ESK 02.indd

Suurus: px
Alustada lehe näitamist:

Download "ESK 02.indd"

Väljavõte

1 LeeduMaal Tartu Kunstimaja K E kell 12 18

2 Adelė Liepa Kaunaitė Arvydas Brazdžiūnas-Dusė Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė Bronius Gražys Audrius Gražys Aistė Gabrielė Černiūtė Andrius Miežis Giedrė Riškutė Mantas Daujotas Rolanas Stankūnas Romualdas Balinskas Vidas Poškus

3 Kuigi Leedu ja Eesti on nii geograafiliselt, ajalooliselt kui ka kultuuriliselt tihedalt seotud, on me teadmised teineteise kohta kehvavõitu. Mõlema riigi kunstnikud ja kunstikriitikud teavad küll teise riigi kunsti ajalooliselt mõjutanud suurkujusid, kuid noorema põlve maalijad ning kaasaegse maali esindajad on vastakuti pea tundmatud. Näitus LeeduMaal püüab seda vajakajäämist parandada, tutvustades kahtteist leedu maalijat, kes on praegusel hetkel kunstielus aktiivsed ning loovad ja näitavad oma maale nii kodu- kui välismaal. Neid hindavad kriitikud ja kunstisõbrad ning nende töid leidub nii riiklikes kui erakogudes Euroopas ja väljaspoolgi. LeeduMaal kaasab erinevaid maaližanre ja -stiile, esitledes seega Leedu kaasaegses maalis valitsevaid trende ja võimaldades luua mõttelisi seoseid globaalse kontekstiga. Näitusele on valitud Leedu erinevate piirkondade mitme põlvkonna kunstnikud, misläbi pakutakse võimalikult avarat vaadet leedu kunstile. Although Lithuania and Estonia are closely related not only geographically and historically, but also culturally, our knowledge about each other is scarce. While artists and art critics in both countries are familiar with the prominent painters from Lithuania and Estonia who have left their mark and influences in art history, the painters of younger generation, and the representatives contemporary painting are virtually unknown. LeeduMaal exhibition aims to close this gap by introducing 12 Lithuanian painters who are currently active in cultural sphere, creating and exhibiting their works locally and internationally. Appreciated by critics and art lovers, their works are included in public and private collections across Europe and beyond. LeeduMaal is introducing various painting genres and styles; the exhibition represents the trends of contemporary Lithuanian painting, allowing to look for its connotations with global context. Both young and mature painters from various regions of Lithuania have been selected for the exhibition, providing the opportunity to get acquainted with wide scope of Lithuanian art.

4 ADELĖ LIEPA KAUNAITĖ Sündinud 1990 Kaunaitė on lõpetanud Vilniuse Kunstiakadeemia (2013, bakalaureusekraad freskos ja mosaiigis, magistrikraad vitraažitehnoloogiates) ja on alates aastast Leedu Kunstnike Liidu liige. Ta on aktiivselt näitustega tegelenud alates aastast ning on koos näituste organiseerimisega olnud seotud kokku kahekümne viie isiku- ja grupinäitusega Leedus ja väljaspool. Lisaks maalimisele tuntakse tema performance eid ja teisi kunstiprojekte. Pole ühtegi halvemat silti kui kunstnik. Selle sildi alla paigutatakse kõik, mis ei ole tavapärane. Seetõttu nimetan ennast ehitajaks. Ma ei vaja millegi saavutamiseks mässaja tiitlit. Piisab sellest, kes ma juba olen, sõnab Kaunaitė. Born in 1990 Graduate of Vilnius Academy of Arts (2013, bachelor s in fresco and mosaic, master s in stained glass technology), member of Lithuanian Artists Association since Adelė Liepa Kaunaitė has been actively exhibiting since 2007, she participated and organised more than 25 personal and group exhibitions in Lithuania and abroad. The artist is known not only for her paintings, but also for performance and other art projects. There is no worse label than that of an artist. To this label everybody is adding everything, what is out of ordinary. Therefore, I call myself a builder; I don t need a label of a rebel to become someone. It s enough to be who I am, says Kaunaitė.

5 Või / Or, 160x200 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2018

6 AISTĖ GABRIELĖ ČERNIŪTĖ Sündinud 1978 Černiūtė on lõpetanud Vilniuse Kunstiakadeemia (maalikunsti magister 2002) ning on leedu kunstielus aktiivselt tegutsenud üle viieteist aasta. Alates aastast on ta Leedu autoriõiguste haldamise ühingu LATGA liige. Černiūtė usub, et maalimine pole pelgalt kahemõõtmeline kunst. Õlivärvi kihtidega soovib ta teostele lisada tekstuuri ja käegakatsutavust. Vilniuses elav ja töötav kunstnik on ka Põhja-Leedus asuva Molėtai kunstigalerii direktor aastal anti Aistė Gabrielė Černiūtėle kultuuri arendamise eest Kaunase linnavalitsuse sajanda aastapäeva medal ning Molėtai linnavalitsuse kõrgeim preemia. Born in 1978 Graduate of Vilnius Academy of Arts (master s in painting, 2002) Aistė Gabrielė Černiūtė has been an active member of Lithuanian art community for more than 15 years, is a member of Lithuanian copyright management association LATGA since Černiūtė believes that painting is not two-dimensional art. Through oil paint layers she aims to add texture and palpability to her works. Director of Molėtai Art Gallery in North Lithuania, the painter is living and creating in Vilnius. For her contribution to promoting culture Aistė Gabrielė Černiūtė was awarded Kaunas municipality Centennial Medal and Molėtai municipality highest award in 2018.

7 Kolme küünla tüdruk / Girl of three candles, 89x70 cm. Õli, lõuend, traat / oil, canvas, wire. 2018

8 ANDRIUS MIEŽIS Sündinud 1970 Arhitektiharidusega Andrius Miežis alustas aktiivset näitusetegevust aastal. Sellest ajast on ta olnud vabakutseline kunstnik nii Leedus kui väljaspool. Lisaks maalimisele tegeleb ta digitaalse loominguga, luues muusikat ja fotomontaaže. Tema esimene CD ilmus aastal. Miežis on osalenud enam kui kuuekümnel isiku- ja grupinäitusel ning eelkõige hinnatakse tema arhitektuurset pildikeelt ja kontseptualismi. Miežise loomingulisust eripära ei saa enam eitada: kunstisaali sisenedes sukeldud sa talle eriomasesse plastilisusse, mis balansseerib primitiivse plakatlikkuse ja konstruktiivselt arhitektuurse keerukuse vahel, teatab kunstikriitik Goda Giedraitytė. Born in 1970 Architect by education, Andrius Miežis started to actively participate in exhibitions in Since then he boasts the status of a free artist working in Lithuania and abroad. In addition to painting Miežis devotes his time to digital creative endeavours, such as creating music and photo mixes. His first CD was published in Participant of more than 60 personal and group exhibitions, the painter is appreciated for his architectural visuality and conceptualism. Miežis creative identity is no longer questionable: as soon as you enter the exhibition hall you are submerged in to a specific plastics so inherent to this author, balancing between a kind of primitive poster-like art and constructive architectural sophistication, says art critic Goda Giedraitytė.

