusega kujundatakse loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust, mis moodustab loodusteadusliku pädevuse. Loodusteaduslik pädevus väljendub

Rohkem

BIOLOOGIA

BIOLOOGIA BIOLOOGIA (1) Bioloogial on oluline koht õpilaste loodusteadusliku maailmapildi kujunemises. Bioloogia õppimise kaudu kujunevad õpilastel loodusalased ja mitmed teised elutähtsad pädevused, omandatakse

Rohkem

Tallinna loomaaia aktiivõppeprogrammid koolidele 2018/19 õppeaastal I Kooliaste KODULOOMADE PÕNEV ELU UUS! Sihtgrupp: klass Aeg: aastaringselt K

Tallinna loomaaia aktiivõppeprogrammid koolidele 2018/19 õppeaastal I Kooliaste KODULOOMADE PÕNEV ELU UUS! Sihtgrupp: klass Aeg: aastaringselt K Tallinna loomaaia aktiivõppeprogrammid koolidele 2018/19 õppeaastal I Kooliaste KODULOOMADE PÕNEV ELU UUS! Kirjeldus: Koduloomi ja -linde on inimene pidanud juba aastatuhandeid. Kuidas ja miks neid aga

Rohkem

Lisa 2

Lisa 2 Lisa 4 Kinnitatud MTÜ Tartu International School liikmete üldkoosolekul 14. märtsil 2012 Ainevaldkond Loodusained ÜLDALUSED 1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste-

Rohkem

Värska Gümnaasiumi ainekava PÕHIKOOL III KOOLIASTE Geograafia Õppeaine: Geograafia Klass: 8. klass Tunde nädalas ja õppeaastas: 1 tund nädalas, kokku

Värska Gümnaasiumi ainekava PÕHIKOOL III KOOLIASTE Geograafia Õppeaine: Geograafia Klass: 8. klass Tunde nädalas ja õppeaastas: 1 tund nädalas, kokku Õppeaine: Geograafia Klass: 8. klass Tunde nädalas ja õppeaastas: 1 tund nädalas, kokku 35 tundi Rakendumine: 1.sept. 2011, täiendatud 1.sept. 2015 Koostamise alus: Põhikooli riiklik õppekava, lisa 4;

Rohkem

BIOLOOGIA AINEKAVA PÕHIKOOLILE Ala Põhikool Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr Põhikooli riiklik õppekava 1. ÜLDALUSED Loodusainetes saa

BIOLOOGIA AINEKAVA PÕHIKOOLILE Ala Põhikool Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr Põhikooli riiklik õppekava 1. ÜLDALUSED Loodusainetes saa BIOLOOGIA AINEKAVA PÕHIKOOLILE Ala Põhikool Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr 1 06.01.2011 Põhikooli riiklik õppekava 1. ÜLDALUSED Loodusainetes saavad õpilased tervikülevaate looduskeskkonnas valitsevatest

Rohkem

Õnn ja haridus

Õnn ja haridus Prof. Margit Sutrop Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Õpetajate Liidu konverents Viimsis, 24. oktoobril 2012 Õnn tähendab elada head elu. Hea elu teooria seab 2 tingimust: Inimene on subjektiivselt

Rohkem

Microsoft Word - Bioloogia_12kl.doc

Microsoft Word - Bioloogia_12kl.doc Bioloogia ainekava 12 klass Ainemaht: 70 tundi Õppe- ja kasvatuseesmärgid Gümnaasiumi bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. arendab loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust, loovust ning

Rohkem

II kooliastme loodusõpetuse e-tasemetöö eristuskiri Alus: 1) põhikooli riiklik õppekava; vastu võetud 6. jaanuaril 2011; 2) kordade määrus, vastu võet

II kooliastme loodusõpetuse e-tasemetöö eristuskiri Alus: 1) põhikooli riiklik õppekava; vastu võetud 6. jaanuaril 2011; 2) kordade määrus, vastu võet II kooliastme loodusõpetuse e-tasemetöö eristuskiri Alus: 1) põhikooli riiklik õppekava; vastu võetud 6. jaanuaril 2011; 2) kordade määrus, vastu võetud 15. detsembril 2015; 3) loodusvaldkonna õpitulemuste