9 Uni / Sleep, 90x130 cm. Akrüül, lõuend / acrylic on canvas. 2016

10 AUDRIUS GRAŽYS Sündinud 1963 Gražysel on Vilniuse Kunstiakadeemia magistrikraad ning ta on alates aastast Leedu Kunstnike Liidu liige. Ta elab ja töötab Vilniuses. Gražysel on toimunud üle neljakümne isikunäituse ja ta on osalenud enam kui seitsmekümnel grupinäitusel Leedus, Taanis, Soomes, Brasiilias, Saksamaal, Venemaal, Iirimaal, Portugalis, Belgias, Hollandis, Hiinas, Slovakkias, Rootsis, Suurbritannias, Türgis ja Araabia Ühendemiraatides. Teda tuntakse ka tänu omapärastele installatsioonidele, lavakujundustele ja videokunstile, mida hindavad kriitikute kõrval kõrgelt ka kunstisõbrad Leedus ja mujal. Leedu maalija Audrius Gražys näib olevad oma põlvkonna viljakamaid ja originaalsemaid kujutavaid kunstnikke. Tegu on abstraktse maalijaga, kes suudab alati leida delikaatse tasakaalu loogilise ja range vormi ning inimeksistentsi müstika vahel. Gražys näib olevad kunstnik, kel on kamaluga erinevaid nägusid, on öelnud filosoof ja sotsiaalteadlane Leonidas Donskis. Born in 1963 Audrius Gražys has master s degree in arts (Vilnius Academy of Arts), is a member of Lithuanian Artists Association since Lives and works in Vilnius. Audrius Gražys has had more than 40 individual exhibitions, and more than 70 group exhibitions in Lithuania, Denmark, Finland, Brazil, Germany, Russia, Ireland, Portugal, Belgium, Netherlands, China, Slovakia, Sweden, Great Britain, Turkey, and United Arab Emirates. The artist is also well known for his original installations, scenography and video art, which is highly appreciated not only by art critics, but also by art lovers in Lithuania and abroad. Lithuanian painter Audrius Gražys appears as one of the most prolific and original visual artists of his generation. An abstractionist painter who never fails to achieve a subtle equilibrium of the logical, strict form and the mystery of human existence, Gražys seems to be an artist with many faces, said Leonidas Donskis, philosopher, social analyst.

11 25 KAADER / 25 FRAME, 120x150 cm. Õli, lõuend / acrylic on canvas. 2018

12 BRONIUS GRAŽYS Sündinud 1952 Bronius Gražys on alates aastast Leedu Kunstnike Liidu liige ja alates aastast professor enda alma mater is, Vilniuse Kunstiakadeemias aastal liitus Gražys kunstnikke ühendava loomingulise organisatsiooniga Grupp 24, mis soovis seada kahtluse alla kunsti ja kunstnike suhtes kehtivaid kaanoneid ja ootusi. Tal on toimunud kakskümmend viis isikunäitust ning ta on saanud rohkelt auhindu nii kodumaistelt kui rahvusvahelistelt organisatsioonidelt: Leedu Kunstnike Liidu kuldmärk (2012), Lilla Europe 2000 Hallsberg & Örebro maalipreemia (Rootsi, 2000) jmt. Tema teoseid on omandanud Leedu Kunstimuuseum, Čiurlionise Kunstimuuseum, Leedu Kunstifond, Leedu Panga Muuseum ning neid on ka paljudes Leedu ja välismaa erakogudes. Born in 1952 Bronius Gražys is a member of Lithuanian Artists Association since 1985, since 1983 professor at his alma mater, Vilnius Academy of Arts. In 1990 Gražys joined Group 24, the first group of independent artists, a creative organisation, which was challenging the existing canons and expectations towards art and artist. The painter has had 25 personal exhibitions. He had received numerous awards from national and international organisations such as Premium Gold Badge from the Lithuanian Artists Association (2012), Lilla Europe 2000 Hallsberg & Orebro, Sweden (2000) award for painting and others. Works of the artist have been acquired by The Lithuanian Art Museum, Čiurlionis Art Museum, The Lithuanian Art Fund, Lithuanian Bank Museum; his paintings are part of private collections in Lithuania and abroad.

13 Punased katused /,,Red roofs, 97x116 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2011

14 ARVYDAS BRAZDŽIŪNAS DUSĖ Sündinud 1960 Brazdžiūnas-Dusė lõpetas aastal Vilniuse Gediminase-nimelise Tehnilise Ülikooli (peaerialaks arhitektuur) ning ta on alates aastast Leedu Kunstnike Liidu liige. Peamiselt tegeleb ta maalimise ja seinamaalingutega. Alates aastast on ta organiseerinud enam kui kakskümmend isikunäitust ning tema seinamaalinguid on paljude Leedu linnade avalikel ja erapindadel. Kunstisõpradele Brazdžiūnas-Dusė maalid meeldivad ning viimase kümnendi jooksul on ta mitmel korral võitnud Aasta Parima Maali auhinna. Kunstikriitikute arvates on Dusė maalides üllatav agressiooni, pehmuse ja esteetika kombinatsioon ning need on sageli kahe või isegi nelja meetri suurused monumentaalsed teosed. Born in 1960 Graduated from Vilnius Gediminas Technical University in 1984 (major in architecture), is a member of Lithuanian Artists Association since 1995, his major fields of work is painting and murals. Since 1984, Brazdžiūnas-Dusė has organised more than 20 personal exhibitions; his murals are exposed in private and public spaces in different Lithuanian cities. Brazdžiūnas-Dusė paintings are appreciated by art lovers; he has been the laureate of the Best Painting of the Year awards several times over the last decade. According to art critics, Dusė s paintings present a surprising combination of aggression, softness and aesthetics, often achieving monumental formats up to 2 or even 4 meters in size.

15 Ikaros langeb Šančiais / Icarus falls in Šančiai, 190x230 cm. Õli, lõuend / oil on canvas

16 ELENA BALSIUKAITĖ-BRAZDŽIŪNIENĖ Sündinud 1958 Tekstiilikunstniku taustaga Balsiukaitė-Brazdžiūnienė on lõpetanud aastal Vilniuse Kunstiakadeemia maaliosakonna ning töötab praegu Antanas Martinaitise nimelises kunstikoolis joonistamisõpetaja ja asedirektorina. Enam kui kolmekümne isikunäituse ja üheksakümne grupinäituse autorina on ta saanud rohkelt auhindukaunase linnavalituselt ja Leedu Kultuuriministeeriumilt ning talle on Čiurlionise Kunstimuuseumi poolt omistatud ka diplom väljapaistva töö eest. Ma sageli provotseerin ennast loometöö ajal: kasutan erinevaid strateegiaid, eiran oma hirme ja ebakindlusi ning võtan riske. Ateljees elan oma kõige tõelisemat elu ning pean iseenda ja seeläbi ka välise maailmaga dialoogi. Igapäevaelu kõige vastuolulisemad hetked saavad endale vormi, värvi ja koha piltidel, sõnab Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. Born in 1958 Graduate of Vilnius Art Academy (painting, 1989), having background in applied textiles, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė is currently working in Antanas Martinaitis Art School as a drawing and painting teacher and a deputy principal. Author of more than 30 personal exhibitions and 90 group exhibitions in Lithuania and abroad, the painter is a receiver of numerous State and City awards, including honorary awards from the City Council of Kaunas, grants from Ministry of Culture of Lithuania, and diplomas for outstanding work from National Čiurlionis Art Museum in Kaunas. I often provoke myself during the creative process: I adopt different strategies, I put aside my fears and insecurities and take risks. In my studio I lead my real, most authentic life by engaging into a dialogue with myself and hence with the external world. The most controversial moments of the daily life acquire shapes, colours and forms in the pictures, says Balsiukaitė-Brazdžiūnienė.

17 Šančiais räpp / Šančiai rap, 200x280 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2015

18 GIEDRĖ RIŠKUTĖ Sündinud 1952 Vilniuse Kunstiakadeemias stsenograafiat ja maali õppinud Giedė Riškutė on rahvusvahelises kunstielus aktiivselt tegutsenud pea nelikümmend aastat. Alates aastast on ta Leedu Kunstnike Liidu ja alates aastast Leedu Teatriliidu liige. Riškutė on loonud auhindu võitnud lavakujundusi ja kostüüme paljudele teatrietendustele, suurüritustele ja institutsioonidele nagu Leedu laulu- ja tantsupidu, Kaunase Riiklik Muusikateater jne. Maalijana on tal toimunud üle 25 isikunäituse Leedus ja väljaspool ning ta on osalenud rahvusvahelistel kunstisümpoosionitel ja residentuurides Indias, Lõuna-Koreas, Soomes, Lätis, Poolas, Itaalias, Venemaal ja mujal. Ta on saanud rohkelt auhindu, muuhulgas esimese auhinna rahvusvahelisel biennaalil Marina 2017 (Riia) ning esikoha rahvusvahelisel maalivõistlusel Kolm silda (Varssavi, 2016). Mind inspireerivad suure ruumid, eriti mereäärsed piirkonnad, nende värvid ja vahelduvad meeleolud. Maalimisel tarvitan natuke tuhme ja pehmeid toone, mille kohta ise kasutaksin terminit lõunamaised, sõnab Giedrė Riškutė. Born in 1952 Vilnius Academy of Arts alumni, majoring in scenography and painting, Giedė Riškutė has been an active member of international artists community for almost 40 years. She has been a member of Lithuanian Artists Association since 1983, and a member of Lithuanian Theatre Association since Riškutė s creative endeavours include scenography and costumes design for numerous theatre and stage performances including World Lithuanian Song and Dance Festivals, Kaunas State Musical Theatre and other festivals and institutions, which received numerous awards, and painting. Giedrė Riškutė has had over 25 personal painting exhibitions in Lithuania and abroad, has participated in international art symposiums and residences in India, South Korea, Finland, Latvia, Poland, Italy, Russia and other countries. The painter has received numerous awards, among them 1st place in International Biennale Marina 2017 (Riga, Latvia), 1st place in International Painting Competition The Three Bridges (Warsaw, Poland, 2016) and others. I am inspired by large spaces, especially near the sea, by colours, changing moods. In painting I use slightly subdued colours, soft and they not southern I would say, says Giedrė Riškutė.

19 Valguse lood II / Stories of the Light. II, 110x120 cm. Akrüül, lõuend / acrylic on canvas. 2015

20 MANTAS DAUJOTAS Sündinud 1993 Daujotas on Kaunases elav muusik ja maalija. Muusikaga hakkas ta tegelema juba aastal, maalijakarjääri aga alustas aastal pärast Vilniuse Kunstiakadeemia lõpetamist. Tal on toimunud juba kaks isiku- ja mitu grupinäitust. Enda sõnutsi on ta tehnika teataval määral konservatiivne ja vanakoolilik, kuid tema teostes peitub kaasaegse maailma informatsiooni üleküllusest tingitud ärevus. Tema peamiseks eesmärgiks on kujutada meie individuaalse mõttemaailma sügavust, pingeid, ebaõnne, ilu, muutusi, rahutust ja mis peamine mitmekesisust. Oma mõjutajatena nimetab Daujotas muuhulgas kunstnikke nagu Edward Hopper, Jake Longstreth, Mitchell Johnson ja René Magritte. Tema värskeim näitus (koos Miglė Kosinskaitėga) toimus aasta novembris Vilniuses. Born in 1993 Mantas Daujotas is a musician and painter based in Kaunas, Lithuania. While his musical activities began around 2010, painting career started in 2017, right after graduation from Vilnius Academy of Arts. The artist has already held two personal and several group exhibitions. According to the painter, his painting technique is somewhat conservative and old-school, and the content of his paintings has a pulse that is overdriven with anxiety of the vast amounts of information of the modern world. His main goal is to illustrate the depth, tension, setbacks, beauty, changes, anxiety and most importantly diversity of the reclusive inner mind. Daujotas lists artists such as Edward Hopper, Jake Longstreth, Mitchell Johnson, Rene Magritte among his influences. His most recent exhibition (duet with Miglė Kosinskaitė) was held in November 2018 in Vilnius.

21 Ootus / Waiting, 100x120 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2017

22 ROLANAS STANKŪNAS Sündinud 1990 Stankūnas on lõpetanud aastal Vilniuse Kunstiakadeemia maalimise magistrikraadiga ning on aktiivselt näitustel osalenud alates aastast. Tema esimesi poolabstraktseid ja ebaisikustatud portreesid võis näha esimesel isikunäitusel Kurjast vaimust vaevatud Kaunase Kunstimajas aastal. Stankūnase sõnutsi on tema maalide algpunktiks eksperimentaalsed fotod, mis kujutavad inimesi, kelle kehale on projitseeritud abstraktseid videoid. Seeläbi saavad välised mõjutajad omastada, muuta, lammutada ja ebaisikustada inimkeha vorme. Portreeritavad läbivad erinevaid visuaalseid hübriidprotsesse, mille lõpptulemuseks on Stankūnase maalid. Born in 1990 Graduated from Vilnius Academy of Arts in 2017 (master s in painting), he is actively taking part in group exhibitions since Early explorations of semi-abstract depersonalised portraiture were shown in his first solo exhibition titled Possessed in Kaunas Artists House in According to Stankūnas, his paintings originate from experimental photographic images of projection-mapped humans. Abstract video projections mapped on persons body plays a role of foreign substances able to possess, modify, dismantle and depersonalise human form. Portrayed figure goes through various visual hybridisation processes reaching its final expression in a painted form.