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Alameede 1.1.7.6 Põhikooli ja gümnaasiumi riiklikele õppekavadele vastav üldharidus Projekt Tehnoloogiaõpetuse õpetajate täienduskoolitus, Moodul A1 Ainevaldkond Tehnoloogia Marko Reedik, MSc füüsikas

Rohkem

5.klass Loodusõpetus ÕPPESISU JÕGI JA JÄRV. VESI KUI ELUKESKKOND Loodusteaduslik uurimus. Veekogu kui uurimisobjekt. Eesti jõed. Jõgi ja selle osad. V

5.klass Loodusõpetus ÕPPESISU JÕGI JA JÄRV. VESI KUI ELUKESKKOND Loodusteaduslik uurimus. Veekogu kui uurimisobjekt. Eesti jõed. Jõgi ja selle osad. V ÕPPESISU JÕGI JA JÄRV. VESI KUI ELUKESKKOND Loodusteaduslik uurimus. Veekogu kui uurimisobjekt. Eesti jõed. Jõgi ja selle osad. Vee voolamine jões. Veetaseme kõikumine jões. Eesti järved, nende paiknemine.

Rohkem

Õppekava

Õppekava Eesti Kooligeograafia konverents 7.-8. jaanuar, 2005 Õppekava uuendamisest Ülle Liiber TÜ geograafia instituut Miks jälle uus õppekava? Muutused ühiskonnas toimuvad aina kiiremini. Nendega peab kaasas

Rohkem

No Slide Title

No Slide Title Ülevaade vanematekogu sisendist arengukavale ja arengukava tutvustus Karmen Paul sotsiaalselt toimetulev st on lugupidav ehk väärtustab ennast ja teisi saab hakkama erinevate suhetega vastutab on koostöine

Rohkem

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium

Pärnu-Jaagupi Gümnaasium Õpetaja: Eva Palk Õppeaine: Perekonnaõpetus Tundide arv: 1 nädalatund, 35 tundi õppeaastas Õpetaja töökava Tun Peateemad dide arv 5 PEREKOND Perekonna minevik, olevik ja tulevik. Kooseluvormid. Perekonna

Rohkem

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS

PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS PÕHIKOOLI AINEKAVA ÜLESEHITUS Kooliaste : II Ainevaldkond: sotsiaalained Aine: ajalugu Klass : 5 Tundide arv nädalas klassiti: 1 tund Üldpädevuste kujundamine: 5 klassis taotletavad pädevused 5. klassi

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt

Microsoft PowerPoint - Loodusteaduslik uurimismeetod.ppt Bioloogia Loodusteaduslik uurimismeetod Tiina Kapten Bioloogia Teadus, mis uurib elu. bios - elu logos - teadmised Algselt võib rääkida kolmest teadusharust: Botaanika Teadus taimedest Zooloogia Teadus

Rohkem

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuulab, loeb ja jutustab dialooge and pets) Sõnavara teemadel

Rohkem

ARE KOOLI bioloogia ainekava Õpetaja Leelo Lusik BIOLOOGIA 7. klass (70 tundi) Õppesisu ja - tegevus 1. BIOLOOGIA UURIMISVALDKOND. (12 tundi) Mis on t

ARE KOOLI bioloogia ainekava Õpetaja Leelo Lusik BIOLOOGIA 7. klass (70 tundi) Õppesisu ja - tegevus 1. BIOLOOGIA UURIMISVALDKOND. (12 tundi) Mis on t BIOLOOGIA 7. klass (70 tundi) Õppesisu ja - tegevus 1. BIOLOOGIA UURIMISVALDKOND. (12 tundi) Mis on teadus? Uurimismeetodid. Mis on elu ja kuidas see avaldu erinevatel organismirühmadel? Miks ja kuidas

Rohkem

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista

INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond Õpitulemused: Kursuse lõpus õpilane: 1) mõista INIMESEÕPETUSE AINEKAVA ABJA GÜMNAASIUMIS Klass: 10. klass (35. tundi) Kursus: Perekonnaõpetus Perekond : 1) mõistab, kuidas ühiskonnas toimuvad muutused avaldavad mõju perekonna ja peresuhetega seotud

Rohkem

Kooli väärtuskasvatuse alusprintsiibid

Kooli väärtuskasvatuse alusprintsiibid BIOLOOGIA ÕPPE- JA KASVATUSEESMÄRGID Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste vastu ning saab aru nende tähtsusest ja seostest igapäevaelus

Rohkem

Kinnitatud dir kk nr 1-6/125 BIOLOOGIA 1..Õppe- ja kasvatuseesmärgid 1) Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 2) tunneb huv

Kinnitatud dir kk nr 1-6/125 BIOLOOGIA 1..Õppe- ja kasvatuseesmärgid 1) Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 2) tunneb huv BIOLOOGIA 1..Õppe- ja kasvatuseesmärgid 1) Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 2) tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste vastu ning saab aru nende tähtsusest ja seostest igapäevaelus

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kolmes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Ainekava

Ainekava Õppeaine: Bioloogia Kool: Juurikaru Põhikool Klass: 7 I Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et põhikooli lõpuks õpilane: 1. tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste

Rohkem

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.

Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk nr 32/ Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1. Individuaalne õppekava ja selle koostamine I. ÜLDSÄTTED Kehtestatud dir kk 20.11.2012 nr 32/1.1-6 1.1. Individuaalse õppekava koostamise aluseks on 1.1.1. Põhikooli ja gümnaasiumiseadus 18. Vastu võetud

Rohkem

INGLISE KEELE ÕPPEKAVA põhikooli 6.klassile 1. Õpieesmärgid. 6. klassis inglise keele õpetamisega taotletakse, et õpilane: võõrkeeled avardavad inimes

INGLISE KEELE ÕPPEKAVA põhikooli 6.klassile 1. Õpieesmärgid. 6. klassis inglise keele õpetamisega taotletakse, et õpilane: võõrkeeled avardavad inimes INGLISE KEELE ÕPPEKAVA põhikooli 6.klassile 1. Õpieesmärgid. 6. klassis inglise keele õpetamisega taotletakse, et õpilane: võõrkeeled avardavad inimese tunnetusvõimalusi ning suutlikkust mõista ja väärtustada

Rohkem

Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimese

Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimese Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimesed Continuous küsimustes, jaatavas ja Adventure eitavas

Rohkem

Ajalugu

Ajalugu Bioloogia 1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Gümnaasiumi bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste vastu ning saab aru nende tähtsusest ja seostest igapäevaelus

Rohkem

Rakvere Eragümnaasium Loodusained gümnaasiumis Ainevaldkond Loodusained gümnaasiumis Alus: Vabariigi Valitsuse a määruse nr 2 Gümnaasiumi

Rakvere Eragümnaasium Loodusained gümnaasiumis Ainevaldkond Loodusained gümnaasiumis Alus: Vabariigi Valitsuse a määruse nr 2 Gümnaasiumi Ainevaldkond Loodusained gümnaasiumis Alus: Vabariigi Valitsuse 06.01.2011. a määruse nr 2 Gümnaasiumi riiklik õppekava lisa 1 1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus

Rohkem

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Bioloogia VII klassis 1 tund nädalas VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis

Lüllemäe Põhikooli õppekava lisa 4 Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Bioloogia VII klassis 1 tund nädalas VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis Lüllemäe Põhikooli ainekava Aine Tunde Bioloogia VII klassis 1 tund nädalas VIII klassis 2 tundi nädalas IX klassis 2 tundi nädalas 7. klassi õpitulemused Õppesisu ja tegevus Seos teiste ainetega BIOLOOGIA

Rohkem

Microsoft Word - VG loodus

Microsoft Word - VG loodus Loodusteaduste õppesuund Loodusteaduste õppesuund annab lisateadmisi loodusprotsesside toimemehhanismide paremaks mõistmiseks ja igapäevaeluliste probleemide lahendamiseks. Uusi teadmisi saadakse loodusteaduslikke

Rohkem

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär

Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, a. Tallinna Jär Tallinna Järveotsa Lasteaed Peokava Tere, Vastlapäev! Autor: Olga Carjova, Tallinna Järveotsa Lasteaia muusikaõpetaja 1 Tallinn, 2015. a. Töökirjeldus. Rühma vanus: 5-6 aastased lapsed. Peo teema: Vastlapäev.