23 Pealkirjata / Untitled, 203x105 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2018

24 ROMUALDAS BALINSKAS Sündinud 1959 Balinskas lõpetas aastal Šiauliai Kunstikooli ja aastal Šiauliai Ülikooli. Alates aastast on ta Leedu Kunstnike Liidu liige. Ta on kujundanud enam kui 500 raamatukaant ning osalenud paljudel näitustel nii Leedus kui väljaspool. Balinskas elab ja töötab Vilniuses. Ekspressionistliku maalilaadiga Balinskase töödes segunevad metafoorsed stseenid unenägude paradoksaalse loogikaga. Proovin olla avatud kõigile mõjutajatele. Soovin, et mu pildid sünniksid selliste suhete taustal reaalsete vastustena ning algataksid samas ka dialoogi vaatajaga, sõnab Balinskas. Born in 1959 In 1974 Balinskas graduated from Šiauliai Art School, in 1982 from Šiauliai University. He is a member of Lithuanian Artists Association since Author of more than 500 book covers, participant of numerous exhibitions in Lithuania and abroad, Balinskas works and lives in Vilnius. Romualdas Balinskas is the representative of expressionist painting; in his works metaphorical scenes overlap with paradoxical logic of dreaming. I am trying to be open to the influences that reach me. I want my pictures to be born out of that relationship as a response. My picture is also an invitation to start a dialogue with a spectator, says Balinskas.

25 Lihtsalt mäng / Just a game, 80x100 cm. Õli, lõuend / oil on canvas. 2016

26 VIDAS POŠKUS Sündinud 1976 Dr Vidas Poškus õppis Vilniuse Kunstiakadeemias kunstiajalugu ja -teooriat ning kaitses aastal oma doktoriväitekirja. Poškus on töötanud enam kui kümme aastat Leedu Rahvusmuuseumis ning on alates aastast Leedu Kunstiakadeemia muuseumi direktor. Kuraatoriks, kunstikriitikuks ja maalijaks olemise kõrvalt on Poškus avaldanud erinevaid monograafiaid, muuhulgas Vilnius pole kaotatud: Linna akupunktuur (2016) ning Kunstnike ateljeed: 42 lugu (2017). Born in 1976 Dr Vidas Poškus studied art history and theory in Vilnius Academy of Arts, where he defended his dissertation in For more than ten years Poškus has been working in Lithuanian National Museum, and is the director of the museum of Vilnius Academy of Arts since Curator, art critic and painter Poškus is also an author of several monographies, such as Vilnius Not Lost: Acupunctures of City (2016) and Artists Studio: 42 Stories (2017).

27 Limukas ja kärbseseeneke / Slime and little Amanita, 90x90 cm. Acrylic on canvas / akrüül, lõuend. 2018

28 kuraatorid/curators: Miglė Kosinskaitė, Peeter Krosmann näitust toetasid/exhibition was supported by: design: Lina Šiškutė / L.Design

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc

Microsoft Word - EVS_ISO_IEC_27001;2014_et_esilehed.doc EESTI STANDARD EVS-ISO/IEC 27001:2014 INFOTEHNOLOOGIA Turbemeetodid Infoturbe halduse süsteemid Nõuded Information technology Security techniques Information security management systems Requirements (ISO/IEC

Rohkem

EESTI KUNSTIAKADEEMIA

EESTI KUNSTIAKADEEMIA HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS in Estonia (1990-2011) Estonian ENIC/NARIC 2012 1 The current document comprises a list of public universities, state professional higher education institutions, private higher

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN :2000 This document is a preview generated by EVS Terastraat ja traattooted piirete valmistamiseks. Osa 4: Terastraadist

EESTI STANDARD EVS-EN :2000 This document is a preview generated by EVS Terastraat ja traattooted piirete valmistamiseks. Osa 4: Terastraadist EESTI STANDARD EVS-EN 10223-4:2000 Terastraat ja traattooted piirete valmistamiseks. Osa 4: Terastraadist keevitatud võrkpiire Steel wire and wire products for fences - Part 4: Steel wire welded mesh fencing

Rohkem

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi

EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 This document is a preview generated by EVS Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materi EESTI STANDARD EVS-EN 1790:1999 Teemärgistusmaterjalid. Kasutusvalmid teekattemärgised Road marking materials - Preformed road markings EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev

Rohkem

Ppt [Read-Only]

Ppt [Read-Only] EL 2020 strateegia eesmärkidest, mis puudutab varajast koolist väljalangemist ja selle vähendamist EL 2020 strateegia eesmärkidest, mis puudutab madala haridustasemega noorte osakaalu vähendamist Madal

Rohkem

Erasmus+: Euroopa Noored eraldatud toetused 2015 KA1 NOORTE JA NOORSOOTÖÖTAJATE ÕPIRÄNNE NOORTEVAHETUSED R1 1. taotlusvoor Taotleja Taotluse pealkiri

Erasmus+: Euroopa Noored eraldatud toetused 2015 KA1 NOORTE JA NOORSOOTÖÖTAJATE ÕPIRÄNNE NOORTEVAHETUSED R1 1. taotlusvoor Taotleja Taotluse pealkiri Erasmus+: Euroopa Noored eraldatud toetused 2015 KA1 NOORTE JA NOORSOOTÖÖTAJATE ÕPIRÄNNE NOORTEVAHETUSED Loomade Nimel Baltic Animal Rights Gathering 2015 13270 Xploreworld Health in Action 20682 Ahtme

Rohkem

PowerPointi esitlus

PowerPointi esitlus Lühiülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse statistikast Haridus- ja Teadusministeerium Detsember 2014 Kulutused teadus- ja arendustegevusele mln eurot Eesti teadus- ja arendustegevuse investeeringute

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Miks liituda projektiga LIFE Fit for REACH? Karin Viipsi Henkel Balti OÜ (Henkel Makroflex AS) Infopäev ettevõtetele, 09.11.2016 Sisukord Ettevõtte tutvustus Ettevõtte eesmärk projektis Mida on varasemalt

Rohkem

Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimese

Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimese Inglise keele ainekava 9.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Kasutab Present Simple, Present Mina ja teised. Inimesed Continuous küsimustes, jaatavas ja Adventure eitavas

Rohkem

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus

Microsoft Word - Lisa 4_Kohtususteemide vordlus RIIGIKOHTU ESIMEHE 2011. A ETTEKANNE RIIGIKOGULE LISA 4 Eesti kohtusüsteem Euroopas Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee on ellu kutsunud Tõhusa õigusemõistmise Euroopa komisjoni (CEPEJ), mis koosneb 47

Rohkem

Markina

Markina EUROOPA NOORTE ALKOHOLITARBIMISE PREVENTSIOONI PRAKTIKAD JA SEKKUMISED Anna Markina Tartu Ülikool Meie ülesanne on: Tuvastada ja välja valida erinevaid programme ja sekkumist, mida on hinnatud ja mille

Rohkem

Present enesejuhtimine lühi

Present enesejuhtimine lühi ENESEJUHTIMINE 11. osa ELUKVALITEET SELF-MANAGEMENT 2009, Mare Teichmann, Tallinna Tehnikaülikool ELUKVALITEET NB! Elukvaliteet Kas raha teeb õnnelikuks? Kuidas olla eluga rahul? Elukvaliteet Maailma Terviseorganisatsioon

Rohkem

Microsoft Word - CEN_ISO_TR_15608;2013_et

Microsoft Word - CEN_ISO_TR_15608;2013_et TEHNILINE ARUANNE Avaldatud eesti keeles: märts 2014 KEEVITAMINE Juhised metalsete materjalide rühmitamiseks Welding Guidelines for a metallic materials grouping system (ISO/TR 15608:2013) EESSÕNA TEHNILISE

Rohkem

Slide 1

Slide 1 TÖÖTUBA: ÕPIRÄNDE TUNNISTUSE TÄITMINE Margit Paakspuu 5163 Töötoa ülesehitus 1. Kellele ja milleks me õpirände tunnistusi väljastame? 2. Õpirände tunnistuse väljastamise protseduur 3. Õpirände tunnistuse

Rohkem

Microsoft Word - Performa17_Eesti_Programm.doc

Microsoft Word - Performa17_Eesti_Programm.doc Performa 17 esitleb: Eesti Avatud Paviljon Kava R, 3. november 17.30 20.30 Flo Kasearu Ainult liikmetele (Members Only) T, 7. november 13.00 14.00 Flo Kasearu projekti Ainult liikmetele (Members Only)

Rohkem

untitled

untitled EESTI KUNSTIMUUSEUMI TOIMETISED PROCEEDINGS OF THE ART MUSEUM OF ESTONIA 3 Kumu kunstimuuseum Sügiskonverents 2006 Kumu Art Museum Autumn Conference 2006 ÜHEST SAJANDIST TEISE KRISTJAN JA PAUL RAUD FROM

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2014.a. Põhiterminid Koolituskeskkonnad (Learning environments) IKT hariduses (ICT in education) E-õpe (e-learning) Kaugõpe (distance learning)

Rohkem

Annabel Janke Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Maali osakond / Painting D

Annabel Janke Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Maali osakond / Painting D Annabel Janke Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Maali osakond / Painting Department 2018 Curriculum Vitae Annabel Janke Sündinud

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: Avaldamismärge: RT II 2010, 18, 90 Eesti Vabarii

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: Avaldamismärge: RT II 2010, 18, 90 Eesti Vabarii Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 04.06.2010 Avaldamismärge: RT II 2010, 18, 90 Eesti Vabariigi ja Soome Vabariigi viisaküsimustes esindamise kokkulepete

Rohkem

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt

Microsoft PowerPoint - MKarelson_TA_ ppt Teaduspoliitikast Eestis kus me asume maailmas Mati Karelson 5/18/2006 1 TEADMISTEPÕHINE EESTI TEADUS TEHNOLOOGIA INNOVATSIOON 5/18/2006 2 TEADUS INIMRESSURSS INFRASTRUKTUUR KVALITEET 5/18/2006 3 TEADUSARTIKLITE

Rohkem

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula

Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuula Inglise keele ainekava 5.klassile Kuu Õpitulemused Õppesisu Kohustuslik hindamine September 1. Räägib loomadest. Vaba aeg. Animals (Wild life 2. Kuulab, loeb ja jutustab dialooge and pets) Sõnavara teemadel

Rohkem

Kuidas hoida tervist töökohal?

Kuidas hoida tervist töökohal? Kuidas hoida tervist töökohal? Kristjan Port, TLU 25.04.2017 Tööinspektsiooni konverents Kas aeg tapab?. Mis on tervis? Teadmatus võib olla ratsionaalne. On olukordi milles teadmiste hankimise kulud ületavad

Rohkem

KARL-KRISTJAN NAGEL

KARL-KRISTJAN  NAGEL KARL-KRISTJAN NAGEL maalid kollektsioonides cv karlnagel@email.ee "Blue Jasmine. Intellect desguised as soft controlled madness" / ( erakollektsioon ) 120x140 cm õli, lõuend 2014-1- "Monument tundmatule

Rohkem

REQUEST FOR AN ASSIGNMENT OF LEI (fond) LEI KOODI MÄÄRAMISE TAOTLUS (fond) 1. FUND DATA / FONDI ANDMED: Legal Name / Ametlik nimi: Other Fund Names /

REQUEST FOR AN ASSIGNMENT OF LEI (fond) LEI KOODI MÄÄRAMISE TAOTLUS (fond) 1. FUND DATA / FONDI ANDMED: Legal Name / Ametlik nimi: Other Fund Names / REQUEST FOR AN ASSIGNMENT OF LEI (fond) LEI KOODI MÄÄRAMISE TAOTLUS (fond) 1. FUND DATA / FONDI ANDMED: Legal Name / Ametlik nimi: Other Fund Names / Fondi teised nimed: Business Register Number / Äriregistri

Rohkem

eelnõu.docx

eelnõu.docx Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende antavate diplomite

Rohkem

Eelnõu lisa_3.docx

Eelnõu lisa_3.docx Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende antavate diplomite

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Raineo ehituselemendid

Microsoft PowerPoint - Raineo ehituselemendid Pipelife Tartu 2016 1 You don t see us, but we are always present... 2 1 Pipelife Group Locations worldwide Region Central Eastern Europe Region US Region West & North Plant Sales Office Headquarters 3

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määrus nr 178 Kõrgharidusstandard Lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende antavate diplomite

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TARTU ETTEVÕTJATE INFOPÄEV ERNI KASK KALLE PAAS 13. veebruar 2018 Mis on Euroopa kultuuripealinn? 1985: Athens (Greece) 1986: Florence (Italy) 1987: Amsterdam (Netherlands) 1988: West-Berlin (Germany)

Rohkem

TRIIN KERGE

TRIIN KERGE TRIIN KERGE GALERII POSITIIV TRIIN KERGE Kui kaugel on lähedus If / When / How Far is Close 20.11.-08.12.2017 TRIIN KERGE: Suur aitäh! Thank you! Marcin Teterycz Kalamaja poisid EKA fotograafia osakond

Rohkem

Elo-Mai-Mikelsaar-CV

Elo-Mai-Mikelsaar-CV YOUNG PAINTER PRIZE 2016 The descriptive conception of the artwork "Unless One sees himself he will not see at all: Figure 1.6 (original title: "Ta ei näe üldse, kui ta ei näe iseennast: Kujund 1.6 ) The

Rohkem

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Balti riikide majanduse ülevaade Mõõdukas kasv ja suuremad välised riskid Martins Abolins Ökonomist 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 2016