Rohkem

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused

Õpetajate täiendkoolituse põhiküsimused Õpetajate täienduskoolituse vajadus ja põhimõtted Meedi Neeme Rocca al Mare Seminar 2010 Hariduse eesmärk on õpilase areng Olulised märksõnad: TEADMISED,ARUKUS,ELUTARKUS,ISIKUPÄ- RASUS, ENESEKINDLUS JA

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm algklassilastele tr\374kk 2.doc) ALGKLASSILAPSED 1 MINU NIMI ON MINA OLEN PRAEGU TÄNA ON 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED KIRJUTA VÕI JOONISTA SIIA KAKS KÄRNERI TÖÖRIISTA KIRJUTA SIIA SELLE TAIME 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST NIMI MIDA ISTUTASID MÕISTA,

Rohkem

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc)

(Microsoft Word - T\366\366leht m\365isaprogramm 4-6 kl tr\374kkimiseks.doc) 4-6 KLASS 1 Minu nimi on Ma olen praegu Täna on 1. KÄRNERIMAJA JA LILLED Kirjuta või joonista siia kolm kärneri tööriista Kirjuta siia selle taime nimi, 1. TÖÖRIIST 2. TÖÖRIIST 3. TÖÖRIIST mida istutasid

Rohkem

Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kool

Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kool Eesti keel teise keelena kuulmispuudega õpilaste jaoks. 2.1.3. Eesti keele kui teise keele õppe- ja kasvatuseesmärgid kuulmispuudega õpilastele I kooliastmes Põhikooli eesti keele kui teise keele õpetusega

Rohkem

Värska Gümnaasiumi ainekava PÕHIKOOL III KOOLIASTE Bioloogia Õppeaine: Klass: Tunde nädalas ja õppeaastas: Rakendumine: Koostamise alus: Bioloogia 9.

Värska Gümnaasiumi ainekava PÕHIKOOL III KOOLIASTE Bioloogia Õppeaine: Klass: Tunde nädalas ja õppeaastas: Rakendumine: Koostamise alus: Bioloogia 9. Õppeaine: Klass: Tunde nädalas ja õppeaastas: Rakendumine: Koostamise alus: Bioloogia 9. klass 2tundi nädalas, kokku 70 tundi 1.sept. 2012, täiendatud 1.sept.2015 Põhikooli riiklik õppekava, lisa 4; Värska

Rohkem

Lisa 4 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/8 Loodusained Sisukord 1. Ainevaldkonna üldalused Ainevaldkonna pädevused

Lisa 4 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/8 Loodusained Sisukord 1. Ainevaldkonna üldalused Ainevaldkonna pädevused Lisa 4 KINNITATUD direktori 30.01.2018 käskkirjaga nr 1-2/8 Loodusained Sisukord 1. Ainevaldkonna üldalused... 3 1.1 Ainevaldkonna pädevused... 3 1.2 Ainevaldkonna õppeained ja maht... 3 1.3 Ainevaldkonna

Rohkem

Loodusõpetuse ainekava 5

Loodusõpetuse ainekava 5 Loodusõpetuse ainekava 5.klassile Õppeaine kirjeldus Loodusõpetus on integreeritud õppeaine, mis kujundab baasteadmised ja -oskused teiste loodusteadusainete (bioloogia, füüsika, loodusgeograafia, keemia)

Rohkem

Bioloogia ainekava 7

Bioloogia ainekava 7 AINE Bioloogia KLASS 7. klass TUNDIDE ARV 35 Viimsi koolis on võimalik bioloogia õppimisel kasutada laborit praktiliste tööde tegemiseks. Kooli asukoht ümbritseva looduse suhtes võimaldab õppetöös kasutada