Rohkem

Microsoft PowerPoint _04_20_Teadusest_ATI_tudengitele.pptx

Microsoft PowerPoint _04_20_Teadusest_ATI_tudengitele.pptx Tartu Ülikool Jaak Vilo 20. aprill 2009 Jaak Vilo 1 CV Karjääriredel Kuidas tehakse teadust Kuidas mõõta teadust Teadus on lahe saab teha mida tahad saab reisida lõpmatult saab suhelda lõpmatult PhD

Rohkem

Margus Kontus Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Graafika BA / Graphic Art

Margus Kontus Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Graafika BA / Graphic Art Margus Kontus Portfoolio Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts Vabade kunstide teaduskond / Faculty of Fine Arts Graafika BA / Graphic Art BA 2018 Kunstnikupositsioon Seisan Mustamäel Akadeemia

Rohkem

Scanned Image

Scanned Image EESTI MAAILMAS 21. SAJANDI KÜNNISEL EESTI MAAILMAS 21. SAJANDI KÜNNISEL TARTU ÜLIKOOL EESTI MAAILMAS 21. SAJANDI KÜNNISEL Eesti Vabariigi presidendi Lennart Meri 70. sünnipäevale pühendatud konverentsi

Rohkem

EKLaastanaitus07.indd

EKLaastanaitus07.indd VASTANDUMISED / CONFRONTATIONS EKL 10. AASTANÄITUS / 10 TH ANNUAL EXHIBITION OF ESTONIAN ARTISTS ASSOCIATION VASTANDUMISED / CONFRONTATIONS 19.06.-25.07.2010 Koostaja-toimetaja / Compiled and edited by

Rohkem

EESTI RAHVASTIK RAHVALOENDUST...

EESTI RAHVASTIK RAHVALOENDUST... EsA EESTI RAHVASTIK RAHVA- LOENDUSTE ANDMETEL POPULATION OF ESTONIA BY POPULATION CENSUSES III EESTI E STATISTIKAAMET T S T I A A T STATISTICAL T S T I A OFFICE F OF ESTONIA TALLINN L N 1996 9 ISBN 9985-826-82-5

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrg

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrg Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme õpet läbiviivad õppeasutused ning nende

Rohkem

Microsoft Word - VV191_lisa.doc

Microsoft Word - VV191_lisa.doc Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (Vabariigi Valitsuse 23.12.2010. a määruse nr 191 sõnastuses) Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

Microsoft Word - EVS-EN _ pdfMachine from Broadgun Software, a great PDF writer utility!

Microsoft Word - EVS-EN _ pdfMachine from Broadgun Software,   a great PDF writer utility! EESTI STANDARD MÜÜRIKIVIDE KATSEMEETODID Osa 16: Mõõtmete määramine Methods of test for masonry units Part 16: Determination of dimensions EESTI STANDARDIKESKUS EESSÕNA Käesolev Eesti standard on Euroopa

Rohkem

(Tõrked ja töökindlus \(2\))

(Tõrked ja töökindlus \(2\)) Elektriseadmete tõrked ja töökindlus Click to edit Master title style 2016 sügis 2 Prof. Tõnu Lehtla VII-403, tel.6203 700 http://www.ttu.ee/energeetikateaduskond/elektrotehnika-instituut/ Kursuse sisu

Rohkem

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I , 17 jõust ] Õppe

Vabariigi Valitsuse 18. detsembri a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I , 17 jõust ] Õppe Vabariigi Valitsuse 18. detsembri 2008. a määruse nr 178 Kõrgharidusstandard lisa 3 (muudetud sõnastuses) [RT I 05.07.2011, 17 jõust. 08.07.2011] Õppekavagrupid õppevaldkondades, nendes kõrgharidustaseme

Rohkem

Väljaandja: EÜEVAN Akti liik: otsus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: RT II 2002, 4, 7 Otsus nr 7/2001 (UE-EE 813/01), millega võetakse vastu ting

Väljaandja: EÜEVAN Akti liik: otsus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: RT II 2002, 4, 7 Otsus nr 7/2001 (UE-EE 813/01), millega võetakse vastu ting Väljaandja: EÜEVAN Akti liik: otsus Teksti liik: algtekst Avaldamismärge: RT II 2002, 4, 7 Otsus nr 7/2001 (UE-EE 813/01), millega võetakse vastu tingimused Eesti Vabariigi osalemiseks programmis Kultuur

Rohkem

Sissejuhatus GRADE metoodikasse

Sissejuhatus GRADE metoodikasse Sissejuhatus GRADE metoodikasse Eriline tänu: Holger Schünemann ja GRADE working group www.gradeworkinggroup.org Kaja-Triin Laisaar TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut kaja-triin.laisaar@ut.ee

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad, avaloeng Anne Villems September 2013.a. Miks selline kursus? Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia on meie igapäevane abiline õppetöös. Milliseid vahendeid on teie senises õppetöös kasutatud?

Rohkem

Pealkiri

Pealkiri Eesti kui reisisiht 2011-2013 Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuste eesmärk: Programmi üldeesmärgiks on suurendada teadlikkust Eesti turismivõimalustest prioriteetsetel välisturgudel ning

Rohkem

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20

Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 20 Piima ja tooraine pakkumise tulevik kogu maailmas Erilise fookusega rasvadel ja proteiinidel Christophe Lafougere, CEO Gira Rakvere, 3rd of October 2018 clafougere@girafood.com Tel: +(33) 4 50 40 24 00

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD Avaldatud eesti keeles: jaanuar 2017 Jõustunud Eesti standardina: jaanuar 2017 AKNAD JA UKSED Õhuläbilaskvus Klassifikatsioon Windows and doors Air permeability Classification EESTI STANDARDI

Rohkem

Microsoft Word - Tekst2.doc

Microsoft Word - Tekst2.doc EsA EESTI RAHVASTIK RAHVA- LOENDUSTE ANDMETEL POPULATION OF ESTONIA BY POPULATION CENSUSES II EESTI E STATISTIKAAMET T S T I A A T STATISTICAL T S T I A OFFICE F OF ESTONIA TALLINN L N 1996 9 ISBN 9985-826-44-2

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: Avaldamismärge: RT II 2002, 22, 97 Eesti Vabarii

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: Avaldamismärge: RT II 2002, 22, 97 Eesti Vabarii Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 26.06.2002 Avaldamismärge: RT II 2002, 22, 97 Eesti Vabariigi valitsuse, Läti Vabariigi valitsuse ja Leedu Vabariigi

Rohkem

LOPLASTIKA VÕRKUDE JU IMMUNOLOOGILINE RAHVUSÜLIKOOL 95 LOOMUSTUS ASPEKTID ENDUSLIK PERSPEKTIIV URDENIMETUSTE NÄITA OLOOGIAST ANTROPOLO TITUTSIONAALNE