Rohkem

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas

Sammel.A. TAI tegevused koolitoidu vallas Tervise Arengu Instituudi tegevused koolitoidu vallas Anneli Sammel Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Kool - tervislike toitumisharjumuste oluline kujundaja Koolitoit

Rohkem

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet

Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Kuu Õpitulemus Õppesisu Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppet Matemaatika ainekava 8.klass 4 tundi nädalas, kokku 140 tundi Algebra (65 t.) Geomeetria (60 t.) Ajavaru kordamiseks (15 õppetundi) septembernovember korrastab hulkliikmeid Hulkliige. Tehted liidab, lahutab

Rohkem

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017

Vastuvõtt 10.klassidesse 2016/2017 VASTUVÕTT 10. KLASSIDESSE 2019/2020 Jüri Gümnaasium 20. veebruaril 2019 Maria Tiro, direktor Tänased teemad Õppesuunad, sarnasused ja erisused Õppekorraldus Sisseastumiskatsed, tulemused Dokumentide esitamine

Rohkem

BIOLOOGIA ÜLDALUSED Bioloogial on oluline koht õpilaste loodusteadusliku maailmapildi kujunemises. Bioloogia õppimise kaudu kujunevad õpilastel loodus

BIOLOOGIA ÜLDALUSED Bioloogial on oluline koht õpilaste loodusteadusliku maailmapildi kujunemises. Bioloogia õppimise kaudu kujunevad õpilastel loodus BIOLOOGIA ÜLDALUSED Bioloogial on oluline koht õpilaste loodusteadusliku maailmapildi kujunemises. Bioloogia õppimise kaudu kujunevad õpilastel loodusalased ja mitmed teised elutähtsad pädevused, omandatakse

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt

Microsoft PowerPoint - Keskkonnamoju_rus.ppt Keskkonnakonverents 07.01.2011 Keskkonnamõju hindamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine on avalik protsess kuidas osaleda? Elar Põldvere (keskkonnaekspert, Alkranel OÜ) Kõik, mis me õpime täna,

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 4.doc

Microsoft Word - Lisa 4.doc Vabariigi Valitsuse 06.01.2011. a määruse nr 2 Gümnaasiumi riiklik õppekava lisa 4 1. Ainevaldkond Loodusained 1.1. Loodusteaduslik pädevus Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases

Rohkem

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül

Tallinna Ülikool/ Haridusteaduste instituut/ Üliõpilase eneseanalüüsi vorm õpetajakutse taotlemiseks (tase 7) ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Ül ÜLIÕPILASE PÄDEVUSPÕHINE ENESEANALÜÜS Üliõpilase nimi: Kuupäev: Pädevus Hindamiskriteerium Eneseanalüüs koos näidetega (sh vajadusel viited teoreetilistel ainekursustel tehtule) B.2.1 Õpi- ja õpetamistegevuse

Rohkem

Väärtusõpetus

Väärtusõpetus Väärtusõpetus I Õppe- ja kasvatuseesmärgid Taotletakse, et õpilane: 1) suhtub lugupidavalt erinevatesse maailmavaatelistesse tõekspidamistesse, mis ei ole inimsusevastased; tunneb ära eelarvamusliku ja

Rohkem

BIOLOOGIA 7

BIOLOOGIA 7 BIOLOOGIA 1. Bioloogia õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et põhikooli lõpuks õpilane: 1) tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste vastu ning saab aru nende tähtsusest

Rohkem

Kostivere Kool Bioloogia ainekava Kostivere

Kostivere Kool Bioloogia ainekava Kostivere Kostivere Kool Bioloogia ainekava Kostivere SISUKORD 1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid...3 2. Õppeaine kirjeldus...3 3. Õppe- ja kasvatuseesmärgid III kooliastmes...4 4. Õppesisu ja õpitulemused klassiti...5

Rohkem

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo

Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapo Valik harjutusi eesti keele postkaartide jaoks Tervitused ja hüvastijätud Grupp töötab paarides, harjutab fraase ja täiendab kaardil olevat veel omapoolsete tervitus- ja hüvastijätufraasidega. Saab arutleda,

Rohkem

Loodusained 1. Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, see tähendab looduste

Loodusained 1. Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, see tähendab looduste Loodusained 1. Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmärk gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, see tähendab loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust, mis hõlmab

Rohkem

Tallinna Reaalkool Ainekavad III kooliaste loodusained geograafia 8. klass Loodusvööndite geograafia Loodusvööndid Looduskomponentide seosed Kliima, m

Tallinna Reaalkool Ainekavad III kooliaste loodusained geograafia 8. klass Loodusvööndite geograafia Loodusvööndid Looduskomponentide seosed Kliima, m Ainekavad III kooliaste loodusained geograafia 8. klass Loodusvööndite geograafia Loodusvööndid Looduskomponentide seosed Kliima, mullad, taimkate, loomastik, veestik, pinnamood- vastastikused seosed.

Rohkem

Tartu Annelinna Gümnaasiumi põhikooli aine nimetus õppeprotsessi kirjeldus

Tartu Annelinna Gümnaasiumi põhikooli aine nimetus õppeprotsessi kirjeldus Tartu Annelinna Gümnaasiumi põhikooli bioloogia õppeprotsessi kirjeldus 1.1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid: Põhikooli bioloogiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1. tunneb huvi bioloogia ja teiste loodusteaduste

Rohkem

Ainevaldkond: loodusained Üldalused Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmark gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus,

Ainevaldkond: loodusained Üldalused Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmark gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, Ainevaldkond: loodusained Üldalused Ainevaldkonna pädevus Loodusainete õpetamise eesmark gümnaasiumis on kujundada õpilastes loodusteaduslik pädevus, see tahendab loodusteaduste- ja tehnoloogiaalast kirjaoskust,

Rohkem

ANTSLA GÜMNAASIUM BIOLOOGIA AINEKAVA Lisa 7 Bioloogia ainekava Antsla Gümnaasiumi gümnaasiumiosa õppekava 1) Ainevaldkond ning pädevused Loodusteadusl

ANTSLA GÜMNAASIUM BIOLOOGIA AINEKAVA Lisa 7 Bioloogia ainekava Antsla Gümnaasiumi gümnaasiumiosa õppekava 1) Ainevaldkond ning pädevused Loodusteadusl ANTSLA GÜMNAASIUM BIOLOOGIA AINEKAVA 1) Ainevaldkond ning pädevused Loodusteaduslik pädevus väljendub loodusteaduste- ja tehnoloogiaalases kirjaoskuses, mis hõlmab oskust vaadelda, mõista ja selgitada

Rohkem

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool

PISA 2015 tagasiside koolile Tallinna Rahumäe Põhikool PISA 215 tagasiside ile Tallinna Rahumäe Põhi PISA 215 põhiuuringus osales ist 37 õpilast. Allpool on esitatud ülevaade i õpilaste testisoorituse tulemustest. Võrdluseks on ära toodud vastavad näitajad

Rohkem

2.2. Bioloogia Õppeaine kirjeldus Bioloogia õppimine tugineb loodusõpetuse tundides omandatud teadmistele, oskustele ja hoiakutele ning seostub

2.2. Bioloogia Õppeaine kirjeldus Bioloogia õppimine tugineb loodusõpetuse tundides omandatud teadmistele, oskustele ja hoiakutele ning seostub 2.2. Bioloogia 2.2.1 Õppeaine kirjeldus Bioloogia õppimine tugineb loodusõpetuse tundides omandatud teadmistele, oskustele ja hoiakutele ning seostub tihedalt geograafias, füüsikas, keemias ja matemaatikas

Rohkem

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused

MTÜ Iseseisev Elu tugikeskuste tegevused MTÜ Iseseisev Elu päevakeskuste tegevused 1. TARTU HEA PÄEVA KESKUS Jr k Päev Kellaaeg Tegevus Tegevuse lühikirjeldus Juhendaja 1. E-R 9:15-9:45 Tere hommikust! 2. E-N 10:00-12:00 Toidugrupp 3. E-R 13:00-14:00