LOPLASTIKA VÕRKUDE JU IMMUNOLOOGILINE RAHVUSÜLIKOOL 95 LOOMUSTUS ASPEKTID ENDUSLIK PERSPEKTIIV URDENIMETUSTE NÄITA OLOOGIAST ANTROPOLO TITUTSIONAALNE LOPLASTIKA VÕRKUDE JU IMMUNOLOOGILINE RAHVUSÜLIKOOL 95 LOOMUSTUS ASPEKTID ENDUSLIK PERSPEKTIIV URDENIMETUSTE NÄITA OLOOGIAST ANTROPOLO TITUTSIONAALNE ARENG PRAKTIKA ASPEKTIDE NTEKSTIS USUNDILISED SA AMAD

Rohkem

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt

Microsoft PowerPoint - EK TEUK ppt Eesti energiamajanduse riikliku arengukava aastani 2020 eelnõu Einari Kisel Energeetika asekantsler Jutupunktid Veidi statistikat Energiamajanduse arengu indikaatorid ja meetmed eesmärkide saavutamiseks

Rohkem

Microsoft Word - i08_605.etw

Microsoft Word - i08_605.etw IP/08/605 Brüssel, 18. aprill 2008 Komisjoni IKT eduaruanne: rohkem kui 2 miljonit eurooplast kasutab igapäevaselt Internetti Üle poolte eurooplaste on nüüd igapäevased Interneti-kasutajad, neist 80 %

Rohkem

Lp. firmajuht!

Lp. firmajuht! Lp. firmajuht! Veebruar, 1998 Meil on meeldiv võimalus kutsuda Teie firmat osalema meditsiinitehnika ja farmaatsiatoodete näitusele Eesti Arstide Päevad 98, mis toimub 24.-25. aprillil 1998. a. Tartus.

Rohkem

Rahvusvaheline motokross Baltimere Karikas 2015 Soome Eesti Läti Leedu Kooskõlastanud: EMF-i alajuht; Kinnitanud: EMF peasekretär 1. Aeg ja koht: 18.0

Rahvusvaheline motokross Baltimere Karikas 2015 Soome Eesti Läti Leedu Kooskõlastanud: EMF-i alajuht; Kinnitanud: EMF peasekretär 1. Aeg ja koht: 18.0 Rahvusvaheline motokross Baltimere Karikas 2015 Soome Eesti Läti Leedu Kooskõlastanud: EMF-i alajuht; Kinnitanud: EMF peasekretär 1. Aeg ja koht: 18.04.2015, Eesti, Holstre-Nõmme motokeskus. (58 o 18 56.36

Rohkem

Microsoft Word - EVS_ISO_31000;2010_et_esilehed

Microsoft Word - EVS_ISO_31000;2010_et_esilehed EESTI STANDARD EVS-ISO RISKIJUHTIMINE Põhimõtted ja juhised Risk management Principles and guidelines EVS-ISO EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti standard EVS-ISO Riskijuhtimine. Põhimõtted

Rohkem

toimetised_modernismi.indd

toimetised_modernismi.indd EESTI KUNSTIMUUSEUMI TOIMETISED PROCEEDINGS OF THE ART MUSEUM OF ESTONIA 4 Kumu kunstimuuseum Sügiskonverents 2007 Kumu Art Museum Autumn Conference 2007 ERINEVAD MODERNISMID, ERINEVAD AVANGARDID KESK-

Rohkem

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener

Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Võrguinverterite valik ja kasutusala päikeseelektrijaamades Robert Mägi insener Robert Mägi o Õpingud: Riga Technical University o Haridus: MSc (Electrical Engineering) MSc (Automatic Telecommunications)

Rohkem

tallinn arvudes 2003.indd

tallinn arvudes 2003.indd 15 16 Ilmastik ja keskkond 1. Õhutemperatuur, 2003... 18 2. Päikesepaiste, 2003.... 19 3. Sademed, 2003... 20 4. Keskmine tuule kiirus, 2003.. 21 5. Looduskaitse load, 2003..... 22 6. Õhusaaste paiksetest

Rohkem

Tallinna noored pildis tallinna spordi- ja noorsooamet Tallinn Youth Scene Tallinn Sports and Youth Department of Tallinn City Government 1

Tallinna noored pildis tallinna spordi- ja noorsooamet Tallinn Youth Scene Tallinn Sports and Youth Department of Tallinn City Government 1 Tallinna noored pildis tallinna spordi- ja noorsooamet Tallinn Youth Scene Tallinn Sports and Youth Department of Tallinn City Government 1 Tallinna Spordi- ja Noorsooameti noorsootöö osakonna tervitus.

Rohkem

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind

SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Wind SAF 7 demo paigaldus. 1.Eeldused SAF 7 demo vajab 32- või 64-bitist Windows 7, Window 8, Windows 10, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 või Windows

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 on tuntuim Lõuna-Itaalia suurkooperatiiv, mis asub Puglia veinipiirkonna keskel Salentos ning tegutseb aastast 1989. 2007, 2009 ja 2014 aastatel sai Vinitalyl parima Itaalia veinimaja tiitli. 2005, 2006

Rohkem

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015

Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Portfoolio Edgar Volkov Ehtekunsti eriala 2015 Curriculum vitae Edgar Volkov Sündinud 1992 Tallinnas edgar.volkov@hotmail.com Haridus Tallinna Kunstigümnaasium (2009-2012) Eesti Kunstiakadeemia Ehte- ja

Rohkem

E-õppe ajalugu

E-õppe ajalugu Koolituskeskkonnad MTAT.03.142 avaloeng Anne Villems September 2016.a. Tänane plaan 1. Ülevaade IKT kasutusest õppeprotsessis 2. Kursuse ülesehitus Miks selline kursus? Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia

Rohkem

Microsoft PowerPoint - TÜ TVT - Kavandamine ja arhitektuur 2.ppt

Microsoft PowerPoint - TÜ TVT - Kavandamine ja arhitektuur 2.ppt Kavandamine ja arhitektuur Erik Jõgi erik.jogi@hansa.ee Muutused Muutused on elu igapäevane osa Meie peame tagama, et meie kirjutatud tarkvara need muutused üle elab Oleme valmis muutusteks, mitte ei võitle

Rohkem

Slaid 1

Slaid 1 1730 aastal Louis XV valitsemisajal asutasid vennad Jaques-Loiuis ja Jean-Baptiste Chanoine šampanjamaja, mille nimeks sai Chanoine Féres. Chanoine Féres on vanuselt teine šampanjamaja Champagne piirkonnas.