Rohkem

Microsoft Word - Ainevaldkond LOODUSAINED G.docx

Microsoft Word - Ainevaldkond LOODUSAINED G.docx TAPA GÜMNAASIUM AINEVALDKOND LOODUSAINED GÜMNAASIUMI AINEKAVA 2015 1 SISUKORD TAPA GÜMNAASIUMI LOODUSAINETE AINEVALDKONNA GÜMNAASIUMI AINEKAVA 3 1. LOODUSAINETE ÕPETAMISE ÜLDALUSED... 4 1.1 Tapa gümnaasiumi

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Eesti Vabariik 100 EV 100 korraldustoimkond, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 programmi ülesehitus ja korraldus Eesti Vabariik 100 2018 mõõdetakse välja 100 aastat Eesti riigi loomisest. EV 100 tähistamiseks:

Rohkem

6

6 TALLINNA ÕISMÄE GÜMNAASIUMI ÕPPESUUNDADE KIRJELDUSED JA NENDE TUNNIJAOTUSPLAAN GÜMNAASIUMIS Õppesuundade kirjeldused Kool on valikkursustest kujundanud õppesuunad, võimaldades õppe kahes õppesuunas. Gümnaasiumi

Rohkem

Microsoft Word - bioloogia ainekava.docx

Microsoft Word - bioloogia ainekava.docx Bioloogia 1. Üldosa 1.1.Õppeaine kirjeldus Bioloogia kuulub loodusainete valdkonda ning sellel on oluline koht õpilaste loodusteaduste- ja tehnoloogiaalase kirjaoskuse kujunemises. Bioloogia õppimine tugineb

Rohkem

Õppekava lisa 2 VÕÕRKEELED Sisukord 1 AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS Valdkonna pädevus Ainevaldkonna õppeaine ja nädalatundide jaotum

Õppekava lisa 2 VÕÕRKEELED Sisukord 1 AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS Valdkonna pädevus Ainevaldkonna õppeaine ja nädalatundide jaotum Õppekava lisa 2 VÕÕRKEELED Sisukord 1 AINEVALDKONNA ÜLDISELOOMUSTUS... 3 1.1 Valdkonna pädevus... 3 1.2 Ainevaldkonna õppeaine ja nädalatundide jaotumine klassiti... 3 1.3 Ainevaldkonna kirjeldus... 3

Rohkem

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK

RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EK RAKVERE AMETIKOOLI ÕPPEKAVA Õppekavarühm Õppekava nimetus Logistika Logistiku abi Logistic assistant Õppekava kood EHIS-es 140918 ESMAÕPPE ÕPPEKAVA EKR 2 EKR 3 EKR 4 kutsekeskharidus Õppekava maht: 180

Rohkem

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P

Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 P Projekt: Sööbik ja Pisik Tartu Lasteaed Piilupesa Koostajad: Merelle Uusrand ja Ülle Rahv Sihtgrupp: 4 5aastased lapsed Periood: veebruar märts 2017 Projekti eesmärk 1. Laps saab teadmisi tervislikest

Rohkem

8. klass Õppeaine: GEOGRAAFIA ÕPPESISU ÕPITULEMUSED KLIIMA Õpilane Õpetamise eesmärgid ja teema olulisus: Ilma ja kliimat õppides saavad õpilased ette

8. klass Õppeaine: GEOGRAAFIA ÕPPESISU ÕPITULEMUSED KLIIMA Õpilane Õpetamise eesmärgid ja teema olulisus: Ilma ja kliimat õppides saavad õpilased ette ÕPPESISU ÕPITULEMUSED KLIIMA Ilma ja kliimat õppides saavad õpilased ettekujutuse, mis tegurid mõjutavad kliima kujunemist ühes või teises maailma piirkonnas, ülevaate põhi- ja vahekliimavöötmetest ning

Rohkem

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad:

MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: MOODULI RAKENDUSKAVA Sihtrühm: metsuri 4. taseme kutsekeskhariduse taotlejad Õppevorm: statsionaarne Moodul nr 28 Mooduli vastutaja: Mooduli õpetajad: Erialane võõrkeel Reet Ainsoo Reet Ainsoo, Malle Purje,

Rohkem

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule

ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tule ELUPUU Eestikeelne nimi Harilik elupuu, levinud ka hiigelelupuu Ladinakeelne nimi Thuja occidentalis ja thuja plicata Rahvapärased nimed Ilmapuu, tulelaps Süstemaatiline kuuluvus Puittaimede perekond,

Rohkem

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata?

Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Kuidas coaching aitab juhil tiimiliikmeid aktiivsemalt tööprotsessi kaasata? Tiina Merkuljeva superviisor coach, ISCI juhataja tiina.merkuljeva@isci.ee www.isci.ee Töötajate kaasamispraktika areng Inspireeriv

Rohkem

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende

Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende Jaanuar 2014 Jaanuaris jätkusid projektitegevused uue hooga. Jaanuari keskpaigaks tuli täita õpetajate küsimustikud ja saata koordinaatorkoolile nende kokkuvõte ning õpetajate keeletasemed. Rühmades tegelesime

Rohkem

Sillamäe Gümnaasiumi õppekava Lisa Ainekava Bioloogia 1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Õppeaine kirjeldus Gümnaasiumi õpitulemused.

Sillamäe Gümnaasiumi õppekava Lisa Ainekava Bioloogia 1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid Õppeaine kirjeldus Gümnaasiumi õpitulemused. Sillamäe Gümnaasiumi õppekava Lisa 3.4.1 Ainekava Bioloogia 1. Õppe- ja kasvatuseesmärgid... 2 2. Õppeaine kirjeldus... 2 3. Gümnaasiumi õpitulemused... 2 4. Õppetegevus... 3 5. Füüsiline õpikeskkond...

Rohkem

ANTSLA GÜMNAASIUM KUNSTIÕPETUSE AINEKAVA Lisa 15 Kunstiõpetuse ainekava Antsla Gümnaasiumi gümnaasiumiosa õppekava 1. Ainevaldkond ning pädevused Kuns

ANTSLA GÜMNAASIUM KUNSTIÕPETUSE AINEKAVA Lisa 15 Kunstiõpetuse ainekava Antsla Gümnaasiumi gümnaasiumiosa õppekava 1. Ainevaldkond ning pädevused Kuns ANTSLA GÜMNAASIUM KUNSTIÕPETUSE AINEKAVA 1. Ainevaldkond ning pädevused Kunstipädevus seostub: kultuurilise teadlikkusega, hõlmates põhiteadmisi Eesti ja Euroopa kultuurisaavutustest ning maailma kultuurilise

Rohkem

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe

Lisa 1 KINNITATUD direktori käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpe Lisa 1 KINNITATUD direktori 06.10.2017 käskkirjaga nr 1-2/99 Võru Gümnaasiumi koolieksami eristuskiri 1. Eksami eesmärk saada ülevaade õppimise ja õpetamise tulemuslikkusest koolis ning suunata eksami

Rohkem

Microsoft Word - Geograafia_8kl.doc

Microsoft Word - Geograafia_8kl.doc Geograafia ainekava 8. klass Õppe- ja kasvatuseesmärgid Põhikooli geograafiaõpetusega taotletakse, et õpilane: 1) tunneb huvi geograafia ning teiste loodus- ja sotsiaalteaduste vastu ning saab aru nende

Rohkem

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014

Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Rahvajutud: muistend Vaimse kultuuripärandi tööleht. Kirjandus Ingrid Mikk Jüri Gümnaasium 2014 Tunneme nimepidi oma allikasilmi ja suuremaid puid, jõekäärusid ja moreeninõlvu, mida nõudlikult mägedeks

Rohkem

Vilistlaste esindajate koosolek

Vilistlaste esindajate koosolek 13.04.2012 VILISTLASKOGU ÜLDKOGU ÕPILASTE KÜSITLUSE TULEMUSTEST UURING Uuringus osalesid 8 kooli 8. ja 9.klasside õpilased: Räpina ÜG, Mikitamäe, Mehikoorma, Kauksi, Ruusa, Orava, Viluste, Värska Küsimustiku

Rohkem