Rohkem

Kool _________________________

Kool _________________________ 1 Emakeeleolümpiaadi piirkonnavoor 7.-8. klass ÜLESANNE 1. Loe tekstikatkend läbi. Isegi puud pole enam endised või siis ei tunne ma neid lihtsalt ära, nad on jäänud mulle võõraks. Ma ei räägi sellest,

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD Avaldatud eesti keeles: veebruar 2016 Jõustunud Eesti standardina: juuni 2011 KEEVITAMINE JA KÜLGNEVAD PROTSESSID Keevitusasendid Welding and allied processes Welding positions EESTI STANDARDI

Rohkem

Title H1

Title H1 Programm LIFE 2014-2020 Üldine tutvustus 6. juuli 2015 Tiina Pedak Keskkonnaministeerium LIFE LIFE 1992-2013: enam kui 3100 projekti loodus ja bioloogiline mitmekesisus teised keskkonnavaldkonnad ja haldus

Rohkem

SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. T

SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. T SIDE (IRT 3930) Loeng 10/2011 Võrguteenused Teema - teenused Avo Ots telekommunikatsiooni õppetool, TTÜ raadio- ja sidetehnika inst. avots@lr.ttu.ee Teenused 361 Lairibaühendus Teenused 362 Traffic Classes

Rohkem

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp:

Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 30.01.2006 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 10.04.2009 Avaldamismärge: Vastu võetud 12.03.2003 nr 76 RT

Rohkem

EVS standardi alusfail

EVS standardi alusfail EESTI STANDARD Avaldatud eesti keeles: märts 2017 Jõustunud Eesti standardina: august 2016 RIPPFASSAADID Terminoloogia Curtain walling Terminology EESTI STANDARDI EESSÕNA See Eesti standard on Euroopa

Rohkem

Slide 1

Slide 1 Taimed ja sünteetiline bioloogia Hannes Kollist Plant Signal Research Group www.ut.ee/plants University of Tartu, Estonia 1. TAIMEDE roll globaalsete probleemide lahendamisel 2. Taimsete signaalide uurimisrühm

Rohkem

Projekt Kõik võib olla muusika

Projekt Kõik võib olla muusika Õpikäsitus ja projektiõpe Evelin Sarapuu Ülenurme lasteaed Pedagoog-metoodik TÜ Haridusteadused MA 7.märts 2018 Põlva Õpikäsitus... arusaam õppimise olemusest, eesmärkidest, meetoditest, erinevate osapoolte

Rohkem

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov

Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Õppimine Anne Villems, Margus Niitsoo ja Konstantin Tretjakov Kava Kuulame Annet Essed ja Felder Õppimise teooriad 5 Eduka õppe reeglit 5 Olulisemat oskust Anne Loeng Mida uut saite teada andmebaasidest?

Rohkem

rp_ IS_3

rp_ IS_3 Page 1 of 5 Üldine informatsioon Kummelitee Exemption Flags Toote nimi Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Country Lipton Brand Name CAMOMILE Product Name Legal Description Country Kummelitee

Rohkem

Spekter Kui valgust poleks juhtunud, poleks silmi vaja. Sellist tegelikkust me ette ei kujuta. Läbitungimatus pimeduses silmade kinnipanemine on valgu

Spekter Kui valgust poleks juhtunud, poleks silmi vaja. Sellist tegelikkust me ette ei kujuta. Läbitungimatus pimeduses silmade kinnipanemine on valgu Spekter Kui valgust poleks juhtunud, poleks silmi vaja. Sellist tegelikkust me ette ei kujuta. Läbitungimatus pimeduses silmade kinnipanemine on valguse väljalülitamine, see ei anna meile ettekujutust

Rohkem

(Microsoft PowerPoint - Juhtr\374hma kohtumine detsember 2015.pptx [Read-Only])

(Microsoft PowerPoint - Juhtr\374hma kohtumine detsember 2015.pptx [Read-Only]) Riikliku pensionikindlustuse jätkusuutlikkuse edendamine RaM ja SoM 02.12.2015 Senine protsess Pensionisüsteemi eesmärkide ülevaatamine Suures osas analüüsitud, kuid osad sihttasemed vajavad veel täpsustamist.

Rohkem

Microsoft Word - EVS_EN_10204;2004_et.doc

Microsoft Word - EVS_EN_10204;2004_et.doc EESTI STANDARD Avaldatud eesti keeles: juuli 2013 Jõustunud Eesti standardina: jaanuar 2005 METALLMATERJALID Järelevalvedokumentide tüübid Metallic materials Types of inspection documents EESTI STANDARDI

Rohkem

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1

KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA & KORDA INGLISE KEEL 1 KUULA JA KORDA Inglise keel 1 Koostanud Kaidi Peets Teksti lugenud Sheila Süda (eesti keel) Michael Haagensen (inglise keel) Kujundanud Kertu Peet OÜ Adelante Koolitus, 2018

Rohkem

Microsoft PowerPoint - Signe Ratso 17nov2011 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Signe Ratso 17nov2011 [Compatibility Mode] EL strateegilised huvid Aasias ja kaubanduspoliitika roll Signe Ratso Euroopa Komisjon, kaubanduse peadirektoraat Teemad Kaubanduse osa EL majanduses Aasia riikide roll EL kaubavahetuses täna ja homme

Rohkem

Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12

Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12 Akadeemilise personali tööstressi ja läbipõlemise ohjamise meetmed (AcadOSI) Tallinna Tehnikaülikool psühholoogia õppetool professor Mare Teichmann 12. veebruar 2009 TÖÖSTRESS on pingeseisund, mille on

Rohkem

Millest mõtleb depressioon (ja kuidas temast aru saada?) Maarja-Liisa Oitsalu kliiniline psühholoog

Millest mõtleb depressioon (ja kuidas temast aru saada?) Maarja-Liisa Oitsalu kliiniline psühholoog Millest mõtleb depressioon (ja kuidas temast aru saada?) Maarja-Liisa Oitsalu kliiniline psühholoog Ma olen mõttetu Jälle ma ebaõnnestusin! See ülesanne ei tulnud mul hästi välja Küll ma olen vahest saamatu!

Rohkem

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa

Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaa Kuidas, kus ja milleks me kujundame poliitikaid Kuidas mõjutavad meid poliitikad ja instrumendid Euroopa Liidu ja riigi tasandil Heli Laarmann Sotsiaalministeerium Rahvatervise osakond 15.06.2018 Mis on

Rohkem

Naine ja puu Tušš, paber. Eesti Kunstimuuseum

Naine ja puu Tušš, paber. Eesti Kunstimuuseum Naine ja puu. 1973. Tušš, paber. Eesti Kunstimuuseum Juubelihõnguline retrospektiivne näitus avab tuntud ja tunnustatud kunstniku sisemise loojanatuuri arengutee, mis on kantud pühendumisest ja sihikindlusest.

Rohkem

Print\A4\RaceLandscape.pmt

Print\A4\RaceLandscape.pmt Heat laps. start..8 : Race ( ) started at :: Start BMW M E Samsonas Motorsport :. 8.98..8. Ligur Racing :.9.9.9 8... Opel Ascona Vändra TSK :9.8.8 :.8 8..8 9.9 :.9..8.9 8.99 8.9 BMW 8IS :.9..99.. :8.8

Rohkem